Πολύ ορέος ο καπιταλισμός. Στο ζόρι των μεγαλοτραπεζιτών – μεγαλοεπενδυτών, τον πιάνει μια …σοσιαλμανία και φορτώνει στους φορολογούμενους επιχειρηματίες, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενος κλπ το υπερμεγέθες φέσι. Στο ζόρι των τελευταίων (που προκαλούν, σε μεγάλο βαθμό, τα υπερκέρδη και η ασυδοσία των πρώτων) ο καπιταλισμός αποδεικνύεται ακοίμητος φρουρός της ιδεολογικής ορθοδοξίας, περί την οικονομία της αγοράς: κρατική παρέμβαση για να καλυφθεί το ζόρι των φορολογουμένων επιχειρηματιών, μισθωτών κλπ; Α πα πα!
Σε τι διαφέρει αυτή η πρακτική από το πολιτικό πρόγραμμα του Καραγκιόζη; Τα δικά τους δικά σου και τα δικά σου (που είναι σε μεγάλο ποσοστό δικά τους, κλεμμένα) δικά σου.
Θα μου πείτε, αυτά τα κάνουν οι Αμερικάνοι. Σωστά. Οι δικοί μας πολιτικοί απλά κρατάνε το φανάρι: 140 δολάρια το πετρέλαιο, 1,2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη. 100 δολάρια το πετρέλαιο, πάλι 1,2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη!
Ορέα, λέμε!
56 Σχόλια
Comments feed for this article
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:01 πμ
stelios
Πάνο, με μπερδεύεις.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:01 πμ
stelios
Και είμαι και από μόνος μου αρκετά μπερδεμένος.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:05 πμ
Πάνος
Αν σε μπερδεύω εγώ, ευχαρίστως να σε ξεμπερδέψω. Αν είσαι μπερδεμένος από μόνος σου, υπαρχουν άλλοι καλυβίστες, ειδικοί στο θέμα, πχ ο παπούλης 😉
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:20 πμ
stelios
Άσε, γιατί δεν είμαι σε φόρμα σήμερα. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:57 πμ
Σπύρος Ντόβας
Με όποιο δάσκαλο καθήσεις, τέτοιο καπιταλισμό θα μάθεις.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:03 μμ
Πάνος
Σπύρο,
που διδάσκουν τον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο; 😉
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:08 μμ
nik.athenian
Πέρα από τα δάνεια που θα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες και δεν είναι ακριβώς κρατικά λεφτά, έχουμε και τα αμιγώς κρατικά λεφτά που πάνε στην Φανή, στον Φρέντι, στην AIG και έπεται συνέχεια.
Αυτά χωρίς να χάσει κανένα στέλεχος των ιδρυμάτων αυτών που αμοίβονται με 240.000 δολαρίων ανά έτος το επίπεδο ζωής του.
Κι όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί ξανά θα τα πάρει πάλι ο ιδιωτικός τομέας για να συνεχίσει να κερδίζει χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψιν ότι κάποτε πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για να τους σώσουν.
Θα το δεχτεί άραγε το σχέδιο αυτό ο Ομπάμα;
Να θυμηθούμε πάντως ότι και σε μας ο συχωρεμένος ο Αντρέας είχε βάλει τον Αρσένη να αγοράσει το 1983 το Δημόσιο, όλες τις σάπιες προβληματικές επιχειρήσεις. Όσες από αυτές επέζησαν τις ξαναπήραν υγιείς κάποιοι ιδιώτες. Συνολικά όμως το δημόσιο μόνο ζημιές κατέγραψε από όλη αυτή τη διαδικασία.
Ας είναι καλά τα κορόιδα οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το μάρμαρο.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:15 μμ
σχολιαστής
«Θα το δεχτεί άραγε το σχέδιο αυτό ο Ομπάμα;»
Mα οι Δημοκρατικοί είναι πρωτεργάτες στα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο. Πριν ο Ρηγκαν διαλύσει τα πάντα, επι Κάρτερ είχαν μειωθεί σημαντικά οι φορολογικοί συντελεστές για το μεγάλο κεφάλαιο. Τα ίδια σκατά είναι, απλώς των δημοκρατικών θα είναι ζεστά.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:17 μμ
Σπύρος Ντόβας
Μα, ο καπιταλισμός ΕΙΝΑΙ η ακριβέστερη αποτύπωση του ανθρώπινου προσώπου που έχουμε σε πολιτικό σύστημα 🙂
Κατά τα άλλα, we are on the same side on that. Αν δεις το blog μου, πενθώ για τις εξελίξεις – και φρίττω να διαβάζω σήμερα ότι η Αμερικανική κυβέρνηση πιέζει και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης για λήψη ανάλογων μέτρων:
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/22/1566163.htm
Φονιάδες του καπιταλισμού, Αμερικάνοι!
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:17 μμ
Σπύρος Ντόβας
εννοούσα «οικονομικό σύστημα»
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 1:32 μμ
Παπούλης
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το Δυτικό κόσμο ….. είναι το εκτόπλασμα του J.M.Keynes
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 1:33 μμ
Παπούλης
Σπύρο
γλώττα λανθάνουσα …..
καλά έγραψες πολιτικό , γιατί το πρόβλημα δεν είναι στην οικονομία αλλά στη πολιτική της εκτίμηση
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 2:36 μμ
stelios
Σπύρο, δεν σκοτώνει κανείς τον καπιταλισμό, και ιδιαίτερα οι Αμερικάνοι (που ως γνωστόν είναι φονιάδες των λαών 🙂 ). Μόνος του ψοφάει. Το αμερικανικό κράτος απλώς προσπαθεί να τον σώσει.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 2:57 μμ
Green Soul
Ben Bernanke, the chairman of the Federal Reserve and Hank Paulson, the Goldman Sachs tycoon who became US Treasury secretary, have done more for socialism in the past seven days than anybody since Marx and Engels.
http://www.guardian.co.uk/business/2008/sep/19/wallstreet.economics
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 3:15 μμ
czubul
Το πρόβλημα δεν είναι στο δίλημα καπιταλισμός ή σοσιαλισμός, αλλά στο ρόλο του κράτους. Οσο δεχόμαστε ως αυθεντίες καλοπληρωμένους γραφειοκράτες δημόσιους υπάλληλους και πολιτικούς που κυβερνούν με μόνο κριτήριο το πόσο καλά «βγαίνουν» στην κάμερα, τους θεοποιούμε και περιμένουμε από αυτούς να μας λύσουν τα προβλήματα … καλά να πάθουμε! Ο δρόμος προς ένα καλύτερο κόσμο περνάει από την χειραφέτηση του πολίτη (ή καλύτερα της «κοινωνίας των πολιτών») απέναντι στο Κράτος και τη γραφειοκρατία του.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 6:28 μμ
viosakis
czubul,
Σε διαβαζω με προσοχη και βλεπω το οραμα σου/μας.
Μακαρι να σου/μας δοθει η ευκαιρια να το κανουμε και σε εργαστηριο.(εννοω μελετη/πειραμα/συμπερασμα).
Με εμπνεεις,συνεχισε…
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 6:30 μμ
viosakis
czubul,
Σε διαβαζω με προσοχη και βλεπω το οραμα σου/μας.
Μακαρι να σου/μας δοθει η ευκαιρια να το κανουμε και σε εργαστηριο.(εννοω μελετη/πειραμα/συμπερασμα).
Με εμπνεεις,συνεχισε…
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:27 μμ
nik-athenian
Από δημοκρατικούς γερουσιαστές ακούστηκαν σήμερα στην Ουάσιγκτον και κάποιες φωνές που δεν αφορούν μόνο τη διάσωση των μεγάλων εταιριών. Πρότειναν δηλαδή:
Τα 700δις δολάρια να μην πάνε μόνο στις προς διάσωση εταιρίες. Εξίσου σε κίνδυνο βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο και πάρα πολλά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων τους. Δίκαι θα ήταν να προσφερθεί και προς αυτούς ενίσχυση με αναχρηματοδότηση των δανείων και με εγγραφή υποθηκών χαμηλότερου ύψους.
Κάποιοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι εκτός από τους δεινόσαυρους πρέπει στην κιβωτό σωτηρίας να μπουν και τα μικρότερα θηλαστικά.
Ίσως για να μην εξαλειφθούν και δεν έχουμε ν’ αρμέγουμε στο μέλλον.
Ένα άλλο άξιο λόγου σημείο στο οποίο στάθηκαν οι δημοκρατικοί γερουσιαστές είναι η απαίτηση να μην επιβραβευθούν κιόλας τα στελέχη των γιγάντιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα βοηθηθούν. Να μη διατηρηθούν τα μεγάλα τους προνόμια και αμοιβές (αφού άλλωστε φάνηκαν ανίκανοι να προστατέψουν τα συμφέροντα των μετόχων τους), αλλά να εξαναγκαστούν να υπογράψουν συμβόλαια για πακέτα αμοιβών υποπολλαπλάσια των όσων διεκδικούν.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:29 μμ
czubul
φίλε viosaki
Η ιδέα του πειράματος με έχει απασχολήσει και εμένα. Πιστέυω ότι αν προκειται ναεφαρμοστεί ένα καινούργιο πολιτικό-οικονομικο σύστημα, αυτό δεν πρέπει να προκύψει σαν εφαρμογή από επάνω προς τα κάτω του σχεδίου μιας οποιασδήποτε «αυθεντίας» με πειραματόζωο την ανθρωπότητα. Πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε δυναμική «ζωντανή» προσωμοίωση και να διαμορφωθεί στην τελική του μορφή σπό την αλληλεπίδραση μιας κοινότητας χρηστών και σχεδιαστών.
Μάλιστα υπάρχει υπό διαμόρφωση ένα πολύ κατάλληλο εργαλείο, το project opensim http://opensimulator.org/wiki/Main_Page . Είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού που υλοποιεί ένα διαδικτυακό εικονικό κόσμο. Στην υπάρχουσα εμπορική μορφή που έχουν σήμερα τέτοιοι κόσμοι αναπτύσσονται κοινωνικές δομές και λειτουργικές οικονομίες. Ενας από τους στόχους της κοινότητας που αναπτύσσει αυτό το πρόγραμμα είναι και η πιθανή χρήση του για ακαδημαϊκή κοινωνιολογική μελέτη. Αξίζει να το παρακολουθούμε από κόντά…
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:33 μμ
nik-athenian
Η Ισπανία του Θαπατέρο που έχει πλεόνασμα, αν και δεν έχει έντονη κρίση στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, έχει όμως σημάδια ύφεσης της πραγματικής οικονομίας της, αποφάσισε να ρίξει στην αγορά μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της, υπό μορφή ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν την ύφεση.
Ο δικός μας Αλογοσκούφης κάνει ακριβώς το αντίθετο. Μη διαθέτοντας ίχνος πλεονάσματος, προσπαθεί να στραγγίσει ακόμα περισσότερο την αγορά συλλέγοντας ακόμη περισσότερους φόρους.
22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:47 μμ
Παπούλης
Nik
πάντα εύστοχος….
23 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:49 πμ
σχολιαστής
http://ioannou.files.wordpress.com/2008/09/kycf81ceb5ceb821-9-08kakes-pareesb.jpg?w=450&h=1802
23 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 4:04 μμ
viosakis
czubul,
πραγματικα ,σημερα η τεχνολογια δινει φανταστικα εργαλεια,
πως θα μπορουσαμε να το «στρωσουμε»το εργαστηριο,ωστε να δωσει αποτελεσματα?
Θα χρειασθουν χρηματα και ποσα?
και δυναμικο?Εργαζομενοι?
23 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 8:37 μμ
czubul
Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να ερθουμε σε επαφή με αυτούς που ήδη δουλεύουν πάνω στο project και να δούμε πως μπορούν να μας βοηθήσουν. Μια κοινότητα ανοιχτού λογισμικού βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά, αν ενδιαφερθούν τότε θα έχουμε μια υπολογίσιμη συνεισφορά.
23 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:50 μμ
viosakis
Να το προσπαθησουμε .Νομιζω, θα μπορεσουμε να εχουμε ερωτηματα και απαντησεις που θα ‘χτισουν’ ενα προωρο, κατα πολλους πειραμα, το οποιο οπως διαισθανομαι,μπορει να φερει εξαιρετικα συμπερασματα.
Αν και αλλοι Καλυβιστες εχουν ακολουθησει το σκεπτικο,ας συμμετασχουν.
Χρειαζομαστε την συμμετοχη σας για την περιγραφη/δραση των χαρακτηρων,και οχι μονο…
24 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 5:11 μμ
Green Soul
http://www.europeangreens.org/cms/default/dok/251/251001.european_greens_call_for_greater_regulat@en.htm
European Greens call for greater regulation of the financial markets: Current system of self-regulation of markets completely inadequate
The European Green Party today said that the current financial crisis shows that there is an urgent need for greater regulation of financial markets.
EGP Co-Spokesperson Ulrike Lunacek said: «The recent turbulence in the financial markets shows that the current financial system which relies mainly on self-regulation is completely inadequate and must be thoroughly overhauled. That is why we are extremely disappointed that European People’s Party and Liberal MEPs voted this week against crucial amendments proposed by the Greens/EFA group which would have made the Rasmussen Report much more ambitious and better able to tighten up the regulations so that the risk of future crises can be minimised. In particular, the Greens/EFA amendments called for an EU wide supervisory authority and an EU-wide system of registration and authorisation of management companies and fund managers, as well as for debt limits to be imposed on hedge funds.»
EGP Co-Spokesperson Philippe Lamberts continued: «There are two main lessons to be drawn from the current crisis. One, the once quasi-religious dogma that markets are the sole instrument that can be relied upon to bring wellbeing to our societies has been proven utterly wrong. Climate change and resource exhaustion were already results of gigantic market failures; now, on their own financial turf, the unregulated and unrestrained markets have achieved an unprecedented value destruction, hitting individual consumers and taxpayers, businesses, financial institutions and ultimately states. The second is that we can now see that governments can act with a great sense of urgency and mobilise the appropriate regulatory and financial means when they see something as a key priority. The fact that the United States of America, which has been at the forefront of market rule, will be spending close to one trillion U.S. dollars on the bail-out of the financial institutions, including what amounts to the nationalisation of a number of them, is mind-boggling to say the least. It is just this type of urgent action which is required to combat climate change and governments, including those in the EU, must do much more than they have so far been prepared to do if we are to avert the most disastrous impacts of climate change.»
24 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 5:33 μμ
π2
Επειδή καμιά φορά οι παλιές καραβάνες τα λένε πιο απλά και πιο επιγραμματικά:
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:17 πμ
zepos
Μερικές «ασυναρτησίες» .. από τον ΓΑΠ σε άρθρο του στην εφημερίδα » Κόσμος του Επενδυτή»..:
«Πίσω από το ιδεολόγημα της ελευθερίας των αγορών κρύφτηκαν οι πιο επικίνδυνες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Πίσω από το δόγμα της ελεύθερης αγοράς υποκρύπτεται ο ουσιαστικός στόχος της νεοσυντήρησης. Αυτός είναι η με κάθε τρόπο συγκέντρωση κέρδους-πλούτου και εξουσίας. Και η κυβέρνηση, αυτή των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ, θερίζει τις θύελλες της πολιτικής της.
Οι οργανισμοί αυτοί που χθες δογματικά προωθούσαν την λογική της κυριαρχίας της ελεύθερης -ή μάλλον- αχαλίνωτης αγοράς, σήμερα υποκριτικά απαιτούν την διάσωσή τους μέσα από την κρατική πια παρέμβαση. Τι σημαίνει; Μετανοούν; Υιοθετούν νέες πολιτικές; Κατάλαβαν τα λάθη τους; Πιστεύω πως όχι. Χωρίς αιδώ, αναζητούν την προστασία του κράτους για να προστατεύσουν τα προνόμιά τους. Οι χθεσινοί θιασώτες της άκρατης ελευθερίας των αγορών, γίνονται ακραίοι κρατιστές.
Κρατικοποιούν τις ζημιές και τα χρέη, αφού πρώτα έχουν ιδιωτικοποιήσει τα κέρδη…..»
Nεοσυντήρηση και διεθνής οικονομική κρίση
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:56 πμ
σχολιαστής
«Κρατικοποιούν τις ζημιές και τα χρέη, αφού πρώτα έχουν ιδιωτικοποιήσει τα κέρδη»
zepos, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει μια …διάλεξη επί του θέματος. 🙂
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:03 πμ
zepos
Μα έκανε….και έφαγαν τότε ψωμί πολλές οικογένειες για χρόνια ολόκληρα, που αλλοιώς θα ήταν στο δρόμο, από τότε..
Ναι μας χρέωσαν όλους…
Ναι κάπως ξεπληρώθηκαν από την τσέπη μας…
Ε.. και;
Καλύτερα να πληρώνουμε το κατι τι μας για μερικές χιλιάδες οικογένειες παρά να πληρώνουμε ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ μας τις συνεχόμενες ρεμούλες των κουμπάρων, των γραμματέων, των συζήγων,… κλπ…
Να μας πείτε εδώ ποιά και πόσα έθνη ΔΕΝ έχουν χρέη…
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:21 πμ
σχολιαστής
Γι’ αυτό μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει. Ετσι έχει βρεθεί κάστρο της Μεσσηνίας να έχει πάνω απο 70 μισθοδοτούμενους (απο την εποχή της Μελίνας άρχισε το κακό και όποιος ερχόταν έβαζε, να φάνε …ψωμί τόσοι άνθρωποι ). Οι οποίοι μη έχοντας αντικείμενο εισπράτουν το μισθό και ασχολούνται …με τις ελιές τους.
Αλλο, χρεώνομαι για παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν υπεραξία και άλλο κάνω τον άνετο με δανικά.
Μέτρα πόσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι τη δεκαετία του 70 και πόσοι τώρα. Πόσες σοβαρές χώρες έχουν αυτές τις στρατιές. Τι θα κάνει ο ΓΑΠ; 🙂
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:48 πμ
zepos
«Γι’ αυτό μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει»
OXI! Δεν είναι έτσι!
Ετσι θέλουν να είναι οι σημερινοί σωτήρες που ακόμη και σήμερα, μετά από 5 χρόνια «πειραμάτων στη κεφαλή του κασίδι» και έχοντας μπροστά τους την ανελέητη αποτυχία τους, ακόμη λένε οτι για όλα φταίνε τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ..
Η είσοδος στην ΟΝΕ δεν έγινε με ΧΑΛΙΑ οικονομία, ούτε ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 5%, (με παράλληλη εκρηκτική ανάπτυξη, σημείωσέτο!), ούτε φυσικά το χρέος ήταν όσο το ανέβασε η λογιστική τους.. για να αθετήσουν τα πολλά προεκλογικά ΘΑ…
Τώρα αν νομίζετε οτι ο ΓΑΠ είναι έτοιμος να ξανακάνει τα ίδια… εγώ μαζί σας!
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:26 πμ
Αντώνης
Οκ zepos, μπορούμε να διακρίνουμε την κυβερνησιμότητα από τον κυβερνητισμό…
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:34 πμ
zepos
Αντώνη… είμαι των … θετικών επιστημών.. Δεν «το έχω» το άγνωστο αντικείμενο που αναφέρεις..
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 11:57 πμ
σχολιαστής
zepos, στην ΟΝΕ μπήκανε κράτη με στρατιές αργόμισθων και κράτη με σοβαρή δημόσια διοίκηση.
Εχει δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ένα υπερτροφικό κράτος που εκτός απο τα έξοδα που έχει η μισθοδοσία του, κοστίζει πανάκριβα η γραφειοκρατία που παράγει.
Με απλά λόγια, σε μεγάλο βαθμό δανειζόμαστε για να πληρώνουμε το κόστος της γραφειοκρατίας, και μένουν ψίχουλα για παραγωγικές επενδύσεις.
Θέλω απο το ΠΑΣΟΚ προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει;
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:14 μμ
zepos
Υπάρχουν πράγματι πολλές Δ.Υ. με στρατιές αργόμισθων – όπως λες – που δυστυχώς ανατροφοδοτούνται συνεχώς από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι βέβαια και η αφόρητη πίεση των «ψηφοφόρων» για διορισμό τους ή των τέκνων τους, που πηγάζει από την αβεβαιότητα για εύρεση αξιοπρεπούς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από τη μια, αλλά και στα σχετικά «προνόμια» που εξασφάλισε με τα χρόνια ο συνδικαλισμός των δημοσίων, (σύνταξη καλή και πολύ νέοι, περίθαλψη καλή, μισθοί καλοί κλπ).
Όμως να μην παραβλέψουμε οτι στην πραγματικότητα οι «άεργοι» του δημοσίου συνωστίζονται σε υπηρεσίες που ΔΕΝ τους χρειάζονται, και παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλές άλλες υπηρεσίες που έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από υπαλλήλους, όπως η υγεία, οι δασικές υπηρεσίες κλπ..
Πάντως εάν ψάξουμε να βρούμε τα έξοδα του ταμείου για πληρωμές μισθών Δημοσίου, θα διαπιστώσουμε – μάλλον – οτ δεν είνα έτσι ακριβώς όπως τα λες.. Δεν είναι Η σπατάλη που μας φρενάρει τις δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, που σκοπίμως βεβαίως δεν γίνονται, οχι λόγω «ανέχειας» αλλά λόγω ιδεολογικής … στραπάτσας!
Δεν είναι ιδιωτικές επενδύσεις; Ε κάπου κρύβονται σοσιαλιστές!
Και ιδού που οδηγεί αυτή η νοοτροπία..
Πάντως εγώ δεν θα πάρω .. οικονομικό υπουργείο!
Όταν λέει ο ΓΑΠ – για να ξαναθυμηθούμε – βαθειές αλλαγές στο κράτος, … ελπίζω να ΜΗΝ εννοεί την κατά ΚΑΚ «ανασυγκρότηση»!
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:18 μμ
δεξιος
Ο τρώσας και ιάσεται.
Κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου – βαθμολογίου του 1984 και επάνοδος της ιεραρχίας.Σύνδεση του μισθού με το βαθμό και την οργανική θέση.Κανείς δεν προάγεται εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη οργανική θέση να καταλάβει.
Ανοιγμα της ψαλίδας μισθών διευθυντων και απλών υπαλλήλων με παράλληλη αύξηση της ευθύνης των διευθυντών και της αρμοδιότητος τους να επιβάλλουν ποινές χωρίς έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όπου κυκλοφορούν συνδικαλιστές και αξιολόγηση των διευθυντών ανάλογα με το έργο τους.
Αν θα τα κάνει ο ΓΑΠ άγνωστον.Μπορεί να προτιμήσει να επιδοτεί ΜΚΟ.
Πάντως από κομματικής πλευράς ο χρόνος είναι κατάλληλος.Αυτοί που προσλήφθηκαν την πρωτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ και για χάρη τους ισοπεδώθηκαν βαθμοί και μισθοί για να εξισωθούν με τους παλιούς υπαλλήλους είναι τωρα οι υποψήφιοι διευθυντές.
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:25 μμ
σχολιαστής
Δε φτάνουν οι φόροι για να χρηματοδοτηθούν οι στρατιές και η γραφειοκρατία που παράγεται. Η μόνη «λύση» είναι ο συνεχής δανεισμός.
Σοβαρά το λές ότι το να πληρώνεις γραφειοκράτες και να μην κάνεις τίποτα εναντίον της γραφειοκρατίας (συντριπτικό ποσοστό έχει η συνδικαλιστική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, γιατί άραγε; ) που οι στρατιές παράγουν, δεν εμποδίζει τις παραγωγικές επενδύσεις;
Μήπως οι βαθιές αλλαγές του ΓΑΠ είναι ένα λαπτοπ στον καθένα για να ακουμπάει τον καφέ;
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:25 μμ
czubul
Οι αργόμισθοι του ΠΑΣΟΚ είναι μια πανίσχυρη και ευμεγέθης μειοψηφία και καλείται να πληρώσει το αξιοπρεπέστατο «ψωμάκι» τους και τα δανεικά η γενιά των 700 ευρώ σήμερα. Με την ψήφο τους στήριξαν μια δομή εξουσίας που ακόμη και τώρα κυβερνά και καταλεηλατεί τον τόπο υπέρ των μεγάλων παλιών και νέων «οικογενειών». Σύμφωνοι να δώσουμε λεφτά στον κόσμο αλλά η μέθοδος του ΠΑΣΟΚ έκανε μεγαλύτερη ζημιά από ότι ωφέλησε.
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:46 μμ
σχολιαστής
Αργόμισθοι θα ήταν …καλά. Το θέμα είναι ότι το προιόν της …εργασίας είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
Δηλ. να σε στέλνουν απο τον άννα στον καιάφα, για ένα πάκο υπογραφών, με γρηγορόσημο, λες και ο χρόνος σου δεν αξίζει τίποτα.
Η λύση είναι απλή. Αφου λόγω συντάγματος δεν μπορούμε να κάνουμε απολύσεις, αυτός που δεν κάνει χρήσιμη εργασία στο δημόσιο, θα παίρνει ένα μισθό και δεν θα …παρουσιάζεται στο χώρο εργασίας καθόλου. Θα εξοικονομηθούν άπειρες εργατοώρες, άσε που δε θα χρειάζεται να τον …λαδώσεις.
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 2:48 μμ
nik-athenian
Μιας και συζητάμε για δημόσιους υπαλλήλους, που βέβαια δεν έχουν καμιά σχέση με τον καπιταλισμό, εκτός ίσως ότι τον πολεμάνε, αισθάνομαι την υποχρέωση να πω δυο καλά λόγια για τη δημόσια υπηρεσία που λέγεται «Εφημερίδα της κυβερνήσεως». Ευρωπαϊκού επιπέδου υπηρεσία.
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 2:55 μμ
σχολιαστής
Δεν βάζει εμπόδια η απίστευτη γραφειοκρατία στην Ελλάδα στη λειτουργία του καπιταλισμού;
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 3:22 μμ
Αντώνης
Νομίζω ότι ο μοναστηριακός καπιταλισμός κινείται στην ελληνική γραφειοκρατία σαν το ψάρι μέσα στο νερό που έλεγε ο σύντροφος Μάο. Και μερικοί ακόμη εδώδιμοι κλαδικοί καπιταλισμοί.
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 3:25 μμ
nik-athenian
Σχολιαστή
Πρόκειται για την προσπάθεια της φάρας των γραφειοκρατών να δείξουν πόσο ανάγκη τους έχει ο καπιταλιστής κι έτσι να του αποσπάσουν όσο πιο μεγάλο κοψίδι μπορέσουν.
Τυπική σχέση συμβιωτικού παρασιτισμού.
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 3:51 μμ
zepos
Οχι οτι πειράζει, αλλά κάνε-κάνε το γυρίσαμε στο ρωμέϊκο πάλι το πολύ ενδιαφέρον ποστ του Πάνου.. Λέω πολύ ενδιαφέρον γιατί όλες οι εξελίξεις εκέι πέρα στις ΗΠΑ, αντανακλούν κατά την γνώμη μου, όλες τις δομικές και διαχρονικές του καπιταλισμού έτσι ασύδοτος που λειτουργεί σήμερα, με το δήθεν «απελευθερωμένο» εμπόριο υλικών, αγαθών, υπηρεσιών και οικονομικών προϊόντων..
Αν παρακολουθείτε αυτές τις εξελίξεις θα δείτε οτι ΔΕΝ θα είναι καθόλου εύκολο για τον Μπους να «χαρίσει» αυτά τα δις των φορολογουμένων αμερικανών στους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της κρίσης…
Υπάρχουν και προτάσεις που λένε οτι καλύετρα θα είναι να τα δώσει στους χρεοφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι να σωθούν και οι τράπεζες αλλά και τα σπίτια…
Όμως άλλα μάλλον παίζονται! Ήδη υπάρχουν φωνές στο Κογκρέσο που λένε οτι: Το λόμπι των αρπακτικών μοιράζεται τα 700 δισ. δολ.
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 3:52 μμ
zepos
όλες τις δομικές και διαχρονικές αδυναμίεςτου καπιταλισμού..
Γμτ!!
25 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 6:51 μμ
σχολιαστής
θα τα δώσουν τα 700, τώρα αν ορισμένοι σερβίρουν το παραμύθι εμείς θέλουμε να τα δώσουμε έτσι ώστε να πιάσουν τόπο, σιγά τη διαφοροποίηση. Ισως μερικά κόκαλα να δοθούν σε μερικούς ακόμα.
Προτείνω το βιβλίο του HOWARD ΖΙΝΝ, «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», οπού μεταξύ άλλων εξηγεί τη μακρόχρονη παράδοση Βουλής και Γερουσίας, να υπηρετούν πιστά, και με το αζημίωτο, το μεγάλο κεφάλαιο. Απο την αρχή μέχρι και τώρα.
26 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 12:17 μμ
σχολιαστής
και για όποιον αμφέβαλε
http://www.express.gr/news/diethnisoz_oikonomia/79906oz_2008092579906.php3
26 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 7:46 μμ
zepos
Εγώ τουλάχιστον δεν είχα αμφιβολία οτι τελικά θα δοθούν.
Το μεγάλο ζήτημα είναι και παραμένει (αυτό είπα) να δούμε ΠΟΥ θα δοθούν..
Τα λόμπυ είναι πολύ ισχυρά για να «χάσουν» αυτά τα δις….
Όσον αφορά τους λάτρεις της «πανελεύθερης οικονομίας», ας θυμώνται στο μέλλον αυτή τη γενναία κολοτούμπα…
Η «μητέρα των κρατικοποιήσεων» θα ονομασθεί αυτή η «χρηματοδότηση»..και μάλιστα στη χώρα που απεχθάνονται την κρατική επέμβαση όπως ο διάβολος το λιβάνι..
29 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 8:59 μμ
zepos
Όλο πολιτικές αναλύσεις είμαστε, αλλά τα γεγονότα μας την φέρνουν…
Άρνηση του Κογκρέσου στην «κρατικοποίηση» των τραπεζών, πριν λίγο!
Σε ελεύθερη πτώση … άπαντες!
Κρατηθείτε!
29 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 9:43 μμ
czubul
Το παρασκήνιο της καταψήφισης περιλαμβάνει μια συγκλονιστική εκστρατεία των πολιτών, οργανωμένη από ιστολόγια οικονομικών κυρίως αναλυτών εναντίον του σχεδίου. Τις μέρες που προηγήθηκαν, τα τηλέφωνα, φαξ και email των αμερικανών βουλευτών κατακλύστηκαν από μηνύματα εναντίον του σχεδίου με απειλές για «μαύρισμα» όσων το ψήφιζαν. Αν και όλοι περίμεναν ότι οι κατά κοινή ομολογία ξεπουλημένοι στη Wall Street βουλευτές θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο, τελικά η πίεση του κόσμου ήταν καθοριστική.
29 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:09 μμ
Πάνος
czubul,
ποιά νομίζεις ότι θα είναι η συνέχεια;
29 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:19 μμ
Πάνος
Υπάρχει πάντως κι ένα καλό νέο: το πετρέλαιο έπεσε στα 96 δολάρια το βαρέλι.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=942959&lngDtrID=251
Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες αμυδρές πιθανότητες να μην ανέβει κι άλλο η λιανική τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα!
29 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:32 μμ
czubul
Κανείς δεν έχει γυάλινη σφαίρα για να δει το μέλλον, αν την είχα θα ήμουν πλούσιος τώρα! Πάντως βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου κρίση νομιμοποίησης του οικονομικού και πολιτικού συστήματος μπροστά στα μάτια του απλού πολίτη. Αυτό μπορεί να έχει πολύ ανατρεπτικά πολιτικά αποτελέσματα. Οι δυνάμεις που θα αναδειχθούν με λύσεις στο οικονομικό πρωταρχικά αδιέξοδο θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό.
Δυστυχώς οι λύσεις στη φαρέτρα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος είναι όπως και το 1929 περισσότερος αυταρχισμός, αστυνομοκρατία, πόλωση και πόλεμος. Αυτό που αλλάζει τα δεδομένα σήμερα είναι αυτό που λέμε κοινωνία των πολιτών και η δυνατότητά της να αυτοοργανώνεται μέσω κυρίως του διαδικτύου.
30 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 2:30 πμ
kapetanios
Απλά μαθήματα καπιταλισμού
short selling ( δίκην γυάλινης σφαίρας ) και τα μυαλά στα κάγκελα
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=58172752
ένα οικονομικό σύστημα το οποίο ξαναγεννιέται ή μάλλον κερδίζει , από τις στάχτες του.
[ για την κοινωνία των πολιτών που δήθεν αυτοοργανώνεται μέσω διαδικτύου το μέλλον επιφυλάσσει την ίδια ακριβώς θέση που έχει και τώρα , αυτήν του απλού θεατή με μηδενική δυνατότητα παρέμβασης και ελάχιστη γνώση του τι μέλλει γενέσθαι.
Και @czubul,
πιστεύω να συμφωνείς ότι παρέμβαση χωρίς την γνώση ή έστω την αντίληψη της τάσης μιας αγοράς στο αμέσως επόμενο διάστημα , δεν μπορεί να υπάρξει. Οι διορθωτικές , εκ των υστέρων , παρεμβάσεις, ειδικά όπως αυτές που επιχειρούνται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού μόνο σαν ημίμετρα μπορούν να λειτουργήσουν . Και κάποιες φορές , να μην πω τις περισσότερες, τα ημίμετρα διογκώνουν αντί να διορθώνουν το πρόβλημα. ]
30 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:50 πμ
czubul
Το πρόβλημα σήμερα είναι η χρεοκοπία λόγω υπερβολικού δανεισμού. Ενα πρόβλημα δανεισμού δεν λύνεται με περισσότερο δανεισμό (και μάλιστα 700 δις!)