Σήμερα στο ΒΗΜΑ υπάρχει ένα μακροσκελές κείμενο του Β. Νέδου, το οποίο εξετάζει διεξοδικά το ζήτημα, παίρνοντας αφορμή από τα αποτελέσματα της αναμέτρησης ΓΑΠ – Βενιζέλου.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15219&m=A16&aa=1

Ξεχωρίζουν οι απόψεις του Π. Ψωμιάδη (καταφέρνει και πάλι να μην πει απολύτως τίποτα της προκοπής – είναι σχεδόν συγκινητικό!) του Ηλία Νικολακόπουλου (για όλα φταίει ο διχασμός της βενιζελικής παράταξης, πριν 60 χρόνια!) και του χωροεπισκόπου Κερκύρας και πάσης Μπλογκοσφαίρας κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος επισημαίνει τη διαφαινόμενη διάσταση Νότου και υπο-Νότου (Κρήτη).

Ως Νότιος που ζει στη Μπουγατσαδούπολη, έχω να προσθέσω ότι ο Βορράς έχει δίκιο σ’ ένα θέμα υψίστης σημασίας: σουβλάκι λέμε το καλαμάκι και ουχί το …γύρο! Ακούς εκεί, σουβλάκι με γύρο, τυλιγμένο σε πίττα! Αντιστοίχως, ο Νότος παράγει καλύτερο παξιμάδι και ελαιόλαδο υψηλής ποιότητος. (Στα τσίπουρα παίζει δυνατά και η Θεσσαλία). Το βασικό όμως χαρακτηριστικό της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ότι η κουταμάρα είναι ακριβοδίκαια μοιρασμένη, με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού, σε Βορρά και Νότο: Αλλιώς δεν εξηγείται ούτε η εκλογή (παράταση) του ΓΑΠ, ούτε οι λόγοι για τους οποίους ο Βορράς (προ)τίμησε τον Ευαγγέλη!

Η χώρα είναι και θα παραμείνει για πάντα ενωμένη, με συνεκτικό ιστό την ομοιόμορφη (ευτυχώς όχι και ομοιόχρωμη) σαχλαμάρα της.

Advertisement