Τα σχολια γενικά εχουν αποκλείστει επειδή ο προσυνεδριακός διαλογος γίνεται μεσω του επίσημου Κομματικού τύπου και οχι σε αυτο το blog.
http://18osynedriokke.wordpress.com/%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/
Αναρωτιόμουν κι εγώ πως είναι δυνατόν, να μην υπάρχει ούτε ένα σχόλιο (δηλαδή καμιά συζήτηση) στο μπλογκ που άνοιξε το ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριό του!
http://18osynedriokke.wordpress.com/
Ως «συζήτηση» θεωρούνται οι παράλληλοι μονόλογοι, πολλοί εκ των οποίων «αποκαθιστούν» το Στάλιν. Τα σχόλια, έστω και με μοντερέισιον, έχουν «αποκλείστει». Ορέα!
50 Σχόλια
Comments feed for this article
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:05 πμ
Πάνος
Στο μεταξύ, έσκασε μύτη ένας νέος συναθροιστής με θέμα «ενότητα στο μπλογκ της αριστεράς»
http://enotitastablogs.blogspot.com/
…στον οποίο ανθολογείται και η καλύβα.
Είναι η καλύβα «αριστερό» μπλογκ;
Ε, χμ… αν πάρουμε ως κριτήριο το γνωστό ορισμό «αριστερά είναι η διαρκής ευαισθησία», μπορεί και να είναι. Αν πάρουμε ως κριτήριο τη συμφωνία (τη δική μου) με τις πολιτικές που προτείνουν τα κόμματα της αριστεράς, σίγουρα δεν είναι.
Ας είμαστε καλά – και η νεκροψία θα δείξει! 😉
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:54 πμ
Allu Fun Marx
Δηλαδή ρε Πάνο, πόσο πιο καθαρά πρέπει να το γράψουν οι άνθρωποι που ξεκίνησαν το blog, για να μη τους προβοκάρεις;
Είναι ξεκάθαρα όλα όσα γράφουν στο «σχετικά»:
«Το παρόν είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα άρθρα του ανοικτού προσυνεδριακού διαλόγου που διεξάγεται στα πλαίσια του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ.
Αν έχουμε παραλείψει κάποιο σας παρακαλούμε να μας αφήσετε σχόλιο με τον τίτλο και την ημερομηνία δημοσίευσης στον Ριζοσπάστη.»
Aν θέλεις να μετέχεις στον διάλογο, γιατί δεν γίνεσαι μέλος;
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:18 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Δεν ειμαστε καλα. Τι ειναι αυτο το «λουλουδι» που «ξεφυτρωσε» ξαφνικα? Τι σχεση εχει η Καλυβα με ολη αυτη τη «λιστα» και ποιο «εξυπνο παιδι» τη συνεταξε?
Αντε και δεν εχω χρονο για χασιμο, βραζω χορτα ωραιους «σωχους» που βγαινουν στα χωραφια αυτοφυως, ομως εγω τους ακριβοπληρωσα στη λαικη.
Συνεπως δεν μπορω να ασχοληθω καθολου με «απολιθωματα». Αυτα εχουν κατατεθει στην Ιστορια!!!!!!
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:22 μμ
Πάνος
Α, να μένει το βύσσινο… 😉
Θα ήθελα να ξέρω, αγαπητέ ΑΦΜ, σε τι ακριβώς συνίσταται ο «διάλογος».
Το ΚΚΕ τον εννοεί ως διαδοχικά κείμενα στα κομματικά έντυπα, τα οποία διαβάζονται αλλά ΔΕΝ σχολιάζονται, καθώς η φύση του έντυπου μέσου δε δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Αυτή τη δυνατότητα τη δίνει το ίντερνετ – αλλά το ΚΚΕ την αγνοεί, καθώς αποκλειστικός στόχος είναι να «συγκεντρωθούν τα κείμενα». Μα αυτό μπορούσε να κάλλιστα γίνει εκτός μπλογκόσφαιρας, σε κάποιο «ένθετο» ενός κομματικού εντύπου.
Εσύ, που είσαι τόσα χρόνια μπλόγκερ – και φίλος του Κόμματος- δεν τους λες το αυτονόητο, ότι μπλογκ (και περισσότερο ένα πολιτικό / κομματικό μπλογκ) χωρίς σχόλια (=διάλογο) είναι κάτι σα σκορδαλιά χωρίς σκόρδο;
Όχι για άλλο λόγο, αλλά άμα το λέω εγώ, είναι «προβοκάτσια» 😉
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:24 μμ
Πάνος
Ένη,
άφησε εκατό λουλούδια ν’ ανθίσουν… Δε μας είπανε και καμπούρηδες, στο κάτω κάτω… 😉
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:05 μμ
σχολιαστής
Λογοκρισία μόνο αν στείλεις κάτι στα κομματικά έντυπα και γειωθεί. Εννοείται να είσαι μέλος. Εδω τους αδικείς.;-)
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:14 μμ
xBerliner
χαχαχαχαχα
«Το παρόν είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα άρθρα του ανοικτού προσυνεδριακού διαλόγου που διεξάγεται στα πλαίσια του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ. Αν έχουμε παραλείψει κάποιο σας παρακαλούμε να μας αφήσετε σχόλιο με τον τίτλο και την ημερομηνία δημοσίευσης στον Ριζοσπάστη.»
Το κάνει που το κάνεις copy-paste πρόσθεσε τουλάχιστον και την τελευταία πρόταση που τα λέει όλα:
«Τα σχολια γενικά εχουν αποκλείστει επειδή ο προσυνεδριακός διαλογος γίνεται μεσω του επίσημου Κομματικού τύπου και οχι σε αυτο το blog.»
Άκου εκεί «διαλογος γίνεται μεσω του επίσημου Κομματικού τύπου»…..
Θα πάνε να πνιγούν τα ανοιχτά δημοκρατικά κόμματα, θα πάτε και εσείς…Τσάμπα η πέτρα που θα δέσετε στο λαιμό.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:35 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Σωστα. Οχι μεν καμπουρηδες αλλα ολιγον ‘τυφλους» ισως. Ομως δεν πειραζει κιολας οπως ειπες.
Αλλωστε υπαρχει και καποιο παρελθον που πολλοι το ετιμησαν με ανιδιοτελεια και βαθεια πιστη σε ιδεολογια……..
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 5:27 μμ
Ισχυρό ΚΚΕ
Κ. Ζέρβα νομίζω ότι αδικείται και τον εαυτός σας και το ΚΚΕ με την ανάρτηση σας αυτή.
Για να τοποθετούμε τα πράγματα στην θέση τους :
1) Το blog είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας μελών του Κόμματος.
Η κίνηση αυτή είχε και έχει σαν σκοπό να μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαβάσει συγκεντρωμένες τις παρεμβάσεις στον προσυνεδριακό διάλογο χωρίς να είναι αναγκασμένος να τις αναζήτα σε κάθε φύλλο του Ριζοσπάστη.
Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του μέσου μέσα απο το οποίο γίνεται ο διάλογος. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να κλείσουμε τα σχόλια μια και δεν είναι στην δικαιοδοσία μας.
Επιτρέψαμε τα pingback ώστε αν θέλει ο οποιοσδήποτε να σχολιάσει ένα κείμενο να το κάνει στο δικό του blog όπως έχει και κάθε δικαίωμα
2) Η ΚΕ του ΚΚΕ ήδη απο τις 5/10/2008 και τις 19/10/2008 έδωσε στην δημοσιότητα τις θέσεις της για το συνέδριο, δίνοντας χρόνο για 5μηνη σχεδόν προσυνεδριακή διαδικασία και διάλογο.
3) Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προσυνεδριακή διαδικασία καθορίζεται από τις καταστατικές αρχές λειτουργίας του Κόμματος.
Για τον δημόσιο διάλογο υπάρχει η ανακοίνωση της επιτροπής προσυνεδριακού διαλόγου που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει.
Ανακοίνωση της Επιτροπής για το Δημόσιο Διάλογο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ
Η Επιτροπή για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ενημερώνει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσους θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση, με βάση τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο ένα ή και στα δύο θέματα του 18ου Συνεδρίου, για τα εξής ζητήματα:
1. Ο διάλογος θα διεξαχθεί στα δύο θέματα του Συνεδρίου (1ο θέμα: Απολογισμός από το 17ο Συνέδριο και καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο, 2ο θέμα: Θέσεις για το Σοσιαλισμό) από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ) και θα αρχίσει με τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ.
2. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση στον «Ριζοσπάστη» μέχρι 15 Γενάρη 2009 για το 1ο θέμα και μέχρι 20 Γενάρη 2009 για το 2ο θέμα. Για δημοσίευση στην ΚΟΜΕΠ μέχρι 15 Δεκέμβρη 2008 και για τα δύο θέματα.
3. Καθένας και καθεμιά, που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα για κάθε θέμα του Συνεδρίου. Ανώτατο όριο έκτασης για το 1ο θέμα: Για τον «Ριζοσπάστη» μέχρι οκτακόσιες (800) λέξεις ή για την ΚΟΜΕΠ μέχρι χίλιες τριακόσιες (1.300) λέξεις. Ανώτατο όριο έκτασης για το 2ο θέμα: Για τον «Ριζοσπάστη» μέχρι χίλιες διακόσιες (1.200) λέξεις ή για την ΚΟΜΕΠ μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) λέξεις.
4. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντρόφου ή της συντρόφισσας, του φίλου ή της φίλης, που συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα της επικοινωνίας μαζί του.
5. Τα κείμενα πρέπει να στέλνονται ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, Τ.Κ. 14231 και να έχουν την ένδειξη: «Για την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου», είτε μέσω των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Για τη διευκόλυνση της δουλειάς της Επιτροπής, παρακαλούμε τους συμμετέχοντες στο διάλογο, όσοι έχουν τη δυνατότητα, να στέλνουν το κείμενό τους και σε ηλεκτρονική μορφή με δισκέτα.
6. Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή είτε εκπρόθεσμα είτε ξεπερνούν την έκταση που έχει προσδιοριστεί, δε θα δημοσιευτούν. Θα τεθούν, όμως, υπόψη των αντιπροσώπων του 18ου Συνεδρίου. Επίσης, δε θα δημοσιευτούν κείμενα ανώνυμα, με ελλιπή στοιχεία, είτε με περιεχόμενο εκτός των θεμάτων του Δημόσιου Διαλόγου.
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4751910&publDate=5/10/2008
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:40 μμ
Πάνος
Αγαπητέ φίλε / φίλη «Ισχυρό ΚΚΕ»,
ουδέποτε είχα αμφιβολία ότι ΑΥΤΗ είναι η θέση των πραγμάτων, για το ΚΚΕ. Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι ΑΥΤΗ η θέση είναι λάθος θέση. Κι αν στον περίκλειστο μικρόκοσμο του Κόμματός σας θεωρείται αυτονόητη και γίνεται αποδεκτή χωρίς να ακούγεται «κιχ», στο χώρο της μπλογκόσφαιρας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Εξάλλου, προς τι το ζόρι; Αν πιστεύετε πραγματικά ότι ο Στάλιν είναι η απάντηση στα προβλήματα του 21ου αιώνα, δεν έχετε παρά να βγείτε επιθετικά και να το υπερασπιστείτε, αφήνοντας ελεύθερο τον αντίλογο. Καλύτερη ευκαιρία από τον προσυνεδριακό σας διάλογο, δεν πρόκειται να υπάρξει!
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:22 μμ
Ισχυρό ΚΚΕ
Κύριε Ζέρβα, είναι προφανές οτι δεν μπορείτε να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του Κόμματος και πιστέψτε με δεν σας ψέγω για αυτό.
Παρόλα αυτά επιτρέψτε μου να σας επισημάνω οτι η προσυνεδριακή διαδικασία του ΚΚΕ απο άποψη δημοκρατικότητας «ρίχνει στα αυτιά» πολλές διαδικασίες υποτιθέμενων “δημοκρατικών” κομμάτων.
Ο αντίλογος είναι ελεύθερος και σας καλώ να διαβάσετε στα κείμενα που δημοσιεύτηκαν. Μπαίνω στο πειρασμό αλλά δεν πρόκειται να σας υποδείξω κάποια από αυτά γιατί είναι αντιδεοντολογικό 😉
Κάντε επίσης ένα κόπο να διαβάσετε τις θέσεις του Κόμματος και θα δείτε ότι έχει πολύ πολύ ολοκληρωμένη αντίληψη και πρόταση για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας αλλά και για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Αν αυτή η αντίληψη εσείς θεωρείται ότι συνοψίζεται σε ένα όνομα: Στάλιν, επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάνετε λάθος.
Φιλικά
Θανάσης
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:29 μμ
σχολιαστής
Θανάση, το ΚΚΕ θέλει με …δημοκρατικό τρόπο να φτάσει σε μονοκομματικό καθεστώς, που οι υπόλοιποι θα έχουμε την επιλογή ή να το βουλώσουμε ή να βγάλουμε το σκασμό. 😉 Εκει να δεις διάλογο.
28 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:35 μμ
Πάνος
Αγαπητέ Θανάση,
αν κάνεις μια βόλτα σ’ αυτή την ενότητα της καλύβας
https://panosz.wordpress.com/tag/%CE%BA%CE%BA%CE%B5/
…θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το ιστολόγιο ασχολείται με τις θέσεις του ΚΚΕ για το Συνέδριό του (και άλλα πολιτικά θέματα που το αφορούν).
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:00 πμ
xBerliner
«Επιτρέψαμε τα pingback ώστε αν θέλει ο οποιοσδήποτε να σχολιάσει ένα κείμενο να το κάνει στο δικό του blog όπως έχει και κάθε δικαίωμα»
Δηλαδή αν δεν επιτρέπατε το pingback (όποιος ξέρει ας μας πει τί σκατά είναι) δεν θα μπορούσε ο καθένας να σχολιάσει τα κείμενά σας (όπως ακριβώς δηλαδή κάνουμε τώρα);
Όπως λέει και ο Πάνος: Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι άλλοι δεν κατανοούν τη θέση σας, το πρόβλημα είναι η θέση σας.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:04 πμ
Ελεύθερος Σκοπευτής
«δεν μπορείτε να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του Κόμματος»
χα χααα
Άχραντα μυστήρια.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:28 πμ
Καναλιώτης
Πάνο
είναι μια λειτουργία αρχών που πρέπει να την σεβαστείς.
Είναι ένας τρόπος που (δεν έχει άδικο) είναι πολύ πιο δημοκρατικός (αν τον αφήσουν να εξελιχθεί και να απλωθεί συμπληρώνω εγώ) απο όλα τα συνέδρια των αστικών κομμάτων. Μπορεί να καταθέσει άποψη όποιος θέλει. Όχι μόνο οι εκλεγμένοι. Όχι μόνο τα μέλη του κόμματος νομίζω, αν δεν έχει αλλάξει αυτό. Τι έγινε με το συνέδριο των ΟΠ;
Δεν σου αρέσει; Δεν συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία όπως και εγώ.
Η δημιουργία αυτού του blog όμως είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθώ εγώ που δεν αγοράζω Ριζοσπάστη αλλά και εσύ. Στη συνέχεια μπορείς να γράψεις εδώ όποια ανάλυση ή κριτική θέλεις (με ανοικτά τα σχόλια).
Αυτό δεν στο απαγορεύει κανένας.
Άντε, αναμένω.
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 3:36 πμ
Γιάννης-2
Παρακαλώ,
μην συγχύζεστε. Ένα είναι το κόμμα, και ένας ο Θεός!
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:40 πμ
Πάνος
Καναλιώτη,
σοβαρολογείς, πρωί πρωί;
Σε περίπτωση που ΔΕΝ το έχεις συνειδητοποιήσει, βρισκόμαστε εδώ και μερικά χρόμνια στον 21ο αιώνα. 😉
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:28 μμ
regimientocinqo
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι άλλοι δεν κατανοούν τη θέση σας, το πρόβλημα είναι η θέση σας.»
Άρα προς τί όλα τούτα τα σχόλια και η κουβέντα; Πού να υποχρέωνε και κανένα το ΚΚΕ δηλαδή να σχολιάζουν τις θέσεις του…
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:36 μμ
Πάνος
regimientocingo,
α. καλωσόρισες στην καλύβα
β. με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι… 😉
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 5:33 μμ
2Π
xBerliner
ο καθενας θα μπορουσε να σχολιασει τα κειμενα οπως ακριβως κανουμε τωρα αλλα
ενεργοποιωντας τη λειτουργια pingback δινουν τη δυνατοτητα στους επισκεπτες της σελιδας τους να ενημερωθουν συχρονως και για ολα τα αλλα σχολια των μπλογκς (δινοντας το URL του καθε μπλογκ ) που σχολιαζουν τα κειμενα τους
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:17 μμ
Παπούλης
Αθανάψιε ( ισχυρό ΚΚΕ )
α) Μάθετε ορθογραφία και συντακτικό , έχετε τότε μεγαλύτερες πιθανότητες να πείσετε στο ( μερικώς ) εγγράμματο και υποψιασμένο διαδίκτυο.
β) Λάβετε παρακαλώ επίσης υπ όψιν ότι στο διαδίκτυο , και ενταύθα , κυκλοφορούν περσόνες με επαρκή εμπειρία » του τρόπου λειτουργίας» του Κόμματος , τον οποίο ο Πάνος ( κύριος Ζέρβας ) δικαιούται να μη κατανοεί , στο ίδιο μέτρο που ο υποφαινόμενος δικαιούται να αντιλαμβάνεται το νεανικό ( και πιθανώς άδολό σας ) ενθουσιασμό ….
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:24 μμ
Πάνος
🙂
(…μου άρεσε αυτό το «δικαιούται να μην κατανοεί»…)
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:26 μμ
Πάνος
Για τον παπούλη – και το Θανάση:
http://tonisitiskalipsos.blogspot.com/2005/11/blog-post_09.html
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:37 μμ
Παπούλης
Που να πιείς και την «αυτοδημιούργητη» ρακή που ήπια σήμερα ….
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:38 μμ
Πάνος
Αμήν!
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:48 μμ
Παπούλης
Α 9 χ ) μην
Στο άλλο πόστ για τις υπερχορδές δε βλέπω να κινείσαι……… 🙂
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:51 μμ
Μαύρο πρόβατο
Καλησπέρα,
παπούλη, είτε έχεις βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΚΕ που είναι υπερβολικά πολύτιμα για να τα ξαμολήσεις στο διαδίκτυο, είτε το θέμα αυτό σε ξεπερνά, μ’όλα σου τα «ένσημα» και ίσως τα «παράσημα»
🙂
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:57 μμ
Παπούλης
Μαυροπροβατή μου , έχεις δίκιο …. θα σε αφήσω να βρείς μόνος σου σε ποιό από τα δύο……..
29 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:59 μμ
Πάνος
Δεν υπάρχει ποστ για τις υπερχορδές σε αυτό το μπλογκ, προς το παρόν… 😉
*
μαύρο πρόβατο,
λες;
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:28 πμ
Μικροαστος
θανάσης εδώ (με την άλλη μου περσόνα)
Παπουλη μου
α) να με συγχωράς αλλά αυτα τα κολλυβογράμματα έμαθα, είναι και η ριμάδα η δυσλεξια. Σας υπόσχομαι πάντως να προσπαθήσω.
β) μακάρι να είχα το 1/10 απο τον νεανικό κνιτικο ενθουσιασμό που ειχα κάποτε
Κ. Ζέρβα εκπληκτικό το διήγημα σας
Επι του θέματος προσυπογράφω αυτά που σημείωσε ο Καναλιώτης
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:52 πμ
Μαύρο πρόβατο
Αγαπητέ, οι παρεμβάσεις σου δείχνουν οτι έχεις το πρώτο, αλλά και οτι πιστεύεις για τον εαυτό σου το δεύτερο 😉
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:12 πμ
Καναλιώτης
Πάνο σε ρώτησα και δεν μου είπες τι έγινε στο συνέδριο των ΟΠ.
Τι το καταπληκτικό έγινε εκεί; Πως έγινε ο διάλογος;
Δεν προβοκάρω. Ρωτάω γιατί δεν ξέρω.
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 7:54 πμ
Πάνος
Μικροαστέ,
μερσί. Επί της αρχής (όπου συμφωνείς με τον Καναλιώτη) επισημαίνω ξανά ότι είναι λάθος η αρχή: εν έτει 2009, με τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, ο διάλογος δεν νοείται αποκλειστικά μέσω των «επισήμων» κομματικών εντύπων, με διαδοχικούς μονολόγους. Η προσπάθεια συγκέντρωσης των παρεμβάσεων (που γίνεται στο μπλογκ το οποίο σχολιάζουμε) είναι χρήσιμη, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στην έννοια του διαλόγου.
Δεν πειράζει αν διαφωνούμε τώρα, επί της αρχής ή επί της μέσης. Θα συμφωνήσουμε, ενδεχομένως, στο …επόμενο συνέδριο, όταν το αυτονόητο θα έχει κάνει μερικά βήματα ακόμα 😉
*
Καναλιώτη,
για τις απορίες σου περί των Ο-Π, ρώτησε καλύτερα κανένα μέλος των Ο-Π. Εγώ (μετά από ένα σύντομο πέρασμα, που δε φτούρηξε) βρίσκομαι στο φυσικό μου χώρο, δηλ. κομματικά (και πολιτικά) άστεγος. Πάντως, για να μη νομίσεις ότι υπεκφεύγω: στους Ο-Π γίνεται διάλογος μέχρις …εξαντλήσεως. Και μετά ενσωματώνονται όλες οι απόψεις (ακόμα κι αν είναι αντιφατικές μεταξύ τους) στις «αποφάσεις», οι οποίες με τον τρόπο αυτό γίνονται «σούπα» και αχρηστεύονται πολιτικά. Και αφού το θέμα (το όποιο θέμα) έχει …ζαλιστεί, εκλέγεται με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες ο Τ, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου 😉
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:13 πμ
Μαύρο πρόβατο
Καλημέρα,
τι κάνει η έλλειψη συγχρονισμού: στο προηγούμενο («Ιανουαρίου 30, 2009 στο 12:52 πμ») απευθύνομαι βέβαια στον αγαπητό παπούλη και όχι στον φίλτατο μικροαστό/Θανάση, και το «πρώτο» και «δεύτερο» δεν είναι τα α) και β) του, αλλά τα είτε… είτε του δικού μου σχολίου ακόμα παραπάνω.
Λύστε μου όμως και μια απορία οι γκατζετάκηδες του διαλόγου: εντάξει ο μεσήλικος αρσενικός που έχει κουτουπώσει την οικιακή ευρυζωνική σύνδεση, με το λαπτόπ του, έχει άφθονο χρόνο… «στοχασμού» και γρήγορη ατάκα, και το μόνο που του λείπει είναι το κοινό των ομοίων του, αυτός δεν μπορεί ούτε να διαλογίσει ούτε να διαλογιστεί χωρίς γουέμπ.
Η ηλικιωμένη γυναίκα που αδειάζει Κυριακή πρωι, όταν οι όμοιές της πάνε εκκλησία, να κοπιάσει ένα τετράωρο να γράψει την άποψή της στο χαρτί – γιατί από πληκτρολόγια δεν έχει ιδέα – πώς θα χωρέσει στο διάλογο με τον τρόπο που ανακηρύξατε ως «του 21ου αιώνα»;;
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:59 πμ
Πάνος
μαύρο πρόβατο,
δεν ξέρω γιατί, αλλά ο λόγος σου για την «ηλικιωμένη γυναίκα» (που δεν πάει κιόλας στη εκκλησία…) μου θύμησε τον Λεωνίδα τον Κύρκο – στα ντουζένια του… 😉
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:06 πμ
Μαύρο πρόβατο
πάλι καλά που απόφυγα την παρομοίωση με τον Κίμωνα Κουλούρη και την εαμίτισσα 😆
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:22 πμ
Πάνος
Άσε τώρα τις ηλικιωμένες κυρίες και πες μας τι έγινε στο Νταβός, με τον Ρετζέπ και τον Πέρες!
(δες το καινούριο ποστάκι)
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:28 πμ
Ενη Καπαζογλου
το ξαναγραφω
Επιτρεψτε μου και μενα μια παρεμβαση στο θεμα μιας και πηρε μια ελαφροτερη μορφη.
Και κατ αρχην για τα κομματικα κειμενα. Προ ημερων αναρτηθηκε ενα κειμενο των ΟΠ. Δεν θελησα να το σχολιασω απο ευγενεια. Αλλα τι να κανουμε μου θυμισε καποια κομματικα κειμενα του παρελθοντος που αποτελουσαν «σουμα» μερικων σχετικων κειμενων. Το αποτελεσμα ηταν να διαβαζει κανεις ενα κειμενο που φαινονταν οτι προηλθε απο διαφορες πηγες χωρις να καταφερει το τελικο αποτελεσμα να δημιουργησει μια «ενιαια» αποψη αλλα «λιγο απ ολα» και ενιοτε επαναλαμβανομενα.
Τωρα σχετικσ με τον τροπο «απομακρυνσεως» διαγραφης ενος κομματικου μελους απο ενα κομμα. (Παρεμπιπτοντως το διηγημα του Πανου εξοχο σε ζωντανια αφηγησης). Σε καποιους αλλους κομματικους χωρους κατα τη δικη μου εμπειρια, δεν γινονταν αυτες οι «οδυνηρες» διαδικασιες οταν καποιος «αποχωρουσε» με δικη του αποφαση. Απλα υστερα απο καποιο διαστημα απουσιας του και αδιαφοριας του, περνουσε χωρις «ειδικες διαδικασιες» στους «φιλους» και αργοτερα μπορει και το ονομα του να διεγραφετο εντελως απο οποιοδηποτε καταλογο. Κι ετσι αποφευγονταν οι οδυνηρες αναμνησεις και εμπειριες.
Μια γυναικα που εχει την τυχη να μπορει να μιλαει διαδικτυακα.
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:45 πμ
Πάνος
«Προ ημερων αναρτηθηκε ενα κειμενο των ΟΠ. Δεν θελησα να το σχολιασω απο ευγενεια»
Ένη, για όνομα!
ΦΥΣΙΚΑ έπρεπε να το σχολιάσεις, αν ήθελες να το σχολιάσεις! Τα κείμενα των Ο-Π δεν είναι «ταμπού» πουθενά – όχι μονάχα στην καλύβα! 🙂
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:40 πμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Ευχαριστω ισως ναι
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:23 μμ
σχολιαστής
Τι κείμενο είναι αυτό, δώστε ένα λινκ.
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:17 μμ
-Kαι τώρα ας παίξουμε! « Πόντος και Αριστερά
[…] -Η καλύβα ψηλά στο βουνό […]
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:36 μμ
Ενη Καπαζογλου
Σχολιαστη
Τι ερωτηση ειναι αυτη???? Εσυ που εισαι καπως σαν «διεθυντης ορχηστρας» σε ολη την καλυβα ρωτας τετοια πραγματα σαν «νεοπροσληφθεις δημοσιος υπαλληλος??????
Για σιγα σχολιαστα μου…….
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 6:03 μμ
Καναλιώτης
@Μαύρο πρόβατο Χρειάστηκε τώρα τελευταία να ανταλλάξω μερικά έγγραφα με Μ. Γλέζο και Μ. Παπαχρήστο. Τους ζήτησα email και δεν είχαν. Μου πρότειναν σαν μέσο επικοινωνίας το φαξ.
Κατά τον Πάνο (ναι, το 2009) αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν απο τον όποιο διάλογο. 😆
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 8:24 μμ
Πάνος
Καναλιώτη, θα συμμετέχουν σε ειδικές διαδικασίες, μαζί με την ηλικιωμένη του μαύρου πρόβατου. Πάντα υπάρχει μια λύση… 😉
30 Ιανουαρίου, 2009 στις 11:19 μμ
Μαύρο πρόβατο
Τώρα, στα σοβαρά, στο τελευταίο στην ευρυζωνικότητα Ελλαδιστάν, με 1% άνω των 60 να νογάνε από ίντερνετ, η διεξαγωγή του διαλόγου του ΚΚΕ με τα κλασσικά μέσα σας μάρανε; Νάμαστε στη Σκανδιναβία, να σας έδινα λίγο δίκιο…
31 Ιανουαρίου, 2009 στις 2:35 πμ
Καναλιώτης
Άσε ρε Πάνο που θα βάλεις σε ειδικές διαδικασίες τέτοια άτομα και θα έχεις τον μπάρμπα Μυτούση και την παρέα του να μου σερβίρουν παρλαπίπες σε ον-λάιν φόρουμ.
31 Ιανουαρίου, 2009 στις 9:12 πμ
Πάνος
Καναλιώτη,
αν προτιμάει το ΚΚΕ (και εσύ) να μπαίνουν στις γνωστές παλαιολιθικές «ειδικές διαδικασίες» οι αποδέλοιποι, μέχρι να αποχτήσει ο Παραχρήστος μέηλ, νο πρόμπλεμ! 😉
*
μαύρο πρόβατο,
η νεολαία μας δεν υστερεί της Σκανδιναβικής σε …κομπιουτερικότητα. Επιπλέον, ειλικρινά, τέτοιο μίζερο επιχείρημα δεν το περίμενα από σένα…
9 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:52 μμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=46007740
Ανάλυση στα γεγονότα
ΚΚΕ – Στάλιν: Η μεγάλη ανατριχίλα
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ
«Θα κάνω ό,τι αποφασίσει το Κόμμα (…). Αν το Κόμμα μού πει να σφουγγαρίσω εδώ μπροστά σας, θα σφουγγαρίσω εδώ μπροστά σας…».
Ετσι, κάπως, απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου, όταν ερωτήθηκε υπαινικτικά κατά πόσο θεωρεί ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και θα παραχωρήσει τη θέση της (ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια) σε νέο γενικό γραμματέα κατά το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που συνέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα (18-23 Φεβρουαρίου).
Ενα ακόμη «συνέδριο μυστικό», που θα ‘λεγε κι ο Λάκης Καραλής (το βέβηλο «Σουπερμάρκετ» του με τα αντικομματικά τραγούδια, που έκαναν αίσθηση τον καιρό της χούντας, ξανακυκλοφόρησε εσχάτως εμπλουτισμένο). Οσο κι αν «τεντώσει το αυτί του ο λαός» για να παρακολουθήσει τις εργασίες του, όπως έλεγε προχθές η κ. Παπαρήγα, απλώς θα… στραβολαιμιάσει: Ανοικτή για τους δημοσιογράφους θα είναι μόνον η πανηγυρική έναρξη. Και με ένα δελτίο Τύπου, στο τέλος, θα πληροφορηθούμε ό,τι κρίνεται ανακοινώσιμο απ’ όσα θα λεχθούν και θα αποφασιστούν κεκλεισμένων των θυρών. Καθότι ο εχθρός πάντοτε ελλοχεύει να πλήξει ύπουλα το κόμμα του λαού…
Με επιλογή του, αποσυνάγωγο το ΚΚΕ -για να διασφαλίζει αμόλυντη την «καθαρότητά» του. Μόνο του, με αψεγάδιαστα πειθαρχημένες παρελάσεις, στα εκρηκτικά «Δεκεμβριανά» της μαθητικής εξέγερσης. Μόνο του στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στις εργατικές απεργίες, στις λαϊκές διαδηλώσεις. Με ιδιαίτερη προσοχή να αποφεύγεται κάθε συνάφεια με τους εκτός κόμματος αυτόκλητους αριστερούς – οπορτουνιστές και άλλα τυχοδιωκτικά στοιχεία. Αποφασίζει λ.χ. στην Καισαριανή το δημοτικό συμβούλιο να τιμήσει τον δημοφιλέστατο λαϊκό τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη, βέρο Καισαριανιώτη και από τα γεννοφάσκια του κομμουνιστή. Μειοψηφεί και απέχει μόνο το ΚΚΕ. Σύμπασα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τιμά (προς τιμήν της) τον Μανώλη Γλέζο, κατά την παρουσίαση του έργου του για την Εθνική Αντίσταση. Απούσα μόνον η Αλέκα Παπαρήγα. Μια ζωή ακαταπόνητος αγωνιστής, παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης στον ναζισμό και τον φασισμό και με βραβεία Λένιν, ο Μανώλης Γλέζος δεν αξιώθηκε και την πατέντα του Περισσού…
Δεν χαριτολογούσε, φευ, με το σφουγγάρισμα, η Αλέκα Παπαρήγα. Κι αυτό είναι το τραγικό. Υπέρτατη εξουσία το Κόμμα, αυτοσκοπός πια κι όχι εργαλείο, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, κριτική ή ανυπακοή στις αποφάσεις και εντολές του. Ακόμη κι όταν είναι κραυγαλέος ο παραλογισμός τους.
Ανατριχιάζω κάθε φορά που θυμάμαι, αίφνης, κάποια παρεπόμενα της τραγωδίας του Τσερνομπίλ, το Πάσχα του 1986. Τους έρμους Κνίτες να ανεβοκατεβαίνουν αδιάκοπα τους δρόμους των Εξαρχείων βαρυφορτωμένοι με τσάντες γεμάτες μαρούλια για να πείθεται ο κοσμάκης να ψωνίζει άφοβα στη «Λαϊκή» της Καλλιδρομίου για την πασχαλινή μαγειρίτσα. Διότι το Κόμμα είπε, και διατυμπάνιζε πρωτοσέλιδα ο «Ριζοσπάστης», ότι ήταν αντισοβιετικός μύθος των Αμερικανών η φονική ραδιενέργεια…
Πολύ χειρότερα όσα έγιναν στο Κίεβο της Ουκρανίας: Το εκεί Κόμμα επί τέσσερις ημέρες απέκρυψε από τον πληθυσμό την τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα. Ετσι, την Πρωτομαγιά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι παρέλασαν μέσα σ’ ένα αόρατο φονικό νέφος από ραδιενεργό στρόντιο, καίσιο 137, κάλιο και πλουτώνιο. Ακριβής απολογισμός για τα θύματα του Τσερνομπίλ, αλλά και της εγκληματικής κομματικής ανευθυνότητας, ουδέποτε έγινε…
Τη μεγάλη ανατριχίλα, ωστόσο, μας την επιφυλάσσει σε λίγες ημέρες το συνέδριο του ΚΚΕ. Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά και χωρίς ισχυρές αντιστάσεις, θα επιχειρήσει, στα μουλωχτά και προγραμματισμένα, τη νεκρανάσταση του Στάλιν και τη θεωρητική δικαίωση του σταλινισμού. Οι εκτός των κομματικών τειχών δεν θα το παίρναμε χαμπάρι αν δεν υπήρχε ένα τολμηρό (θέλει πράγματι τόλμη να αντιμετωπίζεις την ιδεολογική τρομοκρατία του ΚΚΕ) άρθρο του πανεπιστημιακού καθηγητή Γιώργου Ρούση, που δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη» και αρχίζει έτσι:
«Σύντροφοι, με πόνο ψυχής διαπιστώνω ότι οι θέσεις της Κ.Ε. επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μου περί σταλινικής στροφής του Κόμματος (…). Η στροφή αυτή, σε συνδυασμό με ένα σεχταρισμό, ο οποίος όλο και πιο έντονα διέπει όλες τις πτυχές της κομματικής δραστηριότητας αν τελικά υιοθετηθεί από το 18ο Συνέδριο, θα είναι καταστροφική…».
Ο αρθρογράφος αναλύει μία μία τις «θέσεις» που τεκμηριώνουν την εκτίμησή του (λ.χ. η θέση 17, κατά την οποία το πιο συνεπές ρεύμα της μαρξιστικής διανόησης και πολιτικής ήταν υπό την ηγεσία του Στάλιν). Και υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανατριχιαστική («κάποιες υπερβολές» στην αντιμετώπιση των αντεπαναστατικών κέντρων!) δικαιολόγηση των εκκαθαρίσεων του 1936-1938 με την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων μπολσεβίκων της Οκτωβριανής Επανάστασης και της βίαιης κολλεκτιβοποίησης, με τα εκατομμύρια θύματα από τον λιμό και τη σταλινική τρομοκρατία.
Στον Γ. Ρούση απάντησε η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα (με ομιλία της στην Πάτρα 5-11-08) με έναν τρόπο εκπληκτικό:
«Εγιναν ακρότητες; Εγώ σου λέω ότι μπορεί και να έγιναν. Αυτό θα μας μείνει από εκείνη την περίοδο; Και στο κάτω κάτω, ας τα πουν οι ίδιοι οι Σοβιετικοί. Είμαστε εμείς μέσα στην ΕΣΣΔ το ’30 και το ’35 να ξέρουμε;».
Αυτό το θρασύτατο «κουκούλωμα» της σταλινικής θηριωδίας δεν ξεσήκωσε, αλίμονο, θύελλα αντιδράσεων στην αφασική ελληνική κοινωνία, που οφείλει βεβαίως να ανησυχεί, όταν οι κάθε λογής απολογητές του ολοκληρωτισμού την προκαλούν επικίνδυνα. Ακόμη και η «ανανεωτική» πτέρυγα της παραδοσιακής Αριστεράς, με κάποια χλιαρά κείμενα στην «Αυγή», επιδεικνύει μια συντροφική καθωσπρεπική αβρότητα, που σκλαβώνει…
Εχοντας τη γούνα μου καμένη (επί δεκαετίες «προβοκάτορας» για το ΚΚΕ, παρά τη στενή σχέση μου με τον Χαρ. Φλωράκη) θα απευθυνθώ με κάποια αμυδρή προσδοκία στους νεότερης ηλικίας συνέδρους του ΚΚΕ: Δεν είδατε, προ τριετίας, τη συγκλονιστική ταινία «Οι ζωές των άλλων», ούτε, παλαιότερα, τη συνταρακτική «Ομολογία» του Κώστα Γαβρά. Τρέξτε τώρα να δείτε το «Κατίν» του Βάιντα -για να ψυχοπλακωθείτε και να ταρακουνηθεί το μυαλό σας.
Δεν διαβάσατε, όταν έπρεπε, το «Μηδέν και το άπειρο» για τις «δίκες της Μόσχας» -γιατί ο Αρθουρ Κέστλερ είχε υπηρετήσει και στην Ιντέλιτζενς Σέρβις. Διαβάστε τώρα απνευστί την έξοχη «Υπόθεση Τουλάγεφ» -μια ζωή επαναστάτης ο Βίκτωρ Σερζ.
Και πάνω απ’ όλα:
Αντιπαραθέστε στη μούχλα των «θέσεων της Κ.Ε.» τη διαχρονική φρεσκάδα όσων εκήρυττε η Ρόζα Λούξεμπουργκ (μόλις συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την άγρια δολοφονία της) στις ιδεολογικές συγκρούσεις της με τον Λένιν και τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» του: Με πεμπτουσία του τον ουμανισμό, δεν υπάρχει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία. Και «η ελευθερία νοείται πάντοτε ως ελευθερία γι’ αυτόν που σκέφτεται διαφορετικά».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 09/02/2009