Του Γιάννη-2
Σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα θα είναι η 65η εππετειος από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα περίμενε κανείς η Ελλάδα να είχε καταλήξει σε κάποια συμφωνία με την Γερμανία, γιά τις υποχρεώσεις οικονομικής αποζημίωσης που προέκυψαν από την απρόκλητη επίθεσή της, τα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, και την φθορά και αρπαγή δημόσιας περιουσίας και πλούτου στα τρισήμιση χρόνια κατοχής της χώρας.
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, και το θέμα ξεθάβεται μόνο όταν προκύπτουν κάποια προβλήματα με την Γερμανία, που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο απορρίπτεται εύκολα από τον οφειλέτη ως εμφανιζόμενο από την Ελλάδα μόνο γιά αντιπερισπασμό.
Ας απαριθμήσουμε όμως τι είναι γνωστό και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Πρώτον οι μεγαλύτερες οφειλές της Γερμανίας προέρχονται από:
- Τους 56.000 εκτελεσθέντες Έλληνες,
- Τους 105.000 ομήρους που έχασαν τη ζωή τους σε Γερμανικά στρατόπεδα,
- Τους 7.000 νεκρούς από βομβαρδισμούς στη διάρκεια της επίθεσης στην Ελλάδα,
- Τις φθορές Ελληνικού πολεμικού υλικού και Εμπορικών Πλοίων,
- Τις καταστροφές σε έργα υποδομής (σιδηροδρόμους, λιμάνια, γέφυρες, δημόσια κτίρια, κλπ.)
- Την αξία των τροφίμων που η Ελλάδα αναγκάστηκε να παραδόσει στον Γερμανικό στρατό που βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλά και στη στρατιά του Ρόμμελ (τους πρώτους μήνες της Κατοχής, αυτά «πληρώνονταν» με πλαστά μάρκα του κατοχικού Γερμανικού στρατού!). Αυτή η κατάσχεση των Ελληνικών τροφίμων προκάλεσε την πείνα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 300.000 Έλληνες.
- Την αξία πολλών χιλιάδων τόννων μεταλλευμάτων (νικέλιο, ασήμι, βωξίτη, αντιμόνιο, κλπ) που οι Γερμανοί πήραν από τα Ελληνικά ορυχεία
Εκτός αυτών, που βασικά οδηγούν στην ανάγκη Πολεμικών Αποζημιώσεων, υπάρχουν και οι επόμενες οφειλές:
- Το Αναγκαστικό Δάνειο του 1942, ύψους 3.500.000.000 Μάρκων, που η κυβέρνηση του Τσολάκογλου υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στη Γερμανία. Ποιό ήταν το τελικό ποσό που πήραν οι Γερμανοί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΕ), πότε έγινε το δάνειο έντοκο, πόσοι είναι οι τόκοι, πόσες δόσεις κατεβλήθησαν από το Γ΄ Ράϊχ στις επόμενες κυβερνήσεις των δοσιλόγων που ακολούθησαν τον Τσολάκογλου, και πολλά άλλα σχετικά με το Δάνειο αμφισβητούνται. Κατά την ΤΕ, το 1944 το χρέος της Γερμανίας από το Δάνειο (χωρίς τους τόκους) ήταν 228.000.000 Δολάρια, και κατά τον πληρεξούσιο της Γερμανίας στην Ελλάδα Άλτερμπουργκ σε 400.000.000 νέα μάρκα.
- Τις ράβδους χρυσού και τις χρυσές λίρες που είχαν παραμείνει στα υπόγεια θυσαυροφυλάκια της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Απρίλιο του 1941, και τα οποία κατέσχεσαν οι Γερμανοί. Η ακριβής ποσότητα δεν έχει ποτέ βεβαιωθεί, ούτε είναι πιστοποιημένο αν πραγματικά μεταφέρθηκε στη Γερμανία ή χρησιμοποιήθηκε γιά την κάλυψη του Αναγκαστικού Δανείου, που σημαίνει ότι οι δύο οφειλές μπορεί να είναι πραγματικά μία. Ο μεγαλύτερος όγκος του χρυσού είχε μεταφερθεί από τον Φεβρουάριο 1941 στην Κρήτη, και από εκεί πρώτα στην Αίγυπτο και εν συνεχεία στη Νότιο Αφρική. Αυτός ο χρυσός επέστρεψε στην Ελλάδα. Ένα ποσό χρυσού είχε παραμείνει στην Ελλάδα, γιά τις ανάγκες του πολέμου. Αυτή η ποσότητα εγκαταλείφθηκε στην Αθήνα, λόγω της εσπευσμένης αναχώρησης της κυβέρνησης και του βασιλιά Γεωργίου Β’ την 21η Απριλίου 1941, μιά ημέρα μετά συνθηκολόγηση της στρατιάς της Ηπείρου που υπέγραψε ο στρατηγός Τσολάκογλου. (Είναι προφανές εδώ, γιατί συχνά δημιουργείται σύγχιση μεταξύ του Αναγκαστικού Δανείου και του χρυσού που μπορεί να πήρε η Γερμανία).
Η Ελλάδα από το 1945 άρχισε να απαιτεί Πολεμικές επανορθώσεις, και στη διάσκεψη των Παρισίων του 1946 γι’αυτόν τον σκοπό, προσήλθε με απαιτήσεις ύψους 10.5 Δισ. Δολαρίων. Στη συνέχεια, στη διάσκεψη ειρήνης των 4 Υπουργών Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων, διαχώρισε το Δάνειο από τις Πολεμικές επανορθώσεις. Οι τελευταίες υπολογίστηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις, και έγιναν δεκτές, ότι ήταν 3.4 Δισ. Δολάρια.
Από τότε, και σε αρκετές περιπτώσεις, η Ελλάδα έχει ζητήσει επιστροφή του Δανείου. Αναφέρω πλέον μόνο το Δάνειο, γιατί κάτι που δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί έγινε, και ποιά μορφή είχε, συνέβει το 1959. Τότε, η κυβέρνηση της ΕΡΕ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έλαβε από τη Δυτική Γερμανία το ποσό των 115 εκατ. Μάρκων γιά Πολεμικές Επανορθώσεις. Γιά μερικά τουλάχιστον χρόνια μετά το 1959, οι Γερμανοί υπεστήριζαν ότι ταυτόχρονα ο Καραμανλής, πότε εγγράφως και πότε διά λόγου, παραιτήθηκε περαιτέρω Πολεμικών αποζημιώσεων. Η τότε Ελληνική κυβέρνηση έκανε και κάτι άλλο ανεξήγητο. Έκλεισε το Ελληνικό Γραφείο Διώξεως Γερμανών εγκληματιών πολέμου και παρέδωσε του 800 περίπου φακέλους του στη Δυτική Γερμανία, η οποία ποτέ δεν δίκασε κανέναν από αυτούς. Σημειώνω ότι η ίδια η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, και ο Καναδάς, ακόμη και πολύ πρόσφατα (το 2009) δίκασαν Γερμανούς εγκληματίες πολέμου και τα Γραφεία Διώξεως συνεχίζουν να λειτουργούν.
Σχετικά με τις Πολεμικές Επανορθώσεις, οι Γερμανοί αργότερα εγκατέλειψαν αυτή τη γραμμή αποφυγής πληρωμής -ότι ο Καραμανλής παραιτήθηκε αυτών- και προβάλουν είτε ότι η Γερμανία προσέφερε το μεγαλύτερο μέρος των πακέττων βοηθείας που εχει δόσει η ΕΕ στην Ελλάδα, ή ότι μετά τόσες δεκαετίες δεν νοείται η πληρωμή αποζημιώσεων. Φυσικά και οι δύο αυτές γραμμές αμύνης δεν έχουν καμία ισχύ γιά πολλούς λόγους. Δύο είναι οι κυριώτεροι: (1) ποτέ δεν υπεγράφει Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, και (2) γιά θέματα εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, όπως είναι πολλά από τα οποία προέρχονατι οι οφειλές της Γερμανίας, δεν παραγράφονται ποτέ!
Γιά το Δάνειο τώρα, η ιστορία από το 1946 μέχρι σήμερα, είναι τραγική και δείχνει την απόλυτη αποτυχία όλων των κυβερνήσεων να διαχειριστούν το θέμα. Ρηματικές διακοινώσεις της μιά κυβέρνησης λησμονούνται ή μεταβάλλονται από την επόμενη, και τα χρόνια περνούν. Το χειρότερο, το θέμα ανακινείται σε περίοδο είτε κρίσεως ή ανάγκης, όπως έγινε πρόσφατα από τον αντιπροεδρο της κυβερνησης κ. Πάγκαλο. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδυναμώνεται η θέση της Ελλάδος, και διευκολύνεται η οφειλέτης Γερμανία να απορρίπτει τις Ελληνικές απαιτήσεις.
Επίσημες, γνωστές ενέργειες γιά την πληρωμή του Δανείου έγιναν τα κάτωθι έτη:
- Το 1964,
- Το 1965 (μάλιστα από τον Ανδρέα Παπανδρέου)
- Το 1966,
- Το 1974,
- Το 1991 (προφορικά, από τον Αντώνη Σαμαρά), και η τελευταία
- Το 1995 (Ρηματική Διακοίνωση, που διετάχθει από τον Α. Παπανδρέου)
Από τότε, πλήρης ησυχία γιά το Δάνειο. Είχαμε βέβαια, την απόφαση του δικαστηρίου της Λειβαδιάς εναντίον της Γερμανίας γιά τα θύματα των Γερμανών στο Δίστομό που τέθηκε σστο περιθώριο με απόφαση του Αρείου Πάγου. Γι αυτό έχει κατηγορηθεί ευθέως ο Γερμανοσπουδαγμένος Κώστας Σημίτης ότι την εκμέευσε με τη βοήθεια του επίσης Γερνανοσπουδαγμένου υπουργού του της Δικαιοσύνης και του τότε αρεοπαγίτη Ματθία.
Κλείνοντας, σημειώνω ότι η Ιταλία και η Βουλγαρία έχουν πληρώσει Πολεμικές Αποζημιώσεις στην Ελλάδα, αλλά όχι η Αλβανία. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία οφείλει Πολεμικές Αποζημιώσεις στην Ελλάδα, όπως οφείλει και μερικές τουλάχιστον δεκάδες δισεκατομύρια γιά το Αναγκαστικό Δάνειο.
Ειδικά γιά το Αναγκαστικό Δάνειο, περισσότερα εδώ:
http://www.hellasontheweb.org/2009-05-25-15-24-30/2009-07-04-17-20-16/450-2010-02-28-15-30-54


25 σχόλια
Ροή σχολίων γι' αυτό το άρθρο
Μαρτίου 28, 2010 στις 11:10 πμ
Dralion
Γιαννη-2, πολυ καλο αρθρο.
Ποιος ειναι αρμοδιος να απαντησει σ’ αυτα τα ερωτηματα; Το διεθνες δικαστηριο της Χαγης; ο οηε;
Καποιος αλλος οργανισμος; Γιατι – κατα την γνωμη σου – η Ελλαδα δεν καταφευγει εκει;
Οι αλλες χωρες που πηραν αποζημιωσεις, τις πηραν σε οικιοθελη βαση απο την Γερμανια;
Η μηπως την εξαναγκασαν;
Αν την εξαναγκασαν, πως εγινε αυτο;
Γιατι εμεις δεν μπορουμε να κανουμε το ιδιο;
Αν παλι δεν την εξαναγκασαν, γιατι (κατα την γνωμη σου) η Γερμανια εδωσε οικιοθελως σε ολους τους αλλους – πλην Ελλαδας;
Ερωτηματα επι επρωτηματων.
Μαρτίου 28, 2010 στις 12:35 μμ
Rodia
Πολύ καλό αρθρο, το αντιγράφω και το αναμεταδιδω. Ευχαριστω Γιάννη-2 και Πάνο.
Μαρτίου 28, 2010 στις 1:09 μμ
Rodia
Γιάννη-2,
Δεν καταλαβαίνω αν το επίθετο “γερμανοσπουδαγμένος” δικαιολογεί τυχούσα προδοτική στάση απέναντι στα δίκαια της πατρίδας μας ή απλώς τονίζει τον “ορθολογισμό” των σπουδαγμένων στη Γερμανία, σε αντίθεση π.χ. με τους… “κουλτουριαρηδες γαλλοσπουδαγμένους”!..
Μαρτίου 28, 2010 στις 4:25 μμ
Μαρία
Για το κατοχικό δάνειο απο τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=528463
Μαρτίου 28, 2010 στις 4:33 μμ
Γιάννης -2
Πάνο, Rodia
Ευχαριστώ γιά τα ποστ.
Dralion, ευχαριστώ γιά τα καλά λόγια. Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα γιά το θέμα, αλλά θα γινόταν σεντόνι αδιάβαστο, και είμαι και υπό πίεση χρόνου που θα χρειαζόταν γιά μεγαλύτερη έρευνα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι πολιτικοί μας δεν έχουν επιτύχει τίποτε μέχρι σήμερα γιά τις γενικές Πολεμικές Αποζημιούσεις, μα ούτε και γιά το Δάνειο, που είναι και το πιό ανεξήγητο.
Θα παραθέσω μερικούς, που εγώ νομίζω ότι έπαιξαν σοβαρό λόγο:
- γιά μεγάλες περιόδους (1946-50, 1967-73, 1975-81) είναι νοητό γιατί δεν προωθήθηκε το θέμα.
- μετά την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΕ, υπάρχει φόβος να απαιτήσουν τα οφειλόμενα από τη Γερμανία, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι το αφεντικό εκεί. Είμαι βέβαιος ότι αν ήταν αυτός ο λόγος, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα είχε κάνει την Ρηματική Διακοίνωση το 1981, όχι το 1995, λίγο πριν το τέλος του (ήταν η πιό σοβαρή προσπάθεια που έγινε στα 65 χρόνια).
Σχετικά με το πως τα πήραν οι άλλοι. Με σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις. Η Γερμανία δεν έδωσε
σε κανέναν τίποτε οικοιοθελώς.
Τα περισσότερα τους πήρε η Πολωνία, η Γιουγκοσλαβία, και το Ισραήλ (μέσω Αμερικανοεβραίων, που διαπραγματεύτηκαν γιά όλα τα θύματα στο Ολοκαύτωμα. Υποθέτω, ότι τα 115 Εκατ. του 1959 προήλθαν από εκεί, γιατί δόθηκαν γιά “αποζημίωση Ελλήνων υπηκόων θιγέντων υό εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεων” και όχι λόγω αξιώσεως της τότε Ελληνικής κυβέρνησης).
Πριν οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει πάλι μιά σοβαρή Ρηματική Διακοίνωση που θα περιέχει τις οφειλές της Γερμανίας (μετά την ένωσή της έχει χάσει το μεγαλύτερο όλο της που χρησιμοποιούσε ως άμυνα: δεν έχουν λήξει γιά μας οι συνέπειες του πολέμου), και να απαιτηθούν ΕΙΣΗΜΑ από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Η απάντηση της Γερμανίας θα καθορίσει και το δρόμο που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια: ΟΗΕ, Βρυξέλλες, Χάγη, πολιτικά δικαστήρια της Ελλάδος και κατασχέσεις Γερμανικών περιουσιών (ότι έκανε πρόσφατα το Κουβέϊτ, όταν το Ιρακ είπε ότι δεν θα πληρώσει τις καταστροφές εκεί γιατί τις έκανε ο Σαντάμ -ρε πως ξεχάστηκε).
Βλέπεις όμως ότι μπορεί να μην εύκολο, γι’αυτό οι πολιτικοί μας το αποφεύγουν. Μερικοί ίσως είχαν κι άλλους λόγους.Εκείνος που δεν μπορώ γιατί δεν έκανε τίποτε είναι ο Παπάγος (μαζί με τον Σπύρο Μαρκεζίνη).
Rodia, με το “Γερμανοσπουδαγμένος” δεν υπονοώ προδοτική στάση, αλλά οπωσδήποτε θέληση παρουσίασης φιλίας προς τους Γερμανούς, από τους οποίους αντλούσε πολιτική στήριξη, έστω και αν αυτό σήμαινε παραπέταμα των συμφερόντων της χώρας.
Το αυτό ισχύει και γιά τον πρώτο Καραμανλή, με την υποστήριξη της Γερμανίας άρχισε την πορεία προς την Ευρώπη το 1961 και με αυτήν μπήκε στην ΕΕ το 1980 ( όχι της Γαλλίας που πραγματικά ούτε μετρούσε, και ούτε μετρά).
Σχετικά με τη σχέση του Σημίτη με τη Γερμανία, υπάρχει η θεωρία ότι τα Ίμια έγιναν ακριβώς γιά να αντιληφθεί ότι υπήρχαν και ΑΛΛΕΣ εστίες δύναμης. Και το αντελήφθει (Ευχαριστώ………….).
Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν ο ΓΑΠ θα ξεπληρώσει την Μέρκελ με μιά εμπεριστατωμένη Ρηματική Διακοίνωση με απαίτηση των δεκάδων Δισεκατομυρίων Ευρώ που η ενωμένη Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα ακόμη.
Να δούμε.
ΥΓ. Έχω διαβάσει κάπου ότι όταν ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε πριν λίγα χρόνια τα Καλάβρυτα, είπε ότι λυπάται που η πατρίδα του δεν έχει ακόμη ξεπληρώσει το χρέος της προς τους απογόνους των θυμάτων. Δεν ξέρω αν ισχύει. Ίσως κάποιος σχολιαστής μπορεί να βοηθήσει.
Μαρτίου 28, 2010 στις 4:36 μμ
Γιάννης -2
“Είμαι βέβαιος ότι αν ΔΕΝ ήταν αυτός ο λόγος”,
και βέβαια “αποζημιώσεις”.
Λυπούμαι γιά τα λάθη………
Μαρτίου 28, 2010 στις 6:01 μμ
Dralion
Παντως το αρθρο της Αυγης που λινκαρει η Μαρια πιο πανω, μιλαει για ενα χρεος 2.5 δις το 1995.
Εκτος αν καταλαβα κατι εντελως λαθος.
Ανατοκιζομενο μεχρι το 2010 αυτο μας κανει ενα σημερινο χρεος 4 δις.
Ειναι βεβαια ενα σοβαρο ποσο και πρεπει να το διεκδικησουμε, αφου μας ανηκει.
Αλλα με 4 δις – απο τα 22 που χρειαζομαστε μεχρι τον Μαη – δεν εχουμε καταφερει πολλα πραγματα.
Ιδιως οταν οι μηχανισμοι που παραγουν χρεη, ακομα θαλλουν.
Μαρτίου 28, 2010 στις 6:35 μμ
Rodia
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μοιάζουμε καθόλου με τον Ιππία του Αριστοφάνη, που έλεγε «όταν μου χρωστάνε θυμάμαι, αλλά όταν χρωστάω.. ξεχνώ!»
Μαρτίου 28, 2010 στις 7:00 μμ
Γιάννης -2
Δεν διαφωνώ με το άρθρο της Αυγής, εκτός του ότι ο υπολογισμός των τόκων γίνεται με σταθερό επιτόκιο 3%. Αν αυτό αλλάξει, γιά τουλάχιστον κάποια διαστήματα, το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει δραματικά.
ΌΜΩΣ, τα πολλά χρήματα είναι στις Πολεμικές Αποζημιώσεις! Αυτά μπορεί να είναι πολλές Δεκάδες Δισεκατομύρια. Γι’αυτά ελπίζω ότι ο ΓΑΠ θα κάνει κάτι.
Το Δάνειο είναι πολύ απλό, και η μόνη απορία που εξέφρασα είναι ΓΙΑΤΙ δεν έχει απαιτηθεί μέχρι τώρα με χαρτιά και συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Γιά μένα ο χειρισμός του Δανείου είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!
Μαρτίου 28, 2010 στις 9:41 μμ
exiled
Για την περίπτωση του Διστόμου μόνο το εξής: Από το 1922 ισχύει νόμος του κράτους, ο οποίος απαγορεύει να εαρμοστεί οποιαδήποτε αποζημίωση ιδιώτη από άλλο κράτος, ακόμα κι αν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, αν αυτές δεν υπογραφούν από τον αρμόδιο Υπουργό (Δικαιοσύνης). Αν υπογράψει ο Υπουργός μία τέτοια απόφαση, οι πηγές μου λένε πως η Γερμανία απειλεί να κόψει κάθε διπλωματική σχέση με την Ελλάδα. Γιατί δεν είναι μόνον η Ελλάδα, αλλά και όλα τα κράτη (ειδικά τα εξ ανατολών της) τα οποία έχουν γνωρίσει τη βαρβαρότητα των Ναζί, τα οποία θα διεκδικήσουν – λόγω του δεδικασμένου – αποζημιώσεις. Στην Ελλάδα τα πάντα έχουν παγώσει σχετικά με το θέμα, το οποίο όμως κινούν κάποιοι Ιταλοί από τη μεριά τους. Δυστυχώς επίσης, έχει πεθάνει ο δικηγόρος που έτρεχε την υπόθεση του Διστόμου και οι κόρες του δεν δείχνουν την ίδια διάθεση να κυνηγήσουν την υπόθεση…
Μαρτίου 29, 2010 στις 8:02 μμ
Ενη Καπαζογλου
Η σημερινη Γερμανια και οι….αποψεις της καγκελαριου για την “παλη των ταξεων”
Η καγκελαριος Μερκελ εσπευσε την περασμενη εβδομαδα να διακηρυξει οτι
“η παλη των ταξεων ειναι εννοια του παρελθοντος και δεν μπορει να μας οδηγησει μπροστα”
Οποιος νομιζει οτι την παλη των ταξεων την εχει ηδη καταργησει ο παλαι ποτε υπουργος εργασιας της Δεξιας Λασκαρης, εχει κανει λαθος γιατι την ανεκαλυψε και η καγκελαριος Μερκελ, την οποια δεν αποδεχεται βεβαια.
Y.Γ.
Η παλη των ταξεων,ως γνωστον, ειναι εννοια που αναφερεται στο καπιταλιστικο συστημα, το οποιο ισχυει και στη Γερμανια παραδοξως.
και το σχετικο λινκ
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/03/2010&id=146117
Μαρτίου 29, 2010 στις 8:56 μμ
Dralion
Ενη, οσο και να βριζεις την Μερκελ, παλι χρεωμενη θα ειναι η χωρα σου.
Μαλιστα θα ειναι χρεωμενη, οσο η ΓΑΠοκυβερνηση εξακολουθει να παραμενει ανικανη.
Το χρεος θα μεγαλωνει, οσο οι ανικανοι και διεφθαρμενοι που υποστηριζεις κυβερνανε την Ελλαδα.
Και η κατασταση θα γινεται χειροτερη, οσο οι φανατισμενοι οπαδοι τα ριχνουν ολα στον αποδιοπομπαιο τραγο που (τυχαια) ονομαζεται Μερκελ.
Ασχετο περιεχομενο, σε ασχετο ποστ σε ασχετο χρονο.
Ο Γιαννης-2 εγραψε ενα ωραιο ποστ με στοιχεια και πληροφοριες για το πολεμικο δανειο + αποζημιωσεις.
Τι σχεση εχει αυτο με την Μερκελ και την παλη των ταξεων; Ελεος.
Απριλίου 2, 2010 στις 3:15 μμ
Abravanel
Καθυστερημένα λίγο αλλά δεν θα γίνονταν να μην σχολιάσω. Οι αποζημιώσεις στο Ισραήλ δόθηκαν σε συνάρτηση με τους ευρωπαίους πρόσφυγες που κατέφευγαν στο Ισραήλ και ήταν “έξοδα μετεγκατάστασης”. Μάλιστα οι γενικευμένες αντιδράσεις στο Ισραήλ βασίζονταν στο ότι δεν θα έπρεπε να δεχθούν χρήματα από τους δολοφόνους αλλά και οτι ουσιαστικά οι Γερμανοί έδιναν χρήματα για να φύγουν οι Εβραίοι από την Ευρώπη. Τελικά επικράτησε το raison d’état του πρωθυπουργού Μπεν Γκουριόν, μιας και εκείνη την εποχή το Ισραήλ αντιμετώπιζε το μεσανατολικό εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΣΣΔ εξόπλιζε μαζικά τα 7 αραβικά κράτη.
Τα χρήματα εκείνα δεν είχαν να κάνουν καμμία σχέση με τους διακρατικούς ενδοευρωπαικούς διακανονισμούς. Τα 115 εκατομμύρια ήταν προϊόν αποκλειστικής διαπραγμάτευσης Ελλάδας και ΟΔΓ και από αυτά περίπου 5/10 δόθηκαν υπό μορφή αποζημιώσεων στον Ελληνικό Εβραϊσμό. Υπάρχουν πολλές αναφορές στις εφημερίδες της εποχής στις οποίες οι έλληνες χριστιανοί βουλευτές “νουθετούν” τους εβραίους που διαμαρτύρονται λέγοντας οτι οι αποζημιώσεις δεν είναι αναλογικές και εύλογο είναι να σταματήσουν να μιλούν. Μόνη εξαίρεση ήταν οι επιζώντες από ιατρικά πειράματα στο Αουσβιτς και την Τρεμπλίνκα που έλαβαν συντάξεις απ’ευθείας από την ΟΔΓ, χωρίς την παρέμβαση του ελληνικού κράτους, πχ ο Σαμ Προφέτα.
Οι πολεμικές αποζημιώσεις, IMHO, αποτελούν χαμένο θέμα. Το αναγκαστικό δάνειο όχι, άλλωστε και η ΙΚΘ διεκδικεί και αυτή τα λύτρα ομηρίας για την επιστροφή χιλιάδων θεσσαλονικέων από τα καταναγκαστικά έργα στο Λιτόχωρο, το Λιανοκλάδι, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας κα
Επίσης η Ελλάδα έχει επεκτείνει την ασυλία στους ναζιστές εγκληματίες πολέμου όχι μόνο στους γερμανούς αλλά και στους αυστριακούς – παραπέμπω στο άρθρο του Φλάισερ.
Πάντως οφείλω να προσθέσω κάτι ακόμα: ελπίζω οτι όλοι εμείς που δείχνουμε την αρμόζουσα προσοχή σε διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς, να θυμόμαστε οτι υπάρχουν ανοικτά θέματα με την μαζική λεηλασία εβραϊκών περιουσιών, που ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη αφορούν 11.000 σπίτια, 3.500 καταστήματα και κοινοτική περιουσία όπως τα 350 στρέμματα του νεκροταφείου.
Και σε αυτά τα δυο θέματα δεν υπάρχει καμμία “διπλωματική δυσκολία” – εξαρτώνται αποκλειστικά από την θέληση μας.
Απριλίου 2, 2010 στις 6:24 μμ
Παπούλης
Γειά σου ρε φίλε Αμπραβανέλ με τη καταπληκτική σου παραπομπή.
Η ουσία του κειμένου του Φλάισερ αφήνει τον αναγνώστη να καταλάβει μέσω ποιών συμβιβασμών , με ποιούς αυτουργούς και ποιές προθέσεις φθάσαμε στο σημερινό μπάχαλο…
Απριλίου 2, 2010 στις 6:53 μμ
Μαρία
Πάσχαμε απο «καλπάζουσα αμνησικακία» !
Απριλίου 3, 2010 στις 4:00 μμ
Μαρία
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/04/2010&s=ios-kyriakhs
Απριλίου 3, 2010 στις 5:49 μμ
Abravanel
Ούτε κατά φωνή
Το κείμενο του Ιού ΔΕΝ αναφέρεται στην Θεσσαλονίκη – εκεί δεν υπήρξαν αγοραπωλησίες αλλά απλή διάθεση των ακινήτων στους συνεργάτες των γερμανών από την δοσίλογη κυβέρνηση ή απ’ευθείας από τους γερμανούς. Εκείνοι υπολογίζονται σε 10/14.000 – περίπου το 40% των χριστιανικών οικογενειών της πόλης.
Απριλίου 3, 2010 στις 6:29 μμ
Μαρία
μπέρδεμα
Αμπραβανέλ, είσαι ανευχαρίστητος. Το μεταπτυχιακό ασχολείται με τις αγοραπωλησίες αφού.
Μαρτίου 6, 2011 στις 2:12 πμ
ARISTIDIS MOSCHAKIS
Πιστεύω ότι έχουμε καταντήσει τη Πατρίδα μας στο σημερινό χάλι διότι από τον Β΄
παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κανένας Ελληνας σε κανένα
κυβερνητικό σχήμα της Ελλάδας.΄Ολοι αυτοί που ήταν σε θέσεις κλειδιά από Γ.Γ.
Υπουργείων ,Υφυπουργοί, Υπουργοί και Πρωθυπουργοί ήταν πουλημένοι και συνεχίζουν να είναι. Διαγκονίζονται για την πρωτιά του ξενοκίνητου & υπηρέτη των ξένων συμφερόντων πουλώντας ακόμη και την ψυχή τους. ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ:
Να περάσουν από ΛΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ που είχαν τέτοια θέση και να εκτελεστούν στο ΓΟΥΔΙ ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ, και ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ να τους ΑΝΑΘΕΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 & 14 ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ !!!
Αριστείδης Μοσχάκης , Β.Eng. M.Eng. , Montreal Canada
Μαρτίου 6, 2011 στις 3:03 πμ
theotherone
Ο πιο αρρωστημένος και ανεύθυνος σωβινισμός, που διαχωρίζει τους Έλληνες σε “εφιάλτες” και “πατριώτες”, έχει επιβιώσει στην ομογένεια. Κρίμα.
Μαρτίου 6, 2011 στις 3:34 πμ
ARISTIDIS MOSCHAKIS
ΕΣΥ, theotherone , μάθε λοιπόν ότι σε όλες τις δύσκολίες της πατρίδας,
ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ανα τον κόσμο, βοήθησαν την Ελλάδα και επέζησε.
΄Αν και όταν χρειαστεί, αυτοί οι ομογενείς θα την σώσουν πάλι την πατρίδα.
Πάντως οι ομογενείς πάντα προσφέρουν, δεν γλυφουν για μια θεσούλα κανένα,
και ότι αποκτήσουν το πληρώνουν με τον τίμιο υδρώτα τους. Κατάλαβες ?????
Αριστείδης Μοσχάκης,
Μαρτίου 6, 2011 στις 8:35 πμ
theotherone
Μάλλον εσύ δεν έχεις καταλάβει κάτι Αριστείδη. Όσοι έχουν Μεταξικές ή Βελουχιώτικες ονειρώξεις ότι θα “σώσουν” την πατρίδα με εκτελέσεις, λαϊκά δικαστήρια και φονικά, ας περάσουν μια βόλτα από την Ελλάδα να το δοκιμάσουν, αν τολμάνε. Δεν θα μείνετε, εξάλλου, χωρίς παρέα – έχουμε κι εδώ, και μάλιστα σε πλεόνασμα, επαναστάτες του γλυκού νερού και μαχαιροβγάλτες της πεντάρας.
Αλήθεια, στην δεύτερη πατρίδα σας, στον Καναδά, προτείνετε με την ίδια ευκολία τέτοιες “δραστικές” λύσεις σε πολιτικά προβλήματα? Είμαι σίγουρος πως όχι, μιας και μια σοβαρή χώρα, σαν αυτή που σας φιλοξενεί, θα αντιδρούσε σε τέτοιο ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟ, και όσους εμφορούνται από αυτόν, με μια μεγαλοπρεπή ΚΛΩΤΣΙΑ.
Μαρτίου 6, 2011 στις 6:49 μμ
ARISTIDIS MOSCHAKIS
Στη χώρα που μας φιλοξενεί, αγαπητέ ιθαγενή,, ο κόσμος τιμωρεί τους άχρηστους πολιτικούς με την ψήφο του κι έτσι δεν χρειαζεται να καταφεύγουμε (ή να σκεπτόμαστε να καταφύγουμε) σε άλλα μέσα.
Οι δέ τυχόν διευθαρμένοι είτε παρετούνται είτε πηγαίνουν φυλακή.
¨Οσο για τους επαναστατες του γλυκού νερού, κάτι θα ξέρεις εσύ για να το λές.
Υπάρχουν άλλωστε πολλά είδη επαναστατών: οι επαναστάτες του καναπέ, οι επαναστάτες τύπου Πάγκαλου…….
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που κάνουν την ….επανάστασή τους ΑΝΩΝΥΜΑ . Ίσως να είσαι ένας από αυτούς που φοβούνται πλέον και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα. Εγώ πάντως συνήθως δεν απαντώ στους ανώνυμους, όπως καταλαβαίνεις αποτέλεσες εξαίρεση…
Υ.Γ. Στον Καναδά και σε όλη την ομογένεια παγκοσμίως οι Έλληνες χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως ακριβώς γιατί οι ντόπιοι έρχονται σε επαφή με τον Ελληνα της καθημερινότητας, τον εργάτη ,τον φοιτητή, τον επιστήμονα τον επιχειρηματία., και ευτυχώς όχι με τους «ντενεκέδες » που κατά καιρούς έχουν διοικήσει την Ελλάδα, έτσι που να μην νρέπομαι να λέω εδώ ότι είμαι ΄Ελληνας, ενώ στην Ελλάδα πολυ θα ήθελα να το έπαιζα …..Κινέζος.
Υ.Γ2 Τους εκάστοτε ¨επίσημους¨ντενεκέδες τους απολαμβάνουμε εμείς οι ομογενείς όταν μας επισκέπτονται για να μας πουλήσουν φούμαρα επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και το έλλειμα του Έλληνα φορολογούμενου.
ΥΓ.3 Το μνημόνιο τελικά και ειδικά το άρθρο 7 και 14 αποτέλεσε το έναυσμα για να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες ποιοί τους διοικούν. Η Ιστορία τελικά εκδικείται…
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΑΚΗΣ , Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ
Μαρτίου 7, 2011 στις 2:16 πμ
theotherone
Οι μεγάλοι “Ελληναράδες πατριώτες” του εξωτερικού, που όταν τους επισημαίνουν ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με γκιλοτίνες και φόνους απαντούν χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες της “πατρίδας που αγαπάνε” ως “ιθαγενείς”.
Μετά τους “επανστάτες του κώλου με λεφτά του μπαμπά”, κατά το τραγούδι του Πορτοκάλογλου, αποκτήσαμε και τους “επαναστάτες του κώλου με λεφτά του Καναδά”. Γελοίοι φασίστες και ερυθροφασίστες που κρατάτε τα “τσεκούρια” και τις “γκιλοτίνες” για εμάς τους ιθαγενείς (βέβαια – από απόσταση το δολοφονικό νταηλίκι έρχεται τζάμπα), αλλά στις πολιτισμένες χώρες που σας φιλοξενούν το βουλώνετε αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του πολίτη (αν τολμάτε, κάντε αλλιώς).
Αυτά από μένα, Αριστείδη. Με τζάμπα μάγκες, και “φονιάδες του πληκτρολογίου” σαν εσένα δεν θα ασχοληθώ άλλο. Αναζήτησε ψυχιατρική βοήθεια.
Απριλίου 26, 2012 στις 2:22 πμ
Aristidis Moschakis
Μετά από ένα χρονο κατά σύμπτωση βρήκα αυτήν την κατάπτυστη απάντηση κάποιου που κακώς είχα κάνει διάλογο μαζί του, αφου κρύβεται πίσω από την ανωνυμία !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!