Φίλοι και γνωστοί υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα ψηφοδέλτια που διεκδικούν την ψήφο μας στο δήμο Θερμαϊκού. Σκέφτηκα να τους απευθύνω ορισμένες ερωτήσεις (τις ίδιες σε όλους) που θα με βοηθήσουν στη διαδικασία της επιλογής. Αν οι απαντήσεις συνοδεύονται και από μια φωτογραφία (για το μπλογκ) ακόμα καλύτερα!
Έστειλα τις ερωτήσεις σε 8 υποψηφίους, από 4 ψηφοδέλτια. Πρώτος απάντησε ο Γιάννης Μενδρινός. Εάν κάποιος άλλος υποψήφιος (εκτός από τους 8 ) θέλει να απαντήσει, η καλύβα είναι στη διάθεσή του.
Τα έργα επέκτασης του διαδρόμου 10/28 συνεχίζονται, αλλά εξακολουθούν να διατυπώνονται ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και ειδικότερα για το θέμα της διάβρωσης της ακτής. Αν εκλεγείς, σκοπεύεις να προτείνεις να αναληφθούν από το δήμο κάποιες πρωτοβουλίες γι’ αυτό το πρόβλημα; Και ποιες είναι αυτές;
Ήμουν και είμαι αντίθετος με το συγκεκριμένο έργο, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σίγουρα θα επιφέρει. Αντιδιαβρωτικά μέτρα υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορούν να μιλήσουν, σίγουρα, οι ειδήμονες. Το θέμα είναι αν και αυτά μπορούν να διορθώσουν ή να προλάβουν την βιοποικιλότητα και γενικά αυτό που ονομάζουμε περιβάλλον.
Στα όρια του δήμου Θερμαϊκού (στα Τσαϊρια) υπάρχει εδώ και χρόνια καταυλισμός Ρομά, με λίγες εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους. Διατυπώνονται απόψεις ότι τώρα που θα χτιστούν εκεί οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, οι Ρομά πρέπει να φύγουν. Ποια είναι η δική σου θέση – και αν είναι «να μείνουν» τι σκέφτεσαι να προτείνεις ως δράσεις του δήμου Θερμαϊκού γι’ αυτούς.
Είναι γνωστό ότι το οικιστικό πρόβλημα των Ρομά είναι ένα κομβικό σημείο για τους ίδιους, δεδομένου ότι η διαμονή σε μόνιμη γνωστή κατοικία συνδέεται με τη δυνατότητα του πολίτη να απολαμβάνει ορισμένα δικαιώματα. Έτσι, νομαδική ζωή των Ρομά και η διαβίωσή τους σε παράνομους καταυλισμούς στα όρια των δήμων λειτουργεί ως τροχοπέδη για την κοινωνική ένταξή τους. Επιπλέον, οι συνθήκες ζωής τους σε παράγκες, μέσα στα σκουπίδια, χωρίς νερό, τουαλέτες, φως, στο έλεος των καιρικών φαινομένων και των επιδημιών, δημιουργούν αντιλήψεις και στάσεις οι οποίες θεωρούν την παρουσία των Ρομά ντροπή και υποβάθμιση για την περιοχή τους και οι οποίες προσπαθούν με κάθε πρόσχημα να τους διώξουν από εκεί. Στο ίδιο πνεύμα οι δημοτικές αρχές αντί να επιλύσουν το πρόβλημα, προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτούς χωρίς βέβαια να τους προσφέρουν εναλλακτική λύση, προφασιζόμενοι τις περισσότερες φορές την ανάγκη κατασκευής έργων στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πραγματικότητα η ελληνική πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς παραμέλησαν για πολλά χρόνια αυτή την ομάδα πολιτών και δεν προχώρησαν έστω στη στοιχειώδη επίλυση των προβλημάτων τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είτε γίνει το πανεπιστήμιο είτε όχι, θεωρώ ότι η λύση είναι αυτή που επιθυμούν οι περισσότεροι ρομά:μια κανονική ιδιόκτητη κατοικία , όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Ας σημειωθεί ότι έρευνες δείχνουν ότι το 50% αυτών ζουν για πάνω από 20 χρόνια στο ίδιο μέρος. Εξάλλου, το άρθρο 1,παρ.4 του συντάγματος διευκρινίζει ότι η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους. Πρότασή μου, λοιπόν, είναι να συνεργαστούν η κρατική εξουσία, η νομαρχία, οι ΜΚΟ και οι οργανώσεις Ρομά έτσι ώστε να αποκτήσουν αξιοπρεπή στέγη εντός νέων αυτοδιαχειριζόμενων οικισμών, με χωροθετημένα οικόπεδα, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, αποχετευτικό, πρόσβαση στα σχολεία, ιατρεία, κ.λπ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο νομίζω ότι επιβάλλεται να ασκεί και κοινωνική πολιτική και όχι μόνο θεωρητική.
Τι γνώμη έχεις για την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του νέου δημοτικού συμβουλίου (και άλλων δημοτικών διαδικασιών) μέσω web-tv;
Στις σύγχρονες κοινωνίες “της πληροφορίας και της γνώσης” οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις κοσμογονικές αλλαγές, οι οποίες συντελούν στον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικο-πολιτισμικού, του πολιτικού και του οικονομικού γίγνεσθαι.
Ένα τέτοιο τεχνολογικό μέσο της πληροφορίας είναι και η διαδικτυακή τηλεόραση, της οποίας η χρήση στη μετάδοση των δημοτικών συνεδριάσεων θεωρώ ότι, από τη μεριά, θα προάγει την άμεση ενημέρωση και, ταυτόχρονα,τη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική πολιτική ζωή και, από την άλλη θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πιο συμμετοχικού δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.
Και όλα αυτά γιατί η πρόσβαση, μέσω της συγκεκριμένης δυνατότητας, στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι μια πρακτική και πολιτική ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται οι πολίτες, των οποίων οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αρχίζουν και σταματούν μόνο την ώρα της κάλπης. Το μετέπειτα τους είναι άγνωστο και σκόπιμα ετεροπροσδιορίζονται ως παθητικοί και αδιάφοροι σχετικά με την πολιτική ζωή του τόπου τους. Εξάλλου, το χαμηλό επίπεδο πολιτικού γραμματισμού είναι και ένα δομικό εμπόδιο στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και επομένως στην πιο εύκολη αποδοχή της παραπληροφόρησης.
Βάση των παραπάνω υποστηρίζω ότι η συγκεκριμένη χρήση της διαδικτυακής τηλεόρασης θα βελτιώσει την ποιότητα και τη δικαιοσύνη στην πολιτική εκπαίδευση των πολιτών.
Για την αποπληρωμή των χρεών του νέου δήμου, αλλά και για τη στοιχειωδώς ικανοποιητική λειτουργία του, απαιτούνται αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Από ποιες πηγές προτείνεις να τα αναζητήσει ο δήμος Θερμαϊκού;
Ορθολογική χρήση δανείων και όχι παράνομη(τα δάνεια σε πολλές περιπτώσεις για άλλο σκοπό παίρνονται και για άλλο χρησιμοποιούνται),έγκαιρος προγραμματισμός δαπανών, ορθολογική αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και ανταποδοτικών τελών, ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, π.χ. αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ποιες είναι οι θέσεις σου για την αλλαγή του ενεργειακού προτύπου στο δήμο, με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ); Τι προτείνεις, συγκεκριμένα;
Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, τις πυρκαγιές, την ξηρασία και τις πλημμύρες από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή για την οποία ευθύνονται τα ενεργειακά πρότυπα που στηρίζονται σε μαζική παραγωγή με ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς με κυρίαρχο στόχο το κέρδος, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου.
Στο πνεύμα αυτό, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Επομένως, και στο δήμο μας, όπως και σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα προγράμματα για την εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σεβασμό βέβαια στα τοπικά οικοσυστήματα. Θα μπορούσα εύκολα να προτείνω μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αξιοποίηση βιομάζας (νεκρής οργανικής ύλης), ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων, αιολικά πάρκα, κ.λπ., θεωρώ όμως, ότι χωρίς σοβαρές μελέτες για τη μορφή που μπορεί να υποστηρίξει ο τόπος μας, θα ήταν σαν να έχτιζα παλάτια στην άμμο.
Τι δράσεις προτείνεις για την διαχείριση των απορριμμάτων;
Δράσεις για τη διαχείριση απορριμάτων: οικιακή κομποστοποίηση, ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων,ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών υλικών και μπαζών,…
Προγράμματα οικιακής, σχολικής ανακύκλωσης με παράπλευρη ενημέρωση από Δημοτικές αρχές,με επιβράβευση συμμετεχόντων, κτλ.
Ποιες θετικές επιπτώσεις νομίζεις ότι θα έχει η εκλογή σου στου δημοτικό συμβούλιο του νέου μας δήμου – και ειδικά στη συμπολίτευση;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα έχει πολλά “θα”. Η μέχρι τώρα πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μου επιτρέπει να απαντήσω με τα “θα” ,αλλά με τη στάση μου η οποία παραμένει η ίδια: η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πάνω από όλα, στόχος και σκοπός.
Καλή επιτυχία!


Γράψτε ένα σχόλιο
Ροή σχολίων γι' αυτό το άρθρο