Τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με τις περυσινές, κυρίως λόγω των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403829&h1=true
Μέχρι το 2030 οι τιμές των σιτηρών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 120% – 180%
Λονδίνο
Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα υπερδιπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, εκτός και αν οι ηγέτες των κρατών αποφασίσουν να λάβουν δράση με σκοπό τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος, προειδοποιεί η μή κυβερνητική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 το μέσο κόστος των σιτηρών θα αυξηθεί κατά 120% – 180%. Αυτή η αύξηση θα προκληθεί κατά 50% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει η Oxfam στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, καλώντας τους ηγέτες των κρατών να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις της αγοράς τροφίμων και να επενδύσουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα.
«Το σύστημα των τροφίμων πρέπει να αναθεωρηθεί, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις ολοένα πιο πιεστικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων και της σπανιότητας της γης, του νερού και της ενέργειας», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, Μπάρμπαρα Στόκινγκ.
Στην έκθεσή της η οργάνωση παρέθεσε τέσσερις περιοχές – Γουεταμάλα, Ινδία, Αζερμπαϊτζάν και ανατολική Αφρική – που ήδη βρίσκονται στη «ζώνη κινδύνου» και αγωνίζονται για να θρέψουν τους κατοίκους τους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια. Τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με τις περυσινές, κυρίως λόγω των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
«Υπνοβατούμε προς μία αποφεύξιμη εποχή κρίσης» είπε η κυρία Στόκινγκ. Και συμπλήρωσε: «Ενας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη πεινάει καθημερινά παρότι ο κόσμος έχει την ικανότητα να τους ταΐσει όλους».
Η Oxfam τόνισε ότι ορισμένα από τα μέτρα που οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να λάβουν άμεσα είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πρώτων υλών, η ρύθμιση των αγορών, η αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων και οι επενδύσεις σε μικροκαλλιεργητές και κυρίως γυναίκες.

10 σχόλια
Ροή σχολίων γι' αυτό το άρθρο
Μαΐου 31, 2011 στις 12:51 μμ
parafonos
Τέλεια διπλασιαστούν οι τιμές, θα τρώω τα μισά, θα χάσω κιλά θα γίνω παίδαρος και επιτέλους θα κάνω καριέρα στο τραγούδι !!!
Συγνώμη που ειρωνεύομαι τόσο σοβαρό θέμα αλλά επειδή γνωρίζω ότι στην πράξη οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 4-5 χρόνια στην χώρα μας, νομίζω ότι οι ανακοινώσεις τους ουσιαστικά αφορούν στην κερδοσκοπία των μονοπωλίων των τεράστιων πολυεθνικών που πια ελέγχουν την εμπορία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Το κόστος παραγωγής και των Logistic έχει πέσει. Άρα τα κέρδη των μεσαζόντων πρέπει απλά με κάποιο τρόπο να περιορισθούν….
Μαΐου 31, 2011 στις 12:59 μμ
Πάνος
Ναι, αλλά μοιάζει κάπως με την ιστορία που όλοι βρήκαν εξαιρετική την ιδέα να κρεμάσουν κουδούνα στη γάτα – κόλλησαν όμως στο ποιός θα το κάνει…
Μαΐου 31, 2011 στις 1:17 μμ
sissa ben dahir
Στο πολύ καλό blog, Techie Chan http://techiechan.com/?p=1071 δείτε επίσης μια ωραία ανάλυση για το πως το τύπωμα χρήματος που κάνει συστηματικά και κατά κόρο η Ούζα, επηρεάζει προς τα επάνω βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και τις τιμές των τροφίμων μέσω των commodities.
Ο μοχλός αυτός δρα παράλληλα προς τον μηχανισμό της αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης παραγωγής για κλιματολογικούς και άλλους λόγους.
Μαΐου 31, 2011 στις 1:24 μμ
σχολιαστης
Εδω οι τιμές είναι φαρμακείο. Στα φρούτα ότι πάρεις 5 ευρώ. Στα ψάρια 10-40 ευρώ. Στα τυριά 10-20 ευρώ. Μέχρι και τα …κοτόπουλα τα χρεώνουν ο κούκος αηδόνι.
Μαΐου 31, 2011 στις 1:27 μμ
sissa ben dahir
Σχολιαστή δεν έχεις δίκιο. Η σημερινή τιμή των φρούτων είναι χαμηλότατη αν αναλογιστείς πόσο κόστισε στους πρωτόπλαστους ένα μόνο μήλο.
Μαΐου 31, 2011 στις 1:48 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Αυτή η τεράστια αύξηση της τιμής των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται ένας από τους δομικούς λόγους που είχε έμμεση μεν, αλλά καθοριστική επιρροή, στο ξέσπασμα των εξεγέρσεων στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.
Μαΐου 31, 2011 στις 1:50 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εαν κάτι πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιο, είναι πως τέτοιας έκτασης αύξηση της τιμής των τροφίμων θα συνοδευτεί και από ευρεία κοινωνικο-πολιτική αποσταθεροποίηση, ιδίως στις φτωχές χώρες.
Μαΐου 31, 2011 στις 2:37 μμ
Στάθης Δ
Δράση έχει αναληφθεί, ήδη από το 2007 [1]:
Η Αφρική (και η Ουκρανία επίσης) πουλάει και τη γη της, την οποία (προφανώς) αγοράζουν οι πλούσιοι [2], γιατί αποτελεί “Επένδυση τύπου Α, δηλαδή με απόδοση μεγαλύτερη από το ρίσκο”
“Οργανισμοί απ’ όλο τον κόσμο, όπως η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock, η επενδυτική Renaissance Capital, η Τράπεζα Γερμανίας, η Τράπεζα Επενδύσεων Goldman Sachs, αλλά και Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ, ενδιαφέρονται συστηματικά για αγορά ή ενοικίαση γαιών σε περιοχές αποδοτικές – όχι μόνον στη Μαύρη Ηπειρο, αλλά και σε Αν. Ευρώπη και Ασία”[3]
[1] http://www.scribd.com/doc/45716085/Global-88-22-01-09 (σελ 7-8)
[2] http://www.capital.gr/News.asp?id=1072157
[3] http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=73094
Μαΐου 31, 2011 στις 2:38 μμ
Fil
Το ρόλο τους έχουν παίξει και παράγοντες όπως βιοκαύσιμα, πατάτες για βιοδιασπώμενες σακούλες κλπ που δεσμεύουν εκτάσεις μειώνοντας την παραγωγή τροφίμων.
«Ενας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη πεινάει καθημερινά παρότι ο κόσμος έχει την ικανότητα να τους ταΐσει όλους».
Η γη δεν καλλιεργείται στο βαθμό που γινόταν παλαιότερα, όλο και λιγότεροι στο δυτικό κόσμο επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της γεωργίας, το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες αυξάνοντας τη ζήτηση και η εύκολη λύση είναι τα μεταλλαγμένα:
Αναφορικά με τα γενετικώς τροποιοημένα τρόφιμα, ο κ. Γουότσον είπε χαρακτηριστικά ότι “η ιστορία δείχνει πως κανένας άνθρωπος δεν έχει αρρωστήσει, καταναλώνοντας τα τρόφιμα αυτά”.
http://www.newpost.gr/post/38877/Τζέιμς-Γουότσον%3a-Θεραπεία-του-καρκίνου-σε-10-χρόνια/
Μαΐου 31, 2011 στις 4:56 μμ
sissa ben dahir
Πριν λίγες μέρες στην καλύβα, από τα πάντα επιλεγμένα προσεκτικά άρθρα του Γιάννη Μαστοράκη.
http://panosz.wordpress.com/2011/05/26/mastorakis-41/