Στις αρχές του 1809 ο καπετάν – Θοδωράκης βρισκόταν στη Ζάκυνθο. Εκεί ήρθε και τον αντάμωσε, αυτοεξόριστος, ο Αλβανός φίλος του Αλή Φαρμάκης, που μόλις είχε ξεφύγει από τα νύχια του Βελή (γιου του Αλήπασα) ο οποίος εξουσίαζε τότε το Μωριά. Οι δυο φίλοι έκαναν διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια, με ένα και μοναδικό στόχο: να διώξουν από το Μωριά τους Οθωμανούς και τις δυνάμεις κατοχής του Βελή. Δε σχεδίαζαν στα κουτουρού, αλλά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πολιτική συγκυρία: Τότε στα Εφτάνησα κυριαρχούσαν οι Γάλλοι, εχθροί (την περίοδο εκείνη) του Αλή, πραγματικού κυρίαρχου της επικράτειας από την Ήπειρο ως το Μωριά. Αυτός ήταν το εμπόδιο στο δρόμο του Βοναπάρτη προς την Ανατολή. Οι δυο Μωραΐτες φίλοι άρχισαν να κουβεντιάζουν με τον Ντονζελώ, το νέο διοικητή των Επτανήσων – παλαιό επαναστάτη, το νυν στην υπηρεσία του Ναπολέοντα και της Γαλλίας.
Οι τρεις τους, μετά από τρία μερόνυχτα συζήτησης, κατέληξαν στο ακόλουθο σχέδιο, που το κατέγραψε ένας γραμματέας:
- Θα έφτιαχναν ένα ελληνοαλβανικό κράτος, υπό την προστασία της Γαλλίας
-
Ο Ντονζελώ θα τους έδινε 500 Γάλλους πυροβολητές, ντυμένους με φουστανέλες
-
Θα τους έγινε ακόμα τις 5000 στρατιώτες των εφτανησιακών ταγμάτων
-
Θα στρατολογούσαν ακόμα 15000, από τον ντόπιο πληθυσμό.
-
Θα είχαν τα μέσα να στρατολογήσουν σε Αρβανιτιά, Ήπειρο και Ρούμελη
-
Θα γινόταν μεγάλη απόβαση στο Μωριά.
-
Θα διακήρυσσαν πως η ενέργεια στρεφόταν αποκλειστικά κατά των Βελή / Αλή και όχι κατά του Σουλτάνου, κάτι που θα υποστήριζε και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Πόλη, για να αποφύγουν άμεση αντίδραση των Οθωμανών
-
Η κυβέρνηση του δυαδικού προτεκτοράτου θα ήταν δημοκρατική και στη σύνθεσή της μισοί χριστιανοί (Έλληνες) και μισοί μουσουλμάνοι (Αρβανίτες)
-
Θα επικρατούσε τέλεια ισοπολιτεία (οι βασικοί νόμοι ήταν έτοιμοι)
-
Η σημαία θα είχε σταυρό από τη μια μεριά και μισοφέγγαρο από την άλλη.
Μόλις ολοκλήρωσαν το σχέδιο, άρχισε αμέσως η υλοποίηση. Δημιουργήθηκε μυστική λέσχη, στην οποία συμμετείχε πολύς κόσμος – και πολλοί επίσημοι και δυνατοί της εποχής (Ρώμας, Κούφης, Φωσκάρδος, Πέτρος Μαυρομιχάλης, Τρουπάκης κ.α.)
Ο Κολοκοτρώνης κι ο Φαρμάκης ήθελαν να πάνε στο Παρίσι για να κουβεντιάσουν την υπόθεση με τον ίδιο το Ναπολέοντα, αλλά ο Ντονζελώ δεν τους άφησε, για να μην υπάρξει καθυστέρηση. Τους έστειλε στην Τσαμουριά για στρατολογία και, πράγματι, σε λίγο είχαν συγκεντρώσει 3000 οπλοφόρους στην Πάργα, οι οποίοι άρχισαν να προωθούνται στη Λευκάδα. Οι ετοιμασίες προχωρούσαν γοργά. Και τότε…
…πλάκωσαν οι Εγγλέζοι! Οι οποίοι, φυσικά, παρακολουθούσαν τα πάντα – και όταν είδαν πως οι Γάλλοι άνοιγαν δουλειές με (ανεξέλεγκτες) φούντες, κινήθηκαν αστραπιαία: Το Σεπτέμβρη του 1809 κατέπλευσε εγγλέζικη ναυτική μοίρα στη Ζάκυνθο και αποβίβασε 3000 στρατιώτες. Τις ίδιες μέρες έφτανε στη Λευκάδα ο καπετάν- Θοδωράκης, με εξακόσιους στρατολογημένους, έτοιμος για όλα, αλλά δε μπορούσε να γίνει τίποτα πια, γιατί οι Εγγλέζοι δεν είχαν καμιά διάθεση να αφήσουν να διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία, χωρίς να έχουν οι ίδιοι τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά της.
Έτσι ναυάγησε το όνειρο των δυο φίλων, του καπετάν- Θοδωράκη και του Αλή Φαρμάκη, για την Ελληνοαλβανική Ομοσπονδία. Η Ιστορία θα έδινε άλλες λύσεις…
Υστερόγραφο: Ο Φαρμάκης ήθελε να επιστρέψει στον αγαπημένο του Μωριά, αλλά οι Άγγλοι δεν το επέτρεπαν, για να μη δυσαρεστήσουν τον Αλή πασά. Τον άφησαν, όταν ήρθε στα τελευταία του. Επέστρεψε στον πύργο του, στου Λάλα – και σε λίγες μέρες πέθανε. Ο καπετάν – Θοδωράκης πέρασε τα επόμενα χρόνια στην υπηρεσία των Εγγλέζων, ελπίζοντας πως αυτοί θα λευτέρωναν το Μωριά. Ώσπου, κατάλαβε: «Είδα τότε πως ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα καμία από τους ξένους». Τότε, έφτασε στη Ζάκυνθο μια μυστική επαναστατική οργάνωση που λεγόταν Φιλική Εταιρεία.
266 Σχόλια
Comments feed for this article
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:21 πμ
coolplatanos
Πώς και ούτε φωνή ούτε ακρόαση στο συγκεκριμένο ποστ; Δεν πρόλαβαν να το δουν ή δεν άρεσε η εκδοχή της ελληνοαλβανικής ομοσπονδίας που ονειρεύτηκαν Κολοκοτρώνης και Αλή Φαρμάκης; Αλλες εποχές, άλλα όνειρα, άλλα σχέδια που η πραγματικότητα των διεθνών ισορροπιών και των τότε μεγάλων δυνάμεων προσγείωσε… Πάντως εγώ ελληνίδα- αρβανίτισσα είμαι… από αυτούς που κάποτε τους απαγορευόταν να μιλάνε τη γλώσσα τους με το περίφημο κείμενο σε αναγνωστικό του 1957 νομίζω με τη μικρή Θεσσαλονίκη που τόλμησε να χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη αρβανίτικη λέξη και τιμωρήθηκε… από το δάσκαλο στο τότε πλαίσιο προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Η ζωή έχει πολλά γυρίσματα…
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:49 πμ
Exiled
Πηγή;
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:03 πμ
Ασμοδαίος
Αναμένοντας ιστορική τεκμηρίωση των γραφομένων, να υπενθυμίσω ότι, κατά την έως τώρα ιστορική έρευνα, η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε από τρείς Έλληνες αστούς, τους Σκουφά, Τσακάλωφ και Ξάνθο.
Πάντως φαντάζεστε τα παιδάκια που χτυπιούνται με τις ελληνικές σημαίες στο δρόμο να φωνάζουν:
‘Δε θα είσ’ Αλβανοέλληνας ποτέεεε
Βούλγαρεε Βούλγαρέεε!’
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:58 πμ
spiretos72
Αυτή την ιστορία την είχα πρωτοδιαβάσει στον Ραφαηλίδη, ο οποίος δεν θυμάμαι να δημοσίευσε τις πηγές του.
Βέβαια, φαίνεται λογική σε μια εποχή που οι νεοέλληνες δεν είχαν ακόμη αποφασίσει πως είναι οι ένδοξοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και ανώτεροι από όλες τις άλλες ράτσες.
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:44 πμ
coolplatanos
Μην ξεχνάμε επίσης πως ήταν εποχή που και ο Ρήγας οραματίστηκε ενιαία κρατική οντότητα τα Βαλκάνια. Η κάνω λάθος;
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:37 πμ
Ασμοδαίος
Ολόσωστος, δροσεροπλάτανε!
‘Βουλγάροι, κι΄ Ἀρβανῆτες, Ἀρμένοι καὶ Ρωμιοί,
Ἀράπιδες, καὶ ἄσπροι, μὲ μία κοινὴ ὁρμή.
Γιὰ τὴν ἐλευθερίαν, νὰ ζώσωμεν σπαθί,
Πῶς εἶμασθ΄ ἀντρειωμένοι, παντοῦ νὰ ξακουσθῇ.’
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:42 πμ
Πάνος
coolplatanos,
το ποστ ανέβηκε μετά τα μεσάνυχτα. Τι έγινε στα 1957;
*
exiled & Ασμοδαίε,
πηγη: τα απομνημονεύματα του καπετάν – Θοδωράκη.
*
spiretos,
δεν το ήξερα για το Ραφαηλίδη. Η ενέργεια του 1809 δεν ήταν «λογική» – δηλαδή πραγματοποιήσιμη – ήταν εκ των πρωτέρων καταδικασμένη, αφού είχε εχθρικούς τους Άγγλους. Φανερώνει, ωστόσο, πολλά – σε πολλά επίπεδα.
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:43 πμ
vangelakas
Ωραίος ο δροσεροπλάτανος. Συνεπώς, λόγω βαλκανικής ομοσπονδίας καί όχι ελληνοαλβανικής, μάλλον θά φώναζα στούς δρόμους καί στά γήπεδα, δέν θά γίνεις σερβοβουλγαρορουμαναλβανος ποτέ, λουξεμβουργιανέεε΄, λουξεμβουργιανέεεεε…
Βεβαίως, βάσει επίσης οραμάτων τού Ίωνος Δραγούμη, σέ μιά ομοσπονδία τέτοια, η ανωτερότητα τού έλληνα (ενίοτε δέ καί τού ελληνοφώνου) θά τόν έφερνε καί πάλι άντε άς πούμε, πρώτο μεταξύ ίσων.
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:07 μμ
coolplatanos
Δεν έγινε τίποτα σχετικό με το ποστ το 1957, αλλά αναγνωστικό περιέχει την ιστορία με την μικρή Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη είναι το όνομα του κοριτσιού του αναγνώσματος που τολμά να πει αρβανίτικη λέξη μέσα στην τάξη και τιμωρείται από το δάσκαλο. Δεν είμαι 100% σίγουρη ότι είναι αναγνωστικό του 1957, αλλά πάντως περίπου του ’50, διότι θυμάμαι ότι το διάβαζα μικρή από αναγνωστικό του αδελφού του πατέρα μου. Δυστυχώς τότε δεν ήξερα ιστορία για να το φυλάξω… Απλά παραξενευόμουν με την τιμωρία της μικρής Θεσσαλονίκης, ενώ στο σπίτι άκουγα τη γιαγιά και τον παππού να μιλάνε αρβανίτικα…
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:12 μμ
coolplatanos
Πρέπει μάλλον να ήταν αναγνωστικό εξαταξίου Γυμνασίου και όχι για δημοτικό σχολείο
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:33 μμ
Πόντος και Αριστερά
«Πάντως φαντάζεστε τα παιδάκια που χτυπιούνται με τις ελληνικές σημαίες στο δρόμο να φωνάζουν:
‘Δε θα είσ’ Αλβανοέλληνας ποτέεεε
Βούλγαρεε Βούλγαρέεε!’»
Χωρίς παρεξήγηση, αυτό το ζήσαμε όσοι εκ Μακεδονίας (ελληνικής), κατεβαίναμε στην Αθήνα. Είτε για μόνιμη εγκατάσταση, είτε ως οπαδοί των ομάδων του Βορρά….
Οι γόνοι των «Αλβανοελλήνων» (με αγάπη το λέω) μας υποδέχονταν με την ιαχή: «Βούλγαροι!!!»
Το θυμάστε;
Μάλλον γίνεται και σήμερα!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:36 μμ
Ασμοδαίος
Δεν κατάλαβααα; Προς τι η επεξηγηματική παρένθεση;!; Υπάρχει και άλλη;!;
Ντροπή! Πάραυτα να επιληφθεί του θέματος ο Λυγερός!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:40 μμ
Πόντος και Αριστερά
Σε μένα αναφέρεσαι Ασμοδαίε;;;
υ.γ. Εάν ναι, η επεξήγση μπήκε γιατί εδώ «όποιος φιλάει τα ρούχα του έχει τα μισά». Μην αρχίσουν τώρα να λένε «τι υπονοείς», να αρχίσει η συνωμοσιολογία και η υπενθύμιση ότι από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τους Σουλιώτες, μέχρι τον Πάνο και τον Καραμπελιά, ήταν όλοι Αρβανίτες!
Και άντε μετά να εξηγείς ότι δεν είχες πρόθεση!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:03 μμ
Ασμοδαίος
Συγγνώμη, αλλά θα χάσω το τρένο μου! Αποχωρώ για να ανακτήσω δυνάμεις και να επανέλθω δριμύτερος από Τρίτη!
Καλό τριήμερο!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:09 μμ
Πάνος
Δριμύτερος και …διπλός!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:48 μμ
Φιλαλήθης
Ο Φιλαλήθης θα πεί πως ΕΥΤΥΧΩΣ τα πράγματα δεν έγιναν έτσι!
Δεν έγινε άλλη μια βαλκανική συνομοσπονδία ,δεν καλιεργήθηκε άλλο ένα εμφύλιο μίσος ,δεν κατέστησαν για άλλη μια φορά λαοί που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα ,έρμαια ξένων συμφερόντων και πολιτικών φιλοδοξιών ,τουλάχιστον όχι έτσι απροκάλυπτα και τέλος δεν έγινε άλλος ένας αισχρός ,τιποτένιος ,άθλιος βαλκανικός εμφύλιος με την δικαιολόγία της εθνικής ανεξαρτησίας και του εθνικού αυτοπροσδιορισμού!
Όλα τ`άλλα είναι εικασίες!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:55 μμ
Πάνος
Φιλαλήθη,
το πιθανότερο είναι πως τα πράγματα θα εξελισσόντουσαν όπως τα περιγράφεις… αλλά κι αυτό εικασία είναι!
Πάντως ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα (γραμμένα στα 1839, αν δεν κάνω λάθος) υπαινίσσεται σαφώς οτι είχε κατά νου (αν επιτύγχανε το εγχείρημα του 1809) να το γυρίσει μετά «στο εθνικό», ρίχνοντας τους Αρβανίτες. Υποθέτω πως και ο Φαρμάκης κάτι ανάλογο θα είχε στο μυαλό του…
that’s politics!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:17 μμ
Φιλαλήθης
Κοίτα ,προφήτες δεν είμαστε ,αλλά η ιστορία δείχνει πως τα πράγματα θα κατευθύνονταν προς αυτήν την κατεύθυνση! και πάλι πάντα υπάρχει θέση στα …θαύματα!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:54 μμ
Πόντος και Αριστερά
Και για να μην ξεχνιόμαστε:
Όλοι αυτοί οι αγωνιστές τα ονειρεύονταν για το Πριγκηπάτο της Πελοποννήσου
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:56 μμ
Πάνος
Ελληνοαλβανική Ομοσπονδία, παρακαλώ. Από το Μωριά, ως και την ‘Ηπειρο!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:59 μμ
Πόντος και Αριστερά
Οι ιδεές για μια ελληνοαλβανική ομοσπονδία διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αι.
Υπάρχει μια εξαιρετική μελέτη της Έλλης Σκοπετέα για τον «ελληνοαλβανικό σύνδεσμο» στο έργο ‘Η Ελλάδα του 20ου αι.» α’ τόμος.
Όποιος έχει πρόχειρη την έκδοση ας δόσει την πλήρη παραπομπή.
Για τα όνειρα των αγωνιστών με το Πριγκηπάτο της Πελοποννήσου -που ολοκλήρωνε τα εθνικά όνειρα- υπάρχουν δημοσιεύσεις.
Θα τις βρω και θα σας τις προτείνω!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:19 μμ
coolplatanos
Ασχετο με τη συζήτηση, αλλά δεν ήξερα που να στο γράψω. Μόλις έλαβα το βιβλίο σου ανά χείρας, Τα μυστικά του Κόλπου. Αισθητικά μία χαρά είναι το χαρτί, το σχήμα, το εξώφυλλο. Τα υπόλοιπα μόλις το διαβάσω. Φαίνεται και παχουλό – παχουλό… Η φωτό με το καφεδάκι σήμα – κατατεθέν. Πάω να ετοιμάσω κι εγώ ένα γιατί ζήλεψα…
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:03 μμ
Πόντος και Αριστερά
Δεν θα σε απογοητεύσει καθόλου.
Και να σου δώσω και άλλο ένα στοιχείο: είναι 450 γρ!!!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:25 μμ
Alcibiades (!??)
…Και τρώγεται μέχρι και το κοκκαλάκι του!
Ωχρό πάντως θα ήταν να διατηρηθεί το μόρφωμα, μια και η ευρώπη έμπαινε γερά στην περίοδο που οι εθνικισμοί προέβαλαν τα ζητούμενά τους…
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:22 μμ
Πάνος
δροσοπλάτανε,
καλή ανάγνωση – περιμένω εντυπώσεις!
(είπαμε: οι αρνητικές με ενδιαφέρουν περισσότερο από τις θετικές!)
*
π & α,
δεν πιστεύω να το ζύγισες κιόλας! Ποντιακό συνήθειο είναι αυτό; 🙂
*
Αλκιβιάδη,
γρήγορα συνήλθες! Μετά από 60 ώρες στο πόδι, εγώ θα κοιμόμουν ακόμα! 🙂
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:34 μμ
Alcibiades (!??)
…Μπα, αναλαμβάνουν δράση οι υποχρεώσεις που τρέχουν…Τα ντόμπερμαν πχ που ξένισαν τον πόντο και την αριστερα ομού, όταν πεινάνε με τρελαίνουν στο γλείψιμο στη μούρη (ζούμε μαζί) και τους … αναστεναγμούς. Οπότε ο καλοεκπαιδευμένος «μπαμπάς» σηκώνεται, ψήνει καφέ και αρχίζει τη φασίνα και το μαγείρεμα… Και τώρα βέβαια είναι στο γραφείο, μήπως και «ψωμιστεί»…
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:27 μμ
coolplatanos
Πάνο μην ανησυχείς και ως αρβανίτισα δεν πολυκαταλαβαίνω από ευγένειες… λέω ωμά ό,τι σκέφτομαι κατά κανόνα…, οπότε θα εισπράξεις και θετικά και αρνητικά πακέτο…, αλλά μόνο μη βιάζεσαι γιατί έχω άλλες άμεσες υποχρεώσεις.
π & α, ευχαριστώ για το ζύγι…
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:36 μμ
Σχολιαστής
Αν ο Κολοκοτρώνης άκουγε τις χθεσινές απειλές των Τούρκων προς την Κύπρο, να μην τολμήσει να εκμεταλευθεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές χωρίς να πάρει άδεια απο την Υψηλή Πύλη, θα τα είχε πάρει άγρια και θα έψαχνε για το γιαταγάνι.
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:12 μμ
bioannis
Δροσεροπλάτανε για εξηγήσου σε πρακαλώ. Γράφεις: «…ως αρβανίτισα δεν πολυκαταλαβαίνω από ευγένειες… λέω ωμά ό,τι σκέφτομαι κατά κανόνα…». Ψάχνω, καιρό τώρα, να δώσω μια απάντηση γιατί δεν είμαι ευγενικός, ήπιων τόνων και τα τοιαύτα… και δεν μπορώ να αλλάξω με τίποτε!!! Δεν πάω για πολιτική καριέρα αλλά με ενδιαφέρει π.χ από ένα διάλογο να βγάζω σχεδόν το άπαν. Για μένα και τους συνομιλητές μου. Προσπαθώ να έχω τα αυτιά μου ανοικτά και δεν φοβούμαι να αλλάξω. Αλλά όταν έρχομαι σε αντιπαράθεση με διάφορους λογοπλόκους και επαγγελματίες της λεκτικής ντρίπλας, κάτι παθαίνω. Κάτι με πιάνει. Η δικαιολογία μου είναι τις περισσότερες φορές «θεωρητικοφιλοσοφικού χαρακτήρα» (π.χ στους ανθρώπους η επιθετική συμπεριφορά περνάει κυρίως μέσα από το λόγο, και ειδικά, ο γραπτός λόγος είναι περισσότερο ανεύθυνος και επιθετικός: κάτι σαν να πατάς ένα κουμπί και εκ των πραγμάτων να μην συνειδητοποιείς ότι από αυτό θα υπάρξουν χιλιάδες θύματα…..). Αν είναι κληρονομικό το πρόβλημα (είμαι στις ρίζες μου «μικρασιάτης και αρβανίτης»….) τι κάθομαι και ασχολούμαι???
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:14 μμ
Ο θειος Ισιδωρος
ανηψιε Σχο,
Ο Ψωλοκοτρωνης (Τσουτσουνγκουρας κατα την αλβανομαθη συντροφισα An Lu), ειχε περισοτερο μυαλο απ΄οσο του …προσαπτεις.
Μαλιστα εκτος απο εντυπωσιακα στρατηγηματικο μυαλο διεθετε και ανεπτυγμενη πολιτικη σκεψη (σε αντιθεση με τον ναυαρχο Βωκο), γιαυτο Κωλοκοτρωνιες (ασκηση ενοπλης διπλωματιας) εκανε μονο οταν δεν μπορουσε να τις αποφυγει και οπου τον …επαιρνε.
Με τον Μπραημη που δεν τον επαιρνε δεν το τραβηξε το γιαταγανι
(σε αντιθεση με κατι αλλους …Παπαφλεσσας, Σκουρτης κλπ), γιατι ηθελε να διατηρησει το στρατευμα !!!
Εκανε λοιπον πολιτικη, δηλαδη συμβιβασμους, και αναζητουσε συμαχιες.
Τους Εγγλεζους αυτος τους εβαλε στο παιχνιδι, σχεδον αυτος τους επεβαλε, και γενικα ολη του η ζωη τετοια ηταν.
Μην τον μπερδευουμε με τους Ελληναρες!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:40 μμ
suigenerisav
Μπάρμπα, βλέπω ψιλο-σκαμπάζεις και από ιστορία, ε..
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:00 μμ
Ο θειος Ισιδωρος
sui,
το να διαβαζω ιστορια ειναι η δευτερη μεγαλυτερη μου απολαυση.
Ειδικα σ΄αυτο το κοματι ιστοριας που αναφερεται το ποστ, εχω ξεπατωσει τις πρωτογενεις πηγες, ουτε μικρο ηρωα και μικρο σεριφη δεν εχω διαβασει τοσο πολυ (παρ΄οτι, οταν δρουσανε οι ανωτερω ηρωες εγω ημουν μεγαλος).
Συμπτωματικα χθες διαβαζα Καρπο Παπαδοπουλο («Ω κοπτερο και λυγιρον σπαθι μου»).
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:13 μμ
Ο θειος Ισιδωρος
Βtw ο αγαπημενος μου ηρωας ειναι ο Γιαννης Κωλοκοτρωνης (αδελφος του Θοδωρακη), ο οποιος δεν εστριβε και δεν επιανε σταθμο με τιποτα.
Απο τους παλιους ειναι ο Αντωνης Μακρυγιαννης -Κατσαντωνης (τον αλλο Μακρυγιαννη δεν τον παω με τιποτα-παρεξ γλωσσας),
ο Διπλας κι ο Ζαχαριας.
Απο τους …νεους ο Νικητας, ο Γκικας (χοντρο φρικιο) κι ο Περαιβος.
Την αλλη φορα θ΄αναπτυξουμε το θεμα Ιωαννης Αθανασιου ή Αφανασας.
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:19 μμ
Πάνος
suigeneris,
αν δίνεις εύσημα στο θείο άδοντα και υποστηρίζοντα στα σοβαρά πως ο Κολοκοτρώνης ήταν που επέβαλε τους Άγγλους, θ’ αρχίσω να αναρωτιέμαι αν ΕΣΥ σκαμπάζεις κάτι από την ιστορία του ’21! 🙂
ΥΓ. Ακόμα κυκλοφοράς στα ινερνέτια, παιδί πράμα; Ο κόσμος ήδη λάκισε δια τας εξοχάς! 🙂
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:49 μμ
Ο θειος Ισιδωρος
Πανο,
ο Θοδωρας ηταν το αλογο στο οποιο πονταρισαν οι Εγγλεζαρες οταν ο Ποστελνικος (πολυ μετα το γυρισε) επαιζε ακομη με τα Γαλλοπουλα.
Ο Κ ξερεις που και ποτε απεκτησε εθνικη συνειδηση απο Κάπος που ηταν.
Ο σιορ Νιονιος τον περιλαβε με το που πατησε το ποδι του απο το Τσιριγο και τουβαλε το Μαρτελαο δασκαλο.
Και ξερεις τι ηταν ο κοντες. Αγγλέ!
Απο κει και περα ο Κ του την ειχε δωσει και ψαχνοτανε με ολους αλλα ητανε Μαντσεστερ, πως να το κανουμε, δεν ητανε Παρισενζερμέν, ουτε Λοκομοτιβ κι ας τον κατηγορουσαν για …κομουνιστη.
Και για να μιλησουμε για την ταμπακιερα, οι ταμπακιερες με τη φατσα του αρχηγου σκαλισμενη ηταν μαστ στη Λοντρα.
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:22 μμ
Πάνος
θείο,
με ξαφνιάζεις! Ισχυρίζεσαι σοβαρά πως οι Εγγλέζοι είναι δυνατόν να ποντάρουν μονάχα σε ένα άλογο;
Ο ποστέλνικος ΔΕΝ έπαιζε με τα γαλόπουλα – δεν ήταν μαλάκας: οι Άγγλοι έδιναν τα δάνεια! Με τα γαλόπουλα έπαιζε, από τότε, ο απατεώνας ο γιατρός.
Ο Κ γυάλισε τη συνείδησή του (δεν την απέκτησε – την είχε, αγυάλιστη) ακριβώς όπως τα λες. Αλλά δεν ήτανε Μάντσεστερ, ήταν φόλα Κεραυνός Καρύταινας. Υποστήριζε και τον Αετό Αρκουδορέματος (το προγονικό μου χωριό).
Για τις ταμπακιέρες δεν το ήξερα. Σου βρίσκεται καμιά;
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:28 μμ
Σχολιαστής
Θείο, και με τον Μπραήμη το τραβηξε, μόνο που έπαθε αρκετές κωλοπιλάλες, γιατί όταν τον αποφυλάκησαν ο Αιγύπτιος είχε εδραιωθεί.
Το σχόλιο για την Κύπρο, ήθελε να θυμίσει τη θρασύτητα των Τούρκων και τους απίστευτους εξευτελισμούς απο τους οποίους γλυτώσαμε, κλάνοντας το σχέδιο ΑΝΑΝ.
Δυστυχώς εδώ η ιστορία γράφεται καθημερινά, στην Κύπρο, τη Θράκη το Αιγαίο.
Τσέλσι ήταν ο Κωλοκοτρωνης, λόγω Αμπράμοβιτς.
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:28 μμ
Πάνος
… κι αφού ασχολείσαι με το Ζαχαριά και τα πέριξ, δες τι έκανε ο παππούς του Κ, ο Γιάννης – μαζί με τον κολλητό του τον μανιάτη, τον Παναγιώταρο. Τέτοια πράγματα ΚΑΠΟΙ δεν τα κάνουν!
Δες μετά τι διέπραξε ο πατέρας του Κ, ο καπετάν – Κώστας. Ήταν συμπεριφορά ΚΑΠΟΥ αυτή; Αν ήταν κάπος θα προσκυνούσε – και θα έπαιρνε τη μισθοτροφοδοσία!
ΥΓ. Μη τσιμπάς στις μαλακίες των μονδέρνων οτι οι τύποι δεν είχαν εθνική συνείδηση: την είχαν, από πολλές γενιές – αγυάλιστη, βεβαίως. Αυτή είναι η ουσία!
*
Σχολιαστή, εγράφαμε παραλλήλως. Ο θείος μας ανάβει φωτιές, γέρος άνθρωπος!
16 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:47 μμ
N.Ago
Την είχα πρωτοδιαβάσει στον Ραφαηλίδη.
Έχω γράψει στην αλβανική γλώσσα κάτι τέτοιο και, έχω μαζέψει πολύ χολή.
Σκέφτηκα να το γράψω στα ελληνικά, πάρα πολλές φορές αλλά, δίστασα διότι, θα βρισκόντουσαν πολλοί (και ας με συγχωρέσουν οι αξιότιμοι φίλοι μπλογκερς) που, ενώ σε σένα τα γράφουν καλά και ήπια, αλλιώς θα τα γράφανε σε μένα και θα άκουγα πολλά.
Παρόλ’αυτά, σε ευχαριστώ !
Μ’εβγαλες από μια δύσκολη θέση και μια ιδέα που τριγύριζε καιρό στο μυαλό μου, την έκανες πράξη εσύ!
Καλό Σ/Κ
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:21 πμ
Πάνος
καλό Σ/Κ/Δ, φίλε N’ Ago!
(και να γράφεις άφοβα αυτό που θέλεις: όποιος θυμώνει, ξυδάκι!)
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:33 πμ
coolplatanos
Πάνο συγγνώμη για την άσχετη απάντηση, αλλά οφείλω μία εξήγηση στον αγαπητό bioannis μια και είδα τώρα την «ένστασή του». bioannis έχεις δίκιο ότι στο γραπτό λόγο που ο άλλος δεν βλέπει το ύφος και δεν ακούει και τη χροιά της φωνής συχνά μπορεί να παρεξηγήσει τα γραφόμενα. Απαντώ «επιθετικά» συγκεκριμένα στον Πάνο επειδή έχει επιμείνει αρκετές φορές ότι θέλει κυρίως τα αρνητικά να του πω για το βιβλίο του.
Δεν είναι γενική δήλωση του στυλ: «Εγώ είμαι αρβανίτισσα και τα λέω έξω από τα δόντια και δεν λογαριάζω κανένα σας!». Λύθηκε τώρα η πιθανή παρεξήγηση των γραπτών μου; Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ως άλλοθι την καταγωγή μου… για πιθανά ελαττώματα μου έστω και αν μπορεί να βασίζονται κάποια ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία και σε αυτήν. Αρβανίτες και μικρασιάτες έχουν πιθανόν για «χ» ιστορικούς λόγους τη δική τους ιδιαίτερη δόμηση χαρακτήρα.
Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου των ιδιοσυγκρασιακών στοιχείων της καταγωγής μου, αλλά θέλω να ελπίζω ότι έχω επίγνωση για να το ελέγχω ώστε να μην γίνεται ενοχλητικό για τον συνομιλητή, μη επικοδομητικό για τη συζήτηση και χάσιμο για μένα που δεν θα μπορέσω να δω και την άλλη πλευρά αν οχυρωθώ πίσω από την καταγωγή μου. Ελπίζω να σε κάλυψα και ζητώ συγγνώμη από όλους για τις άσχετες του ποστ επεξηγήσεις. Μπορεί και να έκανες πλάκα, αλλά εγώ ένιωσα την ανάγκη να εξηγηθώ.
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:23 πμ
suigenerisav
Πάνο, κοίτα.
μια [και μόνο-από τις πολλές…] διαφορές στην οπτική μας είναι πως για σένα τα πραγματα είναι δεδομένα σε θέματα που προφανώς φέρουν ιδιαίτερο βάρος [το παρατηρώ π.χ. σε σχέση με τη βεβαιότητα σου για τα θέματα εθνικής συνείδηση].
Εξίσου αυτονόητα (;) για μένα-δεν μπορεί να είναι παρα ζητούμενα..
Δεν θα μπορούσα να ξεστομίσω ποτέ πως «την είχαν, από πολλές γενιές – αγυάλιστη, βεβαίως. » Τη συνείδηση, ασφαλώς..LoL
Γιατί εσύ το πιστοποιείς προκαταβολικά.
Εγώ αμφιβάλλω μεθοδολογικά.
Όσο για το «Αυτή είναι η ουσία!», που ευλογοφανώς υποστηρίζεις, δεν θα περιμενα και κατι διαφορετικό.
Το μόνο που -ειλικρινά- θα περίμενα από έναν παθιασμένο φιλίστορα σαν και του λόγου σου, είναι περισσοτερες ρωγμές στις σιγουράντζες του.
Αλλά, πιθανότατα διατηρώ υπερβάλλουσες προσδοκίες-οπότε, ξέχνα το..
🙂
Το σχόλιο μου προς τον θειό δεν συνιστούσε αμέριστη συνηγορία.
Απλώς, διέκρινα στη διατυπωση του μικρότερο βαθμό εξιδανίκευσης από τους ρέστους.
Βασικό κρέντιτο δηλαδής για μια ευστοχότερη εκτίμηση των ιστορικών φαινομένων και (ειδικά!) προσώπων, για τα ημέτερα σταθμά.
Σε ότι σε αφορά για το εν λόγω ζήτημα, θα πρότεινα [αν μου επιτρέπεις, ασφαλώς.. 😉 ], ένα χαμηλότερο βαθμό ταύτισης με τις πηγές σου.
Εννοώ, τα απομνημονεύματα του ιδίου (;) του Κ. (LoL) και βέβαια, κυρίως, τις εκτιμήσεις του λογοτέχνη Σπύρου Μελά.
Μιλάμε για θεμελιώδεις διακρίσεις. (-:
ΙΜΗΟ.
ΘείΟ,
να σου πω ρε.
Αμα ξέρεις και από Τζιμ Ανταμς να ανταλλάξουμε κανα τεύχος.
Κυρίως δε, επιθυμώ απόψεις δια την Ντιάνα.. Ξέρεις εσύ, τώρα..
Τον Πεπίτο τον χαρίζουμε στον Πάνο και τον Τσιπιρίπο που είναι και χαροκαμένος ‘αυτόχθων’, στον Π & Α..!
Εκ παραλλήλου, προτείνω έξωθεν της καλύβης του προκομένου ανεψιού να πιάσουμε να άδουμε σε ντο ματζόρε* «στων Ψαρρών την ολόμαυρη ράχη», μήπως και γίνωμεν κατατι αρεστότεροι στους περιφερόμενους θιασώτες της μαυρίλας [Πάνο-κατάλαβες, δε μιλάω για σένα, λέμεε…].
😉
* Υπάρχει τέτοια μ@λ@κ(@ ??
Λαστ μπατ νοτ λήιστ, ο Κ. ήτανε με τη Φλόγα Λιμποβιτσίου..
Προσέτι, επι της ουσίας του ποστ, αν βρω χρόνο θα γραψω δυο κουβεντες καποια στιγμή.
Εγώ δυστυχώς εφέτος θα φυλάττω (θερμο)πύλας [στα βόρεια προάστια του άστεος]. Υπερωρίες στα καφέ, άντε και κανα παρτάκι..
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:03 πμ
bioannis
Αγαπητή μου νεροπλάτανε, ατυχώς… ασκήσεις χιούμορ κάνω, αλλά όπως φαίνεται δεν τα καταφέρνω. Χωρίς να θέλω να πω οτι εξασκούμαι … απλώς για μένα τα αρβανήτικα ήταν γλώσσα κωδικός της μάνας μου και της γιαγιάς μου, όταν ήθελαν να πουν κάτι μεταξύ τους για μα νη το καταλάβω.
Η «πιό βαθειά επιδίωξη» ήταν να βρώ «σύμμαχο» στο «αρβανήτικο» κεφάλι μου…
Αλλά τώρα να:
suigenerisav είμαι 2 ώρες που σχολιάζω, γραπτά και μόνος μου, σε αρχείο word -δικό μου- (θα δούμε τι θα τα κάνω…) αυτές τις δύο διατυπώσεις:
«Ο Κ γυάλισε τη συνείδησή του (δεν την απέκτησε – την είχε, αγυάλιστη) ακριβώς όπως τα λες. Αλλά δεν ήτανε Μάντσεστερ, ήταν φόλα Κεραυνός Καρύταινας. Υποστήριζε και τον Αετό Αρκουδορέματος (το προγονικό μου χωριό).»
«Μη τσιμπάς στις μαλακίες των μονδέρνων οτι οι τύποι δεν είχαν εθνική συνείδηση: την είχαν, από πολλές γενιές – αγυάλιστη, βεβαίως. Αυτή είναι η ουσία!»
Κατά τον Π. Θεοδωρίδη στο βιβλίο του «Οι μεταμορφώσεις της Ταυτότητας» (Το έκανα δώρο…. στον Πάνο, αλλά αυτός μάλλον το έβαλε για να μην κουνιέται ο καναπές…) η «επινοημένη παράδοση» είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του εθνολαϊκισμού. Στον Πάνο βλέπω ένα τύπο (Θοδωράκη) που έχει συνείδηση της εθνικής του παράδοσης, ως πατριάρχης. Γεννημένος αλτρουιστής του…. Έθνους του ??? αφού η ιδέα και το νόημα του Έθνους τότε κατασκευαζόταν. Οχι βεβαίως μόνο στον Θοδωράκη και ούτε από τον Θοδωράκη (ή κανω λάθος). Πιθανότατα στον κοινονικο/πολιτισμικό του περίγυρο να υπήρξαν άνθρωποι που επνεύστηκαν από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά αυτό να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μην ξεχνούμε ότι οι περισσότερες και βασικότερες αρχαιολογικές ανασκαφές έγιναν στις αρχές του 18ου αιώνα και η ακρόπολη μάλλον στους ξένους έκανε περισσότερη εντύπωση. Δεν νομίζεις ??? Πάντως κατά κανένα τρόπο δεν υπάρχει «φυλετική καθαρότητα» που έρχεται από μακριά, από πολλές γενιές και μάλιστα σε αναφορά με τους αρχαίους Έλληνες.
Του το επισημαίνει ο θείος 2 φορές και …άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ήπειρος/Πελλοπόνησσος βιογεωγραφικά παρουσιάζουν συγγένειες και οπωσδήποτε ο Πατραικός κόλπος ήταν πλεονέκτημα στις ανταλλαγές κάθε είδους. Η Ήπειρος μέσα από ιδιόμορφες συνθήκες πρέπει να αποτέλεσε τη γέφυρα της Νότιας Βαλκανικής με την Ευρώπη και το διαφωτιστικό της πνεύμα, εκείνη τη περίοδο. Μέχρις εδώ είναι πλήρες κατανοητό από μένα η αλβανοελληνική ομοσπονδία. Αλλά η εθνική συνείδηση και «μάλιστα από πολλές γενιές» είναι μια αυθαιρεσία. Και όταν μάλιστα έδρασε και ο Ρήγας, ο ευρωληγούρης της εποχής….
Επειδή την Ιστορία λίγο την κατέχω, κατέχω όμως την Εξελικτική θεώρηση και μέθοδο (μη φανταστείς τίποτε το μεγαλοφυές, λέμε τώρα) δίνω περισσότερο βάρος σε αυτό που καταλήγει ο Π. Θεοδωρίδης: Σε τελευταία ανάλυση οι επινοημένες αντιλήψεις (χωρίς εισαγωγικά) είναι παραδόσεις που απαντούν σε νέες καταστάσεις.
Οι διάφορες πολιτισμικο/κοινωνικες ομάδες (όπως και αν είναι διατυπωμένο αυτό, φάρες, σόγια, ομάδες κληρονομικής συγγένειας, δήμος, συνο-ομοσποδία διευρημένων οικογενειών….) καθε φορά που έρχονται σε επαφή στο χώρο και το χρόνο με το «άλλο», έχουν 2 επιλογές είτε την επιβολή είτε την συνύπαρξη. Η συνάντηση κατακτητή/υποτελούς καθορίζεται όχι από την φυλετική ανωτερότητα αλλά από τη διαφορά τεχνολογικού εξοπλισμού (στρατιωτικής ισχύος κατα κύριο -αλλά όχι και τον μοναδικό- λόγο). Οι πολιτισμοί δεν είναι ο καθένας ανώτερος από κάποιο άλλον. Όλοι οι πολιτισμοί είναι το τελευταίο καταφύγιο της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας και έχουν τοπικό χαρακτήρα. Χωρίς αυτόν παύουν να έχουν νόημα. Για αυτό η παγκοσμιοποίηση, εν μέρη, ταυτίζεται με τον ολοκληρωτισμό. Η στρατιωτική ισχύς, μακροπρόθεσμα, έχει μόνο περιορισμένη αποτελεσματικό τητα (ως υποταγή) στο χρόνο/χώρο. Μην ξεχνάμε ότι το 1700-1800 όλη η ανθρωπότητα δεν αριθμούσε πάνω από 800 εκ. Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε….
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:30 πμ
Πάνος
Πω, πω – τι βλέπω με τον πρωινό καφέ; 1+1+1 σχόλια, που θέλουν απάντηση!
*
δροσοπλάτανε,
καλημέρα, καλό τριήμερο, καλή σαρακοστή… Θίγεις ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: πόσο (και: για πόσο) οι χαρακτήρες της ιδιαίτερης καταγωγής μπορούν να επιβιώσουν / να λαθροβιώσουν, στις νέες συνθήκες της ζωής (τις μετά τη δεκαετία του ’70 εννοώ). Και καλά σ’ εμάς τους παλιότερους. Στα παιδιά μας ή τ΄ ανήψια μας, περνάει τίποτα από αυτούς τους χαρακτήρες ή έχουν εντελώς νέα (ομογενοποιημένα, κιόλας) χαρακτηριστικά;
ΥΓ. μην ταράζεσαι με τον bioannis. Πρόκειται για πολύ καλό παιδί – μα παρεξηγημένο (από τον εαυτό του!) 🙂
*
suigeneris,
εσένα σε συνήθισα πια – γνωρίζω εκ των προτέρων τις αντιδράσεις σου! Γράφω, ας πούμε, ένα ποστάκι – για την ελληνοαλβανική επιχείρηση του 1809. Δεν είναι, φυσικά, ιστορικό δοκίμιο – μια απλή αφήγηση ενός ενδιαφέροντος περιστατικού είναι. Ο ίδιος δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό, ώστε να κάτσω να κάνω συστηματική έρευνα αρχείων και πηγών – δεν είναι και η δουλειά μου αυτή. Έρχεσαι μετά εσύ ο ειδικός, το διαβάζεις και ξυνίζεις τα μούτρα: προφανώς κάτι δεν σου αρέσει, είδες κάποιο /κάποια λάθη – ποιός ξέρει.
Αντί λοιπόν να κάτσεις να γράψεις δυό λόγια σταράτα (Πάνο, έχεις λάθος εδώ κι εδώ, γι’ αυτούς και γι αυτούς τους λόγους) κάθεσαι και συντάσσεις μιαν απανταχούσα, στην οποία αντί να ασχολείσαι με το αντικείμενο (το ποστ) ασχολείσαι με μένα – και μάλιστα όχι για πρώτη φορά! Παρουσιάζοντας, για μια ακόμα φορά, τις απόψεις μου (με τις οποίες τυχαίνει να διαφωνείς, αλλά αυτό δεν έχει σημασία) περίπου ως …κουσούρι! Για δες:
Έχω γράψει ξανά και ξανά ότι δε συμφωνώ καθόλου με τη θεωρία πως το ελληνικό κράτος δημιούργησε το ελληνικό έθνος – τον 19ο αιώνα. Η (λεγόμενη) εθνική συνείδηση των Ελλήνων υπήρξε ήδη από τον 12ο αιώνα. Αυτά, δεν τα φέρνω εγώ για πρώτη φορά στο προσκήνιο – εγώ μια καλύβα ψηλά στο βουνό έχω. Δεκάδες και εκατοντάδες ιστορικοί τα έχουν υποστηρίξει – κι άλλοι τόσοι τα έχουν καταγγείλλει ως ανοησίες. Εκείνο που έκανα ήταν να μελετήσω όσο ήταν δυνατόν (όχι αποκλειστικά τους ιστορικούς, βέβαια) και να στοχαστώ ο ίδιος, όσο μπορώ. Και, να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα. Όχι με την έννοια της «απόλυτης αλήθειας» ή με την αξίωση οτι δε μπορούν να διαφοροποιηθούν, φυσικά.
Κι έρχεσαι, φίλε και συνομιλητή, να μου αποδόσεις ψόγο και να υποτιμήσεις για μια ακόμα φορά τις απόψεις μου (που μπορεί να έχουν και κάποιο προσωπικό χρώμα, αλλά δεν τις επινόησα εγώ, αλλά προγενέστεροί σου ιστορικοί και μελετητές και λογιοι!). Με κατηγορείς γιατί διατυπώνω με βεβαιότητα τη θέση μου για το αν υπήρχε εθνική συνείδηση πριν το έθνος κράτος. Ε, υπήρχε! Και το επίθετο «αγυάλιστη» αποδίδει ΑΚΡΙΒΩΣ την εκτίμηση που έχω για την περίπτωση του Κ, πριν βρεθεί στα Εφτάνησα και τον περιλάβει ο Μαρτελάος. Το ότι έχουμε, λοιπόν, διαφορετική οπτική είναι ένα δεδομένο – γνωστό εδώ και καιρό. Το ότι εγώ σέβομαι τη δική σου, ενώ εσύ υποκύπτεις συχνά -πυκνά στον πειρασμό να προσπαθείς να απαξιώσεις τη δική μου, είναι ένα άλλο δεδομένο. Το μόνο που μπορώ να κάνω γι’ αυτό, είναι να σου το επισημάνω- πάντα με φιλική διάθεση!
Πάλι απαξιωτικές κρίσεις: Ρωγμές στις σιγουράντζες, υπερβάλλουσες προσδοκίες – οπότε ξέχνα το… Μου λες, με άλλα λόγια, πως είμαι καταδικασμένος να μείνω ημιμαθής στον αιώνα τον άπαντα, επειδή δε συμμερίζομαι τη δική σου οπτική (η οποία, φυσικά, είναι η μόνη σωστή και αξιόλογη!). Αυτή η συνεπής (και τακτικότατα εκφραζόμενη) στάση σου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, υποδηλώνει, εκτός από πνευματική υπεροψία – και μια ανεξήγητη ανασφάλεια (συνήθως πάνε σετάκι…) Ελπίζω να εννοείς τι εννοώ!
Αναρωτιέμαι πόθεν προκύπτει εξιδανίκευση. Γιατί, εγώ τουλάχιστον, δεν ξεχνάω ΠΟΤΕ, εδώ και τριάντα, περίπου, χρόνια τη φράση του Καζαντζάκη που διάβασα στην Αναφορά στο Γρέκο: Δεν ήταν καλές, αγαθές ψυχές, ήταν μεγάλες ψυχές, επικίντυνες! έγραφε ο Καζαντζάκης μιλώντας αρχικά για τον Καραϊσκάκη και επεκτείνοντας σε όλους τους πρωτομάχους του ’21. Έμαθα λοιπόν, σε πολύ πρώιμη ηλικία, να ξεχωρίζω το αγαθό από το μεγάλο. Μια τέτοια μεγάλη ψυχή, γεμάτη αντιφάσεις και εναλλαγές φωτεινών και σκοτεινών περιοχών, είναι και ο Κ. Εξιδανίκευση; Μάλλον αστοχείς…
Η παρατήρησή σου θα είχε αξία, αν η απλή αφηγησή μου δεν ήταν μια απλή αφήγηση, αλλά κείμενο με αξιώσεις ιστορικού δοκιμίου. Κι αν επιχειρούσα να επεκταθώ – και να συνάγω γενικότερα και πλήρη συμπεράσματα, είτε για την εποχή, είτε για τους ανθρώπους. Αλλά δεν κάνω ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Φυσικά, «ταύτιση» με τις πηγές, χαμηλή ή υψηλή, δεν υπάρχει – ούτε κατά διάνοια! Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, οτι η αφήγηση ενός περιστατικού (στην καλύβα) θα πρέπει να είναι «ακαδημαϊκή» ή ξερά «επιστημονική». Άλλο το ένα, άλλο το άλλο – και πάλι ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.
Στο χόκευ επί χόρτου, στο ξέφωτο ανάμεσα στα πουρνάρια!
Άντε μπράβο! 🙂
Καλά να περάσεις, εκεί στα απομονωμένα από τον κόσμο βόρεια προάστια του άστεος! 🙂
*
Για τον βιοιωάννη τώρα, αν και ο πρωινός καφές τελείωσε, στο επόμενο σχόλιο!
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:24 πμ
Πάνος
Αφού το λέει ο Θεοδωρίδης – τελείωσε! Αυτό ήταν! Τι θέλουμε και το συζητάμε περαιτέρω; Ας επαναδιατυπώσω, λοιπόν, με βάση τις ακαταμάχητες αλήθειες του βιοιωάννη:
Ήταν ένας επαγγελματίας κλέφτης, ο Κ, ο οποίος έκανε ακριβώς αυτό που έκαναν και οι πρόγονοί του, τουλάχιστον εφτά γενιές πριν: πολεμούσαν συστηματικά και αλύπητα την αξιότιμη τουρκική διοίκηση. Κάθε φορά που ξεσπούσε λαϊκή εξέγερση εναντίον της (πχ Ορλοφικά), ως ηγέτες επαναστατικών σωμάτων, με στόχο την απελευθέρωση του τόπου τους. Και στα μεσοδιαστήματα, έπαιρναν τα βουνά, ως τυπικοί κλέφτες και ληστές που ήταν! Έτσι και ο Κ, όταν ξεπατώθηκε η κλεφτουριά στο Μωριά, έφτασε (ένας αγράμματος αγροίκος) στη Ζάκυνθο. Εκεί τον βρήκε ο Μαρτελάος και με λίγα μονάχα ιδιαίτερα φροντιστηριακά μαθήματα «περί εθνικής συνείδησης» τον μετέτρεψε σε έναν φανατικό εθνικιστή – με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για την ιστορία της ανθρωπότητας. Ωσπου να μαθητέψει ο Κ. στο σχολείο αυτό του εθνικισμού, ήταν ένας αντιπαθής μεν κλέφταρος, αλλά δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά, ώστε να καταντήσει εθνολαϊκιστής -μακριά από μας!
Τι λες βιοιωάννη, το νέο μου κειμενάκι περνάει τις εξετάσεις – στην τάξη της αφασίας;
Η «φυλετική καθαρότητα», αγαπητέ, είναι ζωολογία. Απορώ, που στο διάβολο είδες να υποστηρίζω εγώ κάτι τέτοιο! Γι’ αυτό, να αποφεύγεις να αποδίδεις στους άλλους αυτό που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ή ΥΠΟΘΕΤΕΙΣ πως υποστηρίζουν. Γιατί, τώρα, είμαι υποχρεωμένος να κάθομαι να διευκρινίζω οτι ΔΕΝ κατέβηκα στη Γη από τον πλανήτη Άρη!
Και σαν το επισημαίνει 2 ή 42 φορές ο θείος; Θείος είναι, δεν είναι ο Βούδας! Αλλά, ο θείος έχει κάτι που λείπει από πολλούς: είναι μάγκας, έχει χιούμορ και δεν τον κατατρώει η προσωπική ανασφάλεια. Γι αυτό μπορούμε τόσον καιρό να χαιρόμαστε την παρέα (εγώ κι αυτός) παρόλο που διαφωνούμε τουλάχιστον στο 80% των θεμάτων που συζητάμε! Γιατί στο μπλόγκιν ούτε επιστημονική αντιπαράθεση γίνεται, ούτε σκοπός είναι να «λιώσουμε» τον άλλο και να τον φέρουμε σώνει και καλά στα νερά μας. Ακριβώς όπως και στην πραγματική ζωή, όταν επικρατούν υγιείς σχέσεις! Μιλάμε, κάνουμε πλάκα, ικανοποιούμε σ’ ένα βαθμό την ανάγκη να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας και τις ιδέες μας (και τα γραφτά μας). Το παραπάνω είναι περιττό. Για την ακρίβεια, είναι αρρώστια!
Για τα υπόλοιπα (περί εθνικής συνείδησης) έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο.
Καλό τριήμερο!
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:39 μμ
suigenerisav
Ρε Πάνο,
[και επίτρεψε μου εδώ το ‘ρε’, σε παρακαλώ..]
έχουμε ανταλλάξει αρκετές απόψεις/αιχμές άντε και κανα καντήλι ως τώρα για να έχω μια (1) προσδοκία.
Τουλάχιστον!
🙂
Να καταλαβαίνεις ΑΝ έχω προσέλθει με τη διάθεση που μου καταλογίζεις.
Κάνω καλαμπούρια διάολε..
Δεν στην πέφτω.
Εντάξει, υπογραμμίζω τις διαφωνίες μας, ΟΚ στα χώνω λιγάκι, σου λέω που νομίζω πως αστοχείς, μπλογκ (σου) είναι, αλλά _δεν_ δε ΣΕ ψέγω ρε παιδί μου!! 😉
[Να το γράψω 100 φορές στον πίνακα-ε, σορρυ στο μπλογκι,εννοώ [αλλά όχι copy-paste!]
«ΔΕΝ θα ματα-ξανα-υποτιμήσω τον Πάνο»!!!!
Τώρα, για τα όσα μου επισημαίνεις, κουνώντας μου το δάχτυλο, -διακριτικότατα- φίλε σου είπα ότι σφάλλεις.
Είμαι λίγο αιχμηρός, ειναι γενικώς η μαύρη αλήθεια, αλλά δεν ΣΕ απαξιώνω. Εμείς οι πληρωμένοι κοντυλοφόροι, είμαστε λίγο ‘χολερικοί’ που λέει κι ο Παπαγιώργης.. 😉
ΤΙ θέλεις, να χαϊδεύουμε αυτιά ..;;
🙂
Επειδή όμως μετά μπαίνεις και στην ουσία των όσων χαλαρά υπαινίχτηκα:
Με τριπλάρεις με τα περι ‘αφηγησης’, αφού «δεν πρόκειται περι ιστορικού δοκιμίου», ελα όμως που έχω την ανυπόστατη (;) εντύπωση πως μας λές μια (ωραία) ιστοριούλα, την οποία πιστεύεις [και καλά κάνεις δλδ], αλλά όταν πάμε να γράψουμε κάτι που σου ‘χαλάει’ τη σούπα, στραβώνεις..
Λοιπόν, αν η παρ’ ολίγον ελληνο-αλβανική ομοσπονδία, το εθνικό φρόνημα του Κολοκοτρώνη, η σχέση των ενοπλων [κάπων] του πελοποννησιακού με χώρου με τους Οθωμανούς και τα παιχνίδια με τις Μεγαλες Δυνάμεις [η οποία περνάει παραδειγματικά μέσα από την περιπτωση του Κολ.] είναι μια αφήγηση για να περνάει η ώρα, ΟΚ.
Αλλά, γιατί εχω την αισθηση πως το αντιμετωπίζεις [και καλά κάνεις, ε..] ως ιστορική πραγματικότητα ??
Για όψεις της οποίας μάλιστα, δεν δέχεσαι καν αντίλογο [=η δράση, η συνείδηση και το φρόνημα του Κολοκοτρώνη ].
Εκεί κολλάει η κρίση μου περι ‘εξιδανίκευσης’.
Εννοώ, έχεις ήδη αποφανθεί _κατηγορηματικά_. -[«την είχε γυαλισμένη»].
Μπορούμε κάποιοι να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί για όσα αναφέρεις;
Θέλεις να το καταγράφουμε εδώ πέρα;
Να δίνουμε το στίγμα μας;
Η θέλεις την ομοφωνία των πολλών;
Προσωπικά, δεν έχω κανένα λογο να σε στεναχωρώ με αυτά που καταθέτω ή με τις προεκτάσεις αυτών που εισπράττεις από τα γραπτά μου.
🙂
Εχω αποδεχτεί τα όρια σου και την περιχαράκωση σου. Στον ορίζοντα σου.
Τον οποίο σέβομαι-κι ας μην τον ξεπερνάς. Τι να κάνουμε ..
Ούτε «ημιμαθή» σε είπα-ούτε το σκέφτηκα [_μετά_ τις περσινές αντιπαραθέσεις μας, για να πω την αλήθεια].
Με προβοκάρεις κιολας βαζοντας με να ισχυριζομαι ότι [«η μονη σωστή και αξιολογη οπτική είναι η δική μου»] και εγω δεν σε ‘τζαρτζάρω’ [που λένε και στα γήπεδα, ΚΑΝ..]
😉
‘Παθιασμένο φιλίστορα’ σε χαρακτηρίζω και αντιδράς λεκτικά βίαια ..
Φαντάσου και να ‘λεγα τίποτα άλλο!
Και μετά από όλα αυτά, μου γράφεις:
«Έμαθα λοιπόν, σε πολύ πρώιμη ηλικία, να ξεχωρίζω το αγαθό από το μεγάλο.»
Πάνο, Πάνο, αν ήσουν οποιοσδήποτε άλλος με τέτοιες απαντήσεις-σχολια που σε καθιστούν αυτοχρημα ‘ευκολο στόχο’ δεν θα την είχες γλυτώσει εύκολα από τη γλώσσα μου. LoL
[παράκληση απευθύνω: Χαμογέλα!]
Σε κατακλείδα:
σου γράφω τα παραπάνω με το ΠΙΟ νηφάλιο και παιγνιώδες ύφος που διαθέτω. Πιστεύω πως η παραπάνω απάντηση σου για την αφεντιά μου είναι η πιο ‘αστοχη’ [και _’άδικη’_] από όσες μου έχεις αφιερώσεις ως τώρα.
Και το λέω μπέσα.
Αν (ξανα)διαβάσεις τι σου λέω-και πως απαντάς, θα καταλαβεις.
[μπορεί βέβαια να μην είχες πιεί καφέ, 🙂 ]
Και, έσχατον, επειδή στολίζεις ‘καποιους’ εμμέσως πλήν σαφώς στην απάντηση σου στον βιολογικό. Οι οποίοι αντίθετα με το superb Θειό που «είναι μάγκας, έχει χιούμορ και δεν τον κατατρώει η προσωπική ανασφάλεια» [προσυπογράφω!], _προφανώς_ ελλείπονται των παραπάνω ποιοτήτων.
Μπορεί να είναι κι έτσι..
😉
Φίλε Πάνο, έχω δει αρκετούς ‘αρρώστους’ εδώ μέσα-ο βιολογικός ας πούμε [που δεν γνωρίζω προσωπικά], δεν μου φαίνεται πως είναι ένας απ’ αυτούς.
Και, κατά την γνώμη μου, η ιδεοληψία, η ψυχαναγκαστική εμμονή, η διανοητική ασυναρτησία, η λεκτική αποσάθρωση, η ασύστολη περιφορά των χαμηλότερων ανθρώπινων ενστίκτων [π.χ. συγκαλυμένη ροπή προς τη βία], ο πνευματικός αποσυντονισμός που χαρακτηρίζει όλους αυτούς οι οποίοι πάσχουν από «αρρώστια» -(που λες κι εσύ) και κυκλοφορούν ΚΑΙ εδώ μέσα, ΔΕΝ βλέπω να έχει αναλόγως επισημανθεί..
Μήπως είσαι λί-ι-ι-ι-ιι-γο μονόπαντος; [απλό ερώτημα, δηλαδή..]
😉
Να περάσεις καλά, εύχομαι.
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:48 μμ
bioannis
Αχ ρε Πάνο!!!, καλός και άγιος αλλά άμα σε πιάσει το ανάποδο… δεν πιάνεσαι αδερφέ μου. Μετά, εγώ έχω αρβανίτικο κεφάλι…. (που παρεμπιπτόντως για μένα δεν σηματοδοτεί τίποτε το «δαιμονικόν» το «αρβανίτικο κεφάλι»… άσε που έχω συναντήσει .. «αρβανίτικα κεφάλια» από την Ιταλία μέχρι την Ινδία…)
Βρε είσαι σε τέτοια παρανόηση? Ο Εθνολαϊκσιμός δεν αναφέρεται στον Θοδωράκη. Στους σύγχρονους αναφέρεται, και σε μια μορφή «επινοημένης» παράδοσης/ταυτότητας από ένα συγκεκριμένο ρεύμα διαχείρισης της μνήμης (του μίσους καλύτερα…).
Για την «φυλετική καθαρότητα» και ότι είναι ζωολογία αν δεν έχεις λάθος μέγα, σίγουρα έχεις δυσκολία να προσεγγίσεις το ζήτημα και από άλλες αφετηρίες και αυτό είναι έλλειμμα. Κανείς μας δεν είναι τέλειος, έτσι?? Εδώ, όμως, εκτός των άλλων, μπαίνει το ευρύτερο θέμα περί της «φύσης του ανθρώπου». Ένα ιδιαίτερα απωθημένο ζήτημα από την αριστερά, γιατί έχει κολλήσει στο στερεότυπο Ιστορία=Πρόοδος. Σε αυτό το κλίμα, και θα αποκρύψουμε, και θα υπερβάλλουμε και θα υποτιμήσουμε, γιατί η Ιστορία γράφετε …. «υπέρ του λαού». Κάτι σαν «Ιστορία κατά παραγγελία». Σε ένα σχόλιο σου έφτανες, μάλιστα να θεωρείς «αυτοχειρία» την παράθεση γεγονότων με στόχο την «αυτογνωσία», γιατί δίνουν –τάχα- επιχειρήματα στον «εχθρό». Εν πολλοίς βρίσκω τη ρήση «περί Ζωολογίας», άλλο ένα ρητορικό σου πυροτέχνημα και θα παρακάμψω και τα σημερινά, περί «αφασίας», …. νάσαι καλά!!
Αλλά δεν είναι το ζήτημα αυτό.
Την περίοδο εκείνη υποθέτω ότι το Οθωμανικό «κράτος» (και όχι το Τουρκικό όπως ισχυρίζεσαι και φαντάζομαι σου ξέφυγε…) στους ανθρώπους της εποχής, όποιας ποιλιτιστικοκοινωνικής παράδοσης (και υπήρξαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες στη βαλκανική, για βιογεωγραφικούς και άλλους λόγους) έδινε 2 βασικές επιλογές: Ή μαζί μας (υπήρχαν πολλοί «καλαμαράδες» στην υπηρεσία του καθεστώτος, στα υψηλότερα κλιμάκια της διοίκησής του, άσχετα αν πέρασαν σε άλλο στρατόπεδο μετά, συμπεριλαμβανομένης της θεσμοποιημένης εκκλησίας) ή εναντίον μας (αρματολοί και κλέφτες συν μετανάστες, «πολιτικοί πρόσφυγες» στην Εσπερία, που τότε συγκλονιζόταν από τις διδαχές και τις αξίες του διαφωτισμού αλλά και τα ιδανικά του έθνους, Θοδωράκης, Μαντώ, Οδυσσέας…. και Ρήγας Κοραής αντίστοιχα). Στο ενδιάμεσο υπήρξαν χιλιάδες «ανώνυμοι» που κινήθηκαν στα όρια της Αντίστασης στο (ανθρωποφάγο) καθεστώς και του αφανισμού τους. Τις οικογένειές τους (τους «γνωστούς» και τους «φίλους» τους με μια γενική έννοια) υπερασπίζονταν και οι ανώνυμοι και οι «λαϊκοί ήρωες» (τοπάρχες και ντόπιο πολιτισμικό στοιχείο) που άφησαν το ίχνος τους στην Ιστοριογραφία. Και όχι κάποια παράδοση του 12ου ή, πολύ περισσότερο, αρχαιοελληνική παράδοση. Την διάσωση και μετέπειτα διάδοση της «αρχαιοελληνικής παράδοσης» την οφείλουμε εν πολλοίς σε Άγγλους, Γερμανούς, Γάλλους κ.λ.π. διανοούμενους της εσπερίας, ή δεν είναι έτσι???
Αυτές λοιπόν οι ψυχές, οι «μεγάλες και οι επικίντυνες» κινιόντουσαν μέσα στα πλαίσια της οιγενειοκρατίας (χωρίς αυτός ο όρος να περιέχει εξ’ ολοκλήρου την σημερινή αρνητική του φόρτιση) του τοπικισμού και της αντίστασης, σε ένα καθεστώς κατά βάση του θεοκρατικό (όποιου θεού) και απάνθρωπο. Αλλά τι σχέση έχει αυτό με την «εθνική συνείδηση» ???? (Τα «Ιερά και τα Όσια» της φυλής???)
Ο όρος «μαφία» στην Ιταλία, στα πρώτα στάδια της εξέλιξής του, δεν περιείχε το αρνητικό φορτίο που κουβαλάει σήμερα ο ίδιος όρος. Υπήρξαν οικογένειες, πλούσιες και οπλισμένες, σε κοινωνίες ιδιαίτερα κλειστοφοβικές (και πως αλλιώς να γινόταν κάτω από τις πάμπολλες κατακτητικές εκστρατείες, «σαρκοφαγικού τύπου», μεγάλης -Πέρσες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί – και μικρής εμβέλειας ( Κουρσάροι, Πειρατές και άλλοι διεθνείς πλιατσικολόγοι) όπου λειτούργησαν σαν κυματοθραύστης στον εξωτερικό «θηρευτή». Και σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαι με αυτούς που αντιστέκονται.Δεν είναι ένα μυστήριο, που τέτοιες «κλειστές κοινωνίες» παρέταξαν («ενστικτωδώς» στην αρχή) μαζί με άλλα ιδεολογήματα, την έννοια της «φυλετικής καθαρότητας» εφαρμόζοντας π.χ την κοινωνική «ενδογαμία» ή την «ελεγχόμενη ενδογαμία». Το μυστήριο είναι ότι αυτές οι «κλειστοφοβικές κοινωνίες» ανεπτύχθησαν πλήρως σε 3-4 περιοχές της μεσογείου: Στη Μάνη, στα Σφακιά στη Σικελία και πιθανόν -τότε- και το Σούλι. Όλες τους είναι περιοχές απρόσιτες και απροσπέλαστες για τον κάθε ξένο «Θηρευτή». (Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα μου προσάψεις την κατηγορία ότι υποστηρίζω π.χ. ότι ο Θοδωράκης ήταν … μαφιόζος, αλλά θα σε παρακαλούσα εσύ τουλάχιστον να αποφύγεις να το θέσεις, τουλάχιστον άκομψα,… αν όχι, τι να κάνουμε: «Αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του»).
Τον Θεοδωρίδη, και πολύ περισσότερο το θείο, δεν τους ανέφερα ως αυθεντίες, ή ως κομβικά-ανεπιφύλακτα επιχειρήματα. Μακριά από μένα οι παιδικές επιρροές του αυνάν. Δεν με παίρνει, και ηλικιακώς πια. Σε παρακαλώ, δέξου το. Αισθάνθηκα ότι κάτι έμαθα από αυτούς, και γι’ αυτό τους ανέφερα. Περισσότερο μαθαίνω από τον suigenerisav, αλλά και αυτόν δεν τον θεωρώ «πατέρα της Ιστορικής αφήγησης». Απλά οι σκέψεις του έχω την εντύπωση (και μερικές φορές τη βεβαιότητα…) ότι συναντούν τις δικές μου σκέψεις. Έχει και αυτός κάτι «ρητορικά πυροτεχνήματα» π.χ
«Το μόνο που -ειλικρινά- θα περίμενα από έναν παθιασμένο φιλίστορα σαν και του λόγου σου, είναι περισσότερες ρωγμές στις σιγουράντζες του. Αλλά, πιθανότατα διατηρώ υπερβάλλουσες προσδοκίες-οπότε, ξέχνα το..» Γιατί συζητάμε τότε suigeneris … για να εντυπωσιάσουμε τα πλήθη??? Παρ’ όλα αυτά εγώ είμαι χειρότερος από αυτόν σε κάτι τέτοια. Αργά ή γρήγορα, και «ειδικά με τους φίλους» τέτοιες ρητορείες αποδεικνύονται, αν μη τι άλλο, άστοχες, τουφεκιές στο γάμο του καραγκιόζη.
Αυτά, Καλό τριήμερο επίσης!!!
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:57 μμ
bioannis
suigenerisav μαζί γράφαμε… μας έχει τρελάνει ο φίλτατος. Εγώ για να δείς, βρήκα δικαιολογία (έχω πολύ δουλειά…) στις γυναίκες μου, και αντί να βγώ μαζί τους …κάθομαι και γράφω. Τι να πω??? πως διάολο κόλλησα τέτοια «αρρώστια»??? Θα μου περάσει??? ανησυχώ σφόδρα…
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:01 μμ
Πάνος
suigeneris:
Λάθος: επισημαίνω ακριβώς οτι αντί «να γράψεις κάτι» (ειδικά εσύ), προτιμάς να ομιλείς περί ανέμων και υδάτων (και ορισμένων θεμάτων ακόμα). Αν έγραφες κατ’ ευθείαν οτι θεωρείς την ιστοριούλα (ότι οι τρεις σχεδίασαν επί χάρτου την Ελληνοαλβανική Ομοσπονδία) μύθο (γι αυτούς και γι΄ αυτούς του λόγους) τότε μάλιστα – να σου βγάλω το καπέλο!
Για τα αποδέλοιπα, σε αφήνω να έχεις εσύ τον τελευταίο λόγο! 🙂
*
bioannis:
Αποκλείεται να έχω γράψει τέτοιο πράγμα! Κι αν προκύπτει κάτι τέτοιο, λόγω αστοχίας στην έκφρασή μου, το αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας! Παιδιόθεν έχω ως σύνθημα το σολωμικό εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές. Διευκρινίζω: όχι αυτό που θεωρείς ΕΣΥ ότι είναι αληθές – και το χρεώνεις (υποχρεωτικά) στην ανθρωπότητα!
Για τα δικά σου αποδέλοιπα, ΚΑΙ για λόγους …ισοπολιτείας με τον sui, παραιτούμαι από τη …δευτερολογία μου!
(πάντως εγώ ΔΕΝ θα άφηνα τη βόλτα – θα απαντούσα ΜΕΤΑ τη βόλτα. Προς τι αυτή η αίσθηση του επείγοντος;) 🙂
*
Καλές απόκριες εις αμφοτέρους ομού μαζί και τους δύο – να είμαστε όλοι καλά και …ορεξάτοι, γιατί από βδομάδα θα έχουμε ένα άλλο ποστ στην καλύβα, μπροστά στο οποίο οι ελληνοαλβανικές ασκήσεις του 1809 μοιάζουν με προσκοπικά παιχνίδια…
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:16 μμ
Πόντος και Αριστερά
Καλά όλα αυτά ρε παιδιά!
Δεν ψάχνετε λιγάκι το κείμενο της Σκοπετέα, ;
Δυστυχώς, τον τόμο δεν τον βρίσκω τώρα στη βιβλιοθήκη μου!
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:31 μμ
suigenerisav
@
π & α
και τι σε κάνει να πιστεύεις πως το ίδιο δεν συμβαίνει και μ’ εμάς ..??
😉
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:34 μμ
Mantalena Parianos
Κάποιοι πάντως το τραβάνε πολύ παλιότερα.
Δείτε:
http://www.arvasynel.gr/mpesa/BESA.html
-πηγαίνετε στο «Σελίδες 12-16» και σκρολάρετε κάτω κάτω-
Δεν ξέρω αν η Δήμητρα και η Αφροδίτη είναι Αρβανίτικα ονόματα όπως θέλει να μας πείσει ο Αρβανίτικος Σύνδεσμος Ελλάδος,
εικάζω όμως ότι το να προσπαθείς να αποδώσεις δυο αρχαιοελληνικά ονόματα σε ένα προελληνικό φύλο όπως ήταν οι Πελασγοί το οποίο επιπλέον, δεν έχει αφήσει το παραμικρό γραπτό μνημείο, είναι αν μη τι άλλο εκ του πονηρού.
Μήπως θα έπρεπε ορισμένοι στη παρούσα συνομιλία (sic) να είχαν φροντίσει να προσέξουν τι βάζoυν banner στο blog tους, πριν αποπειραθούν να πείσουν τους άλλους για τις όποιες αγνές προθέσεις τους και την αντικειμενικότητά τους;
🙂
17 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:15 μμ
Πάνος
Ποιά μπάνερ εννοείς, Μανταλένα; Έχουμε κρυπτο-μεγαλο-αρβανίτες στην παρέα – ή σε άλλη ράτσα αναφέρεσαι;
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:42 πμ
Mantalena Parianos
Αγαπητέ Πάνο,
θα μπλέξω πάλι αλλά δεν μπορώ να μη λέω αυτό που βλέπω.
Και επειδή έχουμε φτάσει πλέον (λόγω πολιτικής ορθότητας βεβαίως βεβαίως) σε φαινόμενα inverse racism με αποτέλεσμα να διπλο-τριπλοσκεπτόμαστε το τι θα λέμε, ακόμη κι όταν αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε είναι μια απλή αμφιβολία, δεν θέλω να χαρακτήρίσω κανέναν. Εξάλλου δεν ξέρω και κανέναν εδώ μέσα.
Αντιμετωπίζω απλώς με σκεπτικισμό κάποιον που το παίζει προοδευτικός και ανοιχτόμυαλος, ενώ ίσως, ΊΣΩΣ λέω, μπορεί και να μην είναι τόσο, μια που το περιοδικό του Αρβανιτικου Συνδέσμου με τις μεγαλοϊδεατικές αυτές ιδέες -γνωστές βέβαια περί Πελασγών και προπατόρων αυτής της γης- φιγουράρει φάτσα κάρτα στο blog του.
Δεν ξέρω τι να σκεφτώ και μετά φόβου σου γράφω αυτό που γράφω, μια και άλλη μια φορά που είχα θέσει τις προθέσεις του συγκεκριμένου blogger εν αμφιβόλω, κατηγορήθηκα συντονισμένα από τον ίδιο και τα τσιράκια του για ρατσισμό – αν και δεν ήμουν μόνο εγώ που είχα τολμήσει να ζητήσω διευκρινήσεις…
Ήθελα απλώς να ξέρουν ορισμένοι ότι δεν τρώμε κουτόχορτο.
Και μάτια έχουμε και βλέπουμε – και κρίση.
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:43 πμ
Mantalena Parianos
Για περισσότερα, έχω και mail (το δικό σου δεν το βρήκα πουθενά)
🙂
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:01 πμ
aaa
Η παρ’ ολίγον Ελληνοεσκιμωικη Ομοσπονδία.
Το 1629 η τοτε διοικηση των εσκιμωων εκανε μια προταση στους υποδουλους ελληνες:να τους βοηθησει να ελευθερωθουν απο τον τουρκικο ζυγο υπο τον ορο μετα την απελευθερωση τους να δημιουργησουν την ελληνοεσκιμωικη ομοσπονδια.
Το περιστατικο αυτο αναφερεται στο βιβλιο του γνωστου αγγλου ιστορικου Αρνολντ Τουνμπι ο οποιος στο σχετικο βιβλιο του «Η δραση των εσκιμωων φιλελληνων στην ελλαδα» στη σελιδα 185 αναφερει»Ειναι αξιοσημειωτη η δραση των εσκιμωων φιλελληνων πριν την επανασταση του 1921 και αποριας αξιον πως κατεστη δυνατη αυτη σε μια περιοδο οπου λιγα πραγματα ηταν γνωστα γι αυτους»
Συνεπως αντιλαμβανεται ο καθε καλοπιστος αναγνωστης οτι πολλες αποπειρες προσεταιρισμου των ελληνων εγενοντο στο παρελθον και απο αλλους λαους εκτος των αλβανων η αρβανιτων φιλων του ελληνικου εθνους.
Με γνωμονα αυτα τα περιστατικα ειναι αναμφιβολα δυνατη σημερα και η δημιουργια μια μεγαλης ελληνοτουρκικης ομοσπονδιας η οποια θα αποτελεσει παγκοσμιο προτυπο και θα ανατρεψει και τις θεωριες για την συγκρουση των πολιτισμων και των θρησκειων.
Επισης ο ελληνικος λαος εχει να διδαχθει πολλα απο τον πολιτισμο που αναπτυξαν οι τουρκοι οι οποιοι αποτελουν το προτυπο αρετης και ηθικης σε παγκοσμια κλιμακα.
Κι αυτο διοτι οπως και οι αλβανοι εχουν αναδειξει φιλοσοφους,ποιητες, και γενικοτερα πνευματικους ανθρωπουσ απο την αρχαια εποχη εως σημερα.
Ας μην ξεχναμε τον περιφημο ραψωδο ΟΜΕΡ ο οποιος οντας μογγολικης καταγωγης ητοι αληθινος τουρκος τραγουδησε τις μαχες που εγιναν στην εξωτερικη μογγολια και τις περιπετειες του πολυμηχανου ΟΝΤΕΡΣΥ ωσπου αυτος να φτασει στο βασιλειο του στην ΑΧΑΝΙΑ.
Ειναι λογικο λοιπον σημερα,εφτασε αλλωστε το πληρωμα του χρονου να διδασκονται τα παιδια των ελληνων την τουρκικη γλωσσα και ιστορια ωστε να αντιληφθουν τα μεγαλα πνευματικα και υλικα επιτευγματα του τουρκικου λαου.
Δυστυχως ομως υπαρχουν και μερικοι ελληνες,μειοψηφια ευτυχως,που δεν μπορουν να αντιληφθουν τα πλεονεκτηματα των συζητησεων για την εφαρμογη αυτων των προοπτικων και δεν χανουν ευκαιρια να σπιλωνουν τους προοδευτικους ελληνες που αγωνιουν για το αυριο της ομοσπονδιας με την αλβανια η την τουρκια.
Η μεταρρυθμιση,ο εκσυγχρονισμος και οι λοιπες εννοιες προοδου της ελλαδας ειναι αγνωστες σε αυτους.
Συνεχως δε δημοσιευουν κειμενα με διαμαρτυριες και αποψεις οι οποιες δεν στηριζουν την διαφορετικοτητα του ελληνα μεταναστη,την διαφορετικοτητα του καθε πολιτη της ομοσπονδιας με αποτελεσμα να κατηγορειται η ελλαδα για ρατσιστικες συμεριφορες εναντια στους ελληνες μεταναστες οι οποιοι αγωνιουν για το αυριο,οι οποιοι ταλαιπωρουνται για να βγαλουν αδεια παραμονης σ αυτη τη χωρα,οι οποιοι υποφερουν απο την στυγνη εκμεταλλευση των ξενων εργοδοτων τους.
Εμπρος λοιπον να φανερωσουμε την αληθεια για το τι συμβαινει στην ελλαδα και να απομονωσουμε τους λιγους ρατσιστες που υπαρχουν και βυσσοδομουν εναντιον των ελληνων μεταναστων.
Ζητω η ελληνοεσκιμωικη ομοσπονδια!!!!!
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:01 πμ
Mantalena Parianos
Δείτε εδώ
http://www.arvasynel.gr/index.html
και εδώ
(«Ανάδειξη του κυρίαρχου ρόλου των Αρβανιτών στην ιστορία της πατρίδος μας»)
http://www.arvasynel.gr/dioikisi.html
http://www.arvasynel.gr/texnes.html
Ρίχνοντας μια ματιά στο section «Στοιχεία του Αρβανίτικου πολιτισμού» δε, αντιλαμβάνομαι ότι όποιος είναι από την Ύδρα είναι Αρβανίτης, και το ίδιο ισχύει και για όποιον είναι από την Πελοπόννησο ή την Κέρκυρα – απλώς ίσως δεν το ξέρει.
http://www.arvasynel.gr/endimasia.html
Τέλος, στο αλφάβητο και στη γραμματική («Καταγραφή και καλλιέργεια του Αρβανίτικου πολιτισμού» ονομάζεται αυτό), κάθε μικρό παιδί μπορεί να μάθει το *προφανές*: ότι οι Αρβανίτες προφέρουν για παράδειγμα το κ, το λ, , το ν και το ρ, «όπως το ελληνικό».
Α!
Είσαι τόσο βέβαιος Πάνο ότι δεν επήλθε τελικά αυτή η ελληνοαλβανική ένωση που τιτλοφορείς το ποστ;
Αφού μας αφομοίωσε αυτός ο αρχαιότερος από τον ελληνικό, πολιτισμός!
🙂
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:43 πμ
Πάνος
Mantalena,
Ανοίγεις ένα τεράστιο θέμα, το οποίο χρειάζεται σαρανταπέντε μάστορες κι εξήντα μαθητάδες – για να το φέρουν βόλτα. Ή, έστω, τους ακάματους «πόντιους και αριστερούς», αν αποφασίσουν να ξεκολλήσουν από τα χαψία και τα πισία και να ασχοληθούν λιγάκι με τα σουβλιστά αρνιά. 🙂
(panosz@otenet.gr)
*
aaa,
να και ένα καλό σατιρικό σχόλιο! Να μας ξανάρθεις!
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:39 πμ
Πόντος και Αριστερά
Για τον «ελληνοεσκιμώο»
Βέβαια εμάς δεν μας πέφτει λόγος… Εμείς τυχαία βρεθήκαμε εδώ. Το πώς είναι μεγάλη κουβέντα. Πάντως, έβαλαν και οι «ελληνοεσκιμώοι» το χεράκι τους !
Ο Παπαρηγόπουλος γράφει:
«Δύο φυλαί κατοικούν στην Ελλάδα, η ελληνική και η αλβανική. Αλλ’ η αλβανική φυλή, αποτελεί άραγε έθνος ίδιον; Έχει ίδια αισθήματα, ίδια συμφέροντα, πολέμια ή απλώς διάφορα της ελληνικής; Άλοτε είχε, μάλιστα, σήμερον όμως όχι (…) Τούτο ονομάζω συγχώνευσιν της αλβανικής φυλής εντός της ελληνικής, τούτο υπερίσχυσιν του ελληνικού πνεύματος, άμα δε ενίσχυσιν του ελληνικού έθνους διατων υλικών δυνάμεων όσας η φυλή εκείνη εισεκόμισεν μεθ’ εαυτής»
————-
για την Μανταλένα
Όσον αφορά το φοβικό και μειονοτικό σύμπλεγμα που προβάλλει από τις σελίδες του περιοδ. «Μπέσα», μάλλον φταίει η έλλειψη καλής γνώσης για τη, αληθινή συμβολή των Αρβανιτών στη διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους. Η μορφή του κράτους αυτού (και εν πολλοίς και του περιεχομένου του) αυτή υπήρξε σε μεγάλο βαθμό επιλογή τους!
Το μόνο που δεν υπήρξαν οι Αρβανίτες, ήταν «καταπιεσμένη ομάδα’!
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:16 μμ
Φιλαλήθης
Παρακολουθώ μεθ`ευθυμίας την νοστιμοτάτη συζήτησή σας.
Μπορεί όμως ,εις εκ των επαιόντων ,να με διαφωτήσει;
Λέγοντας Αρβανίτες ,εννοούμε Αλβανούς;για πέτε!
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:07 μμ
Ο θειος Ισιδωρος
Επειδη οσο γαμουσα γραφτηκανε πολλα και δεν προκανω να τα διαβασω ολα, επανερχομαι εκει που ειχαμε μεινει.
ο θειος ρε δε φοβηθηκε ουτε το δασκαλο, ουτε τον παπα, ουτε το στρατοχωροφυλακα, ουτε τους Γερμανους στην τηλεοραση δεν φοβηθηκε.
Παει κι αυτο.
suigeneriv,
Η Ντιανα ητανε πολυ κυρια και ακολουθουσε τον Τζιμαρα οπου τον καλουσε το καθηκον. Εγω προσωπικα, σε πανω απο 300 τευχη που ειχα διαβασει, δεν ειχα διαπιστωσει να πιασει ξενη πουτσα, ουτε για αστειο, κι ετσι ο Τζιμ μπορουσε απροσκοπτα να συγκεντρωθει στη δουλεια του.
Η Ντιανα, αυτο το νεο και ατρομητο κοριτσι, οπου οι περιστασεις το απαιτουσαν, καθαριζε για ολη την παρεα και δε μασαγε ουτε απο κακουχιες, ουτε απο κανενα μπουστη παρανομο.
Εξ αλλου δεν ειναι τυχαιο που αυτο το δυσκολο εργο (της επιβολης του νομου) στο Φαρουεστ το ειχε αναλαβει να το φερει εις
περας ενα Ελληνοπουλο και οχι ενα Τουρκοπουλο ή ενα Σκοπιανοπουλο και, το λεω με πασα ειλικρινεια, ειναι λυπηρο οτι το Ελληνικο κρατος δεν αξιοποιησε αυτο το μεγαλο κεφαλαιο για την παταξη του οργανωμενου εγκληματος.
Απο την αλλη ειναι ντροπη για τις ΗΠΑ να εχουν ξεχασει τι προσεφερε αυτο το Ελληνοπουλο στην χωρα τους και το «ευχαριστώ» τους σημερα ειναι η ανθελληνικη πολιτικη που ακολουθουν στην εξωτερικη τους πολιτικη.
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:57 μμ
Ο θειος Ισιδωρος
Λοιπον,
επειδη εμενα προσωπικα η περιπτωση Κωλοκοτρωνη μ΄εχει εντυπωσιασει και την θεωρω ενα σημαντικοτατο κεφαλαιο της συγχρονης ιστοριας, προσπαθησα να την δω απ΄ολες της τις πλευρες.
Η βασικη πλευρα της προσωπικοτητας και της δρασης του θεωρω οτι δεν ειναι η στρατιωτικη αλλα η πολιτικη και σαν τετοιο θα πρεπει να τον κρινουμε αν δεν θελουμε να τον αδικησουμε ή να τον εξιδανικευσουμε.
Θεωρω οτι η ζωη και η δραση του χωριζεται σε δυο περιοδους.
Την προ και τη μετα της παραμονης του στη Ζακυνθο.
Στην προ εγω δεν μπορεσα πουθενα να διακρινω κανενος ειδους εθνικη συνειδηση, περα απο το βαρος της οικογενειακης παραδοσης την οποια κουβαλαγε στις πλατες του συμφωνα με τα ηθη και τις αντιληψεις την εποχης.
Η ιστορια της οικογενειας και η διατηρηση των προνομιων μοιραια τον οδηγουσε συχνα (οπως και πολους αλλους) σε συγκρουσεις με την εκαστοτε τοπικη εξουσια και τα οργανωμενα συμφεροντα.
Οταν οι συνθηκες το επετρεπαν δεν ειχε κανενα προβλημα να συνεργαστει μαζυ τους.
Η εθνικη του συνειδηση διαμορφωνεται οταν ερχεται σε επαφη με τα συγρονα δυτικα ρευματα στη Ζακυνθο.
Κατα την διαρκεια της επαναστασης διακρινουμε στον Κ εκτος απο σρατηγηματικη σκεψη και μια πολιτικη οξυδερκεια που δεν παρατηρουμε ουτε σε φωτισμενους πολιτικους της εποχης.
Το πιο χαρακτηριστικο ειναι οτι εχει απολυτη επιγνωση του γεγονοτος οτι σ΄ενα εθνικοαπελευθεροτικο κινημα, οπως ειναι η Ελληνικη επανασταση, απαραιτητη ειναι η εξασφαλιση της συμετοχης της αρχουσας ταξης, και πανω σ΄αυτο στιριζεται ολη η πολιτικη του η οποια πολλες φορες υπερβαινει και τ΄αμεσα προσωπικα του συμφεροντα τα οποια αποτελουσαν απαραιτητη προϋποθεση για την διατηρηση του στο παιχνιδι.
Ακριβως αυτο ηταν που σε πολλες περιπτωσεις ελειψε απο τους φωτισμενους πολιτικους της εποχης.
Η συμετοχη του στην κυβερνηση Μαυρομηχαλη, η οποια τον εφερε σε αμεση και μεγαλη συγκρουση με τις δικες του δυναμεις (Πλαπουτα, Γενναιο κλπ), με αποτελεσμα να αποδυναμωθει επικινδυνα στρατιωτικα και πολιτικα, δειχνει ακριβως αυτη του την αντιληψη.
Αλλα και η γενικοτερη αντιληψη του για την αναγκη συμαχιων αυτο ακριβως δειχνει.
Ο Κ αντιλαμβανοταν οτι οι Εγγλεζαρες, σαν ναυτικη δυναμη ειχαν στρατηγικους και πολιτικους λογους να στηριξουν την Ελλην. επανασταση στη συγκεκριμενη συγκυρια και γι΄αυτο πρωτοστατησε στη συνταξη της γνωστης επιστολης.
Πανο,
οι ταμπακερες με σκαλισμενη την φατσα του Κ οχι μονο ηταν μοδα στο Λονδινο αλλα ηταν και πανακριβες, ενω στο Παρισι η μοδα επεβαλε τα φουστανια της Μπουμπουλινας.
suigen,
Επειδη, αν καταλαβα καλα, εισαι ιστορικος σε παραπεμπω στο εργο μου που ειναι δημοσιευμενο στο ιδρυμα «Θ. Ι.» στα «μυστικα του κολπου» και συγκεκριμενα στα κεφαλαια «Ιουλιανα 63» και «του φευγατου η μανα δεν εβαλε τα κλαματα» προκειμενου να ξεστραβωθεις!
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:03 μμ
Μικρασιάτης
Ορέ παίδες το τι πίστευε ο Κολοκοτρώνης τα έχει γράψει η Ιστορία εσείς τον κάνετε από σπιούνο των τούρκων και τυχοδιώκτη μέχρι σπιούνο των Άγγλων.
Όλες τις συμμαχίες και τις θυσίες πριν την ανεξαρτησία τις έκανε για το καλό της Ελλάδας όχι για την πάρτυ του.
Το όνομα Φαρμάκη πάντως Ιστορικοί μου μαστροχαλαστήδες ακούγεται Σαρακατσαναίικο.
Όχι μόνο αυτό άλλα υπήρξε και ένας Φαρμάκης Σαρακατσαναίος που ήταν ηγέτης της επανάστασης στην Μολδοβλαχία και ένας πρόγονος Φαρμάκης που αν και τον καναν γεννίτσαρο απο παιδί και τελικά πασά ποτέ δεν ξέχασε την Ελληνική καταγωγή του και το γύρισε πασάς Χριστιανός όταν οι Ενετοί του Μοροζίνη δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες στον Μοριά.
Η Ελληνοαλβανική συνεργασία δεν φαίνεται καθόλου απίθανη στον γνώστη της Ιστορίας.
Μην ξεχνάτε ότι ο Σκεντέρμπεης (Αλέξανδρος Μπέης) εθνικός ήρωας της Αλβανικής αντίστασης εναντίον των Τούρκων ήταν Έλληνας με το όνομα Γιώργος Καστριώτης. Χριστιανός Ορθόδοξος που εξισλαμίσθηκε με την βία παιδί και όταν έγινε μπέης κάποια στιγμή επέστρεψε στις Χριστιανικές του ρίζες και αποφάσισε να απελευθερώσει την Αλβανία απο τους Τούρκους με λάβαρο μάλιστα την σημερινή αλβανική σημαία.
Παντρεύτηκε την Ελληνίδα Ανδρονίκη Κομνηνή.
Τι κάνει τσίου τσίου στα κεραμίδια του Βάλτου;
Η ελληνοαλβανική φιλία απο την εποχή του 15ου αιώνα.
Πάνο έβγαλες σπαρταριστή πέστροφα απο τα βαθιά νερά της Ελληνοαλβανικής ιστορικής φιλίας.
Μπράβο!
Καλή Σαρακοστή!
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:15 μμ
Αρβανιτόβλαχος
@Μικρασιάτη
Σέρβα δεν ήταν η μάνα του Σκεντέρμπεη? Vojsava
και ο Παλαιολόγος είχε Σέρβα μάνα,ε;;
18 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:45 μμ
bioannis
«αν και τον καναν γεννίτσαρο απο παιδί και τελικά πασά ποτέ δεν ξέχασε την Ελληνική καταγωγή του»….
Τι λες βρε παιδί μου…. κοίτα πράγματα που γινόντουσαν κάποτε !!!!
19 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:49 πμ
bioannis
Για σένα Πάνο…
«bioannis:Σε ένα σχόλιο σου έφτανες, μάλιστα να θεωρείς «αυτοχειρία» την παράθεση γεγονότων με στόχο την «αυτογνωσία», γιατί δίνουν –τάχα- επιχειρήματα στον «εχθρό».»
«Αποκλείεται να έχω γράψει τέτοιο πράγμα!»
«Απο κει και πέρα όμως, το να γίνεται κανείς αυτόκλητος, επίμονος, αυτοχειριαστικός κατήγορος της πατρίδας του (έστω, με τη ΔΙΚΗ σου εκδοχή της πατρίδας) είναι ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ.»
Μπορείς να πας στο «Αχ! Ελλάδα σ’ αγαπώ» στο Fenruary 9th … 8:13pm και να δείς τι έγραψες…. Αν και ξέρω οτι θα σε στεναχωρήσω… σου λέω προκαταβολικά ότι για μένα έχει περισσότερη σημασία η συμπλήρωσή σου… «και να το είπα το αποκυρήσω μετα βδελυγμίας…»
Δεν έχει και μεγάλη σημασία η κόντρα μεταξύ μας (ή έχει???) Αλλά όταν εσύ θα «ψάχεις το αληθινόν, γιατί μόνο αυτό είναι το εθνικόν» ο κυρ-Λυγερός θα σου ετοιμάζει αντιγενιτσαρικό αγώνα… μακάρι να μην είναι αργά!! (Αν και ποτέ δεν είναι αργά). Στα βαλκάνια βρισκόμαστε…. Οι κουτόφραγκοι είναι απασχολησμένοι στην εξουδετέρωση του Ελληνικού πνεύματος και της Ελληνικής ψυχής…
19 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:30 πμ
Μικρασιάτης
Αρβανιτόβλαχε είσαι σωστός,
η μητέρα του Καστριώτη Σκεντερμπέη ήρωα του Αλβανικού Έθνους ήταν Σερβίδα Ορθόδοξη.
Ο βιογιάννης λἰγο πικραμένος ακούγεται για την αλβανοελληνική φιλία. Εδω κ. Λυγερός εκεί ο κ.Λυγερός ποιός είναι τελικά αυτός που ετοιμάζει εναντίον μας; αντιγεννιιτσαρικό αγώνα?!
19 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:43 πμ
Πάνος
bioannis,
λυπάμαι, αλλά παραποιείς αλύπητα τα γραφόμενά μου. Μάλλον ΔΕΝ μπαίνεις στον κόπο να τα καταλάβεις – και τα ερμηνεύεις όπως σούρθει. Πότε, για παράδειγμα, ισχυρίστηκα εγώ, ω αγαθέ, οτι «δίνουν επιχειρήματα στον εχθρό;» Αυτό κατάλαβες;
Επειδή η αντιπαράθεση αυτή είναι μάλλον άχαρη, συμπυκνώνω τη θέση μου σε λίγες ξεκάθαρες λέξεις: μπορεί κανείς να είναι πατριώτης και να αγαπάει την Ελλάδα, χωρίς να είναι εθνικιστής και πατριδοκάπηλος. Η αγάπη για την Ελλάδα είναι μονάχα η αφετηρία για τον έρωτα με όλο τον κόσμο, όλους του λαούς, όλες τις πατρίδες.
Γι’ αυτό με απωθούν εξίσου οι ελληνολάτρες εθνικιστές – και τα αντίθετά τους. Και για να μην παρεξηγηθώ πάλι: Οι ιδεολογίες τους (ή οι ιδεοληψίες τους), όχι οι άνθρωποι!
Για τους ανθρώπους χρησιμοποιώ εντελώς διαφορετικά κριτήρια – με κυρίαρχο το σεβασμό απέναντι στην ιδιαιτερότητα του καθενός.
Πάμε τώρα να πετάξουμε τον αετό – τα ξαναλέμε το βράδυ.
19 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:13 μμ
bioannis
«Η αγάπη για την Ελλάδα είναι μονάχα η αφετηρία για τον έρωτα με όλο τον κόσμο, όλους του λαούς, όλες τις πατρίδες. »
Δόξα το θεό, μετά από 152.000 πόστ (λέμε τώρα..) και 1.500.000 ώρες μπροστά στο μονιτορ/πληκτρολόγιο…. έπρεπε μα έρθει η Καθαρά Δευτέρα για να ακούσω κάτι από εσένα που με εμπνέει και ναναι η κοινή μας κουλτούρα …. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Ανάσταση Χριστιανοί…..
19 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:38 μμ
Mantalena Parianos
«“Η αγάπη για την Ελλάδα είναι μονάχα η αφετηρία για τον έρωτα με όλο τον κόσμο, όλους του λαούς, όλες τις πατρίδες. ”
Πολύ όμορφο, όντως. Και ιδεαλιστικό.
🙂
Μέχρι και ο blogger που σας έλεγα αφαίρεσε το λυνκ του περιοδικού Μπέσα από την αρχική του σελίδα και έναλε το τεχνολογικό Stuff!
Δείχνει αυτό έστω και έμμεσα κάποιου είδους επανόρθωση;
Μπα! – έχει κρατήσει λυνκ στο «τ’ αδέρφια μου» που παραπέμπει στους μεγαλοϊδεάτες πνευματικά συγγενείς του αρβανίτες.
Αντιτάσσομαι σε οποιονδήποτε επικαλείται εθνοτικούς λόγους για να επιβληθεί, αλλοιώνοντας προς όφελός του την ιστορία – ή εφευρίσκοντάς την. Είτε αυτός είναι χρυσαυγίτης είτε ουτσεκάς.
19 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:33 μμ
Πόντος και Αριστερά
Σόρι!
Αλλά δεν είναι το ίδιο οι χρυσαυγίτες και οι ουτσεκάδες!
Οι πρώτοι είναι άθλια φασιστικά τομάρια, και οι δέυτεροι αγωνίστηκαν για την πολιτική τους χειραφέτηση στο δύσκολο μετασοβιετικό τοπίο!
…και ας βλέπαμε εδώ στην «μικράν πλην έντιμον» το μαύρο για άσπρο!
19 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:48 μμ
Μιχαήλ Μαγδαληνός
Αυτός ο μπάτσος των blog , που υπογράφει σαν τσαχπίνα Μανταλένα, ελέγχει τώρα και τα λινκ που βάζουν οι άλλοι στα blog τους?
Δεν παει να κανει καμιά αποτρίχωση στον κώλο του, αντί να ασχολείται με ποια περιοδικά διαβάζει ο καθένας.
Και στο κάτω κάτω, καλύτερα το περιοδικό του αρβανίτικου συνδέσμου να διαβάζει κανείς , παρά τις μαλακίες της Σουλιώτη της χλίδας, της λίγδας και την μπίχλας.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:12 πμ
bioannis
Π & Α εδώ είναι ακριβώς, ένα μέρος της διαφωνίας μας και εδώ θα τρωγόμαστε πάντα, όσο βέβαια εσύ και εγώ διατηρούμε τις απόψεις μας στο ακέραιοο. Χρυσαυγίτες και ουτσεκάδες είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ετεροζυγωτικά δίδυμα….
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:45 πμ
Πάνος
Μιχαήλ Μ,
αυτό το στυλάκι δεν …συνάδει στο ήπιο κλίμα της καλύβας. Πες την άποψή σου, χωρίς τα περιττά. Πληζ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:46 πμ
Omadeon
Τι έγινε εδώ ρε Πάνο?
Μπάτσος η Μανταλένα? 007 πράκτωρτ ΘΒ εδώ.
Μόνο από αυτή τη συζήτησή σας, έμαθα πράματα σήμερα το βράδυ που δεν είχα ποτέ μου φανταστεί. Μπήκα και στη «Μπέσα», έφριξα, απόρησα, σκέφτηκα
ευτυχώς που (από όσα γνωρίζω) δεν είχα προγόνους Αρβανίτες. Γιατί… ΑΝ είχα, θα με είχαν φακελωμένο ως μόνιμο Κινδυνο της Κοινωνίας. ΔΕΝ είναι εύκολο να δεχτεί κάποιος να είναι «ιμιτασιόν λαός κάποιου άλλου». Αυτές είναι -προσέξτε- ΠΡΩΤΕΣ δειλές σκέψεις και εντυπώσεις. ΔΕΝ είχα ξανασκεφτεί το θέμα. Ηξερα μόνο διάφορους ανθρώπους (και ξέρω και επικοινωνούμε κλπ) που μου λέγανε ότι είναι Αρβανίτες. Ηξερα τι είναι αυτό, βέβαια… αλλά ΠΩΣ να το πω? Χωρίς να θέλω να διασπάσω καμία σημερινή επιλεγμένη συνείδηση κανενός, δεν μου αρέσει η «κατασκευή της συνοχής» από κανέναν. Μπορεί να μας αρέσει νάμαστε μεταλλάξεις εσκιμώων μέσω DNA πιγκουινων που ξέμειναν στην Ελλάδα και αγάπησαν τη χώρα…
Πάνω σε αυτό το σημείο θα σε συγχαρώ για την κομψή και απλή διατύπωση της «υγιούς αγάπης για την πατρίδα» όπως την περιέγραψες. Ε, πιστεύω ότι την ίδια περίπου αγάπη θα έχει ένα κράμα από αγάπη-Τύπου Νίκου Δήμου + αγάπη-Τύπου Οδυσσέα Ελύτη (δυα του 2)… κάπως έτσι.
Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το πόσο λανθασμένα μπορεί να υποτιμήσουμε τους άλλους. Ετσι ο Βιοαννης δεν φαντάστηκε (ίσως) ότι ο ορισμός της «σωστής αγάπης για την πατρίδα που του είχα δώσει (στο άλλο θέμα του βλογ) είναι 100% ίδιος με τον δικό σου»… με μία μόνο ή δύο διευκρινίσεις
1) Αγάπες υπάρχουν πολλές. Πατρίδες πολλές. Πολλές διαφορετικές μορφές αγάπης για την ίδια πατρίδα, επίσης μπορώ να φανταστώ. Αγάπη για πολλές πατρίδες επίσης.
ΠΟΥ υπάρχει το όριο? Εκεί που αρχίζει το… μίσος? 🙂
ΟΛΑ όσα λέμε, ΟΛΟΙ μαζί, μάλλον (κάπου) πρέπει να είναι σωστά.
??
Omadeon
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:56 πμ
Omadeon
Θέλω να πω και κάτι άλλο. Την αγάπη ΔΕΝ μπορεί κανείς να την επιβάλλει.
Μπορεί κανείς να πει _μόνο_ «μακάρι».
Επιβεβλημένη αγάπη? Χειρότερη από το πιό μαύρο μίσος
Καταδικασμένοι επειδή δεν αγαπούν ? Η δεν αγαπούν αρκετά?
Τι σχέση έχει η αγάπη με όλα αυτά?
Τυχεροί όσοι αγαπούν, όσα τους δόθηκαν όσους ή όσες τους δόθηκαν
Αλλά κι αυτοί που δεν μπόρεσαν, συχωρεμένοι νάναι
Ομαδεών 🙂
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:58 πμ
Πάνος
To μίσος δεν υπάρχει ως όριο. Είναι βλακώδες να μισείς οποιονδήποτε άλλο λαό /πατρίδα. Το μόνο που δείχνεις έτσι είναι οτι δεν αγαπάς τη δική σου και δεν διαθέτεις αυτάρκεια – απλά είσαι φίλαθλος.
Κι αν χρειαστεί να χειριστείς πολιτικά (με την ευρύτερη έννοια, ακόμα και ένοπλα) μια υπόθεση της δικής σου πατρίδας, αυτό πρέπει να το κάνεις με Θουκυδίδεια ψυχραιμία. Ποτέ με μίσος – είναι και ο χειρότερος δυνατός σύμβουλος!
Τελικά, το όποιο όριο μας επιβάλλεται από τις συνθήκες και τη δυνατότητά μας να τις χειριζόμεστε. Ανάγκα – και θεοί πείθονται! Διότι, χωρίς «ανάγκα» όριο απλά δεν υφίσταται.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:09 πμ
Omadeon
Bioanni, ετοίμασε ένα γιαούρτι πολυβιταμινούχο, πολυδιάστατο και πολυτάλαντο. Ιδανικό για… ομαδικά γιαουρτώματα,ξέρεις εσύ 🙂
Πιάσε τώρα ένα βιβλίο Χαλιλ Γκιμπράν με μοτίβο «τα παιδιά σας δεν
σας ανήκουν» (κ.ο.κ.) ξέρεις εσύ, το βιβλίο για τους ηλίθιους γονείς
που νομίζουν ότι τα παιδιά ντε-και-καλά πρέπει να τους αγαπούν,
πρεπει να νοιάζονται για τον ηρωίκό παπού και να συχωρούν την
προ-προ-γιαγιά πούτανε πουτάνα κλπ. κλπ.
Απάγγειλε το βιβλίο τελετουργικά, πάνω από το γιαούρτι,
συγκεντρώσου καλά, να πιάσουν τα… Ιερά Λόγια.
Και μετά πέτα το, προς την κατεύθυνση του… Υπουργείου Παιδείας
(από μακρυά και αναίμακτα). Νοητικά έστω.
Τα παιδιά σας, βρε μαλάκα Μικρασιάτη, ΔΕΝ είναι απαραίτητα…
Μικρασιάτες. Στ’ αρχίδια τους και οι πρόγονοί μας, στα τέτοια
τους και οι γενοκτονίες μας, ΚΑΙ οι ηλίθιες περικεφαλαίες μας.
ΑΥΤΑ σας κάνουνε χάρη, ΑΥΤΑ μας κάνουνε χάρη, που ασχολούνται
με τις μαλακίες μας, ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
Ο νοών βιοάννης νοείτω (και ο πάνως, πάνω-κάτω)
🙂
Ομαδεών (που βαρέθηκε την πολλή λογική κι έπιασε την…
ποιητική πολυλογική) χεχε
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:16 πμ
Omadeon
Ετσι Πάνο Ετσι.
(για το άλλο εννοώ, που τόγραφες όταν έγραφα το προηγούμενο)
Τα πληκτρολόγιά μας διασταυρωθήκανε στο υπερδιάστημα. χμμμ
Μήπως είναι η αψίς του Θριάμβου κάποιας… μανταλένας? :-)))
(αααχ το σουρεαλισμό, πως τον στερήθηκα, πως μου τον
χάλασε το γαμημένο το διαδίκτυο, με τις παρεξηγήσεις του
όπου δεν μπορείς πια να χαρείς, μια μερίδα…. σκέτο τίποτα,
2-3 γραμμές χωρίς πόλεμο, έτσι όπως τώρα, βρε Πάνο,..)
«Μας λιθοβολούν και μας φωνάζουν αεροβάτες» έλεγεν ο Οδυσσεύς,
Γ.Σ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:35 πμ
Omadeon
ζητώ συγνωμη από τον Μικρασιάτη που εκφράστηκα κάπως απότομα.
Εκανα άλλη δουλειά, όλη μέρα, και… μετά μούρθεν κείνες οι ιδέες
εξίσου απότομα.
ΔΕΝ χρειάζεται, το άπειρο μυαλό του Πραγματικού
Του Αληθινού και Αιώνιου Παιδιού
Του Πραγματικού Γιού ή Κόρης ΚΑΘΕ θεου
Καμμία μορφή εσωτερικού λογισμικού.
Βιοάννι, όπου βλέπεις μεταλλαγμένα, βάραγε.
Το λογισμικό είναι μεταλλαγμένο.
Και πάντα έρχεται από έξω.
Προς τα μέσα, πάντα
Προς τα παντα
προς ….?
Ομ
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:46 πμ
Omadeon
«To μίσος δεν υπάρχει ως όριο. Είναι βλακώδες να μισείς οποιονδήποτε άλλο λαό /πατρίδα. Το μόνο που δείχνεις έτσι είναι οτι δεν αγαπάς τη δική σου και δεν διαθέτεις αυτάρκεια – απλά είσαι φίλαθλος»
ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ και ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΨΕΥΤΟ-…….
(γιατί μα γιατί am giati… πάω να καταδικάσω τώρα, ποιόν?)
….- ΙΣΜΟΣ.
We are all Arvaniters
President Kennedy (in the EU computer games of 2027)
:))))
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:27 πμ
Omadeon
«Πως βρωμάει και ζένει η γη» -ΕΛΥΤΗΣ
«Μυρωδιά Παπου, θείου και Φωσφόρου» ->>
Και μετά σου λενε «η μπόχα της νεανικότητός του
συνηγορεί δια το ποιόν του».
Οχι Μικρασιάτη, Οχι. ΤΙ να το κανω αν σεβεσαι
εμένα (να τα βράσω τα αίτια, τις ευγένεις, τα ταλέντα μου)
αν δεν σέβεσαι τον ΑΛΛΟΝ
«που η λαλιά του από ψέμα ΔΕΝ ξέρει» (κάπως έτσι, πάλι ΕΛΥΤΗΣ)
Πρόσεχε Μικρασιάτη. Μια μέρα τα όνειρα,
μια μέρα τα όνειρα, ΗΔΗ παίρνουνε εκδίκηση.
(Γαλλικά πρώτα, γιατί ακούγεται ωραία, και σε λίγο ελληνικα):
Tou le ciel, et toute la mere, pur une seule victoire d’ enfence.
(Πάλι Ελύτης, αλλά παραθέτει κάποιον άλλον, που δεν θυμάμαι)
ΟΛΟΣ ο ΟΥΡΑΝΟΣ, και ΟΛΗ η ΘΑΛΑΣΣΑ (αξίζει να δοθεί)
ΓΙΑ ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ
ΝΙΚΗ
ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
(τέλος quote)
Τα έθνη σας λοιπόν
βρυκόλακες και δρόμο
Τις ιμιτασιόν πατρίδες σας επίσης
πειδή δεν αγαπάτε, θα μας κάνετε και φιλάθλους? (Πάνο)
—>
Εχουμε γεμίσει από μίση,
φιλάθλων μίση, που δεν αγαπούν
και για αυτό μισούν,
όλους τους άλλους που…
δεν τους αγαπούν !!! (loop, endless loop)
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:37 πμ
Omadeon
Ενα τελευταίο και έφυγα (του Ελύτη)
Η ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ όταν λέει «θα κοιμηθώ με αυτόν»
εννοεί πως ξαναγράφει την ιστορία
-ΕΛΥΤΗΣ
(ή κάτι τέτοιο που δεν θυμάμαι 100%)
11 χρόνια μας λείπει (ο Ελύτης)
Κρίμα
ΠΙΟ επίκαιρος παρά ποτέ,
επίκαιρος για θέματα «ταυτότητας»,
«πατρίδας», κ.ο.κ.
==> ακόμη και για αρβανίτες -χεχε
Ονειρά σας γλυκα
Γ.Σ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:13 πμ
Ασμοδαίος
Επέστρεψα!
Θα μείνω σε ένα μόνο σε ένα από τα πολλά που γράφτηκαν όσο έλειπα. ‘χωρίς “ανάγκα” όριο απλά δεν υφίσταται’. Νομίζω ότι σας διαφεύγει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό του αε πολιτισμού, ο αυτοπεριορισμός.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:18 πμ
Σχολιαστής
Δείτε στο http://www.iospress.gr ενδιαφέρουσα ανάλυση για το βιβλίο ιστορίας.
*************************
ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Η μεζούρα της εθνικοφροσύνης
Ο καλύτερος τρόπος για να «σταθεί» ένα προϊόν στη ζούγκλα της αγοράς είναι να βγουν εκτός νόμου οι ανταγωνιστές του. Αν, λοιπόν, πολτοποιηθεί το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, τότε ίσως επιβιώσουν τα «λυσάρια» των εθνικοφρόνων. (18/2)
***************************
Mου έκανε εντύπωση και η αναφορά σε σχολιαστή της καλύβας.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:09 πμ
bioannis
Omadeon συγχώρεσέ με, που μέσα στην πλημύρα των σχόλιων δεν διέκρινα τον «σωστό» (δεν υπάρχει σωστός, μόνο κατάλληλος) ορισμό της «αγάπης για την πατρίδα» που έθεσες σε κάποιο προηγούμενο σχόλιό σου. Ωστόσο άλλο πράγμα είναι ο ορισμός για την αγάπη προς την πατρίδα και άλλο πράγμα είναι ο ορισμός ΓΙΑ την πατρίδα.
Κάποτε αναγκάστηκα να ψάξω πολύ για έναν ορισμό της αγάπης. Σε ένα σεμιναριακό κύκλο, στον οποίο παρουσίαζα και διερευνούσα την έννοια της επιθετικότητας στο ζωικό κόσμο (βιολογική προσέγγιση γιατί αυτό ήταν το ζητούμενο…) έψαξα και βρήκα αυτόν τον ορισμό: «Αγάπη είναι η ενεργητική υποστήριξη της ευτυχίας του άλλου». Παρεπιπτόντως, ο ορισμός αυτός είναι στον αντίποδα της όποιας ποιητικής προσέγγισης του θέματος και επιπροσθέτως νομίζω ότι μόνο η ποιητική προσέγγιση της αγάπης μπορεί να θεωρηθεί γόνιμη προσέγγιση. Η επιστημονική (με όρους βιολογίας) προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα της γόνιμης επικοινωνίας για το θέμα και τίποτε πρισσότερο (σχεδόν). Ο παραπάνω ορισμός της αγάπης, μπορεί να μετατραπεί σε ορισμό του μίσους με μια απλή αντικατάσταση στη λέξη «ευτυχίας» με την λέξη «δυστυχίας».
Η παραπάνω «φτωχο-φιλολογία» διερευνά την έννοια της λέξης «αγάπη» στη φράση του Πάνου «αγάπη για την πατρίδα» και την ταυτίζει (περίπου) με την αγάπη για ΚΑΘΕ πατρίδα. Σε αυτό συμφωνώ απολύτως και δεν συνεχίζω άλλο. (Ώρες είναι να μου τα γυρίσει πάλι ο Πάνος.)
Επίσης, η λέξη ΕΛΛΑΔΑ στον ορισμό του Πάνου, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τα 1728 (τυχαίος αριθμός, για να δείξει το πεπερασμένο του πράγματος) ονόματα πατρίδων που εμφανίζονται στη γή. Ιταλία, Γερμανία, Τιμπουκτού, Σουρινάμ, Ομάν, Αμάν κ.λ.π. Λέω, πως θα φαινόταν σε έναν Αρειανό (εξωγήινο και όχι της Θεσσαλονίκης) η «ενεργητική υποστήριξη της δυστυχίας του άλλου» (μίσος) σε κάποιον από διαφορετική πατρίδα?? Ακατανόητο, ηλιθιότητα, ματαιοδοξία, βαρβαρισμός, «ξεπεσμένη ανθρωποφαγία» «στρατηγική επινόηση της υποταγής του «ξένου»??
Αρκετά.
Έχω ένα πολύ δυνατό ψακτήρι (το Κοπέρνικους). Έβαλα το «Ν. Λυγερός» και πραγματικά εξεπλάγην με μια δόση «φόβου» θα έλεγα. Μπήκα στις πιό μαύρες σελίδες του Ελληνικού ιντερνετικού κόσμου. Μαύρες και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο τύπος, αναφέρεται ως παραπομπή σε όλα τα φασιστικά γκρουπούσκολα που περιφέρουν το μίσος τους, όχι μόνο για την Τουρκία και την Ευρώπη, αλλά το μίσος γενικά που αρνείται τη ζωή σε κάθε έναν «ανθέλληνα». Το στομάχι μου γυρίζει 3 μέρες τώρα!! Ούτε τη λαγάνα-χαλβά μπόρεσα να απολαύσω…. Το πράγμα καταντά τελείως επικίνδυνο, ο τύπος, είναι σύμβουλος της Κυπριακής Κυβέρνησης (σε εξωτερικής ζητήματα), είναι ο εξυπνότερος Έλληνας (τι ηλιθιότητα…) του κόσμου, ασχολείται με το θέατρο, είναι καθηγητής μαθηματικών, και μέσα σε όλα τ’άλλα δεν ξεπερνά την ηλικία των 37 ετών…. Είναι ένας ανερχόμενος δικτατορίσκος με πολλές πιθανότητες να αναλάβει την θεωρητική δικαίωση του φασισμού και την πλήρη ενεργοποίηση του Εθνολαϊκισμού στην Ελλάδα.
Παρακαλώ, ποιός μπορεί να μου μάθει έναν τρόπο ώστε να μπορώ να τα βγάλω σε πέρας μια «διαλογική συζήτηση» με τους θεωρητικούς του μίσους. Προσοχή! όχι να τους πείσω, αλλά να κρατήσω την ψυχική μου υπόσταση ακέραια και να μην καταφεύγω σε «λεκτικές βιαιότητες». Ο Χαλίλ Γκιμπράν είναι μια μερική λύση, γιατί με οδηγεί στην παθητικότητα. Ο «θείος» είναι μια άλλη λύση, μικρότερης εμβέλειας βέβαια, αλλά «καλύτερος» ως προς τη δημιουργικότητα. Ο Ελύτης και ο Αναγνωστάκης είναι ακόμα πιο προχωρημένη, πολυεπίπεδη, μάθητεία…. αλλά έχω την εντύπωση, ότι και έτσι, η «Αντιγεννιτσαρική Αδελφότητα» παραμένει αλώβητη, συνεχίζει το έργο της ακάθεκτη και κάθε μέρα πλέκει τον ιστό της πιό μεθοδικά.
Γιατί? Γιατί ανασύρει και καλλιεργεί ότι πιό βαθειά αντιδραστικό υπάρχει στην ανθρώπινη ψυχοδομή. Το απομονωμένο «ΕΓΩ», (το ΕΓΩ απέναντι στους «άλλους» και όχι το «Εγώ» διαμέσου του «άλλου») την αίσθηση ανωτερότητας και την πεποίθηση της αδικίας μέσα από μια παγκόσμια συνομωσία. Έτσι η ανάγκη ταυτότητας για όλα τα ανθρώπινα πλάσματα περνά από το φίλτρο της μνησικακίας και απανθρωπιάς και τελικά γίνεται η «ταυτότητα» του μίσους.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:22 πμ
Omadeon
Παιδιά, με λυτρώσατε. Παρά λίγο να δακρύσω, μόλις ξύπνησα
κι αντίκρυσα τα σύννεφα. Χάρις σε εσας
βγήκε
και λίγος ήλιος
Φτούρισα.
Περίμενα φόλες σαν σκυλί.
Αντί γι’ αυτό περιμένοντας τη φόλα
ανοίχτηκαν τώρα
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΟΥΡΑΝΟΙ
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:37 πμ
Ασμοδαίος
‘Είναι ένας ανερχόμενος δικτατορίσκος με πολλές πιθανότητες να αναλάβει την θεωρητική δικαίωση του φασισμού και την πλήρη ενεργοποίηση του Εθνολαϊκισμού στην Ελλάδα.’
Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να διαφωνήσω, Βιωάννη. Γνωστή και απολύτως σύμφωνη η άποψή μου περί του φαινομένου -όπως λέμε φαινόμενο του θερμοκηπίου, του el nino κλπ.
(https://panosz.wordpress.com/2007/02/13/papathemelis/#comment-3144)
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:56 πμ
Mantalena Parianos
Πόντος και Αριστερά, γράφεις:
«Αλλά δεν είναι το ίδιο οι χρυσαυγίτες και οι ουτσεκάδες»
Δε νομίζω να εννοείς ότι οι πρώτοι υστερούν επειδή δεν έχουν στο παλμαρέ τους κανένα Κόσσυφοπέδιο ακόμη, ε?

Για μένα πάντως είναι το ίδιο. Όπως γράφει παρακάτω ο Omadeon, «Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το πόσο λανθασμένα μπορεί να υποτιμήσουμε τους άλλους».
Και δεν με απασχολεί καθόλου καμία εθνική συνείδηση ούτε το αν η σημαία της χώρας στην οποία θα ζω θα είναι κίτρινη ή κόκκινη.
Μου τη σπάει μόνο όταν ενώ αυτή η σημαία είναι κόκκινη, έρθουν κάποιοι και θελήσουν να ανατρέψουν την κατάσταση με το αστήριχτο επιχείρημα ότι πριν από 5000 χρόνια ΜΠΟΡΕΙ και να ήταν κίτρινη.
Ε, αυτά είναι πονηρά. Και όποιος τα υιοθετεί και τα βάζει στο blog του, είναι είτε αφελής είτε υστερόβουλος. Τόσο απλά.
«Ένα τοπίο δεν είνα απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη».
-Οδυσσέας Ελύτης
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:02 μμ
Mantalena Parianos
Και κάτι ακόμη για όσα γράφει στo περιοδικο του Αρβανίτικου Συλλόγου:
Αρβανίτισσες η Δήμητρα και η Αφροδίτη?
Αρβανίτης ο Θεοτοκόπουλος; (ούτε καν Έλληνα δεν θα μπορούσα να τον θεωρήσω έτσι όπως έδρασε!)
Και δεν σας θυμίζουν όλα αυτά Λιακόπουλους και λοιπούς που διατείνονται ότι οι Έλληνες είναι προπάτορες όλων, ότι εμείς δώσαμε τα φώτα στον πλανήτη για ότιδήποτε καλό και αγαθό, οτι ο Big Alex ήταν ένα απελευθερωτής και η Μακεδονία είναι ελληνική, η Κωνσταντινούπολη πάλι με χρόνια με καιρούς κ.λπ. κ.λπ.;
Αν έβαζα εγώ αντίστοιχο banner ή λυνκ στο blog μου, τι θα με θεωρούσατε;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:12 μμ
j95
Καλά, όσο για το περιοδικό του Αρβανίτικου Συλλόγου, οι άνθρωποι έχουν αποδεχθεί την αρβανίτικη καταγωγή τους αλλά ο διάολος να τους πάρει αν θα απαρνηθούν ταυτόχρονα την πεντιγκρί ελληνικότητά τους.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:12 μμ
j95
Πραγματικά αναρωτιέμαι, είχε δει ποτέ του τη Λούτσα ο Ελύτης;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:45 μμ
Mantalena Parianos
J95, νομίζω ότι δεν αναφερόταν στη Λούτσα συγκεκριμένα, αλλά στη Σαρδηνία.
Αλλά δεν μου είπες, αν έβαζα μπάνερ «Η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική», «Το Κόσσοβο είναι Αλβανικό», «η Αγιά Σοφιά το Μέγα Μοναστήρι» κ.λπ. τι θα με θεωρούσες;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:32 μμ
bioannis
Η «ψυχή του λαού» είναι στον αντίποδα της «εθνικής συνείδησης». Η κατασκευή της «εθνικής συνείδησης» είναι επινόηση των «ισχυρών» έναντι των αδυνάτων (άοπλων). Δεν είναι η διά-κριση της λαικής ψυχής (καθημερινού ανθρώπου » – ασύληπτης ιδαιτερότητας) το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η επιλογή αντιπαλότητας. Η με «μας» ή με τους «άλλους» . Συνήθως οι «άλλοι» είναι υποδεέστεροι. Και το επιχείρημα??? γιατί εμείς ερχόμαστε από μακριά. 5.000 χιλιάδες χρόνια.΄Αυτό ορίζει το βασίλειο του ανορθολογικού. Η Καταγωγή σαν εμμονή και φαντασίωση. Αν μπλέξει κανείς και το «βιολογικό» κομμάτι, «είναι στην καρδιά του Ναζισμού». Ο Χιτλερ επινόησε και υλοποίησε τον Ναζισμό, αλλά ο ναζισμός δεν πέθανε μαζί με το Χίτλερ, ούτε είναι απλώς γερμανικής κατασκευής.
Ο ποιητής ξέρει τι λέει!! Και Λούτσα έχει δει και Μενίδι, Μέγαρα, Αθήνα, Φιλαδέλεια, Εχίνο, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Κρήτη, Λαμία Τρίκαλα, Ροδόπη….. εγώ έχω την άισθηση της ανείπωτης ελευθερίας στη φράση του. Δεν με οδηγεί στην «εθνική συνείδηση». Με οδηγεί στην προβολή της ψυχής μου στην ύλη. Δηλ. στην ελευθερία.
Μανδαλένα γιατί να μην ισχύει το εξής λογικόν: Η σημαία του χώρου και των ανθρώπων που συν-ζώ μαζί τους, είναι αυτή που είναι!! Μπλέ! Και αυθαίρετα να πάρεις το χρώμα της επιλογής σου, (κίτρινο, κόκκινο…) προς τι όλη αυτή η κινδυνολογία προς τη σημαία??? Ποιός θα μας πάρει τη σημαία?? Δηλ. αντιλαμβανόμαστε τι λέμε??? Η αυτοσυνείδηση δεν έχει καμία μα καμία απολύτως αξία, αν δεν διαφοροποιηθεί απο τη «Εθνική συνείδη». Ο Ρατσισμός δεν είναι η διάκριση των ανθρώπων σε φυλές-έθνη (έτσι στήθηκαν οι πρώτες αποικίες των «κοσμοκρατόρων» της εποχής) Ο ρατσισμός είναι Η ΕΠΙΛΟΓΗ ενός φανταστικού «έθνους/φυλης» ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗ και ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ πάνω σε όλα τα υπόλοιπα!
Η μόνη διέξοδος είναι το παγκόσμιο ειρηνηνικό κίνημα, ο νέος διαφωτισμός, η οικολογική σοφία, που τα νέα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους είναι ήδη ορατά στον νέο αιώνα. Μπορεί αυτό να ακούγεται βαρύγδουπη γενικούρα… (και σε μένα κάποιες περιόδους της ζωής έτσι φαίνεται..) αλλά για όσους δεν ζούν μια τέτοια Ζωή/εμπειρία είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό, οτι η σημαία κατά βάθος -και απλά- είναι μια «συμβολική ταυτότητα». Ακόμα πιό δύσκολο είναι να γίνει υλοποιήσημο. Κάποιοι αρνούνται καν οτι υπάρχει ειρήνη. Αποδέχονται την ειρήνη σαν ενδιάμεσο στάδιο του πολέμου (Ν. Λυγερός το παίζει και μαρξιστής ο τύπος). Παραπειστικά και δόλια ανακράζουν: «Αν θέλεις την ειρήνη προετοιμάσου για Πόλεμο» ενώ το κίνητρό τους είναι «οτι προετοιμάζουν τον πόλεμο μέσα στην ειρήνη, για να προκαλέσουν ανακατανομή πλούτου και προνομίων. (Δεν έχει σημασία που πολλοί από αυτους έιναι μέσα στα προνόμια, ακόμη καλύτερα, μπορούν να τα υποσχεθούν και άλλους αφελείς)
Η προγιαγιά μου (από τα Βουρλά μικράς Ασίας..) μούλεγε (σε μισα Ελληνικά και μισά Τουρκικά): Οι τσέτες αγόρι μου ήταν οι πεινασμένοι της ανατολίας που ο Κεμαλ τους έδωσε το ελεύθερο να πέρνουν ότι θέλουν. Τους περισσότερους δεν τους γνωρίζαμε. Και οι ίδιοι οι γείτονές μας στην αρχή θέλανε να μας εβοηθήσουν. Αλλά μετά πρώτα φοβισμένοι και μετά μερικοί με παλια μίση και έχθρες… πήραν και αυτοί μέρος στο πλιάτσικο…. Είμαστε πολλοί πλούσιοι τότε γιόκα μου. Σε δυό μέρες έχασα τον άνδρα και τον γιό μου….» Το έργο έχει παιχτεί χιλιάδες φορές στα βαλκάνια. Πρόσφατα είδαμε μια τέτοια προβολή, και υπάρχει πιθανότητα να ανοιχτεί νέα «μαύρη τρύπα» στα βαλκάνια…
J95 κάνε μια βόλτα στη διεύθυνση που έδωσε ο «Σχολιαστής». Σχολιαστά μου σε ευχαριστώ πολύ. Την ελευθεροτυπία της κυριακής την έχασα, και ο μόνος λόγος που την αγοράζω είναι τα σχόλια του Ιού!
«Δείτε στο http://www.iospress.gr ενδιαφέρουσα ανάλυση για το βιβλίο ιστορίας.»
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:38 μμ
Omadeon
Α ρε Μανταλένα, α ρε Μανταλένα
«Και το όνομά της: ……….. » (πως την είπε ο Ελύτης?)
:)))
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:44 μμ
Omadeon
To ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
ΔΕΝ
ΕΙΝΑΙ
ΜΟΝΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Είναι η ΠΑΓ-ΚΟ-ΣΜΙ-Ο-ΤΗ-ΤΑ
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:45 μμ
bioannis
Μανταλένα, κατ’ αρχήν θα το άνοιγα, (έχει προηγηθεί και μια συζήτηση μεταξύ μας, μην νομίζεις οτι ανοίγω οτιδήποτε) και αναλόγως…. ή θα πάθαινα πλάκα και θα αποχωρούσα, ή θα παρέμενα συνεχίζοντας στο ενδιαφέρον.
Όλα όμως εδώ είναι, περίπου, σχετικά. π.χ ανεβάζω κάτι για «πλάκα», «χλευασμό» και ότι άλλο θέλεις. Γιατί να μπερδεύουμε τη συστηματική χρήση συγκεκριμένης γλώσσας, θεματολογίας, αισθητικής κ.λ.π με την απλή τοποθέτηση ενός άρθρου που ο «μαγαζάτορας» του ήρθε εκείνη τη στιγμή να το βγάλει. Που να ξέρει τώρα σε τι λαβυρίνθους μπορεί να οδηγήσει…
Αλλά εδώ θα σου απαντήσει ο μπλοκάρχης….
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:54 μμ
Omadeon
Δέκα χρόνια περιμένω, περιμένω, περιμένω
Βιοάννη επιμένω, επιμένω, επιμένω
«ΝΑ’ ναι η ώρα ΕΝΤΕΚΑ.
Να απομακρύνει το θύμα από το βωμό
ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ»
Χρόνους πολλούς μετά την φασιστοελληνοχριστανοΣΚΑΤΙΛΑ
που την ευλόγησαν στις εκκλησίες τους, και την είπανε Αρετή»
————-
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
ΤΑ ΞΥΛΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
————
Μανταλένα, Μανταλένα…
Που ίδρυσες και… κόμμα με το ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ
ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗΡΩΝ ΤΗΣ
Η Ελευθερία μας
ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ
ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΜΟΝΙ,
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ TRANCE:
DJ EXPANDER (απροσμέτητες ποσότητες Ηλίου… Μανταλένα)
(στην Πάρο παίξανε, το καλοκαίρι που πέρασε, ΚΑΑΑΑΤΙ :-))))))
———————————————————————-
Για θυμίσου, Μανταλένα, αυτό που παίχτηκε στην Πάρο
(μάθε ότι εγώ ο ίδιος το έφτιαξα -χεχε)
Κόντρα στη «Σκοτεινή Πλευρά της Σελήνης» (ΤΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΡΟΥ)
(άντε το ομολογώ ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ – ΠΑΡΑΛΗΡΩ)
Χαλάλι σας, δεν μπα να φάω και ΦΟΛΕΣ!!!!
(ποιός είμαι εγώ? Αφού δεν υπάρχει «εγώ»…)
Το όνομά της? ……………..
:)))
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:04 μμ
Mantalena Parianos
BioIoanni>>
Mα ρκιβώς αυτό λέω για τη σημαία (παράδειγμα ήταν όχι κινδυνολογία): μου είναι εντελώς αδιάφορο τι χρώμα έχει.
Αλλά με ενοχλεί όταν έρχεται κάποιος από το πουθενά (μα, εντελώς) να οικειοποιηθεί κάτι που δεν ανήκει – ή είναι ΑΔΙΑΦΟΡΟ πια το αν ανήκε κάποτε – σε κανέναν.
Αυτό υπογραμμίζω για τη Δήμητρα και την Αφροδίτη. Δε με νοιάζει αν κατάγονται από την Αστάρτη ή τις θεότητες των Αιγυπτίων ή της Μέσης Ανατολής, αλλά μου φαίνεται υστερόβουλο και μεθοδευμένο το να μαθαίνω τα παιδιά μου ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική», «η Αφροδίτη Αρβανίτισσα», και «ο Μεγαλέξαντρος εξωγήινος».
Ελπίζω να καταλαβαίνετε που το πάω.
Και δεν είναι καθόλου αθώο ή αστείο όπως θες να πιστεύεις, όταν ένας δίγλωσσος blogger (μεταφορικά μιλώντας) βάζει μπάνερ με κάτι τέτοιο, όπως ο εν λόγω με το περιοδικό -και τώρα με το site του Αρβανίτικου Συνδέσμου Ελλα΄δος, αναφέροντάς το μάλιστα «τα αδέρφια μου».
Μ’ αρέσει που είχατε πέσει όλοι πάνω στη Μιραντολίνα τότε για ορισμένες «επικίνδυνες» απόψεις της (και δικαίως κατά τη γνώμη μου) και κάνετε ότι κοιτάτε αλλού τώρα.
Έτσι δεν είναι J95;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:25 μμ
j95
Κοίτα, το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς αναφέρεσαι. Αν αναφέρεσαι σε μια ιστοσελίδα Αρβανιτών που έχει κάτι επιγραφές και μαλακίες και η κεντρική ιδέα είναι απ’ όσο θυμάμαι Αρβανίτες=Πελασγοί, ε τι να πω, αυτό είναι υπερβολικά ηλίθιο για να είναι επικίνδυνο. Δείχνει μόνο το βαθμό γελοιότητας στον οποίο μπορεί να οδηγηθεί κάποιος που δε θέλει να απαρνηθεί τη γλώσσα του (αρβανίτικα), αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να απαρνηθεί και την περικλάδικη καταγωγή του. Μου φαίνεται πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το «ζήτω ο Σλόμπο» και το «πάμε όλοι να πεθάνουμε με χαρά για το FIR».
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:27 μμ
Ασμοδαίος
@Βιωάννης: Θα σας μαλώσω! Το ένθετο της monde diplomatique δεν σας λέει τίποτα;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:31 μμ
Mantalena Parianos
Λες ότι υπερβάλλω λοιπόν.
Αν λοιπόν, βάλω στο blog μου ένα bannerάκι που να προπαγανδίζει τις θεωρίες Λιακόπουλου και μετά που έρθω να σας πω τη γνώμη μου για τις γεωπολιτικές ισορροπίες σχετικά με τον Πούτιν και τον αγωγό φυσικού αερίου, εσείς θα με πάρετε σοβαρά;
Αυτό είναι όλο κι όλο που λέω, γιατί αυτό είναι όλο κι όλο αυτό που βλέπω.
(μην ξεχνάς και τον Ηλιάκη)
😉
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:33 μμ
Mantalena Parianos
*και μετά έρθω
(όχι ΠΟΥ έρθω)
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:39 μμ
Αρβανιτόβλαχος
@Parianos
Μια χαρά είναι η Μπέσα,θα μπορούσε να βάλει και άλλους Αρβανίτες/προσωπικότητες.
Πού το είδες για το Θεοτοκόπουλο;;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:40 μμ
bioannis
Βρε Μανταλένα εδώ βγήκε και το λογίδριο του Ν. Λυγερού…. και αυτό μάλον σου κάνει μικρότερη εντύπωση!!!
Είπαμε είναι σχετικά αυτά, ή περίπου σχετικά (γιατί και το ίδιο το σχετικά «σχετικά» είναι και αυτό). Δηλ. η επίδειξη της καταγωγής είναι το πρόβλημα??? Άστον άλλον να νομίζει οτι κτάγετε από όπου γουστάρει. Το πρόβλημα είναι όταν σε υποχρεώνει, ο ίδιος που σηκώνει σημαίες, να την πάρεις και να τη σηκώσεις ψηλά… θα έλεγα, και με αυτή να υποστείλεις την κάθε άλλη.
Η σημαία που με «μπερδεύει» περισσότερο είναι η αλβανική. Εγώ ήξερα 2 κίτρινες και με δικέφαλο (ΑΕΚΑΡΑ και Βυζάντιο, και 1 μαύρη με δικέφαλο… (ΠΑΟΚΑΡΑ) ε !!! οταν ήρθε και η κόκκινη με δικέφαλο … δικαίως αναμένω και την πράσινη εκδοχή της, και τη ροζ, και την ταλασί…..
Θα προτιμούσα εκείνη την τρύπια της Ρουμανίας, ή την νάιλον του Νίονιου (αν και ο ίδιος νάιλον μεν, αλλά «μπλέ» στο κατόπιν) και μετά άντε να πεισεις οτι δεν είσαι πράκτορας της Ρουμανίας…. (του Νιόνιου πάλι όχι)
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:50 μμ
bioannis
Έλα Ασμοδαίε για αυτό είναι το blogging ή κάνω λάθος, σαν όλου τους αρχάριους… στείλε τίποτε! Δεν έχω τροφοδοσία καθημερινή από τη monde diplomatique (… παρ’ όλα αυτά την έχω ως ιστοσελίδα στα «αγαπημένα» αλλά που… με αφήνει η Καλύβα!!
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:50 μμ
Αρβανιτόβλαχος
Βάλε ο,τι banner/link θες,ούτε για τη Μιραντολίνα μπορώ να μιλήσω
για το τί κάνει στο δικό της χώρο,ούτε για κανένα άλλο.
ας κάνει ο καθένας ο,τι θέλει πιά. Echelon και στα link δηλαδή;;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:15 μμ
Omadeon
Σύντροφοι, ΠΟΛΥ καλή η συζήτηση, αλλά… ΠΡΟΣΕΞΤΕ λίγο κάτιτις.
Ο Ασμοδαίος το υπαινίχτηκε. ΕΧΕΙ ΔΙΚΗΟ. Ξεχάσαμε τα ΟΡΙΑ,
ξέχασα εγώ ο ίδιος τα όρια. Ευτυχώς σκεπάσατε τα λάθη μου. No problem.
Ομως…
ΜΗ ΔΙΥΛΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ και καταπίνουμε όλοι τη… ΒΛΟΓημένη κάμηλο.
Ζούμε δηλαδή σε αφόρητη κατάσταση ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ.
(Γαμώ τα ηλίθια κεφαλαία μου…)
Θα σας το πω περιληπτικά. Μαζεύω, σε αυτό εδώ το ποστ, λίγα από όσα είπατε, που θεωρώ πάρα-πάρα-πολύ σημαντικά, και εύχομαι να μείνουν (Πάνο) και να προσεχτούν ξανά και ξανά.
Πέστε τα, ξανά και ξανά. Ας συγκεντρωθούμε σε αυτά που είπατε, ώστε να μειώσουμε το θόρυβο, που (άθελά μας) εμείς οι ίδιοι παράγουμε:
1) Mandalena:
“Ένα τοπίο δεν είνα απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη”.
-Οδυσσέας Ελύτης
2) bioannis:
Η “ψυχή του λαού” είναι στον αντίποδα της “εθνικής συνείδησης”. Η κατασκευή της “εθνικής συνείδησης” είναι επινόηση των “ισχυρών” έναντι των αδυνάτων (άοπλων). Δεν είναι η διά-κριση της λαικής ψυχής (καθημερινού ανθρώπου ” – ασύληπτης ιδαιτερότητας) το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η επιλογή αντιπαλότητας. Η με “μας” ή με τους “άλλους” . Συνήθως οι “άλλοι” είναι υποδεέστεροι.
3) Mandalena:
Δεν ξέρω αν η Δήμητρα και η Αφροδίτη είναι Αρβανίτικα ονόματα όπως θέλει να μας πείσει ο Αρβανίτικος Σύνδεσμος Ελλάδος,
εικάζω όμως ότι το να προσπαθείς να αποδώσεις δυο αρχαιοελληνικά ονόματα σε ένα προελληνικό φύλο όπως ήταν οι Πελασγοί το οποίο επιπλέον, δεν έχει αφήσει το παραμικρό γραπτό μνημείο, είναι αν μη τι άλλο εκ του πονηρού.
4) Bioannis:
…. αλλά έχω την εντύπωση, ότι και έτσι, η “Αντιγεννιτσαρική Αδελφότητα” παραμένει αλώβητη, συνεχίζει το έργο της ακάθεκτη και κάθε μέρα πλέκει τον ιστό της πιό μεθοδικά.
Γιατί? Γιατί ανασύρει και καλλιεργεί ότι πιό βαθειά αντιδραστικό υπάρχει στην ανθρώπινη ψυχοδομή. Το απομονωμένο “ΕΓΩ”, (το ΕΓΩ απέναντι στους “άλλους” και όχι το “Εγώ” διαμέσου του “άλλου”) την αίσθηση ανωτερότητας και την πεποίθηση της αδικίας μέσα από μια παγκόσμια συνομωσία. Έτσι η ανάγκη ταυτότητας για όλα τα ανθρώπινα πλάσματα περνά από το φίλτρο της μνησικακίας και απανθρωπιάς και τελικά γίνεται η “ταυτότητα” του μίσους.
Πάνο, μην αναλωνόμαστε σε λεπτομέρειες. Υπάρχουν κι άλλα που είπατε που κρατώ ως πολύ σημαντικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν ένας αναγνώστης του μέλλοντος κατανοήσει επαρκώς τα λίγα που παράθεσα, σε βάθος, θα ωφεληθεί πάρα πολύ. ΔΕΝ είναι λίγα, αυτά τα λίγα.
Δεν τα’ πα για κολακεία (σας), αλλά για συντομία εν αληθεία. Μακάρι να τα εμπεδώσουν και άλλοι, όπως ο Μικρασιάτης.
–
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:20 μμ
Mantalena Parianos
Αρβανιτόβλαχε, φυσικά και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, όπως και εμείς να κρίνουμε.
Nα υποθέσω ότι εσείς προτιμάτε μια άκριτη στάση παρά μια κριτική οπτική; Δικαίωμά σας. Εξάλλου, η στάση αυτή είναι αυτή που διδάσκει το ΜΕΛΛΟΝ.
Όλοι οι άλλοι όμως, πρέπει να έχουμε το στοιχειώδη νου, να διακρίνουμε τη μεθοδευμένη υποκρισία όταν τη συναντούμε.
Μπορώ ξέρετε να επιμένω με άπειρους τρόπους:
«Αν λοιπόν, βάλω στο blog μου ένα bannerάκι που να προπαγανδίζει το ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα εδάφη των Καλλάς στα βάθη της Ασίας ως ελληνικά επειδή η γλώσσα τους είναι παραφθορά εκείνης που μιλούσαν ο Μέγας Αλέξανδρος και οι άνδρες του,
και μετά που έρθω να σας πω ότι δεν πιστεύω σε έθνη και πατρίδες, θα με πιστέψετε;»
Ω, μα είναι τόσο εύκολο
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:24 μμ
Mantalena Parianos
*και μετά έρθω, φυσικά
όχι «και μετά ΠΟΥ έρθω»
Τραβάω κόλλημα με ορισμένα ζητήματα όπως βλέπετε – ένα από αυτά είναι και το ότι θέλω να πιστεύω ότι έχουν σημασία τα όσα συνδιαλεγονται ενήλικοι έξυπνοι άνθρωποι.
Όσο κι αν προσπαθείτε να με πείσετε ότι τίποτε δεν έχει σημασία και όλα είναι μια πλάκα – ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει κι εμείς να κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα.
Ναι, να πρεσβεύει ότι θέλει, αλλά να είναι θεμιτή και η κριτική και να μην υποτιμά και τη νοημοσύνη μας.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:34 μμ
Αρβανιτόβλαχος
Να σου πώ περισσότερη κουβέντα θα σήκωνε που έχει στην κατηγορία «χρήσιμα»-> link στο ΝΑΤΟ
παρά το περιοδικό που συζητάμε αλλά ο καθένας κάνει ο,τι θέλει
δεν θα κάτσω να το κάνω και θέμα.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:39 μμ
Omadeon
Επίσης,
J95
Αν αναφέρεσαι σε μια ιστοσελίδα Αρβανιτών που έχει κάτι επιγραφές και μαλακίες και η κεντρική ιδέα είναι απ’ όσο θυμάμαι Αρβανίτες=Πελασγοί, ε τι να πω, αυτό είναι υπερβολικά ηλίθιο για να είναι επικίνδυνο. Δείχνει μόνο το βαθμό γελοιότητας στον οποίο μπορεί να οδηγηθεί κάποιος που δε θέλει να απαρνηθεί τη γλώσσα του (αρβανίτικα), αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να απαρνηθεί και την περικλάδικη καταγωγή του.
Dear J95, εδώ έγκειται η απίστευτη χρησιμότητα αυτής της ηλιθιότητας, όπως δίκαια τη χαρακτήρισες, διότι καταδεικνύεται η φύση του παράλογου αυτού ΙΔΙΟΥ «meme» που «μαγειρεύει ΄ψευδείς ταυτότητες». Μιλάμε (όπως
είπα σε άλλη κουβέντα) για «λογισμικό».
Επίσης η συνομωσιολογία ποτέ δεν ωφέλησε όσους… καταδιώκονται (Μικρασιάτη μου). Ουτε και το αντίθετό της, η γελοιοποίηση π.χ. του ίδιου του Τσόμσκυ, ως συνομωσιολόγου. Οπως βλέπετε, πρόκειται για ιούς (mermes), που μερικές φορές αντιμάχονται ο ένας τον άλλον, ΜΕΣΑ μας, μέσα στους άλλους, κλπ. κλπ.
Λόγω θορύβου, προσπερνάμε όμως και… ογκόλιθους θετικότητας, π.χ. αυτά τα ίδια τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ σχόλια που παράθεσα.
Επειδή υπηρετώ τη θετικότητα της ομάδας, αλλά ΔΕΝ ηγούμαι, επινόησα κάποτε και το «meme» του… κωδικού μου ονόματος (και όχι μόνο γι’ αυτό το λόγο). Δηλαδή το ΔΕΥΤΕΡΟ που πρέπει να κάνουμε είναι η κατασκευή ΝΕΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. (άντε πάλι τα γαμοκεφαλαία μου…. χεχε)
–
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:42 μμ
Omadeon
@Μανταλένα
Όσο κι αν προσπαθείτε να με πείσετε ότι τίποτε δεν έχει σημασία και όλα είναι μια πλάκα – ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει κι εμείς να κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα.
Ναι, να πρεσβεύει ότι θέλει, αλλά να είναι θεμιτή και η κριτική και να μην υποτιμά και τη νοημοσύνη μας.
ΟΧΙ, δεν είναι πλάκα. Πλάκα κάνουμε μόνο ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ (funEL, hi!)
–
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:46 μμ
Ασμοδαίος
@Βιωάννης: Συγγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα… να σας στείλω τι; και πού;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:01 μμ
bioannis
@Βιωάννης: Θα σας μαλώσω! Το ένθετο της monde diplomatique δεν σας λέει τίποτα;
Αυτό Ασμοδαίε «το ένθετο της monde diplomatique»….. ή εννοείς κάποιο που έχεις στείλει ήδη. Θυμάμαι αυτό που μου είχες κάνει link (Γερμανία-Γαλλία…κοινό σχολείο Ιστορίας) και με ενέπνευσε…. μόνο στην ιδέα οτι έχεις και άλλο …. με μπερδεψες!
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:03 μμ
Mantalena Parianos
«περισσότερη κουβέντα θα σήκωνε που έχει στην κατηγορία “χρήσιμα”-> link στο ΝΑΤΟ»
Aααααχ! Χαα χα
Αρβανιτόβλαχε, πιθανόν το λυνκ αυτό να παρέχει «επίσημη» ενημέρωση για τις μεθοδεύσεις του ουτσεκά στο Κόσοβο…
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:04 μμ
Mantalena Parianos
Λοιπόν. Θα φτιάξω κι εγώ «χρήσιμα» σε κοινή θέα. Και θα βάλω πρώτη πρώτη τη ΝΑΣΑ.
Απ’ όσα συμπέρανα συνομιλώντας εδώ, κανείς δεν θα πιστέψει την επαύριον ότι ΔΕΝ είμαι Ούφο.
Τουναντίον.
🙂
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:23 μμ
Ασμοδαίος
Αχα! Τώρα κατάλαβα… αυτό που εννούσα είναι ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αγοράσεις την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, πέρα από τον Ιό.
Νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε ένα ‘καλό’, αν και όχι και τόσο ‘λουλουδάτο’, κείμενο της τελευταίας Κυριακής εδώ: (http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=18.02.2007,id=72101052)
και
η εισαγωγή του βιβλίου από το οποίο προέρχεται το άρθρο: (http://www.yodawork.com/images/LA%20DECOUVERTE/da/d05099_intro.pdf)
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:58 μμ
Μικρασιάτης
Παροιμία του λαού μας γι αυτούς που κινούνται με τα κάθε είδους «κέρατα».
Όταν ο σάλιαγκας ζητεί ν΄ αλλάξει το καυκί του, πρώτα βγάζει τα κέρατα κι έπειτα το κορμί του.
Σε άλλο θέμα και υπαρξιακά μιλώντας τώρα, καλύτερα να ξέρεις τι πραγματικά θές πριν ζητάς αυτοκαταστροφικά αυτό που νομίζεις ότι θες.
Ο θυμός καταστρέφει την λογική και τον ορθό λόγο.
Μ.Υ.Γ.
Η απολογία του Γιώργη Στάθη (Omadeon) δεκτή.
Η προσκληση του για καφέ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει αποδεκτή.
Η σιγκομιδή του καφέ δεν γίνεται όταν βρέχει καρεκλοπόδαρα.
Περιμένουμε να βγεί ο «ήλιος της δικαιοσύνης»;
Η παραπομπή της Μανταλένας Παριανού στην «Μπέσα» που δεν έχει μπέσα πρέπει να μας ανησυχεί.
Ο Μουσσολίνι κι ο Χίτλερ λέγανε ηλιθιότητες αλλά κανένας στην αρχή δεν τους έδωσε σημασία.
Ήταν απασχολημένοι με τα «δικά τους».
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:01 μμ
Μικρασιάτης
Μια και αναφέρθηκε εδώ το άρθρο του «Ιου» για το βιβλίο και τις αντιδράσεις του θα παρατηρήσω τα εξής:
Οι απόγονοι των Μικρασιατών και Ποντίων αλλά και το σύνολο του Έλληνισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό δε καταλαβαίνουν την ανωριμότητα αν όχι βλακεία του/της αρθογράφου του «Ιού» να προσπαθεί να καλύψει την γενοκτονία των τούρκων στην Σμύρνη κλείνοντας το άρθρο με την εξής υπόθεση του/της δημιοσιογράφου του άρπα κόλλα,
«οι περισσότεροι «εθνικά ανησυχούντες» μάλλον θα προτιμούσαν τη φόρμουλα του «συνωστισμού»…».
Μήπως έχει την πρόθεση να συνεχίσει τις υποθέσεις σαν σωστός θιασωτης γενοκτονιών αναφέροντας στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων σαν αντιγραφές του Χίτλερ στις τουρκικες φόρμουλες «συνωστισμού»;
Δυστυχώς η ανωνυμία κάποιου που πληρώνεται γαι να γράφει βλακείες σαν αυτές στο άρθρο του Ιού είναι το πλεονέκτημα ενός νεοφασίστα και το μειονέκτημα μιας ομάδας δημοσιογράφων που αποφεύγοντας να ξεχωρίζουν με την υπογραφή τους όλοι τους χαρακτηρίζονται σαν ομάδα που είναι ανεκτική σε ανεύθυνους χαρακτηρισμούς ομαδικών φυλετικών σφαγών σαν ασκήσεις «συνωστισμού».
Τι να περιμένει όμως απο την ομάδα έρευνας του Ιού της Ελευθεροτυπίας που συμβουλεύεται τον αείμνηστο γι αυτούς Ιώαννη Μεταξά σαν αξιόπιστη πηγη χαρακτηρισμού του Κεμάλ και αγνοεί όλους τους άλλους χαρακτηρισμούς του απο ξένων αυτόπτες μάρτυρες της γενοκτονίας του ’22 που τον χαρακτηρίζουν σαν αιμοσταγή και σαν το «σαράκι της Ασίας».
Ο ένας Ιός ξέρει πως να υποστηρίζει μια πανούκλα.
Ο σκοπός τους είναι ο ίδιος, η καταστροφή της ανθρώπινης μνήμης.
Η μεζούρα εθνικοφροσύνης του Ιού έχει στην παραφροσύνη τους τυλίξει και φιμώσει την λογική τους. Ότι δεν ανήκει στην κλίκα τους το καπνίζουν με την πίπα τους.
Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες Ομογενείς, αυτοί που έχουν όχι μόνο έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν αλλά και να μάχονται για την άμυνα της Ελλάδας όταν η πατρίδα τους καλεί, δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την γνώμη τους για την Ελληνική Ιστορία και να αντιδρούν στους χαρακτηρισμούς της σφαγής της Σμύρνης σαν «συνωστισμού» και στην εξαφάνιση μέσω της Τουρκικής Γενοκτονίας εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών Ελλήνων και Ποντίων.
Εκεί φτάνει η ανοησία του φασισμού της ομάδας του Ιού, όποιος δηλαδή δεν έχει δωδεκάχρονο παιδί στο Δημοτικό
πρέπει να σωπαίνει στις διαστρεβλώσεις της Ιστοριάς απο μια τετράδρα ανίκανων «ιστορικών».
Αυτοί οι καλουπωτές, μονοδιάστατοι δημιοσιογραφίσκοι της πολιτικάντικης εθελοτυφλοτυπίας ας ταυτοποιήσουν
(μετάφραση: φακελλώσουν) τον γράφοντα.
Τους έχω ήδη γράψει στα Μικρασιάτικα σικίμια μου.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:14 μμ
Mantalena Parianos
Mικρασιάτη
«Ο Μουσσολίνι κι ο Χίτλερ λέγανε ηλιθιότητες αλλά κανένας στην αρχή δεν τους έδωσε σημασία»
Χρόνια μετά, αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν όταν μιλούσε περί αρείας φυλής στις μπιραρίες, οι συμπολίτες του τον είχαν πάρει με τα λουκάνικα.
Αυτό που έγραψες, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει πάντα. Ας μην κοιτάμε ούτε τόσο πίσω, ούτε τόσο μακριά μας. Από το τι συνέβη στο Κόσοβο, έχουμε να διδαχτούμε πολλά.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:34 μμ
Omadeon
Γιατί Μικρασιάτη μου, τα βάζεις ΤΟΟΟΣΟ πολύ με τον «Ιό»?
Εγώ θάλεγα ότι -ναι- που_και_που κάνουν και κάνα λαθάκι.
Εσύ όμως… τους τύλιξες _ολοκληρωτικά μέσα σε… ζουρλομανδύα_:
Η μεζούρα εθνικοφροσύνης του Ιού έχει στην παραφροσύνη τους τυλίξει και φιμώσει την λογική τους.
Προηγουμένως είπες επίσης:
Δυστυχώς η ανωνυμία κάποιου που πληρώνεται γαι να γράφει βλακείες σαν αυτές στο άρθρο του Ιού είναι το πλεονέκτημα ενός νεοφασίστα και το μειονέκτημα μιας ομάδας δημοσιογράφων που αποφεύγοντας να ξεχωρίζουν με την υπογραφή τους όλοι τους χαρακτηρίζονται σαν ομάδα που είναι ανεκτική σε ανεύθυνους χαρακτηρισμούς ομαδικών φυλετικών σφαγών σαν ασκήσεις “συνωστισμού”.
δηλαδή είναι «νεοφασίστες»… επειδή γράφουν ανώνυμα? Τι μας λές?
ΕΣΕΝΑ πως σε λένε δηλαδή, που ΜΕΡΙΚΕΣ φορές υπογράφεις σαν «Ν.Σ.»?
(και εντελώς συμπτωματικά, κάθε φορά που μπαίνει αυτό το «Ν.Σ.» οι… απόψεις αλλάζουν με μαγικό τρόπο, προς το πολύ προοδευτικότερο)?
Κριτικές κατά του «Ιού» έχω ακούσει πολλές. ΠΑΡΑ πολλές, μερικές ήπιες, άλλες πιό έντονες. Σε γενικές γραμμές όμως ο «Ιός» είναι η ΜΟΝΗ ομάδα εν Ελλάδα που (μεταξύ άλλων) ξεσκέπασε τις βρωμιές του Χριστόδουλου, και άλλα πολλά ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ.
Εγώ μέσω του Ιού έμαθα και άλλα, και κατέληξα στο εξής F.A.Q. για το Χριστόδουλο:
http://www.omadeon.com/christodoulos
Ομως, οι ΜΟΝΟΙ που θα τον αποκαλούσαν «νεοφασίστα» ή που θα ονόμαζαν τη δουλειά που κάνει τόσα χρόνια «παραφροσύνη», είναι κάποιοι _πραγματικοί_ φασίστες. (όπως συνέβη και στο παρελθόν). Μήπως… επηρεάζεσαι από αυτούς, πλέον (αφού δεν σε θεωρώ φασίστα)?
Η μήπως (κύριε Νικ.Σαρ.) σε… πείραξε το ξεσκέπασμα από τον «Ιό» της θεμελιώδους ακροδεξιάς απόκλισης κάποιων ΑΛΛΩΝ… κύκλων, ιντερνετικών και μη (για πρώτη φορά)? :-)))
Σορρυ για τον Ενικό. Το στυλ μου αλλάζει ανάλογα με το στυλ του άλλου.
Και όπως ο Πάνος δεν εγκρίνει εκείνον τον «σπουργίτη» που πήγε να κολλήσει σε μένα την ίδια ρετσινιά, έτσι κι εγώ (10 φορές πιό πολύ) «παίρνω ανάποδες» όταν ΠΡΩΤΗ φορά ακούω να λένε ότι ο «Ιός της Κυριακής» διακατέχεται από…. νεοφασίζουσα παραφροσύνη.
Με απορία (για την «αλλαγή του στυλ»… αν και έδωσα πιθανή εξηγηση)
Γιώργος
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:45 μμ
Omadeon
Μανταλένα, εδώ, μπροστά στα μάτια μας, έγιναν (από τον Μικρασιάτη) τουλάχιστον 3 ΣΟΒΑΡΕΣ συκοφαντικές παραποιήσεις, ενός άρθρου το οποίο ο καθένας μπορεί εύκολα να διαβάσει και να κρίνει. Ομως… ΟΧΙ τόσο εύκολα, πια, λόγω Υπερφόρτωσης Πληροφορίας.
Μη μασάς για «πλάκες» (που σου λέγαμε πριν). Εδώ _δεν_ κάνουμε πλάκα
O.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:49 μμ
Omadeon
Κι ο Μικρασιάτης Νίκος Σαρ. έλεγε κάποτε ηλιθιότητες (κάπου αλλού) και… κανείς δεν έδινε σημασία, Μανταλένα μου… χεχε
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:00 μμ
Omadeon
Ελα ρε Νίκο Σαραντάκο, ΜΗΝ ντρέπεσαι αγόρι μου, αφού είσαι προοδευτικός, το ξέρω βρε (χαδάκια… στα μαγουλάκια… ) είσαι το «ΑΛΤΕΡ ΕΓΩ» μου!!!!
( έτσι δεν είπες? το «ΜΟΝΑΔΙΚΟ» κιόλας, ε? )
A ha ha ha ha ha :)))))))))))))
Αααχ ευθυμήσαμεεεεν
OMADEON
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:19 μμ
Μικρασιάτης
Μανταλένα,
σε κάθε ηγέτη Φασιστάκο και Πατερούλη χιλιάδες άλλοι προσπάθησαν να αρπάξουν την εξουσία και έφαγαν τα μούτρα τους.
Οι πιο ακραίοι γελοίοι πέρασαν κάτω απο τα ραντάρ των γνωστικών και ξέφυγαν για να βασανίσουν τον λαό τους.
***************
Αγαπητέ Γιώργο Στάθη (Omadeon),
Ο «Ιός» προσπαθεί να φακελώσει όλους που διαφωνούν στο περιεχόμενο του βιβλιου της 6ης Δηνοτικού σαν ακροδεξιούς και οπαδούς του ΛΑΟΣ.
Αν οι ομαδάρχες του Ιού δεν έχουν χάσει την λογική τους τότε πρέπει να είναι κοινώς πολιτικά βλάκες που χρησιμοποιούν τέτοιες φασιστικές τακτικές φακελώματος.
Μας θυμίζουν τις τακτικές της ακρα δεξιάς της εποχής του ’50.
Θυμάστε το «συνοδοιπόροι»;
Ε! τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιεί και η ομάδα του Ιού για αυτούς που διαφωνούν μαζί τους.
Δεν είναι παράξενο για μια νεοφασιστική ομάδα να χρησιμοποιεί ορολογία του παρελθόντος.
Χαρακτηρίζουν και προσπαθούν να φακελώσουν την απόλυτη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού σαν ακροδεξιούς. Δεν υπάρχουν Έλληνες που θα αποδεχθούν την σφαγή της Σμύρνης και τις Γενοκτονίες των Τούρκων σαν «συνωστισμό» ή ότι οι «εθνικόφρονες» προωθούν σχέδια γενοκτονίας εναντίον των Τούρκων.
Ο «Ιός» και η Ελευθεροτυπία έχουν χάσει την μάχη της πολιτικής συκοφαντίας που δίνουν πριν ακόμα κερδίσουν την μάχη των προσωρινών εντυπώσεων.
Έχουν εσφαλμένη αντίληψη για την αντίδραση της κοινής γνώμης στο ρεβιζιονιστικό αυτό βιβλίο.
Αυτό λέγεται στρατηγικό σφάλμα, αλλά δεν το έχουν καταλάβει ακόμη γιατί η κλίκα τους, πηγή πληροφοριών και μετριοπάθειας έχει μικρύνει σημαντικά.
Όπως οι τρομοκράτες, ό εξτρεμισμός του «Ιού», τα στεγανά, και η τυφλή υπακοή στον ομαδάρχη, τους έχει φέρει σε αδιέξοδα. Στο σημείο να υποστηρίζουν όλο και πιο εξτρεμιστικές, ακραίες και μισητές στην κοινή γνώμη θέσεις.
Dead end.
Χαρακτηριστικό της πορείας κάθε Ιού.
Πεθαίνει ο ασθενής αν έχει εξασθενημένη υγεία και μαζί του πεθαίνει ο ιός ή δραστηριοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του προσβληθέντος οργανισμού, τα αντισώματα περικλείουν τον ιό και τον εξουδετερώνουν.
Υ.Γ.
Αγαπητέ Γιώργο,
Επειδή αρχίσατε και λέτε χαζομάρες κάνοντας υποθέσεις για το ποιός είμαι και δεν θέλω να σας βλέπω να υποφέρετε άλλο θα σας αποκαλύψω το μυστικό.
Το Νί και το Σίγμα δεν είναι αρχικά ονόματος.
Συγγνώμη που δεν μπορώ να σας κάνω να ευθυμήσετε.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:21 μμ
svorak
Συγγνώμη που παρεμβαίνω σε αυτήν την τυπική blogoσυζήτηση, αλλά απ΄όσο ξέρω,ο Σβόρακ- Πετεφρής-Θεοδωρίδης δεν έβγαλε ποτέ του, μα ποτέ του βιβλίο με τίτλο «οι μεταμορφώσεις της ταυτότητας» ούτε στην παρούσα, μήτε στην παρελθούσα και βεβαίως όχι στην μέλλουσα ζωή!
Ενδεχομένως να υπάρχει τέτοιο βιβλίο, άλλου συγγραφέα, που να χρησιμοποιεί κείμενα του Σβόρακ- Πετεφρή-Θεοδωρίδη γιά την δική του ανάλυση. Αλλά μη μου φορτώνετε βιβλία που δεν έχω γράψει (με επιφανέστατον έναν ακροατή μου που μου έσφιξε κάποτε θερμά το χέρι γιά τον «έξοχο Επίκουρό μου», μπερδεύοντάς με με τον γεραρό Χαράλαμπο Θεοδωρίδη!
Επειδή τουλάχιστον μιά φορά απολύθηκα από θέση που δεν κατείχα, το βρίσκω πολύ βαρύ να απολογούμαι γιά βιβλίο που δεν έχω γράψει…
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:22 μμ
Omadeon
Αφού έγινε διάψευση (αυτού του «αστείου») από τον Μικρασιάτη μας,
εντάξει το κόβω. Καταλήγω όμως στο ότι ο κ. Μικρασιάτης είπε
(μεταξύ άλλων) και το εξής… ΠΟΛΥ αποκαλυπτικό:
«Η απολογία του Γιώργη Στάθη (Omadeon) δεκτή.»
^^^^^^^
ΔΕΝ το κατάλαβα ότι με είχε καλέσει σε «απολογία»!!
ή αστειευόταν?
«Η προσκληση του για καφέ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει αποδεκτή».
«Η σιγκομιδή του καφέ δεν γίνεται όταν βρέχει καρεκλοπόδαρα».
Να υποθέσω ότι είναι αναφορά στη φυσική βροχή?
Η’ στις σπασμένες καρέκλες που έριξε ο Μ. στον «Ιό της Ε»?
«Περιμένουμε να βγεί ο “ήλιος της δικαιοσύνης”;»
Απάντηση: OXI, δεν περιμένουμε.
Ηδη δουλεύουμε. Για να βγεί θέλει δουλειά πολλή
Θέλει «ιοί» χιλιάδες νάναι στους τροχούς
Θέλει και οι ιντερνετικοί, να δίνουν το αί-μα τους!!! 🙂
http://www.omadeon.com/writings/hellenic_trance#elytis
Σταματώ γιατί θα με περάσει το wordpress για σπαμερ
Γ.Σ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:24 μμ
Omadeon
http://www.omadeon.com/writings/hellenic_trance.html#elytis
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:44 μμ
Πάνος
Εκείνο που θα ήθελα να σχολιάσω, αφού συστήσω σε όλους μια κάποια αυτοσυγκράτηση, γιατί με τόσα σχόλια κάπου χάνεται η μπάλα, είναι η θέση της Μαντελένας για το λινκ του N’ Ago.
Με λίγα λόγια, τη βρίσκω υπερβολική. Αν αρχίσουμε να κινούμαστε με αυτή τη λογική, στο τέλος θα έχουμε επαφές μόνο με τον καθρέφτη μας.
Ο Ν’ Ago παρουσιάζει ένα πρόσωπο στο μπλογκ του, το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με οποιουδήποτε είδους εθνικιστική ακρότητα.
Όσο για το λινκ, αντί να κρίνω τους άλλους κοιτάζω τα δικά μου, στην καλύβα: περιλαμβάνω συνδέσμους με τους οποίους (με την πολιτική και κοινωνική λογική των οποίων) διαφωνώ ριζικά. Αυτό δεν το βρίσκω κακό ή απαράδεχτο. Εξαιρώ μονάχα όσους εκδηλώνουν ρατσιστικές / ακροδεξιές αντιλήψεις – με αυτούς δε θέλω να έχω ούτε καλημέρα.
Θέλω να πω ότι επειδή έχω λινκ τον Βενιζέλο ή τον Ανδρουλάκη, δεν έχει καμία λογική να με θεωρήσει κάποιος πασόκο. Έχω υπόψη μου λινκ σε φίλτατό μου μπλόγκερ, τα οποία με κάνουν και ανατριχιάζω. Διαβάζω όμως τα κείμενά του – και τη βρίσκω. Τι θα έπρεπε να κάνω – να του κόψω την καλημέρα; Ή να αρχίσω να τον «νουθετώ»;
Νομίζω πως ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι σωστά. Καθένας κρίνεται από όσα γράφει στα ποστ του. Πολλές φορές, λόγω προσωπικών συμπαθειών, ούτε και απ’ αυτά…
Ολίγη μετριοπάθεια παραπάνω, δεν έβλαψε ποτέ…
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:48 μμ
Omadeon
Λέει ο (προπαγανδιστής πλέον) Μικρασιάτης:
«Δεν υπάρχουν Έλληνες που θα αποδεχθούν την σφαγή της Σμύρνης και τις Γενοκτονίες των Τούρκων σαν “συνωστισμό»
Και ποιός του είπε ότι αποδέχτηκε αυτό τον όρο η «Ε»?
Απλά αυτό βρήκε να πεί.
Μικρασιάτη,
1) Τι έχεις να πεις για τα φρικιαστικά εγκλήματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ στρατού
στη Μικρά Ασία?
Μήπως έχεις να πεις (όπως και για τα υπόλοιπα) ότι… «επειδή δεν τα δέχεται η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού» (η οποία ΔΕΝ τα γνωρίζει, ΙΣΩΣ???)
… δεν είναι και υπαρκτά.
Ο «συνωστισμός» δηλαδή είναι το πρόβλημα?
Για μία ΛΕΞΗ είναι όλο αυτό το φορτηγό γεμάτο ακαθαρσίες βόθρου που κουβαλάς μαζί σου, κατά της Ελευθεροτυπίας και κατά του Ιού?
ΠΟΙΑ άλλη εφημερίδα έβγαλε ΤΟΣΑ και ΤΟΣΑ στη φόρα, πολύ σημαντικά για να ξέρουμε το παρακράτος, την εθνικοφροσύνη, και όλα τα συναφή?
«Χαρακτηρίζουν και προσπαθούν να φακελώσουν την απόλυτη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού σαν ακροδεξιούς. »
ΠΩΣ το κατάλαβες αυτό? Εχεις καμμιά παραπομπή?
Η Μήπως… το ελπίζεις?
Πάντως, επειδή έχουμε φάει και κάτι ΑΛΛΕΣ εποχές, που… παραλίγο να γίνει ΚΑΙ αυτό που είπες (να γίνει η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ακροδεξιοί), το έτος 2000,
εγώ είχα λάβει τα μέτρα μου, τότε, διότι… παραλίγο να το πετύχετε:
http://www.omadeon.com/writings/manifesto1.html
Σήμερα ΔΕΝ θα το έγραφα έτσι, όμως τότε, το ΠΟΣΟ κοντά είμασταν σε αυτό που λες, και ΠΟΣΟ πολύτιμη η (τότε) ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που προέβαλε ο Ιός της Ε, ΔΕΝ μπορείς προφανώς να φανταστείς. Γιατί αν το φανταζόσουνα, δεν θα μίλαγες έτσι, λασπολογώντας τόσο εύκολα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ανθρώπους
λες και μασάς καραμέλες.
Τι κρίμα… Κι εγώ νόμιζα ότι επικοινωνούμε
Γ.Σ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:54 μμ
Omadeon
Ρε Πάνο!
ΠΟΥ βρήκανε τόσους… σκληρούς δίσκους, εκεί στην «Εleyuerotypia»?
Για να «φακελλώσουν την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»
ΔΕΝ φτάνουν όλοι οι σκληροί δίσκοι της αγοράς, για να χωρέσουν…
τις μαλακίες… της (σιωπηλής ΚΑΙ κραυγάζουσας) πλειοψηφίας.
!!!!!!!
:)))
O.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:54 μμ
N.Ago
Μα γιατί πρέπει σώνει και καλά, όπου κι αν γράφω, μια χολέρα πρέπει να ακολουθεί;
Αν είχα φάτσα κάρτα μια εφημερίδα που γράφω, κλέβοντας κείμενα από άλλους bloger, θα ήμουν καλός;
ΑΪ στο διάβολο, λέω εγώ!
Χολέρα!
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:56 μμ
Omadeon
Μικρασιάτη, ΕΙΣΑΙ ακροδεξιός.
ΤΕΛΕΙΑ
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:23 μμ
Mantalena Parianos
Αγαπητέ Πάνο,
ξαναδιάβασε τα σχόλιά μου και βρες μου ένα που να μην είναι μετριοπαθές ή να υπερβαίνει τα όρια ανοχής του διαλόγου.
Τώρα διάβασε δύο από πάνω από το παρόν.
Ωραία.
Και τώρα που τοαποσαφηνίσαμε συνεχίζω.
Έγραψες:
«Εξαιρώ μονάχα όσους εκδηλώνουν ρατσιστικές / ακροδεξιές αντιλήψεις – με αυτούς δε θέλω να έχω ούτε καλημέρα»
Αν εγώ έβαζα λυνκ αναφέροντας από πάνω απ’ αυτό «τα αδέρφια μου» και από κάτω είχα το Λάος, θα σε έπειθα ότι δεν τους επικροτώ, οτιδήποτε κι αν έγραφα στα ποστ μου;
Γιατί αν δεν το κατάλαβες, αυτό μας λες παραπάνω – πως το μόνο που μετράει είναι αυτό που βγαίνει μέσα από τα ποστ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:35 μμ
Mantalena Parianos
Πολύ απλά, έγραψα ότι όπως και στην περίπτωση της Μιραντό που οι απόψεις της εγκυμονούσαν κινδύνους κατά τη γνώμη μου, έτσι και τώρα βρίσκω αντιστοιχίες.
Έγραψα παραπάνω:
«Αντιτάσσομαι σε οποιονδήποτε επικαλείται εθνοτικούς λόγους για να επιβληθεί, αλλοιώνοντας προς όφελός του την ιστορία – ή εφευρίσκοντάς την. Είτε αυτός είναι χρυσαυγίτης είτε ουτσεκάς.»
Ε, αυτά είναι πονηρά. Και όποιος τα υιοθετεί και τα βάζει στο blog του, είναι είτε αφελής είτε υστερόβουλος. Τόσο απλά.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:45 μμ
bioannis
Omadeon σε καταλαβαίνω απόλυτα!! Η «ευγένεια» είναι το τελευταίο καταφύγιο των πονηρών και των ανίκανων. Γράφε όπως μιλάς, μίλα όπως γράφεις.
Η συνεχής χρήση ενός όρου («νεοφασίστες»), αποδιδόμενη σε εντελώς και εκ διαμέτρου αντίθετα περιεχόμενα (Ιός) έχει στόχο την απάλειψη και του όρου και της ιδέας που κουβαλάει αυτός ο όρος. Ο μειλίχιος τρόπος γραφής του «Μικρασιάτη» και το στυλάκι της «συνδιαλλαγής» …. είδες πως αλλάζει όταν τίθεται το ουσιώδες!! Και που να δεις την «κανιβαλική» του δεινότητα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν!!!! (Μακάρι ποτέ…!!!)
Είναι δυνατόν να μας κάνει να πιστέψουμε τα περί «φακελώματος» τα περί «νεοφασιστών». Μετά από τόσα σχόλια??? Ο Όργουελ το αναφέρει και το αναλύει κατάλληλα το φαινόμενο…
Άστον νάχει τη κατοχή μπάλας… το γκόλ ποιός βάζει έχει σημασία (Έτσι την πατήσαμε και ως ΑΕΚ….)
Από τον Ιό:
«Αν μιλάμε, όμως, για πραγματικά βιβλία ιστορίας κι όχι για ασκήσεις φαιάς προπαγάνδας, η καταγραφή των βιαιοτήτων δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη: δίπλα στις σφαγές των Ελλήνων από τους κεμαλικούς πρέπει ν’ αναφέρονται οι λεηλασίες και οι βιασμοί που συνόδευσαν την απόβαση στη Σμύρνη, η συστηματική καταστροφή των τουρκικών χωριών της ενδοχώρας και η σωρεία εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε στο διάβα του ο ελληνικός στρατός. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να εξηγηθεί, με βάση τις επίσημες ελληνικές στατιστικές της εποχής, ποια ήταν ακριβώς η εθνολογική σύνθεση των «υπό απελευθέρωση» πολεμικών θεάτρων.
Απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι περισσότεροι «εθνικά ανησυχούντες» μάλλον θα προτιμούσαν τη φόρμουλα του «συνωστισμού»…
N. Ago … ομολογώ, δεν σε πιάνω…. Για πια χολέρα ομιλείς??
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:50 μμ
Omadeon
Η πραγματική χολέρα ρε παιδιά ΔΕΝ ειναι αυτή. Ν. Αγκο + Μανταλένα δώστε τα χέρια. Δεν έχετε τίποτε να μοιράσετε. Πιστέψτε με. Η Χολέρα είναι αλλού, και είναι μπροστά σας. Μην ασχολείστε με λεπτομέρειες.
Φαλιντέριτ Shούμ – Στο Ν.Αγκο.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:59 μμ
Πάνος
Μανταλένα,
τα σχολιά σου είναι μετριοπαθή – αλλά καταλήγουν σε λάθος «δια ταύτα».
Συγκρίνεις κάτι που γνωρίζω (ΛΑΟΣ) με κάτι που ΔΕΝ γνωρίζω – τα παραθέματα, ωστόσο, που έδωσες μπορεί να είναι γραφικά και αφελή, αλλά ως εκεί.
Όσο για την ιστορία- την έχουν διακορεύσει τόσο πολύ, τόσοι πολλοί…
Τους χαρακτηρισμούς του N’ Ago («χολέρα») τους καταδικάζω χωρίς καμιά επιφύλαξη: όταν μας κατηγορούν για κάτι (έστω άδικα / υπερβολικά) ή απαντάμε με επιχειρήματα ή αγνοούμε εντελώς την υπόθεση. Οι ύβρεις ΔΕΝ βοηθάνε!
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:11 μμ
suigenerisav
@
γενικώς ειπείν
Ρε παιδιά,
ΤΙ παίρνετε και ΔΕΝ μας δίνετε ..??
Μα τον Αη Φανούρη, απορία το ‘χω ..
Στην αρχή, σκέφτηκα, θα ‘ναι ληγμένα. Μετά, λέω, ‘μπαα’ ..!
Μιλάμε για 140τόσα σχόλια, και έχω χάσει τη μπάλα, το γήπεδο, τον υρμώ*, τα αυγά -και μόνο τα ‘πασχάλια’ βλέπω [να σπεύδουν με βήμα ταχύ]..
(ειλικρινώς, τους θαυμάζω κάποιους-ίσως επειδής είναι αρβανιτο-ποστ, και όσο να ‘ναι έχουν φήμη τα ‘αρβανίτικα κεφαλια’ .. 🙂 )
*’Ετσι είπαμε γραφεται αυτη η μ@λ@κι@ ..??
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:16 μμ
N.Ago
Ποια επιχειρήματα και ποιες απαντήσεις Πάνο μου;
Είχα για μια βδομάδα στο μπλογκ μου, το περιοδικό του Αρβανίτικου συνδέσμου (ΜΠΕΣΑ). Έχω στα λινκ μου, και τον σύνδεσμο αυτό και τους αποκαλώ αδέλφια μου.
Δικαίωμά μου είναι, αφού έτσι τους αισθανθούμε.
Πως ,κάποιος ανιστόρητος, κομπλεξικός, ακροδεξιός, ρατσιστής και ημιμαθής, αποκαλεί όλους τους αρβανίτες ακροδεξιούς και τους εξισώνει με το ΛΑΟΣ ;
Και κάτι ακόμα. Δεν έχω διαβάσει το περιοδικό αυτό γιατί, απλά το ανακάλυψα μόλις πρόσφατα.
Εκτός αυτού, δεν έχω το χρόνο που έχει κάποιος που πληρώνεται να κάνει copy paste!
Χολέρα αποκάλεσα και αποκαλώ, όποιον κάνει γενικεύσεις, ως νέος Χιτλερικός.
Αν αγαπητέ Πάνο, αυτό είναι ενάντια στην αισθητική του δικού σου φιλόξενου χώρου, ζήτω ειλικρινά συγνώμη από σένα.
Καλό βράδυ σε όλους και καληνύχτα στους κουκουλοφόρους με μαύρα μαντίλια!
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:29 μμ
Mantalena Parianos
Ελπίζω μετά και απ’ αυτό, να αντιλαμβάνονται άπαντες αυτό που προανάφερα για inverse racism, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Όπου έχουμε φτάσει στο σημείο, η κριτική (ακόμη και η πιο ήπια), ακόμη και αυτή που απλώς εγείρει αμφιβολίες, να θέτει αυτόν που την ασκεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Εγώ πάλι θα απαντήσω με ένα αφελές λυνκ, έτσι για να διασκεδάσουμε ακόμη περισσότερο με την αφέλεια των «αδερφών αρβανίτων» και τον γελοίο μεγαλοϊδεατισμό τους. (οι χαρακτηρισμοί έγιναν από άλλους συνομιλητές και όχι από εμένα)
Για Αλβανική Μακεδονική και Τουρκική Μεινότητα στην Ελλάδα μιλάει σε έγγραφο του ο Πρεσβης των Η.Π.Α. στη Βοσνία
Click to access HDIM_Session14_10_11_06.pdf
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:34 μμ
Omadeon
Εγώ δικαιολογώ απόλυτα τον Αλβανό φίλο μας. Ταυτόχρονα όμως κατανοώ επίσης απόλυτα την οπτική γωνία και την άποψη της Μανταλένας.
Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά κλασσική περίπτωση
Π-Α-Ρ-Ε-Ξ-Η-Γ-Η-Σ-Η-Σ.
Ν.Ago, χαλαρά. Μανταλένα, επίσης χαλαρά.
Θυμηθείτε και οι δύο ότι οι ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ καθορίζουν το αποτέλεσμα και το νόημα πράξεων, που αν τις δούμε «ιατρικά» είναι ακριβώς η ίδια πράξη.
Εκείνο που φαίνεται σαν έρωτας, με κάποια ένταση, μπορεί π.χ. να παρεξηγηθεί ως βιασμός. Και ο βιασμός να δικαιολογηθεί σαν «έρωτας».
Μπείτε στις προθέσεις του άλλου. Εγώ αν ήμουν Αλβανός ΝΑΙ θα είχα link στους Αρβανίτες, διότι θα ΗΤΑΝ «αδέλφια μου». Αν ήμουν Μανταλένα όμως ΕΠΙΣΗΣ θα ανησυχούσα πολύ σοβαρά μήπως η πολλή… αδελφοσύνη κρύβει κι έναν μαχητή έτοιμο να σφάξει τους μη-ανήκοντες στην «αδελφοσύνη»,.κ.ο.κ.
Μάθε πρώτα, κρίνε μετά. Λεπτό το θέμα. Ολοι δικαιολογημένοι
Γ.Σ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:34 μμ
Mantalena Parianos
Mα είναι αστείο, το ξέρω.
Όσο αστείο είναι και το ότι η Δήμητρα και η Αφροδίτη είναι «Αρβανίτισσες θεές στο 12θεο».
Όσο αστείο ήταν και αυτό που έγινε στον προπατορικό τόπο των Σέρβων το Κόσοβο.
Λοιπόν, τι λέτε; Να βάλουμε banner κι εμείς του Λιακόπουλου, του Χριστόδουλου και του ΕΠΕΝ και ας πάει και το παλιάμπελο;
Αφού κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται από το τι διαφημίζουμε στο blog μας και το μόνο που μετράει για τη *μετάδοση των ιδεών* είναι αυτό που γράφουν τα ποστ μας και τα σχόλιά μας:
«καλημέρα»
«κι εγώ καλά είμαι»
«τι σύμπτωση – μόλις διάβάζω το ίδιο βιβλίο»
όμορφος κόσμος – αγγελικά πλασμένος.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:37 μμ
Ασμοδαίος
Κύριε αυτού-είδουςav: μάλλον τον ειρμό χάσατε (από το αρχαιοελληνικό είρω [=ενώνω]. Απ’ όπου και η ειρήνη [=ένωση]…)
ΥΓ: Το av τι σημαίνει;
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:40 μμ
Omadeon
Μανταλένα, το ίδιο link μπορεί να μπει κάπου για διαφορετικούς λόγους.
Π.χ.
1) Για να εκφράσει φιλία, αδελφοσύνη κλπ.
2) Για να εκφράσει ένοπλο αγώνα
3) Για να χλευάσει
4) Για να στηλιτεύσει (σε μαύρη λίστα)
5) Για να γελάσουμε
Επειδή έχω φάει στη μάπα τέτοιες παρεξηγήσεις, συνιστώ έρευνα των ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ του άλλου. Μην κοιτάμε τους τύπους, αλλά την ουσία.
Οσο για τα άλλα «αστεία», Μανταλένα, βάρα τους. Κι εσύ μαζί, N.Ago.
ΕΝΩΤΙΚΑ
Omadeon
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:45 μμ
N.Ago
Δεν ξανά ασχολούμαι με κακομοίρηδες επαγγελματίες που, όταν δουν τα δύσκολα, τρέχουν στον ομαδικό λιθοβολισμό.
Μόνο η λύπηση τους πρέπει.
Και εγώ, τους λυπάμαι.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:49 μμ
Omadeon
Οχι νάγκο. Δεν είναι κακομοίρισα. Εχει φάσει στη μάπα εκατοντάδες φλόγες, λάσπες, υπαινιγμούς, σπόντες κ.ο.κ. όπως όλοι μας. ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι δεδομένο στο διαδίκτυο. Δείτε π.χ. την άλλη κουβέντα και το… θέατρο του παραλόγου που πρωταγωνίστηκε ο… επίδοξος σουβλιστής ανθρώπων κ. Μικρασιάτης.
Μην ασχολείστε με παρεξηγήσεις, παρά μόνο να ΧΑΙΡΕΣΤΕ όταν λύνονται.
Παλιά πουτάνα διαδικτύου εγώ. 😉
Γ.Σ.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:50 μμ
bioannis
N. Ago … σε κατάλαβα! Προσωπικά δεν με χαλάνε οι βρυσιές και τα ακραία. Εκείνο που με χαλάει είναι τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Να για παράδειγμα:
«Σαν βετεράνος του Ίντερνετ γνωρίζετε βέβαια την δραστηριότητα των Τουρκικών κυβερνητικών έμμισθων προπαγανδιστών (οι γείτονες πιο οργανωμένοι απο εμάς έχουν ειδικές μεταπτυχιακές σχολές Προπαγάνδας στις σχολές “Αμύνης”). Οι φοιτητές αυτοί γνωρίζουν αρκετά καλά τα Ελληνικά και διαθέτουν μεγάλα ποσά για τον σκοπό αυτό» …
τι θέλει να πει ο ποιητής («Μικρασιάτης» από το άλλο ποστ της «Ιστορίας και Υστερίας) εκτός από το να σπείρει την αμφιβολία, την αβεβαιότητα και τη γενικευμένη ρουφιανιά που ταιριάζει γάντι σε φοβικές συνθήκες ???
Εννοεί «ο ποιητής» ότι κάποιοι εδώ βγάζουν μεροκάματο από την Τουρκική ασφάλεια??? Και εκεί θα αρχίσουν κάποιοι να οργίζονται (δικαίως…) και θα ξαναρχίσει το γαϊτανάκι της εξέδρας…. Εύγε Μικρασιάτα μας ! Το έχεις σπουδάσει καλά το άθλημα! «Άξιος ο μισθός σου» λέγαμε κάποτε στη δεκαετία του ’80….
Εντάξει, και εμείς μαθαίνουμε όμως, μην μας υποτιμάς τόσο…
suigenerisav … καλώς τονε και ας άργησε!! Τον σηκώσαμε τον αητό???
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:53 μμ
N.Ago
Τότε εγώ, είχα συμπαρασταθεί, γιατί θεωρούσα ότι είχε δίκαιο.
Όταν όμως κανείς είναι προκατειλημμένος, είναι για λύπηση.
Το τελευταίο μου ποστ αυτό και ευχαριστώ για το διάλογο.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:53 μμ
Mantalena Parianos
Η Τσαμουριά ζει – αυτή τους οδηγεί, φοβάμαι.
Και φυσικά, όλα αυτά που στηλιτεύουμε στους ελληναράδες (τύπου «πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θά ‘ναι»), αλλά μόλις τα διακρίνουμε σε κάποιους που αυτοπροσδιορίζονται και ως μη έλληνες, το βουλώνουμε για να μη μας πουν ρατσιστές.
😉
Εμπρός προς τα πίσω που λένε και οι FunEL. Ήγγιγε γαρ η εποχή των ΑρβανιτοΠελασγών.
😀
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:54 μμ
Omadeon
Στην αρχή, ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους.
Μετά ήρθαν για τους Αλβανούς.
Μετά για τους Γραικύλους.
Μετά για τον Ιό.
Μετά για τους Αραβες.
Μετά για τα ρεμάλια στο ιντερνέτ.
Μετά…..
(τα ξέρετε αυτά).
Ο ΜΟΝΟΣ που πρέπει να λιθοβολήσετε είναι ο «μάγκας» ο χριστιανός πιστός της… σούβλας που θα μας σουβλίσει όλους (Αλβανούς, Αρβανίτες ΚΑΙ Ελληνες… Γραικύλους) το «Πάσχα». Οχι επειδή θύμωσα εγώ. Αλλά γιατί ΕΚΕΙ είναι η πραγματικά σιχαμένη και ΚΑΚΗ πρόθεση, κι όχι το αθώο link…
G.S.
20 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:59 μμ
Omadeon
Μανταλένα, όλοι μου οι φίλοι, ΚΑΙ εγώ μαζί, ΕΙΜΑΣΤΕ ρατσιστές. Διότι έχουμε το πάνω χέρι. Εχουμε γίνει περίπου σαν Αμερικάνοι.
Πονεμένη ιστορία.
Για μένα οι πλειοψηφίες ΠΑΝΤΑ είναι τα «μουνόπανα».
ΚΑΙ οι πλειοψηφίες των ξένων, ΚΑΙ των Ελλήνων.
(Απλώς …δεν το ξέρουν).
Σταθείτε στο ύψος σας!
«Η ΑΝΟΙΞΗ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ» -Ελύτης
«Ζούμε από τις εξαιρέσεις, όχι από τους κανόνες». >>
Σε ευχαριστώ Ν.Ago, που σε μία χώρα από μουνόπανα, και μας έκανες την τιμή να μάθεις και τόσο καλά τη γλώσσα μας.
Οπως εγώ… στην Αγγλία, που (τις ελάχιστες φορές που τσακώθηκα) τους έλεγα «Watch your language, because I can speak it BETTER than you».
Γ.Σ.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:08 πμ
Omadeon
Να χαίρεσαι Μανταλένα, που αποκτήσαμε τώρα ΚΑΙ ευγένεια. Και φοβόμαστε τόσο πολύ να μη γίνουμε ρατσιστές. Διότι ΕΙΜΑΣΤΕ. Χωρίς ενοχές μάλιστα.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:16 πμ
Omadeon
Από την άλλη πλευρά… αν δείς «Τσαμουριά μας οδηγεί» και όλα τα συναφή, Μανταλένα, ξέρεις εσύ. Link, documentation, exposure.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:18 πμ
Omadeon
Οι εξτρεμιστές του Ισραήλ ήδη φακέλλωσαν σε λίστες θανάτου μέχρι και τον… Γούντυ Αλλεν. Ομορφος παρανοϊκός διαδικτυακός κόσμος,…
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:49 πμ
suigenerisav
@
Ασμοδαίος
Να ‘σαι καλά παλληκάρι μου ..
Το ‘av’ σημαίνει
Αnnus Victoriae!
Και μην τολμήσει κανας π)(*&^%$ να το γράψει με ‘ενα ‘n’..
@
bioannis
Θα σου λεγα αγαπητέ ‘ΤΙ’ σηκώσαμε, αλλά ελλοχεύει (ε-ΒΛΟΓ[κ]-α)*και ο ‘Πάνος της Λογοκρισίας’ ..
🙂
*Τελικά, ΕΤΣΙ πρέπει να γραφεται αυτη η μ@λ@κι@ …
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:06 πμ
Mantalena Parianos
Aντιγρ΄φω ένα σχόλιο του Cyrusgeo από μια άλλη συζήτηση στης Χ-Ψιλικατζούς.
http://xpsilikatzoy.wordpress.com/2007/02/20/0120022007/#comments
Μπορεί να θεωρείτε αυτούς τους ανθρώπους γραφικούς, σήμερα, όπου να ‘ναι, όμως, θα μπουν στη Βουλή — και καλά θα κάνουν, αν πιάσουν το ποσοστό που ορίζει ο νόμος.
Πρόκειται για μια υπαρκτή ιδεολογία, και οι ιδεολογίες πρέπει να κρίνονται, και όχι να γελοιοποιούνται — γιατί τότε αποκτούν κρύφια δυναμική και σου έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις.
Δεν κατάλαβα γιατί πράγμα με εγκαλείς -αν με εγκαλείς- Omadeon.
Με είδες πουθενά να ασχολούμαι με την εθνικότητα του υποκριτή; Μόνος του τη φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου σαν ασπίδα. Πάγια τακτική προβοκάτσιας.
Εγώ απλώς αναφέρω ότι θεωρώ υποκριτικό απ΄τη μια να βάζεις στο blog sου banner σε φορείς μεγαλοϊδεατισμού,
και απ’ την άλλη να θες να περνιέσαι και για ανυστερόβουλος προοδευτικός.
Και εννοείται πως δεν έχω κανένα σκοπό να πιαστώ από τις εσκεμμένες ύβρεις του N.Ago που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση που έχει πολύ συγκεκριμένη διάσταση.
Και μην προσπαθέίς να χρυσώσεις το χάπι.
Όταν κάποιος σου λέει «με έστησες στο ραντεβού» ή «με απογοήτευσες επειδή έβαλες αυτό το banner», εσύ δεν του απαντάς «είσαι φαλακρός» και «απόδειξέ μου ότι δεν είσαι ρατσιστής».
Απαντάς επί της ουσίας. Αν μπορείς.
Ή κάνεις την πάπια, όπως έκανες τόσον καιρό.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:13 πμ
bioannis
Νάσαι καλά suigenerisav, ότι και να σήκωσες καλά είναι! Εμείς εδώ πάλι, στις επάλξεις όπως βλέπεις… Κατεβάζαμε σημαίες αφού δεν μπορέσαμε να σηκώσουμε αητούς και άλλα. (Στο μέλλον κάτι θα γίνει…). Για τη λογοκρισία του Πάνου, δεν υπάρχει ζήτημα, δεν υφίσταται κάν, και καλώς …. Omadeon μην συγχίζεσαι..!!! Καλά τα πήγαμε μέχρι τώρα. Τα παλιά ψιλοπεράσανε … μη μασάς! Η διασκευή των «2 χείρων» .. όλα τα λεφτά!!
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:19 πμ
Mantalena Parianos
Και κάποιοι άλλοι θέλουν «να σηκώσουν αετό». Σε κόκκινη σημαία.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:20 πμ
Omadeon
Δεν σε εγκαλώ για ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ Μανταλένα μσς. Προχωρώ στην ενημέρωσή μου από το λινκ που έδωσες. Απλά θέλησα να λύσω μια παρεξήγηση, εγκαλώντας ΚΑΙ τον εαυτό μου, και μεμψιμοιρώντας άστοχα ίσως. ΔΕΝ έχουμε χρόνο για παρεξηγήσεις.
Γ.Σ.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:25 πμ
Omadeon
Να μία ακόμη πιθανή παρεξήγηση Μανταλένα. Μόλις τώρα μπαίνω στο βαθύτερο νόημα ορισμένων που μου διέφυγαν. Δεν πιστεύω να με πέρασες όμως (λόγω της άγνοιάς μου) για… πάπια!!!! :-)))))
Εδώ που τα λέμε, μου θυμίζω τον Ντόναλντ Ντακ, με τα μπλα-μπλα μου.
Γ.Σ.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:28 πμ
Omadeon
Γιατί δηλαδή, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ ΚΙΟΛΑΣ, συνέχεια? :-))))
ουα-χα-χααα Καλως ήλθες Βιονικέ Ιωάννη, με το μελιστάλακτο άκουα φόρτε του λόγου σου! :-))
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:34 πμ
Mantalena Parianos
GS, ηρέμησε άνθρωπέ μου. Spamάρεις τον εαυτό σου έτσι!
🙂
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:41 πμ
Omadeon
Θα με σπαμάρω, θα με προμοτάρω με αρνητική μου διαφήμιση. Θα βάλω φωτιά στα ρούχα μου. Θα καώ ηρωικώς στις επάλξεις… ΘΑ ΘΑ ΘΑ
Και μάλιστα, καθώς θα καίγομαι σαν ήρεμη Βουδιστική Λαμπάδα του Νέου Υποχθόνιου Βιετνάμ, θα απαγγέλλω την αθάνατη ρήση του συναγωνιστή CyrusGeo, όταν… κατέληξε (στο λινκ που έδωσες):
«Καλά, ούτε εγώ δεν με αντέχω πια — καληνύχτα…»
:))))
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:06 πμ
Μικρασιάτης
Οι κατηγορίες για ομαδικές σφαγές Τούρκων αμάχων απο τον Ελληνικό Στρατό είναι παραμύθια των ρεβιζιονιστών της Ιστορίας.
Ο Μαρκ Μαζάουερ (διαβεβαίωση προς τους ιοβλαστούς, ο άνθρωπος δεν είναι συνοδοιπόρος του Καρατζαφέρη) αναφέρει ότι στους βαλκανικούς πολέμους οι Τούρκοι αγρότες προσπαθούσαν να ξεφύγουν απο τις σφαγές των Βουλγάρων μετακινούμενοι στον Ελληνικό τομέα λόγω της προστασίας και της καλής συμπεριφοράς του Ελληνικού Στρατού.
Σε καμμιά περίπτωση δεν υπήρχε σχέδιο της Βενιζελικής ηγεσίας για γενοκτονίες τούρκων η εξαναγκαστικές πορείες μέχρι θανάτου Τούρκων της Μικρασίας.
Μην αντιγράφουν οι καλοθελητές του Ιού την Τουρκική προπαγάνδα στο Ιντερνετ και τις γελοίες bulgarmak σελιδες.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 10:11 πμ
j95
Ναι αλλά οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν 8 χρόνια πριν και 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικότερα από το σημείο που το μικρασιατικό εκστρατευτικό σώμα έκανε τα αίσχη του.
ΥΓ και κανείς δεν αντιγράφει καμία προπαγάνδα, μας τα έχουν πει οι προπαππούδες μας που πολέμησαν εκεί πέρα.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:15 πμ
bioannis
Τι άχαρο που είναι -πραγματικά- να διαβάζεις βιβλία μόνο και μόνο για να ψεπατικώσεις «επιχείρηματα» υπέρ ή κατά μιας ιδέας που προϋπάρχει στο κεφάλι σου και ήδη έχει διαμορφωθεί σε δόγμα. Το λάθος πάνω στο λάθος! Το τέλμα πάνω στο τέλμα! Δεν κουράζεστε Μικρασιάτα μου βλέπω!! Εγώ πάλι αρχίζω να βαριέμαι…
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:22 πμ
vangelakas
Άρχισες νά βαριέσαι bioannis μου; Άπό τί ακριβώς ; Από νά διαβάζης βιβλία μόνο καί μόνο γιά νά ξεπατικώνης επιχειρήματα; Δέν γαμιέται! Σιγά μωρέ! Χάνει θερμίδες ο αμφιστρ…. ο αμβλιστρ… ο αμφιβληστρρρ… ο αμφιφλιφλι… ο αμφιβληστρρρρ…. Τό μέσα μέρος τού ματιού!
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:06 μμ
bioannis
Άρχισα να βαριέμαι από τον Σίσυφο του «Μικρασιάτη»…. αλλά από σένα όχι αγαπητέ…. Βαριέμαι δεν σημαίνει χάνω θερμίδες. (Άσε που ο αμφιβληστροειδής δεν χάνει θερμίδες -σχεδόν-). «Βαριέμαι» στην περίπτωσή μας σημαίνει επανάληψη και ξανα-ματα-επενάληψη…. φτάσαμε ήδη στα 1533 (…) σχόλια. Αν δεν έχεις κάτι καινούργιο, ας ανοίξουμε άλλο θέμα…. για τον «Ιό»… παράδειγμα….
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:09 μμ
vangelakas
Δέν μέ πιάνεις. Αλλά δέν πειράζει.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:24 μμ
Omadeon
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ, ΚΑΙ ΕΔΩ. Σορρυ για την επανάληψη, αλλά… είναι σοβαρό.
Απειλές για σουβλίσματα… αντιμετωπίζονται «δια του σωστού τρόπου».
——-
Καλημέρα σε όλους και συγνώμη αν συζητάτε άλλο θέμα.
Πάνο…
Στέλνω γράμμα στον “Ιο της Ελευθεροτυπίας” και ταυτόχρονα στο Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο _γνωρίζω_ -αυτό το λέω ως “ρεφερενς” ΜΟΝΟ).
Preview του γράμματος (ΚΑΙ site) εδώ:
http://www.omadeon.com/theodorakis
Μικρασιάτης said:
“Ποιός είσαι Omadeon και τολμάς να βρίζεις έτσι;
Μεταλλαγμένο υβρίδιο Ανδρουλάκη-Κακαουνάκη;”
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν θα μας τρελλάνει τώρα, ο κάθε φασιστοειδής τραμπούκος, ότι δήθεν
τον… “βρίζουμε” κιόλας, τη στιγμή που απείλησε ΔΥΟ φορές ότι ΘΑ ΜΑΣ ΣΟΥΒΛΊΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ ΣΑΝ ΑΡΝΙΑ.
…
αυτός που πεταξε το
δικό μου
κλάδι ελιάς
και συμφιλίωσης
στα σκουπίδια
Αυτός που “δεν έχει το θεό του” και μιλάει για “θρησκεία”…
Τέλος, το “ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ” κάποιοι ΑΛΛΟΙ (Εκείνοι που ΠΡΕΠΕΙ) το ξέρουν.
————————————————–
Μην ανησυχείς Πάνο. Ηρεμος είμαι, απλά… αναβάλλω συνεχώς κάποιες δουλειές. Εχω ελευθερία να το κάνω αλλα… κοστίζει (τέλος πάντων).
—-
Με αλληλεγγύη στους διανοουμένους που τρομοκράτησαν με μηνύσεις (το 2000) οι ΙΔΙΟΙ άνθρωποι που διαμαρτύρονται τώρα (δήθεν) για ένα… σχολικό βιβλίο. ΟΠΩΣ και στην περίπτωση των “ταυτοτήτων”, στόχος τους είναι ο τσαμπουκάς, η παρενόχήση και σπίλωση ανθρώπων, καθώς και το “μπούγιο”.
—
Γιώργος Α. Στάθης
μουσικοσυνθέτης / προγραμματιστής Η/Υ
Υ.Γ. Πάνο, συνέχισε να ΜΗ σβύνεις τίποτε. ΟΛΑ πάνε τώρα… εκεί που πρέπει!
ΟΛΑ ΠΑΝΟ ΜΟΥ, ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ! :-))))
Υ.Γ.2 Είσαι ΠΟΛΥ νυχτωμένος, “κύριε” Μικρασιάτη, αν πέρασες αυτό το ανοιχτόμυαλο, τίμιο, και ελεύθερο μπλογκ του Πάνου, σαν τα ιντερνετικά τσιφλίκια όπου ανθρωπάρια σαν εσένα μας “σουβλίζατε”, κάποια χρόνια πριν. (Αλλά είσαι και… κλάσεις _χειρότερος_ από την άποψη του I.Q.)…
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:48 μμ
Mantalena Parianos
Oι ΠΕΛΑΣΓΟΙ ξανάρχονται.
Ταινιάρα.
Coming soon to a blog near you.
🙂
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:07 μμ
Μικρασιάτης
j95,
Δηλαδή θέλετε να πειτε ότι κάτι άλλαξε στην νοοτροπία του ελληνικού στρατού απο τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι το 1919, δηλαδή μερικά χρόνια διαφορά.
Μήπως ο Ελληνικός Στρατός άλλαξε και είχε άλλους στρατιώτες ή οι Τούρκοι χωρικοί άλλαξαν;
Γιατί ο ίδιος στρατιώτης που δεν βιοπραγούσε πάνω σε Τούρκους της Θεσσαλονίκης βιοπραγούσε σε Τούρκους της Σμύρνης που μάλιστα κατέλαβε χωρίς μεγάλες εχθροπραξίες.
Δώστε παρακαλώ αναφορές σε ιστορικά βιβλία και αυτόπτες μάρτυρες αγαπητέ j95 για γενοκτονίες εναντίον των Τούρκων απο την απόβαση του Ελληνικού στρατού το 1919.
Μην μου αναφέρετε την προπαγάνδα των προπαπούδων του Κομμουνιστικού κόμματος που προσπάθησε να σαμποτάρει την Ελληνική εκστρατεία γιατί ο μόνος σύμμαχος του Γενοκτονου Ατατούρκ εκείνη την εποχή ήταν οι Σοβιετικοί που τον εξοπλίζαν με όπλα και πολεμοφόδια (ιστορικά αποδεδειγμένο).
Σας παρακαλώ αν χρειάζεστε βοήθεια για να διακρίνετε ποιές γραμμένες στην ελληνική γλώσσα ιστοσελίδες ανήκουν στην Τουρκική ή bulgarmak προπαγάνδα είμαι πρόθυμος να σας βοηθήσω.
Υ.Γ.
Δεν χρειάζεται να θυμίσω στον μουσικοσυνθέτη / προγραμματιστή Η/Υ ότι συνεχίζω να παρακάμπτω ακούρδιστα μπουζούκια.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:36 μμ
j95
Ο προπάππος μου ήταν δεξιός και περήφανος για αυτό ακόμα και όταν τον είχαν ρωτήσει σχετικά κάτι ΕΛΑΣίτες στα Σεπτεμβριανά, και είδε να καίνε ένα τζαμί γεμάτο γυναικόπαιδα. Δεν ήταν στη Σμύρνη, ήταν σε μια πόλη από τις 10-12 ανάμεσα στη Σμύρνη και το Σαγγάριο που ο ελληνικός στρατός έκαψε και ισοπέδωσε καθώς υποχωρούσε.
Δε νομίζω να άλλαξε η νοοτροπία, γιατί παραλείψατε να αναφέρετε ότι ο εχθρός du jour στους Βαλκανικούς πολέμους ήταν οι Βούλγαροι. Και για το πώς συμπεριφέρονταν στους βούλγαρους (τουτέστιν, τους μη ελληνίζοντες σλάβους) της μακεδονίας οι Έλληνες φαντάροι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ακόμα και στα ημερολόγιά τους. Δεύτερον δεν ήταν θέμα νοοτροπίας, αλλά διοίκησης και συγκυριών: με τη μεγαλοφυϊα του Βενιζέλου, ο ελληνικός στρατός ήξερε να φέρεται όπως πρέπει σε μια περιοχή που σχεδίαζε να προσαρτήσει. Με βασιλική/φεγγαροχτυπημένη ηγεσία και έχοντας μόλις φάει τη μεγαλύτερη πούτσα της ιστορίας του πάνω στο ζήτημα «Κόκκινη Μηλιά», είχε πολύ λιγότερους λόγους να αντιμετωπίζει με μεγαλοψυχία όσους φτωχοδιάβολους βρίσκονταν ανάμεσα σε αυτόν και τη θάλασσα.
Έλεος πια με το παραμυθάκι του ελληνικού στρατού που είναι ο μόνος κλάνων ροδόνερο και χέζων νυχτολούλουδα στρατός παγκοσμίως.
ΥΓ δε χρειάζεται να με βοηθήσετε, φαντάζομαι πως όσες γραμμές αρνούνται το παραμυθάκι σας για το ροδόνερο και τα νυχτολούλουδα, είναι τουρκική ή bulgarmak προπαγάνδα, ενώ όσες το ενισχύουν είναι ελληνικές. Tnx but no tnx.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:05 μμ
Mantalena Parianos
Mα γιατί τα πράγματα θα πρέπει να είναι πάντα μόνο άσπρο ή μαύρο;
Στον πόλεμο, ακόμη και αυτοί που αγωνίζονται για το *δίκαιο* (όσο σχετικό κι αν είναι αυτό), θα αναγκαστούν να κάνουν θηριωδίες.
Δεν θέλω να χρυσώσω κανένα χάπι, αλλά έτσι είναι.
Και οι Έλληνες με τους Βούλγαρους σκοτώνοναν με φριχτούς τρόπους ήδη από την εποχή του βασίλειου Του Βουλγαροκτόνου και με τους Τούρκους, επίσης.
Προσέξτε και ότι μιλάμε γιθα εθνοτικές διενέξεις που διήρκεσαν τουλάχιστον έναν αιώνα… Τι περιμένετε δηλαδή;
Αυτό το απευθύνω και στον J και στον Mικρασιάτη.
Στο δεύτερο πλάνο όλων αυτών των γεγονότων – πάντα θα υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες να χρωματίσουν την ιστορική αλήθεια με το αναπόφευκτο ανθρώπινο δράμα.
Κι εμένα οι προπαπούδες μου Σμυρνιοί ήτανε και νοικοκυραίοι (λεφτάδες σα να λέμε) όπως οι περισσότεροι Έλληνες εκεί τότε. Από το λίγο που έχω καταλάβει, είναι ότι οι Τούρκοι έσφαξαν με τόσο μένος τη Σμύρνη ακριβώς γι’΄αυτό: επειδή όλα τα περιβόλια, οι νομές και τα νοικοκυριά – όλος ο πλούτος και η τέχνη και η ομορφιά της Σμύρνης ήταν ελληνική υπόθεση ως επί το πλείστον.
Το τι συνέβη μετά την αποχώρηση των ελλήνων από τη Μικρασία, μπορεί να το δει κανείς σε αυτό που συνέβη πολιτιστικά και αισθητικά (με καθυστέρηση αρκετών χρόνων) όταν άρχισαν να λιγοστεύουν και οι έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.
Μην αρπάζεστε έτσι. Το να βρίσκεις λόγους να μισείς είναι το πιο εύκολο.
Γι’ αυτό και το εκμεταλλεύονται τεχνηέντως για να χειραγωγήσουν τους αμόρφωτους «απόγονους των Πελασγών» οι πάσης φύσεως wanabe-ουτσεκάδες (για να επιστρέψω στο τελευταίο μου κόλλημα).
🙂
J, μελέτησε λίγο αν θες την υπόθεση του Κοσόβου και θα δεις πως μπορεί μια χούφτα παλικαράδων με καλή χρηματοδότηση και στοιχειώδη προπαγάνδα, να υφαρπάξει εδάφη από παντού.
Αν το αποφασίσει κανείς σας, πάντως, προτείνω να συνεργαστούμε. Να βάλουμε όλοι από κανένα φράγκο και να πάμε να προκαλέσουμε μειονοτική επανάσταση στα νησιά των Χριστουγέννων – έχω βάλει στο μάτι κάτι ωραία οικοπεδάκια.
Τι; δεν υπάρχει μειονότητα εκεί; Θα φτιάξουμε μια, ή και δυο – αναλόγως το budget και την διείσδυση της προπαγάνδας.
😉
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:26 μμ
JustAnotherGoneOff
Υπάρχουν Σύνδεσμοι και Σύνδεσμοι… που όλοι τους έχουν να καμαρώνουν για τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε ο τόπος τους στην «μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού». Οι Αρβανίτες θα μας πειράξουν; Αφού είναι αλήθεια πως οι Αρβανίτες ήταν ισότιμοι αγωνιστές με τους Έλληνες κατά των Τούρκων. Αναπτύσσεται τελευταία αρκετή εργογραφία/βιβλιογραφία για τον τεχνητό παραγκωνισμό της αρβανίτικης γλώσσας έναντι της ελληνικής, τα μόνα σχεδόν που έμειναν ως υπενθύμιση της αρβανίτιτκης επιρροής είναι τα τοπωνύμια.
Αν κάποιοι βλέπουν έναν φ/ρατσισμό στο ΜΠΕΣΑ, θα ήταν καλό να διαβάσουν λίγη ιστορία, αλλά όχι αυτή που διαμορφώθηκε μέχρι τη χούντα. Την ιστορία που γράφεται μετά θέλουμε. Οι ατέλειες, οι ατυχίες και οι προπαγάνδες σαφώς ελλοχεύουν κάθε στιγμή, μα χωρίς τον αντίλογο δεν μπορεί να υπάρξει η αλήθεια. Αλλιώς, είναι δόγμα.
Έψαξα στη σελίδα του Αρβανίτικου Συνδέσμου για το που γράφει ότι η Αφροδίτη και Δήμητρα είναι αρβανίτισσες (πεσλαγικές) θεότητες αλλά δεν το βρίσκω. Αλλά όλα αυτά είναι θεωρίες, με τον ίδιο τρόπο που τις θεωρούμε είτε αυτόχθονες θεότητες, είτε αιγυπτιακές, είτε εξ ανατολών (κάπου θυμάμαι αόριστα ότι για τη Δήμητρα μπορεί να ισχύει ότι ήταν προελληνική θεότητα, δλδ πελασγική, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ την πηγή, τόσους ιστορικούς έχουμε εδώ μέσα πια… ναι, σε σένα πετάω το μπαλάκι suigenerisav).
Σε γενικές γραμμές, είναι εύκολο να διαφωνούμε με τον άλλον με χαρακτηρισμούς. Αυτό που λείπει πάντα σε τέτοιου είδους συζητήσεις, είναι η επιχειρηματολογία. 180 σχόλια μέχρι για το απόλυτο τίποτα. Στο μέτρο δηλαδή που ΔΕΝ είχαν να κάνουν με το εξαιρετικά ενδιαφέρον post του Πάνου. Κρίμα.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:43 μμ
Μικρασιάτης
Αγαπητέ j95,
Μιλάτε για την υποχώρηση τότε που δεν υπήρχε πειθαρχία στο Ελληνικό στράτευμα. Πολλοί είχαν αποκοπεί ή λιποτακτήσει σε ομάδες ή μόνοι.
Αντίποινα γίνονταν με κάψιμο χωριών όταν έκρυβαν τσέτες που είχαν περάσει τις Ελληνικές γραμμές και πλαγιοκτυπούσαν τα Ελληνικά στρατεύματα που υποχωρούσαν.
Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εξόντωσης των Τούρκων το τονίζω ακόμα και κατά την υποχώρηση.
Μεμονωμένα περιστατικά λιποτακτών που προσπαθούσαν να βρουν οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο για να διαφύγουν υπήρχαν και αναφέρονται, αλλά κατα την διάρκεια της προέλασης του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασία τα προηγούμενα 3 χρόνια η πειθαρχία και η μεταχείριση των μουσουμάνων κατοίκων ήταν άψογη.
Οι πειθαρχικοί Άγγλοι κάναν χειρότερα στον πόλεμο εναντίον των Ζουλού και των Μπόερς.
Οι Τούρκοι ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία κατακτητών, μαζί με τους Γερμανούς ήταν οι χειρότεροι Γενοκτόνοι του 20 αιώνα.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:54 μμ
Μικρασιάτης
Μανταλένα συμφωνώ μέχρι ένα σημείου ότι στον πόλεμο και οι δυο πλευρές μπορούν να διαπράξουν εγκλήματα εναντίον αμάχων. Εκεί που διαφωνώ είναι ότι στην Τουρκική Γενοκτονία υπήρχε σχέδιο και επίσημες διαταγές απο την ηγεσία που δόθηκαν σε τακτικούς τούρκους στρατιώτες αλλά και σε άτακτους μη στρατιώτες να εξοντώσουν όσους περισσότερους Έλληνες κατοίκους μπορούσαν.
***********
justanothergoneoff
Όχι μόνο η Αφροδίτη και η Δήμητρα είναι αρβανίτισσες κατά το περιοδικό ΜΠΕΣΑ αλλά και η πληροφορία είναι μέσα στο θέμα του ποστ του Πάνου όπως είναι και η ενθύμησή μου ότι η αλβανική σημαία και ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας στον απελευθερωτικούς αγώνες εναντίον των τούρκων του 15ου αιώνα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ καταγωγής, ο Γεώργιος Καστριώτης.
Πρέπει να δείχνουμε όλες τις πλευρές του τι μας ενώνει σαν Έλληνες και ΈλληνοΑρβανίτες τόσους αιώνες αλλά και τι μπορεί μας χωρίσει.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 3:55 μμ
j95
Αναφέρεσαι φαντάζομαι στην αποτυχημένη απόπειρα των Σέρβων να καθαρίσουν την περιοχή από το 90% του αλβανόφωνου και γηγενέστατου πληθυσμού της.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:00 μμ
JustAnotherGoneOff
Και ο Στέφανος Δουσάν, ο εθνικός ήρωας των Σέρβων είχε μάνα ελληνίδα. Ε και; Σκεφτείτε τώρα την υπερβολική σιγουριά που έχουν ορισμένοι για την «ελληνικότητα» της Δήμητρας και της Αφροδίτης. Ξέρουμε τις μανάδες τους; Τις προγιαγές τους; Υπήρχαν ληξιαρχικές πράξεις στην αρχαία (προϊστορική έστω) Ελλάδα;
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:26 μμ
Mantalena Parianos
J95,
διαφωνούμε αλλά δεν είναι αυτό το point μου.
Σημασία λέω δεν έχει ποιανού μπαμπάς είναι ποιος και αν η Δήμητρα και η Αφροδίτη είναι Αρβανίτισες ή όχι, αλλά ποιος προβάλλει το (ανυπόστατο, αφού δεν υπάρχουν γραπτές πηγές) επιχείρημα ότι ΕΙΝΑΙ αρβανίτισσες και ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ το κάνει αυτό.
Για το Κόσοβο, μάλλον δεν τα ξέρεις καλά.
(αλλά θα ξεφύγει η συζήτηση αν το μπλέξουμε και αυτό). Νομίζω μας φτάνει το Μικρασιατικό και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι.
Ας μην ανοίξουμε κι άλλο μέτωπο.
🙂
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:31 μμ
Mantalena Parianos
Αν δω στον ύπνο μου Πελασγάκ-αττάκ εναντίον Σέρβων (a.k.a. «αδέρφια» όπως λέμε εμείς οι αρβανίτες) θα παραφρονήσω.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 4:38 μμ
κόκκινος
@J95
Απο πού βγάζεις το συμπέρασμα οτι οι Αλβανοί είναι πιό γηγενείς
απ’ τους Σέρβους σε μια περιοχή,πού τα περισσότερα τοπωνύμια
είναι σλάβικα;
περί της καταγωγής των Αλβανών όλα είναι στον αέρα,τίποτα δεν έχει αποδειχθεί,μόνο εικασίες.
Δες και αυτό.
H διγλωσσία της Δύσης και το Κόσοβο
http://www.diablog.gr/?p=522
Το 90% έγινε απ’ τις γεννήσεις των μουσουλμάνων
μέσα στο καθεστώς ευρείας αυτονομίας
που τους παραχώρησε ο Τίτο…
Πάντως η εθνοκάθαρση των Σέρβων,Τσιγγάνων και μη Αλβανών του Κοσόβου ήταν επιτυχημένη….
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:03 μμ
j95
Δε βγάζω κανένα τέτοιο συμπέρασμα. Απλώς παρατηρώ ότι οι Αλβανοί γεννήθηκαν στο Κόσοβο και το ίδιο και οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους και οι παππούδες των παππούδων τους και είχαν και αυτονομία μέχρι το 1988. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ουρανοκατέβατους μετανάστες που υφάρπαξαν ξένη γη.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:06 μμ
j95
Δεν ξέρω, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπήρχαν Αρβανίτες.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:18 μμ
JustAnotherGoneOff
Το μόνο σίγουρο είναι ο Φαλμεράυερ 😛
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:42 μμ
Mantalena Parianos
Δεν μου ακούγεται σωστό αυτό ρε J.
Αν δηλαδή σε 10 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι Πακιστανοί τρίτης γενεάς (Έλληνες πολίτες ωστόσο) απ’ ότι Γκάγκαροι στην Πλάκα, θα ζητήσουν την ανεξαρτησία της Πλάκας;
Θα φτιάξουν ΣΤΡΑΤΟ;
Απ’ όσο ξέρω
-γιατί αυτό εννοώ όταν λέω ότι με προβληματίζει η μεθόδευση του να υποβάλλω σκόπιμα ότι κάτι -θεότητα, πηγάδι ή περιοχή- ανήκε κάποτε σε *μένα*-
ήταν οι αλβανοί του κοσόβου που παρακινημένοι από την προπαγάνδα του «εξωτερικού» άρχισαν τις βιαιότητες σε αστικό επίπεδο, εναντίον του μειψηφικού πλέον σερικού πληθυσμού. Ο Μιλόσεβιτς, πριν εγκαταστήσει ουσιαστικά στρατιωτικό καθεστώς στο Κόσοσβο (και χαθεί η μπάλα από τους παραστρατιωτικούς) είχε πει στους Σέρνους κοσοβάρους -αυτολεξεί: «δεν θα αφήσω κανέναν να σας ξαναπειράξει».
Και για να τα συνδέσω με τα προηγούμενα…
Αυτό που έγινε στο κόσοβο -κι ακόμη δεν έχει λυθεί- είναι παράδειγμα:
1. της αμοιβαίας θηριωδίας δυο πλευρών σε πολεμικές συνθήκες (δικαίων και αδίκων)
2. της υστερόβουλης μεθόδευσης ιδεών που τώρα γελάμε μαζί τους αλλά αποδεικνύονται καταστροφιοκές για όλους (Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο προπατορικός τόπος-μνημείο των Σέρβων θα γινόταν ποτέ αλβανικός βάση… της αρχής της πλειοψηφίας;)
Εν κατακλείδι και γι’ αυτό τσιτάρισα παραπάνω τον Ελύτη για όποιον μπήκε στον κόπο να το διαβάσει:
«Ένα τοπίο δεν είνα απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη»
Δεν θα ήθελα με τίποτε, επειδή μια μέρα θα τύχει να ζουν περισσότεροι Γερμανοί στην Πάρο, να χτιστούν σαλέ.
Θα επιθυμώ τα παιδιά μου, όσο πηγαίνουν στην Ινδία, να μπορούν να επισκεφτούν ναούς με ποντίκια και να βλέπουν να κυκλοφορούν γόνδολες στην Βενετία, όχι κρις κραφτ.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Και ελπίζω όσο αυτονόητο θέλω να πιστεύω ότι είναι αυτό, άλλο τόσο αυτονόητο να είναι ότι ακόμη και ένας άνθρωπος αν κατοικεί στη χώρα μας, να πρέπει να μπορεί να λατρεύει απρόσκωπτα το θεό του και να έχει το δικό του χώρο λατρείας.
Συνεπώς… μήπως μέχρι και τη στιγμή που θα υπάρχει έστω και ένας Ινδός στην Ινδία, η χώρα αυτή να συνεχίζει να αποκαλείται «Ινδία» και όχι «Ηνωμένο Βασίλειο των Απανταχού Γερμανών και Ρωσίων»;
Διαφορετικά, επιμένω: το Λονδίνο θα πρέπει να κηρυχθεί ανεξάρτητη χώρα (Ινδική αποικία ίσως) και η Νέα Υόρκη να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ (αυτό δε, ελάχιστα θα με εξέπληττε, Yo!)
😉
Έλα και πες μου τώρα εσύ, τι νόημα έχει να υποστηρίζω χωρίς δυνατότητα του να μπορώ να το αποδείξω (και ίσως ψευδεπίγραφα) ότι η Δήμητρα ήταν αρβανίτισσα, η άρτεμις Τουρκάλα και η Αφροδίτη Κύπρια (που ήταν 😀 .
Κι ΕΠΙΠΛΕΟΝ, να βάζω όλα αυτά στο blog μου -υπογραμμίζοντας ότι «αυτά τα λέν τ’ αδέρφια μου, ‘ντάξει;»
και μετά να στο παίζω αγνών προθέσεων.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:44 μμ
Μικρασιάτης
Αυτός με το πρωσσικό «ούτε μια ρανίδα αίματος αρχαίων δεν τρέχει στους σημερινούς Έλληνες» ή κάτι τέτοιο;
Καλά έκανε ο πάππος μου και έδωσε την διαταγή «Βυθίστε το Βύσιμαρκ». Αν δεν έχω ούτε μια ρανίδα αρχαίο Ελληνικό αίμα προτιμώ να έχω Βρετανικό.
Καπετάνιοι εμείς καπετάνιοι κι αυτοί.
Είναι στο αίμα μας η θάλασσα.
«Δεν ξέρω, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπήρχαν Αρβανίτες.»
Δηλαδή είναι ιτσρικά εξακριβωμένο, τελικά δεν μπορούμε να πούμε σαν βρισιά σ’ ένα Αρχαίο Αρβανίτη «Μαμώ την Αφροδίτη σας»;
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:48 μμ
Mantalena Parianos
Ρε συ Μικρασιάτη… η Αφρούλα ήτο Κυπρία, λέμε. Από την Πάφον.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:54 μμ
Mantalena Parianos
Η Ανατολίτικη καταγωγή της αφροδίτης, θεωρείται σχεδόν αναμφισβήτητη από πολλούς ερευνητές.
Στον Ηρόδοτο (Ιστορίες Ι, 105) αναφέρεται ο ναός της Αφροδίτης Ουρανίας στην Ασκαλώνα της Συρίας ως το αρχαιότερο ιερό της.
Στη συνέχεια και μέσω της Φοινίκης εξαπλώνεται η λατρεία της στην Κύπρο και στα Κύθηρα. Αν θυμάμαι καλά, τη λένε Αφροδίτα επειδή την ξέβρασε ο αφρός, δεν είναι θεά ορεσίβια ή της γης, όπως η Δήμητρα – που κι εκεί αν αναζητήσει κανείς σοβαρές ιστορικές πηγές και όχι φαντασιοπληξίες, θα δει ότι οι περισσότεροι πολιτισμοί στο παγανιστικό παρελθόν, είχαν θεότητες για τις σοδειές και τη γη – όλες θηλυκές thought. Δεν είναι λοιπόν, ούτε αυτή αρβανίτικη αποκλειστικότητα, αλλά ίσως μόνο αποκλειστική… μεθόδευση.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:00 μμ
JustAnotherGoneOff
Μικρασιάτη
Αυτός με το πρωσσικό “ούτε μια ρανίδα αίματος αρχαίων δεν τρέχει στους σημερινούς Έλληνες” ή κάτι τέτοιο;
Ναι, αυτός.
Για την Αφροδίτη, είναι απόλυτα ορθό ότι θεωρείται πλέον ανατολίτικης προέλευσης. Για τη Δήμητρα ψάχνω να βρω που διάβασα ότι πιθανόν να ήταν πελασγική θεότητα. Σίγουρα είναι προελληνική. Εξάλλου, ελάχιστοι πολιτισμοί (κι αυτοί «μικροί») έχουν δημιουργήσει δικούς τους θεούς χωρίς δάνεια από άλλους πολιτισμούς.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:12 μμ
κόκκινος
Εγώ πάντως δε θεωρώ τους βορειοηπειρώτες ή τους κύπριους
αδέρφια μου.
από κάτι τέτοιες αδελφοσύνες ξεκινούν οι εθνικισμοί
βαλκάνια οραμάν….
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:21 μμ
Ασμοδαίος
Μία μικρή διόρθωση: η Ασκάλωνα βρίσκεται στο σημερινό Ισραήλ.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:22 μμ
Μικρασιάτης
Πάλι δηλαδή δανεικά η Ελλάδα.
Τι την κάνει την αφροδίτη ανατολίτικης προέλευσης;
Τι απέγινε δηλαδή η θεότητα της γονιμότητας που βλέπουμε στα Κυκλαδικά αρχαία προγενέστερα της Αφροδίτης;
Κι εγώ νόμιζα η Αφροδίτη της Μήλου με τα πανάρχαια καλλιτεχνήματα απο Παριανό μάρμαρο είχαν κάποια Κυκλαδική συγγένεια ανάμεσα στους αιώνες.
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:26 μμ
Mantalena Parianos
ΚΟΚΚΙΝΕ,
κάτι αντίστοιχο λέω κι εγώ κι έπεσαν οι συνήθεις ύποπτοι (N. Ago, Μαρξ, Jαgo k.lp.) να με φάνε. Οι δυνάμεις της συντήρησης στη χώρα μας, είναι τόσο ισχυρές ώστε θα προσπαθήσουν να καπηλευτούν τα πάντα για να εγκαθιδρύσουν μια νέα (συντηρητική) μιζέρια προς όφελός τους.
Ωστόσο, αυτό που πρεσβεύω, διακρίνοντας πίσω από τα ψευτοπέπλα της ελευθεριότητας, είναι ότι δεν γίνεται να θεωρείς «αδέλφια σου» τους Αρβανίτες που πρεσβεύουν τέτοιες καπηλείες της ιστορικής μνήμης και να μας το παίζεις και προοδευτικός δημοκράτης. Για ουτσεκάς περνάς πιο εύκολα – τουλάχιστον στην εξασκημένη όραση ενός Σκοπευτή όπως εγώ.
🙂
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:29 μμ
Mantalena Parianos
ΜΙκρασιάτη>>
«Τι απέγινε δηλαδή η θεότητα της γονιμότητας που βλέπουμε στα Κυκλαδικά αρχαία προγενέστερα της Αφροδίτης;»
Έχω γράψει παραπάνω – μην τα θεμε κι όλα δικά μας! Με τι θα παίζουν μετά οι κρυπτο-ιμπεριαλιστές της αλβανικής μεγάλης ιδέας; Που θα στηρίξουν την *αθώα* προπαγάνδα τους;
«κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά
την τρίτη μέρα»
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:40 μμ
JustAnotherGoneOff
Ανήκω στις σκοτεινές δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης. Είναι αλήθεια. 😉
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:26 μμ
χαμένο αδέρφι
Μικρασιάτισσα Mantalena
Σου προτείνω λινκ με τους κρυπτοχριστιανούς της Μικράς Ασίας
και τους ελληνόφωνους μουσουλμάνους του Πόντου.
Είναι τα ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ/ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΣ ΑΚΑΡΔΗ 🙂
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:18 μμ
Μικρασιάτης
Το χαμένο αδέρφι μιλά Ελληνικά για να δούμε αν τρώγει και Ελληνικά.
Να σε ρωτήσω κάτι χαμένο αδέρφι;
Σ’ ἀρέσει η αρνίσια συκωταριά ή προτιμάς το κοκορέτσι;
Εγώ πάντα βάζω μπόλικο σκόρδο και στα δύο.
Είσαι χαμένος ή ο Χαμένος.:(
21 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:37 μμ
χαμένο αδέρφι
χορτοφάγος…δεν μασουλώ μητε ζώα,μητ’ ανθρώπους
o Xαμένος Πατρίδας Τσαμουριά-Μικρασία…;)
22 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:26 πμ
bioannis
Σαν να κουράστηκες Μικρασιάτα μου…. λίγο χλωμό σε βλέπω. Ποιός σας είπε οτι στην οθόνη κάνενετε χρώμα??? Τι την περάσατε την οθόνη σολάριουμ…?
Εν πάση περιπτώση για να να σας ξυπνήσω λίγο….
Από τον Γάμο Έλληνα μουσουλμάνου και Χριστιανής Τούρκάλας τι παιδιά θα βγούνε. Έλληνες ?
Αν κάνεις την «αντίστροφη διασταύρωση» ποιό θα είναι το αποτέλεσμα: Άλλο ? Ίδιο?
Το Ελληνικό αίμα σε τι διαφέρει από το τούρκικο??? Μήπως στο χρώμα???
Η Βιολογική μας συνέχεια (ως «οντότητα καθαρή» στο χρόνο) μετά όλο αυτό το μαλε-βράσε, και όχι πολύ μακριά, 300 χρόνάκια, (και λίγο παραπάνω να βάλετε δεν κάνει και τίποτα…) πως στοιχειώνει στο μυαλό και την ψυχή σας ??
Το «‘Ελληνας», «Αλβανός», «Τούρκος» κ.λ.π παραπέμπει σε κάποια συγκεκριμένη ψυχοδομή, με συγκεκριμένες ιδιότητες, ελαττώματα???
Κατά το «Τούρκεψε», υπάρχει και αντίστοιχο «Ελλήνεψε», «Αλβάνεψε» κ.λ.π
Αναγνωρίζετε οτι τα βαλκάνια, είναι ένα τεράστιο καζάνι με μηδαμινές διαφοροποιήσεις, τουλάχιστον ως προς την γενετική τους «καθαρότητα» (εδώ χάνεται η έννοια του καθαρού πρόγονου που σας εξιτάρει τόσο πολύ…) ???
Ο «Έλληνας στρατιώτης» γιατί είναι σώνει και καλά (στο παράδειγμα με την είσοδο του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, που αναφέρατε) λιγότερο βάρβαρος από τον «Τούρκο στρατιώτη».
Έχουν μεγαλύτερη και «φυσική ροπή» οι Τούρκοι στο Έγκλημα, τη Γενοκτονία, τη λεηλασία τους βιασμούς κ.λ.π.
Και τέλος κάτι εύκολο: Τι γνώμη έχετε για το Βιβλίο του Χίτλερ «ο Αγών μου» ??
Είστε σε θέση να απαντήσετε????
22 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:36 πμ
Τουρκοέλλην
Αριστείδης Στεργιάδης …σου θυμίζει τίποτα αυτό το όνομα;;;
Κατα την είσοδο του Ελληνικού στρατού,ποιός άνοιξε πυρ
και πόσοι Ελληνες τουφεκίστηκαν απ’τον κυβερνήτη για όσα έγιναν;
22 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:44 πμ
Alcibiades (!??)
bio… Κατά την «τουρκοκρατία» το μόνο που είχε προοπτικές…καριέρας ήταν το «τουρκεμα» δηλ. το να ασπαστεί ο …καριερίστας τον μωαμεθανισμό. Τα άλλα δυο μάλλον ηταν εκτος trend. H ιδια νεολιθικής προέλευσης «σούπα» σφάζεται και αγαπιέται στα βαλκάνια αεναα αλλάζοντας «ταυτότητες».
O μικρασιάτης (1 ή 2) ετοιμάζεται να μπει στο ρινγκ???
22 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:52 πμ
Πόντος και Αριστερά
Μια παγκόσμια πρωτοτυπία υπήρξε και το ρήμα «τουρκεύω».
Χρησιμοποιούταν για να χαρακτηρίσει, όπως πολύ ορθά αναφέρει ο Αλκιβιάδης- τον εξισλαμισμό. Δεν υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία σε καμμιά άλλη γλώσσα, ούτε της περιοχής μας, ούτε της Ευρώπης. Σε περιοχές εννοείτε θρησκευτικών συγκρούσεων.
Το ρήμα αυτό, λίγο έως πολύ, αποκωδικοποιεί και τους μηχανισμούς απόδοσης ταυτότητας, στην περιοχή μας:
22 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:54 πμ
bioannis
Έχεις δίκιο για το τελικό σου συμπέρασμα αν και το βρίσκω απαισιόδοξο…
Αλλά να! βλέπεις?? η καριέρα δημιουργεί και αυτή «εθνικές συνειδήσεις». Ένα μεγάλο μέρος των προυχόντων εκείνης της εποχή ήταν Έλληνες. Γεννίτσαροι λέει ο Μικρασιάτης. Ο Πατριάρχης που αφόρισε το Ρήγα?? Γεννίτσαρος???
Μικρασιάτα, μου μην μας κάνετε καμιά ροναλτίνια ντρίπλα πάλι… απαντήστε στα ερωτήματα που σας έθεσα πριν (φτάσαμε στον κόμπο!) και μετά απαντάτε και σε αυτό το δεύτερο σχόλιο…. εντάξει???
22 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:35 μμ
bioannis
Μικρασιάτα μου … τι έγινε? Δεν μπορώ να σας περιμένω άλλο….
Να η Ελληνοαλβανική ομοσπονδία:
Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΈΝΤΙΣΟΝ ΓΙΑΧΑΪ
Την πρώτη νύχτα του 2006 όταν γιόρταζαν σε όλη την Ελλάδα την αλλαγή του χρόνου, στο Ρέθυμνο σφαζόταν ένας άλλος μετανάστης, από το χέρι ενός άλλου Έλληνα ρατσιστή, ο οποίος είχε προσβληθεί από την «προκλητική» συμπεριφορά ενός μετανάστη που είχε «τολμήσει» να κυκλοφορεί με μπλούζα με την αλβανική σημαία. Ο 17 χρόνος μετανάστης είναι άλλο ένα θύμα του ρατσισμού των Ελλήνων απέναντι μας, καθότι το μόνο που έκανε, το μονό έγκλημα που διέπραξε ήταν να κουβαλάει την ταμπέλα του Aλβανού μετανάστη.
Το χέρι του «προσβεβλημένου» Έλληνα πολίτη είχε οπλιστεί για πολλά χρόνια από το ξενοφοβικό κλίμα που διαπερνάει την ελληνική πραγματικότητα, από την απραξία μας σε τέτοια περιστατικά στο παρελθόν, από τις επιχειρήσεις «σκούπα» της ελληνικής αστυνομίας. Ήταν οπλισμένο από το γεγονός ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας και ως εργαλεία εκμετάλλευσης και μόνο, από το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, από την ρατσιστική πολιτική του ελληνικού κράτους εκφραζόμενη από τους μεταναστευτικούς νόμους. Το χέρι είχε οπλιστεί, από την ανεύθυνη και τροφοδοτούμενη ρατσιστικά, πρακτική των ΜΜΕ και από την αδικαιολόγητη και δυσανάλογη επιείκεια των δικαστηρίων απέναντι σε δράστες με ρατσιστικά κίνητρα, ιδίως όταν αυτοί υπηρετούν στην ελληνική αστυνομία.
Όταν όλο αυτό το κλίμα έφτασε στο αποκορύφωμά του και ο ρατσισμός εξερράγη σε μια επιθετικότητα άνευ προηγουμένου στο Πογκρόμ της 4 Σεπτεμβρίου του 2004, πολλές πολιτικές ομάδες και τα ΜΜΕ έσπευσαν να το καμουφλάρουν ενοχοποιώντας την «προκλητική» συμπεριφορά των Aλβανών μεταναστών. Τέτοιου είδους αντιλήψεις όχι μόνο εμποδίζουν την ομαλή ένταξή μας στην ελληνική κοινωνία και σπέρνουν καχυποψία απέναντι στους μετανάστες, αλλά επίσης πυροδοτούν τις συχνές ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μας.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2007 στην Κρήτη θα διεξαχθεί η δίκη του δολοφόνου που σκότωσε τον Έντισον Γιάχαϊ, αλλά όπως ξέρουμε η δικαστική εξουσία με τις αποφάσεις της, όχι μόνο δεν έχει κρατήσει αντικειμενική στάση απέναντι στους μετανάστες, αλλά τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις αυτού του θεσμού ήταν ρατσιστικές. Η ευαισθητοποίηση και η αυτοoργάνωσή μας ως μεταναστών έχοντας την αλληλεγγύη αυτού του μέρους της ελληνικής κοινωνίας που μας συμπαραστέκεται, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ρατσιστικές επιθέσεις και να διεκδικήσουμε μια ισότιμη συνύπαρξη στην Ελλάδα.
ΦΟΡΟΥΜ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αθήνα , Φεβρουάριος 2007
23 Φεβρουαρίου, 2007 στις 5:44 μμ
Μικρασιάτης
Ένας ένας παιδιά. Όλοι θα πάρετε απάντηση.
α) The last and the least bioannis.
Τι έχει να κάνει η αλβανοελληνική ποδοσφαιρομανία και χουλιγκανισμός με το θέμα μας;
Όποιος κυκλοφορά με μαχαίρι ή απειλεί κάποιον με μαχαίρι διακινδυνεύει το μαχαίρωμα.
β) Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία, προετοίμασε μυστικά τον αγώνα στην Ελλάδα με επιστολές στους κληρικούς, γι αυτό τον βασάνισαν, κατακρεούργησαν και κρέμασαν οι Τούρκοι.
γ) Το τουρκεύω είναι μοναδικό γιατί οι Τούρκοι είναι οι μόνοι που εφάρμοσαν σε τέτοια μεγάλη κλίμακα τον μοναδικά βίαιο εξισλαμισμό και παιδομάζωμα.
δ) Αλκιβιάδη κάνεις λάθος.
Δεν χρειαζόταν να τουρκέψει κανείς για να κάνει καριέρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είχαν μεγάλη ανάγκη και πρσλάμβαναν Έλληνες μορφωμένους γραφειοκράτες και κυβερνητικούς υπαλλήλους μια και οι Τούρκοι απέφευγαν την μάθηση όπως ο γύφτος το σαπούνι.
Ακόμα και στις πιο ψηλές κυβερνητικές θέσεις του Βεζύρη κτλ θα βρεί κανείς Χριστιανούς.
Αλλά δεν ήταν απ’αυτές τις καριέρες που περίμενε κανείς να πάρει σύνταξη. Οι περισσότερες τέτοιες θέσεις οδηγούσαν στον απογχονισμό και στην αποκεφάλιση μια και ότι αποφάσεις του Σουλτάνου πήγαιναν στραβά πάντα τις πλήρωναν οι Χριστιανοί με την ζωή τους.
ε) Από τον Γάμο Έλληνα μουσουλμάνου και Χριστιανής Τούρκάλας τι παιδιά θα βγούνε;
Μα τι άλλο περιμένετε;
Θα μας βγει ο Τουρκοέλλην.
ζ) Το μέγεθος βίας ενός λαού δεν είναι μόνο απόρροια της μόρφωσής του. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες μεταξύ αυτών η Ιστορική παράδοση.
Οι Τούρκοι έχουν την βία μέρος της διαθήκης που τους άφησαν οι πρόγονοί τους.
23 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:02 μμ
Πάνος
Αυτό με ενδιαφέρει πολύ!
– ποιός τον μύησε και πότε;
– οι επιστολές στους κληρικούς (όντως, με ορισμένες αμφίσημες εκφράσεις) προετοίμασαν μυστικά τον αγώνα στην Ελλάδα; Τι ακριβώς εννοείς;
– κι αν είχε κάποια ανάμειξη ο Γρηγόριος στη Φ.Ε., πως συμψηφίζεται ο φοβερός και τρομερός αφορισμός ΚΑΤΑ της Επανάστασης;
– όλη η «πολιτική» του Πατριαρχείου υπήρξε (από το 1453 ως τα σήμερα) προσαρμοσμένη ΑΠΟΛΥΤΩΣ στις προτεραιότητες /προδιαγραφές του φιλοξενούντος κράτους. Πως είναι δυνατόν ένας πατριάρχης (έστω και ο Γρηγόριος, ο οποίος διέθετε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία, ως πρόσωπο) να είναι …καρβονάρος και μασόνος; (Έτσι χαρακτήριζαν τους Φιλικούς)
23 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:08 μμ
Ασμοδαίος
‘Το μέγεθος βίας ενός λαού (sic) δεν είναι μόνο απόρροια της μόρφωσής του. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες μεταξύ αυτών η Ιστορική παράδοση. Οι Τούρκοι έχουν την (sic) βία μέρος της διαθήκης που τους άφησαν οι πρόγονοί τους.’
Ντιρι-ντάχτα, ντιρι-ντιρι-ντιρι-ντάχτα.
23 Φεβρουαρίου, 2007 στις 6:57 μμ
Μικρασιάτης
Ασμοδαίε ξέχασες το ντιρλα ντιρλανταντα, να το έρχεται, και είναι και μακρυνάρι (συγγνώμη):
***********
Αγαπητέ Πάνο,
α) Από την αλληλογραφία του Φιλικού Π. Σέκερη, πληροφορούμαστε ότι ο Γρηγόριος συνεργαζόταν με την Εταιρία, αν και δεν είχε ορκισθεί (Τ. Γριτσόπουλος Γρηγόριος ο Ε΄ ΘΗΕ τ. 4, 1964, στ. 739).
β) Είχε μάλιστα μεταξύ τών Φιλικών, και το συνθηματικό προσωνύμιο: «παλαιότερος». Υπήρχε επίσης το λεγόμενο «κιβώτιο του ελέους», με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα για τον Αγώνα του Έθνους, κατά τη μαρτυρία τού Ι. Φιλήμονα (Τ. Γριτσόπουλος Γρηγόριος ο Ε΄ ΘΗΕ τ.4, 1964, στ. 739).
γ) Κατά την «Προκήρυξη» του Σουλτάνου (YAFTA), «ο δόλιος Ρωμηός Πατριάρχης, καίτοι κατά το παρελθόν είχε δώσει πλαστά δείγματα αφοσιώσεως, όμως κατά την περίπτωσιν ταύτην, μη δυνάμενος να αγνοή την συνωμοσίαν της επαναστάσεως του έθνους του […] γνωρίζων δε ο ίδιος και υποχρεωμένος να γνωστοποιήση και εις όσους το ηγνόουν, ότι επρόκειτο περί επιχειρήσεως ματαίας, ήτις ουδέποτε θά επετύγχανε […], όμως ένεκα της εμφύτου διαφθοράς της καρδίας του, ου μόνον δεν ειδοποίησε, ουδέ επετίμησε τους αφελείς […], αλλά, κατά τα φαινόμενα, αυτός ο ίδιος, όπισθεν των παρασκηνίων, έδρα κρυφίως, ως αρχηγός της επαναστάσεως.…» (Γ. Ζώρα, όπ. π., σ. 9). Ο Σουλτάνος, γνώστης των πραγμάτων, δίνει την ερμηνεία του, που αποδεικνύεται σοβαρότερη από εκείνη νεωτέρων, όπως ο Γ. Καρανικόλας ή ο Αλ. Τσιριντάνης…
δ) Ο Th. Gordon, ιστορικός του Αγώνα (Ιστορία της Ελλην. Επαναστάσεως, μετάφρ. Φ. Βράχα, τομ. Α’, σ. 134) γράφει: «Δεν τολμούμε να βεβαιώσουμε, πως ο Πατριάρχης και τα μέλη της Συνόδου ήταν απόλυτα αθώοι συνωμοσίας κατά του κράτους. Αντίθετα, έχομε λόγους να πιστεύουμε, ότι ο Γρηγόριος γνώριζε την ύπαρξη της Εταιρείας και ότι μερικοί από τους άλλους Ιεράρχες ήταν βαθειά πλεγμένοι στις μηχανορραφίες της».
ε) Πλησίον εις τον Ιερέα – έλεγε ο Θ. Κολοκοτρώνης – ήτον ο λαϊκός, καθήμενοι εις ένα σκαμνί, Πατριάρχης και τζομπάνης, ναύτης και γραμματισμένος, ιατροί, κλεφτοκαπεταναίοι, προεστοί και έμποροι». Ο ιστορικός του 19ου αιώνα Χρ. Βυζάντιος σημειώνει: «Προύχοντες, κληρικοί, αρματολοί και κλέφται, λόγιοι και πλούσιοι, συνεφώνησαν ή μάλλον συνώμοσαν και παραχρήμα επαναστάτησαν κατά της τουρκικής δυναστείας”
ζ) Υπάρχει η μαρτυρία των Τούρκων Ιστορικών για τη δράση του ελληνορθοδόξου Κλήρου στον Αγώνα του ’21(a). ‘Ετσι, ο Μώραλη Μελίκ Μπέη δέχεται ότι «τον λαόν (της Πελοποννήσου) υπεκίνησαν oι έχοντες συμφέροντα και σχέσεις μετά τούτων, oι έμποροι, οι πρόκριτοι, και κυρίως oι μητροπολίται και γενικως oι ανήκοντες εις τον κλήρον, δηλαδή oι πραγματικοί ηγέται του Εθνους» (b). Ο δε Ζανί Ζαντέ σημειώνει: «Τα σχέδια ετηρούντο μυστικά μεταξύ του Πατριάρχου, των Μητροπολιτών, των Παπάδων, των Δημογερόντων» (c).
Σημειώσεις:
a). Βλ. τις μελέτες: Νικηφ. Μοσχοπούλου, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως κατά τους Τούρκους ιστοριογράφους, Αθήναι 1960. Ι. Παπαϊωάννου, Ιστορικές Γραμμές, τ. Α’, Λάρισα 1979.
b). Ν. Μοσχοπούλου, ό. π., σ. 167. Ι. Παπαϊωάννου, όπ. π., σ. 240.
c). Ν. Μοσχοπούλου, σ. 107. Ι. Παπαϊωάννου, σ. 240.
η) ΄Ενα απο τα επισημότερα θύματα της παρατεινόμενης ιδεολογικής αδιαλλαξίας είναι ο Μέγας Οικουμενικός Πατριάρχης του Αγώνα, Άγιος Γρηγόριος Ε’ (a). Η ερμηνεία της στάσης του στον Αγώνα απαιτεί επαρκή γνώση της εποχής (ιστορικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά, διπλωματικά) και τη χρήση ορθών κριτηρίων, συγχρόνων δηλαδή και όχι σημερινών (ιστορικός αναχρονισμός). Ο σοφός εκείνος Γενάρχης, πώς ήταν δυνατό να παραβλέψει τους αρνητικούς παράγοντες, που απειλούσαν κάθε επαναστατική σκέψη (Ιερά Συμμαχία, Τσάρος, προηγούμενες οικτρές αποτυχίες, π. χ. 1790); Γιατί να απαιτεί κανείς λιγότερη σύνεση από εκείνη του Κοραή και του Καποδίστρια, που ήσαν τελείως αρνητικοί στα σχέδια εξεγέρσεως; Και όμως, σε καμία παρακωλυτική ή αποτρεπτική ενέργεια δεν προέβη, η δε αλληλογραφία του είναι σαφώς θετική και φανερώνει την εσωτερική συμμετοχή του στα σχέδια της Φιλικής (b).
Θα ερωτήσει, βέβαια, κανείς: και ο περιβόητος αφορισμός του κινήματος Υψηλάντου-Σούτσου; Δεν είναι σαφής αντίδραση του Γρηγορίου; Ετσι, άλλωστε, ερμηνεύεται ως σήμερα από την αρνητική κριτική. Μπορεί όμως να «έρμηνευθεί» ο αφορισμός χωρίς να ληφθεί υπόψη το κλίμα, μέσα στο οποίο έγινε; Καί ποιο ήταν το κλίμα αυτό; -΄Εκρηξη της οργής του Σουλτάνου (απόλυτου κυρίου πάνω σε κάθε υπήκοο)- ΄Αμεσος κίνδυνος γενικής σφαγής των Ρωμηων (ομολογία εκθέσεων τών Ξένων της Κων/πόλεως (c)) Απερίγραπτες θηριωδίες, πού προοιώνιζαν τη συνέχεια-Παύση από τον Σουλτάνο δύο Μ. Βεζίρηδων, με την κατηγορία της επιεικούς στάσεως έναντι των Ρωμηών -Απαγχονισμός του Σεϊχουλισλάμη (Θρησκευτικού αρχηγού), κατηγορουμένου για απείθεια (δεν εξέδωσε φετφά για την σφαγή και εξόντωση των Ρωμηών(d )) Εκτελέσεις Φαναριωτών (Μουζούρηδων και Μητροπολιτών) κ.λπ.
Σημειώσεις:
a.Τις νεώτερες μελέτες για το πρόσωπο βλ. στη Βιβλιογραφία.
( http://pub88.ezboard.com/ffinalfrontiersdicsusionboard45123frm29.showMessage?topicID=108.topic )
b. Βλ. Ι. Μ. Χατζηφώτη, οπ. π.
c. Βλ. Γεωργίου Θ. Ζώρα, Ο απαγχονισμός του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ εις την έκθεσιν του Ολλανδου Επιτετραμμένου Κωνσταντινουπόλεως, Αθήναι 1976, σ. 4 έ.
d. Μπορεί να αποκληθεί πρώτος μάρτυρας του Αγώνος της Ανεξαρτησίας μας.
23 Φεβρουαρίου, 2007 στις 7:27 μμ
suigenerisav
Ω, ντιρλαντα, ντιρλανταντα!
α, ρλα, ντιρλανταντά
Ω, ντιρλαντά και ΤΕΖΑ όλοι
α, ρλα, ντιρλανταντα
Και θα την πάρουμε [ΚΟΥΜΜΟΟΥΝΙΑΑ…] την Πόλη…
α, ρλα, ντιρλανταντα ..!
🙂
23 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:39 μμ
bioannis
«…..μια και οι Τούρκοι απέφευγαν την μάθηση όπως ο γύφτος το σαπούνι». Με ένα σπάρο 3 τρυγόνια (το 3ο, όλοι εμείς και το σαπούνι….)
Σε άλλες εποχές ίσως να έβαζες και στοίχημα πάνω σε σε ζωντανούς ανθρώπους. Η μαυρίλα της ψυχής σου δεν μετριέται με τίποτε.
Αλλά οφείλω να ομολογήσω οτι είσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία και είναι άξιος ο μισθός σου (αν και θα μπορούσες να το πεις με δικά σου λόγια και όχι με ένα απλό copy-paste… βαριέσαι ε?). Βρε ιστορικές της φακής, τι θα έλεγε ο Σουλτάνος για να τον κρεμάσουν, οτι είναι εναντίον της επανάστασης??? Όλα τα δεδομένα σου έτσι είναι ?? Οτι μας αρέσει από εδώ, ότι μας αρέσει από εκεί και ότι δεν μας αρέσει… δεν υπάρχει???
Με ενδιαφέρον είδα την απάντησή σου: Τουκοέλλην ε?? είσαι σίγουρος ? όχι Ελληνότουρκος???
«Όποιος κυκλοφορά με μαχαίρι ή απειλεί κάποιον με μαχαίρι διακινδυνεύει το μαχαίρωμα.»…. εκτός από τη φανέλα του με τη σημαία του κρατούσε και μαχαίρι …. ε? μήπως έκανες τις επιτόπιες έρευνες. Να πας στο δικαστήριο για να αθωώσεις το Ελληνόπουλο. Ήταν σε άμυνα ο δολοφόνος…. εύγε! Είσαι συνηθισμένος σε αυτά…
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:11 πμ
sam comment has been posted to others
Ekatsa kai diavasa ola ta posts kai ta comments tou kakou xamou pou egine
To mono pou 8a h8ela na pw einai 2 istorioules tis opoies ezhsa apo prwto xeri sa foithths sthn Amerikh. Oxi sth Nea Yorkh (pou einai cosmopolitan), oxi sto Los Angeles (pou 8ewreitai akomh kai apo touw proxw Neoyorkezous allos planhths-kai einai) alla se afto pou legetai “heartland” of America. Kollane nomizw tamam sthn periptwsh.
Sta mesa ths dekaetias tou ’90, exondas pia koryfw8ei h katastash loipon afenos me to political correctness (to “spoudaio” symberiforiko efevrhma opou to aftonohto prepei na legetai meta fovou 8eou kai pistews – pes tou mavrou eisai mavros, se agei sto dikasthrio kai se ksevrakwse – an se pei honky, to katapineis – btw metaxy tous oi mavroi olo “nigga” prosfwnoundai) kai to affirmative action (to “spoudaio” nomo8etika efevrhmata ta opoia stoxo eixan to na stamathsoun tis dedomenes diaxronikes diakriseis “ekatsan” dyo gegonota (ena epexhghmatiko gia ka8e periptwsh).
Prwto: (Political correctness) Eixe kykloforhsei ena lexiko gia pc to opoio sta plaisia aftou tou efevrhmatos oti “diavaze” se “black” to metetrepe aftomata se “African-american” – kalh h pro8esh, malakia h efarmogh. Skefteite “the black car”, “the black cat” klp kai 8a katalavete.
Deftero: (affirmative action) H omospondiakh kybernhsh (Federal Government – O proedros me liga logia) me th 8espish tou nomou (Federal Law) peri affirmative action, eixe “anagkasei” tis politiakes kybernhseis (State Governments) na 8espisoun analogous nomous pros thn katef8ynsh afth. Se ena diagwnismo pou eixe prokyrhx8ei gia thn kataskevi kapoiou dromou mias politias (State Highway), yphrxan kai logiko einai kamposoi symmetexondes from all walks of life (asproi, mavroi, hispanics, prasinoi, mple, arianoi, gorgones-ypervolh katalavainomaste elpizw) me dedomeno oti opoios doulevei ekei exei thn efkairia na sthsei dikh tou etairia kai na xtypaei diagwnismous. O politeiakos nomos elege oti “ean to 90% twn public projects ths politieias to exoun kerdisei etairies asprwn, tote aftomata kai anexarthtws ths prosferomenhs timhs, o diagwnismos paei se etairia minority”. Etsi ki egine. Sto sygkekrimeno, katevainan 2 etairias, mia enos asprou (ghgenous tespa) kai mia enos Hispanic (metanasth). O Hispanic vasei tou nomou kerdise thn ana8esh – par’oti o aspros edine kalyterh timh.
Eimai sigouros pws oloi 8a katalavete. An kai diavazondas to yfos twn apandhsewn tou enos ston allo, exw thn endypwsh kapoioi de 8a tous symferei na katalavoun. Hint loipon:
o anapodos ratsismos sas leei kati? Pio “tallhrakia” de mporw na sas ta kanw…
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:48 πμ
bioannis
Ο ανάποδος ρατσισμός… είναι ρατσισμός και αυτός! Όπως και κάθε διατύπωση, γυμνή ή φτιασιδωμένη, περί ανωτερότητας μιας και μόνο μιας φυλής. (αυτής που αισθανόμαστε ότι ανήκουμε)
Η ρήση “…..μια και οι Τούρκοι απέφευγαν την μάθηση όπως ο γύφτος το σαπούνι”. Τι είναι ? Που μπορεί να την κατατάξει κάποιος που η «ανθρωπιά» είναι ζωντανή ακόμη στον χαρακτήρα του ??
Αισθάνεται κάποιος να σχολιάσει την παραπάνω διατύπωση??? Αρμόζει σε έναν άνθρωπο να θέτει τέτοιου είδους υπονοούμενα?? Εδώ κάποιος άλλος δεν θέλει να ακούσει περί «ποντιακών ανέκδοτων» (και έχει το σεβασμό μου αυτή η άποψη) και η προηγούμενη ρήση μπορεί να περνάει στο ντούκου ?? Στο όνομα ποιάς δημοκρατίας ?? Ποιάς ελευθερίας λόγου ??
Τα λόγια (πρώτα, ο «λόγος» γενικά) είναι τα «συμβολικά μαχαίρια» που κατευθύνονται για να κατακομματιάσουν τον «εχθρό». Να τον υποβιβάσουν στο επίπεδο του υπάνθρωπου, του ζώου. Αργότερα, αναλαμβάνουν άλλοι την βρώμικη δουλειά…
Τις «αδυναμίες» της δημοκρατίας, να λέει ο καθένας ότι θέλει και σκέφτεται, την έχουν μελετήσει σε βάθος οι στραγγαλιστές της. Αν δεις τα σχόλιά του συγκεκριμένου είναι συνεπή σε 3 σημεία τα οποία τα αναπαράγει σε κάθε του σχόλιο. 1) Η ανωτερότητα της Ελληνικής φυλής, απέναντι σε όλα «τα βάρβαρα φύλα» της γειτονιάς μας 2) Η εγγενής ροπή προς τη γενοκτονία των Τούρκων 3) Η τοποθέτηση όσων υποστηρίζουν τις παραπάνω εγκληματικές ανοησίες, στην κατηγορία των «προδοτών» «ανθελλήνων» και γενίτσαρων….. Η επιλεκτική χρήση των αρχών της δημοκρατίας από τη μεριά του, είναι ο Δούρειος ίππος, το καθρεπτάκι που υπνωτίζει τους «ιθαγενείς». Ωστόσο, θα μπούμε στον κόπο να τον ξεσκεπάσουμε, όσο μαέστρος και αν παρουσιάζεται, εκδηλώνεται σε κάθε του σκέψη που έχει να κάνει με την ελευθερία και τη δικαιοσύνη!
Δεν θα του στερήσουμε ποτέ το δικαίωμα να μιλάει, ποτέ, όση χολή και μαυρίλα και αν φτύνει. Αυτή είναι η διαφορά μας! Γι’ αυτόν οι άνθρωποι είναι αναλώσιμα για την «μεγάλη Ιδέα». Κρέας που τρέφει τα «Ιδεώδη της Πατρίδας» του. Και η μόνη του πατρίδα είναι η μνησικακία και η ανατριχίλα του πολέμου. Γι’ αυτό απεχθάνεται την ιδέα του ανθρωπισμού και την βάζει πάντα σε εισαγωγικά…
Σου φαίνεται πλάκα όλο τούτο ? Αν ναι, το κλείνω και σταματάω εδώ.
Και επειδή μάλλον χαλάω τη σούπα, σας υποβάλλω ταπεινά τα σέβη μου και σας ζητώ συγνώμη για τα σεντόνια μου… Υγιαίνετε !!!
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:59 μμ
vangelakas
Γιά ποιά μεγάλη ιδέα κάνεις λόγο βιοαννις, 6 σειρές πρίν από τό τέλος;
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:56 μμ
bioannis
Ξέρεις για ποιά μεγάλη Ιδέα μιλάω vagelaka «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών (Ορθόδοξων)» … «πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μα θάναι» κ.λ.π
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:13 μμ
Bound World Logic Expert
Βιονικέ και τίμιε εξτρεμιστή Ιωάννη, ΔΕΝ είσαι «εξτρεμιστής». Ιδού η απόδειξη:
(bioannis):
Η ρήση “…..μια και οι Τούρκοι απέφευγαν την μάθηση όπως ο γύφτος το σαπούνι”. Τι είναι ? Που μπορεί να την κατατάξει κάποιος που η “ανθρωπιά” είναι ζωντανή ακόμη στον χαρακτήρα του ??
Αγαπητέ μου Βιοάννη πρόσεξε.
Ο ρατσιστής -κατάλαβέ το- είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τόχω πει και αλλού. Διότι, όπως ο σκύλος που γαβγίζει μόλις δει… Τούρκους επισκέπτες (αν είναι Ελληνικός, πατριωτικός και -ιδίως- σκυλάς ή κατασκυλάς) έεετσι και ο ρατσιστής, που πάσχει από ελαττωματικά Διανοητικά Γονίδια, είναι κατώτερο ον. ΠΡΕΠΕΙ να το εκπαιδεύσουμε, βιοάννη. Αφού πάσχει από φαντασιώσεις ανωτερότητας επειδή επίσης (κατά βάθος νομίζει) είναι κατώτερο.
Ενας Ερασιτέχνης εκπαιδευτής Μικρασιατικών Σκύλων
(ντάξει είμαι ΚΑΙ «μετα-ρατσιστής», τι να κάνουμε…) χεχε
hint:
Για να μάθει καλά ο ρατσιστής Μικρασιατικός σκύλος το μάθημα, πρέπει να του δώσεις και κάνα κόκκαλο, βρε βιοάννη. ΜΗΝ τον αφήνεις να τρώει μόνο μπουζούκια! :-)) («Τουσκόσποροι, ο Λαϊκός Στρατός θα σας φάει»… κ.ο.κ.) τσκ, τσκ, τσκ….
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:18 μμ
Bound World Logic Expert
«καρασκυλάς», ήθελα να πω… ΟΧΙ «κατασκυλάς»
(και φαντάσου τη στιγμή που γαυγίζει ο σκύλος, νάχεις καλέσει σε γεύμα μία… ωραία Τουρκάλα με ντοκτορά!!!!) ΠΑΕΙ το ραντεβού, βιοάννη, ΠΡΟΣΕΧΕ!
Υ.Γ. τσιφτετελίζεστε ανόητοι, όσο θέλετε. Η Τουρκία φώναξε ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ενορχηστρωτές και το γνωστό τραγούδι που κέρδισε το γιουρο-βυζίον είχε «αποτοξινωθεί» από τις αραβο-ερεβο-ειδείς τοξίνες. ΓΙ’ αυτό κέρδισε.
Υ.Γ.2 Βιοάννη, μη με πεις ρατσιστή για το «αραβο-ερεβο-ειδείς τοξίνες». Αυτές τις έδωσε… πακέτο ο Αλλάχ στο Μωάμεθ. Σαν αποτέλεσμα χάσανε και το χιούμορ τους, οι πανέξυπνοι (κατά τα άλλα) Αραβες.
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 8:58 μμ
Bound World Logic Expert
κατά τα άλλα, ΣΟΒΑΡΑ τώρα, όλα όσα είπε ο βιοάννης ΕΙΝΑΙ (για μένα) σωστά, όμως ΔΕΝ αποκλείουν άλλα σοβαρά πράματα (π.χ. πολλά που είπε ο gazakas -όσα διάβασα μέχρι τώρα). Βιοάννη, ΠΟΛΥ σωστά μιλάς, αλλά (όπως κι εμένα) ΔΕΝ θα σε καταλάβουν κάποιοι άλλοι. ΓΙ’ αυτό ακριβώς είπα τα αστεία μου…
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:05 μμ
Bound World Logic Expert
Κι εσείς που διαφωνείτε συνετά και δίκαια με το βιβλίο, Πάνο, γκαζάκα κ.ά. αντιγράφω ΠΟΥ κατέληξα (ο ταλαίπωρος) σε άλλο βλογ:
«Τα άλλα που μπερδεύτηκες περί Μικρασιατικής Καταστροφής και Σφαγών Κεμάλ, μπερδεύτηκα κι εγώ πολύ, και κατέληξα σε μία… είδηση. Πιθανολογώ ότι οι συγγραφείς του βιβλίου ιστορίας της 6ης δημοτικού αντιμετωπίσανε ΠΡΟΒΛΗΜΑ να αναφέρουνε τη σφαγή της Σμύρνης, διότι πιθανώς έπεσε “γραμμή” να μη δυσαρεστηθεί η Τουρκία (αν αναφέρανε ΚΑΙ τις σφαγές του Κεμάλ). Ομως, όλα αυτά λογαριάζουν ΧΩΡΙΣ τον ξενοδόχο, που είναι οι… απερίγραπτες βαρβαρότητες του Ελληνικού Στρατού (γραμμένες και από Ελληνες φαντάρους) όταν μπήκανε βαθειά μέσα στην Τουρκία (και ιδίως κατά την υποχώρησή τους, όταν έχασαν ακόμη και την πειθαρχία). Οπότε (πιθανολογώ) οι συγγραφείς είπανε “με ένα σμπάρο ΤΡΙΑ τρυγόνια”. Ο Κεμάλ Αγιος, οι Ελληνες Αγιοι, και τα παιδιά θα ζήσουνε και εμείς καλύτερα. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!! Τόσο… ξενέρωτα!»
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:09 μμ
Bound World Logic Expert
Οι συμπαθείς «ιοί» λένε και καμμιά μαλακία που-και-που, διότι κάποιοι άλλοι τους κάνανε ελαφρώς εξτρεμιστές. Το ίδιο κάνουμε όλοι. Ανθρακες ο θησαυρός σας «Ιοκτόνοι»!!! :-)))
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 9:55 μμ
Μικρασιάτης
Τώρα αν κάποιος ξένος επισκέπτης παρατηρήσει ότι οι Έλληνες είναι expert πολυλογάδες και φαγώνονται αναμεταξύ τους για χάρη του «διαλόγου».
Χωρίς καμιά απόδειξη κατηγορούν κάποιον σαν «πληρωμένο», διαιτητή, παίκτη ή σχολιαστή.
Οι μεν Έλληνες συκοφαντούν τους δε σαν εθνικοφασίστες, ρατσιστές, σκύλους, με ελαττωματικά Διανοητικά Γονίδια, στραγγαλιστές της δημοκρατίας, και οι δε συκοφαντούν τους μεν σαν ψευτοκουλτουριάρηδες, μαζοχιστές, πρεζάκηδες, φλώρους, Ευρωγλύφτες.
Αν όλα αυτά γίνονταν μεταξύ απολύτως αγνώστων μεταξύ τους Ελλήνων σε μια διαδιχτυακή καλύβα θα κατηγορούσε τότε κανείς τον περαστικό παρατηρητη για ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων αν παρομοίαζε την Ελλάδα σαν ένα ελευθέρας εισόδου φρενοκομείο;
Αν ο ξένος επισκέπτης επίσης συμπέρανε ότι πολλοί Έλληνες τσιγγάνοι ζουν ακόμη στον 21ο αιώνα, κι απο δική τους εκλογή, σαν νομάδες «γύφτοι» χωρίς στοιχειώδη κανόνες υγιεινής, στερούν τα παιδιά τους απο στοιχειώδη εκπαίδευση, πουλάνε τα κορίτσια και τα αγόρια τους σε οργανωμένες συμμορίες ζητιάνων, πορτοφολάδων, «γαμπρών» τότε θα είχαμε τα χαρακτηριστικά ενός ακόμη ρατσιστή;
Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:23 μμ
Bound World Logic Expert
@Μικρασιάτη
Εχεις δίκιο. Αποσύρω το dog paradigm, αν σε προσβάλλει. Ομως τα αστεία μου ισχύουν γενικότερα, για _οτιδήποτε ρατσιστικό _υπάρχει μέσα μας.
Κοίτα: «μασκοφόροι» είμαστε στο διαδίκτυο. Και εσυ ανώνυμος.
Για σένα υπήρξα κάποια στιγμή «ψυχοπαθής τραμπούκος» και άλλα πολλά.
Το δε λεξιλόγιό σου, περί σφαγής προβάτων το Πάσχα ΕΝΤΕΛΩΣ απαράδεκτο (που έμοιαζε και με τσαμπουκά προς το σύνολο των παρευρισκομένων, αν και εφόσον αν θα ικανοποιούσαν τις φαντασιώσεις περί «πληρωμένων» με «κρυφές ατζέντες» προβάτων που θα τα κάνουμε κοκορέτσι, και άλλα πολλά…)
_ΤΙ_ να κάνουμε?
Κατάλαβα ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά και αποφάσισα αλλαγή τακτικής, έστω κι αν δεν ανταποκρινόσουν. Τελικά συνεννοηθήκαμε νομίζω.
@bioanni
Ομωσ, το κακό βιοάννη, ξέρεις ποιό είναι? Οτι τέτοιες προσεγγίσεις κρύβουν βαθύτερες ιδεοληψίες που π.χ. έβγαλες στη φόρα μέσω της κριτικής σου στον Μ.Α. και… εκείνος μέχρι στιγμής δεν τις σκέφτηκε βαθύτερα. Αν δεν έχει κάνει κανείς προσωπική σκληρή δουλειά συνειδητοποίησης του δικού του ρατσισμού, ίσως και να μην καταλάβει ότι τον μεταδίδει.
Ρατσιστές είμαστε. Μερικές γινόμαστε και άνθρωποι
Ενας πρώην (και εν μέρει ακόμη) ρατσιστής
Και (πολλές φορές)… «πυροσβέστης»
Γ.Σ.
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:43 μμ
Bound World Logic Expert
@bioanni
είπες
«Δεν θα του στερήσουμε ποτέ το δικαίωμα να μιλάει, ποτέ, όση χολή και μαυρίλα και αν φτύνει. Αυτή είναι η διαφορά μας! Γι’ αυτόν οι άνθρωποι είναι αναλώσιμα για την “μεγάλη Ιδέα”. Κρέας που τρέφει τα «Ιδεώδη της Πατρίδας» του. Και η μόνη του πατρίδα είναι η μνησικακία και η ανατριχίλα του πολέμου. Γι’ αυτό απεχθάνεται την ιδέα του ανθρωπισμού και την βάζει πάντα σε εισαγωγικά…
Σου φαίνεται πλάκα όλο τούτο ? Αν ναι, το κλείνω και σταματάω εδώ.»
Συμφωνώ ότι παρατήρησα κι εγώ τα ίδια, αλλά ΔΕΝ μπορεί πάντα κανείς να συνειδητοποιήσει ότι τα κουβαλάει μέσα του. Οπως είπα κάποτε, πρόκειται για λογισμικό. Τις πιό πολλές φορές ούτε καν συνειδητό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω, εχουν μολυνθεί από τον ίδιο Ιό. Κι εγώ ο ίδιος μπορεί να τον κουβαλούσα ακόμη.
Ξέρετε πότε άλλαξα? Οταν μία Σλαβομακεδόνισα που με είχε βρίσει και λασπώσει άσχημα (το 1996) έδειξε ξαφνική κατανόηση και συμπόνοια (όταν ανταλλάξαμε ιδιωτικά e-mails για την άθλια κατάσταση που προκάλεσε στη ζωή μου ένας πολύμηνος διασυρμός από Ελληνες. Και όχι μόνο αυτό. Κάθησε η γυναίκα και διάβασε τις ΔΙΚΕΣ μου αγγλικές μεταφράσεις του Οδυσσέα Ελύτη και… εξεπλάγη. Κατάλαβε για πρώτη φορά ότι υπάρχει κάτι που ΜΠΟΡΕΙ να αγαπήσει κανείς στους Ελληνες και στην Ελλάδα…
Αλλά ο «εθνικιστικός ιός» είναι ΤΟΣΟ ισχυρός, που στην αρχή νόμιζα ότι πήγαινε να με κάνει… ξένο πράκτορα. Οχι, τίποτε τέτοιο δεν προσπάθησε. Αντίθετα προσπάθησε να καταλάβει για πρώτη φορά ΠΩΣ νοιώθουν οι ΕλληνοΜακεδόνες. Τότε ήταν που έγραψα και 2-3 χιουμοριστικά κείμενα (για Ερωτα και όχι πόλεμο μεταξύ Σλαβο- και Ελληνο- μακεδόνων, για έναν …χρονοταξειδιώτη που έρχεται από το παρελθόν μέσω… εξωγήινων που τον είχαν βάλει στην κατάψυξη, και σαν Αρχαίος Μακεδόνας που ήταν, άρχισε να… κλωνοποιεί τον εαυτό του, δημιούργησε στρατό κλώνων που έδιωξαν ΚΑΙ εμάς ΚΑΙ τους άλλους και… κατέλαβαν ΑΥΤΟΙ την εξουσία!!!
Γελάτε? Οχι μόνο καλά κάνετε, αλλά το γέλιο (μαζί με ένα λογισμικό μου ,που παρωδούσε τους Σλαβομακεδόνες) έφερε για λίγο σημαντική ειρήνη… ακόμη και στο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟ εκείνο soc.culture.greek των ΧΩΡΙΣ λόγο συγκρούσεων, αν είχανε μυαλό αμφότερες οι πλευρές.
«ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ….» -Ο.Ε.
μη νομίσει κανείς ότι τα γράφω εδώ για να κάνω μπούγιο. Τα γράφω ΕΤΣΙ κι αλλιώς, γιατί θα μπούν (με αλλαγές) σε βιβλίο. Τώρα πιά το να εκδόσεις βιβλίο Πάνο είναι ΠΟΛΥ εύκολο, χωρις καν Ελληνες εκδότες. Στείλε κανα ιδιωτικό μαιηλ να σε ενημερώσω.
Συγνωμη αν σας κούρασα
Γιώργος
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:43 μμ
Μικρασιάτης
Ακριβώς Γ.Σ.
Ψυχοπαθής μπορεί να είσαι αλλά τραμπούκος σίγουρα όχι 🙂
Έγραψα για τα αρνάκια στο «Ο Ιός για το βιβλίο».
Περίμενα, επίμενες …. τώρα καταλαβαίνεις;
24 Φεβρουαρίου, 2007 στις 11:55 μμ
Bound World Logic Expert
Μια που μιλάμε πια ειλικρινά και από την καρδιά μας, ελπίζω…
ΔΕΝ υφίσταται ψυχοπάθεια στη σωστή συνεννόηση. Είναι ένα καυτό θέμα που κατακαίει τον πλανήτη μας μέσω διαδικτύου και όχι μόνον.
Κατ’ αρχήν
1) Τρέλα ΔΕΝ υπάρχει (as such)
2) Ψυχοπάθειες (ως ιδεοληψίες) υπάρχουν άπειρες, μέσα μας και όχι μόνο
3) Η ετικέτα της τρέλας είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο πολιτικό μέσο στο ιντερνετ
(και όχι μόνο)
4) Η ανθρωπότητα είναι έτσι κι αλλιώς τρελλαμένη από πολλές απόψεις
5) ΔΕΝ υπάρχει καλλιτέχνης που να μην έχει δουλέψει μέσα του αυτές τις απωθημένες καταστάσεις που ανάφερα στο (2)
Εγώ έτυχε να έχω συγγενικό μου πρόσωπο που προσβλήθηκε κάποτε από πραγματική τρέλα, και ξέρω ΠΟΛΥ περισσότερα από τον καθένα που βρίζει στο διαδίκτυο τους άλλους, εξαπλώνοντας ανύπαρκτο στίγμα σε ανθρώπους που δεν ξέρει καν. ποτέ μου δεν αποκάλεσα (λόγω αυτού του προσώπου) κανέναν τρελό. Και είμαι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ευαίσθητος στη βρωμερή κατάσταση της Ελλάδας σήμερα, νάναι ουραγός της Ευρώπης ΚΑΙ σε αυτό το τεράστιο θέμα, που συνεχώς ξεχνάμε:
Την ΑΜΕΣΗ (και μέσα από Κοινοτικές Οδηγίες Ε.Ε.) εξάλειψη στη χώρα μας του στίγματος της ψυχικής ασθένειας. (Στο διαδίκτυο ίσως να μη γινει ποτέ).
ΔΕΝ είναι ασήμαντο αυτό το θέμα. Βλέποντας το ΤΙ τράβηξε το συγγενικό αυτό πρόσωπο, έγινα (τελικά) αντι-ρατσιστής σε πολλά άλλα θέματα.
Κι όπως είπε κι ο Πάνος «είμαστε όλοι συγκάτοικοι μέσα στην τρέλλα».
(η οποία -συμπληρώνω- ΔΕΝ υπάρχει. Υπάρχει όμως μίσος και άλλα πολλά).
Γ.Σ.
25 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:06 πμ
Bound World Logic Expert
Για να φύγει και η τελευταία σκιά που εμποδίζει τη ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.
Μ.Α. είπε
«Έγραψα για τα αρνάκια στο “Ο Ιός για το βιβλίο”.
Περίμενα, επίμενες …. τώρα καταλαβαίνεις;»
Δυστυχώς, αν ψάξεις να δείς πότε το είπες αυτό, φίλτατε, το είπες σε ΑΛΛΗ συζήτηση, που παραλίγο να γίνει μπάχαλο αλλά συγκρατηθήκαμε όλοι.
Αν σου δείξω τη ΣΤΙΓΜΗ που το είπες, είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείς.
Κάνε όμως, για το καλό όλων μας, μία έρευνα. Μην παραποιούμε χωρίς λόγο (επειδή δεν θυμόμαστε καλά) το παρελθόν. Αν θέλουμε 100% συνεννόηση ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε. ΠΟΥΘΕΝΑ στο διαδίκτυο δεν έχω δει σωστή αντιμετώπιση του ίδιου θέματος. Μόνο (ευτυχώς) από κάτι φοιτητές Διαδικτυακής Κοινωνιολογίας (άλλο θέμα σε άλλο κεφάλαιο του βιβλίου).
Γ.Σ.
25 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:16 πμ
Μικρασιάτης
Θα σας πω μια προσωπική ιστορία για να καταλάβετε πόσο γρήγορα το εθνικό μίσος μπορεί να διαλύσει.
Νεός Μαρμαράς, κάποιο καλοκαίρι.
Είμαι άνετος στην παραλία πιάνοντας φιλική κουβέντα μέ ένα νέο παιδί Σέρβο μηχανολόγο για διάφορα πολύ ενδιαφέροντα στα Αγγλικά.
Η παρέα του απο επίσης νέα παιδιά Γιουγκοσλάβους, φοιτητές κι απόφοιτους ετοιμάζονται να αρχίσουν μια παρτίδα βόλλευ.
Με καλεί στην ομάδα του μια και έλειπε ένας για να συμπληρώσουν εξάδα.
Έρχομαι να παίξω μπροστά στο δίχτυ όταν ξαφνικά ακούω μια κοντή ομορφούλα της ομάδας μας να φωνάζει στον Σέρβο και μετά σχεδόν να του στριγγλίζει στην γλώσσα τους.
Όλα τα παιδιά προσπαθούν να την καθησυχάσουν και τελικά τα καταφέρνουν.
Παίζουμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι κι οι δύο ομάδες στην άμμο.
Καρφώματα, μπλοκαρίσματα, βουτιές, οι ομάδες ισοδύναμες πόντο προς πόντο.
Η κοντούλα στην αρχή του παιχνιδιού μου έριχνε κάτι άγριες ματιές σαν να της είχα κλέψει κάτι πολύτιμο.
Όσο περνούσε το παιχνίδι ξεχάστηκε και μετά την σκληρή νίκη μας στο πρώτο παιχνίδι είχε μαλακώσει. Χάσαμε το δεύτερο παιχνίδι, αλλά το τρίτο ήταν το πιο συναρπαστικό.
Ζητωκραυγές όταν κερδίζαμε πόντους και ενθάρρυνση όταν μας παίρναν το σέρβις.
Η κοντούλα είχε μέχρι τότε μάθει το όνομά μου και να σου και τα χαμόγελα.
Δεν είχα όρεξη για φλερτ μέσα στο παιχνίδι αλλά απο ευγένεια έπεφτε ανταπόκριση και μπράβο στις καλές κινήσεις της.
Η περίληψη, για να μην κάνω ποστ την ιστορία μαθαίνω αργότερα ότι επειδή ήμουν Έλληνας δεν με ήθελε στην ομάδα. Η κοπελιά Σκοπιανή, έκανε τις ωραίες της διακοπές στην Ελλάδα αλλα μέχρι τότε μας μισούσε.
Τα υπόλοιπα ευκόλως ενοούμενα παραλείπονται.
25 Φεβρουαρίου, 2007 στις 12:17 πμ
Μικρασιάτης
Καληνύχτα! Θα τα πούμε αργότερα…
25 Φεβρουαρίου, 2007 στις 1:29 πμ
vangelakas
Ξέρεις για ποιά μεγάλη Ιδέα μιλάω vagelaka “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών (Ορθόδοξων)” … “πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μα θάναι” κ.λ.π
ηθελα κατι να ρωτησω αλλα βλεποντας οτι βαζεις διπλα διπλα το ελλας ελληνων με το παλι με χρονια με καιρους, αστο, γαμησε το καλυτερα…
25 Φεβρουαρίου, 2007 στις 2:26 πμ
Bound World Logic Expert
Πάνο, για διαφύλαξη της μνήμης και της Λογικής όλων μας:
Μικρασιάτης μας είπε:
«Έγραψα για τα αρνάκια στο “Ο Ιός για το βιβλίο”.
Περίμενα, επίμενες …. τώρα καταλαβαίνεις;»
Ε, λοιπόν, η μνήμη του φίλου μας είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΣΕ ΟΛΑ!!!
1)
Η συζήτηση όπου εμφανίστηκαν τα «αρνάκια» ήταν η αρχική εκείνη συζήτηση «Κρίση Ιστορίας ή Κρίση Υστερίας», πολύ πριν το άρθρο του «Ιού της Ε».
Ημερομηνία: February 19th, 2007 at 2:57 am
LINK:
https://panosz.wordpress.com/2007/02/13/papathemelis/#comment-3516
Το σχόλιο για τα αρνάκια απευθυνόταν σαφώς σε ΔΥΟ άτομα κυρίως:
«Γύρισα απ’ ἐξω με κέφι και τι να δω, τους αγαπητούς μου συνμπλογκάδες τον Γεώργιο και τον Ιωάννη να παίζουν τον καλό τον κακό και τον άσχημο.
Αγαπητέ Γιώργο, και Γιάννη
Δεν είπαμε snap out?
[μπλα μπλα…]
«Ωραία τώρα που ξεκαθαρισε η πολιτική ομίχλη και έπεσε το πρώτο ξεψείριασμα ας βοσκήσουμε τα παχουλά αρνάκια μας.
Στην ευγενή διάθεσή σας ο τσέλιγκας, και άφθονο χρόνο, έχουμε 40 μέρες μέχρι το σούβλισμα.
Μετά σας αφήνω γειά».
———————————
2) ο ισχυρισμός «περίμενα, επίμενες» επίσης ΔΕΝ ισχύει. Αυτό έγινε ΠΟΛΥ μετά, όταν εμφανίστηκε η φράση «νεοφασίστες του Ιού» (του Μικρασιάτη)
και εγώ σταμάτησε τις ευγένειες με κόσμιο τρόπο:
«Κύριε Μικρασιάτη, ΔΕΝ με ενδιαφέρουν οι γενοκτονίες των άλλων,
στον _ίδιο βαθμό_ που με ενδιαφέρουν οι δικές μας. Διότι οι τελευταίες
μας επηρεάζουν πολύ πιό άμεσα.»
https://panosz.wordpress.com/2007/02/13/papathemelis/#comment-3623
Ομως, σε αυτή την «ευγενική ψύχρανση», εισέπραξα τα ακόλουθα:
«Εσάς μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Σουδανών αλλά ενδιαφέρουν όλο τον άλλο κόσμο.
(ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ λεχθέντων)
[…]
Παρακαλώ “ασχοληθείτε με την αρχειοθέτηση της λογικής που ακολουθώ, σε γενικό επίπεδο”, μόνο 38 μέρες μένουν στα αρνάκια μέχρι το Πάσχα. Θα προλάβετε;»
(ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ, ακόμη πιο σαφής).
Μετά από το οποίο «τα πήρα στο κρανίο» και είπα:
«Μικρασιάτη, είσαι ένας χαμερπής δειλός, υποκριτικός, αχλαριστος και ανηθικότατος λασπολόγος».
Είχαμε λοιπόν 2 απειλές για σφάξιμο το Πάσχα και 1 σοβαρή παραποίηση λεχθέντων, καθώς αι μία διαμαρτυρία μου (με κακούς χαρακτηρισμούς ΓΙΑ τα προηγούμενα.
Μετά, ακολούθησε όμως… άσχημο βρισίδι και ετικέτες:
«ΠΡΩΤΗ έκδοση αρχειοθέτησης και σύνδεσης με άλλα links, Πάνο:
http://www.omadeon.com/writings/vampirecult.html
February 21st, 2007 at 7:03 am
Ποιός είσαι Omadeon και τολμάς να βρίζεις έτσι;
Μεταλλαγμένο υβρίδιο Ανδρουλάκη-Κακαουνάκη;
Σε παρακάμπτω, κτυπήσου όσο θέλεις.
Δεν έχω χρόνο να κάνω καυγάδες με ψυχοπαθή – τραμπούκο».
Δηλαδή ο άνθρωπος που έκανε ΔΥΟ φορές απειλές σε κάποιους άλλους ότι θα τους σφάξει σαν αρνιά το Πάσχα, αποκαλεί ένα εξ αυτών (που αντιστάθηκε) όλα αυτά…
Και μετά μερικοί-μερικοί απορούν ΓΙΑΤΙ χαλάνε οι συζητήσεις και ΠΩΣ να μην επαναλάβουμε τα ίδια.
Από προηγούμενη πείρα μου στο ιντερνετ, ακριβώς τα αντίθετα των «κοινών εντυπώσεων» που επικρατούν, είχαν στην πραγματικότητα συμβεί.
Επίσης 99% του κόσμου λόγω υπερφόρτωσης πληροφορίας δίνει «ανάποδη χρονική σειρά προτεραιότητας» και πιστεύει τα πιο _πρόσφατα σχόλια_, τα οποία όμως, όπως ΕΙΔΑΤΕ, ήταν και τα πιο λανθασμένα (ή ψευδή, όπως προτιμάτε).
Το φαινόμενο αυτό έχει εντοπιστεί από ειδικούς σε αμέτρητους καυγάδες του διαδικτύου, και αναλύεται από φοιτητές που κάνουν διδακτορικά στην Διαδικτυακή Κοινωνιολογία.
Επίσης αναλύθηκε από… στρατιωτικούς ειδικούς στον Ψυχολογικό Πόλεμο. Τα λογικά παράδοξα που συμβαίνουν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για… απίστευτα κόλπα και «στρατιωτικές ασκήσεις προπαγάνδας σε πληροφοριακά υπερφορτωμένα διαλογικά συστήματα». Επίσης οι ετικέτες είναι πάντα ίδιες, κ.ο.κ.
Θα αναλύσω το θέμα εκτενέστερα σε άλλες ιστοσελίδες.
Γ.Σ.
5 Μαρτίου, 2007 στις 2:28 πμ
Τσέλιγκας
Ορε αυτός τα κανε πάνω του απο τον φόβο του.
Μην μου φοβάσαι ΓΣ δεν μιλάω για άνθρωπους για άσπρα αρνάκια μιλάω. Μεταφορικά μάλιστα, όπως ο Ελύτης.
Σου εξήγησα σε άλλο ποστ.
24 Μαρτίου, 2007 στις 12:43 πμ
lakis velotris
Albanians came to Greece to avoid Serbs in seventh century.
Better our ancient Albanian cousins than these
slavocommunist squatters
Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας
330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.
866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.
1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.
1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.
1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ’υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.
1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.
1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.
1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.
1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.
24 Μαρτίου, 2007 στις 12:51 πμ
bioannis
Τι μας λέτε.. Λάκη!!!
10 Μαρτίου, 2008 στις 1:01 πμ
Paschalis Vichoudis
Geia sou Pano,
mporeis na anafereis tis piges stis opoies vasizetai to keimeno sou peri tis paroligon ellinoalbanikis omospondias? Eixa diavasei kati sxetiko k sto vivlio tou Rafailidi » Oi laoi twn Balkaniwn» alla dystyxws, oute ekei ypirxan anafores stis piges twn pliroforiwn pou parati9entai.
Se eyxaristw ek twn proterwn,
Pasxalis
10 Μαρτίου, 2008 στις 9:06 πμ
Πάνος
Πασχάλη,
η πηγή που γνωρίζω είναι τα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη. Εκεί, ο Γέρος αφηγείται τα περιστατικά και, δικαιολογώντας τις ενέργειές του (οι οποίες θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν στο …καθαρόαιμο νεοελληνικό κράτος) αναφέρει ότι αν πετύχαινε η επιχείρηση είχε κατά νου, εκ των υστέρων, να το γυρίσει στο «εθνικόν», ρίχνοντας τους Αρβανίτες!
Αυτά τα γράφω βασισμένος στη μνήμη μου, αφού ρωτάς για τις πηγές. Για να γράψω το ποστ βασίστηκα στο θαυμάσιο (και αξεπέραστο) βιβλίο του Σπύρου Μελά για τον Κολοκοτρώνη. Ατυχώς, ούτε κι αυτός αναφέρει άλλη πηγή, εκτός από τα απομνημονεύματα.
10 Μαρτίου, 2008 στις 10:43 πμ
Paschalis Vichoudis
Pano, se eyxaristw gia tin pliroforia!
12 Μαρτίου, 2008 στις 12:39 μμ
Kwstas
poly kalo blog, tha xarw nase dw ke sto diko mou
12 Μαρτίου, 2008 στις 12:54 μμ
Πάνος
Κώστα,
θενξ. Πέρασα – άφησα και ένα σχολιάκι, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα βγει.
13 Μαρτίου, 2008 στις 12:22 πμ
Γιάννης
αυτό που απάντησες στον κ. Πασχάλη ήθελα να σου πω, Πάνο, με τη σημείωση ότι δεν βλέπω λόγο θεωρείται ως μία εκ των υστέρων δικαιολογία του Κολοκοτρώνη την οποία αρχικά δεν πίστευε ούτε είχε κατά νου ως σχέδιο.
13 Μαρτίου, 2008 στις 7:31 πμ
Πάνος
Κι όμως, οι εκ των υστέρων «δικαιολογίες» του Γέρου, για μια υπόθεση που τον είχε κυριολεκτικά συναρπάσει τριάντα χρόνια νωρίτερα, είναι χαρακτηριστικές για όσα είχαν, στο μεταξύ, μεσολαβήσει – και επηρεάσει τη σκέψη του.
13 Μαρτίου, 2008 στις 8:08 πμ
Γιάννης
ασφαλώς μπορεί κανείς να κάνει υποθέσεις επί υποθέσεων, οι οποίες ούτε τεκμηριώνονται ούτε δεν τεκμηριώνονται με βάση τα γραπτά του Κ., αν και το βάρος της τεκμηρίωσης πέφτει σε όποιον τις κάνει. την ίδια, και ρητά αναφερόμενη ως εσκεμμένη, εξαπάτηση των Τουρκαλβανών της Πελοποννήσου και της λοιπής Ελλάδας για λόγους διχόνοιας των Τούρκων αναφέρει κι ο Μακρυγιάννης στα δικά του απομνημονεύματα, συνεπώς ο Κ. είναι πιο πιθανό ότι δεν άλλαξε γνώμη τριάντα χρόνια μετά προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για κάτι πίστευε ειλικρινά. «Και ύστερα γεννήθη και το δικό μας το Ελληνικόν κ’ εμείς το πηγαίναμε σκεπασμένο ότι δουλεύομε δια τον Αλήπασσα, τον αφέντη μας, να τον σώσωμε’ ότι αδίκως τον κατατρέχει ο Σουλτάνος. Αυτά βγαίναμε, να ελκύζωμε τους Τούρκους Αρβανίτες(..) Αυτά μιλήσαμεν με τους Τούρκους. Με τους Έλληνες μυστικώς μιλήσαμεν δια την ελευθερία της πατρίδος’ και να βαστιέται πολλή μυστικότη να μην το μάθουν οι Τούρκοι και τους πιάσωμεν οχτρούς. Και έχομεν την ανάγκη τους ν’ αδυνατίζωμεν την δύναμη του Σουλτάνου» (Απομνημονεύματα, εκδ. Πέλλα, σ. 116, 117 και 118). εκτός πια κι αν διπλασιαστεί η υπόθεση ότι ο Κ. έλεγε ψέματα (ότι θα το ρίξει στο εθνικόν) και εφαρμοστεί και στον Μ. ..
13 Μαρτίου, 2008 στις 12:43 μμ
Πάνος
Μια απάντηση στην απορία του svorak, από …πέρυσι
(20 Φεβρουαρίου 2007, 8:21 μμ)
Το βιβλίο που εννοεί ο βιογιάννης είναι του Πέτρου Θεοδωρίδη, ο οποίος έχει απλή συνωνυμία με τον Πάνο Θεοδωρίδη – Πετεφρή.
Βιβλιοπαρουσίαση, εδώ:
https://panosz.wordpress.com/2007/03/04/theodoridis/
(Σημειωτέον ότι το ποστ αυτό πλησιάζει τις 8.000 αναγνώσεις, όντας ένα από τα δημοφιλέστερα της καλύβας!)
*
Γιάννη,
αυτό που λες είναι πιθανό, όπως είναι πιθανή και η δική μου υπόθεση. Την οποία βρίσκω πιο πειστική. Μη ξεχνάμε ότι είχε μεσολαβήσει, ήδη από το πρώτο νεο-ελληνικό Σύνταγμα (1822) ο ορισμός της «Ελληνικότητας» αυστηρά με βάση τη θρησκεία, άρα ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ διαχωρισμός των χριστιανών (Ελλήνων και Αρβανιτάδων) από τους μουσουλμάνους Αρβανίτες. Αλλά, πώς είναι δυνατόν να πίστευε κάτι τέτοιο ο Κολοκοτρώνης στα 1809, όταν λίγους μήνες νωρίτερα είχε παίξει το κεφάλι του κορώνα γράμματα για να υπερασπιστεί τον μουσουλμάνο Αρβανίτη φίλο του Αλή Φαρμάκη (με τον οποίο κατάστρωσε το σχέδιο της Ε/Α Ομοσπονδίας) απειλούμενο από τον επείσακτο στο Μωριά Βελή;
Τότε, ο Γέρος είχε ξεκάθαρο στόχο – κι αυτός ήταν η απαλλαγή του Μωριά από την Οθωμανική κυριαρχία. Οι ντόπιοι Αρβανίτες ΔΕΝ ήταν αντίπαλοι, αλλά πολύτιμοι σύμμαχοι, ενόψει αυτού του στόχου.
Ακόμα και τον καιρό που οι επαναστάτες πολιορκούσαν την Τριπολιτσά, στις συζητήσεις τους με τους ντόπιους (Αρβανίτες + γερλίσιους Τούρκους) αναφερόντουσαν στην προοπτική ενός ΚΟΙΝΟΥ, ελεύθερου από τον Σουλτάνο, κράτους, ακριβώς όπως το είχε οραματιστεί ο Ρήγας. Φυσικά, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή, αλλά αυτό δε μπορούσε να είναι «δεδομένο» στα 1809!
13 Μαρτίου, 2008 στις 1:34 μμ
Γιάννης
Πάνο,
οι υπαρκτές φιλίες μεταξύ αλλόθρησκων ή αλλόφυλων δεν παίζουν απαραίτητα ρόλο στην φιλία μεταξύ εθνών. π.χ. μπορεί σήμερα να έχει κανείς φίλους Τούρκους (ή να ακούει τουρκική μουσική κ.λπ.), αλλά αυτό δεν τον κάνει να θεωρεί απαραίτητα μέλη της εθνικής κοινότητάς του τους Τούρκους. άλλωστε οι ίδιοι οι αγωνιστές του 1821 γίνονταν πότε κλέφτες (εχθροί των Οσμανών) και πότε αρματωλοί (υπάλληλοι) τους: δεν γίνονταν/ένοιωθαν «ομοεθνείς» με τους Οσμανούς, οπόταν διορίζονταν αρματωλοί. οι ντόπιοι Αρβανίτες ασφαλώς και ήταν πολύτιμοι σύμμαχοι για την απαλλαγή από τους Οσμανούς, αυτό καθεαυτό το γεγονός όμως δεν ερμηνεύεται απαραίτητα ως «οι Αρβανίτες θεωρούνταν μέλη της επιδιωκόμενης κοινότητας» αλλά (μαρτυρίες Μακρυγιάννη και Κολοκοτρώνη) ως «θα τους εκμεταλλευτούμε, θα τους πείσουμε ότι τους θεωρούμε δικούς μας, για την απαλλαγή από τους Οσμανούς». οι θετικές αναφορές του ίδιου του Κολοκοτρώνη στη θρησκεία είναι υπερβολικά πολλές, ώστε να θεωρηθεί η δήλωσή του «τότε το εκάμναμε εθνικώτερον και εχαλούσαμεν τους Τούρκους» απλή συνέπεια των ορισμών της ελληνικότητας βάσει της θρησκείας από συντάγματα και εθνοσυνελεύσεις και αλλαγή γραμμής εξαιτίας των ορισμών αυτών (και της επικράτησής τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και μετά). το μόνο που δίνει υποψία για την πιθανότητα που αναφέρεις είναι ότι τα απομνημονεύματα του Κ. γράφτηκαν μετά την Επανάσταση – ε, πότε άλλοτε γινόταν να γράφονταν άλλωστε; ο Κ. γράφει αμέσως μετά «Αι περιστάσεις ήθελαν με οδηγήσει τι έμελλε να κάμω». λες να ήταν λιγότερο καιροσκόπος τότε από ό,τι λες πως ήταν όταν έγραφε τα απομνημονεύματά του;
13 Μαρτίου, 2008 στις 2:22 μμ
Πάνος
Ο Κολοκοτρώνης ήταν περισσότερο ρεαλιστής, παρά καιροσκόπος. Αν έχω καταλάβει τον τρόπο που σκεφτόταν, δεν θα είχε το παραμικρό πρόβλημα με τη συνύπαρξη των μουσουλμάνων Αρβανιτών (ίσως και των γερλίσιων Τούρκων) σε ένα ελεύθερο κράτος, με ισοπολιτεία και ισονομία.
Αυτό προσπάθησε να κάνει στα 1809. Στα 1839, όταν έγραφε τα απομνημονεύματα, οι πολιτικές συνθήκες είχαν αλλάξει άρδην – και ο καπεταν Θοδωράκης είχε προσαρμοστεί σε αυτές.
Θυμίζω ότι και αυτός, όπως και η συμπεθέρα του η Μπουμπουλίνα, μιλούσαν τα αρβανίτικα με άνεση – σαν να ήταν η μητρική τους γλώσσα.
Όσο για τις αναφορές του στη θρησκεία, τι να πούμε; Ίσως είναι ο μόνος στη νεότερη ιστορία που αφορίστηκε ΔΥΟ φορές από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης: στα 1805 και στα 1821. Ακριβώς όμως επειδή ήταν εξαιρετικά ρεαλιστής, δεν παρέλειψε ποτέ να χρησιμοποιεί την (παγανιστική, κατά βάση) θρησκευτικότητα (των άλλων) για καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ λόγους. Αμφιβάλλω ζωηρά αν ο ίδιος έδινε γρόσι τσακιστό για την ενσάρκωση, το προπατορικό αμάρτημα, την άμμωμο σύλληψη και τους άλλους ακρογωνιαίους λίθους της Ορθοδοξίας!
ΥΓ. Εξάλλου, οι αναφορές του ήταν σχεδόν αποκλειστικές στο «Θεό» – και κυρίως στην «Παναγία», όπως και όλων σχεδόν των συγχρόνων του λαϊκών ανθρώπων. Με το Χριστό ΔΕΝ είχε πάρε – δώσε!
13 Μαρτίου, 2008 στις 2:36 μμ
Γιάννης
εγώ το βλέπω περισσότερο καιροσκοπισμό παρά ρεαλισμό να χρησιμοποιείς τους άλλους (να χρησιμοποιείς την θρησκεία τους, ώστε να τους φανατίσεις) και να έχεις απόψεις είτε «όπως πάει το ρεύμα» είτε όπως νομίζεις ότι σε συμφέρει. αν ο Κ. ήταν στα 1838 καιροσκόπος ή ρεαλιστής, ήταν και στα 1809. βέβαια η άμμως σύλληψη δεν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ορθοδοξίας, όπως σαρκαστικά ειπώθηκε, αν και για αυτό το επίπεδο των γνώσεων στα θέματα αυτά έχει κάνει λόγο ο bfo κάτι χρόνια πριν, νομίζω. πάντως άλλο πράγμα ο αφορισμός κι άλλο η πίστη του Κ., όπως άλλο πράγμα η γλώσσα κι άλλο η θρησκεία. η κοινότητα της γλώσσας σε επίπεδο λαϊκό ποτέ δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας κοινότητας ή ενότητας κατά την τουρκοκρατία.
13 Μαρτίου, 2008 στις 2:45 μμ
Γιάννης
Υ.Γ. 1
άμμως=άμμωμη
έλα τώρα, μπορείς και καλλίτερα. σε λίγο θα πεις ότι ο Κ. αναφέρεται στην Υπέρτατη Οντότητα ο συγγενής σου αναφερόμενος στο «Θεό», τη στιγμή που κι ο μουσουλμάνος Ανδρούτσος γράφει «ας είμεθα, αδέρφια, βέβαιοι, το πως ο Χριστός μας ο πολυαγαπημένος θα βάλη το χέρι απάνου μας». άσε που νήστευε, σαν τους ιουδαιοχριστιανούς ο συγγενής σου. αλλά όντας αγράμματος και ζώντας στα 1830 , «σχεδόν αποκλειστικά» για το «Θεό» και «την Παναγιά» μπορούσε να κάνει λόγο. μη κοιτάς στην εποχή μας που τόσοι έχουν θεολογικές γνώσεις υψηλού επιπέδου 🙂
13 Μαρτίου, 2008 στις 2:49 μμ
Πάνος
Γιάννη,
μετά την επίκληση του bfo, πάω για …σιέστα! Σημειώνω μονάχα ότι χωρίς τον «καιροσκοπισμό» του Γέρου (και άλλων), ίσως, σήμερα να είμαστε σε κατάσταση παρόμοια με τους Κούρδους – μπορεί και χειρότερη. Στα εσωτερικά των Ορθοδόξων (πχ, πόσο σημαντική είναι η άμμωμος σύλληψις) δεν ανακατεύομαι περισσότερο.
ΥΓ. ΔΕΝ έχω συγγένεια με τον Κολοκοτρώνη. Με τον καπετάν Σπύρο Ζέρβα, που συμμετείχε στο σώμα των καπεταναίων της προσωπικής του σωματοφυλακής, ίσως… 🙂
14 Μαρτίου, 2008 στις 7:57 πμ
Γιάννης
Πάνο,
ωχ, συγγνώμη:) νόμιζα ότι με τον Κ. είχες συγγένεια. ούτε κατακρίνω ηθικά τον καιροσκοπισμό ή κατ’ εσέ ρεαλισμό του (λες και ζούσε σε κοινωνία αγίων) ούτε αμφιβάλλω ότι σήμερα θα ήμασταν σαν τους Κούρδους ή κάπως καλλίτερα, δίχως το 1821 και τον Κ. δεν υποστήριξα εξάλλου ότι ήταν καιροσκόπος: είπα ότι ουσιαστικά είναι καιροσκόπος όπως εσύ τον παρουσιάζεις, ότι αν ήταν καιροσκόπος όταν έγραφε τα απομνημονεύματά του τότε θα ήταν επίσης καιροσκόπος όταν έκανε συνελεύσεις και αγαπιόταν με τους τουρκομωραϊτες στα 1809 και, τέλος, ότι πιστεύω πως εννοούσε ό,τι έγραφε στα απομνημονεύματά του αναφερόμενος στα γεγονότα του 1808 (γι’ αυτό άλλωστε δέχομαι την «δικαιολογία» του για το «εθνικότερον»). στο κάτω-κάτω κι εγώ έχω κάποια συγγένεια εξ αγχιστείας, απ’ της μαμάς του το σόι, οπότε είμαι αμερόληπτος με όλην την αρβανιτιά:>
επίσης διπλή συγγνώμη για το bfo που κατέχει το «αναλάθητο», τι άλλο να πω, σκόρδο 🙂
14 Μαρτίου, 2008 στις 10:35 πμ
σχολιαστής
Γιάννη, ας είχαμε και σήμερα ¨καιροσκόπους» με την προσφορά του Κολοκοτρώνη. 🙂
14 Μαρτίου, 2008 στις 5:25 μμ
ο θειος Ισιδωρος
@Γιαννης
ο Κολοκοτρωνης δεν ηταν …διανοουμενος, ωστε να τον κρινει κανεις απο το εαν πιστευε στο θεο ή οχι (αλλα και …τετοιος να ηταν παλι οφειλει να τον κρινει κανεις μεσα στο ιστορικο πλαισιο της εποχης του).
Ενας στρατιωτικος ηταν και αν τον κρινουμε σαν τετοιον μπορουμε να πουμε οτι διεθετε εξοχη στρατηγηματικη σκεψη και οτι ολες του οι στρατηγηκες επιλογες αποδειχτηκαν ορθοτατες. Αναφερομαι στις:
α) Απολυτως προσωπικη επιλογη ως βασικου στοχου του κεντρου διηκησης, δλδ της πρωτευουσας, που ηταν η Τριπολη.
β) Σχεδιασμος και υποποιηση της αντιμετωπισης ενος πανισχυρου στρατου (Δραμαλης). Για να επιβαλει την επιλογη του αυτη χρειαστηκε να ελθει σε συγκρουση με ισχυρους παραγοντες οπως ο Μαυρομιχαλης («ο Κολοκοτρωνης θυμηθηκε την παλια του τεχνη -του κλεφτη- και ξαναπηρε τα βουνα» Π.Μαυρομ.)
γ) Η επιλογη του -μετα την αποφυλακιση του απο την Υδρα και την αναληψη της στρατιωτικης ηγεσιας- να μην συγκρουστει μετοπικα με τον Ιμπραημ παρ΄οτι διεθετε αρκετες δυναμεις, αλλα να υποχωρει ακολουθωντας την τακτικη του κλεφτοπολεμου δλδ των παρενοχλησεων (χωστές) στον πανισχυρο εισβολεα. Και αυτο διοτι γνωριζε αριστα οτι επρεπε, παση θυσια, να διαφυλαξει την υπαρξη του στρατου για να μπορεσει να διατηρηθει η επανασταση μεσα στο πολιτικο παιχνιδι εξασφαλιζοντας χρονο στην διεθνη διπλωματια.
Αυτο ηταν κατι που δεν το ειχε καταλαβει προηγουμενως ολοκληρη η πολιτικη ηγεσια της επαναστασης και ο στρατιωτηκος της ηγετης Παπαφλεσας οταν πηγε σαν προβατο στη σφαγη διαλυοντας το στρατο!
Αυτο ειναι κατι που το βλεπουμε σημερα στους συγχρονους πολεμους (Σερβια κλπ).
Το τελευταιο (γ) εκτος απο το στρατηγηματικο νου του Κολοκοτρωνη διχνει και την οξυδερκη πολιτικη σκεψη του, διοτι ο Κ. διεθετε ΚΑΙ απο αυτη:
1) Καταλαβαινε οτι σε μια ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ επανασταση (τετοιο ηταν το 21 και ΟΧΙ …ταξικη επανασταση) η συμαχια ολων των ταξεων και των δυναμεων ηταν απαραιτητη προυποθεση. Γιαυτο και υπερεβη τα οποια προσωπικα του συμφεροντα και εμπαθειες που προεκυπταν απο την ταξικη του θεση (και ηταν πολλα αυτα και πολλες φορες υψωνονταν σχεδον ανυπερβλητα).
2) Σε μια στιμη που ολα εμοιαζαν χαμενα και …παραλυτα (σαρωτικη επελαση Ιμπραημ), και τοσο η πολιτικη ηγεσια οσο και οι πληθυσμοι υποχωρουσαν στο εσχατο χαρακωμα (αυτο της φυσικης επιβιωσης) απεμπολωντας καθε σκεψη εθνικοαπελευθερωτικων διεκδικησεων, αυτος κατορθωσε να συγρατησει τους πληθυσμους (με …μαστιγιο και καροτο) και να επαναφερει την πολιτικη ηγεσια στην …ταξη του αγωνα!
3) Μπορουσε να αντιληφθει -περα απο τα στενα ορια στα οποια εζησε και εδρασε- πως παιζοταν το παιχνιδι στην διεθνη πολιτικη και διπλωματικη σκακιερα καθε φορα που γινοταν μια κινηση και αλλαζαν τα δεδομενα και οι συσχετισμοι. Ετσι την καταληλη στιγμη δεν δισταξε να πονταρει στο Βρετανικο αλογο.
4) Αντεληφθη την μεγαλη σημασια της στηριξης του Κυβερνητη (Καποδιστρια) και προσεφερε τις πολυτιμοτατες υπηρεσιες του στην κυβερνηση του σε πολυ κρισιμες για την μεταπελευθερωτικη περιοδο στιγμες!
Επιπροσθετως: Ο Κ. δεν ηταν διορισμενος αρχηγος ενος ηδη εκπαιδευμενου στρατευματος με στρατιωτικη συνειδηση. Ηταν ο δημιουργος του και μαλιστα εκ του μηδενος.
Ουτε καν η εθνικη συνηδειση των πληθυσμων δεν ηταν διαμορφωμενη αλλα διαμορφωνοταν συντοχρονω.
Ο Κ. δημιουργησε αυτον τον στρατο απο αγροτικες κοινωνικες ομαδες και κατω απο ιδιετερα αντιξοες (ενδογενεις και εξωγενεις) συνθηκες επρεπε να τον καταστησει ικανο ν΄ανταποκριθει σε συγκεκριμενες στρατιωτικες αναγκες ασκωντας ταυτοχρονα και …πολιτικη.
Αυτο σημαινει οτι επρεπε να σπεκουλαρει ΚΑΙ στις οποιες ιδιετεροτητες του ανθρωπινου δυναμικου που διεθετε και τετοιες ηταν και οι θρησκευτικες τους ιδεοληψιες οι οποιες ηταν ιδιετερα εντονες: Προκειται γι αυτα που αποκαλουμε σημερα «επικοινωνιακη πολιτικη» και «διαχειριση ανθρωπινου δυναμικου»: Και σ΄αυτους τους τομεις ο Κ. απεδειξε οτι υπηρξε ιδιετερα προικισμενο ατομο!
Οταν π.χ. προσποιητο οτι τον επαιρνε ο υπνος για λιγο και μετα ελεγε οτι ειδε την Παναγια που του ειπε οτι «σημερα θα κερδισουν στην μαχη» ηξερε πολυ καλα σε ποιους απευθυνετο!
Αν θες να μαθεις τις πραγματικες του αποψεις για παρομοια θεματα δεν εχεις παρα να διαβασεις το γραμμα που εστειλε στον Α. Ζαϊμη* για τον Παπουλακο και στο οποιο αναφεροταν στις θρησκευτικες ιδεοληψιες και στις προληψεις του πληθυσμου, ειναι κατι πολυ χαρακτηριστικο και αποκαλυπτικο του ποσο ορθολογικες ηταν οι αποψεις του.
Αυτα κατα την γνωμη μου καθιστουν τον Κολοκοτρωνη την πιο πολυσυνθετη και ολοκληρωμενη προσωπικοτητα της επαναστασης, στον πιο στοχοπροσηλωμενο πρωταγωνιστη της.
Και δεν ειναι τυχαιο οτι στην συνεχεια και μεχρι σημερα, ολες οι πλευρες απο την πιο συντηρητικη (εκλησια και εθνικιστες) μεχρι τους δημοκρατικους τους φιλελευθερους και τους ριζοσπαστες (αριστερα κλπ) προσπαθουν να …οικιοποιηθουν τις αποψεις του και τη δραση του!
* Πανο βαλε ενα λινκ
14 Μαρτίου, 2008 στις 5:54 μμ
π2
Έφτασεεεε!
14 Μαρτίου, 2008 στις 5:57 μμ
Πάνος
To link που ζήτησε ο θείος:
https://panosz.wordpress.com/2007/04/12/papoulakos/
Επιπροσθέτως για τη «θρησκευτικότητα» του Γέρου και τον «υψηλό σεβασμό του στα θεία»: όταν τον φυλάκισαν στην Ύδρα οι Κουντουριώτες*, στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Γέρος είχε χρόνο στη διάθεσή του, για τον εαυτό του – και τον εκμεταλλεύτηκε δεόντως (ως καλός καιροσκόπος), φτιάχνοντάς τα με μια …καλόγρια. Κι αυτή του γέννησε ένα γυιό και έμεινε μαζί του μέχρι που ο Γέρος έκλεισε τα μάτια!
(…επιστρέφοντας στο σπίτι του, μετά από γλέντι, όπου ήπιε και χόρεψε ως αργά!)
—
* μακρινοί …συγγενείς μου: οι Κουντουριώτες ήταν Ζερβαίοι, από τα Κούντουρα της Αττικοβιωτίας. Όταν κάηκε το χωριό τους, άλλοι πήγαν στην Ύδρα και έγιναν Κουντουριώτες και άλλοι στο Μωριά, όπου άλλαξαν επίθετο μόνο συμπτωματικά, πχ ο Παπαλάμπρος Ζέρβας – αυτός της Παπαλάμπραινας, που έγινε πρώτη φίρμα στα τσάρτς του τσάμικου.
ΥΓ. Για τον π2: 🙂
14 Μαρτίου, 2008 στις 6:00 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Πιδυε,
πιασε και μια φετα με λαδοριγανη για το Γιαννη!
14 Μαρτίου, 2008 στις 6:19 μμ
π2
Έφτασεεε!
14 Μαρτίου, 2008 στις 9:55 μμ
Γιάννης
θείε Ισίδωρε,
δεν αμφισβητώ όσα λες για την ευελιξία κ ευστροφία του Κ. όμως η σκόπιμη σύμπραξή του πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον (Βρετανούς, όπως λες, Καποδίστρια) και η ευελιξία είναι άλλο πράγμα. η απέχθεια του Κ. προς τις προλήψεις του καλόγερου, καθώς και ο.. έρωτας για την καλόγρια δεν συγκρούεται απαραίτητα με τη θρησκευτικότητά του η οποία εξάλλου είναι «από – μέχρι», ανάλογα τον άνθρωπο. αφού μάλιστα χάριν της θρησκευτικότητας και σε εποχή κατά την οποία η αντίδραση στον Όθωνα (άρα και στους «ξένους» ή «φράγκους») δεν είχε φουντώσει δίχως ακόμη ο μεγαλοϊδεατισμός (=με βάση την ορθοδοξία/βυζάντιο κ.λπ.) να γίνει επίσημη ιδεολογία, ο Κ. έβαζε τη θρησκεία σε ίση αν όχι σε σπουδαιότερη θέση από την πατρίδα/εθνότητα («Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους, αλλ’ απλούς ανθρώπους, χωρικούς καί ψαράδες, και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι, μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν, δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμη τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν. (….) Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ’ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε» και «όταν πιάσαμε τ’ άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος»), νομίζω το θέμα είναι ξεκαθαρισμένο. πάντως, το γεγονός ότι κάποιος προωθεί δημοσίως τις «αξιώσεις ισχύος» του μέσω ιδεολογιών ή θρησκειών ή συμμαχιών δεν σημαίνει, τις περισσότερες φορές, ότι συνειδητά δεν τις ενστερνίζεται και ότι υποκρίνεται, εκτός κι αν δηλώνει (σε άλλους ταυτόχρονα και κατ’ ιδίαν) ότι δεν τις ενστερνίζεται ή αν δηλώσει ότι τις ενστερνίστηκε σκόπιμα- πράγμα που, ως προς την ελληνοαλβανική ομοσπονδία, κάνει ρητά ο Κ.
π2,
καλαμών δεν έχει;
14 Μαρτίου, 2008 στις 10:33 μμ
π2
Έφτασεεε!
[Έφερα κι άλλες ποικιλίες γιατί μ’ έχετε τρελάνει στις παραγγελίες εδώ μέσα]
15 Μαρτίου, 2008 στις 5:15 πμ
ο θειος Ισιδωρος
Τζον,
δεν ισχυριστηκε κανενας νομιζω οτι ο Κολοκοτρωνης ητο …αθεος!
Χριστιανος ητανε και στην υπαρξη του θεου και των θειων μυστηριων πιστευε κ.ο.κ.
Αλλωστε ο σκληρος πυρινας των ιδεων του ευρωπαϊκου διαφωτισμου δεν ευδοκιμησε ποτε στα πνευματικα χωραφια αυτου του τοπου, μονο τα απονερα του εφτασαν εως εδω.
Το πως χαθηκε το παιχνιδι (χωρις καν να παιχτει) του διαφωτισμου εδω ειναι μια μεγαλη κουβεντα και γιαυτο θα περιοριστω μονο να πω οτι τα αποτελεσματα του ειναι εμφανη ακομα και σημερα!
Μην ξεχνας αλλωστε οτι η Γαλλικη επανασταση που εξεφρασε και ολα τα πνευματικα ρευματα της εποχης δεν ηταν ενα εθνικοαπελευθερωτικο κινημα οπως η δικια μας, οι παραγωγικες σχεσεις και δυναμεις επισης ηταν διαφορετικες και η εθνικη συνειδηση εδω διαμορφωθηκε στη βαση ενος αχταρμα που συνετεθη στη βαση της απωτερης ιστορικοτητας (αρχαια Ελλαδα), της μεταγενεστερης (βυζαντιο) και του θρησκευματος (χριστιανορθοδοξια), δλδ των χαρακτηριστικων γνωρισματων που συνεθεταν τον διαφορισμο απο το γενικωτερο συνολο απο το οποιο επεδιωκαν να αποσπαστουν/διαχωριστουν (Οθωμανικη αυτοκρατορια).
Συνεπως θεωρω ασκοπο να κρινουμε τον Κολοκοτρωνη (που ειχε μια πουτσα σαν καδρονι) απο το αν ηταν αθεος ή οχι, διοτι ετσι σε λιγο θα αρχισουμε να μιλαμε αν χτυπαγε καλα φαουλ.
Παντως για να απαντησω στα αγωνιωδη ερωτηματα σου σου λεω οτι ΔΕΝ εκανε παρεα με τον Μαρκησιο δε Σαντ, ουτε ητανε φρικιο.
Ητανε ο χαρισματικος στρατιωτικος ηγετης ενος εθνικοαπελευθερωτικου κινηματος και ενας οξυδερκης πολιτικος της εποχης του.
Και μιλαμε για μια εποχη που …»το εθνικον» ητο προοδευτικη αντιληψη καθ΄οτι ξεκολαγε το οχημα απο το βαλτο της φεουδαρχιας και των συντηρητικων αυτοκρατοριων, οδηγωντας το στα δεδομενα νεα εποχη
Παντως καιροσκοπο ειναι τουλαχιστον αστοχο να τον χαρακτηρισει κανεις!
Πιδυο,
πιασε και μια λακερδα!
15 Μαρτίου, 2008 στις 11:00 πμ
π2
Θείε, απεργώ. ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΕΡΓΑΤΗ!
25 Μαρτίου, 2009 στις 11:23 μμ
Index: τι υπάρχει στην καλύβα για την 25η Μαρτίου και το 1821 « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] Μαρία, όποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σ΄αυτό που αναφέρει ο Καμπύλης (χωρίς να το έχει “ψάξει”), δεν έχει παρά να ανοίξει το ποστ Η παρ’ ολίγον Ελληνοαλβανική Ομοσπονδία https://panosz.wordpress.com/2008/03/12/kolokotronis-3/ […]
26 Μαρτίου, 2009 στις 4:13 μμ
Ενη Καπαζογλου
Βλεπε αλλο ταυτοσημο ποστ για τον Θεοδωρο Κολοκοτρωνη με τιτλο index τι υπαρχει στην καλυβα για την 25η Μαρτιου και το 1821 οπου επισημαινονται τα τελευταια σχολια του Θειου Ισιδωρου στο ανω ποστ.
Ειναι οι σημαντικοτερες επισημανσεις, κατα τη γνωμη μου, για την προσωπικοτητα του Θ.Κ.
26 Μαρτίου, 2009 στις 4:47 μμ
Πάνος
Ένη,
πολύ σωστά το επισημαίνεις: τα δυο σχόλια του θείου για τον καπετάν Θοδωράκη, είναι όλα τα λεφτά!
4 Απριλίου, 2009 στις 5:30 μμ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ. ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ …ΜΠΟΥΡΔΕΣ « Kopanakinews’s Weblog
[…] https://panosz.wordpress.com/2008/03/12/kolokotronis-3/ […]
28 Σεπτεμβρίου, 2017 στις 4:30 πμ
Αλή αλ-Γιουνάνι
@Φεβρουαρίου 21, 2007 στις 4:38 μμ
κόκκινος
για το Κόσοβο_
Το 1915-1916 προκειμένου να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση του Κοσόβου, έγινε ευρείας κλίμακας εποικισμός από τη Σερβία. Το Βασίλειο (τότε) των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, αναγνώριζε μόνο τρεις εθνότητες, αυτές των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, ενώ θεωρούσαν τους Αλβανούς ως μειονότητα. Πολλοί Αλβανοί και Σλαβόφωνοι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, λόγω των μεταρρυθμίσεων των Σέρβων στο κτηματολόγιο, οι οποίες μεταρρυθμίσεις έπληξαν κυρίως τον αλβανικό πληθυσμό. Μάλιστα το 1935 και 1938 έγιναν δύο συμφωνίες από το Σερβικό βασίλειο, ώστε να μεταναστεύσουν 240.000 περίπου Αλβανοί στην Τουρκία αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη λόγω που ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Οι Σέρβοι έκαναν γενοκτονία στο Κόσοβο το 1913 αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Βράνιε, στο Λεσκόβατς, στο Νόβι Παζάρ (Τρέγκου ι Ρι) και αλλού. Ας δούμε τι λέει ο υποστράτηγος Δ. Ζαγκλής:
«Οι προσαρτησθέντες εις την Σερβίαν Αλβανοί το 1913 ανήρχοντο εις 500.000 της περιοχής Ράσκας, δηλαδή της Πριστίνης-Πρισρένης-Ουροσέβατς-Κοσσυφοπεδίου. Υπήρχον και οι εις τα βορειοδυτικά της Μακεδονίας (Καλκανδελέν/Τέτοβο κ.λπ.) οικούντες Αλβανοί υπερβαίνοντες τας 100.000. Το θέμα όπως βλέπετε είναι απλούν. Δι’ ενός στατιστικού πίνακος οι Τούρκοι της Γιουγκοσλαβίας μετεβλήθησαν από της μιας στιγμής εις την άλλην εις Σέρβους. Οι 700.000 Αλβανοί τότε γίνονται 441.740, αλλά πλην τούτου υπάρχει η μάχαιρα, η λόγχη, το πολυβόλον και η φωτιά.
Και αν θέλετε παράδειγμα, ιδού τούτο: Ο Σέρβος σοσιαλιστής βουλευτής Kaskerovitch γράφει τον Σεπτέμβριον του 1913, μετά την κατάπνιξιν εις το αίμα της επαναστάσεως των προσαρτησθέντων εις την Σερβίαν Αλβανών: ‘Ο Σερβικός στρατός κατόπιν διαταγής της διοικήσεώς του, κατέκαυσε 35 Αλβανικά χωριά χωρίς να επιτρέψει εις τους κατοίκους αυτών να τα εγκαταλείψουν (ήτοι τους έκαυσαν ζωντανούς). Δεν θέλω να ομιλήσω διά τας γενομένας θηριωδίας κατά τας παλαιοτέρας συγκρούσεις μετά των Αλβανών. Ο Σερβικός στρατός κατ’ εντολήν της διοικήσεώς του κατέσφαξε 120.000 Αλβανούς’.
Άλλος Σέρβος στρατιωτικός και ανταποκριτής της εφημερίδος ‘Radnitchke Novice’ περιγράφει ως εξής τας εντυπώσεις του από την καταστολήν της επαναστάσεως εις το φύλλον της 9/22 Οκτωβρίου 1913:
‘Δεν έχω τον καιρόν να σου γράψω δια μακρών. Αλλά μπορώ να σου πω ότι συμβαίνουν εδώ πράγματα φρικιαστικά. Είμαι τρομοκρατημένος και διερωτώμαι ακαταπάυστως πώς οι άνθρωποι μπορεί να είναι τόσο βάρβαροι διά να διαπράττουν τοιαύτας σκληρότητας. Είναι τρομερόν. Δεν τολμώ – εξ άλλου μου λείπει ο καιρός – να σου μιλήσω περισσότερον, αλλά μπορώ να είπω ότι οι Λούμια (αλβανική περιοχή κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού) δεν υπάρχει πλέον. Το παν δεν είναι παρά πτώματα, στάχτη και κονιορτός. Υπάρχουν χωριά 50, 100, 200 οικιών που δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας άνθρωπος, αλλά κυριολεκτικώς ούτε ένας. Τους συγκεντρώνουν κατά ομάδας από 40 έως 50 και κατόπιν τους τρυπούμε με τας λόγχας μας μέχρι του τελευταίου. Παντού κλέπτουν. Οι αξιωματικοί υποχρεώνουν τους στρατιώτας να μεταβαίνουν εις την Πρισρένην προς πώλησιν των κλοπιμαίων’.
Η εφημερίς συνοδεύει την επιστολήν με την ακόλουθον σημείωσιν: ‘Ο φίλος μας διηγείται πράγματα ακόμη φρικιαστικώτερα. Αλλά είναι τα΄σον τρομερά και τόσον σπαρακτικά, που προτιμούμεν να μη τα δημοσιεύσωμεν’.
Το 1920 εξ αφορμής νέας επαναστάσως των Αλβανών εις την περιφέρειαν Δίβρης, οι Σέρβοι κατέστρεψαν άλλα 30 Αλβανικά χωριά.». (Δ. Ζάγκλης, «Η Μακεδονία του Αιγαίου και οι Γιουγκοσλάβοι», 1975)
Δείτε εδώ τί έκαναν οι Σέρβοι στο Κόσοβο, στην πόλη Γιακόβα (ή Ντακόβιτσα) το 1999. Κατέστρεψαν πάνω από 9,500 σπίτια και σκότωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. https://www.youtube.com/watch?v=T-HSrgm1Nmo και https://www.youtube.com/watch?v=7QnoEeTO8Rw . Τα ίδια έκαναν στην πόλη Πέγια (γνωστή στα ελληνικά ως Ιπέκιο) https://www.youtube.com/watch?v=pTWpOP29A_0. Στην Βέλικα Κρούσα (Κρούσα ε Μάδε) οι Σέρβοι σκότωσαν όλους τους άντρες της περιοχής και σήμερα οι γυναίκες και τα ορφανά ζουν από βοήθειες κ.α.
Τα ίδια έκαναν οι Σέρβοι και στους μουσουλμάνους της Βοσνίας. Μόνο στη Σρεμπρένιτσα σκότωσαν 8.000 ανθρώπους, ανέμεσα τους γυναίκες και παιδιά κ.α.
«Οι Αλβανοί ήταν οι τελευταίοι από τους λαούς των Βαλκανίων που υποτάχτηκαν», όπως λέει και η Edith Durham. «Μετά τον θάνατο του (του Σκεντέρμπέη) από ισχυρό πυρετό (δηλητηρίαση) το 1467, έμειναν χωρίς ηγεσία και εξαναγκάστηκαν να αποδεχτούν την τουρκική κυριαρχία», συνεχίζει. «Το φυλετικό ένστικτο, αυτό το τυφλό ανεξήγητο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τους οδήγησε εναντίον των παλιών τους καταπιεστών και συμμάχησαν με τους Τούρκους στον επίπονο αγώνα τους να διώξουν τους Σέρβους. Οι Αλβανοί ξαναπήραν τις περιοχές από όπου οι πρόγονοι τους είχαν εκδιωχτεί και τις διατήρησαν μέχρι το 1913.»
Οι Αλβανοί του Κοσόβου ήταν Χριστιανοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Οι πρώτες εκκλησίες του Κοσόβου ήταν αλβανικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γράμματα στις τοιχογραφίες είναι με ελληνικό και όχι κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο χρησιμοποιούσαν κατά καιρούς οι Αλβανοί. Μάλιστα, πολλά γραπτά τους κείμενα πριν την υιοθέτηση του επίσημου λατινικού αλφαβήτου, ήταν γραμμένα με το ελληνικό αλφάβητο. Επιπλέον στις πρώτες εκκλησιες στο Κόσοβο οι άγιοι στις τοιχογραφίες ζωγραφίζονταν με το χαρακτηριστικό αλβανικό καπελάκι (π.χ. σε εκκλησίες στην πόλη Pejë και όχι μόνο).
Όπως μας πληροφορεί ο V. Berard στο έργο του «Μακεδονία και Ελληνισμός» (σελ. 274) οι Έλληνες Βουλευτές καλούσαν τους Σέρβους να μην έχουν εδαφικές βλέψεις στο Κόσοβο, επειδή η περιοχή αυτή «κατοικείται από Αλβανούς, αδελφούς και ομοπάτριους από τον Πελασγό, τον κοινό προπάτορα, συμμάχους αν όχι συμπατριώτες μας» όπως έλεγαν.
Πολύ σωστά είχε πει σε μία συνέντευξη πριν μερικά χρόνια κάποιος Αλβανός πολιτικός (δεν έχει σημασία ποιος): «Αν κάνετε μια ιστορική διαδρομή θα δείτε ότι το Κόσοβο ποτέ δεν ήταν συστατικό στοιχείο της Σερβίας. Ηταν συστατικό της Μεγάλης Σερβίας, επομένως ήταν υπό κατοχή. Η μάχη που δίνουν οι Σέρβοι για το λεγόμενο λίκνο του έθνους, δεν στηρίζεται στην ιστορία, αλλά σε μύθους. Αν αναφερθούμε σ’ εκείνες τις εποχές, η Ελλάδα, το Κόσοβο, η Αλβανία είχαν μια σλάβικη ιστορία, αλλά ήταν ιστορία κατοχής η οποία διήρκησε για ένα διάστημα και μετά αποχώρησαν οι Σλάβοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Το 1389 πολέμησαν στην πεδιάδα του Κοσόβου Σέρβοι, Αλβανοί, Ούγγροι, πολέμησαν από κοινού. Μέχρι το 1912 ήταν βιλαέτι της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εδόθη στη Σερβία ως αμοιβή έναν αιώνα. Έναν αιώνα η Σερβία δεν έφτιαξε ουσιαστικές σχέσεις με το Κόσοβο αλλά αντιθέτως εγκαθίδρυσε αποικιακού χαρακτήρα καθεστώς. Οι Σέρβοι σε αυτόν τον αιώνα υιοθέτησαν εθνικιστική ιδεολογία όχι μόνο σε βάρος των Αλβανών αλλά και άλλων εθνοτήτων. Γνωρίζετε ότι οι Κροάτες ενώθηκαν εθελοντικά με τους Σέρβους και μετά από έναν αιώνα χώρισαν πάλι διότι οι Σέρβοι συμπεριφέρονταν σαν ηγεμόνες;»
Όσον αφορά τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, δεν είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Όμως δεν είναι ούτε 25,2% όπως αναφέρει η τελευταία απογραφή που διεξήχθη στη χώρα αυτή το 2002. Αν προσθέσουμε και τους χριστιανούς ορθόδοξους Αλβανούς που κατοικούν σε 17 οικισμούς στην περιοχή Ράκα ε Έπερμε και τους οποίους το καθεστώς της ΠΓΔΜ δεν αναγνωρίζει ως μειονότητα και προσπαθεί να τους αφομοιώσει, αν προσθέσουμε και κάποιους Αρβανιτόβλαχους που κατέφυγαν τα παλαιότερα χρόνια από την Αλβανία στην ΠΓΔΜ (ένα ποσοστό των οποίων έχει αλβανική εθνική συνείδηση), και αυτοί ορθόδοξοι χριστιανοί τους οποίους δεν καταγράφει η ΠΓΔΜ, καθώς και τους λίγους Ρωμαιοκαθολικούς Αλβανούς της ΠΓΔΜ (τους οποίους και αυτούς δεν αναγνωρίζει ως Αλβανούς η ΠΓΔΜ αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τους αναφέρει ως Κροάτες), τότε οι Αλβανοί είναι τουλάχιστον το 35% (και παραπάνω) του πληθυσμού της γειτονικής χώρας.
26 Οκτωβρίου, 2017 στις 12:00 πμ
Αγγελος
Απορώ πώς δέκα χρόνια τώρα 🙂 κανείς δεν επεσήμανε ότι η μικρή Θεσσαλονίκη που έφαγε ξύλο γιατί απάντησε στον επιθεωρητή ότι ξέρει και άλλη γλώσσα και ότι το ψωμί σ’αυτή τη γλώσσα λέγεται ‘μαρό’ δεν ήταν Αρβανίτισσα, ήταν γυφτοπούλα. Το διήγημα, που όντως υπήρχε στα σχολικά αναγνωστικά ως τη Μεταπολίτευση αλλά είχε τελείως άλλο πνεύμα, είναι του Τραυλαντώνη και λέγεται «Ο γυφτοδάσκαλος». Βλ. π.χ. http://antidaneio.blogspot.gr/2014/10/blog-post_19.html