Το παρόν απεστάλη ευγενώς εις την καλύβα, υπό του Κοινωφελούς Ιδρύματος θείος Ισίδωρος, το οποίον τελεί υπό την αιγίδαν της Ακαδημίας Αθηνών(ε). Ο ισόβιος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος (ο θείος Ισίδωρος, δηλαδή) δεν θέλησε να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους προέβη εις την βαρυσήμαντη αυτή κίνηση, να κυκλοφορήσει στα ιστολόγια αυτό το δοκουμέντο της ιατρικής. «θα τα πούμε στα σχόλια, ανηψιέ!» είπε και έκλεισε αινιγματικά το μάτι. Το υπέθεσα, δηλαδή, διότι στο τηλέφωνο μιλούσαμε.

*

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΥΠΟ

ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ Ι. ΣΟΥΤΣΟΥ

Διδακτορος της Ιατρικης, Στρ. Ιατρου της φρουρας Αθηνων, Ιπποτου του Ταγματος του Σωτηρος και της Λεγεωνος της Τιμης κ.λ.π.

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ,

ΕΚ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΑΖ. Δ. ΜΙΑΛΑΡΑ

(Οδος Πειραιως Αρ. 27)


Την μαλακιαν δυσκολως δυναται τις να υπερνικησει και ειναι δυστυχως μια των επι πλειστων χρονων παραμενουσων εξεων, διοτι η πραξις,εις ην συνισταται η μαλακια, δια της επαναληψεως προκαλει νεας συναισθησεις, αιτινες, αφου αμβυνθωσιν, απαιτουν, ινα αναγεννηθωσι, χειρισμους συχνοτερους και μαλλον παρατεταμενους, ωστε καταντα ο έκδοτος εις την μαλακιαν να καταναλισκει ολον αυτου τον χρονον εις τουτο.

Εκ της μαλακιας επερχονται εις τον οργανισμον λιαν σπουδαιαι διαταραξεις και εν πρωτης η πεψις καθησταται κοπιωδης, παρακολουθουμενη ενιοτε υπο μικρας διαρροίας, το επιγαστριον ειναι ευαισθητον και η κοιλία μετεωρισμενη, μετ΄ου πολυ το προσωπον καθισταται ωχρον, οι χαρακτηρες αυτου αλλοιουνται, οι οφθαλμοι κοιλαινονται και περιβαλλονται υπο κυκλου μελανου, χανουν δε την λαμψιν και την εκφρασιν των, το σωμα ισχαινει, η δυναμις των μυών ελαττουται βαθμιδον, και προχωρουσης της καθ΄ολου αδυναμιας, πασα κινησις του σωματος καθισταται κωπιωδης και δυσκολος, αι διανοητικαι δυναμεις αμβλυνονται και την απαθειαν διαδεχεται ειδος ναρκης, εις ο μενει βυθισμενος ο πασχων, ενεκα της εξαντλησεως των δυναμεων δεν κατορθουται πλεον η στυσις του ανδρικου μοριου, ητοι επερχεται αναφροδησία (ανικανοτης προς συνουσιαν), δια δε την αλλοιωσιν του σπερματος, στερουμενου των σπερματικων ζωυφιων, επερχεται αγονία (ανικανοτης προς τεκνοποιϊαν).

Βράδιον καταλαμβανεται ο έκδοτος εις την μαλακιαν υπο παντοιων νευρωσεων, οιον γαστραλγιας, σπασμων, νευρικων παλμων της καρδίας, τρομου των ακρων, επιληψιας ή δε φθισις των πνευμονων ή τεριδων των σπονδυλων, ή παραλυσις κ.λ.π., νοσοι σχεδον παντοτε θανασιμοι, ειναι το σταθερωτερον αποτελεσμα της ολεθρίας και εξευτελιστικης ταυτης εξεως.

Τα αυτα περιπου αποτελεσματα επιφερει και η μεγαλη καταχρησις των αφροδησίων ηδονων.

*

Repost – καθότι κλασσικόν. Δείτε τα σχόλια!