Αύριο οι Βενεζουελάνοι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα για την «ισόβια» παραμονή του Τσάβες στην εξουσία.
Νομίζω ότι το ερώτημα τίθεται σε λάθος βάση. Κανονικά, οι Βενεζουελάνοι θα έπρεπε να ερωτηθούν αν συμφωνούν να μείνει ο Τσάβες πρόεδρος εις τον αιώνα τον άπαντα.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=976572&lngDtrID=245
Γιατί όχι; Τάχα μου πιο μάγκας είναι ο ευρωβουλευτής Παπαδημούλης, που απαιτεί να είναι σώνει και καλά επικεφαλής της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ;
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=986282&lngDtrID=244
(Λεπτομέρεια: ο δεύτερος θα είναι των «συμμάχων» και ο τρίτος μάλλον δεν θα εκλεγεί)
Ηθικό(;) δίδαγμα: η εξουσία είναι μεγάλη πόρνη… Ακόμα και η ψευδαίσθησή της. Παντού και πάντοτε!
132 Σχόλια
Comments feed for this article
14 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:01 μμ
λ:ηρ
Οι Βενεζουελιάνοι. Έρχεται όμως κι η σειρά των Βολιβιανών.
14 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:36 μμ
Πάνος
θενξ!
14 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:56 μμ
suigenerisav
Τσάβες και ξερό ψωμί, ρεε..!
διατίμηση στην τιμή της τοπικής τυρόπιτας [βασικό διατροφικό είδος], στο ρούμι [santa tereza σε μια παραλία στο morocoy και δε θελω τίποτα άλλο στη ζωή μου..], μπάλα, ημι-απασχόληση για την πλέμπα με κάτι ψιχουλάκια από τα δις του πετρελαίου, καλλιστεία, τζάμπα ρεύμα στα μπάριος, ‘μπάτσοι-γουρούνια-το λάδωμα όλο και ακριβαίνει..’, σάλσα και μερένγκε, μπολίβαρες εκτός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος-κάτι σαν τα κωλόχαρτα της Κατοχής σε μας, σιέστα τα μεσημέρια-(αχ αυτά τα καυτά μεσημέρια…), φαύλο πολιτικό σύστημα και κάργα λαϊκισμός, τοπικές εξεγέρσεις και καμπόσο πλιάτσικο, συναίσθημα και αντι-αμερικανισμός..
Πολλά-τόσα πολλά γνώριμα σε μας τους θερμούς Μεσόγειους πράγματα .. με τη ΜΟΝΗ ίσως θεμελιώδη διαφορά πως οι άνθρωποι εκεί ζούνε στην καθημερινότητα, αγαπάνε, διασκεδάζουν, κανουν έρωτα και χαμογελάνε..
14 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:51 μμ
δεξιος
Να είμαστε αντικειμενικοι.Αυτο που διεκδικει ο Τσάβες οι δικοι μας πολιτικοι το έχουν : Μπορουν να κυβερνουν όσο κερδιζουν τις εκλογές στις οποιες έχουν απεριοριστο δικαιωμα συμμετοχής.
Πολλά Συνταγματα της Λατινικής Αμερικής είναι αντιγραφη του αμερικανικου που δεν επιτρέπει πάνω από δυο προεδρικές θητείες και αυτο θέλει να αλλάξει.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:52 πμ
λ:ηρ
Απέναντι από το Caracas σχεδόν, έχει ένα ωραίο αρχιπέλατος το Los Roques το οποίο είναι παράδεισος. Οι κάτοικοι εκεί δεν νοιάζονται για τον Chavez ούτε και πολυσκέφτονται τα πολιτικά. Πίσω στο Caracas βέβαια τα πράγματα είναι αλλιώς.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:00 πμ
nik.athenian
Και δυο και τρεις και δεκατρεις θητείες. Μέχρι να πάψει το πετρέλαιο να είναι η κύρια πηγή ενέργειας, να πέσει δραματικά η τιμή του, και τότε θα φανεί ότι τα λεφτά τα σκορπίσαμε κύριοι χωρίς να ετοιμαστούμε για το μέλλον. Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα. Ακόμα και οι Ντουμπαΐτες τόπιασαν και ρίχνουν τα κεφαλαιά τους σε άλλες επενδύσεις. Από εξαγορά εταιριών ανά τον κόσμο μέχρι τουριστική βιομηχανία στη χώρα τους.
Πόρνη η εξουσία, δε λέω, αλλά κι εσύ αγόρι μου δε βλέπεις ότι τα βαρέλια με τη μονέδα θα στερέψουν;
ΥΓ. Κι όχι τίποτ’ άλλο, αλλά δεν πρόλαβε και ο Αλέξης μας να μας φέρει λίγο τζάμπα πετρέλαιο να κάνουμε καμιά εντριβή.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:49 πμ
Πάνος
Παίδες, καλημέρα!
δεξιέ, το πόιντ (που λένε) είναι ότι επιχειρείται μια αλλαγή στους εκεί θεσμούς, με τη βαθύτατα αντιδημοκρατική λογική του «αναντικατάστατου». Το ότι οι απεριόριστες θητείες ισχύουν και σε εμάς ΔΕΝ είναι επιχείρημα: γνωρίζεις πολύ καλά ότι αυτές οι απεριόριστες αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα μειονεκτήματα του πολιτικού μας συστήματος – για την ακρίβεια το έχουν μετατρέψει από αστική δημοκρατία σε κληρονομική δημοκρατία των πριγκίπων και των περί αυτών σφουγγοκωλάριων.
*
Με το δράμα της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα να συγκινείται κανείς… 😉
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:49 μμ
Μαύρο πρόβατο
Νομίζω οτι αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία προόδου δίνουν αξία στο επιχείρημα του Τσάβες να δοθεί η δυνατότητα στους συμπολίτες του να κρίνουν ξανά και ξανά την προτεινόμενη και υλοποιούμενη πολιτική του. Γι αυτόν το λόγο και οι βενεζουελάνοι εγκρίνουν πανηγυρικά, όπως φαίνεται, την απελευθέρωση στις επιλογές που υπήρχαν στις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές που περιορίζονταν πριν σε όσους έχουν εκπληρώσει το πολύ δύο θητείες στο αξίωμα.
Κάτι τέτοιο δεν εμποδίζει βέβαια να είναι η λαϊκή ετυμηγορία απολύτως απορριπτική για κάποιον υποψήφιο, όσο καιρό και αν προέδρευσε. Το τελευταίο αφορά πρώτο και κύρια τον εν λόγω ηγέτη…
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:50 μμ
Μαύρο πρόβατο
Με το συριζα τι γίνεται; Πάλι σφάζονται για το ποιός «θα υπηρετήσει από καλύτερες θέσεις το κίνημα»; Και οι υπόλοιποι, γιατί ξαφνιάζεστε;
:-))
20 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:42 μμ
Πάνος
Ευγενική (ευγενέστατη) πατσαβούρα του Μανώλη Γλέζου στον Ούγο Τσάβες:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=33475524
20 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:50 μμ
Μαύρο πρόβατο
Στον Παπαδημούλη δεν εξέφρασε καμμιά πατρική παραίνεση;
20 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:03 μμ
Γιάννης-2
Είναι αυτός που μιά νύχτα «κατέβασε» την υποσταλμένη γερμανική σημαία!!
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:04 πμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=13871364
Στο ψευδοκράτος των Αθηνών
Πόσοι Τσάβες είναι εφικτοί;
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ*
Θα μπορούσε να ήταν και κουίζ: Τι πρέπει να προσέξει κάποιος ξένος όταν πηγαίνει σε μια συγκέντρωση του Τσάβες στο Καράκας; Να μην πάει στη λάθος συγκέντρωση. Η τεράστια λεωφόρος μπροστά από το προεδρικό μέγαρο γεμίζει και πρέπει να επιστρατευθεί και η παράλληλη λεωφόρος, που είναι εξίσου μεγάλη. Αλλά και στην καλή να πας, δεν είναι σίγουρο πως θα έχεις οπτική επαφή με τον πρόεδρο. Για να πετύχεις «κέντρο» πρέπει να πας αρκετές ώρες πριν. Ενα εκατομμύριο Βενεζουελάνοι μαζεύτηκαν για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρό τους. Το νικηφόρο «Ναι» του δημοψηφίσματος σήμαινε πως ο «Τσάβες θα μείνει», κεντρικό σύνθημα-απάντηση στην αντιπολίτευση που είχε στηρίξει την καμπάνια της στο αίτημα «Να φύγει ο Τσάβες».
Στο Καράκας βρεθήκαμε πριν από λίγες μέρες ως μέλη μιας Διεθνούς Αποστολής Παρατηρητών για το Δημοψήφισμα της 15ης Φεβρουαρίου και αφορούσε κάποιες τροποποιήσεις σε μερικά άρθρα του Συντάγματος. Ανάμεσα σε αυτά και η δυνατότητα επανεκλογής του προέδρου για παραπάνω από δύο θητείες. Την ελληνική επιτροπή αποτελούσαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αικατερίνη Περλεπέ, η νομάρχης Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, οι δήμαρχοι Πατρών και Καλυβίων κ.κ. Αντρέας Φούρας και Πέτρος Φιλίππου. Ακόμα, οι δημοσιογράφοι Στέλιος Κούλογλου και Χριστίνα Πάντζου. Εκ μέρους της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο ενεργός έφηβος Μανώλης Γλέζος. (Ο μόνος που δεν έχασε ούτε ένα ραντεβού). Αν και η αποστολή μας ήταν σοβαρή σε μια χώρα επικίνδυνη (ένα λάθος να κάναμε και να βλέπαμε μια παρατυπία εκεί που δεν υπήρχε, η είδηση αυτή θα έκανε το γύρο του κόσμου), βρέθηκε κάποιος δημοσιογράφος που αντί για το καλό κατευόδιο, σχεδόν μας διαολοέστειλε με πικρόχολα σχόλια.
Συνήθως οι Ελληνες (και όχι μόνο) μπερδεύουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην ξέρει τη Βενεζουέλα και τον Τσάβες, που για πολλούς θεωρείται ο «Κάστρο» της Λατινικής Αμερικής. Τον αγαπούν και τον μισούν για τον ίδιο λόγο. Επενδύει τα κέρδη του πετρελαίου στους ανθρώπους και όχι στα κέρδη του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μείωσε τη φτώχεια από το 54% στο 27%, δεν υπάρχει πια αναλφάβητος στη χώρα, έριξε την ανεργία κάτω από το 10% και η αγοραστική δύναμη αυξήθηκε εντυπωσιακά. Η Βενεζουέλα είναι ο πέμπτος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Τα πετρέλαια είναι δημόσια περιουσία, πράγμα που σημαίνει πως τα κέρδη πάνε για κοινωνικούς σκοπούς. Εχουν δημιουργηθεί κέντρα Υγείας παντού και έχουν «εισαχθεί» γύρω στους δέκα χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό (μαζί με τους γιατρούς) από την Κούβα (πετρέλαιο έναντι Υγείας), εκπαίδευση για όλους, αντικατάσταση των barios (παραγκουπόλεις) με σύγχρονες και καλόγουστες πολυκατοικίες. Ακόμα, ειδικά σουπερμάρκετ, το «Mercal», που όλα τα βασικά προϊόντα πουλιούνται σχεδόν τσάμπα.
Οταν ο Τσάβες παρέλαβε τη χώρα, όλος ο πλούτος ήταν συγκεντρωμένος σε λίγες εκατοντάδες οικογένειες. Γαιοκτήμονες διέθεταν εκτάσεις από 30.000 έως 125.000 εκτάρια (ένα εκτάριο ίσον δέκα στρέμματα) και από αυτά καλλιεργούσαν μόνο τα 3.000-4.000, με αποτέλεσμα να εισάγεται το 70% της διατροφής της χώρας. Στην αγροτική μεταρρύθμιση του 2001 δεν έγινε καμιά απαλλοτρίωση. Απλά ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να επιδείξουν τίτλους ιδιοκτησίας. Και όσοι δεν τους διέθεταν, σήμαινε πως είχαν καταπατήσει κρατικά εδάφη. Ούτε ένα ιδιωτικό εργοστάσιο ή τράπεζα κρατικοποιήθηκε και η αγορά λειτουργεί κανονικά. Παντού βλέπεις γιγαντοαφίσες με όλα τα γνωστά προϊόντα του καπιταλισμού. Τη μόνη αφίσα που δεν βλέπεις πουθενά είναι τους Τσάβες. Μου είναι αδύνατο να φανταστώ τι σοκ θα πάθαινε κάποιος Βενεζουελάνος, αν έβλεπε τις προεκλογικές γιγαντοαφίσες των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου. Η προσωπολατρεία του Τσάβες είναι επινόηση. Απλά μιλάει ατελείωτες ώρες και κάνει κάθε τόσο μια εκπομπή προσωπική. Η αγάπη που του έχει ο κόσμος είναι αυθεντική καιαφορά μόνο τους φτωχούς. Οι πλούσιοι έκαναν το πραξικόπημά τους το 2002, που κράτησε μόνο δυο μέρες. Και ο Τσάβες, αντί να πάρει έκτακτα μέτρα, προχώρησε τη Δημοκρατία, προσθέτοντας ακόμα δύο εξουσίες δίπλα στις νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Την Εκλογική και την Ηθική. Αλλά για όλα αυτά θα χρειαστεί να επανέλθουμε.
* Συγγραφέας, βουλευτής Α’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 20/02/2009
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:01 μμ
suigenerisav
Διαβάζεις τον τουρίστα-Κοροβέση και τρελλαίνεσαι ..
Λες, ρε π)(*& μου.. «δεν μπορεί»..(!)
Ζω σε άλλη διάσταση-βιώνω το παραλήρημα.
Τρανς χωρίς αλκοόλ και χάπια.
Διαστέλλονται οι κόρες των ματιών σου και μένεις άλαλος.
Όλος ο λόγος του θεσμοποιημένου λαϊκισμού σε πακέτο!
Ο αγαθός κυβερνήτης [πρώτος στρατώτης, πρώτος αγρότης, κλπ, κλπ] αν σας θυμίζει κάτι αυτό.. που εξάλειψε τον αναλφαβητισμό, που «επενδύει τα κέρδη του πετρελαίου στους ανθρώπους και όχι στα κέρδη του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου», που «μείωσε τη φτώχεια από το 54% στο 27%, δεν υπάρχει πια αναλφάβητος στη χώρα, έριξε την ανεργία κάτω από το 10% και η αγοραστική δύναμη αυξήθηκε εντυπωσιακά.».
Τα διαβάζεις, αν δεν ξέρεις, δεν έχεις περαιτέρω γνώση και κυρίως βιώματα [που να ξεπερνούν το φολκλόρ της επίσκεψης στη χώρα του ηγέτη που έτριψε τα μούτρα του Μπους] και σκέφτεσαι τα συγκλονιστικά επιτεύγματα της Μάχης για τον Σοσιαλισμό.
Έλεος και ΠΑΛΙ έλεος..!!!
Και για να το κάνω φραγκοδίφραγκα:
«Η Βενεζουέλα είναι ο πέμπτος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Τα πετρέλαια είναι δημόσια περιουσία, πράγμα που σημαίνει πως τα κέρδη πάνε για κοινωνικούς σκοπούς.»
Άνθρωπε μου, κατανοείς τι γράφεις ..(?)
Ξέρεις το μέσο εισόδημα στη χώρα με τις Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΕΣ πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες ;; >(το πετρέλαιο είναι _μόνο_ ΜΙΑ (1) ανάμεσα τους…)
Γνωρίζεις πόσο χαμηλό είναι το τελικό ποσοστό των δημοσίων εσόδων που επιστρέφει με τη μορφή κοινωνικών επενδύσεων;
Ξέρεις πόσο είναι πραγματικό μέσο κατα κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με τον πλουτο που παράγει η χώρα;
Συνεχίζει το παραλήρημα ο -κατα λοιπά- σεβαστός μου Π. Κοροβέσης:
«Εχουν δημιουργηθεί κέντρα Υγείας παντού»
το διαβάζεις και φαντάζεσαι πως η Βενεζουέλα θα ‘χει ξεπεράσει το κοινωνικό κράτος των σκανδιναβικών χωρών..
«(…)και έχουν «εισαχθεί» γύρω στους δέκα χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό (μαζί με τους γιατρούς) από την Κούβα (πετρέλαιο έναντι Υγείας)»
για τα 27.000.000 περίπου πληθυσμού της Β.-όσους δλδ ‘εξάγει’ η Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη 😉
«(..)αντικατάσταση των barios (παραγκουπόλεις) με σύγχρονες και καλόγουστες πολυκατοικίες. »
Και αναρωτιέσαι.. τον πήγανε τον άνθρωπο παραέξω..;;
είδε τι παίζει στα πέριξ του Καράκας;;;
Ούτε η πληρωμένη προπαγάνδα του Τσάβες δεν τα λέει αυτά στα δυτικά media [πρόγραμμα με τον κωδικό ‘πετρέλαιο αντί επικοινωνιακής στήριξης του καθεστώτος’..] 8)
Η περιγραφή του Π. Κ., είναι -τηρουμένων των αναλογιών- σαν να γράφει ένας ανίδεος αλλοδαπός για την Ελλάδα του 2009 στηριγμένος στα τηλεοπτικά σποτ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Χωρίς καμιά εμπειρία καθημερινότητας στη χώρα, με επιλεγμένες επισκέψεις και ακόμη επιλεκτικότερη πληροφόρηση σου κάνω εγώ μια Ελλάδα επιπέδου Μονακό και Λουξεμβούργου..
Αμα κοιτάς μόνο τα διαφημιστικά φυλλάδια και παίρνεις τοις μετρητοίς το σχετικό ‘παραμύθι’ > μετρό, γέφυρες, οδικοί άξονες, συγκοινωνίες, κλπ, κλπ.
Σκέφτεται π.χ ένας Βενεζουελάνος για τον οποίο αποτελούμε εξίσου εξωτικό προορισμό-όσο και αυτός για εμάς, ότι αυτό που ζούνε εκεί πέρα οι Έλληνες δεν είναι ζωή-είναι μια καθημερινή, ατέλειωτη διασκέδαση..
Συμπερασματικά, ως προς το άρθρο Κοροβέση-δελτίο τύπου των Τσαβίστας, για όποιον έχει μάτια να δει και διάθεση να πάει κανα συγκλονιστικό ταξιδάκι, βοά ο τόπος για τις ρεμούλες, τις λαμογιές και τις μπάζες των αξιωματούχων του καθεστώτος Τσάβες που πετώντας κάτι ψιχουλάκια στο παραμελημένο από τους προηγούμενους κυβερνώντες πόπολο [ο όρος χρησιμοποιείται αξιολογικά] αγοράζουν κοινωνική συναινεση.
Θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης με συμβάσεις [ΟΧΙ μονιμότητα-άρα υπό διαρκή ‘ομηρεία’] σε ένα δημόσιο τομέα που μπροστά του ο ελληνικός είναι ότι πιο εξορθολογισμένο έχουν δει ποτέ τα ματάκια τους.
Στρατός πραιτωριανών, καταγγελία της διασπασμένης αντιπολίτευσης ως αμερικανοκίνητων και ως πρακτορων του ιμπεριαλισμού. Διώξεις στα μουλωχτά που δεν βγαίνουν παραέξω-άσκησης βίας συμπεριλαμβανομένης. Γενικώς, πρακτικές και ρητορικές που κάτι μας λένε, φαίνονται γνώριμες ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία συνέλληνες..
Μα, θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα, δλδ, ήταν καλύτερα πριν;
Ήσαν αξιολογότεροι οι προηγούμενοι του Τσάβες;
Όχι, είναι η σαφής και απεριφραστη απάντηση (μου)-στο βαθμό που ήσαν ακόμη πιο στυγνά διεφθαρμένοι.
Αυτό όμως _δεν_ δίνει συγχωροχάρτι στον όποιο πολιτικό απατεώνα να πλασάρεται έξυπνα -ομολογώ- ως απάντηση στα αδιέξοδα.
Σε σημείο, που ο Κοροβέσης να υποτιτλίζει το άρθρο του «Πόσοι Τσάβες είναι εφικτοί;»
Αυτό δεν [μπορεί να] σημαίνει, πως θα αναγορεύσουμε τον -επισήμως- ισόβιο δικτατορα σε λαϊκό είδωλο, ηγετη της Επανάστασης, Φάρο και Εικονοστάσι της Σύγχρονης Δημοκρατίας..
Για μια παλαιότερη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση των όσων αναφέρω σε μια χώρα που πέρασα κατι φεγγάρια και από τότε έχω βαθειά στην καρδια μου, εδώ:
http://suigenerisav.blogspot.com/2006/10/tu-europeo-non-entiendes-amigo.html
ΥΓ. Ο μόνος που κράτησε ψηλά την τιμή της ελληνικής αποστολής μάλλον είναι ο θαλερός Μανωλης Γλέζος με την περίφημη προτροπή που φερεται να έκανε προς τον ισόβιο πλέον λαϊκό ηγέτη να μην κάνει κατάχρηση του δημοψηφίσματος.. Όσο να ‘ναι ο μπαρμπα-Μανώλης κάτι παραπάνω έχει δει στη ζωή του και έχει πάρει πρέφα για την ανθρώπινη φύση-και δή των ‘συντρόφων’.
Άμα τον ακούσει πάντως ο ‘πανδήμως εκλεγείς’ Ούγος, πλζ-ενημερώστε με.. 8)
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:04 μμ
suigenerisav
* διόρθωση σε παραπάνω αβλεψία:
[προφανώς] «ο όρος ΔΕΝ χρησιμοποιείται αξιολογικά»
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:59 μμ
bioannis
Ωχ !!! Σούη μου, σε βλέπω ήδη στην λίστα των απολογητών της «καπιταλιστικής συμμορίας», που απειλεί το κράτος του Λαού στην Βενεζουέλα.
Και από που μωρέ θα πάρουμε πετρέλαιο ;
Συνέχεια επιδόματα θέρμανσης θα δίνουμε ;
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:11 μμ
Πάνος
«Η περιγραφή του Π. Κ., είναι -τηρουμένων των αναλογιών- σαν να γράφει ένας ανίδεος αλλοδαπός για την Ελλάδα του 2009 στηριγμένος στα τηλεοπτικά σποτ του ΥΠΕΧΩΔΕ»
Ρησπέκτ, προφ. Σούη!
Πάω να διαβάσω το λινκ που μας δίνεις.
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:21 μμ
suigenerisav
Bio,
τι επιδόματα θέρμανσης και μ@λ@κ!%$!
λιγότερο από 3 σεντσια το λίτρο πάει το καύσιμο στη Republica Bolivariana.
απ’ οτι καταλαβαίνω ο Αλέξης κάνει φέτο τα κουμάντα του-και αφού έφερε πέρυσι καύσιμο στην προσφυγομάνα Καισαριανή να ζεσταθεί το κοκαλάκι του εργαζόμενου λαού, θα πιάσει τώρα με το τάνκερ τα βόρεια, Τούμπα, Καλαμαριά, κλπ πριν καταλήξει στο εργατικό Πανόραμα 8)
Κατά τα λοιπά, δηλώνω γνησιος απολογητής της «καπιταλιστικής συμμορίας» φίλε μου.. σκέτη ‘μαύρη αντίδραση’ που λέγαμε κάποτε!
Ξέρεις βέβαια εσύ τα σκοτεινά αντιλαϊκά συμφεροντα που εκπροσωπώ .. 😉
Έχω δε και πρόταση για να περιγράψει κανείς τις υποβολιμαίες και δοτές κριτικές μου!
Διαβάζοντας σε εντυπα της εποχής τους χαρακτηρισμούς που επιφύλασσαν οι οπαδοί του Ατσαλένιου στο διάστημα της -μακρόχρονης- παντοδυναμίας του έναντι των διαφωνούντων, αποκτά κανεις ένα πλήρες-αξεπέραστο θα έλεγα.. πολιτικό λεξιλόγιο για να σκιαγραφήσει με ακρίβεια και καθαροτητα πράκτορες, ατζέντηδες, εξωνημένους, πεμπτοφαλαγγίτες, εχθρούς του Σοσιαλισμού και λοιπούς αντιφρονούντες..
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:37 μμ
zeppos
«Στρατός πραιτωριανών, καταγγελία της διασπασμένης αντιπολίτευσης ως αμερικανοκίνητων και ως πρακτορων του ιμπεριαλισμού. Διώξεις στα μουλωχτά που δεν βγαίνουν παραέξω-άσκησης βίας συμπεριλαμβανομένης. Γενικώς, πρακτικές και ρητορικές που κάτι μας λένε, φαίνονται γνώριμες ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία συνέλληνες..»
Ουάουυ!
Φαντάζομαι νοθεία που θα έγινε στο δημοψήφισμα.. Θα ψήφισαν… δέντρα, νεκροταφεία, τριπλοί και τετραπλοί έ;
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:42 μμ
Ενη Καπαζογλου
Αγαπητε suigenerisav – σχολιο σου 1/2 6.ο1 μμ. και σχετικο λινκ.
Θα μου επιτρεψεις ως μια αλλη αποψη να παραθεσω καποια αποσπασματα απο ενα βιβλιο που διαβασα προσφατα «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΗΓΜΑ» του Κ.Βεργοπουλου.
Το κεφαλαιοι ‘Η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗς ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗς»
Η τελευταια τριετια 2004-7 εχει αποδειχθει ιδιαιτερα ανησυχητικη για την αμερικανικη επιρροη στο δυτικο ημισφαιριο.Επιβεβαιωνονται οι φοβοι για «αποστασια» του νοτιου ημισφαιριου απο την παραδοσιακη κηδεμονευση της βορειας πλευρας. (……)
Στα τεσσερα «μαυρα προβατα» του Νοτου (Βραζιλια, Αργεντινη,Ουρουγουαη, Παραγουαη) προστεθηκε προσφατα πεμπτος συνενοχος , η Βενεζουελα και πραγματοποιουνται ανοιγματα προς τις χωρες της συνθηκης των Ανδεων (Βολιβια, Περου, Ισημερινος, Κολομβια).
Το σχεδιο Τσαβες για ιδρυση της «Κοινοτητας Λαων Νοτιου Αμερικης» εγκριθηκε απο τους ηγετες στο Περου 8/12/2005 και στη Βραζιλια 17/12/05
Η Αμερικανικη προταση για δημιουργια «δημοκρατικου παρατηρητηριου ανθρωπινων δικαιωματων» απορριφθηκε ως απελπιστικα «ρηχη» στο μετρο που αγνοει τις αναγκες των λαων για προσβαση στις υπηρεσιες υγειας, παιδειας και κοινωνικων υπηρεσιων.
Οι σημερινοι ηγετες της περιοχης επαναφερουν τα λογια του Τσε Γκεβαρα απο τη Συνδιασκεψη του οργανισμου αμερικανικων κρατων στην πουντα ντελ Εστε (1961) : To ασυδοτο εμποριο δεν εξασφαλιζει ισοτητα των λαων,αλλα ανισοτητα και υποδουλωση στον ισχυρο. Για την πραγματικη ελευθερια δεν χρειαζεται απορυθμιση αλλα αποτελεσματικη ρυθμιση του εμποριου.
Δημιουεγειται ανεξαρτητο νοτιοαμερικανικο τηλεοπτικο δικτυο, δικτυο πετρελαιαγωγων και φυσικου αεριου σε ηπειρωτικη κλιμακα απο τη Βενεζουελα μεχρι τον Νοτιο Πολο. Στη συσπειρωση ο νεος βολιβιανος ηγετης υποσχεθηκε τα κοιτασματα φυσικου αεριου της χωρας του.
Υ.Γ. Μια εικονα της πολιτικης των Λατινοαμερικανικων χωρων.
21 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:32 μμ
Ενη Καπαζογλου
Και μια μικρη προσθηκη επισης στο παραπανω σχολιο μου σχετικα με την Λ,Α,
(απο το ιδιο βιβλιο)
Ομως κατα τη δεκαετια 1995-2005,σε οσες χωρες της περιοχης η δημοκρατικη ετυμηγορια λειτουργησε, η νεοφιλελευθερη επιλογη αποδοκιμασθηκε και μαζι τηςη βορεοαμερικανικη επιτηρηση. Η απορριψη αυτη αποβαινει πλεον στην εποχη μας ο τροπος με τον οποιο η νοτια πλευρα του ημισφαιριου χειραφετειται απο τον εναγκαλισμο της βορειας.
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:00 πμ
suigenerisav
ρε καπταν-Αντρέα,
ασε ρε την προβοκάτσια!
Ανέφερα εγώ τιποτα για ‘νοθεια’, ‘δεντρα’, κλπ ..?
Λεπτομέρειες για τα λοιπά παρατίθενται μετά ούζου στα βραχια της Μουνι-χίας .. 8)
@
κα Ενη Καπάζογλου
ασφαλώς θα σου ‘επιτρέψω’-τι διάλο, δεν θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας εδώ μέσα..;;
«Ομως κατα τη δεκαετια 1995-2005,σε οσες χωρες της περιοχης η δημοκρατικη ετυμηγορια λειτουργησε, η νεοφιλελευθερη επιλογη αποδοκιμασθηκε και μαζι τηςη βορεοαμερικανικη επιτηρηση.»
Δεν αντιλαμβάνομαι το σχόλιο. Υπαινιχτηκα ποτε κατι διαφορετικό;
Αλλά αφησε, αν θέλεις, τα τσιταρισμένα δόγματα και συζήτησε αν κάνεις κέφι στα συγκεκριμένα-αν είσαι κάποιας άλλης άποψης σε όσα ισχυριζομαι 🙂
Τώρα ως προς την πηγή που επιλέγεις να μου γνωστοποιήσεις-κοίτα να δεις που έπεσες ΣΤΗΝ περίπτωση:
τα ίδια που σας λέω εδω μέσα-τα ίδια εξηγούσα πριν κανα χρόνο και βάλε στο σεβαστό δάσκαλο και φίλο Κ. Βεργόπουλο για τα σχετικά με τον Τσάβες 😉
Είχε την εντιμότητα να ομολογήσει ότι ‘προβληματίστηκε’ για κάποια ζητήματα, αλλά ούτως ή άλλως ο καθηγητής εξέθετε στο βιβλίο του αυτό ένα -γενικώς- αξιόλογο σχήμα για τα τεκταινόμενα στη Λ. Αμερική συνολικά.
Δεν έκανε επιτόπια έρευνα, ούτε αυτός ήταν ο σκοπός του. Δευτερογενής μελέτη έγραψε ο άνθρωπος και καλά έκανε, αλλα πλζ διαφώτισε με, με κάτι σχετικότερο..
Διευκρινίζω δε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων-και κυρίως παραναγνώσεων πως ο Τσάβες δεν είναι Μοράλες, ούτε Λούλα-και εγώ δεν μιλάω για τη Λ. Αμερική και την αμφισβητηση της αμερικανικης ηγεμονίας εν γένει-αναφερομαι σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν μια χώρα.
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:39 πμ
zeppos
@sui…s: «ρε καπταν-Αντρέα,
ασε ρε την προβοκάτσια!
Ανέφερα εγώ τιποτα για ‘νοθεια’, ‘δεντρα’, κλπ ..?»
Μα αυτή ακριβώς την «ανακολουθία» σημείωσα με έκπληξη.. Πως είναι δυνατόν, λέγω, να υφίστανται τόσα δεινά από δικτατορικές πρακτικές ένας λαός που έχει γνωρίσει στο πετσί του παρόμοια «όργανα» και να ψηφίζει Τσάβες;
Μόνο η νοθεία θα το ερμήνευε το παράδοξον!
Αλλοιώς;
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:56 πμ
zeppos
Ξέχασα ρε σεις την ΚΑΛΗΜΕΡΑ! Ο συνδιασμός άσπρης Μονεμβασιάς και μαύρης Μαντηλαριάς.. φέρνει διαχρονικό ίστρο…
Όμως! Να που έπεσα πρωινιάτικα σε Τσαβολογοδιάροια..
Τα βάζει με την εκστρατεία διστρέβλωσης της πραγματικής κατάστασης στη χώρα του..
««Αυτή η εκστρατεία αποτελεί τη μεγάλη τροχοπέδη που πλήττει τη συνείδηση για την ολοκλήρωση, την ένωση και την απελευθέρωση των λαών. Δημιουργούν έναν Τσάβες δολοφόνο, αντισημίτη, διώκτη, τύραννο, τρελό. Αυτός δεν είμαι εγώ. Είναι ένας άλλος, ένα σκιάχτρο που κατασκεύασαν για να τρομάξουν τον κόσμο. Μου αρνούνται και την ανθρώπινη συνθήκη, αποκαλώντας με ουρακοτάγκο. Οπως υπάρχει η πραγματική Βενεζουέλα και εκείνη που εφηύραν, που στηρίζει αντάρτικα, εμπόρους ναρκωτικών, τρομοκράτες, μια άλλη χώρα, που δεν έχει καμιά σχέση με την πατρίδα μας».»
Από την Ελευθεροτυπία: Μεγάλη μάχη, μεγάλη νίκη
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:34 πμ
σχολιαστης
θα φτάσει τα χρόνια του Φιδελ στην εξουσία;
Mερικά στοιχεία μαζεμένα
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%8D%CE%B3%CE%BF_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%82
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:01 πμ
Πάνος
«θα φτάσει τα χρόνια του Φιδελ στην εξουσία;»
Επειδή πρόκειται για το συμφέρον του λαού, νομίζω ότι θα το προσπαθήσει… 😉
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:07 μμ
Ενη Καπαζογλου
κ. suigenerisav
Eυχαριστω για τη δυνατοτητα διαλογου. Ααφαλως δεν εχω κατι περισσοτερο να προσθεσω, πλην των πληροφοριων που μας εδωσε και ο σχολιαστης μεσω της wikipedia.
Aυτο που συμπεραινεται ομως ειναι η συνεχιση των πολιτικων εξελιξεων στη Βενεζουελα μετα το 2007. Και ακριβως εκει επισημαινεται και ο «προβληματισμος» οπως μας ειπες του καθηγητη κ. Κ.Β., διοτι εκτοτε υπηρξαν ουσιωδεις εξελιξεις. Εσυ νομιζω περισσοτερο απο ολους μας το γνωριζεις αυτο γιατι οπως περιπου εχω συμπερανει εισαι ερευνητης ιστορικος και ξερεις οτι η ιστορια «γραφεται συνεχως».
Οπως επισης και ο κ.Κ.Β. υπογραφει το προαναφερομενο βιβλιο τον Νοεμβριο 2007. Εκτοτε δεν ξερουμε τις αποψεις του, ομως μπορω να παραθεσω μερικα αποσπασματα του ιδιου σε αρθρα του στην εφημ. «Ελευθ».
«Η συγκροτηση ενος διεθνους συστηματος πολυεθνικων επιχειρησεων υπερανω των εθνικων οικονομιων σματοδοτει την εξασθενιση τωνπαραδοσιακων ελεγχων και την αναδειξη νεων περιοχων γεωπολιτικης ισχυος στην Ασια και Λατινικη Αμερικη.Οι γεωγραφικες περιοχες και οι κοινωνικοι χωροι εμφανιζουν σημερα συμπτωματα «αποσυνδεσης» χειραφετησης και περισσοτερο αυτονομης συμμετοχης στο παγκοσμιο συστημα. (Κ.Β. ΕΛΕΥΘ. 7/12/07).
Και επισης του ιδιου κ. Κ.Β. (αρθρο Ελευθ. 11/4/08)
«Το φαινομενο των περικλειστων και υπερπροστατευμενων οικισμων των ανθρωπων του χρηματος ξεκινησε απο την Καλιφορνια και τη Νοτια Αμερικη
αλλα επεκτεινεται ταχυτατα και στις αλλες Ηπειρους. (…..) Απο τη Μανιλα και το Γιοχανεσμπουργκ το Σαο Παολο και το Μαλιμπου οι πλουσιοι γκετοποιουνται ταχυτερα και ριζοσπαστικοτερα απο τους φτωχους.»
Η Βενεζουελα λοιπον σε ολη τη διαδρομη απο το 2007-2009 οπως και η πολιτικη του Τσαβες δεν χαρακτηριζονταν και δεν εντασσονταν σε ολα αυτα τα φαινομενα? Επομενως ο Τσαβες μηπως ηθελε να απεγκλωβιστει η χωρα του απο αυτη την πολιτικη κατασταση και πραγματι να «απελευθερωσει» τους Βενεζουελανους?
Συμφωνα με το wikipedia μεσα στο 2009 ηδη συνεβησαν γεγονοτα καθοριστικης σημασιας (δημοψ. 15/2/09 54% ). Το οτι θα εχει τη δυνατοτητα να διεκδικησει και να ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ για τριτη θητεια ο Τσαβες απο που συνεπαγεται οτι θα ειναι εις βαρος των Βενεζουελανων?
Ολα τα ιστορικα γεγονοτα που συνεβησαν απο την εκλογη του Τσαβες (1998) και μετα, ασφαλως περασαν δια «πυρος και σιδηρου» , οπως αλλωστε συμβαινει σε ολες τις επαναστατικες περιοδους, ομως εχει σημασια υπερ τινος αποβαινει το αποτελεσμα. Υπερ των λιγων προνομιουχων η υπερ των πολλων «αποκληρων» ενος λαου?
Α
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:18 μμ
Ενη Καπαζογλου
(Ασχετο με το ποστ)
Πανο
Οπως θα διαπιστωσες «επανεκαμψα’ επειδη παρα την προσπαθεια μου «να μαθω μπιριμπα» κατεστη απολυτως αδυνατον. Το παιγνιον ειναι τοσο βλακωδες που κατα τη διαρκεια του «σε παιρνει ο υπνος» και συνεπως δεν μπορεις «να το παρακολουθησεις» παρα μονο με «υπνοπαιδεια».
Που ενα ωραιο «ποκερ» με εξυπνους «μπλοφατζηδες» που σε συνεπαιρνει και εχεις και τα ματια σου δεκατεσσερα στους «παικτες» να μην κλεβουν!!! Και οχι βεβαια για τα λεφτα αλλα για το «ονορε». Οταν παιζεις «χωρις λεφτα»εκει ακριβως ειναι «ολα τα λεφτα».
κ
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 4:14 μμ
zeppos
Ενη.. Μην μας πεις οτι παίζατε χαρτιά.. αποκριάτικα;
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:08 μμ
Ενη Καπαζογλου
Ναι βρε zeppos. Πρωτα «μαθημα αποτυχημενο μπιριμπας» και μετα τρελο αποκρηατικο γλεντι στα σοκακια της Βενετιας στην Ιταλια!!!!!!
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:00 μμ
Aristeros
Γιατί δεν πήγατε στο Μοσχάτο; Λόγω πολυκοσμίας ή γιά να μην χάσετε το θέαμα του Παλαιοκώστα;
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:44 μμ
Μαρία
πόκα χωρίς φράγκα δε παίζεται
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:30 μμ
Ενη Καπαζογλου
Γιατι βρε Μαρια δεν υπαρχει «ευγενης αμιλλα» στο ποκερ? Η και ακομη να κερδισει αυτος που εκανε τις πιο «πειστικες» μπλοφες και να κερδιζει ποντους αντι για λεφτα. Ολα γινονται στα ευγενη παιχνιδια.
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:00 πμ
suigenerisav
κα Ενη
σας γράφω πέντε πραγματάκια-μου ανταπαντάτε με τσιτάτα του σεβαστού μου Κ. Β.
δεν κάνουμε δουλειά έτσι 😉
Συγκρατώ το:
«Επομενως ο Τσαβες μηπως ηθελε να απεγκλωβιστει η χωρα του απο αυτη την πολιτικη κατασταση και πραγματι να “απελευθερωσει” τους Βενεζουελανους?»
όταν ακούω για ‘ελευθερωτές’, να σου πω κάπως με πιάνει ..
ειδικά όταν πρόκειται για καραβανάδες 8)
«Συμφωνα με το wikipedia μεσα στο 2009 ηδη συνεβησαν γεγονοτα καθοριστικης σημασιας (δημοψ. 15/2/09 54% ). Το οτι θα εχει τη δυνατοτητα να διεκδικησει και να ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ για τριτη θητεια ο Τσαβες απο που συνεπαγεται οτι θα ειναι εις βαρος των Βενεζουελανων?»
για την ισοβιότητα μιλάμε κα Ενη, για την ισοβιότητα..
διαβάστε και κάτι ελάχιστα διαφορετικό από τα σχήμα του λαϊκού ηγέτη που χειραφετεί τις καταπιεσμένες μάζες.
«Ολα τα ιστορικα γεγονοτα που συνεβησαν απο την εκλογη του Τσαβες (1998) και μετα, ασφαλως περασαν δια “πυρος και σιδηρου” , οπως αλλωστε συμβαινει σε ολες τις επαναστατικες περιοδους,»
προφανώς μου κάνεις κάποια πλάκα.. για ΠΟΙΑ ‘επαναστατικη περιοδο’ μου μιλάς..;;
Τι φαντάζεσαι πως είναι ο Τσάβες επιτέλους..???
Ο Σιμόν Μπολίβαρ προσωποποιημενος >όπως ο ίδιος φαντασιώνεται πως είναι ..;
Ο νέος Τσε; Δεν είναι καν Φιντέλ-δεν έχει τη φτιαξιά, τα χαρίσματα, τη συγκρότηση του Κάστρο.
Μια πολιτικά συγκροτημένη φυσιογνωμία με ευγενικά κίνητρα;
Ε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ .. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..!
Είναι ένας σκληρόπετσος [γνώμη μου] πρωην πραξικοπηματίας αλεξιπτωτιστής που κινητοποίησε τις μάζες των περιθωριοποιημένων ιθαγενών πληθυσμών, αλλά κυρίως έστησε ένα πραγματικά περονικού τύπου καθεστώς.
Γίνομαι αντιληπτός; Και πουλάει αριστεροσύνη στη διεθνή κοινότητα ενώ εξαγοράζει εσωτερικά ποικιλοτρόπως ‘συναίνεση’ εξαργυρώνοντας έτσι τα ψίχουλα-συγκριτικά με το δημόσιο εισόδημα που δαπανά για τις λαϊκές μάζες.
Το πως ακριβώς το κάνει αυτό σε επιπεδο βάσης και με τι τύπου μεθόδους συνθέτει μια πολύ μεγάλη ιστορία, που ασφαλώς αγνοούσα μέχρι να τη δω και να τη ζήσω εκ του συνεγγυς. Μιλάμε για ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Ψάξε στο δίκτυο και θα βρεις άπειρες αναφορές-δεν θα σε πατρονάρω εγώ.
Από εκει και περα, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗς ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΑΣ > Α-ΠΟ-ΘΕ-Ω-ΣΗ..!
με ένα υδροκεφαλικά διογκωμενο δημόσιο τομέα που ουσιαστικά λειτουργεί -ΑΜΙΓΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ- ως προνομιακός φορέας παροχής εργασίας σε ένα απίστευτα κατακερματισμένο πληθυσμό.
Δημογραφικά, φυλετικά, οικονομικά, πολιτισμικά.
Παράλληλα, η ύπαρξη μιας ισχυρής οικονομικής ελίτ [γαιοκτήμονες, πετρελαιούχοι, κλπ] με την οποία τα έχει βρει κατ’ ουσίαν ο Τσάβες, συντελεί στο εκρηκτικό μείγμα της ανισότητας που κυριαρχεί στη χώρα.
Ο στρατός παραδοσιακά δια των εκπροσώπων του παίζει καίριο ρόλο σε πολλές από τις λ.αμερικανικές χώρες. Το ότι το καθεστώς ενδύεται το μανδύα του φιλο-λαϊκού ΔΕΝ μου λέει πολλά.
Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να υιοθετήσω τη ρητορική του ‘περί επανάστασης’. Ειλικρινά δλδ.
Απλώς δεν αντέχω άλλο λιβανωτό!
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:49 πμ
Μαρία
Σούη, δε ξέρω αν είδες τον Κάρλος Φουέντες στην εκπομπή της ΕΤ1 «οι κεραίες της εποχής μας». Όταν ο Χρυσοστομίδης του ζήτησε τη γνώμη του για τον Τσάβες, αυτός τον χαρακτήρισε φασίστα. Για τους λόγους που ανέφερες.
Διακινδυνεύοντας μια ψυχολογική ερμηνεία, πιστεύω οτι ο λόγος που ασκεί την όποια γοητεία στους αριστερούς είναι οτι θέλουν από κάτι να πιαστούν. Δεν είναι εύκολο να δεχτείς πόσο σκατά είναι τα πράγματα.
Ένη, η πόκα ευγενές παίγνιο! Αχαχαχαααααααα
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:07 πμ
suigenerisav
Μαρία,
δεν την είδα αλλά δεν με εκπλήσσει η άποψη του Φουέντες..
Εχεις κάποιο δίκιο στην ψυχολογίζουσα ερμηνεία που προτείνεις-και προσωπικά δείχνω κατανόηση σε άπαντες στο μέτρο του εφικτού.
Αλλά αν τα πράγματα είναι όντως ‘σκατά’, δεν θα βοηθήσει κανένα να τα κρύψουμε κάτω από το χαλάκι παριστάνοντας πως δεν μυρίζει τίποτα.
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:21 πμ
Aristeros
Όποιος λέει κακό γιά τον Τσάβεζ να του κοπεί το χέρι. Ο άνθρωπος είναι ο μεγαλύτερος ήρωας του λαού του και όχι μόνο μετά τον Φιντέλ Κάστρο!
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:45 πμ
suigenerisav
και να του καεί το ντι-βι-ντι, μπορώ να σου πω..!
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:11 πμ
Ενη Καπαζογλου
Αγαπητε κ. suigenerisav
Θα προσπαθησω να ενημερωθω οπως με συμβουλευτε , καλυτερα. Στο μεταξυ μηπως μπορειτε να μου πειτε ποιες ακριβως κοινωνικες και πολιτικες δυναμεις αποτελουν την αντιπολιτευση στη Βενεζουελα και ποιες οι χωρες που αμεσα η εμμεσα την υποστηριζουν? Θα σας ειμαι υποχρεη.
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:14 πμ
Ενη Καπαζογλου
Μαρια εκτος απο τις λεξεις υπαρχει και το «πνευμα» ενος γραπτου.Εσυ σ αυτα εισαι ξεφτερι!!!!
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:49 μμ
Aristeros
Βράωο σας, Εύγε!
Τέτοια θέλω να βλέπω.
«….Φιντέλ-δεν έχει τη φτιαξιά, τα χαρίσματα, τη συγκρότηση του Κάστρο.»!!!
Κάστρο γιά πάντα!!
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:22 μμ
σχολιαστης
Μπορεί να μην έχει «τη φτιαξιά, τα χαρίσματα και τη συγκρότηση του Κάστρο», αλλά ακόμα βγαίνει με εκλογές. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι η αντιπολίτευση είναι χειρότερη.
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:35 μμ
suigenerisav
κα Ένη,
ευχαρίστως-αλλά θα πρέπει να ξεκινήσω να χρεώνω αντίστοιχα σε ειδικά sessions για να καλύψω τέτοια ζητήματα .. 8)
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:29 μμ
Ενη Καπαζογλου
ιατι κ. suigenerisav να χεωσεις sessions ? Θα μπορουσες να μου πεις μερικα πραγματα οπως:
Η Βενεζουελα ειναι η πιο αστικοποιημενη χωρα της Λ.Α. (91% αστ. 9% αγρ.) Ο πετρελαικος πλουτος εφερε σχετικη ευημερια, αλλα στις παραγκουπολεις γυρω απο το Καρακας (barrios) υπηρχε μεγαλη φτωχεια.
H φτωχεια οδηγησε στην εξεγερση το ’91 κατα της αυξησης των τιμων, και τοτε η κυβερνηση (προεδρος Καρλος Αντρες Περες), αναγκασθηκε να εφαρμοσει προγραμματα για την αντιμετωπιση της φτωχειας.
Επι δεκαετιες οι κυβερνησεις εκαναν μεγαλες σπαταλες και τα σκανδαλα διαφθορας οδηγησαν το 1993 στην ανατροπη του Κ.Α. Περες, ο οποιος παυθηκε απο το Κογκρεσο με κατηγοριες για διαφθορα.
Στο μςταξυ το 2002 ο αρχηγος ενος αποτυχημενου πραξικοπηματος (Τσαβες), ανακηρυχθηκε εθνικος ηρωας απο τους κατοικους των παραγκουπολεων.
Η μεγαλη πλειονοτητα των φτωχων το 80% του πληθυσμου επικροτει την εμφαση που δινει ο Τσαβες (εκλεγμενος πλεον προεδρος τον Δεκ.1998), στην υγεια , παιδεια και τη στεγαση με την αναδιανομη των κερδων απο το πετρελαιο και την αναδιανομη της γης , ενω η πλειονοτητα των μελων της μεσαιας ταξης και η βαθυπλουτη κοντα στις ΗΠΑ πετρελαικη ελιτ τον θεωρει δικτατορα.
Τα σκανδαλα διαφθορας που οδηγησαν στην ανατροπη του Κ.Αν.Περες το 1993 αποτελουσαν το κυριαρχο θεμα της πολιτικης ζωης της χωρας. Ο πρωην προεδρος ,ηγετης του κομματος ΑD, Χαιμε Λουσιντσι φερεται να διασπαθισε περισστερα απο 8.5 δισ.για πολιτικες δωροδοκιες.
Η Βενεζουελα διαθετει τα μεγαλυτερα αποθεματα πετρελαιου εκτος της Μ,Ανατολης,και μεγαλα αποθεματα ανθρακα, βωξιτη,σιδηρου και χρυσου. Υπηρξε ομως εκτεταμενη φοροδιαφυγη εξ και η μεγαλη ενδεια της πλειονοτητας του πληθυσμου που δεν ειχαν προσβαση στις πλουτοπαραγωγικες πηγες.
Γιατι λοιπον τωρα που εκλεγεται με αδιαμφησβητητες διαφανεις εκλογικες διαδικασιες ο Τσαβες να ειναι δυσαρεστημενη η πλειοψηφια των Βενεζουελανων?
Ει ναι μια απορια κ. suigeneris ………
23 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:53 μμ
Aristeros
«..τωρα που εκλεγεται με αδιαμφησβητητες διαφανεις εκλογικες διαδικασιες ο Τσαβες …»
Σ’αυτό το μπλόγκ υπάρχουν άριστοι μαθητές! Εύγε! Φιντέλ γιά πάντα!!
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:02 πμ
Ενη Καπαζογλου
Μια διορθωη στο παραπανω σχολιο μου
στην 4η παραγραφο – Στο μεταξυ……οχι 2002 βεβαια αλλα 1992 το σωστο.
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:15 πμ
Ενη Καπαζογλου
Να σου πω κατι aristeros. Δεν γραφουμε οτι γραφουμε για να μας επιβραβευει ο καθε σχολιογραφος αριστερος και μαλιστα ειρωνικα. Νομιζω οτι στην καλυβα γραφουμε τις αποψεις μας και γινεται διαλογος. Αν θελεις πες τις αποψεις σου και οχι τα ευγε σου. Αντιλαμβανομαστε?
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:24 πμ
suigenerisav
κα Ένη,
με ρωτάς ή με πληροφορείς με μεταφρασμένα short quotes πολιτικής οικονομίας και κοινωνικής γεωγραφίας για τη Β.;;
8)
όπως και να έχει, αποσύρομαι στη γωνία εξουθενωμένος.. 😉
όμως, μιας κι ΄χεις όλες αυτές τις σοβαρότατες απορίες [ή μήπως θέσεις ..(;)], και εφόσον αντιλαμβάνεσαι πως προχωράει η ‘αναδιανομή των κερδών από το πετρέλαιο’ , κλπ,κλπ… γιατί δεν πας ένα ωραίο ταξιδάκι να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι πως στην ‘επαναστατική περίοδο’ που διανύουμε ο ‘ελευθερωτής΄Τσάβες ‘απεγκλωβίζει’ τη χώρα του από τις διεφθαρμένες ελίτ ..
απίθανη χώρα είναι η Β., πιστεύω θα σε γοητεύσει.
προσοχή μόνο-επειδή δεν τρέφω αρνητικά αισθήματα για την αφεντιά σου, δεν θα σου συνιστούσα να λάβεις τοις μετρητοίς τα όσα λέει το καθεστώς για την αναδιανομή του -όντως ασύλληπτου δημόσιου πλούτου (!)- γιατί αν βρεθείς στα μπάριος του Καράκας, δεν θα σε σώσει η πίστη σου στον ‘εθνικό ήρωα’ των παροικούντων
καλύτερα να επικαλεστείς το πραγματικό ίνδαλμα των φτωχών, τον Άγιο José Gregorio Hernández .. lol, LoL, LoOoL
άκου με που σου λέω..! 8)
hasta la victoria siempre!
ΥΓ. κατά τα λοιπά-και σε ότι με αφορά, τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:39 πμ
Aristeros
Κ-α Ένη,
Δεν ειρωνεύομαι καθόλου, απλά δεν κατέχω το φιλοσοφικό βάθος το δικό σας (όχι προσωπικά μόνο το δικό σας) γιά να εκφράσω τις απόψεις μου. Έτσι προτιμώ να σας θαυμάζω.
Είδα βέβαια προχθές και έναν από σας που αμφισβήτησε το κατόρθωμα του Γλέζου και κανένας σας δεν τον έβαλε στη θέση του. Ότι τάχα δεν κατέβασε τη Γερμανική σημαία, αφού ήταν νύχτα. Έ, και, και αν την έκλεψε κάπου δεν είναι κατόρθωμα;
Να μην υποστηρίζουμε μόνο τους ξένους ήρωες, Φιντέλ, Τσάβεζ, κλπ. Έχουμε και μεις δικά μας παιδιά.
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:11 πμ
Ενη Καπαζογλου
suigenerisav
H τελευταια σου ρηση πολυ μου αρεσε, εγω ομως προτιμω τα «λιγα λογια» απο το «τιποτα».(τα πολλα με «διωχνουν»).
Στο προκειμενο.
Αν καταλαβα καλα μου προτεινεις επιτοπια «ερευνα» Που? Στη Β. μια χωρα που «βραζει». Το αποτελεσμα ασφαλως θα ηταν ο,τι πιο «αναξιοπιστο». Θα εξαρτιοταν απο που θα αντλουσα τις πληροφοριες. Η μηπως στη Β. ισχυει η αντικειμενικη πληροφορηση και μαλιστα σε μια «προσωπικη» ερευνα.
Τεσπα (που λετε κι εσεις), εμενα μου αρκει το οτι η πολιτικη του Τσαβες δεν ειναι αρεστη στις «ηγεμονιες» του Δυτικου κοσμου.
Για τουρισμο φαινεται οτι ειναι παραδεισενια χωρα……..
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:17 πμ
Ενη Καπαζογλου
@aristeros
Σε οτι αφορα τον Μανωλη Γλεζο κι εγω συμφωνω απολυτα μαζι σου. Περιμενα οτι καποιος θα αποκαθιστουσε την αληθεια γιατι ο Γλεζος ειναι μια ιστορικη φυσιογνωμια στην Ελλαδα και πρεπει να δειχνουμε τουλαχιστον κσποιο σεβασμο για το προσωπο του.
Σε οτι με αφορα τον εκτιμω απεριοριστα και οχι μονο για την πατριωτικη πραξη αλλα για ολη την πορεια του πολιτικου του βιου.
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:48 μμ
zeppos
Ενη .. τι αλήθεια να αποκαταστήσει κάποιος (περί Γλέζου) ..
Χρειάζεται;
Εξαρτάται από που έρχεται η αμφισβήτηση..
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:42 μμ
suigenerisav
(ακαταπόνητη) κα Ενη,
τολμώ να αρθρώσω αντίρρηση στο:
«Τεσπα (που λετε κι εσεις), εμενα μου αρκει το οτι η πολιτικη του Τσαβες δεν ειναι αρεστη στις “ηγεμονιες” του Δυτικου κοσμου.»
θα σας αρκεί τότε προφανώς και η πολιτική των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση του Σουδάν, μέλη της οποίας έχουν πρόσφατα καταδικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονίες ή οι πολιτικές πλαισιώσεις της Αλ Κάιντα, που αδιαμφισβήτητα δεν είναι αρεστές στις »’ηγεμονίες»’ του Δυτικού κόσμου, ενω ταυτόχρονα συγκεντρώνουν υψηλότατο ποσοστό λαϊκης αποδοχής για μια σειρά λόγων σε ισχυρές πληθυσμιακές ομάδες…
Όσο για την ‘πολιτική’, στο προαναφερόμενο παράδειγμα/παράθεμα, νομίζω ότι ταιριάζει η διατύπωση του Α. Βierce «πρόκειται για ένα πόλεμο συμφερόντων μεταμφιεσμένο σε διαγωνισμό αρχών»..
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:52 μμ
Πάνος
Ένη,
θα διαπίστωσες ήδη ότι ο Σούη είναι σκληρό καρύδι… Γι’ αυτό άλλωστε κατέχει νευραλγικό πόστο στο ΙΘΙ… (Υπεύθυνος Τομέα Ερευνών και Εγκύων Βελτιώσεων) 😉
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:21 μμ
zeppos
Αν πάμε λίγα χρόνια πίσω όμως θα διαπιστώσουμε οτι όσον αφορά την Αλ κάϊντα και τους Ταλιμπάν, η σημερινή εικόνα της «δυτικής αποστροφής» δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρη…
Και στα δύο .. ευαγή ιδρύματα, έρρεε η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για σκοπούς που τότε εξυπηρετούσαν την ημετέρα δύση…
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:23 μμ
zeppos
Μόλις τους πάτησαν τον κάλο… άλλαξε το τροπάρι!
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:53 μμ
Ενη Καπαζογλου
@ ακαταπονητε κ. sui (αν εισαι καθηγητης αλιμονο στους φοιτητες σου που θα αρθρωσουν αντιρρηση. Θα κατατροπωθουν).
Τεσπα και παλι. Πλην των απλων «παραδειγματων» που παρεθεσε ο zeppos θα ρωτουσα τι ειδους παραδειγματα μας δινεις αγαπητε κ. sui? Bρισκεις να «κολλανε» στο παραδειγμα Βενεζ.-Τσαβες?
Οι εκλογες που εγιναν στη Β. εγιναν αποδεκτες ως διαφανεις και με αναμφισβητητο αποτελεσμα απο ολα τα μεγαλα δυτικα ΜΜΕ. Δλδ. αυτες οι ισχυρες πληθυσμιακες μοναδες ειναι ντιπ για ντιπ.? Να μου επιτρεψεις να πιστευω οτι αυτο το συμπερασμα δεν ειναι «γενικης αποδοχης».
Μαλλον ειναι πραγματι πολεμος συμφεροντων Βορρα και Νοτου. Θα δειξει.
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:59 μμ
Ενη Καπαζογλου
Να προσθεσω και κατι ακομη κ. sui?
H Β. (προ Τσαβες) εθεωρειτο παραδοσιακα φιλοαμερικανικη χωρα καθως το μεγαλυτερο μερος των εξαγωγων πετρελαιου προοριζοταν για τις ΗΠΑ και απο κει προερχονταν οι περισσοτερες εισαγωγες!!!!!
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:24 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Μου επισημαινεις οτι ο κ. Σουι ειναι εκτος ολων των αλλων και υπευθυνος στο ΙΘΙ στον τομεα ερευνων και εγκυων (εγγειων) βελτιωσεων. Κατοπιν αυτων τι να πω? Εκφραζω τον θαυμασμο μου για τη δυνατοτητα «βελτιωσεως των εγκυων, διεθνης πατεντα !!!!!!!
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:29 μμ
suigenerisav
@
καπτάν ζέπος & κα ένη
2 + 2 σχόλια έκαστος
ναι σε όλα!
συμφωνάω σε άπαντα τα παραπάνω .. 😉
@
καλυβάρχης
από έρευνες καλά πάμε ρε Πάνο,
καμιά έγκυο-βελτίωση δε βλέπω δω χάμου .. 8)
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 4:18 μμ
Ενη Καπαζογλου
@sui
«συμφωναω σε ολα» μεθερμηνευομενο σημαινει «basta δεν ξερετε» Ορεα!!!!
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:02 μμ
Πάνος
Ε, τι να πει ο άνθρωπος; Κατέστη …έγκυος! 😉
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:31 μμ
suigenerisav
@
κα Ένη
«συμφωνάω σε όλα» (τα παραπάνω), σημαίνει συμφωνάω σε όλα [εκείνα που συμφώναγα παραπάνω]!
απλά μαθήματα ελληνικής για [έλληνες] ενήλικες.
Ορέα ?
Πάνο, οσονούπω .. 😉
Ν’ αλλάξουμε θέμαα..
Ρε παιδιά, σας έχω πει γιαυτόν τον Ντερμπισιρ που δεν ‘στρίβει’ καθόλου..; τον αμολάς στο γήπεδο και πάει ντουγρού ρε..!!
8)
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:53 μμ
Ενη Καπαζογλου
Εν ταξει κ. σουι. ‘Ναι σε ολα’. Συμφωνησαμε. Ντουγρου εσυ ντουγρου εμεις. Πραγματι ορεα και τελος. Να το πουμε και στον aristeros να μην ανησυχει κι αυτος. Αλλωστε η ευγενεια υποχρεωνει (ελληνιστι).
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:12 μμ
σχολιαστης
Ενη, απ’ ότι βλέπω αν δεν καταχεριάσεις κάποιον τόχεις για …γρουσουζιά. 😉
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:41 μμ
Ενη Καπαζογλου
Σσχολιαστη
Αυτο δεν σημαινει οτι δεν τους «αγαπω» κιολας.
24 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:43 μμ
Μαρία
sui, quousque tandem abutetur tua patientia!
25 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:13 πμ
Ενη Καπαζογλου
Μαρια
Προσεξε, εχω ολα τα λινκς που μας εδωσε καποτε η 2Π για τα latin mottos.
25 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:11 μμ
suigenerisav
Maρία, vita est difficilis pro procer hodie.. 😉
meus gratiae pro vestri intelligendo
tu es valde dulcis
8)
κα ‘Ενη [25 Φεβρουαρίου 2009, 1:13 πμ]
σαν απειλή (;) μου φάνηκε λίγο αυτό .. 🙂 .
Ευτυχώς που δεν είσαστε ο Ορθόδοξος γιατί θα ζοριζόμουνα λιγουλάκι ..
25 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:24 μμ
Ενη Καπαζογλου
Αχ κ. sui μου,τι δυσκολα που συνεννοουμεθα. Για σας ισχυει το σχολιο μου 24/2 11.41 απολυτως!!!!
To επομενο απευθυνετο στη Μαρια οτι δλδ. ειχα τη δυνατοτητα «μεταφρασης» της λατινικης ρησης της. Δλδ. μη νομισει οτι μπορει να σου μιλαει με «σηματα μορς», μπορει κα να αποκωδικοποιηθουν ενδεχομενως.
Και το να με «παρομοιαζετε» με τον «ορθοδοξο» δεν νομιζετε οτι με αδικειτε καταφωρα?
Επι τη ευκαιρια αναμενω καποια μαθηματα λατινικων, που ειχατε υποσχεθει στο παρελθον, εαν ενθημεισθε.
Με εκτιμηση
25 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:26 μμ
Ενη Καπαζογλου
και βεβαια «ενθυμεισθε» αυτος ο δαιμων της πληκτρολογησης
25 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:33 μμ
suigenerisav
εντάξει κα Ενη
Θα σας το έλεγα τραγουδιστά «αμοιβαία τα αισθήματα..», αλλά [λόγω της συνέχειας του άσματος] φοβάμαι μήπως μας παρεξηγήσουν.. 🙂
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:37 πμ
Γιάννης-2
Ένη,
Οφείλω ένα πλήρες σχόλιο γιά το Γλέζο. Επειδή χρειάζεται ψάξιμο σε φακέλλους μου, θα γίνει εν καιρώ. Δεν έχει να κάνει τίποτε με την πολιτική του (προφανώς δεν θα πείσω γι αυτό το σημείο μερικούς σαν τον αγαπητό Ζέππο). Ταυτόχρονα θα σχολιάσω και την άλλη ιστορία του τσολιά που ….έπεσε από την Ακρόπολη με τη σημαία αντί να την παραδώσει στους Γερμανούς.
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:39 πμ
zeppos
«Επειδή χρειάζεται ψάξιμο σε φακέλλους μου«…
Τώρα μάλιστα!
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:54 πμ
Ενη Καπαζογλου
@Γιαννη 2
Τι να «ψαξεις» παληκαρι μου, ρωτα οποιον βρεις μπροστα σου, τον γειτονα, τον συναδελφο, οποιονδηποτε στην Ελλαδα και θα σε πληροφορησει για τον Μανωλη Γλεζο. (δεν τον γνωριζω προσωπικα).
Το ενα δεν αναιρει το αλλο. Απλη λογικη.(στοιχειωδες Γουωτσον,,,)
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:09 μμ
Γιάννης-2
ΕΝΑΣ ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!!
«Παρουσιάστηκε το θέμα τώρα, διότι σε κάποια σφυγμομέτρηση περιελήφθει μέσα στους 100 πιό σπουδαίους Έλληνες. Η αμφισβήτηση της πράξης του δεν έχει σχέση με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αν είναι καλός, κακός ή ουδέτερος στην υπόλοιπη δημόσια ζωή του.»
Ο Μανώλης Γλέζος έχει δημιουργήσει ένα όνομα ήρωα “διότι μιά από τις πρώτες νύχτες της Κατοχής ανέβηκε στην Ακρόπολη με το φίλο του το Σάντα και κατέβασαν και πήραν τη Γερμανική σημαία”.
Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να γίνει πιστευτό, διότι οι στρατιωτικές σημαίες κάθε βράδυ, πριν τη δύση του ηλίου υποστέλλονται από τον ιστό τους. Υψώνονται πάλι την επόμενη μέρα, μετά την ανατολή του ηλίου. Η ύψωση και η υποστολή συνήθως γίνονται τελετουργικά με λίγους στρατιώτες που παρουσιάζουν όπλα και σάλπιγγα που παιανίζει τον ύμνο.
Αυτά γίνονται παντού. Είναι απόλυτος στρατιωτικός κανονισμός. Μου είναι αδύνατον να φανταστώ πως οι Γερμανοί στρατιώτες, χιτλερικοί, ναζιστές ή δημοκράτες, δεν ενδιαφέρει τι, δεν θα ακολουθούσαν αυτόν τον κανόνα, αλλά θα άφηναν τη σημαία τους υψωμένη στον Ιστό να κυματίζει στο σκοτάδι της νύκτας στην κατεχόμενη Αθήνα.
Τώρα, αν βρέθηκε μια Χιτλερική σημαία στα χέρια 2 νεαρών δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ τι το ηρωϊκόν, αν όπως είπε κάποιος την έκλεψαν αντί γιά κουραμάνα*, ή την βρήκαν κάπου αλλού. τι ηρωϊκό μπορεί να έχει η κλοπή μιάς σημαίας μέσα στη νύχτα.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ!!
Εξ άλλου, απ΄ότι έχω ακούσει, τη σημαία δεν την παρουσίασαν ποτέ. Συνήθως δε, ένας ήρωας δεν καταστρέφει το τρόπαιο του ηρωϊσμού του, αλλ’αντιθέτως το επιδεικνύει.
(*) Πριν αρκετά χρόνια, αφιχθείς σε μονάδα του Σουφλίου ως έφεδρος αξιωματικός, στην πρώτη μου συνάντηση με τον διοικητή της μονάδας -τον αντισυνταγματάρχη Χρήστο Ηλ. -άκουσα και αυτή την προτροπή/εντολή: “ Κοίταξε. Εδώ είναι μεθόριος. Να κάνεις τη δουλειά σου καλά, και δεν θέλω άλλους ηρωϊσμούς, σαν του συναδέλφου σου προχθές. Τουλάχιστον αυτός πήρε τη σημαία, όχι σαν τον “σκιντζή” το Γλέζο που πήρε τη κουραμάνα!”.
Έμαθα κατόπιν ότι τις προηγούμενες ημέρες ένας δικηγόρος (αν θυμάμαι καλά) ανθυπολοχαγός, είχε περάσει μεσημεριάτικα τον Έβρο και κατέβασε και πήρε την σημαία από ένα Τουρκικό φυλάκιο. Ήταν καλοκαίρι και θα είχε παρατηρήσει ότι οι Τούρκοι κοιμούνταν. (Δεν τον συνάντησα ποτέ διότι είχε συλληφθεί και φυλακιστεί, και δεν επέστρεψε ποτέ στην ίδια μονάδα, αφού σίγουρα θα έχασε το βαθμό του αξιωματικού. Το παράπτωμά του ήταν πολύ σοβαρό.” (Αποφεύγω να γράψω ολόκληρο το όνομα του ΚΑΛΟΥ αξιωματικού -σίγουρα νεκρού πιά- διότι ο γυιός του μπορεί να μη το θέλει).
(Το ΚΑΛΟΣ δεν έχει σχέση με το ανωτέρω επεισόδιο, αλλά με το χαρακτήρα του και την ενε γένει συμπεριφορά του που δεν έμειαζε καθόλου με την πλειοψηφία των καουμπόϊκων αξιωματικών, παρά το ότι όπως έλεγε χρωστούσε τη ζωή του στο ότι η αξία της κρίθηκε μικρότερη από μιά σφαίρα. Στο Κλήμα Δωρίδος, όταν ο ΕΛΑΣ διέλυσε την ΕΚΚΑ, είχε τραυματιστεί βαρειά στο πόδι και δεν μπορούσε να φύγει. Έκανε τον πεθαμένο, και όταν οι αντάρτες πήγαιναν από τραυματισμένο σε τραυματισμένο και τους έριχναν τη χαρισστική βολή, σ’αυτόν δεν έριξαν. Ο αντάρτης στάθηκε από πάνω του, αλλά έφυγε χωρίς να τον τουφεκίσει….)
Ακολουθούν μερικά πρόσφατα κείμενα άλλων. Σ’αυτά φαίνεται και ο “φόβος” ή η αποφυγή να πάρουν θέση, των αξιωματικών, ακόμη και συνταξιούχων να ακουμπήσουν τον Γλέζο. Φυσικά ο Γλέζος δεν είναι ο μόνος untouchable στην Ελλάδα. Είναι πολλοί. Πότε μάθαμε τι έγινε στην Κύπρο; Πότε μάθαμε την αλήθεια γιά τόσα και τόσα που έχουν κάποιοι κάνει ή δεν κάνει, και τα δεχόμεθα ως καλώς κείμενα;
====================================================
“…Πριν τρία χρόνια είχα επισκεφθεί την χχχχχχχχχχχχχχ, τον σημαντικότερο και πλέον αδέκαστο ερευνητικό φορέα στην χώρα μας, όπου επί τρίωρο, από κοινού με τον στρατηγό κ. Κ., ψάχναμε τον φάκελο του Κων/νου Κουκιδη, του Εύζωνα φύλακα της Ακρόπολης που τυλίχτηκε την γαλανόλευκη και κατακρημνίστηκε στον ιερό βράχο, όταν του ζήτησαν οι Γερμανοί να τους παραδώσει την σημαία μας το 1941.Στην συζήτηση παρευρισκετο και ο υποστράτηγος κ. Δ.
Αφού εξαντλήσαμε το θέμα με τον Κουκιδη, έτοιμος να φύγω, ανέφερα στο στρατηγό γιά το Γλέζο.
Ο στρατηγός γέλασε πικραμένα.
«Εδώ έχω και τον φάκελο με την ιστορία του Γλέζου» μου απάντησε.
«Και… μεταξύ μας. Ερεύνησα το θέμα Γλέζος προσωπικά. Πήγα πριν μερικά χρόνια στην Γερμανία και συνάντησα τον Γερμανό Φρούραρχο των Αθηνών, για να του πάρω την μαρτυρία του. Τον συνάντησα και τον ρωτησα: Η Γερμανική φρουρά έκανε υποστολή της σημαίας από τον ιερό βράχο με την δύση του Ηλίου;».
Και ο Γερμανός χαμογελώντας μου απάντησε: «Κάνατε την καίρια ερώτηση κ. Κ.. Και βεβαια απαντήσατε ταυτόχρονα μόνος σας και στο ερώτημα που μου κάνατε για τον Γλέζο!».
Ο κ. Κ. δεν μου είπε τίποτε άλλο. Δεν χρειάζονταν. Όπως δεν χρειάζεται να εξηγήσω κι εγω κάτι παραπάνω σε εσάς, για τον Γλέζο.
Αγαπητοι φιλοι
Το οτι η σημαια δεν βρισκονταν στον ιστο και υποστελλονταν καθε σουρουπο, δεν ειναι η υποκειμενικη μαρτυρια ενος Ναζι αξιωματικου, αλλα η πρακτικη και το πρωτοκολο του Γερμανικου στρατου.
Δεν ειναι θεωρημα για να το συζηταταμε, ειναι αξιωμα ( μαθηματικα) και τερμα.
Ο Γερμανος ειναι 100% αξιοπιστος
Δευτερον
Κατα καιρους ακουστηκε και η θεωρια της κουραμανας ( εδω προκειται περι θεωριας).
Οτι δηλαδη, μετα την υποστολη, την σημαια την επαιρναν στους κοιτωνες τους, οι οποιοι ως γνωστον, βρισκονταν στα Προπυλαια της Ακρόπολης.
Πιθανον λοιπον καποιος να εριξε στο καλαθι που εβαζαν τις κουραμανες την σημαια και χωρις να το αντιληφθουν το εβγαλαν το βραδυ η τα ξημερωματα εξω για να περασει το πρωι ο διανομεας του ψωμιού, και από κει την πήρε ο Γλέζος με τον Σάντα, κλπ.
Η ανακοινωση του Γερμανου Φρουραρχου οτι θα τιμωρηθουν οι κλεφτες της σημαιας, ειναι και αυτη γεγονος.
Με εκτίμηση
Στ. Σ.
Αγαπητοί Κύριοι,
Αφορμώμενος από τα σχόλια σας και ανταποκρινόμενος στις όποιες πληροφορίες,έρευνες,γνώσεις και εκτιμήσεις σας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα- άλλωστε , η αλήθεια δεν είναι ποτέ μία και μόνη-θα ήθελα να τοποθετηθώ πολύ συνοπτικά και συμπερασματικά στο τελικό αποτέλεσμα από τη μακροχρόνια έρευνά μου για το θέμα «Κουκίδη»:Απ’ όλες,λοιπόν, τις μακροχρόνιες και εμπεριστατωμένες προσωπικές έρευνες και τις αντίστοιχες του προσωπικού της χχχχχχ ( υπήρξα Διευθυντής πέντε χρόνια) δεν τεκμηριώθηκε ιστορικά το» γεγονός» γύρω από την Ελληνική Σημαία της Ακρόπολης, στις 27/04/1941, και συνεκδοχικά ούτε η ύπαρξη και ο θάνατος του «Εύζωνα Κώστα Κουκίδη».
Για την υποστολή της Γερμανικής Σημαίας (από τον Μανώλη Γλέζο) δεν έχω ιστορικά επισταμένως ασχοληθεί,και δεν μπορώ να εκφράσω συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις.
Με εκτίμηση
Ι. Κ.
Αντιστράτηγος ε.α.
πρώην Διευθυντής της χχχχχχχχχχχχχχχ
Ευχαριστουμε τον στρατηγο για την πολυτιμη παρεμβασή του.
Με λιγα λογια. Ο Κουκιδης ειναι ανυπαρκτος
Και ο Γλεζος επισης, παραμυθι. ( νομιζω ο στρατηγος απαντα δια της τεθλασμενης,αλλα ΞΕΚΑΘΑΡΑ).
Ο πρωτος ομως δεν ειναι στους 100 σημαντικοτερους Ελληνες.
Ο Δευτερος ειναι!
Στ. Σ.
Σ’αυτούς που διάβασαν ως εδώ, λέω να δουν τα ανωτέρω με ανοικτό μυαλό. Όχι από πολιτική σκοπιά. Στην κοιμωνία δεν πρέπει να υπάρχουν untouchables. Στη Δύση, που πολλές φορές την κατηγορούμε, δεν υπάρχει κανένας! Καιρός να μην υπάρχουν και στην Ελλάδα. Είτε είναι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, είτε ο Γρηγόριος Ε’, είτε ο Γλέζος.
Οι ήρωες πρέπει να είναι ήρωες μόνο γι αυτά που πραγματικά έκαναν. Όχι γιά θρύλους.
Γιάννης – 2
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:02 μμ
zeppos
Παρουσιάστέεεεεεεε!
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:12 μμ
zeppos
» Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Προέδρου της κ. Δημήτρη Σιούφα, τίμησε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κ. Μανώλη Γλέζο και κ. Απόστολο Σάντα.
«
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η Βουλή των Ελλήνων… των Ελλήνων!!
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:24 μμ
σχολιαστης
Ιδου και άλλοι που λένε τα ίδια με το Γιάννη-2
http://nightly-visitor.blogspot.com/2008/05/blog-post_26.html
Τελικά την κατέβασαν ή δεν την κατέβασαν; Αυτή η αγωνία θα μας φάει.
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:44 μμ
Πάνος
Ορέα…
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:48 μμ
Πάνος
Η σημαία κατέβηκε (εξαφανίστηκε) τη νύχτα της 30ης Μαϊου 1941, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.
Ρωτάω, αφελώς: αν δεν την κατέβασαν οι Γλέζος – Σάντας, ποιός την κατέβασε; Και γιατί, αν ήταν άλλος, δε βγήκε να το πεί (έστω, διαμαρτυρόμενος) – και να γίνει αυτός ήρωας;
Το γεγονός ότι δεν υπογράφηκε πρωτόκολλο παράδοσης -παραλαβής μεταξύ της Γερμανικής φρουράς και των κλεφτών της σημαίας είναι όντως σημαντική ιστορική παράλειψη… 😉
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:12 μμ
Γιάννης-2
Πάνο,
Τι εννοείς δηλαδή ότι «κατέβηκε». Από που κατέβηκε;
Αφού δεν ήταν στον ιστό!!
Αν βρήκαν κάπου και πήραν μιά σημαία έπρεπε να τους δώσει βραβείο η Βουλή των Ελλήνων!!!
Σαν τον απόστρατο στρατηγό πιό πάνω, που άλλα έλεγε ιδιωτικά και μετά “δεν το έψαξα, δεν μπορώ να πω”, όταν έπρεπε να το πει με το όνομά του .
Με παρόμοιες πράξεις, χάνουν ότι σεβασμό έχει απομείνει.
Και α δήμαρχος ο Αβραμόπουλος έφτιαξε ηρώο σε ανύπαρκτο πρόσωπο, τον Κωνσταντίνο Κουρίδη!!
Τι μετράει λοιπόν ότι έκανε κάτι για τον Γλέζο η Βουλή των Ελλήνων.
Εγώ λέω ΚΡΙΜΑ!!!
Βέβαια το Ζέππο τον έπεισε, και αυτό ίσως τελικά είναι που μετράει………….
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:19 μμ
Ενη Καπαζογλου
Ο untouchable (Mανωλης Γλεζος και ο unbelievable (Γιαννης 2)
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:29 μμ
Γιάννης-2
Σχολιαστή,
Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Δεν γνώριζα ότι ο Γλέζος είχε υποστηρίξει και όλες αυτές τις ηλιθιότητες. Ακόμη πέιθει βέβαια. Ένη σε κατατάσσω στους «believers of all the untouchables».
Εδώ είναι από το λίνγκ που έδωσε ο Σχολιαστής.
==============================================
Συντάκτης: Κωνσταντίνος
Συνεργάτης
Τη νύχτα μεταξύ 30 και 31 Μαΐου 1941, «άγνωστοι» υπέστειλαν τη πολεμική σημαία του γερμανικού στρατού κατοχής από το βράχο της Ακρόπολης. Το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο, διότι την επομένη οι ίδιοι οι Γερμανοί εξέδωσαν ανακοίνωση όπου ανέφεραν το γεγονός και τις κυρώσεις για τους υπευθύνους, προέβησαν σε συλλήψεις υπαλλήλων του αρχαιολογικού χώρου και κάποιοι ανέφεραν ότι εκτέλεσαν μια ολόκληρη διμοιρία που εκείνη τη νύχτα ήταν φρουρά στην Ακρόπολη(όσο κι αν έψαξα δε βρήκα πουθενά κάτι που να επιβεβαιώνει το γεγονός).Κάποιοι «κακόπιστοι» τότε, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ισχυρίστηκαν ότι το περιστατικό συνέβη διότι κάποιος σκοπός της Ακρόπολης εκείνο το βράδυ ήταν φιλέλληνας και θαυμαστής της αρχαίας Ελλάδας και αντιναζί και ήταν Αυστριακός και τη κατέβασε γιατί του την έδωσε κλπ κλπ κλπ
Φυσικά και μόνο το γεγονός ότι κατέβηκε από «αγνώστους» η σημαία των Ναζί, είναι σπουδαίο και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αντιστασιακή πράξη που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη «Κατοχή». Όμως το θέμα είναι ότι τα άτομα τα οποία «χρεώθηκαν» την υποστολή, εάν δούμε ψύχραιμα και χωρίς εθνικιστική ή κομματική έξαρση τα γεγονότα, θα διαπιστώσουμε ότι έγιναν ήρωες κατά δήλωση τους και χωρίς καμία, μα απολύτως καμία απόδειξη. Οποιοδήποτε Αρχή (Αστυνομία, δικαστήρια κλπ) εάν σήμερα είχαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τότε (τα στοιχεία ήταν οι συνεντεύξεις του μεν Γλέζου στο Ριζοσπάστη στις 25/03/45 και του δε Σάντα στην Ελευθερία την ίδια μέρα), απ’ ευθείας θα έβγαζαν πόρισμα, ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε δηλώσεις, αντί στοιχείων.
Στο διαδίκτυο αλλά και σε άπειρα βιβλία, έχουν δημοσιευθεί διάφορες συνεντεύξεις που έδωσαν οι πρωταγωνιστές και περιγράφουν τα γεγονότα. Ας δούμε κάποια σημεία:
Στην Ακρόπολη εκείνο το βράδυ,υπήρχε ολόκληρη γερμανική διμοιρία(δηλαδή 30 άτομα). Κατά δήλωσή των «ηρώων», «έφτασαν στο χώρο στις 21:30 και μέσα στο δωμάτιο της εισόδου ήταν μαζεμένοι οι Γερμαναράδες(καλά, πως χωρέσανε μαζί με τις πόρνες όλοι;) και έπιναν κρασί και μπύρες(από τόσο μακριά πως είδαν τα ποτά δε μπορώ να καταλάβω)-γιορτάζοντας τη νίκη τους στη Κρήτη, έχοντας για συντροφιά τους κακές Ελληνίδες που πουλούσαν τον έρωτά τους κλπ».Όπως αναφέρουν πιο κάτω, το εγχείρημά τους τελείωσε κατά τις 01:30. Ακόμη πιο κάτω αναφέρουν ότι, «οι Γερμανοί είναι μεθοδικός λαός και είναι άνθρωποι της λεπτομέρειας (ενοούσαν την έρευνα για το περιστατικό και τη λήψη αποτυπωμάτων)». Καλά! Ο επικεφαλής της διμοιρίας εκείνο το βράδυ δεν ήταν μεθοδικός; Πως επέτρεψε σε 30 στρατιώτες να βρίσκονται όλοι σ’ ένα δωμάτιο μαζί με πόρνες (όλοι κολλητάρια του) και ενώ σχεδίαζε να το «γιορτάσει», δεν έλαβε τα μέτρα του; Πως είναι δυνατόν να μη φοβόταν, ότι κάποιος έλεγχος(ΕΦΟΔΟΣ-γι αυτούς που υπηρέτησαν) θα πέρναγε από το φυλάκιο, για να ελέγξει αν όλα πήγαιναν καλά(τα στρατοδικεία εκτελούσαν για το παραμικρό και Γερμανούς). Μετά, για να ήταν μαζεμένοι όλοι στις 21:30 στο «τεράστιο» δωμάτιο, η «γιορτή» πρέπει να είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Δηλαδή αυτές τις 5 έως 6 ώρες (είπαν ότι όταν έφυγαν από το δωμάτιο, ακουγόντουσαν ακόμα χάχανα) κανένας, μα κανένας (και ιδιαίτερα ο επικεφαλής), δεν ενδιαφέρθηκε για το φυλάκιο, για τη σημαία τους, για τον οπλισμό τους, για τις εφόδους, για την ασφάλειά τους;Είναι δυνατόν από τους 30 «τυπικούς και μεθοδικούς» Γερμανούς, ΕΝΑΣ να μη βρέθηκε να ενδιαφερθεί(για 3 λεπτά να κάνει μια βόλτα για να δει ότι όλα πάνε καλά)ρε αδελφέ για το καθήκον που του είχαν αναθέσει; Η πόρνη που απασχολούσε τον επικεφαλή, μήπως θα έπρεπε να γίνει «εθνική» ηρωίδα, διότι τόσες ώρες τον «κράτησε» καλά; Θα πρότεινα να φτιαχτεί ένα μνημείο δίπλα στο μνημείο για τους Σάντα-Γλέζο, όπου να είναι αφιερωμένο «προς την άγνωστη πόρνη» και να αναφέρεται ότι χωρίς την ΤΕΡΑΣΤΙΑ βοήθειά τους, η σημαία, δεν θα είχε κατέβει ποτέ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΔΥΟ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ;).
Οι «πρωταγωνιστές» αναφέρουν ότι κατά την ανάβασή τους(φυσικά όλοι οι ορειβατικοί σύλλογοι έπρεπε να τους βραβεύσουν και να τους κάνουν επίτιμα μέλη τους, διότι αναρρίχηση σε άγνωστα βράχια τη νύχτα, είναι κάτι το απίστευτο-είχε και κάτι νυχτερίδες…) και μετά κατά τη διάρκεια της «αποκαθήλωσης», κρατούσαν την ανάσα τους και ήταν σιωπηλοί για να μην ακουστούν, επειδή «βασίλευε ησυχία». Αναφέρουν ότι η σημαία ήταν 4 επί 2 μέτρα και ότι όταν την πέταξαν άκουσαν γδούπο, άρα σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, βγάζουμε συμπέρασμα ότι η σημαία δεν ήταν μεταξένια(γιατί εάν πετάξεις μεταξένια σημαία, δεν ακούγεται τίποτα), αλλά κατασκευασμένη από πανί. Λένε πιο κάτω, ότι «ψηλά κυμάτιζε η σημαία τους(των Γερμανών)». Μα μια τεράστια πάνινη σημαία 4 επί 2(είναι πολύ βαριά) για να «κυματίσει» θέλει αρκετά έως πολλά μίλια αέρα. Τελικά τι έγινε; Βασίλευε ησυχία και κράταγαν την ανάσα τους, ή φύσαγε (οπότε δεν βασίλευε ησυχία) και μπορούσαν να κάνουν λόγω του αέρα, ολόκληρο διάλογο(στις αφηγήσεις λένε, ότι μέχρι και να φύγουν επειδή δε μπορούσαν να σπάσουν τα συρματόσχοινα συζήτησαν).
Κατά την επιστροφή τους λένε ότι τους είδε ένας Έλληνας αστυνομικός που κατάλαβε ότι κάτι δε πάει καλά, αλλά δε μπήκε στο κόπο ούτε τα ονόματά τους να τους ζητήσει(είδε μόνο τη ταυτότητα του ενός που έγραφε φοιτητής). Οι δυο «ήρωες» δεν θυμούνται το όνομά του. Μα είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να σου σώζει τη ζωή κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου εγχειρήματος της ζωής σου κι εσύ να μη θυμάσαι το όνομά του. Ως δια μαγείας ο παραπάνω πέθανε στην «Κατοχή» και φυσικά δεν υπήρξε μαρτυρία του.Οι ΚΚέδες λύσσαξαν ότι οι αστυνομικοί ήταν συνεργάτες των Γερμανών, αλλά εδώ δε συμβαίνει το ίδιο.ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ.
Ο Σάντας αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ο πατέρας του, αλλά και η μάνα του Μανόλη, ήταν να κάψουν τα κομμάτια από τη σημαία που είχαν πάρει μαζί τους για να μη βρουν κανένα μπελά. Ο Γλέζος αναφέρει ότι μετά από καιρό τον συνέλαβαν οι Γερμανοί(επί λέξη): «για άλλη αντιστασιακή του υπόθεση»…(ΘΕΕ ΜΟΥ, ΤΙ ΗΡΩΑΣ) και τότε οι δικοί του έκαψαν το κομμάτι. Τελικά πότε τα έκαψαν, ας αποφασίσουν επιτέλους. Ακόμα αναφέρουν ότι έδωσαν κομμάτια σε 3 άτομα ακόμα και το περιστατικό το ήξεραν περίπου 25 άτομα. Από τα 3 αυτά άτομα, τα 2 πέθαναν κατά τη διάρκεια της «Κατοχής», ενώ ο τρίτος, ουδέποτε επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. Πως είναι δυνατόν 25 άτομα να ξέρουν τους δράστες και στη χώρα των ρουφιάνων και των παλιανθρώπων (με τρομερά υλικά ανταλλάγματα από τους Γερμανούς), να μην τους «κάρφωσε» κανείς. Μάλλον πέσαμε στις εξαιρέσεις.
Ο Γλέζος σε μια συνέντευξή του, ανέφερε ότι πήγε στο σημείο όπου πετάξανε τη σημαία για να τη βρει το 1944 μετά την απελευθέρωση κι ότι είχε καταρρεύσει η οροφή του σπηλαίου(τι λες ρε παιδί μου! τέτοια ατυχία) και δε μπόρεσε να ψάξει αλλά λέει ότι μέχρι και σήμερα(η συνέντευξη είναι του 1979) πρέπει στα ερείπια να υπάρχει λιωμένη… Καλά ρε! Τόσα χρόνια σε αμφισβητούσανε και ολόκληρο κόμμα από το 1974 δε σου έδωσε 100, 200, 1000 εθελοντές ματσουλαραίους να σκάψουν και λεφτά για να πας να τη βρεις και να βουλώσεις τα στόματα; Το 1944 με τα χέρια θα έσκαβες για να τη βρεις. Από το 1945 έως σήμερα γιατί δεν έκανες ούτε μια προσπάθεια να τη βρεις;
Στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 25/03/45 μάθαμε ότι την ΕΠΙΚΗ ενέργεια την έκαναν οι παραπάνω ήρωες. Σε ποιο φύλλο οποιασδήποτε εφημερίδας ή ανακοίνωσης ή οτιδήποτε άλλο, αναφέρθηκε ότι έγινε η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων(που πήρανε οι Γερμανοί από τον ιστό) των ηρώων και πράγματι αυτά ήταν τα παλικάρια; Αν βρείτε κάτι σχετικό εγώ θα αλλάξω χώρα… ΠΟΥΘΕΝΑ. Άρα μας δουλεύουν και κάποιο κόμμα καπηλεύτηκε το περιστατικό. Σήμερα αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι τα αποτυπώματα χάθηκαν λόγω της τεταμένης καταστάσεως κλπ… Άσε μας ρε!!!
Από το Μάιο του 41 έως τον Οκτώβριο του 44, το καταλαβαίνω, δε γινόταν να βγουν στη φόρα τα ονόματα των δραστών από το κόμμα τους. Από τον Οκτώβριο έως τα Δεκεμβριανά, τότε που το ΚΚΕ ήταν παντοδύναμο, τότε που ήθελε να επικρατήσει και διαφημιζόταν ως το κόμμα της αντίστασης κι ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έδιωξε τους Γερμανούς από τη χώρα(ειδικά απ’ τη Κρήτη), γιατί τότε δεν ανακοίνωνε τα ονόματα των «ηρώων» παίρνοντας κι άλλους πολλούς μαζί τους και κάνοντας τρομερή διαφήμιση στον «αγώνα» του;
Χωρίς αποτυπώματα με μόνη απόδειξη ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας(εντάξει κι άλλες βγήκαν μετά), το Νεοελληνικό κράτος κατ’ αρχάς απρόθυμα, αλλά αργότερα με πολλή θέρμη, «κατασκεύασε» άλλους δυο υπερήρωες (χωρίς να αντιδράσει το αμέσως μετά τη Βάρκιζα κράτος- ίσως για να καταλαγιάσει τα πάθη δείχνοντας στο κόσμο ότι υπήρχαν και καλοί κουκουέδες).Το ΚΚΕ είδε ότι κανείς δεν είχε χρεωθεί αυτήν την ενέργεια και για να δείξει στο κόσμο(που είχε εξαγριωθεί από τις βαρβαρότητες που διέπραξε στα Δεκεμβριανά) ότι τα στελέχη του ήταν οι πατριώτες, ανακοίνωσε δειλά- δειλά τα ονόματα πεντέμισι μήνες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.Κανείς δεν αντέδρασε, άρα κατωχυρώθηκε στο ΚΚΕ.
Και κάτι τελευταίο…Γιατί άραγε οι Γλέζος και Σάντας για πάρα πολλά χρόνια δεν μιλιόντουσαν και δεν ήθελαν να ακούσουν ο ένας το όνομα του άλλου; Δεν ξέρω. Ας μας πούνε οι ίδιοι.
Η ουσία είναι ότι οι συγκεκριμένοι περιδιαβαίνουν τα σχολεία, αλλά και είναι καλεσμένοι σε κάθε λογής εκδηλώσεις, αφηγούμενοι τα κατορθώματά τους στα παιδάκια και παντού τους ονομάζουν εκτός από ήρωες, επίτιμους, διδάκτορες, προέδρους κλπ εξυπηρετώντας πρώτα τον εαυτό τους αλλά και μετά το κράτος, που θέλει οπωσδήποτε ήρωες για την εξυπηρέτηση των εθνικιστικών του αναγκών. Πάντως το σίγουρο είναι ότι άλλη μια σκοτεινή υπόθεση μετατράπηκε σε ΕΠΟΣ, κάτι το οποίο συνηθίζει να κάνει το νεοελληνικό κράτος για πολλά γεγονότα και για τα οποία θα αναφερθώ σε προσεχή μου άρθρα.
Εάν κάποιος έχει αποδείξεις (κι όχι αφηγήσεις) ότι οι κκ Σάντας και Γλέζος κατέβασαν τη σημαία των ΝΑΖΙ από την Ακρόπολη και με αυτές, σε μια οποιαδήποτε Αρχή, σήμερα θα αποδεικνυόταν ως αληθινό το περιστατικό, παρακαλώ πολύ να μου τις αναφέρει, ώστε ΕΓΩ, ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΜΟΥ. ΒΡΕ ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΤΕ…ΓΕΛΟΙΟΙ..Ε, ΓΕΛΟΙΟΙ!!!
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:34 μμ
Πάνος
«κατέβηκε» = μεταφέρθηκε από το χώρο της Ακρόπολης κάτω, στην Αθήνα.
Γιάννη,
το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο, με βάση τη Γερμανική ανακοίνωση.
Εκείνο που λέω εγώ είναι: εντάξει, δεν ήταν ο Γλέζος και ο Σάντας. ΠΟΙΟΣ/ ΠΟΙΟΙ ήταν;
Μετά το 1945, όταν οι Γερμανοί είχαν χάσει, ΟΛΟΙ ήθελαν να δείξουν αντιαστασιακή δράση (πολλές φορές ανύπαρκτη).
Πως εξηγείται λοιπόν το γεγονός ότι κανένας δεν διέψευσε τους Γλέζο – Σάντα;
Η μοναδική (αλλά εξαιρετικά τραβηγμένη από τα μαλλιά) πιθανότητα είναι να ήταν κάποιοι άλλοι οι ήρωες, να είχαν πεθάνει το ’45 και οι Γλέζος – Σάντας να το ήξεραν αυτό και να οικειοποιήθηκαν την ενέργεια.
Εξήντα τόσα χρόνια μετά, η αμφισβήτηση δεν αρκεί: πρέπει να παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία.
Και, για να πω τη δική μου γνώμη, λίγη (μάλλον: καμμία) σημασία δεν έχει αν οι δυο νέοι Έλληνες που κατέβασαν τη σημαία λεγόντουσαν Γλέζος και Σάντας ή Κολοκυθόπουλος και Τρεχαγυρευόπουλος.
Εκτός αν βγάλουμε μια νέα θεωρία, ότι οι Γερμανοί το έκαναν μόνοι τους.
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:38 μμ
Μαρία
Γιάννη-2, τα θερμά μου συγχαρητήρια. Φωτίζεις μια άγνωστη πτυχή της εθνικής μας ιστορίας κομίζοντας πολύτιμο ακέκδοτο αρχειακό υλικό. Αν επιδείξεις τον ίδιο ιστοριοδιφικό ζήλο και για την έρευνα και συγγραφή του εμφυλίου στον ηρωικό Μωριά, προβλέπω λαμπρά αποτελέσματα.
Είναι καιρός να λάμψει όλη η αλήθεια!
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:39 μμ
Γιάννης-2
Συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις, Πάνο.
Οι Γερμανοί δεν μιλούσαν ποτέ για σημαία που κατέβηκε από τον ιστό της. Μιλούσαν γιά σημαία που εκλάπει. Παρακαλώ!
Διάβασες τι ηλιθιότητες υποστήριζαν;
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:07 μμ
Ενη Καπαζογλου
Μαρια
Γιατι να μην ασχοληθει «ιστοριοδιφικως» και με τον Τρωικο πολεμο.Ηταν η δεν ηταν η ωραια Ελενη η αφορμη?
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:17 μμ
Πάνος
Γιάννη,
φυσικά οι Γερμανοί θα έλεγαν ότι «εκλάπη». Αλλιώς θα έπρεπε να εκτελέσουν όλους τους δικούς τους, που ήταν πάνω στο βράχο.
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:41 μμ
Γιάννης-2
Πάνο,
παραδίδομαι!!
Αφού πιστεύεις ότι ο Γερμανικός στρατός άφηνε τη σημαία του τη νύχτα στον ιστό της……………..
Δεν έχω τι άλλο να προσθέσω.
ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΤΕ ΤΟΝ, επειδή κάποτε ήταν κομμουνιστής, αν ήταν. Σας τον Χαρίζω!!
Εγώ πάντως δεν λειτουργώ έτσι……Ούτε θα ψάξω γιά την ωραία Ελένη που λέει η Ένη. Μαρία, ευχαριστώ.
26 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:53 μμ
Πάνος
Γιάννη,
όταν διάβασα (σε βιβλίο του Μαζάουερ) ότι στα 1944 ο Γερμανικός στρατός κατοχής επεδίδετο μετά μανίας στο λαθρεμπόριο των …στρατιωτικών του ειδών, έπεσα από τα σύννεφα!
Ναι, είναι δύσκολο να σκεφτούμε ΤΩΡΑ ότι οι Γερμανοί θα άφηναν τη σημαία στον ιστό. Αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε και αδιανόητο!
Δεν απάντησες, όμως, στη δική μου ερώτηση: αν όχι οι Γλέζος- Σάντας, τότε ποιός;
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:10 πμ
nikiplos
Γιάννης-2, επειδή ήμουν αξιωματικός στο στρατό στη θητεία μου, από τα λίγα που ανακαλώ είναι ότι η σημαία δεν υποστέλλεται τη νύχτα όταν υπάρχει στρατός κατοχής ή σε επιλλεγμένα σημεία. Διότι ακριβώς συμβολίζει την κατάκτηση και την κατοχή του μέρους. Συνήθως η τελετή γίνεται σε ηρώα για να γίνουν και τα παρουσιάστε… βέβαια δεν επιμένω γιατί πάνε και αρκετές δεκαετίες από τότε. Το βέβαιο είναι πως αν η σημαία χάθηκε για οποιονδήποτε λόγο εκείνη την εποχή από τους Ναζί θα εκτελέστηκαν προληπτικά κάποιοι. Ίσως να το απέκρυψαν γιατί όπως και να το κάνουμε η σημαία αποτελεί σύμβολο πολύ δυνατό για τους στρατιωτικούς, εξού και το ελληνικό ιππικό που έχασε τη σημαια σε μάχη το 22 και έκτοτε φοράει μαύρα. Η απώλεια σημαίας δλδ δεν είναι ένα ζήτημα που περνάει σε απλή υπηρεσιακή αναφορά, ούτε και θέλει ο ενδιαφερόμενος να μαθευτεί…
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε μια υποστολή σημαίας η σημαία χάθηκε εξαιτίας της σπουδής του μονίμου να την κοπανήσει για ΠΣΚ και είχε πάρει μαζί του και τη σημαία. Εγώ ήταν λίγο πριν απολυθώ. Δανείστηκα μια σημαία από γειτονικό στρατόπεδο και την υψώσαμε μετά τιμών… Ως γνωστόν (συμφωνώ με τα ρουφιανικά που είπες) μαθεύτηκε την υστεραία. Το θέμα ανέλαβε η ασφάλεια… Επειδή είχα υψώσει σημαία τη σκαπούλαρα… Να μη μακρηγορώ με ανόητες ιστορίες από το στρατό, η εδε και το στρατοδικείο κράτησε χρόνια (που φυσικά είχα απολυθεί). Και εν καιρώ ειρήνης και στον ελληνικό στρατό που είναι σκέτο καφενείο και για κλαυσίγελω…
Οι Γλέζος-Σιάντος ήταν αμούστακα παιδιά (για αυτό και ζουν ακόμη). Δεν είχαν υπηρετήσει να γνωρίζουν (στην Ελλάδα τότε που δεν είχε καμιά πληροφόρηση) τη σημασία της σημαίας για το στράτευμα. Ενδεχομένως να εκμεταλλεύτηκαν κάποια χαλάρωση και γιορτή, τρελλά παιδιά ήταν και να κατάφεραν να την κλέψουν… Το πιό πιθανό, είναι το δύσκολο έργο να το εκτέλεσε ο Σιάντας που ήταν και κούτσαβος της εποχής. Μετά φυσικά που όπου έδειξαν τα πανιά τους ενημέρωσαν ότι θα γδαρθούν ζωντανοί κι αυτοί και μέχρι και τα 20 ξαδέρφια τους, οπότε λογικό κατέστρεψαν κάθε ίχνος και τήρησαν σιγή ιχθύος για να τη σκαπουλάρουν. Η μη αμφισβήτηση από πολλούς την εποχή εκείνη θα πει πως μάλλον υπήρξαν μάρτυρες αυτόπτες (που δεν είδαν τη σημαία το επόμενο πρωΐ, ή που βρέθηκαν κοντά στις εκτελέσεις των Γερμανών «υπαιτίων»). Τελικά όμως δεν ήταν και ενέργεια για να κοκορευτείς για τους λόγους που είπες. Έτσι μόλις έφυγαν τα δύσκολα το ομολόγησαν, αλλά ενδεχομένως τα πειστήρια να τα είχαν καταστρέψει πραγματικά…
Δεν ήταν δα και τίποτε σπουδαίο, παρά μια τολμηρή θεαματική ενέργεια, από δύο τρελλούς νέους τότε… θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν κερδίσει και στα χαρτιά τη σημαία από μεθυσμένο (μαστουρωμένο) παιδόπουλο Γερμανό φαντάρο. Η παρουσία τους στην Ακρόπολη μπορεί και να μην έγινε μυστικά. Μπορεί ένεκα Σιάντα να προμήθευαν με μαύρο τα Γερμανόπουλα φαντάρια και να έπαιζαν περίεργες δοσοληψίες. Το βέβαιο είναι ότι η ιδέα μάλλον ήρθε στον Γλέζο που ήταν και ο πολιτικοποιημένος της παρέας…
Κοντολογίς, η ιστορία αυτή είναι πιστευτή… Η άλλη με τον Κουκίδη (να σε διορθώσω) είναι απίστευτη, γιατί προϋποθέτει από ένα νέο παιδί, απολίτικο να προβεί σε μια μέγιστη πράξη σεβασμού στο σύμβολο… το πολύ να το έκανε ο Παλαμάς, ή και ο Κάλβος… Όμως ποτέ έλληνας δεν θα πήδαγε στο κενό για τη σημαία με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει… Η σημαία δεν έχει πολλά στον νεοέλληνα, παρά μόνο μέχρι το …21.
Δεν γνωρίζω βέβαια λεπτομέρειες και το τί ίσχυε τότε… ούτε και λέω ότι η ορθή κριτική σου πρέπει να καεί στο πυρ το εξώτερο… Άλλωστε ως εθνικό ψεύδος μάλλον θα είναι το χειρότερο.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:13 πμ
nikiplos
Συγνώμη για το διπλό ποστ, να διορθώσω…
Σαν εθνικό ψεύδος μάλλον δεν είναι και το χειρότερο…
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:30 πμ
Μαρία
Ιδού νέον πεδίον δόξης λαμπρόν. Ποία η προέλευσις του μαύρου; Ήταν απ’ το Τούνεζι ή απ’ τα Ζωνιανά;
Ποίον το μήκος της τζιβάνας; Μήπως υπήρχε και ναργιλές αφράτος; Το χαρτοπαίγνιον πάλι; Μπαρμπούτι ή η ευγενής πόκα; Κοντολογής λειτούργησε ή όχι τεκές επι του Ιερού Βράχου;
Α ρε θείε, πού είσαι γ… την ψυχή μου!
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:35 πμ
Γιάννης-2
Nikiplos,
Οι Γερμανοί δεν άφηναν τις σημαίες τους στους ιστούς. Αυτό είναι βέβαιο!
όσο γιά τον Κουκίδη, βλέπεις όμως πόσο εύκολα τίμησαν κάποιοι τον ανύπαρκτο «ήρωα» τσολιά μας.
Πάνο, η απάντηση είναι κανένας.
Η σημαία «χάθηκε» ή «καταστράφηκε» από κάποιο ατύχημα εκείνο το βράδυ και ο υπαίτιος στρατιώτης φυσικά δεν θα το έλεγε το πρωϊ στον φρούραρχο. Ο Nikiplos λέει μιά περίπτωση που κάτι τέτοιο συνέβει.
Εξ άλλου εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο Γλέζος και ο Σάντας δεν πήραν κάπου μιά Γερμανική σημαία, γιά να χρειαστεί να ψάξω γιά κάποιον άλλον (αυτό βέβαια, πριν να δω στο άλλο ποστ όλες αυτές τις απίστευτες λεπτομέρειες που έχουν κατά καιρούς πει, που πραγματικά -γιά μένα δείχνουν ότι λένε ψέμματα- κάνουν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έπιασαν ποτέ σημαία στα χέρια τους). Αν όμως, έγινε κάτι τέτοιο, δεν βλέπω ΠΟΥ Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ;
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:02 πμ
Ενη Καπαζογλου
Το σοβαροτερο ολων σ αυτη τη συζητηση ειναι ο προβληματισμος της Μαριας. Εδω πραγματι ανακυπτει μεγιστη αναγκη εξετασης του θεματος σε επιπεδο κορυφης (πως λεμε Συνοδος κορυφης της ΕΕ) του ΙΘΙ.
Ειναι θεμα πλεον Προεδρου και Δ.Σ
Παπουλη που εισαι παιδι μου. Ελεος. Αν μαθαινονται αυτα και κει ψηλα στα ουρανια καταλαβαινεις τι ………… θα «κατεβαζουν».
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:01 πμ
Γιάννης-2
Ενη
Αν έχετε κάτι να πείτε, μπορείτε. Το να αποφεύγετε διά του στρίνειν δεν σας ταιριάζει.
Δικαίωμά σας να ηρωποιείτε τον κάθε «αριστερό. Από κει και πέρα όμως επιτρέψετε και σε κάποιον άλλο να έχει τις σοβαρές επιφυλάξεις του.
Το θέμα δεν νομίζω ότι είναι τόσο τρίβιαλ που θέλετε να το παρουσιάσετε, με το περί ωραίας Ελένης κ.λ.π.
Αυτά.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:50 πμ
σχολιαστης
και λίγο ΚΚΕ
…αλλά και να τους προφυλάξει από τις προβοκάτσιες που είχε στήσει ο αντίπαλος. Και γι’ αυτό μας βρίζουν, με πρωταγωνιστή και τον Γλέζο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι φυλάμε τα τομάρια μας.
Πρέπει να του πούμε ότι κατέβασε τη χιτλερική σημαία μαζί με τον Σάντα από την Ακρόπολη και μπράβο του. Από τότε όμως, πολλές φορές προσπάθησε να κατεβάσει την κόκκινη σημαία, του λέμε λοιπόν, δε θα τα καταφέρεις. Σε αυτές τις σημαίες είναι γραμμένα τα αιτήματα του σήμερα και τα πιο τολμηρά οράματα του αύριο και γι’ αυτό θα νικήσουν….
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/2/2009&id=10668&pageNo=15&direction=-1
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:54 πμ
σχολιαστης
Επειδή έδωσα το link στο οποίο αναφέρθηκε ο Γιάννης-2, να ξεκαθαρίσω ότι δεν παίρνω θέση γιατί δεν έχω τα στοιχεία. Ελπίζω να την κατέβασαν. 😉
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:06 πμ
Ενη Καπαζογλου
@Γιαννης 2
Αν προσεξες εγω προσυπεγραψα τον προβληματισμο της Μαριας. Ασε λοιπον την ωραια Ελενη και τον Τρωικο πολεμο κι ας μιλησουμε για πιο προσφατα γεγονοτα π.χ. τη γερμανικη σημαια στην Ακροπολη.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:11 πμ
Πάνος
Κοίτα να δεις, που μας πήγε ο Τσάβες… 😉
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:18 πμ
σχολιαστης
Aξίζει πάντως να γράψει ο Γιάννης-2 ένα ποστ στο οποίο να εκθέτει αναλυτικά τα στοιχεία και των δυο …πλευρών!!!
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:40 πμ
Ενη Καπαζογλου
Και εν παση περιπτωσει το βρισκω μη αρμοζον εστω και ως χιουμορ να αντιμετωπιζουμε το θεμα αυτο. Στην Ελλαδα ισχυει αυτο που εγραψε ο zeppos για την ελληνικη βουλη.
Οι δε «ενδοαριστερες» διενεξεις (βλ. λινκς σχολιαστη) δεν μας αφορουν εμας τους υπολοιπους.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:43 πμ
Πάνος
Ένη,
εδώ θα τα χαλάσουμε: δεν υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχει, θέμα ταμπού!
Καλημέρα!
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:56 πμ
nikiplos
Μαρία δεν ξέρω για τον …Θείο, όμως γνωρίζω ιστορίες με πολλούς έλληνες που νταραβερίζονταν εκείνη την εποχή με τε Γερμανικά στρατόπεδα, τις Γερμανικές φρουρές κλπ. Προμήθευαν τους αξιωματικούς και φαντάρους με ποτά, γυναίκες και μαύρο… Αν και ποτέ τους δεν κατέδωσαν κανέναν, τους κατήγγηλαν ύστερα κάποιους ότι ήταν δήθεν και … συνεργάτες… Άλλοι πάλι έγιναν Αντάρτες! Δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου αυτά. 4 χρόνια έμειναν στην Ελλάδα οι Γερμανοί. Η ζωή δεν σταμάτησε, ούτε όλος ο κόσμος βγήκε στην Αντίσταση…
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:44 μμ
zeppos
@nik: «ούτε όλος ο κόσμος βγήκε στην Αντίσταση»..
Άλλο αυτό που είναι σωστό και άλλο να προσπαθούνε να ξαναγράψουν την ιστορία σύμφωνα με τα δικά τους πιστεύω…
Η προσπάθεια είναι εργώδης! Οι γόνοι των μαυροκουκουλοφόρων δοσίλογων, των γερμανοτσολιάδων, των μαυραγοριτών, και σια, φέρουν βαρέως το παρελθόν..
Θα τους έλεγα οτι αδίκως σκάνε..
Το γονίδιο του προδότη δεν είναι σίγουρο οτι μεταβιβάζεται στους απογόνους..
Η όχι;
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:56 μμ
Πάνος
ζέπο,
δυστυχώς δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις τι σημαίνουν οι λέξεις που χρησιμοποιείς και πόσο τραμπούκικες ακούγονται, σε όσους η φανατίλα δεν έχει κάνει πλήρη κατάληψη στον εγκέφαλό τους. Λυπάμαι.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:24 μμ
zeppos
Αντίθετα θ’άλεγα, πειράζουν τ’αυτιά ΜΟΝΟ των φανατικών και μάλιστα όσων εξ΄αυτών αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στα γραφόμενά μου…
Όσοι δέχονται τα ιστορικά γεγονότα σαν ιστορία ΚΑΙ ΜΟΝΟ σαν τέτοια, δεν τα θεωρούν μείζονος σημασίας ούτε τραμπουκισμούς…
Η στάση της κοινωνίας απέναντί τους ποια έπρεπε να είναι δηλαδή;
Να δέχεται αδιαμαρτύρητα την επίμονη διαστρέβλωση της αλήθειας;
Άλλωστε για ποιό λόγο γίνεται αυτό;
Γιατί επιχειρείται αυτή η βάναυση «αποδόμηση» ηρωϊκών πράξεων;
Για χάρη της αλήθειας; Και με «στοιχεία»;
Ποιόν «πειράζει» αν η Βουλή των Ελλήνων έχει αποφασίσει να τιμά τους ήρωες;
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:44 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο οχι μονο ταμπου δεν πρεπει να υπαρχουν αλλα και δογματα. Συμφωνουμε. Ομως ολη αυτη η «αμφισβητηση» βρε αδερφε απο που προεκυψε, μηπως απο καμια σοβαρη ιστορικη ερευνα, με επισημα στοιχεια που δημιουργει πεδιο αναζητησης της αληθειας? Με τοποθετησεις επωνυμων ιστορικων με επιστημονικη επαρκεια? Εσυ το νομιζεις αυτο απο τα παραπανω σχολια?
Στο σχολιο αου 27/2 10.11 «κοιτα να δεις που μας πηγε ο Τσαβες».
Που να δεις κατι αλλοι μικροι Τσαβες «ξεφυτρωνουν» εκει στον Νοτο, οπως διαβαζω, σε κατι λιλλιπουτεια νησια οπως η Γουαδελουπη , υπερποντιο διαμερισμα της Γαλλιας , που κι εκει αμφισβητουνται οι «μητροπολιτικες δυναμεις, δλδ. η Γαλλια και ξεσηκωνονται οι «αποκληροι»!!!
Που εισαι Σουι μου να κουβεντιασουμε λιγακι μιας και «συμπαθιομαστε».
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:01 μμ
Πάνος
Ένη,
λατρεύω την αμφισβήτηση!
Αφήνει το χρυσάφι περισσότερο λαμπερό – και σαρώνει τους επινοημένους μύθους!
Κάποτε όλοι οι Έλληνες πίστευαν ότι υπήρξε «κρυφό σχολειό». Ότι στις 25 Μαρτίου ο ΠΠ Γερμανός ύψωσε το Λάβαρο, στην Αγία Λαύρα. Ακόμα πιστεύουν (οι περισσότεροι) ότι είναι απόγονοι του …Περικλή!
Λοιπόν, όχι μόνο δεν πρέπει να μας ενοχλεί η αμφισβήτηση για τα γεγονότα της δεκαετίας του ’40, αλλά πρέπει να την ενθαρρύνουμε κιόλας! Γιατί μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε (κατά το δυνατόν) την αλήθεια τους.
Όποιος καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε αμφισβήτηση των «ατράνταχτων» μύθων, προσκολημμένος σε αυτά που «έμαθε» από τις κομματικές εκδόσεις της Ιστορίας (δεξιές και αριστερές) μπορεί να διαμαρτύρεται όσο θέλει: δεν έχει καμιά σημασία!
Το ξανακοίταγμα της πρόσφατης Ιστορίας είναι γεγονός. Ό,τι αντέξει, θα μείνει. Ό,τι δεν αντέξει, θα πάει να βρει το κρυφό σχολειό!
Αυτά, ως γενική τοποθέτηση. Για την υπόθεση της σημαίας, ειδικά, δεν με έπεισαν αυτά που διάβασα και που αμφισβητούν ότι την κατέβασαν οι Γλέζος – Σάντας. Αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να «καταγγείλω» ή να υποτιμήσω όσους τα υποστηρίζουν.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:47 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Εφ οσον «δεν σε επεισαν» οπως λες, το «εκκρεμες» ηδη εχει γειρει. Οσοι ομως θελουν να ξανακοιταξουν την ιστορια, ουδεις ψογος, και να δημοσιοποιησουν τα συμπεραματα τους πρεπει να το κανουν επωνυμως και με καποια συναφεια με το αντικειμενο δλδ. της ιστορικης ερευνας, αν επιθυμουν να πεισουν τη κοινη γνωμη.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 4:07 μμ
Μαρία
Πάνο, μην ξεχνάς και τις κομματικές επανεκδόσεις, αναθεωρημένες και εμπλουτισμένες.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 4:30 μμ
σχολιαστης
Εξεπλάγην δυσάρεστα με τον αφοριστικό και ακραίο λόγο ενός από τα τελευταία σχόλια.
«Αμφισβητείτε και μένα που σας ιστορώ».
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 4:43 μμ
Μαρία
«Αντισταθείτε σε μένα ακόμα που σας ιστορώ» έγραψε ο μακαρίτης σχολιαστή.
Εγώ πάντως δεν σας ιστορώ.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:32 μμ
Γιάννης-2
Αυτό στον Ζέππο:
“…Αρχίσανε οι εκτελέσεις.
Πενήντα-πενήντα, εκατό-εκατό.
Δεν σκοτώθηκε με ντουφέκι κανένας!
Όλοι με μαχαίρια, με τσεκούρια, και με κλαδεφτήρια!
……»
Ίσως του θυμίσει κάτι γιά τους ήρωές του.
Δεν γνωρίζω τίποτε γι αυτόν. Μόνον ότι είναι ένας υβριστής σε ένα πολύ σοβαρό μπλόγκ.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:41 μμ
Μαρία
Αμάν! Τι διαβάζω; Κι ο Γλέζος έσφαζε με κονσερβοκούτια!
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:49 μμ
Γιάννης-2
Μαρία,
Ο Γλέζος μόνο κανένα ….κλεμμένο κοτόπουλο θα μπορούσε να καταχεριάσει.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:54 μμ
Πάνος
Μαρία και Γιάννη,
τι σας έπιασε αποκριάτικα; Take it easy, πληζ!
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:59 μμ
Γιάννης-2
Συγγνώμη Πάνο,
αλλά με έπιασε το Αρκαδο-Μεσηνιακό μου όταν είδα τις ύβρεις -σε όποιον και να απευθύνονταν- του κυρίου αυτού. Αντί να το κλείνει γιά τέτοια θέματα…….
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:33 μμ
nikiplos
Γιάννη-2
Αφηγείσαι την Ιστορία, κάπως μονοσήμαντα… και σίγουρα εστιάζεις σε σημεία που σου έκαναν εντύπωση, τα οποία μεγενθύνεις.
Θα κατανοείς φαντάζομαι ότι το κείμενο στα εισαγωγικά, αν μη τι άλλο είναι αναληθές… όχι ότι δεν έγιναν εκτελέσεις ενδεχομένως
με μαχαίρι, αλλά τα υπόλοιπα όργανα είναι αλήστου ηλιθιότητας εκτός αν μιλούμε για λυντσάρισμα, που είναι άλλη ιστορία…
Μην ξεχνάς ότι η παράταξη που γράφει αυτά υπήρξε νικήτρια, και είχε όλην την άνεση να κατασκευάσει ιστορικά ψευδογεγονότα
με επίφαση σε βιαιότητες που αποδείχτηκαν εκ των υστέρων ότι μάλλον ήταν αθλιότητες.
Ο Γλέζος είναι ήρωας μαζί με άλλους πολλούς γιατί ως μέλος της Εθνικής αντίστασης και της επόν, έπαιξε το τομάρι του και αντιστάθηκε
τη στιγμή που πλήθος άλλοι κοίταξαν την όποια δουλειά τους. Τώρα τα ίδια τα γεγονότα θέλουν την επιδαψίλευσή τους αλλά όπως και να
το κάνουμε η αντίσταση είναι αντίσταση και έγινε ενάντια στον κατακτητή, είτε αρέσει σε πολλούς είτε όχι. Κατόπιν πλήρωσε για αυτό το αντίστοιχο
τίμημα ενός προδομένου αγώνα. Σε μια εποχή που η πατριδοκαπηλία και ο εθνικισμός έφερναν κέρδος, αυτός στάθηκε ομολογητής των ιδεών του,
σε αντίθεση με άλλους που εξαφανίστηκαν για πολλούς λόγους. Αν και άριστος μαθητής και φοιτητής, έμεινε στον …άσο ένεκα ενός αλήστου αγριότητας
ρεβανσισμού που επέδειξε ως επινίκειο του εμφυλίου η δεξιά παράταξη, συμαχώντας με δοσίλογους, μαυραγορίτες και κοινούς ποινικούς που απέκτησαν και
αξιώματα. Αρκεί να πωλούσες, εθνικισμό (του κώλου φυσικά) πατριδοκαπηλία και (το αναγκαίο) υποταγή στον Βασιλέα και τους λοιπούς αυλοκόλακες…
Προς έκπληξή τα πλούτη κάποιων εκτοξεύτηκαν εκείνη την περίοδο, καθώς ήταν της παρατάξεως και για ένα απλό
εργολαβικό έργο το 58 έπαιρνες 1000 φορές τον προϋπολογισμό και χωρίς να πληρώσεις ούτε φράγκο φόρο! Χώρια ότι τα υλικά τα έβρισκες τσάμπα,
από φορτηγά, κλπ αρκεί να είχες μαλάκες που είχαν ανάγκη να δουλέψουν. Σημειωτέον εκείνη την εποχή το ρόλο των σημερινών αλβανών τον ανέλαβαν
οι χαρακτηρισμένοι ως αναρχοκομμουνιστές κλπ. Τουτέστιν το σχέδιο μάρσαλ σε συνδυασμό τον γνωστό ραγιαδισμό και την παραδοπιστία του νεοΕλληνα
έβαλε τις καλύτερες βάσεις για να γίνουν όσα έγιναν (παρθενώνες κλπ).
Μια δύσκολη περίοδος. Το κόμμα περιχαρακώθηκε στην Αθήνα που τα πράγματα ήταν καλύτερα ένεκα αστυφιλίας ενώ, στην επαρχία
τα πράγματα ήταν άθλια… Οι χαμένοι δεν είχαν στον ήλιο μοίρα… Δεν έμειναν πιστοί από ιδεολογία και πίστη στον αγώνα όπως πολλοί διακυρήσσουν
σήμερα εκ του ασφαλούς, αλλά κυρίως γιατί ήταν σταμπαρισμένοι…
Η οικογένειά μου είναι της νικητήριας παρατάξεως από τον πατέρα μου, και της χαμένης απο τη μητέρα μου. Έχω ακούσει ιστορίες για τα ίδια γεγονότα και από τις δύο μεριές…
Έτσι κι αλλιώς είναι δύο οπτικές γωνίες ενίοτε μπολιασμένες με τα προσωπικά πάθη των πρωταγωνιστών. ΄Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι πολλοί έκαναν
τους ήρωες από τα μετόπισθεν ένθεν και ένθεν… Εδώ την υστεραία της μάχης ο Κολοκοτρώνης έλεγε ότι όταν φεύγουν οι Τούρκοι, του περισσεύουν οι ήρωες…
όπως και φυσικά πολλοί έκαναν εγκλήματα και από τις δύο πλευρές… Άλλωστε ο αγώνας δεν ήταν ξεκάθαρος… ούτε οι σκοποί του κι ας ήταν μέσα στις ίδιες ιδεολογίες.
Οι κατασκευασμένες ιστορίες είναι άγαρμπες και μπάζουν από παντού… Κυρίως η μάσα είναι η αιτία της έλλειψης σχολαστικότητας. Τα δάνεια που έτρεξαν
εκείνη την εποχή έκαναν κάποιους τσοπαναραίους πάμπλουτους, τη στιγμή που στη γειτονική Ιταλία ανοικοδομούταν η χώρα…
Μακριά συζήτηση που εδώ στην καλύβα έχω δεί την καλύτερη προσέγγιση από ποτέ…
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:44 μμ
zeppos
Είδατε τι κάνει ο Τσάβες;
Απελευθερώνει πάθη κρυμμένα επιμελώς .. τουλάχιστον στα σοβαρά μπλοκ..
Γιατί αλλού τα έχουν αφήσει ξεσάλωτα οι Ταϋγέτηδες..
Οποιαδήποτε αναφορά σε δοσιλόγους και σια είναι ύβρις;
Προτείνω να αφήσουμε τα κονσερβοκούτια!
Αρκετούς λαιμούς έκοψαν.. εκατέρωθεν.. και οι «φίλοι» μου δεν ήσαν όλοι άγιοι βεβαίως-βεβαίως..
Αλλά να.. πως φαίνεται ολοκάθαρα ποιές είναι οι αιτίες της προσπάθειας σπίλωσης. Και οχι βέβαια η «αμφισβήτηση» που λατρεύεις Πάνο..και η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.. μη χέσω!
Να τα λέμε με τ’όνομά τους..
Όβερ!
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:45 μμ
Γιάννης-2
Nikiplos,
προφανώς δεν σου άρεσε η μαρτυρία του γέροντα από τα Τσουκαλέϊκα, επειδή πρόσθεσε και άλλα όργανα εκτός από τα μαχαίρια.
Δες λοιπόν τι γράφει ένας «συναγωνιστής» που προσθέτει και «κόσες» (εμείς τις λέγαμε «τραχά», αν κάνω καλά το συνδιασμό μεταξύ των δύο):
“…(Στο Μελιγαλά) καλά ταμπουρωμένοι ταγματασφαλίτες με τα υπολλείματα των Γερμανών, αντιστάθηκαν δύο περίπου μέρες στις επιθέσεις του ΕΛΑΣ, μα τελικά παραδόθησαν μπροστά στην υλική και ηθική υπεροχή των Συνταγμάτων 9ου και του 12ου και μέρους του 11ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Όσοι από τους ταγματασφαλίτες και τους Γερμανούς εξοντώθηκαν πήγαν καλιά τους, κι όσοι επέζησαν αιχμαλωτίσθηκαν απ’τους αντάρτες […] Ένας λόχος του ΕΛΑΣ οδηγούσε, κατά το διεθνές στρατιωτικό δίκαιο, τους αιχμαλώτους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες προς το Σατρατόπεδο αιχμαλώτων […] Επέπεσαν εκδικητικά ενάντια στους αιχμαλώτους με τα τσεκούρια, τα κλαδευτήρια και τις κόσες και έγινε το ανεπανόρθωτο κακό. Στο τέλος της αυθόρμητης αυτής σφαγής, μάζεψαν τους σκοτωμένους και τους έρριξαν στη ξεροπηγάδα που βρίσκονταν εκεί γύρω! Έτσι εκτελέσθηκαν οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες του Μελιγαλά, αναγνώστη, χωρίς προπαγανδιστικές σάλτσες και χωρίς απόκρυψη της αλήθειας…” (σ.σ. Οι Γερμανοί είχαν φύγει από τον Μελιγαλά στις 4 Σεπτεμβρίου, και από όλη τη Μεσσηνία στις 6 Σεπτεμβρίου. Και φυσικά, από παντού έφυγαν ανενόχλητοι από τις χιλιάδες αντάρτες του ΕΛΑΣ). (ΚΩΣΤ. ΜΠΙΡΚΑΣ, “Η εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης (1941-44)”, Άκμων, Αθήνα 1960, σελ. 613).
Η Ιστορία στο τέλος δεν πρέπει να επιρεαστεί από νικητές και από ηττημένους, ούτε από οικογενειακές καταβολές. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ή είχαν ανθρώπους και από τις δυό πλευρές. Η οικογένεια και της δικής μου μητέρας ήταν από την άλλη πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε. (Ο πατέρας μου είχε μείνει αμέτοχος, ανήκε όμως στη δημοκρατική (τη μή κομμουνιστική) πλευρά).
Ότι δεν υπήρχαν άγγελοι, είναι βέβαιο, αλλά δεν σίγουρα δεν ήταν όλοι ίδιοι. Κάποτε θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι ότι αν μου πεις γιά τα εγκλήματα που έκανα θα πω δοσίλογο εσένα και όλη σου την οικογένεια.
Όταν θα δεις τη δική μου Ιστορία, καίτοι δεν είμαι με όνομα ιστορικός -συγγνώμη Ένη- θα δεις τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι».
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:07 μμ
nikiplos
Γιάννη-2, vu, lu approuves.
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:15 μμ
suigenerisav
Γιάννη 2
αστοχείς.
σφάλλεις γιατί προβοκάρεις εκ του μή όντος και δε δύνασαι να το υποστηρίξεις.
ο νικιπλος, εν πολλοίς, σου απάντησε εύστοχα σε κανα δυο σημεία του προβληματισμού σου:
«η σημαία δεν υποστέλλεται τη νύχτα όταν υπάρχει στρατός κατοχής»
«Τώρα τα ίδια τα γεγονότα θέλουν την επιδαψίλευσή τους αλλά όπως και να
το κάνουμε η αντίσταση είναι αντίσταση και έγινε ενάντια στον κατακτητή, είτε αρέσει σε πολλούς είτε όχι.», κλπ
γενικότερα, μη συγχέεις την -κατασκευασμένη- περίπτωση Κουκίδη με την πραγματική ιστορία του Γλέζου, ανακυκλώνοντας λάσπη και μάλιστα πολυ-χρησιμοποιημένη..
η προτροπή μου είναι στην κατεύθυνση να του να προσέχεις λίγο παραπάνω όταν ασχολείσαι με ζητήματα που αγνοείς συνολικά, διαπράττοντας άλματα στο διανοητικό κενό συνδέοντας Γλέζο με ΚΚΕ, αντίσταση, κονσερβοκούτια, ΕΚΚΑ και αυτοβιογραφικές μνήμες του κάθε πικραμένου.
απλώς, διαμορφώνεις ένα χάος χωρίς νήματα συζήτησης.
Τώρα, ως προς τα politics της συζήτησης που αναπαράγεις:
το θέμα ΔΕΝ είναι καινούριο.
Πράγματι, ανακινήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τον Κων. Πλεύρη [φαντάζομαι-δεν χρειάζεται συστάσεις..], ο οποίος σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλα και ζωντανές εμφανίσεις του-την εποχή της ‘δόξας’ του, επιχείρησε να διαχειριστεί ένα από τα καυτά ζητήματα στην προοπτική αναθεώρησης της δεκαετίας του ’40 από τη σκοπιά της μαχόμενης [με λοστούς, κλπ-εκτός των άλλων..] ελληνικής ακροδεξιάς:
μπορεί, άραγε, ένας αριστερός να έχει πιστωθεί με εμβληματικές πράξεις ηρωισμού καταγεγραμμένες στο λαϊκό υποσυνείδητο;
ο Πλεύρης -και ορθότατα από την πλευρά του- _στρατηγικά_ επέλεξε να στοχεύσει σε ένα από τους -πολύ λίγους- ζωντανούς μύθους της περιόδου.
εξοντώνοντας ηθικά ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο της αριστεράς στην προσπάθεια διεκδίκησης του πατριωτισμού για λογαριασμό ενός πολύμορφου-αλλά βαθειά απαξιωμένου κοινωνικού ακροατηρίου που εκπροσωπεί.
το έπραξε με συνέπεια και θαυμαστή ομολογώ συστηματικότητα. κατασυκοφάντησε ασύστολα το Μ. Γλέζο, χρησιμοποιώντας ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ, με σένα.
αρνούμενος να αξιολογήσω κατ’ οποιονδήποτε τρόπο τον θιασώτη της 4ης Αυγούστου-μέλος της συμβουλευτικής της Χούντας, κλπ, και την αξία των ισχυρισμών, αρκούμαι στην εικονογράφηση της ιστοριούλας για να δώσω τα ριάλια της ιστορίας.
αυτά τα ολίγα, για την περίπτωση που τα αγνοείς._
27 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:31 μμ
Γιάννης-2
Μη με συνδέεις με …Πλεύρηδες και παρόμοιους, please
28 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:07 πμ
Μαρία
«θέλουν την επιδαψίλευσή τους »
Τι σημαίνει η νεοπλασία επιδαψίλευση; Είναι κάτι σαν τα μπερεκέτια;
28 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:50 πμ
Παπούλης
Κα Ένη
Ο Παπούλης απουσιάζει λόγω εργασίας…..
Με δυό κουβέντες και τελών εν πλήρει ηρεμία προσυπογράφω τη τελευταία προτροπή του δόκτωρα Σούη προς τον φέρελπι ιστοριογράφο εκ της Εσπερίας.
Αν πάλι είχα διάθεση για καβγάδες θα προσυπέγραφα τα γκάζια του καπετάν Αντρέα τα οποία έσπευσε να αποδοκιμάσει ο αγαπητός καλυβάρχης . Συμπαραστεκόμενος στο καπετάνιο θα του προτείνω πάντως να αντιμετωπίσει τον κο Γιάννη 2 με το χιούμορ που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί αλλιώς θα τον πιάσει το Αρκαδομεσσηνιακό του ( τον φέρελπι ιστοριογράφο ) και θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις .
Η σοβαρότητα ενός σάιτ δεν κρίνεται πάντοτε από το συνεκτικό και τεκμηριωμένο των παρεμβάσεων , αλλά δια της διαλεκτικής από την ύπαρξη και τη δραστηριότητα μελών που επιδίδονται συστηματικά στο αντίθετο.
Που είσαι Γιώργημ’ υπερκειμενικέ ….
ΥΓ1 : η αναφερόμενη ως ΧΧΧΧΧ είναι η ΔΙΣ ( Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ) για την οποία δεν θέλω να επεκταθώ…..
ΥΓ2 : Γιάννημ’ 2 καλύτερα να μη μου απαντήσεις γιατί το σχόλιο μου δεν απευθύνεται σε σένα.
5 Μαρτίου, 2009 στις 2:35 πμ
Καναλιώτης
Πως και έχασα τέτοιο γλέντι;
Σήμερα το πήρα χαμπάρι.
Την άλλη φορά που θα έχετε απο το ίδιο, φωνάξτε με.
5 Μαρτίου, 2009 στις 4:47 πμ
alcibiades2
Eαν η παρακατω ανακοινωσουλα του Φρουραρχου δεν ειναι πλαστη -δεν νομιζω οτι ειναι, αλλα μπορει να κανω λαθος- η σημαια οντως «υπεξηρεθη» και ηταν και «κυμματιζουσα»… (Ακομα και την στιγμη που «υπεξηρεθη», νυχτιατικα, η κουνιστρω…)
«Βάσει των κάτωθι γεγονότων καί εξακριβώσεων προσδιορίζεται ή
αστυνομική ώρα εν Αθήναις καί Πειραιεί μετ’ αμέσου ισχύος ή 22α.
1) Κατά την νύκτα της 30ής προς την 31ην Μαΐου υπεξηρέθη ή επί της Ακροπόλεως κυμματίζουσα Γερμανική Πολεμική σημαία παρ’ άγνωστων δραστών. Διενεργούνται ανακρίσεις αυστηροί.. ΟΙ ένοχοι καί οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθούν δια την ποινής του θανάτου.
2) Ο Τύπος και η Δημοσία γνώμη πάντων των στρωμάτων του λαού εκφράζονται ακόμη πάντοτε μετ’ έκδηλου συμπαθείας υπέρ των εκ της
ηπειρωτικής Ευρώπης εκδιωχθέντων Άγγλων.
3) Τα γεγονότα εν Κρήτη, αι παρά το Διεθνές Δίκαιον διαπραχθεισαι
κακοποιήσεις εναντίον Γερμανών αιχμαλώτων, όχι μόνον δεν συζητούνται
μετ’ αποστροφής, άλλ’ εις ευρείς κύκλους μάλιστα μετ’ ευαρεσκείας.
4) Υπέρ «Άγγλων αιχμαλώτων παρετηρήθησαν παρά την σχετικήν άπαγόρευσιν, επανειλημμένως εκδηλώσεις συμπαθείας (προσφορά δώρο
ανθέων, καρπών, σιγαρέττων κ.λ.π.). ΑΙ τοιαύται εκδηλώσεις γίνονται
ανεκτοί εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, εναντίον των όποιων δεν
αντέδρασε μεθ’ όλων των εις διάθεσιν αυτής ευρισκομένων μέσων.
5) Ή συμπεριφορά ευρύτερων κύκλων της πόλεως των Αθηνών έναντι των
γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, εγένετο καί πάλιν ολιγώτερο φιλική.
6) Ή αισχροκέρδεια εν Αθήναις υπερέβη πάν μέτρον χωρίς αί αρμόδιαι
αρχαί να προβαίνουν εις τα ενδεικνυόμενα μέτρα καταστολής.
7) Σχεδόν άπαντα τα εμπορεύματα πωλούνται εν Αθήναις προς τους Γερμανούς στρατιωτικούς εις σημαντικώς ανωτέρας τιμάς παρά προς τους
Έλληνας.
Αί Γερμανικοί στρατιωτικοί αρχαί προσεπάθησαν μέχρι σήμερον να συμπεριφερθώσι προς τον ‘Ελληνικόν λαόν οπό πάσης απόψεως ευμενώς, εν περιπτώσει καθ’ ην αί διαταγαί των Ένοπλων Γερμανικών Δυνάμεων δεν θέλουσιν ακουσθή αύται θα επιβάλωσι μετά λύπης των κυρώσεις αυστηρότατας.
Ό Φρούραρχος Αθηνών
5 Μαρτίου, 2009 στις 5:59 πμ
Καναλιώτης
Να και ο φρούραρχος…..
Μα καλά τι πίνετε και δεν μας δίνετε σε αυτό το ποστ;;;;
5 Μαρτίου, 2009 στις 6:55 πμ
alcibiades2
Mεντα Ταυγετου – ενα κι ενα για τα λαιμα… 😆
3 Μαΐου, 2009 στις 6:03 μμ
Ενη Καπαζογλου
Θα μου πειτε που το «ξεθαψα» το ποστ? Ε, ειναι για χαρη του Εκουαδορ που θα διαβασετε στο λινκ και γιατι ξαναθυμηθηκα τον Τσαβες, αλλα και τον suigeneris που ως σχολιαστης στο συγκεκριμενο ποστ …θριαμβευσε.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=40393