Σ’ ένα από τα πιο διάσημα θέματα των Ευαγγελίων[1] ο Ιησούς μακαρίζει όσους είναι πτωχοί τω πνεύματι, τους πενθούντες, τους πραείς, τους πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, τους ελεήμονες, τους καθαρούς τη καρδία, τους ειρηνοποιούς, τους δεδιωγμένους ένεκεν δικαιοσύνης, τους υφισταμένους διώξεις εν ονόματι του Ιησού.
Οι πτωχοί τω πνεύματι έχουν γίνει διαχρονικό αντικείμενο ειρωνικού σχολιασμού – και εν πάσει περιπτώσει απουσιάζουν εντελώς από τα μεσαία και ανώτερα κλιμάκια των χριστιανικών Εκκλησιών, όπου περισσεύουν οι πεφυσιωμένοι εξουσιολάγνοι παντογνώστες. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μακαρίζονται οι πενθούντες, ενώ έχω σοβαρές αμφιβολίες για τους πραείς: είναι αξιέπαινη ιδιότητα σε περιόδους ιστορικής και κοινωνικής ακινησίας, αλλά πολύ συχνά οι άνθρωποι οφείλουν να δρουν με ένα συνδυασμό ποικίλων πολιτικών κριτηρίων και χαρακτήρων προκειμένου να επιβιώσουν ή να ξεφύγουν από μια δυσμενή κατάσταση ανελευθερίας ή ανέχειας. Στις περιπτώσεις αυτές οι πραείς οφείλουν να σκέφτονται πολύ περί του πρακτέου.
Οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, αλλά και οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης ως εκ του χαρακτήρος τους, είναι σχεδόν αδύνατον να παραμένουν πραείς. Η απαίτηση της δικαιοσύνης απευθύνεται σε εξουσίες, οι οποίες την καταπατούν – και οι εξουσίες δεν καταλαβαίνουν ούτε από ευγένεια, ούτε από πραότητα. Φανταστείτε τους υπόδουλους Έλληνες να επιδιώκουν τον πιο επίζηλο, ίσως, αναβαθμό δικαιοσύνης (την εθνική αυτοδιάθεση) με …ηπιότητα. Ωστόσο πρόκειται για δυο από τις ελάχιστες γραμμές των κειμένων της Καινής Διαθήκης που είναι καταρχήν συμβατές με αξίες που μπορούν να θεωρηθούν αξιόλογες.
Οι ελεήμονες, οι καθαροί τη καρδία και οι ειρηνοποιοί είναι κατηγορίες ανθρώπων που συναντώνται σε όλες τις ιστορικές περιόδους και όλες τις θρησκείες -ακόμα και ανάμεσα στους …χριστιανούς (αν και σπανίζουν στα ηγετικά κλιμάκια των Εκκλησιών – για να το επιβεβαιώσετε δεν έχετε παρά να δείτε την ανθρωπογεωγραφία της Συνόδου των επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος). Η τελευταία κατηγορία, όσοι διώκονται εν ονόματι του Ιησού είναι ακατανόητη: ουδείς οπαδός του Ιησού διωκόταν όταν διατυπώθηκε ο μακαρισμός[2].
Οι αμφιβολίες για το κατά πόσον οι μακαρισμοί είναι αυθεντικές διδαχές του Ιησού ή άσχετες με αυτόν προσθήκες, ενισχύονται από το γεγονός ότι ορισμένες αντιφάσκουν απολύτως με άλλα σημεία του κηρύγματός του: ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν. Αν δεν πρόκειται για παραχάραξη και μεταγενέστερες προσθήκες, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά (για τους χριστιανούς) γιατί φανερώνουν έναν Ιησού του οποίου η σκέψη διαφοροποιείται δραματικά από τον μακαρισμό των πραών μέχρι την προγραμματική δήλωση της βίας. Αν αυτό είναι κατανοητό για έναν άνθρωπο (έστω και τέλειο άνθρωπο – μόνο οι θεόπνευστοι επίσκοποι των Συνόδων δεν κάνουν ποτέ λάθη) είναι αδιανόητο για τον ταυτοχρόνως παρόντα Θεό. Μια παράπλευρη συνέπεια είναι ότι οι χριστιανοί δεν γνωρίζουν με σιγουριά ποιες ήταν οι πραγματικές απόψεις του Ιησού και ποιες των ανθρώπων που έγραψαν ή διόρθωσαν τα Ευαγγέλια. Το κενό υπερκαλύπτει, για είκοσι αιώνες, η ερμηνευτική θεολογική αυθεντία των επισκόπων σε Ανατολή και Δύση, αλλά παραμένει γεγονός ότι ο Ιησούς φέρεται να υποστηρίζει αντιφατικές μεταξύ τους απόψεις.
Υστερόγραφο: Οι αντιφάσεις στο κήρυγμα του Ιησού, όπως περιέχεται στα Ευαγγέλια, οδήγησαν τον συγγραφέα Δημήτρη Σαραντάκο να διατυπώσει στο βιβλίο του οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες (εκδόσεις εντός) την τολμηρή υπόθεση ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν τρεις αξιόλογοι άνθρωποι με το όνομα Ιησούς, που έδρασαν την ίδια περίοδο, τελείωσαν στο σταυρό – και βαθμιαία ταυτοποιήθηκαν σε ένα (μυθικό) πρόσωπο: ένας ζηλωτής από τη Γαλιλαία, ένας πριγκιπικός απόγονος της γενιάς του Δαυίδ και ο Ναζωραίος – ο οποίος απορρόφησε τους άλλους δύο. Υποθέσεις…
[1] Ματθ. Ε’ 1-12, Λουκ. ΣΤ’ 20-22[2] Το εδάφιο αυτό μας βάζει στον πειρασμό να σκεφτούμε και για την προέλευση όλων των προηγουμένων. Ποια, άραγε, Εβραϊκή σέχτα της εποχής του Ιησού χαρακτηριζόταν από αντίστοιχες αντιλήψεις; Ωστόσο το δικό μας αντικείμενο δεν έχει να κάνει καθόλου με την αυθεντικότητα ή τις μεταγενέστερες προσθήκες στα κείμενα της Καινής Διαθήκης. Ο λόγος είναι ότι από τη στιγμή που η ίδια η Εκκλησία έχει αποφασίσει για την αυθεντικότητά τους, εμάς μας ενδιαφέρει αποκλειστικά το περιεχόμενο των κειμένων και η ιστορική, πνευματική και πολιτική του χρήση από τις Εκκλησίες και τις κρατικές εξουσίες. Αν, καμιά φορά, παρασυρόμαστε σε …περαιτέρω συζήτηση, πρόκειται για στιγμιαίες (ελπίζω συγγνωστές) παρακάμψεις.
29 Σχόλια
Comments feed for this article
29 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:28 μμ
Νοσφεράτος
Αλλη μια Απορια Πανο μου …Απο που τα ξερεις ολα Αυτά τα Χριστιανουλιστικά ;
Ησουνα κατηχητοπουλο ;
29 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:38 μμ
Πάνος
Νόου. Απλά, πριν ανοίξω το πρώτο μπλογκ, ένα από τα πράγματα που έκανα τα βράδια, αντί να βλέπω τηλεόραση, ήταν τα «Συμβατά και Ασύμβατα Ζεύγη», ένα βιβλίο (πολιτικό, κατά βάση) που έμεινε ημιτελές*. Από εκεί προέρχεται το υλικό γι’ αυτό το ποστάκι – και καμιά εβδομηνταριά ακόμα που ανέβηκαν ήδη ή πρόκειται να ανέβουν, αν έχουμε υγεία και κέφι! 🙂
—-
* προσπαθούσε να ανασκευάσει την προτεινόμενη εμφατικά (τότε) σύζευξη αριστεράς και …Ορθοδοξίας.
29 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:07 μμ
Ο θειος Ισιδωρος
«ΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΦΑΝΗΣ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΨΩΛΟ»
————————————————————-
Ο λογος των ευαγγελιων, προφανως και δεν ειναι ο λογος του -υπoτιθεμενου- Ιησου.
Ειναι ο εξουσιαστικος λογος των πατερων της εκκλησιας η οποια επελεγη απο την πολιτικη ηγεσια ως δεκανικι στην ασκηση εξουσιας μεσα σ΄ενα δυσκολο πολιτικο τοπιο και σε δυσκολο πολιτικο χρονο.
Η χριστιανικη εκκλησια, απο την ιδρυση της, παντα στοχευε στην εξουσια (απευθυνοταν στην πολιτικη ηγεσια) και ποτε δεν εχασε απο τα ματια της αυτο το στοχο, μεχρι που στο τελος τα καταφερε!Το εχουμε ξανασημειωσει:προεδρος της πρωτης ιερα συνοδου των αγιων πατερων υπηρξε ο ιδιος ο αυτοκρατορας.
Αυτοι οι …μακαρισμοι περι ….»πτωχων τω πνεύματι, πενθούντων, πραων, πεινώντων και διψώντων την δικαιοσύνην, ελεήμονων, καθαρων τη καρδία, ειρηνοποιων, δεδιωγμένων ένεκεν δικαιοσύνης» και δε συμαζευεται, ειναι καθαρα πολιτικα τσιτατα τα οποια μεθερμηνευομενα σημαινουν: «Κατσετε καλα παλιοκαργιοληδες» εως και …»Για την ορφανη, την ξενη, εχει ο θεος ψωλη κρυμενη !»
(Παω στο δρυμο για κατουρημα και …θα επανελθω …δυμητερος!)
29 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:11 μμ
Alkibiades (??!)
O Aμπελάιν λεει για εναν – Ζηλωτη, ληστη και …νονο- που εφτασε να πιστεψει τις προφητειες περι μεσσια που …υποδυοταν. Α! Ηταν και απο τη γενια του Δαυιδ-γιος του Ιουδα απο τα Γαμαλα.
29 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:55 μμ
nik-athenian
Ο Ματθαίος Πάνο, ίσως βάζει εμβόλιμο τον μακαρισμό: μακάριοι οι πενθούντες ότι αυτοί παρακληθήσονται, για τους πιστούς που θα πενθούσαν το θάνατο του ίδιου του Ναζωραίου. Αυτοί που πενθούν τον Ιησού θα παρηγορηθούν. Η παρηγοριά ίσως είναι η ανάσταση.
Τι με βάζεις και λέω βραδιάτικα. Υποθέσεις εργασίας για τα ακατανόητα.
29 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:43 μμ
sfrang
Ενώ στα δύο πρώτα Ευαγγέλια αναφέρεται «μακάριοι οι πτωχοί» στα δύο δεύτερα γίνεται κουβέντα για «πτωχούς τω πνεύματι». Μια ερμηνεία είναι ότι ανάμεσα στις δύο εκδοχές παρουσιάζεται ο Παύλος, ο οποίος (μάλλον βαλτός από τους Ρωμαίους) καταφέρνει να στρίψει τον χριστιανισμό από ιουδαϊκό κοινωνικό και απελευθερωτικό κίνημα σε θρησκευτική φιλοσοφία, ώστε να πάψει να είναι επικίνδυνος για το ρωμαϊκό κράτος. Μια συνωμοσιολογική εκδοχή της ανακατοσούρας που υπάρχει στα ιερά βιβλία 🙂
29 Οκτωβρίου, 2007 στις 10:47 μμ
Πάνος
Ο Σαραντάκος πάλι (ο Δημήτρης, πατέρας του Νίκου) δίνει την εξήγηση ότι το «μακάριοι οι πτωχοί» απηχεί το κήρυγμα του Γαλιλαίου Ιησού (που είχε περάσει πολλά χρόνια στις σέχτες των Εσσαίων) ενώ το «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» το κήρυγμα του Ναζωραίου Ιησού. Μπέρδεμα; 🙂
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 1:40 πμ
sfrang
Σημειωτέον ότι πόλη Ναζαρέτ δεν υπήρχε στα χρόνια που ζούσε ο Ιησούς – αν είναι υπαρκτό πρόσωπο και ο ίδιος! «Ιδρύθηκε» από τους χριστιανούς για να ταιριάζει η πραγματικότητα με τα «ιερά βιβλία’.
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 3:02 πμ
Π
Eκτός από την υπόθεση τρεις Xριστοί, υπάρχει και η υπόθεση κανείς Xριστός αλλά αναμάσημα από την Παλαιά Διαθήκη. Π.χ.:
–
Eκκλ. 7:4: Kαρδία σοφών εν οίκω πένθους, και καρδία αφρόνων εν οίκω ευφροσύνης.
–
Hσ. 29:19: Kαι αγαλλιάσονται πτωχοί διά Kύριον εν ευφροσύνη, και οι απηλπισμένοι των ανθρώπων εμπλησθήσονται ευφροσύνης.
–
Hσ. 41:17: και αγαλλιάσονται οι πτωχοί και οι ενδεείς.
–
Hσ. 57:15: [Kύριος] διδούς ζωήν τοις συντετριμμένοις την καρδίαν.
–
Hσ. 61:1-3: Πνεύμα Kυρίου … ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, ιάσασθαι τους συντετριμμένους την καρδίαν … παρακαλέσαι πάντας τους πενθούντας, δοθήναι τοις πενθούσι Σιών δόξαν αντί σποδού, άλειμμα ευφροσύνης τοις πενθούσι.
–
Hσ. 66:2: Λέγει Kύριος· και επί τίνα επιβλέψω, αλλ’ ή επί τον ταπεινόν και ησύχιον και τρέμοντα τους λόγους μου;
–
Ψαλ. 125:5: οι σπείροντες εν δάκρυσιν εν αγαλλιάσει θεριούσι.
–
Ψαλ. 146:6: Aναλαμβάνων πραείς ο Kύριος, ταπεινών δε αμαρτωλούς έως της γης.
–
Ψαλ. 24:9: Διδάξει πραείς οδούς αυτού [ο Kύριος].
–
Ψαλ. 36:11: Oι δε πραείς κληρονομήσουσι γην.
–
(Eλπίζω το «τρέμοντα τους λόγους μου» του Hσαΐα να απαντά στο τι σημαίνει πράος και ταπεινός…)
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 4:09 πμ
Ο θειος Ισιδωρος
Ο Νιτσε σκιζει τα ρουχα του επειδη ο χριστιανισμος πηρε τον θεο των ιουδαιων και απο θεο-νομοθετη τον μετετρεψε σε θεολογικη φιλοσοφια, θεωρωντας οτι δεν υπαρχει κατι χειροτερο απο το να κλεβεις τον θεο καποιου και να τον πατενταρεις.
Οι πατερες κοβανε και ραβανε συμφωνα με τις επιταγες της πολιτικης εξουσιας, απο Ιουδαικα κειμενα μεχρι πλατωνικες ιδεες προκειμενου να παραξουν το επιθυμητο αποτελεσμα: ηταν φυσικο το αποτελεσμα που προεκυψε να ειναι ενας αχταρμας γεματος αντιφασεις.
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 4:14 πμ
Ο θειος Ισιδωρος
Για την υποθεση του Ιησου του Ναζωραιου ο οποιος μετα την σταυρωση του, κατα την οποια δεν πεθανε, την κοπανησε με την συνδρομη καποιου Ρωμαιου αξιωματουχου και κατεφυγε στην Ινδια οπου και εζησε μεχρι τα γεραματα του, θα επανελθω -λογω του προχωρημενου της ωρας!
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:47 πμ
Υπερίων
Αναλύσεις και σχόλια που αναπαράγουν μία επιθετική πρός τον χριστιανισμό-διαχρονικά- τοποθέτηση, που ενώ αμφισβητεί και ορθά πολλές φορές, την ιστορικότητα και τις πηγές, τις χρησιμοποιεί κυριολεκτικά προκειμένου να αναδείξει (την τοποθέτηση)
Εχουν ανακοινωθεί μελέτες που προσπαθούν να τοποθετήσουν μέσα σε ιστορικά πλαίσια πχ το πρόσωπο του Ιησού, αποκαθάροντας την καινή διαθήκη κλπ, αλλά κυρίως αυτήν, από μυθολογικά στοιχεία και επίσης για να αναδείξουν στοιχεία μέσα από συγκριτικές, γλωσσολογικές κα προσεγγίσεις.
(Αλλωστε ο φανατισμός δεν είναι προνόμιο των χριστιανών αλλά και των κομουνιστών, ιδίως αυτών καί μάλιστα στον 20ό αιώνα, που ως γνωστόν είναι μεταγενέστερος του διαφωτισμού.)
Θα μπορούσε πχ να ανατρέξει κανείς σε νηφάλια κείμενα όπως το ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ του ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΑΜΦΟΥ….
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 8:51 πμ
Πάνος
Ότι υπήρξε, στις πρώτες δεκαετίες του πρώτου αιώνα, ένας (ή και περισσότεροι) ραββί με το όνομα Ιησούς, είναι έξω από κάθε αμφιβολία. Αυτό που μοιάζει ως ισχυρότερη εκδοχή είναι πως ο Ιησούς, όπως τον περιγράφουν τα Ευαγγέλια, είναι μυθικό πρόσωπο – το οποίο δημιουργήθηκε:
α. από την αφήγηση των συμβάντων του βίου και του κηρύγματος διαφορετικών προσώπων
β. από ισχυρά στοιχεία της εβραϊκής παράδοσης, που αναπαράγονται
γ. από (άγνωστους) συγγραφείς της θεσμισμένης Εκκλησίας, οι οποίοι προσπάθησαν φιλότιμα να βάλουν μια τάξη στα άπειρα «Ευαγγέλια» που κυκλοφορούσαν – και έλεγαν άλλα αντ’ άλλων.
Με τον τρόπο αυτόν εξηγούνται και οι εσωτερικές αντιφάσεις στο κήρυγμα του Ιησού (ειρήνη /μαχαίρα) και κάποιες ακατανόητες, αλλιώς, ενέργειες (πχ πραξικόπημα στο Ναό).
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:01 πμ
Νοσφεράτος
Καθε Θρησκεια ουτως η αλλως ειναι ενας αχταρμάς ,μια εν πολλλοις αυθαιρετη συγκοληση ,ενας παραμορφωτικός καθρεφτης
Αλλά και καθε Κοσμική Ιδεολογια (εθνικισμός, Μαρξισμός Φασισμός κ.λ.π κ.λ.π )
Και αυτή η αυθερετη συγκοληση , η παραμορφωση κλπ -Δεν ειναι η αδυναμια αλλά η Δυναμη τους ….
Διοτι προτρεπουν σε ερμηνειες : Ειναι σαν Κομβοι ,ή σαν μπερδεμένα κουβαρια που σε προτρεπουν να προσπαθησεις να τα λύσεις ..Η σαν μυστηριωδεις Γυναικες (Femme Fatale ) που σε ελκυουν με την αλυτη μυστηριακή Γοητεια τους….
Eξαλλου δεν απευθυνονται τοσο στο λογικό μας κοματι αλλά σ’ εκεινο των συγκινησεων , των παθών και συναισθηματων … Το λογικό ειναι προφαση.
30 Οκτωβρίου, 2007 στις 9:45 πμ
Νοσφεράτος
Και καθε φορά που ερμηνευουμε μια ακατανοητη φραση πλημμυριζομαστε απο ενα ειδος εσωτερικής χαρας ,απο μια
εξαψη που καποιες φορες μοιάζει με εκσταση… και λεμε στον εαυτό μας » Καταλαβα »(υπονοωντας ετσι … Δεν ειμαι Εξω αλλά μέσα στο Νοημα …αρα δεν ειμαι μονος …και καποιοι λενε »ειμαι κιεγώ εκλεκτος του Κυριου »αφου Καταλαβα …(και αρα μετεχω κι εγώ στην ΑΛΗΘΕΙΑ )
Αυτή ειναι η Σαγήνη , η μαγευτική παγιδα του καθε Θρησκευτικου μυστηριακου Κομβου ….αυτό το Καταλαβα
… Τι καταλαβες βρε; Παπαρια καταλαβες..
Ειναι κατι σαν τον Ερωτα για να θυμηθούμε και μια σχετική παρατήρηση του Σταντάλ« Για να μπορέσει ένα ανθρώπινο ον να θεοποιήσει ανεμπόδιστα και με χαρά ένα αντικείμενο της αρεσκείας του(…) πρέπει πρώτα απ όλα να του φαντάζει τέλειο» Ετσι παραβλεπουμε ή παρα-γνωριζουμε την ατελεια , το μικρό σημαδακι στο προσωπο της Αγαπημενης μας
ή για να το πουμε καλύτερα, εξαιτιας του Σημαδιου , της ατελειας ,του ελαττωματος Ειναι που την ερωτευομαστε (γιατί το ελαττωμα μας δινει
την ψευδαισθηση οτι μπορουμε να παρεμβουμε , να μπουμε μεσα σ’ αυτήν, να εισχωρησουμε οχι μονο πραγματικά (στο σωμα της)αλλά και στην Ψυχή της την ιδια )
Στον Αντιποδα αυτής της Σαγηνευτικής παγιδας …βρισκεται ο Καφκικός ηρωας … Παντα προσπαθει να καταλαβει (στον Πυργο στην Δικη
κ.λ.π ) αλλά παντα ο κόσμος του φαινεται(και κλεινει για αυτόν) ακατανόητος
… Σε μια του ιστορια ενας ανθρωπος περιμενει μπροστα απο μια πυλη οπου υπάρχει ενας φυλακας . Η πορτα ειναι ανοιχτη αλλά ο φυλακας τον εμποδιζει να μπει …Οταν βραδυαζει η πορτα κλεινει … Υπάρχει αλλη πυλη ; ρωταει ..οχι του απανταει ο φυλακας . Αυτή η πυλη προοριζοταν για σενα . και μολις εκλεισε!
(το λεω απο μνημης και μαλλον αυθαιρετα)
1 Νοεμβρίου, 2007 στις 3:57 μμ
Γιάννης
τα περί 3 ή πολλών «Ιησούδων» (πώς το λένε;) είναι ξαναζέσταμα του Κορδάτου κι όλης της αρνητικής κριτικής του 19ου αι., που είναι χιλιοαπαντημένη και χιλιοανταπαντημένη και ξαναμαναπαντημένη.
1 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:22 μμ
Πάνος
Έλα, βρε Γιάννη, μην είσαι τόσο σκληρός μ’ εμάς τους ερασιτέχνες… 🙂
Σε διαβεβαιώνω, πάντως, πως αν η θεσμισμένη Εκκλησία πάψει να φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν (στην κοινωνία και στην πολιτική) εγώ, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τα βιβλικά ή τα πατερικά ή οποιαδήποτε χριστιανικά κείμενα!
2 Νοεμβρίου, 2007 στις 8:52 πμ
Γιάννης
Βρε Πάνο, ποιος είπε να πάψεις να ασχολείσαι; με παρεξηγείς`θα ήταν ευτυχές να ασχολιόσουν ;> άσε που οι όροι που θέτεις για την μη περαιτέρω ενασχόλησή σου είναι περίεργοι. όχι μόνο γιατί η ζωή δεν χωρίζεται πρακτικά σε χωριστούς τομείς και αναγκαστικά οι απόψεις για την κοινωνία, την πολιτική κ.λπ. του καθένα έχουν φιλοσοφικό εν τέλει υπόβαθρο (με συνέπεια την συνάντηση-σύγκρουση όλων με όλους), αλλά γιατί έχω ακούσει ακριβώς την ίδια διαβεβαίωση (όχι από εσένα, εντάξει) εξαιτίας μομφής αντίθετης, ωστόσο, από τη μομφή «φυτρώνει εκεί που δε τη σπέρνουν», δηλ. «γιατί δεν ασχολείται [με τον τρόπο που θέλουμε];» (με τον ίδιο τρόπο που ένας φιλελεύθερος είναι κρατιστής με τον τρόπο του, αφού θέλει ένα συγκεκριμένου τύπου κράτος κι όχι την κατάργησή του) – όπως και την συνύπαρξη μομφών «το Βυζάντιο δεν είναι ελληνικό» και «το Βυζάντιο ήταν πολυεθνικό», όπου τελικά ό,τι και να ήταν, ήταν κακό:)
2 Νοεμβρίου, 2007 στις 9:19 πμ
Γιάννης
Νοσφεράτε,
πολύ ωραία αυτά. δεν μπορεί να υπάρξει όμως κοινωνία ή και άνθρωπος μεμονωμένος δίχως (κάποια) ιδεολογία και την ερμηνεία της. η λογική δεν είναι ακριβώς η πρόφαση: δίνει τη δυνατότητα για εκλογίκευση των συμβόλων της εκάστοτε ιδεολογίας (η οποία μπορεί να είναι προσωπική ή μη [ένα ανάμικτο πράγμα, όχι αναγκαστικά προϊόν ελεύθερης επιλογής], θρησκευτική ή κοσμική), αλλά ακριβώς μόνο αυτό μπορεί να κάνει. η «απελευθέρωση» της λογικής από την ερμηνεία και την ιδεολογία είναι κάτι αδύνατο.
Η κριτική στις ιδεολογίες ενδέχεται να είναι σωστή ως προς τις ασυνέπειές τους, τα λογικά σφάλματά τους, την σχέση πράξης-θεωρίας κ.λπ. Πέφτουν όμως σε παγίδα αυτοί που κάνουν την κριτική όταν πιστέψουν πως – απλώς και μόνο επειδή κρίνουν μια/τήν ιδεολογία – θα απελευθερωθούν από την ιδεολογία, από την ερμηνεία, από την εκλογίκευση αυθαίρετων κοσμοθεωρητικών αποφάσεων και από την ασυνείδητη υιοθέτηση μιας αντίθετης ή παραπλήσιας ιδεολογίας.
2 Νοεμβρίου, 2007 στις 10:04 πμ
Νοσφεράτος
Γιαννη …Συμφωνώ με Ολα οσα λες .Οι Ιδεολογιες ,οπως και οι Θρησκειες (καποτε και τωρα ) ειναι το» συμβολικό μας συμπαν» …. Μπορουμε να κανουμε κριτική σ’αυτήν(ες) αν ομως φανταζομαστε τον εαυτό μας χωρις αυτες
ειναι σαν να ανεβαινουμε με μια Ανεμοσκαλα στα πουθενα
(και καποιος να μας περνει την ανεμοσκαλα)
Ελπίζω να τα ξαναπουμε επ ‘ αυτου …
2 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:30 πμ
aigaiopelagitis
Εκτός από τη θεωρία που λέει ότι «ο Παύλος, ο οποίος (μάλλον βαλτός από τους Ρωμαίους) καταφέρνει να στρίψει τον χριστιανισμό από ιουδαϊκό κοινωνικό και απελευθερωτικό κίνημα σε θρησκευτική φιλοσοφία, ώστε να πάψει να είναι επικίνδυνος για το ρωμαϊκό κράτος» όπως σημειώνει ο sfrang, υπάρχει κι η αντίθετη που λέει ότι ο Παύλος κατάφερε να κάνει το χριστιανισμό ένα διεθνοποιημένο θρησκευτικό κίνημα που υπονόμευσε με τον πασιφισμό του την επιθετική και οργανωτική δομή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με τελικό αποτέλεσμα αυτή να καταρρεύσει. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει ο Νίτσε στον Αντίχριστο.
Οι μυστηριακές προσθήκες στον «ιστορικό» Ιησού είναι αναμφισβήτητες – π.χ. το ότι γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου. Καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες ώστε αυτός να αποκτήσει χαρακτηριστικά άλλων μυστηριακών θρησκειών και θνησκόντων θεών όπως ο Μίθρας ή ο Όσιρις, ώστε να γίνει ο χριστιανισμός η παγκόσμια θρησκεία και όχι μια παγανιστική πολυθεϊστική εκδοχή που προσπαθούσε να ενώσει πολλά χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκειών (π.χ. Μεγάλη Θεά).
Τέλος, οι σέχτες των «Γνωστικών» της εποχής κανείς δεν ξέρει πόσο επηρρέασαν τις πρώτες Χριστιανικές κοινότητες. Κάποιες σύγχρονες θεωρίες θέλουν τον ίδιο τον Παύλο να είναι Γνωστικός! (Pagels, Elaine. The Gnostic Gospels. Vintage Publishers, 1989 – http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_the_Apostle) Κάποιες άλλες θέλουν τον (Ψευδο)Διονύσιο και τον Μάξιμο τον Ομολογητή επηρρεασμένους από τον αποφατισμό (αλλά και την αγγελολογία – βλ. Ουράνιες Ιεραρχίες) ορισμένων Γνωστικών. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να ψάχνουμε τις καταβολές του Χριστιανισμού ώστε να τον καταλάβουμε καλύτερα (τι κι αν είναι μπέρδεμα ή αν υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες;) Ή τις «κοσμικές» επιρροές επ’ αυτού, όπως η επίδραση των αυτοκρατόρων ή των ίσιων των πατέρων ώστε να γίνει αποδεκτός και συμβατός με την αυτοκρατορική εξουσία. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο καισαροπαισμός δεν είναι «προνόμιο» της Καθολικής Εκκλησίας.
3 Ιουλίου, 2008 στις 3:05 πμ
alcibiades2
Yπαρχουν και αποψεις που θεωρουν τον χριστιανισμο μετεξελιξη προηγουμενης λατρειας. Οπως αυτη που τον θεωρει προερχομενο απο την λατρεια του Divus Julius του θεοποιημενου Ιουλιου Καισαρα δηλαδη:
http://www.carotta.de/subseite/texte/esumma.html
3 Ιουλίου, 2008 στις 1:58 μμ
Γιώργας
Αλλες απόψεις θεωρούν πως ο Χριστιανισμός (αλλα και άλλες θρησκείες) δέν είναι παρά μια αντιγραφή του αρχαίου αιγύπτιου θεού Ωρου (γιού της Ισιδας) περι το 3000 π.χ. (τον οποίο αντέγραψαν και άλλες θεότητες οπως ο Κρίσνα)
και αναφέρεται στην πανάρχαια θεότητα του Ηλιου, ο οποίος δίνει καθημερινά τη μάχη με το σκότος (την χάνει τη νύχτα και την κερδίζει τη μέρα).
Δίνοντας στο Google: Horus Jesus εμφανίζονται χιλιάδες αναφορές πάνω στο θέμα
3 Ιουλίου, 2008 στις 7:13 μμ
czubul
Εγώ έχω την δική μου εξήγηση για το «πραείς». Δεν πρέπει να εννοεί τους «μαλακούληδες» όπως έυκολα πάει το μυαλό μας. Μάλλον εννοεί αυτούς που μπορούν να παραμένουν ψύχραιμοι και να σκέφτονται θετικά σε μια αναμέτρηση και γι αυτό «κληρονομήσονται την γην». Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα στην πράξη στον αθλητισμό όπου οι «ψυχροί εκτελεστές» είναι αυτοί που συνήθως επικρατούν…
3 Ιουλίου, 2008 στις 7:24 μμ
σχολιαστής
ή αυτοί που δεν έχουν το θεό τους και ντοπάρονται σαν …άλογα.
3 Ιουλίου, 2008 στις 7:26 μμ
Πάνος
czubul,
η θουκυδίδεια ανάλυση / εκτίμηση των πραγμάτων είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί στους συγγραφείς των ευαγγελίων… 😉
8 Ιουλίου, 2008 στις 12:34 πμ
alcibiades2
Possible hard evidence οτι η ιδεα ενος μεσια αναστημενου μετα απο 3 μερες, ειναι προγενεστερη του Ιησου και δεν γεννηθηκε με αυτον αλλα αποτελουσε μερος της εβραικης παραδοσης, προσφερει η αναγνωση μιας επιγραφης μερικες δεκαετιες προγενεστερης του Ιησου.
…Moshe Idel, a professor of Jewish thought at Hebrew University who has just published a book on the son of God, said that given the way every tiny fragment from that era yielded scores of articles and books, «Gabriel’s Revelation» and Knohl’s analysis deserved serious attention. «Here we have a real stone with a real text,» he said. «This is truly significant.»
Knohl said that it was less important whether Simon was the messiah of the stone than the fact that it strongly suggested that a savior who died and rose after three days was an established concept at the time of Jesus. He notes that in the Gospels, Jesus makes numerous predictions of his suffering and New Testament scholars say such predictions must have been written in by later followers because there was no such idea present in his day.
But there was, he said, and «Gabriel’s Revelation» shows it.
«His mission is that he has to be put to death by the Romans to suffer so his blood will be the sign for redemption to come,» Knohl said. «This is the sign of the son of Joseph. This is the conscious view of Jesus himself. This gives the Last Supper an absolutely different meaning. To shed blood is not for the sins of people but to bring redemption to Israel.»…
Ολο: http://www.iht.com/articles/2008/07/05/africa/06stone.php
8 Ιουλίου, 2008 στις 8:49 πμ
Πάνος
Μυστήρια πράγματα…
9 Ιουλίου, 2008 στις 4:52 πμ
alcibiades2
Περισσοτερα:
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1820685,00.html