(Απόσπασμα, περί των δαιμονισμένων χοίρων. Στη φωτό ο θείος Ισίδωρος -δεξιά-  υπαγορεύει τα ευαγγέλιά του στην πιστή Λουκία – αριστερά- η οποία αργότερα θα τα απομαγνητοφωνήσει και θα τα αποθηκεύσει στο Τ.ΝΤΟ.ΠΡΟ – Τμήμα Ντοκουμέντων Προέδρου, του ΙΘΙ )

Όταν ο Κυριος και οι μαθητές του έφτασαν στη χώρα των Γερασηνών μετά από ένα ταξίδι που παραλίγο να πνιγούνε από τη θαλασσοταραχή συνάντησαν ένα Γερασηνό που ήτανε εκτός εαυτού και χτυπιότανε διαρρηγνύοντας τα ιμάτια του και τον ρώτησε γιατί τραβάει κρίσεις και ο Γερασηνός του είπε ότι κάποιος μαλάκας αμόλησε 2 χιλιάδες γουρούνια μες το χτήμα του να βοσκήσουνε και του το κάνανε κουρούμπελο και όταν πήγε στον Ρωμαίο αγροφύλακα να το καταγγείλει αυτός τον έγραψε στ΄αρχιδια του και τουπε «θα σε τυλίξω σε μια κόλα χαρτί» και γιαυτο έχει μπει ο διάολος μέσα του.

Με τη φασαρία πλακώσανε όλοι οι Γερασηνιωτες κι οι Γερασηνιωτησες και λέγανε στο Κύριο ότι «αυτός είναι για δέσιμο και ποιος είσαι εσύ και ανακατεύεσαι?» Και λέγει ο Κύριος «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε?» -Δε πα νασαι και ο ιός του θεού του λένε και τότε ο κύριος τους λέει πάρτε τα γουρούνια από το χωράφι του ανθρώπου για να μη σας πάρει ο διάολος. Μόλις το ακούει αυτό ο διάολος μέσα από το Γερασηνιωτη αρχίζει να παρακαλάει τον κύριο να τον λυπηθεί και ότι προτιμούσε να πάει να φουντάρει από το γκρεμό και καλύτερα να πάρει τους χοίρους παρά να μπλέξει με τους Γερακινιωτες.

Τότε πετάγεται ένας ηλικιωμένος και του λέει «καλύτερα να πάρεις τις χήρες που είναι και πιο πολλές» -όποτε παρεξηγιέται η χήρα του άγνωστου στρατιώτη και χιμάει στο χήρο, αλλά πετάγεται ο διάολος και του λέει -Δεν εννοούσα εσένα ρε ζώον, τα άλλα ζώα ενοουσα.

Επανω στην αναμπουμπουλα και επειδη τα κακά πνεύματα ήταν οξυμένα ο Κύριος αναγκάστηκε να συμμαχήσει με το διάολο και του λέει -Πάρτα και…τον Πούλο. Αλλ΄(αντ΄αλλων) που δεν ήθελε να ακούσει ο διάολος παίρνει τα γουρούνια και την κοπανάει, τον στρώνουνε στο κυνήγι οι Γερασηνιωτες να του παρουνε πίσω τα χοιρινά και μόλις αυτός βλέπει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει θυμάται τα σοφά λόγια του Κύριου «…..και το Πούλο»,δηλαδη ότι μπορει να πεταξει και απογειώνεται μαζί με τα γουρούνια από το γκρεμό!

Τότε όλοι κατάλαβαν το λάθος τους και ότι είναι ο ιός του θεού, αλλά μετά που πέρασε από εκείνα τα μέρη ο άλλος ιός του θεού ο Μωάμεθ και έμαθε το περιστατικό τους είπε να μην ξαναφάνε χοιρινό γιατί θα τους πάρει ο διάολος και…θα τους σηκώσει!

*

Αντιγραφή από αυτό το αρχαίο χειρόγραφο: http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2006/04/blog-post_114616959695101140.html

Advertisement