Θα γίνουν τα ξενοδοχεία του Κωνσταντακόπουλου στη Γιάλοβα; Περί της νίκης(;) ενός ακόμη «νταβατζή» εις βάρος του περιβάλλοντος!

Μια μικρή ανασκόπηση του θέματος από τον aigaiopelagiti, με στόχο τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών και απόψεων ως βάση για ένα πιο τεκμηριωμένο κείμενο.

gialova12.jpg

*

Ορνιθολογική σημασία της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα
Πηγή: http://www.ornithologiki.gr/life/pylos-evrotas/env/bird_shm.htm
Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, Πύλου αποτελεί το νοτιότερο υγρότοπο διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων (Grimmet, R.& Jones T. 1989) αφού είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για χιλιάδες πουλιά που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Δυτικής Ελλάδας κατά τη μετανάστευση.
Το Φθινόπωρο, τα μεταναστεύοντα πουλιά προς τις Αφρικανικές χώρες κάτω από τη Σαχάρα βρίσκουν εδώ τον τελευταίο Ευρωπαϊκό υγρότοπο πριν από τη μεγάλη τους πτήση πάνω από τη Μεσόγειο και την έρημο της Σαχάρας, ένα ασταμάτητο ταξίδι 3000km.

Κατά την Ανοιξιάτικη μετανάστευση γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αυτή τη μεγάλη οικολογική σημασία (Κουτσούμπας Δ., Bonetti A. et al, 1996) με 254 είδη πουλιών που καταμετρήθηκαν στον υγρότοπο τα τελευταία 3 χρόνια (Bonetti A., αδημοσίευτο) από τα οποία τα 79 έχουν αναγνωρισθεί ως απειλούμενα στην Ευρώπη ενώ 4 από αυτά απειλούνται παγκοσμίως.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα είναι ο πρώτος υγρότοπος διεθνούς σημασίας που συναντούν στα Βαλκάνια τα εκατομύρια πουλιά που την άνοιξη εγκαταλείπουν τις περιοχές διαχείμανσης στην Κεντρική Αφρική και μεταναστεύουν προς βορράν για να αναπαραχθούν.

Το κάλεσμα για την αναπαραγωγή είναι εξαιρετικά έντονο και τα πουλιά ταξιδεύουν σε τεράστιες πυκνότητες και σταθμεύουν στοιυς υγροτόπους της νότιας Ευρώπης μόνο για μερικές ημέρες ή ακόμη και ώρες προσπαθώντας να φτάσουν όσον το δυνατόν γρηγορότερα στους χώρους αναπαραγωγής με σκοπό να προλάβουν τις πλέον πλεονεκτικές θέσεις φωλεοποίησης.

Μεγάλα πουλιά όπως ερωδιοί, κίρκοι και τουρλίδες φθάνουν στη λιμνοθάλασσα κατά κύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένουν μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν. Πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί. Μικρότερα πουλιά όπως τα χαραδριόμορφα συνήθως φθάνουν νύχτα και παραμένουν περισσότερο στον υγρότοπο για να τραφούν. Αποχωρούν συνήθως τις πρώτες βραδυνές ώρες.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα είναι επομένως ένας πολύ σημαντικός σταθμός κατά την εαρινή μετανάστευση, για όλα αυτά τα είδη που έχοντας διασχίσει τη Σαχάρα και την Μεσόγειο βρίσκουν εκεί τόπο για ανάπαυση και τροφή.

Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο σημαντική και περιλαμβάνει λιγότερα είδη. Εξαίρεση αποτελούν οι Ερωδιοί και τα αρπακτικά ειδκά κίρκοι και Ψαραετοί.

Σαν τόπος διαχείμανσης η λιμνοθάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική για σπάνια είδη όπως ο Αργυροτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς και ο Ψαραετός.

Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης οι χειμώνες είναι γενικά ήπιοι, με αποτέλεσμα είδη που κανονικά ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική (T. stagnatilis, P. pugnax, T. glareola, P. haliaetus, H. pennatus, etc.).να συναντώνται συχνά και να παραμένουν ολόκληρο τον χειμώνα.

gialova11.jpg

Γκολφ στη Γιάλοβα

(απόσπασμα από άρθρο του Χ.Ε. Πολυχρονιάδη στο περιοδικό Γαλέρα, Μάϊος 2007:

http://www.galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=190&page=2)

Τα γήπεδα γκολφ 18 οπών, σαν αυτά που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Πύλο και τον Ρωµανό, καλύπτουν συνήθως επιφάνεια 550-600 στρεµµάτων. Για τη συντήρηση του χλοοτάπητα απαιτούνται καθηµερινά περίπου 5 κυβικά µέτρα νερού για κάθε τετραγωνικό µέτρο. Δηλαδή και για τα δύο γήπεδα θα απαιτηθούν περίπου 5.500 κυβικά µέτρα νερού, ποσότητα που αρκεί για να καλύψει τις ηµερήσιες ανάγκες µιας πόλης 20.000 κατοίκων.
Το νερό για το πότισµα των γηπέδων θα προέρχεται από τα ποτάµια και τους χειµάρρους της περιοχής. Για το γήπεδο της Πύλου έχει ήδη κατασκευαστεί λιµνοδεξαµενή στον Πυλόκαµπο, όπου θα αποθηκεύονται τα νερά των ποταµών Ξεριά και Καλαµάρη-Γιαννούζαγα. Όπως καταγγέλλει η τοπική κίνηση πολιτών «ΚΙΝΩ», που «κυνηγάει» χρόνια το θέµα της ΠΟΤΑ, «κάτι τέτοιο θα διαταράξει δραµατικά και θα αλλοιώσει το τοπίο σε ολόκληρη την περιοχή της Γιάλοβας, γιατί έτσι θα πάψει να εµπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας». Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το γήπεδο της ΠΟΤΑ Ρωµανού, για το πότισµα του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δηµιουργία µιας ακόµη λιµνοδεξαµενής στη θέση «Λεζάκι» Κορυφασίου, όπου θα γίνεται η αποταµίευση από τα νερά του ποταµού Σελά.
Σε οµώνυµο έντυπο που εκδίδει ανά δίµηνο η «ΚΙΝΩ» είχε φιλοξενηθεί και άρθρο της Ελένης Καπετανάκη-Μπριασούλη, καθηγήτριας στο τµήµα Γεωγραφίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Στο άρθρο σηµειωνόταν ότι η Μεσσηνία είναι ακατάλληλη περιοχή για γήπεδα γκολφ, διότι σε περιοχές που ανήκουν σε ηµίξερες ή ύφυγρες βιοκλιµατικές ζώνες, η αλόγιστη χρήση του νερού µπορεί να έχει περιβαντολλογικές επιπτώσεις ακόµη και στο κλίµα!
Και δεν είναι µόνο το νερό: για τη δηµιουργία των δύο ΠΟΤΑ έχουν ήδη ξηλωθεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, ενώ µέχρι και πριν από δύο εβδοµάδες ο αρµόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δεν είχε υπογράψει την έγκριση της περιβαντολλογικής µελέτης (που έχει συνταχθεί από συνεργάτες της ΤΕΜΕΣ), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι όποιες εργασίες. Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου µας ενηµέρωσαν ότι «είναι θέµα ηµερών να πέσει η υπογραφή» και ότι καθυστέρησε επειδή έπρεπε να περάσει πρώτα από υπηρεσίες συναρµόδιων υπουργείων (Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης).
Ουσιαστικά δηλαδή το έργο προχωράει εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρχει περιβαντολλογική µελέτη. Κι εδώ είναι που αντιλαµβάνεται κανείς το λόγο της επίσκεψης Κωνσταντακόπουλο στον πρωθυπουργό: είναι δυνατόν να έχει ρίξει ο εφοπλιστής τόσα λεφτά και να του καθυστερούν τα υπουργεία την επένδυση ή και να µην του εγκρίνουν την περιβαντολλογική µελέτη;

Το έγκλημα με τις 18 τρύπες

Από ένα παλιότερο (2005) κείμενο του ιού για τα γκολφ: http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1347&Itemid=85

Ανάλογες αντιδράσεις προκαλεί και το σχέδιο ενός τεράστιου τουριστικού συγκροτήματος με πέντε (!) γήπεδα γκολφ στην περιοχή της Πύλου, δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, σε μια περιοχή ενταγμένης επίσης στο δίκτυο Natura και προστατευόμενη από την κοινοτική οδηγία Habitat του 1992. Δεν αντιδρούν μόνο οι οικολόγοι της περιοχής, αλλά και αγρότες, απλοί πολίτες και δημοτικοί άρχοντες που βλέπουν να απειλούνται όχι μόνο οι υδάτινοι πόροι αλλά ολόκληρη η ισορροπία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Απέναντί τους το επιχείρημα του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης ήταν ότι όσοι αντιδρούν στο γκολφ είναι «οικοτρομοκράτες».

gialova07.jpg

Μεγάλη τουριστική επένδυση Κωνσταντακόπουλου στον Ρωμανό και την Πύλο

Από ΤΑ ΝΕΑ (2/12/2006) και την ιστοσελίδα http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=818

Την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών όπως η Γιάλοβα Μεσσηνίας φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής ότι θα φέρει η μεγάλη τουριστική επένδυση στον γειτονικό Ρωμανό
Στη Μεσσηνία ύστερα από… 20 χρόνια προβλημάτων έχουν αρχίσει τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Κωνσταντακόπουλου στον Ρωμανό και την Πύλο, αλλά σε όλο τον νομό υπάρχουν 31 παράνομες χωματερές (!), ενώ το οδικό δίκτυο που συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας με την Πύλο είναι για… κλάματα.
Πρώτα υποδομές. Όπως παραδέχονται ακόμα και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας και της θεσμοθέτησης Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως είναι ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, «ο σωστός τρόπος θα ήταν πρώτα να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να ολοκληρώσουμε τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και μετά να χωροθετήσουμε».
Στη Μεσσηνία πρόκειται να γίνουν τουριστικές επενδύσεις σε έκταση συνολικά 10.000 στρεμμάτων, τα οποία κατανέμονται σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες: σε Ρωμανό, Πύλο, Κυνηγού και κοντά στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. «Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την επένδυση» εξηγεί ο κ. Θανάσης Πετράκος, νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας, «αφορούν το γήπεδο γκολφ, για το οποίο δεν προβλέπεται τελικά αφαλάτωση και υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί δραστικά ο υδροφόρος ορίζοντας, καθώς και την ύπαρξη τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. Πετύχαμε όμως να παραμείνει ελεύθερη η παραλία ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».

Το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ των Βαλκανίων

Από: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=599146

Στην Πελοπόννησο, στην Πύλο, σε μια αμμουδιά 3,5 χιλιομέτρων που καταλήγει στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που ίσως λόγω του ότι είναι εκτεθειμένη στο ανοιχτό πέλαγος παρέμεινε αναξιοποίητη, ο υπερήλιξ εφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος,-που εμφανίστηκε το καλοκαίρι στην ΤΒ, να σφίγγει το χέρι του Καραμανλή περίπου ως εθνικός ευεργέτης, ετοιμάζει το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ των Βαλκανίων. Μετά από την εμφάνιση αυτή, βγήκε από το δικαστήριο, όπου είχαν προσφύγει περιβαντολογικές οργανώσεις, η οριστική απόφαση υπέρ του. Την επομένη των εκλογών, στις 16 Οκτωβρίου, μπουλτόζες ισοπέδωσαν τους καλαμιώνες, και ανοίγουν την μπούκα ενός ποταμού που εκβάλλει εκεί,για να εισέρχονται τα κρουαζιερόπλοια λέει, στο τεχνητό λιμάνι που ετοιμάζει.Στο ποτάμι αυτό, όπως και στη λίμνη της Γιάλοβας, συχνάζουν αποδημητικά πουλιά,ζούν ζευγάρια τσικνιάδων, ερωδιών, χελώνες ποταμίσιες αλλά και καρέτα έρχονται και γεννούν εκεί. Ή μάλλον ερχόταν. Τα νερά του ποταμού τώρα προορίζονται να ποτίζουν μεταλλαγμένο γρασίδι, η άμμος θα γίνει μπετόν, ώσπου να έλθει η θάλασσα να τους πνίξει, αφού η οργή μας (των ξωτικών) δεν είναι ικανή.

*

Οι φωτογραφίες είναι από εδώ:

http://www.pylos.net/gr/album.htm#04