Ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου, Ερμού και Σπανδωνή (φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας) στεκόταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, όταν το τρίκυκλο που οδηγούσε ο παρακρατικός Γκοτζαμάνης ήρθε κατ’ επάνω του. Ο συνεργός του Γκοτζαμάνη, ο Εμαννουηλίδης, που βρισκόταν στην καρότσα χτύπησε τον βουλευτή της ΕΔΑ με γκλομπ στο κεφάλι και το τρίκυκλο προσπάθησε να ξεφύγει. Θα τα κατάφερνε και οι αυτουργοί θα έμεναν άγνωστοι, αλλά ένας νεαρός πλασιέ, ο επονομαζόμενος Τίγρης, πήδησε στην καρότσα και άρπαξε τον Εμμανουηλίδη. Ένα χιλιόμετρο παρεκεί κατάφερε να εξουδετερώσει και τον Γκοτζαμάνη.
megacollection-010

Αυτά συνέβησαν το βραδάκι της 22ας Μαϊου 1963. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεψύχησε, στο ΑΧΕΠΑ.

Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας έμειναν λίγα χρόνια στη φυλακή και έζησαν ανενόχλητοι τον υπόλοιπο βίο τους. Ο Γκοτζαμάνης έμενε στην Τριανδρία. Ο Τίγρης (Μανώλης Χατζηαποστόλου) ερχόταν ως το ’81 στις μεγάλες συγκεντρώσεις της αριστεράς φορώντας κατακόκκινο κοστούμι – και κόκκινο πουκάμισο. Από το ’81 και μετά τα έβαψε πράσινα. Τον θυμάμαι να κάνει τον πορτιέρη στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στην Τσιμισκή, στις ευρω-εκλογές του 1984. Είχα καταφύγει εκεί γιατί ήταν αδύνατο να βρω αλλιώς αεροπορικά εισιτήρια για Καλαμάτα, τα είχε πάρει όλα το ΠΑΣΟΚ. Ο Τίγρης πέθανε τον Μάιο του 2001, σε ηλικία 72 ετών.

Στην εξιστόρηση της δολοφονίας του Λαμπράκη και των συνεπειών της θα ακούσει κανείς να αναφέρονται πλήθος γνωστά ονόματα: Σαρτζετάκης, Δελαπόρτας, Κόλλιας, Μήτσου, (φον) Γιοσμάς, Τσαρουχάς, Βασιλικός, Γαβράς – και πολλά άλλα. Τρεις βδομάδες μετά τη δολοφονία, η κυβέρνηση παραιτήθηκε – και ξεκίνησε το τελευταίο μέρος του ελληνικού πολιτικού δράματος, πριν τη χούντα. Ωστόσο, από καμιά εξιστόρηση δε μπορεί να απουσιάζει ο άνθρωπος που φορούσε το κόκκινο και το πράσινο κοστούμι.

*

Ως χορηγός της κατασκευής αναφέρεται ο Φωκάς. Προφανώς ο ίδιος που επιχορήγησε την ανέγερση της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας λίγα μέτρα πιο πέρα, στην Ερμού.