Η είδηση δεν είναι βέβαια η εν ψυχρώ δολοφονία από τον κληρονομικό δικτάτορα του ενοχλητικού (πλέον) θείου, αλλά ο ανεπανάληπτος τρόπος με τον οποίο «ενημερώνει» τους αναγνώστες του ο «Ριζοσπάστης». Φανταστείτε (για μια εφιαλτική στιγμή) να ήταν αυτή η εφημερίδα η μοναδική πηγή ενημέρωσης – και μετά θυμηθείτε ότι έτσι γινόταν επί δεκαετίες, σε πολλά μέρη του κόσμου. Και ότι σε πολλά σημεία του πλανήτη εξακολουθεί να γίνεται το ίδιο…

Βόρεια-Κορέα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.– Την εκτέλεση του 67χρονου Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ, πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας, υψηλόβαθμου στελέχους του Κόμματος Εργατών Κορέας και θείου του νυν ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσαν νωρίς χτες οι βορειοκορεατικές αρχές σημειώνοντας ότι ο πρώην αξιωματούχος είχε προηγουμένως αποπεμφθεί από το κυβερνών κόμμα και είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών επειδή κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας από στρατοδικείο της Πιονγιάνγκ.

Η εκτέλεση του Γιανγκ έγινε την Πέμπτη αμέσως μετά την απόφαση του ειδικού στρατιωτικού δικαστηρίου, που σύμφωνα με το επίσημο κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA τον έκρινε ένοχο «διάπραξης του ασυγχώρητου εγκλήματος της προδοσίας». Ο Γιανγκ φέρεται μάλιστα πως παραδέχθηκε στο στρατοδικείο ότι σχεδίαζε πραξικόπημα σε βάρος του νυν προέδρου (και ανιψιού του) Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μεταδίδοντας την είδηση για την εκτέλεση του πρώην ανώτερου αξιωματούχου το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, σημείωσε πως ο «κατηγορούμενος Γιανγκ συγκέντρωσε δίπλα του ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε μια αντεπαναστατική φράξια όπως αυτές που υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή στην οποία ήταν ο αρχηγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και, συνεπώς, υπέπεσε στο φρικτό έγκλημα της προσπάθειας ανατροπής του κράτους». Επίσης υπάρχουν κατηγορίες για διαφθορά και καταχρήσεις κάθε είδους.

Η εξέλιξη χρησιμοποιήθηκε ως μία καλή αφορμή από τη γειτονική Νότια Κορέα, προκειμένου να σχολιάσει πως παρακολουθεί συνεχώς και με «βαθιά ανησυχία» τα τεκταινόμενα στην Πιονγιάνγκ, σημειώνοντας ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα στο μέλλον»… σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της.

Τέλος, στην Ουάσιγκτον ο Πάτρικ Βέντρελ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ομοίως ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Εκτελέστηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας.