Γράφει ο Σχολιαστής

blackwell_cover.jpg

Σε συσκευασία εμφιαλωμένου νερού, έχει τη φωτογραφία ενός παιδιού από την Κένυα, το μήνυμα ότι διψάει, και ότι με ενέργειες της ΑctionAid, θα γίνει δίκτυο ύδρευσης για 45000 ανθρώπους.

Χωρίς συζήτηση, οι ενέργειες της ΑctionAid είναι άξιες συγχαρητηρίων, ταυτόχρονα όμως εστιάζοντας στο πρόβλημα, μας εισάγουν στον πυρήνα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.

Η Κένυα παράγει καφέ κορυφαίας ποιότητας, τον οποίο αγοράζουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες μέχρι 1 ευρώ το κιλό. Η τιμή πώλησης στη χώρα μας, είναι 25 ευρώ το κιλό. Το ελληνικό κράτος εισπράττει 2,25 ευρώ το κιλό ΦΠΑ και συνυπολογίζοντας και τους λοιπούς φόρους, συνολικά γύρω στα 4 ευρώ.

Δηλαδή, αγοράζεις από τον Κενυάτη αγρότη καφέ με 1 ευρώ (αν βγάλεις το κόστος καλλιέργειας θα του μένουν λίγα λεπτά) και δημιουργείται «υπεραξία» 24 ευρώ, εκ των οποίων το Ελληνικό κράτος παίρνει και χρησιμοποιεί 4 ευρώ και οι υπόλοιποι μοιράζονται τα άλλα 20 ευρώ.

Αφού τον ξεζουμίζουμε αφήνοντας τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες πολυεθνικές να διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές, και αφού πιούμε και τον καφέ να χωνέψουμε, θυμόμαστε να κάνουμε και την καλή μας πράξη, δίνοντας πενταροδεκάρες για να πιούν λίγοι απ’ αυτούς καθαρό νερό.

Είναι μεγάλη ντροπή, είναι μορφή εκμετάλλευσης που στάζει αίμα, είναι η σύγχρονη αποικιοκρατία.

Από τα πολιτικά κόμματα δεν ακούγεται τσιμουδιά. Η αριστερά σφυρίζει αδιάφορα.

Καλό είναι να ξέρουμε ότι όσο το ανεχόμαστε είμαστε συνένοχοι.