Να λοιπόν που φτάσαμε εδώ. Το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου σίγουρο. Ο Ομπάμα έκανε την παρέμβασή του. Οι Γάλλοι θέλουν τελική λύση για την Ελλάδα. Η Μέρκελ θέλει ξύλο. Ισπανοί, Ιταλοί, Βέλγοι και Γάλλοι κρατάνε την ανάσα τους ενώ Ιρλανδοί και Πορτογάλοι κλείνουν τ’ αυτιά τους. Ενωμένη Ευρώπη ή πέντε φάσκελα;
«Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», τόνισε ο Μπαρόζο στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εάν δεν βρεθεί μια λύση αύριο στη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε επίσης έκκληση στα κράτη της ζώνης του ευρώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υπέρβαση της κρίσης. «Ήλθε η ώρα, με πνεύμα συναίνεσης, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις οι χώρες του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε ο Μπαρόζο, σημειώνοντας πως στην αντίθετη περίπτωση η ιστορία θα κρίνει με αυστηρότητα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση της ομάδας των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα αναλάβει την προώθηση της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Επικεφαλής της Ομάδας ορίστηκε ο Χορστ Ράϊχεμπαχ, τέως γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αγκ. Μέρκελ: Αναμένει «καλά αποτελέσματα» στην αυριανή σύνοδο
Την «πεποίθησή της» ότι θα υπάρξουν «καλά αποτελέσματα» στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης αύριο, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.
Εν όψει της συνάντησής της απόψε στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο, η κα Μέρκελ δηλώνει, ακόμη, «βεβαία» πως θα συμφωνηθεί μια κοινή θέση με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό της.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε εκφράσει την πεποίθησή της ότι “δεν θα δώσει η Σύνοδος τη λύση” στο πρόβλημα.
Κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας και ο Γιούργκεν Στάρκ
Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αποφύγουν ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που θα θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης «επιλεκτική χρεοκοπία», κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.
Το στέλεχος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο μήνα οι πολιτικοί υποσχέθηκαν να αποφύγουν ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα που θα οδηγούσε σε «επιλεκτική χρεοκοπία» τη χώρα, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πολιτικοί ενδεχομένως να υπαναχωρούν προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές και κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή ένα κούρεμα των ομολόγων της δεν είναι απαραίτητα ούτε ορθά, επεσήμανε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι έτοιμη να αλλάξει τους κανόνες της για την αποδοχή ως ενεχύρων κρατικών ομολόγων χωρών που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «χρεοκοπία».
Αναβολή για αύριο της συνάντησης αξιωματούχων της Ευρωζώνης
Εν τω μεταξύ, για αύριο το πρωί μετατέθηκε η συνάντηση οικονομικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την προετοιμασία των επιλογών αναφορικά με το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία είχε αρχικά ορισθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης.
Η αναβολή της συνάντησης, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο χρηματοδοτικό πακέτο, σημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης θα αρχίσει αύριο στις Βρυξέλλες στις 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα), δηλαδή μία ώρα αργότερα από ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
«Ορόσημο» οι αποφάσεις της Συνόδου
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg και ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ορόσημο για την Ευρώπη τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν αύριο στις Βρυξέλλες. Οι αγορές δείχνουν το ίδιο πράγμα που λέει και ο ίδιος ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ότι δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης και των υπόλοιπων προβλημάτων που η Ευρώπη αντιμετωπίζει», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν αύριο ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους και να αποφύγουν την εξάπλωσή της στην Ιταλία και την Ισπανία.
«Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα. Αν τα spreads στην Ιταλία και στην Ισπανία ανεβαίνουν, αυτά είναι ερωτήματα που η Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει, αντιμετωπίζοντας τις εσωτερικές της αδυναμίες, πράγμα το οποίο κάνει».
Κατά τον κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της και έκανε λόγο για συστημικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού, φορολόγησης και ανταγωνιστικότητας», επισήμανε.
Τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ευρωομολόγου, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας, ενώ όσον αφορά στη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» από τις ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος του χρέους και ότι η εμπειρία της στη Λατινική Αμερική και τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της νέου προβλήματος.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει διμερείς επαφές ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Πέμπτης για την ελληνική κρίση χρέους. Το απόγευμα της Τετάρτης, συναντάται με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού, το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πως η αυριανή σύνοδος είναι «καθοριστική για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης». «Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία προσθέτει: «Δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες. Για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».
Συνομιλία Παπανδρέου – Κλίντον
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κατά την επικοινωνία ο κ. Κλίντον συμμερίσθηκε την άποψη του κ. Παπανδρέου ότι πρέπει στην αυριανή Σύνοδο να υπάρξει λύση και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και στις θυσίες του ελληνικού λαού, για την έξοδο από την κρίση.
Γαλλία: Η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει μία οριστική απάντηση στην ελληνική κρίση
Να δώσει από αύριο κιόλας «μία οριστική απάντηση» στην ελληνική κρίση χρέους περιμένει από την αυριανή σύνοδο η Γαλλία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνηση, Βαλερί Πεκρές.
«Σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Γερμανία, είναι μία μέρα δουλειάς για να επεξεργασθούμε συγκεκριμένες λύσεις και για να υπάρξουν από την πλευρά μας όλες οι πιθανότητες για να έχουμε αύριο μία συμφωνία. Σήμερα έχουμε πρώτα μία προτεραιότητα, είναι επείγον να βρεθεί μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα», συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για να συναντήσει την Αγκελα Μέρκελ, αφιερώνει όλη την ενέργειά του για την εξεύρεση λύσης, τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι υπάρχει «η βούληση για την εξεύρεση οριστικής λύσης, που περνά από το γαλλογερμανικό δίδυμο, που αποτελεί τον πυλώνα της ευρωζώνης».
Επιφυλακτική η Πολωνία για τη Σύνοδο
Επιφυλακτικός αναφορικά με την επίτευξη συμφωνία στην αυριανή σύνοδο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα θέλαμε άμεσες και ακριβείς αποφάσεις για την κρίσιμη κατάσταση της Ευρωζώνης», τόνισε ο Tusk, και δήλωσε «επιφυλακτικός για το κατά πόσο οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν βρει λύση και αύριο απλώς θα εγκρίνουν τις αποφάσεις. Ίσως όχι δύσπιστος, αλλά σίγουρα επιφυλακτικός. Φαίνεται ότι σήμερα και πιθανώς κατά τη διάρκεια της νύχτας οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».
Ο Tusk χαρακτήρισε επίσης ότι τις προσπάθειες στην Ευρωζώνη για την ανακούφιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας κατά κάποιο τρόπο καθυστερημένες, την ίδια στιγμή που και άλλες χώρες στη νομισματική ένωση εμφανίζουν πλέον σημάδια παρόμοια με εκείνα της Ελλάδας.
Βέλγιο: Ισχύει ακόμη η ιδέα για μετακύλιση του ελληνικού χρέους
Η επιβολή φόρου στις τράπεζες, με την αρχική ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους να ισχύει ακόμη, θα μπορούσε να είναι μέρος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς.
Η ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές ισχύει ακόμη, «αλλά πρέπει να επιλυθούν ακόμη κάποια ζητήματα», σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «θα ζητούσαμε από τον ιδιωτικό τομέα να επανεπενδύσει σε νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας».
Όσον αφορά τα τρία σενάρια για το πακέτο στήριξης, ο κ. Ρέιντερς επεσήμανε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir ότι οι συζητήσεις αφορούν σε ένα μείγμα προτάσεων αντί για τρεις ξεκάθαρες επιλογές.
Συγκεκριμένα, φέρεται να δήλωσε πως «αυτές δεν είναι ακριβώς επιλογές. Προσανατολιζόμαστε προς ένα μείγμα αυτών των διαφορετικών μέτρων. Ο τραπεζικός φόρος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί».
Τέλος, πρόσθεσε ότι κάποιες από τις επιλογές που εξετάζονται μάλλον θα περιλαμβάνουν υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στη βαθμίδα της χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας και ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεξεργάζονται τρόπους, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη στην ΕΚΤ.


13 σχόλια
Ροή σχολίων γι' αυτό το άρθρο
Ιουλίου 20, 2011 στις 8:18 μμ
Πάνος
Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει…
Ιουλίου 20, 2011 στις 8:25 μμ
σχολιαστης
Οποιος θέλει ας κάνει την πρόβλεψή του.
Είναι τόσο …αφαλοκομμένοι οι ηγέτες της ΕΕ που δεν θα στοιχημάτιζα ότι θα βρεθεί λύση ικανή να τραβήξει την Ευρωζώνη έξω απο την κρίση.
Ιουλίου 20, 2011 στις 8:41 μμ
Πάνος
Μπα…
Ιουλίου 20, 2011 στις 9:20 μμ
Πάνος
Κληρονομικό χάρισμα ΙΙ
Tου Γιωργου Mαντελα
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς το… κληρονομικό χάρισμα για να προβλέψει τις πιθανές επικείμενες εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Απλώς, χρειάζεται να είναι αισιόδοξος, ότι αυτή τη φορά, η μέχρι τώρα αρνητική αλυσίδα γεγονότων, που έχουν δρομολογηθεί μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο, θα σπάσει και ένας κρίσιμος κρίκος θα λείψει. Οπότε, θα σωθούμε…
Προσέξτε την αλληλουχία των εξελίξεων: Πριν από περίπου 15-16 μήνες γινόταν πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν η χώρα χρειάζεται να καταφύγει στην τριπλή επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Για περίπου δύο μήνες, χύθηκαν τόνοι από μελάνι, για το θέμα. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε, από κάποια στιγμή κι έπειτα, φάνταζε ατέρμονος. Τελικώς, η τρόικα ένα πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχοντας στις αποσκευές της το Μνημόνιο Ι. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, η συζήτηση ξανάνοιξε. Αυτή τη φορά αναφορικά με το αν πρέπει ή όχι η χώρα να υιοθετήσει, ψηφίζοντάς το, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό του νόμο. Ξανά η ίδια διαδικασία. Με τη συζήτηση στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών καναλιών, στις σελίδες των εφημερίδων και από κάποια στιγμή κι έπειτα στις ανά τη χώρα πλατείες. Αρχής γενομένης από αυτή του Συντάγματος. Και το αποτέλεσμα, γνωστό: «Πέρασαν» και τα δύο, γιατί έτσι έπρεπε, παρά τον θόρυβο και τη φασαρία που προκλήθηκε.
Και πριν καλά – καλά κλείσει μήνας, τίθεται το νέο δίλημμα: Ναι ή όχι στην επιλεκτική πτώχευση και μέσω αυτής στη νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα; Η απάντηση εκ των πραγμάτων, θα είναι μάλλον και πάλι θετική. Αυτό διδάσκει η έως τώρα εμπειρία, αλλά και μια ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τόσο μειονεκτική θέση, που δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Χρειάζεται τα λεφτά και τα χρειάζεται άμεσα. Απλώς, από δω και στο εξής «εύχεται»:
α) Να μη «στραβώσει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ενόσω διαρκεί η παρένθεση της επιλεκτικής πτώχευσης, διακόψει την εγγυοδοσία των ελληνικών ομολόγων, για την παροχή ρευστότητας στη χώρα μας. Γιατί κάτι τέτοιο, στην πράξη, θα σήμαινε, με «δυο λόγια», το τέλος από ασφυξία.
β) Επίσης, να μην εξελιχθεί η αλυσίδα των γεγονότων με βάση την έως τώρα κλίμακα. Οπερ σημαίνει ότι μετά την επιλεκτική πτώχευση να μην ακολουθήσει η κανονική πτώχευση, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.
Γι’ αυτό και η αυριανή έκτακτη σύνοδος κορυφής θα είναι πολύ κρίσιμη από κάθε άποψη. Γιατί θα ξεκαθαρίσει προθέσεις, θα προδιαγράψει κινήσεις και θα διαμορφώσει τις συνθήκες της επόμενης μέρας. Που όλοι ελπίζουν ότι οδηγεί -έστω σε βάθος χρόνου- σε διάσωση. Και άρα ο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας, θα λείψει…
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_20/07/2011_1295835
Ιουλίου 20, 2011 στις 9:23 μμ
δεξιος
Και μια πιο ρηξικελευθη αποψη απο Ελληνοαμερικανο.
http://blogs.forbes.com/billfrezza/2011/07/19/give-greece-what-it-deserves-communism/#post_comments
Ιουλίου 20, 2011 στις 9:26 μμ
Πάνος
Ιουλίου 20, 2011 στις 9:42 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
“Η ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές ισχύει ακόμη…”
Και είναι η παραπάνω ιδέα που θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός από τους οίκους αξιολόγησης, και ως εκ τούτου θα κατατάξουν την χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Ο μεγάλος φόβος όλων – της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των υπόλοιπων ηγετών της Ευρωζώνης – είναι πως ίσως τελικά δεν αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο: η κατρακύλα της Ελλάδας από καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας σε καθεστώς…σκέτης, ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Το καθεστώς D (Default) δηλαδή.
Η επιλεκτική χρεοκοπία παρόλα αυτά συνιστά μία μίνι στάση πληρωμών (με την έννοια πως η χώρα θα αρνηθεί να πληρώσει ένα *μέρος* των δανείων *ορισμένων* εκ των δανειστών της στο *συγκεκριμένο* χρονικό διάστημα που θα όφειλε να απολήρώσει αυτά τα δάνεια), και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτή η μερική στάση πληρωμών να μετατραπεί στο τέλος σε ολική στάση πληρωμών και μετά…χέσε Αποστόλη…
Κατά μία έννοια, η προσπάθεια να αποφευχθεί το μεγαλύτερο κακό (ολική στάση πληρωμών, χρεοκοπία) χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που το αποτελούν αλλά σε μικρότερη, και υποτίθεται ελεγχόμενη, δόση (μερική στάση πληρωμών, επιλεκτική χρεοκοπία) θυμίζει πολύ την ομοιπαθητική ιατρική (αν και στην περίπτωσή μας μάλλον θα έπρεπε να μιλάμε για ομοιοπαθητική οικονομική). Το κακό είναι πως η ομοιπαθητική ιατρική δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της…
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως η ομοιοπαθητική οικονομική θα τα πάει καλύτερα…
Ιουλίου 20, 2011 στις 9:51 μμ
σχολιαστης
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=411967
Ιουλίου 20, 2011 στις 10:09 μμ
Πάνος
“(αν και στην περίπτωσή μας μάλλον θα έπρεπε να μιλάμε για ομοιοπαθητική οικονομική)”
Καλό – να το πατεντάρεις!
Ιουλίου 20, 2011 στις 10:22 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ιουλίου 21, 2011 στις 11:59 πμ
Β.Δ. Καργούδης
α) @Πάνο, βάλε και δυό πρασινάνθρωπους από πάρτη μου, στη μαλακία απ το Φόρμπς
(τί έγινε Δεξιέ; Θα κάνουμε τώρα “έγκυρο” για τα ευρωπαϊκά και το (στο προκείμενο άσχετο) Φορμπς;
Ελπίζω να παραπέμπεις στον γελοίο “χαφΑμέρικαν-χαφΓκρηκ” και τη μνημειώδη του πατάτα “να μας δώσουν αυτό που αξίζουμε, δλδ “κουμουνισμό”…”(!) μόνο & μόνο
“δια το μέγεθος της μαλακίας του ανδρός” και της μνησικακίας του…)
β) Αν δεν καιγόμασταν για άμεσα αποτελέσματα, έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την κόντρα κυβερνήσεων
(και όχι μόνο Ευρωπαϊκών)
και Επενδυτών (“επενδυτών” κυρίως, δλδλ χοντροσπεκουλαδόρων). για το “ποιός θα πληρώσεο το κόστος της -κατ αρχήν Ελληνικής- διάσωσης
Η Μ. όταν μιλάει για την αναγκαιότητα συμμετοχής των ιδιωτών, σε επίπεδο αρχών, έχει 100% δίκιο, (Μόνο που ξεχνάει πόσο η ίδια συνέβαλε οι αρχές να κάμπτονται μπροστά στο βάρος της συγκυρίας)
Γιατί δε γίνεται κύριε να αγοράζεις χοντροκερδοφόρα ελληνικά ομόλογα
(δλδλ υψηλότατου ρίσκου)
για τα υπερ-καζάντια σου, και όταν “σκάει” το ρίσκο να τρέχεις στα κράτη-μπαμπάδες
(δλδ στην πραγματικότητα στους πολίτες/φορολογούμενους που δεν έχουν τα οικονομικά/κοινωνικά προσόντα, ή το στάτους εν γένει να είναι πελάτες σου)
να πληρώσουν τη “λέζα”,
δλδ στην πραγματικότητα τη χασούρα των “άλλων” πολιτων, των Ολίγων πελατών σου, που τους πουλάς με τον τρόπο αυτό ιδιότυπα “μαφιόζικη προστασία” έναντι των ίδιων των κυβερνήσεών τους…
Καπιταλισμός χωρίς ανάληψη κόστους του ρίσκου
(που λειτουργεί εξυγιαντικά, περίπου όπως λειτουργεί στη φύση η επιβίωση του ικανότερου, εξασφαλίζοντας τη διαιώνιση του είδους)
είναι ομελέττα χωρίς αυγά.
Οι κυβερνήσεις τώρα, αντί της συμμετοχής που θα προκαλούσε την ενεργοποίηση ποινών από τους Οίκους (selective default),
δείχνουν διατεθειμένες ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ να τους τα πάρουν
(των Τραπεζών, των ασφαλιστικών & των υποκαταστημάτων τους εν οις και οι ίδιοι οι Οίκοι)
αλλιώς, με γενικευμένη επιβολή φόρου Τόμπιν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Οι απειλούμενοι, αντιτείνουν ότι έτσι θα πληρώσουν άδικα και αυτοί που ΔΕΝ έχουν στα χέρια ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.
Και οι Κυβερνήσεις με τη σειρά τους αντιτείνουν ότι οι πόροι από το φόρο Τόμπιν ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθούν για το κόστος διάσωσης, αλλά γενικώς “για αναπτυξιακά προγράμματα”, που όμως έτσι θα τους απαλλάξει όλο αυτό, από τους πόρους που αλλιώς θα “έχωναν” στα διάφορα αναπτυξιακά ΕΣΠΑ
Όχι Γιάννης, Γιαννάκης…
Νομίζω πάντως ότι ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΥΤΗ, οι ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ
(που ΟΝΤΩΣ βρίσκονται στη ρίζα των αιτίων της κρίσης του 08)
ΔΕΝ πρόκειται να τη βγάλουν χωρία απώλειες…
Για να δικαιωθεί έτσι κάπως και ο Μαζάουερ, πυο μας βλέπει σαν προπομπούς σε όλες τις μεγάλες εξελίξεις…
Ιουλίου 21, 2011 στις 12:31 μμ
Άγγελος
πάντως ο Bill Frezza διεκδικεί με αξιώσεις το φετινό Βραβείο Adrian Cronauer
(Robin Williams as Adrian Cronauer in Goodmorning Vietnam to his superior: “You are in more dire need of a blowjob than any white man in history”.)
Ιουλίου 21, 2011 στις 12:52 μμ
Β.Δ. Καργούδης
@Άγγελε, αν καμιά φορά βρεθούμε για κανένα γούστο,
ευχαρίστως να σου πω τη γνώμη μου για όλη αυτή την ξεφτιλισμένη συντεχνιακή μάκινα των αλληλοβραβεύσεων που έχει πλέον τόσο “απλώσει” και γελοιοποιηθεί, που κάθε σοβαρός επαγγελματίας, τρέμει, μην τυχόν και του απονεμηθεί κανα τέτοιο βραβείο…
Πολύ χειρότερα απ τον….”Χρυσό δίσκο” της δισκογραφίας των ημερών, που πλέον απονέμεται στα….3000 τεμάχια, κι αυτά προ-τοποθετημένα χωρίς παραγγελίες