Παίδες και κόρες,
ποστάρω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας. Προς το παρόν επικρατεί ένα χάος (καλώδια, κομπιούτορες κλπ), αλλά όλα θα πάνε καλά. Όταν θα έρθει η ώρα, θα πω (περίπου) αυτά:
*
Κάποιος παλιός σοφός, τότε που η ανθρωπότητα δεν είχε ανακαλύψει ακόμα τα μπλογκ, διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος είναι ζώον κοινωνικόν. Για πολλούς αιώνες, η ανάγκη της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας, της ανταλλαγής, καλυπτόταν με την αυτοπρόσωπη παρουσία στην αγορά – ή την πλατεία του χωριού. Η ίδια ανάγκη εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, αλλά δεν υπάρχουν πια αγορές ή πλατείες, που να φιλοξενούν ανθρώπους που συνδιαλέγονται άμεσα μεταξύ τους. Όλες οι μορφές ενημέρωσης, επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων ή εμπειριών, ακόμα και ψυχαγωγίας, χαρακτηρίζονται πλέον από τη διαμεσολάβηση, η οποία αμείβεται, άμεσα ή έμμεσα, για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Το κύριο χαρακτηριστικό της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας, ψυχαγωγίας κλπ είναι η αυστηρά κάθετη και μονόδρομη λειτουργία της. Μια κλασσική εφημερίδα, για παράδειγμα, απευθύνεται στον αγοραστή – αναγνώστη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να συμβεί το αντίστροφο. Και είναι σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες της ίδιας εφημερίδας μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει για ένα βιβλίο, μια κινηματογραφική ταινία, μια συναυλία: η συμμετοχή του αναγνώστη ή του θεατή συνήθως περιορίζεται σε μια σιωπηλή και κατά μόνας επεξεργασία του προϊόντος που έφτασε ως αυτόν.
Η μονόδρομη διαμεσολάβηση είναι, επίσης, απαράβατος όρος και όριο του πολιτικού διαλόγου. Στη σημερινή ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα, μερικές δεκάδες πολιτικοί και δημοσιογράφοι συνομιλούν μεταξύ τους – κι αυτό είναι όλο. Ο πολίτης / θεατής περιορίζεται στο ρόλο του ακροατή και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αλλάξει κανάλι, για να πέσει πάνω σε μιαν άλλη παρέα, που κάνει την ίδια δουλειά με την προηγούμενη. Τα μεγάλα ζητούμενα της αμφίδρομης σχέσης, αλλά και της άμεσης συνομιλίας παραμένουν μετέωρα. Είπαμε, δεν υπάρχουν πια αγορές και πλατείες – ακόμα και τα καφενεία των δυο προηγούμενων αιώνων, που λειτουργούσαν ως χώροι άμεσου, αδιαμεσολάβητου διαλόγου, έχουν περάσει στην ιστορία.
Η μεγάλη επιτυχία των μπλογκ, που τη βλέπουμε σήμερα και στη χώρα μας, κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο ότι απαντούν ικανοποιητικά στα αιτήματα της ισότιμης σχέσης στην επικοινωνία και της οριζόντιας διασύνδεσης των ανθρώπων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Κι αυτό γίνεται αμέσως, εννοώ πολύ γρήγορα. Κατά κάποιον τρόπο, λειτουργεί ξανά η αγορά, με την παλιά της έννοια. Κι όχι μονάχα η αγορά, αλλά και η παρέα, η μεγάλη παρέα, την οποία έχει ουσιαστικά εξαφανίσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Μήπως μιλάμε για ένα υποκατάστατο; Κατ’ αρχήν, ναι. Οι ανταλλαγές πάσης φύσεως που υλοποιούνται με τα μπλογκ είναι υποκατάστατο της πραγματικής, in vivo, επαφής των προσώπων. Από την άλλη μεριά, προσφέρεται για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση και με αυτή την πληρότητα μια άλλη δυνατότητα, που δεν υπήρχε ως τώρα: αίρονται όλες οι δεσμεύσεις και οι περιορισμοί του χώρου και του χρόνου. Επικοινωνούμε με την ίδια ευκολία με εκείνο τον ιστολόγο που κάνει το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία και με εκείνον που ζει το διπλανό διαμέρισμα. Αυτό που χάνουμε σε βάθος, δηλαδή την άμεση διαπροσωπική σχέση, το κερδίζουμε σε πλάτος, επικοινωνώντας με ανθρώπους που, λίγα μόνο χρόνια πριν, δε θα γνωρίζαμε ποτέ.
Οι άμεσες σχέσεις παραμένουν αναντικατάστατες, αλλά και οι διαδικτυακές αποδεικνύονται εξαιρετικά λειτουργικές και παραγωγικές. Προσωπικά, αν ήμουν υποχρεωμένος να επιλέξω ανάμεσα στις δύο, θα διάλεγα χωρίς δισταγμό τις πρώτες. Αλλά, θα με στεναχωρούσε πολύ η απώλεια των άλλων. Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με ένα συναμφότερον, πολύ καινούριο, αλλά ιδιαίτερα γοητευτικό.
Ας θίξουμε τώρα, όσο μας επιτρέπουν τα χρονικά περιθώρια, ελάχιστες από τις πολλές ενδιαφέρουσες πλευρές του νέου μέσου που μας απασχολεί.
Είναι τα μπλογκ επανάσταση στην επικοινωνία;
Δε νομίζω. Πραγματικές επαναστάσεις στην επικοινωνία ήταν η τυπογραφία και ο τηλέγραφος, που εκμηδένισαν τις δυσκολίες και τις αποστάσεις, για τη μεταφορά της πληροφορίας. Το διαδίκτυο, μέρος του οποίου είναι τα μπλογκ, απλά συνεχίζει, πάνω στην ίδια λογική. Κι επειδή έγινε μετά, ενσωματώνει όσα από τις προηγούμενες εποχές και τις προηγούμενες μορφές επικοινωνίας του ταιριάζουν. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της νέας επικοινωνιακής πραγματικότητας έχουν περιγραφεί ως εξής: Η δυνατότητα επικοινωνίας στο δίκτυο και η πρόσβαση σε πληροφορίες μπορεί να γίνει πολύτιμη. Μου φαίνεται ότι το internet θα γίνει πολύ γρήγορα το σημαντικότερο μέσο δημοσιοποίησης, γιατί καταφέρνει να προσομοιώσει την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας, καλύτερα από τα άλλα μέσα, μπορεί να επεκταθεί γεωγραφικά (στο χώρο) πιο γρήγορα από τα άλλα μέσα, η πρόσβαση σ’ αυτό μπορεί να γίνει φθηνότερη και από την χρήση του μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος. Πρέπει να είναι σαφές, ότι πρόκειται για μία αφαίρεση όπως η γλώσσα, η γραφή ή το χρήμα. Πολλές μέθοδοι αφαίρεσης, αυτό σημαίνει και επανασύνθεσης, συγκεντρώνονται σ’ αυτό το καινούριο μέσο κι αυτό του δίνει δύναμη. Είναι ελπιδοφόρο που αυτή η επαναδιάταξη στην τηλεπικοινωνία, κι όσο απ’ αυτήν αποστραγγίζεται στην επικοινωνία, μπορεί να γίνεται με αποκεντρωτικές αρχές. Παρόλ’ αυτά μη ξεχνάτε ότι η ουσία βρίσκεται αλλού και μ’ αυτό δεν εννοώ τον κόσμο των ιδεών.(1)
Αλλά εκτός από τις αισιόδοξους υπάρχουν και οι σκεπτικιστές, ένας από τους οποίους (2) υποστήριξε σε μια σχετική συζήτηση της καλύβας ότι το διαδίκτυο στην ουσία και τη λειτουργία του είναι κυρίως άπειρα αναλυτικό και άπειρα συνδυαστικό, όχι συνθετικό. Ότι καθοριστικός παράγοντας είναι η ίδια η μαζικότητα της χρήσης του μέσου, κάτι όχι κατ’ ανάγκην ταυτόσημο με τη δημοκρατικότητα. Και συμπλήρωσε: Από τη μαζικότητα επάγεται και η μοναδική ηθική του δικτύου: ότι τίποτα δεν απαγορεύεται, ότι όλα πρέπει να ακούγονται και τίποτα να μη λογοκρίνεται. Ακόμα και στο ελληνικό μπλογκοχωριό μπορεί κανείς να παρατηρήσει την εμμονή σ’ αυτήν την ηθική επιταγή. Αυτό μπορεί να μοιάζει και να είναι η ελευθερία του λόγου της νεωτερικότητας, μα στη λειτουργία του πράγματος είναι η θεμελιώδης συνθήκη ύπαρξης της μαζικότητας, του νέου κόσμου δηλαδή. Θα δείξει αν είναι και θαυμαστός.
Δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό, σε αυτό το σημείο, να τονίσω ότι το πρόβλημα της σύνθεσης είναι η μεγάλη αδυναμία, του σύγχρονου ανθρώπου, όπως τον διαμόρφωσε το δυτικό παράδειγμα. Και σα να μην έφτανε αυτό, το άπειρο της πληροφορίας που έχει στη διάθεσή του τον αποπροσανατολίζει, τον κάνει να αισθάνεται ότι έχει κιόλας κατακτήσει την ουτοπία του αναγεννησιακού ανθρώπου. Κλείνω την παρένθεση αυτή, όσο είναι καιρός – και επανέρχομαι στα μπλογκ!
Είναι ενδιαφέρον ότι, χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, δίνεται η δυνατότητα για νέους συνδυασμούς του λόγου με εικόνα και ήχο, σε όλες τις πιθανές παραλλαγές τους. Ωστόσο, το κύριο συστατικό του ιστολογείν παραμένει ο γραπτός λόγος, με όλες του τις συμβάσεις, ο οποίος ορισμένες φορές, ανάλογα με το θέμα της συζήτησης, δανείζεται χαρακτηριστικά του προφορικού λόγου, όπως η ταχύτητα, τα αστειάκια, οι ατάκες. Όπως παρατήρησε ένας σχολιαστής στην καλύβα, εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι αποτελεί και, τρόπον τινά, δημόσιο, «τελετουργικό» λόγο: ο λόγος του καθενός μας εδώ μέσα δεν είναι ούτε ακριβώς ο προφορικός του λόγος ούτε ο γραπτός, αλλά μία ιδιόλεκτος που διαμορφώνεται από (και διαμορφώνει) την επιλεγμένη δημόσια περσόνα του.(3)
Τα μπλογκ αντιμάχονται ή βοηθούν τις συλλογικότητες;
Η εμπειρία δείχνει ότι τα μπλογκ όχι μόνο δεν αντιμάχονται τις συλλογικότητες, αλλά μπορεί να τις βοηθήσουν, καθώς ευνοούν τη διαδραστική, αμφίδρομη αλλά και οριζόντια επικοινωνία. Μόνο που όλα (και όλοι) βρίσκονται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένοι στην κριτική. Αλλά αυτό δε νομίζω πως είναι κακό. Παραπλήσιο ερώτημα είναι αν τα μπλογκ αποτελούν τα ίδια ένα κοινωνικό κίνημα ή αν μπορεί να αναπτυχθούν επιμέρους κινήματα μέσα από αυτά. Στο πρώτο, η δική μου απάντηση είναι αρνητική, στο δεύτερο αρνητική με επιφυλάξεις. Το μέσον που χρησιμοποιούμε μπορεί να διευκολύνει τη διάδοση μιας ιδέας ή ενός αιτήματος, να φέρει σε επαφή ανθρώπους. Αλλά η δημιουργία μιας νέας συλλογικότητας, ενός κινήματος ή ακόμα και μιας πετυχημένης δραστηριοποίησης ή καμπάνιας (που είναι το πιο απλό) είναι διαφορετική υπόθεση. Στο σημείο αυτό (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα) υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, χαρακτηρίζεται δημόσια από μέλη της ως «κόμμα του διαδικτύου», με την έννοια ότι το ίντερνετ (και τα μπλογκ) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του νέου κόμματος, αλλά και στην προώθηση της πολιτικής του αντζέντας.
Η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι το κύριο θέμα των μπλογκ, κατά καιρούς όμως απασχολεί εκατοντάδες ιστολόγους, ανάλογα με τη συγκυρία και την επικαιρότητα. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια πολύ γρήγορη αύξηση των αμιγώς πολιτικών ιστολογίων, μερικά από τα οποία πετυχαίνουν υψηλές επισκεψιμότητες και γίνονται δημοφιλή. Αλλά αυτό συμβαίνει μονάχα σ’ εκείνες τις ευτυχείς περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του πολιτικού μπλογκ είναι πρώτα απ’ όλα καλός μπλόγκερ – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Με τα προηγούμενα δεν εννοώ τα μπλογκ των βουλευτών, τα οποία επίσης αυξάνονται σε αριθμό τελευταία και με τα οποία δεν μας επιτρέπει ο χρόνος να ασχοληθούμε περισσότερο.
Δυο λόγια για τις περσόνες
Οι περισσότεροι μπλόγκερ (σε μια αναλογία 60/40, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, αλλά περιγράφει την κατάσταση ενάμισι χρόνο πριν) χρησιμοποιούν ψευδώνυμα – περσόνες. Είναι ενδιαφέρον το φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά, οι περσόνες να καλλιεργούν το χαρακτήρα και το ύφος τους, να αυτονομούνται από τα πρόσωπα που τις δημιούργησαν και να «ζουν» μια ξεχωριστή ζωή στη μπλογκόσφαιρα! Η περσόνα είναι το αποτέλεσμα της δυνατότητας που δίνουν τα μπλογκ στον καθένα, να μην αποκαλύπτει την ταυτότητά του στους διαδικτυακούς συνομιλητές του. Έχουν γίνει ατελείωτες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στα μπλογκ γύρω από αυτό το θέμα – και υποθέτω ότι θα γίνουν κι άλλες στο μέλλον. Περιορίζομαι να σημειώσω εδώ ότι όπως η επωνυμία δεν εξασφαλίζει την ποιότητα και την εγκυρότητα του εκφερόμενου λόγου, έτσι και η ψευδωνυμία (η περσόνα δηλαδή) δεν αναστέλλει αυτά τα ζητούμενα.
Η δική μου εμπειρία από το μπλόγκιν
Ελπίζω, ως τώρα να μη σας έκανα να πλήξετε αφόρητα – αν και περνάει από το μυαλό μου κάτι τέτοιο. Μέχρι χθες το βράδυ προβληματίστηκα πολύ για το τι θα μπορούσε να ενδιαφέρει ένα μικτό ακροατήριο, από μπλόγκερ και ανθρώπους που δε γνωρίζουν πολλά πράγματα για τα ιστολόγια. Αφού ο τίτλος της εκδήλωσης είναι η εμπειρία του μπλόγκιν, σκέφτηκα πως, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση γύρω από ένα θέμα που πολύ δύσκολα παρουσιάζεται, να προσπαθήσω να σας παρουσιάσω τη δική μου εμπειρία.
Το 2005 ήταν μια πολύ σκληρή χρονιά για μένα. Ό,τι είχα και δεν είχα, η ίδια μου η ζωή, παίχτηκε κορώνα γράμματα. Στο περιθώριο της πραγματικής ζωής, ανακάλυψα τα μπλογκ και μου άρεσαν. Για δυο ή τρεις μήνες, όποτε ήθελα να ξεκουραστώ ή να ξεχαστώ, σεργιανούσα στη μπλογκόσφαιρα. Τότε, εκείνη τη μακρινή εποχή, τα μπλογκ ήταν ελάχιστα, σε σχέση με το σημερινό αριθμό τους. Ήταν πολύ εύκολο, καθώς είμαι εθισμένος από παιδί στην ανάγνωση, να μελετήσω τα περισσότερα και να τσεκάρω στα «αγαπημένα» του υπολογιστή, όσα μου δημιούργησαν τη διάθεση να τα επισκεφτώ ξανά. Κάτι που είναι απολύτως αδύνατο σήμερα, με τα δεκάδες χιλιάδες ιστολόγια που υπάρχουν.
Σερφάροντας εδώ κι εκεί έβλεπα μια δυνατότητα που δεν την είχα φανταστεί ως τότε: ότι μπορούσα μέσα από ένα μπλογκ να παρουσιάσω τα γραφτά μου σε κάποιους ανθρώπους, που όπως κι εγώ, κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, αγνοώντας τη διαδικασία της κλασσικής έντυπης έκδοσης. Στο σημείο αυτό εκμεταλλεύτηκα, χωρίς να το ξέρω, την πρώτη από τις πολλές δυνατότητες των μπλογκ – την άμεση, σε μηδενικό χρόνο, υλοποίηση της ιδέας: Το πρωί το αποφάσισα, το μεσημέρι ήμουνα κιόλας μπλόγκερ. Η ιστορική ημερομηνία της γέννησης των «μυστικών του Κόλπου» ήταν 6 Σεπτεμβρίου 2005.
http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2005/09/blog-post_112603426184472551.html
Πέντε φωτογραφίες από το κινητό, ένα επεξηγηματικό κειμενάκι, ανάρτηση. Και, ω του θαύματος, την ίδια μέρα, έφτασαν τα πρώτα σχόλια! Το δεύτερο ήταν της όμορφης κυρίας που κάθεται δίπλα μου, της Ψιλικατζούς:
Πάνο καλωσήρθες,(πολύ δυναμικά, όπως βλέπω).
Εν αναμονή μουσικών και οικολογικών ταξιδιών, λοιπόν!
(ψοφάω για μυστικά, γουστάρω τρελλά τον τίτλο!).
Καλοτάξιδος λοιπόν.
Από τότε μου έμεινε η συνήθεια, όποτε καλοσορίζω έναν νέο ιστολόγο, να του εύχομαι «καλοτάξιδος». Γιατί, όπως ήξερε ήδη η Κωσταντίνα, το μπλογκ είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι που μπορεί να τελειώσει πολύ γρήγορα – ή να κρατήσει πολύ καιρό και να σε φέρει σε πρωτόγνωρες πολιτείες. Κι από την άλλη μεριά, αν είσαι τυχερός, να σε φέρει σε επαφή, σε γνωριμία, σε φιλία, με δεκάδες και εκατοντάδες ανθρώπους, που θα ακούσουν τις ιστορίες σου και θα παρακινηθούν να αφηγηθούν τις δικές τους.
Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, αλλά μπορεί να είναι ενδεικτικοί.
Στα δυόμιση χρόνια που ασχολούμαι με το μπλόγκιν έφτιαξα έξι ιστολόγια και συμμετείχα σε ένα έβδομο. Ανέβασα πάνω από 1600 θέματα (ποστ) που δέχτηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις και περίπου σαράντα χιλιάδες σχόλια. Τους τελευταίους μήνες, έντεκα χιλιάδες ξεχωριστοί άνθρωποι επισκέπτονται κάθε μήνα την «καλύβα ψηλά στο βουνό» – κι απ’ αυτούς οι τέσσερις χιλιάδες περίπου είναι τακτικοί αναγνώστες της. Το πιο σημαντικό, γνώρισα πολλές δεκάδες ανθρώπους και μίλησα μαζί τους αστεία και σοβαρά. Για λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, πολιτική, σχέσεις, ιστορία,
…αλλά και για ταξίδια, στοχασμούς, βιβλία, τσίπουρα και μεζέδες, ανθρώπινα πάθη και λάθη, φωτογραφίες, γυναίκες, διακοπές, παρέες, για τη δουλειά, την οικογένεια, τις μνήμες του παρελθόντος, για τη Θεσσαλονίκη και την Περαία – αλλά και για την ίδια τη μπλογκόσφαιρα, τον ιδεατό χώρο που κυκλοφορούμε και που έγινε κιόλας μια μεγάλη πολιτεία, ίση ή και μεγαλύτερη από την Καβάλα.
Εκτός από αυτά, υπήρχε πολύ συχνά ο σχολιασμός της καθημερινότητας, πολιτικής και κοινωνικής. Αλλά και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό για μένα: τα σχόλια που δέχτηκα για τη λογοτεχνική μου δουλειά, δηλαδή για περισσότερα από πενήντα διηγήματα και αφηγήματα, ένα μυθιστόρημα, ένα θεατρικό έργο – και για τα κομμάτια που ετοίμασα πειραματιζόμενος με το καινούριο μέσο που είχα στη διάθεσή μου, δηλαδή συνδυασμούς εικόνας και λόγου, μουσικές μυθοπλασίες, διαδικτυακά κόμικ και διαδραστικά σατιρικά ποιητικά γυμνάσματα.
Τέλος, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των «μυστικών του Κόλπου» και της «καλύβας» υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι οι φιλοξενίες κειμένων που γράφτηκαν από φίλους που γνωρίζω προσωπικά, αλλά και αγνώστους, ανθρώπους που δεν γνωρίζω παρά το διαδικτυακό τους ψευδώνυμο. Και δε μιλάμε για έναν και δύο, αλλά για περισσότερους από είκοσι!
Τα μπλογκ μου, ιδιαίτερα η καλύβα, είναι η ψηφιακή αντανάκλαση του πραγματικού μου εαυτού. Όχι ολοκληρωτική, όχι εφ’ όλης της ύλης. Υπάρχουν πάντοτε πτυχές που δεν προορίζονται για κοινή θέα, καταστάσεις, εμπειρίες, σκέψεις, που μπορούν να συζητηθούν μονάχα στα πλαίσια του ιδιωτικού βίου και των φίλων της πραγματικής ζωής. Αλλά, ακόμα κι έτσι, τα μπλογκ μου είναι αντιπροσωπευτικά για το τι είμαι, τι σκέφτομαι, τι με ενδιαφέρει. Το ταξίδι ως τώρα ήταν συναρπαστικό και, αν υπάρχει υγεία και τύχη, θα συνεχιστεί. Οι στίχοι του Άρη Αλεξάνδρου, στην προμετωπίδα των «μυστικών του Κόλπου»
http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/
Δοκίμαζε, συνέχισε τα γυμνάσματά σου. Κοίτα που κ’ η θάλασσα ανακατεύει συνεχώς ουρανό και φύκια πασχίζοντας να βρει το σωστό της χρώμα
εξακολουθούν να μου μιλάνε. Και για τη σχέση μου με τους ανθρώπους που συναντάω στα ιστολόγια, τα λέει όλα ο στίχος του Γιώργου Σεφέρη, στην καλύβα:
σε κοίταζα μ’ όλο το φως και το σκοτάδι που έχω.
—
(1) delta-kapa
(2) Αντώνης
(3) π2
79 Σχόλια
Comments feed for this article
22 Μαρτίου, 2008 στις 8:03 μμ
σχολιαστής
Δε δουλεύει το ριμάδι
22 Μαρτίου, 2008 στις 8:07 μμ
Ασμοδαίος
Δοκιμάστε να γράψετε τη διεύθυνση χωρίς την τελεία.
22 Μαρτίου, 2008 στις 8:28 μμ
draminos
Τέλειο το live-streaming. Συνεχίστε έτσι μπράβο παιδιά η επανάσταση των blogs δεν μπορεί να ανατραπεί! Ζήτω!
22 Μαρτίου, 2008 στις 8:58 μμ
26
πολύ καλή λήψη ..
μερικά προβλήματα με τον χαμηλό ήχο
συγχαρητήρια αδέρφια!
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:21 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Πανο,
ωραια η Ψιλικατζου!!!
Μολις εμπνευστηκα και ηδη ξεκινησα να γραφω το επος:
«Η Ψιλικατζου και ο Χονδρεμπορος».
Προκειται για ενα αριστουργημα γεματο απο:
παθη και μίση!
μυστηριο και ερωτες!
παθη και μίση! (αυτο το΄παμε)
διαδυκτιακες εριδες και λογοκρισιες!
ανωνυμες απειλες και φιλοσοφικες αναζητησεις!
Καβαλα και πεζοπορια!
φραγκα, ταγκα και τσιμπιδακια για τα μαλια!
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:22 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Πανο,
σε βλεπω!
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:28 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Δεν εχω ακουσει κουβεντα για το ΙΘΙ. ακομα.
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:29 μμ
Πάνος
Τι να σου πω, δεν έστειλες τον πανηγυρικό…
Θα σε στείλω, όμως: ανάμεσα στους ακροατές εδώ είναι η σκουπίτσα!
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:31 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Αυτη την Καβαλιωτοπουλα που μιλησε πριν, για δειξε τη στη οθονη ?
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:33 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Για δειξε τη Σκουπιτσα, επειγοντως!
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:34 μμ
Πάνος
Ο παππούς – μπλόγκερ που μιλάει έχει βάλει στο μάτι τη σκουπίτσα…
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:35 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Θα τονε γαμησω!
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:48 μμ
johnvellis
Αυτό είναι το blogging. Όποιος προλάβει τον θείο είναι καταδικασμένος.
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:50 μμ
Πάνος
Από Θεσσαλονίκη ήρθαν ο όνειρος και ο Άργος. Από Αλεξανδρούπολη, κατευθυνόμενος προς Θεσσαλονίκη, ο βιογιάννης.
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:53 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Που βρεθηκε η Σκουπιτσα στην Καβαλα ρε Πανο, βλεπω πολλες, ποια απ, ολες ειναι?
22 Μαρτίου, 2008 στις 9:55 μμ
Πάνος
Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει…
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:05 μμ
π2
Συγχαρητήρια κι από καθυστερημένο ακροατή, και φροντίστε να περάσετε καλά μετά! 🙂
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:08 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Δεξτε την ομιλητρια
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:10 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Βγαλτη, βγαλτη
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:12 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Το κασερι ?
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:24 μμ
Πάνος
Τελειώσαμε – πάμε για τσίπουρα!
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:24 μμ
ο θειος Ισιδωρος
φατε και κανενα κοψιδι για μενα!
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:27 μμ
Ασμοδαίος
Συγχαρητήρια! Χεβ φαν! 🙂
22 Μαρτίου, 2008 στις 10:49 μμ
coolplatanos
Συγχαρητήρια! Πιείτε κάνα τσίπουρο και για μας!
22 Μαρτίου, 2008 στις 11:30 μμ
nik-athenian
Δεν κατάλαβα γιατί στριτζώθηκε η κερία στο τέλος. Τί ζόρι τραβούσε;
Πάντως όπως και να το κάνουμε, υποθέτω ότι το τσιπουράδικο θα ήταν φίσκα, ενώ η αίθουσα της παρουσίασης ντεμί.
22 Μαρτίου, 2008 στις 11:47 μμ
Zorba The Greek
Τσίπουρο; Εγώ είμαι «Ευρωπαίος» – προτιμώ κρασί ή μπύρα. Προσοχή μη βαρυστομαχιάστε όμως.
23 Μαρτίου, 2008 στις 12:19 πμ
Λουίζα Κορνάρου
μια χαρά πήγε – ωραίοι ήσασταν! – οι «εισηγήσεις» επαρκέστατες- ο ήχος ελαφρώς προβληματικός κατά περιόδους – φιλιά στην Κωσταντίνα – καλά πιώματα τώρα!
23 Μαρτίου, 2008 στις 12:52 πμ
athan
Ωραία η παρουσίαση στην Βιβλιοθήκη! Κρατώ το ότι η καλύβα είναι αντανάκλαση του εαυτού σου! Πρέπει να΄σαι πολύ πλούσιος ως χαρακτήρας,,, Ως ακροατής ένοιωσα πολύ ωραία!
23 Μαρτίου, 2008 στις 2:03 πμ
Πάνος
Το μπλόγκ της εκδήλωσης:
http://hempeiriatoublogging.wordpress.com/2008/03/22/hello-world/#comments
(τα ρέστα αύριο βράδυ…)
23 Μαρτίου, 2008 στις 8:06 πμ
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Η εκδήλωση στην Καβάλα για το blogging
[…] κατάφερα και την άκουσα αρκετά καθαρά, ενώ υπήρχε και στη σελίδα του και μπόρεσα να τη διαβάσω για να καταλάβω καλύτερα […]
23 Μαρτίου, 2008 στις 11:47 πμ
Βαγγέλακας
Ο θείος Ισίδωρος μίλησε. Εγώ πάντως θέλω νά δώ τήν συντονίστρια…
23 Μαρτίου, 2008 στις 1:50 μμ
bioannis
Ήμουν και εγώ εκεί ! Ζήσαμε μια ιστορική και ωραία ατμόσφαιρα. Πάντα τέτοια χωρίς τους φοβικούς που εμφανίστηκαν τελευταία στιγμή, για να δώσουν το τελευταίο (μίζερο) στίγμα της συνάντησης.
23 Μαρτίου, 2008 στις 3:26 μμ
Poetic Justice
Καλή φάση, ήταν πιο ωραία από όσο περίμενα. Η συνέχεια στη Θεσσαλονίκη ίσως…
23 Μαρτίου, 2008 στις 5:00 μμ
gazakas
Ζήλεψα που δε μπορούσα ούτε να έρθω ούτε να παρακολουθήσω 😦
Η ομιλία πάντως με καθήλωσε. Ομολογώ ότι το πρώτο μέρος της μου θύμισε πάρα πολύ τα κείμενα του Ουμπέρτο Έκο. Αν το διάβαζα ανυπόγραφο θα ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι είναι δικό του. Όσο για το δεύτερο μέρος -για να φανώ και συνεπής στη διαδραστικότητα του μέσου- οφείλω να πω ότι κι εγώ χάρηκα, Πάνο, που σε γνώρισα, αρχικά μέσα από το μπλογκ σου και έπειτα δια ζώσης…
23 Μαρτίου, 2008 στις 5:32 μμ
Πάνος
Το ποστ του Υπουργού (ένας είναι ο Υπουργός!) για τη συνάντηση της Καβάλας:
http://zouri.blogspot.com/2008/03/blog-post_22.html
23 Μαρτίου, 2008 στις 6:05 μμ
Πάνος
gazakas,
για κάθε τυχόν ομοιότητα του κειμένου με τον Ουμπέρτο (η βασικότερη ομοιότητά μου μαζί του είναι ότι και οι δύο έχουμε μούσι…), υπεύθυνοι είναι ο delta-kapa, o Αντώνης και ο π2, τους οποίους αντέγραψα …ασυστόλως, από αυτό εδώ το ποστ της καλύβας:
https://panosz.wordpress.com/2007/10/14/blogs-3/
…και τους ευχαριστώ εγκαρδίως!
*
poetic justice,
καλή θα ήταν μια συνάντηση των 250+ μπλόγκερ της Μπουγατσαδούπολης. Όχι για να θεωρητικολογήσουμε, αλλά για να γνωριστούμε – και να περάσουμε καλά!
*
βιογιάννη,
στο περιστατικό του φινάλε νομίζω ότι δίνεται δυσανάλογη έκταση (βλ. συζήτηση στην coolplatanos). Καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του και να ακουστεί, έστω κι αν αυτή (η άποψη) ακούγεται …κάπως. Η Κωσταντίνα απάντησε με χιούμορ, εγώ ούτε καν ήξερα ότι θα υπήρχαν εκεί τα βιβλία μας – ούτε και τα είδα!
(εκ των υστέρων έμαθα ότι πουλήθηκαν …δύο – τα κονομήσαμε πάλι! 🙂 )
*
Βαγγέλακα,
ποιά συντονίστρια; Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα…
*
athan, Λουϊζα, Ασμοδαίε, π2, δραμινέ, Βελησάρη,
θενξ!
*
Ζορμπά,
και το τσίπουρο καλό είναι…
*
νικ-αθηναίε,
η αίθουσα ήταν …μεγάλη! 🙂 Το περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ο διάλογος που αναπτύχτηκε και οι απόψεις που ακούστηκαν από τους παρόντες – οι οποίοι ήταν μισοί μισοί μπλόγκερ και μη μπλόγκερ!
*
Γιάννη Β,
ο θείος χθες πρέπει να έπαθε μια ψυχολογία, όταν έμαθε ότι ένας άλλος γέρων (και δη μπλόγκερ) πλεύριζε τη σκουπίτσα! 😉
23 Μαρτίου, 2008 στις 6:21 μμ
Πάνος
«Η πράσινη διανόηση της Καβάλας», από τον Argos, εδώ:
http://argos.wordpress.com/2008/03/23/green/
23 Μαρτίου, 2008 στις 6:42 μμ
johnvellis
«Πάντα μας φοβίζει ένα μέσο που δεν κατανοούμε. Πάντα μας φοβίζει η έλλειψη ελέγχου, ε; Ευτυχώς εδώ το σύστημα είναι φτιαγμένο για να είναι άναρχο».
Aναρχική καρδιά μου πως blogάρισες…
23 Μαρτίου, 2008 στις 7:14 μμ
czubul
Πρωτο ποριακή πρωτοβουλία η χθεσινή, περιστατικά σαν αυτό του τέλους καλύτερα να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και χιούμορ που οι διοργανωτές σίγουρα έχουν σε περίσσεια αν και καταλαβάινω ότι είναι καμιά φορά δύσκολο.
23 Μαρτίου, 2008 στις 10:43 μμ
Πάνος
Αναλυτικό ρεπορτάζ (και πολλές φωτογραφίες) από την εκδήλωση, από τον Oneiros:
http://oneiros.gr/blog/2008/03/23/kavalablogging
24 Μαρτίου, 2008 στις 12:02 πμ
nik.athenian
Το μπλόγκιν και οι μπλόγκερς και ο νόμος που έρχεται κλπ κλπ.
Και ούτε μια κουβέντα δεν βλέπω για την προσωπική, φυσική λάμψη της Κας Δελημήτρου. Καμιά φορά το δέντρο είναι ομορφότερο από το δάσος.
24 Μαρτίου, 2008 στις 12:15 πμ
Εκδήλωση για το blogging στην Καβάλα
[…] Καβάλα, 22 Μαρτίου 2008: Η εμπειρία του blogging [Πάνος Ζέρβας] […]
24 Μαρτίου, 2008 στις 12:51 πμ
gazakas
Πράγματι έχεις δίκιο, δεν εννοούσα όμως τόσο ομοιότητα απόψεων όσο ομοιότητα ύφους και μεθόδου…
24 Μαρτίου, 2008 στις 1:22 πμ
Μαύρο πρόβατο
Μπράβο,
η εξιστόρηση της μπλογκο-εμπειρίας σου καθηλωτική!
Κρίμα που δεν πήρα πρέφα το «λάιβ» – δυστυχώς η έτερη προσκεκλημένη δεν έχει βάλει κάπου σχετικό κείμενο (ή δεν το βρίσκω εγώ;;)
Τα ευτράπελα στο τέλος (όσο μπόρεσα ν’ανασυνθέσω το «ψηφιδωτό» από όσα έγραψαν μερικοί παρευρισκόμενοι ) νομίζω έχουν και δεν έχουν σημασία: καμμία για την καθαυτό συζήτηση για το μπλόγκινγκ και για τους ομιλητές, κάποια για την υποδοχή (reception) του μπλογκινγκ από το γιώργο-άλλαξέ-τα-όλα-πασοκ…
24 Μαρτίου, 2008 στις 7:18 πμ
Πάνος
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
*
νικ,
εδώ πέφτεις έξω: δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ποστ/ σχόλιο που να μην αναφέρεται με κάποιον τρόπο στην «προσωπική, φυσική λέμψη της Κας Δελημήτρου»!
*
gazakas,
ΟΚ!
*
μαύρο πρόβατο,
η Κωσταντίνα δεν έχει βάλει κάπου όσα είπε – καλό ρεπορτάζ γι’ αυτά κάνει ο Oneiros.
Ξέρεις τα …αγνά μου αισθήματα για το ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ, αφού είσαι από τους παλιότερους συν-ομιλιτές μου στη μπλογκόσφαιρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αδυνατώ να καταλάβω τι εμπλοκή μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ και ο «Γιώργος»…
24 Μαρτίου, 2008 στις 10:29 πμ
σχολιαστής
Mεγάλοι γύφτουλες, κάτι Καβαλιώτες. 🙂
24 Μαρτίου, 2008 στις 1:07 μμ
Stelios Levantis
Πάνο, συγχαρητήρια! Πλήρης η παρουσίασή σου και περιεκτική. Όμορφη ήταν συνολικά η εκδήλωση και επίτερψέ μου να δώσω από εδώ τα συγχαρητήριά μου και στη συμπαρουσιάστριά σου, την Κωνσταντία, αλλά και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Στο ψητό! Θέλω να συμβάλω στη συζήτηση που έχει ανοίξει από καιρό και θα κρατήσει, κατά τη γνώμη μου, καιρό, με τα παρακάτω σχόλια:
1) Σε ό,τι αφορά την αίρεση των δεσμεύσεων του χώρου και του χρόνου συμφωνώ ως προς το τεχνικό μέρος. Αν δούμε όμως τον χώρο και τον χρόνο ως κοινωνικές κατηγορίες, πολλοί από τους -οικονομικούς, φυλετικούς, μορφωτικούς- περιορισμούς της κοινωνίας αντανακλώνται στην μπλογκόσφαιρα (δες το προφίλ του έλληνα μπλόγκερ στην έρευνα του Βασίλη Καραμπάση: 64% άντρες, ΜΟ ηλικίας 31, 66% παν/μιακή εκπαίδευση κ.ά). Εντούτοις, πιστεύω πως η τάση είναι προς την αναίρεση αυτών των περιορισμών και ελπίζω, στις επόμενες γενιές, που μεγαλώνουν με υπολογιστές και internet, ο κάθε «κακομοίρης» να έχει ή να συμμετέχει σε μπλογκ και να εκφράζεται.
2) Το θεωρώ αυτό πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό, γιατί, αν το blogging γίνει ένα εργαλείο ολόκληρης της κοινωνίας, μπορεί να γίνει «ένας δρομος που δεν είχαμε ποτέ. Εγώ δεν είχα μάθει στη ζωή μου να διαβάζω, τα τελευταία χρονια διάβασα περισσοτερο απ’ οτι στα 25 πρώτα χρονια της ζωής μου. Αν μάθουμε να διαβάζουμε απ’ την οθόνη, θα μάθουμε να διαβάζουμε παντου, να κοινωνούμε. Το blogging δίνει εντατικά μαθήματα κοινωνικοποίησης», όπως είπε το Καλτσόβρακο (αντιγράφω από oneiros) και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
3) Αυτό νομίζω απαντάει και στο θέμα που θέτεις, αν το blogging είναι υποκατάστατο. Όχι μόνο δεν είναι υποκατάστατο, αλλά συμπληρώνει και βελτιώνει την «παραδοσιακή» επικοινωνία, ιδιαίτερα μέσω της ψευδωνυμίας – που δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, παρά «τη μάσκα που κρύβεις κάτω απ΄ τη μάσκα που φοράς» (Τρύπες). Αν ο μπλόγκερ «παθαίνει» αυτά που λέει το Καλτσόβρακο, τότε μπορεί να τα μεταφέρει και στην in vivo επικοινωνία, βελτιώνοντάς την.
4) Πολύ ωραία η προσέγγισή σου και του σχολιαστή της «καλύβας» για την ιδιόλεκτο του blogging. Ως φιλόλογος με ενδιαφέρον για τη γλωσσολογία και την επικοινωνία εν γένει, ενθουσιάστηκα.
5) Σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση στο blogging, πέρα από τους ηθικούς φραγμούς ή τις αρχές που μπορεί να θέτει κάποιος, πιστεύω ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, διότι πλήττει την αξιοπιστία του blogger. Και μαζί με τη χαμένη αξιοπιστία πάει χαμένη και η διαφημιστική επένδυση.
6) Τέλος, εκείνο που εμένα με προβληματίζει, είναι το αν η ουσιαστική ελευθερία του μπλογκινγκ (ουσιαστική γιατί σε εξαναγκάζει σε ουσιαστική συζήτηση επειδή υπάρχει ο αντίλογος, και μάλιστα όχι αυτό που έχεις επιλέξει για αντίλογο), μπορεί να γίνει άλλοθι της ανελευθερίας στην πραγματική ζωή. Αν και, αν μάθεις να μιλάς και αποκτήσεις φωνή, είναι δύσκολο να δέχεσαι μετά να σιωπάς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος της διαδικτυακής εκτόνωσης με παράλληλη παθητικότητα στην «πραγματική» ζωή.
🙂
24 Μαρτίου, 2008 στις 5:25 μμ
Πάνος
Στέλιο,
επιτέλους – ένα σχόλιο με απόψεις και αντιρρήσεις σε όσα ειπώθηκαν! 🙂
Ελπίζω να έχουμε κι άλλα!
*
Η wordpress μάλλον έχει προηγούμενα μαζί σου και σε είχε βάλει στα spam, γι’ αυτό καθυστέρησε να εμφανιστεί το σχόλιό σου – δεν το είχα δει νωρίτερα.
24 Μαρτίου, 2008 στις 8:09 μμ
Πάνος
Δυο εφημερίδες της Καβάλας για την εκδήλωση:
http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_21987_1.asp
και
http://www.proininews.gr/?p=1358
24 Μαρτίου, 2008 στις 9:58 μμ
Σπύρος Ντόβας
ισορροπημένη, με καλό ρυθμό και πλήρης η τοποθέτηση σου Πάνο, κρίμα που δεν μπόρεσα να δω και το delivery της.
Δεν το έγραψε κανένας?
24 Μαρτίου, 2008 στις 10:22 μμ
johnvellis
Νομίζω Πάνο έχεις αρκετή εμπειρία στο blogging. Κάτι που θα μου χρειαστεί στη συνέχεια ως ερασιτέχνη αλλά φίλου του είδους και πειραματιστή.
Εγώ είμαι ειδικός στα forum αλλά το είδος αυτό με εμπνέει…θέλω το χρόνο μου.
24 Μαρτίου, 2008 στις 10:35 μμ
Rodia
Τι σαμποταζ ειχες κανει στον ηχο; ε; Μονο εσυ ακουγοσουν καθαρα και το skype! 🙂
25 Μαρτίου, 2008 στις 12:17 πμ
Elikas
Δεν σας καμάρωσα αλλά μου άρεσε πολύ το κείμενο σου Πάνο. Ακόμα κι αν δεν είπες λέξη από αυτό στην ομιλία.
Είμαστε ήδη μια μικρή Καβάλα, πες το ψέμματα… Εσύ κι η Κωνσταντίνα (και αρκετοί αλλά όχι πολλοί άλλοι) είσαστε η «Παλιά Πόλη». Η οποία κρύβει πάντα τους καλύτερους μεζέδες 😉
25 Μαρτίου, 2008 στις 1:25 πμ
Πάνος
Σπύρο,
θενξ. Δεν γράφτηκε- για τεχνικούς λόγους (οι οποίοι μου είναι ακατανόητοι, ούτως ή άλλως…) 😉
*
Γιάννη Β,
φαντάζομαι πως θα τα πούμε κι από κοντά το επόμενο ΣΚ.
*
Ροδιά,
ήμουν από εκείνους (τους λίγους) που έδωσαν βάση στις αγωνιώδες υποδείξεις των τεχνικών: το μικρόφωνο κοντά, αλλιώς χάνεται ο ήχος! (κάθε μισό λεπτό το έλεγαν, αλλά εις ώτα μη ακουόντων – άρα και μη ακουομένων…) 🙂
*
Elikas,
θενξ – το κείμενο το «είπα», σχεδόν όπως το διάβασες. Αυτό με την «Παλιά Πόλη» μου άρεσε, αλλά δεν είμαι τόσο παλιός: την πρώτη φουρνιά των μπλόγκερ ίσα που την πρόλαβα, ως αναγνώστης.
*
Στέλιο Λεβαντή,
επειδή η ώρα είναι περασμένη, κάποιες παρατηρήσεις πάνω στο σχόλιό σου θα περιμένουν ως αύριο…
25 Μαρτίου, 2008 στις 8:52 πμ
roidis
Ένα από τα καλύτερα κείμενα για το μπλόγκιν… Ειλικρινά εμείς οι του εξωτερικού ζηλεύουμε κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες.
Πάνο μου, συγχαρητήρια.
Που μπορώ να διαβάσω της Ντίνας;
25 Μαρτίου, 2008 στις 1:36 μμ
Πάνος
Ροϊδη,
ευχαριστώ. Όσα είπε η Κωσταντίνα δεν είναι γραμμένα πουθενά (προς το παρόν, τουλάχιστον). Υπάρχει περίληψη στο ρεπορτάζ του Oneiros
25 Μαρτίου, 2008 στις 2:17 μμ
Πάνος
Η Ροδιά για την εκδήλωση της Καβάλας:
http://rodiat7.blogspot.com/2008/03/kavala.html
25 Μαρτίου, 2008 στις 2:39 μμ
Πάνος
Για όσα γράφει ο Στέλιος Λεβαντής (24 Μαρτίου, ώρα 1:07):
1) Δε διαφωνούμε σε τίποτα. Η έρευνα περιγράφει την κατάσταση ενάμιση χρόνο πριν.
2) Μακάρι να ισχύει αυτό – προσωπικά έχω επιφυλάξεις. Όταν η «εκπαίδευση» (θα) γίνεται αποκλειστικά μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών, κάτι δε μου αρέσει… Θα προτιμούσα οι οθόνες να είναι μονάχα υποβοηθητικές στα υπόλοιπα.
3) Επιμένω ότι οι «πραγματικές» σχέσεις είναι αναντικατάστατες – και οι μοναδικές «ολοκληρωμένες». Γιατί περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα από την απλή συνομιλία, που εξασφαλίζει ο ιντερνετικός διάλογος. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να επικοινωνεί και με τη γλώσσα του σώματος, με το χαμόγελο, με μια χειρονομία, με την αύρα του άλλου. Κάποιος παλιός ευρωπαίος περιηγητής περιέγραφε σκανδαλισμένος τις συναντήσεις των εξόριστων Σουλιωτών, ως εξής: κάθονται με τις ώρες, καπνίζουν και δεν αλλάζουν κουβέντα μεταξύ τους! (από μνήμης). Κι όμως, οι Σουλιώτες επικοινωνούσαν μια χαρά, χωρίς να χρειάζεται να μιλάνε. Ελπίζω να έκανα κατανοητό αυτό που θέλω να πω.
4) Για την ιδιόλεκτο του μπλόγκιν υπάρχει αρκετό υλικό, σε διάφορα ποστ της καλύβας. Καιρού επιτρέποντος, θα προσπαθήσω να τα συμμαζέψω.
5) Για τη διαφήμιση τα λέγαμε αρκετή ώρα με τον καλτσόβρακο. Η βασική μου αντίρρηση είναι αισθητική: δε μου πάει. Από την άλλη, δε νομίζω ότι πρόκειται για κάτι φοβερό και τρομερό, αν και οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται πως τα μπλογκ έχουν ήδη μπει για τα καλά στη διαφήμηση (βλ. σχόλια cpil στο μπλογκ της εκδήλωσης)
6) Δεν είμαι τόσο επιφυλακτικός. Τα μπλογκ είναι μια άσκηση ελευθερίας στην έκφραση. Αυτό, ακόμα κι αν δεν κάνει καλό (δηλ. αν δεν μεταφέρεται στην πραγματική ζωή), σίγουρα δεν κάνει κακό!
25 Μαρτίου, 2008 στις 7:38 μμ
Stelios Levantis
Βασικά, με βρίσκεις σύμφωνο σε όλα. Μόνο να προσθέσω κάτι για τη διαφήμιση: συμμερίζομαι πλήρως τις αντιρρήσεις από πλευράς αισθητικής. Αλλά πιστεύω ότι δεν τελειώνει εκεί. Όλο και κάτι από την ανεξαρτησία σου θα πρέπει να θυσιάσεις, νομίζω. Ίσως να κάνω και λάθος.
Τα λέμε 🙂
25 Μαρτίου, 2008 στις 8:35 μμ
Έκλασαν και οι μπλόγκερς - Λαπούτα
[…] Πάνος Ζέρβας […]
26 Μαρτίου, 2008 στις 12:31 πμ
Πάνος
«θέλω να πω μια γνώμη»:
http://thelonapo.blogspot.com/2008/03/blogging_25.html
26 Μαρτίου, 2008 στις 1:01 μμ
Πάνος
O Κάλτσόβρακος:
http://kaltsovrako.wordpress.com/2008/03/26/0126mar2008/
26 Μαρτίου, 2008 στις 10:14 μμ
Πάνος
Ο Γιώργος Κρόγιας:
http://krogias.blogspot.com/2008/03/blogging_26.html
26 Μαρτίου, 2008 στις 10:30 μμ
Πάνος
Η Κωσταντίνα (αυτοπροσώπως!) στο μπλογκ του alzap:
http://alekos.blogspot.com/2008/03/h-x-psilikatzoy.html
26 Μαρτίου, 2008 στις 10:34 μμ
Πάνος
O Κώστας Χουβαρδάς:
http://chouvi.blogspot.com/2008/03/blogging-blogging_24.html
26 Μαρτίου, 2008 στις 10:39 μμ
Πάνος
Ο …ΓΑΠ!
http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?m=10525&rm=20785475&l=2
26 Μαρτίου, 2008 στις 10:42 μμ
Πάνος
Ο Κώστας Δεμερτζίδης (dermes):
http://diathlasis.blogspot.com/2008/03/blog-post.html
Γειά σου Κώστα!
27 Μαρτίου, 2008 στις 12:41 πμ
Αντώνης
Αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος… αναλογιζόμενος το εύρος εφαρμογής της ρήσης: η ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.
Ήμουν έτοιμος να διαφωνήσω με τον σκεπτικιστή που αναφέρεις Πάνο, αλλά μετά την ανάγνωση των λινκίων, διαθέτω μόνο μαντολάτο σε όποιον καταφέρει να διαβάσει ολόκληρη την απάντηση του γαπ. Πώς -ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς- τα γράφει ο άτιμος!
Κρίμας για την εκδήλωση και τις προοπτικές της.
27 Μαρτίου, 2008 στις 12:42 πμ
Το blogoκοτέτσι του ΠΑΣΟΚ και η “βαριά κουλτούρα” του δωδεκάποντου « kaltsovrako
[…] και το Mogulus. Αφού μίλησε ο Πάνος post-άροντας ταυτόχρονα το λόγο του στο blog του, συνέχισε η Κωνσταντίνα εξιστορόντας την εμπειρεία […]
27 Μαρτίου, 2008 στις 5:08 πμ
Μαύρο πρόβατο
Καλησπέρα,
φίλτατε Πάνο έλεγα (στις 24) οτι τα ευτράπελα (και πλέον, τα παρεπόμενα) της εκδήλωσης «έχουν κάποια σημασία για την υποδοχή (reception) του μπλογκινγκ από το γιώργο-άλλαξέ-τα-όλα-πασοκ»,
και επ’αυτού μου απάντησες :
Στη συγκεκριμένη περίπτωση αδυνατώ να καταλάβω τι εμπλοκή μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ και ο “Γιώργος”…
Μετά από εκατοντάδες σχόλια και καμμιά δεκαριά ποστς για το θέμα, μεταξύ των οποίων είναι και η τοποθέτηση της ψιλικατζούς και του καλτσό, φτάνουμε στον papandreou.gr με το παρακάτω εδάφιο:
Διαβάσαμε με πολύ σεβασμό το post ‘H X- Psilikatzou γράφει για το ΠΑΣΟΚ’ της Κωνσταντίνας Δελημήτρου (γνωστή και ως η blogger Ψιλικατζού) αναρτημένο στο blog του Alzap και νιώθουμε την ανάγκη να της ζητήσουμε συγγνώμη. Συγγνώμη για το έλλειμμα σεβασμού στο άτομο της, τόσο ως blogger και ως δημιουργού συγγραφέα. Μια συγγνώμη επ’ ονόματι όλων μας, όσων πιστεύουμε στα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του κάθε πολίτη
Μ’αυτά και μ’αυτά, πήρα θάρρος οτι σωστά είχα καταλάβει οτι η υπόθεση έχει ψωμί. Αναφέρομαι πάντα στη διατύπωση του προηγούμενου σχολίου μου, που επαναλαμβάνω παραπάνω (για τα περί αμορφωσιάς της ψιλικατζούς σημειώνω απλώς οτι είναι προσβολή και για όλους όσους βρίσκαμε μπόλικη τροφή για σκέψη και τόσα πράγματα να μάθουμε στα εξαιρετικά σημειώματα και σχόλιά της).
Μερικές ψηφίδες του παζλ: ο Πάρης Ανανιάδης και η Μαρίζα Τσακαλέρου είναι αντίστοιχα συντονιστής και αν. συντονιστής του «τμήματος διαδικτύου, πληροφορικής και νέων τεχνολογιών» για τη νομαρχιακή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο πρώτος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβολος με το συνδιασμό του νυν δημάρχου (ΠΑΣΟΚ) – όπως εξάλλου και η πρόεδρος της «Στέγης». Πρόκειται δηλαδή για τα στελέχη που ψάχνει και δε βρίσκει ο Γιώργος: νέοι, μορφωμένοι, στις νέες τεχνολογίες 🙂 Το αυτό ισχύει και για τους άλλους δύο «προσκεκλημένους-σφήνα», Γιώργο Κρόγια και Κώστα Χουβαρδά, που προστέθηκαν στο δελτίο τύπου δια χειρός της κ.Σαλπιγκτή (επαγγελματικού στελέχους του κόμματος).
Η ιστορία, όπως μου φαίνεται οτι την υπαινίσσονται η ψιλικατζού, ο καλτσό και ο Κώστας Δεμερτζίδης της «Στέγης»: περνάει στο σύλλογο η πρόταση του τελευταίου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Οι προσκεκλημένοι που ο ίδιος προτείνει είναι δύο μπλόγκερς από την κορυφή των δημοφιλέστερων – χωρίς άλλα κριτήρια. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την πρόεδρο. Ο τοπικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ πανικοβάλλεται, γιατί κάνει την συνεπαγωγή ‘αυτοί που φέρνουν στη «Στέγη» το θέμα του μπλόγκινγκ συνεργάζονται με υπονομευτές ‘+ ο Συνασπισμός πουλάει οτι είναι το κόμμα των μπλόγκερς η εκδήλωση θα γίνει διαφήμιση του Τσίπρα θα τη «διορθώσουμε» με το έτσι θέλω σε τρείς φάσεις: α) θα προσθέσουμε στην ανακοίνωση και δικούς μας προσκεκλημένους β) δε θα δουλέψουμε δα και για να έρθει κόσμος γ) μέσα στην εκδήλωση οι δικοί μας θα γίνουν ντε φάκτο ομιλητές.
Τα παρεπόμενα: γίνεται το ευτράπελο, το πράγμα συνεχίζει πλέον στη μπλογκόσφαιρα: εμφανίζονται οι πρώτες καταγραφές των διαδραματισθέντων, οι μπλόγκερς του υπερτοπικού ΠΑΣΟΚ ελαχιστοποιούν το συμβάν, ο alzap με προσωπική ευαισθησία αλλά και πολιτικό αισθητήριο αναρτά το ποστ της ψιλικατζούς, που αποδίδει άλλες διαστάσεις στο θέμα, όπως και το ποστ του καλτσό, στην ίδια γραμμή με τον alzap παρεμβαίνει και ο vrypan και τέλος, μπαίνει η ανακοίνωση του papandreou.gr
Η προϊστορία: από (αρκετά) πριν τις εκλογές, το επιτελείο του Γιώργου παρακολουθεί και γνωρίζει τη σημασία και την προοπτική της κομματικής παρέμβασης στη μπλογκόσφαιρα – βλέπει αμερικάνικες εκλογές, τη γαλλική καμπάνια για το ευρωσύνταγμα κτλ κτλ. Προσλαμβάνει μάλιστα και στέλεχος για να δουλέψει, ανάμεσα στ’άλλα, στην οργάνωση της προπαγάνδας με μπλόγκερς. Έρχονται οι εκλογές με τις γνωστές συνέπειες, και το καθήκον αλλάζει: πρόκειται για την συγκρότηση ενός δικτύου που απευθύνεται στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει Γιώργο. Στο δίκτυο αυτό (που συντονίζεται πρακτικά με τουίτερ και άλλα κόλπα), εντάσσονται και άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα το εσωστρεφές αυτό πράγμα να ελέγχεται οργανωτικά από τους «Γιώργους», αλλά πολιτικά να έχει τα δικά του, τοπικά ζητήματα. Αυτό που παρακολουθήσαμε χάρις στον «υπερβάλλοντα ζήλο» της κ.Τσακαλέρου, ήταν νομίζω το πώς μπερδεύτηκαν τα μπούτια του παλιού ΠΑΣΟΚ με το νέο στυλ. Η αντίφαση ενυπήρχε στο όλο αυτό δίκτυο, ανάμεσα στον «σκληρό» συντονισμό που απαιτούσε η υπέρ Γιώργου προπαγάνδα, και την αντίληψη της προώθησης της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών μέσω σόσιαλ μήντια που ανήκει στο βασίλειο της «ανανέωσης Γιώργου». (Αποδεικνύεται δε, οτι προς το παρόν το παιχνίδι μπορούν να το παίξουν σωστά μόνο λίγοι και πολιτικά έμπειροι.)
Αυτό εννοώ όταν λέω οτι τα ευτράπελα βοήθησαν να δούμε την υποδοχή του μπλόγκινγκ από το Γιώργο-άλλαξέ τα-όλα-ΠΑΣΟΚ.
Πολιτικό συμπέρασμα δεν υπάρχει. Όταν η μηχανή γυρίζει στο κενό, τι να σου κάνει η οργάνωση της παρέμβασης στη μπλογκόσφαιρα και όλο το γουέμπ;…
Γι αυτήν όμως και τα σοβαρά ζητήματα που γεννά θα άξιζε να μιλήσει κανείς. Είναι και η μόνη κριτική που έχω να κάνω στην άκρως ενδιαφέρουσα, thoughtful τοποθέτησή σου.
27 Μαρτίου, 2008 στις 7:40 πμ
Τελικά, η υπόθεση της Καβάλας έχει ψωμί… « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] https://panosz.wordpress.com/2008/03/22/kavala/#comment-35584 […]
27 Μαρτίου, 2008 στις 10:21 πμ
krogias
Ειλικρινά παιδιά εγώ και ο Χουβαρδάς ως bloggers από Ξάνθη και Ροδόπη αντίστοιχα, δεν γνωρίζαμε τίποτα για το τι προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες πριν την εκδήλωση. Εμείς ξέραμε απλά ότι προσκληθήκαμε και διαβάσαμε και το δελτίο τύπου. Ως εκεί.
Αυτό φωνάζω σε όλα τα posts και για αυτό μιλώ για άδικη επίθεση κατά του Χουβαρδά που παρέστη και για προσπάθεια εκμετάλλευσής μας από μέλος του Δ.Σ. της «Στέγης» που είναι και υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σχέση. Το μέλος του Δ.Σ. προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.
Και εγώ και ο Χουβαρδάς καταδικάσαμε την άδικη επίθεση στην Ψιλικατζού από την αρχή.
Για μια τιμή ζούμε. Όποιος θέλει το πιστεύει.
27 Μαρτίου, 2008 στις 10:44 πμ
σχολιαστής
Γενναία η πράξη του ΓΑΠ να ζητήσει συγγνώμη. Αλλά, «στην τελική», πορεύεται με τους καλαμοκαβαλάρηδες. Οι περισσότεροι πασόκες του μηχανισμού δε στρώνουν με τίποτα. Είναι γνήσια νομεγκλατούρα. Γι’ αυτό ότι πιάνει (ο ΓΑΠ) γίνεται κάρβουνο. Και μας έχει φορτώσει τον ΚΑΚ.
27 Μαρτίου, 2008 στις 12:59 μμ
DERMES
Γεια σου Πάνο. Διάβασε και το τελευταίο post στο blog μου, θα σου λυθούν κάποιες απορίες.. Συγγνώμη που σε έμπλεξα σε όλο αυτό…
27 Μαρτίου, 2008 στις 5:14 μμ
Ψιλικατζού και www.papandreou.gr « ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
[…] Καβάλα, 22 Μαρτίου 2008: Η εμπειρία του blogging […]
27 Μαρτίου, 2008 στις 6:21 μμ
Πάνος
dermes,
κρίμα που κλείνεις το μπλογκ σου. Και από εδώ σε ευχαριστώ για τη φιλοξενεία, αλλά και για την ευκαιρία της «εμπειρίας» που μου έδωσε η πρωτοβουλία που είχες. Προσωπικά εκτιμώ τα θετικά ως πολύ σημαντικότερα από τα αρνητικά! Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα, στην Καβάλα ή τη Μπουγατσαδούπολη.
(επί τη ευκαιρία, δες το μέηλ σου!)
10 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 1:00 μμ
Σκέψεις για το blogging « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] https://panosz.wordpress.com/2008/03/22/kavala/ […]
2 Ιανουαρίου, 2011 στις 10:23 πμ
Πάνος
Από τότε (Μάρτιος 2008) είδαμε μεγάλες αλλαγές στη μπλογκόσφαιρα – με κυρίαρχη την εισβολή δημοσιογραφικών (πολλά εκ των οποίων ντιπ λούμπεν) σάιτ, τα οποία καταχρηστικά ονομάστηκαν μπλογκ (και δημιούργησαν μεγάλη σύγχιση σχετικά με το τι είναι μπλογκ και τι μπλογκ …μαϊμού). Ωστόσο, οι σκέψεις που είχα αναπτύξει στην εκδήλωση της Καβάλας νομίζω ότι παραμένουν επίκαιρες.
9 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:48 πμ
Οι «φίλοι» του facebook είναι φίλοι; | Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] Ενδιαφέρον ερώτημα… Αλλά πριν το φ/μπ υπήρχαν τα μπλογκ (ακόμα υπάρχουν – έχω τη γνώμη ότι θα υπάρχουν και μετά το φ/μπ ) και οι προβληματισμοί ήταν παρόμοιοι. Αφού διαβάσετε το άρθρο της κ. Πουλίδου δείτε ένα δικό μου κείμενο με αντίστοιχους προβληματισμούς, από μια συνάντηση στην Καβάλα, το 2008: https://panosz.wordpress.com/2008/03/22/kavala/ […]