Γράφει (και φωτογραφίζει) ο Γιώργας

*

Για να φτάσεις ως εκεί, πρέπει να πάρεις τον δρόμο από Καστοριά προς Νεστόριο και Κοτύλη.

Λίγο μετά την Κοτύλη μπαίνεις στο χωματόδρομο που οδηγεί στις Αρρένες. Κάπου σαράντα χιλιόμετρα χωματόδρομο. Μόνο με τζίπ ή με ψηλό αυτοκίνητο θα πάς μέχρι επάνω. Δεν είναι και τόσο εύκολο να φτάσεις στην καλύβα.

Λίγα χιλιόμετρα πιο περα χάσκει μπροστά σου ο γκρεμός του χάρου.

xaros.jpg

*

Μόλις τον δείς καταλαβαίνεις αμέσως γιατί τον ονόμασαν έτσι. Ο γκρεμός έγινε Ζάλογγος για μια ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ που στριμώχτηκαν εκεί από τον κυβερνητικό στρατό. Κατά τύχη, την μέρα που ανέβαινα (ψάχνοντας την καλύβα) περσι το καλοκαίρι, στην κορυφή του γινόταν μια εκδήλωση μνήμης από το ΚΚΕ.

kke.jpg

*

Είπε λοιπόν και το ΠΑΣΟΚ να φτιάξει λίγο πιο πάνω έναν ξενώνα σ’ έναν χώρο που ονομάστηκε «Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης», το οποίο μπορεί βέβαια να κόστισε καμπόσα εκατομμύρια, αποτελεί όμως έναν χώρο εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, στον οποίο ο κουρασμένος επισκέπτης (είτε λύκος είναι αυτός, είτε αρκούδα) μπορεί να βρεί μια γωνιά για να ξαποστάσει.

parko.jpg

*

Μετά από μια εκπληκτική διαδρομή ανάμεσα σε πανύψηλες οξιές και έλατα, φτάνεις στις Αρρένες, σε μια από τις ψηλότερες κορυφές του Γράμμου. arenes1.jpg

*
arenes2.jpg

Το νερό στη λίμνη είναι κρυστάλλινο αλλα παγωμένο. Το καρπούζι που έχεις φέρει μαζί σου θα σκάσει σε λίγα λεπτά.

*

Εκεί κοντά στην κορυφή, είναι και η καλύβα ψηλά στο βουνό. Κι ο Πάνος μόλις τελειώσει το άρμεγμα των προβάτων θα ξαναγυρίσει στο laptop για να ανεβάσει το επόμενο post.

kalyba.jpg

(κλίκ στις φωτογραφίες, για να τις δείτε ολόκληρες)

Advertisement