O αντιαμερικανισμός είναι ο πατριωτισμός των ηλιθίων – κατά παράφραση της γνωστής ρήσης του Φ. Μιττεράν. Δε μπορούσα να φανταστώ ότι η ηλιθιότητα των Ελλήνων θα έφτανε σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ένας γραφικός (βλαχαδερός, για την ακρίβεια) αντιαμερικανισμός να διδάσκεται και να …εξετάζεται, στα Λύκεια!
Στις πρόσφατες περυσινές εξετάσεις, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών («Κείμενα ΝΕ Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας»), δόθηκε στους εξεταζόμενους μαθητές της Γ’ Λυκείου, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, ένα διήγημα του Νίκου Κάσδαγλη, με τίτλο «Σοροκάδα» Δεν είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτό μπαίνω στον κόπο να το αντιγράψω ολόκληρο, προκειμένου να το θαυμάσετε! Τονίζω με κόκκινο τα σημεία που θα ήθελα να σχολιάσω, αλλά …σχολιάστε τα καλύτερα εσείς! Ακολουθώ πιστά την ορθογραφία του κειμένου, όπως δόθηκε στις εξετάσεις – υπενθυμίζω: του 2007.
*
Είναι μέρες που το νησί κλείνει. Μήτε πλεούμενο σιμώνει, μήτε αεροπλάνο.Όξω από το Ναυτικόν Όμιλο, σιμά στο φανάρι το «Αϊ – Νικόλα» έχει ένα χαμηλό μόλο ίσα ίσα με τη θάλασσα. Πρέπει να ξιπολυθείς, για να πας στην άκρη του.
Με σοροκάδα, μ’ άρεζε να κολυμπάω πίσω από το μόλο, μέσα στους αφρούς που το καβάλαγαν, φυλαγμένος από τη δαιμονικήν ορμή της θάλασσας. Σαν ξεπρόβαινα στην άκρη του μόλου μ’ άρπαζε ένα κύμα μακρύ, αμάχητο, και με σφεντόναγε μονομιάς εκατό μέτρα πέρα, στ’ απάγκιο.
Στον πάτο, τρία τέσσερα μέτρα βαθιά, έχει κομμάτια καλώδια και λαμαρίνες. Ό,τι απόμεινε από ΄να αμερικάνικο καταδρομικό που το διαλύσανε.
Τούτο το πολεμικό είχε έρθει στη Ρόδο για επίσκεψη καλής θελήσεως – κάπως έτσι το λένε θαρρώ. Το λιμάνι είχε τοιμαστεί για να καλοδεχτεί τους Αμερικάνους. Οι γυναίκες των αξιωματικών είχανε φτάσει απ’ την παραμονή, και νιαουρίζανε στα σαλόνια των ξενοδοχείων – αλλόκοτην αίσθηση που σου δίνουν οι Αμερικάνες, σα μαζευτούνε πολλές.
Τα μπαρ ήταν έτοιμα όλα – Ο Μπαμπούλας, που γινότανε Black Cat για την περίσταση, το Rio Grande, το Long John και τ’ άλλα. Τα κορίτσια τους ήρθαν απ’ τον Περαία μαζί με τις γυναίκες των αξιωματικών, και περίμεναν στις πόρτες τα ναυτάκια που θα ξεμπαρκάραν.
Μόνο που πήρε σοροκάδα τ’ απόγιομα. Το λιμάνι άδειασε μονομιάς, οι βάρκες τραβηχτήκανε στη στεριά και τα καϊκια κρυφτήκανε στο φυλαγμένο κόρφο, το Μαντράκι. Δυο τρία βαπόρια που βρέθηκαν, λεβάραν τις άγκυρες και πήγανε στην Ψαροπούλα, από σταβέντο. Μόνο ο Αμερικάνος απόμεινε, φουνταρισμένος αρόδο, όξω από το λιμάνι. Σαν κατάλαβαν απ’ το λιμεναρχείο πως δεν το ‘χε σκοπό να κουνήσει, του μήνυσαν να φύγει, κι η σοροκάδα δε σήκωνε λεβεντιά.
Ο καπετάνιος κούνησε τους ώμους σαν του τα ‘πανε. Το δελτίο καιρού έδειχνε άνεμο εφτά οχτώ μποφόρ, κι οι κανονισμοί του προβλέπανε πως με τέτοιον καιρό έπρεπε να ‘ναι φουνταρισμένος με τις δυο άγκυρες, με τόσα κλειδιά στην καθεμιά. Καλού κακού φουντάρισε δυο κλειδιά παραπάνω, κι επιτέλους αν αγρίευε ο καιρός είχε κι άλλη καδένα. Βάστησε επιφυλακή το μισό τσούρμο, και τις μηχανές αναμένες, για να ‘χει ατμό.
Δε γινόταν καλύτερη φροντίδα, αλίμονο αν άλλαζαν αραξοβόλι τ’ αμερικάνικα πολεμικά, με την κουβέντα ενός ντόπιου λιμενάρχη’ τι τους είχαν τους κανονισμούς! Μόνο που φρεσκάρισε η σοροκάδα, με το σούρουπο. Δουλεύοντας επίμονα, ύπουλα, το μπόντζι ξεκλείδωσε τη μια καδένα, και το καράβι απόμεινε φουνταρισμένο στο ‘να σίδερο. Από κει και πέρα, δεν το γλιτώνανε. Βάρεσε συναγερμός, το τσούρμο χίμηξε να μανουβράρει, πού να προφτάσει! Το πολεμικό ξέσυρε σα φρόκαλο το σίδερο, και κόλλησε πάνω στα βράχια του χαμηλού μόλου. Οι Αμερικάνοι πηδούσαν στη θάλασσα σαν τα μπακακάκια, κι οι ντόπιοι μαζευτήκανε στην ακρογιαλιά και τους μαζεύανε μισοπνιγμένους.
Την άλλη μέρα το πρωί η σοροκάδα έσπασε. Τ’ αμερικάνικο καράβι ήταν καθισμένο ψηλά πάνω στα βράχια, κι ο κόσμος χάζευε από μακριά – δεν τον αφήναν να σιμώσει. Έμοιαζε απείραχτο, να το πετάξεις στη θάλασσα και να ξαναφύγει, έτσι πιστέψαν οι πολλοί. Οι θαλασσινοί κουνούσαν το κεφάλι, ξέραν πως το καράβι είχε πεθάνει πια…
Το κουφάρι απόμεινε δυο τρεις μήνες καρφωμένο στα βράχια του χαμηλού μόλου, για να δοξάζει τους κανονισμούς. Ύστερα το διαλύσανε. Ένας βουτηχτής σκοτώθηκε πάνω στη δουλειά.
Αν κοιτάξεις με το γυαλί, βλέπεις ακόμα στον πάτο παλιές λαμαρίνες και κομμάτια καλώδια.
(ακολουθούν ερωτήσεις)
*
Repost.
45 Σχόλια
Comments feed for this article
3 Ιουλίου, 2007 στις 7:48 μμ
Ασμοδαίος
Δε νομίζω ότι το κύριο χαρακτηριστικό του κειμένου είναι ο αντιαμερικανισμός. Σίγουρα, υπάρχουν σχετικές αναφορές, οι οποίες σημειώνονται, αλλά εκείνο που προσπαθεί -ίσως ανεπιτυχώς- το διήγημα, imho, είναι να δώσει μία ιστορία που να ακολουθεί το τυπικό σχήμα: αλαζονεία (ύβρις) που ακολουθείται από την τιμωρία (την πληρωμή>τίσις). Πάνω σε αυτό, υπάρχουν και καλύτερα κείμενα που θα μπορούσαν να επιλέξουν.
3 Ιουλίου, 2007 στις 8:25 μμ
Πάνος
Ασμοδαίε,
ο (βλαχαδερός) αντιαμερικανισμός είναι το κόκκινο νήμα, που διαπερνά την αφήγηση. Ύβρις και τίσις (πρέπει να ήσουν καλός μαθητής, στα νιάτα σου… :-)) δεν έχουν καμιά συνάφεια με τις αμερικανίδες που νιαουρίζουν και σου δημιουργούν αλλόκοτη αίσθηση, ούτε με τους ναυαγούς που πηδούσαν σα μπακακάκια και τους μαζεύανε μισοπνιγμένους οι ντόπιοι.
(…οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, είχαν κάνει εισαγωγή πουτάνες από τον Πειραιά, για να «εξυπηρετήσουν» τους αστοιχείωτους Αμερικάνους…)
3 Ιουλίου, 2007 στις 8:44 μμ
Νίκος Σαραντάκος
Πάνο, προσωπικά συμφωνώ περισσότερο με τον Ασμοδαίο. Να
προσθέσω ότι ο Κάσδαγλης ήταν (όσο μπορεί κανείς να
κάνει διαχωρισμούς) «δεξιός» πολιτικά, τουλάχιστο στα
νιάτα του όταν και (υποθέτω) έγραψε το διήγημα αυτό.
Το οποίο διήγημα επειδή έχει συμπεριληφθεί σε κάποιο
σχολικό Ανθολόγιο πέφτει ταχτικά σε εξετάσεις.
Ο Κάσδαγλης έχει γράψει και τους Κεκαρμένους, που το
βρίσκω αριστούργημα.
3 Ιουλίου, 2007 στις 8:50 μμ
Πάνος
Νίκο,
ποιός είπε πως ο αντιαμερικανισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο των «αριστερών»; 🙂
Αλήθεια, οι «κόκκινες» φράσεις, τι σου λένε εσένα;
3 Ιουλίου, 2007 στις 9:12 μμ
gaios
Καμιά φορά η κουβέντα γίνεται για να περνάει η ώρα.
Αν βρείτε κείμενο, ιδίως διήγημα που να μην έχει κάτι να προσάψεις στον συγγραφέα του (ρατσισμό, αντιαμερικανισμό, αντισημιτισμό ή σημιτισμό, συντηρητισμό, μισογυνισμό, φεμινισμό, ομοφυλοφοβία, σεξισμό…κλπ) γράψτε μου. Εξάλλου στα διηγήματα χρειάζεται συχνά μία έστω τεχνητή επαφή με την πραγματικότητα.
3 Ιουλίου, 2007 στις 9:18 μμ
pixie
Πάνο, νομίζω ότι το διήγημα γράφτηκε την εποχή τού «κορίτσια, ο στόλος» και αποτυπώνει αυτό το κλίμα: από τη μια η αλαζονεία και ο νεοπλουτισμός των «επικυρίαρχων» (με τον -όντως- χοντροκομμένο τρόπο που δίνεται στο διήγημα) και από την άλλη η δουλικότητα των ντόπιων. Αυτά σε δεύτερο επίπεδο.
Το κεντρικό σημείο είναι ότι «η σοροκάδα δεν σήκωνε λεβεντιά», δηλ. (συμφωνώ με τον Ασμοδαίο) η ύβρις απέναντι στη φύση και τα επακόλουθά της.
3 Ιουλίου, 2007 στις 9:25 μμ
δεξιος
Φαινεται οτι ο Σορος δεν ηλεγξε ακομη πληρως την ελληνικη εκπαιδευση.Ισως τελικα η αθεη Μαριεττα να ειναι κρυφοεθνικιστρια.
3 Ιουλίου, 2007 στις 9:28 μμ
Νίκος Σαραντάκος
Πάνο, με πρόλαβε ο/η πίξι (κι άλλες φορές το έχει κάνει).
Και η εικόνα του ugly american δεν είναι ελληνική πατέντα
αλλά κοινός τόπος.
ν.
3 Ιουλίου, 2007 στις 10:14 μμ
roidis
ο Κάσδαγλης χαίρει της εκτίμησής μου, δεν θυμάμαι το συγκεκριμένο διήγημα, μπορεί και να το έχω διαβάσει παλιά. Δεν είναι από τους συγγραφείς που θα λέρωναν τη τέχνη τους χρησιμοποιώντας φτήνια. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να βλέπουμε τον αφηγητή και όχι τον συγγραφέα (τον Κάσδαγλη), ο αφηγητής μιλά και περιγράφει. Εκείνος μπάζει τον αναγνώστη στο κλίμα και τις περιγραφές του. Ο συγγραφέας (πρέπει να) είναι εντολοδόχος του αφηγητή.
μια σκέψη έκανα.
3 Ιουλίου, 2007 στις 11:00 μμ
λ:ηρ
Για την ιστορία: το διήγημα περιγράφει την απώλεια του USS Bache, ενός αντιτορπιλικό κλάσης Fletcher όπως και το καθ’ημάς Βέλος (πρώην USS Charrette). Το Bache επιβίωσε επίθεση από καμικάζι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συνέχισε την ενεργό δράση του ως το 1968. Απέπλευσε απο το λιμάνι της Νάπολης στις 28 Δεκεμβρίου 1968 και έφτασε στη Ρόδο στις 5 Φεβρουαρίου. Στις 6 Φεβρουαρίου, η σοροκάδα έπληξε τη Ρόδο. Έσπασε (και δεν ξεκλείδωσε) η αλυσίδα της μιας άγκυρας και το πλοίο παρασύρθηκε στα βράχια μπροστά στο Ναυτικό Όμιλο Ρόδου. Διαλύθηκε τον Ιούνιου του 1968, έπειτα από 26 χρόνια ζωής.
4 Ιουλίου, 2007 στις 12:11 πμ
Μαύρο πρόβατο
Ρε Πάνο έλεος! Πέραν του οτι συγχέεις χαρά γεμάτος αφηγητή και συγγραφέα, δε βλέπω τι σημασία έχει που το καράβι ήταν αμερικάνικο. Κάνε το ολλανδικό που πάει επίσκεψη στο Σουρινάμ και βάλε τις ολλανδέζες να ρουθουνίζουν αντί να νιαουρίζουν – το ίδιο διήγημα είναι. Το είπε΄ο Ασμοδαίος.
Τι βαθμό είχες στα Νέα; ;-)))
(Συμφωνώ με το Ν.Σαραντάκο, οι «κεκαρμένοι» είναι εξαιρετικό πεζογράφημα, έχει γίνει και ταινία νομίζω)
4 Ιουλίου, 2007 στις 12:53 πμ
Πάνος
gaios,
ο «άψογος» συγγραφέας απλά δε διαβάζεται…
*
pixie,
το κεντρικό ζητούμενο είναι να αφηγηθεί ο Κ. πως έγινε και καταστράφηκε το πλοίο: ενδιαφέρον θέμα! Ο ανταμερικανισμός προκύπτει μέσα από την επεξεργασία του θέματος. Αναβλύζει αβίαστα!
*
δεξιέ,
μ’ εσάς τους δεξιούς (και ειδικά τους πολιτικούς) ποτέ δε μπορεί κανείς να είναι σίγουρος… 🙂
*
Νίκο,
«κοινός τόπος» μεν, αλλά περιέχει μια βαθύτατη πολιτική και κοινωνική παθολογία, για όσους τον αποδέχονται…
*
Ροϊδη,
δε διαφωνώ καθόλου στο θέμα της διάκρισης – το οποίο όμως δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα. Επισημαίνω ότι το συγκεκριμένο κομμάτι διδάσκεται και εξετάζεται στο Λύκειο, περνώντας συγκεκριμένα μηνύματα στα παιδιά (αν ο φιλόλογος δεν τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν ότι πρόκειται για χοντροκομμένες ανοησίες)
*
λ:ηρ,
εντυπωσιακό!
*
μαύρο πρόβατο,
για τη διάκριση είπα παραπάνω. Στα Νέα Ελληνικά είχα καλό βαθμό… 🙂 Τους «κεκαρμένους» δεν έτυχε να τους διαβάσω, ως τώρα.
4 Ιουλίου, 2007 στις 9:36 πμ
SidIron
Εξ κιου σμι..μία διόρθωση ,άσχετη με το κυρίως θέμα! Το πλοίο είναι το «Εξπρές Σαμίνα» (πρώην Βεργίνα του Αγαπητού..αν θυμάμαι καλά). Το Σάμαινα είναι άλλο πλοίο που μαζί με το Ίκαρος συνέβαλε στα μέγιστα στην επικοινωνία των νησιωτών του ανατολικού Αιγαίου με τον Πειραία! Το Σάμαινα (για όσους θυμούνται τα ατυχήματα) ίσως να έγινε περισσότερο γνωστό και από τον εμβολισμό της πυραλαυκάτου Κωστάκος! Έν ώρα στρατιωτικής άσκησης ένα εμπορικό πλοίο είχε καταφέρει να βουλιάξει πολεμικό!!!!!!
4 Ιουλίου, 2007 στις 10:26 πμ
Dralion
Οποιος γραφει τετοιες βλακειες (και προφανως ΔΕΝ εννοω τον Πανο), εχει δει θαλασσονερο μονο σε ζωγραφια. Την «σοροκαδα» την εχει διαβασει σε λεξικο και μαλιστα σε λάθος λήμμα.
Ο φτηνος, ηλιθιος και βλαχαδερος (καλα τα λες Πανο) αντιαμερικανισμος δεν φαινεται επειδη οι αμερικανες νιαουριζαν. Φαινεται στο οτι ο συγγραφεας κατασκευασε εναν χυμα σωρο απο βλακειες με μοναδικο σκοπο να κανει τους αμερικανους να φανουν κατωτεροι και ανιδεοι.
Και ειναι δηλωση χρεωκοπιας και Μεγα Ρεζιλι, οτι απο τα 10 εκατομμυρια του ναυτικου λαου (μη χε…) της Ελλαδας κανεις δεν αναγνωρισε εστω ενα απο τα 437 «ναυτικα» λαθη του κειμενου.
Ο Ν. Σαραντακος γραφει οτι ο αντιαμερικανισμος ειναι κοινος τοπος και το Μαυρο Προβατο γραφει οτι αντι αμερικανους θα μπορουσε να βαλει Ολλανδους.
Διαφωνω. Το κειμενο δεν ειναι βλαχαδερο επειδη γραφει «αμερικανοι». Ειναι βλαχαδερο γιατι προσπαθει να καταδειξει εναν – οποιονδηποτε – λαο σαν ανικανο στην θαλασσα. Την ιδια στιγμη το ιδιο κειμενο κανει τοσα χοντροκομμενα λαθη – και ΚΑΝΕΙΣ απο τους «ικανους θαλασσινους» δεν τα παιρνει χαμπαρι.
Ρεζιληδες. Το μονο που ξερουν απο θαλασσα ειναι οι παρανομες παραγκες στις παραλιες που πουλανε μπυρες.
4 Ιουλίου, 2007 στις 10:32 πμ
spiretos72
Ανεξάρτητα αν ο Κάσδαγλης είναι καλός ή κακός ως συγγραφέας, νομίζω πως τα παραπάνω αποσπάσματα είναι εντελώς τυπικά νεοελληνικού αντιαμερικανισμού και ρατσισμού. Αναπαράγουν όλα τα στερεότυπα που είναι τόσο απωθητικά στους Ελληνάρες που είναι τριγύρω μας.
Δίνονται τέτοια κείμενα σε παιδάκια ως το απαύγασμα τις νεοελληνικής λογοτεχνίας και μετά απορούμε που οι νεοέλληνες νομίζουν πως είναι ο περιούσιος λαός. Σημειωτέον πως για τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά (Γ’ Λυκείου είπαμε;) το βιβλίο αυτό είναι η τελευταία επαφή με την λογοτεχνία.
4 Ιουλίου, 2007 στις 10:42 πμ
Διαγόρας ο Μήλιος
Αγαπητέ Πάνο, θα συμφωνήσω κι εγώ με τους περισσότερους σχολιαστές του παρόντος άρθρου, που απ’ότι φαίνεται οπισθοπυροβόλησε, (μτφ. του backfired, κανείς;) οι οποίοι δεν διακρίνουν κανέναν ιδιαίτερο αντιαμερικανισμό στο κείμενο· θα παραδεχθώ όμως επίσης πως στις περισσότερες σχολικές τάξεις που θα καταπιαστούν με αυτό, οι συζητήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθούν σε αντιαμερικανικά πλαίσια λόγω των εναυσμάτων που (χωρίς δόλο) περιέχονται μέσα του. (Κάτι ανάλογο με το μάθημα εκείνο του Λυκείου στο οποίο υποτίθεται πως είναι να συγκριθούν οι διάφορες μεγάλες θρησκείες της υφηλίου και στην πραγματικότητα καταλήγει πάντα σε ασύδοτη χριστιανική προπαγάνδα.) Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να πει πως οι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν αυτό το κείμενο θα έπρεπε να είχαν προβλέψει αυτό το αποτέλεσμα και να είχαν αποφύγει να το συμπεριλάβουν στην ύλη, δεν ξέρω, αλλά δεν το βρίσκω και τόσο τραγικό για να πιστεύω πως αξίζει να γίνεται θέμα.
Υπόψη πως εγώ ανήκω σε μία περίεργη κατηγορία γιατί είμαι σε θέση να συζητήσω με έντονα αντι-αμερικανικά επιχειρήματα όταν έχω να κάνω με φιλο-αμερικάνους, και επίσης με έντονα φιλο-αμερικανικά (ή και αντι-αντι-αμερικανικά) επιχειρήματα όταν έχω να κάνω με αντι-αμερικάνους.
4 Ιουλίου, 2007 στις 1:50 μμ
S G
μπραβο πανο καλο ευρημα. Παρεπιμπτοντως ημουν προσφατα για καμποσες μερες στις νοτιες ΗΠΑ και νομιζω οτι σε νοοτροπια και ελλειψη κουλτουρας ειναι πολυ κοντα στην Ελλαδα.
Αλλοκοτη αισθηση που δινουν οι Ελληναρες οταν ειναι πολλοι μαζεμενοι 🙂
ΥΓ το πιο βαθυ νοημα του κειμενου ειναι μαλλον: «ελληναρα εισαι μαγκας μην ακους κανονισμους και $@%^$, κανε του κεφαλιου σου εσυ.»
Φαινεται οι μαθητες το μαθαινουν καλα αυτο, ειναι η γνωστη συνηθεια των Ελληνων βεβαια, να αδιαφορουν για τους κανονες, που οδηγει σε τραγωδιας οπως το Σαμαινα αλλα και στα περισσοτερα τροχαια στην ΕΕ 15.
4 Ιουλίου, 2007 στις 2:17 μμ
Μαύρο πρόβατο
Φοβάμαι οτι αν αναδεικνύεται κάποια ελληνική καθυστέρηση από τη συζήτηση, αυτή αφορά στις βασικές φιλολογικές σπουδές…
4 Ιουλίου, 2007 στις 2:45 μμ
σχολιαστής
Μήπως «λέει» φιλολογικώς το κείμενο; Nομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να διδάσκεται στο σχολείο. Αν ο μαθητής το συναντήσει ως αναγνώστης έχει καλώς. Αλλά τόσες «εξυπνάδες» μαζεμένες δεν έχουν θέση σε ένα σχολικό βιβλίο, που (φαντάζομαι ότι) θέλει να φέρει σε επαφή τους νέους με την ποιοτική λογοτεχνία.
4 Ιουλίου, 2007 στις 3:36 μμ
Μαύρο πρόβατο
Όσο το κοιτάω, τόσο καλύτερο μου φαίνεται! 🙂
4 Ιουλίου, 2007 στις 5:35 μμ
σχολιαστής
Καλά, σύντροφε ΜΠ, δεν θα τα χαλάσουμε. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα 🙂
4 Ιουλίου, 2007 στις 5:47 μμ
JustAnotherGoneOff
Βαριέμαι να σας τα γράψω αναλυτικά, αλλά ένα πράμα θα σας πω ως πρώην ναυτικός: αυτό το κείμενο είναι επιεικώς απαράδεκτο, οι αμερικανικοί κανονισμοί είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο, παρόλο που η αλαζονεία της αυθεντίας μπορεί να τους οδηγήσει μερικές φορές σε αντίθετα αποτελέσματα. Έχω δουλέψει με Αμερικανούς και ξέρω.
Επιφυλάσσομαι να γράψω εκτενέστερο σχόλιο.
4 Ιουλίου, 2007 στις 5:49 μμ
JustAnotherGoneOff
Και μια λεπτομέρεια: αμερικανικά ναυάγια υπάρχουν;
Με την έννοια του Σάμινα (πόσοι από τους γηραιότερους γνωρίζετε ότι είναι το πρώην και «γρουσούζικο» ιστορικό Golden Vergina;) και του Sea Diamond.
4 Ιουλίου, 2007 στις 6:56 μμ
Πάνος
SidIron,
έκανα τη διόρθωση – θενξ!
*
προς όλους τους ναυτικούς που έφτασαν εδώ ψηλά στο βουνό:
παίδες, από θάλασσα και πλεούμενα έχω μαύρα μεσάνυχτα – παρόλο που λατρεύω να βλέπω και τη θάλασσα και τα πλεούμενα! Στη «ναυτική» κουβέντα δε μπορώ παρά να είμαι …σιωπηλός μάρτυρας! 🙂
*
μαύρο πρόβατο & σχολιαστή,
🙂
4 Ιουλίου, 2007 στις 6:57 μμ
λ:ηρ
Το κείμενο δίνει αφορμή για δύο διαφορετικές συζητήσεις. Μία περι κανονισμών και μια περι αντιαμερικανισμού.
Όσον αφορά τον αντιαμερικανισμό του κειμένου, συμφωνώ με τον Πάνο πως είναι διάχυτος.
Για τους κανονισμούς, τώρα, ξεκινώντας με την τελευταία ερώτηση του JAGO: τραγικά ναυάγια έχουμε κι εδώ (ΗΠΑ), αλλά πριν 90+ χρόνια. Το EastLand για παράδειγμα που πήγε άκλαυτο στις 24 Ιουλίου 1915 πνίγοντας 845 άτομα μέσα στο ποτάμι του Σικάγο.
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στους κανονισμούς ασφαλούς ναυσιπλοΐας και δεν έχουμε στις ΗΠΑ φαινόμενα Sea Diamond, Golden Vergina, κτλ.
Κανονισμούς όμως έχει αποκτήσει κι η Ελλάδα. Τους οποίους φυσικά δεν εφαρμόζουν οι καπεταναίοι. Πέρασα 5 μέρες σε νησιά και σε λιμάνια κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελλάδα και δεν είδα ούτε ένα (ούτε ενα) Ελληνικό πλοίο να δουλεύει το ραντάρ του. Μπαίνουν-βγαίνουν σε στενά λιμανάκια, με το φως και με το σκοτάδι, και το ραντάρ παραμένει ακίνητο: ένα βολικότατο κάθισμα για τους κουρασμένους γλάρους.
Οι κανονισμοί που ακολούθησε ο κυβερνήτης του USS Bache το 1968, δεν είναι φτιαχμένοι για να μηδενίσουν τον αριθμό των ναυτικών ατυχημάτων αλλά για να τον περιορίσουν. Που σημαίνει πως ατυχήματα θα γίνονται πάντα. Απλώς το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό τους, κι αυτό το καταφέραν οι κανονισμοί.
4 Ιουλίου, 2007 στις 7:55 μμ
ritsmas
Επειδή τα ειπατε ολα για το κειμενο του Κασδαγλη, να προσθέσω απλώς ότι πράγματι ο αντι-αμερικανισμός στην Ελλάδα δεν φοράει κομματικό κοστουμάκι. Ενυπάρχει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη , λόγω των παλαιότερων βιωμάτων μας, αλλά και λόγω της απαξιωτικής ιδιοσυγκρασίας μας.
Τώρα, αν η συζητηση μεσα στις τάξεις θα περιστραφεί γύρω από τον αντιαμερικανισμό και τα χαζα τα αμερικανάκια, έχει να κάνει με τα πιστεύω και την προσωπικότητα του δασκάλου.
Ριτς
4 Ιουλίου, 2007 στις 11:33 μμ
skupitsa
Πάνο, ο Κάσδαγλης μάλλον ατύχησε σήμερα. Πριν από πολλά χρόνια είχα διαβάσει «Τα δόντια της μυλόπετρας» και μου είχε αρέσει πολύ. Είδα ότι ξανακυκλοφόρησε στις εκδόσεις Καστανιώτη. Θα το συνιστούσα. Να περάσετε όμορφα.
9 Ιουλίου, 2007 στις 1:27 πμ
Π
– Γλωσσικά το κείμενο είναι ανομοιογενές, δήθεν γλαφυρό και με τεχνητή μαγκιά.
– Tο «οι γυναίκες … νιαουρίζανε στα σαλόνια» από μόνο του φαίνεται μισογυνισμός. Aποδεικνύεται αντιαμερικανισμός με την αμέσως επόμενη φράση, που αποσαφηνίζει ότι το νιαούρισμα αφορά συγκεκριμένες γυναίκες: «αλλόκοτην αίσθηση που σου δίνουν οι Αμερικάνες». Kι αν το ζήτημα ήταν η περιγραφή ενός ναυτικού ατυχήματος γενικώς, χωρίς κουτοπόνηρους υπαινιγμούς, θα έλεγε «οι ναύτες πηδούσαν στη θάλασσα να σωθούν» αντί «οι Αμερικάνοι πηδούσαν στη θάλασσα σαν τα μπακακάκια».
– Tα οποία μπακακάκια μόνο λεβεντιά δεν δείχνουν, άρα το κεντρικό σημείο δεν είναι το ότι «η σοροκάδα δεν σήκωνε λεβεντιά» αλλά ο διπλός χλευασμός του «αλίμονο αν άλλαζαν αραξοβόλι τ’ αμερικάνικα πολεμικά, με την κουβέντα ενός ντόπιου λιμενάρχη’ τι τους είχαν τους κανονισμούς».
10 Ιουλίου, 2007 στις 8:06 μμ
Ο Σκύλος της Βάλια Κάλντα
Νομίζω πως την πας λίγο μακριά τη βαλίτσα. Πιστεύω ότι το κείμενο περ΄σότερο δείχνει την οίηση της παντοδυναμίας παρά την αμερ’κάνικη βλακεία. Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας τον υποτιθέμενο ως αυθεντικό διάλογο μεταξύ μιας μονάδας του αμερ’κάνικου ναυτικού και μιας του καναδικού, που τσακώνουνται μεσοπέλαγα για το ποιός πρέπει να κάνει στην άκρη, μέχρι που ο καναδός λέει «κάντε ότι θέτε, εμείς φάρος είμαστε πάνω σ’ ένα νησί!». Δεν νομίζω και οι καναδοί να ‘ναι τόσο αντιαμερικάνοι.
Επίσης στη Ρόδο, νομίζω το 1976, είχε πάει ένα αεροπλανοφόρο με τη συνοδεία του κι έγινε πόλεμος, κατέβηκαν ΜΑΤ αεροπορικώς απ’ την Αθήνα και άλλα τέτοια.
Μήπως, λοιπόν, είναι και οι αμερ΄κάνοι στρατοκράτες λίγο υπερβολικοί μέσα στην παντοδυναμία τους; Και μην πάς μακριά, στο Ιρακ ή στο Αφγανιστάν, μείνε ως τα Χανιά όποτε έρχεται πλοίο στη Σούδα, που μεθάνε και δέρνουν τον κόσμο. Εννοείται ότι τότε οι μαυροπουκαμισάδες κρητικοί τα Μάγκνουμ και τα Καλάσνικοφ τα κάνουν γαργάρα…
13 Ιουλίου, 2007 στις 7:45 μμ
Άσχετος
«τον υποτιθέμενο ως αυθεντικό διάλογο »
ένα κλικ μακριά είναι η απάντηση:
http://www.snopes.com/military/lighthse.htm
Δεν είναι αυθεντικός ο διάλογος…
Αν είχε μπει αυτό το καλαμπούρι/urban legend στις πανελλήνιες, τα ίδια θα λέγαμε προφανώς — ίσως τότε να μην είχε τόσους υποστηριχτές…
15 Σεπτεμβρίου, 2007 στις 10:06 πμ
λ:ηρ » Blog Archive » Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 15.09.07
[…] Η κάλυψη της είδησης στα Νέα αποκαλύπτει πέρα από τον υποβόσκοντα αντιαμερικανισμό μας και μια αδύναμη ζωοφιλία. (Η κάλυψη της είδησης στις […]
15 Σεπτεμβρίου, 2007 στις 11:59 πμ
standby
Τον καιρό του πολέμου στο Κόσοβο, ένας βρετανός λοχίας που αποβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό το Κόσοβο ασφαλώς τηρώντας καταλεπτώς τους κανονισμούς αντί για το Κόσοβο, έφτασε στην Αθήνα. Αν κάποιος αναφέρει το γεγονός ως τέτοιο ή με βάση αυτό εμπνευστεί κάποιο διήγημα, ποιήμα, κινηματογραφική ταινία, διακατέχεται αυτομάτως από αντι-βρετανισμό;
Από τη στιγμή που το αφήγημα απηχεί ένα πραγματικό γεγονός (όπως αναφέρει ο λ:ηρ), προς τι όλη αυτή η συζήτηση περί αντιαμερικανισμού; Είναι η πώτη φορά στην ιστορία της λογοτεχνίας που ένα αφήγημα – πάει να πει μια μυθοπλαστική κατασκευή – έχει αφετηριακό σημείο και πηγή έμπνευσης ένα πραγματικό γεγονός;
Δηλαδή πως θα φαίνονταν ένα τσούρμο αμερικανίδες στα μάτια κάποιων απλών νησιωτών στη δεκαετία του 1960, αν όχι αλλό-κοτες; (Η διαχωριστική παύλα στη λέξη αλλόκοτες δική μου, η χρήση της νομίζω προφανής). Έχετε βρεθεί σε παρέα με 3-4 (δε χρειάζεται να βάλω περισσότερες) μέσες αμερικανιδούλες να συζητούν; Αν σας έχει συμβεί – και ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας – ποιά αίσθηση σας δημιουργείται; Όταν νιαούριζε η Αλίκη (στο Ναυτικό!!!, νάτο πάλι το Ναυτικό, αλλά και σε άλλες ταινίες της) τι αίσθηση δημιουργούσε δηλαδή, και ποιά αίσθηση δημιουργεί ακόμα και σήμερα, όχι μόνο τη δεκαετία του 1960 που γύριζε τις ταινίες της. Όταν – ακόμα και σήμερα – οι κριτικοί κινηματογράφου αναφέρονται στα νιαουρίσματά της πρόκειται για αντι-Αλικισμό που υφέρπει σε όλους τους έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης; Αυτό θα πούμε;
Είμαι σίγουρος ότι και στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και κατά την «επίσκεψη» του τυφώνα Κατρίνα τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί. Επί τούτου αναφέρομαι σε δύο τραγικά γεγονότα της σύγχρονης Αμερικής και σας αφήνω να αποφασίσετε αν είμαι φιλοαμερικανός ή αντιαμερικανός – απ’ ότι βλέπω έχετε πολύ ταλέντο και αρκετή διάθεση να κάνετε αβασάνιστα τέτοιες διακρίσεις. Παρά την τήρηση των κανονισμών, τα αποτελέσματα τα ξέρουμε και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της 11ης Σεπτεμβρίου («τρομοκρατική επίθεση»), όσο και με τον τυφώνα Κατρίνα («φυσική καταστροφή»). Και αλήθεια, η θέση ότι όποιος γράφει κάτι που μειώνει τους αμερικανούς τον κατατάσει αυτομάτως στους αντιαμερικανούς, πόσο απέχει από το ανατριχιαστικό «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» του αμερικανού προέδρου; Τι θέλω να πως; Ότι αν υπάρχει κάτι που υφέρπει πίσω απ’ όλες αυτές τις τοποθετήσεις περί καθολικού αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, κλπ., αυτό είναι η συνειδητή ή ασυνείδητη θέση ότι οι αμερικανοί (πρέπει να) είναι στο απυρόβλητο. Έχουν βλέπετε ως λαός το προνόμιο να διαθέτουν πρόεδρο που μιλά απ’ ευθείας με το Θεό (μα το Θεο!!!, αυτό τους «πουλάει» και δεν είναι λίγοι αυτοί που το «αγοράζουν»).
Αν θέλει κάτι να θίξει το κείμενο είναι ότι η μυωπική και με παρωπίδες προσήλωση στους κανονισμούς δεν είναι πανάκεια. Υπάρχει κανένας που να διαφωνεί; Ασφαλώς και δε θα καταργήσουμε τους κανονισμούς επειδή για όλους τους κανονισμούς πάντα υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας, ειδικά αν αναφέρονται σε αντιμετώπιση των στοιχείων της φύσης, αλλά αν θεωρούμε ότι οι κανονισμοί είναι πάνσοφοι, ότι καλύπτουν τα πάντα και ότι δίνουν απαντήσεις σε όλα, ότι πάντα πρέπει να πηγαίνουμε by the book (άλα τις αμερικανία!), ε τότε ζήτω που καήκαμε! Συγγνώμη, ζήτω που πνιγήκαμε ήθελα να γράψω, για να είμαι στο πνεύμα του κειμένου, αλλά είναι και αυτές οι πρόσφατες πυρκαγιές, άλλη μια μεγάλη συμφορά, καταδική μας αυτή τη φορά.
15 Σεπτεμβρίου, 2007 στις 12:03 μμ
Πάνος
λ:ληρ,
ευχαριστώ για την αναφορά.
*
standby,
ευχαριστώ για το σχόλιο – κάθε άποψη καλοδεχούμενη!
1 Απριλίου, 2008 στις 1:48 μμ
g_romfea
Το κακό με τον αντιαμερικανισμό πιο είναι, όταν αυτό διακινήται με μέτρο, χωρίς ρατσιστικές ομάδες και συνθήματα ; Από αυτή τη χώρα κάποτε ξεκινούσαν όλα τα καλά και οι πρόοδοι και τώρα ξεχύνονται στον πλανήτη όλα τα σκατ@.Δε θα μπω στη διαδικασία να τα αναφέρω ,δεν τελειώνουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε έκφανση του ρατσισμού είναι κατακριτέα ειδικότερα όταν εκφράζεται μέσω οργανωμένων κοινωνικών ομάδων και ακόμα περισσότερο μέσω κυβερνητικής προπαγάνδας. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα που βλέπετε τον ρατσισμό; Αντιαμερικανισμός, ναι. Και όχι εξ’ αιτίας του αποσπάσματος καθ’ αυτού – για τους λόγους που ανέλυσε ο standby – , αλλά εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι διδάσκεται στα σχολεία. Αποκαλύπτεται δηλαδή πολιτική πρόθεση προπαγάνδας. Αλλά μήπως τόση υστερία δεν χρειάζεται; Σιγά τη μεγάλη την προπαγάνδα. Έχουμε δει πολύ χειρότερα… Και αν δεν τα έχετε δει, δεν πάτε καλά….
Επιπροσθέτως, η προπαγάνδα σε ελάχιστο βαθμό, ποιοτικώς και ποσοτικώς, – όπως στο παραπάνω απόσπασμα – δεν είναι προπαγάνδα με την στενή έννοια του όρου, αλλά κατά καιρούς αυτής της μορφής η προπαγάνδα αποτελεί μηχανισμό άμυνας της εκάστοτε πολιτικής ή χώρας ή κοινωνικής ομάδος, κ.τ.λ. Ειδάλλως θα έπρεπε να διαλυθούν όλα. Και όταν γράφω όλα εννοώ κυριολεκτικά όλα, τα πάντα!Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Παντού υπάρχουν κανονισμοί (δηλαδή μηχανισμοί καθοδήγησης και μηχανισμοί άμυνας) , τυπικοί ή άτυποι , νομικοί ή ηθικοί. Σε αυτή τη σελίδα , σε μια οικογένεια,σε ένα κοπάδι ψαριών μέχρι ένα κράτος ολόκληρο και ό,τι άλλο υπάρχει στο σύμπαν. Ακόμη και η φύση διέπεται από φυσικούς κανόνες και μηχανισμούς άμυνας! Όταν λοιπόν αυτά εκδηλώνονται με φειδώ είναι θεμιτά και αποδεκτά και πάνω απ’ όλα είναι πραγματικότητα. Όταν ξεφύγουν απ’ τα όρια, τότε γίνονται προπαγάνδα και ρατσισμός αντίστοιχα.Παν μέτρον άριστον. Εξαιρείται η φύση μόνο η οποία είναι αυθύπαρκτη.
Κατά συνέπεια, πώς λοιπόν περιμένετε το μικρό ελληνικό κράτος να αντισταθεί στην αμερικάνικη προπαγάνδα του χόλιγουντ ή και όποια αμερικάνικη πολιτική ; Πώς λοιπόν το μικρό ελληνικό κράτος να περισώσει τον βλαμμένο τον νεοέλληνα και τα ελληνόπουλα από την αμερικανιά; Ποιος μηχανισμός άμυνας να ενεργοποιηθεί, απέναντι στην πολιτική των Η.Π.Α. ,η οποία σίγουρα δεν είναι θετική απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα;Να εξαπολύσει η ελληνική πολιτική κατά μέτωπο επίθεση και κατηγορίες στην πολιτική και προπαγάνδα των Η.Π.Α.; Εδώ γελάμε… Ακούσατε ποτέ,το σπουργίτι, να επιτέθηκε στον γάτο; Όχι. Τι κάνει λοιπόν το σπουργίτι για να διασώσει τα κεκτημένα του από το γάτο; Απλά διδάσκει τα σπουργιτόπουλα να αποφεύγουν το γάτο και για να τα πείσει λέει πως ο γάτος είναι κακός και φονιάς. Προπαγανδίζει;Εμένα περισσότερο μηχανισμός άμυνας μου φαίνεται…
Τα συμπεράσματα δικά σας… Κόφτε το ραγιαδισμό και ξυπνήστε πριν γίνουμε όλοι φερέφωνα της αμερικανιάς, κοινώς αμερικανάκια.Έτσι επιστρέφω εκεί απ’ όπου άρχισα: το κακό με τον αντιαμερικανισμό πιο είναι, όταν αυτό διακινήται με μέτρο, χωρίς ρατσιστικές ομάδες και συνθήματα ;
1 Απριλίου, 2008 στις 1:58 μμ
g_romfea
Στο τέλος εννοώ ρατσιστικές και απάνθρωπες φράσεις και μανιφέστα, με τον γενικό όρο συνθήματα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα Μ.Μ.Ε. και ο κινηματογράφος όταν εξυπηρετούν ακραίες θέσεις με ψευτιές και φανατισμούς.
1 Απριλίου, 2008 στις 4:54 μμ
Πάνος
g_remfea,
το κακό με τον αντι-αμερικανισμό είναι ακριβώς το ίδιο με όλα τα «αντί». Προσδιορίζεσαι αρνητικά, σε σχέση με κάποιον/ κάτι και όχι θετικά, γι’ αυτό που είσαι. Είναι βολικό, πολλές φορές, αλλά είναι κακό.
1 Απριλίου, 2008 στις 6:01 μμ
σχολιαστής
Αντίθετα, υπέρ των δικών μας συμφερόντων είναι να ανασταλεί η λειτουργία της Σουδας, όσο οι Αμερικάνοι θέλουν να μας κάνουν τα 3, 2.
9 Ιουνίου, 2008 στις 11:32 μμ
Νίκος Σαραντάκος
Πάνο, μια και το ανάστησες το διήγημα -να βρω ευκαιρία να στο κλέψω, κιόλας- εγώ επιμένω σ’ αυτά που είχα πει τότε και που είχε πει και ο/η πίξι. Μάλιστα, βρήκα και μια ολόκληρη συλλογή διηγημάτων του Κάσδαγλη που όλο της το θέμα είναι ύβρις και νέμεσις, πάντα όμως σε θαλασσινό κλίμα.
Πάρε και ένα διήγημα, που λέγεται «Κουντρασταδόροι» (παναπεί αυτοί που βγαίνουνε ‘κουντράστα’, δηλ. που κάνουμε κόντρες, αλλά όχι με μοτοσικλέτες παρά με πλεούμενα), όπου το θέμα της ύβρης είναι κυρίαρχο:
http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kasdaglhs_kountrastadoroi.html
10 Ιουνίου, 2008 στις 7:56 πμ
Πάνος
Νίκο,
το θέμα είναι αυτό που λες, ο αντιμερικανισμός που ξεχειλίζει είναι μια παράπλευρη …απώλεια.
Το δικό μου σχόλιο ήταν ακριβώς γι’ αυτήν την απώλεια, η οποία ΔΕΝ είναι το θέμα του αφηγήματος.
11 Ιουνίου, 2008 στις 12:41 πμ
Κωστής Γκορτζής
Πάνο, εκτός από την ‘αντιναυτικότητα’ του συγγραφέα που επεσήμανε ο Dralion, η ουσία του πραγματικού περιστατικού, που σωστά πληροφόρησε ο Ληρ, περιγράφεται αντικειμενικά.
Ο καλός ο καπετάνιος συμβουλεύεται τους ντόπιους και ο καλός ο μαιευτήρας συμβουλεύεται την παλιά μαία!
Το καράβι έπεσε έξω όχι γιατί τήρησε κάποιος κανονισμούς (ποιούς άραγε;) αλλά γιατί ο κυβερνήτης του δεν άνοιξε τον ρημάδι τον Πλοηγό (βιβλίο που έχει τους τοπικούς Χάρτες και περιγράφει τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες) και έγραψε στα …άγραφα και τη ΣΥΜΒΟΥΛΗ των ντόπιων.
Αυτά ως προς το συμβάν αυτό καθ’ εαυτό και ισχύουν ανεξάρτητα από την εθνικότητα πλοίου/κυβερνήτη.
Ως προς τα …παράπλευρα.
Σωστά ο συγγραφέας περιγράφει τη διαδικασία άφιξης των …συζύγων αφού οι Αμερικανοί έχουν ειδική Υπηρεσία που ασχολείται με τη μεταφορά τους ανα τακτά διαστήματα στα διάφορα λιμάνια που πιάνουν οι σύζυγοι για να …ξελαμπικάρουν. Και σε διαβεβαιώνω ότι …κακκαρίζουν όσο και οι Ελληνίδες όταν μαζυετούν πάνω από …μία. :)-
Η ίδια Υπηρεσία μεριμνά -μέσω των πρεσβειών και των Τοπικών Αρχών- για την επάρκεια εφοδίων και ‘Κοριτσιών’. Άρα, κι εκεί έχει δίκιο ο συγγραφέας.
Λεπτομέρεια:
Πολλά νησιά (π.χ. Κέρκυρα) αρνούνται κατά καιρούς να φιλοξενήσουν Αμερικανικά πλοία. Δεν νομίζω ότι το κάνουν από αφελή Αντιαμερικανισμό. Και αν το κάνουν γι αυτό, το κάνουν με μεγάλο …κόστος.
Η Ρόδος ποτέ. Αν πληροφορηθεί κανείς τι ‘τζίρο’ έκανε το αεροπλανοφόρο προσφάτως που επισκέφτηκε τη Ρόδο θα καταλάβει και τον λόγο. Αυτοί δεν είναι Έλληνες Αντιαμερικάνοι;
Ενδεχομένως και να είχε αυτά στο νού του ο συγγραφέας όταν άφηνε να αιωρείται στο κείμενό του μια κριτική της υποταγής…
Όταν σπρώχνει η Πολιτεία, βεβαίως, τα παιδιά στα πέταλα των γηπέδων ποδοσφαίρου αντί να τα σπρώχνει στη θάλασσα από τα μικράτα τους, το να βάζει τέτοια θέματα στις εξετάσεις αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή λειτουργεί και πορεύεται μονίμως ‘εκτός θέματος’.
11 Ιουνίου, 2008 στις 1:33 πμ
Πάνος
Κωστή,
δεν αντιλέγω επί της ουσίας (νέμεσις / τίσις κλπ ). Σχολίασα τον αγοραίο αντιαμερικανισμό που ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ διέκρινα, αλλά φαίνεται πως (τελικά ) δεν είναι και τόσο ευδιάκριτος…
11 Ιουνίου, 2008 στις 1:07 μμ
Κωστής Γκορτζής
Θα έλεγα ότι ο διακρινόμενος ‘παράπλευρος’ αντιαμερικανισμός οφείλεται μάλλον στους όρους που χρησιμοποιεί (λόγω ασχετοσύνης, π.χ. αποδίδει τον τρόπο αγκυροβολίας σε ‘κανονισμούς’) ο συγγραφέας και όχι καθαρά ‘από πρόθεση’.
Το συμπερασμα, πάντως, από το κείμενο, για έναν που ασχολείται με τη θάλασσα είναι:
Μη ντρέπεσαι να ρωτάς (και να ακούς) τους ντόπιους γιατί κάθε μέρος έχει την ιδιαιτερότητά του.
Δεν αμφισβητώ τη …διαίσθησή του. Απλά, ξέρεις ότι μ’ αρέσουν οι απλές ερμηνείες. 🙂
12 Ιουνίου, 2008 στις 10:58 πμ
Ο Αιρετικός
Όταν υπηρετούσα στην 115 ΠΜ και ήμουν σκοπός στην πύλη Μουζουρά (απ’όπου μπαίνουν οι Αμερικάνοι στη βάση τους), αλλά και σε σκοπιές μέσα στη βάση τους που τις φυλάγαμε από κοινού, αυτά που είδα δεν περιγράφονται με την ελαφρά απαξίωση που δίνει ο Κάσδαγλης, αλλά με σχόλια που μόνον ο Edmund Blackadder θα μπορούσε να ξεστομίσει. Επειδή τους τυπάδες της USAF τους έζησα από κοντά, τυχαίνει να μπορώ να πω μερικές κουβέντες γι’αυτούς. Όποιος ψήνεται να του αφηγηθώ ιστορίες που ξεπερνούν ακόμα και τα όρια της φαντασίας, είμαι διαθέσιμος.
28 Αυγούστου, 2008 στις 1:32 μμ
Νίκος
Παντού τα πάντα…δεν έχει να κάνει καθεαυτό η καταγωγή…
28 Αυγούστου, 2008 στις 1:33 μμ
Νίκος
Πάνο, συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου, εύγε.