…σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=15251092
Δηλαδή, από την 1/7/2009.
Θα ισχύσει στην πράξη αυτός ο νόμος, ιδιαίτερα για τους χώρους διασκέδασης; Ή τα μαγαζιά θα βάζουν τσιλιαδόρο, μήπως εμφανιστεί τσιγαρόμπατσος;
Άσε τους χώρους δουλειάς – εκεί, πολύ απλά, δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως, για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Και βλέπουμε.
12 Σχόλια
Comments feed for this article
4 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:55 μμ
Γιώργας
Επιτέλους! Ελπίζω να ισχύσει και στην πράξη.
5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 12:40 πμ
Canis
Και στην πράξη να ισχύσει ο νόμος, έχει αφήσει μεγάλο περιθώριο κίνησης στους επιχειρηματίες. Με μία απλή αίτηση τροποποίησης της άδειας λειτουργίας οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι σε θέση να τον αγνοούν σαν να μην ψηφίστηκε ποτέ.
5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 7:38 πμ
Πάνος
Για κάντο πιο λιανά αυτό, πληζ…
5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:27 πμ
σχολιαστής
Στις χώρες που εφαρμόσθηκε λειτούργησε.
5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:31 πμ
Πάνος
Ναι, αλλά οι χώρες αυτές δεν ελέγοντο «Ελλάς».
5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 11:21 μμ
αλληλόμορφος
Σχετικά με αυτό που λέει ο Canis,
όταν άκουσα για την εφαρμογή του μέτρου από την τηλεόραση έμεινα με την εντύπωση πως τα κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν θα είναι για καπνιστές ή όχι.
5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 11:49 μμ
delta-kapa
Φίλτατοι μην είστε προκατειλημμένοι, ο κόσμος είναι πάντα πιο πολύπλοκος από την φαντασία μας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα:
Στην Ιταλία το μέτρο λειτούργησε! Τώρα θα μου πείτε οι Ιταλοί το ξέρουμε από καιρό (και κατά βάθος αισθανόμαστε το κρίμα με πόνο) είναι πολύ φλώροι και ουδεμία σύγκρισις δεν πρέπει να γίνεται με το αλύγιστο φρόνημα του Έλληνος ραγιά!
Καλά τότε να σας πω ένα άλλο παράδειγμα από την ανάποδη:
Ξέρετε σε ποια ευρωπαϊκή χώρα τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος έχουν την ποιο σθεναρή αντίσταση και πετυχαίνεται η μία αναβολή πίσω από την άλλη κι ένας περιορισμός του περιορισμού πίσω από την άλλο; Στην πειθαρχημένη Γερμανία! Στη Γερμανία ο κόσμος πρέπει να καπνίσει για να βαστάει τα σεκλέτια της καθημερινότητας αγαπητοί μου κι αυτό είναι τόσο ισχυρό που οι ευρωπαϊκές επιταγές για τα μέτρα περιορισμού δεν μπορούν να πατήσουν πόδι καλά. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο στην Ιταλία στη οποία η εισαγωγή των περιορισμών στέφθηκε με επιτυχία! (Αλλά είπαμε οι Ιταλοί είναι φλώροι, εμείς όμως όχι)
5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 11:51 μμ
Γιώργας
Αν δωσουν στους μαγαζάτορες τη δυνατότητα να αποφασίσουν δέν έχει κανένα νόημα η απαγόρευση. Στοίχημα οτι όλοι θα επιλέξουν το μαγαζί τους να είναι για καπνιστές.
6 Δεκεμβρίου, 2008 στις 9:52 πμ
σχολιαστής
Χρειάζεται και λίγη κοινωνική ευθύνη. Πόσοι πόροι του ΕΣΥ διατίθενται για να «αναταχθούν» οι καταστροφές στην υγεία ασφαλισμένων, λόγω του καπνίσματος; Απο που αφαιρούνται, δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες που θα μπορούσαν να πιάνουν τόπο, για παράδειγμα παιδιά με καρκίνο, άτομα με ειδικές ανάγκες;
Μερικές φορές η γαιδουριά δεν έχει όρια. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καπνίζουν σα φουγάρα σε χώρους που είναι παιδιά. Στα τέτοια τους.
6 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:04 πμ
zepos
Η παντού ή πουθενά! Τα ημίμετρα ή η ελαστική εφαρμογή και ο ελαστικός έλεγχος (και πρόστιμο) έχει ως αποτέλεσμα το ΚΛΕΙΣΙΜΟ των μικρών μαγαζιών… Δεν είναι καθόλου αστείο! Αυτό συμβαίνει στην Γερμανία που έχω φίλους στο Μοναχο με μικρά εστιατόρια και πάνε για κλείσιμο..
Πως θα πείσεις ένα καπνιστή να πάει να φάει ή να πειεί σε μαγαζί που ΔΕΝ μπορεί να φουμάρει;
Εγώ τόκοψα! Πέρασαν κι’όλας 2 χρόνια παρά κάτι μήνες!! Και με .. καίει!
6 Δεκεμβρίου, 2008 στις 11:33 πμ
Canis
Το κλείσιμο των μικρών μαγαζιών θα είναι αποτέλεσμα όχι μιας ελαστικής, αλλά μιας μονολιθικής εφαρμογής που θα αδυνατεί να κάνει διάκριση.
Ρίχνοντας μια ματιά στο πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατάλαβα πως πάει προς εφαρμογή ένα σύστημα όμοιο μ’ εκείνο που ισχύει καιρό τώρα στην Ισπανία:
Οι μεγάλες επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν καλό κλιματισμό και διακριτούς χώρους καπνιστών – μη καπνιστών ενώ οι μικρότερες (κάτω των 70τ.μ.) μπορούν να δηλώσουν πως είναι χώροι αποκλειστικά για καπνιστές αναγράφοντας το και στην άδεια λειτουργίας τους.
Πάντως μεγαλύτερη σημασία από τη δυνατότητα επιλογής του επιχειρηματία νομίζω πως έχει εκείνη του καταναλωτή. Εκείνος ας τιμωρήσει τον επιχειρηματία που επιτρέπει να γεμίζουν το μαγαζί του με καπνό.
6 Δεκεμβρίου, 2008 στις 11:41 πμ
Πάνος
Α, κατάλαβα: δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα!
Όλοι θα πάρουν άδεια «αποκλειστικά για καπνιστές» – και οι μή καπνιστές θα καπνίζουν …προαιρετικά.