Μια απίστευτη ιστορία νεοελληνικής παράνοιας, στη Γιάλοβα:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112
Όσο κι αν τα έχουμε συνηθίσει αυτά, δεν παύουν να μας ξαφνιάζουν… και να μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει και άλλου είδους ανάπτυξη και προοπτική για την περιοχή, εκτός από εκείνη με τις 400 ιδιωτικές πισίνες και τα ατελείωτα υδροβόρα στρέμματα του γκολφ.
*
Highliht, ωστόσο, το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού που χτίστηκε ενόψει της σύνδεσης της Πύλου στο σιδηροδρομικό δίκτυο (στα 1895, επί Τρικούπη! ), αλλά το δίκτυο …έστριψε, χωρίς να περάσει ποτέ από εκεί! Όταν ξαναβρεθώ σ’ εκείνα τα μέρη θα προσπαθήσω να το εντοπίσω και να το φωτογραφίσω.
24 Σχόλια
Comments feed for this article
13 Ιουλίου, 2008 στις 10:38 πμ
σχολιαστής
…ο πολιτικός του αντίπαλος βουλευτής Κυπαρισσίας Πονηρόπουλος…
*
http://kpylos.blogspot.com/2008/07/blog-post_12.html
13 Ιουλίου, 2008 στις 11:06 πμ
Πάνος
Βρε σχολιαστή,
η ανακοίνωση των Ο-Π για τη Γιάλοβα έχει ανέβει στην καλύβα στις 21 Μαϊου!
https://panosz.wordpress.com/2008/05/21/gialova/
Αν την ανακάλυψαν τώρα οι Μεσσήνιοι (η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ο κώστας ) εύγε τους και (κυρίως… ) εύγε μας…
13 Ιουλίου, 2008 στις 11:23 πμ
σχολιαστής
Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να ψηφίζουμε τους Ο-Π …άφοβα. Με τη δυνατότητα που έχουν να προβάλουν την πολιτική τους πρόταση …δεν υπάρχει κίνδυνος να πάρουν την εξουσία και να έχουν τα προβλήματα των άλλων.
13 Ιουλίου, 2008 στις 6:01 μμ
kapetanios
Τώρα για να καταλάβω
φιλοδοξεί να σταθεί ως αντιπρόταση στις επενδύσεις σε τουριστικά θέρετρα και γήπεδα γκολφ με τις πάνω από 300-400 θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία, τον πακτωλό των χρημάτων που θα διοχετευτούν στην τοπική αγορά κλπ η δημιουργία Κρατικών μονάδων παραγωγής γόνου για ιχθυοκαλλιέργειες?
Χώρια που διάβασα και τα τρία άρθρα της Ε και δεν κατάλαβα γρι!
1. σχεδιάστηκε καλώς η όποια επένδυση?
2. σχεδιάστηκε κάκιστα αλλά πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί για να μην πάνε τα λεφτά στον βρόντο?
3. κι αν με το καλό (ή κακό ) συνεχισθεί και ολοκληρωθεί , φιλοδοξεί το δημόσιο να ανταγωνισθεί τις ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο?
4 είναι «μεγάλη μπιζνα» και «πολλά τα χρήματα με τον γόνο» την στιγμή που οι αναγωγές που επιχειρεί το άρθρο μπορούν να συνεχιστούν και με μια απλή διαίρεση των –πολλών κατά τον δημοσιογράφο- 100 εκ ευρώ στις 40 ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με ιχθυογεννητικούς σταθμούς, με την οποία προκύπτει το «τρομερό» και «τεράστιο» νούμερο των 2,5 εκ ευρώ(!!) τσίρο σε ετήσια βάση για κάθε εταιρία ξεχωριστά!!
5. είναι δυνατόν να υποσχέθηκαν 70 θέσεις εργασίας με την έναρξη της λειτουργίας μιας τέτοιας παραγωγικής μονάδας στην οποία τα ΠΑΝΤΑ ή σχεδόν τα πάντα γίνονται αυτόματα????????
( έχω επισκεφτεί μια τέτοια μονάδα στην Β Εύβοια η οποία ζήτημα ήταν εάν είχε 5-10 υπαλλήλους από τους οποίους μόνο καμιά 3-4 ήταν ειδικευμένο προσωπικό!)
Ευτυχώς δηλαδή να λέμε που δεν έγινε ποτέ!!
σχολιαστή
έτσι! 🙂
13 Ιουλίου, 2008 στις 6:33 μμ
σχολιαστής
Καπετάνιε, τα πράγματα είναι ως συνήθως απλά. Κάποιοι σπατάλησαν πάνω απο ένα δις δραχμές (σε τιμές της δεκαετίας του 90 ) για να κάνουν μια τρύπα στο νερό. Η επένδυση έγινε ο ποιο ακριβός …σταύλος της χώρας.
Δεν είμαι ειδικός στο γόνο των ψαριών, αλλά καλό είναι να εντοπιστούν οι φωστήρες που σπατάλησαν αυτά τα χρήματα ώστε να μην έχουν την ευκαιρία να ξανακάνουν αντίστοιχες …πετυχεσιές.
Οσο για την επένδυση με τα μπετά και τα γήπεδα γκολφ, ας μην το κουράζουμε, αρκετοί άνθρωποι πιστεύουμε ότι θα καταστρέψει την περιοχή μας, και επειδή το πιστεύουμε, το λέμε κιόλας. Αν θές διάβασε όσα έχουν γραφτεί στην καλύβα για το θέμα και … τα ξαναλέμε. Και αν την έχουμε πατήσει και η επένδυση είναι κελεπούρι, τόσο το καλύτερο. 🙂
13 Ιουλίου, 2008 στις 9:06 μμ
αλληλόμορφος
Βιαστικά σας παραθέτω αυτό τον σύνδεσμο για αντίστοιχο και όχι ανάλογο περιβαλλοντικό έγκλημα που έγινε σε ένα πανέμορφο κομμάτι της Παλλικής (Ληξούρι Κεφαλονιάς). Ένας υπέροχος λόφος έγινε τσιμέντο.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=4113&colid=&catid=33&dt=2005-07-03%200:0:0&mode=3
Χρήματα από αυτή την τεράστια μονάδα ο τοπικός πληθυσμός δεν είδε καθώς οι τουρίστες είναι μαντρωμένοι μέσα στο συγκρότημα και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι αστείο αντάλλαγμα για την καταστροφή.
13 Ιουλίου, 2008 στις 9:10 μμ
bioannis
Πανωσέντονα, Κατωσέντονα Γιάλοβας … εν μέσω θέρους.
Σας προειδοποίησα …
Από τον καιρό που ο Εθνικός κήπος ήταν σε γλάστρα … υπήρχαν άνθρωποι που όταν τους έδειχνες το φεγγάρι, αυτοί παρατηρούσαν το δάκτυλο.
Στη Χαλκιδική, όπου υπάρχουν παραδείγματα του συγκεκριμένου (καταστροφικού) μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης ΠΟΤΕ, ΠΟΥΘΕΝΑ και από ΚΑΝΕΝΑ μεγαλόσχημο επιχειρηματία του «πακέτου τουρισμός» δεν έγιναν προσλήψεις 300-400 «ιθαγενών», για δουλειά στην επιχείρησή τους.
Οι λιγοστοί που βρήκαν δουλειά στα «τουριστικά τους φρούρια» ήταν αυτοί που -με χαμηλό μεροκάματο, ανασφάλιστοι και ευκαιριακά εργαζόμενοι- προσλαμβάνονταν για να καθαρίσουν τουαλέτες, να στρώσουν κρεβάτια, να καθαρίσουν πατάτες και να πλύνουν πιάτα. (Προσοχή !! δεν υπονοώ ότι τέτοιες δουλειές είναι μπας κλας … αλλά να ξέρουμε γιατί μιλάμε, να ξέρουμε π.χ ότι στην Αθήνα τέτοιες δουλειές υπάρχουν σε αφθονία και είναι κατά κανόνα καλύτερα αμειβόμενες…). Βέβαια και εδώ τα πράγματα άλλαξαν στην κατεύθυνση της υπερεκμετάλλευσης των αλλοδαπών εργατών, και όχι των ντόπιων.
Αντίθετα, το στυλ τέτοιων τουριστικών μεγα-μονάδων –συνηθισμένες σε χώρες του Τρίτου & «Τέταρτου» κόσμου- οδηγεί μαθηματικά στο κλείσιμο τοπικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στην πλειοψηφία τους από «μεροκαματιάρηδες του τουρισμού» -και ενίοτε φιλότιμων και έντιμων ανθρώπων- που προσπαθούν με ένα ταβερνάκι, 5-6 νοικιαζόμενα δωμάτια να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν και τα γνωστά κοράκια, οι φραγκοφονιάδες και οι εξ’ επαγγέλματος απατεώνες που κάθε Καλοκαίρι διασύρουν τη χώρα … αλλά το θέμα είναι τόσο διαφοροποιημένο τοπικά που χρειάζεται περαιτέρω και τοπική ανάλυση, δεν τσουβαλιάζονται όλοι και όλα μαζί.
Έτσι, οι «300-400 θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία» και ο «πακτωλός των χρημάτων που θα διοχετευτούν στην τοπική αγορά» είναι το τυρί στη φάκα, είναι τα καθρεπτάκια που θαμπώνουν «τους κουρελήδες και τους ιθαγενείς». Πέρα από την δική μου κρίση (κρίση που βασίζεται στην εμπειρία και τη σχετική γνώση συγκεκριμένων παραδειγμάτων από την Ελληνική περίπτωση «τουριστικής ανάπτυξης») πρόκειται απλά για υποσχέσεις και … ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !! Αποτελεί το «επιχείρημα των επιχειρημάτων» («η δημιουργία θέσεων εργασίας») που στόχο έχει να κάμψει τοπικές αντιστάσεις στα σχέδια της καταστροφικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα στον Τουρισμό.
Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη κριτική (και παράπονο) των κατοίκων που είχαν ανοίξει μικρές τουριστικές επιχειρήσεις γύρω από το Πόρτο Καράς (και πριν από αυτό) είναι: … «τους Τουρίστες που φέρνουν δεν τους βλέπουμε καθόλου. Τους μαντρώνουν εκεί μέσα και τους τα παρέχουν όλα «πακέτο», ούτε σπίρτα δεν αγοράζουν, με συνέπεια να μην βγαίνουν ούτε καν για μια βόλτα να γνωρίσουν εμάς τους ιθαγενείς…».
Μετά τι ; μετά της απομακρύνσεως εκ του ταμείου .. ουδέν λάθος αναγνωρίζεται !!
Η ιστορία με τους ιχθυογενετικούς σταθμούς (οι περισσότεροι ιδιωτικοί, πολύ λιγότεροι οι κρατικοί, αλλά με ευρύτερη προσφορά έρευνας και τεχνολογίας που την καρπώνονται -κάποιες φορές δωρεάν- ΚΑΙ ιδιώτες) είναι η πραγματική «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Δείτε τις εξαγωγές, για παράδειγμα.
Αν υπάρχουν 40 τέτοιοι, με 2,5 εκ. τζίρο ο καθείς κατά Μ.Ο (κάτι που δεν ξέρω, αλλά αμφισβητώ για την εγκυρότητά του … μια ματιά στον τομέα εξαγωγών αλιευμάτων/γόνου θα δείξει τα πραγματικά μεγέθη) το ποσό για το οποίο μιλάμε δεν είναι 2,5 εκ. ευρώ αλλά 2,5 Χ 40 = 100 εκ. ευρώ ανά έτος !!! Ένας από τους παλαιότερους ιχθυογενετικούς σταθμούς της χώρας, με εξαγωγές στην Αυστραλία (!!) είναι αυτός της Κεφαλονιάς. Μου φαίνεται ανέκδοτο ο τζίρος του (είμαι σε θέση να γνωρίζω τουλάχιστον για τη δεκαετία του ‘90…) να περιορίζεται στα 2,5 εκ. Ευρώ τον χρόνο (ίσως, τον μήνα !!).
Όμως και εδώ βλέπουμε το δάκτυλο, και όχι το φεγγάρι. Υπάρχουν Ιχθ. σταθμοί που ρυπαίνουν, άλλοι που δεν ρυπαίνουν, που είναι μικρής εμβέλειας, άλλοι που είναι μεγάλης εμβέλειας κ.λ.π. Και εδώ δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε και να βγάζουμε τα εσώψυχά μας βόλτα, απαιτώντας σοβαρή αντιμετώπιση. Ο Ιχθ. σταθμός της Κεφαλονιάς για παράδειγμα έχει 60-80 άτομα προσωπικό, χώρια τους εξωτερικούς συνεργάτες. Οι περισσότεροι είναι ντόπιοι, ή έγιναν ντόπιοι και οι περισσότεροι είναι νέοι σε ηλικία.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας -δλδ του πρωτογενούς τομέα- με κριτήρια προστασίας/διατήρησης του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, είναι κρατικός/κοινωνικός σχεδιασμός και οπωσδήποτε έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος και αξία από την «όποια» επενδυτική δεινότητα του «όποιου» ιδιώτη. Σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για χαραμοφάηδες, μιζαδόρους, κομπιναδόρους, ανίκανους για κοινωνική προσφορά και λοιπούς απατεώνες της πολιτικής, που χρόνια κάνουν πάρτυ στην καμπούρα του καραγκιόζη … και καλό θάταν να πάνε στο σπίτι τους, αν όχι στη φυλακή.
Τόσο δύσκολο είναι πια να αναπτυχθεί δίκτυο επικοινωνίας σταθερής τροχιάς στην δυτική (και όχι μόνο) Πελοπόννησο ; Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε την χρησιμότητα κατασκευής ενός Ιχθυογενετικού σταθμού σε μια περιοχή που «από φυσικού της» είναι πλούσια σε αλιεύματα και αποθέματα γόνου ; Πως διάολο γίνεται πάντα να επικρατούν τα ιδιωτικά συμφέροντα και η κοινωνία των πολιτών να μένει πάντα απ΄έξω ; Μήπως σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινωνία πολιτών ; Μήπως σημαίνει ότι η παραδοσιακή κομματοκρατία θα πρέπει να αρχίσει κάποια στιγμή να ξηλώνεται σαν ένα ξεφτισμένο πουλόβερ ;
Το άρθρο της «Ε» δεν φέρνει καν σε αντιπαράθεση 2 διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης για την Γιάλοβα (ίσως το υπονοεί, αλλά μόνο για τους μυημένους). Αυτό που κάνει είναι -απλώς- να γελοιοποιεί τους κρατούντες, (εθνικούς και τοπικούς αγάδες) ως προς τη συνέπεια που δείχνουν, διαχρονικά και διακομματικά, στον τσαρλατανισμό, στον σαλταδορισμό, στις πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφορία για το μέλλον του τόπου και γενικά στην απαξίωση της ελληνικής περιφέρειας. Μένει όμως στη μέση, όταν αρκείται σε «διαγνώσεις» και όχι σε «προτάσεις θεραπείας». Πώς να το κάνει άλλωστε ; … πρόκειται για ένα καλό άρθρο γνώμης.
Αυτοί που κάνουν προτάσεις είναι … εκτός μόδας. Εξ’ άλλου, όσοι κάνουν προτάσεις είναι «μικρομέγαλοι», υπερφίαλοι εγωιστές, διασώστες του καπιταλιστικού συστήματος, κ.λ.π. …οι οποίοι παρεμπιπτόντως από ΜΜΕ … έχουν μεσάνυχτα.
Και για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε … δεν κάνουν προτάσεις (σε θετική κατεύθυνση) μόνο οι ΟΠ.
13 Ιουλίου, 2008 στις 11:33 μμ
αλληλόμορφος
λίγα οικονομικά στοιχεία σχετικά με τα ιχθυοτροφεία βρίσκονται εδώ:
http://www.restaurant.com.gr/PressCenter/Articles/1189.aspx
Σχετικά με αυτό της Κεφαλονιάς πρέπει να προσθέσω πως μεγάλο ποσοστό από τα 70 περίπου άτομα που απασχολεί είναι ναυτικοί που βρίσκοντας δουλειά στον τόπο τους άφησαν τα καράβια. Αυτό το ξέρω επειδή τους γνωρίζω.
Τα ιχθυοτροφεία όμως και οι ιχθυογενετικοί σταθμοί δεν είναι πανάκεια. Ο κλάδος έχει τα δικά του προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμος ένας κρατικός σταθμός, σε έναν χώρο τόσο ανταγωνιστικό, όπου τα περισσότερα μικρά ιχθυοτροφεία έχουν εξαρτηθεί πλήρως από τους δύο μεγάλους ομίλους επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Εκτός και εάν θέλουμε να συντηρούμε μία ακόμα προβληματική δημόσια επιχείρηση.
13 Ιουλίου, 2008 στις 11:42 μμ
Πάνος
αλληλόμορφε,
κανένας λογικός άνθρωπος (νομίζω ) δε θέλει το κράτος να παράγει γόνο. Είναι γνωστή η ιστορία με την παραγωγικότητα του τράγου, που άλλαξε δραματικά όταν αυτός προσελήφθη στο Δημόσιο. Αλλά και κανένας δε μπορεί να «καταπιεί» αυτό που έγινε με την επένδυση στη Γιάλοβα!
Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου (πλην του Κοντού ), αλλά το έργο ΔΕΝ ξεκολλάει! Αφού είναι στο «παρά πέντε», γιατί να μην το αναλάβει κάποιος επιχειρηματίας;
13 Ιουλίου, 2008 στις 11:53 μμ
kapetanios
σχολιαστή
ακόμη δεν ήρθα από τις διακοπές και με βάζεις να διαβάζω μπρε!
( και να μην ήθελα να διαβάσω δηλαδή , με τόσες συζητήσεις που έχει προκαλέσει ο καλυβιώτης για την Γιάλοβα εδώ και κανα δυο μήνες , δεν θα μπορούσα 🙂
Δηλαδή πως φαντάζεσαι την τιμωρία των «υπευθύνων»?
Και δηλαδή ποιών υπευθύνων?
Αυτών που ενέκριναν την αρχική δαπάνη ή αυτών που δεν ενέκριναν την συνέχεια μιας μ@@κίας?
Γιατί το ότι πρόκειται για μια μ@@ακία νομίζω είναι κατανοητό απ όλους!
αλληλόμορφος
ή δεν έβαλες σωστό σύνδεσμο
ή δεν διαβάζω σωστά!
Γιατί εγώ αυτό που διαβάζω δεν αναφέρει πουθενά καμιά «τεράστια μονάδα» από την οποία ο «τοπικός πληθυσμός δεν είδε καθώς οι τουρίστες είναι μαντρωμένοι μέσα στο συγκρότημα και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι αστείο αντάλλαγμα για την καταστροφή»
Χώρια που το άρθρο μιλά για «φήμες» και διάφορες εικασίες!
Χάθηκε ο κόσμος να βάλει και καμιά φωτο να δούμε και εμείς το «έγκλημα» εναντίον «του λόφου που έγινε τσιμέντα»?
bioannis
δεν αρνούμαι ότι η τοποθέτηση σου έχει και κάποιες αλήθειες!
Όπως αυτή που αναφέρεις για την πολιτική των ξενοδοχειακών μονάδων απέναντι στους τουρίστες που φιλοξενεί.
Η προσπάθεια να κρατηθεί εντός των τειχών του ξενοδοχείου είναι δεδομένη και εν μέρη επιτυχής τα τελευταία 4-5 χρόνια.
Κάτι οι Ελληνικές βραδιές, κάτι τα μπιτσ πάρτυ , κάτι οι εκδρομές που οργανώνουν από την πρώτη σχεδόν μέρα της επίσκεψης τους στο ξενοδοχείο τους κρατάνε «μαντρωμένους» όσο μπορούν.
Από εκεί και πέρα
Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο «αποτυχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης» μιλάς!
Δεν θα το έλεγα και αποτυχημένο
ούτε εγώ [ καθότι ανήκω και εγώ στους «φιλότιμους και έντιμους ανθρώπους- που προσπαθούν με ένα ταβερνάκι,( απ αυτό δεν έχουμε ) 5-6 νοικιαζόμενα δωμάτια ( από αυτό έχουμε) να τα βγάλουν πέρα] αλλά ούτε και οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς.
Εκτός εάν το θέτεις από την πλευρά μιας δική σου πολιτικοοικονομικής σκοπιάς που βέβαια δεν αφορά επιτυχημένα ή όχι τουριστικά μοντέλα ανάπτυξης αλλά αφορά πολιτικές απόψεις ενός συγκεκριμένου χώρου για αυτό που θεωρεί το ίδιο ανάπτυξη, τουριστική ή άλλη.
Δεν τίθεμαι κατ ανάγκη αντίθετος σε αυτήν την όποια άποψη απλά να ναι ξεκάθαρες κάποιες διατυπώσεις ένθεν και ένθεν.
Θα μπορούσε λοιπόν το συγκεκριμένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης να είναι περισσότερο αποτελεσματικό αλλά αποτυχημένο δεν είναι.
Και πως θα μπορούσε να είναι δηλαδή ?!
Η Χαλκιδική των 530 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 23000 περίπου δωματίων και 45000 κλινών!
Των 2000 και βάλε οικογενειακών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με πάνω από 13000 δωμάτια και 35000 κλίνες!
Των 30-40 και βάλε Campings !!
Των εκατοντάδων εστιατορίων !
Των εκατομμυρίων επισκεπτών ξένων και εγχώριων !
Είπαμε αλλά όχι και αποτυχημένο !
Οι ξενοδοχειακές μονάδες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής όπως το Παλλήνη, το Άθως, το Κασσάνδρα Παλλάς, το Αλεξάντερ ( αυτό φέρνει και κάποιους από το ξενοδοχείο της Θες/νίκης) και άλλα μικρότερες απασχολούν πάνω από 300 υπαλλήλους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την τοπική κοινωνία.
Για την ακρίβεια ΟΛΗ η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής εργάζεται στα τουριστικά θέρετρα της περιοχής εκτός από τους επαγγελματίες που διαθέτουν ταβέρνες και μικρές μονάδες. Αλλά ακόμη και αυτοί από τα λεφτά των τουριστών – Ελλήνων και ξένων – ζουν !
Δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα εργασίας στην περιοχή και δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει εάν εκλείψει αυτό το «αποτυχημένο όπως το λες μοντέλο»
Για τις ιχθυοπαραγωγικές μονάδες
Το άρθρο που παρέθεσε ο Πάνος κάνει λόγο για 40 εταιρίες και για 100 εκ ευρώ τζίρο σύνολο σε ετήσια βάση , και όχι εγώ!
Προσωπικά δεν αμφισβητώ κανένα νούμερο γιατί δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω.
Πάντως εάν θεωρείς το άρθρο αναξιόπιστο στα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει τότε είναι αναξιόπιστο στο σύνολο του !
Και αυτό γιατί όλος ο προβληματισμός που επιχειρεί να θέσει βασίζεται σε αυτά τα οικονομικά στοιχεία.
Αλλά και πάλι δεν θα μπορούσα να πάρω θέση μιας και δεν γνωρίζω τίποτε παραπέρα από αυτό που είδαν τα μάτια μου.
Και αυτό που είδα εγώ είναι καμιά 4-5 άτομα στην πρωινή βάρδια από την οποία 2 μόνο άτομα έδειχναν ειδικευμένοι ( με τους οποίους και μιλούσα )
Οι υπόλοιποι ήταν για την βρόμικη δουλειά ( καθάρισμα κλπ)
Η μονάδα λειτουργούσε και με δεύτερη βάρδια έως της 10-11 η ώρα το βράδυ και μετά αναλάμβαναν οι φύλακες.
Με αυτόν τον αυτοματισμό πάντως που υπήρχε, μου είναι απορίας άξιο πως θα μπορούσαν να απασχολούνται 50 ή 70 άνθρωποι και μάλιστα ειδικευμένοι !!
Η κοινωνία των πολιτών δεν είναι διαφορετική από την κοινωνία που μετέχει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής στο μοντέλο που αυτή έχει επιλέξει.
Απορώ πως την διαχωρίζεις?
Εκτός εάν ΔΕΝ συμμετέχει οπότε είναι και ανάξια λόγου, με την έννοια της οικτρής μειοψηφίας και την μηδαμινή της συμμετοχής στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι, οπότε…
Ας μην μιλάμε για προτάσεις ( απ αυτές που δεν έχουμε ολοκληρώσει)καλύτερα.
Ας περιοριστούμε στην κριτική των υπαρχόντων και βλέπουμε.
14 Ιουλίου, 2008 στις 12:12 πμ
αλληλόμορφος
Φίλε Πάνο,
Η σπατάλη των χρημάτων μας από τους ανίκανους που μας κυβερνάνε είναι ένα θέμα που μας καίει όλους. Όμως το ίδιο μας καίει και η δημιουργία μιας ακόμα προβληματικής επιχείρησης. Η παραγωγή γόνου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, οι αποτυχίες είναι πολλές ακόμα και σε σταθμούς με μεγάλη τεχνογνωσία.
Η γνώμη μου είναι ότι το δημόσιο δεν έπρεπε να κάνει αυτή την επένδυση από την αρχή. Τώρα για να σωθεί ότι σώζεται θα συμφωνήσω μαζί σου να αναλάβει ιδιώτης. Θα πρέπει όμως πρώτα να βρεθεί κάποιος. Είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η πώληση της ολυμπιακής, ειδικά εάν δεν έχει μείνει τίποτα μετά τους βανδαλισμούς. Εκτός και εάν δώσουμε (εμείς όλοι) άλλα 3.000.000 – 4.000.000 ευρώ για να γίνει τελικά η μονάδα και να πουληθεί από τους φωστήρες μας στα μισά λεφτά σε κάποιον ιδιώτη.
14 Ιουλίου, 2008 στις 12:12 πμ
kapetanios
1,8% περιθώριο καθαρού κέρδους!!!
Εάν είναι 300 εκ ευρώ περίπου ο τζίρος των ιχθυοτροφείων τότε τα 100 εκ ευρώ τζίρος των ιχθυογενετικών σταθμών είναι ψέμα ολκής!!
Τώρα εγώ πάλι δεν κατάλαβα!
Αυτό της Κεφαλονιάς είναι ιχθυοτροφείο ή ιχθυογενετικός σταθμός για τους οποίους συζητάμε εδώ πέρα??
14 Ιουλίου, 2008 στις 12:16 πμ
αλληλόμορφος
Καπετάνιε,
«Αυτό της Κεφαλονιάς είναι ιχθυοτροφείο ή ιχθυογενετικός σταθμός για τους οποίους συζητάμε εδώ πέρα??»
Είναι ιχθυοτροφείο με αρκετά μεγάλη μονάδα πάχυνσης, και ιχθυογενετικός σταθμός που παράγει γόνο για τις ανάγκες του αλλά απ’ ότι ξέρω και για πώληση σε άλλες μονάδες πάχυνσης.
14 Ιουλίου, 2008 στις 10:02 πμ
σχολιαστής
@kapetanios
*όλων των υπευθύνων, εκπτώσεις θα κάνουμε.
*τι τιμωρία; πίσσα και πούπουλα
14 Ιουλίου, 2008 στις 3:30 μμ
bioannis
@αλληλόμορφε … «Η παραγωγή γόνου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, οι αποτυχίες είναι πολλές ακόμα και σε σταθμούς με μεγάλη τεχνογνωσία.
Η γνώμη μου είναι ότι το δημόσιο δεν έπρεπε να κάνει αυτή την επένδυση από την αρχή.»
Δεν φαντάζομαι οτι το πρώτο μέρος του σχολίου σου (δυσκολίες και αποτυχίες…) είναι επιχείρημα για το δεύτερο μέρος (το δημόσιο δεν θάπρεπε….). Δεν έχω ιδέα για τα δεδομένα αυτής της επένδυσης (Γιάλοβα), όμως γενικά δεν μπορώ να χωνέψω γιατί το κράτος δεν μπορεί να κάνει επιχειρηματική δράση σε ότι έχει σχέση με Ιχθυοτροφεία και ιχθυογεννητικούς σταθμούς.
Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί ; Επειδή υπάρχουν διάσπαρτες τέτοιες επιχειρήσεις σε κάθε φυσικό κόλπο της Ελλάδας ; Μπορείς να μας δώσεις τα φώτα σου για τα ερευνητικά Ινστιντούτα της Καβάλας και του Ηρακλείου ; Γιατί αυτοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι επιχειρηματικά βιώσιμο, βοηθώντας την ντόπια παραγωγή και την έρευνα, ταυτόχρονα. Προσοχή !! δεν λέω να κλείσουν οι ιδιώτες. Θα πρέπει όμως να θεσπιστούν κανόνες και τους κανόνες στο παιχνίδι δεν θα τους βάλουν οι ιδιώτες. Ή κάνω λάθος ;
Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη επιχειρηματική φούσκα στη Γιάλοβα, και η «άγρια τουριστική ανάπτυξη» του καπετάνιου με τις πολλές πισίνες … είναι 2 πράγματα εκ διαμέτρου αντίθετα. Η μέρα και η νύχτα. Στο μόνο που επικαλύπτονται είναι η κομπίνα. Και σε αυτό όμως, τα μεγέθη είναι «σχεδόν» μη συγκρίσιμα.
14 Ιουλίου, 2008 στις 7:51 μμ
σχολιαστής
http://www.net-tv.gr/index.php?id=08071301E
14 Ιουλίου, 2008 στις 8:34 μμ
Πάνος
βιογιάννη,
σε διαβεβαιώνω ότι το κράτος ΔΕΝ μπορεί να κάνει επιχειρηματική δράση! Αν οι ΔΥ είχαν την επιχειρηματικότητα στο αίμα τους ΔΕΝ θα επιδίωκαν να διοριστούν το Δημόσιο! 😉
14 Ιουλίου, 2008 στις 8:40 μμ
σχολιαστής
αντίθετα το κράτος μπορεί να κάνει τους επιχειρηματίες χαρούμενους, αγοράζοντας υπερτιμημένα αυτά που πουλάνε, γιατί νομίζει ότι είναι στου παπούλη του τ’ αμπέλι. 😉
14 Ιουλίου, 2008 στις 10:15 μμ
kapetanios
Βεβαιότατα και ΔΕΝ μπορεί το Κράτος να κάνει επιχειρηματική δράση ( 70 και βάλε χρόνια κάναμε να το καταλάβουμε αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ)
αλλά επίσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ποινικοποιεί πολιτικές (αποτυχημένες ή όχι δεν έχει σημασία ) πρωτοβουλίες.
Τουτέστιν λαϊκίζουμε επικινδύνως όταν ζητάμε την τιμωρία των «υπευθύνων» για μια απλώς αποτυχημένη προσπάθεια Κρατικής επένδυσης.
14 Ιουλίου, 2008 στις 10:47 μμ
Πάνος
καπετάνιε,
δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για «αποτυχημένη επιχειρηματική κίνηση του κράτους». Περισσότερο μου φαίνεται εξαιρετικά πετυχημένη (για κάποιους ) επιχείρηση, μέσω και εις βάρος των κρατικών κονδυλίων.
14 Ιουλίου, 2008 στις 11:12 μμ
kapetanios
Πάνο
δεν θα το έλεγα
Ίσα ίσα , εάν κρίνω από την επιμονή και την πίεση της τοπικής κοινωνίας για την ντε και καλά ολοκλήρωση του «έργου» θα έλεγα ότι πρόκειται για μια καραμπινάτη πολιτική εκδούλευση στα πλαίσια της πολιτικής στήριξης Μεσσήνιων ημέτερων 😉
Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση ποινικές ευθύνες δεν υπάρχουν παρά μόνο ακόμη μια επιβεβαίωση των πελατειακών σχέσεων που διέπουν τα κέντρα άσκησης εξουσίας και αποφάσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση
14 Ιουλίου, 2008 στις 11:43 μμ
αλληλόμορφος
Βιογιάννη,
συγχώρεσε την ασάφεια στο πρώτο μου σχόλιο, οφειλόταν στην κούραση ενός διήμερου διασκέδασης.
Σαφώς και οι δυσκολίες δεν αποτελούν λόγο για να μην εμπλακεί το δημόσιο σε αυτόν το τομέα. Επίτρεψέ μου όμως να παρατηρήσω πως το κόστος της αποτυχίας του δημοσίου το πληρώνουμε εμείς ενώ η αποτυχία του ιδιώτη είναι δικό του πρόβλημα, (εκτός και εάν είναι ποδοσφαιρική ομάδα).
Την δεκαετία το ’80 το κλίμα στις υδατοκαλλιέργειες ήταν εντελώς διαφορετικό απ’ ότι σήμερα. Ο κλάδος ήταν νέος, πραγματική τεχνογνωσία για τα είδη ψαριών που δοκιμάστηκαν στην χώρα μας δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο. Όλοι ψάχνονταν. Τότε είχε νόημα η δημιουργία ενός κρατικού ιχθυογενετικού σταθμού με σκοπό την προστασία του νέου και ελπιδοφόρου αυτού κλάδου από τις αποτυχίες των πρώτων προσπαθειών, αλλά και από την απεξάρτηση των μικρών τότε μονάδων πάχυνσης από τους Ιταλικούς ιχθυογενετικούς σταθμούς.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η χώρα μας πριν από λίγα χρόνια ήταν η πρώτη δύναμη της Ευρώπης στον τομέα έχοντας τη μισή παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού όλης της ΕΕ. Αυτό λογικά πρέπει να ισχύει και σήμερα.
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι πολύ έντονος με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να βρίσκει φθηνό ψάρι, και τα μικρά ιχθυοτροφεία να βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας και να δουλεύουν φασόν για τους δύο ή τρεις μεγαλύτερους ομίλους, αυτό όμως είναι άλλη υπόθεση και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την διαχείριση των κεφαλαίων τους και τα επίπεδα δανεισμού τους.
Σήμερα ένας κρατικός ιχθυογενετικός δεν πιστεύω πως έχει νόημα. Η παραγωγή γόνου στην Ελλάδα είναι αρκετή και ο ανταγωνισμός κρατάει και εδώ τις τιμές χαμηλά. Δεν έχει λοιπόν να προσφέρει αυτά που θα πρόσφερε το ’80. Το πιο πιθανό είναι να γίνει άλλη μια κρατικοδίαιτη προβληματική επιχείρηση που θα παρακαλάμε να πουληθεί για να γλιτώσουμε και από αυτήν. Εκείνο όμως που σίγουρα θα χρειαζόταν είναι κάποιο(α) ειδικευμένο(α) ερευνητικό(α) κέντρο(α) που θα παρείχε τεχνογνωσία για την βελτίωση της παραγωγής των ήδη παραγόμενων αλλά και την ανάπτυξη νέων ειδών ελαφρύνοντας έτσι τους ιδιώτες από το βάρος της βασικής έρευνας.
Δυστυχώς με τις υδατοκαλλιέργειες ασχολήθηκα σαν φοιτητής του Βιολογικού της Αθήνας το ’80 και στην συνέχεια ένα μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές του ’90 από τότε εγκατέλειψα τον κλάδο και η ενημέρωσή μου είναι αποσπασματική, ελλιπέστατη και βασίζεται σε πληροφορίες γενικού θα έλεγα ενδιαφέροντος που μαζεύω από φίλους. Για την Καβάλα και το Ηράκλειο δεν γνωρίζω κάτι.
15 Ιουλίου, 2008 στις 9:00 πμ
σχολιαστής
Δεν είναι μόνο ότι έδωσαν χρήματα για πανάκριβο εξοπλισμό. Ειναι ότι άφησαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις να καταστραφούν, επέτρεψαν τη λεηλασία των πάντων και η μονάδα έχει μετατραπεί σε στάβλο.
15 Ιουλίου, 2008 στις 2:58 μμ
αλληλόμορφος
Αυτά είναι τα site των: Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας
και Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών αντίστοιχα. Στο δεύτερο θα βρείτε και το ΙΘΑΒΙΚ
http://www.fishri.gr/index.php
http://www.hcmr.gr/
🙂