Το γνωστό ελληνικό μπάχαλο επικρατεί απολύτως στο τόσο σημαντικό θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Τόσο οι ανεμογεννήτριες

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=24.08.2008,id=63199272

όσο και τα φωτοβολταϊκά

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=24.08.2008,id=79471016

προγραμματίστηκαν και υλοποιούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε δημιουργείται η υπόνοια πως χορηγός του όλου προγράμματος είναι τα «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ».

Φαίνεται παράλογο να σχεδιάζονται «αιολικά πάρκα» με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε μικρά νησιά των Κυκλάδων. Μοιάζει τρελό η γραφειοκρατία  να απαγορεύει ουσιαστικά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ιδιωτικές κατοικίες.

Αυτό που πάει στραβά, και στη  μία και στην άλλη περίπτωση, είναι η βουλιμική διάθεση για επιχειρηματική εκμετάλλευση των ΑΠΕ (με την ευλογία της πολιτείας) και η πλήρης απουσία της έννοιας «τοπικότητα» σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς.

Το πράγμα έχει ξεκινήσει πολύ, μα πολύ, στραβά. Όχι γιατί έλειψαν οι περισσότερο ορθολογικές προτάσεις (αναφέρω ενδεικτικά όσα έχει προτείνει ο Στ. Μάνος) αλλά γιατί, για μια ακόμα φορά, επικράτησε το αχτύπητο δίδυμο ελληνικό κράτος + ελληνικός καπιταλισμός.

Αλλά το θέμα των ΑΠΕ είναι ΤΟ στοίχημα για το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να το δούμε πολύ πιο σοβαρά και, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, από μηδενική βάση. Αν συνεχίσουμε πάνω στα ήδη ισχύοντα, βράσε όρυζαν!