Το έργο το έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές, στις δεκαετίες που κατέχει το ΝΔΣΟΚ την εξουσία: ένας κλάδος (πχ δάσκαλοι) ξεκινάει ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα. Όλες οι παρατάξεις, της κυβερνητικής συμπεριλαμβανομένης, συμμετέχουν. Τις πρώτες μέρες κανείς δε δίνει σημασία, οι απεργοί επιμένουν, η κατάσταση αρχίζει να ζορίζει, η κυβέρνηση (του ΝΔΣΟΚ) δίνει κάτι. Οι απεργοί δεν το βρίσκουν ικανοποιητικό και θέλουν να συνεχίσουν. Τότε, έρχεται η διάσπαση στις γραμμές τους, καθώς οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης (νεοδημοκράτες ή πασόκοι, ανάλογα) σπάνε την ενότητα και αποχωρούν. Μετά από λίγο η απεργία σβήνει – και ο κλάδος επιστρέφει στα συνηθισμένα, μετρώντας αυτό που κέρδισε, συνήθως από τα τρία το πλέον επίμηκες.

Το χιλιοπαιγμένο έργο το είδαμε χθες και στην κινητοποίηση των αγροτών: οι νεοδημοκράτες πούλησαν τους υπόλοιπους και έφυγαν από τα μπλόκα. Απολύτως αναμενόμενο – οι αγρότες (όπως και οι εκάστοτε ενδιαφερόμενοι) όφειλαν να το γνωρίζουν εξαρχής.

Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι οι νεοδημοκράτες της Θεσσαλίας θα δεχόταν τα πυρά από τους νεοδημοκράτες των άλλων περιοχών, πχ τους Σερραίους. Οι οποίοι διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι Θετταλοί είναι πιο γαλάζιοι, στο επιμεριζόμενο χρήμα – καθότι Θετταλοί οι Σουφλιάς και Χατζηγάκης. Καπάκι, έρχεται ο γίγας Κιλτίδης και, μέσα στην πολιτική του αφέλεια (ή κουτοπονηριά), αποκαλύπτει το κόλπο που είχε στηθεί από το περασμένο φθινόπωρο: «μιλημένοι», σε κάποιες περιοχές, έκαναν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για δήθεν καταστροφές και τώρα θα εισπράξουν με βάση αυτές της αιτήσεις. Οι αποδέλοιποι είπαμε ΤΙ θα πάρουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε στο έσχατο σημείο της ξεφτίλας, να οργανώνει εκ των προτέρων (και κατά παράβαση των Κοινοτικών Οδηγιών) επιλεκτική οικονομική ενίσχυση κάποιων παραγωγών, σε συγκεκριμένες περιοχές. Παραβίασε ακόμα και την κομματική ομερτά, προφανώς γιατί δεν έφταναν τα ευρώ – και επίσης προφανώς γιατί τα στελέχη της λειτουργούν πλέον με το αθάνατο πνεύμα του κοτζάμπαση, των αρχών του 19ου αιώνα!

Αναρωτιέμαι πως θα κυκλοφορήσουν ξανά οι κυβερνητικοί βουλευτές στη Μακεδονία ή την Πελοπόννησο. Για το πώς θα τους ανταμείψουν οι ριγμένοι γαλάζιοι αγρότες δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία: τον Ιούνιο θα δώσουν στο κόμμα της ΝΔ μια καλή προκαταβολή – και η εξόφληση θα γίνει μια και καλή στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.