Στην πρόσκληση του Πάνου για ένα κείμενο σχετικό με τη μη-βία (μέσα και το ενδιαφέρον που ανακινήθηκε από τις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης Βόρειας Ελλάδας των Οικολόγων – Πράσινων, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη), παραθέτω παρακάτω ορισμένες πρώτες σκέψεις και απόψεις γι’ αυτό το αχανές θέμα, περισσότερο εισαγωγικά (ίσως και λίγο βιαστικά), ώστε να ενθαρρυνθεί ο σχετικός διάλογος.
aigaiopelagitis
*
Η μη-βία ως μια σημαντική αρχή της πολιτικής οικολογίας
Από το ξεκίνημά του το οικολογικό κίνημα υιοθέτησε μη-βίαιες μορφές διαμαρτυρίας και αντίστασης, κάτι που κληρονόμησε περισσότερο από τη δεκαετία του 1960 και ιδιαίτερα από το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών, αλλά και από τα γραπτά του Henry David Thoreau. Μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, υιοθέτησαν τέτοιες πρακτικές από την ίδρυσή τους, παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι που επέλεξαν αποτελούσαν μεγαθήρια, περιλαμβάνοντας πυρηνικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες. Η μη-βίαιη κουλτούρα πέρασε και ως πολιτική αρχή στα Πράσινα Κόμματα και παραμένει έως και σήμερα ένας από τους πυλώνες της πολιτικής τους.
Ένας σύντομος ορισμός για τη μη-βία από την wikipedia αναφέρει ότι «είτε αποτελεί μια ηθική φιλοσοφία είτε χρησιμοποιείται ως στρατηγική δράσης, απορρίπτει τη χρήση φυσικής βίας στις προσπάθειες για την επίτευξη κοινωνικών, οικονομικών ή πολιτικών αλλαγών». Επίσης, «ως μια εναλλακτική λύση τόσο ως προς παθητική αποδοχή της καταπίεσης όσο και ως προς τον ένοπλο αγώνα εναντίον της, η μη-βία παρέχει μια πληθώρα τακτικών για τους κοινωνικούς αγώνες, από την εκπαίδευση και την πειθώ έως την κοινωνική ανυπακοή (civil disobedience), τη μη-βίαιη άμεση δράση, τη μη-συνεργασία με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αρχές» (http://en.wikipedia.org/wiki/Non-violence). Από τους πιο γνωστούς πρωτεργάτες της μη-βίας, αναφέρονται συνήθως, εκτός από τον Thoreau, και οι Leo Tolstoy, Mahatma Gandhi και Martin Luther King.
Η μη-βία ως πολιτική αρχή υιοθετήθηκε και από την 1η Παγκόσμια Συνάντηση Πράσινων Κομμάτων (το 2001 στην Καμπέρα της Αυστραλίας) και εντάχθηκε στην «Παγκόσμια Χάρτα των Πράσινων» (μπορεί να βρεθεί και στην ιστοσελίδα των Οικολόγων – Πράσινων, www.ecogreens.gr). Εκεί αναφέρονται τα εξής:
Διακηρύσσουμε την προσήλωσή μας στη μη βία και αγωνιζόμαστε για μια κουλτούρα ειρήνης και συνεργασίας ως θεμέλιο της παγκόσμιας ασφάλειας στις διακρατικές σχέσεις, στο εσωτερικό κάθε κοινωνίας και ανάμεσα στα άτομα.
Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια δεν πρέπει να εστιάζεται στη στρατιωτική ισχύ αλλά στη συνεργασία, την υγιή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική ασφάλεια και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό απαιτεί:
- Συνολική αντίληψη για την παγκόσμια ασφάλεια, με προτεραιότητα στις οικονομικές, οικολογικές, ψυχολογικές και πολιτιστικές πλευρές των συγκρούσεων, αντί για την παραδοσιακή αντίληψη που στηρίζεται πρωταρχικά στη στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων.
- Παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, ικανό να προλαμβάνει, να διαχειρίζεται και να επιλύει διαμάχες.
- Αναίρεση των αιτίων του πολέμου, μέσω κατανόησης και σεβασμού προς τις άλλες κουλτούρες, εκρίζωσης του ρατσισμού, προώθησης της ελευθερίας και δημοκρατίας και τερματισμού της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Επιδίωξη γενικού και πλήρους αφοπλισμού, κυρίως μέσω διεθνών συμφωνιών που θα διασφαλίζουν πλήρη και οριστική απαγόρευση πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων, ναρκών κατά προσωπικού και όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.
- Ενίσχυση του ΟΗΕ, ώστε να αποτελέσει τον παγκόσμιο οργανισμό διαχείρισης συγκρούσεων και διαφύλαξης της ειρήνης.
- Επιδίωξη αυστηρού κώδικα δεοντολογίας για τις εξαγωγές όπλων σε χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται.
Ο Αλέκος Γεωργόπουλος, γνωστό στέλεχος του οικολογικού κινήματος της Θεσσαλονίκης και καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ γράφει στο άρθρο του «Οικολογία και Αυτονομία» που δημοσιεύτηκε στο συλλογικό τόμο «Η Πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα» (Εκδ. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2006):
Ίσως ένα από τα πιο ριζοσπαστικά/οραματικά στοιχεία της πράσινης συλλογιστικής αποτελεί η έννοια της μη βίας, αλλά και η εναντίωση στη δομική βία (που είναι η έμμεση βία που ασκείται λόγω κακής διατροφής ή πείνας, ρύπανσης, ασθενειών, εκμετάλλευσης, κακής ποιότητας εκπαίδευσης και υγείας, περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού και ανισότητας), μαζί με όλες τις συνεπαγωγές τους στο επίπεδο της οργάνωσης του στρατού, της προετοιμασίας για τον πόλεμο (ιδιαίτερα μάλιστα για την πυρηνική εκδοχή του) και βέβαια την αποκρυστάλλωση όλων των προηγούμενων στο ζήτημα της μη βίαιης κοινωνικής άμυνας. Οι μη βίαιες διεκδικήσεις λειτουργούν υπονομεύοντας τις πηγές δύναμης του «εχθρού». Η πολιτική δύναμη μιας κυβέρνησης δεν είναι «αυτόφωτη», τελικά εξαρτάται από την συναίνεση και την συνεργασία των πολιτών της. Μόλις οι τελευταίοι αποσύρουν την συγκατάθεσή τους (δηλαδή αρνηθούν τη νομιμότητά της) η δύναμη και της ισχυρότερης εξουσίας αποσυντίθεται.
Και λίγο πιο κάτω:
Με την προϋπόθεση της επιμονής στο σκοπό και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους μη βίαιους το αποτέλεσμα είναι η ανεπανόρθωτη έκθεση της βίαιης καταστολής στα μάτια της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα αλλαγές στον συσχετισμό των δυνάμεων της κυρίαρχης ομάδας η οποία χάνει προς όφελος των μη βίαιων ακτιβιστών. Αυτή η μέθοδος απεκλήθη πολιτικό Jiu-Jitsu (Sharp, 1973). Εξάλλου, η βία ποτέ δεν παράγει μια μη βίαιη κοινωνία, αλλά συνήθως αυτοπολλαπλασιάζεται» (Σπρέτνακ και Κάπρα, 1986:93), γεγονός που θυμίζει πως ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ακόμη και αν είναι άγιος.
Θυμίζω μόνο ότι οι πρώτοι αντιρρησίες συνείδησης για μη-θρησκευτικούς λόγους στην Ελλάδα (ο Μ. Μαραγκάκης και ο Θ. Μακρής) εμφανίστηκαν και διεκδίκησαν το ανθρώπινο δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης και συμμετοχής σε στρατιωτικούς μηχανισμούς μέσα από το οικολογικό κίνημα και το περιοδικό «Αρνούμαι» που άρχισαν να εκδίδουν μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Η μη-βία διακρίνει τους Πράσινους και από τις περισσότερες εκδοχές της «επαναστατικής» αριστεράς, αφού θεωρείται ότι η όποια στρατιωτική ή συνωμοτική οργάνωση εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες στην υπακοή στην ιεραρχία ενός αυταρχικού εν πολλοίς μηχανισμού, και ως εκ τούτου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το απελευθερωτικό πρόταγμα. Αλλά και στην αναρχική βία των εγχώριων μολότωφ, αντιτείνει πως η χρήση «ανταποδοτικής» βίας οδηγεί στην απώλεια των ηθικών ερεισμάτων των διαμαρτυρόμενων, με αποτέλεσμα αυτοί να ταυτίζονται με τους εξουσιαστές ως απλά «η άλλη όψη του νομίσματος» της βίας ενώ συν τοις άλλοις τους παρέχουν και όλη τη «νομιμοποίηση» για ένταση της καταστολής και της περιστολής των δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και έχει ασκηθεί πολύ κριτική από πράσινους και μη-βίαιους ακτιβιστές προς το «μπλακ μπλοκ» του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.
Η υιοθέτηση μορφών βίας αποτελεί μια θεμελιακά αυταρχική πρακτική και θεωρείται σε τελική ανάλυση ως αποτυχία συνεννόησης. Γι’ αυτό και δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στη μελέτη όλων εκείνων των εναλλακτικών λύσεων που θα προωθήσουν το διάλογο, τη μη-βίαιη αποτροπή της βαρβαρότητας και τη χρήση των επιχειρημάτων σε μια διαδικασία πειθούς, για την επίλυση των συγκρούσεων. Αυτή η εστίαση φέρνει όχι μόνο μια ηθική υπεροχή στους χρήστες αυτών των μεθόδων, αλλά και διαγράφει το πέρασμα του ανθρώπινου πολιτισμού σε ένα ανώτερο στάδιο.
Ας κλείσουμε μόνο με την τοποθέτηση του John Lennon, όταν του ζήτησαν να τοποθετηθεί για τις εξεγέρσεις της νεολαίας κατά τη δεκαετία του ’60: «θα συμμετέχω στην επανάσταση μόνο αν αυτή είναι με λουλούδια»… (Για περισσότερα για τις μη-βίαιες τοποθετήσεις του Λέννον – ιδιαίτερα ενάντια στους Μαοϊστές της εποχής – δες και τα κείμενα και τα σχόλια μας σχετικά με το τραγούδι Revolution των Beatles, στο μπλογκ μας για το ροκ και την οικολογία: http://rockandecology.blogspot.com/2007/07/revolution-1-beatles-1968-non-violence.html).
Και ορισμένες σχετικές ιστοσελίδες:
http://www.members.tripod.com/nviusa/
http://www.eurplace.org/orga/ebco/
Και στα ελληνικά:
ΥΓ: Επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι, με αφορμή τα παραπάνω, θα χρησιμοποιήσουν τα γνωστά κλισέ περί βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, θεωρώ ότι όσοι υποστηρίζουν τη μη-βία συνεχίζουν να αποτελούν πλειοψηφία στα Πράσινα Κόμματα ανά τον κόσμο με ορισμένες προβεβλημένες εξαιρέσεις, και παραπέμπω στην απάντηση από το εκλογικό FAQ των Οικολόγων – Πράσινων: http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/ElectionFAQ.html#4
32 Σχόλια
Comments feed for this article
6 Νοεμβρίου, 2007 στις 2:29 μμ
σχολιαστης
Πάντα είχα στο νού μου ότι η μη-βία του Γκάντι οδήγησε σε ποταμούς αίματος.
6 Νοεμβρίου, 2007 στις 7:18 μμ
Νοσφεράτος
Σχολιαστή … Υπηρξε τρομερή Βια στην Ινδια (και υπαρχει ακόμα) μετα την αποχωρηση των Αγγλων .. που αποδιοργανωσαν πληρως την θρησκευτική ,κοινωνική και πολιτική εσωτερική ταξη που υπήρξε στην Ινδια…Μου φαινεται εξαιρετικά αδικο να την αποδωσουμε στον Γκαντι …(χωρις αυτό να σημαινει οτι αποδεχομαι τις ιδεολογικές του θεσεις).
6 Νοεμβρίου, 2007 στις 7:37 μμ
σχολιαστης
Νοσφεράτε, δεν επιμένω. Το κείμενο το διάβασα με ενδιαφέρον.
6 Νοεμβρίου, 2007 στις 8:05 μμ
Νοσφεράτος
Θεωρώ πώς η πολίτική της μη Βιας ανεξαρτητα απο το αν ειναι ρεαλιστική η οχι , μας βαζει ως πολιτικά υποκειμενα στην αναζητηση εναλλακτικών δρασεων και στρατηγικών που δεν μπορει πραά να ειναι, εκ των πραγματων γονιμες….
Βεβαια , ειναι αλλο ,Τεραστιο Ζητημα αν η πολιτική της Μη Βιας , ειναι ,Για καθε περισταση , εφικτή … Η κατ’αρχήν ομως υιοθετηση της , προσδινει στο Οικολογικό (και οχι μονο Κινημα ) ενα σημαντικό Ηθικό-πολιτικό πλεονεκτημα …
Και κατι αλλο … Η μη Βια προυποθετει και μια στροφή του πολιτικου ενδιαφεροντος και προς τα Μεσα … προς τον κόσμο των συναισθηματων … Διοτι βεβαια δεν ωφελει σε τιποτε η επικληση της αν εισαι Βιαιος ……
Θυμαια ενα βιβλιο που διαβασα καποτε πριν πολλά χρονια .. Του Α . Καισλερ: »Ο Κομισαριος και ο Γιογκι»
και ενα αλλο προσφατο του Κολεμαν : »Καταστροφικά συναισθηματα …»
7 Νοεμβρίου, 2007 στις 4:14 μμ
johnvellis
H μη-βία είναι μία αρχή στην συλλογιστική μας. Ίσως δεν είναι εφαρμόσιμη παντού. Δεν είμαστε και όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ακόμα και όταν στηρίζουμε ίδιες ιδέες. Αυτή η επιλογή δεν μας κάνει ποιο αδύνατους, ποιο μαλθακούς πολιτικά… Είναι ποιο εύκολο να ρίξεις μπουνιά σε αυτόν που θα σου ρίξει μπουνιά. Η λογική της απάντησης με τον ίδιο τρόπο δεν δίνει τις περισσότερες φορές λύσεις, ίσως βοηθάει στην ενίσχυση του εγωισμού μας και στην εκδίκηση μας…
7 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:42 μμ
r21lar
H βια σαν εννοια σωστη ειναι.Αλλα υπαρχουν και οι εξαιρεσεις της που δεν θα επρεπε να αγνοουνται.Για πραδειγμα οταν κινδυνευει η σωματικη σου ακεραιοτητα ,η η ζωη σου η ιδια απο βιαιη επιθεση και απαντας με βια,γιατι αλλιως θα την πατησεις ασχημα, αυτη η βια θα επρεπε να δικαιολογειται,ειναι η λεγομενη αμυνα.Επισης προσωπικα με ενοχλει που κατω απο το μη-βια βρσικουν ευκαιρια απο το 1980 οπως διαβασα καποιοι Ελληνες αντιρρησιες συνειδησης για να απογευγουν την στρατευση.Βια στο στρατο σε καιρο ειρηνης σπανια θα υπαρξει (θερμο επεισοδιο με γειτονες)κι εκει δεν θα σταλουν οι απλοι στρατιωτες αλλα οι ειδικες δυναμεις (π.χ.ΟΥΚ).Σε αυτες για να γραφτεις πρεπει να δηλωσεις οτι το θελεις,αλλιως δεν σε παιρνουν.Οποτε ειναι υποκρισια η αρνηση στρατευσης λογω βιας στο στρατό.Επισης με αυτο το γενικο μη-βια αποκλειονται εμεσα από τους οικολογους-πρασινους οσοι σε περιπτωση πολεμου (λεμε τωρα) θα πανε να πολεμησουν για τη χωρα τους,δηλαδη η συντριπτικη πλειοψηφια των Ελληνων.Ουσιαστικα με αυτο το γενικο μη-βια ζητιεται και η καταργηση του στρατου μας,παρολο που οι γειτονες μας δεν τον καταργουν αλλα τον χρησιμοποιουν κιολας για βια (π.χΙμια,διαφορα μεμονωμενα βιαια επεισοδια στα συνορα).Επίσης με αυτο το γενικο μη βια αποκελειονται εμεσα απο τους οικολογους πρασινους οι αστυνομικοι που πολλες φορες εξαναγκαζονται να χρησιμοποιησουν βια,δεν μιλαω για αυτους που χρησιμοποιουν βια χωρις λογο.Τελος με ενοχλει που η αναρχικη βια χαρακτηριζεται ανταποδοτικη βια,ενω αρκετες φορες δεν ειναι ανταποδοτικη βια,αλλα απροκλητη βια.
7 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:43 μμ
r21lar
H μη βια εννοω στην πρωτη σειρα..
7 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:47 μμ
Νοσφεράτος
Διαφωνώ τελειως με ολα τα παραπάνω του r21lar…Κυριως με την τακτική να αποδιδονται
σκεψεις και λογια που δεν ειπώθηκαν και στην εμεση ενοχοποιηση -στοχοποιηση καποιων αποψεων …»Επισης προσωπικα με ενοχλει που κατω απο το μη-βια βρσικουν ευκαιρια απο το 1980 οπως διαβασα καποιοι Ελληνες αντιρρησιες συνειδησης για να απογευγουν την στρατευση»
Τί ειναι αυτά; … Ποιος μιλησε εδώ για στρατευση..ή μη στρατευση ;.
Επίσης :» με αυτο το γενικο μη βια αποκελειονται εμεσα απο τους οικολογους πρασινους οι αστυνομικοι που πολλες φορες εξαναγκαζονται να χρησιμοποιησουν βια,δεν μιλαω για αυτους που χρησιμοποιουν βια χωρις λογο»
ε…καταλαβαμε ! καταλαβαμε ! 😉
7 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:49 μμ
Νοσφεράτος
»H βια σαν εννοια σωστη ειναι»
»H μη βια εννοω στην πρωτη σειρα…»
r21lar…γλωσσα λανθανουσα προδιδει την αλήθεια (σου )
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:10 πμ
Πάνος
Νόσφυ,
γιατί είσαι τόσο βίαιος με τους άλλους σχολιαστές;
Ο r21lar έγραψε την άποψή του. Αντίκρουσέ τη, αν θέλεις, αλλά η προσωπική (και απαξιωτική) επίθεση, τι νόημα έχει;
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:14 πμ
r21lar
Νοσφερατε εδω λελει για στρατευση και μη
/Θυμίζω μόνο ότι οι πρώτοι αντιρρησίες συνείδησης για μη-θρησκευτικούς λόγους στην Ελλάδα (ο Μ. Μαραγκάκης και ο Θ. Μακρής) εμφανίστηκαν και διεκδίκησαν το ανθρώπινο δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης και συμμετοχής σε στρατιωτικούς μηχανισμούς μέσα από το οικολογικό κίνημα και το περιοδικό «Αρνούμαι» που άρχισαν να εκδίδουν μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στα μέσα της δεκαετίας του 1980./
Φιλε Νοσφερατε δεν με ενδιαφερει τι καταλαβες,αλλα εγω τι γραφω..
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:16 πμ
r21lar
Κομματι του κειμενου μου που εκ παραδρομης δεν μπηκε
Εκτος κι αν τα αυτοκινητα και τα μαγαζια του κοσμακη ασκουν βια στους αναρχικους κι αυτοι αναταποδιδουν σπαζοντας τα..
Υ.Γ.Θα ειναι μεγαλο λαθος να θεωρηθει ετσι αοριστα η λεξη μη-βια ως μια απο τις βασικες πολιτικες αρχες των Ο.Π. Θα προτιμουσα ας πουμε αντι για το μη βια ετσι αοριστα, βασικη πολιτικη αρχη των Ο.Π. να γινει ο αγωνας για την βελτιωση των μισθων των χαμηλομισθων και των συνταξιουχων και γενικοτερα οι κοινωνικοι αγωνες υπερ των φτωχων και των χαμηλα αμειβομενων λαικων στρωματων…Πολυ πιο ουσιαστικη βασικη πολιτικη αρχη θα ηταν και θα ελυνε και προβληματα του κοσμου…Ενω αυτο το μη βια ετσι αοριστα,που καθενας το ερμηνευει και το ξεχειλωνει οπως θελει,δεν λυνει κανενα ουσιαστικο προβλημα του κοσμου,αντιθετα δινει ευκαιρια για παρερμηνειες και ξεχειλωματα της εννοιας μη βια.Και αποκλειει και κοσμο απο τους Ο.Π. χωρις λογο.
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:23 πμ
r21lar
Δεν μου αρεσε και αυτο /Η μη-βία διακρίνει τους Πράσινους και από τις περισσότερες εκδοχές της «επαναστατικής» αριστεράς/..Τι σχεση πρεπει ντε και καλα να εχουν οι Πρασινοι με οποιαδηποτε εκδοχη της αριστερας ωστε να πρεπει να διακριθουν κιολας απο αυτην,αδυνατω να καταλαβω..
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:24 πμ
Νοσφεράτος
Πάνε
δεν ξερω ανα θεωρειται αποψη αυτό που λεει ο κ. r21lar
»μέσα από το οικολογικό κίνημα και το περιοδικό «Αρνούμαι» που άρχισαν να εκδίδουν μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στα μέσα της δεκαετίας του 1980.»
αναφεροντας εδώ ονοματα κ.λ.π κ.λ.π.
ουτε το οτι δεν ασχοληθηκε καθόλου με την προβληματική του ποστ και αρχισε να λεει τα γνωστα περι
αστυνομικών »που πολλες φορες εξαναγκαζονται να χρησιμοποιησουν βια,» οι καυμενοι ….
Τι να αντικρουσω ;
το Δ ….21;
(δεν ξερω γιατί μουρχεται να αναφωνησω: ΒΕΤΟ ΠΑΝΤΟΥ κλ.π ) 😉
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:34 πμ
Νοσφεράτος
Ε αντε αυτό να το αντικρουσω:
»Η μη-βία διακρίνει τους Πράσινους και από τις περισσότερες εκδοχές της «επαναστατικής» αριστεράς/..Τι σχεση πρεπει ντε και καλα να εχουν οι Πρασινοι με οποιαδηποτε εκδοχη της αριστερας ωστε να πρεπει να διακριθουν κιολας απο αυτην,αδυνατω να καταλαβω..»
Φιλε …οι Οικολογοι -Πρασινοι -αν και διακρινονται ακριβώς λόγω της »Μη -Βιας» ασφαλώς και εχουν σχεση με πολλές εκδοχές της μη -δογματικής Αριστεράς!!!
Αντιθετα δεν εχουν και ΔΕΝ προκειται να εχουν καμμια σχεση με καμμια εκδοχή της ΔΕΞΙΑΣ και μαλιστα της Ακρας Δεξιας ¨….;)
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:38 πμ
Νοσφεράτος
Και πάντως ,οπως μαλλον σωστα καταλαβε ο φιλος r21lar
η λογική της Μη-βιας ταιριαζει πολύ περισσοτερο σε Ειρηνιστές παρά σε πολεμοκάπηλους….
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:38 πμ
r21lar
Θα ηθελες να εχουν σχεση με πολλες εκδοχες της μη δογματικης αριστερας..Δεν θα επρεπε να εχουν ομως ,απλως γιατι η αριστερα στην Ελλαδα απετυχε διαχρονικα να εκφρασει τον πολυ κοσμο και οδηγησε πολλους νεους και μη ανθρωπους στο λευκο,στο ακυρο και στην αποχη..
Οσο για την δεξια στην Ελλαδα εχεις δικιο,δεν θα επρεπε οι Ο.Π. να εχουν σχεση ουτε με αυτην,αβρυνεται με παρα πολλα..
Βασικα δεν υπαρχει για μενα αριστερα και δεξια,εννοιες και λεξεις ειναι για να τσακωνεται ο κοσμος χωρις λογο και να το εκμεταλλευονται εκατερωθεν οι επιτηδειοι για να δειχνουν οτι μαχονται..Μετραει τι κανει κανεις στην πραξη για να λυσει τα προβληματα του κοσμου.
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:42 πμ
r21lar
Η λογικη της μια-βιας φιλε Νοσφερατε εντασσεται στην ΚΟΙΝΗ λογικη καθε σοβαρου ανθρωπου,προβλεπεται και απο τους ΝΟΜΟΥΣ και αυτη και οι ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ της..
Η επαναδιατυπωση της ομως ως βασικη πολιτικη αρχη και ΧΩΡΙΣ εξαιρεσεις κρυβει αλλα πραγματα..εγκυμονει κινδυνους,οπως θες πες το…Βασικα κινδυνο ξεχειλωματος της λογικης της μη βιας..και οχι βεβαια μονο ειρηνισμο,οπως λες..
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:43 πμ
bioannis
@r21lar … βλέπω άρχισες πάλι να πλέκεις πουλόβερ. Ειλικρινά με συγκινεί αφάνταστα η εμμονή σου σε νουθεσίες προς τους ΟΠ. Η «έκλήσεις» σου βέβαια όσο παραμένουν στο μοτίβο οι «ΟΠ να πάψουν να είναι ΟΠ» στοχεύουν στο τίποτε. Πάρτο χαμπάρι φίλε μου οχι μόνο για οικολόγος δεν περνιέσαι αλλά ούτε καν για δημοκράτης. Έχεις πολύ δρόμο ακόμη για να πλησιάσεις τους ΟΠ. Και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σπάσεις τα νεύρα κάποιων. Εγώ σε έμαθα από το φορουμ… δεν την ξαναπατάω μαζί σου.
Νόσφυ άδικος κόπος… άστον να παραμιλάει.
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:44 πμ
r21lar
ορθογραφικα..ο διαμων του πληκτρολογιου:))
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:50 πμ
Νοσφεράτος
Νόσφυ άδικος κόπος… άστον να παραμιλάει.
ο. κ Βιοαννη …Κριμα ομως γιατί η συζητηση εδώ ειχε αρχισει να γίνεται πολύ ενδιαφερουσα..
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:58 πμ
johnvellis
Φονικό σε σχολείο στη Φινλανδία
07-11-07
Νεκρός και ο δράστης του μακελειού σε σχολείο στη νότια Φινλανδία
Επτά μαθητές και ένας δάσκαλος σκοτώθηκαν σήμερα από έναν μαθητή που άνοιξε πυρ σε σχολείο στη νότια Φινλανδία, λίγες ώρες αφότου ο δράστης ανέβασε βίντεο στο διαδίκτυο προαναγγέλοντας τη σφαγή.
Ο 18χρονος δράστης της επίθεσης, που περπατούσε στους διαδρόμους του Λυκείου Γιοκέλα, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στις τάξεις με ένα όπλο των 22 χιλιοστών, υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα, αφού είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι.
Περισσότερα:
«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/11/2007_211086
8 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:54 μμ
johnvellis
Η μη-βια είναι τρόπος πολιτικής σκέψης. Δε σημαίνει απάθεια ή αδυναμία κινήσεων.
Η επιθετική πολιτική είναι συνήθως πολιτική σκέψη των εθνικιστικών δυνάμεων κάθε χώρας.
Στην πρώτη περίπτωση εξαντλείς τα περιθώρια λύσεων σε κάθε θέμα στη δεύτερη δεν φτάνεις σχεδόν ποτέ στη λογική λύσεων αφού επιλέγεις τη βια για την επιβολή μιας άποψης.
11 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:56 μμ
bioannis
Δυστυχώς είμαστε το πιο βάναυσο, επιθετικό και εκδικητικό είδος που περπάτησε πάνω στη γη. Οι συνθήκες συνωστισμού, η συγκεντρωτική κατανομή των φυσικών πόρων προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας και οι εγγενείς αδυναμίες του είδους μας είναι τα βασικά αίτια τα οποία μας οδηγούν να βαδίζουμε πλέον προς την τελική ευθεία της αυτοκαταστροφής μας.
Θα μπορέσουμε να διασωθούμε σαν είδος, μόνο αν μελετήσουμε σοβαρά τις αιτίες που προκαλούν την επιθετική και βάναυση συμπεριφορά μας, και ανακαλύψουμε μια νέα συμπεριφορά δημιουργικής επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γκάντι υπήρξε ένας από τους σοφότερους ανθρώπους που η κληρονομιά του, είναι ανεκτίμητη γιατί διαρρηγνύει το (πρώην) αδιέξοδο.
Η χρήση της βίας είναι κάτι «σαν το ναρκωτικό». Επειδή η «αποτελεσματικότητά» της είναι άμεση και οφθαλμοφανής (πύρρειος νίκη) τα υποκείμενα της βίας εκτός του ότι υποτάσσονται στην «ανωτερότητά» της (η μαμή της Ιστορίας), διευρύνουν ενεργητικά νέες δυνατότητες στη βία, και έτσι η δόση της βαθμιαία αυξάνει. Η αντεκδίκηση είναι ένα ακαταμάχητο όπλο και κάθε προσπάθεια μετριασμού της δημιουργεί συνθήκες υπέρβασης της τυπικής επιθετικής συμπεριφοράς του είδους μας. Η επινόηση της «συλλογικής ευθύνης», η επιβολή της πραγματικά ηλίθιας ιδέας «άμα θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», η επίκληση του «δίκαιου» από τους χρήστες βίας, είναι τα τελευταία αποτελεσματικά οχυρά της κουλτούρας της βίας.
Η βία είναι ένας αδιέξοδος μονόδρομος και διευρύνει τα όρια της βαρβαρότητας. Όποιος την ακουμπάει χώνεται μέσα της όλο και πιο βαθιά. Ο φασισμός, ο ναζισμός και ο μπολσεβικισμός (ιδιαίτερα μετά την περίοδο της επικράτησής του σε μία μόνο χώρα) είναι τα παραδείγματα του «σύγχρονου πολιτισμένου μας κόσμου», αλλά φαίνεται δεν έχουν γίνει κατανοητά, ούτε στην ήπειρο που έχει υποστεί 2 παγκόσμιους πολέμους. Φαίνεται ότι είμαστε έτοιμοι ν’ αρχίσουμε πάλι απ’ την αρχή.
Μέχρι να γίνει απόλυτα κατανοητό το σισύφειο ταξίδι της βίας στα ανθρώπινα μυαλά, η βία θα έχει δύο σταθμούς αυτοπροβολής: τη δικαίωση της (δίκαιης) βίας η οποία γίνεται ως «αντίσταση» (η βία ως έκφραση του δίκιου) και η ακαταμάχητη βία ως «το σπαθί» που λύνει κάθε γόρδιο δεσμό.
Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται: Πως μπορεί η αντίσταση να είναι ταυτόχρονα, μη βίαιη και αποτελεσματική συνάμα ? Εδώ είναι τα δύσκολα μα και τα ελπιδοφόρα.
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 7:59 μμ
bioannis
Συχνά η μη βία ταυτίζεται με τον ειρηνισμό, αλλά στην πραγματικότητα το δεύτερο, δεν είναι μέθοδος δράσης ούτε τρόπος ζωής, αλλά μια συνεχής καταγγελία ενάντια στον αγώνα εξοπλισμού των κρατών. Έτσι συνεπάγεται ότι η μη βία και η ενεργή μη βία, αποτελούν μια προσωπική δέσμευση, ένα τρόπο ζωής, και μία μεθοδολογία για κοινωνική αλλαγή.
«Για αιώνες τώρα, οι άνθρωποι συζητούν για την Ειρήνη και τον Πόλεμο. Τώρα πια, δεν μπορούν μόνο να συζητούν. Δεν είναι πια μια επιλογή ανάμεσα στην Βία και τη Μη Βία, είναι η επιλογή ανάμεσα στη Μη Βία και τη Μη Ύπαρξη» (Απόσπασμα από την τελευταία ομιλία του Martin Luther King, 1968).
Η αξία της Μη Βίας, ως φιλοσοφία και στάση ζωής, υποστηρίχθηκε από πολλές ιστορικές προσωπικότητες από την αρχαιότητα ακόμα, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες. Ενδεικτικά:
Henry David Thoreau (1817-1862), Η.Π.Α.
Leon Tolstoy (1828 – 1910), Ρωσία.
Mohandas K Gandhi (1869 – 1948), Ινδία.
Albert Einstain, (1879 – 1955), Γερμανία. Νόμπελ Φυσικής 1921
Aldo Capitini (1899 – 1968), Ιταλία.
Kwame Nkrumah (1909 – 1972), Γκάνα.
Patrice Lumumba (1925 – 1961), Κονγκό.
Martin Luther King (1929 – 1968), Η.Π.Α. Νόμπελ Ειρήνης 1964.
Mario Rodrigues Cobos (1938 – ), Αργεντινή.
Betty Williams (1943 – ) και Mairead Corrigan (1944 – ), Βόρειος Ιρλανδία. Νόμπελ Ειρήνης 1976
Aung San Suu Kyi (1945 – ), Μπούρμα. Νόμπελ Ειρήνης 1991
Shirin Ebadi (1947 – ), Ιράν. Νόμπελ Ειρήνης 2003
Rigoberta Menchú (1959 – ), Γουατεμάλα. Νόμπελ Ειρήνης 1992.
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 8:26 μμ
bioannis
Για τους Ιταλομολούντες και Ιταλοκαταλαβαίνοντες:
http://video.google.it/videoplay?docid=755851296148450547
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 9:31 μμ
Μαρία
βιο, http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=4776 άλλος ένας βιολόγος:
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 9:57 μμ
Ερημίτης
Μια φατσούλα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:00 μμ
Ερημίτης
Άκυρο για αλλού ήτανε
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:27 μμ
Μαρία
ερημίτη, δε νομίζεις οτι είσαι πολύ ερμητικός;
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:32 μμ
bioannis
Σε ευχαριστώ Μαρία, ενδιαφέρουσες απόψεις.
19 Δεκεμβρίου, 2008 στις 11:22 μμ
Ερημίτης
μμμ… μυστήρια τα πράγματα, όπως το πάρει κανείς, Μαρία, ο καθείς και το χου του. Πάντως βία δεν έχω πρόχειρη.