Με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» μοιράστηκε ένα DVD για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, παραγωγή του Τμήματος Προπαγάνδας (sic!) της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Δε θα ήθελα να κάνω κανένα ιδιαίτερο σχόλιο για την καθαρόαιμη ζντανοφική αισθητική της παραγωγής. Αυτή είναι θέμα γούστου – αν και, μεταξύ μας, πρέπει να είναι κανείς πολύ …σκληραγωγημένος για να την αντέξει. Αλλά στην ωριαία παραγωγή του Τμήματος Προπαγάνδας ακούγονται και βλέπονται κάποια  εξόχως ενδιαφέροντα πράγματα. Και ΔΕΝ ακούγονται κάποια άλλα. Ας δούμε μαζί μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά. Θυμηθείτε ότι όλα παρουσιάζονται σε τόνους εξόχως δραματικούς / ηρωικούς / αυτοθαυμαστικούς.

  • Για τη στάση του ΚΚΕ στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αναφέρεται η αντίδραση του ΚΚΕ στην επιλογή των «πολεμοκάπηλων». Δεν ακούγεται τίποτε για την επίδραση που είχε αυτή η αντίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Ούτε για την ταύτιση της πολιτικής του ΚΚΕ με την πολιτική της ΕΣΣΔ, η οποία ενίσχυσε πολιτικά και εξόπλισε τον Κεμάλ, στα πλαίσια προώθησης των κρατικών συμφερόντων της.
  • Η απώλεια της εξουσίας «από την αστική τάξη» στα 1944 αποδίδεται στα «λάθη» της Καζέρτας και του Λιβάνου. Δικαιώνεται έτσι αναδρομικά η καταδικασμένη τότε πολιτική του Άρη Βελουχιώτη. Αλλά δεν ακούγεται κουβέντα για την πολιτική αιτία που το ΕΑΜ (δηλ. το ΚΚΕ) υπέγραψε αυτές τις δύο συμφωνίες, που σήμερα καταδικάζει. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την απόλυτη πρόσδεσή του στα κρατικά συμφέροντα της ΕΣΣΔ.
  • Ο ΔΣΕ παρουσιάζεται ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΚΚΕ» Δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ΕΣΣΔ ουσιαστικά δεν  στήριξε τον ΔΣΕ, πάλι υπηρετώντας τα δικά της κρατικά συμφέροντα.
  • Απουσιάζει και η παραμικρή αυτοκριτική για το μερίδιο των ευθυνών που έχει το  ΚΚΕ στο ξέσπασμα του Εμφυλίου. Αποσιωπάται πλήρως η απαρχή του Εμφυλίου (1943) καθώς και οι φονικότατες μάχες του 1944, σε Πελοπόννησο και Μακεδονία. Λέγονται τερατώδη πράγματα για τα Δεκεμβριανά, όπως ότι πήραν μέρος 60.000 Άγγλοι! Δεν ακούγεται κουβέντα για τους ομήρους, τη δράση της ΟΠΛΑ και άλλες «επουσιώδεις» λεπτομέρειες.
  • Δικαιώνεται χωρίς επιφυλάξεις ο Στάλιν – ακούγεται κι ένα τραγούδι που τον υμνεί, στα Ρώσσικα.
  • Δικαιώνεται χωρίς επιφυλάξεις ο Ζαχαριάδης. Παρ΄ όλο που (φευγαλέα) το Τμήμα Προπαγάνδας δείχνει και τις εικόνες του Βελουχιώτη και του Πλουμπίδη. Παρ’ όλο που εμφανίζεται και η Ρούλα Κουκούλου, σύζυγος του Ζαχαριάδη, η οποία τον αποκήρυξε, ως «πρότυπο γυναίκας αγωνίστριας»
  • Η πλήρης κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού αποδίδεται στην «αντεπανάσταση» – κατά τα άλλα ο «υπαρκτός» ήταν μια χαρά.

Σταματάω εδώ, αν και υπάρχουν πολλά ακόμα αμφιλεγόμενα σημεία, που το Τμήμα Προπαγάνδας της ΚΕ προβάλει στο DVD: Η FYROM, η ΕΟΚ, ο ιστορικός ρόλος του προλεταριάτου, η 5η Ολομέλεια, το 13ο Συνέδριο κλπ.

Ορέα!