Όταν λέμε ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) Ρωμανού, εννοούμε μια καινούρια πόλη. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να φωτογραφηθεί ικανοποιητικά, χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό. Πολύ απλά, η ΠΟΤΑ δε χωράει σε κανένα πλάνο. Το μέγεθος, άλλωστε, είναι το πρώτο που εντυπωσιάζει.
Όσο πλησιάζει κανείς διαπιστώνει και τη μεγάλη αρχιτεκτονική κακογουστιά. Όποια επένδυση (πέτρα κλπ) κι αν γίνει σ’ αυτά τα τσιμεντένια κουτιά, το χάλι τους δε σουλουπώνεται με τίποτα!
Η δική μου εντύπωση από αυτό που είδα ήταν απόλυτα αρνητική. Μια γιγαντιαία και ακαλαίσθητη τουριστική κατασκευή, δήθεν «πολυτελείας», σε μια κλίμακα εντελώς αταίριαστη με τα μέτρα του τόπου. Η οποία θα επαναληφθεί μια φορά πέντε χιλιόμετρα παρακάτω (ΠΟΤΑ Γιάλοβας – έχει γίνει η χωροθέτηση, αλλά δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι κατασκευές) και άλλη μια από την άλλη μεριά της Πυλίας (ΠΟΤΑ Πεταλιδίου).
*
Ίσως είναι η τελευταία χρονιά που μπορεί κανείς να χαρεί σαν άνθρωπος την παραλία του Ρωμανού. Από την επόμενη ή τη μεθεπόμενη, η επέλαση των βαρβάρων με χιλιάδες ξαπλώστρες, ποτάμια αντιηλιακά – και τη συνήθη αφόρητη ηχορύπανση, θα διώξει οριστικά από την περιοχή τους πειρατές της. Αυτό που δεν κατάφερε ο Ιμπραήμ (να «σκοτώσει» τον τόπο) το πέτυχε στο Ρωμανό ο «καπετάνιος». Μπορούμε, τουλάχιστον, να γλιτώσουμε τη Γιάλοβα και το Πεταλίδι;
49 Σχόλια
Comments feed for this article
3 Αυγούστου, 2008 στις 9:39 μμ
Σπύρος Ντόβας
Aν είναι το (τότε) πατημένο χωράφι που φαίνεται εδώ:
http://ub0.cc/77/M
τότε θα φαίνεται και από το διάστημα!
3 Αυγούστου, 2008 στις 11:05 μμ
kapetanios
Βρε τούτο έχει τελειώσει κιόλας !!!
Για ποια απόφαση που θα σταματήσει το έργο μου μιλάς τόση ώρα??!
Πλάκα κάνουμε!
Αμελητέα «ποσότητα» θα είναι οι δυο ιδιοκτήτες μπρος στην επένδυση ( κρατική και ιδιωτική) που έχει ήδη λάβει χώρα.
Δεν μ αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου και δηλώνω απερίφραστα ότι και «δικαιωμένοι» να είναι δεν θα συναινούσα ΠΟΤΕ στο να σταματήσει αυτό που (καλώς ή κακώς ) άρχισε στο σημείο που βρίσκεται.
Υπάρχουν και αποζημιώσεις που θεωρώ ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τον οποιοδήποτε μετανιωμένο ή «διαφωνούντα» μπρος στην ζημία μεγάλης κλίμακας ( εδώ για κάποιες χιλιάδες ευρώ και ξεσήκωσες τον κόσμο της προάλλες!) που θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση.
Ελπίζω να με καταλαβαίνεις.
Το δημόσιο συμφέρον υπερισχύει σε τέτοια περίπτωση.
Αλλά και στην περίπτωση του ιδιωτικού συμφέροντος, δεν προσανατολίζομαι στα να βγάλω τα απωθημένα μου με την πολιτική ηγεσία του τόπου μου καταστρέφοντας ή διαλύοντας τον οποιονδήποτε –νόμιμο-επενδυτή.
( ανάλογη ένσταση από γνωστό μου ιδιοκτήτη υπήρχε και στην περίπτωση του κάμπινγκ στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής προ 30 ετίας, με τις απαλλοτριώσεις στα παραθαλάσσια φιλέτα όλης της Ελλάδος που έκανε εκείνη την εποχή ο ΕΟΤ , η οποία εκδικάστηκε και τελεσφόρησε υπέρ του πριν από 4-5 χρόνια με αποτέλεσμα να του δοθούν κάποια στρέμματα σε διπλανή περιοχή).
Κατά τα άλλα δεν ξέρω την περιοχή και οφείλω να δεχτώ την άποψη της κοινής γνώμης του τόπου.
Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκφράσω έκπληξη ή αποτροπιασμό για την κλίμακα του έργου μιας και έχει σπάσει η χολή μου από τέτοια.
Πάντως από στατικής πλευράς μια χαρά τα βλέπω 🙂
Από άποψη ασφάλειας( ξέφραγο αμπέλι στην καλύτερη) στην κατασκευή όμως είναι άστα να πάνε!
( καλά ,ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο φτιάχνουν τον ξυλότυπο εκεί χάμου?)
Τώρα για την αρχιτεκτονική άποψη του σχεδιαστή δεν μπορώ να πω τίποτες μιας και αυτοί ( οι αρχιτέκτονες) είναι και λίγο βαρεμένοι γενικά!
Οι επενδύσεις σε όψεις και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα μπορεί να σε εκπλήξουν , γι αυτό μην βιάζεσαι να βγάλεις τα όποια συμπεράσματα.
Αυτά που γράφω δεν έχουν να κάνουν με το πολιτικό σκέλος των ΠΟΤΑ το οποίο και αποτελεί τον κυρίαρχο φαντάζομαι προβληματισμό αυτού του ποστ.
3 Αυγούστου, 2008 στις 11:09 μμ
Παπούλης
Πάντως από υψόμετρο 5 μιλίων φαίνεται καθαρά
Άλα ανάπτυξη καπετάνιο…
3 Αυγούστου, 2008 στις 11:13 μμ
Πάνος
«Ελπίζω να με καταλαβαίνεις»
Απολύτως!
3 Αυγούστου, 2008 στις 11:44 μμ
delta-kapa
Το Πεταλίδι είπες;
Για ρίξε μια ματιά εδώ να χαρούν τα μάτια σου όμως πισίνες. Το μέγεθος και η έκταση αυτών που φαίνονται στις φωτογραφίες σου φαίνεται να μη ξεπερνιέται.
Το μεγάλο δίπλα στη θάλασσα είναι του «Κύπριου» λέει. Τα μικρά πάνω στο λόφο με τις πισινούλες και ‘γώ τώρα τα είδα. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι φωτογραφίες του Google-Maps δεν είναι οι πιο πρόσφατες.
Όσο για τα του Ρωμανού, από άποψη αρχιτεκτονικής όντως μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Αλλά δεν μου φαίνεται απαραίτητα ότι πάει και στο χειρότερο. Το ζήτημα είναι ότι το χειρότερο μπορεί να συμβεί ακόμη και με καλή διάθεση στην αρχιτεκτονική. Αρκεί το μέγεθος της οικιστικής πρόθεσης και φυσικά η χρήση του για να αναιρέσει και τις καλύτερες αρχιτεκτονικές αρετές. Από την άλλη να ξέρουμε ότι υπάρχει και πολύ-πολύ χειρότερο. Φανταστείτε την ίδια οικοδομική πρόθεση με 6όροφα και 7όροφα. Δεν κάνω πλάκα, κάτι τέτοια γίνονται στην Ισπανία. Το ζητούμενο όμως είναι πράγματι, όχι να μην φτάσουμε εκεί αλλά να τιθασεύσουμε κι αυτό που γίνεται. Άλλο τρόπο που να μη βασίζεται στην ευαισθησία των ντόπιων για το τοπίο και τον τόπο τους δεν μπορώ να φανταστώ.
3 Αυγούστου, 2008 στις 11:56 μμ
Πάνος
δ-κ,
καμιά σχέση: αυτό που γίνεται στου Ρωμανού είναι πολλαπλάσιο!
Σκέψου ότι σε Ρωμανού και Γιάλοβα προβλέπονται 400 πισίνες – εκ των οποίων οι μισές …ιδιωτικές, ανά «δωμάτιο»!
Συν τρία γήπεδα γκολφ.
4 Αυγούστου, 2008 στις 1:08 πμ
delta-kapa
Αυτό με τις πισίνες δίπλα στη θάλασσα μπορεί να μου το εξηγήσει κάποιος; Δεν μπορώ να καταλάβω την ανάγκη τους.
4 Αυγούστου, 2008 στις 1:13 πμ
Πάνος
Χρησιμεύουν (στους νεόπλουτους) για να κομπλάρει το πέλαγος!
4 Αυγούστου, 2008 στις 7:02 πμ
Satanas & ΧΑΡΟΣ ΕΠΕ
Η «αναγκη τους» ειναι οτι με τις πισινες οι τουριστες θα παραμενουν εντος οριων -απομονωμενοι απολυτως απο το περιβαλλον και φυσικα αφηνοντας και την τελευταια πενταρα εντος resort. 😈
Η φιλοσοφια αυτων των εγκαταστασεων ειναι οτι παρεχουν τα παντα χωρις να χρειαζεται ο φιλοξενουμενος να βγαινει απο αυτες.
4 Αυγούστου, 2008 στις 7:06 πμ
Satanas & ΧΑΡΟΣ ΕΠΕ
Οτι και να γινει για να καλλωπιστει αυτο το τερας, παντα θα ειναι προσβολη στην ιδανικη ομορφια – μετρο, καθαροτητα γραμμων, χρωμα, της παραλιας του Ρωμανου…
4 Αυγούστου, 2008 στις 9:09 πμ
kapetanios
Οι πισίνες δεν έχουν να κάνουν με τον νεοπλουτισμό( που ούτως ή άλλως διακατέχει αυτήν την μερίδα ανθρώπων)
Αποτελούν πάγια απαίτηση των Ευρωπαίων-και όχι μόνο- τουριστών εδώ και 30 χρόνια οι οποίοι βεβαίως την χρησιμοποιούν στις χώρες τους από παιδιά.
Σε συζητήσεις μαζί τους για το θέμα αυτό είναι να τραβάς τα μαλλιά σου!!!
Για τα μεγάλα δε διεθνή τουριστικά γραφεία ( Johnson κλπ)η ύπαρξη πισίνας είναι εκ των ων ουκ άνευ !
Μια ματιά στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις των δημοφιλέστερων προορισμών ανά τον κόσμο θα σας πείσει.
( εγώ την αποφεύγω έως τώρα , χάνοντας αρκετά πρακτορεία , αλλά εάν θελήσω ποτέ να «αναβαπτιστώ» δεν θα την αποφύγω με τίποτα!)
Και κάτι ακόμη τελευταίο
ΔΕΝ μπορούμε να αξιώσουμε από μια τοπική κοινωνία ( απ την οποία εμείς έχουμε επιλέξει να φύγουμε για να απολαύσουμε τα καλά ή κακά της πόλης και δη της Θεσ/νκης ή της Αθήνας) να μείνει στην εποχή των σπηλαίων για να έχουμε εμείς να γουστάρουμε όταν μας καπνίσει .
Ωραία είναι δεν λέω αλλά μέχρις εκεί.
Αυτοί έχουν τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο στον τόπο τους και στις ζωές τους.
Και εν πάσει περιπτώσει εάν θέλουμε «ιδανική ομορφιά – μέτρο, καθαρότητα γραμμών, χρώμα» κλπ
ας πάρουμε ένα, έστω και μικρό, φουσκωτό σκάφος 🙂
Έτσι και το κέφι μας θα κάνουμε ( εκατοντάδες μίλλια ακτογραμμών παραμένουν «παρθένα» λόγω περιορισμένης δυνατότητας πρόσβασης) αλλά και θα τονώνουμε την Ελληνική οικονομία.
Εκτός εάν είμαστε απ αυτούς που απ την μια θέλουν το «φυσικό»[1] περιβάλλον αλλά απ την άλλη θέλουν και να την βγάζουν στην αμάκα .
[1]
Όπου φυσικό περιβάλλον σε αμμώδεις ακτογραμμές ,και δη στο Αιγαίο, εννοούμε μια ακτή που λόγω της μορφολογίας της και ανάλογα με τον προσανατολισμό της στους επικρατούντες ανέμους, είναι γεμάτη από φύκια, κορμούς δέντρων κλπ.
4 Αυγούστου, 2008 στις 2:10 μμ
Satanas & ΧΑΡΟΣ ΕΠΕ
H «τοπικη κοινωνια» απλα φαντασιωνεται οτι θα παρει ενα κομματι απο την λεγομενη αναπτυξη μεσω ΠΟΤΑ. Δεν το βλεπω-το πολυ πολυ να προμηθευσει τις καθαριστριες-αλλα μαλλον αλλοδαπες θα ειναι.
Δεν νομιζω οτι η τουριστικη αναπτυξη μιας περιοχης περναει αναγκαστικα μεσα απο τερατωδη resort. Eχει κι αλλες επιλογες με λυσεις ποιο ανοικτες στην τοπικη κοινωνια, που αν και παρατημενη δεν ειναι ακριβως στην εποχη των σπηλαιων. Παντως συμφωνω οτι οι πισινες θα ηταν αναγκαιες ακομα και σε ποιο ηπιες αποπειρες για εγκαταστασεις που να τραβανε τουριστες ποιοτητας. Το συγκεκριμενο αριθμο ομως δεν τον αντεχει η περιοχη. Οπως δεν αντεχει και η αισθητικη το ογκωδες αυτο «πραμα» στου Ρωμανου. Ειναι προσβολη για το ματι.
5 Αυγούστου, 2008 στις 11:10 πμ
σχολιαστης
H «τοπική κοινωνία» δεν έχει ερωτηθεί.
Σχεδόν όλοι όσοι ρώτησα, είχαν μεγάλες επιφυλάξεις και ανησυχίες. Ανησυχούν για το νερό, και έχουν καταλάβει ότι η επένδυση θα μαζεύει το χρήμα, χωρίς κέρδος για την περιοχή.
Δυο αναφορές που δείχνουν το μέγεθος της αυθαιρεσίας.
1. Με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Πύλου, εκχωρείται στην ΠΟΤΑ, το ποτάμι, 2 χιλιόμετρα πριν καταλήξει στη θάλασσα. Επειδή υπάρχουν ιδιοκτησίες μετά την εκμετάλλευση, τους υποσχέθηκαν ότι θα τους δίνουν το «νερό που χρειάζονται» και δεσμεύθηκαν για συγκεκριμένη παροχή, κλάσμα της φυσικής παροχής.
2. Ο δρόμος μετά την έξοδο απο την Πύλο, στο «μηδέν», που οδηγούσε προς τη Γιάλοβα, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ και στη θέση του ο Καπετάνιος φτιάχνει άλλο δρόμο που κάνει το δρομολόγιο Πύλος-Γιάλοβα, 1.5 χιλιόμετρο μακρύτερο.
Απ’ ότι είδα ελάχιστοι ξέρουν λεπτομέρειες για την απόφαση του ΣΕ
Γενικά λές, γειά σου Ελλάδα με τα ωραία σου.
5 Αυγούστου, 2008 στις 11:39 πμ
Πάνος
Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι καταστρέφεται / ακυρώνεται η προοπτική μιας ήπιας / αειφόρας ανάπτυξης για την περιοχή. Χάνεται για την επόμενη γενιά το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου, το μοναδικό του περιβάλλον.
Θεωρώ πολύ πιθανόν ότι η συγκεκριμένη φαραωνική επένδυση θα αποτύχει επιχειρηματικά και θα χρεοκοπήσει. Γιατί σε οποιαδήποτε στραβή κι αν τύχει (μια νέα 11/9, μια οικονομική κρίση κλπ) δεν θα έχει την παραμικρή ευελιξία / δυνατότητα προσαρμογής: Αν, κάθε χρόνο, δεν έρχονται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ οι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες «υψηλού επιπέδου», θα καταλήξει στην ιδιοκτησία των Τραπεζών. Και θα πεθάνει άδοξα, όπως συνέβη με τους παλαιούς εκείνους βροντόσαυρους.
5 Αυγούστου, 2008 στις 12:01 μμ
nik.athenian
Μπορεί το νερό του ποταμού να χύνεται στη θάλασσα ανεκμετάλλευτο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκει στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο της παρούσας τετραετίας για να το παραχωρεί.
Ένα μικρό φράγμα λίγο ψηλότερα στη ροή που να συγκεντρώνει όχι το 100% αλλά το 40% έστω του όγκου νερού θα έλυνε ζωτικά προβλήματα υδροδότησης στην περιοχή.
Είναι απ’ όσο έχω ακούσει (αν βέβαια συμβαίνει αυτό που λέει ο σχολιαστής), η πρώτη φορά στον τόπο μας που το νερό ενός ποταμού θ’ ανήκει σε ιδιώτη.
Δηλαδή ο επενδυτής φιλοδοξεί να έχει μέσα στις εγκαταστάσεις από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο ανά πάσα στιγμή 4000 κεφάλια; Δηλαδή σε ετήσια βάση να έχει περί τις 12-16 χιλιάδες τουρίστες; Ίσως και παραπάνω με τις 3 διαφορετικές εγκαταστάσεις του.
Μα τότε γιατί του δίνουν υποστήριξη οι υπόλοιποι Μεσήνιοι, αφού θα στερηθούν εκείνοι μεγάλο μέρος των επισκεπτών αυτών;
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα τέτοιων μονάδων. Τα δύο-τρία πρώτα χρόνια που είναι καινούργιες μπορούν να λειτουργούν με μεγάλη πληρότητα. Μετά την πενταετία όμως χρειάζεται να πέφτουν συνέχεια λεφτά για την συντήρηση και ανακαίνιση. Τότε αρχίζει και η φάση της σταδιακής εγκατάλειψης.
Ας δούμε και τους παλιούς γίγαντες στη Ρόδο τύπου Καψή και τα γειτονικά του. Κάποτε ήταν μοδάτα, σήμερα η πληρότητά τους όλο και πέφτει και δεν τα προτιμούν ούτε τα μεσαία πορτοφόλια.
5 Αυγούστου, 2008 στις 1:00 μμ
kapetanios
Παίδες ( Πάνος+ nik )
Σαν πολύ τρέχετε ( για την βιωσιμότητα τέτοιων μονάδων)
Δύσκολη τέχνη το επιχειρείν την οποία ασφαλώς δεν την κατέχουν όλοι.
Μια σχετική ( η οποία θα εξασφαλίζει μια ικανοποιητική κερδοφορία) πληρότητα για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε μια «παρθένα(?)» περιοχή, που μονοπωλεί ένα προϊόν ( γκολφ), των +2000 κλινών είναι σχετικά εύκολη.
Ερώτηση:
Ποιους ακριβώς τουρίστες θα στερηθούν οι υπόλοιποι Μεσσήνιοι??!!
@Nik
Μάλλον έχεις λάθος ενημέρωση για τα της Ρόδου !( στην οποία παρεμπιπτόντως γίνεται ΚΑΙ γκολφ)
Ρίξε μια ματιά εδώ και τα ξαναλέμε.
Όσο για το «φράγμα» λίγο ψηλότερα , τι θέλεις τώρα?
Να γίνει το έλα να δεις ?
( με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τακτική των ΟΠ να καταγγέλλουν τα πάντα!)
@Πάνο
Ενδεχομένως το ποιο σημαντικό να είναι ότι «ακυρώνεται η προοπτική μιας ήπιας / αειφόρας ανάπτυξης για την περιοχή»
Τίποτε παραπάνω τίποτε λιγότερο.
5 Αυγούστου, 2008 στις 1:29 μμ
kapetanios
Τυπογραφικό λάθος!! γμτ
ξανά
@nik
Μάλλον έχεις λάθος ενημέρωση για τα της βιωσιμότητας των τουριστικών επενδύσεων
( το Ρόδος πάει στο γκολφ)
Ρίξε μια ματιά εδώ και τα ξαναλέμε.
( τουτέστιν έχει ΠΟΛΥ ψωμί η δουλειά)
5 Αυγούστου, 2008 στις 4:35 μμ
nik-athenian
Καπετάνιε δεν μιλώ γενικά για την προοπτική του τουρισμού στην Ελλάδα. Μιλώ για τα πολύ μεγάλα οικοδομήματα περασμένων δεκαετιών και τι όψη δείχνουν σήμερα.
Το παράδειγμα του 9όροφου Καψής της ρόδου δεν είναι τυχαίο. Το αρχικό link που έβαλες ήταν του 1998 και έλεγε ότι μια από τις απογόνους Καψή θα ανακαίνιζε το ξενοδοχείο. Ήταν βέβαια η εποχή που όλοι έβλεπαν μπροστά τους Ολυμπιακούς στην Ελλάδα και επιδοτήσεις που υπήρχαν για να φαγωθούν. Μόλις είχε αρχίσει να τρέχει ο «νλεος» αναπτυξιακός νόμος.
Τα χρόνια όμως πέρασαν και ειδικά το Καψής παρέμεινε ένας παλιάς μόδας γίγαντας. Πέρυσι μάλιστα τον Ιούλιο πουλήθηκε μη μπορώντας ν’ αντέξει άλλο. Φέτος στο μέσον της περιόδου (1η εβδομάδα Αυγούστου) κάνει ακόμα φτηνές προσφορές στα δωμάτιά του.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλου μεγέθους ξενοδοχείου είναι το Λούης στο Γεράνι Χανίων. Το πήρε κοψοχρονιά ο Λούης λόγω χρεών του προηγούμενου ιδιοκτήτη το δούλεψε 5-6 χρόνια με φθορές που συνεχώς μεγάλωναν και τώρα έτσι θλιβερό όπως καταντάει δεν ρίχνει ευρά για ανακαίνιση. Ζημιογόνο στον ισολογισμό του συζητείται ξανά η μεταπώλησή του.
Το περυσινό δημοσίευμα του 2007 του Πρες που επικαλείσαι, στάσου να δούμε αν δεν μείνει στα λόγια. Ένα χρόνο μετά, δεν έχουμε δει ακόμα κάτι από αυτά που λέει το Πρες, τουλάχιστον από Μαντωνανάκηδες, Δασκαλαντωνάκηδες και Στέγγους. Μου φαίνεται ότι μυρίστηκαν 4ο πακέτο.
Για την ιδιωτικοποίηση του νερού του ποταμού (αν είναι έτσι τα πράγματα), θα ήθελα να είχα την άποψή σου.
Για το πόσους τουρίστες θα χάσουν οι υπόλοιπες μεσηνιακές μονάδες από τον Κωνσταντακόπουλο, δεν γνωρίζω πως θα τιμολογήσει τα δωμάτιά του. Προφανώς θα χαθούν πελάτες από τις άλλες ξενοδοχειακές μονάδες που χρεώνουν τιμές παραπλήσιες με τις δικές του. Αν και γνωρίζω ότι το τράφικ της κίνησης των τουριστών δεν το καθορίζουν οι ξενοδόχοι αλλά οι τουρ οπερέιτορς με τους οποίους δουλεύουνε.
6 Αυγούστου, 2008 στις 12:00 πμ
kapetanios
nik
Η κουβέντα πάει να ανοίξει πολύ με τα τόσα θέματα που βγαίνουν στο τραπέζι, θέματα που δεν αφορούν και πολύ το παρόν ποστ.
Βέβαια και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σχόλια δεν προχωρούν την συζήτηση προς την σωστή κατεύθυνση μιας και πέρα από την όποια καταγγελία θα έπρεπε να συζητηθούν και κάποιες αντιπροτάσεις από τους μαχόμενους του έργου.
Εγώ προσωπικά δεν ανήκω ούτε στους μαχόμενους αλλά ούτε και στους υποστηριχτές του .
Παρ όλα αυτά να πω δυο κουβέντες.
Για την ιδιωτικοποίηση του νερού. ( προτιμώ να σταματήσω εδώ την διατύπωση και να μην την συνεχίσω ονομάζοντας το ποτάμι )
Στην αρχή του ποστ ειπώθηκε κάτι για 30-40 γεωτρήσεις .
Μετά κατέφθασε και το «ποτάμι»
Ας δούμε πρώτα με ποιον τρόπο τελικά προβλέπεται να υδροδοτηθεί ο οικισμός και μετά το αναλύουμε.
Με αν ,θα, ίσως και μπορεί δεν γίνεται κουβέντα και δεν θα θελα να πάρω θέση.
Πάντως κάθε τρόπος ( με δεδομένη την επένδυση άρα και την ανάγκη υδροδότησης ) έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.
Για τους «χαμένους» πελάτες.
Για την τοπική κοινωνία δεν υπάρχουν «χαμένοι» πελάτες την οποία ουδόλως ενδιαφέρει σε ποιανού ξενοδοχείο θα πάνε, αλλά το πόσο αυτοί( οι πελάτες) θα ενισχύσουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο την τοπική αγορά.
[παρεμπιπτόντως , επειδή πολλές φορές το έχω διαβάσει έως τώρα σε σχόλια, μέρος της τοπικής κοινωνίας και παράγοντας της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας-αγοράς αποτελούν ΚΑΙ οι «αλλοδαποί» ΚΑΙ οι οικονομικοί μετανάστες ΚΑΙ οι παλινοστούντες και γενικά όσοι ζουν και εργάζονται για λίγο ή για πολύ στην κάθε περιοχή. Έλεος! ]
Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο.
Η πληρότητα , η ποιότητα των πελατών και η κερδοφορία των τουριστικών μονάδων ,και δη μεγάλων, ελέγχονται ΑΠΟΛΥΤΑ από τους πράκτορες.
Η τουριστική βιομηχανία έχει αφεντάδες και μάλιστα λίγους!
Ας μην μπλέξουμε την συζήτηση με την πολιτική των «ζημιογόνων» ισολογισμών εταιριών που μετέχουν στην τουριστική αγορά.
ΚΑΙ σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι ισχύει και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα τέτοιου επιπέδου.
Οι εταιρίες πτωχεύουν μα οι επενδυτές πλουταίνουν 😉
Εκτός εάν πιστεύεις ότι ο Λούης ( τον αναφέρω γιατί είναι σχετικά πρόσφατες οι ταρζανιές του ) έγινε φτωχός με τα δεκάδες ξενοδοχεία που κατέχει.
Από εκεί και πέρα κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας μόνο προς το καλό της τοπικής κοινωνίας λειτουργεί. Δεν νομίζω να χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση αυτό.
Τα μεγάλα συγκροτήματα ήταν, είναι και θα είναι «στην μόδα»
όχι βέβαια από άποψη γούστου ή καλαισθησίας αλλά από την άποψη της κερδοφορίας και της επίτευξης σημαντικού τζίρου.
Και όπως ξέρεις ζούμε σε μια εποχή που το κέρδος επιτυγχάνεται όχι τόσο από την τιμή μονάδος ενός προϊόντος αλλά από τον αυξημένο κύκλο εργασιών. Αυτή λοιπόν η λογική δεν θα μπορούσε να διαφέρει και στην τουριστική αγορά.
Πίστεψε με.
Τα Megaσυγκροτήματα είναι μονόδρομος( για πάρα πολλούς λόγους ) στις μέρες που έρχονται και τα «ξενοδοχειάκια» τύπου Καψής που αναφέρεις θα ωχριούν μπροστά τους
το 4ο ΚΠΣ προβλέπει χρηματοδοτήσεις «5 αστέρων» 😉
Καληνύχτα σου
6 Αυγούστου, 2008 στις 3:25 πμ
Satanas & ΧΑΡΟΣ ΕΠΕ
[παρεμπιπτόντως , επειδή πολλές φορές το έχω διαβάσει έως τώρα σε σχόλια, μέρος της τοπικής κοινωνίας και παράγοντας της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας-αγοράς αποτελούν ΚΑΙ οι «αλλοδαποί» ΚΑΙ οι οικονομικοί μετανάστες ΚΑΙ οι παλινοστούντες και γενικά όσοι ζουν και εργάζονται για λίγο ή για πολύ στην κάθε περιοχή. Έλεος! ]
Εδω, ειμαι συμφωνος. Θα προτιμουσα ομως δουλεια για τους ντοπιους – και τους ηδη υπαρχοντες αλλοδαπους της περιοχης.
6 Αυγούστου, 2008 στις 7:33 πμ
kapetanios
Η ( sataniki ) τοποθέτηση σου κατ αρχήν μπορεί να ακούγεται σωστή (στην πλειοψειφία τους θα εξασφαλίσουν εργασία) αλλά αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Όπως επίσης πολλές παρερμηνείες μπορούν να υπάρξουν από τοποθετήσεις που λένε ( ειρωνικά και υποτιμητικά) ότι αυτοί που θα αποροφηθούν θα είναι κάτι ανειδίκευτοι εργάτες ( πάλι καλά που δεν τους ονοματίζουν ως Αλβανούς) κάτι ( Ρωσοπόντιες ) καθαρίστριες ,τίποτα ( Βουλγάρες) καμαριέρες , άντε και κάποιοι (βλάχοι, χαμηλού επιπέδου ) κηπουροί….
Άντε να μη χέσω καναν «Ελληναρά επιστήμονα» πρωί πρωί ( ακόμη δεν ήπια και τον καφέ μου)
Ευκαιρίας δοθείσης να σε πω και τούτο
Ακόμη και οι μετακινήσεις πολιτών-εργατικού δυναμικού (παλαιότερα συνέβαιναν κατά κόρον) δίνουν ζωή και βοηθούν στην ανάπτυξη ενός τόπου.
Τα παραδείγματα πολλά , ας μην αναλωθούμε σε αυτά.
Καλημέρα
6 Αυγούστου, 2008 στις 8:38 πμ
Πάνος
καπετάνιε,
καλημέρα, πιες το καφεδάκι σου… Δε φαντάζομαι να περιμένεις απαντήσεις σε θέματα που μόνος σου τα επινοείς και μόνος σου τα …κατατροπώνεις 😉
6 Αυγούστου, 2008 στις 9:25 πμ
kapetanios
Πάνο
Καλημέρα
α .
Πόσο πολύ σίγουρος είσαι ότι τα των παρενθέσεων ( γιατί για τα άλλα μάλλον θα σε πιάσω αδιάβαστο) είναι δικές μου επινοήσεις?
βου.
Βρε ας τα …κατατροπώνω εγώ , καλού κακού 😉 και εσυ μην απαντάς
6 Αυγούστου, 2008 στις 10:47 πμ
σχολιαστής
Οι 30, 40 γεωτρήσεις για το Ρωμανού, το ποτάμι για τη Γιάλοβα, τίποτα δεν είναι μπερδεμένο, εμείς μπερδευόμαστε με το μέγεθος της αυθαιρεσίας.
Αν κάποιος/κάποια έχει πρόσβαση στα πρακτικά του Δημ. Συμβ. Πύλου, για το θέμα του δρόμου και το θέμα απαλοτρίωσης του νερού του ποταμού Ξεριά, ας μας πληροφορήσει.
6 Αυγούστου, 2008 στις 10:55 πμ
σχολιαστής
http://www.eleftherianews.gr/openpdf.php?p_id=29
6 Αυγούστου, 2008 στις 11:03 πμ
Πάνος
σχολιαστή,
δώσε τη σωστή σελίδα – δεν έχω DSL εδώ και δε μπορώ να ψάξω. Εκτός αν …εννοείς κάτι – και το λινκ είναι το σωστό 😉
6 Αυγούστου, 2008 στις 12:37 μμ
Satanas & ΧΑΡΟΣ ΕΠΕ
Σιγουρα οι εξοδοι των εργαζομενων της ΠΟΤΑ οταν εχουν ρεπο θα ανεβασουν το εισοδημα των ντοπιων …για παραδειγμα τα τσιγαρα που τα βαζεις; (Αν τους αφηνουν να βγαινουν…Δεν θαχει κανα χωρο αναψυχης και γιαυτους στο resort;) 😈
6 Αυγούστου, 2008 στις 1:18 μμ
Πάνος
Προς το παρόν πηγαίνουν σε Πύλο – Γιάλοβα. Και δεν είναι παίξε γέλασε, μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους!
6 Αυγούστου, 2008 στις 3:49 μμ
kapetanios
Ψιτ
εσείς τα δυο
δεν το κατέχετε το θέμα ( τι σημαίνει για τον εκάστοτε τόπο επενδύσεις τέτοιας κλίμακας και πόσοι ντόπιοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα ) βλέπω και το γυρίσατε στις ατάκες αναμασώντας κάτι που ακούσατε ή διαβάσατε
Ευτυχώς να λέμε, απ την άλλη μεριά, γιατί θα χάναμε και λεφτά 😉
σχολιαστή
που είναι η σωστή σελίδα οέο?!
6 Αυγούστου, 2008 στις 4:33 μμ
Πάνος
Τι λες ρε γίγα(ντα)!
6 Αυγούστου, 2008 στις 4:50 μμ
kapetanios
Είπαμε
είναι αυτή η ρημάδα η απόσταση «από την θεωρεία στην πράξη» που λέγαμε…
Κατά τα άλλα ρε αξα ( είναι πιο εύηχο) ας περιμένουμε να δούμε από πιο νερό τελικά θα πάρουν εκεί κάτω
6 Αυγούστου, 2008 στις 5:40 μμ
Satanas & ΧΑΡΟΣ ΕΠΕ
Καπταιν, οι ‘εξυπναδες’ μας ειναι πρωτοτυπες ειτε επιτυχημενες ειτε μη -δεν αναμασαμε ποτε…αν και αιγοκεροι.
Οσο κρατανε οι κατασκευες θαχει δουλιτσα για τους ντοπιους-ντοπιους και τους ντοπιους -μετοικους φανταζομαι, μετα…Ποιος θα σωσει τον «ντοπιο -ντοπιο»…
Α, ωστε υπαρχει οντως τονωση της οικονομιας της Πυλου οταν παιρνουν τα ρεπα τους κατι ειναι κι αυτο…Ζητω ο καπτα-Βασιλης…(«Κοριτσια» εχουν …μετοικισει τελευταιως εις Πυλον;)
6 Αυγούστου, 2008 στις 5:41 μμ
Satanas & ΧΑΡΟΣ ΕΠΕ
Σορυ, …εις Πυλον;)=…εις Πυλον; )
7 Αυγούστου, 2008 στις 11:27 πμ
σχολιαστης
http://www.eleftherianews.gr
Η τοπική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καλαμάτας.
Aν δείτε την έκδοση 4 Αυγούστου 2008, σελ. 29, θα διαβάσετε την επιστολή με τίτλο «Ο Αλέξης, η ΠΟΤΑ και η νομιμότητα»
7 Αυγούστου, 2008 στις 12:05 μμ
Πάνος
Η σελ. 29 βγάζει μικρές αγγελίες.
7 Αυγούστου, 2008 στις 1:40 μμ
bioannis
Στη σελίδα 4, υπάρχει ντιρεκτίβα του Δημάρχουν που απειλεί με 250-500 ευρώ πρόστιμο σε όποιον επιδίδεται σε άλλη χρήση του νερού, εκτός αυτής για την ικανοποίηση των οικιακών αναγκών.
Ισχύει και για τις πισίνες, τα γκαζόν και τα γκόλφ του καπετάνιου ;
Ποιός μίλησε για αποικιοκρατικές συνθήκες επένδυσης του «καπετάνιου» στην Πύλο ;
Ρε συ Πάνο ακόμα δεν φωτογράφησες τις 30-40 γεωτρήσεις που εξαντλούν τα αποθέματα του νερού για την επένδυση του «καπετάνιου» ; Το αίτημα του «άλλου του καπετάνιου» πρέπει να το ικανοποίησουμε. Λίγο «ακτιβισμό» ακόμη και θα τον πείσουμε. 😆 Πούναι οι γεωτρήσεις οεο ; μόνο στην Κορώνεια κάνουν γεωτρήσεις. Όλα τα άλλα είναι καταστροφολογία των Οικολόγων… ου να μου χαθούνε !
Τώρα βέβαια ο ίδιος άνθρωπος (ο άλλος καπετάνιος, εδώ) … δεν μπορώ να μην του το αναγνωρίσω: Αντιμετωπίζει το θέμα με ολύμπια ψυχραιμία:
«ας περιμένουμε να δούμε από πιο νερό τελικά θα πάρουν εκεί κάτω» … Σωστός !!!
Εξ’ άλλου το νερό στην περιοχή είναι άφθονο, γιατί να τσακωνόμαστε ; (‘οπως κάνουν στην Πύλο … δες πάλι σελ. 4).
7 Αυγούστου, 2008 στις 1:49 μμ
bioannis
Από την ίδια εφημερίδα (σελίδα 11):
“Ντου” με αλυσοπρίονο για τη διακοπή νερού
Ντου με αλυσοπρίονο, κόσα και άλλα εργαλεία έκανε πριν από λίγες ημέρες εξαγριωμένος αγρότης στο Δημαρχείο που ανήκει η περιοχή του. Τώρα αν κατάφερε να το κάνει… καλοκαιρινό δεν γνωρίζουμε, καθώς ουδείς επιθυμεί να μιλήσει. “Μήλον της έριδος” το νερό: Κατά πως μας είπαν συγχωριανοί του, ο δράστης της επίθεσης είχε κάτι χρόνια να πληρώσει το λογαριασμό κάτι που έγινε αντιληπτό από το δήμο. Ο οποίος, ως μέτρο πίεσης, πήγε και έκοψε το νερό. Οταν αυτό έγινε γνωστό προκάλεσε έκρηξη, ο άνθρωπος εξοπλίστηκε σαν αστακός με τα εργαλεία του και πήγε να ζητήσει εξηγήσεις. Ακολούθησαν μηνύσεις και η υπόθεση πέρασε στα χέρια των ανακριτικών αρχών. Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού η…υπερβολή κανένας εκ των εμπλεκομένων δεν θέλει να ξεκαθαρίσει. Ο αστυνομικός διευθυντής παραπέμπει στο δήμαρχο λέγοντας ότι ζήτησε να μην πάρει διαστάσεις το θέμα. Ο δήμαρχος, αντιθέτως, απαντά ότι η διαδικασία είναι στην προανάκριση και δεν θέλει να πει τίποτε για το περιστατικό. Κατά τα άλλα η περιοχή βουίζει και η υπόθεση έχει ενδιαφέρον καθώς το νερό είναι είδος εν ανεπαρκεία και ουκ ολίγοι… κρατούν αντίσταση άλλοτε στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τους λογαριασμούς και άλλοτε με… υδραυλικό… μπάι πας στους μετρητές. Και να σκεφθείτε ότι το χωριό τον παλιό καλό καιρό είχε… νερό ποτάμι.
7 Αυγούστου, 2008 στις 10:35 μμ
Philip Dragoumis
Αυτή η υπόθεση , το τεράστιο μέγεθός της , ο μαφιόζικος τρόπος εκτέλεσής του έργου, μου θυμίζει δύο τεράστια, εκτός κλίμακας, ξενοδοχειακά συγκροτήματα που έγιναν επι χούντας στην Αίγινα. Σήμερα , και τα δύο είναι κλειστά, ερείπια, τόποι κατοικίας ποντικιών, φαντάσματα ενός κτηνώδους τουριστικού οράματος που δεν έγινε ποτέ. Πως ξέρουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο κι εδώ, σε μερικά χρόνια; Οι φωτογραφίες στην καλύβα σου Πάνο είναι αποκρουστικές. Όπως σωστά λες, από πού να το φωτογραφήσει κανείς να φανεί ολόκληρο.
Από την άλλη, διάβασα πρόσφατα στο international real estate του Herald Tribune, δηλώσεις του Σουφλιά : Αγοράστε γή στην Ελλάδα κύριοι, εμείς δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τις ακτές μας η Ισπανίας.
Μα μπορούμε να έχουμε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη?
πρόκειται για το απόλυτο ξεπούλημα των πάντων στη χώρα μας από κάποιους που έτυχε τώρα να έχουν εξουσία.
Τουρισμός στην Ελλάδα:
* Είναι πλέον πιό επικίνδυνη απ΄όσο νομιζαν οι τουρίστες , τώρα το ξέρουν, μετά το φονικό στην Μύκονο
* Είναι πολύ ακριβή και αισχροκερδής
* Τα ατυχήματα πληθαίνουν ( απο βυθισμένα καράβια μέχρι αναθυμιάσεις που σκοτώνουν παιδιά σε ξενοδοχεία
* Σκούπίδια σε κάθε παραλία
* Οι φωτιές, επικύνδυνες ακόμη και για ανθρώπους έχουν ήδη δημιουργήσει κακή φήμη.
Κατα συνέπεια οι πιθανότητες να μείνουν φαντάσματα είναι σοβαρές.
7 Αυγούστου, 2008 στις 10:59 μμ
nik.athenian
Παρατηρώ ότι αρχίζει να αναπτύσσεται μια τάση εγγραφής στα παπ**ια ορισμένων επιχειρηματιών, των δικαστικών αποφάσεων που δεν τους αρέσουν.
Εκτός από την ΠΟΤΑ Ρωμανού που συζητάμε εδώ, ο ΣΚΑΪ και στην ιστοσελίδα του και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ασχολείται συνέχεια με τα νταμάρια Μαρκόπουλου Αττικής, που παρά την έκδοση και δικαστικών και υπουργικών αποφάσεων για κλείσιμο, εξακολουθούν να λειτουργούν. Στην περίπτωση αυτή δεν εμφανίζεται κανένας ως αρμόδιος εκτελεστής των αποφάσεων.
Πάντων ανθρώπων μέτρο, χρήμα.
8 Αυγούστου, 2008 στις 3:33 πμ
Αντώνης
Αν ήταν μόνο αυτή η τάση εγγραφής στα paparia νικαθίνιαν, θα υπήρχε μια κάποια ελπίς. Θά’ ταν οι κακοί από κει οι καλοί από δω. Όταν αρχίζει να εμφανίζεται τάση να χρειάζονται δύο χρόνια για εκδίκαση ασφαλιστικών ή τάση πάρα πολύ προσεκτικής καθαρογραφής (να τους στείλουμε καμμιά γομολάστιχα ρε παίδες) σε ανώτατο δικαστήριο της χώρας, παρατηρείς επίσης και την αύξηση ογδόντα τοις εκατό να δίνεται ανερυθριάστως ευθύς αμέσως του μιζοσκανδάλου στην αναξιοπαθούσα σχετική επαγγελματική τάξη, αρχίζει και η τάση να σου κόβονται τα πόδια. Δικαιολογίες υπάρχουν άπειρες, αλλά νομίζω ότι σε τέτοιο χάλι δεν είχε φτάσει ποτέ η χώρα.
8 Αυγούστου, 2008 στις 7:33 πμ
Πάνος
Σωστά, Αντώνη: Αν σε πηδήξει κι ο κατής, που θα πάς το δίκιο σου να βρεις;
Υπενθυμίζω ότι στην περίπτωση του διαδρόμου 10/28 (για τον οποίο σας έχω ζαλίσει 3 χρόνια τώρα…) η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ έλαβε 5 αναβολές – ίσως συζητηθεί τον Οκτώβρη που μας έρχεται. Μόνο που τώρα πια είναι αργά – με αυτή τη μεθόδευση το έργο ήδη προχώρησε σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατο (για ένα κράτος -οπερέτα, σαν το δικό μας) να το σταματήσεις τώρα (και να ξηλώσεις ό,τι έχει γίνει) ενώ η συζήτηση στο ΣτΕ εκκρεμεί από το φθινόπωρο του 2005.
Με τις υγείες μας!
8 Αυγούστου, 2008 στις 9:45 πμ
nik.athenian
Αααχ, μου δώσατε μια ανάσα αισιοδοξίας πρωινιάτικα.
8 Αυγούστου, 2008 στις 11:26 πμ
σχολιαστής
Ιδιωτικές πισίνες
Ιδιωτικοί δρόμοι
Ιδιωτικά ποτάμια
Ιδιωτικές παραλίες
Ιδιωτικές επαρχίες και ιδιωτικοί νομοί (βιλαέτια )
Οι εκλεγμένοι στέκονται σούζα
Ιδιωτική πρωτοβουλία με κρατική αρωγή
8 Αυγούστου, 2008 στις 11:30 πμ
bioannis
Όπου δεν υπάρχει δικαιοσύνη, αναπτύσσεται ελεύθερα το υπόστρωμα για μεγαλύτερες αδικίες και βεβαίως μεγάλες πιέσεις για αυτοδικία. Μπορεί να μην συμφωνώ με την «αυτοδικία», αλλά μια πολυπληθής ομάδα πολιτών που θα πάει με ένα μάτσο χαρτιά παρανομιών και δικαστικών αποφάσεων στα χέρια, και όχι μόνο θα απαιτήσει το κλείσιμο, αλλά θα υλοποιήσει το κλείσιμο του Λατομείου στα νταμάρια Μαρκόπουλου … τι μπορεί να πάθει ;
Όταν η ίδια η «πολιτεία» πριμοδοτεί το δίκιο του δυνατότερου (πλουσιότερου κ.λ.π) ας αποδεχτεί την υλοποίηση της «νονιμότητας» από τους πολίτες. Όταν πρόκειται δε, για «αγανακτισμένους πολίτες» απέναντι σε ασύδοτους και απατεώνες που απομυζούν κοινωνικό και φυσικό κεφάλαιο … τότε εύλογα και εύκολα μπορούμε να διεκδικήσουμε μια θέση ανάμεσα στα κράτη «μπανάνες». Αν δε, αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την απόσταση νόμων και υλοποίησης των νόμων … τότε μπορεί να πάρουμε και την κούπα του πρώτου ανάμεσα στα κράτη «μπανάνες».
Για να μην παρεξηγηθούμε δεν υποστηρίζω να πάρουμε το «δίκιο στα χέρια μας», δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη και λοιπά. Το δίκιο είναι δίκαιο για όλους και όχι για μερικούς. Αλλά αν για παράδειγμα στη χώρα μας αναπτυχθεί ένα κίνημα «αυτοδικίας», δεν θα φταίει αυτή ακριβώς η απαράδεκτη κατάσταση «αγοράζω νόμους και δικαιοσύνη» ; Ή μήπως αυτό αποζητούν ; Να κατασκευάσουν οικο-τρομοκράτες για να εγκαταστήσουν τον οικο-φασισμό τους ;
Και ο χώρος της δικαιοσύνης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Γιατί, λέει, η εφαρμογή των νόμων είναι υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας … καλά, αυτή πέθανε νωρίς.
24 Αυγούστου, 2008 στις 10:59 πμ
imwrong
Πάντως, επειδή είστε όλο γκρίνια, πάρτε και την εναλλακτική, εκεί κοντά σας, στο Παλιούρι: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100020_23/08/2008_282104
27 Αυγούστου, 2008 στις 12:51 μμ
σχολιαστής
Για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει, το αποτέλεσμα θυμίζει Τσαουσέσκου και σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Και να πεις ότι δεν είχαν διαθέσιμα οικόπεδα. 😆
27 Αυγούστου, 2008 στις 3:43 μμ
A
στου Ρωμανου την ΠΟΤΑ, οσο θελεις βρόντα!!!!
30 Αυγούστου, 2008 στις 12:58 μμ
Β
στης Πυλου την ΠΟΤΑ?τι κανεις?
Μαλλον δεν πρεπει να φτιαχτει πορτα..
27 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:35 μμ
Εννέα ερωτήσεις για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] https://panosz.wordpress.com/2008/08/05/gialova-11/ […]