Όπως έσπευσε να μας πληροφορήσει ο αιγαιοπελαγίτης, το ΣτΕ έβαλε φρένο στην «ανάπτυξη» που απειλούσε τη Γιάλοβα!
Λεπτομέρειες, εδώ: Ιανουάριος 10, 2008 στο 1:24 μ.μ
Μπορεί, λοιπόν, η Γιάλοβα να τη γλιτώσει. Μπορεί. Αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα έργα προχώρησαν τα τελευταία χρόνια μονάχα μετά την επίσκεψη του επενδυτή στον νεοεκλεγέντα (τότε) πρωθυπουργό, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι «θα ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες»!
(Τα θυμάμαι όλα αυτά σα να ήταν χθες, τα διάβαζα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η οποία πανηγύριζε για το «ξεμπλοκάρισμα της ανάπτυξης»!)
Να, όμως, που το «ξεμπλοκάρισμα» (που επιχείρησε το ΝΔΣΟΚ) δείχνει ότι οι φωστήρες του την πάτησαν! Γιατί και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (του 1997) κρίθηκε από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικός – και οι αποφάσεις των Υπουργών της ΝΔ (Οκτώβριος 2004) που στηρίχτηκαν στον αντισυνταγματικό νόμο του ΠΑΣΟΚ τινάχτηκαν στον αέρα – και πάνε στράφι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για «ξεμπλοκάρισμα»!
Η απόφαση του ΣτΕ είναι ένα ηχηρό (πλάαααφ!) χαστούκι στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος σήμερα κατέχει την εξουσία για λογαριασμό του ΝΔΣΟΚ! Με τις υγείες του! Αφού δε δίστασε να γίνει ο ίδιος …Πάχτας της Μεσσηνίας, του άξιζε!
114 Σχόλια
Comments feed for this article
10 Ιανουαρίου, 2008 στις 2:58 μμ
σχολιαστής
Αν είχαν βγάλει οι Ο-Π τη ριμάδα την ανακοίνωση, θα είχαν πάθει ζημιά;
10 Ιανουαρίου, 2008 στις 3:05 μμ
Πάνος
Α, σχολιαστή, κάθε πράγμα στον καιρό του!
Σπεύδε βραδέως!
Καλά να πάμε κι ας αργήσουμε!
Πάω αργά γιατί βιάζομαι!
(κλπ)
🙂
10 Ιανουαρίου, 2008 στις 5:18 μμ
Νέαρχος Γαλανάκης
Χαίρομαι μαζί σας,αλλά ας μην το πανηγυρίσουμε, διότι η πολιτική εξουσία ίσως βρεί άλλα τερπίτια για να το πρόβλημα
10 Ιανουαρίου, 2008 στις 6:38 μμ
σχολιαστής
Μπα, δεν πανηγυρίζουμε. Εξάλλου η απόφαση δε σταματάει τα έργα.
Ας θυμηθούμε την εκτροπή του Αχελώου, που οι δεκάδες αποφάσεις του ΣτΕ χρησιμοποιήθηκαν …καταλλήλως. Απλώς οι …χρήστες διαμαρτυρήθηκαν γιατί το χαρτί ήταν …τυπωμένο. 🙂
10 Ιανουαρίου, 2008 στις 7:00 μμ
σχολιαστής
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=2617&pubid=613129
http://kpylos.blogspot.com/2008/01/blog-post_10.html
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=82104400
11 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:29 πμ
Πάνος
Σχολιαστή,
κανείς από όλους (στους συνδέσμους) δε λέει τι σημαίνει αυτή η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή τι θα γίνει από δω και πέρα…
Ματαιώνεται όλο το πρότζεκτ – για το οποίο σκίστηκε (μέχρι που φάνηκε το σώβρακο) ο πρωθυπουργός;
Θα εξαιρεθούν μονάχα τα 17 στρέμματα των δυο πεισματάρηδων Μεσσηνίων;
Θα επιχειρήσουν να ΧΕΣΟΥΝ την απόφαση (όπως έκανε το ΝΔΣΟΚ, διαχρονικά, για τον Αχελώο;)
Τι πρόκειται να συμβεί;
Θα κάνουμε μπάνιο στην ελεύθερη παραλία της Γιάλοβας το καλοκαίρι – και τα επόμενα καλοκαίρια;
11 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:05 πμ
σχολιαστής
Το καλοκαίρι ναι, τα επόμενα όχι.
12 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:43 μμ
bioannis
Μια καλή περιγραφή των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων και γηπέδων
Γκολφ (Από τον Στέφανο Σταμέλο, μέλος του ΠΣ των Ο–Π)
Αλατάς, Aταλάντη, Aλκυονίδες. Με τρία «άλφα» να πρωταγωνιστούν στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων ξεκίνησε δυναμικά το 2007 προσθέτοντας άλλα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στο συνολικό μπάτζετ της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Παράλληλα χρονίζουσες επενδύσεις, όπως το Navarino Resort στη Μεσσηνία και το Cavo Sidero στην Tοπλού στην Kρήτη, ξεμπλόκαραν και υλοποιούνται.
Πακέτο: Το τουριστικό επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου σύνθετα, πολυτελή συγκροτήματα, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καιρών, υπόσχονται να ανεβάσουν τον πήχη της ποιότητας στο τουριστικό προϊόν, να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» υπηρεσιών, να προσελκύσουν υψηλού εισοδήματος τουρισμό και να λανσάρουν ένα νέο προφίλ της χώρας μας στο εξωτερικό.
Στον Aλατά λοιπόν, το νησάκι συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων στον
Παγασητικό κόλπο, θα δημιουργηθούν τρεις παραδοσιακοί οικισμοί. Tο
νησάκι ανήκει στην Kοινότητα Tρικερίου, η οποία το εκμίσθωσε για 65 χρόνια στον επενδυτικό όμιλο «U-5 Aνώνυμη Ξενοδοχειακή και Tουριστική Eταιρεία». Στο σχήμα φέρεται να μετέχουν γνωστοί Kύπριοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Aιμίλιος Eλληνας του ομίλου χρηματιστηριακών, ασφαλιστικών, επενδυτικών εταιρειών και Iωάννης Στρογγυλός του τομέα του real estate, πρώην πρόεδρος της Tράπεζας Aνάπτυξης Kύπρου. Πρόκειται για μια υψηλών προδιαγραφών 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα-θέρετρο, 427 δωματίων που θα αναπτυχθεί σε έκταση 26.000 τ.μ. και θα έχει τη μορφή τριών μικρών παραδοσιακών πηλιορείτικων οικισμών. H πλευρά των επενδυτών δηλώνει ότι μέχρι σήμερα έχει επενδύσει 1,5 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό του
έργου και την έκδοση των σχετικών αδειών και μελετών και απομένει η
έκδοση των πολεοδομικών αδειών προκειμένου οι εργασίες, ύψους 47 εκατ. ευρώ, να ξεκινήσουν μέσα στο 2007.
Στην Aταλάντη, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες σε ένα τμήμα της
περιοχής των 12.500 στρεμμάτων που έχει αγοράσει ο όμιλος «Λοκρός», ο οποίος και θα υλοποιήσει την επένδυση, με στόχο να ενταθούν το επόμενο διάστημα. H πρώτη φάση των επενδύσεων προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2008, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα έχουν ολοκληρωθεί τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ.
Τρία ξενοδοχεία:
Στο σύνολό του το έργο περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ,
ανοιχτό αρχαίο θέατρο, βιοτεχνίες επεξεργασίας τοπικών προϊόντων, 6.000 κατοικίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ με αφετηρία τα 600 εκατ. ευρώ την πρώτη τριετία και δημιουργία, με την ολοκλήρωση της επένδυσης, 7.000 θέσεων εργασίας. Στον σχεδιασμό της επένδυσης έχουν συμβάλει ξένοι επιστήμονες, Γάλλοι ειδικοί αλλά και το υπουργείο Tουριστικής Aνάπτυξης, μέσω της Aγροτουριστικής A.E. O όμιλος υπογραμμίζει ότι όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στον αναπτυξιακό νόμο για χρηματοδότηση. Παράλληλα, αναζωπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί και παλαιότερα για την περιοχή στις Aλκυονίδες νήσους. Eπιχειρηματικό σχήμα στο οποίο πρωτοστατεί Kύπριος επενδυτής, ο οποίος από το 2005 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες στο νησάκι Zωοδόχος Πηγή, το μεγαλύτερο σε έκταση από τα υπόλοιπα του συμπλέγματος, έρχεται στο προσκήνιο. Tοπικοί παράγοντες από την
Πελοπόννησο αλλά και τη Φωκίδα επιζητούν την τουριστική ανάπτυξη των
Aλκυονίδων, που εκτιμούν ότι θα προσελκύσει περισσότερο τουρισμό στην
ευρύτερη περιοχή, πάνω και κάτω από το «αυλάκι». Πρόσφατα μάλιστα
ολοκληρώθηκε και η κατασκευή συγκροτήματος 200 διαμερισμάτων σε έκταση 14.000 τ.μ. στο Ξυλόκαστρο Kορινθίας από την εταιρεία Lamda Estate Development.
TOYPIΣTIKEΣ EΠIXEIPHΣEIΣ MEΣΣHNIAΣ
Στη Bουλή θα επιδοτηθεί κατά πάσα πιθανότητα με το ποσό των 146 εκατ. ευρώ η επένδυση Navarino Resort, της οικογένειας Kωνσταντακόπουλου, που υλοποιείται μέσω των TEMEΣ («Tουριστικές Eπιχειρήσεις Mεσσηνίας AE»), και συζητείται στη Bουλή. Kατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την υπαγωγή της TEMEΣ AE στο άρθρο 9 του ν.3299/2005 «Kίνητρα Iδιωτικών Eπενδύσεων για την Oικονομική Aνάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση», υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της NΔ και του ΠAΣOK, με τους δεύτερους να εκφράζουν επιφυλάξεις για την «κατάτμηση» της επένδυσης σε τέσσερα επενδυτικά σχέδια. Ο υφυπουργός Οικονομίας, Xρήστος Φώλιας, που έκανε και την εισήγηση, επεσήμανε ότι είτε με ένα επενδυτικό σχέδιο είτε με τέσσερα, η διαφορά στην επιχορήγηση θα ήταν μικρή ενώ το KKE ισχυρίζεται ότι αποτελεί πρόκληση η επιχορήγηση αυτή την ώρα που η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί πρωτογενή αιτήματα του λαού και εκτιμά ότι η περιοχή δεν θα ωφεληθεί από την επένδυση, αλλά θα συνθλιβούν οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, οι εργασίες στην περιοχή του Pωμανού, όπου θα κατασκευαστεί ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, ένα ξενοδοχείο, δύο παραθεριστικά «χωριά», διαμερίσματα, μονάδες χρονομερισματικής μίσθωσης και πάνω από 100 βίλες και περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση του έργου, έχουν ήδη ξεκινήσει. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθούν και οι άλλες τρεις ανεξάρτητες περιοχές, στο ίδιο πρότυπο με ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και τουριστικές κατοικίες όλων των τύπων. H επένδυση θα γίνει σε περίπου 3.000 στρέμματα και θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ.
Το Navarino Resort ξεκίνησε:
Στα τέλη του 1997 κατατέθηκε η πρώτη αίτηση για την υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της Mεσσηνίας για να φθάσουμε μόλις φέτος να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια. Ο Bασίλης Kωνσταντακόπουλος χρειάστηκε σε διάστημα 25 χρόνων να αγοράσει εκτάσεις από 1.280 ιδιοκτήτες.
TΟΠΛΟY: Οι Aγγλοι ξεκίνησαν
Ξεκίνησαν οι εργασίες για το «Kάβο Σίδερο», τη μεγάλη επένδυση του 1,2 δισ. ευρώ, που υλοποιεί η αγγλική εταιρεία Loyalward Ltd, σε έκταση 26.000 στρ., που ανήκει στο ίδρυμα «Παναγία η Aκρωτηριανή» και συστάθηκε από την Iερά Mονή Tοπλού. Tο έργο περιλαμβάνει 7.000 κλίνες οι οποίες θα κατανεμηθούν σε 5 τουριστικά χωριά με ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα και τουριστικές επαύλεις, 3 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακό κέντρο, υπαίθριο θέατρο, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κέντρο και αθλητικό κέντρο με
σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις που έχουν προταθεί σήμερα στην Eλλάδα και γενικότερα στη Nότια Eυρώπη.
Επενδύσεις σε καλό δρόμο βρίσκονται και άλλες επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει κατασκευαστικοί όμιλοι και αφορούν τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών: H J&P Development (του ομίλου Aβαξ) έχει αναλάβει συγκροτήματα στις Σπέτσες και στα Xανιά Kρήτης (Pasiphae Village), η Iκτίνος Eλλάς στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία Kρήτης, η Sarbo Development της οικογένειας Σαραντοπούλου στην Πάρο, ο όμιλος Cybarco στο Mάλεμε της Kρήτης και στη Pόδο. Παράλληλα, η εταιρεία του ομίλου Kοπελούζου συνεχίζει τα έργα εξοχικών κατοικιών στη Nάξο και τη Mύκονο, ενώ η ΓEK προχωρά την κατασκευή δύο συγκροτημάτων στην Πάρο.
12 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:45 μμ
π2
Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μεσσηνία 🙂 , κι επειδή όταν διαβάζω ότι η Πάρνηθα έχει αφεθεί στην τύχη της, παρά τα διάφορα παχιά λόγια, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, ξέρει κανείς να με ενημερώσει εάν αυτά ισχύουν;
12 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:58 μμ
bioannis
Αχ βρε π2 … όχι βρε δεν ισχύουν, κακόβουλα ψέμματα των Οικολόγων είναι. Δεν τους ξέρεις τους καταστροφολόγους ; … τώρα θα τους μάθεις ; Όλα πάνε ρολόι στην Πάρνηθα !! Σε 2-3 χρόνια αφού δεν μπορούμε να φυτέψουμε δένδρα θα φυτέψουμε βίλες. Όσοι πιό πολλοί άνθρωποι χτίσουν βίλες εκεί τόσο πιο προστατευμένο θα είναι το (βιτσουαλ) δάσος της περιοχής. Όλα πάνε ρολόι !! Το άβατον είναι το πρόβλημα πιδύε !! Αναμορφώσου και αναπροσανατολίσου… για οικολόγο σε κόβω.
12 Ιανουαρίου, 2008 στις 1:02 μμ
σχολιαστής
Λόγω της μεγάλης εγκατάληψης, και των «επενδύσεων», καλό είναι να λέμε, Ελλάδα είναι και η Μεσσηνία. 🙂
π2, πέντε εκατομμύρια ζείτε σ’ αυτή την έρμη την Αθήνα. Βάλτε τις φωνές γιατί δε σας βλέπω καθόλου καλά με τους απίθανους που μας κυβερνάνε. 🙂
12 Ιανουαρίου, 2008 στις 1:10 μμ
π2
Συγχύζομαι ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ο ανεκδιήγτος Υπ. ΧΩ και ΔΕ, α ναι και Πε. είχε αποσπάσει θετικά σχόλια έως και από εχθρούς του για την υποτιθέμενη ταχύτητα με την οποία είχε εξαγγείλει τα μέτρα για την Πάρνηθα.
12 Ιανουαρίου, 2008 στις 6:33 μμ
bioannis
Ποιούς εννοείς αλήθεια πιδύο ;; Γιατί αν είναι έτσι… πράγματι μασάει η κατσίκα ταραμά. Μάλιστα όχι μόνο τον μασάει αλλά φτύνει και τα κουκούτσια…
Κάθε μέρα που περνάει ψυχανεμίζομαι (δυστυχώς μόνο…) οτι Ζαχόπουλος και Σουφλιάς είναι ομογάλακτα αδέλφια, μόνο που ο Μεγάλος αδελφός είναι Σαρακατσάνικη πατέντα, ήτοι κατά τι εξυπνότερος.
12 Ιανουαρίου, 2008 στις 7:39 μμ
hismastersvoice
over … εγκαταλ’Η’φθη
14 Ιανουαρίου, 2008 στις 10:03 μμ
σχολιαστής
Iδου πως σχολιάζει τοπική εφημερίδα την απόφαση
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14663&Itemid=32
Αποφασίσανε να καταστρέψουν τη Γιάλοβα πριν λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία;
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14725&Itemid=32
29 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:10 πμ
σχολιαστής
Μέχρι να «επιστρέψει» ο Πάνος απο το «Χαζάιν Πιρούιτ», θα έχει χτιστεί το ριμάδι. 🙂
Φίλοι Οικολόγοι Πράσινοι, να χαρείτε τις διασυνδέσεις που έχετε (;) με τα πράσινα κόμματα της Ευρώπης, κάντε λίγο ντόρο. Πριν την κηδεία, όχι στις 9 του μακαρίτη.
29 Ιανουαρίου, 2008 στις 5:27 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
E! Ας κάνουμε όλοι λίγο ντόρο. Ή καλύτερα πολύ !
29 Ιανουαρίου, 2008 στις 5:48 μμ
Πάνος
Να βγούμε όλοι μαζί (και οι οχτώ) στα μπαλκόνια και να βάλουμε τις φωνές;
🙂
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς ισχυρό κίνημα της τοπικής κοινωνίας (ή έστω της Μεσσηνίας συνολικά), τίποτα δε μπορεί να γίνει. Αν η Γιάλοβα δεν προστατευτεί από τους Πύλιους και τους Μεσσήνιους, είναι καταδικασμένη – ό,τι και να κάνουν από μακριά οι Ο-Π (που δε μπορούν και πολλά, έτσι κι αλλιώς).
29 Ιανουαρίου, 2008 στις 6:13 μμ
σχολιαστής
Πολύ φοβάμαι ότι το «Μεσσήνιος οικολόγος» είναι ισοδύναμο με το «Αλβανός τουρίστας» την εποχή του σ. Εμβέρ. 🙂
29 Ιανουαρίου, 2008 στις 8:46 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Λίγοι και καλοί!
30 Ιανουαρίου, 2008 στις 9:50 πμ
σχολιαστής
«Αρέα αρέα να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα»
30 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:22 μμ
bioannis
Από:
http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=1383&forum_id=5&
Σύλλογος Γουμεριωτών:
Όχι στην καταπάτηση του καμένου δάσους της Ηλείας
28/1/2008
——————————————————————————–
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθελοντική προσφορά και αφορά όλους μας», τονίζει σε επιστολή που απέστειλε στην Εισαγγελία Ηλείας, ο Σύλλογος Γουμεριωτών Ηλείας (Οροπέδιο Φολόης) «Η Αγία Παρασκευή».
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι του χωριού Γούμερο (αρχαίο Αλύσιο) «στην προσπάθειά μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αναδάσωση των ολοσχερώς κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων τής περιοχής ΓΟΥΜΕΡΟΥ ΗΛΕΙΑΣ (ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ ), διαπιστώσαμε ότι Δημόσιες Δασικές εκτάσεις καταπατούνται ακόμη και μετά την πύρινη λαίλαπα.
Στην Τραγάνα, Δημόσια Δασική έκταση περίπου (1.000) χίλια στέμματα που βρίσκεται στο Γούμερο Ηλείας, στις περιοχές ( Κούλα, Μεροδένδρι, Πέρα Κόρακα κ.τ.λ.), από τους ελάχιστους Δημόσιους πνεύμονες πρασίνου της ορεινής περιοχής μας, ήταν κατάφυτος από αιωνόβια πεύκα, πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της 25/08/2007.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην ΤΡΑΓΑΝΑ ΓΟΥΜΕΡΟΥ με ειδικούς επιστήμονες γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους και εκπροσώπους περιβαντολογικών, & φυσιολατρικών οργανώσεων για να μελετήσουμε την αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής του ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΦΟΛΟΗΣ και να την προτείνουμε στην ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΛΕΙΑΣ διαπιστώσαμε ότι, μεγάλη έκταση του Δημόσιου Δάσους της ΤΡΑΓΑΝΑΣ ΓΟΥΜΕΡΟΥ έχει καταπατηθεί μετά την πυρκαγιά.
Έπειτα από διάνοιξη με ειδικό μηχάνημα ξεριζώνοντας και καταστρέφοντας την φυσική αναγέννηση της χλωρίδας, οργώθηκε έγινε σπορά και τώρα έχει φυτρώσει γρασίδι.
Στην υπόλοιπη έκταση της ΤΡΑΓΑΝΑΣ ΓΟΥΜΕΡΟΥ βόσκουν αιγοπρόβατα καταστρέφοντας ολοσχερώς την αναγέννηση του καμμένου Δημόσιου Δάσους, του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της ορεινής και προβληματικής περιοχής μας.
Δεν πρόλαβε να σβήσει η φωτιά και καταπατητές έτρεξαν να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε στην Δημόσια αυτή Δασική έκταση.
Επίσης κοντά στις περιοχές αυτές περνάει ο ορεινός αρχαίος δρόμος των αθλητών – ολυμπιονικών, ( Ηλιδας – Ολυμπίας ), το ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ, όπου στην αφή της φλόγας το Μάρτιο του 2008, πρόκειται να γίνει η πρώτη παγκόσμια πεζοπορία μετά από 1600 χρόνια.
Είναι ώριμο πλέον το αίτημα όλων μας της δημιουργίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!!!
Παρακαλούμε τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΟΥΦΛΙΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΝΤΟ & ΥΦ/ΡΓΟ κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΚΙΛΤΙΔΗ, ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, τους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ, τον ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΥΡΟΥ, τον ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΑΦΥΡΑ, την ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ, τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΤΥΔΚ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ, την ΔΙ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΗΛΕΙΑΣ, τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΩΛΕΝΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ, να προστατεύσουν από τους καταπατητές τις ελάχιστες Δημόσιες Δασικές εκτάσεις του ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ, της καμένης ολοσχερώς περιοχής μας στο ΓΟΥΜΕΡΟ ΗΛΕΙΑΣ (ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ)».
31 Ιανουαρίου, 2008 στις 9:19 πμ
σχολιαστής
Υπάρχουν και χειρότερα
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=37921272
4 Φεβρουαρίου, 2008 στις 6:58 μμ
σχολιαστής
ΘΥΜΩΜΕΝΗ, και άλλοι αγωνιούντες για την μεταμόρφωση της περιοχής, υπάρχουν πρόσφατες φωτογραφίες που να φαίνεται η πρόοδος των έργων;
5 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:19 μμ
σχολιαστής
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=37165288
2 τραυματίες στην Πύλο
Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στα εργοτάξια του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) Μεσσηνίας το περασμένο Σάββατο.
Βαριά τραυματισμένοι οι δύο εργάτες (ένας Ελληνας κι ένας αλλοδαπός) νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό και στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Με τον τραγικό αυτό τρόπο μάθαμε ότι συνεχίζονται, και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, οι εργασίες στην περιοχή, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 9/1/2008 έκρινε άκυρη εν μέρει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που έγινε για τη δημιουργία ΠΟΤΑ στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας. Δέχτηκε ότι ο καθορισμός ΠΟΤΑ πρέπει να αποτελεί αντικείμενο προηγούμενου ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού ιδίως όταν η ΠΟΤΑ εγκαθίσταται σε αξιόλογες περιβαλλοντικά περιοχές, παράκτιες, δασικές κ.λπ. και από τη δημιουργία των εγκαταστάσεων μπορεί να προκληθούν επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον, καθιστώντας δυσχερή αν όχι αδύνατο τον μεταγενέστερο ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, λόγω των πραγματικών καταστάσεων που θα έχουν δημιουργηθεί. Από την πλευρά της η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά, αφού πρόκειται μόνο για πληροφορίες και καμιά σχετική απόφαση του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί.
Ο Ιός
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/02/2008
6 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:22 μμ
σχολιαστής
Η εισηγητική έκθεση και το νομοσχέδιο.
Click to access k-idep-eis.pdf
Δείτε και στο τέλος του κειμένου, την ειδική έκθεση (σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος), που υπογράφει ο Αλογοσκούφης, και δίνει 146.045.596,05 ευρώ επιχορήγηση για τις προτεινόμενες επενδύσεις.
6 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:32 μμ
Πάνος
Τοποθέτηση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού, εκ μέρους της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
*
Πριν δυο χρόνια, ελάχιστοι πολίτες πιστεύαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επέκταση του 10/28, με μπάζωμα του Θερμαϊκού και ακόμα λιγότεροι προσπαθούσαμε να το αναδείξουμε ως το σημαντικότερο κίνδυνο για την περιοχή μας και για τη Θεσσαλονίκη.
Υποστηρίζαμε ότι τα σχέδια αναβάθμισης του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι λάθος, καθώς η ακατάλληλη θέση στο οποίο βρίσκεται θα υποχρεώσει, σε λίγα χρόνια, στη μεταφορά του, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.
Πολύ πιο εμφαντικά τονίζαμε ότι η λύση που επελέγη, για την επέκταση του διαδρόμου 10/28 στο Θερμαϊκό εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για τη θάλασσα και τις ακτές, και, στην ουσία καταδικάζει και ακυρώνει τις μεγάλες προοπτικές του τόπου για ανάπτυξη και πρόοδο.
Γιατί ο σημαντικότερος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας για την περιοχή μας και τη Θεσσαλονίκη είναι ο ίδιος ο τόπος, την αρτιότητα του οποίου απειλεί η συγκεκριμένη κατασκευή.
Προσπαθούσαμε να δείξουμε ότι η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε στα τυφλά, χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Λέγαμε ότι θα υποστούν επαγγελματική καταστροφή όσοι ζουν από το Θερμαϊκό.
Σήμερα, οι πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις του έργου είναι πλέον ορατές, σε πολύ περισσότερους ανθρώπους.
Οι παράκτιοι αλιείς ξεσηκώθηκαν, γιατί η προγραμματισμένη υποθαλάσσια αμμοληψία στο Μεγάλο Έμβολο θα σημάνει την επαγγελματική τους εξόντωση, αφού θα καταστρέψει τον τελευταίο καθαρό τόπο αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Έχουν προσφύγει στο ΣτΕ γιατί η τροποποίηση της ΜΠΕ έγινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία.
Οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι σε ένα τετραγωνικό μίλι στη θάλασσα πέριξ του έργου έχει εξαλειφθεί κάθε ίχνος από την άλλοτε πλούσια παρουσία οστρακοειδών.
Πολλοί ανησυχούν με τις πληροφορίες ότι εκτελούνται εργασίες σταθεροποίησης της βάσης του έργου, με αποστράγγιση του υποθαλάσσιου υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή – κάτι που ενδέχεται να έχει σοβαρότατες συνέπειες, τόσο για τον συνολικό υδροφόρο ορίζοντα, όσο και γιατί όλα αυτά γίνονται πάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα του Ανθεμούντα.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια από τις μαούνες που χρησιμοποιούνται στο έργο παραμένει μισοβυθισμένη στην περιοχή, με προφανείς τους κινδύνους, σε περίπτωση διαρροών καυσίμων ή άλλων ρυπαντικών υλικών, για ολόκληρο το Θερμαϊκό, αλλά περισσότερο ακόμα για όσους από τους συμπολίτες μας ζουν από τις επιχειρήσεις εστίασης που εξυπηρετούν τον κόσμο που έρχεται στις ακτές του Δήμου Θερμαϊκού, για αναψυχή και μπάνια.
Με λίγα λόγια, η επέκταση άρχισε να δείχνει το σκληρό, επικίνδυνο και αντι-αναπτυξιακό της πρόσωπο, όλο και πιο καθαρά. Αλλά πολλοί ακόμα δε βλέπουν το πρόβλημα. Θα το δουν όταν αρχίσουν να εξαφανίζονται μέτρα ολόκληρα από τις ακτές, όταν οι παραλιακές κατοικίες και οι επιχειρήσεις θα κινδυνέψουν να πέσουν στη θάλασσα, όταν η εξάμμωση απομακρύνει τις θίνες που προστατεύουν τα Τσαϊρια και η θάλασσα επιστρέψει εκεί που ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα, κατακλύζοντας γη ανεκτίμητης αξίας.
Όλοι θα διαπιστώσουν τι σημαίνουν τα περίφημα αντι-διαβρωτικά έργα που θα ακολουθήσουν, δηλαδή το τσιμεντάρισμα της ακτής και η ανάπτυξη τεράστιων κάθετων λιθορριπών, όταν δηλαδή θα δουν τη μοναδική ομορφιά αυτού του τόπου να βιάζεται κατά τον πλέον ανόητο τρόπο και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του για ανάπτυξη και προκοπή να πνίγεται στο μπετόν.
Και όλα αυτά γιατί; Για ένα αεροδρόμιο που όλοι προβλέπουν ότι σε δεκαπέντε –είκοσι χρόνια θα μεταφερθεί δυτικά. Για ένα έργο όχι μονάχα επικίνδυνο για το περιβάλλον και την επαγγελματική επιβίωση πολλών επαγγελματικών ομάδων, αλλά και κατ’ εξοχήν αντιναναπτυξιακό.
Η «Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό» προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού:
1. Να εκφράσει με ψήφισμα και όποιον άλλο τρόπο κρίνει πρόσφορο τη συμπαράστασή του στον αγώνα των Παράκτιων Αλιέων για την επαγγελματική τους επιβίωση.
2. Να θέσει στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου την απομάκρυνση της προσάμμωσης από τη Σκάλα των Νέων Επιβατών, ώστε να διευκολυνθούν οι ψαράδες αλλά και η ενδεχόμενη ανάπτυξη θαλάσσιας συγκοινωνίας. Το έργο αυτό να γίνει με την απαιτούμενη σοβαρότητα, δηλαδή μετά από αξιόπιστη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας, ώστε να μην υπάρξουν πολύχρονες καθυστερήσεις από προσφυγές και άλλα νομικά εμπόδια.
3. Να ζητήσει ο Δήμος Θερμαϊκού επίσημη και πλήρη ενημέρωση από τις αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές για το θέμα της απάντλησης του υποθαλάσσιου υδροφόρου ορίζοντα και σε περίπτωση που αυτή επιβεβαιωθεί να ελέγξει τη νομιμότητα αυτής της απάντλησης. Αν δεν υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή ΜΠΕ, να προχωρήσει άμεσα σε ασφαλιστικά μέτρα, για διακοπή των σχετικών εργασιών.
4. Να ζητήσει, με έγραφα και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, την άμεση απομάκρυνση της μισοβυθισμένη μαούνας, από την περιοχή του εργοταξίου.
5. Να αποφασίσει να είναι συνδιοργανωτής και να συμμετέχει στην ημερίδα που θα διοργανώσει μέσα στην άνοιξη η «Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό» και στην οποία θα συζητηθούν με τη βοήθεια ειδικών και τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της ΤΑ και τοπικών φορέων, τα προβλήματα που δημιουργεί στον τόπο μας η επέκταση του διαδρόμου.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα θα αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους και η αντίδραση απέναντι στο έργο θα γίνεται όλο και πιο έντονη. Ας σταθμίσει ο καθένας τη στάση του σήμερα και ας βοηθήσει να προστατέψουμε τον τόπο μας και τις μεγάλες δυνατότητές του για ανάπτυξη και προκοπή.
6 Φεβρουαρίου, 2008 στις 11:13 μμ
bioannis
2. Να θέσει στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου την απομάκρυνση της προσάμμωσης από τη Σκάλα των Νέων Επιβατών, ώστε να διευκολυνθούν οι ψαράδες αλλά και η ενδεχόμενη ανάπτυξη θαλάσσιας συγκοινωνίας. Το έργο αυτό να γίνει με την απαιτούμενη σοβαρότητα, δηλαδή μετά από αξιόπιστη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας, ώστε να μην υπάρξουν πολύχρονες καθυστερήσεις από προσφυγές και άλλα νομικά εμπόδια.
Δεν έχω πλέον λόγια … ούτε και ψυχή.
Αυτό ειλικρινά δεν το περίμενα….
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 10:03 πμ
σχολιαστής
Δεν έχω ήχο… Φίλτατε bioannis, δε μας εξηγείς και μας. Είναι λάθος η θέση 2; Αναδιατυπώστε σε θέση 2α.
Εδω για να μη γίνουν λάθη, ο θεός έδωσε τις 10 εντολές στο Μωησή χαραγμένες σε πέτρινες πλάκες. 🙂
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 10:15 πμ
Πάνος
Παίδες,
ενός λάθους, μύρια έπονται! Έστειλα κατά λάθος το σχόλιο για το Θερμαϊκό, στο ποστ για τη Γιάλοβα – οπότε είμαστε σε λάθος ποστ! 🙂
(επανόρθωσα αργότερα)
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 11:17 πμ
bioannis
Oι Σκωτσέζοι απορρίπτουν νέα γήπεδα γκολφ και βίλες για να προστατέψουν τον τόπο τους!
Δείτε:
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=4430
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 11:41 πμ
π2
Άρθρο της Γαλέρας για το θέμα
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 11:54 πμ
Νίκος Σαραντάκος
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο -και αν κατάλαβα καλά, αιχμή του δόρατος του γκολφαδόρου είναι η τοπική ηγεσία του Πασόκ, ενώ πρωτοπόρος της αντίθεσης στα γκολφοσχέδια είναι ο βουλευτής του Λάος!
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 12:17 μμ
π2
Προσωπική μου αίσθηση -και δεν μιλάω για τη συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν την ξέρω καλά- είναι πως σε παρόμοια φαραωνικά «αναπτυξιακά» σχέδια στην περιφέρεια η διαπλοκή των συμφερόντων (ή, αν διαλέξει κανείς την πιο αθώα εκδοχή, η αφέλεια του οράματος «να φάει ψωμάκι κι η περιοχή μας») διατέμνει τις κομματικές γραμμές.
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 12:43 μμ
Νίκος Σαραντάκος
Πράγματι…
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 12:46 μμ
σχολιαστής
N.Σ. ευτυχώς δε βγάζει το Λαος βουλευτή στην περιοχή.
π2, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο στη Γαλέρα. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Καλαιτζή.
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 3:05 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Μπορεί το ΛΑΟΣ να μη βγάζει βουλευτή στην περιοχή αλλά ΜΟΝΟ βουλευτής του ΛΑΟΣ έκανε ερώτηση στη Βουλή για το πως συνλαδει η ΠΟΤΑ με την αειφόρο ανάπτυξη…..
Και όποιος έχει ζήσει τη στάση των κομματικών γραμμών στην περιοχή ας δώσει εξήγηση γιατί για 5 ανεμογεννήτριες στον Αι Νικόλα (πάνω από το σκουπιδότοπο της Πύλου) ξεσηκώθηκαν όλοι ενώ η ΠΟΤΑ αντιμετωπίζεται ως οικολογική επένδυση ….
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 3:15 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Και διαβάζοντας το άρθρο στη γαλέρα αναρωτιέμαι αν έγινε και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ πως εκδόθηκε οικοδομική άδεια ;
Αφήστε που υπάρχουν σημάδια ότι ετοιμάζονται και για 4η ΠΟΤΑ στου Κυνηγού ! ! !
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 5:51 μμ
σχολιαστής
Στου κυνηγού; Πρέπει να τους πάρουμε στο κυνήγι.
7 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:44 μμ
σχολιαστής
Eνα αιολικό που έχω βάλει ένα χέρι στη μελέτη του (Καλογεροβούνι Λακωνίας), έχει γίνει history. Αμα δεν καίει το κάρβουνο, όλοι ανησυχούν. Οικωλογούντες.
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 10:51 πμ
Μικρασιάτης
Βιογ
Μην σκούζεις έτσι και θα ακουστείς μέχρι την Σκωτία.
Το χειρότερο που θα συμβεί είναι να κάνουμε κι εμείς τον Θερμαϊκό μέχρι τον Όλυμπο βίλλες και γήπεδα γκολφ για λεφτάδες Γιαπωνέζους και Αμερικανούς τουρίστες όπως οι Σκοτσέζοι.
Η σκοτσέζικη καρώ τραγιάσκα θα σου πηγαίνει θαύμα.
Θα κάνεις σαν caddie μια περιουσία σε φιλοδωρήματα.
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 10:52 πμ
Μικρασιάτης
Βιογ
Μην σκούζεις έτσι και θα ακουστείς μέχρι την Σκωτία.
Το χειρότερο που θα συμβεί είναι να κάνουμε κι εμείς τον Θερμαϊκό μέχρι τον Όλυμπο βίλλες και γήπεδα γκολφ για λεφτάδες Γιαπωνέζους και Αμερικανούς τουρίστες όπως οι Σκοτσέζοι.
Η σκοτσέζικη καρώ τραγιάσκα θα σου πηγαίνει θαύμα.
Θα κάνεις σαν caddie μια περιουσία σε φιλοδωρήματα.
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 10:56 πμ
Μικρασιάτης
Οπα ο server τάπαιξε και βγήκε το μήνυμα διπλό.
Πολύ κίνηση σήμερα στην καλύβα!
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 12:31 μμ
σχολιαστής
Μικρασιάτη, θα παρακαλούσα, οι όποιες αντιπαραθέσεις μακριά από αυτό το πόστ.
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 12:34 μμ
σχολιαστής
Γιάλοβα, Ρωμανού, Ρυζόμυλος, Κυνηγού, και πάει λέγοντας.
Ξαναγυρίσαμε στην εποχή της Τουρκοκρατίας, που ένας αγάς διαφέντευε όλη την περιοχή;
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 1:02 μμ
bioannis
Μικρέ, που ήσουν παλουκάρι μου ;
Βλέπω ότι το επάγγελμα το εξασκείς ακόμη, με το ίδιο πάθος.
Αλλά επί της ουσίας ; Άσε, αυτά είναι για τα μεγάλα παιδιά.
Φοβάμαι οτι δεν θα μπορείς πλέον να παίξεις με το κουβαδάκι σου στην άμμο.
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 1:08 μμ
Alkibiades (??!)
Mμμμ…αν ερθει κι ο περιεργος, θα πηξει η καλυβα στο χιτ…
Του Κυνηγου δεν ειναι ο τοπος καταγωγης του Ρουσοπουλου; «Αξιοποιηση» το λενε ρεεεεε!…
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 6:41 μμ
σχολιαστής
Στην πλήρη ανάπτυξή του εντός της δεκαετίας, το έργο θα επεκταθεί στις περιοχές Ριζομύλου και Κυνηγού Μεσσηνίας, με τη δημιουργία των Navarino Blue και Navarino Hills.
http://www.touristikostypos.com/newstype.php?news_id=491
8 Φεβρουαρίου, 2008 στις 6:44 μμ
σχολιαστής
Navarino Bay
Navarino Dunes
Navarino Blue
Navarino Hills
τι λές ρε παιδάκι μου.
9 Φεβρουαρίου, 2008 στις 10:19 πμ
π2
Ποτάμια, λίμνες, και άλλοι υδροβιότοποι.
9 Φεβρουαρίου, 2008 στις 1:53 μμ
Παπούλης
και
Codrington Resort
De Rigny Lagune
Heyden Datchas
Hibrahem Oasis
Ass Stones Huts
κτλ
9 Φεβρουαρίου, 2008 στις 2:57 μμ
bioannis
Μάγκες, καιρός είναι να αρχίσουμε τα μαθήματα Γκόλφ(ω) !!
9 Φεβρουαρίου, 2008 στις 5:49 μμ
σχολιαστής
Κατεδαφίσεις των τσιμεντένιων ακτών της Ισπανίας!
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4398&Itemid=85
Αυτόν τον τουρισμό μας επιφυλάσσει το νέο χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ
Τον θέλουμε;
http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathcommon_3_06/06/2007_1286676
17 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:21 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Σας μεταφέρω άρθρο του Σπήλιου Παπασπηλιόπουλου σχετικά με την ανάπτυξη στην περιοχή με αφορμή την ίδρυση Ναυπηγείων. Δημοσιεύθηκε τη διμηνιαία επιθεώρηση «Θέματα Περιβάλλοντος» το 1976 και όμως είναι τόσο επίκαιρο ….
«Aυτό το άρθρο δεν θα έρθει να προστεθεί στα όσα εγράφηκαν ήδη εναντίον ή υπέρ της Συμβάσεως με τον «Όμιλο Καραγιώργη» για την εγκατάσταση ναυπηγείου στον Όρμο του Ναυαρίνου και χαλυβουργείου, εργοστασίου τσιμέντων και εργοστασίου χρωμάτων στη γεμάτη ιστορικές μνήμες και μνημεία περιοχής της Πύλου. Αντίθετα, θα προσπαθήσει ν’ ανατάμει τον τρόπο, με τον οποίο δόθηκε και χάθηκε (οριστικά;) η «μάχη της Πύλου». Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για το οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα, που είναι ακόμα σε νηπιακή ηλικία, αλλά που πρέπει να ανδρωθεί, για να περισωθεί η χώρα από την οικολογική καταστροφή που την απειλεί, από την έξοδο προς την περιφέρεια των «βρώμικων» βιομηχανιών των αναπτυγμένων χωρών. Επίσης, η «μάχη της Πύλου» είναι πολύ χαρακτηριστική για τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί, στη βάση, η δημοκρατία στη χώρα μας, κυκλοφορεί η πληροφόρηση, διαμορφώνεται το «κοινό αίσθημα» μιας περιοχής, για σημαντικά προβλήματα, που αφορούν τη ζωή των κατοίκων της και το μέλλον των παιδιών τους. Κι αυτό είναι σημαντικό γι’ αυτούς που επικαλούνται την αποκέντρωση των αποφάσεων για την οικολογική προστασία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
1. Οι κάτοικοι της Πύλου – όπως και κάθε περιοχής της Ελλάδας – έχουν δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση, στην ευημερία, στο ανεκτό βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Όλα όμως μεθοδεύτηκαν, ώστε να φαίνεται αυτή η επένδυση του Ομίλου Καραγεώργη και των ξένων συμφερόντων που βρίσκονται πίσω του σαν η μόνη σωτηρία για την περιοχή… Καμμιά άλλη πληροφόρηση δεν δόθηκε ολοκληρωμένα και σωστά στους κατοίκους της περιοχής. Στα μάτια τους, οι διαμαρτυρίες των επιστημόνων, των τεχνικών, των αρχαιολόγων, των εταιρειών προστασίας της φύσεως και του περιβάλλοντος, από την Αθήνα, δεν χαρακτηρίζονται από κατανόηση των προβλημάτων τουςΎ εμποδίζουν αυτό που φαντάζει στα μάτια τους σαν ένα Ελδοράδο.
2. Για τους κατοίκους της Πύλου οι «χορτασμένοι» των Αθηνών μιλάνε, βέβαια, για το περιβάλλον. Αλλά γι΄ αυτούς «το περιβάλλον δεν τρώγεται», όπως μου έλεγαν επί τόπου. Ποιος τους εξήγησε τι σημαίνει μακροχρόνια για τη ζωή τους, την υγεία τους, την ευημερία τους η καταστροφή του περιβάλλοντος; Πώς και από ποιους δείχτηκαν οι άλλες δυνατότητες για μια ανάπτυξη της περιοχής, που προσφέρεται για υδροβιολογικές καλλιέργειες με μεγάλη απόδοση, για ενοποιημένη γεώργο-κτηνοτροφική ανάπτυξη συμπληρωμένη με μικρές βιομηχανίες και με τουριστικές δραστηριότητες, που τις έχουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι κάτοικοι κι όχι τα τουριστικά συγκροτήματα – που κι αυτά καταστρέφουν και μολύνουν με τον τρόπο τους; Κι αν αυτά όλα ήσαν πραγματικά δυνατά, γιατί επί τόσα χρόνια εγκαταλείφθηκαν στο έλεος τους οι κάτοικοι της περιοχής;
3. Η πεδιάδα της Πύλου, λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας, κλίματος, βροχοπτώσεων μπορούσε να μετατραπεί σ’ ένα τεράστιο αγροτικό εργαστήριο. Τη χαρακτηρίζει όμως η καχεξία, η στασιμότητα, η μόνιμη κρίση, που χαρακτηρίζουν γενικά την ελληνική γεωργία. Σ’ αυτήν η εξαρτημένη και ανισόρροπη ανάπτυξη, που γνωρίσαμε, δεν έδωσε τα μέσα ν’ αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, με άνοδο της παραγωγικότητας, δημιουργία ανταγωνιστικών γεωργικών βιομηχανιών, συνεταιριστική εμπορία – που είναι οι κύριοι συντελεστές για την άνοδο του γεωργικού εισοδήματος.
4. Όπως είχε εγκαταλειφθεί γεωργικά, έτσι είχε εγκαταλειφθεί και τουριστικά η περιοχή. Γιατί ποια χώρα θα διέθετε κάστρα σαν της Μεθώνης ή πόλεις – μνημεία όπως η Πύλος, με την ανείπωτη ομορφιά του κόλπου του Ναυαρίνου, με δίπλα το μυκηναϊκό παλάτι του Νέστορα και θα τ’ άφηνε στην ερήμωση και την κατάπτωση, όπως τ’ αφήσαμε εμείς; Πού είναι η Κτηματική Τράπεζα ή όποια άλλη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, για να βοηθήσουν τους Πυλίους να διαρρυθμίσουν σωστά τα σπίτια τους ή να χτίσουν άλλα, μικρά, ωραία προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, για να δέχονται αυτά τους ξένους;
5. Ενδιαφέρονται οι Πύλιοι να γίνουν ανειδίκευτοι εργάτες σε ναυπηγείο, τσιμεντάδικο και χαλυβουργείο; Ασφαλώς όχι. Ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούνε τους άλλους που θα έρθουν να δουλέψουν, είτε σαν τεχνικό προσωπικό, είτε σαν ειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι εργάτες, ανοίγοντας ξενοδοχεία, εστιατόρια; Μπακάλικα, γκαράζ και, γενικά ν’ αναπτύξουν δραστηριότητες του «τριτογενή» τομέα, χωρίς να γίνουν ούτε αγρότες ούτε εργάτες, αλλά παρασιτικοί μικροαστοί; Δεν θα διστάσουν να χτίσουν τα πιο ανόσια τερατουργήματα από μπετόν όπου – όπου κι όπως – όπως μέσα στην πόλη ή έξω απ’ αυτήν, που θ’ αναπτυχθεί εκτρωματικά, όπως τόσες άλλες επαρχιακές πόλεις, κατά το πρότυπο της Αθήνας. Κανείς δεν μίλησε μέχρι στιγμής για την ανάγκη που υπάρχει να κηρυχθεί ολόκληρη αυτή η ωραία πόλη της Πύλου σαν διατηρητέα πόλη – μνημείο. Αν γινότανε αυτό από τώρα, ίσως να μη βιάζονταν τόσο πολύ οι Πύλιοι για την εγκατάσταση του ναυπηγείου, του τσιμεντάδικου και του χαλυβουργείου…
6. Η μεθόδευση, από μέρους των ενδιαφερομένων, καπιταλιστικών συμφερόντων είχε αρχίσει από την περίοδο της δικτατορίας. Κι όμως μια «Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Μεταφορών Επικοινωνιών», που είχε συσταθεί, αποφάνθηκε, μετά κι από γνωμάτευση του ΚΕΠΕ στις 17/6/72, ότι δεν ενδείκνυται να ιδρυθεί, στον όρμο του Ναυαρίνου, ούτε καν το ναυπηγείο και υποδείκνυε για την εγκατάσταση του μια περιοχή βορειότερα, απέναντι στη νήσο Πρώτη, που «δημιουργεί υπήνεμον περιοχήν εις την θέσιν ταύτην». Επίσης η ομάδα αυτή εργασίας αποφάνθηκε υπέρ ενός κρατικού ή ημικρατικού φορέα για την ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί ο επενδυτής επέμεινε στον όρμο του Ναυαρίνου; Γιατί περιόριζε στο ελάχιστο το κόστος για τα έργα υποδομής. Αποδεικνύεται έτσι ότι, όχι για να εξυπηρετηθεί η Πύλος και οι Πύλιοι, αλλά για να μην υποβληθεί σε «περιττά» έξοδα ο επενδυτής. Οι Πύλιοι χρησιμοποιήθηκαν, αλούστατα, σαν «ομάδα πιέσεως».
7. Ποιες εγχώριες (δηλαδή, ελληνικές) πλουτοπαραγωγικές πηγές αξιοποιούν οι επενδύσεις του Ομίλου Καραγιώργη στην Πύλο και ποιες εσωτερικές ανάγκες της χώρας εξυπηρετούν; Απλούστατα, χρησιμεύουνε για υπόβαθρο «βρώμικων» βιομηχανιών, τελείως ξένων προς την ελληνική οικονομία. Όσο για τις συναλλαγματικές ωφέλειες απ’ αυτή την επένδυση, αναλύθηκαν με συντριπτικά στοιχεία, από τους μηχανικούς Π. Δουκάκη και Ι. Παπαδημητρίου στις εισηγήσεις τους στη Δημόσια Συζήτηση που (οργάνωσε το ΤΕΕ στο Πολυτεχνείο στις 17/10/75 για την Πύλο. Κι αποδείχτηκε ότι οι συναλλαγματικές και οι άλλες οικονομικές ωφέλειες είναι ελάχιστες για τη χώρα μας. Δυστυχώς, αυτή η άποψη ελάχιστα τονίστηκε στην κοινή γνώμη, που έμεινε με την εντύπωση ότι μερικοί αρχαιολόγοι κι αεροβάμονες επιστήμονες («αυγοκέφαλοι») θέλουν να εμποδίσουν την εκβιομηχάνιση της περιοχής για χάρη μερικών… αρχαίων!
8. Εδώ και πολύν καιρό, ο Όμιλος Καραγιώργη μοίρασε σημαντικά ποσά στην περιοχή, για να «αγοράσει χτήματα». Οι τοπικές εφημερίδες όλου του νομού Μεσσηνίας είναι υπέρ του «έργου». Όσο για τους πολιτικούς και τους πολιτευτές του νομού, είναι όλοι τους, ανεξάρτητα από
κόμματα, υπέρ της δημιουργίας του ναυπηγείου στον όρμο του Ναυαρίνου, για να μην έρθουν «σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των κατοίκων». Έχουμε, λοιπόν, το απαράδεκτο για υπεύθυνα σε δημοκρατία κόμματα, να διαβάζουμε δηλώσεις ή άρθρα, εκπροσώπων τους στην Αθήνα κατά του ναυπηγείου, ενώ οι τοπικοί πολιτευτές τους τηρούνε «σιγήν ιχθύος» χάριν ψηφοθηρίας, όταν θα έπρεπε να είναι οι ταγοί του λαού τους ενάντια σε μια τέτοια «εκβιομηχάνιση» σε μια τέτοια «ανάπτυξη».
9. Όπως και στη Δημόσια Συζήτηση του ΤΕΕ για την Πύλο υπήρξε ένας διάλογος κωφών ανάμεσα σ’ αυτούς, που έκαναν τις παρεμβάσεις και το ακροατήριο από τη μια μεριά και στους «εκπροσώπους των Πυλίων» από την άλλη, με αποτέλεσμα μάλιστα ν’ αποχωρήσουν οι τελευταίοι· έτσι σαν διάλογος κωφών εμφανίζεται όλη η συζήτηση για το ναυπηγείο και τις άλλες βιομηχανίες στην Πύλο, ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι υπέρ της «βιομηχανικής» ανάπτυξης και σ’αυτούς που είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Και σ’ αυτή την περίπτωση και σ’όλες τις άλλες, η αντίθεση είναι επίπλαστη· δεν υπάρχει. Η αντίθεση υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτή την εξαρτημένη, καταστρεπτική για το περιβάλλον και για τα εθνικά συμφέροντα, ανάπτυξη, και σε μια άλλη ανάπτυξη, μ’ άλλη λογική, μ’ άλλες προτεραιότητες, προγραμματισμένη, ισόρροπη, που σέβεται τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον. Αν αυτό δεν καταδειχτεί, το οικολογικό κίνημα δεν θα γίνει σύντομα, όπως πρέπει, λαϊκό κίνημα ευρείας αμφισβήτησης. Και το ψευτοδίλημμα «ανάπτυξη ή προστασία του περιβάλλοντος» θ’ αποβαίνει υπέρ των πιο ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων.»
17 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:45 μμ
σχολιαστής
Διακοπή εργασιών στην ΠΟΤΑ ζητεί ο Περικλής Κοροβέσης ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
http://kpylos.blogspot.com/2008/02/blog-post_3085.html
17 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:47 μμ
σχολιαστής
Kαι για τους …τεμπέληδες
Σάββατο, 16 Φεβρουάριος 2008
Διακοπή εργασιών στην ΠΟΤΑ ζητεί ο Περικλής Κοροβέσης ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Διακοπή των εργασιών στην ΠΟΤΑ ζητεί με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας ο κ. Κοροβέσης ερωτά τους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού:
1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες και να ανακληθούν όλοι οι αντισυνταγματικοί νόμοι και αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία: του περιβάλλοντος της λιμνοθάλασσας της Πύλου –Διβάρι (σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας –ΣΣΠΕ), των αμμοθινών, τόπο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής του μοναδικού στην Ευρώπη σπάνιου είδους χαμαιλέοντα (Chameleo africanus), της παραποτάμιας βλάστησης του ποταμού Σελά, των νερών του Σελά και του Ξεριά, που αντλούνται και μεταφέρονται ήδη στις λιμνοδεξαμενές της τουριστικής επιχείρησης.
2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί προς τις αρμόδιες αρχές και προς την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να σταματήσουν και ανακληθούν οι άδειες εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής γηπέδου γκολφ, στον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύφθηκε στου Ρωμανού αφενός και αφετέρου να προληφθούν καταστροφές αρχαιολογικών χώρων από τις τεράστιας κλίμακας εργασίες διαμόρφωσης των γηπέδων των έργων στο τμήμα Πύλου, όπου ήδη διαπιστώνονται ευρύτατες επεμβάσεις με εκχερσώσεις, επιχώσεις, εκσκαφές, εκριζώσεις αιωνόβιων ελαιοδένδρων και κατασκευές, χωρίς οικοδομική άδεια, που έχουν ήδη αλλοιώσει το περιβάλλον του ιστορικού κόλπου του Ναβαρίνου.
3. Με δεδομένο ότι ο νόμος χωροθέτησης είναι αντισυνταγματικός, επομένως και η χρηματοδότηση του έργου, τι θα γίνει με τα 145 εκ. της επιδότησης, που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί στην Μεσσηνία, με το τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα.
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 16/02/2008
17 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:48 μμ
σχολιαστής
Και λίγο ΚΚΕ
http://kpylos.blogspot.com/2008/02/blog-post_19.html
17 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:50 μμ
σχολιαστής
Kαι αντώνη Σαμαρά έχουμε
Ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ακόμα: «Δεύτερον, θα πρέπει να συνεχίσει μ’ αυτό το ρυθμό το γρήγορο, το έργο της η ΠΟΤΑ.
http://kpylos.blogspot.com/2008/02/blog-post_1452.html
17 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:57 μμ
σχολιαστής
“ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ”
Ερωτήματα για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην ΠΟΤΑ
http://kpylos.blogspot.com/2008/01/blog-post_17.html
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Η δοκιμασία της ΠΟΤΑ Πυλίας
http://kpylos.blogspot.com/2008/01/blog-post_5865.html
17 Φεβρουαρίου, 2008 στις 8:03 μμ
σχολιαστής
Tί λέει ο Νομάρχης Μεσσηνίας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΚΟΣ: Βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει η ΠΟΤΑ
http://kpylos.blogspot.com/2008/01/blog-post_12.html
Kαι αφού ξεσήκωσα απο το blog του Κώστα απο την Πύλο, του κλέβω άλλο ένα με …γαιδουροδουλιές.
Είναι κανείς γιά……..γαϊδουροδουλειές;
Ελληνικές γαϊδάρες στο Βέλγιο δίνουν γάλα με 100 ευρώ/ λίτρο
http://kpylos.blogspot.com/2007/12/blog-post_16.html
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 11:32 πμ
nik.athenian
Θα δούμε και στον τόπο μας περιβαλλοντικές επενδύσεις;
Μπορεί η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας να μην είναι τόσο μεγάλη όσο άλλες φορές, ωστόσο ίσως αποδειχτεί ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως οι ρυθμοί ανάπτυξης. Καθώς φαίνεται μάλιστα θα έχει επιπτώσεις σε πολύ περισσότερους κλάδους από άλλες φορές. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει φαινόμενα αποσταθεροποιητικά για την κοινωνία.
Το πλήγμα σε μικρότερο βαθμό βέβαια φαίνεται ότι θα το δεχτούν και οι άλλες οικονομίες, ακόμη και οι Ασιατικές. Όλα είναι ένα ντόμινο εξάλλου.
Όσο για τα μέτρα θεραπείας της, η χαλαρότερη νομισματική πολιτική, με μειώσεις επιτοκίων και ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, αμφισβητείται πλέον ανοικτά για την ικανότητά της να αποκαταστήσει όσα άφησε πίσω του ο τυφώνας των subprimes.
Οι οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, αρχίζουν να μιλάνε για μια νεοεμφανιζόμενη πρόκληση στη νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι παγκόσμιες αγορές. Η φάση αυτή είναι της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης των αποθεμάτων νερού και άλλων φυσικών πόρων.
Η φάση αυτή που γεννάει πλήθος ανησυχιών, γεννάει όμως και πλήθος ευκαιριών για δράση. Πιστεύω ότι αυτός μπορεί να είναι ο επόμενος τομέας δράσης για τις επιχειρήσεις και το νέο επενδυτικό εργαλείο που φαίνεται ότι θα «αναστήσει» ξανά τις αγορές. Οι περιβαλλοντικές επενδύσεις δεν κρίνονται αντιπαραγωγικές όπως άλλοτε. Αντίθετα, μπορούν συγχρόνως να αποφέρουν κέρδη και να δώσουν το φιλί της ζωής στο παρά πέντε.
Μήπως όμως όλα τα παραπάνω, μπορεί να τα δούμε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκτός από τον τόπο μας;
Κατακαημένη Αράχωβα και Γιάλοβα. Γλυτώσατε απ’ τον Μπραΐμη και θα το βρείτε απ’ τους ντόπιους και μισοντόπιους.
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 12:04 μμ
σχολιαστής
O Mπόμπολας είναι …κάτω απο τ’ αυλάκι;
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 2:11 μμ
nik.athenian
Εκτός από τις περιοχές της Γορτυνίας και των Καλαβρύτων που ανέδειξαν παραδοσιακούς χτίστες, σημαντική προσφορά στη διαμόρφωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Μοριά είχαν και χτίστες από την περιοχή Φενεού, Κυνουρίας και Λακωνίας. Από ένα χωριό του Φενεού, την Γκούρα, καταγόταν και ο αρχιμάστορας Κωνσταντής Μπόμπολας. Τον συναντάμε σε συμφωνητικό ανάληψης έργου το 1821, στα Μεγάλα Δερβένια. Το έγγραφο σώζεται.
Από τότε φαινόταν ότι το όνομα είχε ροπή στην εργολαβία. 🙂
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 6:09 μμ
Πάνος
νικ,
μια και αναφέρεσαι στο 1821, διαβάζοντας χθες τον Φωτάκο ανακάλυψα στη λίστα «καπεταναίοι ακολουθούντες ως σωματοφύλακες» (τον καπετάν Θοδωράκη Κολοκοτρώνη) και έναν προ-προ- πάππο, τον καπετάν Σπύρο. Υποθέτω πως αν με έβλεπε να πληκτρολογώ για την καλύβα (και γενικώς) θα αναστέναζε εκ βάθους καρδίας… 🙂
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 7:27 μμ
σχολιαστής
Απο το πρώτο δάνειο που πήραμε το 1820-τόσο, πάνω απο 2 εκατ. δραχμές, μόνο 300 χιλιάδες χρησιμοποιήθηκαν για έργα. Απο τότε το ξέρανε το κόλπο, για να μη λέμε ότι σήμερα χόντρυνε το παιχνίδι. 🙂
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 8:21 μμ
Πάνος
Λίρες. Οι δραχμές ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα, από τους Βαυαροί.
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 8:38 μμ
Παπούλης
Τα ρέστα τάφαγαν κάτι παλληκάρια όπως ο Σταύρου , γραμματέας του Μπαρμπαλάζαρου και μετέπειτα ιδρυτής του φιλανθρωπικού μαγαζιού που σήμερα λέγεται Εθνική Τράπεζα και ο φαναριώτης Ορλάνδος , ως άλλος Orlando furioso…
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 8:47 μμ
Πάνος
«Πολίτες κατά του λιθάνθρακα»; Όου γιές – ετοιμάζονται να αποκλείσουν (συμβολικά) τη Γέφυρα στο Ρίο, την επόμενη Κυριακή!
http://lithanthrakas.wordpress.com/
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 8:53 μμ
σχολιαστής
Λίρες. Ιδού και η …ανάλυση.
Α’ Δάνειο (21/2//1824):800.000 λίρες. Στάλθηκαν στην Ελλάδα 298.726 λίρες σε χρήμα και 10.063 σε εφόδια. Τα άλλα φαγώθηκαν πριν δοθούν. Τα χρήματα που έφτασαν κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο
Β’ Δάνειο (7/2/1825) 2.000.000 λίρες. Πραγματικό ποσό 1.100.000 λίρες. Στάλθηκαν στην Ελλάδα 232.558 λίρες.
Οι πρόγονοι ήταν μεγάλες φυσιογνωμίες.
18 Φεβρουαρίου, 2008 στις 8:58 μμ
σχολιαστής
Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα
http://www.skai.gr/master_story.php?id=72427
27 Φεβρουαρίου, 2008 στις 9:11 πμ
bioannis
Ακτές από τσιμέντο / του Σπύρου Χριστόπουλου
23-02-2008
Αναδημοσίευση από τη «City Press»
Click to access 22_02_08_SAL_PINAKES_AUTO%23.pdf
Ταξιδεύοντας οδικώς από τη Βαρκελώνη προς το νότο της Ισπανίας και τις μεσογειακές ακτές της, δύο στοιχεία αφήνουν άναυδο τον τουρίστα.
Το πρώτο έχει να κάνει με το κόστος των διοδίων, καθώς για περίπου 300 χιλιόμετρα , όσο είναι δηλαδή η απόσταση μέχρι τη Βαλένθια, ο ανέμελος ταξιδιώτης καλείται να δώσει περίπου 60 ευρώ.
Από τη Βαλένθια και με κατεύθυνση το Αλικάντε, τη Μούρθια και την Ανδαλουσία κατά μήκος της ακτογραμμής, τον οικονομικό πανικό διαδέχεται η κατάπληξη ενώπιον του οικοδομικού οργασμού: γερανοί, πολυώροφοι οικοδομικοί όγκοι, θηριώδεις ξενοδοχειακές μονάδες και «σετάκια» από ομοιόμορφα χωριά κατακλύζουν και παραμορφώνουν το πανέμορφο μεσογειακό τοπίο, το οποίο έχει παραδοθεί στις διαθέσεις μιας άναρχης και βίαιης τουριστικής ανάπτυξης.
Το παραθεριστικό μοντέλο της Ισπανίας
Το μοντέλο της παραθεριστικής κατοικίας εισήχθη στην Ισπανία κατά τη δεκαετία του 1970 -είχε προηγηθεί το παράδειγμα της Γαλλίας και των μεσογειακών ακτών της (Ριβιέρα, Κυανή Ακτή)- με τη μορφή κυρίως παραθεριστικών χωριών, που το ένα διαδέχεται το άλλο στο τοπίο.
Η οικονομική άνεση του Βορειοευρωπαίου και το όνειρό του για γεράματα στον ηλιοκαμένο και παραθαλάσσιο νότο ήταν η αφορμή. Αιτία υπήρξε η υστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας σε σύγκριση με την αναπτυγμένη δυτική Ευρώπη, αλλά και η συνειδητοποίηση των σημαντικών εσόδων που θα μπορούσαν να αντληθούν από την εκμετάλλευση του μεσογειακού κλίματος, γεγονότα που οδήγησαν σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία.
Οι κατευθύνσεις αυτές αποτέλεσαν το κίνητρο για μια άνευ προηγουμένου οικοδομική δραστηριότητα. Η Ισπανία έφτασε να αντιπροσωπεύει το 40% όλου του κατασκευαστικού έργου στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το αρνητικό ρεκόρ της ταχύτερης αστικοποίησης της ακτογραμμής.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Στην επαρχία της Βαλένθια, το ένα τρίτο της ακτογραμμής έχει γίνει τσιμέντο, όπως έχει συμβεί και με τα 3/5 των ακτών της Ανδαλουσίας, ενώ τμήματα των ακτών της Μάλαγα έχουν οικοδομηθεί στο 100%, τάση που εξαπλώνεται στη Γρανάδα, την Αλμέρια, το Κάδιξ και την Ουέλβα.
Από το 1987 έως το 2000 η δομημένη επιφάνεια της χώρας αυξήθηκε κατά 30%, όταν το 34% όλης της ισπανικής ακτογραμμής και σε βάθος ενός χιλιομέτρου έχει καταληφθεί από τεχνητές κατασκευές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της «γκρινπίς», βάσει των οποίων το 60% της ακτογραμμής της Ισπανίας είτε έχει αστικοποιηθεί, είτε έχει χάσει τα φυσικά του χαρακτηριστικά.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Η βίαιη αστικοποίηση των παράκτιων περιοχών επέφερε σειρά περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων και επιπτώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της άναρχης ανάπτυξης, 273 παράκτιες πόλεις της Ισπανίας στις τέσσερις περιοχές που «αγκαλιάζουν» τη Μεσόγειο, και στις οποίες διαμένουν περίπου 4.3 εκατομμύρια άνθρωποι (πληθυσμός που διπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες) δεν διαθέτουν επαρκές σύστημα επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων, με λογικό επακόλουθο τη μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων.
Ύστερα από παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής, η Ισπανία αναγκάστηκε να απαγορεύσει το κολύμπι σε 365 παραλίες.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται ότι η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 1,500% τα τελευταία 15 χρόνια, με την επιστημονική κοινότητα της χώρας να υπογραμμίζει ότι καταναλώνεται δύο φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή που μπορεί να διοχετεύσουν τα ποτάμια και οι υπόλοιποι υδάτινοι πόροι της χώρας (τα τελευταία χρόνια η ξηρασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ισπανίας). Το πιο ηχηρό «καμπανάκι» όμως έρχεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι η διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Η πλέον φημισμένη (και άλλοτε «σημαία» της εν λόγω τουριστικής ανάπτυξης) Κόστα ντελ Σολ, της οποίας το 70% έχει καταστραφεί και καλυφθεί από τσιμέντο και άσφαλτο, έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος περιβαλλοντικά τουριστικός προορισμός στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της αγοράς ακινήτων και της οικοδόμησης παραθεριστικών κατοικιών στις παραπάνω περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν. Η κόπωση αποδίδεται στην τάση σταθεροποίησης της εισροής αλλοδαπών τουριστών την περίοδο 2001-2004, καθώς η αύξηση αυτή την περίοδο ήταν της τάξης του 0.1%.
Φαίνεται ότι το φαινόμενο της «κόπωσης» είναι διαρθρωτικό και όχι συγκυριακό, αναδεικνύοντας τα όρια της μερικής οικονομικής ανάπτυξης που δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση.
‘Αλλωστε, και οι ίδιες οι επαγγελματικές ομάδες των ξενοδόχων έχουν απευθύνει έκκληση για την άμεση διακοπή των προγραμμάτων δόμησης των παράκτιων περιοχών. «Η Ισπανία καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα έντονη κρίση. Ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της (σ.σ. 12%) εξαρτάται από την τουριστική βιομηχανία και τον κατασκευαστικό τομέα. Σήμερα δεν υπάρχει ζήτηση. Έχει δυσφημιστεί η Ισπανία και ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός. Τα παράλιά της έχουν χάσει τους τουρίστες, αλλά πλέον χάνει και τους αγοραστές κατοικιών, οι οποίοι αντιδρούν στην αγορά κατοικίας σε μια αστικοποιημένη -όπως είναι σήμερα- περιοχή. Όλη αυτή η βιομηχανία είναι μετέωρη» λέει στη «city press» ο Κρίτωνας Αρσένης, υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της «ελληνικής εταιρείας για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού».
Διαφθορά και διαπλοκή
Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ανάπτυξης αυτής είναι ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των κτισμάτων είναι παράνομο και προϊόν διαφθοράς. Η ισπανική αστυνομία ερευνά τουλάχιστον 200 περιπτώσεις για παράνομες κατασκευές στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ ο δήμαρχος της Μαρμπέλα (στην Κόστα ντελ Σολ) και ο υπεύθυνος πολεοδομίας έχουν συλληφθεί, διωκόμενοι για διαφθορά και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Κατηγορούνται ότι επέτρεπαν την παράνομη οικοδόμηση ολόκληρων παράκτιων περιοχών με αντάλλαγμα μέρος των κατοικιών ή χρήματα, καθώς, όποτε ήταν αναγκαίο, προχωρούσαν στην τροποποίηση πολεοδομικών κανονισμών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικά εμπόδια για τα έργα οικοδόμησης, ακόμα και αν θα προέκυπταν περιβαλλοντικές συνέπειες. ‘Αλλωστε, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε την Ισπανία για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε στη μεσογειακή ακτή της, κατηγορώντας την για ελαστική νομοθεσία, αδηφάγους κατασκευαστές και διεφθαρμένους πολιτικούς. Το 2007 οι αρχές προχώρησαν στην κατεδάφιση 665 παράνομων κατασκευών, ενώ αναμένεται το γκρέμισμα να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Το υπουργείο περιβάλλοντος της Ισπανίας, στην προσπάθειά του να ανακόψει την κατασκευαστική αναρχία, πρότεινε στην κυβέρνηση να αγοράσει τη γη που δεν έχει πέσει ακόμα στα χέρια των κατασκευαστών, να εντάξει στην κατηγορία των προστατευόμενων περιοχών όσες έχουν πάρει έγκριση για ανοικοδόμηση και να καταστρέψει τα κτίρια και τους χώρους αναψυχής που καταλαμβάνουν δημόσιες παραλίες. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του υπάρχοντος νόμου βάσει του οποίου τα πρώτα 100 μέτρα από την ακτογραμμή θα πρέπει να κηρύσσονται «ελεύθερα κατασκευής». Το κόστος της πρότασης αυτής ανέρχεται σε 5 δις ευρώ και αφορά περισσότερα από 700 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Στην πρόταση αυτή αντιδρούν έντονα οι τοπικές αρχές, οι οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε οικονομική επιβράδυνση τις περιοχές τους.
Αναζήτηση παρθένας γης
Πάντως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να αγχώνονται ιδιαίτερα με τα σχέδια επί χάρτου της ισπανικής κυβέρνησης και τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό. Αυτό άλλωστε πιστοποιούν και τα προγραμματισμένα για το μέλλον έργα, όπως προκύπτει από στοιχεία της γκρινπίς, βάσει των οποίων, εντός των επόμενων ετών, πρόκειται να κατασκευαστούν 3,000,000 δωμάτια, 200,000 ξενοδοχειακές κλίνες, 300 γήπεδα γκολφ και 100 μαρίνες, απειλώντας να καταστρέψουν περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό ενδιαφέρον (και συμφέρον) αναζητά νέα, παρθένα γη για να αναπτυχθεί.
Η Ελλάδα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων
Μία από τις χώρες στο στόχαστρο είναι και η Ελλάδα, όπου το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο τουρισμού που στην ουσία προωθεί τα παραθεριστικά χωριά. Η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ισπανικό μοντέλο, αλλά και τα αντίστοιχα παραδείγματα της Κύπρου και της Μάλτας. «Σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν κάποιο αναπτυγμένο μοντέλο τουρισμού, πολύ καλό όνομα διεθνώς, εκπληκτικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, θα ήταν καταστροφικό να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο. Θα οδηγήσει σε γρήγορο, ευκαιριακό πλουτισμό λίγων ανθρώπων, δεν θα υπάρξει αναδιανομή του εισοδήματος στην τοπική κοινωνία. Μελέτες δείχνουν ότι μια κλίνη παραθεριστικής κατοικίας απασχολεί το 1/6 της εργασίας που προσφέρει μια ξενοδοχειακή κλίνη. Θα γίνει πολύ κακό για το τίποτα χωρίς να ξέρουμε ποιος θα ωφεληθεί τελικά» λέει ο κ. Αρσένης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ανησυχία και οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση δεν έχουν ορίζοντα τετραετίας, αλλά εστιάζουν στο μακροπρόθεσμο μέλλον.
2 Μαρτίου, 2008 στις 10:54 πμ
σχολιαστής
Υπάρχει αφιέρωμα στο ΓΕΩ της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας στη Γιάλοβα. Γιατί πρέπει να ανασκολοπιστεί μια τόσο όμορφη περιοχή; Και γιατί πρέπει να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες εκατομμύρια ευρώ για να γίνει μια περιοχή NATURA, περιοχή ΚΑΤΟΥΡΑ;
Oι απαντήσεις είναι προφανείς.
11 Μαρτίου, 2008 στις 7:56 μμ
σχολιαστής
Aκρα του τάφου σιωπή
21 Μαρτίου, 2008 στις 9:56 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Στη σελίδα http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=tel080320.txt
θα βρείτε την απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Περικλή Κοροβέση]
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Τέταρτη είναι η με αριθμό 739/17.03.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Περικλή Κοροβέση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής ξενοδοχείων κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κοροβέση έχει ως εξής:
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε στον ημερήσιο Τύπο ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του Ν.2545/1997, με την οποία χαρακτήρισε «Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.)» και η περιοχή Μεσσηνίας (τμήματα Ρωμανού-Πύλου-Ρυζόμυλου), χωρίς να προηγηθεί Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, και μάλιστα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Πρόκειται για περιοχές μείζονος αρχαιολογικού-ιστορικού ενδιαφέροντος, ενταγμένες στον Εθνικό Κοινοτικό Κατάλογο «ΝΑΤURA» και στο πρόγραμμα «ΦΥΣΗ 2000».
Λαμβάνοντας υπόψη:
Το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα)
Διαμαρτυρίες πολιτών της περιοχής,
Τις εκτελούμενες εργασίες στου Ρωμανού, (ξενοδοχείων, γηπέδου γκολφ, με δημόσια επιχορήγηση 145 εκατ. ευρώ, (επί προϊστορικού οικισμού που ανασκάπτεται) με εντατικότατους ρυθμούς –και Κυριακές- όπου και το εργατικό ατύχημα (Σάββατο, 2/2/2008) με σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων),
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1.Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες και να ανακληθούν όλοι οι αντισυνταγματικοί νόμοι και αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος;
2.Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να σταματήσουν και να ανακληθούν οι άδειες εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής γηπέδου γκολφ στον αρχ. Χώρο του Ρωμανού καθώς και στο τμήμα της Πύλου, για να προληφθεί η καταστροφή του ιστορικού κόλπου του Ναυαρίνου;
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης.
(GM)
(BA)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ): Σχετικά με τα ζητήματα που θέτει η ερώτηση για διακοπή εργασιών, ανακλήσεις αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα κλπ, σας αναφέρω ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι σήμερα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία να κρίνεται αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου 2545/1997 για τις βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές έτσι ώστε να υπάρξουν από πλευράς Υπουργείου οι ανάλογες ενέργειες.
Η υπόθεση της περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης στη Μεσσηνία έχει εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση.
Επίσης, στο Υπουργείο δεν υπάρχει ούτε άτυπη πληροφόρηση σχετικά με τη θέση του δικαστηρίου παρά μόνο δημοσιεύματα, όπως αναφέρετε κι εσείς, κύριε συνάδελφε, στο κείμενο της ερώτησης σας, βάσει των οποίων δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη.
Επίσης, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία δικαστική απόφαση αναστολής εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου σε αυτήν την περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα επαναλαμβάνω δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει από πλευράς Υπουργείου καμία πράξη διακοπής εκτελούμενων εργασιών ή ανάκλησης αδειών που έχουν δοθεί.
Εφόσον τεθεί ζήτημα νομιμότητας από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι απολύτως φυσικό ότι θα μελετηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία στα πλαίσια της αρμοδιότητας του καθενός, έτσι ώστε να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Κοροβέσης έχει το λόγο.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε. Θέτω ένα ουσιαστικό πρόβλημα, που αφορά ένα έγκλημα περιβάλλοντος. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας βγάζει παράνομες αποφάσεις και τις κυκλοφορεί κρυφίως από κάτω; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να μην την έχετε υπόψη σας;
Μου μιλάτε με μία τυπικότητα και με χαρτιά ενώ του έγκλημα συντελείται. Είναι σαν να μου λέτε ότι έγινε ένα έγκλημα αλλά δεν υπάρχει εισαγγελέας. Τι θα δούμε, την ουσία ή τα χαρτιά; Κανονικά είναι θέμα λειτουργίας του κράτους και πως συντονίζεται. Δεν μπορεί το μισό κράτος να μην ακούει τίποτα και το άλλο μισό κράτος να βγάζει αποφάσεις.
Άρα λοιπόν αυτό που μου λέτε, εάν το πάρω με τη δική σας τη λογική μάλιστα για να υπάρχει και συναίνεση που τη θέλετε, δεσμεύεστε να γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα μόλις πάρετε την απόφαση. Και αυτό θέλω να μου πείτε, μόλις πάρετε την απόφαση καθαρογραμμένη, θα το γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα, ναι ή όχι;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ): Εκπλήσσομαι, κύριε συνάδελφε, για τα λεγόμενά σας. Για ποιο έγκλημα μιλάτε; Υπάρχουν νόμοι εδώ και επτά – οκτώ χρόνια, υπάρχουν κοινές υπουργικές αποφάσεις, υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες εφαρμόζονται. Για ποιο έγκλημα μιλάτε; Εσείς ο ίδιος στο κείμενο της ερώτησής σας αναφέρετε αν θα λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Είναι δυνατόν η διοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία να λειτουργήσουν βάσει δημοσιευμάτων;
Σας είπα και πριν και το επαναλαμβάνω, ότι μόλις εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την έχουμε στα χέρια μας, θα πράξουμε αναλόγως. Προφανώς θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως έχουμε κάνει με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ πολύ.
21 Μαρτίου, 2008 στις 10:13 μμ
Πάνος
Υποκρισίααααααααα….
…και από την άλλη,
μπράβο στον Περικλή Κοροβέση!
21 Μαρτίου, 2008 στις 11:27 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Ναι !
Έτσι κάποιες μοναχικές φωνές μας βοηθούν να αντέχουμε!
Επιτέλους αυτό που περίμενα ! Να φανεί απλά ότι όχι μόνο δεν έχουμε όλοι ενθουσιαστεί αλλά υπάρχουμε και κάποιοι που θεωρούμε ότι το καλό του τόπου είναι να γκρεμιστούν . …
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:59 πμ
σχολιαστής
Ο κ. Καλογιάννης, είναι άξιος γιός του πατέρα του, που πήρε την κάλπη στην πλάτη, σε ψηφοφορία της βουλής και …έφυγε. 🙂
Παρεμβάσεις όπως αυτή του Περικλή Κοροβέση, εκπέμπουν το μήνυμα ότι πρέπει να στέλνουμε στη βουλή, αξιόλογους ανθρώπους. Γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα.
26 Μαρτίου, 2008 στις 7:41 μμ
σχολιαστής
http://dimitris.glezos.com/weblog/2005/08/03/paradises/
31 Μαρτίου, 2008 στις 6:17 μμ
σχολιαστής
Μέσα στο 2009 η ολοκλήρωση του δρόμου Ρωμανού – Γαργαλιάνοι
http://kpylos.blogspot.com/2008/03/2009.html
Λόγω των θηρίων που χτίζονται στο Ρωμανού, γίνεται δρόμος!!!
Η «πρόοδος» έρχεται λόγω της καταστροφής. 🙂
2 Απριλίου, 2008 στις 6:32 μμ
σχολιαστής
http://kpylos.blogspot.com/2008/03/blog-post_267.html
Σπαρταριστοί διάλογοι Παπαρήγα-Κωνσταντακόπουλου όπως
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σε πολλά σημεία υπάρχει ιδεολογική διαφορά και σημείωσε χαρακτηριστικά προς τον κ. Κωνσταντακόπουλο: «Θα σας θυμούνται πιο καλά όταν όλα αυτά τα ξενοδοχεία γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία»
*******************copy-paste**************************
Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΡΩΜΑΝΟΥ
Και από την ΠΟΤΑ “τα έριξε” σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμό
Σκληρή επίθεση προς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό εξαπέλυσε χθες η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δήλωσή της προς τα ΜΜΕ, από την ΠΟΤΑ όπου βρέθηκε για να μιλήσει στους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με την ΝΔ στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό να κάνουν διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ τους ποιος θα ξεγελάσει περισσότερο το λαό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πραγματικά δεν πάει άλλο, πολύ περισσότερο που μετά το ασφαλιστικό έρχονται και νέα μέτρα για τις απολύσεις, την αύξηση της εργασίας στο Δημόσιο κ.ά. Το ΚΚΕ θα ξεκινήσει μια νέα πορεία στο λαό αυτή την περίοδο, όπου θα αναπτύξει και τις θέσεις τους ΠΑΜΕ στα μεγάλα προβλήματα στις διεκδικήσεις του σήμερα, αλλά και την πολιτική πρόταση διεξόδου που αυτήν έχει ανάγκη ο λαός μακριά και πέρα από τους ψευτοανταγωνισμούς και την ψεύτικη αντιπολίτευση στην άγρια πολιτική της ΝΔ».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟ
Για το μέγεθος των εγκαταστάσεων της ΠΟΤΑ και το τι θα περιλαμβάνεται σε αυτή ενημέρωσε την γενική γραμματέα του ΚΚΕ ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στην χθεσινή επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ στο Ρωμανού. Μάλιστα αντάλλαξαν αρκετές απόψεις γύρω από θέματα τουρισμού και εργασίας σε φιλικό κλίμα – αν και σε αρκετά σημεία οι απόψεις τους ήταν διαφορετικές αλλά σεβαστές, όπως τονίστηκε.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σχέση που έχει με τους εργαζόμενους, στους οποίους -όπως τόνισε- θέλει να είναι πάντα κοντά και για τους οποίους έχει αρκετές ευαισθησίες. Επισήμανε δε ότι τα καράβια του είναι με ελληνική σημαία και με Ελληνες ναυτικούς και υπογράμμισε ότι με πολλή αγάπη για τον τόπο του θέλησε να επενδύσει στη Μεσσηνία.
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σε πολλά σημεία υπάρχει ιδεολογική διαφορά και σημείωσε χαρακτηριστικά προς τον κ. Κωνσταντακόπουλο: «Θα σας θυμούνται πιο καλά όταν όλα αυτά τα ξενοδοχεία γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία». Αναφερόμενη δε γενικότερα, τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν όλες οι εγχώριες πηγές ανάπτυξης καθώς στην Ελλάδα αναπτύσσονται κάποιοι τομείς υπέρμετρα ενώ κάποιοι άλλοι είναι ταπεινωμένοι. Προϊόντα, είπε, που μπορούμε να παράγουμε τα εισάγουμε.
Τέλος, αναφερόμενη στον τομέα του τουρισμού τόνισε ότι δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, σημείωσε ότι στην ΠΟΤΑ θα γίνεται μαζικός τουρισμός και όλες οι ανάγκες θα ικανοποιούνται μέσα στις εγκαταστάσεις και έτσι δεν θα έχει να κερδίσει τίποτα η περιοχή.
Απαντώντας πάνω σε αυτό ο κ. Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι θα ωφεληθεί και η γύρω περιοχή και οι επιχειρήσεις σε αυτή, αφού ο τουρίστας θα επισκεφθεί και τον Μάραθο και την Γιάλοβα και την Πύλο, θα καθίσει εκεί και για το πρωινό του και για να φάει, δεν θα περιορίζεται μόνο στις εγκαταστάσεις.
Κ.Μπ. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 28-03-08
🙂
6 Απριλίου, 2008 στις 9:20 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Καλυβίτες κανονίστε όταν η ΠΟΤΑ περάσει στο λαό να μας δώσουν δωμάτια στην ίδια πτέρυγα.
6 Απριλίου, 2008 στις 9:47 μμ
Πάνος
«κουπόνια κοινωνικού τουρισμού στην ΠΟΤΑ», υπογραμμένα από την Αλέκα… Αυτός είναι τουρισμός!
14 Απριλίου, 2008 στις 6:29 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Αντιγράφο από το ΟΙΚΟ Απριλίου της Καθημερινής :
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ
της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
Μεσσηνία: με 300 πισίνες αλλά χωρίς… κηπευτικά
Οτι η ελληνική διοίκηση λαμβάνει «γκαμήλα» και δίνει «μυρμήγκι» είναι γνωστό. Οπως επίσης κι ότι συχνά δεν ομολογεί στη δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Ομως τέτοια ανατριχιαστική υποκρισία, τέτοια άνιση μεταχείριση (δημοτών και τουριστών) όπως αυτή από την πλευρά των ιθυνόντων στο νομό Μεσσηνίας, δεν συναντά καθημερινά κανείς. Το νερό είναι πόρος εν ανεπάρκεια. Οι «θυσίες» αυτονόητες. Κατανοητός ο πανικός του Συνδέσμου ΄Υδρευσης και της ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης) Καλαμάτας, αφού «η στάθμη του νερού στις πηγές του Πηδήματος βρίσκεται πολύ χαμηλά και θα μείνουν χωρίς νερό οι κάτοικοι των δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Θουρίας, Αριος, Αβίας (από την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» – την επισήμανση μας έκανε η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας). Συζητήσιμη καιη σύσταση της ΔΕΥΑ Μεσσήνης προς τους κατοίκους των χωριών να χρησιμοποιούν το νερό μόνο για ύδρευση (από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ) και να αποφύγουν να φυτέψουν φέτος οπωροκηπευτικά, έστω και σε μικρή κλίμακα, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην υδροδότηση. Στην ίδια περιοχή (Ν3ΐυΐΒ 2000), με δασωμένα βουνά, προστατευόμενους κολπίσκους, μαγευτικές παραλίες και με σοβαρά υδρολογικά προβλήματα (υφαλμύρωση λόγω υπεράντλησης), όπου χωροθετήθηκε η ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) Μεσσηνίας, την οποία ανέλαβε ξενοδοχειακός κολοσσός, αναμένεται να λειτουργήσουν δύο πολυτελή συγκροτήματα, το πρώτο με 142 ιδιωτικές και πολλές κοινόχρηστες πισίνες και το δεύτερο με 123 ιδιωτικές και πολλές κοινόχρηστες πισίνες… Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας χρηματοδοτήθηκε πέρυσι από τον κρατικό προϋπολογισμό με 146 εκατ. ευρώ, για να κατασκευαστούν μεταξύ άλλων και αυτές οι πισίνες, όπου θα κάνουν το μπάνιο τους -δίπλα στις μαγευτικές παραλίες !!!-προνομιούχοι τουρίστες, ενώ οι δημότες στα χωριά, που έχουν συνεισφέρει (όπως άλλωστε όλοι μας) με 16 ευρώ έκαστος στην ανέγερση μιας τουριστικής βιομηχανίας με μπόλικο πολιτικο-οικονομικό παρασκήνιο και πολλές κυβερνητικές διευκολύνσεις για να ξεπεραστούν «γραφειοκρατικά» κολλήματα, δεν μπορούν να φυτέψουν ούτε μια ντοματούλα… Αυτό είναι σκάνδαλο. Ντροπή!
14 Απριλίου, 2008 στις 9:15 μμ
σχολιαστής
ΘΥΜΩΜΕΝΗ, στην περιοχή της Γιάλοβας, έχουν αρχίσει να στερεύουν και οι γεωτρήσεις για το πότισμα των λιόδεντρων. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς το πότισμα στις ελιές είναι απαράδεκτο, αλλά είναι και αυτό μια ένδειξη για το τι περιμένει υδρολογικά την περιοχή.
Αλλά θα υπάρχει νερό στις πισίνες, για τα μπάνια, Γερμανών, Αυστριακών και Σουηδών. 🙂
14 Απριλίου, 2008 στις 11:08 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Πρέπει να επανέλθω με την εκδήλωση της «ΣΥΝεργασίας για τη Μεσσηνία» για τα νερά. Οι καλεσμένοι τους αποφάνθηκαν ότι το ισοζύγιο του νερού στη Μεσσηνία είναι θετικό. αν το πλεόνασμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε γήπεδα γκολφ είναι πολιτική απόφαση.
ΝΤΡΟΠΗ!!!!
ΘΥΜΟΣ!!!!
15 Απριλίου, 2008 στις 1:39 μμ
σχολιαστής
Πρόγραμμα κουνουποκτονίας με πρώτο… στόχο τη Γιάλοβα
http://kpylos.blogspot.com/2008/04/blog-post_14.html
15 Απριλίου, 2008 στις 5:36 μμ
bioannis
@Θυμωμένη,
Η «Θεματική Ομάδα Περιβάλλον» των Οικολόγων Πράσινων, αποφάσισε να οργανώσει ένα διήμερο στην Ηλεία στις 10 και 11 Μαίου, που θα περιλαμβάνει:
(α) Συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
(β) Επίσκεψη αντιπροσωπείας των ΟΠ στις πυρόπληκτες περιοχές και συζήτηση με κατοίκους
(γ) Ημερίδα με θέμα την πορεία αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών – διάλογο με φορείς και κατοίκους των περιοχών σε συνεργασία με τη ν αυτοδιοίκηση των περιοχών
(δ) Συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ και παρουσίαση των προτάσεων μας
Παρακαλώ σε, αν είσαι από την περιοχή, μήπως μπορείς να μας μεταφέρεις το τι τελικά έγινε ; Τουλάχιστον στην ημερίδα. Ενα ρεπορταζ αντικειμενικό, προσφορά στους καλυβίστας θα είναι οτι καλύτερο… Ευχαριστώ εκ των προτέρω.
16 Απριλίου, 2008 στις 7:40 μμ
σχολιαστής
Βιογιάννη, αφου θα κατεβείτε μέχρι εκεί, κάντε μια βόλτα και μέχρι τη Γιάλοβα.
16 Απριλίου, 2008 στις 7:51 μμ
σχολιαστής
Ερμες ελιές
http://kpylos.blogspot.com/2008/04/costa-navarino.html
************************copy-paste***********************
Μεταφυτεύσεις ελαιόδεντρων στην “Costa Navarino“
Η δαπάνη μεταφύτευσης κάθε ελαιόδεντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώ.
Στην Costa Navarino (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης -ΠΟΤΑ Μεσσηνίας) και πιο συγκεκριμένα στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία, τα τελευταία 3,5 χρόνια, η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. αναπτύσσει τέσσερις διαφορετικές περιοχές σε έκταση 12.000 στρεμμάτων κι έχει ξεκινήσει μια δαιδαλώδη προσπάθεια μεταφύτευσης χιλιάδων ελαιόδεντρων, προκειμένου να τα διαφυλάξει.
Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Τεσσερισήμισι χιλιάδες ελαιόδεντρα και χίλια οπωροφόρα δέντρα απομακρύνθηκαν προσωρινά από την Costa Navarino και φυτεύτηκαν σε παρακείμενες εκτάσεις για τις ανάγκες
υλοποίησης της πρώτης φάσης του έργου. Τα δέντρα αυτά σήμερα μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις εντός της Costa Navarino. Με το μοναδικό αυτό έργο μεταφοράς και μεταφύτευσης διατηρείται αναλλοίωτο το μεσσηνιακό τοπίο, με την ελιά να πρωταγωνιστεί στην περιοχή. Η δαπάνη μεταφύτευσης κάθε ελαιόδεντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώκαι η διαδικασία απαιτεί τη συντονισμένη προσπάθεια εξειδικευμένου προσωπικού, που αποτελείται από γεωπόνους, τοπογράφους μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου, μηχανολόγους, αλλά και χειριστές εξειδικευμένων μηχανημάτων εκσκαφής. Το εν λόγω εγχείρημα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της ΤΕΜΕΣ για το περιβάλλον και είναι ενδεικτικό σε ό,τι αφορά την προώθηση κατάλληλων δράσεων που θα διαφυλάξουν και θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά και την ιστορική κληρονομιά της Μεσσηνίας.
Η Costa Navarino αναμένεται να αποτελέσει μοντέλο αειφορικής προσέγγισης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς υπόκειται σε ιδιαίτερα αυστηρούς και απαιτητικούς περιβαλλοντικούς όρους, ενώ α ν α λ α μ β ά ν ε ι εθελοντικές φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που προστατεύουν το οικοσύστημα και διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της μεσσηνιακής γης. Ταυτόχρονα συνεργάζεται στενά με μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις και στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.
Στρατηγική
Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειαςκαι μείωση της εξάρτησης από συμβατικές πηγές, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας τουριστική επένδυση στην Ευρώπη που αξιοποιεί ευρέως το θερμικό δυναμικό της γης μέσω της εγκατάστασης εκτεταμένου συστήματος γεωθερμίας. Παράλληλα, σχεδιάζει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 22 MW, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Μ‘ αυτό το έργο η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας θα είναι το πρώτο τουριστικό θέρετρο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών (mixed-use resorts) που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.
[Από την εφημερίδα «Ημερησία»] «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 16/04/2008
**********************************************************
16 Απριλίου, 2008 στις 8:12 μμ
Πάνος
Κοντεύω να ξεράσω…
(σόρρυ, παίδες και κόρες…)
16 Απριλίου, 2008 στις 8:14 μμ
σχολιαστής
Δημοσιογραφία, όχι αστεία.
16 Απριλίου, 2008 στις 8:18 μμ
Alkibiades (??!)
Πολυ Ορεα…
16 Απριλίου, 2008 στις 9:36 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Τελικά με την ΠΟΤΑ τελικά θα βγει ένα καλό: Θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο πολλών φορέων, μέσων οργανώσεων, πολιτικών σχημάτων κ.λπ.
Γαν θέλετε να έχετε άποψη για τα τοπικά ΜΜΕ και τη συγκεκριμένη εφημερίδα ανατρέξτε στο φύλλο της επόμένης από τη δημοσίευση στην Ελευθεροτυπία της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ ……
16 Απριλίου, 2008 στις 9:39 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Επίσης αν θέλετε να θυμώσετε δείτε :
http://kpylos.blogspot.com/2008/04/costa-navarino.html
http://kpylos.blogspot.com/2008/04/blog-post_08.html
16 Απριλίου, 2008 στις 9:43 μμ
σχολιαστής
Ιδού η εφημερίδα
http://www.eleftherianews.gr
ΘΥΜΩΜΕΝΗ, δε μας λες την ημερομηνία. 😉
16 Απριλίου, 2008 στις 10:13 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Υπάρχει καλυβίτης που δε θυμάται πότε πήραμε τη χαρά ;
16 Απριλίου, 2008 στις 10:22 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Στις 11.1.2008 δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%D0%CF%D4%C1&a=&id=82104400
οι αντιδράσεις των τοπικών εφημερίδων από την επομένη στις 12.1.2008
16 Απριλίου, 2008 στις 10:23 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Sorry, στις 10.1.2008 στην Ελευθεροτυπία και στις 11.1.2008 στις τοπικές…
16 Απριλίου, 2008 στις 10:36 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Βρήκα αυτό
http://www.kalamatablogs.gr/Messinia_and_The_Mani/
και ανατρίχιασα!
16 Απριλίου, 2008 στις 11:00 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Λειψυδρία, μια πρόκληση για την ορθολογική διαχείριση των νερών προτάσεις για την Μεσσηνία ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποίησε στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» ο Νομαρχιακός Συνδυασμός «Συνεργασία για την Μεσσηνία» την Πέμπτη 10 Απριλίου 2008.
Ομιλητές ήταν ο Μανώλης Γλέζος,Βασίλης Περλέρος και Χάρης Σμυρνιώτης.
Το συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι το υδατικό ισοζύγιο της Μεσσηνίας είναι πλεονασματικό!!!
Σε συγκεκριμένη ερώτηση για την αξιοπιστία των μετρήσεων για τις παροχές του Σελλά και το θέμα της ΠΟΤΑ η απάντηση ήταν νερό περισσεύει αν θα χρησιμοποιηθεί για να ποτίζονται γήπεδα γκόλφ είναι πολιτική απόφαση!!!
Τώρα η Καθημερινή να γράφει με 300 πισίνες αλλά χωρίς κηπευτικά και ο ΣΥΝ τα παραπάνω …….
17 Απριλίου, 2008 στις 11:03 πμ
σχολιαστής
ΘYΜΩΜΕΝΗ, απίστευτη (και ανατριχιαστική) η φωτογραφία που παίζει κάποιος γκόλφ απέναντι απο τη Σφακτηρία.
Εχεις ακούσει και για την άμμο που θα φέρνει απο τη Σαχάρα;
Υ.Γ. Oσο για τη συμπεριφορά του ΣΥΝ, ας μην ξεχνάμε την επερώτηση στη βουλή,που τη θεωρώ θετικότατη ενέργεια γιατί έσπασε το φράγμα της σιωπής. Επίσης ο Μανώλης Γλέζος, έχει γράψει ιστορία στη διαχείριση των υδάτων στο νησί του όταν ήταν κοινοτάρχης. Αν έχεις κάποιο σύνδεσμο για να δούμε τι ειπώθηκε αναλυτικά, ίσως να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
17 Απριλίου, 2008 στις 1:49 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Δυστυχώς οι τοπικές εφημερίδες δεν έγραψαν τίποτα. Αναρωτιέμαι γιατί ;;;
Η ερώτηση του Κοροβέση ήταν μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση.
Δεν αποτελεί όμως συγχωροχάρτι για τη στάση των τοπικών παραγόντων (τουλάχιστον για μένα ).
Η παρουσία του Γλέζου – με την ιστορία του στα διαχείριση ων υδάτων – δεν απέτρεψε από το να ειπωθεούν αυτά που ειπώθηκαν.
Και αναρωτιέμαι
α) για την παρουσία του Νομάρχη και προέδρου της ΕΝΑΕ
β) για την επιλογή των ομιλητών
Διότι είναι περίεργο πριν ένα χρόνο να κάνει ημερίδα για τα νερά η ΝΑ με ομιλητήτ το Σαμπατακάκη ο οποίος έβαλε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την επάρκεια στη Δυτική Μεσσηνία.
Αυτές είναι οι προσωπικές μου εκτιμήσεις. Καθυστέρησα να αναφερθώ στην ημερίδα γιατί έψαχνα να βρώ μια αναφορά στις τοπικές εφημερίδες. Όμως δε βρήκα τίποτα……
17 Απριλίου, 2008 στις 2:26 μμ
σχολιαστής
Φυσικά δε δίνουμε συγχωροχάρτια. Είδες όμως πως έχουν αδιαφορήσει οι πάντες, οπότε κάθε ενέργεια που σπάει τον τοίχο της σιωπής είναι σπουδαία.
Αλήθεια, εσυ που μάλλον ξέρεις πρόσωπα και πράγματα καλύτερα απο μας τους μετανάστες, ένας Ο-Π που κατέβαινε για βουλευτής με τους πράσινους στη Μεσσηνία, ο μοναδικός υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο, τι λέει. Εχει κάποια παρουσία ή αγνοείται;
17 Απριλίου, 2008 στις 6:04 μμ
σχολιαστής
Δείτε το βίντεο με τον κ.Κωσταντακόπουλο. Για πρώτη φορά έχουμε και εικόνα 😉
http://www.net-tv.gr/index.php?id=08041001E
21 Απριλίου, 2008 στις 3:35 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/04/2008_267077
Επί μέρες οι βρύσες«έτρεχαν» θάλασσα…
Χωρίς πόσιμο νερό πολλές παράκτιες περιοχές λόγω της καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα από χιλιάδες ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις
Του Γιωργου Λιαλιου
«Πέρυσι το καλοκαίρι, για ημέρες οι βρύσες έτρεχαν θάλασσα. Σαν να μην έφθανε που δεν είχαμε νερό το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μετά η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως, αλλά έκτοτε πίνουμε όλοι μόνο εμφιαλωμένο». Η κ. Αννα Καραγιάννη είναι μία από τους περίπου 15.000 κατοίκους του Ναυπλίου που έζησαν πέρυσι οξύ πρόβλημα έλλειψης νερού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την υπεράντληση των πηγών, που οδήγησε στη διείσδυση της θάλασσας στον υπόγειο υδροφορέα.
Οπως λέει στην «Κ» η κ. Καραγιάννη, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Ναύπλιο, αλλά σχεδόν όλη την ευρύτερη περιοχή. «Σε παραλιακά χωριά στην Αργολίδα και στην Κορινθία δεν μπορούν ούτε να σφουγγαρίσουν, γιατί τα πατώματα γίνονται άσπρα, όχι από καθαριότητα, αλλά… από το αλάτι!» Κι αν στην πόλη του Ναυπλίου η υφαλμύρινση του νερού ήταν κάτι παροδικό, σε άλλες περιοχές της χώρας οι υπόγειοι υδροφορείς έχουν πλέον από χρόνια μόνο θάλασσα. Με τη ζήτηση στις παράκτιες περιοχές να αυξάνει συνεχώς και τις τουλάχιστον 200.000 νόμιμες γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα να αντλούν ανεξέλεγκτα, οι βροχοπτώσεις του φετινού υδρολογικού έτους δεν μπορούν παρά να αμβλύνουν ελάχιστα το πρόβλημα. Οι επιστήμονες θεωρούν την κατάσταση αναστρέψιμη, αρκεί να ληφθούν δραστικά μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνουν, οι περιοχές με σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα των υπογείων νερών θα αυξηθούν.
Το πρόβλημα αφορά κάθε παράκτια περιοχή με σημαντική τουριστική ανάπτυξη ή εντατική γεωργική εκμετάλλευση: από τη νότια Κρήτη έως τα παράλια της Ροδόπης. «Οι περιοχές εκείνες που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα είναι εκείνες που έχουν μεγάλες αρδευτικές γεωτρήσεις, ή αντλούν νερό από το εσωτερικό της γης για να καλύψουν τις υδρευτικές ανάγκες της περιόδου αιχμής», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης, υδρογεωλόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών (ΙΓΜΕ).
Πού υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα
Ποιες είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα;
Αργολικό πεδίο. Στη χειρότερη κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται η περιοχή αυτή, στην οποία η θάλασσα έχει διεισδύσει σε βάθος 6 – 7 χλμ! Πέρυσι το Ναύπλιο δεν είχε νερό για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και όσες είχε… οι βρύσες «έτρεχαν» θάλασσα. «Το αργολικό πεδίο είναι παράδειγμα κακοδιαχείρισης των υπόγειων υδάτων ήδη από τη δεκαετία του 1970», λέει ο υδρογεωλόγος Π. Σαμπατακάκης. «Κι αυτό γιατί πίσω από τις πηγές των Μύλων που υδρεύουν το Ναύπλιο και το Αργος υπάρχουν ιδιωτικές γεωτρήσεις που λειτουργούν νομότυπα, χωρίς όμως επιστημονικά κριτήρια! Το λιγοστό νερό που είχε απομείνει το αντλούσαν ανεξέλεγκτα και πότιζαν, όταν οι 80.000 πολίτες των αστικών κέντρων της περιοχής χρησιμοποιούσαν υφάλμυρο νερό στο δίκτυο ύδρευσης, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Το πρόβλημα του αργολικού πεδίου δεν λύνεται με ευχολόγια, θα έπρεπε να μπει άμεσο φρένο στις γεωτρήσεις».
Βόρεια Κορινθία. Αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα καθώς η θάλασσα έχει διεισδύσει από 1 – 4 χλμ. στους υπόγειους υδροφορείς, ανάλογα με τα πετρώματα της κάθε περιοχής. Το πρόβλημα είναι έντονο σε μια ευρεία παραλιακή ζώνη, από το Σοφικό έως το Αίγιο, ενώ πολλές περιοχές έχουν πάψει από χρόνια να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου όχι μόνο για πόση αλλά και για μαγείρεμα.
Δυτική Μεσσηνία. Η θάλασσα έχει διεισδύσει 1 – 2 χιλιόμετρα στα παράκτια υπόγεια αποθέματα της περιοχής. «Το ιδιαίτερο στην περίπτωση αυτή δεν είναι το πόσο βαθιά έχει διεισδύσει η θάλασσα, αλλά πόσο επιμήκης είναι η ζώνη όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα, η οποία ξεκινάει πλέον λίγο μετά τον Πύργο», λέει ο κ. Σαμπατακάκης.
Αιγαίο. ….
21 Απριλίου, 2008 στις 8:18 μμ
bioannis
Πω Πω ρε σχολιαστή… με πήραν τα κλάματα ρε ! Ο άνθρωπος αγαπάει την Ελλάδα, αγαπάει το τόπο του, αγαπάει το περιβάλλον … γενικώς αγαπάει αυτός ο καπετάνιος. Άσε που δεν αγόρασε πουθενά αλλού και προτίμησε τη Μεσσηνία. Άγιος άνθρωπος ρε συ !!
21 Απριλίου, 2008 στις 8:27 μμ
σχολιαστής
Bioannis, βάλτε το θέμα στην ατζέντα σας, οι Ο-Π και δε θα χάσετε. Πολύ πολύ να σας κόψουν τελείως απο τα ΜΜΕ. Οπως και τώρα δηλαδή. 😉
Λυπάμαι για τα χαρτομάντιλα.
21 Απριλίου, 2008 στις 9:17 μμ
bioannis
Σχολιαστή το θέμα έχει μπεί στην ατζέντα εδώ και πολύ καιρό. Δεν θες να καταλάβεις οτι κάνουμε κάτι για να κερδίσουμε, να έχουμε αποτελέσματα, όχι για να κερδίσουμε ένα κομμάτι δημοσιότητας. Αν θες το πιστεύεις αν θες μην το πιστεύεις.
Καιρό τώρα προσπαθούμε να μην είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας απλά και μόνο. Δες το σχόλιο μου στις 15 Απρίλη… Και πάλι θα σου πω… δεν είναι μόνο η Γιάλοβα, δεν μόνο η Νότιος Κρήτη… και ελπίζω να μην το θεωρήσεις υπεκφυγή ! Η εκδήλωση των ΟΠ που σου γράφω παραπάνω … περιλαμβάνει και την περίπτωση «Γιάλοβα».
Δεν μου (μας) ταιριάζει η επικοινωνιακή πολιτική «ντουφεκιές στον αέρα για τη δόξα». Όπως βλέπεις (δες τα σχόλια της Θυμωμένης..) τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα με αυτή τη γ@@@νη την ΠΟΤΑ. Ο ΣΥΝ έχει κάνει άσχημη δουλειά στην περιοχή … και όπως ξέρεις ο ΣΥΝ δεν είναι μόνο ο Κοροβέσης… είναι κάτι παληκάρια μηχανικοί οι οποίοι δεν παίζονται εύκολα. Έχεις καμιά πληροφόρηση επ’ αυτού εσύ, σαν μηχανικός που είσαι ; Ποιοί είναι υπερ της επένδυσης για παράδειγμα. Να αρχίσουμε να τους κράζουμε και ονομαστικά … αν είναι να βοηθήσει αυτό.
Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα θετικό για «τις επενδύσεις» του Καπετάνιου στην Περιοχή. Το θεωρείς έξυπνο να ρίχνουμε μπαταριές στον αέρα για τη δόξα ; Αν δώ οτι το κάνουμε αυτό … θα αρχίσω να ανησυχώ οτι στην περιοχή ο «κύβος ερρίφθη». Παρ’ όλα αυτά νομίζω οτι ο Καπετάνιος θα την πατήσει και δεν θα κάνει αυτό που έχει στο μυαλό του.
21 Απριλίου, 2008 στις 9:43 μμ
σχολιαστής
Bio, πήρες στραβά το πνεύμα του σχολίου μου, που είναι ότι για έργα που κάνει ο Ακτωρας, μούγκα στη στρούγκα, απο τα ΜΜΕ.. 😉
Και τα χαρτομάντηλα στο ίδιο πνεύμα είναι, ότι ο Καπετάνιος ήταν συγκινητικός όπως τα έλεγε.
Δεν έχω τίποτα με τους Ο-Π, δε μου πέφτει και λόγος αφου δε συμμετέχω στη δράση τους, μην το παίρνεις στραβά. 😉
Τι κάνουνε δηλαδή αυτά τα παλικάρια, οι μηχανικοί του ΣΥΝ;
22 Απριλίου, 2008 στις 1:37 μμ
σχολιαστής
http://indy.gr/other-press/me-periballontik-katastrof-apeilei-tin-pylo-i-anaptyksi
Με περιβαλλοντική καταστροφή απειλεί την Πύλο η «ανάπτυξη»
Δείτε και το απίστευτο σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή
29 Απριλίου, 2008 στις 11:02 πμ
σχολιαστής
Διαβάστε στην πρώτη σελίδα του «Φουρόγατου», τι τραβάνε και οι Κρητικοί.
Click to access fouro72-Mar-Apr2007.pdf
29 Απριλίου, 2008 στις 11:11 πμ
σχολιαστής
Στην ενότητα
Γήπεδα Γκολφ – Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category§ionid=9&id=249&Itemid=85
οι σύντεκνοι οικολόγοι της Κρήτης έχουν μαζέψει δεκάδες άρθρα και παραπομπές για την επικινδυνότητα αυτού του τύπου «ανάπτυξης». Τελικά τα Ζωνιανά με το ωραίο και μυρωδάτο πράσινο, είναι μια χαρά σε σχέση με τα εγκλήματα που γίνονται στα παράλια. 😉
29 Απριλίου, 2008 στις 5:13 μμ
Γιάλοβα: ανασκόπηση « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] στο Το μυαλό σου μέσα!σχολιαστής στο Βαθιά ανάσα για τη Γιάλοβ…σχολιαστής στο Βαθιά ανάσα για τη Γιάλοβ…N.Ago στο […]
22 Ιουλίου, 2010 στις 12:12 μμ
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ άρθρου
ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ πάντα δε
ταύτα
“ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.
Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι…….
Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
«Καί τούς πονηρούς μή ποτ’ αύξαν’ εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ’ ευτυχησάντων δόμων – “Ευριπίδου Ερεχθεί»