Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για την επένδυση που καταστρέφει ΤΩΡΑ, με συνοπτικές διαδικασίες, στη Μεσσηνία, αυτό που η Φύση χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να δημιουργήσει:
Για την επένδυση στη Μεσσηνία του Β. Κωνσταντακόπουλου είπε ότι το κόμμα του είχε πάρει αρνητική στάση,σήμερα, όμως, είπε, που το θέμα πέρασε από το κοινοβούλιο και βλέποντας ότι η τοπική κοινωνία βλέπει θετικά την υπόθεση και προσβλέποντας και στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν παρακολουθούμε την υπόθεση ώστε όλα να γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11411&subid=2&tag=9283&pubid=1052801
Μετά την επίσκεψη της κ. Αλέκας (του ΚΚΕ ) στην περιοχή, που «καθάρισε» λέγοντας ότι μια μέρα όλα αυτά θα είναι ιδιοκτησία των εργαζομένων, για να κάνουν τις διακοπές τους σε συνθήκες σοσιαλιστικής …χλιδής, έρχεται τώρα και ο κ. Αλέκος να κάνει αέρα στους κατασκευαστές εκατοντάδων ιδιωτικών πισινών (ανά δωμάτιο! )
Αν ΑΥΤΗ είναι η αριστερά στην Ελλάδα, καλύτερα να μη σας πω τι σκέφτομαι για δαύτη…
32 Σχόλια
Comments feed for this article
17 Ιουλίου, 2008 στις 2:55 μμ
Πάνος
O Τσίπρας (oil) …κομπλέ.
Πηγή:
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=10970
– Ποια η κρίση του ΣΥΝ για την ΠΟΤΑ;
Όπως γνωρίζετε ο ΣΥΝ από το 2007, έχει τοποθετηθεί στη Βουλή αρνητικά. Έχει καταψηφίσει. Και έχει τοποθετηθεί αρνητικά ακριβώς διότι εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη. Θεωρούμε ότι τέτοιες γιγαντιαίας κλίμακας μοντέλα μαζικού τουρισμού στο βαθμό μάλιστα που δεν συνδέονται και δεν τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από την τοπική οικονομία δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Υπάρχει και κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Σήμερα όμως αυτή η επένδυση έχει περάσει από το Κοινοβούλιο και άρα λοιπόν η δική μας στάση και μέσα στο Κοινοβούλιο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας είναι να φροντίσουμε ώστε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα. Είναι αναγκαία η ουσιαστική τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου από τη μεριά της διοίκησης των ΟΤΑ και των υπουργείων. Και χρειάζονται επίσης σοβαρές διαδικασίες διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία η οποία -εμείς λέμε ενδεχομένως χωρίς ιδιαίτερη βάση αλλά προσδοκά θέσεις εργασίας απ΄ αυτή την επένδυση- και λέμε χωρίς ιδιαίτερη βάση, διότι δεν ξέρω τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επένδυσης, αλλά παρόμοιες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν δείξει ότι τόση ευρείας κλίμακας αύξηση των θέσεων εργασίας δεν υπάρχει, διότι αυτές οι επενδύσεις συνήθως περιορίζουν τις οικονομίας κλίμακας εντός του χώρου. Αλλά παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η τοπική κοινωνία προσδοκά. Από την άλλη όμως η τοπική κοινωνία-και δικαίως- ενεργοί πολίτες, κινήματα πολιτών, διεκδικούν και σωστά την ανάληψη πραγματικών χειροπιαστών δεσμεύσεων από τους επενδυτές, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο στην υλοποίηση κάθε έργου παρόμοιας κλίμακας που πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο και στις αποφάσεις και των αρμοδίων θεσμικών οργάνων., όπως για παράδειγμα το ΣτΕ, που περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε πώς θα αποφανθεί σε μια προσφυγή που αν δεν κάνω λάθος έχει γίνει από μεριάς ιδιοκτητών και πολιτών.
Αυτή είναι η δική μας θέση. Είναι μια θέση ξεκάθαρη, θέση διαυγής και δεν έχει να κάνει τόσο με το συγκεκριμένο έργο, αλλά με κάθε έργο ανάπτυξης τόσο μεγάλης κλίμακας.
17 Ιουλίου, 2008 στις 3:40 μμ
σχολιαστής
Τι λέει στην ερώτησή του ο Περικλής Κοροβέσης και τι απαντάει ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Τέταρτη είναι η με αριθμό 739/17.03.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Περικλή Κοροβέση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής ξενοδοχείων κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κοροβέση έχει ως εξής:
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε στον ημερήσιο Τύπο ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του Ν.2545/1997, με την οποία χαρακτήρισε «Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.)» και η περιοχή Μεσσηνίας (τμήματα Ρωμανού-Πύλου-Ρυζόμυλου), χωρίς να προηγηθεί Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, και μάλιστα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Πρόκειται για περιοχές μείζονος αρχαιολογικού-ιστορικού ενδιαφέροντος, ενταγμένες στον Εθνικό Κοινοτικό Κατάλογο «ΝΑΤURA» και στο πρόγραμμα «ΦΥΣΗ 2000».
Λαμβάνοντας υπόψη:
Το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα)
Διαμαρτυρίες πολιτών της περιοχής, Τις εκτελούμενες εργασίες στου Ρωμανού, (ξενοδοχείων, γηπέδου γκολφ, με δημόσια επιχορήγηση 145 εκατ. ευρώ, (επί προϊστορικού οικισμού που ανασκάπτεται) με εντατικότατους ρυθμούς -και Κυριακές- όπου και το εργατικό ατύχημα (Σάββατο, 2/2/2008 ) με σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων),
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1.Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες και να ανακληθούν όλοι οι αντισυνταγματικοί νόμοι και αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος;
2.Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να σταματήσουν και να ανακληθούν οι άδειες εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής γηπέδου γκολφ στον αρχ. Χώρο του Ρωμανού καθώς και στο τμήμα της Πύλου, για να προληφθεί η καταστροφή του ιστορικού κόλπου του Ναυαρίνου;
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ): Σχετικά με τα ζητήματα που θέτει η ερώτηση για διακοπή εργασιών, ανακλήσεις αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα κλπ, σας αναφέρω ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι σήμερα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία να κρίνεται αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου 2545/1997 για τις βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές έτσι ώστε να υπάρξουν από πλευράς Υπουργείου οι ανάλογες ενέργειες.
Η υπόθεση της περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης στη Μεσσηνία έχει εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση.
Επίσης, στο Υπουργείο δεν υπάρχει ούτε άτυπη πληροφόρηση σχετικά με τη θέση του δικαστηρίου παρά μόνο δημοσιεύματα, όπως αναφέρετε κι εσείς, κύριε συνάδελφε, στο κείμενο της ερώτησης σας, βάσει των οποίων δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη.
Επίσης, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία δικαστική απόφαση αναστολής εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου σε αυτήν την περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα επαναλαμβάνω δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει από πλευράς Υπουργείου καμία πράξη διακοπής εκτελούμενων εργασιών ή ανάκλησης αδειών που έχουν δοθεί.
Εφόσον τεθεί ζήτημα νομιμότητας από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι απολύτως φυσικό ότι θα μελετηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία στα πλαίσια της αρμοδιότητας του καθενός, έτσι ώστε να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Κοροβέσης έχει το λόγο.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε. Θέτω ένα ουσιαστικό πρόβλημα, που αφορά ένα έγκλημα περιβάλλοντος. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας βγάζει παράνομες αποφάσεις και τις κυκλοφορεί κρυφίως από κάτω; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να μην την έχετε υπόψη σας;
Μου μιλάτε με μία τυπικότητα και με χαρτιά ενώ του έγκλημα συντελείται. Είναι σαν να μου λέτε ότι έγινε ένα έγκλημα αλλά δεν υπάρχει εισαγγελέας. Τι θα δούμε, την ουσία ή τα χαρτιά; Κανονικά είναι θέμα λειτουργίας του κράτους και πως συντονίζεται. Δεν μπορεί το μισό κράτος να μην ακούει τίποτα και το άλλο μισό κράτος να βγάζει αποφάσεις.
Άρα λοιπόν αυτό που μου λέτε, εάν το πάρω με τη δική σας τη λογική μάλιστα για να υπάρχει και συναίνεση που τη θέλετε, δεσμεύεστε να γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα μόλις πάρετε την απόφαση. Και αυτό θέλω να μου πείτε, μόλις πάρετε την απόφαση καθαρογραμμένη, θα το γκρεμίσετε αυτό το τερατούργημα, ναι ή όχι;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ): Εκπλήσσομαι, κύριε συνάδελφε, για τα λεγόμενά σας. Για ποιο έγκλημα μιλάτε; Υπάρχουν νόμοι εδώ και επτά – οκτώ χρόνια, υπάρχουν κοινές υπουργικές αποφάσεις, υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες εφαρμόζονται. Για ποιο έγκλημα μιλάτε; Εσείς ο ίδιος στο κείμενο της ερώτησής σας αναφέρετε αν θα λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Είναι δυνατόν η διοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία να λειτουργήσουν βάσει δημοσιευμάτων;
Σας είπα και πριν και το επαναλαμβάνω, ότι μόλις εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την έχουμε στα χέρια μας, θα πράξουμε αναλόγως. Προφανώς θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως έχουμε κάνει με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ πολύ.
17 Ιουλίου, 2008 στις 3:56 μμ
Πάνος
H απόφαση του ΣτΕ …καθαρογράφεται ένα εξάμηνο τώρα!
Πολύ καθαρογραφή πέφτει – στο μεταξύ τα έργα προχωράνε, ενώ, με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα έπρεπε να έχουν παγώσει!
Όλοι την έχουν (καθαρο)γραμμένη τη Γιάλοβα…
Όλοι; Όχι όλοι!
Τέλος Ιουλίου προγραμματίζεται εκδήλωση την περιοχή, από τους Ο-Π. Προς το παρόν αναζητείται χώρος, γιατί χώρος ΔΕΝ βρίσκεται εύκολα για μια τέτοια εκδήλωση…
17 Ιουλίου, 2008 στις 3:59 μμ
JK
Ε, αφού ψήφισε το Κοινοβούλιο και …προσδοκά η τοπική κοινωνία, ας αλλάξει τακτική και ο ΣΥΝ.
Άρθρο 16 να το κάνουμε δηλαδή το περιβάλλον;
17 Ιουλίου, 2008 στις 4:55 μμ
nik-athenian
ο Κος Αλέξης και ο πυγμαλίωνάς του Κος Αλέκος, δεν μας έχουν συνηθίσει στην αποδοχή των νόμων που έχουν ήδη περάσει από το κοινοβούλιο.
Η μόνιμη επωδός τους είναι ότι δεν θ’ αφήσουν να περάσουν και μετά την ψήσισή τους, νόμοι που το κόμμα τους δεν εγκρίνει.
Συνεχώς μας λένε ότι τους νόμους τους ακυρώνουν κατά τη φάση της εφαρμογής τους.
Αυτό λοιπόν με κάνει να υποψιάζομαι βάσιμα ότι πάνε να του την φέρουν του καπετάνιου. Άστον σου λέει να κάνει την επένδυσή του, να ξοδέψει τα μυριάκια του και μετά ο λαός θα βρει τα θέρετρα, και θα του τα πάρει έτοιμα, όταν ξεκινήσει η επανάσταση.
Ξέρεις τι είναι οι λιμενεργάτες Καλαμάτας να κάνουν ρηλάξ στα τζακούζια του καπετάνιου;
17 Ιουλίου, 2008 στις 5:17 μμ
Rodia
Αραγε αυτοί οι ιδιωτικοί πισινοί λαδώνονται; 🙂
(πρόσεχε Πάνο, επικίνδυνη λέξη, ιδίως στη γενική πληθυντικού)
17 Ιουλίου, 2008 στις 5:42 μμ
bioannis
Είχα και γώ μια ελπίδα …
αλλά διαβάζω στην ανακοίνωση επιπλέον:
«- Ο δικομματισμός.. Στις επόμενες εκλογές είναι δύσκολο κάποια από τα δύο μεγάλα κόμματα να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Εσείς από την ώρα που αναδειχθήκατε πρόεδρος, δεχθήκατε μπαράζ προσκλήσεων από το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία. Όμως εχθές είχαμε από τον κ. Αλαβάνο μια έκπληξη, στήριξη προς το ΚΚΕ για την υπόθεση Γερμανός…
Τι έκπληξη από τον κ. Αλαβάνο;
– Δεν το περιμέναμε γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια διάσταση απόψεων μεταξύ ΣΥΝ και ΚΚΕ…
Έχω την αίσθηση ότι ο Πρόεδρος της ΚΟ. Του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία δήλωση για το θέμα αυτό. Αναφέρεστε σε μια ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
– Σ΄ αυτή την ανακοίνωση και ήταν για μας έκπληξη…. Να περιμένουμε το κάτι άλλο μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ;
Σαν τι δηλαδή;
– Μια συνεργασία;… Γιατί μιλήσατε για την αριστερά, μιλήσατε για αριστερά που πρέπει να νικήσει…»
Και με τον Γερμανό ; και με τον Καπετάνιο ; Τι λέει αυτή η ανακοίνωση ρε παίδες ;;
17 Ιουλίου, 2008 στις 5:53 μμ
Πάνος
Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίθεση του ΛΑΟΣ προς το ΚΚΕ σχετικά με τη στάση του στην υπόθεση της εξαγοράς του «Γερμανός» από την Cosmote
Με αφορμή την επίθεση του ΛΑΟΣ προς το ΚΚΕ σχετικά με τη στάση του στην υπόθεση της εξαγοράς του «Γερμανός» από την Cosmote, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αποδοκιμασία του στην ατεκμηρίωτη επίθεση του ΛΑΟΣ και άλλων πολιτικών παραγόντων στο ΚΚΕ για την υπόθεση «Γερμανός» η οποία ιδιαίτερα από την πλευρά του ΛΑΟΣ παραπέμπει σε άλλες αλήστου μνήμης εποχές.
Με τέτοιες ενέργειες επιχειρείται να εμφανιστεί ότι το πρόβλημα της διαφθοράς αφορά όλο το πολιτικό φάσμα με μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη γενικευμένη διάχυση των ευθυνών.
To Γραφείο Τύπου
(14/7)
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=10922
17 Ιουλίου, 2008 στις 5:55 μμ
bioannis
Ουπσσσ ..λάθος κοπυ πεϊστ
«Ακούστε σε σχέση με το θέμα αυτό, οι απόψεις μας είναι γνωστές. Εμείς, χωρίς να θέλουμε να αποφύγουμε την πολιτική κριτική -και την κάναμε όταν έπρεπε να την κάνουμε- για τη στάση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα του Γερμανού, εμείς θεωρούμε ότι η επίθεση, η μεθοδευμένη επίθεση που έγινε το προηγούμενο διάστημα από το ΛΑΟΣ εναντίον του ΚΚΕ δεν είχε σχέση με την στάση του ΚΚΕ στη Βουλή. Είχε σαν στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση, ότι έλα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο είναι, όλα τα κόμματα το ίδιο είναι, δεν είναι μόνο τα μεγάλα κόμματα εξουσίας που είχαν σχέση .. με τη διαφθορά. Ορίστε είναι και το ΚΚΕ, εάν κομμάτι της Αριστεράς.
Απέναντι σ΄ αυτή την προσπάθεια, σ΄ αυτή τη γενίκευση εμείς είμαστε αντίθετοι. Από την άλλη, στο ερώτημά σας που αφορά τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, θα σας πω ότι αν… Θα βλέπατε, παρά τη δική μας χτεσινή τοποθέτηση, την απάντηση που δόθηκε από την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, είτε από συνήθεια, είτε από εμμονή, ανάμεσα στις δυνάμεις που κατήγγειλε ότι τον πολεμούν ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ που μόλις πριν είχε βγάλει ανακοίνωση με βάση την οποία κατηγορούσε εν πάση περιπτώσει, αναδείκνυε το ζήτημα αυτό ως ένα ζήτημα γενίκευσης που δεν είχε κανένα λόγο να το υπερασπιστεί…
Άρα, πέρα από τις προθέσεις τις δικές μας, κυρίως πέρα από τις προθέσεις των χιλιάδων αγωνιστών της Αριστεράς και των αγωνιστών του ΚΚΕ, υπάρχει μια ηγεσία. Η ηγεσία του ΚΚΕ που βρίσκεται σε μια κατάσταση ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης, βλέπει παντού εχθρούς. Και ανάμεσα στους πραγματικούς εχθρούς βλέπει και τις δυνάμεις της υπόλοιπης Αριστεράς ως εχθρούς. Αυτό είναι ένα θέμα ψυχαναλυτικής ερμηνείας, το οποίο, αν δεν λυθεί, δεν θα μπορέσουμε να δούμε την πολυπόθητη για τον κόσμο της αριστεράς κοινή δράση και συμπόρευση όλων της των δυνάμεων.»
Και ψυχαναλυτής της ηγεσίας του ΚΚΕ ο Τσίπρας… μια φουντίτσα καλαματιανή ή ζωνιανίτικη μήπως θα βοηθούσε αλλήλους ; ΚΚΕ και Τσίπρα ;
17 Ιουλίου, 2008 στις 5:56 μμ
Πάνος
Φυσικά, το ΚΚΕ «δε μασάει» – και απάντησε καταλλήλως:
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4642820
17 Ιουλίου, 2008 στις 6:07 μμ
bioannis
Δεν παίρνουν τα φάρμακά τους … και στον τακτικισμό άριστοι!! ένας βγήκε να τους υπερασπιστεί και τον γδάρανε κανονικά και όπως πάντα.
Γι’ αυτό λέω, να παίρνει τα φάρμακά του και ο σ. Τσίπρας.
17 Ιουλίου, 2008 στις 6:58 μμ
σχολιαστής
Προφανώς ο Π. Κοροβέσης εξέφρασε τις γνωστές θέσεις στη βουλή, χωρίς να έχει ζητήσει τη γνώμη του ΣΥΝ. Ο σ. Αλέξης συμβουλεύτηκε την οικολογική συνιστώσα του κόμματος, και την αμόλησε. 🙂
17 Ιουλίου, 2008 στις 7:38 μμ
Στάθης
Να υποθέσω δηλαδή ότι αν το ΣτΕ βγάλει αρντητική απόφαση ο κ. Τσίπρας θα κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους ή θα μας καλέσει με τις βαριοπούλες να το γκρεμίσουμε? Εκτός κι’ αν σκοπεύει να το αφήσει ώς έχει ώστε όταν εγκαθιδρύσει τον σοσιαλισμό (σε κανά δυό τέρμινα λένε οι προβλέψεις) να πηγαίνει η εργατική τάξη διακοπές. Και εμείς ασχολούμαστε με τα λεγόμενα του Τσίπρα….Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος της εν Ελλάδι «αριστεράς». Απλά με άλλο lifestyle. Sorry αλλά και η αηδία έχει τα όρια της
17 Ιουλίου, 2008 στις 11:02 μμ
Μαύρο πρόβατο
Ντάξει η κ.Αλέκα είναι απλώς ενάντια στην επένδυση αλλά καρφί δεν της καίγεται για το περιβάλλον, ο κ.Αλέκος πάει τελικά με τα νερά (υπάρχουν;) της τοπικής κοινωνίας.
Χέστην αριστερά. Οι Πράσινοι, πώς το παλεύουν; Θα προτείνουν πάλι οικουμενική κυβέρνηση, όπως πέρυσι που τους ζάλισε η κάπνα;
17 Ιουλίου, 2008 στις 11:10 μμ
Πάνος
Δες το σχόλιό μου στις 3.56 μμ
17 Ιουλίου, 2008 στις 11:26 μμ
Μετά την κ. Αλέκα, μας υποχρέωσε και ο κ. Αλέκος! — ροη σταχυολόγων
[…] Μετά την κ. Αλέκα, μας υποχρέωσε και ο κ. Αλέκος! « Η καλύ… Μετά την επίσκεψη της κ. Αλέκας (του ΚΚΕ ) στην περιοχή, που «καθάρισε» λέγοντας ότι μια μέρα όλα αυτά θα είναι ιδιοκτησία των εργαζομένων, για να κάνουν τις διακοπές τους σε συνθήκες σοσιαλιστικής …χλιδής, έρχεται τώρα και ο κ. Αλέκος (oil) να κάνει αέρα στους κατασκευαστές εκατοντάδων ιδιωτικών πισινών (ανά δωμάτιο! ) (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post. Loading … […]
17 Ιουλίου, 2008 στις 11:45 μμ
Μαύρο πρόβατο
@Πάνος: Καλό! :-))))
18 Ιουλίου, 2008 στις 12:11 πμ
Πάνος
Φυσικά είναι καλό! Αν δε βρεθεί χώρος στην Πύλο, η εκδήλωση θα γίνει σε διπλανό χωριό. Το γαμώτο είναι ότι λόγω εφημεριών θα είμαι εκεί …τρεις μέρες μετά!
18 Ιουλίου, 2008 στις 6:45 πμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
01/03/2007
Ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για ΠΟΤΑ
Μεσσηνίας
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ
Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Περί
κυρώσεως αποφάσεων υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων στο άρθρο 9 του ν. 3299/2004
«Κίνητρα Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση»
και άλλες διατάξεις» (ΠΟΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ).
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 1/3/2007
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα δεν
καλούμαστε να αποφασίσουμε ουσιαστικά για μιαν επένδυση, αλλά για τους όρους της
συγκεκριμένης επένδυσης. Δηλαδή, το θέμα δεν είναι αν πρέπει να αναπτυχθεί
τουριστικά η περιοχή στη Μεσσηνία και αν στα πλαίσια αυτής της ανάπτυξης πρέπει
να γίνει και μία επένδυση, που προβλέπει διάφορες εγκαταστάσεις και άλλα συναφή
θέματα. Ο λόγος που έρχεται στη Βουλή αυτή η σύμβαση είναι ότι έχει μεγάλο
μέγεθος κι έχει και μεγάλη δημόσια επιχορήγηση. Διαφορετικά δεν θα ερχόταν στη
Βουλή για κύρωση η συγκεκριμένη σύμβαση, όπως δεν έρχονται και μια σειρά άλλες
συμβάσεις ή επενδύσεις που γίνονται.
Επομένως, η γνώμη μας ως Κοινοβούλιο έχει βαρύτητα ακριβώς στο θέμα των όρων.
Αυτό το λέω διότι φυσικά και εμείς είμαστε υπέρ των επενδύσεων, ιδιαίτερα των
επενδύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους και σταθερής
απασχόλησης.
Είμαστε υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης και ιδιαίτερα της ανάπτυξης περιοχών σαν τη
Μεσσηνία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Αντιμετωπίζει μάλιστα και
πρόβλημα ανάπτυξης, γιατί είναι κάτω από το μέσο όρο της χώρας. Μάλιστα, η
Μεσσηνία αντιμετωπίζει και ένα πρόβλημα προσανατολισμού, αναζήτησης νέου
προτύπου.
Επίσης, είμαστε αντίθετοι σε επενδύσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον ή που
έχουν μια ληστρική επίπτωση σε ό,τι αφορά τους φυσικούς ή τους ανθρώπινους
πόρους. Είμαστε αντίθετοι στη μονόπλευρη ανάπτυξη, στην οικονομική
μονοκαλλιέργεια. Και οι περιοχές που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό θα
αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Όμως, αυτά είναι γενικά. Με βάση αυτά τα γενικά, καλούμαστε να δούμε τα
ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους ιδιαίτερους όρους που διέπουν αυτήν την
επένδυση και να διασφαλίσουμε –στο μέτρο του δυνατού βεβαίως- εμείς ως Βουλή τα
θετικά αποτελέσματα και τις θετικές προσδοκίες τις οποίες επενδύει ο λαός της
Μεσσηνίας. Το έχουμε υπΆ όψη μας αυτό και πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουν να
διασφαλιστούν και να μη μείνουν ευχές ανεκπλήρωτες.
Ας μου επιτραπεί να πω ότι εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα απΆ αυτή τη σκοπιά της
πολιτικής και της κοινωνικής ευθύνης και απΆ αυτή τη σκοπιά θα ήθελα να
διατυπώσω τις δικές μας ενστάσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις.
Η πρώτη ένστασή μας είναι ότι συζητούμε εδώ –ως Βουλή εννοώ- ένα σπασμένο
μωσαϊκό, δηλαδή έχουμε ελλιπή στοιχεία. Υπάρχει μία επένδυση η οποία
κατατεμαχίζεται σε τέσσερις αυτοτελείς επενδύσεις και τέσσερις ξεχωριστές
αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Μας έρχονται αυτές οι
τέσσερις ξεχωριστές επενδύσεις σε ένα νομοσχέδιο σαν να είναι μία επένδυση,
χωρίς να μας είναι και κατανοητό γιατί γίνεται όλο αυτό.
Γιατί έγινε η κατάτμηση της μιας επένδυσης σΆ αυτές τις επενδύσεις; Έγινε για να
αποφευχθούν έλεγχοι και παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έγινε για να αυξηθεί
το ποσό της επιχορήγησης; Αυτό δεν το ξέρω, ούτε πήραμε κάποια πειστική απάντηση
στο θέμα αυτό.
Δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ως Βουλή τι άλλο θα γίνει
στην περιοχή. Πληροφορούμαστε ότι θα γίνουν και δύο γήπεδα γκολφ, τα οποία δεν
έρχονται προς επικύρωση, διότι δεν χρειάζεται να έλθουν για επικύρωση κατά το
νόμο που ισχύει. Τι άλλο θα γίνει; Πώς θα διαμορφωθεί η τελική εικόνα και πώς θα
δένει αυτό που θα γίνει εκεί με τη συνολική ανάπτυξη του νομού; Δεν πρέπει να το
ξέρουμε αυτό;
Πέραν αυτού, δεν έχουμε ως Κοινοβούλιο εικόνα ή γνώση σε ό,τι αφορά την
αποδοτικότητα της επένδυσης. Θα είναι αποδοτική η επένδυση, εννοώντας βιώσιμη;
Θα είναι κερδοφόρα; Σε ποιο βαθμό και πώς υπολογίζεται η απόδοση του προς
επένδυση κεφαλαίου;
Διάβασα στον Τύπο σχόλια που έλεγαν ότι η επένδυση, όπως γίνεται, δεν είναι
βιώσιμη. Θα καταστεί βιώσιμη, εφόσον κατασκευαστούν προς πώληση παραθεριστικές
κατοικίες. Πόσες παραθεριστικές κατοικίες;
Ορισμένοι ενδεχομένως θα πουν ότι αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν το
Κοινοβούλιο, αυτά είναι θέματα που αφορούν τον επενδυτή. Αυτό είναι λάθος και το
επισημαίνω ιδιαίτερα στους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έδειξαν έναν ανταγωνισμό
με τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με το ποιος θέλει περισσότερο την επένδυση. Όλοι
θέλουμε την επένδυση. Και εμείς τη θέλουμε την επένδυση, αλλά υπάρχουν «γκρίζες
ζώνες» που πρέπει να διευκρινιστούν. Αν δεν διευκρινιστούν εδώ πού θα
διευκρινιστούν;
Αυτό το θέμα, λοιπόν, συνδέεται με το γενικότερο. Αν η επένδυση δηλαδή είναι
κερδοφόρα, γιατί χρειάζεται το κράτος να την επιχορηγήσει με 45%; Διότι το σχήμα
είναι να βάζει ο ιδιώτης στις επενδύσεις 25%, να βάζει το κράτος 45% και το
υπόλοιπο 30% να είναι δάνειο. Αν είναι κερδοφόρα η επένδυση, γιατί χρειάζεται
τόση δημόσια επιχορήγηση;
Το κράτος θα μπορούσε να διαθέσει αυτά τα χρήματα για να φτιάξει τα έργα
υποδομής περί την επένδυση. Και αυτή για μένα θα ήταν η μεγαλύτερη ενίσχυση.
Εάν πάλι η επένδυση δεν είναι αποδοτική, εάν πάλι η επένδυση δεν είναι βιώσιμη
και δίνεται η επιχορήγηση για να γίνει βιώσιμη, γίνεται όντως βιώσιμη; Ποια
είναι η προοπτική;
Τα αναφέρω αυτά ως ερωτήματα και υπογραμμίζω –και επιτρέψτε μου τη γνώμη- ότι
χωρίς απαντήσεις σε όλα αυτά τα ευρύτερα θέματα, δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά
απόφαση και με το χέρι στη καρδιά είτε υπέρ είτε κατά. Και μόνο γιΆ αυτούς τους
λόγους, εμείς δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, σαν να
ψηφίζουμε κάτι με κλειστά τα μάτια ή με μισόκλειστα.
Η δεύτερη παρατήρησή μας είναι η εξής. Όπως ήδη είπα, η επένδυση αυτή
επιχορηγείται με 45% από το κράτος και δεν υπάρχει καμία διαφορά αν τα χρήματα
είναι του Έλληνα φορολογούμενου ή είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Το θέμα είναι ότι
πρόκειται για δημόσιο χρήμα.
Το πρόβλημα εδώ δεν αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση και αυτό είναι κάτι που θέλω
να διευκρινίσω. Το πρόβλημα αφορά το νομικό πλαίσιο που έχει φτιάξει η Κυβέρνηση
της Νέας Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, της Νέας Δημοκρατίας έχει φτιάξει ένα νόμο με βάση τον
οποίο ακόμα και ξενοδοχεία στη Ρόδο, η οποία είναι μια ώριμη τουριστική αγορά,
επιδοτήθηκαν απΆ ό,τι πληροφορούμαι -αν είναι σωστή η πληροφόρησή μου- με
45%-50%. Και σωστά εδώ ο συγκεκριμένος επενδυτής θα πει ότι αφού στη Ρόδο δίνετε
45% που είναι μια ώριμη αγορά, σε μένα που ανοίγω νέο δρόμο σε μια περιοχή που
δεν έχει τουριστική ανάπτυξη, δεν θα μου δώσετε το ίδιο ποσό; Όμως, εμείς
θεωρούμε ότι είναι παράλογη αυτή η τόσο υψηλή επιδότηση-επιχορήγηση ιδιωτικών
επενδύσεων. Και αυτή είναι η αντίθεσή μας.
Και επειδή ορισμένοι μπορεί να δημαγωγήσουν περί επενδύσεων, δηλαδή ότι δεν
θέλουμε επενδύσεις μΆ αυτόν τον τρόπο κ.λπ., σας λέω το εξής: ΑπΆ ό,τι διαβάζω
στις εφημερίδες, αυτός ο επενδυτής της Μεσσηνίας έχει ξοδέψει οκτώ με δέκα
χρόνια και παιδεύεται με γραφειοκρατίες.
Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι η καλύτερη ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η
απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς αβαρίες σε μέτρα και κανόνες, η μείωση της
γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλης αυτής της διαδικασίας αδειοδότησης. Ο
δεύτερος τρόπος καλύτερης ενίσχυσης είναι να γίνουν τα έργα υποδομής στον
περιβάλλοντα χώρο, στην περιβάλλουσα την επένδυση περιφέρεια. Μπορούν να γίνουν
δρόμοι, διαχείριση υδάτων, σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, όπως και αναβάθμιση
του αεροδρομίου. Αυτή για μας είναι η πολιτική ενίσχυσης και των επενδύσεων.
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο εδώ με την υψηλή επιχορήγηση είναι ότι δημιουργεί
προηγούμενα, όπως σωστά το επεσήμανε η κα Παντελάκη. Με ποιο δικαίωμα θα έρθει
αύριο κάποιος να κάνει μια επένδυση και δεν θα του δώσετε 45% και 55% ακόμα, με
βάση την αλλαγή που κάνατε στο νόμο; Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει λογαριασμός.
Εσείς λέτε ότι θέλετε ελεύθερη αγορά και ιδιωτική οικονομία. Αυτή είναι η
ελεύθερη αγορά; Εδώ έχουμε ένα κρατικοδίαιτο καπιταλισμό. Με συγχωρείτε πάρα
πολύ, αλλά αν σε μία επένδυση των 100, το κράτος βάζει τα 45, το ιδιωτικό που
είναι; Στην αποκομιδή των κερδών; Αυτό είναι το μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας
που ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια και ακούει και ο κόσμος;
Η τρίτη παρατήρησή μας είναι η εξής. Λαμβάνουμε υπΆ όψιν μας –και το είπα στην
αρχή- ότι η τοπική κοινωνία θέλει την επένδυση. Και η δική μας οργάνωση του
Συνασπισμού, η παράταξη που στηρίζουμε στη Νομαρχία, έδινε μάχη όλα αυτά τα
χρόνια για τους όρους με τους οποίους αυτή η επένδυση θα ήταν επωφελής για την
περιοχή.
Διαβάζοντας, όμως, τα πρακτικά του νομαρχιακού συμβουλίου, διαπίστωσα τα εξής:
Και ο Νομάρχης που είναι στη Νέα Δημοκρατία και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι όλων
των κομμάτων και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του Κ.Κ.Ε. επί τη ευκαιρία, είχαν μία
διαφορετική στάση εκεί, πιο γόνιμη, θα μπορούσα να πω, όχι για το αν θα γίνει ή
αν δεν θα γίνει, αλλά πώς να γίνει, πώς να αποδώσει κ.λπ.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που είδα εγώ είναι το εξής: Αυτοί που λένε «ναι» στην
επένδυση, το λένε προσδοκώντας κάποια πράγματα. Προσδοκούν ότι θα γίνουν
προσλήψεις από την περιοχή και ότι θα υπάρχει μία προτίμηση σε τοπικά προϊόντα.
Και αυτά τα μεγέθη είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, προβλέπεται στα χαρτιά ότι η
απασχόληση σΆ αυτήν την επένδυση θα φθάσει τα πέντε χιλιάδες άτομα. Επίσης,
προσδοκούν ότι θα τηρηθούν με ευλάβεια οι όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εγώ, λοιπόν, σας ρωτώ το εξής: Ποιος εγγυάται ότι θα γίνουν αυτά; Έχουμε ακούσει
πολύ θετικά σχόλια για τον επενδυτή, ότι είναι καλός άνθρωπος, ότι πονάει τον
τόπο του, ότι αγαπάει τον τόπο του κ.λπ., στοιχεία τα οποία εγώ δεν αμφισβητώ.
Όμως, μπορούμε να αφήνουμε τέτοια θέματα στην καλή θέληση και καλή διάθεση του
όποιου επενδυτή, ότι είναι καλός άνθρωπος και ότι θα τηρήσει τους
περιβαλλοντικούς όρους;
Επιτρέψτε να πω ότι δεν είναι αυτά σοβαρά ούτε για μας ούτε για τους επενδυτές.
Και θα σας πω ένα παράδειγμα.
Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων –λεπτομέρεια είναι αυτό που θα πω τώρα-
εκτός των άλλων προβλέπουν το εξής: Τον χώρο που θα γίνει η επένδυση, το
οικόπεδο, τον περνάει ένας μικρός ποταμός. Οι μελέτες λοιπόν λένε ότι δεν θα
μπουν οι μπουλντόζες στον ποταμό, δεν θα κοπούν δένδρα, θα γίνει προσεκτικό
κλάδεμα των φυτών ούτως ώστε η χλωρίδα κ.λπ. να μην αλλοιωθεί. Ε, με πήραν χθες
τηλέφωνο να μου πουν ότι εκεί έχουν μπει οι μπουλντόζες και τα ισοπεδώνουν όλα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Που θα κτιστούν;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε συνάδελφε, έχετε κάνει δική σας μελέτη περιβαλλοντικών
επιπτώσεων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Όχι. Όμως, έχουμε δει τις μελέτες που έχουν γίνει από τις
αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΚατΆ αρχήν μην αντιδράτε έτσι. Ακούστε αυτά που έχουμε να
πούμε. Σημειώστε τα κάπου, στο πίσω μέρος του τετραδίου σας ή του κεφαλιού σας
και σε κάποια χρόνια, σε πέντε, δέκα χρόνια, μπορεί να φανούν χρήσιμα αυτά που
λέμε.
Εγώ λέω ότι υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι μελέτες προβλέπουν
κάποιους όρους. Ποιος θα μας διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν; Πρώτη φορά
αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα τέτοιο πρόβλημα;
Τι πρότεινα εγώ στην επιτροπή; Διότι εμείς έχουμε θετική πρόταση. Εγώ στην
επιτροπή πρότεινα να υπάρξει ένα σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στη νομαρχία και
τον επενδυτή. Το σύμφωνο συνεργασίας να προβλέπει και να διασφαλίζει κάποια
πράγματα. Όπως το νομοσχέδιο λέει ότι ο επενδυτής δεν μπορεί να πουλήσει την
επένδυσή του αν δεν περάσουν πέντε χρόνια, να μπει εκεί ως δεσμευτικός όρος τι
θα περιμένει ο κόσμος από την επένδυση.
Ο Υπουργός μου είπε «το βλέπω θετικό, αλλά δεν γίνεται». Μου είπε ο κ. Φώλιας
ότι δεν το βλέπει ρεαλιστικό.
Κύριε Υπουργέ, σας κάνω άλλη πρόταση σήμερα πιο προωθημένη αν θέλετε. Στο σχέδιο
νόμου προσθέστε ένα άρθρο το οποίο θα λέει το εξής: Θα συγκροτηθεί στο Νομό
Μεσσηνίας επιτροπή παρακολούθησης της συγκεκριμένης επένδυσης, όπως έχουμε
επιτροπές παρακολούθησης σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Στην επιτροπή
παρακολούθησης θα συμμετέχει η νομαρχία, οι όμοροι δήμοι, εκπρόσωποι του
επενδυτή, εκπρόσωποι της περιφέρειας, του δικού σας Υπουργείου. Αυτή, λοιπόν, η
επιτροπή παρακολούθησης θα συντάξει το πρωτόκολλο, το οποίο θα λέει υπό ποιους
όρους πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση. Θα τηρούνται οι όροι περιβαλλοντικών
επιπτώσεων, θα γίνουν αυτά τα παράλληλα έργα υποδομής τα οποία χρειάζονται για
να λειτουργήσει η επένδυση. Θα υπάρξει μια προτίμηση για τα τοπικά αγροτικά
προϊόντα, θα υπάρξει μια τοπική προτίμηση στις προσλήψεις κ.λπ.
Δεχτείτε αυτή την πρόταση και εγώ θα εισηγηθώ στο κόμμα μου να τροποποιήσουμε τη
στάση μας. Αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω εν λευκώ με μοναδικό επιχείρημα ότι μια
τοπική κοινωνία σε απόγνωση λέει «ας γίνει η επένδυση κι ας γίνει όπως να
είναι». Που ούτε και αυτό το λένε. Όλοι μιλούν για όρους και προϋποθέσεις.
Συνοψίζω: Να υπάρξουν τα θετικά που προσδοκά η κοινωνία. Να μην αφεθούν στην
καλή θέληση, αλλά να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι στην επένδυση είτε με τον τρόπο
που προτείνουμε εμείς, δηλαδή να υπάρξει μια επιτροπή παρακολούθησης, είτε με
οποιοδήποτε άλλο τρόπο εσείς θεωρείτε σωστό.
Δεύτερον, θεωρούμε προκλητική την επιχορήγηση από το δημόσιο χρήμα και όχι τόσο
-κι αν θέλετε να το πω και αυτό- της συγκεκριμένης επένδυσης αλλά ως ένα
καθεστώς που δημιουργεί και προηγούμενα.
Τρίτον, θεωρούμε αναγκαίο ότι παράλληλα με αυτή την ιδιωτική επένδυση πρέπει να
έρθει ένα πρόγραμμα δημόσιων δράσεων για την περιοχή. Να γίνει επιτέλους
χωροταξικό σχέδιο. Να υπάρξει ένα ευρύτερο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων. Να
υπάρξει αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου. Να υπάρξει αναβάθμιση του
αεροδρομίου.
Να δημιουργηθεί όπως είπα και μια σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και ό,τι άλλο
θα επιτρέψει όχι μόνο η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά συνολικά μΆ αυτές τις
πρωτοβουλίες να υπάρξει ένας μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω με ένα επιμέρους θέμα και εφιστώ την προσοχή του κυρίου
Υπουργού. Με τον αναπτυξιακό νόμο, όπως ψηφίστηκε, αποκλείονται από το να
υποβάλλουν προτάσεις επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν στο παρελθόν χρήση του νόμου
περί αποθεματικών. Να το έχετε υπ’ όψιν σας αυτό. Την ευθύνη γιΆ αυτό δεν την
είχαν οι επιχειρήσεις. Υπήρξε ένας νόμος ο οποίος στη συνέχεια ανατράπηκε από
την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη στιγμή όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση του νόμου
περί αποθεματικών, δεν μπορούν να υποβάλλουν αναπτυξιακές προτάσεις στον
αναπτυξιακό νόμο.
Η πρότασή μας είναι να το δείτε και να τροποποιηθεί. Να μπορεί μια επιχείρηση να
υποβάλλει –δεν λέμε να εγκρίνεται- πρόταση επενδυτική και να συμψηφίζεται η
επιχορήγηση που θα πάρει, αν εγκριθεί, με το όφελος που είχε από τη χρήση των
αποθεματικών. Δεν λέμε να δοθεί τσάμπα χρήμα, αλλά όχι να αποκλείσουμε κάποιον ο
οποίος μπορεί να έχει μια ενδιαφέρουσα επένδυση που να δημιουργηθεί θέσεις
απασχόλησης.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
Θα είμαι συντομότατος, κύριε Πρόεδρε, διότι, εκτός των άλλων, νομίζω ότι η
συζήτηση επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις που διατυπώσαμε.
Πρώτον, δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ακριβώς θα γίνει συνολικά. Ειδικότερα
το θέμα των παραθεριστικών κατοικιών μέσα στην Π.Ο.Τ.Α. μου κάνει εντύπωση που
αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει. Οι Π.Ο.Τ.Α. έγιναν για κάποιο συγκεκριμένο
σκοπό. Έχουν νομοθετηθεί για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Εάν οι Περιοχές
Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης θεσμοθετήθηκαν για να γίνουν παραθεριστικές
κατοικίες, είναι κάτι που ενδεχομένως θα έπρεπε να συζητηθεί.
Δεύτερον, ακούστηκαν απόψεις που με προβληματίζουν -και μάλιστα και από το χώρο
του ΠΑΣΟΚ- ότι δηλαδή όλα τα κράτη, για να κάνουν επενδύσεις, δίνουν κρατικές
ενισχύσεις. Ευτυχώς για τα άλλα κράτη δεν είναι ακριβώς έτσι. Δίνονται
επιδοτήσεις σε κάποιους κλάδους, τους οποίους μία χώρα θέλει να ενισχύσει,
υπάρχουν κάποιες δυσχέρειες και γιΆ αυτό δημιουργεί κίνητρα.
Εάν εδώ τίθεται ως κανόνας, ότι όλες οι επενδύσεις θα είναι επιδοτούμενες και
ταυτόχρονα μειώνονται και οι φορολογικοί συντελεστές επί των κερδών, κάποιος
πρέπει να σκεφτεί τι είδους οικονομικό σύστημα φτιάχνεται στη χώρα μας.
Το τρίτο σημείο είναι ότι τα θετικά, που προσδοκούνται από αυτή την επένδυση
-όπως είπα στην ομιλία μου- δεν μπορούν να αφήνονται στην καλή θέληση κανενός.
Πρέπει να τίθενται ως δεσμευτικοί όροι. ΓιΆ αυτό προτείναμε να υπάρχει μία
επιτροπή παρακολούθησης της επένδυσης.
Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αρνείται να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή,
διευκρινίζω ότι εμείς καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου. Και θα προσπαθήσουμε και
στο μέλλον να είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας της Μεσσηνίας, ούτως ώστε
εφόσον γίνει αυτή η επένδυση, να γίνει με τρόπο που πράγματι να βοηθήσει την
περιοχή, αποτρέποντας αρνητικές επιπτώσεις.
Ευχαριστώ.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
επικοινωνία | αναζήτηση | RSS | επικαιρότητα | εκδηλώσεις | ταυτότητα | θέσεις |
βουλή | ευρωβουλή | βίντεο | άρθρα | εκλογές | ΣΥΝδέσεις
18 Ιουλίου, 2008 στις 9:47 πμ
nik-athenian
Δεν θα διαφωνούσα με όσα είπε ο Δραγασάκης, κυρίως για το οικονομικό μέρος της επένδυσης. Και σαν παλιά καραβάνα πρόβλεψε τις μελλοντικές περιβαλλοντικές στρεβλώσεις και παραβιάσεις των αρχικών μελετών.
Και τα περί νομαρχιακής συμμετοχής στην παρακολούθηση των μεγάλων έργων επίσης σωστά τα βρίσκω.Σημασία πάντως έχει ότι όλα όσα ειπώθηκαν εκείνη την περίοδο του Μαρτίου ξεπεράστηκαν από τα πράγματα.
Για άλλη μια φορά θα πω τη γνώμη μου πως οι ΟΠ γνωρίζουν την όποια καταξίωση στη συνείδηση των συμπολιτών μας κυρίως ως παρατηρητές και συνεπής δύναμη πίεσης στα περιβαλλοντικά θέματα και ύστερα ως γνωμοδότες για την πολιτική προς τα γειτονικά μας κράτη.
18 Ιουλίου, 2008 στις 10:40 πμ
Πάνος
Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι… 🙂
18 Ιουλίου, 2008 στις 11:09 πμ
Sophia
Πάνο, για την εκδήλωση στην Πύλο, δοκιμάστε το χώρο του Νέστωρ (http://www.nestor.org.gr/) παλαιότερα τον χρησιμοποιούσαμε για εκδηλώσεις.
18 Ιουλίου, 2008 στις 2:01 μμ
σχολιαστής
http://kpylos.blogspot.com/2008/07/blog-post_17.html
18 Ιουλίου, 2008 στις 2:39 μμ
bioannis
@Μαυρο πρόβατο …»Ντάξει η κ.Αλέκα είναι απλώς ενάντια στην επένδυση αλλά καρφί δεν της καίγεται για το περιβάλλον»
ποιός ισχυρίστηκε οτι η Αλέκα είναι ενάντια στην επένδυση ;; Υπέρ είναι !! Το νάσαι εναντίον του «κεφαλαιοκρατικού καπιταλισμού» δεν σε οδηγεί ντε και καλά εναντίον του «σοσιαλιστικού καπιταλισμού» … ή δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ;; … @μαυρο πρόβατο
18 Ιουλίου, 2008 στις 4:47 μμ
Πάνος
Να το πω διαφορετικά; Η οικολογική / περιβαλλοντική διάσταση στην πολιτική του ΚΚΕ αναζητείται εναγωνίως. Κάποιος την παράτησε βρέφος κλειδωμένη στο τρίτο υπόγειο του Περισού – κι από τότε δεν είδε το φως της ημέρας, η έρμη.
(Ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει πως έχει τέτοιο πράγμα – αλλά, με την πρώτη δυσκολία [=όταν περνάμε από τα εύκολα λόγια σε συγκεκριμένη πολιτική στάση] αποδεικνύεται ότι δεν. Η Γιάλοβα δεν είναι η εξαίρεση, είναι αυτό που συμβαίνει συνήθως)
18 Ιουλίου, 2008 στις 5:20 μμ
nik-athenian
Μήπως έφτασε η ώρα μέλη και φίλοι των ΟΠ που προέρχονται από επαγγέλματα συναφή με τη νομοθεσία περιβαλλοντικών και οικιστκών θεμάτων να σχηματίσουν μια ή περισσότερες ικανές ομάδες νομικής στήριξης τοπικών θεμάτων;
Και μόνο μια τράπεζα εξειδικευμένων δεδικασμένων αποφάσεων, σαν αυτές που παρέθεσε η ΘΥΜΩΜΕΝΗ σε άλλο ποστ, έχει ήδη μεγάλη σημασία.
Με μια τέτοια νομική παρουσία, δήμαρχοι αλλά και υπουργεία θα ήταν πολύ πιο συγκρατημένοι στις ενέργειές τους.
18 Ιουλίου, 2008 στις 5:57 μμ
bioannis
@Νικ η πρόταση είχε πέσει κάποτε στο τραπέζι αλλά δεν ευδοκίμησε. Ίσως τώρα που την επαναφέρεις εσύ, να είναι περισσότερο ώριμα τα πράγματα (και οι ΟΠ δεν είναι όπως ήταν πριμ 3-4 χρόνια).
Για να ακούσουμε και τον Πάνο που είναι και και μέλος του ΠΣ…
Χρειάζεται όμως, για να υποστηριχθεί η ιδέα και να περπατήσει, προετοιμασία και ανθρώπους που θα αναλάβουν έστω ένα μέρος της υλοποίησης. Είναι καταπληκτική η ιδέα και μέρος της (μικρό) έχει υλοποιηθεί από ανθρώπους της νομικής επιστήμης (μια ΜΚΟ) … αλλά είναι μικρής εμβέλειας η προσπάθεια. Για πες @Νικ … πως το αντιλαμβάνεσαι ;;
18 Ιουλίου, 2008 στις 7:34 μμ
Πάνος
Παίδες, από ιδέες καλά πάμε. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην υλοποίηση… 😉
Όμως, όπως λέει κι ο βιογιάννης, τα πράγματα ίσως να είναι πιο ώριμα τώρα.
(…αγνοώ πως ήταν προ τριετίας, εγώ δεν έκλεισα ακόμα χρόνο στους Ο-Π!)
6 Αυγούστου, 2008 στις 1:52 μμ
Νk
Αν από ότι είπε η Αλέκα και το ΚΚΕ, εσύ κατάλαβες αυτά, μάλλον λάθος κατάλαβες. Το μοναδικό κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση και σε όλα τα επίπεδα, χωρίς μισόλογα, αποπροσανατολισμούς και «ήξεις αφίξεις» είναι το ΚΚΕ.
24 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:08 πμ
bioannis
NK θα μπορούσες να κάνεις πιό σαφές αυτό το «ξεκάθαρη και σε όλα τα επίπεδα, χωρίς μισόλογα, αποπροσανατολισμούς και «ήξεις αφίξεις» είναι το ΚΚΕ.» … σχετικά με την «επένδυση» στη Γιάλοβα ; Να ξέρουμε βρε παιδί μου και εμείς οτι μας υποστηρίζει και το ΚΚΕ.
Σπάνια το «θάθελα νάναι έτσι» είναι, όντως, έτσι. Θα μας τιμήσεις με έναν σύνδεσμο .. ή να αρχίσουμε εμείς ;
24 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:12 πμ
σχολιαστής
«όλα να γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας»
«Oτι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» 😉
Γιατί ο Κοροβέσης εξηγούσε ότι το έργο βρίθει παρανομιών;
Διαβάζει ο Τσίπρας Αυγή;
9 Μαρτίου, 2009 στις 11:39 πμ
Εννέα ερωτήσεις για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] https://panosz.wordpress.com/2008/07/18/gialova-7/ […]