Το …αυριανό ΒΗΜΑ (που τυπώθηκε χθες) κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο 1821 – με συνεργασίες μία και μία…

Την αρχή κάνει η κ. Χριστίνα Κουλούρη («μύθοι και αλήθειες για το ‘21»)

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15022&m=B51&aa=1

για να συνεχίσει ο Α. Λιάκος απαντώντας στο ερώτημα «είχε η Εκκλησία εθνική συνείδηση;»

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15022&m=B51&aa=2

Ο Χρ. Λούκος γράφει για την «απαλλαγή από τα στερεότυπα»

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15022&m=B52&aa=1

και ο Π. Στάθης (καμιά σχέση με τον δικό μας Γ. Στάθη) απαντάει στο ερώτημα «γιατί επαναστάτησαν οι κλέφτες και οι αρματωλοί».

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15022&m=B53&aa=1

Δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το τελευταίο κείμενο:

(ένα)

Μολονότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι εύποροι συνιστούσαν ελκυστικότερο αντικείμενο ληστείας, οι κλέφτες προτιμούσαν τους φτωχούς χωρικούς που δύσκολα μπορούσαν να αντιδράσουν. Οι ισχυρότεροι ληστές «πουλούσαν προστασία» ή έπιαναν ομήρους για να αποσπάσουν λύτρα. Οι αρματολοί, από την άλλη μεριά, επέβαλλαν αυθαίρετα δοσίματα στους χωρικούς, ασκούσαν τοκογλυφία, επένδυαν στην ενοικίαση φόρων και στην κτηνοτροφία. Ετσι κλέφτες και αρματολοί ενέπνεαν φόβο στα αγροτικά στρώματα μολονότι γίνονταν παράλληλα αντικείμενο θαυμασμού καθώς κατόρθωναν μέσω της βίας να ξεφύγουν από τη μίζερη αγροτική ζωή και κάποτε να αποκτήσουν εξουσία ως αρματολοί.

(δύο)

Στις αρχές του 19ου αιώνα η οθωμανική εξουσία κατάφερε να περιορίσει δραστικά τη δύναμη των κλεφτών και των αρματολών, εξοντώνοντας ορισμένους και αναγκάζοντας πολλούς να βρουν καταφύγιο στα Επτάνησα, όπου οι περισσότεροι προσλήφθηκαν στους ξένους στρατούς των Ναπολεόντειων πολέμων. Οταν οι τελευταίοι έληξαν το 1815, οι εξόριστοι ένοπλοι βρέθηκαν άνεργοι και χωρίς πόρους ζωής. Ηταν συνεπώς ευεπίφοροι σε επαναστατικούς σχεδιασμούς που έδιναν διέξοδο στην ανεργία τους και προοπτικές ανατροπής της δυσμενούς κατάστασής τους.

Τώρα εξηγούνται όλα! Για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας (του) απελευθέρωσε ο Κολοκοτρώνης την Ελλάδα!