Το περασμένο καλοκαίρι είχα ανεβάσει στα μυστικά του Κόλπου ένα σύντομο ποστάκι για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου – τα ωραία ειπώθηκαν στα σχόλια.

http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2006/07/blog-post_29.html

Τώρα κυκλοφόρησε ο καινούριος του δίσκος διάφανος.

Ο Θ. Π. έχει ήχο – δικό του, αναγνωρίσιμο. Αυτή τη φορά πιο απλό – σε σχέση με τον προηγούμενο (εξαιρετικό, επίσης) δίσκο η βροχή από κάτω. Έχει και στίχο – ίσως το μεγαλύτερο προσόν του! Γράφει ωραίους στίχους, ξαφνιαστικούς, ατμοσφαιρικούς, δίσκο με το δίσκο όλο και πιο τολμηρούς στιχουργικά. Φτιάχνει ατμόσφαιρα – όταν τον ακούς, μπαίνεις σ’ ένα δικό του σκηνικό. Μαγικός ρεαλισμός; Λαϊκός σουρεαλισμός; Παράδοση με ροκιές; Όλα μαζί, ζυμωμένα σε εύγευστο τσουρέκι, καλοφουρνισμένο και ευωδιαστό…

Τα θέματα, απ’ αλλού των άλλων: ένα όνειρο ινδιάνικο (διάφανος) μια κόρη κατεβαίνει στον Άδη και ζορίζεται όσο να μάθει τα κόλπα (Περσεφόνη;) οι μετανάστες οι παλιοί – κι ο Γιώργος Κατσαρός μαζί – στο ταξίδι και τη νέα τους ζωή (στην Αμερική) ένα παιχνίδι με τις αλήθειες και τα ψέματα (πες μου κάτι) η ορχηστρική πρώτη μυγοσυμφωνία, με τη χορωδία Τσιούξανης χωρίς μαέστρο και αρκετές σκατόμυγες από την περιοχή Αμυγδαλή Λάρισας (οι μύγες βαλσαμώνονται με βαλς) τα όνειρα και οι ονειρώξεις μιας μικρής κομμώτριας που επιθυμεί να της συμβεί κάτι καλό επειγόντως (το κομμωτριάκι) ένας –προφανώς- πιωμένος αντρειωμένος κογιονάρει αγρίως το βαρκάρη του Αχέροντα (τα παξιμάδια) ένας ύμνος στον αλήτη το νου μας, που εύκολα δεν πιάνεται (αερικό) το ταξίδι Λάρ’σα – Αθήνα ξεκινάει νορμάλ και μετά γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος (360 χλμ) ο ύμνος της μπλογκόσφαιρας (ναι, σωστά διαβάσατε! You, the_universe*) ο τσαντίλας γέρο- Πλάτανος των Τεμπών μιλάει στο αυτί της αμαξοστοιχίας, που την πάει πέντε κι ένα (Στην κοιλάδα των Τεμπών) νανούρισμα σ’ ένα μωράκι χνούδαλο (ο βασιλιάς) μετά το μεθύσι, χαμός θ’ ακολουθήσει, όσο η νύχτα σώνεται κι η ροδαυγή αχνίζει, το πατσατζίδικο γεμίζει ξενύχτηδες και παραστρατημένες κοπέλες απ’ τον Άγιο Δομίνικο φερμένες (η μοσχαροκεφαλή). Αυτά!

Τραγουδούν επίσης ο Σωκράτης Μάλαμας και η Μάρθα Φριτζήλα.

Γνωρίστε το Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αξίζει τον κόπο!

————-

*Λοιπόν, στο τραγούδι το δικό μας, της μπλογκόσφαιρας δηλαδή, αποδίδονται στην αθανασία (σαν τους Κολοκοτρωναίους, κάπως) δεκάδες μπλόγκερ, μεταξύ των οποίων ο Αθήναιος, η Ντόλλυ, η Λίλη, ο Πολύβιος Ευπατρίδης, η magica και πλήθος άλλες μπλογκοσφαιρικές δυνάμεις! Αν κάποιος θέλει να μάθει αν τον πήρε το σχέδιο κι αν έγινε τραγούδι, ας ρωτήσει και θα του πω.

Advertisement