Mελετήσαμε την εμπειρία της EΣΣΔ γιατί αποτέλεσε την πρωτοπορία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Eίναι αναγκαία η περαιτέρω μελέτη της πορείας του σοσιαλισμού στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και της πορείας της σοσιαλιστικής εξουσίας στα κράτη της Aσίας (Kίνα, Bιετνάμ, ΛΔ Kορέας) και στην Kούβα.
(θέση 9)
*
Mετά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η σοσιαλιστική οικοδόμηση μπήκε σε νέα φάση. Tο Kόμμα βρέθηκε αντιμέτωπο με νέες απαιτήσεις και προκλήσεις ως προς την ανάπτυξη του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Ως σημείο στροφής ξεχωρίζει το 20ό Συνέδριο του KKΣE (1956), επειδή σε αυτό υιοθετήθηκαν μια σειρά οπορτουνιστικές θέσεις για τα ζητήματα της οικονομίας, της στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος και των διεθνών σχέσεων. H διαπάλη που διεξαγόταν πριν από το συνέδριο συνεχίστηκε και μετά παγιώθηκε με στροφή υπέρ των αναθεωρητικών – οπορτουνιστικών θέσεων12, με αποτέλεσμα το Kόμμα σταδιακά να χάνει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά. Στη δεκαετία του 1980 ο οπορτουνισμός με την περεστρόικα ολοκληρώθηκε σε προδοτική, αντεπαναστατική δύναμη. Oι συνεπείς κομμουνιστικές δυνάμεις που αντέδρασαν στην τελευταία φάση της προδοσίας, στο 28ο Συνέδριο του KKΣE, δεν κατόρθωσαν έγκαιρα να την αποκαλύψουν και να οργανώσουν την επαναστατική αντίδραση της εργατικής τάξης.
(θέση 11)
Οι υπογραμμίσεις δικές μου.
Από εδώ: http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/10/2008&id=10241&pageNo=1&direction=-1
24 Σχόλια
Comments feed for this article
21 Οκτωβρίου, 2008 στις 7:53 μμ
σχολιαστής
🙂
21 Οκτωβρίου, 2008 στις 8:27 μμ
Παπούλης
Ήταν πράγματι «δραματικά» αυτά τα γεγονότα . Εγώ ως άριστος του Λαυρέντη μαθητής αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία του ΚΚΕ.
Σε λίγο καιρό αν συνεχίσουν έτσι θα μιλάμε για επιθανάτιο ρόγχο.
( Πάνο , όπως βλέπεις σχολιάζω τηλεγραφικά , θα επεκτείνομαι μόνο στη χελιδόνα στα πλαίσια της ….ανόρθωσης )
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 8:21 πμ
lvpb
Μου κάνει εντύπωση που υπάρχει κόσμος που λεει ότι το ΚΚΕ έβγαλε τις θέσεις για να δικαιώσει τον Στάλιν. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το κείμενο, αλλά εγώ που το διάβασα έχω να πω ότι πρόκειται για μια εγκυρότατη μαρξιστική ανάλυση, πολύ διαφωτιστική, από τις καλύτερες που έχω διαβάσει επί του θέματος. Βασικό της στοιχείο: η ιστορία δε γράφεται από πρόσωπα. Το ΚΚΕ διερευνά την οικονομική βάση της σοβιετικής κοινωνίας και γι’ αυτό ανατρέχει στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Σε αυτό το συνέδριο για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε η λειτουργία του νόμου της αξίας στο σοσιαλισμό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μια επιχείρηση δε θα παρήγε με πια με βάση τις κοινωνικές ανάγκες αλλά με βάση την επίτευξη κέρδους. Στην ουσία με αυτό το συνέδριο εισήχθησαν καπιταλιστικά στοιχεία στη σοβιετική κοινωνία. Το ΚΚΕ εξηγεί και γιατί συνέβη αυτό: συνέβη επειδή δυνάμεις κοινωνικής αντίδρασης δεν ήθελαν την παραπέρα εμβάθυνση των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγης: αυτό το τελευταίο ήταν αναγκαίο να γίνει για να αντιστοιχηθούν οι παραγωγικές σχέσεις με τις παραγωγικές δυνάμεις, μια μαρξιστική αρχή που δε παύει να ισχύει και στη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Όπως δεν παυει να υπάρχει η πάλη των τάξεων. Σε καθε ιστορική περίοδο υπάρχουν δυνάμεις που έχουν συμφέρον στη διατήρηση του υπαρχοντος status quo και δυναμεις που έχουν συμφέρον στην ανατροπή του. Ήταν οι πρώτες που επικράτησαν το 1956. Βρήκαν δε την ευκαιρία να το κάνουν για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η μαζικοποίηση του ΚΚΣΕ στον Β’ Π.Π. που οδήγησε σε χαμήλωμα του επιπέδου.
Εγώ αυτά συνήγαγα από το κείμενο, και όχι το «Σταλιν ζεις εσύ μας οδηγείς».
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 10:32 πμ
Καπσουλης
Η σημερινη ηγεσια του ΚΚΕ ειναι παναξιοι επιγονοι της εκαστοτε νομενκλατουρας που εφαγε ηρωες σαν τον Βελουχιωτη.Ετσι λοιπον δεν προκειται να κανει ποτε ουσιαστικη αυτοκριτικη σε οτιδηπωτε και καταναλωνεται σε επιδερμικες αναλυσεις.
Πρεπει να μειωθει δραστικα ο αριθμος των επαγγελματικων στελεχων.Θα κατεβαζουν θεσεις προς ψηφιση στα οργανα του κομματος αλλα οι ιδιοι δεν θα εχουν δικαιωμα ψηφου.
Μονο ετσι θα κτυπηθει το νοσηρο φαινομενο που τα στελεχη δεν τολμανε να πουν διαφορετικη γνωμη γιατι ξαφνικα θα βρεθουν στο δρομο χωρις μισθο.
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 10:35 πμ
suigenerisav
..εντυπωσιακό πράγμα να είσαι στην ίδια αίθουσα και να βλέπεις άλλο έργο..
[το μόνο πραγματικό πρόβλημα ασφαλώς είναι ότι πληρώνει κανείς εισητήριο-και σ’ αυτές τις περιπτώσεις τούτο γίνεται κατά την έξοδο..]
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 11:18 πμ
Πάνος
lvpb,
τι κρίμα που η σφαγή των αναρχικών, η εξόντωση των μενσεβίκων και των κουλάκων, οι δίκες της Μόσχας, τα ψυχιατρεία και τα γκουλάγκ δεν είχαν καταφέρει να επιβάλλουν τους ΣΩΣΤΟΥΣ νόμους της σοσιαλιστικής οικονομίας… 😦
*
Καπσούλη,
ένα κόμμα όπως το περιγράφεις ΔΕν είναι μπολσεβίκικο, ήγουν σταλινικό. Όπερ άτοπον.
*
παπούλη,
δε νομίζω. Αφού το ΚΚΕ άντεξε στην κρίση του ’90 και συνεχίζει, σαφώς έχει μέλλον. Όχι τίποτα άξιο λόγου, αλλά θα εξακολουθήσει για αρκετά χρόνια ακόμα να αυτο-αναπαράγεται.
*
Σούη,
αντίθετα: με την έξοδο ΣΤΑΜΑΤΑΣ να πληρώνεις… πας παραδίπλα και πληρώνεις σε άλλους… κι αν μείνεις κάτω από τ’ αστέρια, πάλι θα πληρώνεις… Οικουμενικός νόμος είναι αυτός! 😉
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 12:04 μμ
δεξιος
Εκείνο που είναι εντυπωσιακό για τους σημερινούς μεσήλικες και φοιτητές της μεταπολίτευσης είναι ότι ουσιαστικά αποδέχεται την άποψη των μαοικών που μας είχαν πάρει τα αυτιά με το κακό 1956 και την παλινόρθωση του 20ου συνεδρίου.
Η ΑΑΣΠΕ και η ΠΠΣΠ δικαιώνονται.
Κανονικά αν εγκριθεί αυτό πρέπει η Παπαρρήγα να παραιτηθεί και να παραδώσει το κόμμα στα στελέχη του ΕΚΚΕ.
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 12:12 μμ
lvpb
λυπαμαι αλλα δεν έριξαν τα γκουλαγκ τη Σοβιετικη Ενωση ούτε οι σφαγές των …μενσεβίκων και των αναρχικων (αν ήταν οπως οι σημερινοι αναρχικοι, θα μουν ο πρωτος που θα παιρνε το τσεκουρι παντως). Γενικά κανενα καθεστως δεν πεφτει επειδη εγκληματει, εκτός πια αν ξεπερνα καποια άκρα όρια. Ενα κομμα λοιπον πρεπει να αναζητησει τις πραγματικες αιτίες που η Ρωσική Επανασταση τελικα απετυχε και οχι να μεινει σε μια ποινικολογική προσέγγιση. αλλο η ιστορια αλλο το ποινικο δικαιο. Και οι πραγματικες αιτιες ειναι στο πεδιο της οικονομιας.
Μόνο το γεγονός ότι το ΚΚΕ επιβίωσε είναι τεράστιο. Δείτε τι γίνεται αλλού στην Ευρώπη. Απο κει και περα εγώ μια χαρά το βλέπω να πηγαίνει. Οι θέσεις του δικαιωνονται συνέχεια. Βλέπε Μάαστριχτ και ΟΝΕ π.χ. Βλέπε πόσοι πιστεύουν σήμερα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο. Ποιος τα πρωτοείπε αυτά, ειδικά στις δύσκολες μέρες των ’90s, όταν όλοι παίρνανε γραμμή από το ΚΛΙΚ και παιζανε στο Χρηματιστήριο;;
Απεναντίας ο πολυ-διαφημισμένος ΣΥΡΙΖΑ είναι που ξε-φουσκώνει τελευταία…Ο δε Τσίπρας δε σταματα να κανει αναφορές στον …πρόεδρο Μάο!! Το παιδι ηταν γραμματεας μιας νεολαιας που δεν πρεπει να αριθμουσε παραπανω απο 400-500 ατομα. Ξαφνικα εγινε προεδρος ενος κομματος με δημοσκοπικα ποσοστα στο 18%! Ε ωραιο παιδι, πεταει καμια καλη ατακα αλλα ως εκει! Όσο για τον Αλαβάνο; Ευφυέστατος αλλά εγκλωβισμενος σε ένα κομμα που δεν παραγει πολιτική και αν παραγει δεν είναι αριστερή. Καταφεύγει σε μια εντυπωσιοθηρική αντιπολίτευση (π.χ. λέγοντας τον Καραμανλή «νονό») για να τον παίζουν τα μίντια. Τα μίντια όμως είναι δίκοπο μαχαίρι Πάνο μου.
Σταλινικό το ΚΚΕ λοιπόν, όντως. Αλλά σε σχέση με ό,τι άλλο υπάρχει στην Αριστερά σήμερα, παρασάγγας μπροστά. Πάρε να δεις και τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο. Εγώ έπαθα. Σε σχέση με αυτές για το 17ο πολύ ανεβασμένο επίπεδο.
Και για το αν θα συνεχισει να αναπαράγεται; Δες εκλογικα αποτελεσματα σε Περιστερι, Αιγαλεω, Καλλιθεα, Νικαια, Νεα Ιωνια και δες ποσο εχει το ΚΚΕ εκει…
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 12:45 μμ
Πάνος
lvpb,
κατά την ταπεινή μου γνώμη ο υπαρκτός σοσιαλισμός (και προ του 1956 και μετά) δεν ήταν παρά καπιταλισμός, χωρίς τις αστικές ελευθερίες. Η επίδραση της απουσίας των αστικών ελευθεριών στο πεδίο της οικονομίας, υπήρξε καθοριστική και, τελικά, καταδικαστική.
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 1:02 μμ
viosakis
@lvpb
«λυπαμαι αλλα δεν έριξαν τα γκουλαγκ τη Σοβιετικη Ενωση ούτε οι σφαγές των …μενσεβίκων και των αναρχικων (αν ήταν οπως οι σημερινοι αναρχικοι, θα μουν ο πρωτος που θα παιρνε το τσεκουρι παντως). Γενικά κανενα καθεστως δεν πεφτει επειδη εγκληματει, εκτός πια αν ξεπερνα καποια άκρα όρια.»
ασε τα τσεκουρια και πιασε τα…κονσερβοκουτια(σκουριασμενα, για σιγουρα αποτελεσματα)
Θα εχεις να επιτεθεις σε πολλους,και συνεχως θα ερχονται και αλλοι να σφαχθουν απο ενα γνησιο τεκνο του Σταλιν.
Αντε σε κανα ψυχιατρο,θα σου κοστισει λιγοτερο,απο το να αλλαζεις συνεχεια τα ματωμενα ρουχα.
(μπορει να σε βοηθησει να δεις/βρεις τα ορια σου….)
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 1:23 μμ
Πόντος και Αριστερά
Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι προσυνεδριακοί προβληματισμοί στο ΚΚΕ. Εμείς πάντως συμβάλλαμε αρκούντως, με την προσπάθεια να μελετήσουμε την πολιτική του σταλινισμού στο εθνικό ζήτημα και τη μεταχείριση που επιφύλαξε στις μειονότητες.
Μεταξύ αυτών και οι Έλληνες (Πόντιοι, Μαριουπολίτες και Ελλαδικοί) της ΕΣΣΔ. Και μεταξύ των Ελλαδικών και τα μέλη του ΚΚΕ που κατέφυγαν εκεί μετά το ΄28 για να γλυτώσουν τις αντικομμουνιστικές διώξεις
http://pontosandaristera.wordpress.com/category/%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b9%cf%8e%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/
Μ-π
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 1:40 μμ
σχολιαστής
Δεν γίνεται διάλογος με προσωπικές επιθέσεις.
Από ένα σημείο και μετά, στα μονοκομματικά καθεστώτα, οι ιδεολογίες είναι αδιάφορες. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η εξουσία.
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 2:26 μμ
viosakis
@σχολιαστής
σωστη η επισημανση, αλλα….η απειλη ζωης ειναι επισης βια,και παραμενει.
εδω φαινονται ολα και ολοι.
Τα γραπτα μενουν,για να αποκαλυπτουν το ιδιον του γραφοντος.
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 2:51 μμ
astei-gb
Η πραγματικότητα ανάποδα
Μαρξιστές στην εξουσία προτιμούν το Χέγκελ
όταν οι ενδιαφερόμενοι στέκουνε ακίνητοι.
ο Στάλιν δεν ήτο ηγέτης του κόμματος ή των Σοβιέτ
αλλά της προσπάθειας εξηλεκτρισμού και εκμηχάνισης
σε ρυθμούς σφοδρής βιασύνης.
Μετά το πόλεμο, το ’56
άλλαξεν η εποχή ήρθεν ο καταναλωτισμός
μετά το ’90 ξανάλλαξε ήρθανε οι επενδύσεις
αυτές είναι αλλαγές οι άλλες .. έπονται.
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 3:30 μμ
lvpb
πάντως αν είσαι απο τον αναρχικο χωρο, ξερεις φανταζομαι πως ο δικος σου χώρος ειναι ο πλεον εξουσιαστικος στην Ελλαδα αφου σε μονιμη βάση καταφεύγει στη ΒΙΑ. Όποιος έχει μετάσχει στις φοιτητικές πορείες του 2006-2007 ξέρει τι σημαίνει να έχεις κατέβει να διαδηλώσεις ειρηνικα (έως και 40000 άτομα) και καποιοι τύποι μαυροφορεμενοι με κουκουλες να πεταγονται απο το πουθενα και να γινονται η αιτια να πνιγει η διαδηλωση στα δακρυγονα… ξέρεις γιατί μπορούσαν και το κάνανε; γιατί δεν υπήρχε κανείς που να βγήκε μπροστά και να τους πει «σταματήστε» αφού όλοι τους φοβούνταν ή αν υπήρξε το πιο πιθανό είναι να τον τραμπούκισαν…την επόμενη φορά λοιπον που θα μιλησεις για σταλινισμο, να κοιτας πρώτα τη δικιά σου καμπούρα και όχι την καμπούρα των άλλων!
αν πάλι δεν είσαι, λυπάμαι που χρησιμοποιείς προσωπικές επιθέσεις, αλλα δεν με ενοχλούν. ελπίζω να μπορείς έχεις στο οπλοστάσιό σου και ανώτερου επιπέδου επιχειρήματα.
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 3:33 μμ
Παπούλης
Δεξιέ 🙂
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 3:46 μμ
astei-gb
καλά δε μυγιάζομαι
μπορεί το σχόλιο νάχει συνέχεια
μα λείπει η συνέπεια.
Ωστόσο προκαλεί
να μη μείνει αναπάντητο
εκείνο το «40000 άτομα ειρηνικά»
… χωρίς ηγέτες
κατά τ’ άλλα υπάρχει χάσμα γενεών
δεκατέσσερων
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 4:02 μμ
Παπούλης
40.000 στη Κοτζιά και 5.000 στην πλατεία Αιγύπτου κάνουν 45.000 κατά τα απλά μαθηματικά.
Στα μαθηματικά της κατάντιας του εργατικού κινήματος αντί να είναι το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο , κάνουν πάντα το Μέγιστο Κοινό Διαιρέτη , αντί για 40.000 κάνουν 5.000 και ό,τι κατάλαβες κατάλαβες νεαρέ μου lvpb
22 Οκτωβρίου, 2008 στις 4:24 μμ
viosakis
@lvpb
Η αποψη που εχω για την θεωρια της αναρχιας ,ειναι και θα μεινει, μια προσωπικη εκτιμηση για την Ουτοπια που προτεινει, για εναν μελοντικο ανθρωπο και μια κοινωνια απαλαγμενη απο πολλα παρελθοντικα κομπλεξ. .
Εαν μπερδευουμε την Αναρχικη θεωρια ,με τις γνωστες/αγνωστες οντοτητες που παραγουν βια σε καθε ευκαιρια, αυτο σιγουρα δεν οφειλεται στην θεωρια,αλλα σε παρεξηγημενους ρολους που αναλαμβανονται απο τα ατομα/προσωπα/οντοτητες.
Αυτη η παρεξηγηση χρησιμοποιειται απο ολους τους θιγομενους,(κοινοβουλευτικους) μια που δεν εχουν ανωτερα επιχειρηματα να αντιταξουν.
Εξαλλου οι «αντιπαλοι» δεν εχουν την παραμικρη σχεση με τα κινητρα και την σταση των θεωρητικων της αναρχιας, απεναντι στην βια.
23 Οκτωβρίου, 2008 στις 1:33 μμ
Περαστικός
Viosakis,
Το δεύτερο σχόλιο σου στον Ivpb δείχνει σε μένα τουλάχιστον έναν ιδεολόγο αναρχικό. Από την άλλη όμως το πρώτο σου σχόλιο –εκείνο το φοβερό με τα κονσερβοκούτια και τους ψυχιάτρους- ήταν ολοφάνερα από την πρώτη στιγμή που το διάβασα, το σχόλιο ενός (ούτε καν δεξιού) τρελαμένου χρυσαυγίτη!!
Με τον Ivpb μάλλον με χωρίζουν πολλά, αλλά αυτά τα δύο –αβυσσαλέα μεταξύ τους- πρόσωπα του Ιανού που εμφάνισες εσύ εδώ, είναι κάτι το πραγματικά τρομακτικό κατά την ταπεινή μου γνώμη…
1 Ιουλίου, 2014 στις 9:40 μμ
ΦΩΤΕΙΝΌς
Ο Στάλιν αυτός ο μεγάλος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τηρουμένων των αναλογιών θα πρέπει να συγκριθεί με τους αντίστοιχους ηγέτες της εποχής του και τα αποτελέσματα που εφερε η διακυβέρνηση στους πολίτες της πατρίδας του και την γενικώτερη του παρέμβαση στο ιστορικό γίγνεσθαι της ανθρωπότητας.
Ετσι εχουμε κατά την διακυβέρνησητου Στάλιν 1923-1953
1) Στερέωσε την σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμησε τον σοσιαλισμό στην χώρα του, κόντρα σε όλες τις ανόητες θεωρείες ότι κάτι τετειό δεν μπορεί να πραγματοποιηθε,ί μετατρεπωντας της Ρωσία ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ περιφερειακή δύναμη ΣΕ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΎΝΑΜΗ με παγκόσμια ακτινοβολία στην ανθρωπότητα.
2) Ελυσε το επισιστικό πρόβλημα, της Ρωσίας με την πετυχημένη μεταρύθμιση της υπαθρου δημιουργώντας τα κολχόζ και τα σοβχός (ιδιωτικούς και κρατικούς συνεταιρισμούς) καταργώντας τα τσιφλίκια που εκμεταλεύονταν εκατομμύρια αγροτών σαν δουλοποίκους.
3) Το1931-1938 με την εκβιομηχάνηση-Ενεργειακά έργα-‘εργα οδοποίιοας, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Σοβιετικής Ενωσης ήταν 16% ετησίως πολύ πάνω από τα δυτικά κράτη, μετατρεποντα τον σοσιαλισμό στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΙΚΙΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ αντίθετα με τα καπιταλιστικά κράτη που τα κατέπνιγαν τα τραγικά αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 1929-1931 που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή με δεκαδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον δυτικό κόσμο κατί βέβαια που καμια από τις κιτρινες φυλλάδες της παγκοσμιοποίησης ( από δεξιούς αναθεώρητές έως και ακροδεξιούς δεν τολμά να το γράψει) .
4) Με τη μεγαλοφυή συμφωνία Ριμπέρετ-Μολότωφ εστρεψε την Ναζιστική Γερμανία κατά της Δύσης και πήρε σημαντικό χρόνο για να προετημάσει την άμυνα της Σοβιετικής Ενωσης.
5) Σήκωσε το κύριο βάρος στον αγώνα κατά του φασισμού όπου μετά την μεγάλη νίκη στο Σταλιγκραντ έγυρε ολοκληρωτικά η πλάστιγκα υπερ των συμμάχων (Σοβιετική Ένωση, Αγγλία, ΗΠΑ) αποτρέποντας τον εκφασισμό της ανθρωπότητας,
6) Διαπραγματεύτηκε με τον πιο επωφελή τρόπο στην Γιαλτα για τον Σοσιαλισμό όπου αυξησε την σφαίρα επιρροής του σοσιαλισμού σε όλη την ανατολική Ευρώπη , και συνέβάλε και στην νίκη των Κινέζων Κομμουνιστών του Μαο Τσε Ντουγκ, καθώς στήριξε την λαική δημοκρατία του Βιετνάμ και την Λ.Δ. της Κορέας.
7) Μετετρεψε την σοβιετική ένωση από μια καθυστερημένη χώρα, στην δευτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, δίνοντας ευημερία αξιοπρεπεια και περηφάνια στους Σοβιετικούς πολίτες.
8) Ήταν πρότυπο ηθίκης και ακεραιότητας, και δεν δέχθηκε να ανταλάξει τον γιό του που ήταν αιχμάλωτός στους Γερμάνους με Γερμανό στρατηγό απαντώντας «ότι εχώ ανταλλάζω στρατιώτη με στρατιώτη, και όλοι οι ρώσοι στρατιώτες είναι παιδιά μου και δεν μπορώ να κάνω εξαιρέσεις», αυτό το ήθος μόνο με τους αρχαίους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ μπορεί να συγκριθεί. Σε αντιθεση με τους αστούς πολιτικούς που είναι εκφυλισμένοι με το ρουσφλετι την φαυλότητα και το χρήμα,
Έτσι ο λαος της Σοβιετικής Ένωσης τον αγάπησε σαν πατέρα του γιατί τους έκανε αφέντες στον τόπο τους οικοδομώντας ενα κοινωνικό συστημα χωρίς παράσιτα και εκμεταλευτές δίνοντας περηφάνια και αξιόπρεπεια στους Σοβιετικούς πολίτες .
Ακόμα καλλιεργησε στον Σοβιετικό λαό τις μεγάλες αρετές της αλληλεγγύης ,αυτοθυσίας, αγωνιστικόιτητας ,άμιλλας και δικαιοσύνης για το γενικό καλό, προσό που οι αρχαίοι Έλληνες το ονομάζουν ΑΡΕΤΗ.
1 Ιουλίου, 2014 στις 9:43 μμ
ΦΩΤΕΙΝΌς
Στον σοσιαλισμό δεν μπορεί να γίνει καμιά ανθρωπιστική καταστροφή γιατί υπάρχει η οργάνωση ωστε να διοχετευτεί η τροφή σε όλο τον κόσμο ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΕΧΟΥΜΕ καθημερινα ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ από πολέμους, φτώχεια, ανεργία εγκληματικότητα, ναρκωτικά κ.λ.π .Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μπορεί να μιλάνε για σκοινί.
Καποτε πρεπει να σταματήσει αυτή η λασπολόγια που καθοδηγείται από τις πιο σκοτεινές δινάμεις του συστήματος ( Τραπεζίτες , βιομήχανους, λάτρες της μπουρζουαζίας, διαπλεκόμενους, εργολάβους, φασίστες κ.λ.π ) ¨ομάδες που παρασιτούν από την ανθρώπινη εκμετάλευσή. Διότι όλοι αυτοί θέλουν τους ανθρώπους χωρίς ελπίδα, φοβισμένους και υποταγμένους σε αυταρχικούς ηγέτες και οικονομικά λόμπυ .
Γιατί φοβούνται μην δημιουργηθούν και άλλοι έντιμοι ηγέτες όπως ο Στάλιν και επνεύσουν τους λαούς και κυριαρχίσει ο σοσιαλισμός που είναι το τελειότερο και ποιό ανθρωπιστικό παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που παρέχει στους ανθρώπους μια ζωή χωρίς εκμετάλευση ανθρώπου από ανθρωπο, σύστημα που εξασφαλίζει στην ανθρωπότητα ζωή με ασφάλεια, αξιοπρεπεια, ειρήνη και ευτυχία χώρίς βάσανα και άγχός για το αύριο .
1 Ιουλίου, 2014 στις 9:45 μμ
ΦΩΤΕΙΝΌς
Ο Τσόρτσιλ, μεγάλος πολέμιος του κομμουνισμού, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, είπε:
«Μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία (σ.σ. ΕΣΣΔ) ήταν, ότι στα χρόνια των σκληρών δοκιμασιών, την καθοδήγησε, ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν. Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, πολυμορφωμένος, στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη μεταξύ των καθοδηγητών εκείνων των καιρών.
Κατείχε βαθιά συνετή σοφία, ήταν ανυπέρβλητα μάστορας και κατάφερνε να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο, από την πιο αδιέξοδη κατάσταση. Στις πιο τραγικές στιγμές και σε στιγμές θριάμβου ήταν όμοια συγκρατημένος και ποτέ δεν παρασυρόταν από τις συγκινήσεις. Ηταν άνθρωπος που συνέτριβε τον εχθρό του, με τα χέρια των εχθρών του. Μάλιστα, ανάγκασε και εμάς που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια των ιμπεριαλιστών.
Παρέλαβε μια Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα. Ο,τι και να λέμε γι αυτόν τέτοιους άνδρες η ιστορία και οι λαοί δεν πρέπει να τους λησμονούν»
Τον αν οι επιγόνοι του (Κρουτσώφ, Μπρεσνιέφ, Γκομπαρτώφ κ.α) φανηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και δεν εκαναν τις απαραίτητες μεταρυθμίσεις , ώστε να εκσυχρονίσουν σοσιαλιστικό σύστημα κάνοντας το ακόμα πιο δημοκρατικό και ποιό πλουραλιστικό σε όλους τους τομείς, ώστε να γινονταν ακόμα ποιό ελκυστικό για να κυριαργήσει παγκοσμίως, είναι ενα άλλο θέμα και έχει σχέση με την διαδίκασία ξεπουλήματος του σοσιαλισμού που άρχισε από το 1956 από τον Νικήτα Κρουτσώφ με απότελεσμα βαθμιαία οι καιροσκόποι να εκφυλισουν τον σοσιαλισμό για να προετημάσουν την παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Αλλά είναι ανέκδοτο την ανικανότητα και την σκοπιμότητα τους, να την φορτώνουν στον Στάλιν.
Τιμή και δόξα σε ενα μεγάλο ηγέτη που είναι παγκόσμιο σύμβολο όλων των καταπιεσμένων.
1 Ιουλίου, 2014 στις 9:49 μμ
ΦΩΤΕΙΝΌς
Όσο υπήρχε Η Σοβιετική Ένωση, για να μην στραφεί ο κοσμος
προς τον κομμουνισμό, τα δυτικά κρατη αναγκάστηκαν να κάνουν μεγάλες
μεταρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων όπως: Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση
της ανεργίας, καθιέρωση 35 ώρου εργασίας εβδομαδιαίως, ασφάλιση όλων των
εργαζομένων, μείωση των ορίων ηλικίας στην συνταξιόδότηση, υποστήριξη της
μεσαίας τάξης, ποιότητα στην ζωή των πολιτών π.χ κατοικία για όλους ,
κοινωνική μέριμνα κ.λ.π.
Τώρα που ανατράπηκε ο σοσιαλισμός όλες αυτές τις κατακτήσεις τις παίρνουν πίσω ΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΔΑΝΕΙΚΕΣ, και μας κοροιδευούν ξεδιάντροπα και γλεντάνε οι πολυεθνικές και οι τραπεζέτες θέλοντας να καταδικάσουν τους λαούς να ζούν σε αιώνια φτώχια, σε καθεστώς ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, παράλληλα καταστρέφουν την μικρομεσαία τάξη αδιαφορώντας για την τύχη αυτών των ανθρώπων, συκοφαντώντας τους ανθρώπους ότι για τα προβληματα τους φταεί η ευμαρια τους , και όχι ότι καποιοί στο όνομα του κέρδους αποφάσισαν ΒΙΑΙΑ να ΦΤΩΧΥΝΟΥΝ τους λαούς .
Σε όλα αυτά συνέβαλαν οι διάφοροι δεξιοί αναθεωρητές-καριερίστες που κυβέρνησαν την Σοβιετική Ένωση από το 1956 και μετά , και που αντί να κάνουν τον σοσιαλισμό ποιό σύγχρονο και πιο ελκυστικό και πιο πλουραλιστικό,ώστε πραγματικά να κυβερνά ό λαός, παγίωσαν γραφειοκρατικές μορφές διακυβέρνησης κυβερνώντας σαν κάστα πάνω από την κοινωνία μακρυά απο τον λαό και τα σύγχρόνα προβληματά του εκφυλιζοντας βαθμιαία το σοσιαλιστικό σύστημα προετημάζοντας την ανατροπή του.
Σε αντίθεση με της εποχή της δεκαετίας του 1930 την εποχή της διακυβέρνησης του Στάλιν στην Σοβιετικής ΄Ενωσης που πάρθηκαν ρηξηκελεθρα μέτρα στην αγροτική οικονομία με την δημιουργία των κρατικών και ιδιωτικών συνεταιρισμών, καθώς και στην ανάπτυξη της βαρειάς και ελαφράς βιομηχανίας ώστε να επιτεύχθει το οικονομικό θαύμα της που είχαμε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 16% ετησίως. Ενώ την ιδια χρονική περίοδο οι καπιταλιστικές χώρες της δύσης ,βίωναν τα αποτέλεσματα της οικονομικής κρίσης του 1929 με τις αλεπάλληλες φτωχεύσεις των χωρών της δύσης. με αποτέλεσμα.εκατομμύρια νεκρούς από την φτώχεια και την οικονομική εξαθλίωση κρίση που ο καπιταλισμός προσπάθησε να την ξεπεράσει δημιουργώντας το β΄παγκόσμιο πόλεμο.