Αγαπητέ κύριε Μπακιρτζή, χαίρετε!
Κάποτε, σε μια συναυλία των ΧΚ στο Θέατρο Δάσους της Μπουγατσαδούπολης συνέβησαν τα εξής ωραία: http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2006/01/blog-post_13.html
…με κορυφαίο άκουσμα το «από το πάρκο στη Μυροβόλο». Πολλά χρόνια μετά, μαθαίνω κάτι που είχε συμβεί σε κάποιον άλλον (το θείο Ισίδωρο) πολλά χρόνια πριν, με το ίδιο τραγούδι!
Δείτε εδώ: https://panosz.wordpress.com/2007/11/17/isidoros-26/
Οι ΧΚ, συχνά πυκνά, εμφανίζονται στο διαδικτυακό μας φάσμα, αφού είναι μέρος της πραγματικής μας ζωής! Πχ, δείτε για τη «Μαστοράντζα του Ερντεπίλ»: https://panosz.wordpress.com/2007/10/21/hania-2/ Όθεν, μετά την πρόσφατη συνάντησή μας στην ΑΙΓΛΗ, αιτούμαι μια συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» για το μπλογκ μου – την καλύβα ψηλά στο βουνό.
Η πρώτη ερώτηση (που θα ήθελα να θέσω) είναι «πώς σχολιάζει ο καλλιτέχνης την αποδεδειγμένη είσοδό του στο μύθο, μέσω της ιντερνετικής λογοτεχνίας;»
Κε Ζέρβα, σας χαιρετώ. Έλαβα την πρώτη ερώτησή σας και σας απαντώ. Αν δεν είμαι πολύ συνεπής στις απαντήσεις μου αυτό θα οφείλεται στο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μου. Μέχρι τις 3 και παραπάνω δουλειά, μετά συνήθως μπάνιο, ζέσταμα, φαγητό και ατέλειωτο πηγαινέλα τους πιτσιρικάδες στα διάφορα γαλλικά, αγγλικά, ωδεία, μπάσκετ, σινεμά και άλλα μέχρι αργά κοντά 9 το βράδυ. Άντε να συμμαζέψεις μετά τα ασυμμάζευτα. Λοιπόν, με το Μιχάλη Σιγανίδη και το Διονύσιο Ρούσσο πριν από χρόνια χρησιμοποιούσαμε ως σύνθημα τον τίτλο του βιβλίου του Άλφρεντ Μπέστερ «Το πεπρωμένο μου είναι τ΄ άστρα», καταπληκτικό βιβλίο όπως και «Ο Υπεράνθρωπός» του και το «Γκόλεμ 100». Όπως όταν χτυπούσε στην ιστορία του ΤΑΟ ο μαθητής την πόρτα του αγαπημένου και στην ερώτηση «Ποιος είναι;» απαντούσε «Είμαι εγώ» και η πόρτα έμενε κλειστή γι’ αυτόν, έτσι κι εμείς αν δεν παίρναμε στην ερώτηση «Ποιος είναι;» την απάντηση «Το πεπρωμένο μου είναι τ’ άστρα» (κάπως άσχετη η απάντηση με την ερώτηση) η πόρτα μας έμενε κλειστή, όμως την παίρναμε(την απάντηση) και η πόρτα άνοιγε. Δε χρειαζόταν να επαναληφθεί η σκηνή τόσες φορές όπως στην ιστορία μέχρι να δοθεί η απάντηση «Είμαι εσύ» για να ανοίξει η πόρτα, σε βαθειά γηρατειά, μετά από ατέλειωτες στερήσεις και πόνους. Το ύφος της ερώτησής σας μου θύμισε εκείνες τις ωραίες, γεμάτες ορμή, στιγμές της μακρινής νιότης με τους φίλους μου . Παρότι δεν είμαι, παρά πολύ λίγο και τελευταία, εξοικειωμένος με την ιντερνετική λογοτεχνία, ως παλαιός λάτρης του Φίλιπ Νίκ, του Βογκτ, του Λεμ και αρκετών άλλων συγγραφέων της επιστημονικής φαντασίας( θεωρώντας τους όχι απαραίτητα συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας) εισπράττω της ερώτησή σας ως σχόλιο που δε χρειάζεται σχολιασμό. Θα μπορούσα βέβαια να απαντήσω και μονολεκτικά: «Απομυθο-ποιητικά».
Κε Μπακιρτζή, ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και προχωρώ ευθύς στη δεύτερη ερώτηση:
Καθώς περνάνε τα χρόνια, δίσκο με το δίσκο, μου δημιουργείται η αίσθηση ότι η θεματολογία σας κυριαρχείται όλο και περισσότερο από την επιθυμία να συνομιλήσετε με το μέλλον εξερευνώντας και δουλεύοντας το παρελθόν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η «Μαστοράντζα του Ερντεπίλ», μια κορυφαία (κατά την ταπεινή μου γνώμη) συνεισφορά στη δισκογραφία. Εδώ και πολλά χρόνια (δεκαετίες; ) δουλεύετε και με παλαιικούς στίχους (Σαικσπήρος, Βάρναλης κλπ) ενώ δεν είναι σπάνιοι οι απόηχοι από μουσικές περασμένων αιώνων – και δεν εννοώ μονάχα τον εικοστό. Οι καταδύσεις στη θάλασσα του χρόνου γίνονται συνειδητά, γιατί εκεί ελπίζετε ότι θα συναντήσετε όψεις του μέλλοντος ή απλά επειδή το, ασυγκρίτως πλουσιότερο σε σχέση με το παρόν και το μέλλον, παρελθόν σας γοητεύει και ενδεχομένως σας βολεύει, ως περιβάλλον εργασίας;
ΥΓ. Προσέξτε, η ερώτηση κρύβει παγίδες! 🙂
-Πρώτον: σας ξαναστέλνω διορθωμένο το κείμενο της πρώτης απάντησης γιατί στέλνοντάς το βιαστικά δεν το διόρθωσα και υπάρχουν 2-3 ορθογραφικά λάθη και ένα 19 αντί 9. Επιπλέον επιτρέψτε μου να μην αποκαλύψω αν προτιμώ το Σαικσπήρος και να αρκεστώ στο πιο κοινό Σαίξπηρ για να αποφύγουμε εύκολες ταυτίσεις.
Λοιπόν, στην ερώτησή σας. Η μόνη παγίδα που βλέπω είναι ότι με βάζετε να πάρω πιο σοβαρά απ’ ότι συνηθίζω τον εαυτό μου, δηλ. λίγο, κι αυτό το λίγο όχι εύκολα ομολογημένο στον εαυτό μου. Τέλος πάντων. Ας προσπαθήσω να πω κάτι. Τα τραγούδια της «Μαστοράντζας» με τράβηξαν απ’ την πρώτη στιγμή που μου τα έδειξε ο Ζάχος και την έκδοσή τους θεώρησα ως πρώτη προτεραιότητα των Χειμερινών Κολυμβητών παρόλο που περίμενε πολύ υλικό για έκδοση. Αυτό γιατί, εκτός από το ότι μερικά μου άρεσαν πολύ σαν τραγούδια, όπως το «Ποιος είν’ αυτός», ο «Ανέμελος σαλός», ο «Μάρκο Κράλιεβιτς», θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα, τα οποία ο Ζάχος θέτει με τρόπο τέτοιο που να προκαλεί προβληματισμό, διάθεση για έρευνα και για συζήτηση και νομίζω ότι ο δίσκος πέτυχε αυτόν το στόχο του.
Βέβαια αυτό συνέβη γιατί τα θέματα αυτά με απασχολούσαν από χρόνια αφού απ’ το 1975 εργάζομαι ως αρχιτέκτονας-αναστηλωτής στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, και πλην των άλλων βυζαντινών και νεότερων μνημείων , ασχολήθηκα αναστηλώνοντας, καταγράφοντας, συντηρώντας μνημεία οθωμανικά, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην επικράτεια των αιρετικών μουσουλμάνων της Θράκης, απογόνων πρώην αιρετικών χριστιανών (και ντόπιων που προσχώρησαν, τότε) που ο Κωνσταντίνος Ε΄ έφερε απ’ την ανατολική Μικρά Ασία, τη Συρία και την Αρμενία για να αντιμετωπίσει τους βογιάρους και να τους απομακρύνει απ’ τις συναναστροφές και το τακίμιασμα με αυρετικούς και μη άραβες μουσουλμάνους, που τότε βέβαια ακόμη εκπροσωπούσαν μια πιο δίκαιη κοινωνία κλπ. κλπ. Δεν ξέρω αν το ξέρετε ότι στο εξώφυλλο της «Μαστοράντζας» βλέπουμε τις ταφόπλακες νεκροταφείου αιρετικών χριστιανών στη Θράκη, που έγιναν (εύκολα, λόγω της αντίθεσης τους προς την κεντρική εξουσία) μουσουλμάνοι στα πρώτα χρόνια της επέκτασης των οθωμανών στη βαλκανική με μπροστάρηδες τους οπαδούς του τάγματος των μπεχτασήδων, που συνδυάζει στοιχεία του χριστιανισμού και του ισλαμισμού, με κοινούς μύθους, λατρεία ίδιων αγίων κλπ. και μέχρι σήμερα, θα το γνωρίζετε αν παρακολουθείτε μεταμεσονύκτιες εκπομπές της ΕΤΡ3, επιβιώνει στους μουσουλμάνους των ορεινών περιοχών της Θράκης. Η μελοποίηση του ποιήματος του Βάρναλη είναι από τις πρώτες μου και έγινε το 1970. Τα δέκα τραγούδια πάνω σε στίχους του Σαίξπηρ γράφτηκαν σ’ ένα διάστημα περίπου 35 χρόνων. Το ίδιο και οι υπόλοιπες μελοποιήσεις που συγκεντρώθηκαν στον τελευταίο δίσκο μας με τίτλο «Το πέρασμά σου». Ήταν ποιήματα που όταν τα διάβασα μου άρεσαν πολύ, θα έλεγα πως τα αγάπησα τόσο που η μελοποίηση τους ήρθε αβίαστα.
Τώρα γιατί μερικές μελοποιήσεις σε τόσα πολλά χρόνια, κι αυτές αβίαστες, να αποτελούν περιβάλλον εργασίας που επέλεξα ή με βόλεψε να εργαστώ σ’ αυτό, δεν ξέρω. Επίσης παρόλο που είμαι χειμερινός κολυμβητές από 15ετίας δεν αντιλήφθηκα ούτε καλλιέργησα ελπίδες σε κάποια συνειδητή κατάδυση στη θάλασσα του χρόνου αν και αντίστοιχες εκφράσεις έχω χρησιμοποιήσει σε στίχους μου, όπως η ερημιά του χρόνου, η σιωπή του όνειρου, η ευωδιά της μνήμης σου, στο χάος και στο όνειρο και άλλες. Η Iστορία βέβαια με ελκύει, διαβάζω σχετικά αρκετά βιβλία με ιστορικά θέματα, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής μας, και είναι φυσικό να βρίσκω συσχετισμούς με την εποχή μας. Δεν μπορεί π.χ. να μη δει κανείς ομοιότητες ανάμεσα στα τελευταία τριάντα χρόνια στην Τουρκία και στα πρώτα χρόνια του 16ου αιώνα στη οθωμανική αυτοκρατορία. Νομίζω πάρα πολύς κόσμος ενδιαφέρεται για την Iστορία. Έχω ακούσει πολλούς να λεν πως αν ξανασπούδαζαν θα σπούδαζαν Iστορία. Δε χρειάζεται όμως μια τέτοια ενασχόληση να τη χαρακτηρίσουμε με όλες τις ωραίες εκφράσεις που αναφέρετε στο δεύτερο μισό της ερώτησής σας.
Πριν φύγω για το Σαββατόβραδο στον Όλυμπο, διατυπώνω μιαν ακόμα ερώτηση:
Στα πρώτα σας τραγούδια, ο έρως και η πολιτική εμφανιζόντουσαν ως ευθεία αντανάκλαση προσωπικών βιωμάτων. Προϊόντος του χρόνου, οι εμφανίσεις αμφοτέρων παίρνουν μάλλον …πλατωνικό (μπορεί και φιλολογικό) χαρακτήρα. Θέλετε να μοιραστείτε με τους επισκέπτες της καλύβας το δικό σας αναστοχασμό για τη σχέση σας, βιωματική και καλλιτεχνική, με αυτά τα δυο μεγάλα αναπόφευκτα;
-Στον Όλυμπο τι κάνετε χειμωνιάτικα; Κάνετε ορειβασία, σκί, πηγαίνετε σε κάνα μοναστήρι (μήπως στη Μονή Κανάλου; τη θυμάμαι γιατί εκεί θα μ’ έτρωγαν οι λύκοι τη 2η μέρα των Χριστουγένων του ’65), κατάγεστε από τη Λεπτοκαρυά, όπως πολλοί φίλοι, και πάτε να φάτε στην ταβέρνα «Παράδεισος», ή πηγαίνετε για προσκύνημα στη Σκοτίνα, την πατρίδα του μακαρίτη μεγάλου δεξιοτέχνη του κλαρίνου Μανόλη Παπαγεωργίου;
Νομίζω ότι εξακολουθώ να γράφω, -πολύ λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου, ευτυχώς υπάρχει μεγάλο στοκ-, «ως ευθεία αντανάκλαση προσωπικών βιωμάτων». Χρησιμοποιώ την έκφρασή σας για να μην ψάχνω έκφραση και γιατί όπως σας είπα χρησιμοποιείτε εκφράσεις επικού χαρακτήρα, που μου αρέσουν γιατί έτσι μειώνεται η σοβαροφάνεια και η σπουδαιοφάνεια που ίσως καμιά φορά κρύβουν τα λεγόμενά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όταν γράφω ένα τεράστιο τραγούδι αγανάκτησης κατά των γυναικών, το οποίο όμως χρησιμοποιεί μια επιφανειακή, σπάνια και μια βαθύτερη, αγανάχτηση αλλά όχι μόνο, πού πρέπει να το εντάξουμε; Στην «αναπόφευκτη» (δική σας λέξη) κατάληξη του έρωτα; Μήπως όμως εσείς βλέπετε τον έρωτα μόνο πλατωνικό, στην αρχή του μάλιστα και όχι προϊόντος του χρόνου; Και γιατί φιλολογικό χαρακτήρα; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα απ’ την καθημερινότητα. Ζω με μια γυναίκα, τη μάνα των παιδιών μου, εδώ και αρκετά χρόνια, πολλές ώρες τη μέρα. Μάλιστα ξαπλώνουμε μαζί. Αυτό είναι φιλολογικό; Γιατί προεξοφλείτε τις σχέσεις μου; Και γιατί θα πρέπει να τις υπερασπιστώ; Έχετε κάποια πληροφορία που δεν την έχω; Mάλλον εσείς έχετε φιλολογική στάση και επηρεάζεστε απ’ τις στατιστικές. Και εντάξει το γήρας και ο θάνατος αναπόφευκτα, όμως ο έρωτας γιατί; Ξέρετε πόσοι είναι παγερά αδιάφοροι; Με την τηλεόραση μάλιστα που έχει τόσο ομαδοποιήσει τις συμπεριφορές; Όπως θα καταλάβατε, δε θα πάρω αναστοχασμό. Αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι μπερδεύτηκα ή με μπερδέψατε. Μιλώ για τα δυο αναπόφευκτα έρωτας-θάνατος ενώ εσείς αναφέρατε έρωτα και πολιτική. Κι εκεί που ετοιμαζόμουν να σας πω για τραγούδια περί θανάτου, για τα νεκροταφεία, αναγκάζομαι να σταματήσω. Το «προϊόντος του χρόνου» πού αναφέρεται; Το θεωρείτε γενικό αξίωμα στο οποίο υποτασσόμαστε όλοι και τη φθορά του χρόνου την ταυτίζετε με το πλατωνικό-φιλολογικό, ενώ το βίωμα ιδίωμα των νέων, αυθεντική έκφραση του έρωτα και τη πολιτικής; Πρέπει νομίζω οι ερωτήσεις να γίνουν λιγότερο ποιητικές και χειμαρρώδεις, και πιο πιο σαφείς, χωρίς να επιμένω, μόνο για να μπορέσουμε ίσως να συνεννοηθούμε λιγάκι.
Η επόμενη ερώτηση είναι μια παράκληση να μιλήσετε για τραγούδια σχετικά με το θάνατο και τα νεκροταφεία. Υπάρχει κάποιο, μήπως, και για το μοναδικό( ; ) εν Ελλάδι νεκροταφείο των Βογομίλων, εκεί κοντά στα Γιαννιτσά – αν θυμάμαι καλά;
ΥΓ. Στον Όλυμπο πηγαίνω τακτικά γιατί προ δεκαπενταετίας (σχεδόν) πήγα ως γαμπρός σε ένα από τα χωριά του – η καλή μου κατάγεται από εκεί, Πόντια προσφυγοπούλα τρίτης γενιάς. Εγώ είμαι Καλαματιανός, με ηπειρώτικη καταγωγή.
Συγχαρητήρια. Ως σωστός Καλαματιανός, ξύπνιος που λέμε εδώ πάνω, και με ωραία επιπλέον σύνθεση καταγωγής, πήρατε γυναίκα Πόντια. Και εμείς που τις έχουμε πιο κοντά από σας δεν πήραμε Πόντια (αυτός ο πληθυντικός είναι παρμένος απ’ τους διαλόγους του κου Τσιώλη, στις ταινίες του οποίου παίρνω μέρος από 20ετίας). Δεν ξέρω αν γνωρίζετε το σλόγκαν «Πάρε γυναίκα Πόντια και μηχανάκι Σαξ».
Για παλαιά νεκροταφεία αποτανθείτε στον κο Ζάχο. Απ’ τα βιβλία του θα βρήτε τρόπο να τον προσεγγίσετε. Τηλέφωνο στον εκδότη κλπ. Ας μην επανέλθουμε στο θάνατο και τα νεκροταφεία (μιλήσαμε ήδη για το νεκροταφείο του Μ. Δερείου Σουφλίου του εξωφύλλου του δίσκου), αφού η κουβέντα τα προσπέρασε στην προηγούμενη απάντηση και για να μη φρικάρουμε και τους αναγνώστες σας. Κάποτε , σε μια συναυλία στην ΑΙΓΛΗ θεσσαλονίκης, υπό την παλαιά διεύθυνση(αυτό το λέω γιατί τότε σερβίρονταν μπριζόλες), λέγαμε ένα τραγούδι που είχε όλο κι όλο δυο στραφές: «Ο θάνατος ήταν αλήθεια, όσο κι αν δεν το πιστέψαμε. Και τώρα εμείς περιμένουμε το θάνατο». Ήταν εκεί κι ένας κύριος ευτραφής με δυο επίσης ευτραφείς κυρίες, και τρώγανε χοιρινές μπριζόλες. Ο άνθρωπος, ακούγοντας το τραγούδι, διαμαρτυρήθηκε, σηκώθηκε κι έφυγε. Έτσι χάσαμε έναν ακόμη πελάτη. Έναν άλλον χάσαμε όταν, επίσης στην ΑΙΓΛΗ μια άλλη φορά, λέγαμε το τραγούδι «Οι ψείρες». Στη λέξη «κοριός», ένας κύριος που ποτέ δε μάθαμε αν ήταν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, διαμαρτυρήθηκε νομίζοντας πως το τραγούδι αναφέρεται στη διαμάχη των δυο κομμάτων για τις υποκλοπές στα τηλέφωνα, την εποχή του ξακουστού διευθυντή του ΟΤΕ Τόμπρα. Το τραγούδι αναφέρεται στους πραγματικούς κοριούς που με πετρέλαιο πιτσιρικάδες κυνηγούσαμε στα σιδερένια κρεβάτια των παιδικών μας χρόνων. Έτσι χάσαμε κι άλλον πελάτη στην ΑΙΓΛΗ.
Αφού αναφέρατε τις «ψείρες» πρέπει να σας πω ότι η ανάλυση που είχε γίνει στην παρέα μου (αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν και τα τραγουδούσαμε με κιθάρες στις φοιτητικές ταβέρνες της Τούμπας) τους απέδιδε εντελώς διαφορετικό νόημα – ότι ήταν ένα τραγούδι που μιλούσε συμβολικά για κάποιο ανθρώπινο πάθος. Προχθές στην ΑΙΓΛΗ αναπαρήγαγα αυτή την παλιά ερμηνεία, αλλά αυτά που είπατε επιτόπου και αυτά που αναφέρετε σ’ αυτή τη συζήτηση ανατρέπουν την εικόνα που είχα για το συγκεκριμένο τραγούδι. Παραμένει ως αίνιγμα ο στίχος «…μια τις βελόνες πιάνεις» όπως και η «αντικαθαριότης», στο φινάλε.
Πέρα από τους στίχους στα τραγούδια (ο μακαριστός Άκης Πάνου προσδιόριζε την αξία τους ως το 90% της συνολικής του τραγουδιού) υπάρχει η μουσική, για την οποία δε μιλήσαμε ακόμα. Ως παλαιός ακροατής των τραγουδιών σας «ακούω» επιρροές από ποικίλες πηγές, οι οποίες ενσωματώνονται πολύ όμορφα στο ξεχωριστό (και αναγνωρίσιμο) μουσικό ύφος των Χειμερινών Κολυμβητών. Θα θέλατε να μας δώσετε μια αφήγηση ξεχωριστά για τη μουσική σας;
Τέλος, χάθηκαν κι άλλοι πελάτες, όχι για τους ΧΚ, αλλά για την ΑΙΓΛΗ. Οι συνθήκες χώρου και ήχου για τους πελάτες – ακροατές – συμποσιαστές δεν ήταν καθόλου καλές. Το φαινόμενο αυτό, της σαρδελοποίησης, παρατηρείται χρόνια τώρα και σε άλλα «σοβαρά» μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και είναι εξαιρετικά αποτρεπτικό.
ΙΝΤΕΡΜΕΔΙΟ
Κε Ζέρβα, ούτε που ανοίγω τον υπολογιστή αυτόν τον καιρό γιατί καίγομαι. Είχα κάτι συναυλίες, μια παρουσίαση βιβλίου, ένα κομμάτι τείχους ετοιμόρροπο, κινδυνεύει κόσμος, και μερικούς ανεγκέφαλους που δε μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας για μικροπολιτικούς και άλλους πιο εξωφρενικούς λόγους, και οι της τοπικής αυτοδιοίκησης τους χαϊδεύουν αντί να τους ξεριζώσουν τ’ αυτιά για να μη χάσουν καμιά ψήφο. Ανεύθυνοι του κερατά. Και πολλά άλλα, όπως τη μοναδική πλατεία της οθωμανοκρατίας στην Καβάλα, αριστούργημα βιομηχανικού σχεδιασμού, με βαρβαρικό μπαρόκ, νεοκλασσικισμό κ.ά., που τη βγάλαν με διάφορες κομπίνες οικόπεδο και παν να την κάνουν πολυκατοικίες. Και οι διοικούντες μόκο. Τόση συνενοχή ρε παιδί μου! ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ η επαρχία μας. Το Σαββατοκύριακο φεύγω πάλι Αριδαία-Αθήνα για συναυλίες και μετά Πύθιο στα σύνορα για ένα βυζαντινό πύργο. Οπότε μιλάμε εν καιρώ. Ελπίζω να μη βιάζεστε. Γεια χαρά. Αργύρης
–Δε βιάζομαι καθόλου. Ο χρόνος είναι δικός μας, κι εμείς δικοί του. Πάνος
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
-Πέρασε καιρός που έχουμε να μιλήσουμε λόγω εξαιρετικής πίεσης στη δουλειά μου. Έπεσε μια νεότερη προσθήκη στο μεσαιωνικό παράλιο τείχος της Καβάλας και έμειναν πολλά ετοιμόρροπα τμήματα ξερολιθοδομής, τα οποία ευτυχώς με προσοχή και χωρίς προβλήματα καθαιρέσαμε και συγκεντρώσαμε τις πέτρες για τις ανακατασκευές που θα απαιτηθούν. Παραμένουν επικίνδυνες κατακόρυφες ρωγμές σε εξέλιξη, τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Το κακό είναι ότι οι δουλειές γίνονται στο πιο ωραίο σημείο της πόλης που δέχεται πλήθος επισκεπτών και συγχρόνως είναι αυλή σχολείου, κατασκευασμένου το 1930 από τον τότε εργολάβο και μετά Υπουργό Ασφαλείας του Μεταξά Μανιαδάκη, του γνωστού από το ρετσινόλαδο που χρησιμοποιούσε στις ανακρίσεις των συλλαμβανομένων υπόπτων. Ο ίδιος κατασκεύασε και εργατικές κατοικίες στο γειτονικό Πράβι ή Ελευθερούπολη. Κι αντί να εξασφαλίσουμε το τείχος να μην κινδυνεύουν τα παιδιά και οι επισκέπτες, ο κάθε άσχετος κάνει παιχνίδι ανακατεύοντας πολιτικούς, βουλευτές, δημάρχους κι αντιδημάρχους κι ότι θες, κι έτσι δεν ακούγονται αυτοί που έχουν την ευθύνη, δηλ. οι πολιτικοί μηχανικοί, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα μπάχαλο, να έχει δημιουργηθεί ένα ενοχλητικό και δυσάρεστο περιβάλλον εργασίας. Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που δε σας απάντησα.
Λοιπόν, ας γυρίσουμε στα δικά μας. Οι βελόνες είναι μάλλον οι βελόνες του πλεξίματος, όμως δε θυμάμαι πού αναφέρονται, έχουν περάσει και 31 χρόνια. Ίσως όμως πρόκειται για βελόνες μπαλώματος, αφού, επί 10ετίες μπεκιάρης, είχα γίνει μαιτρ στο μπάλωμα καλτσών με προσθήκες ολόκληρα κομμάτια και καλλιτεχνικές διπλοβελονιές. Όμως ο στίχος απευθύνεται στην κοπέλα με την οποία κολλήσαμε τις ψείρες και η οποία ως φοιτήτρια ιατρικής είχε καλή σχέση με την καθαριότητα. Δε θυμάμαι όμως αν έπλεκε. Η μάνα μου ενοχλούνταν απ’ τη στροφή αυτή γιατί την έπαιρνε προσωπικά, ιδίως το «κι από το γλυκοχάραμα την καθαρίστρα κάνεις». Δεν τη θυμάμαι να πλέκει, όμως μπάλωνε τις κάλτσες μας. Απ’ ότι βλέπω μάλλον ανεξιχνίαστος θα μείνει ο στίχος. Η αντικαθαριότης αναφέρεται στις ταξικές διαφορές ζευγαριών ενταγμένων σε ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Για παράδειγμα ένα αγόρι από πλούσια οικογένεια τα έμπλεκε με μια κοπέλα από φτωχή οικογένεια και ισορροπούσαν ζώντας σε συνθήκες μεγάλης βρωμιάς, δημιουργούσαν δηλ. για τη σχέση τους ένα εξωτικό περιβάλλον, ή ένα άλλο παιδί ισορροπούσε στο ταξικό του περιβάλλον μπλέκοντάς τα με μια ελληνίδα απ’ το Εκουαντόρ.
Συνεχίζοντας με την 3η από τις τέσσερις υποερωτήσεις μπορώ να σας πληροφορήσω ότι από τις αρχές του γυμνασίου μέχρι σήμερα παραμένω παθιασμένος λάτρης των τραγουδιών της Μακεδονίας(Τσίτρα, Παπαγεωργίου, Κουφογιάνκος, Σαμαράς, Καραβάρα, Καραθανάση κλπ.). Στο Πειραματικό σχολείο της Θεσσαλονίκης ανήκα στην ολιγομελή ομάδα υποστηρικτών του Θεοδωράκη. Οι περισσότεροι, βασικά παιδιά «καλών» οικογενειών, για ταξικούς λόγους προτιμούσαν τον Χατζιδάκη. Κάποτε άκουγα φανατικά Σκοτ Τσόπλιν, άλλοτε Στραβίνσκυ, έχω εντρυφήσει αρκετά στα παραδοσιακά τραγούδια της Ιταλίας, κυρίως μέσα από τους δίσκους των παραστάσεων του Ντάριο Φο αλλά και από άλλους με τραγούδια αντικληρικά, αναρχικά, της φυλακής και τόσα άλλα, μ’ άρεζε πολύ ο Πάολο Κόντε, ο Τζόρτζιο Γκάμπερ και ο Φαμπρίτσιο ντε Αντρέ, ο Ζάππα, κάποιος ισπανός παππούς σα το Μάρκο, ο Φέλιξ ντε λα Ουτρέρα, ο Αταχουάλπα Γιουπάνκι, τα παλιά ροκ εντ ρόλ τα οποία και χόρευα (ήμουν όμως εξαιρετικός χορευτής του μάμπο, μάμπο καγκουρώ κλπ.), τραγούδια από χώρες της Ανατολής και της Νότιας Αμερικής, μερικές καντάδες και επτανησιακά τραγούδια, και κυρίως τα ρεμπέτικα (μέσα τα σμυρναίικα, τα πολίτικα) από Κατσαρό, Τσαούς και Μάρκο μέχρι Κυριαζή και Τσαουσάκη, αφού από πολύ νωρίς και για πολλά χρόνια όλα μου τα λεφτά πήγαιναν σε ρεμπέτικους δίσκους 78 στροφών, αρχίζοντας από 1 δραχμή το δίσκο. Της Παπαγκίκα τους δίσκους, ολοκαίνουργιους, τους είχα πάρει 150 δραχμές τον έναν, ποσό μυθώδες για μένα και για τους περισσότερους της ηλικίας μου εκείνην την εποχή, γύρω στα 1965.
Όσον αφορά την ΑΙΓΛΗ, της αξίζει καλύτερη τύχη και το έχω επισημάνει στους ιδιοκτήτες της. Θέλει οπωσδήποτε καλύτερη φροντίδα του ήχου, π.χ. ένα καλό μεγάφωνο, ας είναι μικρό, στο πατάρι. Και άλλα, ηχητικό σύστημα, μελέτη του χώρου και μικροεπεμβάσεις που βελτιώνουν τον ήχο χωρίς να προσβάλλουν το χώρο. Για τη σαρδελοποίηση έχετε επίσης δίκαιο, όμως αλλού είναι πολύ χειρότερα και στην Αθήνα συνήθως ακόμη χειρότερα. Σε μερικά όμως μαγαζιά που παίξαμε, όπως το Γκαζάρτε, αυτό δεν ενοχλούσε καθόλου. Καμιά φορά είναι και ωραία. Ενοχλεί το όλο και η όλη αρπακτική αντιμετώπιση του πελάτη ως θύμα, απ’ το σερβίρισμα μέχρι τις καρέκλες και τις τιμές, αλλά και τα ρούχα καμιά φορά των μουσικών. Και οι μουσικοί στο οικονομικό τις περισσότερες φορές ριγμένοι, και συχνά πολύ, είναι.
Τι είναι για σας ο χρόνος; Πώς τον αντιμετωπίζετε; Ποια εκτιμάτε πως είναι η σχέση του χρόνου με το καλλιτεχνικό σας έργο;
Πώς να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση φιλοσοφικού περιεχομένου που με τοποθετεί μάλιστα απέναντι στο «καλλιτεχνικό μου έργο»; Στη θέση του Σαββόπουλου θα ξεγλιστρούσα εύκολα με το στίχο «μα ο χρόνος ο αληθινός…» Ο μεγάλος μου γιος, όταν άκουσε ένα βράδυ τη μάνα του να τραγουδάει σ’ αυτόν και στον μικρό αδελφό του το συγκεκριμμένο τραγούδι τη διόρθωσε λέγοντας πως το σωστό είναι όχι «μα ο χρόνος ο αληθινός είν’ ο γιος μας ο μεγάλος κι ο μικρός» αλλά «ο γιος μας ο μεγάλος και ο τρανός». Σας ομολογώ ότι δεν πολυκαταλαβαίνω την ερώτηση σας. Να την πάρω στα σοβαρά δε μου πάει, να απαντήσω επικά και να κάνω γιούρια, τώρα πια έχουμε πάρει την κατηφόρα για το φινάλε. Σε μερικά τραγούδια μου χρησιμοποιώ το «καιρός» αντί του «χρόνος». Θα μπορούσα ίσως να μιλήσω για τα ταξίδια στο χωροχρόνο. Και ο Φίλιπ Ντικ, που τον υπεραγαπώ, έχει γράψει ένα σχετικό διήγημα Υπάρχει ένα ωραίο μυθιστόρημα Ε.Φ., του Φριτς Λάιμπερ, «Ο μεγάλος χρόνος», ένα άλλο του Ρόμπερτ Χενλάιν, «Μεθαύριο».. Ένα διήγημα με ταξίδι στο χωροχρόνο επεξεργάζεται την ωραία ιδέα ότι η ιστορία του κόσμου γράφεται από τουρίστες του χρόνου, τουλάχιστον τα πιο γνωστά γεγονότα που ελκύουν τους περισσότερους τουρίστες: «Τότε κατάλαβε ότι όσοι ακολουθούσαν το Χριστό στην πορεία προς το Γολγοθά αποδοκιμάζοντάς τον ήταν όλοι τουρίστες». Όσον αφορά στο τελευταίο σκέλος της ερώτησης επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την απάντηση του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη σε μια ερώτηση που του έγινε στα πλαίσια μιας τελευταίας συνέντευξης του στο GK της «Καθημερινής»: «προσδοκώ την απόφαση του Εφετείου του Χρόνου».
Θα ήθελα λίγα (ή πολλά – από εσάς εξαρτάται) λόγια για τους συνεργάτες σας ΧΚ, παλαιότερους και τωρινούς, μικρούς και μεγάλους (σε ηλικία)
Λίγα, γιατί στις προηγούμενες απαντήσεις ήμουν μάλλον φλύαρος και ίσως έχουμε εξουθενώσει τους αναγνώστες σας. Να μην παινεύω τους δικούς μου ανθρώπους και να πω μόνο πως αισθάνομαι πολύ ευτυχής που είμαι μαζί τους τόσα χρόνια έστω και λίγες μέρες κάθε χρόνο αλλά και συγχρόνως πάντα μαζί.
Τέλος, η καλύτερη ερώτηση: τι θα ρωτούσατε εσείς ο ίδιος τον εαυτό σας αν του παίρνατε συνέντευξη – και τι θα σας απαντούσε;
– «Τελειώνουμε; -Καλή ιδέα» ή «Πέρισυ γυρίσαμε τον κόσμο. Φέτος να πάμε κάπου αλλού; -Kαλή ιδέα» (εμπνευσμένο απ’ τον Ταξιδιώτη της βροχής του Μπέλοου) ή «Ακέλα, πάντα πρόθυμοι για το καλό. -Πάντα; -Ναι, πάντα, πάντα, πάντα». Θα παρεξηγηθώ από το τελευταίο ότι το παίζω «πράκτορας του καλού». Προτιμώ τους «Πράκτορες του χάους» του Σπίνραντ. Το διαβάσατε;
*
Η φωτογραφία είναι από εδώ:
http://petefris.blogspot.com/2006/07/blog-post_115341340791644232.html
*
To ποστ αφιερώνεται στο θείο Ισίδωρο, εκτός των άλλων γιατί έγραψε το ωραίο κομμάτι που λινκάρεται (sic!) στην πρώτη ερώτηση.
65 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Απριλίου, 2008 στις 9:40 μμ
Νίκος Σαραντάκος
Μπράβο βρε Πάνο, εξαιρετική προσφορά!
18 Απριλίου, 2008 στις 9:54 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Μπραβο Πανο, απο τις μεγαλες στιγμες της Καλυβας!!!
Θα ξεκινησω με ενα σχολιο μου απο το Μπλογκ Juke-box στις 20-10-2006 οταν ο Αθανασιος εκανε αφιερωμα στους Χειμερινους Κολυμβητες.
«Ο/Η ο θειος Ισιδωρος είπε…
Τα κυματα της θαλασσας μου το΄πανε
αυτη η νυχτα μενει!
Οταν τους πρωτακουσα ειπα: -Αυτοι δεν …ακουγονται, ειναι στην κοσμαρα τους, ειναι…»δικοι μου»!
Αλλο πραμα.
Μονο και μονο οτι ο Μπακιρτζης με αυτη τη φωνη αποφασισε να γινει τραγουδιστης …τα λεει ολα!
Ηχος που ταχει ολα μεσα, απο επτανησιακη κανταδα και λαϊκη μπαλαντα (οπως πολυ σωστα γραφει ο Αθανασης), μεχρι ανατολη, Σικελια και Καλαβρια.
Στιχοι, επισης.
Τραγουδισταδες του κοσμου, οι ανθρωποι !!!
Ποσο απλο (και ποσο δυσκολο-τελικα-εν τη απλοτητι του) ειναι το καλο ακουσμα.
Μας ταχουνε πριξει τ΄αρχιδια οι διαφοροι συχρονοι (και οχι και τοσο συγρονοι) …ποιοτικοι δημιουργοι για να μας πουνε ενα καλο τραγουδακι-ολοι Σαβοπουλοι την εχουνε δει.
Τα πιανουνε τα οργανα οι Χειμερινοι και …παρε ναχεις!
«κρυφα μου χαμογελασες
γιατι εβλεπε η μαμα σου
κι ολοι τριγυρω ηταν γνωστοι
κι εγω ξενος στον Πρινο…»
Με τρεις κουβεντες τα λενε ΟΛΑ,
Χωρις φαμφαρες:
«Αδελφε μου τωρα που΄σαι αρωστος
ετυχε και΄γω να ειμαι αφραγκος.
Που θα βρουμε χρημα να πληρωσουμε
το γιατρο να μην τα κακαρωσουμε»
Μεχρι προσωπικους κωδικες που νοιωθουμε οτι τους κατεχουμε:
«να πεις του μπαμπα σου οταν σε φιλαει
να μην φοραει τα μαυρα γυαλια
γιατι σκιαζουν τα ωραια σου ματια
και με στη σκια τους τους αλλους κοιτας»!
«…κι οι μποτες που δεν φορας ποτε σου
ειχανε γινει …συμβολο»!
«…καθως τηλεφωνο προσμενω
απ΄την Αθηνα να μου πεις,
πως περασες τις διακοπες σου,
βρηκες τον αλλον σου εαυτο?
μες τους ανθρωπινους καθρεφτες
στου τουρισμου την ανοχη…»
(οι στιχοι ειναι απο μνημης, ελπιζω ναναι σωστοι)»
Εχω κι αλλα πολλα να πω, θα επανελθω.
18 Απριλίου, 2008 στις 9:59 μμ
Πάνος
Το ποστ του Αθανάση για τους Χειμερινούς Κολυμβητές:
http://athanassios-juke-box.blogspot.com/2006/10/blog-post_20.html
18 Απριλίου, 2008 στις 10:06 μμ
Πάνος
Μεταφέρω από του Αθανάση ένα σχόλιό μου:
Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος (σημ: ο πρώτος), η παρέα μου ήταν από τις πρώτες που τον άκουσε και τον ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ, κατά κόρον.
Στα τέλη του ’81- αρχές του ’82 είμαστε ήδη τριτοετείς φοιτητές και είχε ήδη διαμορφωθεί μια παροικία φίλων και συναδέλφων στην Αγία Μαρίνα, λίγο πάνω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Θυμάμαι ένα βράδυ εκείνου του χειμώνα, που πήγαμε εν σώματι στην ταβέρνα της Κονίτσης Ο ΔΙΑΚΟΣ ( ; ) απέναντι από τη ΓΕΦΥΡΑ. Εκεί συναντήσαμε κι άλλους φοιτητές της Οδοντιατρικής – και ολόκληρη την Κλινική της Προσθετικής, με επικεφαλής τον (μακαρίτη τώρα) καθηγητή.
Εις εκ των κιθαρωδών της παρέας (αυτός που παραλίγο να βγει δήμαρχος προχθές – του έλειψε μονάχα ένα 39%), με τη συνοδεία ημών των υπολοίπων, έπαιξε σχεδόν όλα τα τραγούδια του δίσκου – οι λοιποί θαμώνες τα άκουγαν για πρώτη φορά.
Ακολούθησε πατιρντί, με κλασσικότερα άσματα – ώσπου ο καθηγητής (ένας από τους ελάχιστους της σχολής που δεν ήταν ζόμπι) έδωσε ρεσιτάλ χορού πάνω στο τραπέζι, αφού τα είχε κάνει πρώτα λίμπα.
Από τότε ο δίσκος παραμένει σταθερό / διαχρονικό άκουσμα. Και συμφωνώ με τον τζουκμποσιάρχη, είναι ο καλύτερος των Χειμερινών Κολυμβητών.
Εις υγείαν!
18 Απριλίου, 2008 στις 10:59 μμ
ζέλιγκ
Σήμερα η καλύβα απογειώθηκε. Εύγε!
18 Απριλίου, 2008 στις 11:06 μμ
Νίκος Σαραντάκος
Μισοτελειωμένα όνειρα, θείε!
Τώρα που παντρεύεσαι, του το λέω άλλη μια πως σ’ αγαπάω!
18 Απριλίου, 2008 στις 11:22 μμ
π2
Εβίβα!
18 Απριλίου, 2008 στις 11:35 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Νικ,
Τα κυματα της θαλασσας μου το΄πανε
αυτη η νυχτα μενει………!!!
(κι αυτο το «μπασιμο» ειναι που με τρελενει!)
Οι ανθρωποι ειναι οτι πιο σοβαρο υπαρχει σ΄αυτο το μπουρδελοτοπο στο συγκεκριμενο αντικειμενο.
Εχουνε πει …παρα πολλα.
19 Απριλίου, 2008 στις 12:26 πμ
suigenerisav
Πάνο, μπράβο ρε..
19 Απριλίου, 2008 στις 1:07 πμ
Μαύρο πρόβατο
Τέλειο! Κοίτα να δεις: σήμερα περνούσα μπροστά από μια τσουλήθρα στη vilette, για την οποία ο συνεντευξιαζόμενος έχει γράψει άσμα :-)))
19 Απριλίου, 2008 στις 2:42 πμ
ο θειος Ισιδωρος
Διαβασα προσφατα στο «Μαστορατζα» οτι οι στιχοι ειναι καποιου Ζαχου Παπαζαχαριου.
Αν συμβαινει να ειναι ο γιος του Ιορδανη Παπαζαχαριου -και δεν προκειται για απλη συνωνυμια- τοτε ειναι ο χαμενος κρικος που αναζητω εδω και 28 χρονια (απο τοτε που πεθανε ο Ιορδανης).
Εχω μερικα κειμηλια του πατερα του και πρεπει να του τα δωσω.
Μερικα αναγνωριστικα στοιχεια: Σορβόννη και μπαρ στη «δεξαμενη» (νομιζω λεγοτανε ASPEN -αν θυμαμαι τελη της 10ετιας του 70).
Αν ειναι ο Αργυρης στη …γραμμη τον παρακαλω να με πληροφορησει.
* * *
Λιγα λογια για τους Kalybistas και τους ΙΘΙστες:
Ιορδανης!
Παλιος συντροφος και συναγωνιστης τα δυσκολα χρονια.
Ατελειωτα ξενυχτια στο υπογειο της οδου Ελλης!
Η μεγαλυτερη φυσιογνωμια που περασε απο την αριστερα ( ολη η αριστερα δεν τουφτανε ουτε στ΄αρχιδια).
Ποιητης ανωτερος του θειου (λογοτεχν. περιοδικο «Σταδιον»).
Συγραφεας (ανεκδοτος) παντος καιρου.
Εφευρετης και δαιμονιο μυαλο [8 διπλωματα ευρεσιτεχνειας -μεθοδος καμψεως ξυλου ανευ ατμου – αντισεισμικη 100νταοροφη πολυκατοικια απο ξυλο – διοροφοι κωνικλώνες (κουνελοσπιτα για μαζικη εκτροφη – επαναστατικη ανακαλυψη) κλπ
Εμπνευστης και σχεδιαστης του «Δουρειου Ιππου» (πολιορκητικη μηχανη για την καταληψη του «Μακρυγιαννη» – δεν χρησιμοποιηθηκε λογω αντηρησεων του στρατηγου Μάντακα).
Κατασκευαστης βιολιων, κιθαρων κλπ.
Με οικονομικη προταση για «οργανωση της παραγωγης στη βαση με παραλληλη αξιοποιηση της αγοραστικης δυναμης του λαου» (κατι σαν αυτή των προπολεμικων Ισπανων αναρχικων).
Ο Ιορδανης υπηρξε η πιο φωτεινη αναγεννησιακη μορφη, ο Λεοναρντο Ντα Βιντσι της Ελλαδας (εστω κι ας μην ηταν ζωγραφος).
Γιαρο, Μακρονησι, Φυλακες Αβερωφ, μια ζωη μεσα σ΄όλα και πρωτος σε όλα!
Αλλα ποτε στο ΚΚΕ, παντα εντελως μονος του!!!
Τους εβλεπε και επιανε τ΄αρχιδια του, σε στιγμες που οι ψυχες λυγιζαν ο Ιορδανης απλως αρχιζε …να μην νιωθει βαρεμαρα!
Μεχρι την τελευταια του στιγμη εκανε μεγαλα σχεδια ενώ ολη του τη ζωη εψαχνε για έναν δευτερο …«τρελο», όπως ελεγε «για να κυριευσουμε τον κοσμο» !
-Και γιατι ρε Ιορδανη δεν τα εκανες όλα αυτά μια ολοκληρη ζωη ?
-Γιατι ο Ηρακλης όταν ηταν μωρό παιδι στην κουνια ακομα με τα δυο του χερια επνιγε τα φιδια. Μετα, όταν μεγαλωσε κι εγινε παντοδυναμος και εκανε αθλους με το ένα χερι δεν μπορουσε να βαρεσει ουτε …παλαμάκια.. Εγω ειμαι ειμαι το ένα χερι του Ηρακλη, το άλλο που είναι?
Έναν τρελο ψαχνω ακομα για να κυριευσουμε τον κοσμο!
Φυσικα δεν τον βρηκε ποτε!
19 Απριλίου, 2008 στις 7:25 πμ
petefris
Πάνο, εκπληκτικά κείμενα! οι ερωτήσεις «άνοιξαν» την όρεξη του Αργύρη. Μπράβο και πάλι μπράβο!!!
19 Απριλίου, 2008 στις 11:24 πμ
kukuzelis
Είμαι ενθουσιασμένος. Θα το ξαναδιαβάσω-ξαναδιαβάσω. Χειροκροτώ εγγράφως.
19 Απριλίου, 2008 στις 12:37 μμ
thas
Κορυφαία κατάσταση! Το μέσο ξεπέρασε τον εαυτό του. Η μπλογκόσφαιρα, ευγνωμονούσα!
19 Απριλίου, 2008 στις 5:17 μμ
nikoxy
Μπράβο, για όλα και ιδίως για την ανασκαφή και αποκατασταση των τιτάνων Φ. Ντικ και Σπίνραντ.
Μπράβο Πάνο, μπράβο Αργύρη!
-ένας παρ’ ολίγον οδοντίατρος
19 Απριλίου, 2008 στις 7:07 μμ
Citronella
Σάς ευχαριστώ και τους δυο για την συνέντευξη! Το τραγούδι που ξεκινάει ο θείος Ισίδωρος, ήταν το πρώτο των Χειμερινών Κολυμβητών που αγάπησα.. ειδικά τώρα που είναι η πιο όμορφη εποχή για να πάει κανείς στην Πέραμο
– και που πλησιάζει
«ο Μάης ο πιο όμορφος καιρός για δυο
που όλο το λεν, το λένε τα πουλιά
τους νιους τρελαίνει η άνοιξη η γλυκιά».
19 Απριλίου, 2008 στις 7:11 μμ
Alkibiades (??!)
H στενη του σχεση με την αγαπημενη μου επιστημονικη φαντασια μου ηταν αγνωστη…Μπραβο Πανο.
19 Απριλίου, 2008 στις 7:14 μμ
Πάνος
Ήρθε με το ταχυδρομείο (το ηλεκτρονικό) το ακόλουθο σχόλιο του Αργύρη Μπακιρτζή:
Πάνο χαίρε. Είδα τη συνέντευξη και έψαξα το Ζάχο για να απαντήσω στο θείο Ισίδωρο αν πρόκειται για τον πατέρα του ή κάποιον συγγενή. Δεν τον βρίσκω όμως και μου λέει ότι δεν υπάρχει αυτό το νούμερο. Μόλις τον βρω θα σε ενημερώσω. Δεν ξέρω πώς να μπαίνω στα blog για να το γράψω ο ίδιος και να επικοινωνήσω και με τον «αλησμόνητο» κατά Κατσαρόν παλαιό φίλο και φίλτατο Πετεφτή. Μόλις ξελασκάρω λίγο θα φροντίσω να το μάθω και να το κάνω. Γράφω 6 λήμματα για ένα τόμο περί οθωμανικών μνημείων, διορθώνω 3 άρθρα, φυτεύουμε τα φυτά μας που τα έχουμε αφήσει πίσω και ο γιος μου ο μικρός δε μ’ αφήνει σε χλωρό κλαρί(φρέζα, νέο χώμα κλπ.), και αμέσως μετά θα ασχοληθώ μ’ αυτό. Νιώθω πως βάζω στόχους. Θα εισέλθω νομίζω στον κύκλο των πολύ δυστυχισμένων κατά Μπέλοου τύπων που βάζουν στόχους στη ζωή τους. Δυστυχισμένοι γιατί είναι υποχρεωμένοι να δίνουν συνέχεια εξηγήσεις σ’ αυτούς που δεν έχουν στόχους και ζουν απλώς τη ζωή τους. Όπως καταλαβαίνεις η δυστυχία μας πολιορκεί από παντού και σε λίγο μόνο στην κοπριά θα μπορούμε να ανασάνουμε. Όπως λέει κι ο Ντε Αντρέ: «dai diamanti non nasce niente, dal letame nascono i fior» (απ’ τα διαμάντια δε γεννιέται τίποτα, απ’ την κοπριά τα λουλούδια). Εδώ ταιριάζει (αν αντιπαραβάλλουμε την κοπριά με τα αμόλυντα και άσηπτα τηλεοπτικά πλατώ, τους αδέκαστους κήρυκες της ηθικής της μουσικής κι όλους αυτούς που πασχίζουν να μας μάθουν τι ν’ ακούμε και πώς να διασκεδάζουμε) κι αυτό που λέω συχνά στις συναυλίες παρουσιάζοντας τις «Ψείρες», ότι τα απόκρυφα σημεία του σώματος, όπου πιάνουν οι ψείρες, κατα τον Γάλλο φιλόσοφο Μπατάιγ, ταυτίζονται με το προλεταριάτο, που θα συντρίψει το άσηπτο και αμόλυντι κεφάλι της μπουρζουαζίας. Μεταβίβασε, αν σου είναι εύκολο, το κειμενάκι αυτό στα σχόλια της συνέντευξης.
19 Απριλίου, 2008 στις 7:26 μμ
Πάνος
Παίδες και κόρες,
ευχαριστώ – αισθάνομαι κάπως αμήχανα με τόσα μπράβο… Ευχαριστώ θερμά τον Αργύρη Μπακιρτζή για την ευγενική του ανταπόκρισή και το χρόνο που διέθεσε.
Τώρα, πως στέλνει κανείς σχόλιο στο μπλογκ:
1. Γράφει το κειμενό του στο πλαίσιο, κάτω κάτω στη σελίδα
2. Σημειώνει ένα όνομα (πχ Αργύρης) με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες, στο μικρό πλαίσιο, δίπλα αριστερά.
3. Σημειώνει, όμοίως, ένα μέηλ (το οποίο το βλέπει μόνο ο ιδιοκτήτης του μπλογκ)
4. Αφήνει κενό το τρίτο πλαίσιο που υπάρχει
5. Κάνει κλικ με το ποντίκι στο «submit comment»
Δατς όλ! 🙂
19 Απριλίου, 2008 στις 8:56 μμ
ο θειος Ισιδωρος
-«Δεν με συμφερει να΄χω τιποτα, ελεγε ο Ιορδανης, γιατι οτι εχεις γινεται η παγιδα σου και η αντιδραση την εκμεταλευεται! Αν δεν εχεις τιποτα εισαι ελευθερος!»
Ετσι χαρισε το σπιτι του στην ΕΔΑ προκειμενου να γινει το «εργαστηρι της βιβλιοθηκης της Κυπρου». Ονειρευοταν μεσα εκει να οργανωσει μια ιδιοτυπη κολεχτιβα, να βγαλει ο ιδιος τρανους τεχνιτες.
-«Ο κοπος του ανθρωπου δεν πρεπει να ειναι ακριβος, αυτοι που πουλανε τον κοπο τους ακριβα ειναι αχρηστοι. Και οι κουμουνιστες το κανουν αυτο!»
Συχαινοταν τις ανεσεις του συχρονου ανθρωπου. Ζουσε σ΄ενα υπογειο στο οποιο ειχε το εργαστηριο του κι ετρωγε δυο γιαουρτια την ημερα.
* * *
Μια μερα μου τηλεφωνησε να παω γιατι …με ηθελε επειγοντως, ηταν μεγαλη αναγκη.
Πηγα και μου ζητησε να τον βοηθησω να βγαλει απο το υπογειο μια εξεδρα την οποια ειχε κατασκευασει δουλευοντας ολη τη νυχτα. Μας βγηκε το λαδι μεχρι να τα καταφερουμε και κατοπιν οδηγειων του την τοποθετησαμε στη συμβολη των οδων Ελλης και Σοφοκλεους εξω απο το υπογειο.
Η κυκλοφορια σταματησε, οι ανθρωποι κατεβηκαν απο τα λεωφορια και τα αυτοκινητα τα οποια δεν μπορουσαν να προχωρησουν και πολυ λαος συγκεντρωθηκε να δει τι συμβαινει.
Οταν δημιουργηθηκε το αδιαχωρητο ο Ιορδανης ανεβηκε πανω στην εξεδρα και …διαβασε τα ποιηματα του!
Καποιοι διαμαρτυρονταν, οι περισσοτεροι χειροκροτουσαν Ηταν μια μαγικη στιγμη, αν εξαιρεσεις καποιες ξυνισμενες μουρες, εβλεπες γυρω σου προσωπα χαρουμενα!
-Ελπιζω να εβαλα μια μικρη πινελια χρωμα στη μουντη μερα σας, τους ειπε ο Ιορδανης, τωρα πηγαινεται στις δουλειες σας!
* * *
«Στο Μακρονησι ειχε μεινει η αφροκρεμα των εξοριστων οταν ηρθε ο καινουργιος διοικητης και συγκεντρωσαν τους κρατουμενους για να βγαλει τον επισημο λογο του …»επι τη αναληψει των καθηκοντων του»
Οι Αλφαμίτες τους ζητησαν να καθισουν γονατιστοι …ετσι για να σπασει ο τσαμουκας απο την πρωτη μερα.
Γονατισαν ολοι εκτος, απο εναν! Οι Αλφαμίτες τον πλησιασαν με αγριες διαθεσεις και του εβαλαν τα οπλα στο κεφαλι.
Αυτος αρνηθηκε να γονατισει. Ολοι εμειναν με κομενη ανασα.
Καποιος απο τους αλλους κρατουμενους φωναξε οτι το ποδι του δεν μπορει λυγισει γιαυτο δεν γονατιζει. Ο ιδιος δεν ειπε τιποτα μονο τους κοιταζε περιφρονητικα.
Ο διοικητης ειπε τοτε να τον αφησουν …»αφου ειναι ετσι».
(Διηγηση Γιωργος(?) Ξηνταρης – συγκρατουμενος του).
-Ρε Ιορδανη, τι εγινε τοτε, τον ρωτησα.
-Σκατα, ειδα μπροστα μου ολη την ηγεσια του κομουνιστικου κινηματος να γονατιζει και τρελαθηκα. Αποφασισα οτι δεν θα εκανα το ιδιο.
Εκτιμησα οτι αν με σκοτωναν, οπως απειλουσαν αυτα τα ανθρωπακια, οτι θα γινοταν μεγαλη φασαρια στο στρατοπεδο και θα χαλαγε η φιεστα. Ετσι ο διοικητης δεν θα καταφερνε να εκφωνησει το λογο του που τον ειχε προετοιμασει και ηταν γεματος απο νουθεσιες και μυνηματα εθνικοφροσυνης που αποσκοπουσαν στην …διαπαιδαγωση μας!
Ειχε γυαλισει και τα γαλονια του και καμαρωνε σαν το γυφτικο σκεπαρνι, ηταν μια «μεγαλη» στιγμη γι΄αυτον για τη μιζερη ζωη του.
Οπως βλεπεις δεν επεσα εξω!»
Οντως, το ενα ποδι του Ιορδανη δεν λυγιζε και γιαυτο κουτσαινε. ειχε τραυματιστει στις επιχειρησεις του «Μακρυγιαννη» οταν μπηκε μεσα να βγαλει καποιους ανταρτες που ηταν παγιδευμενοι διπλα στη μαντρα!
* * *
Η περηφημη «πριονοκορδελα» του, ενα σατανικο μηχανημα, που το εχε φτιαξει μονο απο ξυλα στη Μακρονησο αποτελεσε εκθεμα στο «1ο φεστιβαλ ΚΝΕ-ΟΔΓΗΤΗ» που εγινε το 1975 στην Καισαριανη (εκει, διπλα στην πριονοκορδελα αυτη ακουσα την ιστορια του …»γονατισματος» απο τον παλιο του συγκρατουμενο.
-Μου τη φαγανε την κορδελα οι αλητες, μου ζητησαν να την εκθεσουν στο φεστιβαλ και δεν την ξαναειδα, ο ενας με στελνει στον αλλον. Αυτοι δεν ειναι ουτε μια κορδελα να τους εμπιστευτεις οχι την τυχη ενος κινηματος, ελεγε μεχρι που πεθανε.
* * *
-Ρε Γιαννη, εσυ ησουνα καλο παιδι και σπουδαιος ποιητης, αλλα που να σε παρει ο διαολος μπηκες στο βρακι του κομματος και αδικησες την τεχνη σου και τον εαυτο σου.
Τι πα΄να πει ρε Γιαννη εγκριση απο την γκρουπα των διανοουμενων του κομματος των ποιηματων προκειμενου να κυκλοφορησουν αναμεσα στους κρατουμενους ?
-Ιορδανη μου γερασαμε αλλα εσυ παντα παραμενεις ο πιο ατιθασος, του απαντησε ο Ριτσος στριβοντας το …»αλλα γαλλικα»
(ο διαλογος αυτος παρουσια μου)
19 Απριλίου, 2008 στις 9:16 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Ειχα παρατησει κανα-δυο ωρες στη μεση το σχολιο και μολις το ποσταρησα ειδα το μυνημα του Άρτζυ!
Αυτος ο Ζαχος πρεπει ναναι ρε γαμω τη βαγγελιστρα μου, για ψαξτονε ρε Αργυρη μην τον χασουμε απανω που τον εντοπισαμε.
και χεστα τα αρχαια για λιγο και μπες μεσα να μιλησεις με το κοινο σας.
Αφιερωμα στον Ιορδανη ενος τραγουδιου των
Τεχνοκρατες, τρομοκρατες, εργοστασια(?), γκοβερνα(?),
με παρατες και με μασκες δεν σας μενει τωρα πια
ουτε χρονος, ουτε μηνας(?), ουτε μερα, ουτε ωρα,
μονο μια στιγμη μικρουλα οσο μια αστραπη μικρη.
Κι οι λυκοι τωρα θα γενουνε προβατακια…………..
19 Απριλίου, 2008 στις 9:17 μμ
ο θειος Ισιδωρος
…ενος τραγουδιου των ΧΚ
19 Απριλίου, 2008 στις 9:49 μμ
περίεργος
Τον κύριο Ιορδάνη Παπαζαχαρίου δεν τον είχα καν ακούσει ως τώρα και έτσι δεν μπορώ να ξέρω αν είχε απογόνους ή άλλους συγγενείς. Για το στιχουργό της «Μαστοράντζας» όμως μπορώ να εισφέρω κάποια λίγα στοιχεία που τυχαίνει να γνωρίζω. Ο άνθρωπος για την ακρίβεια δεν λέγεται Ζάχος (μικρό) Παπαζαχαρίου (επίθετο), αλλά Εμμανουήλ (μικρό) Ζάχος – Παπαζαχαρίου (διπλό επίθετο). Είναι σχετικά μεγάλος σε ηλικία, είναι ποντιακής καταγωγής, ημι-ερασιτέχνης ανθρωπολόγος, και έχει ζήσει αρκετά χρόνια στη Γαλλία. Έχει δημοσιεύσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο στα γαλλικά, (δηλαδή ένα έχω διαβάσει εγώ, προφανώς έχει γράψει περισσότερα), από κοινού με τον Κεμάλ Αιζμπαϊρί, για τον οποίο υπάρχει μία μελοποιημένη νεκρολογία στο δίσκο των ΧΚ, σχετικά με το λαϊκό πολιτισμό των Τουρκοκρητικών. Επίσης, σε μια έκδοση του ΚΕΜΟ προ ετών είχε γράψει ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τη χρήση των διαφόρων αλφαβήτων στις βαλκανικές γλώσσες.
Επίσης -λεπτομέρεια- πριν πολλά χρόνια είχε γράψει τους στίχους για ένα τραγούδι του Νίκου Ξυδάκη που είχε τραγουδήσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που λέγεται «Νείλος».
19 Απριλίου, 2008 στις 11:13 μμ
tsimitakis
Να πω κι εγώ τα συχαρίκια μου; Μα φυσικά. Μας έχει πάρει η μπάλα εδώ στην μπλογκόσφαιρα και χάνουμε την ουσία – αλλά μήπως κάθε μέρα και παντού δεν παίζουμε κηνυγητό μαζί της; Λοιπον Μπράβο.
ΥΓ Στα δικά μου 20’s η ιστοριούλα «είμαι εσύ» κυκλοφορούσε σαν Δερβισάδικη από μια μικρή εκδοσούλα τσέπης – ούτε καν θυμάμαι ποιου εκδοτικού οίκου. Δεν είναι;
19 Απριλίου, 2008 στις 11:34 μμ
Νίκος Σαραντάκος
Περίεργε, ο ίδιος δεν είναι που έχει γράψει το Λεξικό της Πιάτσας (εκδ. Κάκτος);
Εκεί γράφει Ζάχος Εμμανουήλ στο εξώφυλλο.
Θείε Ισίδωρε, πολλά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έγιναν στην Καισαριανή, αλλά το 1ο Φεστιβάλ του 1975 έγινε στο γήπεδο Ζωγράφου. Σιγουρα.
19 Απριλίου, 2008 στις 11:46 μμ
περίεργος
Ναι, όντως. Αυτός είναι.
20 Απριλίου, 2008 στις 12:37 πμ
26
…..Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος (σημ: ο πρώτος), η παρέα μου ήταν από τις πρώτες που τον άκουσε και τον ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ, κατά κόρον.
Στα τέλη του ‘81- αρχές του ‘82 είμαστε …πρωτοετείς φοιτητές και είχε ήδη διαμορφωθεί μια παροικία φίλων στο ….παλιό τέρμα , λίγο μετά από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Θυμάμαι τα βράδια εκείνου του χειμώνα……
Μπράβο ρε Πάνο!!
20 Απριλίου, 2008 στις 2:09 πμ
ο θειος Ισιδωρος
Περιεργε,
απ΄οσα μουλεγε ο Τζορνταν, εχω την εντυπωση οτι αυτος πρεπει να ειναι.
και μαλλον Εμμανουηλ-Ζαχος Παπαζαχαριου (το Ζαχος μικρο).
Ο Ιορδανης ητανε Κωσταντινουπολιτης, ελεγε και την εξης ιστορια:
«Οταν ημαστε μικρα στην Πολη μας λεγανε οι γεροι οτι οι Ελληνες ειναι ηρωες και οτι κανενας δεν μπορει να τους νικησει και τετοια.
Ετσι μια μερα, εκει που επαιζα με δυο Τουρκακια, αποφασισα να τα δειρω και αρχισα να τα χτυπαω στα καλα καθουμενα. Με πιασανε τοτε και με κανανε μαυρο στο ξυλο. Οταν γυρισα στο σπιτι κλαιγοντας και με ρωτησε η μανα μου τι επαθα της ειπα οτι με δειρανε και οταν με ρωτησε γιατι της απαντησα «γιατι μου ειπατε οτι ενας Ελληνας ειναι πιο δυνατος απο 100 Τουρκους, εγω δυο πηγα να δειρω και με σαπισανε στο ξυλο»!
Ετσι, απο τοτε αλλαξα γνωμη για την …ανωτεροτητα της φυλης»
Νικο,
εχεις δικιο, φταιει η κεκτημενη ταχυτητα -μετα 33 χρονια- στο γηπεδο του Ζωγραφου εγινε.
20 Απριλίου, 2008 στις 2:26 πμ
Μαύρο πρόβατο
Για το Ζάχο το στιχουργό, έχει άρθρο στη βικιπαίδεια.
Δεν κολλάει και πολύ με τις αναφορές του θ.Ισ. αλλά ψάχτε το…
20 Απριλίου, 2008 στις 3:05 πμ
ο θειος Ισιδωρος
Μαυρεπροβατε,
ενταξει, αυτος ειναι κατα πασα πιθανοτητα, Σοροννη και τα ρεστα και φυσιογνωμικα πολυ κοντα στο γιγα.
Πανο,
θα κανω ενα ποστ για τον ΙΠ αλλα να βρεθει ο Ζαχος πρωτα!
Αργυρη,
να προσαχθει παραυτα!
20 Απριλίου, 2008 στις 3:24 πμ
bioannis
Ανακοίνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: Μικρή Χανιώτισα, μελαχρινή με ενωμένα φρύδια, ονόματι Κλαίρη, αγνώστων λοιπών στοιχείων αναζητείται από το 1987, όπου εξαφανίσθη αναιτίως και οριστικώς μετά από κρεπάλη και επακόλουθη κρεβατοκατάνυξη 2 ημερών συνέχεια. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ για σοβαρό λόγο από το παληκάρι που τη συνόδευε. Σκοπός ιερός. Το παληκάρι παραμένει ανύπαντρο και περιμένει την κόρη την λυγερή να εμφανιστεί… Σημείωση: Έφυγε να πάει στο περίπτερο για τσιγάρα και ακόμα να γυρίσει.
Να βρούμε και εμείς κανένα άνθρωπο ρε θείε … μόνο εσύ θα βρίσκεις ;
20 Απριλίου, 2008 στις 3:29 πμ
ο θειος Ισιδωρος
Ρε Βιο,
δεν κοιμασαι τετοια ωρα;
Κλαιρη ειπες; Θα το κοιταξω!
20 Απριλίου, 2008 στις 3:54 πμ
bioannis
Θείε αμα τη βρείς ρώτησέ τη γιατί έφυγε. Από τότε τη ψάχνω και έχω την εντύπωση (κάτι πληροφορίες είχα κάποτε…) οτι είναι στο Παρίσι. Κάπνιζα γλουλουάζ τότε.
20 Απριλίου, 2008 στις 3:55 πμ
bioannis
Γκουλουάζ ντε…
20 Απριλίου, 2008 στις 10:18 πμ
Αθήναιος
O Αργύρης Μπακιρτζής άρεσε τρελά στην πρώτη μου μεγάλη αγάπη, στον Βασίλη που του αφιέρωσα και το βιβλίο μου. για τον Μπακιρτζή και τη μελοποίηση του Καββαδία από τους «Ξέμπαρκους» έκοβε φλέβες. Έχω ακόμη την κασσέτα που μου είχε χαρίσει όταν είχαμε πρωτογνωριστεί και διαπίστωσε ότι άκουγα αποκλειστικά κλασική μουσική. Όταν την πρωτοάκουσα αναρρωτήθηκα γιατί μου έδωσε τους Χειμερινούς Κολυμβητές κι αν το έκανε ως απάντηση στον Μπάχ. Μου είπε ότι θεωρούσε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κάτι τόσο σοβαρό αλλά και χιουμοριστικό συνάμα. Νομίζω πως είχε δίκιο. Σπάνια στη μουσική περνάει το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός. Όταν ακούω ΧΚ σκέφτομαι την Άνοιξη. 🙂
20 Απριλίου, 2008 στις 10:19 πμ
Αθήναιος
Έχω την κασσέτα αλλά δεν έχω πια ούτε ένα κασσετόφωνο…
20 Απριλίου, 2008 στις 11:49 πμ
bioannis
Καλημέρα Αθήναιε,
με 3 ευρώ την κάνεις CD, και την κασέτα την κρατάς στα προσωπικά σου αντικείμενα.
20 Απριλίου, 2008 στις 3:57 μμ
Μπακιρτζής Αργύριος
Γεια. Τον Ζάχο δεν τον βρήκα ακόμη. Φαίνεται πως άλλαξε τηλέφωνο ή του το κόψανε ή μπορεί να άλλαξε σπίτι. Θα το μάθω αύριο απ’ τον εκδότη των δυο τελευταίων του βιβλίων «Ανατολή Ανατολών» και «Παραμυθένια Βαλκάνια», «εκδόσεις Αλήστου Μνήμης», Χαρ.Τρικούπη 22 ή απ’ το «Λαϊκό Τραγούδι» στο οποίο κατά καιρούς δημοσιεύει άρθρα. Έκανε 20 χρόνια στο Παρίσι, μέχρι το 1977, όπου σπούδασε εθνολογία, εθνομουσικολογία, ανατολικές και βαλκανικές γλώσσες και πολιτισμούς. Στη Γαλλία εξέδωσε τα βιβλία «La poesie populaire des Grecs»(Maspero 1966), «Albanie»(Seuil 1971), «Histoire politique des alphabets utilisέs dans les Balkans»(Mouton 1975). Στην Ελλάδα εξέδωσε τα βιβλία «Η πιάτσα»(κάκτος 1980 και 1999) με πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες για την προέλευση του Καραγκιόζη απ’ τους τεκέδες των μπεκτασήδων και πολλές άλλες, «Το λεξικό της πιάτσας»(Κάκτος 1981 και 1999 ως «Λεξικό της ελληνικής Αργκό»), «Ο άλλος Θεόφιλος»(Κάκτος 1998) όπου ανασκευάζει την περί Θεόφιλου εικόνα που μας κληρονόμησε η γενιά του ’30, ΄»Είμαστε Πόντιοι»(Καραμπερόπουλος 1984), «Ο ξένος της Νέας Κερασούντας»(Γραμμή 1984) και «Γλώσσες, Αλφάβητα και εβνική ιδεολογία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια»(Κριτική 2000). Δίδαξε σε πολλά Πανεπιστήμια, έχει γράψει πάμπολλα άρθρα, είναι πάντα ζωντανός και έτοιμος να τσακωθεί, ο Πετρόπουλος συνέχεια έκανε πόλεμο εναντίον του από τη στήλη του στην «Ελευθεροτυπία», φοβόταν μάλλον ότι του την έβγαινε από αριστερά και δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει, έχει ασχοληθεί με πολλά. Βρισκόμασταν κάθε χρόνο στον τρύγο του αδελφού μου, γνωρίζονταν απ’ το Παρίσι, στα Βρασνά Θεσ/νίκης και το ίδιο βράδυ είμασταν όλοι στο μπερντέ, αθυρόστομοι ήρωες του φοβερού αυτοσχέδιου νέου έργου του Καραγκιοζοπαίχτη Παντελή Μπιταράκη(α, ρε Παντελή, πάλι λάθος σε θυμάμαι). Μια φορά έφερε το εξαιρετικά τιμητικό για μένα τραγούδι του Κοράν και μετά πήγαμε στην Ο-Αχρίδα να το δοκιμάσουμε, καταπληκτικό, 5000 δρχ. η μερίδα τότε που είχαμε και δραχμή και ευρώ. Κάναμε μπάνιο στις εκβολές του Δρίνου, βαρκάδες στη λίμνη, βρήκαμε νεκροταφεία βογομιλικά και μπεχτασίδικα, είδαμε το Βυζάντιο στα μεγαλεία του, ο Ζάχος έδωσε κατά λάθος(δεν είμαι σίγουρος) μπουρμπουάρ 100 ευρώ και η γυναίκα του τον κυνηγούσε(πλάκα κάνω). Πέρισυ δεν ήρθε στον τρύγο. Έκανε τελευταία μια καταπληκτική έρευνα, αδημοσίευτη, πάνω στα τοπώνύμια περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας.
20 Απριλίου, 2008 στις 4:08 μμ
Μπακιρτζής Αργύριος
Μαύρο πρόβατο, μου είχαν πει πως την κατεδαφίσαν την τσουλήθρα-δράκο στη Vilette, απέναντι στη σφαίρα-Gέode. Ήταν δράκος αυτή που είδες; Oύμπικ.
20 Απριλίου, 2008 στις 4:33 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Αργυρη,
σπουδαιο κομματι ο Ζαχος, ετσι οπως μας τον δινεις!
Αλλα -πιστεψε με- οποιος ειχε γνωρισει τον Ιορδανη ποταμο ………..!!!
Σημερα το πρωι εκανα ψαχτηρι και βρηκα κατι γραφτα του Ιορδανη για τα οποια απο χθες με ειχε πιασει αγχος, μηπως ειχανα χαθει, απο τη στιγμη που μεπιασε η φουρια μου και τα προανηγγειλα.
Πανο,
στο ΙΘΙ, εκτος απο τον επικουρειο ΚΗΠΟ και τη Χελιδονα θα ιδρυθει τμημα «Ο Ιορδανης»
Ταυτα και μενω!
20 Απριλίου, 2008 στις 5:21 μμ
Μαύρο πρόβατο
Καλησπέρα,
Αργύρη ναι η τσουλήθρα – δράκος (εδώ φωτογραφία) υπάρχει ακόμα. Είναι για λίγο ακόμα σε ημιζωή/συντήρηση, σε λίγες μέρες ξανανοίγει και για το κοινό!
20 Απριλίου, 2008 στις 7:38 μμ
ΙΩΝ
@ θειο Ισιδωρο
η βίκη έχει καταχώρηση:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95._%CE%96%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%82
20 Απριλίου, 2008 στις 8:58 μμ
Βλαδίμηρος
Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Πάνο!!!
Η επιτυχία αυτή ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΙ την καλύβα πιο ψηλά και από την κορυφή του βουνού, ΣΤΟ ΦΩΣ!!!
___
Θερμές ευχαριστίες και στον κ.Μπακιρτζή για τη γενναιοδωρία του.
___
Σεβάσμιε Θείε Ισίδωρε, εύχομαι να είναι ο Ζάχος ο χαμένος κρίκος που αναζητάς, πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Α.Μπ. θα βρεθεί η άκρη. Σε παρακαλώ να μας χαρίσεις με τη συμβολή του καλυβάρχη τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες του Ιορδάνη.
20 Απριλίου, 2008 στις 11:35 μμ
coolplatanos
Να δώσω κι εγώ τα θερμά μου συγχαρητήρια!
21 Απριλίου, 2008 στις 12:50 πμ
ο θειος Ισιδωρος
Βλαδιμηρε,
πρωτα με το καλο να βρεθει ο χαμενος κρικος και μετα εχουνε να γινουνε μεγαλα γλεντια
Για δε τη χοροεσπεριδα που θα ακολουθησει τα εγκαινια της νεας πτερυγας του ΙΘΙ, θα φερουμε και Βουλγαρες καλιτεχνίδες!
21 Απριλίου, 2008 στις 1:40 πμ
ο θειος Ισιδωρος
Ενα τραγουδι των ΧΚ αφιερωμενο στον μεγαλο μας πολυτραυματία με ολη μου την αγαπη και τις ευχες για γρηγορη αναρωση!
Ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΤΗΣ
Έχω ποδήλατο καλό όπου και αν θέλεις πάει
σαν πεις κι ο ποδηλατιστής σαν το πουλί πετάει
Έχω και πένσα…
Έχω και πένσα, τρόμπα, οχτάκλειδο και πένσα
Έχω τιμόνι κούρσα και μπροστινό φτερό
Τα λάστιχα του είναι γέρα, σαμπρέλες δεν τρυπάνε
Από τις πέτρες σαν περνά, τριβόλια κι αν πατάνε
Έχω και πένσα…
Έχω και πένσα, τρόμπα, οχτάκλειδο και πένσα
Έχω τιμόνι κούρσα και μπροστινό φτερό
Έχω αντοχή στα πόδια μου και στο τιμόνι βάση
Γι αυτό και βάζω στοίχημα αν κάποιος με περάσει
Έχω και πένσα…
Έχω και πένσα, τρόμπα, οχτάκλειδο και πένσα
Έχω τιμόνι κούρσα και μπροστινό φτερό
Σαν με περάσει ο Θοδωρής και το ταξί του Νίκου
Εγώ θα πέσω να πνιγώ μες στ’ ανοιχτά του κρύου
Έχω και πένσα…
Έχω και πένσα, τρόμπα, οχτάκλειδο και πένσα
Έχω τιμόνι κούρσα και μπροστινό φτερό
Σαν τ’ άκουσε ο Θοδωρής πολύ του κακοφανεί
Θα βάζει μπρος τη Σεβρολέτ τρέχει να με περάσει
Έχω και πένσα…
Έχω και πένσα, τρόμπα, οχτάκλειδο και πένσα
Έχω τιμόνι κούρσα και μπροστινό φτερό
Τότες κι εγώ εθύμωσα πατάω γερά πετάλια
Κι ο Θοδωρής με έχασε από μπροστά απ’ τα μάτια
Έχω και πένσα…
Έχω και πένσα, τρόμπα, οχτάκλειδο και πένσα
Έχω τιμόνι κούρσα και μπροστινό φτερό
21 Απριλίου, 2008 στις 6:12 μμ
Μπακιρτζής Αργύριος
Προς Θείο Ισίδωρο. Ο πατέρας του Ζάχου ονομαζόταν Ιορδάνης και πέθανε το 1980. Πρέπει να ήταν αυτός στον οποίο αναφέρεσαι. Το τηλέφωνο του Ζάχου το στέλνω με e-mail στον Πάνο. Αργύρης
21 Απριλίου, 2008 στις 6:19 μμ
σχολιαστής
Πέρα απο τα καλιτεχνικά, ας διαβαστεί και αυτό απο τις απαντήσεις του κ. Μπακιρτζή:
«Κι αντί να εξασφαλίσουμε το τείχος να μην κινδυνεύουν τα παιδιά και οι επισκέπτες, ο κάθε άσχετος κάνει παιχνίδι ανακατεύοντας πολιτικούς, βουλευτές, δημάρχους κι αντιδημάρχους κι ότι θες, κι έτσι δεν ακούγονται αυτοί που έχουν την ευθύνη, δηλ. οι πολιτικοί μηχανικοί, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα μπάχαλο, να έχει δημιουργηθεί ένα ενοχλητικό και δυσάρεστο περιβάλλον εργασίας.»
Θαυμάσια περιγραφή του «Ελληνικού τρόπου», να πρέπει να σου βγει το λάδι για να κάνεις τη δουλειά σου.
21 Απριλίου, 2008 στις 6:19 μμ
σχολιαστής
καλλιτεχνικά λέμε!!!
21 Απριλίου, 2008 στις 6:34 μμ
Alkibiades (??!)
Aυτο δεν ειναι μπλογκ, ειναι οι αναζητησεις του ερυθρου σταυρου! 😆
Μπραβο.
21 Απριλίου, 2008 στις 6:35 μμ
Μαρίκα
Τσαααααα !!!
Αργύρη, πόσο χαίρομαι που μας γνωστοποιείς τόσο γλυκά –με το μοναδικό τρόπο, τον παραμυθένιο, που τόσο καλά εσύ ξέρεις– το αναλυτικό «ημερολόγιό σου» !
Μπράβο Πάνο, για το «κονέ», την ιδέα (και για όλα) …
ΥΓ:
Θείο, με πρόκαμε ο Αργύρης γμτττ…. και ήθελα να σε εξυπηρετήσω πρώτη !!!
Πάλι μας χαλάσανε την επαφή. Δεν είναι γραφτό μας…
😛
Έχω μιλήσει με τον κ. Ζάχο και θα περιμένει τηλέφωνό σου…
21 Απριλίου, 2008 στις 6:52 μμ
Μαρίκα
Για τον κ. Ζάχο παραλείψαμε να αναφέρουμε και την τελευταία, πολλή ενδιαφέρουσα εργασία του (που προσωπικά με έχει ενθουσιάσει και τη θεωρώ μια πρωτότυπη και τολμηρή ματιά για την κατανόηση του λαϊκού τραγουδιού) :
Ο Μάρκος και η λαϊκότητα.
Εθνολογική και ιστορική μελέτη γύρω από την καταγωγή του ρεμπέτικου τραγουδιού
ΕΚΔ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» 2005
Ο συγγραφέας Ευάγγελος Ζάχος-Παπαζαχαρίου επιχειρώντας να μας μιλήσει για το μουσικό έργο του Μάρκου Βαμβακάρη κάνει μια βουτιά στα βαθιά νερά της ελληνικής μουσικής λαϊκής παράδοσης.
Το αποτέλεσμα είναι μια ενδιαφέρουσα κοινωνιολογική μελέτη που περιλαμβάνει πλήθος υποσημειώσεων για τα θρησκευτικά κινήματα και τις αιρέσεις της Ανατολής που στους κόλπους τους διατήρησαν και περιέσωσαν την ανατολίτικη μουσική παράδοση, η οποία έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή μουσική.
[Συνέχεια… στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -[url=http://www.enet.gr/online/online_issues?pid=51&dt=14/07/2006&id=76731948]Ο Μάρκος και οι τρεις λαϊκοί δρόμοι[/url]
21 Απριλίου, 2008 στις 6:57 μμ
Μαρίκα
Γιατί ακόμα δεν έχει εμφανιστεί το ποστ μου;
Επειδή έχει ένα λινκ;!?
Μιλάει για την τελευταία εργασία του κ. Ευάγγελου Ζάχου-Παπαζαχαρίου «Ο Μάρκος και η λαϊκότητα»…
Κύριε Πάνο μας;!….. (ζμπρώχτε…)
21 Απριλίου, 2008 στις 9:42 μμ
Πάνος
«πάμε πακέτο» έγινε η καλύβα…
Ο θείος Ισίδωρος μίλησε με τον κ. Ζάχο, το γυιό του Ιορδάνη και είπαν …πολλά.
Θυμίζω ότι μέσω της καλύβας ξανα-συναντήθηκαν (μετά τις τελευταίες μάχες του Γράμμου) ο θείος Ισίδωρος με τον παπούλη…
https://panosz.wordpress.com/2007/11/02/isidoros_grandfather/
…και εγώ με τον Αλκιβιάδη, μετά από κάποιες δεκαετίες!
21 Απριλίου, 2008 στις 10:19 μμ
ο θειος Ισιδωρος
ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
———————————————–
(Διακοπτουμε εκτακτως το προγραμμα μας για να σας μεταδωσουμε τις τελευταιες ειδησεις)
Αγαπητε Αργυρη,
σεβαστε καλυβασχα & λοιποι Kalivistas,
πριν απο λιγο συνομιλησα -σε παγκοσμια πρωτη- με τον Ζαχο!
Η συγκινηση ηταν εκδηλη ενθεν κακειθεν (δηλαδη …μπάντα κι αλλη!),
ο Ζαχος ειναι οντως …ο ανθρωπος μας!
Ειπαμε πολλα και διαφορα για τον γιγαντα πατερα του, καποια τα γνωριζε αλλα παλι οχι. και κυριως δεν γνωριζε για τη σπουδαιοτερη των εφευρεσεων του: «διοροφοι κονικλώνες» (ενταξει, τις αλλες τις ηξερε)!
Μετα το Πασχα ειπαμε να βρεθουμε να του παραδωσω και καποια πραγματα.
Η συνεχεια των εκδηλωσεων προβλεπει:
α) ενα ποστ αφιερωμενο στον Ιορδανη!
β) προκυριξη διαγωνισμου στη «χελιδονα» στιχων αφιερομενων σ΄αυτον. Αν οι επιδοσεις σας ειναι καλες, καποιο απο τα στιχουργηματα θα προταθει στους ΧΚ για μελοποιηση!
Αργυρη,
τις πιο θερμες ευχαριστιες μου για τη συμβολη σου στην ανευρεση του χαμενου κρικου και νασαι παντα καλα να μας τραγουδας!
Ποιος ξερει, μπορει το γεγονος αυτο να αποτελεσει και μια απο τις μελλοντικες ιστοπιες, αυτες που τοσο ομορφα λες αναμεσα στα τραγουδια σου!
21 Απριλίου, 2008 στις 10:24 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Ιστοριες (ακου, …ιστοπιες)!
24 Απριλίου, 2008 στις 4:02 μμ
Exiled
Εξαιρετικό το ποστ-συνέντευξη και κήπος τα σχόλια.
Από τους ΧΚ, αυτός που είναι διασημότερος στη γενιά μου είναι ο Ισίδωρος Παπαδάμου, τραγουδοποιός και οργανοποιός, ενώ βγάζει και δίσκους πλέον μαζί με τα δυο του παιδιά. Έχει ένα στούντιο στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, αν δεν κάνω λάθος, όπου και ηχογραφεί τα τραγούδια του. Έτυχε να είναι και θείος ενός πρώην συμφοιτητή και καλού φίλου.
24 Απριλίου, 2008 στις 7:10 μμ
π2
Και διαθέτει και ιστοσελίδα (σε πρώτη ματιά για την πραμάτεια του, αλλά και με κείμενα και τραγούδια).
24 Απριλίου, 2008 στις 10:14 μμ
air of the earth
Όχι στο Δενδροπόταμο, στο Δρυμό.
1 Μαΐου, 2008 στις 8:45 μμ
Καπετάνισσα
Ερωτιάρη και ανθηρό μήνα θα ευχηθώ με τους πολυαγαπημένους στίχους που τραγούδησαν οι Χ.Κ., προκαλώντας μας να πάμε μια ξελογιάστρα εκδρομή!
Το τραγούδι, αν θυμάμαι καλά, είναι από την ταινία «Μ΄αγαπάς».
Βγήκε ο καλός με την καλή
με χάι και χο και χάι και τριαλαρό
στην καταπράσινη εξοχή
τον Μάη τον πιο όμορφο καιρό για δυο
που όλο το λεν’, μα να το λεν’, το λένε τα πουλιά
τους νιους τρελαίνει η άνοιξη η γλυκιά
Και στα γρασίδια τα πυκνά
με χάι και χο και χάι και τριαλαρό
ξάπλωσε ο νιος κι η κοπελιά
τον Μάη τον πιο όμορφο καιρό για δυο
που όλο το λεν’, μα να το λεν’, το λένε τα πουλιά
τους νιους τρελαίνει η άνοιξη η γλυκιά
Πιάσε ευθύς σκοπό γλυκύ
με χάι και χο και χάι και τριαλαρό
πως είναι λάθος η ζωή
τον Μάη τον πιο όμορφο καιρό για δυο
που όλο το λεν’, το λεν’, το λεν’, το λένε τα πουλιά
τους νιους τρελαίνει η άνοιξη η γλυκιά
Γι’ αυτό μη χάνεται καιρό
με χάι και χο και χάι και τριαλαρό
η αγάπη αξίζει στον ανθό
τον Μάη τον πιο όμορφο καιρό για δυο
που όλο το λεν’, μα να το λεν’, το λένε τα πουλιά
τους νιους τρελαίνει η άνοιξη η γλυκιά…
1 Μαΐου, 2008 στις 9:44 μμ
Καπετάνισσα
Αποτρελλαμένη κι εγώ λόγω Άνοιξης, διορθώνω το ε (όχι βέβαια «αι»), στο «χάνετε» της τελευταίας στροφής.
2 Μαΐου, 2008 στις 3:46 μμ
Ίωνας
Έχω χάσει τη συζήτηση και θα πεταχτώ σαν… τέλος πάντων.
Το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» έχει σκηνές που βρίσκονται σε μοντιπαϊθονικό επίπεδο. Αυτοσχεδίαζε ο ΑΜ;
(μυρίζομαι ναι, αλλά θέλω να το επιβεβαιώσω)
1 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:53 μμ
Σύντομος απολογισμός για το 2008 « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] Ο Αργύρης Μπακιρτζής στην καλύβα https://panosz.wordpress.com/2008/05/01/%ce%bf-%ce%b1%cf%81%ce%b3%cf%8d%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bc%cf%8… […]
25 Αυγούστου, 2010 στις 12:11 πμ
Δύτης των νιπτήρων
Είχα πέσει σ’ αυτό το διαμάντι πριν αρχίσω ν’ ασχολούμαι με τα βλογς, πολύ χαίρομαι που το ξαναβρίσκω. Τις καθυστερημένες μου ευχαριστίες, λοιπόν.
25 Αυγούστου, 2010 στις 1:25 πμ
Costas Polyaravos
Τι εξαιρετικό ποστ είναι αυτό! Μπράβο, κ. Καλυβάρχα. Πάει ο χρόνος μου….
Ευχαριστώ και τον Δύτη που το έφερε στην επιφάνεια και το βρήκα και εγώ.