Ελάχιστοι έχουν μυριστεί τι περιμένει τις επόμενες μέρες εμάς, τους ηρωικούς Μπουγατσαδουπολίτες.
Σήμερα Σάββατο, οι περί τους Ταγαράδες κινητοποιούνται και κλείνουν (οριστικά και αμετάκλητα – λένε) τη χωματερή.
Από την άλλη μεριά, οι περί τη Μαυροράχη (περιοχή Λαγκαδά) κινητοποιούνται για να μην ανοίξει ο νέος ΧΥΤΑ – ο οποίος άλλωστε ΔΕΝ είναι έτοιμος.
(Όφειλε να είναι έτοιμος από …πρόπερσι!)
Προβλέπω υπέροχες μέρες και νύχτες, με λεπτά σκουπιδο-αρώματα. Προβλέπω νέες πανηλίθιες δηλώσεις των επικεφαλής της ΤΑ και της ΝΑ – και των καθ’ ύλην αρμοδίων της Κυβέρνησης (από την έβδομη μέρα και μετά). Προβλέπω νέες λαμπρές και ένδοξες σελίδες στην ιστορία των ΜΑΤ. Προβλέπω ατελείωτες παραθυρομαχίες στα τοπικά κανάλια και εξίσου άγριες ερτζιανές κόντρες στα ραδιόφωνα. Προβλέπω (από την όγδοη μέρα και μετά) επέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος θα αναζητά ευθύνες για τους κινδύνους που (θα) απειλούν τη Δημόσια Υγεία.
Εκείνο που ΔΕΝ προβλέπω είναι λύση στο πρόβλημα!
Διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λύση στο πρόβλημα!
(εκτός από την εθελούσια μετανάστευση, εννοείται… )
19 Σχόλια
Comments feed for this article
7 Ιουνίου, 2008 στις 3:55 πμ
Oneiros
Έχω από πέρυσι που το λέω, και κανείς δεν το καταλαβαίνει. Θα το καταλάβουν όταν γίνουμε Νάπολη…
7 Ιουνίου, 2008 στις 9:57 πμ
nik-athenian
Να στείλουμε τους άρχοντές μας στη Νάπολη, να μελετήσουν και να αντιγράψουν τα κόλπα του καβαλιέρε.
7 Ιουνίου, 2008 στις 10:01 πμ
σχολιαστής
30 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο τη μέρα, για κάθε χωματερή που λειτουργεί το 2009. Για να υπολογίσω:
ας πούμε 500 χωματερές επι 30000 = 15 εκατ. ευρώ τη μέρα.
την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν μερικές χιλιάδες παράνομες χωματερές στη χώρα.
Αν εφαρμοζόταν το πρόστιμο, ίσως να έχανε τη μάχη αυτό το τέρας της γραψα@@@διάς και της αδιαφορίας.
7 Ιουνίου, 2008 στις 10:12 πμ
Πάνος
Παίδες η May -day για τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης δεν πλησιάζει. Έφτασε! Αναμένονται σκηνές απείρου σκουπιδο-κάλλους…
7 Ιουνίου, 2008 στις 7:11 μμ
nik-athenian
Επειδή μόνο το «Άρωμα Γυναίκας» μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τη σκουπιδίλα που έρχεται, ας πόύμε ένα αντίο στον Dino Risi. Ήταν και πανάρχαιος ο μπαγάσας.
7 Ιουνίου, 2008 στις 11:02 μμ
Σπύρος Ντόβας
Δεν θα υπάρξει λύση όσο οι κάτοικοι των πόλεων θα αξιώνουν να απαλλάσσονται από τα σκουπίδια τους χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος των εξωτερικοτήτων που αυτό συνεπάγεται.
Θα πρέπει να «εξαγοραστεί» η συναίνεση των δήμων που θα υποδεχθούν τα σκουπίδια, και αυτοί που τα παράγουν να επωμιστούν το σχετικό κόστος.
Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κεντρικής κρατικής διοίκησης η οποία συνθλίβει τα συμφέροντα των κατοίκων των χώρων υποδοχής, προσδοκώντας τις ψήφους των αριθμητικά πολλαπλάσιων κατοίκων των πόλεων, είναι ανατριχιαστικό.
8 Ιουνίου, 2008 στις 8:36 πμ
bioannis
Συζητιέται να επιτραπεί ΜΟΝΟ στο Δήμο Θεσσαλονίκης να ρίχνει σκουπίδια στους Ταγαράδες … που θα κλείσει σταδιακά στις 32 του άλλου του μηνός..
Σε λίγο δεν θα αγοράζουμε πλέον σκουπίδια, θα αγοράζουμε τόπους για να τα πετάμε, και αυτό με τον μήνα… Γι’ αυτό μια ωραία μπίζνα είναι η απόρριψη των σκουπιδιών σε ρέματα, σε χαράδρες … (γιατί όχι και στη θάλασσα ; ) φτάνει να είναι μακριά από τα βλέματα κάποιων περίεργων.
Στο μεταξύ μπορεί η ΕΡΤ να δείχνει «δωρεάν» το ευρωπαϊκό, αλλά δεν συνενοήθηκε (για μίζα) με τη ΔΕΗ … και ως γνωστόν TV χωρίς ρεύμα, δεν γίνεται. Με την πρώτη βροχούλα, είδες η ΔΕΗ ; Έκανε διακοπή !
Έχουν χάσει κάθε νόημα οι λέξεις…
8 Ιουνίου, 2008 στις 12:01 μμ
Παπούλης
Οι προβλέψεις σου θα δικαιωθούν Πάνο μου
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε όλη την επικράτεια και δοσμένης της καταληκτικής διορίας του τέλους του τρέχοντος έτους αναμένονται εκρηκτικές εξελίξεις
8 Ιουνίου, 2008 στις 7:22 μμ
bioannis
Στο τέλος ξέρετε ποιός θα φταίει, έτσι ? Οι καπιταλιστές της ΕΟΚ, το Νατο και το συνδικάτο… Ρε τι ωραίοι που είμαστε !!
8 Ιουνίου, 2008 στις 9:12 μμ
Παπούλης
Ναι Βιο
τόπε και ο Τρικούπης τις πταίει ;;;
8 Ιουνίου, 2008 στις 9:44 μμ
σχολιαστής
O Xατζηπετρής
8 Ιουνίου, 2008 στις 10:40 μμ
nik.athenian
Ο Σπύρος Ντόβας και οι φιλελεύθεροι (και ίσως όχι μόνο αυτοί) λένε κάτι που έχει σωστή βάση.
Αυτός που ρυπαίνει άλλους πρέπει να πληρώνει αυτούς που θα ρυπαίνονται.
Αν οι τελευταίοι δεν δέχονται, απλά θα ανεβεί η τιμή του τόνου ρύπου μέχρι να φτάσουμε μια (έστω και υψηλή) τιμή ισορροπίας.
Με πολιτικές αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και στο τζάμπα για τους ρυπαίνοντες, οι αντιδράσεις των ρυπαινομένων θα είναι αναπόφευκτες και εκρηκτικές.
9 Ιουνίου, 2008 στις 8:16 πμ
bioannis
Βεβαίως και συμφωνώ στο «ο ρυπαίνων πληρώνει», αλλά όπως σε κάθε ιδέα υπάρχουν και σκοτεινές πλευρές ρωτώ: Αυτός που πληρώνει έχει το ελέυθερο να ρυπαίνει ; Αν ναι, οι πλούσιοι έχουν το ακαταλόγιστο και να πάψουμε να ελπίζουμε οτι η ρύπανση θα περιοριστεί. Απλώς προστίθεται ένα κάποιο επιπλέον κόστο, που εύκολα μπορεί να μεταφερθεί στην τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής (είδες η ΔΕΗ ;).
Γι’ αυτό όποιος πληρώνει για να ρυπαίνει, θα πληρώνει κάθε φορά όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα:
Πρώτο κρούσμα ρύπανσης: Χ1 , δεύτερο: Χ3, τρίτο: Χ10 , τέταρτο: Χ50, πέμπτο: Χ100… και ούτω καθεξής. Στο 10 κρούσμα παραβίασης, με το ανάλογο πρόστομο (Χ 1000; ) αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Άντε να αλλάξουν λίγο οι συντελεστές (προς τα πάνω ή προς τα κάτω…) η ουσία εμπεριέχεται στην αρχική ιδέα «ο ρυπαίνων πληρώνει» ως αντικίνητρο να ρυπαίνει και όχι σαν άδεια να ρυπαίνει…
9 Ιουνίου, 2008 στις 11:00 πμ
Παπούλης
Βιο
η προσέγγιση του ζητήματος με βάση το » ο ρυπαίνων πληρώνει » έχει μια πραγματιστική βάση αλλά οδηγεί στο λεγόμενο χρηματιστήριο ρύπων.
Αν όπως λες το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται σε κάθε επόμενη ρύπανση , ως αντικίνητρο τότε και πάλι πρόκειται για εκ των υστέρων παρέμβαση.
Ποιός μας εγγυάται ότι η πρώτη ή η δεύτερη περίπτωση ρύπανσης δεν θα έχει πολλαπλάσιο αρνητικό αποτέλεσμα από το συντελεστή προστίμου ;;
Ποιός εξασφαλίζει ότι η οικονομική ωφέλεια του ρυπαίνοντος ( επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα που κοστίζουν ) δεν είναι πολλαπλάσια από το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ;;
Τα κουραφέξαλα περί κοινωνικής εταιρικής ευθύνης δεν αποτελούν με κανένα τρόπο εγγύηση ή έστω πιθανότητα ότι ο κάθε επιχειρηματίας θα ζυγίσει με τα ίδια σταθμά το προσωπικό του βραχυπρόθεσμο όφελος και το μακροπρόθεσμο όφελος της κοινωνίας.
Αν βρισκόμασταν 40 χρόνια πίσω η πρόβλεψη , εμπέδωση και αυστηρή εφαρμογή ενός συστήματος προστίμων ίσως θα επέφερε το αναμένόμενο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου . Τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι , εδώ αλλά και σε όλο τον «αναπτυσσόμενο» κόσμο , απαιτούνται πολύ αυστηρότερες παρεμβάσεις ( και όχι μόνο πολιτική προστίμων ) για να έχουμε άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα . Ο Ασωπός πχ. ρυπαίνεται συνειδητά από την εποχή της ανάπτυξης της περιοχής των Οινοφύτων κατά τη δεκαετία του 70.
Επίσης να σημειώσω ότι η λογική αυτή επιτρέπει στους κατέχοντες να ρυπαίνουν ασύστολα , αγοράζοντας «δικαιώματα» από τους φουκαράδες που η οπτική τους είναι ακόμα πιό βραχυπρόθεσμη. Με αυτή την έννοια η παρατήρηση του Νικ είναι πολύ σημαντική.
Το καίριο βρίσκεται στην εκπαίδευση και την αλλαγή νοοτροπίας , κάτι που εσύ ο ίδιος έχεις σημειώσει επανειλλημένα σε σχετικές συζητήσεις. Γνωρίζω ότι αυτό αποτελεί και το δυσκολώτερο εγχείρημα και απαιτεί βάθος χρόνου.
Είναι όμως το μόνο μέσο για να επιτύχουμε μόνιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Για όλα τα παραπάνω μένω απαισιόδοξος.
9 Ιουνίου, 2008 στις 11:25 πμ
nik.athenian
Όταν έγραφα πιο πάνω για ρυπαίνοντες νόμιζα ότι μιλούσαμε για την απόρριψη σκουπιδιών
9 Ιουνίου, 2008 στις 5:47 μμ
Παπούλης
Όπως βλέπεις αγαπητέ Νικ η συζήτηση επεκτάθηκε στο ευρύτερο ζήτημα
9 Ιουνίου, 2008 στις 7:01 μμ
bioannis
Έχει δίκιο ο Νικ … η επέκταση «έκρυψε» λίγο, το αρχικό θέμα συζήτησης.
Ωστόσο, αργότερα σε άλλο σχόλιο, θα επιχειρήσω κάποιες σκέψεις ερωτήματα στην ιδέα (όπως συζητήθηκε -για λίγο- παραπάνω…) ο «ρυπαίνων πληρώνει» … πριν όμως δείτε την ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης Μπουτάρη τι λέει για το θέμα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η παράταξή μας είχε έγκαιρα προβλέψει και αναδείξει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Μαυροράχης και συνολικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Ο αποκλεισμός από τους κατοίκους και τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ είναι η έκφραση του δικαιολογημένου φόβου τους ότι ένα ακόμα πανάκριβο έργο υψηλής τεχνολογίας θα απαξιωθεί σε μία χωματερή με στεγανό πυθμένα.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που παρά το γεγονός ότι έχει μελετηθεί και εγκριθεί εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει τεθεί σε σοβαρή δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους του Νομού και δεν υποστηρίζεται από τα απολύτως αναγκαία συνοδευτικά έργα που είναι:
– Ολοκλήρωση του απαραίτητου οδικού δικτύου πρόσβασης
– Κατασκευή των απαραίτητων σταθμών μεταφόρτωσης, που θα συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και στην αύξηση των δρομολογίων περισυλλογής και
– Το βασικότερο, η κατασκευή των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που θα συμβάλλουν στη μείωση κατά 60-70% του όγκου των απορριμμάτων που θα δέχεται ο ΧΥΤΑ από τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα συνεχίσουν να απορρίπτονται μαζί με τα οργανικά και θα τον μεταβάλουν σε μια υψηλής τεχνολογίας χωματερή.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το θέμα της ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά επείγον και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» θα καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα επερώτηση για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το σοβαρότατο αυτό θέμα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
9 Ιουνίου, 2008 στις 11:08 μμ
nik-athenian
bioannis
Η κίνηση της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη, έχει συνολική πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών της πόλης;
Υπάρχει κανένας σχηματισμός που να έχει επεξεργασμένη πρόταση;
Οι ΑΘηναϊκοί σχηματισμοί πάντως, μόνο γενικές τοποθετήσεις κάνουν. Επί του πρακτέου, τσιμουδιά.
10 Ιουνίου, 2008 στις 8:46 πμ
Σπύρος Ντόβας
Να παρατηρήσω επίσης ότι η πρόταση της ΠγτΘ δεν ακουμπά καθόλου το πολιτικό θέμα.
– Δεν μας λέει αν και πως θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι για την υποτίμηση της αξίας της γης τους λόγω του ΧΥΤΑ (ας αφήσουμε έξω τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους μιας και αυτές φαντάζομαι είναι αμφισβητίσιμες – προσωπικά πάντως δεν τις θεωρώ μηδενικές)
– Δεν μας λέει πως θα αποζημιωθούν για την επίσης μη μηδενική όχληση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων
– Δεν μας λέει ποιος θα πληρώσει για τις επιπλέον υποδομές που προτείνει – υποθέτω αυτό το αφήνει για το κράτος
– Και φυσικά, η πρόταση τους παραμένει μια Not-In-My-Back-Yard πρόταση
Εύκολο να κάνεις κηδεία με ξένα κόλυβα.