Παραθέτω ολόκληρο το κείμενο με τις θέσεις του ΣΥΝ (Μεσσηνίας) για την ΠΟΤΑ. Τις θέσεις αυτές τις βρίσκω πραγματικά θλιβερές, γιατί ουσιαστικά νομιμοποιούν το έγκλημα που γίνεται εις βάρος της Μεσσηνίας. Διαβάστε το – και θα τα πούμε στα σχόλια.
*
Η Γραμματεία της Ν.Ε. Μεσσηνίας του Συνασπισμού, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, στην οποία συζήτησε το θέμα της ΠΟΤΑ κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω απόφαση:
Οι θέσεις του ΣΥΝ για την ΠΟΤΑ
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επένδυση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έχει ήδη προχωρήσει στο τελικό στάδιο, θεωρεί αναγκαίο να τονίσει ότι στην παρούσα φάση πρέπει να καλέσει τους πολίτες να αγωνιστούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα όποια θετικά.
Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να τονίσουμε ότι τα κεντρικά ζητήματα είναι τα θέματα που αφορούν τους υδάτινους πόρους, την αυστηρή τήρηση των όρων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της νομιμότητας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα επιμένουμε στην δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της συγκεκριμένης επένδυσης στην οποία θα συμμετέχει η Ν.Α., οι όμοροι δήμου, οι εκπρόσωποι του επενδυτή, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με περιεχόμενο την τήρηση των όρων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία των υδάτων.
Αναλυτικά:
Α) Για το λόγο αυτό, διεκδικούμε από την κυβέρνηση:
1) Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε γρήγορα να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθούν από το Εθνικό Σκέλος του ΕΣΠΑ η ουσιαστική βελτίωση των οδικών αξόνων (α) Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, β) Πύλος – Ρωμανού – Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά), διότι με το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη.
2) Την χρηματοδότηση για άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών του Δήμου Νέστορος και Πύλου με τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας των λυμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα ο εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της επένδυσης.
3) Τη άμεση Νομοθετική ρύθμιση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται τα νερά των βιολογικών καθαρισμών για άρδευση.
4) Τη δημιουργία τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και ανάλογων τμημάτων στα δημόσια Ι.Ε.Κ. του Νομού, ώστε να υπάρξουν οι ειδικότητες εργαζομένων που θα απαιτούνται για τη λειτουργία της ΠΟΤΑ, διότι θα πρέπει οι νέοι του νομού να επωφεληθούν από τη δημιουργία των θέσεων εργασίας της ΠΟΤΑ.
5) Τη θεσμοθέτηση Επιτροπής παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εγκριθεί στις Μ.Π.Ε. και επιτροπή επίβλεψης για το σύνολο των υδάτων που χρησιμοποιούνται στην ΠΟΤΑ ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις.
7) Την επιδότηση των ελαιοτριβείων 3 φάσεων ώστε να μετατραπούν σε διφασικά α) μέσα από τα χρήματα που παρακρατούνται από την Ενιαία Αποδεσμευμένη Ενίσχυση, β) από παρακράτηση μέρους της επιδότησης των 145 εκ. ευρώ που γίνονται για την επένδυση, διότι για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να πληρώσει και ο επενδυτής, γ) από προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος της Ε.Ε. με στόχο τον μηδενισμό της ρύπανσης των νερών των ποταμών και των χειμάρρων.
Β) Η Ν.Α. Μεσσηνίας πρέπει να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα και να προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες για τη σύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥΝ διεκδίκησε και από την κυβέρνηση, αλλά και μέσα από τα στελέχη του στο Ν.Σ. να υπάρξει απόφαση του Ν.Σ. της ΝΑΜ και ζητήσει από τον επενδυτή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΝΑΜ και την ΤΕΜΕΣ ΑΕ ώστε:
α) Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στην ΠΟΤΑ να είναι από την περιοχή και το νομό μας κατά προτεραιότητα και
β) Να υπάρξει κατά προτεραιότητα απορρόφηση πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων ποιότητας του Νομού μας από την ΠΟΤΑ.
Παρ’ ότι αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε από τις παρατάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο Ν.Σ., αλλά και από την κυβέρνηση το Μάρτιο του 2007, όταν έθεσε το θέμα στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Θα αγωνιστούμε για να γίνουν πράξη αυτά, απευθυνόμενοι πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία της Μεσσηνίας, αλλά και στους φορείς, την αυτοδιοίκηση και διεκδικώντας τα πάλι από την Κυβέρνηση.
Επιπλέον διεκδικούμε από τη ΝΑΜ να προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες:
α) Προς τους επαγγελματίες της περιοχής ώστε να εφαρμοστεί ένα «σύμφωνο ποιότητας» με αποκλειστική χρησιμοποίηση Μεσσηνιακού έξτρα παρθένου ελαιολάδου και τοπικών προϊόντων σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
β) Προς τους αγρότες για παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας (ολοκληρωμένη διαχείριση των βιολογικών) και τυποποίησή τους (λάδι, κρασί, φρούτα, οπωροκηπευτικά κ.λπ.) με στόχο να συζητήσει η ΝΑΜ με τους επενδυτές για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων ποιότητας για τις ανάγκες λειτουργίας της ΠΟΤΑ.
γ) Να αναβαθμίσει το Τμήμα Περιβάλλοντος σε Διεύθυνση και να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα, ώστε με επάρκεια να παρακολουθείται η τήρηση των όρων των Μ.Π.Ε. και ειδικότερα η προστασία των νερών (μετρητές παροχών και χρήση κ.λπ.).
Παρ’ ότι μέχρι σήμερα ο επενδυτής μέσα από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εγκριθεί, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (δημιουργία λιμνοδεξαμενών, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα και σύστημα γεωθερμίας, μερική αξιοποίηση νερού θαλάσσης, επαναφύτευση ελαιοδέντρων κ.λπ.) οφείλουμε να παρατηρήσουμε στην πορεία των έργων, με επίκεντρο τα νερά, ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους:
- Υπάρχει καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής της υδρογεωλογικής λεκάνης (παρ. Δ24 περ. όρων ΠΟΤΑ Πύλου).
Έπρεπε με βάση τις εγκεκριμένες Μ.Π.Ε. να είχαν εκδοθεί οι σχετικές άδειες, να είχαν εγκατασταθεί οι μετρητές παροχής και κατανάλωσης νερών σε συγκεκριμένες θέσεις των αξιοποιήσιμων ρεμάτων, των λιμνοδεξαμενών και της λιμνοθάλασσας και να κατατίθενται για έλεγχο τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Εξ άλλου αυτό προβλέπεται και με την υλοποίηση κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου προγράμματος παρακολούθησης (monitoring).
Συνεπώς είναι επείγουσα η ανάγκη εγκατάστασης των παραπάνω στοιχείων και επιπροσθέτως για να ξέρουμε μήπως στην πορεία απαιτηθεί άλλη μορφή εξεύρεσης υδάτων (π.χ. αφαλάτωση).
- Επειδή έχει αρχίσει η δημιουργία του γκαζόν για τα γήπεδα γκολφ Ρωμανού επείγει να διασφαλιστεί άμεσα ο έλεγχος των χαρακτηριστικών του και η μη μόλυνση της θάλασσας, καθώς και η αξιοποίηση των προϊόντων κλαδέματος αυτού (κομποστοποίηση).
- Επιπλέον είναι ανάγκη να υπάρξουν ξεχωριστοί περιβαλλοντικοί όροι για το συγκρότημα που προβλέπεται εντός της προστατευόμενης περιοχής (Natura) της ΠΟΤΑ Πύλου.
Στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος επισημαίνουμε ακόμα την ανάγκη για συνέχιση του έργου της ανακύκλωσης και εκτός ΠΟΤΑ, τη λειτουργία εντός αυτής μονάδας κομποστοποίησης για τα παραγόμενα προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά του χορταριού του γκολφ και φυσικά το σεβασμό της προστατευόμενης παραλιακής ζώνης όπου πρέπει να μείνει άθικτη και κανένα έργο δεν πρέπει να γίνει επ’ αυτής.
Να γίνει διαχειριστικό σχέδιο, με χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων για την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων της περιοχής και να δημιουργηθεί μουσείο Φυσικής Ιστορίας για το οικοσύστημα της Γιάλοβας.
Τέλος, απαιτούμε την τήρηση των όρων για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κλείσιμό τους.
Καλαμάτα 1 /12 /2008
Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
27 Σχόλια
Comments feed for this article
23 Δεκεμβρίου, 2008 στις 12:07 μμ
Πάνος
«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επένδυση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έχει ήδη προχωρήσει στο τελικό στάδιo…»
Ανακρίβειες, με το καλημέρα! Στο «τελικό στάδιο» βρίσκεται η ΠΟΤΑ Ρωμανού. Η Γιάλοβα δεν έχει αρχίσει ακόμα, ούτε το Πεταλίδι! Αλλά, περί αυτών κουβέντα, στην τόσο φλύαρη ανακοίνωση του ΣΥΝ!
23 Δεκεμβρίου, 2008 στις 12:29 μμ
σχολιαστής
Ρε δεν πάνε να δούνε αν ερχόμαστε!!!
23 Δεκεμβρίου, 2008 στις 5:48 μμ
Γιάννης-2
Κρίμα μεγάλο αν είστε Μεσσήνιοι και καλλιεργημένοι πνευματικά και είσθε γιά το τερατούργημα που αποκαλείται ΠΟΤΑ…………….
Ειδικά, αυτά που λέτε γιά τους αγρότες και τα αγροτικά προϊόντα μπορούν να γίνουν καλύτερα χωρίς την ΠΟΤΑ.
Την καταστοφή που κάνει η ΠΟΤΑ στη γεωργία και τον κάμπο των Γαργαλιάνων και του Ρωμανού-Κορυφασσίου-Γιάλοβας, ούτε ο Ιμπραΐμ δεμ μπόρεσε να κάνει.
23 Δεκεμβρίου, 2008 στις 6:11 μμ
Πάνος
Γιάννη μου (το μαντίλι σου…)
αν λες ΑΥΤΑ για τον (άθλιο, όντως) Μεσσηνιακό ΣΥΝ, τι θα πρέπει να πεις για τη ΝΔ και ειδικά για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ εγγυήθηκε στον Κωσταντακόπουλο ότι θα «ξεμπλοκαριστεί» το έργο (που παιδευόταν ακόμα, χωρίς να λαμβάνει τελική έγκριση για έναρξη), λίγες μόνο βδομάδες μετά την εκλογή του, το 2004; Τα έγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αυτά, όταν έγιναν… Δυστυχώς, ο Καραμανλής κράτησε την υπόσχεσή του – και δίκαια θα ανακηρυχθεί μια μέρα ως ο Ιμπραήμ ο Βου για τη Μεσσηνία!
Φυσικά ΚΑΙ αυτό το τέρας, όπως και όλα τα άλλα που μας παιδεύουν (αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, εκτροπή Αχελώου κλπ) τα σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ – η ΝΔ απλά τα υλοποιεί. Το ΝΔΣΟΚ, που λέμε…
23 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:24 μμ
Γιάννης-2
Πάνο,
Το ξέρω και συμφωνώ απόλυτα γιά τον Καραμανλή και γιά τη ΝΔ. Σε αυτό το θέμα (να ήταν το μόνο!!) είναι οι νεκροθάφτες της περιοχής.
Μάλιστα είχα προσωπική αντιπαράθεση στο ραδιόφωνο με έναν από τους βουλευτές τους, τότε υφυπουργό, τον Γιάννη Λαμπρόπουλο.
24 Δεκεμβρίου, 2008 στις 9:27 πμ
σχολιαστής
Γιάννη, εντάξει είναι καλά κουμάσια οι ΝΔ, αλλά τα 20 χρόνια που κυβερνούσαν οι Πασόκες τι έργα έγιναν στην περιοχή;
24 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:48 πμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Από το να κάνουν τέτοια έργα καλύτερα να μην κάνουν τίποτα….
Τουλάχιστον θα άφηναν ένα φυσικό κεφάλαιο. Τώρα ;
24 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:49 πμ
Πάνος
σχολιαστή,
ο Γιάννης -2, ουδεμία (μα ουδεμία!) σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ… 😉
24 Δεκεμβρίου, 2008 στις 12:18 μμ
σχολιαστής
Μα δεν τον …κατηγόρησα. 😉
ΘΥΜΩΜΕΝΗ, η αλητεία με τους δρόμους στη Μεσσηνία,έχει σκοτώσει πολύ κόσμο. Και οι Πασόκες έχουν ακέραια την ευθύνη, γιατί έγραψαν έναν ολόκληρο νομό εκει που δεν πιάνει μελάνι, παρά τους Μεσσήνιους υπουργούς και αντιπροέδρους.
16 Ιανουαρίου, 2009 στις 8:19 μμ
symef
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΣΥ.ΜΕ.Φ)
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Μεσσήνιων Δεσμός
Του Ηλία Νικ. Γιαννακέα
Φοιτητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
Η αγάπη και το ενδιαφέρον των Μεσσήνιων που ζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους πολλές φορές αποδεδειγμένα τους οδηγεί σε πράξεις που ως μοναδικό τους γνώμονα έχουν την προσφορά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της γενέθλιας γης.
Η ηθική ικανοποίηση είναι άλλωστε η καλύτερη ανταμοιβή για τους ίδιους. Το ανείπωτο αίσθημα της χαράς που ο καθένας νιώθει όταν συμμετέχει σε μια προσπάθεια από την οποία πρωτίστως θα ωφεληθεί ο τόπος του και οι κάτοικοι του .
Έτσι λοιπόν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σπουδαία αναπτυξιακά έργα στη χώρα μας με παγκόσμια ακτινοβολία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Μεσσηνία χάρη στον συμπατριώτη μας Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Ο ΣΥ.ΜΕ.Φ για πρώτη φορά είχε αναφερθεί σε αυτό το μακρόπνοο έργο τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για το νομό μας, όταν κάποτε ολοκληρωθεί, στο δεύτερο φύλο του Μεσσήνιων Δεσμός που είχε κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2006!
Σήμερα το όνειρο εδώ και δεκαετίες του Μεσσήνιου πλοιοκτήτη να αποτελέσει κάποτε ο τόπος μας παγκόσμιο τουριστικό προορισμό φαίνεται να βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ με την ολοκλήρωση της Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Σε μια έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων που απλώνεται από την περιοχή των Γαργαλιάνων μέχρι την Πυλία το σπάνιο φυσικό τοπίο σύντομα θα κοσμούν και δυο υπερπολυτελή ξενοδοχεία έτοιμα να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την ευκαιρία να περιηγηθούν στις ομορφιές της Μεσσηνιακής γης.
Στις παρερχόμενες υπηρεσίες των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων έρχεται να προστεθεί και η δυνατότητα που θα προσφέρει η ΠΟΤΑ στους φίλους του γκολφ να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Τα συγκεκριμένα γήπεδα υψηλών προδιαγραφών προβλέπεται να συγκεντρώσουν τα βλέμματα των γκόλφερ από όλο των κόσμο μετατρέποντας έτσι την περιοχή σε διεθνή τόπο συνάντησης τους.
Ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον
Όλα αυτά όμως αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν αναλογιστούμε την ειδική μέριμνα που υπάρχει τόσο για την προστασία αυτής της απείρου φυσικού κάλλους περιοχής όσο και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Για το λόγο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έργα εκτελούνται βάσει περιβαλλοντικών μελετών και δεν έχει επιχειρηθεί καμία παρέμβαση στο περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν μόνο το 10% της έκτασης.
Ήδη άλλωστε στην περιοχή λειτουργεί και λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 465.000 κυβικών μέτρων, με κύριο σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της ΠΟΤΑ. Αν και η επιφάνεια της είναι 50.000 στρέμματα ωστόσο δεν αντλεί μέσω αντλιοστασίου κάθε χρόνο τόσο πολύ νερό από το ποτάμι (Ξεριά) που καταλήγει στη θάλασσα.
Από το ποτάμι αυτό μάλιστα αντλεί μόνο ένα μικρό ποσοστό νερού μόλις 3-5% το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο δηλ περίπου σαν από μια σωλήνα να ρουφά νερό με καλαμάκι.
Επίσης η λιμνοδεξαμενή είναι ο τελευταίος αποδέκτης ενώ παίρνει νερό μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή η ροή είναι μεγαλύτερη σε αντίθεση με το καλοκαίρι που είναι ελάχιστη. Επιπλέον από τα 465.000 κυβικά μέτρα μόλις τα 260.000 χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της άρδευσης της ΠΟΤΑ, καθώς τα υπόλοιπα είναι αποθεματικό(40%) σε περίπτωση που ο ποταμός δεν έχει την επόμενη χρονιά νερό.
Η εικόνα του τεχνητού βιότοπου που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την μεταφύτευση περίπου 5.500 δέντρων ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το όμορφο αυτό σκηνικό. Ένα ακόμα όμως από πιο ουσιαστικά οφέλη που προσφέρει η λιμνοδεξαμενή είναι ότι πάντα θα μπορεί να διαθέσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού σε περίπτωση πυρκαγιών όπως και συνέβη και πρόσφατα.
Η Μεσσηνία θα πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα
Η ολοκλήρωση των έργων στην ΠΟΤΑ είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ολόκληρης της Μεσσηνίας.. Η παγκόσμια τουριστική προβολή και διαφήμιση που θα αποκτήσει η Μεσσηνία θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας και κατ’επέκταση τη λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων που θα είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν από την ραγδαία αύξηση των επισκεπτών.
Έτσι λοιπόν θα ανοίξουν και πάρα πολλές θέσεις εργασίας, γεγονός που θα βοηθήσει και πολλούς νέους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας που πλήττει και το νομό μας. Νέοι σε κάθε ειδικότητα θα είναι πλέον θα μπορούν να έχουν και μια ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στον τόπο τους χωρίς να χρειάζεται να ξενιτεύονται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα είναι αδύνατο να μην συνοδευτεί και από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε όλο το νομό. Το οδικό επαρχιακό δίκτυο αναγκαστικά θα εκσυγχρονιστεί μειώνοντας το χρόνο των αποστάσεων και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και των μόνιμων κατοίκων. Οι αφήξεις των αεροπλάνων στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας είναι λογικό να αυξηθούν και η ολοκλήρωση των έργων στο Εθνικό δίκτυο Τρίπολη Καλαμάτα θα φέρει στο νομό ακόμα περισσότερους επισκέπτες.
Ο τουριστικό χάρτης της Ελλάδας με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ θα αλλάξει άρδην και όλοι ελπίζουμε το 2009 να είμαστε σε θέση να ζήσουμε το μύθο μας στη Μεσσηνία….
16 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:02 μμ
σχολιαστής
Μας αποξήρανε!!!
20 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:11 μμ
barel
Σύμφωνώ με τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτετε αλλά επειδή μελετώ ερευνητικά το είδος της μονάδας έχω να σας πω οτι κατά το παρελθόν και ειδικά στην Ισπανία έγιναν εγκλήματα. Αλλά αυτό δε σημαίνει οτι κάθε integrated resort είναι κατά του οικοσυστήματος. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι Μεσσήνιοι αλλά έχουν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον (Πρόεδρος HELMEPA). Σας παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις που βρήκα απο Μεσσηνιακές εφημερίδες.
Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επισκέφτηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου την “Costa Navarino”, προκειμένου να συζητηθούν πεδία συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης.Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη τόσο για την “Costa Navarino” όσο και ευρύτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διακρίνεται παγκοσμίως για το επιστημονικό δυναμικό του και το ερευνητικό του έργο στον τομέα του περιβάλλοντος. Eίναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα που εκπόνησε μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ο καθηγητής Svante Arrhenius του Πανεπιστημίου της
Στοκχόλμης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1903, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Σίγουρα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την πορεία της επένδυσης και να την συνδιαμορφώσουμε. Έχω μελέτες απο αντίστοιχες περιπτώσεις (Inskeep E, M. Kallenberger, “An Integrated Approach to Resort Development-six case studies, World Tourism Organization, A Tourism and the Environment Publication, 1992) όπου φαίνετε οτι οι συγκεκριμένες μονάδες απορρόφησαν ανθρώπινο δυναμικό απο τις γύρω περιοχές , δεν μπορούν να κρατήσουν εντός τους πλούσιους πελάτες τους και σεβάστηκαν το περιβάλλον. Εως τώρα τα δείγματα γραφής της επένδυσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (βιοκλιματική αρχιτεκτονική, χαμηλά κτίρια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά Μεσσηνιακά χωριά, ελάχιστη κάλυψη, φωτοβολταϊκό πάρκο, χρήση γεωθερμίας, συνεργασία με Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και μελέτες για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος) Είμαι στη διαθεσή σας να σας στείλω το άρθρο. Και να σκεφτήτε οτι στη περιοχή αυτή κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν εργοστάσιο λιγνίτη και αυτό εμποδίστικε. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε οτι επενδύσει και πράσινη ανάπτυξη ακόμη και σε μεγάλες μονάδες είναι μονόδρομος.
7 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:17 μμ
kalofer
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΑΘΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΟΤΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑ
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:55 πμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
http://www.tvxs.gr/v5338
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:36 πμ
bioannis
http://rasgugsa.blogspot.com/2009/01/blog-post_20.html
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:05 πμ
Πάνος
ΘΥΜΩΜΕΝΗ,
δε φαντάζομαι να φαντάζεσαι ότι θα υποστώ επί 69 λεπτά τον Τσίπρα με τη ελπίδα να ανακαλύψω «κάτι» για τη Γιάλοβα… Πληζ, αν υπάρχει τέτοιο τόπικ, κάνε μας εσύ την αφήγηση 🙂
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:10 πμ
Πάνος
«Προφανώς λόγω των ειδικών συνθηκών, και πάλι, δεν κατέστη δυνατόν να πληροφορηθούν στην Κουμουνδούρου που έχει φτάσει η νομαρχιακή επιτροπή Μεσσηνίας. Αν γνώριζαν την κατάσταση θα επανέφεραν την πολιτική τάξη. Το φύλλο της «Ελευθερίας» Καλαμάτας (22/12/08) που δημοσιεύει την απόφαση της Ν.Ε. Μεσσηνίας για την Π.Ο.Τ.Α., αφού κρύφτηκε στις διπλές σόλες έμπιστου συνεργάτη μας, περνώντας νύχτα τα βουνά, ξεγελώντας σκοπιές και περίπολα, έφτασε τελικά ανέπαφο στα χέρια μας»
Αυτοί οι διαφωνούντες συνασπιστές κάνουν μισές δουλειές… άντε τώρα να ψάχνουμε την «Ελευθερία» της 22ας Δεκεμβρίου…
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:51 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
Στο 16ο λεπτό γίνεται ερώτηση για την ΠΟΤΑ
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:24 μμ
σχολιαστης
Λέει ότι διαφωνεί με τέτοια έργα, θέλει άλλο μοντέλο ανάπτυξης, δεν αφήνουν μέρισμα στη κοινωνία, θα είναι με το βραχιολάκι οι τουρίστες κλπ.
Κάνει και σχόλιο ότι είναι ενημερωμένοι οι χρήστες του tvx.
Γενικά σφυρίζει αδιάφορα, μη κάνοντας αναφορά σ’ αυτά που είπε όταν κατέβηκε στην περιοχή.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:52 μμ
Πάνος
Ορέα.
Ας κάνει κάποιος τώρα αυτό που πρέπει: να συγκρίνει τις δηλώσεις Τσίπρα με τις θέσεις της Νομαρχιακής του ΣΥΝ Μεσσηνίας, οι οποίες ευρίσκονται στην «Ελευθερία» της 22ας Δεκεμβρίου 2008.
Εγώ αναλαμβάνω να ανεβάσω το σχετικό ποστάκι.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:10 μμ
θΥΜΩΜΕΝΗ
Οι θέσεις της Ν.Ε. στο site του ΣΥΝ εδώ:
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=12671
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:16 μμ
σχολιαστης
Τελικά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το ίδιο το έργο. Τι είπαν οι συνασπισταί και οι λοιποί τεθλιμένοι συγγενείς, απλώς μας βοηθάει να ξαναπούμε ότι είναι αναξιόπιστοι.
Αν έχει κάτι ενδιαφέρον είναι να κουρντίσουμε λιγουλάκι τον Περικλή Κοροβέση που δε νομίζω ότι χαμπαριάζει απο σκοπιμότητες, να ανακινήσει το θέμα, προσκομίζοντας στη βουλή όλα τα στοιχεία των διαφωνούντων. Ισως, ο Γιώργος Γκόνης να ήταν ο ιδανικός γι’ αυτή την παρέμβαση.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:28 μμ
Πάνος
ΘΥΜΩΜΕΝΗ,
θενξ. Το είχαμε ξαναδεί, όταν βγήκε, αλλά το Αϊζενχάουερ κάνει θραύση…
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:24 μμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
σχολιαστή συμφωνώ απολυτα. Το θέμα είναι να εστιάσουμε στο έργο. Νομίζω όμως ότι ουσιαστικό αποτέλεσμα θα είχαμε μόνο μέσα από καταγγελία στην Ε.Ε.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:41 μμ
Πάνος
Χρειάζεται ένας φάκελος, με το υλικό που υπάρχει, που να διαβάζεται (όχι ατελείωτες αφηγήσεις). Στη συνέχεια φτιάχνεται μια ομάδα στο facebook και, μέσω αυτής, το μαθαίνουν ΟΛΟΙ οι ευρωβουλευτές, Έλληνες και Αλλοδαποί, καθώς και άλλοι, που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια. Ταυτόχρονα, το θέμα παίζει, σε πλανητικό επίπεδο, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Άντε μπράβο!
18 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:51 πμ
σχολιαστης
Οποιος έχει χρόνο ας δώσει το καλό παράδειγμα.
4 Μαρτίου, 2009 στις 10:32 πμ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ
http://www.kalamatablogs.gr/%ce%9a%ce%9a%ce%95_%ce%9d%ce%95_%ce%9c%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82_/2009/03/03/%ce%a3%ce%a5%ce%9d_%ce%9c%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b1:_%ce%96%ce%b7%cf%84%ce%ac_%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ad%cf%82_%ce%ba%ce%b1%ce%b8__%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%be%ce%b7_%cf%84%ce%bf%cf%85_%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1_%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%a0%ce%9f%ce%a4%ce%91!
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 28/2/2009o
Πρόταση της παράταξης του ΣΥΝ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας.
» Για το πώς θα εξυπηρετήσει όσο γίνεται καλύτερα τον μεγαλοεπιχειρηματία της περιοχής, φαίνεται ότι νοιάζεται ο ΣΥΝ στην περιοχή της Μεσσηνίας/, αφού η παράταξή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο βάζει θέμα να φτιαχτούν ειδικές σχολές στα ΙΕΚ και το ΤΕΙ της περιοχής για να του παράγουν φθηνούς εργαζόμενους έτοιμους για ξεζούμισμα. Η παράταξη «Συνεργασία για τη Μεσσηνία/b» κατέθεσε, στις 30 Γενάρη, σχετική ερώτηση – πρόταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η οποία συζητήθηκε στις 23 Φλεβάρη.» Με την πρόταση αυτή, η παράταξη του ΣΥΝ βάζει θέμα «iδημιουργίας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο ΤΕΙ και στα ΙΕΚ του νομού/i» και εξηγείται: «Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον επενδυτή για την κατάρτιση νέων και ανέργων, ώστε να μπορούν να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις της ΠΟΤΑ/i» (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης)! Καλεί, δε, το νομάρχη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε «iνα λειτουργήσουν από αυτή τη χρονιά τμήματα των συγκεκριμένων ειδικοτήτων που θα χρειαστούν στην ΠΟΤΑ στα ΙΕΚ/i», αφού πρώτα κάνει ο νομάρχης «iτην αναγκαία συνάντηση με τον φορέα της ΠΟΤΑ/i»» Πόσο ποιο ξεκάθαροι να γίνουν; Ζητούν να υποδείξει ο επιχειρηματίας στη Νομαρχία τι είδους εργαζόμενους θέλει και στη συνέχεια να παραγγείλει η Νομαρχία τις σχολές που θα βγάζουν αυτούς τους εργαζόμενους.
Σημειώνουμε ότι στην ΠΟΤΑ, στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, θα κατασκευαστούν, έξι ξενοδοχειακές μονάδες, των 5 αστέρων, συνεδριακό κέντρο 1.200 θέσεων, κέντρο …θαλασσοθεραπείας και αθλητικό κέντρο, δύο γήπεδα γκολφ, συνολικής επένδυσης 325 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κρατική επιχορήγηση.Θυμίζουμε, επίσης, ότι για το θέμα της ΠΟΤΑ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε διαδοχικές κωλοτούμπες: Στην αρχή ήταν «κατά», προβάλλοντας την καταστροφή του περιβάλλοντος (μάλιστα, ενίσχυσε και φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις που αντιδρούσαν), στη συνέχεια ακολούθησε τη στάση του «ναι μεν αλλά» και εδώ και ένα χρόνο λέει «ναι», όπως φαίνεται από σχετικές ψηφοφορίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι και την πρόσφατη πρόταση στη Νομαρχία, με την οποία αναγνωρίζει θεσμικό ρόλο στον επενδυτή για να καθορίσει τις σχολές που θα δημιουργηθούν!» Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο ΙΕΚ της Καλαμάτας υπάρχουν ήδη ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων, μαγείρων, γραμματέων κ.ά., προκαλεί εντύπωση, τι άλλες ειδικότητες επιθυμεί ο ΣΥΝ να φτιαχτούν; Μήπως την πρόταση την κάνει μόνο και μόνο για να δώσει τα διαπιστευτήριά του στον μεγαλοεπιχειρηματία και να τον καταστήσει ρυθμιστή της ανάπτυξης της εκπαίδευσης στην περιοχή;» Οσο για το ΤΕΙ, οφείλουμε να θυμίσουμε στον ΣΥΝ ότι όλα τα Τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων στην επαρχία, ακόμη και σε κατεξοχήν «τουριστικές περιοχές», μαραζώνουν δεχόμενα ελάχιστους υποψηφίους κάθε χρόνο. Κι αυτό γιατί η ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης (όπου ανήκουν τα ΤΕΙ) δεν μπορεί να σχεδιάζεται περιφερειακά με βάση τις ανάγκες κάθε κωμόπολης, δεν μπορεί να σχεδιάζεται με βάση τις πρόσκαιρες απαιτήσεις του κάθε τοπικού παράγοντα ή επιχειρηματία.