Γεννήθηκα στο Λαγκαδά, μεγάλωσα δίπλα στη λίμνη. Πηγαίναμε μικροί εκδρομές με το σχολείο, τρέχαμε στις καλαμιές. Κι όταν μεγαλώσαμε λίγο παίρναμε άλογα και κάναμε ιππασία πλάι στα νερά. Θυμάμαι τα γριβάδια, έξι ως δώδεκα οκάδες το ένα… και τα άλλα, τα μικρότερα και τα χέλια… Στην Κατοχή, τα ψάρια της Κορώνειας τάισαν όλο το λεκανοπέδιο και μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης…
Τώρα δεν υπάρχει λίμνη, ούτε ψάρια – ενώ τα πουλιά δηλητηριάζονται. Από τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία: Η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και η μόλυνση της λίμνης από βιοτεχνίες και οικισμούς, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ανικανότητα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης (τόσο επί ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Ψωμιάδη) να διαχειριστεί το πρόβλημα – έφεραν την Κορώνεια στο σημείο να μετατραπεί από ζωντανή λίμνη σε (μολυσμένο) υγρότοπο.
Χθες βράδυ, στην εκδήλωση των Οικολόγων – Πράσινων μίλησαν πολλοί. Ειδικοί επιστήμονες και πολιτικά πρόσωπα, από διάφορους πολιτικούς χώρους, καθώς και πολίτες, όπως ο ηλικιωμένος κύριος που ξεκίνησε λέγοντας αυτά που έβαλα στην αρχή του ποστ – και παρουσίασαν το πρόβλημα σε όλες του τις λεπτομέρειες. Πρότειναν δράσεις που θα αντιστρέψουν την πορεία προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατο, έστω και τώρα. Μοναδικό μελανό σημείο, στο δια ταύτα: Για να ξαναγεννηθεί η Κορώνεια υπάρχει μια απαράβατη προϋπόθεση, η τύχη της να γίνει θέμα της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή του Λαγκαδά και των γύρω χωριών. Κάτι που, προς το παρόν, δε φαίνεται να συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες…Κατά σύμπτωση, το κάτω μέρος της εικόνας από το Google Earth είναι παλιότερο, το πάνω πιο πρόσφατο. Σε συνδυασμό με τις ορατές εξελίξεις στα όρια της λίμνης, μπορεί κανείς να σχηματίσει μια εικόνα για το τι έχει συμβεί. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα είναι ακόμα χειρότερη: μέγιστο βάθος 80 εκατοστά, πυθμένας στρωμένος με λάσπη, εμπλουτισμένη με …ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!
*
Στη συνέχεια, όλα τα γιατί (και προτάσεις) από τον βιογιάννη
Σχετικά με την Κορώνεια: Η ανημποριά των δυνάμεων της λογικής !
Τελικά μου φαίνεται ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η μίζερη γκρίνια και η παθητική συγκίνηση μπροστά σε αυτό που χάνεται. Μια πρακτική δηλαδή αυτο-υπονόμευσης και «περιφοράς του νεκρού» ως μια πράξη μαζικής εκτόνωσης του «κάναμε ότι μπορούσαμε». Η ηττοπάθεια δεν είναι κάτι καινούργιο και οπωσδήποτε έχει τη ρίζα της στην άγνοια και τον μυστικισμό, ότι τάχα τον κόσμο τον κυβερνούν μυστήριες, «άγνωστες» δυνάμεις μακριά από τις ανθρώπινες ιδέες και επιλογές. Ποτέ δεν είναι αργά να αναλάβουμε τις τύχες της ζωής μας αλλάζοντας τις ιδέες, τις δράσεις και τη συμπεριφορά μας. Αλλάζοντας τη μοίρα μας.
Ποια είναι τα δεδομένα σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια ;
Πρώτον: Το ισοζύγιο της λίμνης είναι αρνητικό σε επίπεδο ποσότητας νερού που κατακρατεί η λίμνη στο τέλος κάθε έτους, εδώ και πολλά χρόνια. Σαν να λέμε δηλαδή ότι το νερό που «φεύγει» από τη λίμνη δεν αντικαθίσταται τουλάχιστον σε ίση ποσότητα με αυτό που εισέρχεται από τις βροχοπτώσεις και τις τοπικές επιφανειακές παροχές (πηγές). Εδώ δεν υπάρχει άλλη αιτία από την σπάταλη χρήση του νερού μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου γεωργίας που ακολουθείται στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής της λίμνης. (Επεκτατική βιομηχανοποίηση της γεωργίας, σπάταλος τρόπος χρήσης του νερού, υδροβόρα καλλιεργούμενα γεωργικά είδη, τζάμπα χρήση «αγροτικού νερού»).
Δεύτερον: Ρύπανση της λίμνης από τις βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις γης, μέσα στην περιοχή που ορίζει ο υδροκρίτης της λίμνης (τα χείλη της λεκάνης απορροής). Εδώ δεν υπάρχει άλλη αιτία εκτός από την κατάχρηση της λίμνης ως τον τελικό αποδέκτη των βιομηχανικών παραπροϊόντων (βαρέα μέταλλα, τοξικά, επικίνδυνα χημικά) και των προϊόντων απόπλυσης των γεωργικών καταλοίπων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα. ορμόνες, ζιζανιοκτόνα κ.λ.π).
Τρίτον: τα ίδια τα χαρακτηριστικά της λίμνης δεν επιτρέπουν πρακτικές περαιτέρω συσσώρευσης φερτών υλικών στη λίμνη από τους γύρω χείμαρρους/ρέματα. Εδώ δεν υπάρχει άλλη αιτία παρά η καταστροφή των επιφανειακών ρεμάτων/χειμάρρων (εγκιβωτισμός, ευθυγράμμιση, μπάζωμα, χτίσιμο κ.λ.π). Οι ευθυγραμμισμένοι χείμαρροι, τα εγκιβωτισμένα ρέματα και η απουσία της ρεματικής βλάστησης, είναι οι παράγοντες που επιτείνουν την μεταφορά φερτών υλικών στη λίμνη με συνέπεια το «αβαθές της Κορώνειας» να αυξάνει κατά έτος, και από την έλλειψη νερού λόγω αρνητικού υδάτινου ισοζυγίου, αλλά και από την άνοδο του βυθού της λόγω υπερβολικής απόθεσης φερτών υλικών. Το αβαθές της λίμνης επιφέρει συνθήκες μη οξυγόνωσης των νερών και δεν επιτρέπει την ύπαρξη ζωής στη λίμνη που έχει ανάγκη οξυγόνου (π.χ ψάρια κατά κύριο λόγω, και υδρόβια πουλιά) μετατρέποντάς σιγά-σιγά σε λακκούβα τοξικών αποβλήτων και δηλητηριώδες τέλμα.
Οι προτάσεις ανάσχεσης της καταστροφής της λίμνης αντιμετωπίζουν τις αιτίες καταστροφής της, και (περιληπτικά) δεν είναι άλλες παρά:
Στο πρώτο: Αλλαγή στο μοντέλο γεωργικής δραστηριότητας σε κατεύθυνση παραγωγής αγροτικών προϊόντων ποιότητας και ονομασίας προέλευσης. Επιλογή και σχεδιασμός καλλιεργειών σε ξηρικές/ημιξηρικές συνθήκες. Χρήση νερού με δίκτυο άρδευσης σε σταγόνες. Σταμάτημα κάθε άλλης νέας γεώτρησης, κλείσιμο ή αυστηρός έλεγχος των παλαιών, χρήση υδρομέτρων, αγορά νερού με τιμολόγιο που να αυξάνει σε περίπτωση υπερκατανάλωσης νερού σε κάθε δεδομένη καλλιέργεια/γεωργική απόδοση.
Στο δεύτερο: Πλήρης επεξεργασία και ανακύκλωση του νερού. καμία απόθεση χημικών απόβλητων στους υδάτινους αποδέκτες (ρυάκια, χείμαρους, ρέματα και τελικά στη λίμνη). Σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του επιφανειακού νερού, αυστηρός έλεγχος όλων των βιομηχανιών σε καθημερινή βάση, κλείσιμο των παρανομούντων και αποζημίωση των εργαζόμενων με παράλληλη εξασφάλιση του μισθού τους τουλάχιστον για 5 έτη ανεργίας. Υπεύθυνοι γεωπόνοι για την τήρηση κανόνων χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Έλεγχος της αγοράς και της χρήσης φυτοφαρμάκων στην πηγή τους.
Στο τρίτο: Διατήρηση της αντιπλημμυρικής προστασίας των χειμάρρων/ρεμάτων με σύγχρονη αποκατάσταση των φυσικών τους χαρακτηριστικών ροής και βλάστησης. Ζώνες προστασίας σε κάθε χείμαρρο 5 μέτρα δεξιά και αριστερά της όχθης τους. Εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και αναγέννηση της βλάστησης των χειμαρρικών βιοτόπων. Σταμάτημα καταστροφής καλαμιώνων, και αποδοχή του ελέγχου επέκτασή τους, μόνο μετά από μελέτες και κάνοντας χρήση κτηνοτροφικών ζώων (π.χ νεροβούβαλοι).
Συνειδητά δεν υπολογίζεται ο (μακροσκοπικός) παράγοντας «αλλαγή του κλίματος», για ευνόητους λόγους, αλλά και στην περιοχή θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να προωθηθούν μέτρα/κίνητρα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο δημόσιων κτιρίων, συγκροτημάτων οικιών και μεμονωμένων οικιστικών λύσεων αλλά και στη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα.
Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί με ολοκληρωμένο η μη τρόπο (ανεπιτυχώς ως προς την υιοθέτησή και την εφαρμογή τους για διάφορους λόγους), μέσα από προτάσεις του συνόλου οικολογικών οργανώσεων και οργανισμών (κυρίως, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Ορνιθολογική εταιρεία, ΕΚΒΥ κ.α).
Το πρόβλημα είναι το εξής: Πως θα «πείσεις» κάποιον ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρούσε το νερό, το έδαφος και τον αέρα ιδιοκτησία του («ότι θέλω κάνω, δικό μου είναι»), με αντίστοιχη ληστρική χρήση κατασπατάλησης, να αλλάξει συμπεριφορά, και να θεωρήσει το νερό, το έδαφος και τον αέρα «κοινά αγαθά» δημόσια χρήσης μέσα σε συγκεκριμένα όρια λελογισμένης ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών ;
Εδώ δύο μόνο λύσεις χωράνε:
Ή θα επιβληθεί μια «δικτατορική λύση», που θα επιβληθεί από τα πάνω (ο φωτισμένος, ο «αμόλυντος ηθικά», δήθεν ακριβοδίκαιος ηγέτης) με τη δύναμη και την πυγμή για να μπει επιτέλους «μια τάξη». Αυτή είναι η «λύση» του Οικοφασιμού που επιλέγει λύσεις «σπαταλώντας» τους ανθρώπους προς όφελος, δήθεν, της Φύσης. Η «λύση» αυτή, ταχτικά μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα, στρατηγικά όμως θα διέπεται πάντα από τη διαφθορά, τις επιλεκτικές εύνοιες και την επαναφορά στις αρχικές συνθήκες αστάθειας, αφού θα έχει εξορίσει το ανθρώπινο στοιχείο με απάνθρωπα μέτρα.
Ή, η τοπική κοινωνία θα κάνει βήματα συνειδητοποίησης των αδιεξόδων της και θα αποφασίσει να διατηρήσει την ύπαρξή της, μέσα από την ενσωμάτωση των αναγκών της με κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική καταλληλότητα στα δεδομένα περιοριστικά πλαίσια των Φυσικών Οικοσυστημάτων (Νέος Πολιτισμός). Αυτή η λύση μόνο είναι στρατηγικά σταθερή και δίκαιη. Η αρμονική και ισόρροπη ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό τους περιβάλλον είναι η μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί και την ύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών στο διηνεκές αλλά και των Φυσικών Οικοσυστημάτων. Ήδη το επάγγελμα του ψαρά στη λίμνη Κορώνεια έχει εξαφανιστεί, το επόμενο, αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, θα είναι οι αγρότες.
Οι αγρότες (συνεταιρισμοί, σύλλογοι, ενώσεις αγροτών κ.λ.π.) δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε από το ζοφερό μέλλον. Νομίζουν ότι τελικά κάτι θα γίνει, έξω από την δική τους δράση, και όλα θα πάνε μια χαρά. Από εδώ να αρχίσουμε…
92 Σχόλια
Comments feed for this article
11 Οκτωβρίου, 2007 στις 7:50 μμ
μαραμένα σύκα
Ειδικοί και επιστήμονες!Κάτι παθαίνω,μου την δείνει αφάνταστα γιατί έπρεπε να περάσουν 30 χρόνια για να καταλάβουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες ότι το κλίμα αλλάζει?
Αν ρωτούσες κάποιον που έζησε σε ένα συγκεκριμένο μέρος όλη του την ζωή θα σου έλεγε ότι το κλίμα αλλάζει εδώ και 30 χρόνια,χωρίς να κάνει μετρήσεις,χωρίς να κάνει στατιστικές και χωρίς να βάλει θερμόμετρο στον κώλο της φώκιας για να το καταλάβει!
Τα φαινόμενα και τα μέτρα καταπολέμησης αυτών είναι απλά για να αποτραπούν τα χειρότερα,το ζήτημα είναι ποιός έχει τους ο..χεις να τα εφαρμόσει.
Γιατί λοιπόν αυτοί οι ειδικοί δεν μίλαγαν τόσο καιρό?
Τα γεροντάκια στα καφενεία μιλάνε εδώ και 30 χρόνια για το πρόβλημα.
11 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:11 μμ
σχολιαστης
Aυτό που μου τι δίνει είναι ότι κάνουμε κάθε φορά σαν να έχουμε ανακαλύψει την αμερική.
Τα πράγματα είναι τραγικά. Η Ελλάδα της δεκαετίας του 70 που θυμάμαι δεν έχει καμιά σχέση με το βρομερό 2007.
Με κινήσεις «μπαλέτου», καταστράφηκαν εδάφη, ποτάμια, θάλασσες, αέρας. Λές και πέρασε ο λίβας που καίει τα σπαρτά.
Το έχω ξαναγράψει στην καλύβα. Οι γενιές που θα έρθουν δε θα μπορούν να χωνέψουν τα εγκλήματα που έκαναν οι δικές μας γενιές. Παραλάβαμε χώρα ευλογημένη και θα παραδώσουμε χώρα βρομερή. Το ότι αυτό γίνεται και αλλού δεν αποτελεί άλλοθι.
Ου να μου χαθούμε. Οι γενιές των βρωμιάρηδων.
11 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:29 μμ
Αντώνης
Η Κορώνεια που έφτασε στο και πέντε, έχει την «τύχη» να είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει και η Βεγορίτιδα που φοβάμαι ότι ακολουθεί στα ίδια χνάρια. Και είναι πολύ μεγαλύτερη λίμνη.
11 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:58 μμ
Νοσφεράτος
Σχολιαστή ξερεις πιο ειναι το χειροτερο (κατ εμε;) … Οχι μονο,οχι τόσο- η Βρωμια … αλλά το γεγονός οτι την αποδεχομαστε εθισμενοι σ’ αυτήν ως κατι το απολύτως φυσικό ..Οτι δεν ακους σχεδόν απο κανενα μια εστω παραπλανητική προοπτική … Κι οταν θετεις καποια ζητηματα σαν αυτό του ποστ …ακομα κι αν καμωνονται οτι συμφωνουν ..σε κοιταζουν καπως!!!! ..και αλλάζουν θεμα …
Αυτό κι αν ειναι Απωθηση… Σαν να σκεπαζουμε τα ιδια μας τα (ψυχικά ) σκουπιδια με ενα χαλι … Σαν να τα θαβουμε Εντος μας .
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 12:38 πμ
Παπούλης
Λυπηρό για όλους μας
Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ …. από το 60 έχω εικόνες μνήμης από τις γειτονιές και τα προάστεια της Αθήνας … από τη Πεντέλη , τη Πάρνηθα , το Κορινθιακό , τη Στυμφαλία , τις λίμνες της Θεσσαλονίκης το 63 ……
Το εκπληκτικό είναι ότι μέσα στην άγνοιά μας τα παραδώσαμε όλα αυτά αμαχητί στο Μολώχ που θρέφουμε μέσα μας ….
Το δυσκολώτερο από όλα είναι να πεισθούν επί της ουσίας οι τοπικές κοινωνίες πάνω στο πρόβλημα και να αντιληφθούν και τη πολιτική του διάσταση και τις μελλοντικές επιπτώσεις … πεδίο ναρκών για τους ΟΠ αλλά και για κάθε άλλη κίνηση που θα εμπνεόταν από τις ιδέες της οικολογίας .
Το άμεσο συμφέρον παραμερίζει συχνά κάθε θέληση για σκέψη , προβληματισμό και μακρόπνοες πολιτικές ….
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:54 πμ
efi
Παρεμβολή
Μια και μιλάμε για νερά, και για να μη χανόμαστε να βγάλω και το ξεχασμένο ποταμάκι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αυτό συνεχίζει να κατεβάζει νερά όπως έκανε από πάντα, άσχετα αν εμάς μας ενδιαφέρει. http://arxskg.blogspot.com/2007/10/3.html (δεν είμαι και χάκερ)
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 12:30 μμ
bioannis
Σχετικά με την Κορώνεια: Η ανημποριά των δυνάμεων της λογικής !
Τελικά μου φαίνεται ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η μίζερη γκρίνια και η παθητική συγκίνηση μπροστά σε αυτό που χάνεται. Μια πρακτική δηλαδή αυτο-υπονόμευσης και «περιφοράς του νεκρού» ως μια πράξη μαζικής εκτόνωσης του «κάναμε ότι μπορούσαμε». Η ηττοπάθεια δεν είναι κάτι καινούργιο και οπωσδήποτε έχει τη ρίζα της στην άγνοια και τον μυστικισμό, ότι τάχα τον κόσμο τον κυβερνούν μυστήριες, «άγνωστες» δυνάμεις μακριά από τις ανθρώπινες ιδέες και επιλογές. Ποτέ δεν είναι αργά να αναλάβουμε τις τύχες της ζωής μας αλλάζοντας τις ιδέες, τις δράσεις και τη συμπεριφορά μας. Αλλάζοντας τη μοίρα μας.
Ποια είναι τα δεδομένα σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια ;
Πρώτον: Το ισοζύγιο της λίμνης είναι αρνητικό σε επίπεδο ποσότητας νερού που κατακρατεί η λίμνη στο τέλος κάθε έτους, εδώ και πολλά χρόνια. Σαν να λέμε δηλαδή ότι το νερό που «φεύγει» από τη λίμνη δεν αντικαθίσταται τουλάχιστον σε ίση ποσότητα με αυτό που εισέρχεται από τις βροχοπτώσεις και τις τοπικές επιφανειακές παροχές (πηγές). Εδώ δεν υπάρχει άλλη αιτία από την σπάταλη χρήση του νερού μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου γεωργίας που ακολουθείται στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής της λίμνης. (Επεκτατική βιομηχανοποίηση της γεωργίας, σπάταλος τρόπος χρήσης του νερού, υδροβόρα καλλιεργούμενα γεωργικά είδη, τζάμπα χρήση «αγροτικού νερού»).
Δεύτερον: Ρύπανση της λίμνης από τις βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις γης, μέσα στην περιοχή που ορίζει ο υδροκρίτης της λίμνης (τα χείλη της λεκάνης απορροής). Εδώ δεν υπάρχει άλλη αιτία εκτός από την κατάχρηση της λίμνης ως τον τελικό αποδέκτη των βιομηχανικών παραπροϊόντων (βαρέα μέταλλα, τοξικά, επικίνδυνα χημικά) και των προϊόντων απόπλυσης των γεωργικών καταλοίπων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα. ορμόνες, ζιζανιοκτόνα κ.λ.π).
Τρίτον: τα ίδια τα χαρακτηριστικά της λίμνης δεν επιτρέπουν πρακτικές περαιτέρω συσσώρευσης φερτών υλικών στη λίμνη από τους γύρω χείμαρρους/ρέματα. Εδώ δεν υπάρχει άλλη αιτία παρά η καταστροφή των επιφανειακών ρεμάτων/χειμάρρων (εγκιβωτισμός, ευθυγράμμιση, μπάζωμα, χτίσιμο κ.λ.π). Οι ευθυγραμμισμένοι χείμαρροι, τα εγκιβωτισμένα ρέματα και η απουσία της ρεματικής βλάστησης, είναι οι παράγοντες που επιτείνουν την μεταφορά φερτών υλικών στη λίμνη με συνέπεια το «αβαθές της Κορώνειας» να αυξάνει κατά έτος, και από την έλλειψη νερού λόγω αρνητικού υδάτινου ισοζυγίου, αλλά και από την άνοδο του βυθού της λόγω υπερβολικής απόθεσης φερτών υλικών. Το αβαθές της λίμνης επιφέρει συνθήκες μη οξυγόνωσης των νερών και δεν επιτρέπει την ύπαρξη ζωής στη λίμνη που έχει ανάγκη οξυγόνου (π.χ ψάρια κατά κύριο λόγω, και υδρόβια πουλιά) μετατρέποντάς σιγά-σιγά σε λακκούβα τοξικών αποβλήτων και δηλητηριώδες τέλμα.
Οι προτάσεις ανάσχεσης της καταστροφής της λίμνης αντιμετωπίζουν τις αιτίες καταστροφής της, και (περιληπτικά) δεν είναι άλλες παρά:
Στο πρώτο: Αλλαγή στο μοντέλο γεωργικής δραστηριότητας σε κατεύθυνση παραγωγής αγροτικών προϊόντων ποιότητας και ονομασίας προέλευσης. Επιλογή και σχεδιασμός καλλιεργειών σε ξηρικές/ημιξηρικές συνθήκες. Χρήση νερού με δίκτυο άρδευσης σε σταγόνες. Σταμάτημα κάθε άλλης νέας γεώτρησης, κλείσιμο ή αυστηρός έλεγχος των παλαιών, χρήση υδρομέτρων, αγορά νερού με τιμολόγιο που να αυξάνει σε περίπτωση υπερκατανάλωσης νερού σε κάθε δεδομένη καλλιέργεια/γεωργική απόδοση.
Στο δεύτερο: Πλήρης επεξεργασία και ανακύκλωση του νερού. καμία απόθεση χημικών απόβλητων στους υδάτινους αποδέκτες (ρυάκια, χείμαρους, ρέματα και τελικά στη λίμνη). Σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του επιφανειακού νερού, αυστηρός έλεγχος όλων των βιομηχανιών σε καθημερινή βάση, κλείσιμο των παρανομούντων και αποζημίωση των εργαζόμενων με παράλληλη εξασφάλιση του μισθού τους τουλάχιστον για 5 έτη ανεργίας. Υπεύθυνοι γεωπόνοι για την τήρηση κανόνων χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Έλεγχος της αγοράς και της χρήσης φυτοφαρμάκων στην πηγή τους.
Στο τρίτο: Διατήρηση της αντιπλημμυρικής προστασίας των χειμάρρων/ρεμάτων με σύγχρονη αποκατάσταση των φυσικών τους χαρακτηριστικών ροής και βλάστησης. Ζώνες προστασίας σε κάθε χείμαρρο 5 μέτρα δεξιά και αριστερά της όχθης τους. Εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και αναγέννηση της βλάστησης των χειμαρρικών βιοτόπων. Σταμάτημα καταστροφής καλαμιώνων, και αποδοχή του ελέγχου επέκτασή τους, μόνο μετά από μελέτες και κάνοντας χρήση κτηνοτροφικών ζώων (π.χ νεροβούβαλοι).
Συνειδητά δεν υπολογίζεται ο (μακροσκοπικός) παράγοντας «αλλαγή του κλίματος», για ευνόητους λόγους, αλλά και στην περιοχή θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να προωθηθούν μέτρα/κίνητρα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο δημόσιων κτιρίων, συγκροτημάτων οικιών και μεμονωμένων οικιστικών λύσεων αλλά και στη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα.
Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί με ολοκληρωμένο η μη τρόπο (ανεπιτυχώς ως προς την υιοθέτησή και την εφαρμογή τους για διάφορους λόγους), μέσα από προτάσεις του συνόλου οικολογικών οργανώσεων και οργανισμών (κυρίως, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Ορνιθολογική εταιρεία, ΕΚΒΥ κ.α).
Το πρόβλημα είναι το εξής: Πως θα «πείσεις» κάποιον ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρούσε το νερό, το έδαφος και τον αέρα ιδιοκτησία του («ότι θέλω κάνω, δικό μου είναι»), με αντίστοιχη ληστρική χρήση κατασπατάλησης, να αλλάξει συμπεριφορά, και να θεωρήσει το νερό, το έδαφος και τον αέρα «κοινά αγαθά» δημόσια χρήσης μέσα σε συγκεκριμένα όρια λελογισμένης ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών ;
Εδώ δύο μόνο λύσεις χωράνε:
Ή θα επιβληθεί μια «δικτατορική λύση», που θα επιβληθεί από τα πάνω (ο φωτισμένος, ο «αμόλυντος ηθικά», δήθεν ακριβοδίκαιος ηγέτης) με τη δύναμη και την πυγμή για να μπει επιτέλους «μια τάξη». Αυτή είναι η «λύση» του Οικοφασιμού που επιλέγει λύσεις «σπαταλώντας» τους ανθρώπους προς όφελος, δήθεν, της Φύσης. Η «λύση» αυτή, ταχτικά μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα, στρατηγικά όμως θα διέπεται πάντα από τη διαφθορά, τις επιλεκτικές εύνοιες και την επαναφορά στις αρχικές συνθήκες αστάθειας, αφού θα έχει εξορίσει το ανθρώπινο στοιχείο με απάνθρωπα μέτρα.
Ή, η τοπική κοινωνία θα κάνει βήματα συνειδητοποίησης των αδιεξόδων της και θα αποφασίσει να διατηρήσει την ύπαρξή της, μέσα από την ενσωμάτωση των αναγκών της με κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική καταλληλότητα στα δεδομένα περιοριστικά πλαίσια των Φυσικών Οικοσυστημάτων (Νέος Πολιτισμός). Αυτή η λύση μόνο είναι στρατηγικά σταθερή και δίκαιη. Η αρμονική και ισόρροπη ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό τους περιβάλλον είναι η μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί και την ύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών στο διηνεκές αλλά και των Φυσικών Οικοσυστημάτων. Ήδη το επάγγελμα του ψαρά στη λίμνη Κορώνεια έχει εξαφανιστεί, το επόμενο, αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, θα είναι οι αγρότες.
Οι αγρότες (συνεταιρισμοί, σύλλογοι, ενώσεις αγροτών κ.λ.π.) δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε από το ζοφερό μέλλον. Νομίζουν ότι τελικά κάτι θα γίνει, έξω από την δική τους δράση, και όλα θα πάνε μια χαρά. Από εδώ να αρχίσουμε…
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:57 μμ
π2
Βιωάννη, ένα σχόλιο στο οποίο ενδεχομένως δεν λέω κάτι διαφορετικό από αυτό που εννοείς, αλλά θα το κάνω ούτως ή άλλως.
Δεν καταλαβαίνω τη διάζευξη ή οικοφασισμός ή οικολογική συνείδηση από τα κάτω. Ασφαλώς είναι ευκταίο το δεύτερο, αλλά μέχρι να έρθει, υπάρχει ο δοκιμασμένος (στη θεωρία και στο κοινά αποδεκτό σύστημα αξιών εννοώ, όχι στην πράξη) μηχανισμός προστασίας του δημόσιου αγαθού. Υποτίθεται ότι το κράτος έχει κάθε δικαίωμα να πει σε κάθε καραγκιόζη που θεωρεί το νερό της λίμνης δικό του ότι δεν είναι και να του απαγορεύσει να το σπαταλάει. Εάν ο εν λόγω καραγκιόζης (ή ένας δικαίως αγανακτισμένος πολίτης που υφίσταται αδικία κατά τη νομή ενός δημοσίου αγαθού) διαφωνεί με τις αποφάσεις του κράτους, έχει κάθε δικαίωμα να το βροντοφωνάξει, να αγωνιστεί, να απευθυνθεί στον βουλευτή, τον δήμαρχό του, τον νομάρχη του κ.ο.κ. Το ότι στην Ελλάδα το σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσουμε να πεθάνει στην ησυχία του. Πρέπει απλώς να το εφαρμόσουμε. Για την ακρίβεια, δεν βλέπω να επιτυγχάνεται η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης της τοπικής κοινωνίας μόνο με την επιφοίτηση που θα έρθει, π.χ., με την παιδεία και την ενημέρωση. Μόνο μέσα από την «αναγκαστική» συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες προστασίας και νομής των δημόσιων αγαθών βλέπω να προκύπτει.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 2:03 μμ
Πάνος
βιογιάννη,
ευσεβάστως, συμφωνώ με τον π2 (ως συνήθως…) 🙂
*
Να πω και το άλλο: το σχόλιό σου ουσιαστικά «έγραψε» το ποστ, οπότε θα το ενσωματώσω – για να το βρίσκουν και να το διαβάζουν ευκολότερα οι μελλούμενες γενιές…
*
Τέλος, έμαθα σήμερα ότι εκδήλωση για την Κορώνεια ετοιμάζει και το ΚΚΕ. Είμαι περίεργος να δω πως θα τεκμηριώσουν ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός! 😉
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 2:15 μμ
Alkibiades (??!)
To μονιμο προβλημα οταν καποιο στοιχειο του φυσικου περιβαλλοντος πρεπει να διατηρηθει η να διασωθει ειναι οι γειτνιαζοντες ανθρωπινοι πληθυσμοι – ειναι σχεδον παντα οι φυσικοι αυτουργοι της καταστροφης και εκεινοι που βλεπουν να θιγονται τα -οπως τα αντιλαμβανονται- συμφεροντα τους απο τις αποπειρες αποκαταστασης .
Συμφωνω με τον π2
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 2:59 μμ
bioannis
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Π2 !!
Η διαφοροποίηση (δεν πρόκειται περί διαφωνίας) είναι στη στρατηγική επιδίωξη. Στο μόνιμο και σταθερό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι είναι μέρος και της λύσης και του προβλήματος. Και ο Καρατζαφέρης πουλάει «Οικολογία». Το πιο σταθερό σύστημα διατήρησης/προστασίας είναι αυτό που συμπεριλαμβάνει δυναμικά (εννοώ με την ψυχή και τη δράση τους) την τοπική κοινωνία, την αλλαγή συμπεριφοράς τους (μας).
Θα ξέρεις βέβαια οτι στη χώρα που ζούμε επικρατεί ένα ιδιαίτερο άθλημα, σε επίπεδο πρωταθλητισμού μάλιστα, αυτό που κατασκευάζει «πόρτες και παράθυρα» (νομικά τερτίπια) που ακυρώνουν στην πράξη όποια νομοθετική ρύθμιση. Παράδειγμα το Κυνήγι. Ενώ διαθέτουμε από τις αυστηρότερες νομοθεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Κυνηγοί στην πράξη έχουν καταφέρει η νομοθεσία να είναι απλώς διακισμητική για να μην πω το άλλοθί τους.
Στην Κορώνεια, σχεδό όλες οι βιομηχανίες διαθέτουν επεξεργασία αποβλητων… που δεν την λειτουργούν. Τι πρέπει να γίνει ? Να λειτουργήσει ο έλεγχος. Φαντάσου ένα σώμα ελεγκτών, διεφθαρμένο, το οποίο ειδοποιεί τον εργοστασιάρχη… που καταλήγουμε ? Αν όμως η συνείδηση των ντόπιων λειτουργεί ως ένας επιπλέον ελεγκτικός μηχανισμός ο εργοστασιάρχης είναι για δέσιμο… έτσι ?
Αυτά δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις και να λειτουργήσει το πλαίσιο νομιμότητας του κράτους. Κάθε άλλο. Δεν θα περιμένω τους κατοίκους να εκπαιδευτούν (μορφωθούν) για να λυθεί το πρόβλημα. Τους θέλω όμως συμμέτοχους στη λύση και όχι εχθρούς που θα φθείρουν καθημερινά την όποια απόφαση από τα πάνω. Οι άνθρωποι εφαρμόζουν τους Νόμους.
Δεν θα πάρω όμως το μέρος κανενός «απο μηχανής δικτάτορα» που θα πεί «έτσι θα γίνει και άμα λάχει κατεβάζω και τα τανκς». Ναι, για όλα τα οικολογικά προβλήματα αιτία είναι οι αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες. Πριν όμως απαγορεύσεις στους ανθρώπους να εξασκήσουν μια δραστηριότητα είσαι υποχρεωμένος να τους δείξεις μια λύση και να τους πείσεις για το κοινό καλό αυτής της λύσης.
Στα μεσογειακά οικοσυστήματα υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω. Όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, ιδιαίτερα τα πεδινά, είναι διαμορφωμένα στην σημερινή τους μορφή από την ανθρώπινη δράση (Γεωργία, κτηνοτροφία). Πολλές φορές τα οικοσυστήματα καταρέουν (αλλάζουν μορφή) εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος. Δηλαδή της απουσίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Θυμάσαι μια άλλη ανάλογη περίπτωση που περιέγραψα στο παρελθόν περί «των κτηνοτρόφων της Σαμοθράκης» ? Ας ξεπεράσουμε τις παιδικές ασθένειες της Πολιτικής Οικολογίας… αυτό υπονοώ, και είμαι σίγουρος οτι, πολύ ή λίγο, συμφωνείς με την κατεύθυνση που προσπαθώ να δείξω.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 3:14 μμ
π2
Συμφωνούμε.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 5:06 μμ
Πάρης
Βιοάννη έγραψες,
«Στα μεσογειακά οικοσυστήματα υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω. Όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, ιδιαίτερα τα πεδινά, είναι διαμορφωμένα στην σημερινή τους μορφή από την ανθρώπινη δράση (Γεωργία, κτηνοτροφία). Πολλές φορές τα οικοσυστήματα καταρέουν (αλλάζουν μορφή) εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος. Δηλαδή της απουσίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.»
Απουσίας ή παρουσίας; Καταρρέουν ή αλλάζουν μορφή; Το «καταρρέουν» έχει αρνητική σημασία.
Και γιατί «πολλές φορές»; Τα οικοσυστήματα έτσι και αλλιώς πάντα άλλαζαν μορφή ακόμη και σε εποχές που δεν υπήρξε ο άνθρωπος.
Ή εννοείς κάτι άλλο;
Είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα η απροθυμία να δεχτούμε ένα «οικολογικό τίμημα». Σε άλλες χώρες οι πολίτες αποδέχονται και να πληρώσουν ή και να ταλαιπωρηθούνε κάπως παραπάνω σε πλευρές της καθημερινότητά τους αν είναι να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον.
Το δεύτερο είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμη τον τρόπο να ισορροπούμε όσο το δυνατό καλύτερα ανάμεσα σε χρήση του περιβάλλοντος για αναπτυξιακούς λόγους και προστασίας των ρυθμών του.
Τα παραδείγματα με τους κυνηγούς και τις βιομηχανίες της Κορώνειας δείχνουν το ουσιαστικό πρόβλημα. Από νόμους όσους θέλει φτιάχνει κανείς.
Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι τέτοια θέματα θα έβρισκαν λύση μετά από μια γενικότερη αλλαγή στάσης της κοινωνίας σε πολλά θέματα σχεδόν ή σχετικά παράλληλα. Θα μου έκανε εντύπωση αυστηρή εφαρμογή νόμων μόνο σε έναν τομέα και όχι συνολικότερα.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 7:02 μμ
Alkibiades (??!)
Νομιζω οτι ο Βιο εννοει οτι η «φυση», οπως τη λεμε, εδω στη μεσογειο, δεν ειναι πια και τοσο «φυση», μια και καλλιεργειται απο την νεολιθικη εποχη.
Ειδικα στα πεδινα.
Ενας βαθμος ανθρωπινης παρεμβασης -πχ. παραδοσιακες καλλιεργειες- ειναι απαραιτητος για την διατηρηση του περιβαλλοντος.
Αλλα Βιο, και οι γιδες παραδοσιακες δεν ειναι; Και χαρακτηριστικα μεσογειακες…
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:15 μμ
bioannis
Δεν υπάρχει το μέτρο βρε Άλκη… εντάξει, αναγνωρίζω οτι είναι ιδιαίτερα ελκιστικός ο ρόλος του δικηγόρου του διαβόλου 😆
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:28 μμ
efi
Η νομαρχία τι λέει γι΄αυτές τις προτάσεις; Οι τοπικοί σύλλογοι; Από δω και πέρα ας πούμε. Έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρχει εναλλακτική; Μπορούν να περιγράψουν την περιοχή τους σε δέκα χρόνια; Εγώ αυτό που βλέπω γύρω από τη λίμνη το βράδυ είναι μία καινούργια πόλη που σε λίγο θα ενωθεί με τη Θεσσαλονίκη. Η πίσω πλευρά. Σ΄αυτή την πλευρά αν βγάλεις το νερό τι θα έχεις; Πώς φαντάζεται η νομαρχία αυτό το τοπίο; Κάτι σαν περιαστικό πάρκο; Πώς το φαντάζονται οι αγρότες; Ότι θα μείνει όπως είναι; Ότι θα μεγαλώσουν τα χωράφια τους; Οι βιομηχανίες τι φαντάζονται; Τίποτα δε θα πληρώσουν; Θα την κάνουν γι’αλλού; Για τα παιδιά τους τι σκέφτονται οι ντόπιοι; Ότι κάποια στιγμή τα χωράφια θα μπουν στο σχέδιο, και έτσι θα ζήσουν αυτοί καλά και μεις καλύτερα; Δεν είναι θεωρητικό το πρόβλημα, πρακτικό είναι. Αλλά μη βιαζόμαστε να τη θάψουμε τη λίμνη. Υπάρχει χιλιάδες χρόνια, αυτό που έγινε είναι υπόθεση τριάντα σαράντα χρόνων. Είναι ντροπή εδώ που τα λέμε. Μάλλον είναι αυτοκαταστροφή. Κλισέ;
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:08 μμ
π2
Ίσως θα έπρεπε να θίξετε το θέμα και στην διαδικτυακή πρωτοβουλία του επιτρόπου περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:10 μμ
bioannis
Πάρη με ένα παράδειγμα θα σου δώσω να καταλάβεις τι θέλω να πω. Στη Ροδόπη, το βιότοπο της αρκούδας, η φύση ήταν και είναι σχετικά ανεπηρέαστη. Αυτό που περιφραστικά το ονομάζουμε «άγρια φύση». Την εποχή του 19ου αρχές 20ου αιώνα στην περιοχή της Δυτικής-Κεντρικής Ροδόπης (ουσιαστικά η περιοχή βόρεια της κοιλάδας του Νέστου μέχρι τα ορεινά της Ξάνθης) βοσκούσαν οι Σαρακατσαναίοι τα ζώα τους (κυρίως πρόβατα). Αυτό επέτρεπε και διατηρούσε την ύπαρξη «ανοικτών» περιοχών σε ένα ενιαίο δασικό οικοσύστημα από κωνοφόρα κυρίως και οξιές. Τα ανοίγματα στα δάσος (ξέφωτα) έχουν μεγάλη διατροφική αξία για την αρκούδα λόγω της θαμνώδους βλάστησης (σμέουρα, μύρτιλα, βατόμουρα κ.λ.π) και των άγριων φρουτοφόρων δένδρων (Γκορτσιές, αγριοαχλαδιές, αγριοδαμασκηνιές κ.λ.π.).
Υπολογίζεται ότι παραπάνω από 50.000 πρόβατα βοσκούσαν στην περιοχή και παρ’ όλα αυτά ο πληθυσμός της αρκούδας ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος από τον σημερινό. Κατά τη διάρκεια των πολέμων και της ανώμαλης κατάστασης στην περιοχή το ανθρώπινο στοιχείο υποχώρησε (ερημώθηκαν τα μουσουλμανικά χωριά, οι Σαρακατσάνοι συρρικνώθηκαν, τα ζώα βοσκής ελαττώθηκαν) και το δάσος κωνοφόρων και οξιάς κάλυψε τα κενά σε ελάχιστο χρόνο. Ντόπιοι στην Ελατιά (βόρεια της Δράμας διηγούνται συχνά ιστορίες και καταλήγουν λέγοντας «εδώ ήταν κάποτε λιβάδι». Θέλουν να τονίσουν εμπειρικά την «επέλαση του δάσους» στα ορεινά βοσκοτόπια.
Ένας παράγοντας μείωσης των πληθυσμών των μεγάλων θηλαστικών, όχι αναγκαστικά δευτερεύουσας σημασίας κατά τόπους, είναι η μείωση αυτών των «ανοικτών» περιοχών στα διάκενα της δασικής βλάστησης, που είναι ζωτικής σημασίας για ορεινά ζώα και όχι μόνο αρκούδες (ελάφια, ζαρκάδια και λιγότερο αγριόγιδα).
Αν τώρα κάποιος δεν λάβει υπ’ όψιν του το μέτρο, δηλ. τη συνισταμένη της αναγκαιότητας ύπαρξης ανοικτών περιοχών (διάκενα στο δάσος) και της ανάγκης τους για συγκεκριμένα είδη, είτε θα υποβαθμίσει το οικοσύστημα αξιώνοντας «όλα λιβάδια» για την κτηνοτροφία, είτε θα αξιώσει «όλα δάσος» και θα υποβαθμίσει τους πληθυσμούς των αρκούδων… για παράδειγμα. Τα αμιγώς δασικά οικοσυστήματα, για την αρκούδα (και ειδικά για τα μεγάλα θηλαστικά) είναι αναγκαία για διατροφή αλλά για ασφάλεια και «φωλεοποίηση» (αναπαραγωγή). Τα άγρια ζώα στη μεσόγειο αν σε συγκρουσιακή κατάσταση με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, αφού «αποσύρθηκαν» στα ορεινά, τελικά βρήκαν τρόπους (εξελικτικά) να εκμεταλλευτούν ορισμένες πλευρές της ανθρώπινης δράσης. Π.χ όλο και κάποιο πρόβατο θα γίνει σημαντική πηγή τροφής «άγριων ζώων», όλο και κάποια κυψέλη θα δώσει διέξοδο σε περιόδους επιτακτικής συλλογής τροφής, όλο και κάποια καλλιέργεια θα χρησιμοποιηθεί για επιπλέον τροφή σε δύσκολες περιόδους. (Στο τέλος του Καλοκαιριού, και μέχρι το Φθινόπωρο η αρκούδα πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος της για να έχει αναπαραγωγική επιτυχία).
Μια παλαιά παράδοση σχετικά με τα ταφικά έθιμα των μουσουλμάνων λέει ότι οι νεκροί πρέπει να θάβονται ορίζοντας τον χώρο ταφής με φυτεμένες κερασιές στο προσκέφαλο του νεκρού. Χαράς ευαγγέλια για τις αρκούδες …. Ακόμα και σήμερα, ειδικά το καλοκαίρι άμα θες να δεις αρκούδα .. την στήνεις εκεί. Σε παλαιά, εγκαταλειμμένα –πλέον- μουσουλμανικά νεκροταφεία…. Όπου κερασιές και άλλα οπωροφόρα δένδρα είναι πυκνά και παραγωγικότατα.
Σχετικά με την κατάρρευση: Χρησιμοποίησα με μια δόση υπερβολής τον όρο θέλοντας να επισημάνω τούτο. Κάθε συνθήκη που αφαιρεί είδη από ένα οικοσύστημα που ιστορικά ήταν παρών (στην περίπτωσή μας ο άνθρωπος) οδηγεί σε μετατροπές οι οποίες εν πολλοίς είναι απρόβλεπτες. Το σύστημα οδηγείται σε άλλες ισορροπίες και οπωσδήποτε οι αλλαγές δεν παραμένουν σε επίπεδο αφαίρεσης του συγκεκριμένου είδους για το οποίο μιλάμε. Αυτό βέβαια κατά κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι όλα τα οικοσυστήματα επιδέχονται -άκριτα και ανθρωποκεντρικά- την όποια παρουσία ανθρώπου. Η «άγρια φύση» πρέπει να παραμένει ως το καταφύγιο της ανεπηρέαστης ζωής/αναπαραγωγής ειδών, που δεν ανέχονται ακόμα και την απλή παρουσία των ανθρώπων, και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε !! Όχι ως «μουσείο της φύσης», ούτε για το δικό μας καλό, αλλά για το δικαίωμα της «άγριας ζωής» … για τον εαυτό της.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:26 μμ
bioannis
Π2 πως διάολο μπορούμε να εκμεταλευτούμε την κατάσταση του συνδέσμου που παραθέτεις ?? Μου φαίνεται ενδιαφέρον… και δεν έχω κάνει ποτέ τσατ… Μπορούμε να παρέμβουμε αγαπητέ Πάνο σαν καλύβα ??
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:27 μμ
π2
Βιωάννη, το ποστ που παραθέτω έχει λινκ για την ιστοσελίδα του Δήμα (του επιτρόπου), με λεπτομέρειες για το πώς, πότε κλπ.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:31 μμ
π2
Το τσατ με τον επίτροπο είναι η μία εκδήλωση. Η άλλη είναι η ανάρτηση από ιστολόγους περιβαλλοντικών ποστ εκείνη την ημέρα. Για περισσότερα, βλ. εδώ.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:37 μμ
Παπούλης
Βίο
Ένα ερώτημα από τον αδαή
Τι ρόλο παίζουν οι παρόχθιες καλαμιές στα ποτάμια και τις λίμνες..;;
και ειδικά αυτές με τη κορυφή σαν λουκάνικο ;;;
Οι γνώσεις σου θα με διαφωτίσουν
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:39 μμ
bioannis
Εσύ θα εμπλακείς Π2 ?? σε θέλω αχηγό και πρωτομάστορα. Ο Καλυβάρχης είναι μέσα ?? Η Έφη ? Ο Άλκης, ο Πάρης ? Έχουμε την Κορώνεια σαν θέμα δεν φτάνει τούτο ?? Δώσε οδηγίες, και μη με παραπέμπεις στο άπειρο με βάρκα την ελπίδα…
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:42 μμ
π2
Βιωάννη συγκεντρώσου. Τι να πω εγώ για περιβάλλον; Εγώ δεν ξέρω να ξεχωρίζω πεύκα από έλατα.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:46 μμ
Πάνος
βιογιάννη,
η ΕΕ είναι απολύτως ενήμερη για το θέμα της Κορώνειας. Τόσο ενήμερη, που έχει δηλώσει πως αν δεν κόψουν το δούλεμα (προς αυτήν) οι ανευθυνοϋπεύθυνοι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, δεν πρόκειται να ξαναδούν φράγκο (ευρώ) για τη λίμνη.
Οι παρεμβάσεις νομίζω πως έχουν νόημα αν γίνονται προς τα μέσα. Όχι σε επίπεδο Νομαρχίας (δεν έχει νόημα να απευθύνεσαι στον Ψωμιάδη), αλλά με κατεύθυνση την κεντρική πολιτική σκηνή και θέμα «η Νομαρχία Θεσσαλονίκης απέτυχε παταγωδώς στην Κορώνεια – να αναλάβει το θέμα άλλος φορέας».
Το τσατ με τον κ. Δήμα είναι άλλη υπόθεση. Προσωπικά απεχθάνομαι να συνωστίζομαι …γενικώς – και με θεσμικούς αξιωματούχους που κάνουν δημόσιες σχέσεις …ειδικώς. Όποιος θέλει, αν είναι μπλόγκερ δηλώνει συμμετοχή. Αν δεν είναι μπλόγκερ και θέλει, ανοίγει ένα λογαριaσμό στη wordpress και γίνεται μπλόγκερ, σε δέκα λεπτά!
(bioannis.wordpress. com… ωραία ακούγεται!) 🙂
Τέλος, για τη Δευτέρα και την ανάρτηση περιβαλλοντικού θέματος: Δεν το ήξερα, δεν ξέρω αν έχει περπατήσει στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, αλλά είμαι μέσα: γράψε μας με απλά λόγια τι είναι η πολιτική οικολογία και ποια είναι τα τρία μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας – και θα το έχουμε στην καλύβα τη Δευτέρα, πρωί πρωί!
(αρκεί να το στείλεις ως το βράδυ της Κυριακής!)
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:50 μμ
Alcibiades (!!?)
To chat δεν διαφερει ιδιαιτερα απο αυτο που κανουμε τωρα, αλλα θελει ταχυτητα. Καλο θα ηταν να τεθουν προαποφασισμενες ερωτησεις γυρω απο το συγκεκριμενο. Ισως να πρεπει να συζητηθουν εδω αυριο, αφου τις διατυπωσει ο Βιο.
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:58 μμ
Παπούλης
Βιο
περιμένω απάντηση για τα καλάμια
παίδες
Είστε βέβαιοι οτι θέλετε να συζητήσετε το θέμα με το κο Σ. Δήμα ;;;;
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 11:05 μμ
bioannis
Π2 σύνελθε, για ομάδα μιλάμε, εσύ θα είσαι ο κόουτσ, άσε τους φορ και τον τερματοφύλακα. Έπειτα, όσο και να υποβαθμίζεις τον εαυτό σου, έχεις άλλα χαρίσματα. Κριτική σκέψη, λογική βαθέως εμβέλειας, γράφεις καλά και έχεις και το ηλεκτρονικό νόου χάου. Μπορούμε να βγούμε σαν ομάδα .. οι καλυβίστας σαν λέμε κάνουν παιχνίδι στη μπλοκόσφαιρα με αφορμή την ημέρα της Κορώνειας (=των μπλογκερς).
Σε ένα σύστημα 4, 3, 1, 3 έχουμε:
Τερματοφύλακας η αίλουρος της αρχιτεκτονικής και των γκολπόστ: Έφη
Δεξί μπάκ ο οδοστρωτήρας και το πνευμόνι της καλύβας: Πάνος
Αριστερό μπακ ο αέρινος κόφτης: Άλκης
Σεντερ μπακ, οι δύο πυλώνες του παραδείσου: Νόσφυ, Θείος Ισίδωρος
Λίμπερο ο αέρινος δημιουργός: Ασμοδαίος
Στα χαφ οι αξεπέραστοι τρεχαλατζήδες: αριστερά bioannis, δεξιά Πάρης και Κεντρικός Πασαδόρος ο δημιουργός Παπούλης.
Φουνταριστός ο ακαταπόνητος και διεισδυτικός Σχολιαστής. Πίσω του επιθετική σκούπα και κηνυγός κεφαλών ο εξαίρετος στα άλματα, Αντώνης.
Και τέλος, κόουτσ ο γνωστός για την αποτελεσματικότητα και την φαντασία του Π2. (πάγκο, θα βρούμε 2-3 ακόμη)
Δεν είμαστε αχτύπητοι (φραπέδες) ?
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 11:17 μμ
Παπούλης
ΡΕ ΒΙΟΟ…..
ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΡΕΕΕΕΕ
δες
https://panosz.wordpress.com/2007/10/11/koroneia/#comment-24967
και απάντησε … έχω λόγο που με ενδιαφέρει και εσύ σίγουρα το ξέρεις το θέμα
Η άνωθεν σύνθεση απαιτεί και παιδί για τις μπάλλες
Προτείνω Μη-κρασιάτη
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 11:32 μμ
bioannis
Μη μου βάζετε δύσκολα παίδες… δεν θέλω να κάνω καμία συζήτη με τον Δήμα. Και πολύ περισσότερο με τον Ψωμιάδη, εννοείται. Αλλά περί αυτού πρόκειται ?
Θέλω να ακουστεί στην μπλογκόσφαιρα η περίπτωση (και η τραγωδία συνάμα) της Κορώνειας. Αν το ακούσουν και από την ΕΕ ακόμα κάλύτερα, αλλά σε ποιά γλώσσα ? αγγλικά μόνο στο διάβασμα τα πάω καλά και αυτό μόνο στο αντικείμενό μου. Το ποστ αυτό για την Κορώνεια δεν φτάνει (με προσθήκες και ρετουσάρισμα.. λέω)
Παπούλη, τα καλάμια «εν ολίγοι»ς είναι τα «εργοστάσια καθαρισμού» της λίμνης και των επιφανειακών νερών γενικότερα. Η υπερβολική τους εξάπλωση κάποιες φορές είναι δείκτης οτι κάτι δεν πάει καλά, σχετικά με το βάθος και τη ρύπανση της λίμνης.
Σε «φυσιολογική» ανάπτυξη φιλοξενούν σημεία αναπαραγωγής, τροφοληψίας και θέσεις ασφάλειας σε είδη όπως: Πάπιες, Ερωδιοί, Βουτηχτάρια, Τσιροβάκοι, Φυλλοσκόποι, ωδικά πουλιά, Καλαμόκυρκοι, Τσιχλόνια, Ψαρόνια, Κορακοειδή, Κορμοράνοι, Καλαμοτσίχλονα, Μουστακλήδες, Νεροπουλάδες, Νανομουργκάνες κ.λ.π. Για τους νεροβούβαλους είναι αστακομακαρονάδα τα νεαρά φύλλα που βγάζουν όλο το καλοκαίρι…
Σε αβαθείς λίμνες (λιγότερο του 1 μέτρου) φτάνουν να κυριαρχήσουν σε όλη την επιφάνεια της λίμνης .. και τότε κλάφτα χαράλαμπε. Βέβαια είναι καλύτερο αυτό από την αποξήρανση. Άσε … με καλαμιές έχω ιδιαίτερη «αγάπη». Στις ρεματιές για παράδειγμα, οι καλαμιώνες, καθυστερούν και μετριάζουν τη δύναμη ροής του νερού λειτουργώντας ως ένα υπέροχο αντιπλημυρικό (φυσικό) έργο. Δεν υπολογίζω εδώ την πτηνοπανίδα, ερπετοπανίδα, εντομοπανίδα που φιλοξενούν…
Τα καλάμια με την σχεδόν «κωνική» φούντα που λές τα λένε «Phragmites phragmites» (αγριοκάλαμα).
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 11:36 μμ
bioannis
Αυτά με τη κορυφή λουκάνικο, που λες, Παπούλη δεν είναι καλαμιές, είναι Ψαθιά (Typha latifolia). Ε !! όχι και πολύ διαφορετικά σε λειτουργία υδρόβια φυτά από τις καλαμιές…
12 Οκτωβρίου, 2007 στις 11:51 μμ
Παπούλης
Στο ζήτησα βιο γιατί πχ στη Στυμφαλία υπάρχουν πολλά και μάλιστα καταλαμβάνουν αρκετή επιφάνεια … ευχαριστώ για τα δεδομένα.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 12:11 πμ
bioannis
Κάτσε Παπούλη υπάρχουν και άλλα….
Δες για παράδειγμα τι μπορείς να κάνεις με τεχνητούς υγρότοπους (καλάμια ψαθιά κ.λ.π)
http://www.tee.gr/online/epikaira/2001/2179/pg117.shtml δες στηο κεφάλαιο φυτά τι λέει … τα υπόλοιπα διαγώνια.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 12:30 πμ
Πάνος
βιογιάννη,
τίποτα δε γίνεται αν δεν υπάρχει ένα κίνημα πολιτών να το υποστηρίξει. Έτσι ακριβώς και με την Κορώνεια – όπως και με τη (δική μας) υπόθεση του διαδρόμου 10/28.
Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες ακόμα, σε επίπεδο κοινής γνώμης. Θα γίνουν …προσεχώς, όταν πολλοί (σε αριθμό) και (βασικό αυτό) νέοι στην ηλικία, θα συνειδητοποιήσουν πως έτσι που πάει το πράγμα, δεν πάει καλά.
Ίσως (ίσως, λέω…) συζητήσεις σαν κι αυτήν εδώ στο διαδίκτυο (και όπου αλλού) να βοηθάνε ώστε η ανάπτυξη ενός συνειδητοποιημένου, μαζικού κινήματος για τη Φύση και τη Ζωή να γίνει νωρίτερα από το σημείο μηδέν, δηλαδή όταν θα είναι πια απελπιστικά αργά. Αν και πολύ αμφιβάλλω…
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 12:46 πμ
bioannis
Δεν κάναμε και τίποτες της προκοπής βρε Πάνο … πέρα από τα αναλυτικά που παρέμειναν στο μεταξύ μας. Κάτι μας λείπει ρε γμτ… δεν μας πολυαρέσουν τα άγουρα και τα ώριμα τα περιμένουμε να πέσουν κάτω για να τα φάμε. Να περιμένουμε να γίνει η αγ(γ)ουρίδα μέλι ?? Ας περιμένουμε να χιονίσει μπας και δούμε άσπρη μέρα.
Πολύ φοβάμαι πως τότε θάναι αργά… θα εμφανιστεί … «ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» που δεν κωλώνει και τότε θάναι απείρως πιό δύσκολο, για να μη μιλήσουμε για τα θύματα που θα έχουν μυρμηγγιάσει*
* Έτσι γράφεται τούτη η μ@@@κία ?
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:07 πμ
Πάνος
Δεν είναι έτσι φίλτατε. Για τον 10/28 γνώριζε και γνωρίζει πολύς κόσμος – και για την Κορώνεια ακόμα περισσότερος. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν, είναι ότι δεν ενδιαφέρονται. Σε αυτές τις συνθήκες, δε γίνεται τίποτα περισσότερο από αυτό που γίνεται ήδη.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:09 πμ
π2
Βιωάννη, δεν είναι θέμα υποτίμησης, δηλώνω απλώς την παντελή μου άγνοια και αναρμοδιότητα. Τέτοιου τύπου δημόσιες παρεμβάσεις απαιτούν εμπεριστατωμένες γνώσεις αλλιώς δεν έχουν νόημα, μένουν στο αφελές επίπεδο «κάντε κάτι κ. επίτροπε για την Κορώνεια» που τελικά λειτουργεί μόνο προς όφελος των πολιτικών που τις διοργανώνουν («η υπόθεσή σας θα τακτοποιηθεί», κάπως έτσι δεν το έλεγε ο Ηλιόπουλος στον Θανασάκη τον πολιτευόμενο;). Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε κοτζάμ οικολογικές οργανώσεις δεν έχετε κάποιον που να μιλάει καλά αγγλικά και να πληκτρολογεί γρήγορα!
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 2:05 πμ
bioannis
Δεν είναι αυτό Π2 … είναι οτι έχουμε πολλούς σαν εσένα και τον Πάνο. Τελειομανείς, αριστοκράτες, καλοπερασάκηδες, απαισιόδοξους ολκής, «εστέτ» και εν γένει «πριγκιπικών καταβολών». Θέλει και προετοιμασία το πράγμα, οπότε άσε θα δω τι θα κάνω… αλλά δεν το ξέρω καλά το άθλημα. Θα το δω με μαίηλ σε φίλους … με έβαλες στην πρίζα τώρα.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 2:41 πμ
Πάνος
E, ναι, αποχωρώ για το πριγκιπικό μου κρεββάτι, νύσταξα… 😉
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:56 πμ
kynigos
«Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο ιστολόγιο του Επιτρόπου από τις 14.00 έως 17.00, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στην αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την ελληνική γλώσσα.»
Από το : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=839649&lngDtrID=252
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:22 πμ
Πάνος
Να που ο Κυνηγός λύνει το πρόβλημα επικοινωνίας των οικολόγων με τον Επίτροπο! 🙂
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:22 πμ
kynigos
Δεν ξέρω αν η αναφορά σου Πάνο ήταν ειρωνική (μάλλον όχι), αλλά για το τραγικό γεγονός της καταστροφής της λίμνης, οι κυνηγοί μέσω της ΣΤ΄Κ.Ομ.Μακεδονίας & Θράκης έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, με διάφορους τρόπους. Σε παρακαλώ αναζήτησε τα στοιχεία αν έχεις αμφιβολίες.
Ασχετα βέβαια που δεν μνημονεύεται η παρέμβασή μας…
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:31 πμ
Πάνος
Κυνηγέ,
από τη μέχρι τώρα επικοινωνία μας, δεν θα έπρεπε να αναρωτηθείς καν, αν η αναφορά μου ήταν ειρωνική…
🙂
Για τις ενέργειες των Κυνηγών, γιατί δεν κάνεις κάτι πιο απλό; Αν υπάρχουν στο διαδίκτυο, δώσε τους συνδέσμους, αντί να με βάζεις να ψάχνω…
[Αντίθετα με πολλούς άλλους, εξακολουθώ να πιστεύω αυτό που είχα διατυπώσει στη «χελώνα»: κυνηγοί και οικολόγοι ΔΕΝ βρίσκονται υποχρεωτικά σε αντίθετες όχθες – μπορούν και να συνομιλήσουν και να συνεννοηθούν, ακόμα και να δημιουργήσουν κοινές δράσεις. Η Κορώνεια ίσως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία – αν επικρατήσει η μετριοπάθεια στις σχέσεις και δούμε τον ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ]
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:40 πμ
kynigos
http://www.kynigos.net.gr/st_koma/2004/press_koroneia.html
Μια περιγραφή των δεκάδων ενεργειών της ΚΟΜΑΘ.
Όλα όσα θα διαβάσετε έχουν καταγραφεί και σε ιδιαίτερα δελτία τύπου.
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος ενημέρωσής είναι να στείλετε ένα μήνυμα στην Ομοσπονδία Μακεδονίας. Θα χαρούν πολύ είμαι βέβαιος να σας ενημερώσουν με οτιδήποτε θελήσετε..
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:06 μμ
σχολιαστης
Χρειάζεται και νομική αντιμετώπιση. Οποιος υπεύθυνος δεν έχει κάνει το χρέος του να υποστεί τις συνέπειες.
Θα μπορούσαν και οι πράσινοι του ευρωκοινοβουλίου να εφοδιαστούν με στοιχεία και να θέσουν το θέμα.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:44 μμ
kynigos
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον ήδη από τον Ιανουάριο του 2005 έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για διάφορες υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον, ανάμεσα στις οποίες είναι και το θέμα της λίμνης.
Διαβάζουμε στην ert.gr της 17 Ιαν. 2005:
«Σε κίνδυνο η λίμνη Κορώνεια – 17-01-2005
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της λίμνης Κορώνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η λίμνη βλάπτεται από την άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού για άρδευση, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της στάθμης της. Η λίμνη παρουσιάζει, επίσης, έντονη ρύπανση που οφείλεται στις απορρίψεις θρεπτικών υλών, βαρέων μετάλλων και άλλων ρύπων, από τις βιομηχανίες και τις κατοικημένες περιοχές, οι οποίες έχουν προκαλέσει ευτροφισμό, δηλαδή υπερεμπλουτισμό σε θρεπτικές ύλες, που οδηγεί σε εξάντληση του οξυγόνου των υδάτων.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει και εφαρμόσει αποτελεσματικά κατάλληλο νομικό πλαίσιο προστασίας και διατήρησης της λίμνης και δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση της και τη διατάραξη της πανίδας και της χλωρίδας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα οφείλει να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλο νομικό καθεστώς, το οποίο θα αποσκοπεί στη διατήρηση της λίμνης και στον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλείται από επικίνδυνες ουσίες.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και να περιοριστούν οι επιβλαβείς επιδράσεις της εντατικής γεωργίας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει συγκεκριμένα την οδηγία για τα άγρια πτηνά (79/409/ΕΟΚ), την οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και τη οδηγία για τη ρύπανση των υδάτων από επικίνδυνες ουσίες (76/464/ΕΟΚ). Οι πρώτες δύο οδηγίες προβλέπουν την προστασία σημαντικών φυσικών τόπων, όπως η λίμνη Κορώνειας, και των ενδιαιτημάτων, ειδών και πτηνών που διαβιούν σε αυτούς, ενώ η τρίτη επιβάλλει στα κράτη-μέλη να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα για τον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων που προκαλείται από βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:52 μμ
π2
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_0_13/10/2007_245054
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 3:32 μμ
bioannis
Κυνηγέ, αν και στο παρελθόν έχεις διατυπώσει σκληρές απόψεις για το πρόσωπό μου δεν θα φανώ μικρόψυχος ωστε να σε θεωρήσω μη ισάξιο συνομιλητή μου.
Θα διαφωνήσω ωστόσο με τον Πάνο (άλλη μια φορά γι’ αυτό το θέμα) περί ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΥ: Άλλο πράγμα να θες να διατηρήσεις τις αξίες, τον ρόλο και τη σπουδαιότητα της Κορώνειας … για πάρτη της πρώτα και έπειτα για τους ανθρώπους και εντελώς άλλο πράγμα να θες να τη διατηρήσεις για να μην σου λείψει το «χόμπυ» σου.
Έχω υποστηρίξει, και υποστηρίζω ακόμη, οτι και αν κάνουν οι κυνηγοί με θετικό πρόσιμο για τη φύση (το ελαχιστο κάθε φορά) το κάνουν για επικοινωνιακούς λόγους και μέσα στα πλαίσια της εξουσίας και της δύναμης (οικονομικής και πολιτικής) που διαθέτουν στην Ελληνική Κοινωνία. Αν αποφασίσουν να επενδύσουν περισσότερο στο περιβάλλον και λιγότερο στο να διατηρήσουν το στατους κβο που επέβαλλαν στην κοινωνία τότε ίσως είναι καλύτερα. Όχι για μας, ούτε τα θηράματα, κυρίως για τους ίδιους…
Δείτε τις προτάσεις των κυνηγών, δείτε τις προτάσεις των οικολογικών ομάδων και οργανώσεων και συγκρίνεται: Παχειά λόγια, αέρας κοπανιστός και μπόλικο μάρκετινγ πολιτικής.
Μόνο η αλλαντίαση υπάρχει στη λίμνη, οτι εξαφανίζει «επιφανειακά» τα πουλιά δηλαδή. Η ίδια η αλλαντίαση είναι η «κακή μας μοίρα». Δεν υπάρχει υπεράντληση, δεν υπάρχει χημικοσυντηρούμενη και υδροβόρα γεωργία, δεν υπάρχουν αστικά και βιομηχανικά απόβλητα (απλώς οργανική ύλη), δεν υπάρχει προστασία ρεμάτων/χειμάρων. Όλα συμπιέζονται σε μια φράση που ξεκινάει με ένα «πρωτίστως» και συνεχίζει με ένα σύντομο ευχολόγιο.
Μόνο ένα πράγμα υπάρχει, η εκμετάλευση του γεγονότος οτι η λίμνη χάνεται. Ευκαιρία λοιπόν να ρίξουμε και εμείς μια μπαταριά στον αέρα (Δελτίο Τύπου) για να δείξουμε οτι και εμείς κάνουμε κάτι και με την ευκαιρία ας ευλογίσουμε και τα γένια μας και ας δικαιολογήσουμε και το μισθό μας: «…. δεν επιτρέπεται και ούτε πρόκειται να επιτραπεί η θήρα. Ίσως η μόνη απαγόρευση που εφαρμόζεται με ευθύνη και δαπάνες των ίδιων των χρηστών – κυνηγών». Και η μόνιμη στρατηγική … οι Κυνηγοί να εξυψωθούν στα μάτια των αφελών σαν μια περιβαλλοντική οργάνωση όπως όλες οι άλλες … και ίσως η οικολογικότερη.
Τέλος δείτε τα περσυνά ξινά σταφύλια… με τους κυνηγούς διάφορων νούμερων και ανευ (ξαναβγήκε ο ανθρωποδιώκτης από μέσα μου).
http://ecology2007plus.wordpress.com/2007/09/12/kallisto/
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 3:55 μμ
Νοσφεράτος
Βιοαννη κι εγώ νομιζω οτι οι Αξιες των οικολογων και η Πολιτική τυς κουλτουρα ειναι εκ διαμετρου αντιθετη απο εκεινη των Κυνηγων….
– Ομως σε θεματα τεραστιας σημασιας οπως η λυματοποιηση (αν μπορουμε να το πουμε ετσι ) της Κορωνειας …νομιζω οτι χωράνε ολοι …
Κανενας δεν μπορεί να αποκλεισει κανεναν απο εναν κοινό αγώνα …να σωσουμε οτι απεμεινε στην Πολη και τον Νομο απο απιστευτους τυπους που την και τον Λυμαινονται (Σαν τον Ψωμιαδη κ.λ.π)
Ασε που αν βρεθουν και καποιοι Κυνηγοι να υπερασπιστουν ενα τετοιο Οικολογικό θεμα ..μπορεί μελλοντικά να διαρραγει και εσωτερικά αυτο το Ιδεολογική τσιμεντο ..που ενώνει Βαρβαροτητα , περιβαλλοντοκτονα πολιτική , Βαρβαροτητα απεναντι στα Ζωα αλλά και στους Ανθρωπους , , ΚουμπαροΛαμογιά και ξεφτιλα και σκληρή και Καθυστερημενη πενυματικά Λαος -Νου, θρησκοληπτη εθνολαικιστικη Δεξια που κυβερνα
την Πολη και τον Νομό απο τον Καιρό του Κουβελα ακομα… μεχρι τωρα… ( Με Κορυφαιους τους Πασιγνωστους Αρχοντες της Περιοχής.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 3:58 μμ
Νοσφεράτος
…Και ισως (μια που μπλεξαμε ασχημα ) μια χαραμαδα ελπίδας μπορεί να βρεθει μεσα απο τις ιδιες τις εσωτερικές διαμαχεςτων Ψωμιαδη Ππαγεωργο ..και τα σκανδαλα που θα ξεσπασουν γρηγορα οπως αυτό με τα 3οο.οοο Ευρωλακια (ψιχουλα βεβαια)
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 4:04 μμ
Νοσφεράτος
Διοτι εκει φτασαμε στην Ελλαδα και δη στην Θεσσαλονικη του ΚαραμανλοΚουβελισταν …Να περιμενουμε απο τον Ψωμιαδη να παρακαλαει τον Παπαγεωργοπουλο να μην αυξησει τα Ηδη Υπερογκα Δημοτικά Τελη που βεβαια πανε υπερ του Νεου Υπερπολυτελους Δημαρχειου του Αρχοντος Της Πολης
Μπλεξαμε …ΑΣΧΗΜΑ . Μπλεξαμε .
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/10/2007_207598
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 6:44 μμ
Πάνος
Κυνηγέ,
θενξ για το λινκ στις 10:40 πμ, ήταν διαφωτιστικό.
*
βιογιάννη,
αν θεωρείς ότι οι κυνηγοί θέλουν τη λίμνη ξανά ζωντανή και πλούσια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για να κυνηγάνε (κάτι που, έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται εκεί) τι να πω. Εγώ βλέπω ότι έχουν ενδιαφερθεί έμπρακτα για την Κορώνεια και (εντελώς υποκειμενικά) πιστεύω ότι αγαπάνε τη φύση τόσο, όσο και οι άλλοι που ασχολούνται με παρόμοια προβλήματα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η θεολογική σκέψη (κυνηγός = το απόλυτο κακό) σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος…
*
Νοσφεράτε,
ο νομάρχης που έθαψε τη λίμνη λεγόταν Παπαδόπουλος – εκείνος ο εξαιρετικά ωραίος πόντιος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ψωμιάδης κληρονόμησε το πτώμα και (όπως ήταν φυσικό) αυτό τουμπάνιασε και βρωμάει περισσότερο*, όσο περνάει ο καιρός.
—
* πραγματικά η Κορώνεια αναδίνει μια έντονη βρώμα, ιδίως τις πρωινές ώρες. Όπως, στην άλλη μεριά, η χωματερή των Ταγαράδων, που κάνει ολόκληρη την περιοχή από το Νέο Ρύσιο ως τα Βασιλικά να «ευωδιάζει»… Δυο σήματα – κατατεθέντα του πολιτισμού της Μπουγατσαδούπολης, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 7:27 μμ
efi
Ο επίτροπος:
Η Ε.Ε. έχει μια θεματική στρατηγική αντιμετώπισης της μόλυνσης του αέρα στην οποία θα διαθετούν συνολικά 7,1 δισ. ευρώ. Στόχος της, οι 350.000 πρόωροι θάνατοι που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση να μειωθούν κατά 140.000. Επίσης, να μειωθούν κατά πολύ οι ασθένειες που προκαλούνται, όπως τα αναπνευστικά προβλήματα. Και από οικονομικής άποψης το κέρδος θα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το κόστος. Κέρδος που θα προκύψει και στην παραγωγή αλλά και στα συστήματα υγείας πέραν της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων. Είναι μια από τις πολύ σημαντικές πολιτικές που περάσαμε τον Σεπτέμβριο
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_30/04/2006_182237
Νομίζω ότι αναφέρεται πολύ συχνά στο κέρδος. Καλά που συμφέρει δηλαδή.. (Πόσο κέρδος έχει βγει από την εξαφάνιση της λίμνης; Για ποιούς; Πόσο κόστισε και πόσο θα κοστίσει; σε ποιούς; Πόσο κοστίζει να «αναστηθεί»; Πόσο θα είναι το όφελος;)
Νομίζω ότι ενδιαφέρουν τον επίτροπο ζητήματα όπως η Κορώνια. Είναι θέμα τιμής! Βιοάννη νομίζω ότι το κείμενο 12/10 12.30 «Σχετικά με την Κορώνεια» είναι μία καλή βάση συζήτησης. Το θέμα είναι να υπάρχει ο στόχος.
Εγώ μπάλα δε ξέρω, κάτι σε κερκίδα;
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 7:33 μμ
bioannis
Καμία αντίρρηση Νόσφυ στα του «χωράνε όλοι» … αν και θάρθουν τελικά όχι μόνο όσοι θελήσουν να αλλάξει η κατάσταση. Θάρθουν και οι καιροσκόποι. Το «όλοι» φαντάζομαι το λες σχηματικά και με ενωτική διάθεση. Καμία αντίρρηση. Αν και να ξέρεις οτι οι θύτες (δεν συμπεριλαμβάνω τους κυνηγούς στην περίπτωση της Κορώνειας) θάναι από τους πρώτους που θα προσχωρήσουν «στο μέτωπο» μόνο και μόνο για να το εξουδετερώσουν. Είναι πονηρός ο θύτης. Τους πρώτους που θέλω να δω «στο μέτωπο», στη συμπαράταξη για την άρση της καταστροφής στη Κορώνεια είναι οι πρώτοι που θίγονται από αυτό. Οι τοπικοί γεωργικοί συνεταιρισμοί και ειδικά οι πιο νέοι και οι πιο δημιουργικοί, σε αυτό το χώρο. Αλλά δεν τους βρήκαμε ποτέ να μιλήσουμε απ’ ευθείας. Μας πρόλαβαν οι «μεσολαβητές», οι διαμορφωτές «της κοινής αποβλάκωσης» και οι πολιτικάντηδες.
Σκέψου για παράδειγμα την επιλογή ως προτεραιότητα υψίστης σημασίας, την αλλαγή του συστήματος άρδευσης. Δηλαδή την αλλαγή της τεχνητής βροχής (με τα κανονάκια) δίκτυο πλαστικών σωλήνων με πότισμα σε σταγόνες. Η περίπτωση αυτή έχει να κάνει με την οικονομία του νερού άρδευσης, δηλαδή με το αρνητικό ισοζύγιο σε ποσότητα νερού που κατακρατεί η λίμνη στο τέλος του έτους, αλλά και το νερό των γεωτρήσεων. Έχουν γίνει μελέτες που υποστηρίζουν οτι η τεχνητή βροχή είναι ένα ιδιαίτερα σπάταλο σύστημα άρδευσης, αφού υπολογίζεται οτι με αυτό τον τρόπο ποτίσματος μόνο το 30% του νερού φτάνει τελικά στην επιφάνεια του εδάφους (πόσο τελικά φτάνει στις ρίζες ; άγνωστο). Η εξοικονόμηση νερού σχετικά με αυτή την αλλαγή είναι προφανής.
Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται η αλλαγή και το πέρασμα σε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες ; Ποιο είναι το συνολικό κόστος ; Ποιος θα μπορούσε να αντιδράσει ;
Ας πάρουμε για παράδειγμα τους αγρότες. Θα ισχυριστούν να μην αναλάβουν αυτοί το κόστος. Σωστά. Ας υποθέσουμε ότι τους επιδοτούμε πλήρως (η μαμά ΕΕ βέβαια) για αγορά του δικτύου «σύστημα σταγόνες». Πάλι θα βρεθούν ενώσεις που θα αντιδράσουν λέγοντας «θα ανέβει συνολικά το κόστος παραγωγής» και θα εννοούν: Έξτρα δουλειά (μεροκάματα, εργάτες, εργατοώρες κ.λ.π) άπλωσε τις σωλήνες, οι σωλήνες μαζεύουν άλατα και θα χρειαστούν συντήρηση κ.λ.π. ας υποθέσουμε ότι τους χρηματοδοτούμε και γι’ αυτό ! Τη χρήση και συντήρηση του συστήματος (πάλι η μαμά ΕΕ). Πάλι θα βγουν κάποιοι (αγροτοπατέρες, συνδικάλες της τσέπης τους) και θα ισχυριστούν ότι οι συνθήκες εργασίας των αγροτών με το «σύστημα σταγόνες» θα είναι δυσχερέστερες και ξέρεις τι εννοούν ; Με τα κανονάκια δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να παίρνουν εκείνα τα τεράστια καρούλια, να τα κοτσάρουν στο τρακτέρ, να τα βάζουν σε ορισμένες θέσεις και να ανοίγουν την κάνουλα. Σε 3-4 ώρες έχουν τελειώσει 20-25 στρέμματα.
Που να κάθεσαι τώρα, να απλώνεις σωλήνες, να μετράς αποστάσεις, να προσέχεις την πίεση, να ρυθμίζεις ανοίγματα… και άλλα .. πρωτόγονα. Και πας στα καφενεία και είναι γεμάτα με αγρότες «του καφενείου». Και λένε οι άνθρωποι δεν έχουμε δουλειά. Και ακούς ότι στα σκυλάδικα είναι μερικοί αγρότες που πληρώνουν ολόκληρες επιδοτήσεις, πριν τις πάρουν τις δίνουν με δάνεια. Και ακούς οι αγρότες να αγοράζουν τρακτέρ όσο το δυνατό πιο μεγάλα, όχι γιατί τα χρειάζονται αλλά για να πουλήσουν μούρη στον συγχωριανό τους. Αυτή είναι η λογική της «επιδοτούμενης αγροτιάς». Αυτή είναι η λογική «όλα τα λεφτά όλα τα κιλά». Είναι η λογική της αλλοτρίωσης των γεωργών από την ίδια τη δουλειά τους. Δεν είναι βέβαια όλοι οι αγρότες ίδιοι. Έχω συναντήσει κημπάριδες με μεράκι και αυτά που γράφω αυτοί μου τα έχουν πει. Χάλασε η «πιάτσα», επικρατεί πλήρης αποξένωση, από τη γη, το νερό, τα αγροτικά προϊόντα. Χρόνια η αριστερά χάιδευε και χαϊδεύει τους αγρότες. Ότι σπέρνεις θερίζεις. «Επιδοτούμενοι αγρότες» σημαίνει «μη αγρότες».
Άντε μετά να κάνεις μέτωπο … με ποιους Νόσφυ ; και τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με αυτό ;
Σημειωτέον, ήδη η τελευταία παρτίδα «πακέτων» με ΕΕ επιδοτήσεις μόνο για την Κορώνεια είναι 25 εκατομμύρια Ευρώ (τα διαχειρίστηκε η Νομαρχία, λέγε με Ψωμιαδής). Με αυτά τα χρήματα, είμαι σίγουρος, όχι μόνο ένα σύστημα «ποτίσματος σε σταγόνες» σε όλους τους αγρότες θα εφαρμοζόταν, αλλά θα τους έδιναν και δώρο άλλο ένα, ίδιας δυναμικότητας … έτσι για να το έχουν στην καβάτζα …
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 7:54 μμ
bioannis
Πάνο σε καμία περίπτωση, ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο Κυνηγός=το απόλυτο κακό. Η ίδια η πρακτική μου το πιστοποιεί… δεν θα έτρωγα τα λυσακά μου συνδιαλεγόμενος μαζί τους, και πολύ περισσότερο δεν τους θεωρώ όλους το ίδιο πράμα.
Τα έχουμε ξαναπεί αυτά… ας μείνουμε στη διαφωνία μας… στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.
Σχετικά με τις εστίες βρώμας … ξέχασες το Καλοχώρι, φίλτατε !!
13 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:20 μμ
Νοσφεράτος
Πανε Δεν αμφιβαλλω καθολου για τον Παπαδοπουλο…. Οταν μιλώ για Καραμανλο Κουβελισταν αναφερομαι σε μια βαρβαρη και Χυδαια Ακρο-δεξια Νοοτροπια που εχει εξαπλώθει στην Περιοχη και σε ολη τηνν Ελλαδα και που Σημερα ΕΧΕΙς ΣΑΝ Κυριους εκφραστες τον Ψωμιαδη τον Ππαγεωργοπουλο τους Δεξιους και Ακροδεξιους του Λαος και της Ν. Δ και φυσικά τον Κουτοπόνηρο και περα βρεχει πρωθυπουργάρα μας …
(και τον Αλογοσκουφη κ.λ.π κ.λ.π. ,,,,Και τα οποια Κολαουζα τους )
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 12:04 πμ
bioannis
Το ζήτημα με τον Δήμα και την Blog Action Day που αφιερώνεται στο περιβάλλον, συνεχίζεται:
http://ecology-salonika.org/lib/?p=1074
Κάτι ετοιμάζεται αλλά λεπτμέρειες όποιος θέλει βρίσκει.
Σχετικά links:
http://blogactionday.org/ (το blog της πρωτοβουλίας – δηλώστε συμμετοχή)
http://blogs.ec.europa.eu/dimas (το blog του κ.Δήμα για τον διάλογο)
http://xpolis.blogspot.com (το blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ στο οποίο έχει αναρτηθεί το κείμενο που διαβάζετε)
http://www.prosanatolismoi.gr (το site των προσανατολισμών που παρουσιάζει στο σχετικό video της blog action day και που θα πάρει την πρωτοβουλία για την blog action day για το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος).
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 12:06 πμ
bioannis
Σχετικά με τον Δήμα και την Blog Action Day, που αφιερώνεται στο περιβάλλον, δείτε λεπτομέρειες στο:
http://ecology-salonika.org/lib/?p=1074
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:32 πμ
kynigos
Καλημέρα!
Είναι τουλάχιστον παρήγορο που ένας, εσύ Πάνο, κατάφερες να «σχίσεις» το παραπέτασμα της στείρας αντιπαράθεσης και να ΔΕΙΣ, μέσα από την χαραμάδα ότι οι κυνηγοί δεν έμειναν σε ένα απλό δελτίο τύπου, και σήκωσαν τα μανίκια τους από τις πρώτες βδομάδες και καταπιάστηκαν με το πρόβλημα αλλά με την ΦΥΣΙΚΗ τους παρουσία και όχι βιρτουαλ με λόγια «έπεα πτερόεντα»..
Τα απαρίθμησαν πεντακάθαρα και υπάρχουν και σε χωριστές ανακοινώσεις, μάζευαν και έκαιγαν ΧΙΛΙΑΔΕΣ νεκρά πουλιά, αγόρασαν και έστησαν κανονάκια θορύβου για να διώχνουν μακριά τα υπόλοιπα υποψήφια θύματα, έκαναν καθημερινές υδροληψίες και έστελναν τα δείγματα στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου, δείγματα από νεκρά πουλιά για ιστολογικές εξετάσεις και πολλά άλλα, πάντα ξαναλέω με ΦΥΣΙΚΗ παρουσία και με δική τους χρηματοδότηση, ΑΠΟΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑς!!
.. Και όλα αυτά παράλληλα με την συνεχή ενημέρωση όλων των στη θεωρία υπευθύνων που επί χρόνια δεν κάνουν απολύτως τίποτα και επί πλέον έχουν κατασπαταλήσει χιλιάδες ευρώ για μελέτες (ψάξε να βρείς και θα πάθεις) που υποτίθεται εάν αφαρμοστούν θα δοθεί οριστική λύση.
Τέλος Πάνο θέλω ειλικρινά να σου πω το εξής: Εγώ είμαι οικολόγος και κυνηγός, έτσι ..με βλέπω! Εάν όμως ήμουν οικολόγος αλλά εναντίον των κυνηγών και επιχειρούσα να συγκρίνω – ΤΙΜΙΑ ΟΜΩΣ – τις πρακτικές ενέργειες της οικολογικής πλευράς με αυτές των κυνηγών, για την λίμνη και το πρόβλημά μας διαχρονικά, θα έπεφτα σε βαθειά κατάθλιψη!!
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:59 πμ
Πάνος
Κυνηγέ,
καλημέρα. Η σύγκριση που επιχειρείς (οικολόγοι vs κυνηγοί) για την Κορώνεια μάλλον δεν έχει βάση. Κι αυτό γιατί οι κυνηγοί είναι πολλές εκατοντάδες, οργανωμένοι κλπ – ενώ οι οικολόγοι ήταν ο …Τρεμόπουλος και ελάχιστοι ακόμα (μετρημένοι στα δάχτυλα), που «δούλεψαν» το θέμα της λίμνης όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και η νομαρχιακή παράταξη «Οικολογία- Αλληλεγγύη» έχουν κάνει συστηματικές και επίμονες παρεμβάσεις για τη λίμνη, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε ενημερωτικό, πολιτικό και δικαστικό επίπεδο.
Εκείνο που αλλάζει τώρα είναι ότι ο χώρος της οικολογίας πυκνώνει – και η πολιτική της δυνατότητα (για παρεμβάσεις) αυξάνεται σημαντικά.
Έχω την γνώμη ότι για να γίνει κάτι καλό για την Κορώνεια απαιτείται η τακτική, έστω, συνεργασία όλων όσων ενδιαφέρονται πραγματικά (οικολόγοι, κυνηγοί, ενεργοί πολίτες) – οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι (προς το παρόν, τουλάχιστον) πολύ λίγοι και δε φτάνουν!
Συνεπώς, ας αποφύγουμε τη «βαθειά κατάθλιψη», προσπαθώντας να ενώσουμε όσες δυνάμεις υπάρχουν ΤΩΡΑ, για χάρη της λίμνης – και να ενεργοποιήσουμε καινούριες. Ένα εγχείρημα που δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι η μοναδική θετική προοπτική για την Κορώνεια.
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:21 πμ
kynigos
Έχεις δίκιο Πάνο ως προς τα μεγέθη, αλλά αυτό είναι απλώς μια ακόμη διαπίστωση της ανεπάρκειας των πρακτικών δράσεων της αξιωματικής οικολογίας..
Εύχομαι ειλικρινά αυτό το ανεπαρκές παρελθόν και η παγιωμένη τάση για μια ελιτίστικη αντιμετώπιση όλων των άλλων, να «κλειδωθεί» στο ντουλάπι της ιστορίας.. για να θυμηθούμε και τον μεγάλο!
Υπάρχει όπως θα γνωρίζεις ένα κάποιος φορέας διαχείρισης της Κορώνειας. Εκεί λοιπόν βρίσκεται το «μυστικό»!
Η λίμνη και το μέλλον της είναι κατά τη γνώμη μου το πλέον σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη. Και το λέω αυτό γιατί μια ενδεχόμενη επιτυχία εκεί ασφαλώς θα περιλαμβάνει αναγκαστικά λύσεις και μέτρα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν και αλλού στην Ελλάδα. Λύσεις που θα αναγκάσουν όλους τους εμπλεκόμενους με τον έλεγχο της ρύπανσης, της καταχρηστικής υδροληψίας, των βιομηχανιών και των αστικών αποβλήτων, να εφαρμόσουν τους νόμους.
ΠΩΣ; Να το ζητούμενο..
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 11:20 πμ
Νοσφεράτος
Εάν όμως ήμουν οικολόγος αλλά εναντίον των κυνηγών και επιχειρούσα να συγκρίνω – ΤΙΜΙΑ ΟΜΩΣ – τις πρακτικές ενέργειες της οικολογικής πλευράς με αυτές των κυνηγών, για την λίμνη και το πρόβλημά μας διαχρονικά, θα έπεφτα σε βαθειά κατάθλιψη!!
Πω Πω ρε Κυνηγε τι κουτο (παμ )_ πονηρο Μαρκετιγκ ειναι αυτό …. Τι εμμεση κατινια και λυματο λασπη βγανει αυτή η δηθεν Θλιμμενη σου παρατηρηση!!! Μπραβο αγορι μου μπραβο …
Ε λοιπόν η Οικολογική Κινηση Θεσσαλονικης εχει κανει πολύ πολύ περισσοτερα εδώ και πολλά πολλά χρονια για την Λιμνη της Κορωνειας απο οσα ισχυριζεται εδώ ο Κυνηγός οτι εχουν κανει οι κυνηγοι … Απλώς δεν ειναι στο ηθος των οικολογων η λογική της Αυτοδιαφημισης των Δημοσιων σχεσεων και του εξωραισμου της Δημοσιας εικονας τους … .
– Και μόνο οτι η εδώ παρουσια του κ. Κυνηγου γινεται για να προβαλλει την
(»οικολογική !!!!) εικόνα των Κυνηγών δειχνει και την διαφορά (οικολογικου και οχι μόνο )ηθους ……
Και φυσικά Βιοαννη ουτε να καταδεχτεις (ουμε )να υπερασπίσεις την Δραση των Οικολογων ..Δεν θα απολογηθουμε για τις οικολογικές ευαισθησιες και στους Κυνηγους τωρα ….Που μας την βγαινουν απο αριστερα με σπονσορες τις εταιρειες πωλησης κυνηγετικών οπλων
Αντε ( Τρελοκομειον: η Ελλάς )
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 11:48 πμ
Νοσφεράτος
»Που μας την βγαινουν απο αριστερα με σπονσορες τις εταιρειες πωλησης κυνηγετικών οπλων»
Επειδή αυτό το τελευταιο δεν μπορώ να το αποδειξω ….(απλώς το υποψιαζομαι ..το Παιρνω πίσω και επανορθώνω σε :
Δεν ξερω αν σπονσορες σε οποιες υποθετικές προσπαθειες των Κυνηγών (οπως τις αυτοδιαφημιζει ο εδώ Κυνηγος ) για την σωτηρια της Κορωνειας ειναι οι εταιρειες πωλησης κυνηγετικών οπλων
………..
Νομιζω ομως οτι η οργή ειναι δικαιολογημενη
.. Οταν βλεπω οτι η παρεμβαση του Κυνηγου για την Κορωνεια εγινε μονο και μόνο για να σπιλώσει τους Οικολογους και να ισχυρισθει οτι μόνο οι Κυνηγοι νιαζονται και κανουν κατι για το προβλημα
Η Υποκρισια -οταν περισσευει – με τσατιζει
…(Και ιδιως οταν στην αρχή
για λίγο πιστεψα -ο ευπιστος – οτι η παρεμβαση του Κυνηγου ηταν ειλικρινής …Αμ δε!!! εγινε μονο για τον εξωρασιμό των Κυνηγών….Αντι να πουνε -μετα την Οικολογική καταστροφή που μας βρηκε με τις φωτιες, την Κορωνεια κ.λ.π – σταματαμε το Κυνηγι για ενα χρονο εξη μηνες κατι βρε αδελφέ …μας θυμιζουν συνεχώς οτι πληρωνουν απο την τσεπη τους
…Λες κι αυτή η λογική ..Πληρωνω αρα εχω το δικαιωμα να εξοντωνω ,(την Πανιδα της Χωρας0 μπορεί να οδηγησει πουθενα αλλου εκτος απο την ερημο.
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:34 μμ
Πάνος
Ορέα! 😦
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 2:28 μμ
johnvellis
Στο τέλος μας βλέπω σε αγώνα ποδοσφαίρου οικολόγων – κυνηγών μέσα στη λίμνη…σε ότι έμειν δηλαδή…
Ας πάμε πάλι στο θέμα μας και ας αφήσουμε το ποιος βοηθάει περισσότερο ή λιγότερο.
Τώρα σας αφήνω και πάω από την αρχή να διαβάσω όλες τις απαντήσεις γιατί έχασα τον ειρμό μου εδώ…
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 2:39 μμ
johnvellis
Μοναδικό μελανό σημείο, στο δια ταύτα: Για να ξαναγεννηθεί η Κορώνεια υπάρχει μια απαράβατη προϋπόθεση, η τύχη της να γίνει θέμα της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή του Λαγκαδά και των γύρω χωριών. Κάτι που, προς το παρόν, δε φαίνεται να συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες…
Μάλλον εδώ θα πρέπει να είναι η έδρα της προσπάθειας .
Και κάποιος πρέπει να κάνει την αγ(γ)ουρίδα μέλι.
Ίσως οι οικολόγοι πράσινοι να βάλουν κάποια έδρα τους για την
βόρεια Ελλάδα εκεί.
Κάθετι να ξεκινάει από εκεί ώστε οι κάτοικοι να πειστούν …αν δεν φοβηθούν και να ακολουθήσουν…
Γιατί δεν ξεκινάτε κάτι αντίστοιχο για την περιοχή; Εγώ που το ξεκίνησα τώρα, είδα θετική αντιμετώπιση και πιστεύω ότι θα πετύχει μετά ένα έτος. Και θα θεωρείται φυσιολογικό για την τοπική κοινωνία.
http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/10/119917.html
* Βάλτε καλό τσίπουρο στο τραπέζι και θα βγει καλό συμπέρασμα.
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 4:57 μμ
bioannis
Για πες μας Κυνηγέ (άνευ νούμερου) 3 πράγματα μόνο:
1) Τι άποψη έχουν οι οργανωμένοι (και θεσμικά) κυνηγοί για τη βασική περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ με το όνομα «Natura 2000» ;
Μήπως την αντιμάχονται ; (λέω μήπως)
2) Στους υπόλοιπους (10) εκτός της Κορώνειας-Βόλβης, υγροτόπους στην Ελλάδα θέλετε να κυνηγάτε ; ή δεν θέλετε ;
3) Σε πόσους υγροτόπους κυνηγάτε ακόμα νόμιμα ; (για να μη σε ρωτήσω αν υπάρχουν ακόμα κυνηγοί -τους οποίους τους ονοματίζετε «λαθροκυνηγούς» και νομίζετε οτι ξεμπλέξατε- στην Κορώνεια)
Τη διάσωση της Κορώνειας την θέλετε μόνο και μόνο για να μπορέσετε να κυνηγάτε ΚΑΙ με τις ευλογίες του κράτους -και εκεί-. Σε δεύτερο επίπεδο, κάνετε επικοινωνιακή πολιτική και το απέδειξες με τα παραπάνω που έγραψες.
Γιατί δεν αφήσατε τις υπηρεσίες της Νομαρχίας να μαζέψουν τα νεκρά πουλιά από την λίμνη ; Μήπως γιατί είσατε συνηθισμένοι να μαζεύετε νεκρά πουλιά ; Μήπως πήγατε στον Ψωμιάδη και του προσφέρατε τις υπηρεσίες σας προκειμένου να δέιξετε και οι δυό μαζί την «περιβαλλοντική σας δράση» ; Ωραία περιβαλλοντική δράση !! Ελάτε να μαζέψετε και τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν στους κάδους κάθε φορά που κάνουν απεργία οι υπάλληλοι του Δήμου… Φαρισαίοι υποκτιτές !! Εσείς δεν είσαστε που διαδώσατε από άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα οτι οι Οικολόγοι αμολάνε φίδια, στρείδια αστακούς και ακλαμάρια ;
Άιντε επιστήμονες θηραματολόγοι …
Τέλος
Να προσέχεις το «γλύψιμό» σου στον Πάνο
(Ουάου !!! επαγγελματίες κοντιλοφόροι)
…γιατί, μετά από τόσα πουλιά που μάζεψες, τα σιελοσταγονίδια διασπείρονται ανεξέλεγκτα ! Μας πείρανε και μας τα σκάγια.
ΤζόνιΒελλή… εσύ είσαι για να κάνεις πολιτική με τον Πάνο … εμείς είμαστε πολύ δογματικοί και υποφέρουμε από θρησκευτική σκέψη… άσε που έχουμε και τον ανθρωποδιώκτη στο DNA μας…
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 5:03 μμ
johnvellis
ΤζόνιΒελλή… εσύ είσαι για να κάνεις πολιτική με τον Πάνο … εμείς είμαστε πολύ δογματικοί και υποφέρουμε από θρησκευτική σκέψη… άσε που έχουμε και τον ανθρωποδιώκτη στο DNA μας…
Δεν πειράζει. Το DNA αυτό προστατεύει πολλές φορές.
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 5:42 μμ
efi
john, αν κατάλαβα καλά προτείνεις να γίνει ένα μπλογκ για την Κορώνεια και άλλα θέματα της περιοχής ας πούμε; Θα είχε νόημα πάντως να είναι συγκεντρωμένη όλη η πληροφορία για το θέμα σε ένα σημείο, ώστε να είναι εύκολη η πληροφόρηση για περισσότερο κόσμο, χωρίς καβγάδες, σκέτη πληροφορία και προτάσεις.
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 5:55 μμ
johnvellis
Kάτι τέτοια. Μια συνολική πρωτοβουλία με διάρκεια. Εφημερίδα μόνο για αυτό, blog, ημερίδες, σεμινάρια για μια άλλη αγροτική παραγωγική διαδικασία, ακόμα και ενημέρωση των κυνηγών για τα εγκλήματα που κάνουν διάφορα μέλη τους, δεν λέω όλοι.
Έγινε η πρώτη συζήτηση στη Θεσσαλονίκη ας ακολουθήσει μία συνέχεια σε αυτή τη μορφή.
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 6:10 μμ
Πάνος
Γιάννη Β,
αυτό σημαίνει πως (θα) υπάρχει μια ομάδα που ασχολείται συστηματικά με το θέμα – κατά προτίμηση με συμμετοχή ανθρώπων που ζουν ή δουλεύουν στην περιοχή. Καλό θα ήταν, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει.
*
βιογιάννη,
συζήτηση κάνουμε – κι εσύ παρεξηγείσαι και παίρνεις τις στροφές με 160… Κουλάρισε, πιο μαλακά το γκάζι! 🙂
(Σε επίπεδο εντυπώσεων ο κυνηγός προηγείται ήδη 4-0 – και εσύ επιμένεις να παίζεις με γιόμες…)
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 6:20 μμ
Alcibiades (!!?)
Bio, δεν ειναι η ωρα και ο τοπος για αντιπαραθεση (με τον κυνηγο, η τις …γιδες). Στο κατω κατω εσπευσε σε βοηθεια, εστω και για λογους εντυπωσεων (που τις κερδιζει).
Με το Δημα θα γινει τιποτα;
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 6:25 μμ
johnvellis
Γιάννη Β,
αυτό σημαίνει πως (θα) υπάρχει μια ομάδα που ασχολείται συστηματικά με το θέμα – κατά προτίμηση με συμμετοχή ανθρώπων που ζουν ή δουλεύουν στην περιοχή. Καλό θα ήταν, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει.
Πάνος
Πάνο τότε ξεκινήστε το εσείς ως πρωτοβουλία συνολική και κάποιοι θα ακολουθήσουν. Που τώρα δεν παίρνουν μέρος είτε γιατί δεν το καταλαβαίνουν είτε γιατί δεν ξέρουν ποιοί είναι οι καλοί…
14 Οκτωβρίου, 2007 στις 6:27 μμ
Πάνος
Νομίζω πως είναι ήδη προγραμματισμένη (ή σχεδιάζεται) μια εκδήλωση των Ο-Π παρόμοια με αυτή που περιγράφει το ποστ, αυτή τη φορά επιτόπου, στο Λαγκαδά.
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:54 πμ
kynigos
Καλημέρα
Δεν έχω κανένα όφελος, κανένα κρυμμένο στόχο, καμία φιλοδοξία.
Δεν παίρνω μέρος σε κανένα αγώνα εντυπώσεων, ούτε προπαγάνδας για να κερδίζω ή να χάνω ή να γλύψω κανέναν.. Αλίμονο!
Ότι ακριβώς κάνετε και εσείς εδώ, το ίδιο κάνω και εγώ, γράφω τις απόψεις μου, προσπαθώντας να μην προσβάλω κανένα με υποτιμητικές φράσεις. Εχω να πω ότι όσο και όποιοι επιμένουν σε υβριστικά σχόλια για μένα και τις προθέσεις μου, απλώς ολισθαίνουν σε γήπεδο ..χωρίς αντίπαλο..
Με ρώτησε ο Πάνος να παραθέσω σύνδεσμο να διαβάσει για τις ενέργειες των κυνηγών και αυτό έκανα. Και αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν ο μοναδικός που «άντεξε» να το διαβάσει όλο και όχι διαγώνια!
Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να εκνευρίζονται όταν διαπιστώνουν ότι οι κυνηγοί είναι παρόντες και προσπαθούν να δώσουν στο περιβάλλον την βοήθεια που μπορούν, και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το αντιμετωπίσουν..
Η κριτική στις ενέργειες των οικολόγων, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Αν νομίζετε όμως ότι όλα όσα κάνατε εσείς ή οι οργανώσεις των οικολόγων, ήταν αρκετά ή τέλος πάντων όσα μπορούσατε να κάνετε, έχει καλώς.
Εγώ πιστεύω ότι μπορούσατε να κάνετε πολλά περισσότερα.
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:54 πμ
Νοσφεράτος
»Εγώ πιστεύω ότι μπορούσατε να κάνετε πολλά περισσότερα.»
Tί σε κανει να το πιστευεις Αυτό: 🙂
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:00 πμ
bioannis
Το πολιτικάντικο υφάκι (ειδικά με την διατήρηση/προστασία της Φύσης) με εκνευρίζει μόνιμα, και είναι η αχίλειος πτέρνα μου.. το έχω πει και δημόσια. Κάνω φιλότιμες προσπάθειες όχι για να ικανοποιήσω κάποιους ούτε για να κερδίσω τις εντυπώσεις, αλλα γιατί -λογικά- το βρίσκω σωστό.
Το κείμενο που παράθεσες κυνηγέ δεν το διάβασα μόνο διαγώνια. Ίσα-ίσα. Εκτός από τα «ημερόλογια καταστρώματος» της καταστροφής (ωραία προσπάθεια, αλλά έχουμε περάσει σε άλλη φάση) οι προτάσεις σας είναι «καθρεπτάκια για του ιθαγενείς» με μπόλικη επιστημονικοφάνεια και μπόλικη περιαυτολογία.
Ούτε καν ως περιτύλιγμα δεν υπάρχουν προτάσεις. Ειδικά το … «2) Περιορισμός της νεκρής ύλης που αποσυντίθεται (καλάμια κ.λπ)» είναι τόσο διφορούμενο που ανοίγει ενδεχόμενα και προοπτικές καταστροφής των καλαμιώνων (με το χέρι του Νόμου), του τελευταίου καταφυγίου ασφάλειας της πτηνοπανίδας της ευρύτερης των λιμνών περιοχής. Αλλά για σας είναι εμπόδιο οι καλαμιώνες… θέλετε να βλέπετε τις πάπιες π.χ όταν κυνηγάτε.
Σας ρώτησα γιατί πήγατε να μαζέψετε τα νεκρά πουλιά, δεν απαντήσατε (για λόγους καθαριότητας ;). Αν σας ρωτήσω για το κίνητρο υποκατάσης των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους (και εδώ προκείπτουν ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής) θα μου πείτε οτι διαθέτετε την κατάλληλη γνώση, … προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί και η θεία μου η Μάρω. Τέθηκε και σε εμας αυτό το ενδεχόμενο, οχι πρωταρχικώς για «καθαριότητα» (η Νομαρχία έχει τις ευθύνες της για κάτι τέτοιο) αλλά για μια απλή καταγραφή… προτιμήσαμε όμως να μην υποβάλουμε σε κίνδυνο ανθρώπους και αρκεστήκαμε στην Ορνιθολογική σχετικά με την καταγραφή νεκρών πουλιών.
Η κριτική στις ενέργειες των οικολόγων μόνο καλό έχει να προσφέρει. ΝΑΙ. Όχι όμως και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση και η ανεξέλεγκτη «επικοινωνιακή πολιτική» γιατί -εμένα τουλάχιστον, αυτή η τελευταία- με εξοργίζει. Κατά τα άλλα τη δουλειά σας κάνετε !! Ανεκτό.
Δεν ξέρει όμως ο περισσότερος κόσμος οτι είστε συστηματικά εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής (Φύση 2000) για τα είδη, τους βιοτόπους και τα οικοσυστήματα που χάνονται (το μόνο ολοκληρωμένο και σε σωστή κατεύθυνση πλαίσιο νομιμότητας και πραγματικής διατήρησης/προστασίας σε όλο τον πλανήτη). Φροντίζετε όμως να πλασαριστείτε ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιπροσωπεύονται μέσα στον Φορέα Διαχείρισης.
Δεν ξέρει ο κόσμος οτι πιέζετε χρόνια τώρα να κυνηγήσετε (με τον τρόπο που κυνηγάτε) σε όλους υγροτόπους της χώρας (σε μερικούς το έχετε καταφέρει, πχ Έβρο, Στροφυλιά και άλλες μκικρότερες και άσημες περιοχές Natura).
Τέλος με τις γιόμες !
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:43 πμ
π2
Δύο δημοσιεύματα για τις καταπληκτικές επιδόσεις του ΥΧΩΔΕ (ά, ναι, και ΠΕ) στην προστασία του περιβάλλοντος:
http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=470671&-w=&-V=hpress_int&-P
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=19258144,27009184,41203232
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:49 πμ
Πάνος
Παίδες,
καλά όλα αυτά (ας πούμε…) αλλά σήμερα η καλύβα έχει ένα κείμενο του αιγαιοπελαγίτη, που ;αξίζει να διαβαστεί και να σχολιαστεί.
(θα έρθω κι εγώ, όταν το επιτρέψει η δουλειά)
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 3:42 μμ
efi
Έβαλα στο μπλογκ του επίτροπου το παρακάτω κείμενο. Δε ξέρω αν θα εμφανιστεί, είναι στην αναμονή. Δε ξέρω αν έκανα καλά, αλλά δε νομίζω να΄γινε και τίποτα.
«Κύριε Δήμα, καλησπέρα.
Τρεις ερωτήσεις θέλω να κάνω. Η πρώτη αφορά στη λίμνη Κορώνεια, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστραφεί κυρίως από την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και την μόλυνση από βιομηχανίες. Η τοπική κοινωνία είναι κατά βάση αδιάφορη λόγω συμφερόντων, ή άγνοιας, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Ποια στρατηγική πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στη διάσωση της λίμνης;
Από συνέντευξή σας το 2006:
Η Ε.Ε. έχει μια θεματική στρατηγική αντιμετώπισης της μόλυνσης του αέρα στην οποία θα διατεθούν συνολικά 7,1 δισ. ευρώ. Στόχος της, οι 350.000 πρόωροι θάνατοι που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση να μειωθούν κατά 140.000. Επίσης, να μειωθούν κατά πολύ οι ασθένειες που προκαλούνται, όπως τα αναπνευστικά προβλήματα. Και από οικονομικής άποψης το κέρδος θα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το κόστος. Κέρδος που θα προκύψει και στην παραγωγή αλλά και στα συστήματα υγείας πέραν της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων. Είναι μια από τις πολύ σημαντικές πολιτικές που περάσαμε τον Σεπτέμβριο
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_30/04/2006_182237
Η δεύτερη ερώτηση είναι με τους υπόλοιπους 250.000 πρόωρους θανάτους από τη μόλυνση του αέρα τι κάνουμε;
Η τρίτη ερώτηση είναι για την ακτινοβολία από τις κεραίες. Πιστεύεται ότι τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι ικανοποιητικά;»
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 4:27 μμ
efi
Το παρέκαμψε και αυτός.
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 5:48 μμ
Πάνος
Κι αν απαντούσε, πόσο σημαντικό θα ήταν; Και τι πρακτική σημασία θα είχε;
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 6:33 μμ
johnvellis
Καμία πρακτική σημασία. Απλά θα έδειχνε τις καλές προθέσεις του.
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:02 μμ
efi
Παρεξήγηση, τελικά ήταν η τελευταία απάντηση:
«Ως προς την ερώτησή σας για τη λίμνη Κορώνεια, η Επιτροπή έχει συγχρηματοδοτήσει πρόγραμμα αποκατάστασης της λίμνης και αναμένει από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αναφορικά με την υλοποίησή του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως έλεγχο των παράνομων γεωτρήσεων και μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικά λύματα.
Αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμφωνώ για την ανάγκη αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τις κεραίες, δεν υπάρχει σε κοινοτικό επίπεδο δεσμευτική νομοθεσία. Η Επιτροπή δε δύναται λοιπόν να επέμβει.
Σταύρος Δήμας
Stavros Dimas Says:
October 15th, 2007 at 5:19 pm #
Dear bloggers,
Thank you for the very broad range of questions and commentaries you’ve sent in this afternoon. It has been a fine way to mark international Blog Action Day and your strong interest greatly encourages me in my work! We have covered a lot of ground in the past three hours but I’m conscious that I haven’t managed to answer all your questions during this session. I will do so as soon as possible in the next few days.
I hope to do another chat in a few weeks. In the meantime please keep your contributions coming!
Best wishes
Stavros»
Πράγματι δε ξέρω αν έχει πρακτική σημασία.
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:33 μμ
bioannis
Χωρίς να έχω την ολοκληρωμένη πληροφόρηση … αυτό το «…. η Επιτροπή έχει συγχρηματοδοτήσει πρόγραμμα αποκατάστασης της λίμνης και αναμένει από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αναφορικά με την υλοποίησή του…» αναφέρεται μάλλον στα τελευταία 25 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει σαφής αντίληψη… που πήγαν ; τι αποτέλεσμα είχαν ; έχει περισέψει κάτι ; Τι σκέπτονται να το κάνουν ; Η απάντηση του Δήμα σε αυτό ίσως έχει κάποια πρακτική σημασία … αλλά και πάλι δεν…
Είναι απορίας άξιον όμως, το γεγονός οτι όσοι έρχονται σε επαφή με το Ευρωκυνοβούλιο (ευρωβουλευτές) δείχνουν άλλο πρόσωπο από αυτό που επικρατεί στον ελληνικό πολιτικό στίβο. Μια παράδοση που την ξεκίνησε πρώτος απ’ όλους ο Παπαγιαννάκης, συνεχίζουν ο Δήμας, και ο Παπαδημούλης.
15 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:39 μμ
Πάνος
Στην εκδήλωση των Ο-Π ειπώθηκε πως η ΕΕ έκοψε κάθε χρηματοδότηση για την Κορώνεια, «αν δεν υλοποιηθούν πρώτα 7 συγκεκριμένοι όροι».
Σε αυτούς τους όρους ακριβώς αντικατοπτρίζεται η ανικανότητα / αθλιότητα / πολιτικός καιροσκοπισμός της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία είναι κατά νόμο η βασική υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
16 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:11 πμ
kynigos
Παραθέτω παρακάτω δημοσίευμα του Εθνους τον περασμένο Σεπτέμβρη για την τραγική κατάσταση της λίμνης, για όσους δεν το έχουν διαβάσει. Εκεί φαίνεται η πλήρης αδιαφορία για την εφαρμογή ακόμη και Υπουργικών αποφάσεων, όπως η εγκατάσταση των σταθμών παρακολούθησης της στάθμης κλπ..
Η Νομαρχία είναι υπεύθυνη και πρέπει η πίεση προς τα εκεί να είναι σχεδόν καθημερινή!!
«E» 26/9 – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εγκληματική αποδεικνύεται η αδιαφορία της πολιτείας και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης απέναντι στη λίμνη Κορώνεια, που απειλείται πλέον με αφανισμό που έχει πάρει διαστάσεις μεγάλης οικολογικής καταστροφής.
Οπως αποκαλύπτεται, το ειδικό πρόγραμμα για τον έλεγχο και τη μείωση της ρύπανσης των νερών που καταλήγουν στη λίμνη, που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο του 2005 με κοινή απόφαση 6 υπουργών και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, έμεινε στα χαρτιά. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ανεξάρτητο από το μάστερ πλαν και έπρεπε να εφαρμοστεί παράλληλα. Ηδη όμως χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια.
Ούτε οι δυο σταθμοί παρακολούθησης των νερών τοποθετήθηκαν στη λίμνη, ούτε ο έλεγχος των γεωτρήσεων έχει γίνει, αλλά ούτε και οι εκθέσεις που έπρεπε να στέλνει ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης κάθε χρόνο στο ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν ποτέ.
Εκκρεμεί ακόμη η σύσταση της επιτροπής που θα είχε υπό τον έλεγχό της τις δράσεις αυτές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλοθι για την απουσία δράσεων από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μεταθέτουν τις ευθύνες από υπηρεσίες σε υπηρεσίες.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπει μια σειρά δράσεων για την παρακολούθηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, όπως επίσης και τη σύνταξη εκθέσεων με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Στο στόχαστρο των ελέγχων βρίσκονται τα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα και η ρύπανση από τις γεωργικές δραστηριότητες, προβλέποντας μάλιστα συχνούς ελέγχους, όπως και επανέλεγχο των αποβλήτων των εργοστασίων αλλά και των γεωτρήσεων.
Εκθεση
Μέχρι τον Μάρτιο του 2006 θα έπρεπε να αποσταλεί έκθεση για τον έλεγχο των υφιστάμενων βιομηχανιών και μέχρι τον Μάρτιο του 2007 για τον επανέλεγχο των αδειών γεωτρήσεων. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η λίμνη, όση έχει μείνει μετά τις αλλεπάλληλες οικολογικές κρίσεις, να παραμένει απροστάτευτη. Κι αυτό αφού από τα έργα που προβλέπονται στο αναθεωρημένο σχέδιο αποκατάστασης του Π. Ψωμιάδη δεν ξεκίνησε κανένα έργο, με τον τελευταίο να μεταθέτει τις ευθύνες στα υπουργεία και στα ευρωπαϊκά όργανα.
«Οχι, δεν τοποθετήθηκαν οι σταθμοί παρακολούθησης στη λίμνη και δεν έγινε κανένα ραπόρτο, και οι έλεγχοι στις βιομηχανίες γίνονται όταν χρειαστεί», είπε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ν. Μπουρνής, παραπέμποντας για τον έλεγχο των γεωτρήσεων στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέτοιοι έλεγχοι, όμως, δεν έγιναν ούτε από την Περιφέρεια, όπως μας είπε υπηρεσιακός παράγοντας, κι αυτό γιατί η υπηρεσία είναι νεοσύστατη (2006) με λίγους υπαλλήλους για πολλούς νομούς, ενώ η νομαρχία ακόμη δεν τους κοινοποίησε τον κατάλογο των γεωτρήσεων που έχει ζητηθεί. Στην έλλειψη βάσης δεδομένων για τις μετρήσεις απέδωσε υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΕΧΩΔΕ την καθυστέρηση στη σύσταση της επιτροπής, κάτι που όπως υποστήριξε θα γίνει άμεσα. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η νομαρχία θα μπορούσε να κάνει τους ελέγχους και να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο.
Η λίμνη συρρικνώθηκε στα περίπου 15 τ.χλμ., από τα 45 που ήταν τη δεκαετία του 80, για να πέσει το 1995 στα 30 τ.χλμ. Τη χρονιά αυτή συνέβη η πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή με χιλιάδες νεκρά ψάρια, για να ακολουθήσει μια δεύτερη το 2004 με πάνω από 30.000 νεκρά άγρια πουλιά, και μια τρίτη πρόσφατα με πάνω από 200 νεκρά πουλιά.
Ενώ το υδατικό ισοζύγιο στην περιοχή είναι δραματικά αρνητικό, καμιά ουσιαστική δράση δεν έχει αναληφθεί για την αναστροφή του φαινομένου, αφού ούτε η άρδευση σε ώρες που απαγορεύεται δεν αστυνομεύεται, ούτε τα υδρόμετρα που είχαν αγοραστεί το 2002 τοποθετήθηκαν και αφέθηκαν να σκουριάζουν σε αποθήκες της νομαρχίας, με τον αρμόδιο αντινομάρχη να δηλώνει ότι αυτά «εξαφανίσθηκαν».
18 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:23 μμ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την Κορώνεια « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] https://panosz.wordpress.com/2007/10/14/koroneia/ […]
10 Δεκεμβρίου, 2007 στις 9:01 μμ
Το θέατρο σκιών στην πολιτική, σημαίνει αντίο Κορώνεια… « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] https://panosz.wordpress.com/2007/10/14/koroneia/ […]
1 Απριλίου, 2008 στις 7:48 μμ
bioannis
Η καταστροφή της λίμνης συνεχίζεται. Δεν είναι μόνο το νερό στο στόχαστρο. Είναι και τα τελευταία πλάσματα που επιμένουν να ζήσουν, αλλά δεν λογάρισαν τον επόπτη, τον οικονόμο, τον «διαχειριστή» των πάντων, ορατών και αοράτων: τη σύγχρονη καρικατούρα του ανθρώπου που εξασκείται στο ευγενές σπορ του κυνηγίου.
http://ecology-salonika.org/lib/?p=2141
8 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:10 μμ
Πάνος
Νεότερα για τη λίμνη – κατά σύμπτωση με τον ίδιο τίτλο (που έχει το ποστ):
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=63795932
2 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:48 μμ
aftercrisis
Αποχαιρετισμός στη λίμνη
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/01/blog-post.html