Έχοντας παρακολουθήσει σχεδόν ολόκληρη την ιστορία της ελληνικής μπλογκόσφαιρας «από μέσα» μπορώ να πω ότι οι δέκα μέρες του Δεκέμβρη (από τις 7 ως τις 16) ήταν πραγματικός σταθμός. Όχι μόνο γιατί παρατηρήθηκε μια πρωτοφανής επισκεψιμότητα, αλλά γιατί η μπλογκόσφαιρα αναδείχτηκε ως προνομιακό πεδίο ενημέρωσης, συζήτησης, ζύμωσης και αλληλεπίδρασης. Ως social medium, μαζί με τα υπόλοιπα, η μπλογκόσφαιρα φάνηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Αλλά εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, καθώς λειτούργησε με πλήρη δημοκρατία και χωρίς κρατικό ή κομματικό έλεγχο, έδωσε τη δυνατότητα στον καθένα και να πληροφορηθεί για γεγονότα και να ακούσει απόψεις που συνήθως απουσίαζαν από τα κλασσικά ΜΜΕ. Για παράδειγμα, πολλά μπλογκ ανάδειξαν (και απόδειξαν, με οπτικό υλικό) τη συνεργασία αστυνομίας και κουκουλοφόρων. Και, συνολικά, μπορούσε να βρει κανείς περιδιαβαίνοντας στα μπλογκ ένα απίστευτο πλήθος από ερμηνείες και προσεγγίσεις, οι οποίες – εξίσου πρωτοφανές και σημαντικό – συνοδεύονταν από τη δυνατότητα του αδιαμεσολάβητου διαλόγου.

Η μπλογκόσφαιρα αντανακλά, κατ’ αρχήν, αυτό που συμβαίνει σ’ ένα μάλλον περιορισμένο κομμάτι της κοινωνίας, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μόρφωση, εισόδημα κλπ)  Για τρίτη φορά (η πρώτη ήταν για την Αμαλία και η δεύτερη για τις πυρκαγιές του 2007) έδειξε ότι μπορεί να ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά της όρια, όταν υπάρχει κάποιο μεγάλο θέμα, που ξεσηκώνει την κοινωνία. Αυτή τη φορά, πολύ πιο έντονα και δυναμικά από τις δύο προηγούμενες.

Τα μπλογκ δε θα αντικαταστήσουν τα κανάλια, τα ραδιόφωνα  και τις εφημερίδες. Αλλά, ως προνομιακός χώρος ελεύθερης έκφρασης των πιο ανήσυχων πολιτών, θα εξακολουθήσουν να παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Και σε συνδυασμό με το μεγάλο ζητούμενο, αυτό που έχει ανάγκη η πιάτσα, δηλαδή ένα και δύο και πολλά social media, που θα δέχονται ενημέρωση και υλικό in real time από δεκάδες και εκατοντάδες ανεξάρτητους πολίτες, σε βάθος χρόνου ενδέχεται να αποδειχτούν πολύ σημαντικός παίχτης, όπως ήδη έχει συμβεί αλλού.

Κι ας μη ξεχνάμε ότι ο χρόνος στο δίκτυο κυλάει με το δικό του ρυθμό: απίστευτα γρήγορα!