Του σχολιαστή

Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή, από τη ΓΑΛΕΡΑ

Περιεχόμενα

1. Λέτε να γίνει κάτι;

2. Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

3. Τι λέει στην ερώτησή του ο Π. Κοροβέσης και τι απαντάει ο Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης

4. Τι λέει η πλευρά του ιδιοκτήτη για την απόφαση και τα σχέδια που έχει για τη Μεσσηνία

5. Τι λέει ο Νομάρχης Μεσσηνίας

6. Τι λένε σύλλογοι της Μεσσηνίας

7. Ένα άρθρο στη Γαλέρα που δίνει πολλές πληροφορίες

8. Ένα ακόμα άρθρο (του Χρήστου Αλεφάντη) στη Γαλέρα

9. Πισίνες, πισίνες, πισίνες

10. Επίλογος

*

1. Λέτε να γίνει κάτι;

Μετά την ( θέλει χρόνο να καθαρογραφτεί! ) απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που βάζει πάγο ( ; ) στην επιδοτούμενη καταστροφή μεγάλου τμήματος της Μεσσηνίας, παρουσιάζω κάποιες σχετικές ενότητες που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να αποκτήσει σχετική πληροφόρηση ή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι με τον άλφα ή το βήτα τρόπο τα έργα θα συνεχίσουν τον καταστροφικό τους δρόμο. Θα πέσουν λυτοί και δεμένοι ώστε η απόφαση του ΣτΕ, να μην έχει συνέπειες για τα έργα. Είναι λογικό όταν από όλο το πολιτικό σύστημα μόνο ένας Περικλής Κοροβέσης (ακριβώς γιατί το έχει …γραμμένο το πολιτικό σύστημα) είχε το θάρρος να πει τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί την …πατρότητα των έργων παραμένει πιστό στο καθήκον, η ΝΔ αυτή έχει χτίσει το μαγαζί, ο ΣΥΝ είναι μαλλιά κουβάρια σε τοπικό επίπεδο (αν και τους …έσωσε ο Π. Κοροβέσης), το ΚΚΕ θέλει να τα πάρει τα γκόλφ από τον ιδιώτη και να τα δώσει στο λαό, ο ΛΑΟΣ κάτι είπε, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι με το όπλο παρά πόδα.

Εχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τα γήπεδα του γκόλφ. Ακόμα κι αν δε γίνονταν τα γήπεδα, οι περιοχές των έργων θα αλλάξουν ριζικά. Εκτός του ότι είναι απαράδεκτο, είναι και …αντισυνταγματικό. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να σώσουμε την περιοχή της Γιάλοβας, και της Πύλου, αφου δύσκολα θα σταματούσαν τα έργα στο Ρωμανό (που κατά τους ιδιοκτήτες θα λειτουργήσουν μέσα στο 2009 ) *. Επίσης να μη μπει χέρι στο Μεσσηνιακό κόλπο στην περιοχή του Πεταλιδίου. Ας αρκεστεί ο καπετάνιος να «αξιοποιήσει» το Ρωμανό, στην επικράτεια του σοφού ομηρικού βασιλιά Νέστωρα.

Οποιος θέλει αναλυτικότερη πληροφόρηση ας ρίξει μια ματιά στα δυο ποστ που έχουν ανεβεί μέχρι τώρα στην καλύβα για τη Γιάλοβα. Εκει θα διαβάσει διάφορα για τα οικοσυστήματα που απειλούνται. Θα διαβάσει για το αντι-παράδειγμα της Ισπανίας, που ο Θαπατέρο πληρώνει δις ευρώ για να γκρεμίσει τα δικά του αφού οι Ισπανικές παραλίες τα παίξανε. Θα βρει τι λέει ο τοπικός τύπος. Θα βρει σχόλια για τον εργολάβο ( λόγω της ιδιοκτησίας του σε σημαντικά ΜΜΕ, το θέμα έχει θαφτεί περισσότερο από το …αναμενόμενο ). Θα δει και την προσπάθεια φίλων οικολόγων όπως ο Αιγαιοπελαγίτης, να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα μέσω ενός σχεδίου ανακοίνωσης που θα βγει …αργότερα. Επίσης θα βρεί αρκετούς σχετικούς συνδέσμους.

Ο επενδυτής κ.Κωνσταντακόπουλος, εξήγησε ότι «όλοι θα θέλαμε να κάνουμε μόνοι μας μπάνιο στη Βοιδοκοιλιά», αλλά αυτό δε βοηθάει την περιοχή. Εμεις λέμε ότι η Βοιδοκοιλιά και γύρω παραλίες, περιοχές Νatura, όπως επίσης η Σφακτηρία και τα οικολογικά ευαίσθητα οικοσυστήματα, θα καταληφθούν από …ορδές πελατών του καπετάν Βασίλη, κάνοντας την περιοχή θερινή. Δεν αποκλείεται ο καπετάν Βασίλης, να πιστεύει ότι κάνει καλό, είναι ήδη πολύ πλούσιος για να αλλάξει οικονομικό status από μια τέτοια επένδυση. Μπορώ να τον διαβεβαιώσω ότι αν έχει στο νού την υστεροφημία του την έχει πατήσει.

Η κεντρική σκέψη είναι: Πρώτη φορά από την εποχή της τουρκοκρατίας, έχουν εκχωρηθεί τόσο μεγάλες περιοχές στη Μεσσηνία σε ένα άτομο, για εκμετάλλευση. Αυτό δεν γίνεται δεκτό, μας προσβάλλει. Αν δεχτούμε τη λογική, πληρώνω και αγοράζω ότι γουστάρω, την έχουμε πατήσει. Επειδή η απόφαση του ΣτΕ, ελπίζουμε να αποτελέσει δεδικασμένο, μπορεί κάτι καλό να βγεί για τη χώρα μας και το είδος της «ανάπτυξης» που θέλουμε να αποφύγουμε.

*Δείτε στην ενότητα 3 την ερώτηση του Π.Κοροβέση και την απάντηση του υφυπουργού, σχετικά με τα κτίρια στο Ρωμανό:

δεσμεύεστε να γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα μόλις πάρετε την απόφαση. Και αυτό θέλω να μου πείτε, μόλις πάρετε την απόφαση καθαρογραμμένη, θα το γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα, ναι ή όχι;

Σας είπα και πριν και το επαναλαμβάνω, ότι μόλις εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την έχουμε στα χέρια μας, θα πράξουμε αναλόγως. Προφανώς θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως έχουμε κάνει με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι τώρα.

Λέτε;

2. Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού μιας περιοχής, ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου, ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) χωρίς να έχει προηγηθεί συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η διάταξη του νόμου 2545/97 παραβιάζει το Σύνταγμα, καθώς προβλέπει τον κατ’ εξαίρεση χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως ΠΟΤΑ, υπό την προϋπόθεση να έχουν εγκριθεί, απλώς, κάποιες γενικές κατευθύνσεις τουριστικής πολιτικής σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει ευρύτερη χωροταξική μελέτη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Κατά την άποψη της Ολομέλειας, ειδικά όταν ο καθορισμός δημιουργίας ΠΟΤΑ γίνεται σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον (είναι παράκτιες, δασικές) μπορεί από τις σχετικές εγκαταστάσεις να προκληθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες θα είναι δύσκολο ή αδύνατον να αντιμετωπιστούν.

Αφορμή για την έκδοση της απόφασης αποτέλεσε προσφυγή ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου στη Μεσσηνία, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους, αίτημα που γίνεται δεκτό. Με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2004 είχε κηρυχθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων (μεταξύ αυτών και των προσφευγόντων) συνολικού εμβαδού 260 στρεμμάτων υπέρ τουριστικής επιχείρησης για τη δημιουργία ΠΟΤΑ. [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/01/2008]

3. Τι λέει στην ερώτησή του ο Περικλής Κοροβέσης και τι απαντάει ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Τέταρτη είναι η με αριθμό 739/17.03.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Περικλή Κοροβέση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής ξενοδοχείων κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κοροβέση έχει ως εξής:

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε στον ημερήσιο Τύπο ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του Ν.2545/1997, με την οποία χαρακτήρισε «Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.)» και η περιοχή Μεσσηνίας (τμήματα Ρωμανού-Πύλου-Ρυζόμυλου), χωρίς να προηγηθεί Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, και μάλιστα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Πρόκειται για περιοχές μείζονος αρχαιολογικού-ιστορικού ενδιαφέροντος, ενταγμένες στον Εθνικό Κοινοτικό Κατάλογο «ΝΑΤURA» και στο πρόγραμμα «ΦΥΣΗ 2000».

Λαμβάνοντας υπόψη:

Το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα)

Διαμαρτυρίες πολιτών της περιοχής, Τις εκτελούμενες εργασίες στου Ρωμανού, (ξενοδοχείων, γηπέδου γκολφ, με δημόσια επιχορήγηση 145 εκατ. ευρώ, (επί προϊστορικού οικισμού που ανασκάπτεται) με εντατικότατους ρυθμούς -και Κυριακές- όπου και το εργατικό ατύχημα (Σάββατο, 2/2/2008 ) με σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων),

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1.Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες και να ανακληθούν όλοι οι αντισυνταγματικοί νόμοι και αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος;

2.Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να σταματήσουν και να ανακληθούν οι άδειες εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής γηπέδου γκολφ στον αρχ. Χώρο του Ρωμανού καθώς και στο τμήμα της Πύλου, για να προληφθεί η καταστροφή του ιστορικού κόλπου του Ναυαρίνου;

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ): Σχετικά με τα ζητήματα που θέτει η ερώτηση για διακοπή εργασιών, ανακλήσεις αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα κλπ, σας αναφέρω ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι σήμερα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία να κρίνεται αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου 2545/1997 για τις βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές έτσι ώστε να υπάρξουν από πλευράς Υπουργείου οι ανάλογες ενέργειες.

Η υπόθεση της περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης στη Μεσσηνία έχει εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση.

Επίσης, στο Υπουργείο δεν υπάρχει ούτε άτυπη πληροφόρηση σχετικά με τη θέση του δικαστηρίου παρά μόνο δημοσιεύματα, όπως αναφέρετε κι εσείς, κύριε συνάδελφε, στο κείμενο της ερώτησης σας, βάσει των οποίων δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη.

Επίσης, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία δικαστική απόφαση αναστολής εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου σε αυτήν την περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα επαναλαμβάνω δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει από πλευράς Υπουργείου καμία πράξη διακοπής εκτελούμενων εργασιών ή ανάκλησης αδειών που έχουν δοθεί.

Εφόσον τεθεί ζήτημα νομιμότητας από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι απολύτως φυσικό ότι θα μελετηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία στα πλαίσια της αρμοδιότητας του καθενός, έτσι ώστε να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Κοροβέσης έχει το λόγο.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε. Θέτω ένα ουσιαστικό πρόβλημα, που αφορά ένα έγκλημα περιβάλλοντος. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας βγάζει παράνομες αποφάσεις και τις κυκλοφορεί κρυφίως από κάτω; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να μην την έχετε υπόψη σας;

Μου μιλάτε με μία τυπικότητα και με χαρτιά ενώ του έγκλημα συντελείται. Είναι σαν να μου λέτε ότι έγινε ένα έγκλημα αλλά δεν υπάρχει εισαγγελέας. Τι θα δούμε, την ουσία ή τα χαρτιά; Κανονικά είναι θέμα λειτουργίας του κράτους και πως συντονίζεται. Δεν μπορεί το μισό κράτος να μην ακούει τίποτα και το άλλο μισό κράτος να βγάζει αποφάσεις.

Άρα λοιπόν αυτό που μου λέτε, εάν το πάρω με τη δική σας τη λογική μάλιστα για να υπάρχει και συναίνεση που τη θέλετε, δεσμεύεστε να γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα μόλις πάρετε την απόφαση. Και αυτό θέλω να μου πείτε, μόλις πάρετε την απόφαση καθαρογραμμένη, θα το γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα, ναι ή όχι;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ): Εκπλήσσομαι, κύριε συνάδελφε, για τα λεγόμενά σας. Για ποιο έγκλημα μιλάτε; Υπάρχουν νόμοι εδώ και επτά – οκτώ χρόνια, υπάρχουν κοινές υπουργικές αποφάσεις, υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες εφαρμόζονται. Για ποιο έγκλημα μιλάτε; Εσείς ο ίδιος στο κείμενο της ερώτησής σας αναφέρετε αν θα λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Είναι δυνατόν η διοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία να λειτουργήσουν βάσει δημοσιευμάτων;

Σας είπα και πριν και το επαναλαμβάνω, ότι μόλις εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την έχουμε στα χέρια μας, θα πράξουμε αναλόγως. Προφανώς θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως έχουμε κάνει με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι τώρα.

Ευχαριστώ πολύ.

4. Τι λέει η πλευρά του ιδιοκτήτη για την απόφαση και τα σχέδια που έχει για τη Μεσσηνία

*Από την πλευρά της, η εταιρεία του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ξεκαθαρίζει ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά, αφού πρόκειται μόνο για πληροφορίες και καμία σχετική απόφαση του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι αν κάποιες διατάξεις της νομοθεσίας εμφανίζουν πλημμέλειες, τότε η Πολιτεία οφείλει άμεσα να τις διορθώσει και να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΤΕΜΕΣ ΑΕ έχει ως εξής: «Αναφερόμενοι στη φημολογία που αναπτύχθηκε σήμερα (10.1.2008 ) στον Τύπο σχετικά με απόψεις που διατυπώθηκαν σε διάσκεψη του Συμβουλίου Επικρατείας και που αφορούν στη συνταγματικότητα διατάξεων της σχετικής με τις ΠΟΤΑ νομοθεσίας και κατ’ ακολουθία ενδεχόμενης ακύρωσης εκ του λόγου αυτού της απαλλοτρίωσης στο τμήμα Ρωμανού της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (που αφορά δύο ιδιοκτήτες με έκταση 17,5 στρέμματα αθροιστικά επί των 1.300 συνολικά του τμήματος αυτού της ΠΟΤΑ), η εταιρεία μας έχει να σημειώσει τα εξής:

Κατ’ αρχήν δε γνωρίζουμε επίσημα τίποτα σχετικά με το θέμα, αφού οι διασκέψεις του ΣτΕ είναι μυστικές και δεν μπορούμε να έχουμε σαφή γνώμη για την πηγή, την αξιοπιστία, ή και την ακρίβεια των πληροφοριών που διέρρευσαν στον Τύπο. Το βέβαιο είναι ότι καμία σχετική απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί.

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις εργασίες υλοποίησης του προγράμματος της ΠΟΤΑ τηρώντας απόλυτα και κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία. Αν παρ’ ελπίδα κριθεί, με απόφαση του ΣτΕ, ότι κάποιες διατάξεις της νομοθεσίας εμφανίζουν πλημμέλειες, πιστεύουμε ότι η διοίκηση θα προβεί έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου».

*Με εμφανή τα σημάδια της πικρίας αλλά χωρίς να θέλει να αναφερθεί σε αυτά, εμφανίσθηκε χθες ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος όταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν παρουσιασθεί στην προώθηση των έργων της ΠΟΤΑ.

Ο κ. καπετάν Βασίλης επιβεβαίωσε ότι μέσα στο 2009 αναμένεται να λειτουργήσει έστω το ένα ολοκληρωμένο ξενοδοχείο και να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες.

Πάντως, δήλωσε ικανοποιημένος που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το έργο αυτό, σημειώνοντας: «Αν έχεις ονειρευτεί ένα σπιτάκι, το χάιδεψες, το πάλεψες και μετά το βλέπεις να πραγματοποιείται, δεν το χαίρεσαι; Εγώ που έκανα όλο αυτό τον αγώνα, αγόρασα 1.280 ιδιοκτησίες, που πέρασα όλα αυτά, πώς να μην το χαίρομαι».

Ωστόσο, στην ερώτηση αν αισθάνεται πικρία για τα όποια προβλήματα κατά καιρούς παρουσιάζονται, ο καπετάν Βασίλης απάντησε: «Αυτή είναι η Ελλάδα, με τα καλά της και τα κακά της. Εγώ, δηλαδή, παρ’ όλα τα προβλήματα, δε θα την άλλαζα. Πρέπει αρχικά να τη δεχτούμε όπως είναι και μετά όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τα στραβά. Είναι αλήθεια ότι έχω περάσει πολλές πίκρες και προβλήματα για κάτι το οποίο οικονομικά δεν είναι καλή δουλειά. Αν ήθελα να μεγιστοποιήσω τα κέρδη μου, θα είχα βάλει 20 μεσίτες σε όλη την Ελλάδα και θα έλεγα: όπου πουλιέται ένα αρτιμελές οικόπεδο και είναι ευκαιρία αγοράστε το. Αν μπορεί κάποιος, ας μου βρει να έχω αγοράσει ένα οικόπεδο, εκτός από την Αίγινα που μένω, τα πατρικά μου στο Διαβολίτσι και την ΠΟΤΑ; Την εποχή που η Μύκονος, η Πάρος, είχαν μια δεκάρα, δεν αγόρασα πουθενά. Γιατί είχα ένα όνειρο και είναι ωραίο το όνειρο αυτό. Μετά από 50 χρόνια κανείς δε θα σκέφτεται αν υπήρξε ένας Κωνσταντακόπουλος μεγαλοεφοπλιστής κ.λπ. Αν βοηθήσω, όμως, να μπει σε ένα διαφορετικό δρόμο η Μεσσηνία, σχετικά με τον τουρισμό, αυτό θα είναι επιτυχία. Είναι ευθύνη όλων, όμως, να μη χαλάσει η Μεσσηνία. Είχε την τύχη μέχρι τώρα να μην αναπτυχθεί άναρχα. Η Μεσσηνία μπορεί να παραμείνει πανέμορφη και να έχουμε και τουρισμό».

*Το 2009 η «Costa Navarino», ο νέος πολυτελής προορισμός που δημιουργείται στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τους πρώτους του τουρίστες. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους αθηναϊκών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος είπε ότι μετά την αποπεράτωση του έργου, στα τουριστικά συγκροτήματα θα εργαστούν περισσότερα από 1.500 άτομα – ενώ στόχος παραμένει η 12μηνη λειτουργία των μονάδων. Σήμερα απασχολούνται πάνω από 2.500 εργαζόμενοι για την υλοποίηση της επένδυσης, συμπλήρωσε. Μιλώντας για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, ο κ. Κωνσταντακόπουλος μεταξύ άλλων είπε ότι πάνω απο 4.500 ελιές μεταφυτεύτηκαν εντός της ιδιόκτητης επιφάνειας, ενώ πρωτοποριακές μέθοδοι εφαρμόστηκαν στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του νερού, η εταιρεία πιέζει προς την κατεύθυνση της χρήσης του ανακυκλώμενου νερού για αρδευτικούς σκοπούς.

Ηδη πραγματοποιεί μελέτη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για την ποιότητα και διαχείριση του νερού στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) αναφέρει την είδηση ως εξής: Στην τελική ευθεία της υλοποίησης βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων, ύψους 550 εκατ. ευρώ, στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Πρόκειται για την επένδυση «Costa Navarino» της εταιρίας ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, η οποία, όπως ανέφερε σήμερα (σ.σ. χθες) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, το 2009 θα είναι σε θέσει να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες.

Η «Costa Navarino» είναι ένας νέος πολυτελής προορισμός στην Μεσόγειο, σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων. Είναι μια καταπράσινη περιοχή με λόφους και βουνά, που πλαισιώνεται

από προστατευμένους κολπίσκους, μαγευτικές παραλίες και κοιλάδες με ελαιόδεντρα και αμπελώνες. Το συγκρότημα «Navarino Dunes» αναπτύσσεται σε μία περιοχή έκτασης 1.300 στρεμμάτων με παραθαλάσσια πρόσοψη ενός χιλιομέτρου αμμώδους παραλίας στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα δύο resort hotels στο «Navarino Dunes» («Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection» και «Westin Navarino Dunes Resort») που θα είναι διαμορφωμένα σε συγκροτήματα με βίλες, βρίσκονται κοντά στις πόλεις της Πύλου, Χώρας και Γαργαλιάνων, περίπου μισή ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας και με οδική πρόσβαση από την Αθήνα.

Το «Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection» θα περιλαμβάνει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 142 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες. Το «Westin Navarino Dunes Resort» θα διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες με 123 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες. [«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 08/04/2008]

*από παλιότερή επιστολή του Καπετάνιου που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία», ως απάντηση σε επιστολή του κ. Γκόνη

…ο νόμος μου έδινε το δικαίωμα να απαλλοτριώσω πάνω από 200 στρέμματα στην περιοχή αυτή, και αντί αυτού, εάν αναγκαζόμουνα (λόγω παράλογων απαιτήσεων), θα απαλλοτρίωνα γύρω στα 50-60 στρέμματα πολύ μακριά από την θάλασσα, προκειμένου να γίνει σωστό το γκολφ, Σήμερα τελικά, εάν δεν αλλάξει κάτι άλλο, θα πάνε για απαλλοτρίωση μόνο 53 στρέμματα,

Ο,ΤΙ ΕΤΑΞΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ και ελπίζω πολύ σύντομα. Τους λόγους της καθυστερήσεως, που δεν εξαρτώνται από εμένα, θα τους μάθετε όπως και όλοι στη Μεσσηνία, όταν εγώ κρίνω ότι είναι ο χρόνος να τους πω. Οι νομοθεσίες που αναφέρετε έγιναν για τις ΠΟΤΑ γενικά και όχι για τη δική μου. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ενώ υπάρχει τόσο «ευεργετική» νομοθεσία για τις ΠΟΤΑ δεν δημιουργήθηκαν άλλες στην Ελλάδα; Γιατί απ’ ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Τους λόγους θα τους μάθετε όταν έρθει η ώρα. Τη γη που «μάζεψα» σε δύο δεκαετίες την πλήρωσα, και την πλήρωσα ακριβά, από πολλές εκατοντάδες ιδιοκτήτες, με υπομονή και επιμονή στο όνειρό μου, και όχι τάζοντας τον Παράδεισο όπως λέτε. Αυτό θα φανεί όταν γίνει.

Εσείς και ορισμένοι άλλοι από την «παρέα» σας πιθανόν όλα να τα βλέπετε «γύρω από την οικονόμα». Αναλογιστήκατε ποτέ εάν αντί για τις συγκεκριμένες περιοχές που οριοθετήθηκαν για να πραγματοποιηθεί το όνειρο για τη Μεσσηνία, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια όπως λέτε, να είχα βάλει μεσίτες στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα να αγοράζω οικόπεδα παραλιακά σε ευκαιρίες που πάντα υπάρχουν (σπουδές, αρρώστιες, παντρειές) με τα λεφτά στο χέρι, πόσο θα έκανε σήμερα αυτή η περιουσία, αντί να πληρώνω τις τιμές που πλήρωνα για να αποκτήσω αυτή τη γη.

Ευχαριστώ για την μεγαλοψυχία σας που μου καταλογίζετε ευθύνες για το μαρασμό μόνον της Δυτικής Μεσσηνίας και όχι για την ανατολική και γιατί όχι για όλη την Ελλάδα. Για όλα φταίει η ΠΟΤΑ και ο Καπετάνιος.

…Στο ερώτημα σας ποιος βρίσκεται πίσω από την ΤΕΜΕΣ απαντώ, ΜΟΝΟ εγώ και τα παιδιά μου, και αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια έρευνα στα υποθηκοφυλακεία των περιοχών που αναπτύσσεται η ΠΟΤΑ. Οι περιουσίες σήμερα είναι στο όνομά μου ή σε εταιρείες δικές μου και των παιδιών μου και δεν υπάρχει ούτε ένα στρέμμα με υποθήκη ή έστω προσημείωση, που αυτό δηλώνει κάτι. Και δηλώνω, για να σταματήσει αυτή η βρώμικη ιστορία, ότι μέχρι την αποπεράτωση της πρώτης φάσεως η οποία θα λειτουργήσει το αργότερο το 2008, εάν κάποιος αποδείξει ότι έστω 1% από την ΤΕΜΕΣ (ιδιοκτήτρια της επένδυσης αυτής) δεν ανήκει σ’ εμένα και στην οικογένειά μου θα του την χαρίσω.

Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω πραγματοποιήσει, σε άλλους τομείς της δραστηριότητάς μου, επενδύσεις πενταπλάσιες του συνολικού προϋπολογισμού της ΠΟΤΑ. Συνεπώς, εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά ο Αχιλλέας.

…Τελειώνοντας θα ήθελα να βεβαιώσω ότι ο πολύχρονος αγώνας μου αφορά και τους «μισθωτούς ΠΟΛΙΤΕΣ», όπως υπογράφετε τον τίτλο σας, αλλά κυρίως αυτούς που δεν έχουν δουλειά, ώστε να μην αναγκάζονται (όπως εγώ που έφυγα στα 13 χρόνια μου) να φύγουν από την όμορφη Μεσσηνία με συνέπεια να μαραζώνουν και αυτοί αλλά και η όμορφη ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Όσο για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ίσως κάποτε αναγκασθώ να μιλήσω και τότε θα διαπιστώσει ο καθένας ποιος είναι ποιος.

*…κι έχει ξεκινήσει μια δαιδαλώδη προσπάθεια μεταφύτευσης χιλιάδων ελαιόδεντρων, προκειμένου να τα διαφυλάξει.

Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Τεσσερισήμισι χιλιάδες ελαιόδεντρα και χίλια οπωροφόρα δέντρα απομακρύνθηκαν προσωρινά από την Costa Navarino και φυτεύτηκαν σε παρακείμενες εκτάσεις για τις ανάγκες υλοποίησης της πρώτης φάσης του έργου. Τα δέντρα αυτά σήμερα μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις εντός της Costa Navarino. Με το μοναδικό αυτό έργο μεταφοράς και μεταφύτευσης διατηρείται αναλλοίωτο το μεσσηνιακό τοπίο, με την ελιά να πρωταγωνιστεί στην περιοχή. Η δαπάνη μεταφύτευσης κάθε ελαιόδεντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώκαι η διαδικασία απαιτεί τη συντονισμένη προσπάθεια εξειδικευμένου προσωπικού, που αποτελείται από γεωπόνους, τοπογράφους μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου, μηχανολόγους, αλλά και χειριστές εξειδικευμένων μηχανημάτων εκσκαφής. Το εν λόγω εγχείρημα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της ΤΕΜΕΣ για το περιβάλλον και είναι ενδεικτικό σε ό,τι αφορά την προώθηση κατάλληλων δράσεων που θα διαφυλάξουν και θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά και την ιστορική κληρονομιά της Μεσσηνίας.

Η Costa Navarino αναμένεται να αποτελέσει μοντέλο αειφορικής προσέγγισης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς υπόκειται σε ιδιαίτερα αυστηρούς και απαιτητικούς περιβαλλοντικούς όρους, ενώ α ν α λ α μ β ά ν ε ι εθελοντικές φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που προστατεύουν το οικοσύστημα και διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της μεσσηνιακής γης.

[Από την εφημερίδα «Ημερησία»] «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 16/04/2008

5. Τι λέει ο Νομάρχης Μεσσηνίας

Τη βεβαιότητα ότι η οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δε θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση της ΠΟΤΑ, εξέφρασε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος. Και εκτίμησε ότι η Πολιτεία θα συνδράμει για να επιλυθεί το ταχύτερο το θέμα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος δήλωσε: «Κατ’ αρχήν δεν έχουμε ακόμα επίσημη έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω να πιστεύω ότι η όλη υπόθεση είναι εντελώς διαδικαστικού χαρακτήρα. Θα είναι πραγματικά τραγικό εάν μετατεθεί η υλοποίηση του πολύ μεγάλου αυτού προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι σε καμία περίπτωση δε θα συμβεί αυτό. Ούτε χρονικά δηλαδή, πολλώ δε μάλλον να έχει προβλήματα τα οποία θα δημιουργήσουν άλλες καταστάσεις. Από την πλευρά μας, επειδή έχουμε επενδύσει ως χώρος -και δε χρειάζεται να παρεξηγηθούμε γι’ αυτό, όλοι μας ή τουλάχιστον η ευρύτατη πλειοψηφία

του Μεσσηνιακού λαού, πάνω στην υπόθεση αυτή για μια τουριστική ανάπτυξη άλλου ορίζοντα και άλλου επιπέδου- θεωρώ ότι η Πολιτεία θα συνδράμει για να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό το θέμα, χωρίς βεβαίως να καταστρατηγούνται τα συνταγματικά δικαιώματα κανενός. Νομίζουμε ότι πάντα υπάρχουν λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά μας, ως ΝΑΜ, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε σ’ αυτό το θέμα, αν χρειαστεί».

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 12/01/2008

6. Τι λένε σύλλογοι της Μεσσηνίας

*Γιώργος Γκόνης – Για την Κίνηση Πολτιών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ»

Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας και η απόφαση του Σ.τ.Ε.

Φρένο στο νέο εθνικό «τουριστικό όραμα» των γκολφ και all including.Αντισυνταγματική λοιπόν η Π.Ο.Τ.Α., αντισυνταγματικοί οι νόμοι τους, οι δουλικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του «Καπετάν Βασίλη», οι αλλεπάλληλες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και διοικητικές πράξεις, αντισυνταγματικό το «μεγάλο όνειρο» των πολιτικών μας, των κομμάτων μας, του Τύπου και των Μ.Μ.Ε., της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινής Γνώμης (!!).Αντισυνταγματική λοιπόν η απαλλοτρίωση της γης, των αναγκών και των ελπίδων του κόσμου, των νερών, της ακτής, της ιστορίας του τόπου μας. Μια τεράστια συμβολική και ουσιαστική νίκη που δικαιώνει τους «τρελούς και γραφικούς» που από την αρχή δεν υπέκυψαν στον ολοκληρωτισμό της δουλικής και «άφωνης ομοφωνίας» αλλά αντέδρασαν, έθεσαν ερωτήματα, το έψαξαν, αντιστάθηκαν. Δικαιώνει την μνήμη του Νίκου του Σπυρόπουλου και του Θανάση του Κουλαφέτη, τους αγώνες και τις αγωνίες τους, δικαιώνει την αποκοτιά και την τρέλα του Θοδωράκη του Δενδρομοίρη και του Τζούλιο που πήραν το βάρος να προσφύγουν στο Σ.τ.Ε. προκειμένου να σώσουν την ψυχή τους, τη γης τους και την αξιοπρέπειά τους, δικαιώνει τον θλιμμένο μπαρμπα-Μήτσο που του παίρνουν το μικρό του πανέμορφο εξοχικό, δικαιώνει το κλάμα της οικογένειας της κουφογερακίνας που έκλεγαν στα σύρματα μετά την αποψίλωση του ποταμού Σελά (παρά την απαγόρευση από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους), δικαιώνει και μας τους ανθρώπους της «ΚΙΝΩ» που με τις μικρές μας δυνάμεις αντισταθήκαμε. Μια τεράστια συμβολική και ουσιαστική νίκη για όσους αντιστέκονται σε όλη την Ελλάδα σε αντίστοιχα θηριώδη – φαραωνικά σχέδια εξόντωσης των τόπων και των ανθρώπων.Η Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, με τρία τμήματα των περίπου 1.400 στρ. το καθένα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες δομημένου χώρου, τα γήπεδα γκολφ, τα μεγάλα ξενοδοχεία, χωροθετήθηκε σε ιστορικούς, πανέμορφους και μοναδικούς τόπους (Ναβαρίνο, Πύλος, Ρωμανός, Λιμνοθάλασσα, Πεταλίδι). Βρήκε έδαφος στην ανικανότητα του τοπικού και κεντρικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος να αυτορυθμίσει με όρους ήπιας, ολοκληρωμένης ανάπτυξης το μέλλον της περιοχής, βρήκε έδαφος στις ανάγκες των ανθρώπων να δουλέψουν, να ζήσουν στον τόπο τους, βρήκε έδαφος στις ανάπηρες αγκυλώσεις της αριστεράς να ξεφύγει από συντηρητικά πρότυπα και ιδεολογικά πλαίσια για την ανάπτυξη, τον συντηρητισμό της να στηρίξει και να οσμωστεί με τις γνήσιες και αυθόρμητες κινήσεις πολιτών και τα τοπικά κινήματα. Στην Π.Ο.Τ.Α. παραδόθηκαν τα πάντα, προκειμένου διευκολυνθεί το «σωτήριο έργο» του μεγάλου οραματιστή:

1. παραδόθηκε, ακόμη και με τη διοικητική – δικαστική βία, η γη, με το μοναδικό ιστορικό παράδειγμα να ασκεί το δημόσιο αναγκαστική απαλλοτρίωση για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (ρωτήστε την κυρία Βάσω Παπανδρέου γιατί),

2. παραδόθηκε ένας μοναδικός φυσικός και ιστορικός τόπος που ακόμη και η χούντα δεν κατάφερε να «αναπτύξει», πάλι με σωτήρα το ναυτιλιακό κεφάλαιο,

3. παραδόθηκε το σύνολο σχεδόν των υδατικών πόρων της περιοχής κατά παράβαση κάθε ορθολογισμού, κατά παράβαση της οδηγίας 2000 της Ε.Ε.,

4. αποσιωπήθηκε σκανδαλωδώς ότι η Π.Ο.Τ.Α. χωροθετήθηκε μέσα σε περιοχές NATOURA και για τούτο άλλαξαν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που ήταν έτοιμη για θεσμοθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ συντάσσοντας νέα μελέτη με όρια που βόλευαν το «μεγάλο όραμα»,

5. παραδόθηκαν δασικές εκτάσεις και όλο το υφιστάμενο δίκτυο των κοινόχρηστων δρόμων (χωρίς κανένα αντάλλαγμα) για να εξασφαλιστεί η αναγκαία γη και να γίνει δυνατή η υλοποίηση της νέας γκλαμουράτης «ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης» με τα απαράδεκτα και επικίνδυνα γήπεδα γκολφ,

6. παραδόθηκαν όμηροι οι άνθρωποι με τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα όνειρά τους με κάλπικες υποσχέσεις για δουλειά, λεφτά και πρόοδο,

7. παραδόθηκε τέλος στον μεγάλο «σωτήρα» δημόσιο χρήμα με την μορφή άμεσης δημόσιας επιχορήγησης ύψους 150 εκ. €, μέγεθος ίσο με το 25% του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου, χωρίς να υπολογίζεται η έμμεση χρηματοδότηση από την κατασκευή των έργων υποδομής που εξυπηρετούν αποκλειστικά την Π.Ο.Τ.Α. (βιολογικοί καθαρισμοί, δρόμοι, ενέργεια κλπ.).

Όλα αυτά έγιναν χωρίς καμμία σοβαρή μελέτη και σχεδιασμό, χωρίς καμμία δέσμευση για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στην περιοχή. Δεν έγινε όχι μόνο ο συνταγματικά αναγκαίος ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός αλλά ούτε ένα τοπικό χωροταξικό στο επίπεδο των Δήμων που χωροθετείται, δεν έγινε καμμία διαχειριστική μελέτη για τα υδατικά αποθέματα της περιοχής και αν αυτά επαρκούν να τροφοδοτήσουν μια τεράστια και υδροβόρα μονάδα όταν μάλιστα η περιοχή έχει τεράστια προβλήματα ακόμη για τις ανάγκες υδροδότησης, δεν έγινε καμμία έρευνα εργατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και κανένας σχεδιασμός προετοιμασίας και ειδίκευσης του ντόπιου εργατικού δυναμικού, δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για την αναβάθμιση των οικισμών και των πόλεων της περιοχής 9πόλεις με σχέδια πόλης του 19ου αιώνα), δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής σε νέα βιολογικά και οικολογικά πρότυπα. Παρόλα αυτά σχεδόν όλοι υμνούσαν τις σωτηριολογικές ευεργετικές συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής και σχεδόν όλοι βάφτιζαν το τερατούργημα ως ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης (ακόμη και πρώην υπεύθυνος του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, ο οποίος μετείχε στο thin tank του «καπετάνιου» και προφανώς δεν εννοώ τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη).Και τώρα τι γίνεται; Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να εξαντληθεί το θέμα σε θριαμβολογίες (από μας) ή από γκρίνια επί της διαδικασίας (από κάποιους άλλους), πρέπει να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, κυρίως πολιτικές αλλά και κινηματικές, που δεν θα αφήσουν το θέμα να το διαχειριστούν η εξουσία και ο «καπετάνιος» με τις γνωστές «πραξικοπηματικές νομοθετικές μεθόδους». Για αυτό προτείνω σε ένα επίπεδο πρώτων σκέψεων τα ακόλουθα:1. να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία και να γίνει απαιτητό να σταματήσουν τα, εκτρωματικά έτσι και αλλιώς, έργα στο τμήμα Ρωμανός και Πύλου,2. να εξεταστεί αν η απόφαση του Σ.τ.Ε. οδηγεί σε απένταξη του έργου από το Γ’ ΚΠΣ και σε αυτή τη περίπτωση να μεταφερθεί άμεσα η δαπάνη των 150 εκ. € στο Π.Ε.Π. Πελοποννήσου για ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών,3. να αναληφθεί πρωτοβουλία και να δομηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο από τις τοπικές κινήσεις στις περιοχές που σχεδιάζονται αντίστοιχα σχέδια.Τέλος εμείς της Κίνησης Πολιτών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ» ,μετά την εξέλιξη αυτή, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να επαν-ενεργοποιηθούμε και να συνεχίσουμε ότι ξεκινήσαμε εδώ και δέκα χρόνια.Γαργαλιάνοι 11.01.07

Γιώργος Γκόνης, Για την Κίνηση Πολτιών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ», ΕΠΟΧΗ στις 13.01.08

*Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

… Δεν είμαστε εναντίον των επενδύσεων, διότι μια επένδυση προσδοκούμε ότι θα καλύψει ανάγκες κάθε είδους, αλλά μια επένδυση τέτοιου εύρους εγείρει πλέον κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν πιεστικά πειστικές απαντήσεις.Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε σε «αόριστες υποσχέσεις» των σημερινών επενδυτών. Η εταιρεία που αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτού του κολοσσού σήμερα ανήκει σε ανθρώπους «δικούς μας», «ντόπιους», που μπορεί να έχουν και καλούς σκοπούς εκτός από την κερδοφορία. Αύριο όμως δεν ξέρουμε σε ποιους θα ανήκει. Μέσα σε μια νύχτα οι κολοσσοί αυτοί περνούν από το ένα χέρι σε άλλο. Παράδειγμα η ΤΙΜ. Και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τους σχεδιασμούς και τις επιπτώσεις γενικώς.

Θέτουμε δημοσίως μια σειρά ερωτημάτων που απαιτούν σαφείς, εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις από εκείνους προς τους οποίους απευθύνονται.Και αναμένουμε.

Ερωτήματα:

1. Είναι δυνατόν και με ποιο τρόπο και από ποιες πηγές μπορούμε να λάβουμε γνώση όλων των παραμέτρων (οικονομικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών κ.λπ.) της επένδυσης αυτής;

2. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει «ειδικό χωροταξικό σχέδιο» για την περιοχή της ΠΟΤΑ που θα ανεγερθούν οι τέσσερις μεγάλες τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας δυναμικότητας 2.750 κλινών, ένα συνεδριακό κέντρο 1.175 θέσεων και ένας μεγάλος αριθμός από βίλλες και να μπορεί να καλυφθεί αυτή η έλλειψη με νόμο που θα εισαχθεί στην Βουλή για ψήφιση; Δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα του νόμου αυτού; Είναι δυνατόν οι βουλευτές να ψηφίσουν για μια προειλημμένη απόφαση επένδυσης η οποία ήδη έχει αδειοδοτηθεί; Δηλαδή θα επικυρώσουν με την ψήφο τους άκριτα, ειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης;

3. Η περιοχή στην οποίαν πρόκειται να δημιουργηθεί η ΠΟΤΑ βρίσκεται στο Νότο τα Ελλάδας, στο Νότο του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια περιοχή που μπορεί να απειληθεί από τις πρώτες από την κλιματική αλλαγή και την επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Υπάρχει σχετική μελέτη των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της επίτασης του φαινομένου του θερμοκηπίου στην επένδυση αυτή; Είναι εξασφαλισμένη η περιβαλλοντική βιωσιμότητα της επένδυσης αυτής και συνακόλουθα η οικονομική βιωσιμότητά της; Έχει ληφθεί υπ’ όψη μέσω μελετών η «φέρουσα ικανότητα» της περιοχής, σε έναν ορίζοντα τουλάχιστον εικοσαετίας;Σε εκπομπή της τηλεόρασης της ΕΡΤ1 της 23ης Φεβρουαρίου 2007 που μεταδόθηκε στις 10 μ.μ., στην οποίαν προσκεκλημένος της δημοσιογράφου κ. Παναγιωταρέα ήταν ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός, ένας από τους εγκυρότερους αναλυτές της επίτασης του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στο μείζονα κίνδυνο της ερημοποίησης του ελλαδικού ώρου και αναφέρθηκε ειδικότερα στον μέγιστο κίνδυνο της ερημοποίησης της ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ως και των νησιών του Αιγαίου.

4. ΄Εχει γίνει μελέτη για το πόσα εκατομμύρια κιλοβατώρες θα απαιτηθούν για την πλήρη αποπεράτωση όλων αυτών των έργων και από πού θα καλυφθεί αυτή η ενεργειακή ζήτηση;

5. Έχει γίνει μελέτη για το μέγεθος των ενεργειακών απαιτήσεων λειτουργίας αυτής της τεράστιας και ενεργοβόρας επένδυσης; Εκτός της καθ’ αυτής λειτουργίας μια τέτοια οργανωμένη μονάδα απαιτεί συντήρηση. Ποιες οι ενεργειακές δαπάνες συντήρησής της;

6. Έχει γίνει υπολογισμός των ενεργειακών καταναλώσεων ανά άτομο και στο σύνολο, κατ’ έτος, για τις μεταφορικές υπηρεσίες των προσώπων που θα μεταφέρονται από ολόκληρο τον κόσμο από και προς τον τόπο προορισμού τους;

7. Για μια τέτοια μονάδα είναι υποχρεωτικός ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των εγκαταστάσεων και η εξοικονόμηση ενέργειας; Υπάρχει η μελέτη βιοκλιματικού σχεδιασμού των εγκαταστάσεών της;

8. Μήπως έχει υπάρξει πρόβλεψη και μελέτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αυτής της επένδυσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή θα ηλεκτροδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ;

9. Έχει γίνει πρόβλεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της μονάδας αυτής με τη μέθοδο της «διαλογής στην πηγή»;

10. Ποιο είναι το μέγεθος των γηπέδων Γκολφ και ποιες οι ετήσιες ανάγκες ανά μ2 και συνολικά σε νερό; Ποιο είναι το τοπικό ισοζύγιο αναγκών σε νερό για τα Γκολφ και από ποιες «πηγές» θα το προμηθεύεται; Ποιες ποσότητες και τι είδος λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοπροστατευτικών του γκαζόν θα χρησιμοποιούνται στα γήπεδα Γκολφ;

11. Ποιες ποσότητες υδατικών πόρων θα απαιτούνται σε ετήσια βάση για τις ανάγκες λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων (εκτός των ποσοτήτων για το πότισμα των Γκολφ);

12. Υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων ολόκληρου του τουριστικού συγκροτήματος;

13. Υπάρχει μελέτη που να αναφέρεται λεπτομερώς στην πυροσβεστική κάλυψή της;

14. Υπάρχει πλήρης Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να περιλαμβάνει όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες παραμέτρους; Υπάρχει απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών; Ποια Αρμόδια Υπηρεσία του κράτους την εξέδωσε τους περιβαλλοντικούς όρους και ποιος ο αριθμός της;

15. Ποια τα εχέγγυα τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί με απόφαση των αρμοδίων οργάνων και ποια είναι τα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο της τήρησής τους;

16. Υπάρχει μελέτη οικονομικού κόστους – οφέλους από την κατασκευή της μονάδας αυτής; Ποιες πιθανολογείται ότι θα είναι οι οικονομικές εισροές στην ελληνική οικονομία κατ’ έτος σε συνδυασμό με την οικονομική επιδότηση από το, προϋπολογισμό του κράτους (Ελληνικό Δημόσιο) που ανέρχεται σε 146.000.000 ΕΥΡΩ; Σε πόσα έτη υπολογίζεται ότι θα έχει αποσβεσθεί το πιο πάνω ποσό ως κρατικά έσοδα από τη λειτουργία της μονάδας αυτής; (Οικονομική ανταποδοτικότητα προς τον προϋπολογισμό του κράτους σε σχέση με το ύψος της επιδότησης που είναι επιδότηση μαμούθ!).

17. Με βάση ποια κριτήρια καθορίστηκε η επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου στο ποσό των 146 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ; Θα υπάρξει συμμετοχή κονδυλίων της Ε.Ε στην επένδυση αυτή και με βάση ποιες αποφάσεις της Ε.Ε; Πώς θα ελεγχθεί το τελικό ίδιον πραγματικό ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας ώστε να υπολογιστεί το ύψος της επιδότησης;

18. Οι εν γένει οικοδομικές εργασίες από ποιάν ή ποιες εταιρείες θα πραγματοποιηθούν; Με ποια μέθοδο θα γίνει η ανάθεση των εργασιών; Πως θα υπολογιστούν τα κόστη κατασκευής (υλικά εν γένει, ποιότητα υλικών και κατασκευής, αμοιβές μελετών και παροχής υπηρεσιών; ) ώστε να αντιστοιχιστούν με το ύψος της επιδότησης;

19. Ποια τα εχέγγυα ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα παραμείνει ως η αρχική σύνθεση της κατανομής του ποσοστού ενός εκάστου των μετόχων και δεν θα μεταβιβαστούν σε τρίτα πρόσωπα ή εταιρείες της αλλοδαπής;

20. Τι ποσοστό δικαιώματος, επί του συνόλου της επένδυσης, για μεταβίβαση αυτοτελών κτισμάτων (βίλες) έχει παραχωρηθεί στον επενδυτή; Με ποιο αντικειμενικό κριτήριο θα προσδιορίζεται η αξία του κτίσματος και του ποσοστού επί του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί για τον υπολογισμό των φόρων και τελών;

21. Για να μπορεί να μεταβιβαστεί αυτοτελές κτίσμα θα πρέπει να έχει συσταθεί επί των οικοδομημάτων κάθετη ιδιοκτησία. Με ποιες διατάξεις έχει πραγματοποιηθεί αυτή η κατάτμηση σε εκτός σχεδίου ακίνητο;

22. Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν γενικώς και ειδικότερα για τον ντόπιο πληθυσμό; Ποιες θα είναι οι θέσεις αυτές;

23. Θα είναι επιτρεπτή η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στους κοινόχρηστους χώρους της επένδυσης, φυσικά με χαμηλό οικονομικό αντάλλαγμα, ή θα είναι τόσο απαγορευτικές οι τιμές που θα «βλέπουν με τα κιάλια» αυτό που χρηματοδότησαν οι Έλληνες από το υστέρημά τους;Τα πιο πάνω ερωτήματα δεν απευθύνονται μόνο προς τον επενδυτή αλλά κυρίως προς την Κυβέρνηση η οποία έχει την ευθύνη της έγκρισης της επενδυτικής πρότασης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την προστασία του περιβάλλοντος

7. Ένα άρθρο στη Γαλέρα που δίνει πολλές πληροφορίες

http://www.galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1060

Μες τη ζοφερή πραγµατικότητα του τελευταίου µήνα, µε βρώµικα διαπλεκόµενα εκδοτικά και πολιτικά συµφέροντα, µια είδηση που πέρασε στα ψιλά άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για την περίφηµη υπόθεση της Περιοχής Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, αλλά και για κάθε παρόµοιο σχέδιο που επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα.

Δυο λόγια για το αποτέλεσµα: Η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως παραβιάζει το Σύνταγµα η νοµοθετική ρύθµιση που έδινε τη δυνατότητα χαρακτηρισµού µιας περιοχής, εντός ή εκτός σχεδίου, ως Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης, χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασµός. Με την έγκριση και µόνο κάποιων γενικών κατευθύνσεων τουριστικής πολιτικής, χωρίς χωροταξική µελέτη, σε περιοχές µε περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα, αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγµα. Αφορµή για την απόφαση αυτή ήταν η προσφυγή ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές Ρωµανού και Πύλου τής Μεσσηνίας, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους. Αυτές τις απαλλοτριώσεις είχαν αποφασίσει οι υπουργοί Οικονοµίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, υπέρ της επιχείρησης για τη δηµιουργία της ΠΟΤΑ.

Ας θυµηθούµε: Μια µεγάλη τουριστική επένδυση – «µύθος» χαρακτηρίστηκε- για τη Μεσσηνία, ύψους 325 εκατ. ευρώ, η οποία θα αλλάξει τον ελληνικό τουριστικό χάρτη, πραγµατοποιείται στις περιοχές των Δήµων Γαργαλιάνων, Νέστορος, Πύλου και Πεταλιδίου, σε τρία τµήµατα έκτασης 1.450 στρεµµάτων το καθένα. Μέσα στις περιοχές αυτές -3 ΠΟΤΑ δηλαδή- ο ιστορικός και φυσικός χώρος τού όρµου Ναυαρίνου, αρχαιολογικοί χώροι, ο βιότοπος της λιµνοθάλασσας Γιάλοβας, παραποτάµια και ποτάµια οικοσυστήµατα, περιοχές ενταγµένες στο δίκτυο Natura 2000 όπως η Βοιδοκοιλιά. Το σχέδιο κατασκευής και εκµετάλλευσης ΠΟΤΑ ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. συµφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Βασιλείου Κωνσταντακόπουλου και περιλαµβάνει έξι µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ, λίµνες, πισίνες, αθλητικά κέντρα. Θα αναπτυχθεί σε δύο παραλιακές εκτάσεις, µε πρόσωπο άνω των χιλίων µέτρων σε παραλία, στον κόλπο της Σφακτηρίας. Επίσης, παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 17.500 τ.µ. στο τµήµα Ρωµανού και 40.000 τ.µ. στην Πύλο. Από το κόστος των 325 εκατ. ευρώ, το 45% το βάζει το κράτος, εµείς δηλαδή. Κι έτσι το κράτος -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- αντί να καλύπτει τα ελλείµµατα ανάπτυξης του τόπου, δίνει αυτόν τον ρόλο στους ιδιώτες µέσω των ΠΟΤΑ, άνευ όρων κι άνευ ελέγχων. Από κοντά και οι τοπικοί άρχοντες και τα τοπικά ΜΜΕ, ακόµη και οι τοπικές αριστερές παρατάξεις, δυστυχώς και αρκετός κόσµος που πίστεψε πως θα πουλήσει τη γη του ακριβά ή θα βρει δουλειά από αυτές που ανοίγει ο «καπετάνιος». Ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Η εταιρεία του Κωνσταντακόπουλου αρχίζει να αγοράζει γη από τη δεκαετία του 1980. Με αρχή 800 στρέµµατα, τα Κοκκεβέικα, στο τµήµα Ρωµανός και στην Πύλο 1.200 στρέµµατα από τις υπό εκκαθάριση εταιρείες τού Καραγιώργη. Εντατικά αγοράζει γη και παρουσιάζει το επενδυτικό σχέδιο. Οι εφορείες αρχαιοτήτων εισηγούνται αρνητικά, αλλά το ΚΑΣ αποφασίζει θετικά για την επένδυση. Στην τοπική κοινωνία, απευθυνόµενος σε έναν κόσµο που έχει ανάγκη, έρχεται σαν «Μεσσίας». Οι βουλευτές τού νοµού και τα περισσότερα κόµµατα πείθονται για τη µεγάλη επένδυση. Εναντίον καθαρά το ΚΚΕ, αλλά αναποτελεσµατικά, µε λόγο µόνο για καπιταλιστικά σχέδια κι εργασιακό µεσαίωνα, µε µισόλογα ο Συνασπισµός. Η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας κυνηγούσε µε επιµονή το θέµα. Το έργο εντάσσεται στο Β΄ ΚΠΣ µε 50 δις και το 2001 µε ΚΥΑ χαρακτηρίζονται οι περιοχές τής ΠΟΤΑ, οριοθετούνται, εγκρίνονται οι χρήσεις γης. Το Β΄ ΚΠΣ τελείωσε χωρίς να αρχίσει το έργο κι εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ µε 60 δις. Το χωροταξικό τού Σουφλιά έδινε στην εταιρεία τη δυνατότητα για απαλλοτριώσεις εκτάσεων, του δίνει καλύτερο συντελεστή εκµετάλλευσης. Η κύρωση των τεσσάρων επενδυτικών σχεδίων τής εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για να ξεκινήσει η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έγινε τον Μάρτη του 2007 από τη Βουλή, που ψήφισε (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) το σχέδιο νόµου µε θέµα την ένταξη στον αναπτυξιακό νόµο τού επενδυτικού σχεδίου. Συνασπισµός και ΚΚΕ καταψήφισαν.

Η αλλοπρόσαλλη και ορισµένες φορές βάρβαρη πολιτική που ασκεί το Υπουργείο Πολιτισµού, τις ηµέρες αυτές, αποδόθηκε στον Χρήστο Ζαχόπουλο. Έχω την γνώµη ότι πρόκειται για την επίσηµη κρατική πολιτική των τελευταίων 30 ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η πολιτιστική πολιτική που εφαρµόζεται στο Ναυαρίνο στον χώρο που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος. Θα σας παρουσιάσω ορισµένα επεισόδια της σειράς.

Το 1982, µε υπουργό Πολιτισµού τη Μελίνα Μερκούρη, ξεκίνησε η δηµιουργία του Κέντρου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (κέντρο υψίστης επιστηµονικής αξίας και πολιτικής σηµασίας) στο κάστρο της Πύλου -Νιόκαστρο.

Αλλά γιατί στην Πύλο; Επειδή ο όρµος του Ναυαρίνου, ο οικισµός της Πύλου, το Νιόκαστρο, η νήσος Σφακτηρία, το Παλιόκαστρο, το Διβάρι και ο όρµος της Βοϊδοκοιλιάς, έχουν κηρυχθεί αρµοδίως περιοχές µεγάλου ιστορικού-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Πέντε χρόνια πριν, το 1977, στους ίδιους χώρους, επρόκειτο να εγκατασταθούν ναυπηγεία εµπορικής ναυτιλίας, «ένας πόλος βιοµηχανικής ανάπτυξης». Αλλά, όπως λέει ο καθηγητής Ν. Ζίας, «αντέδρασε όλος ο αρχαιολογικός κόσµος» και, µε απόφαση του Κ.Α.Σ., η εγκατάσταση απετράπη.

Το κάστρο της Πύλου, τώρα, προκειµένου να στεγαστεί το Κέντρο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, αναστηλώθηκε µέχρις ενός σηµείου, δαπανήθηκε τότε πάνω από ένα δισεκατοµµύριο δραχµές, έως ότου το 1997, µε απόφαση του Ευ. Βενιζέλου, το φιλόδοξο σχέδιο µαταιώθηκε. Για τη διαχείριση της αδράνειας, είχε συσταθεί µια αρµόδια επιτροπή που διαλύθηκε πρόσφατα. Τίποτα το σηµαντικό δεν συµβαίνει πια στο Κάστρο της Πύλου.

Γιατί έγινε αυτό; Άγνωστο.

Εν τούτοις, δύο χρόνια µετά, το 1999, µε υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ, εγκρίνεται η οριοθέτηση της «Περιοχής Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Τµήµα Πύλου», στον Όρµο του Ναυαρίνου. Και, ώ του θαύµατος, τα αρχαία εξαφανίζονται. Τα ίχνη τους δεν εντοπίστηκαν παρά τις µεθοδικές έρευνες σε όλη την περιοχή που είχε αποσπάσει το οξυµµένο ενδιαφέρον της Μελίνας.

Οι εκριζώσεις χιλιάδων αιωνόβιων ελαιόδεντρων, οι εκχερσώσεις, οι εκσκαφές και οι επιχώσεις τεράστιας κλίµακας, άρχισαν κάπου στο 2004, αλλά η άδεια δόθηκε από το ΚΑΣ, τρία χρόνια µετά, τον Απρίλιο του 2007. Άδεια για την κατασκευή στην Πύλο, ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών, συνεδριακών κέντρων και γηπέδων γκολφ, για να ‘χει κάπου να παίζει η Γκόφλω.

Την τύχη της Πύλου, του Ναυαρίνου, προδιαγράφει η ΠΟΤΑ Ρωµανού που ήδη κατασκευάζεται. Η έκταση, το µέγεθος των οικοδοµηµάτων, είναι τροµακτικά.

Ο Γιώργος Γκόνης, στέλεχος της Κίνησης Πολιτών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ», γράφει στην «ΕΠΟΧΗ» την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008:

«Στην ΠΟΤΑ παραδόθηκαν τα πάντα, παραδόθηκε ένας µοναδικός φυσικός και ιστορικός τόπος, παραδόθηκε το σύνολο σχεδόν των υδατικών πόρων κατά παράβαση της οδηγίας 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδόθηκαν δασικές εκτάσεις και όλο το υφιστάµενο δίκτυο των κοινόχρηστων δρόµων, παραδόθηκε δηµόσιο χρήµα µε µορφή άµεσης επιχορήγησης, ύψους 150 εκατοµµυρίων ευρώ, µέγεθος ίσο µε το 25% του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος (ΠΕΠ) Πελοποννήσου, αποσιωπήθηκε ότι η ΠΟΤΑ χωροθετείται σε περιοχή NATURA».

Και συνεχίζει: «Δεν έγινε ο συνταγµατικά επιβεβληµένος ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασµός, δεν έγινε διαχειριστική µελέτη για τα υδατικά αποθέµατα και την διαχείριση των απορριµµάτων, δεν έγινε έρευνα για το εργατικό δυναµικό και την ειδίκευσή του, δεν έγινε έρευνα για την αναβάθµιση των οικισµών, για τον αναπροσανατολισµό της αγροτικής παραγωγής».

Στις 9 Ιανουαρίου του 2008, η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγµατική η νοµοθετική ρύθµιση για τον χαρακτηρισµό µιας «Περιοχής Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης».

Είναι α-ντι-συ-ντα-γµα-τι-κή.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκνευρισµό στους τοπικούς παράγοντες, κρίσεις υπεροψίας στους αναδόχους-επενδυτές, σύγχυση στο Δικαιοσύνης και το ΥΠΕΧΩΔΕ και κάποια δηµοσιεύµατα στον αθηναϊκό και µεσσηνιακό Τύπο. Συνέπεσαν εξάλλου µε τις γνωστές, οχληρές παρατηρήσεις του κ. Σταύρου Δήµα (δεν του αρέσει η Γκόλφω) και τους διαξιφισµούς του επιτρόπου µε τον

κ. Σουφλιά.

Το ΥΠΠΟ είναι ήρεµο. Αλλά η ΠΟΤΑ Ρωµανού γίνεται. Στο βασίλειο του Νέστωρα, φύτρωσε µια πόλη 2.000 κατοίκων. Και ώ του θαύµατος, τα αρχαία επέστρεψαν.

Στις 11 Ιανουαρίου (3 ηµέρες µετά την απόφαση του ΣτΕ), η προϊσταµένη της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα Ξένη Αραπογιάννη, παρουσιάζοντας το έργο της Εφορείας, ανακοίνωσε ότι στην ΠΟΤΑ Ρωµανού οι εκσκαφικές εργασίες για την δηµιουργία γηπέδου γκολφ (και αρχαιολόγος η Γκόλφω), έφεραν στο φως: «…εκτεταµένο προϊστορικό οικισµό … εργαστήρια οψιανού και χαλκού … 200 αγγεία … ταφικό πίθο … σπανιότατα ευρήµατα … µοναδικό θησαυρό για τη Μεσσηνία». Είπε και ευχαρίστησε τον «επενδυτή» επειδή χρηµατοδότησε την έρευνα. Σηµειωτέον, ότι οι επενδυτές παρόµοιων εγχειρηµάτων είναι υποχρεωµένοι από το νόµο να χρηµατοδοτούν την έρευνα.

Και κάτι άλλο. Οι εργασίες θα έπρεπε να διακοπούν έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πάντα σύµφωνα µε τον νόµο.

Θεόδωρος Δενδροµοίρης. Δικηγόρος.

Ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες έκτασης στο χωριό Ρωµανός που πέτυχε, µε την απόφαση του ΣτΕ, την ακύρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας του (Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. είχε προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση προκειµένου να αποκτήσει γη υπέρ τουριστικής επιχείρησης για τη δηµιουργία ΠΟΤΑ Ρωµανού).

«Να σας πω για την ΠΟΤΑ Ρωµανού. Ο κ.Κωνσταντακόπουλος αγόραζε εκτάσεις τις οποίες µεταβίβαζε προς την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την δηµιουργία των ΠΟΤΑ. Εµένα στην αρχή, τον Μάη του 2004, µου έστειλε έναν µεσίτη να µε ρωτήσει αν πουλάω το κτήµα. Αφού αρνήθηκα, βγαίνει τοπική εφηµερίδα σε λίγες µέρες µε ανακοίνωση για αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης που δεν κατάφεραν να αγοράσουν. Η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έγινε 18/10/2004 από τους υπουργούς Οικονοµικών και Τουριστικής Ανάπτυξης. Μέθοδοι Φαρ Ουέστ, µόνο που αντί να χρησιµοποιεί πιστολέρος, χρησιµοποιεί το κράτος. Με το που βλέπω την κήρυξη, κάνω αίτηση ακυρώσεως στις 9/12/2004 και παράλληλα αίτηση αναστολής µε αίτηµα προσωρινής διαταγής που θα ανέστελλε την ισχύ τής ΚΥΑ που κήρυξε την απαλλοτρίωση.

Πραγµατικά το δικαστήριο έδωσε και σε µένα και στον άλλο ιδιοκτήτη τον Τζούλιο την προσωρινή διαταγή. Μετά από αναβολές, έγινε η συζήτηση στο 5ο τµήµα τού ΣτΕ, στην 7µελή επιτροπή, και βγήκε απόφαση τον Ιούνιο του 2007. Η πλειοψηφία έλεγε: επειδή µε την ΚΥΑ καθορίζονται χρήσεις γης, η πράξη αυτή εµπεριέχει κανόνες δικαίου, εποµένως ήταν άκυρος ο τύπος που κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση και θα έπρεπε να κηρυχθεί µε Π.Δ. Ο Πρόεδρος κι ο Εισηγητής διατύπωσαν άλλη άποψη: Για να γίνει η χωροθέτηση της ΠΟΤΑ έπρεπε να υπάρχει εθνικό χωροταξικό, ειδικό τοµεακό για τον τουρισµό και περιφερειακό σχέδιο για τοπικού χαρακτήρα θέµατα. Επίσης να υπάρχει περιβαλλοντική µελέτη, κι επειδή νότια του ποταµού Σέλα η περιοχή είναι Natura 2000, θα έπρεπε να έχει εκδοθεί Π.Δ. που να προέβλεπε ποιες δράσεις είναι συµβατές στις περιοχές Natura.

Οι δικαστές είπαν και κάτι άλλο σηµαντικό: στην απαλλοτρίωση πρέπει να ωφελείται το σύνολο. Όταν αυτό δεν συµβαίνει -διότι ο επιχειρηµατίας έχει το δικαίωµα να πουλήσει γαίες που προήλθαν από αναγκαστική απαλλοτρίωση- εκφεύγει του σκοπού τής ΠΟΤΑ κι αίρεται σε µεγάλο βαθµό, αν δεν αναιρείται τελείως, ο χαρακτήρας τής δηµόσιας ωφέλειας. Έτσι, παρέπεµψε στην Ολοµέλεια λόγω µείζονος σηµασίας κι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος. Στις 5 Οκτώβρη 2007 έγινε η συζήτηση στην Ολοµέλεια του ΣτΕ, δεν δηµοσιεύθηκε η απόφαση επίσηµα, αλλά µάθαµε όλοι την απόφαση. Ακυρώθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών µας που είχαν κηρυχθεί µε την ΚΥΑ και χωρίς χωροταξικό σχεδιασµό αντισυνταγµατική η ΠΟΤΑ. Και δεν µπορούν να πειράξουν άλλον ιδιοκτήτη -διότι έπονται κι άλλες προσφυγές- µετά από αυτή την απόφαση.

Μαρία Σπυροπούλου. Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών Μεσσηνίας ΚΙΝΩ, κάτοικος Πύλου.

«Σαν Κίνηση έχουµε ξεκινήσει από το 1998 και βλέπαµε πως εξελισσόταν το θέµα. Στην αρχή, ο κόσµος εδώ τον πίστεψε τον κ. Κωνσταντακόπουλο, τους έδινε λεφτά για κτήµατα που ούτε φαντάζονταν ότι θα τα πούλαγαν ποτέ. Είκοσι χρόνια αυτό γινόταν, αγόραζε γη, και στην ανατολική και στη δυτική Πυλία.

Όταν το 2000 σαν «ΚΙΝΩ» κάναµε την πρώτη ηµερίδα κι είχαµε επιστήµονες, αυτός ήρθε αδιάβαστος. Στην επόµενη, όµως, ήρθε προετοιµασµένος. Είχε µαζί του τους βουλευτές, τους υπουργούς, όλο τροποποιήσεις έκαναν σε νοµοσχέδια για να περάσει η επένδυση, όποτε σκόνταφτε σε θέµατα αρχαιολογικά ή περιβαλλοντικά. Και τον κόσµο τον είχε µαζί του, αυτούς που έλπιζαν σε δουλειές από την επένδυση. Ούτε στα έργα δεν τους πήρε.

Απέναντί µου βλέπω τη Γιάλοβα. Θα την ξαναδώ όπως είναι; Στην ΠΟΤΑ στον κάµπο τής Πύλου έκανε λιµνοδεξαµενή για να υδρεύει το γήπεδο γκολφ. Από τον ποταµό Γιανούζαγα είπε πως θα παίρνει νερό από τις εκβολές, αλλά αγόρασε χωράφι κοντά στις πηγές για να παίρνει νερό. Έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι γιατί δεν θα έχουν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Τους απειλεί κι εκεί µε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Στην άλλη ΠΟΤΑ, του Ρωµανού, οι ιδιοκτησίες που αγόρασε έχουν αρχαία µέσα. Ευτυχώς έχασε από τον Δενδροµοίρη και τον Τζούλιο που πήγε να τους τα απαλλοτριώσει αναγκαστικά και τους δικαίωσε το ΣτΕ. Κι αυτά τα ήθελε γιατί ήταν ακριβώς δίπλα στο ποτάµι Σελάς που το σχέδιό του το είχε µέσα στις εγκαταστάσεις.

Και µετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. τι κάνουµε;

Όπως σηµειώναµε στην ΕΠΟΧΗ (13.01.08 ) η απόφαση του Σ.τ.Ε. που χαρακτηρίζει αντισυνταγµατικό τον βασικό νόµο, τη χωροθέτηση και την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη δηµιουργία περιοχών Π.Ο.Τ.Α., και ειδικά της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, ήταν µια τεράστια δικαίωση και µια πολλαπλή νίκη.

Η αµηχανία του τοπικού συστήµατος «προστασίας» της Π.Ο.Τ.Α. (Νοµάρχης Μεσσηνίας, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, τοπικός Τύπος), όπως και η πρώτη αντίδραση της ίδιας της εταιρείας του «καπετάνιου», της ΤΕΜΕΣ, ήταν φανερή αλλά και δηλωτική των διαθέσεων για «συγκάλυψη ή κουκούλωµα» του θέµατος. «Αυτοί» το αντιµετωπίζουν ως «τυπικό» ή «γραφειοκρατικό» ζήτηµα. Η σχέση τους µε το διαφωτισµό και την αστική δηµοκρατία εξαντλείται στο να αντιµετωπίζουν το ανώτατο συνταγµατικό δικαστήριο µε τέτοιο τρόπο!!!

Από την άλλη, και δυστυχώς «για µας τους άλλους», από το πολιτικό σύστηµα ουσιαστικό και έµπρακτο ενδιαφέρον έχει δείξει ο απίθανος βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης (έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το πρόβληµα «νερό και ΠΟΤΑ»), η κα Ροδούλα Ζήση και ο κος Σταύρος Δήµας που αντιτίθενται στο µοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης µε αιχµή τα γκολφ, αφήνοντας στο απυρόβλητο το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Όλα αυτά δεν τα αναφέρουµε ως απλή γκρίνια αλλά γιατί καταλαβαίνουµε ότι εάν τα κόµµατα της Αριστεράς, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οικολογικές οργανώσεις και τα εναλλακτικά ΜΜΕ δεν αναδείξουν στο επίπεδο που πρέπει το θέµα, από αυτή την ιστορία θα βγούµε χαµένοι όλοι µας, από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τη Μαγνησία και την Αταλάντη ως τον Καϊάφα και την Κέρκυρα, δηλαδή όλοι οι «όµορφοι τόποι» του τόπου µας. Θα βγουν χαµένοι όσοι, λίγοι, το παλεύουν, θα ηττηθεί η ελπίδα. Πηγαίνετε µετά σε αυτούς τους τόπους και στους ανθρώπους τους να µιλήσετε για εναλλακτική ανάπτυξη και εναλλακτική διακυβέρνηση.

Θέµατα να αναδειχθούν ένα σωρό οι αρχαιότητες και τα νερά, οι ακτές και τα ποτάµια, η δηµόσια χρηµατοδότηση, µεσούντος του νεοφιλελευθερισµού, οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, οι συνθήκες υπερεργασίας και υπερεκµετάλλευσης των εργαζοµένων του εργοταξίου (µεταναστών στην πλειοψηφία), τα γκολφ, οι περιοχές NATURA. O θεµατικός κατάλογος ατελείωτος… φτάνει «εµείς οι άλλοι» να τοποθετηθούµε καθαρά, και όσοι νιώθουν ότι έκαναν λάθος ας έχουν τη γενναιότητα να το παραδεχτούν έστω και τώρα.

Εµείς λοιπόν θα νιώσουµε δικαιωµένοι και θα συνεχίσουµε την προσπάθειά µας αν αναληφθούν πρωτοβουλίες:

1.Για να πολιτικοποιηθεί το θέµα στη Βουλή και όπου δει, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα τα ζητήµατα (NATURA, κίνδυνος απώλειας 150 εκατ. €, νερά περιοχής, έλεγχος τήρησης των νόµων ως προς τις αρχαιότητες, την τήρηση των ΚΥΑ περί περιβαλλοντικών όρων, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κ.λπ.),

2.Για να αναδειχθεί στην επικαιρότητα το θέµα, ως «εθνικό υπόδειγµα τουριστικής ανάπτυξης», και να µην υποβαθµιστεί όπως έγινε στην προηγούµενη διαδροµή του, µε την οργάνωση ενός πανελλαδικού δικτύου που θα το αντιπαλεύει, µε οργανωµένο τρόπο.

Γιώργος Γκόνης, Μέλος της Κίνησης Πολιτών, Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ»

8. Και ένα ακόμα άρθρο (του Χρήστου Αλεφάντη) στη Γαλέρα

http://www.galera.gr/magazine/modules/articles/article.phd?id=566

Μη αµιγώς βιώσιµο περιβάλλον

Με πολιορκητικό κριό την τουριστική ανάπτυξη, ακόµα και τα γήπεδα γκολφ εµφανίζονται ως ζώνες ανάπτυξης νέων οικοτόπων και καταφύγια άγριων ζώων.

Απλώσαµε τον χάρτη στην επιφάνεια του γραφείου.

Τίτλος: Συγκρότηµα Τουριστικών Εγκαταστάσεων, Λειτουργικό Διάγραµµα Μηχανοστασίων, Πισινών. Φορέας: Temes.

Έργο: Navarino Resorts-Navarino Dunes.

«Dunes» στην αγγλική σηµαίνει «Αµµόλοφοι». Αµµόλοφους δεν βλέπουµε στον χάρτη. Μόνο νερά, πολλά νερά. Πισίνες ενηλίκων, κέντρα θαλασσοθεραπείας, λίµνη εστιατορίου (δις), πισίνα ταβέρνας, πισίνα επισήµων, πισίνα και προεδρική σουίτα, ανοιχτή πισίνα και δίπλα η θάλασσα, κεντρική πισίνα ξενοδοχείου, παιδική πισίνα, πισίνα παιδικού σταθµού. Και δίπλα η θάλασσα του Ιονίου. Υπάρχει και «lake» (µτφ.: «λίµνη») ακριβώς στα όρια τού συγκροτήµατος. Το οικόπεδο είναι ποτιστικό.

Τόσο ποτιστικό που µπορεί άνετα να φιλοξενήσει και γήπεδα γκολφ 18 οπών «σχεδιασµένα µε µέθοδο και τεχνική για να µπορούν να διεξάγονται διεθνείς αγώνες, αλλά ταυτόχρονα να µην είναι απαγορευτικά για τους αρχάριους παίκτες».

Eδώ, έχει γίνει πρόβλεψη για όλα. Ή σχεδόν όλα.

Θυµήθηκα µια συζήτηση µε ντόπιους φίλους, σε ένα φιλόξενο σπίτι στον Ρωµανό, για το φαινόµενο που βασανίζει την περιοχή τούς καλοκαιρινούς µήνες. Τα κουνούπια. «Δεν µπορείς να σταθείς ούτε για πέντε λεπτά έξω, χωρίς προστασία», µας έλεγαν. Δεν υπερέβαλαν καθόλου. Δεν µπορούσαµε. Ούτε εµείς, ούτε οι γύρω µας.

«Επειδή και «ο άγιος φοβέρα θέλει», έπρεπε να δηµοσιοποιηθούν στον Τύπο οι διαµαρτυρίες κατοίκων των χωριών γύρω από τη λιµνοθάλασσα του Ναβαρίνου, για να σπεύσουν κάποιοι αρµόδιοι και να ασχοληθούν µε το θέµα των κουνουπιών που κατατρύχει την περιοχή και την καταπολέµησή τους», περιέγραφε την πραγµατικότητα η είδηση σε παλαιότερη έκδοση του περιοδικού ΚΙΝΩ, της Κίνησης Πολιτών Μεσσηνίας.

Το ρεπορτάζ συνέχιζε µε την επίσκεψη των µελών της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. στη Γιάλοβα και τον Ρωµανό και τις συναντήσεις µε εκπροσώπους τής τοπικής αυτοδιοίκησης και απλούς πολίτες για το πρόγραµµα καταπολέµησης. Η έκταση του προβλήµατος είναι γνωστή σε ντόπιους και περαστικούς.

Η µελέτη για την Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας (Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης) είναι -µας είπαν άτοµα που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους έργα- εξαιρετική. Δεν έχουµε ούτε τις γνώσεις, ούτε τη διάθεση να τους αµφισβητήσουµε.

Αλλά, χαζεύοντας µε µια δόση δέους, είναι αλήθεια, τα σχέδια µε τις πισίνες και τις δεξαµενές νερού, η σκέψη επέστρεφε στα κουνούπια.

Στις 1.000 και πλέον σελίδες τής µελέτης που ξεφυλλίσαµε, δεν είδαµε καµία αναφορά για το πώς θα αντιµετωπιστούν οι φτερωτοί δαίµονες. Σε ποια πισίνα να σταθείς, πώς θα προστατευτούν οι ιθαγενείς και αλλογενείς επισκέπτες; Ίσως, από την άλλη, η ενότητα «καταπολέµηση των κουνουπιών» να εντάσσεται στην τελευταία -και πιο σηµαντική για τον επενδυτή- φάση τού έργου. Όταν κλείνουν τα τουριστικά πακέτα, σε κάθε επισκέπτη θα προσφέρεται και ένα «αουτάν». Δωρεάν.

Η Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας είναι ένα τεράστιο έργο. Προβλέπει ξενοδοχεία, κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο, «µη αµιγώς τουριστικές κατοικίες», εγκαταστάσεις γκολφ και (έργα) γενικής υποδοµής.

Πρόκειται, απ’ ότι ότι διαβάσαµε σε µερίδα του Τύπου, για «µια προσωπική προσφορά» του επιχειρηµατία-επενδυτή καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στον τόπο που γεννήθηκε. Και πράγµατι, η κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχειακών µονάδων (πέντε αστέρων), τα γήπεδα γκολφ, το συνεδριακό κέντρο, το κέντρο θαλασσοθεραπείας και οι «µη αµιγώς τουριστικές κατοικίες» -ή, κατά κόσµον, παραθεριστικές κατοικίες- αποτελούν µεγάλη προσφορά.

Άλλωστε, η µελέτη δεν αφήνει κανένα περιθώριο αµφισβήτησης για τις συνέπειες της «µηδενικής λύσης» ΑΟ (do nothing scenario): «Κατά τη λύση αυτή, ενώ κατ’ αρχήν φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού δεν γίνεται έργο, στην πραγµατικότητα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, ορισµένες από τις οποίες µπορεί να είναι σηµαντικές για το φυσικό περιβάλλον. Όπως φάνηκε στο κεφάλαιο 4, οι πιέσεις στην περιοχή είναι πολλές µε αρνητικά ήδη αποτελέσµατα για το περιβάλλον. Όπως αναγνωρίζεται και από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΟΕ, 2000), η παράνοµη αλιεία στα κανάλια τής ευρύτερης περιοχής µε χλωρίνη, οι φωτιές και η παράνοµη κατασκήνωση στις παραλίες, οι αγώνες moto cross και η πρόσβαση στην παραλία αγροτικών και άλλων οχηµάτων, η ρύπανση από τις δραστηριότητες στη λεκάνη απορροής κ.ά, ασκούν σηµαντικές πιέσεις στο περιβάλλον, τη βλάστηση και τους χρήζοντες προστασίας περιοχής τής Γιάλοβας και ευρύτερα. Έτσι, η µη ύπαρξη έργου και η πρόδηλη απουσία κάθε ελέγχου σε µια περιοχή µε έντονη τουριστική ανάπτυξη και διακίνηση ανθρώπων το θέρος, βλάπτει πολλές φορές ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον». Και καταλήγει: «Συνεπώς για όλους αυτούς τους λόγους, τόσο τους περιβαλλοντικούς που αναφέρθηκαν µε έµφαση στο φυσικό περιβάλλον, όσο και τους τεχνικούς (την µη εκπλήρωση, δηλαδή, των στόχων τού φορέα τού έργου για τουριστική ανάπτυξη) η µηδενική λύση απορρίπτεται».

Είναι γεγονός ότι η περίφραξη της περιοχής και η κατασκευή ιδιωτικών ξενοδοχειακών συγκροτηµάτων θα καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση σε κάτι περίεργους µε σκηνές και µοτοσικλέτες «υψηλής όχλησης» που αποτελούν την υπ’ αριθµόν ένα απειλή για το περιβάλλον στη Μεσσηνία και τον πλανήτη ολόκληρο.

Η περιβαλλοντική διάσταση του έργου επιβεβαιώνει το µέγεθος τής προσφοράς στον τόπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Ακόµα και «η κατασκευή των γηπέδων γκολφ εντός των ζωνών ανάπτυξης συνεπάγεται την εµφάνιση νέων τύπων οικοτόπων και νέας διάρθρωσης του τοπίου, τα οποία µε τη σειρά τους προσφέρουν νέους χώρους για την ανάπτυξη της άγριας ζωής, και τα οποία µπορεί να αποκτήσουν κάποια σηµασία γι’ αυτήν. Ιδιαίτερα οι µικρές λιµνοδεξαµενές γλυκού νερού που πρόκειται να κατασκευαστούν εντός και των δύο Π.Ο.Τ.Α. είναι, από αυτή την άποψη, πολύ ενδιαφέρουσες». Άγρια ζωή, άγριο δούλεµα.

Ο Γούντι ο τρυποκάρυδος θα ύπταται δίπλα από τα µπαλάκια τού γκολφ.

Όµως, για να λέµε και του επενδυτή το δίκιο, είναι αλήθεια ότι σε άλλο σηµείο τής µελέτης αναφέρεται πως «σηµαντικό µέρος αυτού του οικοτόπου θα εξαφανιστεί µε τα κατασκευαστικά έργα του γηπέδου γκολφ κ.λπ., αλλά είναι πιθανό να επανεµφανιστεί ως φυσικό φαινόµενο σε πολλά σηµεία µεταξύ των κατοικιών, κατά µήκος των δρόµων και στις άκρες τού γηπέδου», ενώ «οι µικρές και ρηχές λιµνοδεξαµενές που θα κατασκευαστούν µεταξύ των σπιτιών, των ξενοδοχείων και των γηπέδων γκολφ θα έχουν πιθανώς µεγαλύτερη σηµασία για την άγρια πανίδα απ’ ότι η βαθιά λιµνοδεξαµενή, η οποία θα έχει µεταβαλλόµενη στάθµη νερού»!

Θα ήταν άδικο, όµως, να σταθούµε µόνο στην πρόβλεψη για τα γήπεδα γκολφ και τον ρόλο τους στην αναβάθµιση της χλωρίδας και της πανίδας τής περιοχής, όταν στο σύνολό του ο περιβαλλοντικός σχεδιασµός αγγίζει τα όρια τού πράσινου µιλιταρισµού: Από τη «χρήση αλεύκαστων χαρτοπετσετών, που είναι ανακυκλώσιµες µετά τη χρήση τους», στην «αντικατάσταση των ατοµικών µερίδων βουτύρου, µαρµελάδων, δηµητριακών, γάλακτος και γιαουρτιού στο πρόγευµα µε χύδην ποσότητες (σε µπωλ στον µπουφέ) για εξάλειψη των στερεών απορριµµάτων από τις ατοµικές συσκευασίες» και την διαδικασία κοπής των παλιών σεντονιών και λοιπών ειδών ρουχισµού σε «κατάλληλες διαστάσεις» για να χρησιµοποιούνται σαν πανιά καθαρισµού και για την κατασκευή σάκων µεταφορών άπλυτων ρούχων, το «Navarino Resort» θα µπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει από µόνο του ειδική έκδοση-τόµο τής Greenpeace και της WWF µαζί.

Η «προσφορά τού επενδυτή στον τόπο που γεννήθηκε», όµως, θα πρέπει κατά έναν τρόπο -που η αλήθεια είναι ότι δεν συνάδει µε την έννοια της προσφοράς- να βγάλει τα έξοδά της και, επιπλέον, κάποια κέρδη. Και από την µελέτη προκύπτει ότι, καλά τα γήπεδα του γκολφ και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, αλλά χωρίς παραθεριστικές κατοικίες, δουλειά δεν γίνεται: «Προκύπτει, συνεπώς, ότι η κατασκευή των 57.500 m2 παραθεριστικής κατοικίας που επιτρέπει το ισχύον καθεστώς δόµησης της Π.Ο.Τ.Α. είναι απολύτως αναγκαία προκειµένου να εξασφαλισθεί η βιωσιµότητα της επένδυσης και µάλιστα ότι η επιφάνεια αυτή θα ήταν σκόπιµο να αυξηθεί περισσότερο αν ήταν δυνατό». Είναι η «µοναδική διέξοδος» για να µην πέσει η απόδοση (της επένδυσης) σε «µη αποδεκτά επίπεδα».

Πέρα, λοιπόν, από τις ξενοδοχειακές µονάδες µε τους περαστικούς τουρίστες, η περιοχή θα αποκτήσει µια νέα περίκλειστη κοινότητα µε δυνάµει µόνιµους κατοίκους.

Πρόκειται για το νέο µοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας µας: Οι παραθεριστικές κατοικίες ή άλλως «µη αµιγώς τουριστικές κατοικίες».

Παραθεριστικές κατοικίες

Οι παραθεριστικές κατοικίες είναι η «νέα τάση που ταιριάζει» στην Ελλάδα, σύµφωνα µε το οικονοµικό ρεπορτάζ των εφηµερίδων. Γι’ αυτό, άλλωστε, κατασκευαστές, µεγάλοι επιχειρηµατικοί και εφοπλιστικοί όµιλοι πήραν το µυστρί στο χέρι και όπου χτίσει χτίσει. Ο σκοπός είναι ιερός: «να προσελκύσει η Ελλάδα τουριστικά κεφάλαια από το εξωτερικό που τώρα στρέφονται σε άλλες χώρες τής Μεσογείου».

Συγκροτήµατα τύπου «Navarino Resort», µε βιτρίνα τα γήπεδα γκολφ και τις παραθεριστικές κατοικίες, βρίσκονται υπό κατασκευή ή προγραµµατίζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» του περασµένου Σεπτεµβρίου (τίτλος: «Στον αφρό η παραθεριστική κατοικία», 4/9/2006) ο συντάκτης κατέγραφε κοντά στις δέκα επενδύσεις τέτοιου τύπου. Από τις Σπέτσες ώς το Ξυλόκαστρο και από τη Νάξο ώς το Σούνιο, η Ελλάδα περιφράσσεται. Ειδικά η Κρήτη αποδεικνύεται ιδιαίτερα δηµοφιλής για τους µεγαλοεπιχειρηµατίες που θέλουν να επενδύσουν στην κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών.

Η πλάκα είναι ότι οι εµπνευστές τού «νέου τύπου τουριστικής ανάπτυξης» επικαλούνται το παράδειγµα της Ισπανίας, όπου πράγµατι τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρήθηκε αλµατώδης αύξηση της οικοδοµικής δραστηριότητας για να ικανοποιηθούν οι βορειοευρωπαίοι που ψάχνουν για µια θέση στον µεσογειακό ήλιο.

Η διαφορά είναι ότι το ισπανικό µοντέλο κατέρρευσε. Τους τελευταίους µήνες, ο διεθνής Τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στην καταστροφή τής ισπανικής φύσης από την ανεξέλεγκτη κατασκευαστική δραστηριότητα κατά µήκος των ακτών τής Μεσογείου. Η προοπτική τού κέρδους έθρεψε το φαινόµενο της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, µε αποτέλεσµα την εισαγωγή ενός νέου όρου για την περιγραφή των ισπανικών ακτών: «Costa del Crime». Η ακτή του εγκλήµατος.

Χαρακτηριστικότερη όλων, η περίπτωση της Μαρµπέλα, του αγαπηµένου θερέτρου τού διεθνούς jet set, για το οποίο η ΓΑΛΕΡΑ είχε φιλοξενήσει εκτενές ρεπορτάζ τον περασµένο Ιούνιο («Το γκολφ της διαφθοράς», του Βασίλη Παπακριβόπουλου). Ισπανικό ψαροχώρι κάποτε, πέρασε στην πλήρη τσιµεντοποίηση, ο τόπος καταστράφηκε και η διαφθορά διέβρωσε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, µε αποτέλεσµα να βρεθούν στη φυλακή δήµαρχοι, υπάλληλοι πολεοδοµίας κ.λπ.

Αλλά, αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται.

του Χρήστου Αλεφάντη

9. Πισίνες, πισίνες, πισίνες

από το ΟΙΚΟ Απριλίου της Καθημερινής :

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Μεσσηνία: με 300 πισίνες αλλά χωρίς… κηπευτικά

Οτι η ελληνική διοίκηση λαμβάνει «γκαμήλα» και δίνει «μυρμήγκι» είναι γνωστό. Οπως επίσης κι ότι συχνά δεν ομολογεί στη δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Ομως τέτοια ανατριχιαστική υποκρισία, τέτοια άνιση μεταχείριση (δημοτών και τουριστών) όπως αυτή από την πλευρά των ιθυνόντων στο νομό Μεσσηνίας, δεν συναντά καθημερινά κανείς. Το νερό είναι πόρος εν ανεπάρκεια. Οι «θυσίες» αυτονόητες. Κατανοητός ο πανικός του Συνδέσμου ΄Υδρευσης και της ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης) Καλαμάτας, αφού «η στάθμη του νερού στις πηγές του Πηδήματος βρίσκεται πολύ χαμηλά και θα μείνουν χωρίς νερό οι κάτοικοι των δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Θουρίας, Αριος, Αβίας (από την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» – την επισήμανση μας έκανε η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας). Συζητήσιμη και η σύσταση της ΔΕΥΑ Μεσσήνης προς τους κατοίκους των χωριών να χρησιμοποιούν το νερό μόνο για ύδρευση (από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ) και να αποφύγουν να φυτέψουν φέτος οπωροκηπευτικά, έστω και σε μικρή κλίμακα, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην υδροδότηση. Στην ίδια περιοχή (Νatura 2000), με δασωμένα βουνά, προστατευόμενους κολπίσκους, μαγευτικές παραλίες και με σοβαρά υδρολογικά προβλήματα (υφαλμύρωση λόγω υπεράντλησης), όπου χωροθετήθηκε η ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) Μεσσηνίας, την οποία ανέλαβε ξενοδοχειακός κολοσσός, αναμένεται να λειτουργήσουν δύο πολυτελή συγκροτήματα, το πρώτο με 142 ιδιωτικές και πολλές κοινόχρηστες πισίνες και το δεύτερο με 123 ιδιωτικές και πολλές κοινόχρηστες πισίνες… Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας χρηματοδοτήθηκε πέρυσι από τον κρατικό προϋπολογισμό με 146 εκατ. ευρώ, για να κατασκευαστούν μεταξύ άλλων και αυτές οι πισίνες, όπου θα κάνουν το μπάνιο τους -δίπλα στις μαγευτικές παραλίες !!!-προνομιούχοι τουρίστες, ενώ οι δημότες στα χωριά, που έχουν συνεισφέρει (όπως άλλωστε όλοι μας) με 16 ευρώ έκαστος στην ανέγερση μιας τουριστικής βιομηχανίας με μπόλικο πολιτικο-οικονομικό παρασκήνιο και πολλές κυβερνητικές διευκολύνσεις για να ξεπεραστούν «γραφειοκρατικά» κολλήματα, δεν μπορούν να φυτέψουν ούτε μια ντοματούλα… Αυτό είναι σκάνδαλο. Ντροπή!

10. Επίλογος

Η ιδιαίτερη πατρίδα μου δέχεται «αναπτυξιακή» επίθεση. Επιχειρείται σε 20-40 χρόνια να δαπανηθεί ένα κεφάλαιο που η φύση έκανε χιλιάδες χρόνια να το δημιουργήσει. Δυστυχώς λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Ας ελπίσουμε η απόφαση του ΣτΕ να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα «αναπτυξιακά» σχέδια.

Ευχαριστώ το συμπατριώτη καλυβάρχη, για τη φιλοξενία αυτού του σεντονιού, καθώς και αυτούς που θα μπουν στον κόπο να το διαβάσουν.

*

Στην καλύβα, για τη Γιάλοβα:

https://panosz.wordpress.com/2007/11/27/gialova/

και

https://panosz.wordpress.com/2008/01/10/gialova-2/