Δεν ξέρω αν είναι μονάχα δική μου αίσθηση, αλλά οι «κοινωνικές αντιδράσεις» στα μπλόκα των αγροτών είναι σχετικά χαλαρές, έως ανύπαρκτες, αυτή τη φορά. Αν τις συγκρίνουμε δηλαδή με εκείνες που είχαμε όταν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, τα ξεφτέρια του σημιτισμού σιωπούν αιδημόνως: το μείζον είναι να χρεωθεί μια ακόμα πολιτική ήττα η κυβέρνηση.
Ειδικά στο θέμα των αγροτών, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα απολύτως ελαφρυντικό: αυτό είναι υπεύθυνο και για όσα έγιναν, αρχής γενομένης από τους σοβιετικού τύπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που λάνσαρε ο Σημίτης ως υπουργός Γεωργίας στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 και οι οποίοι απέτυχαν πλήρως, και για όσα δεν έγιναν. Οι σημερινοί κυβερνώντες έπρεπε να διαχειριστούν την κρίση που είχαν δημιουργήσει οι αποφάσεις και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και, φυσικά, τα έκαναν μούσκεμα για μια ακόμα φορά, όπως μονάχα αυτοί γνωρίζουν.
Ακριβώς επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, η συγκυρία τους ευνοεί, σε επίπεδο εντυπώσεων: όλοι αναγνωρίζουν ότι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν έχει πραγματικές ιδεολογικές ή πολιτικές συμπάθειες και είναι απολύτως ανίκανη να χειριστεί σύνθετα προβλήματα. Ακόμα και ο τρόπος που «βρήκε λεφτά» για τους αγρότες, μέσω του ΕΛΓΑ, είναι κραυγαλέα παράνομος – και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα είχε χαμένα λόγω της οικονομικής κρίσης, θα είχαν ήδη σημάνει οι καμπάνες. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει …προσεχώς.
Η ουσία είναι ότι οι αγρότες αφέθηκαν στη μοίρα τους, να τα βγάλουν πέρα με την «αγορά» – η οποία κυριολεκτικά τους ξέσκισε. Είναι προφανές ότι δεν είχαν και δεν έχουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τη δυνατότητα να είναι ταυτόχρονα καλλιεργητές, τυποποιητές και έμποροι των προϊόντων που παράγουν. Και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αν λάβουμε υπόψη την ηλικία τους και, κυρίως, το ασφυκτικά ανταγωνιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλουν να κινηθούν. Από την πλευρά τους υπερισχύει ακόμα και τώρα το κλασσικό «κάλλιο πέντε και στο χέρι», που θα τους δώσει μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Ελάχιστα ή καθόλου δεν ακούγονται προτάσεις και θέσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα (αν σε λίγα χρόνια θα υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα) ξεπερνάει τους ίδιους τους αγρότες. Είναι επίσης προφανές ότι τα κόμματα που έχουν επιρροή στον αγροτικό χώρο δεν είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να προτείνουν και να υλοποιήσουν σοβαρές και βιώσιμες πολιτικές.
Το αδιέξοδο είναι απόλυτο, είτε με μπλόκα είτε χωρίς. Το ερώτημα που μπαίνει είναι «μετά τους αγρότες, ποιος έχει σειρά;»
73 Σχόλια
Comments feed for this article
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:41 πμ
σχολιαστής
Μεταφέρω σχόλιο που έγραψα στο σωστό πόστ
Πρέπει και στην Ελλάδα να γίνονται δημοπρασίες στην πώληση των προιόντων με εποπτεία του κράτους.
Στο παράδειγμα των πορτοκαλιών, η δημοπρασία να ξεκινάει απο μια ελάχιστη τιμή που θα έχει ενσωματώσει το κόστος και ένα λογικό κέρδος. Αν το κράτος πει ότι το κόστος των αγροτών είναι 10 λεπτά και πρέπει να βγάλουν άλλα 10, κανένας σε συνθήκες διαφάνειας δεν θα έδινε τιμή κάτω απο 20 λεπτά για το πορτοκάλι που πάει για χυμοποίηση. Αυτό εξασφαλίζει το συμφέρον των …καπιταλιστών, γιατί θα μπορούν και του χρόνου να βρίσκουν πορτοκάλια, και των αγροτών που θα είχαν να ζήσουν και να καταναλώσουν.
Αφου η κατανάλωση είναι η κινητήρια δύναμη του συστήματος, γιατί εξοντώνουμε τον αγρότη, που όχι να καταναλώσει δεν έχει αλλά έχει κρεμάσει μια ρέγκα στο αυτί.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:42 πμ
σχολιαστής
«Ελάχιστα ή καθόλου δεν ακούγονται προτάσεις και θέσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις.»
Τουλάχιστον οι νέοι αγρότες λένε, δώστε μας ένα μπούσουλα να ξέρουμε τι θα κάνουμε.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:46 πμ
σχολιαστής
Για την αγορά ενός καφέ εσπρέσο με τιμή 3 ευρώ, αντιστοιχούν:
30 κιλά σιτάρι
20 κιλά βαμβάκι
1,5 κιλό ελαιόλαδο
3 κιλά ελιές βρώσιμες
5 κιλά αγελαδινό γάλα
4 κιλά γάλα πρόβειο
http://www.zougla.gr/news.php?id=21589
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:30 πμ
yetanother_s
Σχολιαστη ειναι οι αγροτες πολιτες Α κατηγοριας;
Αφου ζητας ποσοστο κερδους 100% (στα 10 λεπτα κοστος, θεωρεις δικαιο κερδος αλλα 10 λεπτα) για τους αγροτες γιατι δεν το ζητας και για τους υπολοιπους επαγγελματιες που ασχολουνται με αγροτικα προιοντα;
Ξερεις ποσο θα εφτανε η τελικη τιμη, αν ο καθε ενδιαμεσος (αρχικος εμπορος, τυποποιηση, εταιρεια μεταφορων, χονδερμπορος, λαχαναγορα, λιανεμπορος) εβαζε 100% σαν «δικαιο κερδος» πανω στα εξοδα του;
Για να μη μιλησουμε οτι οι μεσαζοντες εχουν παραπανω ρισκα απο τον αγροτη, αρα εχουν δικαιωμα κερδους (δικαιου παντα) εως 150%. Ο αγροτης, αν παθει κατι απο φωτιες και πλημμυρες, θα παρει αποζημιωση. Ο εμπορος και ο τυποποιητης πως θα καλυψει τα ρισκα του;
Το να καλυψει ο αγροτης ολες τις διαδικασιες (τυποποιηση, διακινηση, διαθεση στις αγορες) ειναι πραγματοποιησιμο μονο σε μικρες κλιμακες. Θεωρητικα, ο καθε αγροτης ειναι ελευθερος να γινει και συσκευαστης και λιανεμπορος και μεταφορεας. Πρακτικα ειναι ασυμφορο και δεν το θελουν ουτε οι ιδιοι οι αγροτες.
Η προταση για δημοπρασια ειναι καλη. Αλλα χωρις κατωτατη τιμη.
Μια ερωτηση: τι γνωμη εχεις γι’ αυτο το αρθρο;
http://www.medium.gr/articles/12327951692221.shtml
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:44 πμ
σχολιαστής
@yetanother_s
Πόσους ενδιάμεσους υπολογίζεις; Aν είναι 2, ας πάρουν 10+10=20 λεπτά. Αν ίσχυε ένας κανόνας να μην κερδίζει κανένας παραπάνω απο το κέρδος του παραγωγού, θα λυνόταν το πρόβλημα. Οχι να πενταπλασιάζουν τη μικτή τιμή που παίρνει ο αγρότης. Το βρίσκεις λογικό, ακόμα και ο ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος να είναι μεγαλύτερος απο το κέρδος του αγρότη; Oχι Α κατηγορίας δεν είναι, αλλά τους αντιμετωπίζουν σα μουζίκους.
Μελέτησε το θέμα των αποζημιώσεων, για να δεις ότι οι αποζημιώσεις είναι ψηλοπράματα και επίσης όλοι οι αγρότες πληρώνουν για ασφάλιση ζημιάς. Με τη λογική του ρίσκου και τις πενταροδεκάρες της αποζημίωσης θα έπρεπε προληπτικά να φουσκώνουν τις τιμές; Οπως οι μεσάζοντες;
Οσο για τους μεσάζοντες με το ρίσκο, θα μας ερχόταν φθηνότερα αν είχαν ένα ταμείο κάλυψης ζημιών που να είχε πόρους και μόνο αν είχαν ζημιά να δικαιούταν.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:49 πμ
σχολιαστής
@yetanother_s, o Mανδραβέλης λέει αστειότητες. Κρίμα που τον είχα σε υπόληψη.
Οσο για τα 40 στρέμματα που λέει, οι περισσότεροι που έχουμε σπουδάσει και είμαστε απο αγροτικές περιοχές, ξέρουμε ότι αυτά τα 40 στρέμματα μας βοήθησαν.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:38 μμ
batcic
@Σχολιαστής
Η αντιστοιχία της τιμής του εσπρέσο που γράφεις με τα αγροτικά προϊόντα, που ακριβώς αποσκοπεί; Συμφωνώ ότι είναι τραγική η αντιστοιχία, όμως ο κόσμος, καλώς ή κακώς αγοράζει μονίμως εσπρέσο στα 3 ευρώ και αυτό μαθηματικά θα οδηγήσει και σε επιπλέον αύξηση της τιμής του!
Από την άλλη, άμα κάναμε μια δημοσκόπηση ως προς το τι ψηφίζουν οι αγρότες, φαντάζομαι ότι θα βγάζαμε και πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 1 και 2. Άρα (αν ισχύει το προηγούμενο που έγραψα) οι αγρότες ψηφίζουν τις πολιτικές που τους έχουν χαντακώσει… Εεε κάπου εδώ εμφανίζεται η φυσική επιλογή, η οποία αργά ή γρήγορα θα τους οδηγήσει σε αφανισμό!
Όσον αφορά τη δική μου πλευρά, δεν μπορώ να συμπάσχω μαζί τους, γιατί σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν νοούνται νταήδες και τσαμπουκάδες γιατί «μόνο αυτό το μέτρο πίεσης έχουμε«! Αν αύριο – μεθαύριο οι νταλικέρηδες κινητοποιηθούν για θεσμικά αιτήματα, και κλείσουν τα χωράφια των αγροτών με τις νταλίκες τους, όπου θα έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους γιατί:
1. Έχουν και αυτοί βαρέα οχήματα.
2. Θα αποτελέσει πολύ γερό μέτρο πίεσης και…
3. Θα στραφούν εναντίον κοινωνικής ομάδας (όπως και οι αγρότες εναντίον πολλών), η οποία όμως τους έχει δυσχεράνει τη δουλειά πολλάκις στο παρελθόν, κοινώς αυτοί το ξεκίνησαν.
…τότε πως θα αντιδράσουν νομίζεις οι αγρότες; Θα πουν «εεε δίκιο έχουν τα παιδιά» ή θα βγάλουν τις καραμπίνες;;; Το δεύτερο μάλλον. Γιατί θεωρούν ότι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα στο νταηλίκι είναι οι ίδιοι. Και να μη βάλω στο ζύγι και πιθανές κινητοποιήσεις των αστυνομικών, άμα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους εργαλεία δουλειάς (βλ. πιστόλια, δακρυγόνα και θωρακισμένα οχήματα) γιατί εκεί να δεις μέσον πίεσης…
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:56 μμ
σχολιαστής
Φυσική επιλογή @batcic; Στις πόλεις θα κουβαληθούν, για να γίνουμε πολλοί.
Λόγω καταγωγής, αισθάνομαι πολύ κοντά στους αγρότες. Αυτοί τουλάχιστον κάτι παράγουν. Τι παράγει αυτή η χώρα πρωτογενώς για να εξολοθρεύσουμε αυτούς που παράγουν;
Οσο για τους νταλικιέρηδες, να δουμε τι θα μεταφέρουν αν ξεθεμελιωθούν οι αγρότες.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:14 μμ
σχολιαστής
Διαβάστε ένα καταπληκτικό κείμενο του Γιώργου Σταματόπουλου στην Ελευθεροτυπία.
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=24.01.2009,id=73367180
Απο-στάσεις
Αγροτική οικονομία
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εδωσαν μερικά ψιχία στους αγρότες και θεώρησαν ότι έλυσαν το πρόβλημα. Προσπαθούν έτσι να παραπλανήσουν τον κόσμο αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτοί οι ίδιοι και η ανύπαρκτη εθνική πολιτική για την αγροτική οικονομία είναι το μέγα πρόβλημα. Ανύπαρκτη.
Ποιος διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε το κέρδος από την πώληση των αγροτικών προϊόντων να πηγαίνει στους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους και στις πολυεθνικές εταιρείες; Ποιος έχει αφήσει ασύδοτα τα καρτέλ των αγροτοφαρμακευτικών εταιρειών; Ποιος έχει αφήσει στην τύχη τους και εντελώς απροστάτευτα τα αγροτικά προϊόντα (εντοπιότητα, τυποποίηση, που είναι απαγορευτική ως προς το κόστος της από έναν αγρότη); Ποιος κρατά στο υδροκέφαλο αθηναϊκό κράτος γεωπόνους, κτηνίατρους και λοιπούς επιστήμονες περί τη γεωργία; Ποιος είναι τόσο ανεγκέφαλος ώστε να μη μεταφέρει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην κεντρική Ελλάδα; Και, επιτέλους, ποιος οφείλει (και αρνείται πεισματικά να εξοφλήσει αυτή την οφειλή) στους πυρόπληκτους της Ηλείας, στους πληγέντες από παγετούς και θεομηνίες προηγούμενων χρόνων;
Είχαν και το θράσος να αποκαλέσουν τα ευρωψιχία τους παροχές! Βαφτίζουν παροχές τις οφειλές τους, εάν είναι δυνατόν. Ουδέποτε εκπονήθηκε ένα μακρύπνοο σχέδιο εθνικής αγροτικής πολιτικής. Εμειναν οι αγρότες έρμαια της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών, που κυριολεκτικά απομυζούν τόσο τον αγρότη όσο και τον καταναλωτή. Οι κρατικές (μη) μεθοδεύσεις είναι απαράδεκτες· είναι, απλώς, κινήσεις εντυπωσιασμού και παραπλάνησης. Η όντως αγροτική ανάπτυξη οφείλει να ισορροπεί με το περιβάλλον, με μια πραγματική διατροφική αλυσίδα.
Τα κίνητρα που δίνουν για νέους αγρότες είναι απλώς πομφόλυγες τη στιγμή που δεν υπάρχουν εθνικοί κανόνες και νόμοι για την προστασία των εγχώριων προϊόντων.
Η απουσία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισοζύγιο στο γάλα, στο κρέας, στις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, στο (υψηλότατο) κόστος φυτοφαρμάκων, στα εισαγόμενα τρόφιμα κ.λπ. Σε όλα αυτά ας προστεθεί και η αδράνεια των αγροτών σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα μόνα προϊόντα που διακινούνται εκτός απ’ αυτά που διακινούν οι πολυεθνικές είναι όσα προέρχονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο καθείς μόνος του είναι αδύνατον να ανταγωνιστεί τη θηριωδία των πολυεθνικών. Ας συνεταιριστούν και εδώ, αφήνοντας κατά μέρος την κομματική χειραγώγηση, διότι οδηγεί μαθηματικά στη χρεοκοπία. Εγιναν και οι αγροτοσυνδικαλιστές κομματολάγνοι και εξουσιαστές, κοσμικοί (!). Από παραγωγοί προϊόντων (και βιωματικής πραγματικότητας) κατάντησαν κομματικά φερέφωνα. Τα κόμματα βεβαίως της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς περί άλλα τυρβάζουν σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής. Αλλά δεν είδα πουθενά και τους «κοινοτιστές» (ειρηνόφιλους, αναρχικούς, οικολόγους) να επισκέπτονται την ελληνική περιφέρεια, να συνομιλήσουν έστω μία φορά με την οδύνη και το πένθος της ψυχής των αγροτών. Μόνοι τους προσπαθούν, μέσα στη σύγχυση της κομματοκρατίας και της «χλεύης» ενίοτε των ψευδομικροαστών, αλλά και της δικής τους ματαιοδοξίας.
Οι προσπάθειές τους φαίνονται ατελέσφορες όσο δεν γίνεται κοινή συνείδηση ότι είναι οι πρωτουργοί της διατροφικής ύπαρξης και ανάπτυξης και άρα τους οφείλουμε τον μέγιστο σεβασμό.
Κάθε χρόνο θα βλέπουμε τις ίδιες εικόνες, με τα τρακτέρ να προσπαθούν με τον βόμβο τους να «ανοίξουν» τα αυτιά των χαυνωμένων καρεκλοκένταυρων της εξουσίας. Με τα τρακτέρ. Γιατί η δική τους κραυγή χάνεται μες στη δική τους ασυνεννοησία και στην αδιαφορία των πολλών για τα προβλήματά τους. Οποιο μέτρο και αν ληφθεί είναι καταδικασμένο να μεγεθύνει το πρόβλημα των αγροτών· τους «ανακουφίζει» μεν για λίγο, αλλά τους οδηγεί στην καταστροφή.
stamg@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/01/2009
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:17 μμ
batcic
@Σχολιαστής
Η χώρα δεν παράγει απολύτως τίποτα, συμφωνώ.
Στα υπόλοιπα όμως που είπες έχω μια ένσταση. Εγώ δεν ψήφισα ποτέ κανέναν που να θέλει να εξολοθρεύσει τους αγρότες, σε αντίθεση με αυτούς τους ίδιους. Επιπλέον υπομένω τόσα χρόνια τις πολιτικές των άχρηστων, που δεν έχω ψηφίσει ποτέ, στο πετσί μου.
Οπότε η φάση έχει λίγο – πολύ ως εξής:
– Οι αγρότες, αλλά και άλλες εξαθλιωμένες ομάδες ψηφίζοντας μου επιβάλλουν τους κανόνες με τους οποίους διαφωνώ, αλλά τους σέβομαι στα πλαίσια της δημοκρατίας.
– Όταν διαφωνήσουν οι αγρότες με τους κανόνες, μου επιβάλλουν κατ’ οίκον περιορισμό, ο οποίος όμως δεν είναι στα πλαίσια της δημοκρατίας!
– Η αστυνομία από την άλλη, αντί να τους μπουζουριάσει, περιορίζεται στο να μπουζουριάζει 16χρονους και φοιτητές στις πορείες
Όσο για το αν θα κουβαληθούν στην πόλη… Και η πόλη έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που μπορεί να «κρατήσει». Αν τον ξεπεράσεις κατά πολύ, η πόλη γίνεται μη βιώσιμη από μόνη της. Αμείλικτος λοιπόν ο κοινωνικός Δαρβινισμός και η φυσική επιλογή και ευτυχώς, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να γίνουμε όλοι νταήδες και να γυρίσουμε στο Φαρ Ουέστ!!!
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:21 μμ
batcic
Σε όλα αυτά τα «ποιος» του Σταματόπουλου, έχω να αντιπαραβάλλω μόνο ένα:
ΠΟΙΟΣ τους ψηφίζει όλους αυτούς;;;;;;;;;;;; ΠΟΙΟΣ;;;
I guess we all know the answer!
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:24 μμ
σχολιαστής
@batcic, θα σου απαντήσω με ένα παράδειγμα. Με ενοχλεί να τρώω άνοστες αιγυπτιακές πατάτες, αντί πατάτες νευροκοπίου που είναι πεντανόστιμες. Απο αυτή την άποψη ο πλούτος που παράγουν είναι και δικός μου, άρα τους θέλω στη γή τους, να παράγουν και να είναι ευχαριστημένοι.
Ρώτα τους άλλους επαγγελματίες των επαρχιακών πόλεων , τι θα πάθουν αν οι αγρότες τα παρατήσουν.
Κατα τ’ άλλα με εκφράζει το κείμενο του Γ. Σταματόπουλου που έδωσα λίγο πριν.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:25 μμ
nikiplos
Καλησπέρα….
Η συμπιεση της τιμής της αγοράς των αγροτικών προϊόντων δεν θα συνέβαινε, αν δεν υπήρχε το λεγόμενο logistics. Τουτέστιν αυτοί που το διαχειρίζονται και κάνουν κουμάντο, οι χονδρέμποροι.
Ο αγρότης δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε το «οπλοστάσιο» μιας μεγάλης εταιρίας. Κατά συνέπεια κρατάει όσο μπορεί και ύστερα … ‘σπάει’. Αν εξαιρέσουμε τους ευνοημμένους της βοιωτίας και κορινθίας που μπορούν κάλλιστα να πωλούν τα προϊόντα στις λαϊκές, οι υπόλοιποι είναι έρμαια των χονδρεμπόρων. Από κτήσεως κόσμου η μόνη λύση σε αυτό είναι οι συνεταιρισμοί οι οποίοι απέδωσαν τα μάλλα όπου δούλεψαν (πχ Κρήτη). Οπότε Πάνο, δεν φταίει μόνο ο «συνεταιρισμός σοβιετικού τύπου» αλλά και η …μαλακία των αγροτών που είδαν τους συνεταιρισμούς ως μέσον να διορίσουν παιδιά και να αρπάξουν δημόσιο χρήμα.
Το ligistics μόνο στην Ελλάδα είναι μονοπώλιο αφού αφενός απαγορεύεται η ελεύθερη μεταφορά προϊόντων (που είναι εδώ οι φιλελεύθεροι?) και αφετέρου ΔΕΝ υπάρχουν φθηνές μεταφορές μέσω εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου. Κατά συνέπεια εκτοξεύονται οι τιμές και για αντικειμενικούς λόγους (τριτοκοσμικές μεταφορές στην Ελλάδα του 2008), οπότε οι χονδρέμποροι προσπαθούν να κερδίσουν συμπιέζοντας το κόστος παραγωγής. Για να κάνετε συγκρίσεις, δείτε τις αντίστοιχες τιμές logistics στην πορτογαλλία, ιταλία και ισπανία όπου αγγίζουν και τα 100 φορές κάτω. Γιατί? Γιατί έχουν εκτεταμένο δίκτυο σύγχρονων σιδηροδρομικών μεταφορών που μεταφέρουν τα προϊόντα σχεδόν τσάμπα. Επίσης επιτρέπεται η ελεύθερη μεταφορά χωρίς τη χουντική πατέντα της ‘άδειας’. Ένας φορτηγατζής στην Ελλάδα ξεκινάει με επιπλέον κόστος 400000€ ένεκα της χουντικής άδειας.
Η πρώτη πενταετία του ΠΑΣΟΚ, ήταν αρκετά σύγχρονη στα αγροτικά θέματα (αλλού τα σκάτωσαν). Οι σοβιετικού τύπου συνεταιρισμοί ήταν μάλλον από τα λίγα αντίμετρα της επίθεσης ελεύθερης διακίνησης (χωρίς δασμούς) των Ευρωπαϊκών υπερπαραγωγών. Σημειωτέον οι Ευρωπαίοι ένεκα TIR δεν επιβαρύνονται με το ίδιο κόστος μεταφοράς, όσο οι έλληνες από τους συν-έλληνες νταβατζίδες.
Τέλος για τη ΝΔ να πούμε πως αυτής η κυβέρνηση (Μητσο) ψήφισε την Gatt το 1992 που επιτρέπει την ελεύθερη χωρίς περιορισμούς μεταφορά των παγκόσμιων αγροτικών προϊόντων. Έτσι ο χονδρέμπορος αντί για μανταρίνια άργους μπορεί κάλλιστα να φέρει Αργεντινής. Όχι βέβαια ότι θα μπορούσε να κάνει και τίποτε.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:25 μμ
σχολιαστής
Ποιος τους ψηφίζει; Για παράδειγμα τους ψήφισαν δύο στους τρείς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ο-Π.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:08 μμ
Σπύρος Ντόβας
Αν και ακόμα δεν σήμαναν οι καμπάνες της Ευρώπης, σήμαναν οι καμπάνες της Αυστραλίας:
http://www.capital.gr/news.asp?Details=662063
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:24 μμ
Σπύρος Ντόβας
@nikiplos: Εδώ είμαστε (οι Φ)!
3 λέξεις: Άνοιγμα κλειστών (και ημίκλειστων) επαγγελμάτων.
Θα βοηθήσει και στο κάυσιμα, εκτός από τα τρόφιμα
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:05 μμ
batcic
@Ντόβας
Absolutely right! Αλλά άντε να εξηγήσεις στον κόσμο ότι η ΝΔ δεν είναι φιλελεύθεροι. Αυτό είναι το δύσκολο της υπόθεσης. Η καφενειακή αντίδραση του στυλ:
– Γιατί, η ΝΔ τι έκανε τόσο καιρό;;; Φιλελεύθερη πολιτική και τις είδαμε τις προκοπές της!!! Φιλαράκι άκου με που σου μιλάω, η πολλή ελευθερία δεν κάνει καλό…
…θα είναι η μόνιμη εποδός όταν θα προσπαθείς να εξηγήσεις στον μέσο Έλληνα που απέχει συστηματικά από τη μόρφωση και την ενημέρωση!
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:10 μμ
Grhgorhs
1. Το κλείσιμο δρόμων από τους αγρότες, και η πίεση στη ράχη ασχέτων με το πρόβλημά τους, είναι φασιστική πρακτική.
2. Το κράτος/κυβερνήσεις έχει διαχρονική ευθύνη επειδή μόνο λένε τόσα χρόνια για σχεδιασμό, στροφή σε αποδοτικές καλλιέργειες κλπ και τίποτα δεν κάνουν. Έχει ευθύνη γιατί είναι ανίκανο να αρθρώσει έστω μια στρατηγική λύση στο πρόβλημα. Δίνει σήμερα 500 εκατομμύρια (τα δανείζεται όλος ο Ελληνικός λαός αυτά). Αύριο; Μια από τα ίδια, κάθε χρόνο; Έχει ευθύνη γιατί δεν έχει κάνει ένα θεσμικό πλαίσιο που να ωθεί τους αγρότες να συνεταιρίζονται υγιώς και να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους, φτάνοντας πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή. Το σιτάρι έπεσε φέτος στα 14 λεπτά από τα 30 περυσι. Στο αλεύρι είδατε καμιά μείωση; ΟΧΙ! Να μην πούμε για το ψωμί…
3. Οι αγρότες έχουν ευθύνη επειδή από μόνοι τους δεν κάνουν κάτι για να σταματήσουν να πουλάνε το προϊόν στο χωράφι (–>τρεις μήνες δουλειά, εννιά μήνες καφενείο (όχι πάντα)), αλλά αφού του δώσουν προστιθέμενη αξία. Αν το έκαναν, αντί να εκβιάζουν στην πλάτη αθώων, θα είχαν δουλειά για γυναίκες και παιδιά, πολύ σταθερότερες τιμές και σίγουρα ευημερία.
Η στρατηγική λύση στο αγροτικό πρόβλημα, λέγεται μη υδροβόρες ποιοτικές/βιολογικές καλλιέργειες, λέγεται προστιθέμενη αξία, λέγεται κοντύτερα στον τελικό καταναλωτή. Οι αργόστροφοι που έχουμε για υπουργούς δεν καταλαβαίνουν καν την έννοια της λέξης «στρατηγική». Τι περιμένετε να εφαρμόσουν;
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:38 μμ
Ενη Καπαζογλου
Κανενας καταναλωτης δεν μπορει να καταλαβει γιατι οι παραγωγοι εισπραττουν ενα ελαχιστο ποσοστο της τιμης που αυτος πληρωνει στη λαικη για τα αγροτικα προιοντα!!!
Και η συζητηση που γινεται εδω εχει ως κατακλειδα την ψηφο της ελληνικης κοινωνιας. Να μου επιτρεψετε να διατηρησω τις αμφιβολιες μου για το εαν γινοταν αλλιως θα ειχαν λυθει τα προβληματα.
Και ο λογος φυσικα ειναι οτι προκειται περι πολυπλοκου προβληματος. Η χαραξη μακροπροθεσμης αγροτικης πολιτικης ασφαλως ειναι εκ των ων ουκ ανευ, ομως προσκρουει παντα σε μεγαλες αντιθεσεις απο GATT (βλ.νικιπλος), μεχρι καθεστως χονδρεμπορων και μεσαζοντων.
Αληθεια αναρωτιεται κανεις γιατι δεν γινεται η μεταφορα των αγροτικων προιοντων με το σιδηροδρομικο δικτυο? Μηπως οι χονδρεμποροι ειναι και ιδιοκτητες των φορτηγων που κανουν τις μεταφορες? Μπορει καποιος να σκεφθει και αυτη την πιθανοτητα.
Το μεγαλο θεμα ομως σε μια δημοκρατικη χωρα ειναι να αντιμετωπισε τα καυτα προβληματα μιας παραγωγικης ταξης με αισθημα δικαιοσυνης, γιατι ειναι δυσκολο να εξομοιωσει καποιος τον μοχθο ενος αγροτη με το ρισκο του μεσαζοντα οσο ζημιογονο και αν παρουσιαζεται.
Σε οτι αφορα το capital.gr εκει εκφραζονται διαφορες αποψεις που δεν πολυπειθουν τους αναγνωστες.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:44 μμ
Σπύρος Ντόβας
ΟΚ.
Η ίδια είδηση από την ΠΑΣΕΓΕΣ:
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/ef1c3f8a-5b8f-4517-b4b3-903fe30ea2ab
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 5:14 μμ
Ενη Καπαζογλου
Kαι να συμπληρωσω κατι στο προηγουμενο σχολιο μου για να μην εξαγονται «στρεβλα» συμπερασματα. Λοιπον σε οτι αφορα την ψηφο, το νοημα της φρασης μου ηταν οτι η κοινωνια δεν ψηφιζει πολιτικους σχηματισμους που δεν εχουν πλειοψηφικο ρευμα. Με κανενα τροπο ομως δεν δικαιολογω την ψηφο προς την ΝΔ. Επειδη πολλοι σχολιογραφοι υπονοουν ενδεχομενως οτι αν ψηφιζονταν τα μικρα κομματα θα ηταν πολλα προβληματα «λελυμενα».
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 5:46 μμ
Πάνος
Δεν παρεμβαίνω στο διάλογο (είναι μια από τις φορές που νοιωθω σαν το Χότζα: όλοι έχουν δίκιο!) απλά καλωσορίζω το Γρηγόρη στα σχόλια της καλύβας!
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:17 μμ
δεξιος
Aπαντω στον σχολιαστή που ρώτησε στο άλλο ποστ για τη σχεση προσφοράς και ζήτησης : Οπως οι πτυχιουχοι απαιτουν απασχόληση με αμοιβές μεγαλύτερες από της αγοράς μονο και μονο επειδή κουράσθηκαν να σπουδάσουν ετσι και οι αγρότες απαιτουν τιμές για τα προιοντα τους άλλες από αυτές που καθοριζει η αγορά.
Θα πω όμως ότι ειδικά για τους αγροτες δεχομαι μία στρεβλωση από τους νόμους της αγοράς καθώς η πρωτογενής παραγωγή είναι στρατηγικής σημασίας για μια χώρα και εγω και πολλοι άλλοι θεωρούμε ότι υπάρχουν και εθνικά συμφέροντα στον κόσμο αυτό και όχι μόνον ατομικά που επιβάλλουν τη διατηρηση της αγροτικής παραγωγής.
Αυτά όμως πρέπει να γίνει με βάση κάθε φορά τις διεθνείς συνθηκες και υπάρχουν ορια που παραβιασθηκαν με τις χωματερες παλιά.
Η ευθυνη του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνο οι «αγροτοβιομηχανικοι συνεταιρισμοί» που διαφημιζε τη δεκαετία του 80 αλλά κυρίως το δημόσιο χρεος.
Αυτά τα 500 εκ .ευρω για τους αγρότες θα τα δανεισθουμε με ψηλά επιτόκια λόγω του χρεους και ενώ οι ξένοι βγάζουν σωρεία εκθέσεων περί πιθανής χρεωκοπίας της χωρας.
Αν από την άλλη μεριά η κυβέρνηση τολμούσε πάγωμα των μισθών των δημοσιων υπαλλήλων για να εξοικονομήσει χρήματα για τους αγρότες εγώ θα το υποστηριζα.Δυστυχώς όμως έχουν τελικά γίνει ΝΔΣΟΚ όπως τους ονομάζει ο Πάνος.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:43 μμ
σχολιαστής
ΑΡΘΡΟ 22
1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:57 μμ
yetanother_s
(σχολιαστης ειπε)
«@yetanother_s
Πόσους ενδιάμεσους υπολογίζεις; Aν είναι 2, ας πάρουν 10+10=20 λεπτά. Αν ίσχυε ένας κανόνας να μην κερδίζει κανένας παραπάνω απο το κέρδος του παραγωγού, θα λυνόταν το πρόβλημα.»
Πρωτον δεν ειναι 2, αλλα περισσοτεροι. Δευτερον δεν ζητας 10 λεπτα, αλλα ζητας 100% προσαυξηση λογω κερδους. Και αυτο το θεωρεις «δικαιο κερδος».
Σε απλα ελληνικα, ολοι οι εμποροι, ολοι οι επαγγελματιες ειναι δικαιο να αγοραζουν για 10 και να πουλανε για 20. Ποτε βγηκες για τελευταια φορα στην πιατσα; Αν εφαρμοζονταν οσα λες και ο οποιοσδηποτε εμπορος / μεσαζοντας / επαγγελματιας / γουατεβερ ειχε την δυνατοτητα κερδους 100% θα σου εστηναν αγαλμα.
Με εξαιρεση τις παραλιακες ταβερνες στα νησια και τις λαιφσταιλ «καταστασεις» (μπαρ, ντισκο, καφετεριες στις σικ περιοχες) οπου πηγαινουν οι στερημενες/οι για να ψωνισουν γκομενο/α, δεν υπαρχει ουτε ενας εμπορος που να πουλαει κατι φαγωσιμο και να βγαζει 100% κερδος.
Η εξισωση ειναι απλη. Ο τελικος καταναλωτης βαζει μια ανωτατη τιμη στο προιον. Αλλιως δεν θα το αγορασει ειτε θα παρει εισαγομενο.
Αυτη η τιμη πρεπει να μοιραστει αναμεσα σε ολους τους συντελεστες (αγροτη, συσκευαστηριο, μεταφορα, χονδρεμπορα, λιανεμπορα). Ολοι οι συντελεστες πρεπει να καλυψουν τα εξοδα τους και να βγαλουν ενα καποιο κερδος (οχι παντως 100% ). Αν ο αγροτης κρινει οτι το ποσοστο που του αναλογει ειναι μικροτερο απο το ποσοστο των αλλων, δεν εχει παρα να κανει το ιδιο επαγγελμα με εκεινους. Κανενα επαγγελμα δεν (πρεπει να) ειναι κλειστο.
Εχω μια προταση για να εξασφαλιστουν οι αγροτες αλλα και να διατηρηθει η αρχη της ισοτιμιας αναμεσα στους πολιτες. Ειμαι περιεργος να μαθω την γνωμη σας γι’ αυτην. Η προταση μου περιλαμβανει σειρα μετρων:
1– Καταργηση δια ροπαλου ολων των αγροτικων επιδοτησεων
2– Καταργηση ολων των αγροτικων προνομιων (να παιρνουν συνταξη χωρις να εχουν πληρωσει εισφορες π.χ. )
3– Καταργηση ολων των φοροαπαλλαγων, αποζημιωσεων κ.α.
4– Φορολογικη διαφανεια. Ολες οι αγροτικες συναλλαγες να καλυπτονται απο τιμολογια, και να ελεγχονται οπως ολος ο κοσμος.
5– Υποχρεωση των αγροτων να πληρωνουν ΙΚΑ και αξιοπρεπεις μισθους στους μεταναστες που δουλευουν στα χωραφια τους. Να μην λυπομαστε μονο οσους εχουν τρακτερ και κλεινουν τους δρομους. Να λυπηθουμε καποτε και εκεινους που ΔΕΝ εχουν τρακτερ, ουτε αλλο μεσο εκβιασμου.
6– Αρχη της ελευθερης αγορας. Ο αγροτης ειναι ενας επιχειρηματιας που εχει να προσφερει κατι σε μια τιμη. Η τιμη καθοριζεται απο την προσφορα / ζητηση. Καμμια κρατικη επεμβαση, με εξαιρεση την τηρηση των νομων περι υγειονομικου. Εννοειται οτι το κρατος απαγορευει τα καρτελ (βλεπε προσυμφωνημενες τιμες).
7– Θεσπιση ενος κατωτατου αξιοπρεπους εισοδηματος. Μια ανεξαρτητη αρχη αποφασιζει οτι με το ποσον των 15000 ευρω / χρονο (παραδειγμα ειναι αυτο) ζει καποιος αξιοπρεπως. Το ποσον αυτο μπορει να προσαρμοζεται για πολυτεκνους, να διαφερει απο περιοχη σε περιοχη, να προσαρμοζεται με τον τιμαριθμο κλπ.
8– Αν το κερδος του αγροτη πεσει κατω απο το κατωτατο οριο αξιοπρεπους εισοδηματος, τα κρατος του πληρωνει την διαφορα. Αυτο ειναι ειδικο προνομιο και ισχυει μονο για τους αγροτες. Οι αγροτες απολαμβανουν αυτο το προνομιο για να μην εγκαταλειφθει η γεωργικη πραγωγη και ερημωσει η υπαιθρος. Με αυτην την εξασφαλιση, κανενας αγροτης δεν χρειαζεται να εγκαταλειψει το επαγγελμα, ουτε να πεινασει.
9– Αν μετα απο 10 χρονια κρατικης στηριξης ο αγροτης δεν μπορεσει να παρουσιασει επαρκες εισοδημα, τοτε σταματαει και η κρατικη στηριξη. Οταν επι 10 χρονια κανεις ενα επαγγελμα και δεν καταφερνεις να βγαζεις ενα αξιοπρεπες εισοδημα, καιρος ειναι να αλλαξεις επαγγελμα.
Τα πλεονεκτηματα της προτασης μου:
α) εξασφαλιζει αξιοπρεπες εισοδημα για ολους τους αγροτες (για 10 χρονια) ανεξαρτητα απο θεομηνιες, καταστροφες και διακυμανσεις στις τιμες της αγορας.
β) εξασφαλιζει μια δικαιη κατανομη των κρατικων παροχων. Σημερα οι καπατσοι παιρνουν τεραστιες επιδοτησεις και οι τιμιοι δεν παιρνουν τιποτα. Οι επιδοτησεις που εξαρτωνται απο τα – κατ’ εκτιμηση – κιλα της παραγωγης πηγαινουν στους πλουσιους αγροτες, οχι στους μουζικους.
γ) εξασφαλιζει οτι η κρατικη βοηθεια δεν ειναι για υπερ-πλουτισμο των αγροτοπατερων. Η κρατικη βοηθεια πρεπει να υπαρχει, αλλα να αποτελει ενα μινιμουμ αξιοπρεπους επιβιωσης για ολους.
δ) το κρατος πληρωνει τελικα πολυ λιγοτερα, σε συγκριση με το συστημα «επιδοτουμε οποιον φωναζει πιο πολυ». Ο φορολογουμενος γλυτωνει λεφτα.
ε) αποφευγονται περιβαλλοντικες αμαρτιες. Σημερα, προκειμενου να παρει ο αγροτης μεγαλη επιδοτηση ( = πολλα κιλα παραγωγης), ξεσκιζει το περιβαλλον στα φυτοφαρμακα, καταληστευει τον υδροφορο οριζοντα κ.α.
ζ) αποφευγονται τα «τερτιπια» με τεχνητες ελλειψεις προιοντων. Οι αγροτες ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ σε κατι τετοια αλλα ολοι τους χαιδευουν τα αυτια και δεν το θιγουν. Το αρθρο του Πασχου Μανδραβελη (λινκ εδωσα πιο πανω) υποστηριζει ακριβως αυτο. Οτι η σημερινες διαμαρτυριες αποτελουν αποτελεσμα κερδοσκοπικων τερτιπιων απο τους αγροτες. Δεν τους εκατσε το κολπο.
η) λειτουργει ελευθερη αγορα. Οι τιμες για τον καταναλωτη πεφτουν.
θ) ολοι οι πολιτες ειναι ισοι ενωπιον του νομου. Με εξαιρεση το ενα και μοναδικο ειδικο προνομιο (για συγκεκριμενους λογους) δεν υπαρχει καμμια αλλη προνομιακη μεταχειριση μιας επαγγελματικης ομαδας σε συγκριση με τα υπολοιπα επαγγελματα. Ο αγροτης αντιμετωπιζεται απο το κρατος σαν ελευθερος επαγγελματιας.
Ευχαριστω για τις ντοματες, τα αυγα και τα γιαουρτια. Ελπιζω να μην ειναι ληγμενα 😉
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:26 μμ
σχολιαστής
@yetanother_s
Ιδου μια πρόταση
Δεν πρέπει ο ΦΠΑ του τελικού προιόντος να είναι μεγαλύτερος απο το κέρδος του αγρότη. Ετσι αυτοί που θέλουν να διαμορφώσουν την τελική τιμή, θα θυμούνται ότι κάποιος το παρήγαγε το προιόν.
Πληροφοριακά, με τις σημερινές τιμές ο μέσος αγρότης δεν πιάνει με τίποτα 15 χιλιάρικα μικτά. Ας μη συζητάμε για το κέρδος.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 8:42 μμ
nikiplos
1) Ο συνεταιρισμός θεωρητικά τουλάχιστον βοηθάει τους αγρότες να ενωθούν και ισχυρότεροι να διαπραγματευτούν ενιαία τιμή για το προϊόν τους, να την διαθέσουν οι ίδιοι με δικά τους μέσα στους καταναλλωτές και τέλος να συνεπικουρήσουν το έργο τους επιστήμονες ειδικοί για σχεδιασμό οικονομικού, τεχνικού και επιστημονικού περιεχομένου. Γιατί από τους σχολιαστές κρίνεται ως κατακριτέος? Έχουν πάει ποτέ στην Κρήτη όπου υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα που οι συνεταιρισμοί δούλεψαν κανονικά? Μέχρι και καταψυκτήρια έχουν για τα προϊόντα τους για να τα διαθέτουν και ως κατεψυγμένα.
2) Γιατί οι συνεταιρισμοί στην κυρίως ειπείν Ελλάδα δεν απέδωσαν?
3) Κανένα έργο δεν θα αποδώσει αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει σύγχρονου τύπου μεταφορές με σύγχρονα ηλεκτρικά τραίνα. Ένας δρόμος με 4 λωρίδες ανά κυκλοφορία έχει πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με μια σιδηροδρομική γραμμή. Ιδίως όταν απαιτούνται σήραγγες το κόστος εκτοξεύεται στο…θεό. Η απαλλοτρίωση σε γη είναι κατά πολύ μικρότερη. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές, είναι αξιόπιστες, πολύ γρήγορες και παντός καιρού. Επιπλέον θα γλυτώνουμε από τις θανατηφόρες νταλίκες στις Εθνικές οδούς. Οι ίδιοι οι νταλικιέρηδες να πάρουν ως αντιστάθμισμα των αδειών που έχουν πληρώσει μετοχές από σιδηροδρομικά ομόλογα. Επίσης να χρηματοδοτήσουν (επενδύσουν) αν θέλουν νέους σιδηροδρόμους και νέες τροχιές με εταιρείες σιδηροδρομικών μεταφορών. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να μας πουλήσουν αντί για αυτοκίνητα τραίνα. Έτσι κι αλλιώς μικρή αγορά είμαστε, 10 μύρια νοματαίοι μοναχά. Οι αυτοκινητέμποροι δεν θα χάσουν τίποτε αφού πωλούν κυρίως σε ένα μικρό ποσοστό κατοίκων της Ελλάδας και ακριβά αυτοκίνητα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αγοράζουμε με τραπεζικά γραμμάτια. Δεν είναι ντροπή για την Ελλάδα του 2009 το σιδηροδρομικό της δίκτυο?
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 8:42 μμ
yetanother_s
Σχολιαστη, συγκρινεις τελειως ανομοια πραγματα. Τι σχεση εχει το τελικο φπα με το κερδος ενος απο τους συντελεστες στην τιμη του προιοντος;
Προσεξε, αλλο πραγμα το αισθημα δικαιου που εχει ο καθενας μας και αλλο πραγμα οι οροι συμφωνα με τους οποιους κινειται η οικονομια.
Αυτο που προτεινεις εσυ βασιζεται στο δικο σου αισθημα δικαιου. Το οποιο μαλιστα συμμεριζομαι και εγω.
Αλλα η οικονομια δεν κινειται με κριτηριο το τι θεωρουμε εσυ κι εγω σαν δικαιο. Με αντικειμενικους ορους το φπα και το κερδος ειναι τελειως ασχετα πραγματα.
Αν αρχισουμε να μιλαμε για δικαιες τιμες, τι να πουμε για τα προιοντα που προερχονται απο παιδικη δουλεια η απο αλλες απαραδεκτες συνθηκες εργασιας; Εκει ποσο θα επρεπε να δινουμε στον παραγωγο;
Παντως σαν εμμεσος συλλογισμος, ισχυει το εξης: αν το τελικο φπα ειναι οντως τοσο δυσαναλογα ψηλο οσο λες, αυτο σημαινει οτι στην τελικη τιμη υπεισερχονται πολλοι αλλοι παραγοντες κοστους, εκτος απο την αρχικη παραγωγη. Ισως (λεω ισως) τα εξοδα τυποποιησης να ειναι ψηλοτερα απο τα εξοδα παραγωγης.
Τα 15 χιλιαρικα ηταν ενα ενδεικτικο νουμερο εννοειται. Μια ανεξαρτητη αρχη θα πρεπει να ορισει ενα πιο ρεαλιστικο ποσον.
Δεν μου ειπες την γνωμη σου για την προταση μου.
Υ.Γ. Οπου μπορω, οσο μπορω καταναλωνω προιοντα απο fair trade. Και (ανεξαρτητως τιμης) αρνουμαι πεισματικα να καταναλωσω οτιδηποτε ξερω οτι προερχεται απο παιδικη δουλεια (κινεζικα παιχνιδια και ασιατικα ρουχα π.χ. ). Παρ’ ολα αυτα διαχωριζω το δικο μου αισθημα δικαιου απο τις τιμες του παγκοσμιου εμποριου.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 8:48 μμ
yetanother_s
nikiplos, οι συνεταιρισμοι ειναι λαθος ιδεα, γιατι ενας αγροτης ξερει καλυτερα την γεωργικη παραγωγη και ενας νταλικιερης ξερει καλυτερα απο μεταφορες.
Αν εξωθησουμε τους αγροτες να γινουν νταλικιερηδες και τους νταλικιερηδες να το ριξουν στις καλλιεργειες, δεν βγαζουμε τιποτα.
Η ιδεα του συνεταιρισμου ειναι να εξαλειψει τους μεσαζοντες. Αλλα η τεχνογνωσια των μεσαζοντων ειναι απαραιτητη, ειτε μας αρεσει ειτε οχι. Πως θα αποκτησει / εφαρμοσει ο αγροτης τις τελευταιες τεχνικες τυποποιησης; Θα αφησει τα χωραφια και θα τρεχει σε σεμιναρια συγρονης εμφιαλωσης;
Η κοινωνια μας βασιζεται καλως η κακως στην εκειδικευση του καθενος μας. Δεν μπορουμε να βαλουμε τους αγροτες να κανουν διεθνες μαρκετιγκ (ενα τεραστιο κομματι της αγροτικης παραγωγης φευγει στο εξωτερικο).
Στα περι σιδ. δικτυου συμφωνω.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 8:59 μμ
σχολιαστής
@yetanother_s, η πρότασή σου είναι ενδιαφέρουσα, αν βρω χρόνο θα τη σχολιάσω αναλυτικά.
Nομίζεις τυχαία αναφέρθηκα στο άρθρο 22 του Συντάγματος;
Eίναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την «ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού».
Για να τηρηθεί το Σύνταγμα, δεν δεχόμαστε κατεστραμένους οικονομικά αγρότες λόγω της ασυδοσίας του καπιταλισμού. Πρέπει να έρθει το κράτος να παίξει το ρόλο του.
Είδες με πόση άνεση χρηματοδοτούν τις τράπεζες, χωρίς να στείλουν στο σπίτι τους τραπεζίτες που έκαναν λάθος επιλογές, πήραν ρίσκο που λες και συ. Λές να εφαρμόζουν εκει το άρθρο 22, για να μην πάθει τίποτα η «υλική εξύψωση» των χρυσών παιδιών του συστήματος; 😉
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:14 μμ
σχολιαστής
«Αλλα η τεχνογνωσια των μεσαζοντων ειναι απαραιτητη, ειτε μας αρεσει ειτε οχι. »
Μιλάς για άλλη χώρα; 😉
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:46 μμ
Ενη Καπαζογλου
@σχολιαστη
Δεν σχολιαζεις την προταση του yetanother..s, γιατι αν κανεις «σουμα», λιγο προς «αυταρχικο κρατος» φερνει!!!!!
(οι αγροτικες επιδοτησεις δεν ειναι πολιτικη της ΕΕ? αν ναι τι γινεται φευγουμε?)
@nikiplos
Kαι οι συνεταιρισμοι πρεπει να αποτελεσουν αντικειμενο μελετης για τη λυση του προβληματος της αγροτικης παραγωγης και μαλιστα με συγχρονες μεθοδους.Ηδη εδωσες παραδειγματα επιτυχημενων προσπαθειων προς την κατευθυνση αυτη (Κρητη και αλλου).
Οπως και η χρησιμοποιηση του σιδηροδρομικου δικτυου για τις μεταφορες που συμφωνα και με τα επιχειρηματα σου θα ηταν εν τελει μια εξυπνη εθνικη πολιτικη. why not?
Με το τελευταιο νομιζω συμφωνει και ο φιλος yetanother…s.
27 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:00 μμ
Ενη Καπαζογλου
@Πανο
Επειδη ειπες οτι αισθανεσαι λιγο σαν Χοτζας να σου πω κατι ασχετο ομως με το ως ανω θεμα.
Πρεπει να πω οτι εγω παλι αισθανομαι μεγαλη «μοναξια» απο αποψη sisterhood!!!! Η καλυβα χανει μια μια τις σχολιαστριες. Η skupitsa προ πολλου μας αποχαιρετησε επισημως. Η Μαρικα μας εστειλε ευχες για το νεο ετος και χαθηκε. Η Μαρια τελευταια ειναι «ολιγον» εξαφανισμενη. Η 2Π ηταν φαινεται «διαττων» αστερας. Με καταληξη η Ενη να μεινει μοναδικη εκπροσωπος.
Βεβαια ουδεν παραπονο απο τους σχολιογραφους ανδρες της καλυβας. Ολοι επεδειξαν μια συγκινητικη ευγενεια προς το ατομο μου και τους ευχαριστω.Ομως το «ελλειμμα» της sisterhood παραμενει. Δεν σου ζητω να κανεις τιποτα καλυβαρχα μου, απλως μια διαπιστωση κανω.
Συγνωμη για την παρεμβολη ασχετου θεματος.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:03 πμ
2Π
Καλη μου Ενη,
σας διαβαζω ανελειπως μερα παρα μερα
ομως
δεν μπορω να λαβω μερος σε ολες τις συζητησεις
ενας λογος ειναι η ελλειψη χρονου και αυτον που διαθετω προτιμω να τον αφιερωνω διαβαζοντας σας
στη καλυβα, ενημερονομαι επισης για τα τεκταινομενα της πατριδας
τωρα οσον αφορα τ αγροτικα
δεν γνωριζω αρκετα το θεμα των ελληνων αγροτων
διαβαζοντας τα παραπανω σχολια το μονο που μουρχεται να πω ειναι ο,τι ειπε και ο σχολιαστης
Αυτοί τουλάχιστον κάτι παράγουν. Τι παράγει αυτή η χώρα πρωτογενώς για να εξολοθρεύσουμε αυτούς που παράγουν;
οσο για το σχεδον ανυπαρκτο σιδηροδρομικο μας δυκτιο συνυπευθυνοι ειναι και το λομπυ των ιδιοκτητων λεοφωρειων
στη γαλλια η οργανωση (ομοσπονδιες/συνομοσπονδιες, συνεταιρισμοι ) οι γεωργικες εκτασεις και η σχεση αγροτη /διανομεα ειναι αρκετα διαφορετικες απ αυτα που διαβαζω για την ελλαδα
ειχα σκοπο ν αναφερθω στους συλλογους για τη διατηρηση μιας χωριατικης/παραδοσιακης αγροκαλλιεργειας AMAP Associations pour le Maintien d’une Agriculture Paysane
αλλα οχι σημερα
μιας και νοιωθεις μοναξια ομως…..;)
Ο AMAP ειναι ενα αλληλεγγυο παρτεναριατο μεταξυ ενος αγροκτηματος/γεωργου και μιας ομαδας καταναλωτων
οι στοχοι του AMAP ειναι 3
να ξαναδημιουργηθει ο κοινωνικος συνδεσμος μεταξυ αστων και χωρικων
να προσφερει οικονομικη ασφαλεια στους αγροτες που λαμβανουν μερος
και να προσφερει εκπαιδευση και προσβαση σε μια ποιοτικη διατροφη αφου οι περισσοτεροι αγροτες καλλιεργουν βιολογικα προιοντα (οι λογικα συμβατικοι δεν απορριπτονται )
στη πραξη
μια ομαδα καταναλωτων βρισκει εναν αγροτη στη περιοχη, ερχονται σε συμφωνια για τα αγροτικα προιοντα ,αυγα, τυρι, που θα καλλιεργει η θα παραγει κατα τη διαρκεια του χρονου, του προπληρωνουν τη παραγωγη, και αυτος μια φορα την εβδομαδα κατεβαινει/ανεβαινει στη πολη και μοιραζει απο ενα καλαθι να μοιραστουν 2
η αξια του καλαθιου τελευταια ηταν 15 ευρω για 5-7 κιλα λαχανικα εποχης
καθε αγροτης παραδιδει σε καθε AMAP γυρω στα 40 καλαθια την εβδομαδα για 48 εβδομαδες το χρονο
οι AMAP πρωτοεμφανιστηκαν γυρω το 1970 στην ιαπωνια γερμανια και ελβετια
το 1980 στις USA
το 1990 στο καναδα και στην αγγλια και το 2001 στη γαλλια
η παραπανω περιγραφη σε βιντεο
στο τελος αναφερεται μια περιπτωση αγροτη, ο οποιος νοικιαζε τον αγρο στα προαστεια του παρισιου, και οταν ο ιδιοκτητης αποφασισε να τον πουλησει, οι καταναλωτες του AMAP, 80 ατομα περιπου, μαζεψαν 140 000 € και αγορασαν το κτημα (3,5 στρεμματα)
http://www.amap-idf.org/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=302
http://www.linternaute.com/video/74095/amap-les-abonnes-du-panier-de-legumes/
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:04 πμ
2Π
και η συνεχεια
το δυκτιο των AMAP ζητησε απο τη νομαρχια κτηματα χερσα για να κανουν εξασκηση στη γεωργικη, ανεργοι, και εαν το επαγγελμα τους ενθουσιασει με τη βοηθεια του δικτυου βρισκουν kτημα και καταναλωτες
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:10 πμ
2Π
για να δειτε το βιντεο στο πρωτο συνδεσμο καντε κλικ εκει που γραφει
Visionner le reportage
το βιντεο αρχιζει με τη περιγραφη ενος καταναλωτη υπεραγορας
τα 2 αλλα βιντεο ανοιγουν με το κλικ στο συνδεσμο
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:57 πμ
2Π
διορθωση
αγορασαν 20 εκταρια και οχι 3,5 στρεμματα που εγραψα εναντι 145 000
επιπλεον στο πρωτο βιντεο
ριχνουν ατμο στη γη να φτασει η θερμοκρασια εδαφους τους 80 βαθμους ετσι ωστε να καταστραφουν οι σποροι των αγριοχορτων
κανουν 10 ωρες για να επεξεργασθουν 3,5 στρεμματα ενω με τα χημικα θα εξολοθρευαν τους σπορους μεσα σε μερικα λεπτα
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:27 μμ
σχολιαστής
2Π, για τα φυτοφάρμακα, τι ακούτε στη Γαλλία; Επικρατεί καθεστώς ασυδοσίας, όπως γίνεται στην Ελλάδα;
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:57 μμ
j95
Η Ελλάδα είναι 2η στον αναπτυγμένο κόσμο σε χρήση φυτοφαρμάκων (πρώτη η Αγγλία), με το 3.3% των δειγμάτων να έχουν επικίνδυνες ποσότητες και μέση κατανάλωση ανά καλλιεργούμενο στρέμμα 120 φορές μεγαλύτερη από της Τουρκίας.
Οι αγρότες δεν είναι αμόρφωτοι και λοιπά δακρύβρεχτα. Απλώς προτιμούν να σκάσουν 20 ευρώ για ένα εισαγόμενο φυτοφάρμακο, παρά 100 ευρώ για δυο μαλάκες που θα ξεχορταριάσουν (δείχνοντας έμπρακτα πόσο πολύ τους ενδιαφέρουν τα δύο πρωταρχικά δακρύβρεχτά τους καθήκοντα, i.e. η παροχή τροφής στον πληθυσμό και η τόνωση της οικονομίας μέσα από τον πρωτογενή τομέα). Κανένας τους δεν ψεκάζει σαν πούστης στο μποστάνι όπου φυτεύει για την οικογένειά του.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ, η ΝΔ όντως παρέλαβε χάος το 2004. Δεν εφήρμοσε σχεδόν τίποτα από το πρόγραμμά της (μητρώα κλπ), κι όμως το 2007 οι αγροτικοί νομοί της έδωσαν άνετη νίκη. Γιατί; Γιατί το μόνο που είχε εφαρμόσει ήταν η συνεχιση των επιδοτήσεων μέχρι τη χρονιά 2006/7: «την επιδότηση να παίρνουμε κι όλα τ’ άλλα να πάνε να γαμηθούν».
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:10 μμ
σχολιαστής
Με την αλλαγή της ΚΑΠ, οι επιδοτήσεις έγιναν στρεμματικές και οι μειώσεις ήταν θεαματικές. Π.χ. στο βαμβάκι οι σημερινές επιδοτήσεις είναι πολύ μειωμένες. Φαίνεται ότι μάλλον εκτίμησαν το «πνεύμα και ηθική» του Κωστάκη.
😉
Το 2007, ήταν πολύ νωρίς για να ξανα-αλλάξουν κόμμα, δε γίνονται αυτά πιλάλα.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:34 μμ
j95
Όντως, αλλά οι κυβερνήσεις είχαν το περιθώριο να τραβήξουν το προηγούμενο καθεστώς μέχρι το 2007, επικαλούμενες «ειδικές συνθήκες». Ώπερ και εγένετο.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:35 μμ
Ενη Καπαζογλου
2Π
ευχαριστω πολυ κατ αρχην για την ανταποκριση στην «εκκληση για sisterhood»,και μαλιστα «εν μια νυκτι» (ηταν απο τις πιο ευχαριστες εκπληξεις που μπορουσα να διανοηθω, νασαι καλα βρε Παναγιωτα) και κατα δευτερον για τις πολυ χρησιμες πληροφοριες σου οπως «παντα».
Το θεμα που θιγεις ειναι βεβαια μια πολυ καλη ‘αγροτικη πολιτικη» η οποια ομως εντασσεται στις σχεσεις καταναλωτων/παραγωγων . Στην Ελλαδα δυστυχως δεν εχουμε ενα ευρεως ανεπτυγμενο καταναλωτικο κινημα αλλα και ο αγροτικος μας τομεας υποφερει απο «εγκαταλειψη» και σε οτι αφορα το ανθρωπινο δυναμικο και σε οτι αφορα τη μεριμνα του κρατους.
Οταν πριν απο δεκαετιες η πολιτικη της τοτε ΕΟΚ ηταν να μειωθει ο πληθυσμος του πρωτογενη τομεα για να αναπτυχθουν οι «υπηρεσιες» ο τριτογενης. Το οποιο σημαινε προσωπικο για ξενοδοχειακες μοναδες, θηριωδη τουριστικα συγκροτηματα, ξενοδοχιακοι πρακτορες κοκ. Και αργοτερα με την οικονομικη ευημερια «συμβουλοι επιχειρησεων», χρηματιστες , τραπεζικα στελεχη εν ολιγοις κατι σαν τα golden boys που διεπρεψαν εσχατως παντου.
Δεν ξερω 2Π αν εχεις καποια σχεση με την Οικονομια, αλλα με τη γενικη γνωση που εχουμε ολοι μας γυρω απο αυτα τα θεματα δεν μπορει να μας διαφευγει το γεγονος οτι προβληματα που συζητουνται σε ενα μπλογκ δεν απασχολει τους πασης φυσεως γραφειοκρατες στο δημοσιο τομεα (επιστημονικοι συμβουλοι, ειδικαι συνεργατες κλπ), και δεν ακουσαν ποτε αυτα που μας ειπες εσυ οτι ηδη συμβαινουν στην Ιαπωνια, ΗΠΑ, Καναδα, Γαλλια κλπ. δλδ. το AMAP η και κατι παρομοιο και να εισηγηθουν στιην πολιτκη τους ηγεσια οτι αν επιδοτηθουν απο το κρατος η απο τους δημους/νομαρχιες τετοιες προσπαθειες ισως να μη χρειαζεται να εισαγουμε αγροτικα προιοντα αλλα να εξαγουμε.
Και ισως τοτε και η τυποποιηση και η εκπαιδευση των αγροτων σε νεες μεθοδους και καλλιεργειας και εμποριας δεν ηταν «ουτοπιες» αλλα πρακτικη εφαρμογη «αγροτικης πολιτικης» για την Ελλαδα η οποια οπως πολυ σωστα επεσημανε ενας σχολιογραφος ουτε βαρεια βιομηχανια παραγει ουτε εχει φιλοδοξιες για να γινει πυρηνικη δυναμη!!!!!
Σ αυτο το ποστ εχουν ηδη κατατεθει ενδιαφερουσες σκεψεις απο πολλους σχολιογραφους. Ισως θα ηταν ενδιαφερον να συνεχισθει η συζητηση ανεξαρτητα απο την εκβαση των μπλοκων, που οπως φαινεται αρχισαν να υποχωρουν, τι να κανουν οι ανθρωποι, αλλα το προβλημα βεβαιως δεν θα εχει λυθει με τα 500 εκ ευρω.!!!!
H ελληνικη υπαιθρος εχει εγκαταλειφθει απο τους νεους και οχι επειδη «δουλευουν τρεις μηνες και τους υπολοιπους την περνανε στο χαζι» αλλα δεν βλεπουν καμια διεξοδο για το μελλον τους.
Υ.Γ. Να σε ρωτησω κατι βρε Παναγιωτα γιατι αρχισα να σε «συμπονω», βλεποντας οτι γραφεις τα σχολια σου σε «αγριες ωρες» σκεπτομαι μηπως δουλευεις νυκτερινη βαρδεια σε καμμια βιβλιοθηκη η κατι τετοιο εξ ου και πληροφοριες που μας δινεις? (δεν περιμενω φυσικα απαντηση γιατι εγκειται στα προσωπικα δεδομενα).
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:47 μμ
Πάνος
Ένη,
ΔΕΝ παίζεσαι… 😉
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 5:32 μμ
yetanother_s
Η Ελλαδα και εισαγει γεωργικα προιοντα αλλα και εξαγει μερικα αλλα. Δεν ειμαστε νησι, ας μην ρομαντικοποιουμε τα πραγματα.
Για παραδειγμα στο ελαιολαδο, παραγουμε 110.000 τονους, καταναλωνουμε 125.000 και εξαγουμε περιπου 30.000.
Πρωτοβουλιες σαν της ΑΜΑΡ ειναι καταπληκτικες και παραδειγματα προς μιμηση. Αλλωστε δηλωσα πιο πανω οτι σαν καταναλωτης δινω σαφως προτιμηση σε προιοντα που ειναι κοντα σε αυτην την φιλοσοφια.
— Αλλα (νο. 1): προκειμενου να ικανοποιησω το προσωπικο μου αισθημα περι δικαιου, ηθικου και σωστου, ειμαι διατεθειμενος να πληρωσω εως και 2Χ περισσοτερα για ενα γεωργικο προιον, σε σχεση με αυτα που θα πληρωνα σε ενα τυχαιο Lidl. Ολες αυτες οι politically correct μεθοδοι γεωργικης παραγωγης, κοστιζουν. Η δικη μου συμπεριφορα δεν μπορει να γενικευτει στο συνολο των καταναλωτων.
— Αλλα (νο. 2): η ΑΜΑΡ και οι παρεμφερεις πρωτοβουλιες περπατανε μονο σε μικρα νουμερα. Κανενας δεν μπορει να διακινησει 200.000 τονους απο οποιοδηποτε γεωργικο προιον χωρις υποδομες και τεχνογνωσια (και τα αναλογα κεφαλαια).
— Αλλα (νο. 3): ολες αυτες οι politically correct πρωτοβουλιες σημαινουν μια οπισθοδρομηση, σε εποχες οπου ολα τα αγροτικα προιοντα διακινουνταν το πολυ 10 χιλιομετρα απο τον τοπο παραγωγης τους. Αυτο δεν το θελουν σημερα ουτε οι καταναλωτες αλλα κυριως ουτε οι αγροτες. Απο την στιγμη που θα θελησουμε να εξαγουμε ( = λεφτα) τα γεωργικα μας προιοντα στους κουτοφραγκους, τετοιες πρωτοβουλιες πανε περιπατο.
Μιας και μιλαμε για εξαγωγες. Οι ελληνες εχουν την χειριστη φημη σε ολες τις ευρωπαικες λαχαναγορες. Οχι δεν προκειται για δακτυλο των σιωνιστων, ουτε για τους φονιαδες των λαων αμερικανους. Απλα ολοι οι ευρωπαιοι ακουν την λεξη «ελληνικο γεωργικο προιον» και την εξισωνουν με την λεξη «απατη». Χαλασμενες ποιοτητες, καθυστερημενη παραδοση, κλπ. κλπ. Αυτο μεταφραζεται σε μια 5% διαφορα τιμης προς τα κατω. Για να πουληθει ελληνικο προιον, πρεπει να ριξεις τοσο την τιμη ωστε να αντισταθμιστει το ρισκο της απατης.
Αν οι αγροτες ειχαν την νοοτροπια ενος επαγγελματια, θα επρεπε να αντιστρεψουν το εναντιον τους κλιμα. Θα επρεπε να προσφερουν τοσο καλα προιοντα, ωστε να παρουν καλυτερες τιμες απο τον μεσο ορο της αγορας.
Ο σχολιαστης δινει πιο πανω ενα παραδειγμα. Λεει οτι η ελληνικη πατατα ευωδιαζει ενω η εισαγομενη ειναι ανοστη. Γιατι δεν εχει ενδιαφερθει κανενας μεχρι τωρα να μεταφρασει αυτην την διαφορα ποιοτητας σε καλυτερες τιμες;
Οσο οι αγροτες εχουν την ευκολη λυση της επιδοτησης, γιατι να κουραστουν ωστε να δωσουν καλυτερες ποιοτητες;
Εκεινο που με κανει να αντιπαθω τους αγροτες ειναι η δημοσιουπαλληλικη τους νοοτροπια. Καθε φορα που οι συγκυριες ειναι καλες (καλες σοδειες, ψηλες τιμες) τα τσεπωνουν και παριστανουν τον μαγκα. Καθε φορα που οι συγκυριες ειναι εναντιον τους, ζητανε – κι αλλες – επιδοτησεις απο το κρατος. Αλλον δρομο δεν βλεπουν. Η τριτη λυση (ανοδος των εισοδηματων μεσω ψηλοτερης ποιοτητας) τους ειναι αδιανοητη.
Στις σημερινες κινητοποιησεις, οι αγροτες απλα τζογαρισαν πανω στην τιμη του καλαμποκιου. Επαιξαν κι εχασαν – αλλα ζητανε απο εμας να καλυψουμε την ζημια.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:29 μμ
2Π
σχολιαστη,
και στη γαλλια επικρατει ασυδοσια με τα φυτοφαρμακα και μαλιστα οργανωμενη
το λομπυ 2 συνομοσπονδιων που συσπειρωνουν και τη πληοψηφεια των αγροτων ειναι πολυ ισχυρο και εχουν απαιτησει και καταφερει να καταλαβουν περιπου το 20% των επαγγελματικων θεσεων σε διαφορες οργανωσεις/δημοσιες υπηρεσιες
αλλα και η αντιθετη φωνη ομως εχει λομπυ και βημα στα ΜΜΕ κατι που δεν υπαρχει στην ελλαδα
η νοοτροπια επισης ειναι διαφορετικη
κυριως η μεσαια ταξη με σπουδες (εμπειρικα το λεω αυτο απο τη γειτονια μου το 14 διαμερισμα του παρισιου)
προσπαθουν να κανουν πραξη τη θεωρια με τη ζωη τους και τη σταση τους και θεωρουν φυσικο να συμμετεχουν εθελοντικα στη διαχειρηση τουλαχιστον της περιοχης τους
και οταν ειναι αντιθετοι με κατι, μπορουν να μαχονται και 10 χρονια για να το κατορθωσουν
και ενα ντοκυμαντερ εναντια στη μονσαντο μετα απο ερευνα 2 χρονων μιας γαλλιδας δημοσιογραφου κορη αγροτη
εγραψε και βιβλιο
Monique Robin : Le monde selon Monsanto
http://www.dailymotion.com/playlist/xecxk_ras-did_le-monde-selon-mosanto-2008
yetanother
η AMAP και οι παρεμφερεις πρωτοβουλιες ειναι παραλληλες
δεν τρεφουν αυταπατες ν αντικαταστησουν την υπαρχουσα οργανωση της υπαιθρου
γινονται προσπαθειες, ωστε μικροαγροτικες εκτασεις να κρατηθουν και ν αναπτυχθουν κοντα στα αστυκα κεντρα
να ευαισθητοποιησουν αγροτες να στραφουν προς την βιοκαλιεργεια η την λογικα συμβατικη (culture raisonnée)
με το οδικο δυκτιο που εχει η γαλλια, ενα αγροκτημα μπορει ν απεχει πολυ πιο πανω απο 10 χμ απ το αστυκο κεντρο
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:41 μμ
σχολιαστής
20%. Αντιστοιχεί στο πατροπαράδοτο ρουσφέτι της αθάνατης Ελληνικής επαρχίας. Τελικά, ένα χωριό είμαστε όλοι. 😉
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:42 μμ
2Π
Eνη,
το λαθος μας ειναι οτι περιμενουμε απο καπιον συμβουλο η ειδικο συνεργατη να κανει κατι διαφορετικο
αυτοι υπηρετουν αλλα συμφεροντα απο αυτα του καταναλωτη
μονο εαν οργανωθουμε εσυ κι εγω και……και …….και στιψουμε το κεφαλι μας να κατεβασουμε ιδεες και παλεψουμε να τις βαλουμε σε εφαρμογη μπορει να γινει κατι
τουλαχιστον εδω στη γαλλια ετσι δουλευουν και δεν ειναι η πρωτη χωρα σε εθελοντικη μη κερδοσκοπικη ενταξη του πληθυσμου της
επιπλεον δινεται δημοσιοτητα σε golden boys and girls που αφηνουν χρυσοπληρωμενες δουλειες για ν ασχοληθουν με τη καλλιεργεια μικρων εκτασεων
δηλαδη συμβαλουν πολοι τομεις ν αλλαξει κατι
υπαρχει πανω απο 1 εκατομυριο συλλογοι/ενωσεις/οργανωσεις μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα και ενα μερος ασχοληται με θεματα για την καλιτερευση/οργανωση της ζωης
ενη μου ειμαι αρκετα κριτικη με τους νεους αλλα κυριως με τους γονεις των νεων
δεν πιστευω γονεις να θελουν το παιδι τους ν ασχοληθει με την υπαιθρο και η διαπαιδαγωγηση που εχουν λαβει ειναι λιγοτερος κοπος για ενα μαξιμουμ κερδος, πραγμα που δεν συναδει με τη δουλεια του αγροτη
ΥΓ
να σου απαντησω
θα χασω τη «συμπονια» σου ομως 😉
αυτοαπασχολουμαι
δουλευω περι τις 60 ωρες την εβδομαδα αλλα οργανωνομαι οπως θελω
τις δε πληροφοριες, το αγιο ιντερνετ το αγιο γκουγκλ και η αγια βικιπεδια σε αγγλικη και γαλλικη γλωσσα βοηθουν κατα πολυ
με 3 κλικ μπορεις να βρεις τις πληροφοριες
επιπλεον παρακολουθω τις 5/6 ραδιοφωνικες τηλεοπτικες εκπομπες που ασχολουνται με θεματα εκτος ρευματος
οσο για τις σπουδες μου, εχω κανει λιγο απ ολα
λιγο χημεια, κατι ξενες γλωσσες κατι οργανωση επιχειρησεων κατι μαγειρικη
κουλουβαχατα
και τελευταια σκεπτομαι να γυρισω στην ελλαδα να γινω αγροτισσα;)
να δουμε
καλο βραδυ σε ολους
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:51 μμ
σχολιαστής
Τώρα που οι αγρότες, σιγά-σιγά ανοίγουν τα μπλόκα, ας κάνουμε μερικές επισημάνσεις.
1.Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Οι τιμές που εισπράττουν για τα προιόντα τους είναι τραγικές. Οι επιδοτήσεις είναι πενταροδεκάρες. Ο μύθος των μεγάλων επιδοτήσεων είναι …μύθος.
2.Οι ενδιάμεσοι, σε συνεργασία με τους βιομηχάνους της επεξεργασίας των προιόντων, έχουν στήσει μια φάμπρικα που τους εξασφαλίζει τεράστια κέρδη και στον αγρότη εξασφαλίζει από τα 3 το …μακρύτερο. Το κράτος είναι άμεσος συνένοχος, παραβιάζοντας ασύστολα το Σύνταγμα.
3.Σε αυτή τη ληστρική συμπαιγνία έχουν πέσει θύματα και χιλιάδες νέοι αγρότες, που ενθαρρύνθηκαν να επενδύσουν τη γή, μέσα από προγράμματα της ΕΕ, και έχουν γίνει όμηροι της …δομής του Ελληνικού ληστρικού μοντέλου.
4.Ο Ελληνας καταναλωτής, πληρώνει πανάκριβα τα …απαλλοτριωμένα προιόντα της γής. 15 λεπτά το κιλό το σιτάρι ο αγρότης, 70 λεπτά ένα ψωμάκι 350 γραμμάρια. Τι το ηθικότερον!!!
5.Αν δεν απλωθεί δίχτυ προστασίας στην ύπαιθρο, θα ερημώσει. Οι αγρότες ομαδικά θα μεταφέρουν τη φτώχια τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, που υπάρχουν άφθονες θέσεις εργασίας.
6.Ταυτόχρονα θα καταστραφούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες των πόλεων της επαρχίας, χάνοντας τον αγρότη-καταναλωτή. Και φυσικά θα πάθουν λαλά οι εταιρίες μεταφορών και τα ΚΤΕΛ, που βγήκαν να απειλούν με μηνύσεις τον …πελάτη τους.
7.Γιατί να δίνουμε τόσα δις για οπλικά συστήματα, που υποτίθεται ότι είναι για την υπεράσπιση μιας πατρίδας που αφήνουμε να καταστραφεί; Πάμε καλά; Yπάρχει καλύτερη άμυνα για τον Εβρο από τους ευημερούντες αγρότες;
8.Mια μεγάλη ομάδα Ελλήνων, αντιμετωπίζουν το μέσο Ελληνα αγρότη σα να είναι ένα μεγάλο ρεμάλι; Πίσω γορίλες, που δεν ξέρετε να χωρίσετε δυο γαιδάρων άχυρο.
Τα πολιτικά κόμματα στο αγροτικό πρόβλημα είναι ένα περιφερόμενο δράμα. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Σε μια πολιτεία σαφέστατων ταξικών επιλογών, οι αγρότες περισσεύουν. Κρίμα, διότι η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να γίνει βασικό στήριγμα της χώρας. Με σχεδιασμό να παράγουμε ποιοτικά προιόντα που να τα εξάγουμε στις βόρειες χώρες που βλέπουν τον ήλιο με το κυάλι.
Δεν ξέρω ποια χελώνα μας έχει …κατουρήσει και το πολιτικό προσωπικό είναι για τα μπάζα. Κρίμας.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:12 μμ
Ενη Καπαζογλου
Αχ βρε σχολιαστη, αν μπορουσα ΟΛΑ τα παραπανω που εγραψες, μα ολα κυριολεκτικα, να τα ΦΩΝΑΞΩ σε μια ολομελεια εκεινης της ερμης; της βουλης των ελληνων. Και να ακουσουν τι λενε οι απλοι πολιτες που δεν ειναι πολιτικοι!!!!!
Γιατι ειναι διαχρονικες πικρες αληθειες για την ελληνικη πραγματικοτητα και μαλιστα για ενα τομεα της οικονομιας τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ που ειναι ο πυλωνας της αναπτυξης για μια χωρα σαν την Ελλαδα.
Και που ειναι εν παση περιπτωσει και οι οικονομολογοι , οι ακαδημαικοι επιστημονες που πρεπει να επισημανουν στους πολιτικους οτι δεν μπορει να περιμενουμε τιποτα το σημαντικο για την αναπτυξη στην Ελλαδα αν δεν στρεψουμε το κυριο ενδιαφερον μας στην αγροτικη οικονομια
Εν μεσω παγκοσμιας οικονομικης κρισης καθε κρατος προσπαθει να βρει λυσεις γιατι εδω προκειται για «ο σωζων εαυτον σωθητω». Ηδη λενε σημερα στο Νταβος σ αυτην την παγκοσμια συναθροιση της εξουσιας και του χρηματος η ατμοσφαιρα ηταν βαρεια και απογοητευτικη.
Και η φτωχεια επεκτεινεται, η ανεργια θα περνει καθε μερα τα πανω της,αλλα καποιοι φαινεται περι αλλα τυρβαζουν…………….η εννοια μας οι δημοσκοπησεις, τρομαρα μας.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:28 μμ
Ενη Καπαζογλου
Και να μην παρεξηγηθω κιολας λεγοντας να τα ΦΩΝΑΞΩ οτι θελω να γινω και βουλευτινα !!!! Mπρρ!!!! (ρητορικη εκφραση)
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:58 μμ
Ενη Καπαζογλου
2Π
Με την απαντηση σου καταλαβαινω οτι μου λες να αναπτυχθει αυτη η περιβοητη «κοινωνια των πολιτων», για την οποια ειρησθω εν παροδω δεν εχει δοθει ακομη μια τελειωτικη ερμηνεια.
Τα σχηματα τα εθελοντικα τα εχω ζησει για αρκετα χρονια στο παρελθον και μαλιστα με εναν ενθουσιασμο που ηταν κατι σαν γενικο κοινωνικο ξεσπασμα. Ομως δισταζω πολυ να ξαναεπιχειρησω τα ιδια υστερα απο πολλα χρονια αλλα και απο απογοητευτικες καταστασεις που συνεβησαν στο μεταξυ.
Εχω ομως εμπιστοσυνη στη νεα γενια η οποια δειχνει να συνειδητοποιει πραγματα που οι προηγουμενες αργησαν να τις αντιληφθουν παρα μονο σε περιοδους δυσκολες, οποτε επαιρναν και πηραν πρωτοβουλιες….
Ομως το να μπορεσουμε να συνεννοηθουμε μια ομαδα ανθρωπων για να λυσουμε προβληματα μικρης εμβελειας γιατι οχι? Και τα μπλογκ κατι παρομοιο κανουν, συμμετεχουν με τη φωνη τους κι οποιος εχει αυτια ακουει.
Τωρα βεβαια που ειδα οτι κι εσυ σκεφτεσαι να γυρισεις στην Ελλαδα και να γινεις αγροτισσα, παρ οτι μενεις στο Παρισι, μου εδωσες μια καλη ιδεα.
Στην Κρητη στο οροπεδιο λασιθιου εχω καποια κληρονομια απο τον πατερα μου δλδ. γη καλλιεργησιμη, οποτε θα μπορουσα κι εγω να κατεβω στην Κρητη και να γινω αγροτισσα.!!!!
Ισως θα μπορουσαμε και να γινουμε συνεταιροι. Για μαθε μερικες συγχρονες μεθοδους εκει στη Γαλλια που εισαστε πιο προοδευμενοι, καλλιεργειας πατατας, μηλα, αχλαδια και αλλα οπωροφορα δενδρα?
Βεβαια θα ηταν προτιμοτερο να ειχες καποιες γνωσεις βιολογιας αντι χημειας που λεςαλλα τελος παντων θα το παραβλεψουμε το πραγμα. Για business administration μη σκοτιζεσαι κατι λιγα κι εγω ξερω…..
Προς το παρον καληνυχτα και καλη τυχη…..
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:11 πμ
σχολιαστής
@Eνη, στις Βουλής τα έδρανα …
που έχει γράψει σημερινός βουλευτής και τραγουδάει ο Πανούσης.
Αυτοί φτιάχνουν τριμελείς επιτροπές απο πέντεξι άτομα. 😉
Και έχουν το νόμο περί αμνήστευσης υπουργών που τους δίνει το ακαταδίωκτο. Το ότι προσκρούει στον πυρήνα του Συντάγματος περί ισότητας, δεν τους ενδιαφέρει.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:36 πμ
yetanother_s
Σχολιαστη, αντιμετωπιζεις τους αγροτες με την αριστερη λογικη του 19ου αιωνα.
ΟΛΟΙ οι ελληνες αγροτες ειναι ξεδιαντροποι και απανθρωποι εκμεταλλευτες. Εκτος αν θεωρεις την απασχοληση των μεταναστων χωρις ΙΚΑ με εναν εξευτελιστικο μισθο πεινας σε εξοντωτικες συνθηκες εργασιας σαν συμφωνη με το ελληνικο Συνταγμα και με τα ανθρωπιστικα σου ιδεωδη.
Απο εκει και μετα η οποιαδηποτε κρατικα / τεχνητα επιβεβλημενη τιμη σε οποιοδηποτε αγροτικο προιον ειναι για να πλουτιζουν τα λαμογια εις βαρος του ελληνα φορολογουμενου.
Εστω οτι βαζουμε κατωτατη τιμη στην πατατα τα 2 ευρω/κιλο (ενα τυχαιο νουμερο σαν παραδειγμα ειναι αυτο). Ο αγροτης με σοδεια 1000 κιλα θα παρει 2000 ευρω. Δηλαδη απ τα 3 το μακρυτερο οπως λες κι εσυ.
Ο αγροτης με σοδεια 50000 κιλα θα παρει 100.000 ευρω. Τα οποια θα βγουν απο την τσεπη ολων των φορολογουμενων.
Ξερεις εσυ πολλους ελληνες πολιτες με εισοδημα 100 χιλιαρικα τον χρονο; Εγω μονο τους αγροτες ξερω.
Ενας μικρομπακαλης στο Αιγαλεω θεωρειται αιμοδιψης μεσαζοντας που αυξανει τις τιμες. Κι ας εχει 50 δρακους απο πανω του να τον ελεγχουν (να σου πω 2 λεξεις μονο ωστε να σε πιασει συγκρυο: Αγορανομια και Εφορια). Αλλα ο αγροτης με τις εκατονταδες τονους παραγωγης ειναι δηθεν το φτωχαδακι που πειναει και ολοι το λυπουνται.
Το κολπο ειναι απλο: υπερ-μεγενθυνουμε το (υπαρκτο) δραμα των φτωχων αγροτων σαν αλοθι και δικαιολογια ωστε να υπερ-μεγαλωσουμε τα κερδη των υπολοιπων.
Με την ιδια λογικη, θα πρεπει να τριπλασιασουμε τις αμοιβες ολων των γιατρων, επειδη μερικοι νεοι γιατροι οντως πεινανε.
Η πολιτικη των ελεγχομενων τιμων ειναι μια καταστροφικη πολιτικη ΚΑΙ για τους φτωχους αγροτες – αφου τον κυριο ογκο των κρατικων χρηματων θα τον παρουν αλλοι – ΚΑΙ για το περιβαλλον – αφου ολοι το ξεσκιζουν προκειμενου να βγαλουν πολλα κιλα.
Αν αυτο το πραγμα ειναι αριστερη πολιτικη, τοτε εγω ειμαι η Κλαβδια η Βαρκαρισσα ( = Claudia Schiffer).
Προτεινω πιο πανω κατι απλο και συγκεκριμενο. Οι αγροτες να γινουν επιχειρηματιες με τα ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις που εχουν οι υπολοιποι επιχειρηματιες. Οπως π.χ. την υποχρεωση να πληρωνουν ΙΚΑ για τους υπαλληλους τους.
Ειναι ολοι οι ελληνες βασει του Συνταγματος ισοι ενωπιον του νομου; Μηπως οι αγροτες ειναι «πιο ισοι» απο τους αλλους;
Απο εκει και μετα, προτεινω οτι αν ενας αγροτης-επιχειρηματιας πεσει οικονομικα κατω απο ενα μινιμουμ αξιοπρεπες εισοδημα, θα πρεπει να τον στηριξουμε με κρατικα λεφτα.
Αλλα να παρουν τα κρατικα λεφτα μονο εκεινοι που μπορουν να αποδειξουν οτι ειχαν εσοδα-εξοδα και η τελικη σουμα βγηκε μικρη. Οχι να τα δωσουμε στα λαμογια που παρουσιαζουν παραγωγη εκατονταδων τονων, μονο και μονο επειδη εχουν παραγωγη (η επειδη κατεχουν πολλα στρεματα, αν η επιδοτηση πηγαινει με το στρεμα).
Ποτε θα καταλαβει η αριστερα, οτι η λογικη του «δωσε κρατικες τιμες σε ολους» κανει τους φτωχους φτωχοτερους και τους πλουσιους πλουσιοτερους; Και οτι μονο λαικη πολιτικη δεν ειναι;
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:55 πμ
σχολιαστής
@yetanother_s, καταγράφουμε απόψεις και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εχω την εντύπωση ότι παρά τις καλές σου προθέσεις δεν έχεις μπορέσει να προσεγγίσεις το πρόβλήμα. Αλλά το ίδιο λές εσυ για μένα, ισοπαλία. 😉
Μια απάντηση μόνο στο «με εναν εξευτελιστικο μισθο πεινας σε εξοντωτικες συνθηκες εργασιας σαν συμφωνη με το ελληνικο Συνταγμα και με τα ανθρωπιστικα σου ιδεωδη.» Στη Mεσσηνία που παρακολουθώ, δεν υπάρχουν ούτε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα είναι καλά. Ηταν καλά απο τις αρχές της δεκαετίας του 90. Γι’αυτό αρκετοί μένουν στα χωρία, αγοράζουν χτήματα, δένονται με τη γη. Οπου υπάρχουν κακές συνθήκες πρέπει να κοπουν με το μαχαίρι. Οχι με ηθικολογίες, με εφαρμογή των νόμων.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:00 μμ
yetanother_s
Σχολιαστη, αυτο που λες για τον διαλογο μας, εννοειται.
Το ιδιο και για την παρατηρηση σου γυρω απο τις συνθηκες δουλειας. Οι νομοι πρεπει να εφαρμοζονται – στοπ.
Παντως ο νομος λεει να κοβουμε ΙΚΑ για τους υπαλληλους μας. Πολυ θα ηθελα να μου δειξεις εστω και εναν ελληνα αγροτη που εφαρμοζει τον νομο.
Η εκτιμηση μου για σενα ειναι δεδομενη, το ιδιο και η πεποιθηση μου για τις καλες σου προθεσεις. Αλλιως δεν θα εκανα διαλογο.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:12 μμ
σχολιαστής
Για τους μετανάστες που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, νομίμως δεν απαιτείται ΙΚΑ. Υπάρχει κάτι απλό και φθηνό, αλλά δεν τηρείται γιατί προυποθέτει ότι ο μετανάστης έχει τα χαρτιά που πρέπει, πράγμα σπάνιο σε αυτό το κράτος-σουρωτήρι.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:42 μμ
2Π
σχολιαστη,
αυτοι ομως «εξευγενησαν» το ρουσφετι ονομαζοντας το lobbying 😉
Ενη,
απο εμπειρια λεω οτι, τα διαφορα σχηματα ειναι αποτελεσματικα μονο οταν δεν καπελωθουν απο κομματα και μονο οταν ο ακροαριστερος ειναι ικανος να συνεργαστει, ωστε να φτασουν το στοχο τους, μεχρι και με εναν ακροδεξιο και το αναποδο βεβαια
για τα περαιτερω, και για να μη καταντησουμε τη καλυβα του Πανου, καφενειο 😉 δινω ενα e-mail panastef1@gmail.com
yetanother_s
τα 2 ευρω/κιλο η πατατα ειναι ενα τυχαιο νουμερο ενω τα 100 χιλιαρικα εισοδημα το χρονο ειναι στη τσεπη 😉
η πατατα στην υπεραγορα πουλιεται περιπου 1 ευρω/κιλο που σημαινει οτι αγοραστηκε απο το παραγωγο το πολυ 30 λεπτα
για 50 τονους πατατα εχει εισοδημα 15 000 ευρω το χρονο και θελει 10 στρεμματα γη
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:44 μμ
Ενη Καπαζογλου
@yetanother…s
Επειδη το «παιχνιδι» πρεπει να ειναι fairplay νομιζω οτι εν μερει στις διαπιστωσεις σου εχεις δικαιο.
Μιλας για την αφερεγγυοτητα πολλες φορες των εξαγωγων αγροτικων προιοντων σε οτι αφορα τα ελληνικα και δη τα πιο ευπαθη. Και εχεις δικιο, ομως ασφαλως δεν ειναι ο γενικος κανονας.
Μπαγαποντηδες υπαρχουν σε ολους τους κλαδους της εμποριας. Δεν σου εχει τυχει σε μικρο μπακαλη της γειτονιας αλλα να γραφει η ταμπελα και αλλα να χτυπαει το κομπιουτερ ? Αυτο δεν λεγεται κερδοσκοπια? Η αγορανομια αν δεν κανω λαθος εχει καταργηθει, αντικατασταθηκε απο το ΣΔΟΕ που κι αυτο σχεδον δεν λειτουργει.!!
Oi υποτιθεμενες τιμες της πατατας σε 2 ευρω ειναι εντελως εξωπραγματικες συνεπως και το αποτελεσμα των 100.000(!) εντελως απιθανο ποσο για τον παραγωγο.
Οτι βεβαια γινονται παιχνιδια απο τους αγροτες, οχι ολοι, με ψευτικες ποσοτητες παραγωγης. νομιζω ειχε γινει στο παρελθον με το βαμβακι, ειναι εντελως απαραδεκτο και εχεις δικαιο.
Εισαι σιγουρος οτι οι βιοτεχνικες μοναδες που απασχολουν εργατες/υπαλληλους που τους εγγραφουν μεν στο ΙΚΑ, ομως οι μισθοι που παιρνουν δεν ειναι οι πραγματικοι? Φυσικα δεν εχω στοιχεια εγω ομως ειναι στη δικαιοδοσια της αρμοδιας υπηρεσιας κα κανει ελεγχους.
Καποιες προτασεις που ειχες καταθεσει προ ημερων για τους αγροτες θα τις προτεινες για ολη την κλιμακα, μεταποιηση, εμπορια, διαθεση των προιοντων?
Νομιζω οτι και οι δικες σου προθεσεις ειναι καλες και προσδιοριζονται με γνωμονα το καλο του συνολου, ομως τα προβληματα ειναι περιπλοκα και πολυπλοκα δυστυχως.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:54 μμ
2Π
Ενη
🙂
γραφαμε συγχρονως και τα ιδια
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:00 μμ
Ενη Καπαζογλου
@2Π
τι γινεται γραφουμε ταυτοχνονα και τελικα λεμε και τα ιδια περιπου,(βλ.τιμες πατατας). Τι συμπτωσεις ειναι αυτες παιδακι μου?
Αυτα που μου ειπες για «συναντηση» ακρο/ακρο δεν τα πολυκαταλαβαινω. Εχω ηδη πει οτι δεν ειμαι και πρωτο IQ!!!! Θα χρησιμοποιησω το μεηλ που εδωσες για να μη ζαλιζομε και την καλυβα οπως λες.
Τωρα για να μιλησουμε και «σοβαρα» τον αγροτικο συνεταιρισμο 2Π-Ενης τον εβαλες στον προγραμματισμο. Εχε υποψη σου οτι εχω και παλαια εμπειρια απο «επιτροπες ισοτητας» στους αγροτικους συνεταιρισμους γυναικων. Μην νομισεις οτι προκειται περι αδαους !!! (το χιουμορ ποτε δεν κανει κακο).
Βεβαια δεν χρειαζεται να πουμε οτι, εν ευθετω χρονω, ολοι/ες οι Καλυβοστας θα ειναι φιλοξενουμενοι στον συνεταιρισμο !!!!!!!
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:14 μμ
Ενη Καπαζογλου
2Π
Εστειλα ενα μηνυμα στο ανω e-mail αλλα απετυχε. Μην με μπερδευεις με τα τεχνολογικα!!!! η δωσε μου σαφεις και ευκολες οδηγιες.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 4:56 μμ
2Π
Ενη,
μαλλον προσπαθησες να το στειλεις κατ ευθειαν απο αυτη τη σελιδα
δεν βλεπω αλλο λογο για την αποτυχια
πηγαινε στο mailbox σου και ενεργησε οπως οταν θες να στειλεις οποιοδηποτε e-mail
τσεκαρε εαν αντεγραψες σωστα τη διευθυνση
panastef1@gmail.com
εκανα δοκιμες στελνοντας μου mail απο μια αλλη διευθυνση και δουλεψε
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:47 μμ
Ενη Καπαζογλου
2Π
Εν ταξει το μηνυμα εσταλη. Συγγνωμη για την αργοπορια επρεπε να παω καπου και τωρα μολις γυρισα.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:49 μμ
yetanother_s
Ενη και 2Π, μην κολλατε παρακαλω στην λεξη «πατατα». Εγραψα ξεκαθαρα οτι μιλαω για οποιοδηποτε προιον. Αν σας ενοχλει η πατατα, βαλτε «ακτινιδιο» που ειναι πιο ακριβο.
Εκεινο που λεω ειναι απλο: η λογικη που ζηταει κρατικα εγγυημενες τιμες (για οποιοδηποτε προιον) ωφελει αποκλειστικα τους πλουσιους.
Oσο η κρατικη ενισχυση μετριεται σε κιλα παραγωγης, ΠΑΝΤΑ οι τσιφλικαδες θα ειναι οι ευνοημενοι. Ειτε η τιμη ειναι 0.01 ευρω/κιλο ειτε ειναι 200 ευρω/κιλο, εκεινος που παραγει 50 κιλα θα παιρνει 5 φορες περισσοτερα απο εκεινον που παραγει 10.
Το δικαιο ειναι να ενισχυσουμε τον μικρο αγροτη, οχι τον τσιφλικα. Αυτο ΔΕΝ γινεται με κρατικα ελεγχομενες τιμες ανα κιλο.
Εκεινο που προτεινω ειναι η αποδεσμευση της κρατικης ενισχυσης απο τα κιλα παραγωγης. Εστω οτι χρειαζεσαι Κ ευρω τον μηνα για να ζησεις αξιοπρεπεως (δεν λεω ποσο μεγαλο ειναι το ποσον Κ για να μην κολλησουμε στα νουμερα).
Κανε την επιχειρηση σου σαν αγροτης, κανε τα εξοδα σου, τα εσοδα σου (σε ελευθερη αγορα), τους φορους σου κλπ.
Σου εμειναν στο τελος περισσοτερα απο Κ; Εισαι κυριος.
Σου εμειναν λιγοτερα απο Κ; Θα σου καλυψει την διαφορα το κρατος.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:15 μμ
zepos
Οι «ενισχύσεις» έχουν σχεδόν όλες καταργηθεί, προς απογοήτευση των γαλάζιων παιδιών και του ΚΑΚ που φώναζε τότε στα μπαλκόνια
«Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά!»
Ήδη έχει αρχίσει το σύστημα μιας χαμηλής επιδότησης ανά στρέμμα είτε καλλιεργείται είτε όχι! Τα λεφτά είναι λίγα αλλά για τους μεγαλοτσιφλικάδες των πόλεων που πριν τα νοίκιαζαν είναι δώρο..
Και από το 2013 αυτό θα ισχύει παντού!
Τώρα αν θέλεις να το καλιεργείς κι’όλας είσαι υπεύθυνος και για τα κέρδη και για τις τιμές.. Για τον λόγο αυτό κυρίως απαγορεύεται η επιδότηση της παραγωγής πλέον και υπάρχει κίνδυνος να ΜΗΝ εγκριθεί το «πακέτο» των 500κοσίων από την κομισιόν.. Λένε οτι θα το περάσουν μέσω ΟΛΓΑ, δηλαδή αποζημιώσεις για ζημιές και όχι ενισχύσεις-επιδοτήσεις που συγκρούονται με την οδηγία περί ανταγωνισμού…
Θα δούμε τι μαλακία θα σκαρφιστούν για να ξεγελάσουν.. Όμως επειδή ίσως προσωρινά τα δώσουν, ίσως και να αναγκαστούν να τα πάρουν πίσω κάποτε αν τους πιάσουν με την γίδα στη πλάτη…
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:28 μμ
nikiplos
Yetanother_s και λοιποί…
Ως προς την τεχνογνωσία των μεσαζόντων θα συμφωνήσω 100% αρκεί κάποτε… να έρθει κι αυτή στην Ελλάδα. Για την ώρα οι συσκευασίες, μεταφορές κλπ είναι τριτοκοσμικές. Ακόμη κι έτσι όμως, επιμένω στην έννοια του συνεταιρισμού για τους παρακάτω λόγους:
α) Η ισχύς εν τη ενώσει. Οι μικροκαλλιεργητές αποκτούν φωνή και μπορούν να διαπραγματευτούν ως μεγάλοι εταίροι για θέματα που τους αφορούν.
β) Ως εταίροι μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερα με άλλους εταίρους σε επίπεδο εταιρικών ομίλλων, κι έτσι να κατορθώσουν καλύτερες προσφορές logistics.
γ) Μπορούν να επιλλέξουν τη διανομή των προϊόντων τους με μια χαμηλής μορφής τυποποίηση
δ) Μπορούν ως εταίροι να συνεργαστούν με ερευνητικά ιδρύματα (του εξωτερικού γιατί τα ελληνικά κωφεύουν και είναι αυτιστικά) και να εκσυγχρονίσουν – εμπλουτίσουν την παραγωγή τους.
ε) Να μορφωθούν και να ανεβάσουν την ποιότητα της εργασίας τους και κατά συνέπεια του βιοτικού τους επιπέδου.
Όλα τα ανωτέρω φαίνονται ουτοπικά και λόγια πολιτικών, όμως είναι πραγματικά. Απλά στην Ελλάδα οι επίσημες κυβερνήσεις σκάβουν το λάκκο των συναιτερισμών, είτε πολιτικά (ΝΔ) είτε θεσμικά (ΠΑΣΟΚ). Είναι εύκολο να αποτύχουν οι συναιτερισμοί καθώς οι αγρότες μας είναι (και αυτοί) αμόρφωτοι και εν πολλοίς «αναλφάβητοι». «Αναλφάβητοι» γιατί δεν γνωρίζουν άπταιστα την Γαλλικήν ή Αγγλικήν και οι αρμόδιοι φορείς ΥΠ. ΓΕΩ. κλπ αγρόν ηγόρασαν για το ποιός θα ασχοληθεί με την επιμόρφωση – ενημέρωση των αγροτών.
Να εξηγήσω ένα θεσμικό πρόβλημα επί των προηγούμενων. Υποτεθέστω ότι ένας συναιτερισμός διαθέτει (δια μαγείας) τα ανωτέρω προσόντα. Στην Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να φέρει εις πράξη το έργο του, γιατί οι ελληνικοί αγροτικοί νομοί είναι είτε αμιγώς αγροτικοί είτε (πασοκική πατέντα των 80ς αν και τότε είχε μια μικρή ένοια) «αγροτοτουριστικοί». Τουτέστιν θα επιβαρυνθούν τα μέλη του με υπέρογκα έξοδα, καθώς δεν μπορούν να επιδοτηθούν από την ΕΕ για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και επενδύσεις χαμηλής βιομηχανίας, αυτής που θα συνεπικουρούσε στο έργο τους. Χαμηλή βιομηχανία δεν εννοείται φουγάρα και εργοστάσια, αλλά μόνο το αναγκαίο βιομηχανικό ρεύμα. Επίσης σημαίνει δουλειές για τους νέους και καταρτισμένους, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ. Για να τα κάνει όλα αυτά σήμερα ένας συναιτερισμός, πρέπει να πέσει στα νύχια των Ελληνικών τραπεζών, πράγμα που εγγυάται την αποτυχία.
Κατά συνέπεια στην ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί η αγροτική ανάπτυξη ένεκα στενοκέφαλου υποταγμένου παχύδερμου κρατικού μηχανισμού, καθόλου ευέλικτου να σταθεί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που έρχονται. Δεν είναι μόνο η ανικανότητα του αγροτικού πληθυσμού, όπως κομπορρημονούμε κάποιες φορές, αλλά και η συνολική ανικανότητα της χώρας σε επίπεδο, οργάνωσης, πολιτικής κατάρτισης κλπ.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:36 μμ
σχολιαστής
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=99390332,12491580,17948860,25720380
Ο ΤΥΠΟΣ των ήλων
Ψιλά γράμματα…
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Η ιστορία ενός ελαιοπαραγωγού, την οποία (ανα)δημοσιεύει σήμερα η στήλη, θα παρουσίαζε ελάχιστο ενδιαφέρον αν δεν ήταν συμβατή με το φλέγον θέμα των ημερών, τις κινητοποιήσεις των αγροτών -επομένως με τις τύχες και την προοπτική της ελληνικής γεωργίας… Αντιγράφουμε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κώνστα, από τα «Νέα»: «Ο κ. Αντώνης Μπραουδάκης, ελαιοπαραγωγός από την Κρυονερίδα Χανίων, «έζησε στο πετσί του» τη μεγάλη κρίση στην αγορά του λαδιού το 1992. Η κατρακύλα, τότε, των τιμών τον οδήγησε σε διαφορετική διαχείριση του προϊόντος του. Εκανε έρευνα αγοράς και άρχισε να εμπορεύεται μόνος του την παραγωγή του. Οχι όμως με τον κλασικό τρόπο τού «τενεκέ απ’ το χωριό». Επένδυσε τα χρήματά του και σήμερα είναι ένας από τους ελάχιστους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη που διαθέτει δικό του τυποποιητήριο και φίρμα στην αγορά: Braoudakis Family. «Χωρίς να μπω σε κανένα πρόγραμμα επιδοτήσεων, έπαιρνα μόνο την επιδότηση για το λάδι, όπως όλοι οι παραγωγοί»… Πάνω από μία δεκαετία τώρα, ο κ. Μπραουδάκης διακινεί κυρίως μέσω Ιντερνετ (εξασφαλίζοντας παραγγελίες) τριάντα τόνους λαδιού και έχει σταθερούς συνεργάτες στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία που διαθέτουν στα καταστήματά τους όχι μόνο το λάδι, αλλά και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που τυποποιεί. Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση του κ. Μπραουδάκη απέκτησε υποκατάστημα στη Γερμανία. Τυποποιεί κρασί, μέλι και αρωματικά βότανα τα οποία επίσης εξάγει. «Η αφορμή για να αναζητήσω εναλλακτική λύση ήταν η κρίση στο βασικό μου προϊόν», λέει ο κ. Μπραουδάκης. «Οι κρίσεις στο ελαιόλαδο επαναλαμβάνονται κάθε τρία-τέσσερα χρόνια», παρατηρεί… Σύμφωνα με τον κ. Μπραουδάκη δεν μπορεί κάθε αγρότης χωριστά να κάνει ό,τι έκανε εκείνος. «Απαιτούνται γνώσεις αγγλικών, εξοικείωση με το Ιντερνετ, γνώση των κανόνων του μάρκετινγκ για να παρουσιαστεί ένα προϊόν με ταυτότητα. Δεν μπορούν να το κάνουν οι περισσότεροι αγρότες μόνοι τους, μπορούν όμως να το κάνουν οι οργανώσεις τους: οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθούν με ανθρώπους που έχουν τέτοιες γνώσεις και όχι από ισόβιους υπαλλήλους που διορίστηκαν με κομματική κριτήρια. Είναι ανεπίτρεπτο τέτοιοι οργανισμοί να μην απασχολούν ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις». *** Ο ρέκτης αγρότης από την Κρήτη δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα. Το λέει και ο ίδιος. Ομως, επισημαίνει ότι αυτά θα μπορούσαν να γίνουν από ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς «άλλου είδους», όχι σαν τους ερειπωμένους του παρελθόντος, που τους έφαγε ο σκώρος της κομματικοκρατίας. Ο κ. Μπραουδάκης μιλώντας για «οργάνωση και σχεδιασμό», για «σωστή προβολή και παρουσίαση του προϊόντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», θέτει εξ αντικειμένου θέμα ρόλου, ευθύνης και αρωγής εκ μέρους της πολιτείας. Δηλαδή, μιας πολιτικής στον αντίποδα της σημερινής: μελέτη των προβλημάτων εις βάθος, επεξεργασμένες ξεκάθαρες θέσεις, ενθάρρυνση και διευκολύνσεις, μέριμνα, εγρήγορση και αυστηρός έλεγχος. Ιδού ένα απλό παράδειγμα: από τότε που άνοιξε ο «δρόμος της Κίνας» (μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο), ποιες ήταν οι ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων (Γεωργικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Εξωτερικών), καθώς και της ελληνικής πρεσβείας στην Κίνα, ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και οι έμποροι; Τι έκαναν ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά εκείνοι οι αεριτζήδες που πλάσαραν «ποσότητες δεύτερου λαδιού», με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ το ενδιαφέρον των Κινέζων για το ελληνικό λάδι; Φευ! Ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες -της σήμερον και του παρελθόντος…
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:38 μμ
σχολιαστής
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΤΟ 62% ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
«Εχουν δίκιο οι αγρότες» λέει το 81%
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Δίκαια χαρακτηρίζει τα αιτήματα των αγροτών το 81% των Ελλήνων, ενώ έξι στους δέκα διαφωνούν με το κλείσιμο των δρόμων ως μέσον αντίδρασης – πίεσης.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=66522332
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:40 μμ
σχολιαστής
Γράψε Κώστα…
«Γράψε Κώστα!» Δεν είναι το μυστικό σύνθημα για να περνάτε από τα μπλόκα των αγροτών, αλλά μια φράση που ακούσαμε πολλές φορές, όποτε η κουβέντα ξέφευγε από την ένταση ασταθούς ισορροπίας πάνω σε… τρακτέρ. Οπου Κώστας, αφανής πρωταγωνιστής ανεκδότου, γραμματέας υπουργού σε προεκλογική περίοδο. Ο υπουργός επισκέπτεται το χωριό όπου εκλέγεται και ρωτά έναν έναν όσους βρίσκει στο καφενείο: «Τι θες Πάνο»; «Ενα τρακτέρ, υπουργέ μου». «Γράψε Κώστα»! «Εσύ τι θες Μήτσο;» «Δέκα προβατίνες» «Γράψε, Κώστα!»
Ο Κώστας κρατά σημειώσεις, μέχρι που φτάνει στον τελευταίο θαμώνα. Εκείνος στέκεται αναποφάσιστος. «Δεν μου λείπει τίποτε υπουργέ, μόνο που έχασα πριν από χρόνια από αρρώστια το ένα μου αρ…». «Γράψε Κώστα» λέει πάλι ο υπουργός. «Μα υπουργέ, θα του δώσουμε αρ…»; ρωτά έκπληκτος ο Κώστας. «Γιατί; Στους άλλους τι θα δώσουμε;»…
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=36867484
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:51 μμ
Ενη Καπαζογλου
nikiplos
Δηλαδη χρειαζςται μια «εκ θεμελιων» αναδιαρθρωση για να λειτουργησουν αποδοτικα και οι συνεταιρισμοι.
Και τοτε ισως να λυθει το προβλημα του αγροτικου χωρου στην Ελλαδα. Ολες αυτες οι προυποθεσεις που αναφερεις ειτε θεσμικες ειτε οργανωτικες αν δεν «μπουν στα προγραμματα» δεν θα αλλαξει τιποτα στον αιωνα τον απαντα.Και οχι μονο στα προγραμματα αλλα στην υλοποιηση τους.Αλλιως τιποτα……
Παντως σιγουρα η αναπτυξη των αγροτικων συνεταιρισμων με συγχρονους ορους ειναι η μονη λυση.
Καποιος στην καλυβα ανεφερε το ονομα του Μπαλτατζη. Ηταν μια φυσιογνωμια μαζι με τον Ιλαντζη στον τομεα του συνεταιρισμου στη θρακη.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 8:22 μμ
yetanother_s
Αν και με τον Τριαντη εχω πολλα στα οποια διαφωνω, στο συγκεκριμενο ειναι σωστος. Αυτο ξελαρυγγιαζομαι να λεω ολη την ωρα.
Πρεπει οι αγροτες να παψουν να ειναι δημοσιοι υπαλληλοι (που αλλοτε παιρνουν το … «γραψε Κωστα» του σχολιαστη και αλλοτε παιρνουν λαμογιοειδως υπερογκα ποσα).
Οι αγροτες πρεπει να γινουν επιχειρηματιες οπως ο ελαιοπαραγωγος απο την Κρητη. Και αν εχουν χασουρα, να τους καλυπτει το κρατος, ωστε να μπορουν να ζησουν αξιοπρεπως.
Αλλα να παιρνουν λεφτα απο το κρατος μονο οσοι παρουσιαζουν στα λογιστικα τους βιβλια ζημια (= κατωτερο εισοδημα απο το εγγυημενο μινιμουμ). Οχι ολοι ανεξαιρετως, ακομα και αυτοι που εχουν 2 Καγιεν στο γκαραζ.
Οσο η οικονομικη ενισχυση ερχεται στα τυφλα μεσω των κιλων παραγωγης, ολη η δημιουργικοτητα και η τεχνογνωσια του αγροτη πηγαινει στο πως θα παραγει πολλα κιλα (ακριβεστερα: πως θα *εμφανισει* οτι παραγει πολλα κιλα).
Αν το κρατος εξασφαλισει ενα αξιοπρεπες μινιμουμ αλλα τιποτα παραπανω, ο αγροτης θα στρεψει την δημιουργικοτητα του και τις ενεργειες του, στο πως θα κερδισει το «παντεσπανι». Που σημαινει οτι θα οργανωθει καλυτερα, θα ανεβασει τις ποιοτητες, θα προωθησει τις εξαγωγες κλπ. κλπ.
Το αν το κανει μονος του η αν το κανει μεσα απο συνεταιρισμους ειναι δευτερευον.
Σημερα ειτε το προιον καταληξει στην χωματερη ειτε πουληθει για πολλα $$$ στο εξωτερικο, ο αγροτης θα παρει το ιδιο εισοδημα. Γιατι να ενδιαφερθει;
Υ.Γ. Γιατι περυσι που ειχαμε υψηλοτατες τιμες δεν ζητησε κανενας να μειωθει η επιδοτηση προς τους αγροτες; Ειχαμε και περυσι πεινασμενους φτωχους αγροτες; Απλα οι επιτηδειοι τα τσεπωσαν περυσι απο εμας και φετος που ειναι λιγοτερα εβαλαν τις φωνες.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:03 μμ
nikiplos
yetanother_s, οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη πέτυχαν για κάποιους λόγους.
Οι κρητικοί χρόνια ξεχασμένοι από την πολιτεία δεν είχαν και πολλές εναλλακτικές. Επίσης ο καλός εννοούμενος τοπικισμός τους τους γλυτώνει από εκροή κεφαλαίων, που σημειωτέον η υπόλοιπη επαρχία της Ελλάδας δεν έχει και πολλές εναλλακτικές. Ελέγχουν το logistics με τα πλοία τους που προέκυψαν από «συνεταιρισμό» ήτοι τις εταιρίες λαϊκής βάσης. Όσοι θυμούνται την κρήτη πριν το 81, θα έχουν εντύπωση ότι πρόκειται για άλλη χώρα. Είναι εργατικοί άνθρωποι και αυτό κυρίως στην ιδιοσυγκρασία τους φαίνεται. Στην Κρήτη, αυτός που έχει φροντιστήριο ρίχνει ο ίδιος ώρες εργασίας στα χτήματά του και δεν επαναπαύεται.
Τίποτε από τα παραπάνω όμως δεν θα είχε βοηθήσει αν δεν υπήρχε ο ουσιαστικός παράγοντας. Οι κρητικοί επένδυσαν τα χρήματα από τον Τουρισμό στην αγροτική τους παραγωγή, κι έτσι δεν χρειάστηκε να πέσουν στα νύχια των ελληνικών τραπεζών, ούτε στο δεφτέρι του κομματάρχη.
Για να γίνει αυτό όμως στα Γρεβενά, πρέπει να υπάρξουν και χρήματα επενδυτικά, τα οποία μπορούν να προκύψουν μόνο κατόπιν αλλαγής χρήσεων των περιοχών αυτών ώστε να μπορούν να επιδοτηθούν από την ΕΕ. Δλδ από αμιγώς αγροτικές (πρωτογενή μόνο παραγωγή) να γίνουν και βιομηχανικές (δευτερογενή και τριτογενή παραγωγή) ώστε να μπορούν να συναιτεριστούν και να αναπτύξουν (σε επίπεδο νομού έστω) εταιρίες logistics και τυποποίησης.
Ένα υστερόγραφο. όσοι έχουν ζήσει κοντά σε αγρότες, θα ξέρουν πολύ καλά τι πολυποίκιλλες τεχνικές γνώσεις απαιτούνται για να το κάνεις αυτό καλά και να μην σε γδέρνει ο κάθε τυχάρπαστος τσαρλατάνος. Επίσης είνα πολύ σκληρή δουλειά. Στον Κάμπο της θεσαλλίας ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι υψηλού επιπέδου. Δεν θα επαρκέσει όμως αν δεν γίνει σχεδιασμός 10ετιας από την πολιτεία ώστε να υπάρξει διαχείριση των υδάτων, εφαρμογή ήπιων πηγών ενεργείας, αξιοποίηση της βιομάζας που πάει χαμένη και κυρίως επιθετική αγροτική πολιτική και όχι αυτή με τα κατεβασμένα παντελόνια που τώρα επιδεικνύεται.
Όσο για τις κυβερνήσεις που έλαχαν στον τόπο, και ιδιαίτερα την τελευταία που διανύουμε, αποδείχτηκε η θλιβερή και αναχρονιστική ανικανότητα των επαγγελματιών πολιτικών (και σε τοπικό επίπεδο) που ζουν (δυστυχώς) ακόμη στη δεκαετία του 70.
Μην κρίνετε από τα μποστάνια του Μαρκόπουλου μόνο, ούτε από τους μικροκαλλιεργητές της πελοπονήσσου. Αυτοί ούτε καν αγρότες δεν θα θεωρούνται, αν δεν ενωθούν.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:41 μμ
σχολιαστής
Σημασία έχει οι νέοι αγρότες να έχουν τη στήριξη που χρειάζεται, με τη δέσμευση να παράγουν ποιοτικά προιόντα.
Τους γέρους αγρότες με τα λίγα στρέμματα, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ως ιδιαίτερη κατηγορία, ώστε η τελευταία φάση της ζωής τους να είναι αξιοπρεπής. Το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει για αυτούς είναι μια αξιοπρεπής σύνταξη.