Ο Μιχάλης Μητσός μας παρουσιάζει, όπως κάνει πολύ συχνά, τις πολιτικές ανησυχίες που έχουν εις τας Ευρώπας:
http://diastaseis.blogspot.com/2008/11/blog-post_21.html
Το σημερινό άρθρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εστιάζει στο δίλλημα της αποανάπτυξης ή της βιώσιμης ανάπτυξης, που αρχίζει να απασχολεί στα σοβαρά τον καπιταλισμό, αλλά και τους διανοητές πάσης φύσεως και ποικιλίας.
Προσωπικά το δίλλημα «μείωση της ανάπτυξης ή μείωση των ανισοτήτων» μου φαίνεται ψευτοδίλλημα. Ή, για να το πω αλλιώς, απλοϊκή προσέγγιση ενός πολυσύνθετου προβλήματος.
Ανάπτυξη, για ποιους; Με ποιο σκοπό; Στη βάση ποιού πολιτισμικού (όρα: καταναλωτικού) παραδείγματος; Με οδηγό ποια σχέση του ανθρώπου με τη Φύση και του ανθρώπου με την κοινωνική δομή;
Ας απαντήσουμε πρώτα σε αυτά – και μετά τα βρίσκουμε αν προηγείται πολιτικά η μείωση της ανάπτυξης ή η μείωση των ανισοτήτων.
Ο Μητσός δείχνει, αν κατάλαβα καλά, να έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του καπιταλισμού να απαντήσει στα διλλήματα, με τους δικούς του όρους. Η πράσινη ή βιώσιμη ανάπτυξη, θα είναι το πολιτικό Γκράαλ της επόμενης δεκαετίας.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα κόμματα που εκφράζουν επί δεκαετίες την καπιταλιστική (και τη μικροαστική) δίψα για ανάπτυξη, θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την ατζέντα τους, ενσωματώνοντας γενναίες δόσεις οικολογικού καπιταλισμού. Αυτό μπορεί να κάνει ο Ομπάμα στις ΗΠΑ, αυτό θα ακολουθήσουν τα πιο «ξύπνια» σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη.
(Το ΠΑΣΟΚ θ’ αργήσει…)
Κάτι που μάλλον θα είναι το ελιξήριο για την ανανέωση και την επιβίωση του καπιταλισμού, χωρίς μεγάλες αβαρίες. Αν υπάρχει χρόνος (ένα θέμα), αν επικρατήσουν ιδεολογικά και πολιτικά οι «πράσινοι» του καπιταλισμού (άλλο θέμα) και αν (επί τη ευκαιρία) θυμηθούν ότι δε φτάνει ο καπιταλισμός να βαφτεί πράσινος, αλλά να μειώσει, ταυτόχρονα, και τις ανισότητες που λέγαμε.
15 Σχόλια
Comments feed for this article
22 Νοεμβρίου, 2008 στις 8:56 μμ
Ενη Καπαζογλου
Θα ημουν βαθυτατα ευγνωμων αν καποιος στο διλημμα «μειωση της αναπτυξης η μειωση των ανισοτητων» ανελυε το θεμα συμπεριλαμβανοντας και τον παραγοντα της «ανισης αναπτυξης».
Αν το αιτημα μου γινει αποδεκτο, ευχαριστω εκ των προτερων.
22 Νοεμβρίου, 2008 στις 9:08 μμ
Πάνος
Προσυπογράφω το αίτημα! 🙂
22 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:24 μμ
nik-athenian
Μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει πρώτα μια αποδεκτή ανάλυση σε βάθος από τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών με δυνατές οικονομίες και μετά να δράσουν. Μάλλον θα πορευτούν για μια ακόμη φορά με τη μέθοδο του trial – error – correction.
Πάντως ότι όλοι ανεξαιρέτως θα βάλουν στο άμεσο μέλλον στην ατζέντα τους πρώτα ζητήματα πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και δευτερευόντως ζητήματα μη κατάρρευσης κοινωνιών σε διάφορες χώρες, το θεωρώ δεδομένο. Βλέπουμε ότι λεκτικά τουλάχιστον τα ζητήματα αυτά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε διασκέψεις και ανακοινώσεις.
23 Νοεμβρίου, 2008 στις 12:15 πμ
Ενη Καπαζογλου
Δηλαδη θα κινουνται με κριτηρια που περισσοτερο θα μοιαζουν με μεθοδους trendy και ανταγωνισμου παρα κοινωνικης ευαισθησιας για την επιβιωση των ανθρωπων.
Η πρασινη αναπτυξη θα αποτελεσει ενα στοχο οχι ουσιαστικο αλλα πεδιο ανταγωνισμου μεταξυ των ακολουθουμενων πολιτικων ?
Αλοιμονο στη μελλουμενη ζωη στον πλανητη. Μια αλλη εκδοχη του «πολεμου των αστρων» ?
23 Νοεμβρίου, 2008 στις 12:17 πμ
Πάνος
Πολύ φοβάμαι πως ναι, έτσι θα συμβεί…
23 Νοεμβρίου, 2008 στις 12:27 πμ
Ενη Καπαζογλου
Ποτε προλαβες να απαντησεις. Μπραβο σου ταχυτατος. Ομως δεν με βοηθησες. Παντως σ΄ευχαριστω που συμφωνεις. Για να δουμε ποιος αλλος θα μας πει τη γνωμη του.
Προς το παρον καληνυχτα.
23 Νοεμβρίου, 2008 στις 9:25 πμ
zepos
Πάνος: «(Το ΠΑΣΟΚ θ’ αργήσει…)»
Πας προφήτης μετά χριστό, εστί ………
23 Νοεμβρίου, 2008 στις 9:38 πμ
zepos
Διαστάσεις¨«Η Δεξιά το κατάλαβε εγκαίρως: και επειδή ο καπιταλισμός έχει την ιδιότητα να ανανεώνεται συνεχώς, ενσωμάτωσε στο οπλοστάσιό του την ιδεολογία της βιώσιμης ανάπτυξης. Εδώ βρίσκεται το μέλλον, στον «πράσινο καπιταλισμό»»..
Εδώ τι να σχολιάσω! Τέτοια ουρανομήκη ..μαλακία δεν έχω ξαναδιαβάσει..
Ποιός έφερε τον πλανήτη στην κατάσταση που είναι σήμερα, με φτώχεια, αστέγους, ανεργία παράλληλα με την «απειλούμενη» καταστροφή του περιβάλλοντος;
«Εγκαίρως»…. Είναι ώρα για απενοχοποίηση;
23 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:39 πμ
Πάνος
ζέπο,
δεν είναι προφητεία, είναι εκτίμηση 🙂
24 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:10 πμ
cirut
Είναι προφανές παραδεκτό για το περιβάλλον, πως κάτι πρέπει να γίνει. Τα στάδια του πρακτέου, κατά τη γνώμη μου, είναι τρία:
1. Απορρύπανση τελεσθεισών ζημιών (αέρα,νερά, γη), όπου «συνένοχοι» είναι και η βιομηχανία και οι κοινωνίες (χρήση αυτοκινήτου, κεντρ. θερμάνσεων, συμπεριφοράς κλπ). Το ποσοστό ευθύνης εκάστου το επιμερίζουμε. Το μπαγιόκο είναι πρόβλημα, αφού η βιομηχανία (κεφάλαιο) μετακυλάει κάθε πρόσθετο κόστος στον καταναλωτή και όχι στη μείωση – περιορισμό κερδών. Έτσι οι εταιρείες που προχώρησαν σε greening Shell, BP p.x πριν καρπωθούν κέρδη του Πράσινου Χώρου (Φ/Β κλπ), θάπρεπε να αποπλύνουν το Νίγηρα κλπ κλπ.
2. Συνυπολογισμός σε κάθε παραγόμενο προϊόν του συνολικού κόστους = κόστος παραγωγής του (εσωτ κόστος) +εξωτ κόστος -κόστος περιορ της ρύπανσης + κοινων κόστος (προστασία υγείας – υποβαθμ περιβ κλπ). Μέσω της θεώρησης αυτής η μόνη επιζησομένη μορφή ενέργειας είναι οι ΑΠΕ, υπό αυστηρούς όρους (γνωστές και μελλοντικές άγνωστες. Η2 κλπ)
3. Σχεδιασμός του Πράσινου Μέλλοντος (λέμε τώρα) δηλ. Ή στον Κοπελούζο κλπ συγκεντρωτικά τα αιολικά φιλέτα / ή διασπορά ανά κοινότητα κλπ (Σκανδιναβία) και επιδοτήσεις. Εδώ παίζεται το «ενεργειακό τραπεζικό σύστημα», το πολιτικό παιγνίδι δηλ. της δικαιότερης αναδιανομής και οι πράσινες φούσκες του μέλλοντος.
Οι άδειες Φ/Β μεταπωλούνται 1 εκ €/MW, ο αήρ περικαλώ
24 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:33 πμ
Γιάννης
ζέπο,
είναι ένα θέμα αν αυτό αξίζει έπαινο, πάντως ο καπιταλισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει και το σκοινί με το οποίο θα τον κρεμάγανε, ώστε να βγει από το βόθρο που έσκαψε και πέσαμε όλοι μέσα. γιατί όχι και την οικολογία;
πράσινα ακριβά προϊόντα για χονδρά πορτοφόλια; πολύ ωραία
πράσινα ακριβά προϊόντα για τον καθένα;
εξαναγκασμός των μη δυτικων να μειώσουν τους ρυθμούς τους, στο όνομα της σωτηρίας του περιβάλλοντος, αλλά και με βάση το «πράσινο αποαναπτυξιακό» πρότυπου που θα επικρατεί στη δύση ή την οικονομική/πολιτική βοήθεια προς αυτούς; ακόμη πιο ωραία
24 Νοεμβρίου, 2008 στις 4:22 μμ
zepos
Κουβέντα κάνουμε.. ¨ολοι εδώ δεν είμαστε αιθεροβάμονες να νομίσουμε – ούτε προς στιγμή – ότι λύσεις δίνουμε… Οι προτάσεις όμως για αποβιομηχάνιση και απο-ανάπτυξη είναι εκ του πονηρού. Γνωρίζουν ότι αυτά ΔΕΝ γίνονται με τα τόσα δις πεινασμένων και ανέργων..
Ο καπιταλισμός και οι εκφραστές του, δηλαδή οι κυβερνήσεις, γνωρίζουν πολύ καλά οτι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν ΠΟΤΕ οι κερδοφόροι μέθοδοι της υπερεκμετάλευσης των φυσικών πόρων. Ούτε τα γιγαντιαία κεφάλαια που έχουν επενδυθεί θα αφήσουν ΠΟΤΕ να πάνε στράφι.. Γιατί αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε.. Να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια στην έρευνα και εκμετάλευση άλλων ενεργειακών και ανανεώσιμων πηγών. Δεν πρόκειται αυτό να γίνει..
Ο Ομπάμα μίλησε για ανάγκη άμεσης σχεδίασης και εφαρμογής παρόμοιων προγραμμάτων και υποσχέθηκε μάλιστα και χρηματοδότηση σε όσους το επιχειρήσουν.. Να το δέσουμε αυτό
Εκεί είναι και το μεγάλο θέμα.. Ποιός πρέπει και μπορεί να κινηθεί αληθινά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ιδιώτες για το κράτος;
24 Νοεμβρίου, 2008 στις 4:23 μμ
zepos
Κουβέντα κάνουμε.. ¨ολοι εδώ δεν είμαστε αιθεροβάμονες να νομίσουμε – ούτε προς στιγμή – ότι λύσεις δίνουμε… Οι προτάσεις όμως για αποβιομηχάνιση και απο-ανάπτυξη είναι εκ του πονηρού. Γνωρίζουν ότι αυτά ΔΕΝ γίνονται με τα τόσα δις πεινασμένων και ανέργων..
Ο καπιταλισμός και οι εκφραστές του, δηλαδή οι κυβερνήσεις, γνωρίζουν πολύ καλά οτι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν ΠΟΤΕ οι κερδοφόροι μέθοδοι της υπερεκμετάλευσης των φυσικών πόρων. Ούτε τα γιγαντιαία κεφάλαια που έχουν επενδυθεί θα αφήσουν ΠΟΤΕ να πάνε στράφι.. Γιατί αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε.. Να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια στην έρευνα και εκμετάλευση άλλων ενεργειακών και ανανεώσιμων πηγών. Δεν πρόκειται αυτό να γίνει..
Ο Ομπάμα μίλησε για ανάγκη άμεσης σχεδίασης και εφαρμογής παρόμοιων προγραμμάτων και υποσχέθηκε μάλιστα και χρηματοδότηση σε όσους το επιχειρήσουν.. Να το δέσουμε αυτό;
Εκεί είναι και το μεγάλο θέμα.. Ποιός πρέπει και μπορεί να κινηθεί αληθινά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ιδιώτες για το κράτος;
24 Νοεμβρίου, 2008 στις 8:06 μμ
Πάνος
Γιάννη,
το φτηνό είναι πανάκριβο. Το πιάνεις, τι θέλω να πω…
*
ζέπε,
οι ιδιώτες ή το κράτος;
Αμφότεροι!
25 Νοεμβρίου, 2008 στις 12:32 πμ
Ενη Καπαζογλου
Ησυζητηση συνεχισθηκε και θα συνεχισθει νομιζω ομως εΛπιζω οχι «αεναως» (και δεν εννοω εδω αλλα παγκοσμιως).
Ο Ομπαμα ,λεει ο zepos ,υποσχεται μελλοντικα προγραμματα και επενδυσεις για ανανεωσιμες πηγες ενεργειας. Αλλα ο Γιαννης επισημαινει οτι ισως υπαρξει εξαναγκασμος των μη ΔΥΤΙΚΩΝ (δηλαδη Ανατολη Νοτος), να μειωσουν τους ρυθμους αναπτυξης με βαση το Δυτικο προτυπο για την πρασινη αναπτυξη.
Και η μεν Ανατολη (Ρωσια – Κινα -Ινδια ) βρισκονται περιπου στα ιδια προτυπα αναπτυξης με τη Δυση. Εχουν ηδη καταστρεψει το περιβαλλον τους αλλα ταυτοχρονα ειναι και πλουσιες χωρες και σε φυσικους πορους αλλα και στην τεχνολογικη αναπτυξη.
Τι γινεται ομως με τα εκατομμυρια των φτωχων του Νοτου?Αυτοι θα πρεπει να ακολουθησουν τα προτυπα της «αποαναπτυξης» των αλλων για να βρεθουν ολοι σε ενα απεραντο «νεκροταφειο» προκειμενου να ακολουθησουν τα προγραμματα της πρασινης αναπτυξης?
Και ποιος εγγυαται οτι ολο αυτο το γιγαντιαιο προγραμμα δεν ειναι πεδιο δοξης λαμπρο για το οπου γης Κεφαλαιο δηλαδη του καπιταλιστικου συστηματος? Και με ολους τους ορους του ανταγωνισμου οπου παντα επικρατει ο ισχυροτερος.
Ειπαμε αντι «πολεμος των αστρων» – «πολεμος της γης».
Ελπιζω να διαψευσθουν ολοι αυτοι οι «φοβοι» για τη μελλοντικη ζωη ομως με ορους ανθρωπινης αλληλεγγυης.