Μια δυσάρεστη έκπληξη με περίμενε στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Νότο: παρατήρησα ότι μπροστά σε όλες τις εκκλησίες του Μωριά και της Ρούμελης (στους νομούς που διέσχισα – επιφυλάσσομαι για την Αττική)  κυματίζει η σημαία με το δικέφαλο αετό, σηματοδοτώντας τη νέα σχέση της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Μόνο που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για μια καραμπινάτη και προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας. Το Πατριαρχείο αφόρισε την Επανάσταση του ’21 και τους αγωνιστές της – οι Μωραΐτες και οι Ρουμελιώτες δημιούργησαν το πρώτο νεο-ελληνικό κράτος παρά και ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα της Μητέρας Εκκλησίας.

Γι’ αυτό ισχύει πάντοτε η απάντηση που έδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Εξαρχία του Πατριαρχείου που τον επισκέφτηκε ως Κυβερνήτη και είχε το θράσος να του ανακοινώσει ότι η Μητέρα Εκκλησία συγχωρεί τους …αφορισμένους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα επανενταχθούν στους κόλπους της, θα ξαναδίνουν τις εισφορές τους σε αυτήν κλπ.

Ο Κυβερνήτης, διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα, απάντησε τότε: να μένει το βύσσινο!

Εκατόν ογδόντα χρόνια μετά, το Πατριαρχείο δικαιώθηκε, χωρίς να ακουστεί η παραμικρή αυτοκριτική, χωρίς μια «συγνώμη», στα μουλωχτά. Αναρωτιέμαι ποιοι @#$%^&* πήραν αυτή την απόφαση. Αντί να γίνουν οι Νέες Χώρες …κανονικές, έγιναν Νέες Χώρες ο Μωριάς και η Ρούμελη!

*

Η φωτογραφία είναι από το εκκλησάκι του κοιμητηρίου, στο Κάστρο της Κορώνης.

Advertisements