…διακηρύσσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=86046848
Ας αφήσουμε κατά μέρος τα «ψιλά γράμματα», πόσο δηλαδή συνέβαλε η Εκκλησία (της Κωνσταντινούπολης) στην απελευθέρωση του έθνους – ή τα άλλα, πως χωράνε δηλαδή το «έθνος» των Ελλήνων και το «γένος» των Ρωμιών στην ίδια πρόταση. Το πολιτικό πρόβλημα είναι σαφές: θα αποκτήσει επιτέλους και η Ελλάδα το περίφημο «κοσμικό κράτος» που διαθέτουν οι δυτικές χώρες ή θα παραταθεί αυτή η αφύσικη «συνύπαρξη» (που λειτουργεί κατά των λαϊκών και υπέρ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων) για πολύ ακόμα;
6 Σχόλια
Comments feed for this article
10 Νοεμβρίου, 2008 στις 10:59 μμ
Πάρης
«Το πολιτικό πρόβλημα είναι σαφές: θα αποκτήσει επιτέλους και η Ελλάδα το περίφημο «κοσμικό κράτος» που διαθέτουν οι δυτικές χώρες ή θα παραταθεί αυτή η αφύσικη «συνύπαρξη» (που λειτουργεί κατά των λαϊκών και υπέρ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων) για πολύ ακόμα;»
Θα παραταθεί. Για κάθε απαραίτητο βήμα θα γίνονται σκληρές «οδομαχίες» που θα διαρκούνε χρόνια. Εδώ για το τεχνητό θέμα με τις ταυτότητες και χρειάστηκε μια τριετία-τετραετία για να γλιτώσουμε από τη φασαρία. Οπότε αν φτάσουμε στον πραγματικό πυρήνα των προβλημάτων θα υπολόγιζα σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα.
10 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:03 μμ
Πάνος
Μάλλον είσαι υπερβολικά αισιόδοξος…
10 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:21 μμ
Γιάννης
όντως, ας αφήσουμε τα ψιλά γράμματα περί ιστορίας, γιατί προαπαιτούν και γνώσεις τις οποίες πολλοί δεν έχουν. το χωρισμό κράτους-εκκλησίας τον προτείνουν άνθρωποι από τον γιανναρά ώς τον αλαβάνο, χωρίς να τον απαιτούν όλοι. από μόνος του λίγα σημαίνει και σε πολλά διαφορετικά πράγματα μπορεί να στοχεύει.
όσο για τα «λαϊκά συμφέροντα» αυτά κι αν είναι ψιλά γράμματα:)
10 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:33 μμ
Πάνος
Γιάννη,
ως παλαιός αναγνώστης σου (πολύ πριν τα μπλογκ) έμαθα πολλά από σένα. Μη διστάζεις να γίνεις περισσότερο συγκεκριμένος. Η καλύβα είναι χώρος γεμάτος από φιλομαθείς ανθρώπους…
14 Νοεμβρίου, 2008 στις 4:23 μμ
Ο Αιρετικός
Πάνο, μην έχεις προσδοκίες από τους απολογητές… Και μην περιμένεις να χωριστεί το κράτος από το ιερατείο. Οι πολιτικάντηδες τα μετράνε πολύ τα ψηφαλάκια της Δεξιάς του Κυρίου, η οποία είναι σχεδόν εξ ίσου ισχυρή με τους Bible (ή, για να κυριολεκτώ, BuyBull) Thumpers των ΗΠΑ. Είδες εσύ το Μωρό της Ρόζμαρυ να τολμά να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο; Εδώ με τα χίλια ζόρια τόλμησε να θεσπίσει τον πολιτικό γάμο!
Και αρκετά με τα παραμύθια της Χαλιμάς της ΟΟΔΕ και της Porta Aurea.
14 Νοεμβρίου, 2008 στις 4:43 μμ
Ο Αιρετικός
Και είμαι τόσο σκληρός με την ΟΟΔΕ και την Porta Aurea γιατί όχι μόνον λειτουργούν ως εργαλεία (παρα)εκκλησιαστικής προπαγάνδας αλλά ουκ ολίγες φορές έχουν πει τα απίστευτα ψέματα για άθεους, αλλόθρησκους και δωδεκαθεϊστές (καλά, τους τελευταίους τους βγάλανε… σατανιστές). Να μην πω τίποτα για τις φορές που εγκωμίασαν το ξεθεμέλιωμα των Ελληνικών και Ρωμαϊκών κτιρίων από το χριστιανικό όχλο.
Και κάτι ακόμα: ακόμα περιμένω να μου δώσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τους υποτιθέμενους «διωγμούς» που εξαπέλυαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες κατά των χριστιανών.