Tου Μιχάλη Μιχελή
Τον καιρό του δουλεμπορίου, τους κοιτάγανε στα δόντια…
Τώρα έχουμε εξελιχθεί…
Μπλε, πράσινη ή κόκκινη κάρτα στον ξένο εργάτη; Το δίλημμα των Ευρωπαίων.
Μετανάστευση στην Ε.Ε. Το μεγάλο αγκάθι.
Πόσοι χωράνε ακόμη στο «κοινό παραμύθι»;
Στη σημερινή (οικονομική) πραγματικότητα, λύνουν εργασιακές ανάγκες οι «γκασταρμπάιτερς». Όμως δημιουργούν κοινωνικά ερωτήματα.
Λοιπόν, είμαστε «ξεκάθαρα» μαζί με τους αλλοδαπούς κι εναντίον της ξενοφοβίας; Μήπως κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;
Στα ερωτήματα αυτά, δεν κατατίθενται πρακτικές απόψεις.
Υπάρχουν μόνο θέσεις ιδεολογικού προσανατολισμού.
Η αριστερά, στο πλευρό των μεταναστών. ( Όλοι νόμιμοι).
Η ακροδεξιά και η λαϊκή δεξιά, δεν τους πολυγουστάρει.
Οι εργοδότες, τους θεωρούν απαραίτητους, για να λύσουν με το φτηνό εργατικό τους δυναμικό, τα οικονομικά προβλήματα της παραγωγής.
Τα κράτη τους αποδέχονται (υποκριτικά), γιατί ελπίζουν ότι φορολογώντας τους, θα λύσουν τα δημοσιονομικά τους αδιέξοδα. Θα ενδυναμώσουν τ’ ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ΜΚΟ ζητούν χρήματα από τον προϋπολογισμό, για να τους αποκαταστήσουν.
Κάτοικοι περιοχών, που έχει δημιουργηθεί γκέτο μεταναστών, εξοργίζονται για την υποβάθμιση της γειτονιάς τους.
Οι οικολόγοι, με αλτρουιστικές διαθέσεις και κοινωνικές ευαισθησίες, ζητούν λύσεις. Χωρίς όμως ν’ απαντούν σε βασικά κοινωνικά ερωτήματα. Όπως λ.χ. ποιος θα πληρώσει την ενσωμάτωση και σε ποιους τόπους θ’ αποκατασταθούν; Πως θα λυθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης;
Οι μορφωμένοι μετανάστες, δεν συνεργάζονται και δεν πολυενδιαφέρονται, για τους αμόρφωτους συμπατριώτες τους.
Οι βολεμένοι αλλοδαποί εργάτες, δεν βλέπουν με καλό μάτι τους λαθρομετανάστες, που εισρέουν συνεχώς στην Ε.Ε. Τους θεωρούν ως πηγή προβλημάτων, γιατί (με τις αντιδικίες που δημιουργούνται), η οργή των γηγενών, έχει στραφεί και εις βάρος των παλαιότερων μεταναστών.
Οι έποικοι από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, που μεταναστεύουν στην Ε.Ε., ζητούν (ντε φάκτο), καλύτερη μεταχείριση, σε σχέση με τους αλλοδαπούς άλλων περιοχών (εκτός της ηπείρου μας).
Οι λαθρομετανάστες από τις πολεμικές ζώνες του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Σομαλίας, του Νταρφούρ, της Δυτ. Σαχάρας, θεωρούν το άσυλο ως αναγκαίο κι αυταπόδεικτο δεδομένο, για να τους αποδεχτεί η ευρωπαϊκή κοινωνία. Σε χώρες όμως που συνεργάζεται η Ε.Ε. με κυβερνήσεις, όπως π.χ. στην Ινδία, στην Τουρκία, στο Ιράν, στην Λιβύη κλπ. η χορήγηση πολιτικού ασύλου σε φυγάδες, δημιουργεί διπλωματικές οξύνσεις.
Το γαϊτανάκι της μετανάστευσης, έχει πολλές πτυχές. Η όποια επιδερμική αντιμετώπισή του προβλήματος, ουσιαστικά κουκουλώνει πρόχειρα και υποκριτικά, το όλο ζήτημα.
Η μεσοβέζικη αντιμετώπιση, καταλήγει εις βάρος των μεταναστών. Εναντίον της ποιότητας ζωής τους, της κοινωνικής γαλήνης και βάζει πολιτικά προβλήματα.
- Αλτρουισμός είναι, να βοηθάμε τον κάθε μετανάστη, να λύσει το προσωπικό και οικογενειακό του πρόβλημα ή δημιουργούμε συνθήκες στις χώρες προέλευσης, για να μην διευρύνεται η κατάντια της αναγκαστικού ξενιτεμού;
- Διεθνισμός είναι η ελεύθερη μετακίνηση, μόνο προς τις αναπτυγμένες χώρες, γιατί εκεί οραματίζονται την «γή της επαγγελίας»; Βοηθάμε με τα καταναλωτικά πρότυπα (που προβάλλει ο αναπτυγμένος κόσμος), την οικολογική παγκόσμια ισορροπία; Μήπως η γεωργική πολιτική της Ε.Ε. οι επιδοτούμενες εξαγωγές σε τρίτες χώρες, σπρώχνει στην ένδεια και στην αστυφιλία, πληθυσμούς των υποανάπτυκτων περιοχών;
- Η εκμετάλλευση των μεταναστών από τις χώρες μας, είναι μια μορφή νέο-αποικιακού ιμπεριαλισμού; Μήπως τους δείχνουμε με την αφαίμαξη, ότι εμείς ήμασταν μάγκες και τα καταφέραμε, γιατί αρμέξαμε τις χώρες σας. Τώρα ελάτε ν’ αρμέξουμε κι εσάς;
- Μήπως προβάλλοντας την ευζωία μας, τις δημοκρατικές μας ευαισθησίες, βάζουμε τον απόμακρο ξένο, σ’ ένα ψυχολογικό «τρυπάκι», ότι εκεί στην Ευρώπη, κουτσά στραβά, θα λύσει το όποιο υπαρξιακό του πρόβλημά; Μήπως έτσι αποδεκατίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, από τους ποιο δραστήριους, τους ποιο μορφωμένους, δημιουργώντας μεταναστευτικό εθισμό;
- Έχουμε δείξει, έχουμε πληροφορήσει τους άμοιρους ξένους, ότι ο παράδεισος που ονειρεύονται στην Ευρώπη, είναι σπαρμένος με αγκάθια;
- Η πολυμελής τριτοκοσμική οικογένεια (που δεν έχει μοίρα και θέλει να επιβιώσει στην ξενιτιά), είναι ευλογία Θεού, ευτυχία κοινωνική; Ποια είναι η οικολογική μας παρέμβαση, στην «κουλτούρα» της υπεργεννητικότητας τους;
Το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, διαδραματίζεται γύρω από την οικονομική ύφεση και την μετανάστευση (νόμιμη και παράνομη).
Τα εθνικιστικά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους. Στηρίζονται αφ΄ενός στην ξενοφοβία που προβάλλουν κι αφ’ εταίρου, εκμεταλλεύονται την πληθώρα των σκανδάλων, που έχουν πλήξει τον παραδοσιακό κυβερνητικό χώρο (των φιλελεύθερων και των σοσιαλιστών).
Τα ευρωπαϊκά «Πράσινα» κόμματα, είναι θύματα αυτής της πόλωσης και των μη αποτελεσματικών απόψεών τους. Για την μετανάστευση, εκδίδουν προγράμματα και κείμενα (μ’ ευχολόγια), που δεν αποτελούν ριζοσπαστικές λύσεις.
Σε γενικές γραμμές, διατυπώνεται η άποψη, ότι η μετανάστευση είναι πηγή επικοινωνίας των λαών. Πρέπει να δοθούν άδειες παραμονής, σ’ όλους τους αλλοδαπούς.
Με καλοπιάσματα όμως δεν λύνονται θέματα. Χρειάζονται καινοτόμες αποφάσεις και κονδύλια, που μάλλον προς το παρόν στην Ε.Ε., δεν υπάρχουν (ή δεν δίνονται).
Ακόμη και η πρώην ξενοφοβική Γερμανία το κατάλαβε και προσπαθεί να βρει φόρμουλα συνεργασίας, με τ’ άλλα κράτη της Ε.Ε.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Άγκελα Μέρκελ, επισήμανε, ότι το Ομοσπονδιακό κράτος θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Γερμανία. Όμως η χωρητικότητα έχει όρια. Κάπου πρέπει να σταματήσει αυτή η αθρόα εισαγωγή ξένων γιατί, τελικά στρέφεται εις βάρος των νυν υπαρχόντων.
Ακτιβιστές, ανθρωπιστικών οργανώσεων, έσπασαν το μπλοκ της αστυνομίας και απελευθέρωσαν μετανάστες, που ήταν εγκλωβισμένοι στην Φρανκφούρτη.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, είχαν προωθηθεί στην Γερμανία, μετά από συμφωνία με τις αρχές της Ισπανίας και Ιταλίας, για ν’ αποφορτισθούν οι απαράδεκτοι χώροι περιφρούρησης των λαθρομεταναστών, που υφίστανται στις χώρες της «πρώτης γραμμής».
«Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές»…
Για την Ε.Ε. επειδή το όλο μεταναστευτικό ζήτημα, είναι «καυτή πατάτα» και τσουρουφλίζει, αποφάσισε να το κουκουλώσει με μεσοβέζικο τρόπο, μοιράζοντας κάρτες.
- Μπλε για τους μορφωμένους μετανάστες.
- Πράσινη κάρτα, για τους ανειδίκευτους εργάτες.
- Γαλάζια, για τους μετανάστες από χώρες της Ευρώπης.
- Άσπρη με γαλάζια ρίγα, γι’ αυτούς που έχουν παραμονή ασύλου.
- Κίτρινη, για εκείνους, που παίρνουν ευεργετικά προνόμια και επαναπατρίζονται, για να μείνουν μακριά από την Ευρώπη, τουλάχιστον 5 χρόνια. (Ισπανική πρωτοτυπία)
- Κόκκινη κάρτα, για τους λαθρομετανάστες, που δεν πληρούν, τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.
Τρεις υπενθυμίσεις:
- Η Γερμανία, πήρε 20.000 υπαλλήλους για τα λογισμικά της από την Ινδία. Το Βέλγιο, η Ισπανία, Δανία, Ιρλανδία, γιατρούς κι οδοντιάτρους από τρίτες χώρες. Η Ολλανδία και Γαλλία, Ρώσους βιολόγους, πυρηνικούς κλπ. Η Τσεχία ως νεότερο μέλος της Ε.Ε. αντιδρά, γιατί ενώ επιτρέπεται η εισαγωγή ξένων με «Μπλε Κάρτα», δεν μπορούν οι δικοί της (μέχρι το 2011), να δουλέψουν, στις παραδοσιακές χώρες της Ε.Ε.
Σ’ αυτές τις επιλεκτικές εισαγωγές μορφωμένων μεταναστών, αντιδρούν άνεργοι εξειδικευμένοι τεχνικοί ή επιστήμονες που απασχολούνται με καθεστώς «stage». Διαβλέπουν, ότι το μέτρο της «Μπλε Κάρτας», θίγει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η εισαγωγή ξένων (από τρίτες χώρες), είναι ένα ακόμη μέτρο διεύρυνσης της επαγγελματικής αγοράς, με συνέπεια, την σκληρότερη υποταγή στους κανόνες που ορίζει ο εργοδότης.
- Στην Ελλάδα, έχουμε 400.000 αιτήσεις αλλοδαπών. για να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί 52.000 αιτήσεις Αφρικανών (27.000 απ’ άλλα μέρη), για χορήγηση ασύλου. Αρκετοί απ’ αυτούς δεν μπορούν ν’ απελαθούν. Δεν έχουν χαρτιά. Εμφανίζονται χωρίς συγκεκριμένη χώρα προέλευσης. Είναι από περιοχές, με φυλετικές συρράξεις. Από χώρες χωρίς διπλωματική εκπροσώπηση, που αρνούνται να τους παραλάβουν!
- Η Ε.Ε. διατυπώνει υποθετικά την άποψη, ότι μπορεί ν’ απορροφήσει 20 εκατ. μετανάστες (18,5 εκατ. υπολογίζονται σήμερα). Όμως πέρα από την πρόθεση, έχει αφήσει τα νότια κράτη της Ε.Ε. (να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά). Προτάσεις, για προώθηση των λαθρομεταναστών και σ’ άλλα κράτη της Ε.Ε. (για να απαλλαχθούν από το μεγάλο βάρος η Ελλάδα, Ιταλία κι Ισπανία), δεν εισακούονται.
- Νίπτουν τας χείρας τους στις Βρυξέλες και στα μέρη μας, λούζονται το πρόβλημα…
Το 2007 έφτασαν στην Μυτιλήνη 1766 λαθρομετανάστες. Το 2008 11.430. Σε διάφορα μέρη της χώρας μας, κρατούνται 15.000.
Βασανιστικός προβληματισμός, που αναζητεί στοχαστικές απόψεις, ουσιαστικού ανθρωπισμού. Το θέμα αντιμετωπίζεται με βαθιά οικολογική υπευθυνότητα κι όχι με δημαγωγική διάθεση.
Μιχάλης Μιχελής
86 Σχόλια
Comments feed for this article
20 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:18 πμ
vloutis
Eμπεριστατομένο και αυτό που πρέπει για ένα θέμα που δεν ξέρεις από που να το πιάσεις κια που να το τελειώσεις.
Θα συμφωνήσω σε αυτό:
-Οι εργοδότες, τους θεωρούν απαραίτητους, για να λύσουν με το φτηνό εργατικό τους δυναμικό, τα οικονομικά προβλήματα της παραγωγής.
Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ…
Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ευαίσθητο θέμα των μεταναστών που ψάχνουν μια καλύτερη τύχη σε ξένη χώρα, αλλά για τους δικούς μας που γυρεύουν απεγνωσμένα δουλειά…
Τί να πω, είναι μια κουβέντα δίχως τέλος.
Κώστας
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com
20 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:50 πμ
nik.athenian
Πέρα από την ιδεολογική εξέταση του θέματος υπάρχουν και οι αριθμοί που γίνονται ανησυχητικοί. Από το 2002 ως το 2007 παρατηρήθηκε αύξηση της παράνομης μετανάστευσης κατά 93%. Ανά έτος (κατά τα 3 τελευταία έτη) μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα περί τους 150.000 μετανάστες. Μόνο πέρσι συνελήφθησαν 112.364 άτομα που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα.
Ραγδαία άνοδο εμφανίζει και ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, ο οποίος σημείωσε αύξηση… 461% μεταξύ 2004 και 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο εσωτερικών. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι ρυθμοί αυτοί όλο και αυξάνουν.
Δεν χρειάζεται να εξεγερθεί η Αφρική, η Ασία ή η Ν. Αμερική κατά της Δύσης. Αρκεί να βαδίσουν ή να καταπλεύσουν οι πληθυσμοί τους μαζικά και ειρηνικά προς τις χώρες της Δύσης και το τέλος της δυτικής κυριαρχίας είναι βέβαιο.
20 Φεβρουαρίου, 2009 στις 4:18 μμ
τακισ
«Οι βολεμένοι αλλοδαποί εργάτες, δεν βλέπουν με καλό μάτι τους λαθρομετανάστες, που εισρέουν συνεχώς στην Ε.Ε. Τους θεωρούν ως πηγή προβλημάτων, γιατί (με τις αντιδικίες που δημιουργούνται), η οργή των γηγενών, έχει στραφεί και εις βάρος των παλαιότερων μεταναστών.»
Δεν τους καλοβλέπουν κυρίως γιατί η εισροή τους εξαθλιώνει τα μεροκάματα.
8 Ιουνίου, 2009 στις 10:06 μμ
Πάνος
Ένας από τους λόγους της επιτυχίας του ΛάΟΣ στις ευρωεκλογές ήταν ότι πρόβαλε το θέμα της μετανάστευσης. Υπενθυμίζω αυτό το κείμενο του Μιχάλη Μιχελή, ως έναυσμα για σκέψη και -ίσως- για συζήτηση.
8 Ιουνίου, 2009 στις 11:47 μμ
nikiplos
Πραγματικά δύσκολο θέμα, που σαφώς δεν επιλύεται με τσιτάτα…
Πάντως η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν πραγματικά προβλήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες… Η Ελλάδα ακόμη περισσότερα…
Ας δούμε όμως έναν κύκλο πορείας ενός «λαθρομετανάστη»…
Οι λαθρομετανάστες (ένας όρος αφαιρετικός, αλλά με νομική ισχύ) συνήθως έρχονται με την ενθάρρυνση των αγροτικών πληθυσμών. Πληρούν τα απαραίτητα φθηνά εργατικά χέρια και είναι ψαρωμένοι. Δεν δυσανασχετούν και κάνουν τα πάντα αφού εν πολλοίς κουβαλούν κουλτούρες από τις δικές τους χώρες. Αφού εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και εργαστούν σκληρά, σύντομα καταλαβαίνουν ότι «στην πρωτεύουσα» ή «στην πόλη» βγάζεις τα ίδια ευκολότερα. Έτσι παίρνουν την άγουσα προς την πρωτεύουσα ή τις πόλεις, όπου τα μεροκάματα είναι για αυτούς καλύτερα και οι δουλειά ευκολότερη…
Το παραπάνω δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, αλλά διαπιστωμένη αλήθεια τα τελευταία 20 χρόνια στην Ισπανία που αρχικά είχε μεταναστευτικό ρεύμα από την Λατινική Αμερική. Στην ελλάδα μάλλον είναι το ίδιο πράγμα, αφού από τα 6500000 που κατοικούν στο άθλιο Λεκανοπέδιο μάλλον τα 1500000 είναι αλλοδαποί. Βέβαια εξαιτίας ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι, ούτε μια απλή καταμέτρηση δεν έχει γίνει…
Η Ελλάδα είχε την ιδιαιτερότητα της αθρόας συρροής «νόμιμων» μεταναστών από τις πρώην ανατολικές χώρες. Συνυπήρξαν πολλές κουλτούρες σε μια χώρα με ισχυρό δημοκρατικό έλλειμα και έλλειψη ξενοφοβίας μόνο κατ’ όνομα. Δεν υπήρξε σχεδιασμός καθόλου στο προς την εγκατάστασή τους με εξαίρεση την πονεμένη ιστορία των ομογενών της Ρωσίας και την εγκατάστασή τους στη Θράκη.
Η παραβατική συμπεριφορά κάποιων από τους πρώην ανατολικοευρωπαίους στη χώρα μας και ιδίως συγκεκριμένων εθνικών ομάδων με συγκεκριμένα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και παράδοση στα όπλα που ήταν οι Αλβανοί – Ρουμάνοι- Ρώσοι (τουλάχιστον στη Νότια Ελλάδα) ώθησαν στην ταχεία αντανακλαστική ανάπτυξη της ξενοφοβίας στον πληθυσμό και μοιραία στην γκετοποίησή τους. Για πολλούς από αυτούς, η ενσωμάτωσή τους στον ελληνικό υπόκοσμο, ή και η οργάνωσή τους σε υπόκοσμο ήταν μέσο διαφυγής, για άλλους όμως όχι. Ήταν το βασικό τους επάγγελμα. Η Αστυνομία αντέδρασε… Έγινε … εξαφανιζόλ, καθώς από τον παραδοσιακό Ρωχάμη που απλά σήκωνε κάνα χέρι, έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους που πυροβολούν και σκοτώνουν για 5 ευρώ… ενώ η αστυνομία μας ανεκπαίδευτη και στη λογική του παλιού μπασκίνα φαντασιώνεται τον μπάτσο στις αμερικανικές ταινίες…
Η στατιστική πλειοψηφία όμως των μεταναστών της πρώην Ανατολικής ευρώπης, που σαφώς δεν φέρονταν παραβατικά είχε ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά, της δυνατότητας άμεσης ενσωμάτωσης… Μια ενσωμάτωση που το ελληνικό κράτος βρέθηκε κατώτατο των περιστάσεων. Μιας ενσωμάτωσης που εν πολλοίς οφείλλεται στη χαλαρή αίσθηση της θρησκευτικότητας για εκείνους που ήταν πριν 70 χρόνια μουσουλμάνοι, και σε εκείνους που ήταν πριν 70 χρόνια ορθόδοξοι… Δλδ θέλουν να ενσωματωθούν και πιστεύω πως ο ελληνισμός θα διαπράξει ιστορικό σφάλμα αν δεν τους ενσωματώσει…
Στο θέμα όμως την ενσωμάτωσης κρύβονται πολλά. Η Ελληνική παραδοσιακή (κατά δήλωσή της ) αριστερά δεν το πολυγουστάρει… άλλο μετανάστης, χωρίς πολιτικά δικαιώματα κι άλλο πλήρης έλληνας πολίτης… Διαφωνώ εδώ με τον κο Μιχελή. Δεν το πολυγουστάρει, γιατί αυτοί οι πληθυσμοί, ως κομμουνιστικό καθεστώς εννοούν (και σωστά) ότι περίπου εμείς εδώ τη χούντα… Δλδ δεν είναι πολυδιατεθιμμένοι να ψηφίσουν υπέρ, πέρα από όσους έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί…
Μακρηγόρησα χωρίς λόγο καθώς το θέμα έχει πολλές πτυχές και ζητώ συγνώμη από τον Καλυβάρχη…
Η γνώμη μου είναι εν ολίγοις:
α. Άμεση ενσωμάτωση με πλήρη δικαιώματα, των μεταναστών που έχουν πάνω από 10ετία στη χώρα μας. Είναι κυρίως πολίτες από τις πρώην κοντινές ανατολικές χώρες και δεν υπάρχει κανένα πρόσκωμα για αυτό.
β. Οργανωμένο κρατικό φρένο στην λαθρομετανάστευση, γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν χωράμε άλλους. Είναι πολιτικό έλλειμμα που το θίγει ο Καρατζαφέρης αυτό. Αν υπάρξει κόσμος χωρίς σύνορα, τότε ναί αξιωματικά όλοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Εφόσον όμως υπάρχουν κράτη, σύνορα πάμε στρατό και πληρώνουμε φόρους πρέπει να προστατέψουμε το σύνολο της κοινωνίας.
γ. Εκπαίδευση της Αστυνομίας και οργάνωση στυλ καραμπινιερίας στην Ιταλία για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος νέου τύπου… στο οποίο να είμαστε ξεκάθαροι, το οργανωμένο πολυσχιδές ελληνικό Κεφάλαιο είναι που τον διοικεί και τον νέμεται και τα διαπλεκόμενα πολιτικά κόμματα.
δ. Έλεγχος γεννήσεων στις καθυστερημένες κοινωνίες που γεννούν αβέρτα κουβέρτα παιδιά. Ετούτος ο κόσμος δεν έχει ανάγκη υπερπληθυσμού… ΛΟ σχετικά νέος πληθυσμός του τρίτου κόσμου μπορεί κάλλιστα να μπολιάσει με νέο αίμα και νέους ανθρώπους τις δύο γηραιές ήπειρους… Είμαι υπέρ της πολυφυλετικής μίξης των ανθρώπων γιατί η βιοποικιλλότητα γεννάει υγεία και ομορφιά…
ε. Λαθραίος δεν είναι κανείς σε αυτή τη ζωή για αυτούς που ήδη γεννήθηκαν και ζουν… Οι κακές συνθήκες διαβίωσής τους είναι ντροπή για την ανθρωπότητα και ας μην κάνουμε τους έξυπνους κάποιοι από μας που μας κλήρωσε και γεννηθήκαμε σε περιοχές πιο ευνοημμένες (για την ώρα).
Ειδικά ο λεγόμενος πρώτος κόσμος (δεν ανήκει η ελλάδα σε αυτόν) είναι κυρίως υπεύθυνος, καθώς έχει κατακρατήσει την γη των χωρών του τρίτου κόσμου, έχει ρουφήξει τις πρώτες ύλες και τον φυσικό τους πλούτο εδώ και 400 χρόνια, κάνει τη σούμα μέσω του ΔΝΤ και ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!
9 Ιουνίου, 2009 στις 1:25 πμ
sissa ben dahir
Κε Μιχελή, τώρα που ξαναδιάβασα το ποστ σας βλέπω ότι θίγει τις περισσότερες από τις πτυχές του προβλήματος που μας έχουν γίνει γνωστές, και μάλιστα με αντικειμενικότητα.
Θέλω να ελπίζω ότι οι ΟΠ δεν θα φοβηθούν να καταπιαστούν με την καυτή πατάτα του ζητήματος και να πάρουν κάποιες θέσεις. Δύσκολο εγχείρημα αλλά νομίζω ότι πρέπει να αναληφθεί. Μπορεί να δυσαρεστηθούν δυνητικά κάποιοι ψηφοφόροι, αλλά τί να κάνουμε; Να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή υπάρχει ανεφάρμοστη νομοθεσία, όπως κάνουν τα κόμματα εξουσίας;
Ο Καρατζαφέρης που απασχολήθηκε λίγο με το θέμα, έφτασε να πει:
Αν η ΕΕ δεν μας δώσει γενναία οικονομική στήριξη για να συντηρήσουμε νόμιμους και παράνομους μετανάστες που έχουμε, δώστε τους μαζικά ελληνική υπηκοότητα ώστε να έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν με σύμβαση Σέγκεν στις χώρες που οραματίζονται ως παραδείσους.
Εμείς τι αντιπροτείνουμε;
9 Ιουνίου, 2009 στις 10:57 πμ
Γιάννης
το ζήτημα είναι να καταστεί ο τρίτος κόσμος κατοικήσιμος με τέτοιο τρόπο, ώστε η μετανάστευση δε θα έχει νόημα. Διότι οι (λαθρο)μετανάστες δε θα γυρίσουν ποτέ, αν οι συνθήκες ζωής εκεί παραμείνουν άθλιες. Και, αντίστροφα, ο φιλομεταναστευτισμός θα οδηγεί σε διόγκωση το φαινόμενο της εγκατάλειψης των χωρών αυτών από το ζωτικότερο δυναμικό τους, δηλαδή σε διόγκωση τόσο την μετανάστευση όσο και την ερήμωση που προκαλεί η μετανάστευση.
Επιπλέον, σκοπός δεν μπορεί να είναι η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στην Δύση, αλλά η ανάπτυξη και οι καλύτερες συνθήκες ζωής σε όλον τον κόσμο. Το δίλημμα του ρατσισμού και του φιλομεταναστευτισμού είναι τεχνητό. Γιατί η μετανάστευση θα εξαφανιζόταν αμέσως (ή σε μεγάλο βαθμό), εάν οι κάτοικοι των χωρών εκείνων μπορούσαν να ζήσουν άνετα εκεί. Γι’ αυτό ο ρατσισμός συνιστά μια λογική τύπου «και τι με νοιάζει εμένα;», η οποία όμως δεν είναι βιώσιμη πολιτικά, δηλαδή δεν μπορεί ΚΑΙ να υιοθετείται ΚΑΙ ταυτόχρονα να μην εξανθρωπίζεται ο τρίτος κόσμος – ενώ, αντίστροφα, το ίδιο μη βιώσιμη λύση μακροχρόνια είναι το να εισέρχονται ανεξέλεγκτα οι μετανάστες και να ερημώνονται οι χώρες προέλευσής τους αφηνόμενες ως τόπος διαμονής των πιο καθυστερημένων και λιγότερο φιλοπρόοδων κατοίκων τους.
στο βαθμό στον οποίον η αριστερά υποστηρίζει την αρχή «είστε όλοι ευπρόσδεκτοι» (ή δίνει περισσότερο βάρος σε αυτή και λιγότερο στα αίτια της μετανάστευσης) βοηθάει τη λογική της ευρώπης-φρουρίου. αλλά και στο βαθμό στον οποίο η δύση δεν επιθυμεί την εξίσωση με αυτήν των υπολοίπων τμημάτων του πλανήτη (διότι θα χάσει την ηγεμονία), θα υφίσταται αναπόφευκτα και ασταμάτητα την «εισβολή» μεταναστών και, η πιθανή όξυνση της αντίδρασής της σε αυτό το φαινόμενο ίσως την οδηγήσει στην απομόνωση και στην έμπρακτη εχθρότητα των υπολοίπων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντά της εκτός δύσης/ευρώπης)
9 Ιουνίου, 2009 στις 11:00 πμ
Γιάννης
και πλέον οι μη δυτικοί δεν παραμυθιάζονται με ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να είναι μισοχορτάται κι όχι μισοπεινασμένοι και να μην μεταναστεύουν, αλλά εφόσον βλέπουν το δυτικό βιωτικό επίπεδο θα το επιδιώκουν – και αυτό και εν τέλει την παγκόσμια ηγεμονία μιμούμενοι τη δύση
9 Ιουνίου, 2009 στις 12:01 μμ
Dralion
Εμπεριστατωμενο και ψυχραιμο το κειμενο. Περιεχει και 2 γενικευσεις, που ειναι λαθος.
Γενικευση 1η: «Η Γερμανία, πήρε 20.000 υπαλλήλους για τα λογισμικά της από την Ινδία»
Ετσι οπως γραφτηκε ειναι σαν να προσελαβε το γερμανικο κρατος 20000 ινδους σαν δημ. υπαλληλους για να γραφουν λογισμικο. Φυσικα, αυτο δεν εγινε ποτέ.
Απλα το γερμ. κρατος διευκολυνε την διαδικασια για την αποκτηση αδειας παραμονης σε μορφωμενους αλλοδαπους. Ουτε ηταν ινδοι ολοι αυτοι οι 20000, ουτε λογισμικο (αποκλειστικα) εγραφαν, ουτε «τους πηρε η Γερμανια».
Προκειται για αλλοδαπους απο *πολλες* χωρες εκτος ΕΕ, που προσληφθηκαν απο *ιδιωτικες* εταιρειες για να κανουν *διαφορες* δουλειες. Το μοναδικο τους κοινο γνωρισμα ηταν οτι κατειχαν ψηλη μορφωση / ειδικευση. Το μοναδικο που εκανε «η Γερμανια» ηταν να απλοποιησει μερικες διαδικασιες για την αδεια παραμονης τους.
Το μετρο ισχυει ακομα αλλα εχει ατονησει τελειως. Οι πρωτοι μεταναστες αυτης της κατηγοριας εφυγαν ηδη. Δεν υπαρχουν ουτε νεοι να τους αντικαταστησουν, αλλα και οι εταιρειες ειδαν οτι δεν τις συμφερει. Με τον ιδιο μισθο, ενας γερμανος μηχανικος / γιατρος / πληροφορικαριος κανει καλυτερη δουλεια.
Γενικευση 2η: «Ακόμη και η πρώην ξενοφοβική Γερμανία το κατάλαβε και προσπαθεί …».
Η Γερμανια ουτε ηταν ουτε ειναι ξενοφοβικη. Η Γερμανια ειναι η *μοναδικη* χωρα στον κοσμο, οπου αν αποδειξεις οτι σε καταδιωκουν για πολιτικους ειτε θρησκευτικους λογους παιρνεις αυτοματως ασυλο (και εισοδημα). Αυτο το πραγμα ειναι ξεκαθαρα φιξαρισμενο στο γερμανικο συνταγμα (και στην κοινωνικη συνειδηση) απο το τελος του Β’ ΠΠ και δωθε. Και κανενας πολιτικος – οσο ακροδεξιος και να ειναι – δεν το εχει αμφισβητησει τα τελευταια 60 χρονια.
Το προβλημα της Γερμανιας ειναι το ψηλο κοινωνικο στανταρ για τους οικονομικους μεταναστες. Αντιθετα με την Ιταλια, την Ισπανια και την Ελλαδα (κυριως) που τους φερονται σαν μη-ανθρωπους χωρις κανενα δικαιωμα, αναγκαζοντας τους σε παρανομη και αθλια διαμονη, Η Γερμανια προσφερει στους οικονομικους μεταναστες (για τους πολιτικους προσφυγες δεν μιλαμε καν) σχετικα καλες συνθηκες.
Μινιμουμ εισοδημα χωρις να δουλευουν, δωρεαν σπιτι, ρουχισμο, θερμανση, ΙΚΑ, τηλεοραση (θεωρειται βασικο αγαθο), ακομα και συνταξη.
Για την Ελλαδα, 300.000 μεταναστες περισσοτεροι η λιγοτεροι ειναι το πολυ-πολυ «αισθητικο» προβλημα. Αντε σε μερικους να μην αρεσουν. Για την Γερμανια 300000 παραπανω μεταναστες σημαινει 2-3 δισ. ευρω τον χρονο παραπανω εξοδα.
****
Στο κειμενο υπαρχουν ηδη οι λυσεις για το μεταναστευτικο προβλημα, με την μορφη (ρητορικων) ερωτησεων. Πρωτον πρεπει στις χωρες προελευσης να δημιουργηθουν τετοιες συνθηκες, ωστε να μην θελουν οι ανθρωποι να φυγουν. Δευτερον το στραγγαλιστικο και οικολογικα επιζημιο διεθνες εμποριο πρεπει να αλλαξει αρδην, για να εχουν και οι χωρες του 3ου κοσμου μια ευκαιρια.
Με αλλα λογια – και ξεροντας οτι θα κακοφανει στον αγαπητο Σχολιαστη: κατω οι αγροτικες επιδοτησεις. Πληρης καταργηση ολων των αγροτικων επιδοτησεων σε ολες τις χωρες της ΕΕ, εδω και τωρα.
9 Ιουνίου, 2009 στις 12:04 μμ
Dralion
Και αν καποιος τωρα σχολιασει «ναι, αλλα το σκανδαλο της Ζημενς ….» θα αυτοκτονησω απο απελπισια.
9 Ιουνίου, 2009 στις 12:05 μμ
Dralion
Η, μαλλον οχι. Γιατι να αυτοκτονησω;
Μαγκια μας και γουστο μας. Εξαγορασαμε και 10 ελληνες πολιτικαντηδες – λαμογια.
Γιατι οχι; Τζαμπα ειναι.
9 Ιουνίου, 2009 στις 12:16 μμ
Πάνος
Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η σκέψη μου να ξαναβγάλω μπροστά το κείμενο του Μιχάλη αποδεικνύεται επιτυχής…
*
Drallion,
άσε κάτω τ’ άρματα του καυγά! Δε σου χρειάζονται άλλωστε, τα επιχειρήματά σου στέκονται μια χαρά… 😉
9 Ιουνίου, 2009 στις 12:33 μμ
xBerliner
Πολύ σωστό το άρθρο. Με μια μόνο διευκρίνηση: Όπως είπε ο Dralion πιο πάνω το γερμανικό κράτος (όχι η κοινωνία) δεν είναι ξενοφοβικό.
Η συζήτηση περί μετανάστευσης είναι πάντως περισσότερο ευνοϊκή για κόμματα όπως το ΛΑΟΣ παρά για την αριστερά.
Η αριστερά δεν έχει δώσει μια σαφή ρεαλιστική απάντηση στο πρόβλημα. Η απάντηση ανοιχτά σύνορα-όλοι πράσινη κάρτα είναι ουτοπία και ευχολόγιο: Η πραγματικότητα λέει ότι ο αριθμός των μεταναστών που μπορεί να αντέξει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη είναι πεπερασμένος. Φαίνεται καθαρά και από το άρθρο του Μ.Μ.: Και οι ίδιοι οι μετανάστες αντιδρούν στα ανοιχτά σύνορα γιατί βλέπουν ότι 1ον θα χάσουν σε βιοτικό επίπεδο και 2ον θα βρεθούν στη μέση μια κοινωνική αναταραχής.
Από την άλλη τα ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται το κενό που αφήνει η αριστερά, φέρνουν το παιχνίδι στο γήπεδό τους και με ένα στρογγυλεμένο λόγο κερδίζουν την συμπάθεια των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πριν αρχίσουμε να καταριόμαστε την ελληνική κοινωνία για το πόσο ξενοφοβική/ακροδεξιά/φασιστική είναι, ας σκεφτούμε ότι όσοι ψηφίζουν Καρατζαφέρη δεν είναι κατ΄ανάγκη ακροδεξιοί. Όταν οι ιδέες μας δεν ταυτίζονται με την πραγματικότητα, το πρόβλημα το έχουν οι ιδέες μας και όχι η πραγματικότητα.
10 Ιουνίου, 2009 στις 3:16 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Αγαπητοί φίλοι Dralion και XBerliner.
Στις συνταγματικές γραμμές της η Γερμανία, είναι κράτος που υποτίθεται ότι ο ξένος είναι σεβαστό πρόσωπο. Με τα σημερινά όμως δεδομένα και με τις ατέλειωτες πληροφορίες που μας έρχονται, συν το μεγάλο ένθετο του Spiegel, για την «ξενοφοβία», δείχνει ότι τα γεγονότα αλλάζουν τη συμπεριφορά των κατοίκων άρδην, προς το χειρότερο. Ήδη τα κρούσματα των κακοποιήσεων και των ρατσιστικών περιπτώσεων στα γήπεδα και στους χώρους των μεταναστών, είναι πολλά, κυρίως λόγω της ανεργίας και της επιθετικότητας των νέων, ιδίως στις επαρχίες.
Το θέμα του πολιτικού ασύλου, δεν είναι μια απλή πλέον υπόθεση και σε πολλές περιπτώσεις, άνθρωποι που καταφεύγουν στην Γερμανία, όπως λ.χ. οι Κούρδοι για πολιτικούς λόγους, σε πολλές περιπτώσεις απελαύνονται. Μάλιστα σ’ ένα πρόσφατο σχετικά φιλμ ενός νέου Τούρκου σκηνοθέτη «Μέχρι την άκρη τ’ Ουρανού», που προβλήθηκε και στη χώρα μας,δείχνει ότι τι η Γερμανική Αστυνομία, με διάφορα προσχήματα, δεν χορηγεί άσυλο και στέλνει τους αγωνιστές πίσω στην χώρα τους.
Για τους 20 χιλιάδες μετανάστες που πήρε από την Ινδία η Γερμανία, η περίπτωση είναι ολίγο τι περιπλοκή. Πρόσκληση απευθύνθηκε στην αρμόδια επιτροπή εργασία της Ινδίας, γιατί απ’ ότι ξέρω, η αναζήτηση εργασίας γίνεται με διαφορετικά χαρακτηριστικά, από κάθε κρατίδιο της αχανούς αυτής χώρας. Η συντονιστική λοιπόν αυτή επιτροπή εργασίας, έδωσε τη λίστα της προκήρυξης στα πανεπιστήμια για την ευκαιρία απασχόλησης στην Γερμανία. Επειδή δεν έδειξαν ενδιαφέρον αρκετοί, κινητοποιήθηκαν και οι άλλοι Ινδοί, που βρίσκονται διάσπαρτοι σ’ άλλα κράτη, όπως λ.χ. στη Σιγκαπούρη, στην Βρετανία και στην Ν. Αφρική, για να πάνε στην Γερμανία να εργαστούν. Πάντως το μέτρο και η πρόσκληση Ινδών για τα λογισμικά, συνεχίζει να ισχύει και μάλλον θα υιοθετηθεί κι από την Αυστρία.
Όλοι αυτοί, οι εργαζόμενοι με μπλε κάρτα, δεν εργάζονται για το κράτος, αλλά για εταιρείες που έχουν σύμβαση έργου με το κράτος, γιατί απ’ ότι γνωρίζετε, στην Γερμανία, ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται και πολλές υπηρεσίες του, τις αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες.
Τέλος συμπληρωματικό και κρίσιμο θέμα, που δεν αναφέρθηκα στο άρθρο μου είναι, το γεγονός του εκβιασμού, μέσω της μετανάστευσης.
Δηλαδή κυρίως στο Αφγανιστάν τελευταία φεύγουν αρκετοί, για να εργαστούν ως λαθρομετανάστες στη Δύση. Για να ανακοπεί αυτό το ρεύμα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ε.Ε δίνουν λεφτά στην κυβέρνηση Καρζάι για να κάνει επενδύσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, ώστε να συγκρατηθούν οι πληθυσμοί στα χωριά τους. Επειδή οι περισσότεροι είναι αγράμματοι, χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στις αγροτικές απασχολήσεις και στις οικοδομικές εργασίες. Όμως δυστυχώς η διαφθορά, τρώει τα κονδύλια κι αφήνει τους εργάτες να μεταναστεύουν, για να πάνε στην ξενιτιά, να πιέσουν ως κοινωνικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, τις πολιτισμένες κοινωνίες, για να αναγκαστούν αυτές με τη σειρά τους, να δώσουν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθεί ο κύκλος της εξαθλίωσης.
10 Ιουνίου, 2009 στις 7:01 μμ
Dralion
Αγαπητε Μιχαλη, τα λες σχεδον σωστα, αλλα οχι τελειως σωστα. 😉
Για τους ινδους:
καποια στιγμη στο παρελθον (1997) η φουσκα της dot.com ηταν τοσο μεγαλη, που οι γερμανοι πληροφορικαριοι δεν επαρκουσαν να καλυψουν τις θεσεις εργασιας. Ετσι αποφασιστηκε να απλοποιηθουν οι διαδικασιες για την αδεια παραμονης / αδεια εργασιας.
Ναι μεν το ελειμμα στην πληροφορικη ηταν το εναυσμα, αλλα δεν εγιναν διακρισεις. Ουτε προς το επαγγελμα (για παραδειγμα ηρθαν γιατροι και μηχανικοι, εκτος απο τους προγραμματιστες), αλλα ουτε προς την χωρα. Δεν ηταν ινδοι ολοι αυτοι. Αμφιβαλλων αν η πλειοψηφια ηταν καν ινδοι.
Αυτο που λες οτι αυτοι οι ανθρωποι προσληφθηκαν σε ιδιωτικες εταιρειες που εκαναν κρατικες δουλειες ειναι τελειως λαθος και μονο ειρωνικο γελιο μπορει να προκαλεσει (συγνωμη, δεν θελω να σε θιξω).
Η Γερμανια δεν ειναι Ελλαδα. Ο γερμανικος δημοσιος τομεας ειναι μηδαμινος σε συγκριση με τον υδροκεφαλο ελληνικο. Πολλες εταιρειες (αναμεσα τους και εγω) αρνουνται να παρουν κρατικες δουλειες. Δεν υπαρχει καμμια συγκριση με τις ελληνικες νοοτροπιες.
Οι «ινδοι» (που δεν ηταν ινδοι ολοι) δουλεψαν / δουλευουν στον ιδιωτικο τομεα, σε συγκρισιμες συνθηκες με εναν οποιονδηποτε ιδιωτικο υπαλληλο. Ισοτητα ειπαμε. Η μονη αναμιξη του κρατους ειναι οι απλοποιημενες αδειες παραμονης. Κατα τα αλλα, οι αλλοδαποι αντιμετωπιζονται στην αγορα εργασιας οπως ολοι οι υπολοιποι γερμανοι.
Απο το 1997 μέχρι σήμερα, η φουσκα της dot.com εσκασε, οι γερμανοι μηχανικοι και πληροφορικαριοι ψαχνουν για δουλειες και δεν υπαρχει αναγκη να φερνουμε ανθρωπινο δυναμικο απ’ εξω.
Το μονο επιχειρημα υπερ των αλλοδαπων θα ηταν οι χαμηλοι μισθοι – αν υπηρχαν. Απο την στιγμη ομως που ολοι παιρνουν ακριβως το ιδιο, δεν υπαρχει κανενας λογος για εναν εργοδοτη να προτιμησει εναν αλλοδαπο.
****
Το πραγματικο προβλημα ομως δεν βρισκεται στους ειδικευμενους. Ενας μηχανικος, ενας γιατρος μπορουν να βρουν καλες δουλειες σε ολες τις χωρες του κοσμου. Ουτε αυτοι εχουν αναγκη την Γερμανια, ουτε η Γερμανια τους εχει αναγκη (στις σημερινες συνθηκες).
Επισης ουτε το γερμανικο κρατος ουτε η γερμανικη κοινωνια εχουν κανενα προβλημα με τους ειδικευμενους. Πληρωνουν φορους, πληρωνουν στα ταμεια, εχουν κουλτουρα, δεν ενοχλουν κανενα. Γιατι να ειναι καποιος εχθρικος στους αλλοδαπους;
Το προβλημα βρισκεται στο αλλο ακρο. Στους φτωχους και ανειδικευτους, που ζουν απο λεφτα του κρατους.
Ο καθε μεταναστης γνωριζει το γερμανικο συνταγμα, και γι’ αυτο *ολοι* ισχυριζονται οτι ειναι αγωνιστες της λευτεριας, κατατρεγμενοι πολιτικοι προσφυγες. Αυτο ομως γινεται μπουμεραγκ, γιατι η γερμανικη δικαιοσυνη αντιμετωπιζει εναν γιγαντιαιο αριθμο απο αιτησεις «αγωνιστων». Μεχρι να βρει ποιος ειναι πραγματικος αγωνιστης και ποιος ηρθε εδω για να φαει τσαμπα, περνανε χρονια. Και (δυστυχως) σε μεμονωμενες περιπτωσεις η δικαιοσυνη αποφασιζει λαθος.
Και μην ξεχναμε οτι ο αγωνιστης της λευτεριας για τους μεν ειναι ο εγκληματιας τρομοκρατης για τους δε. Αν εισαι δικαστης, πως μπορεις να βρεις την ακρη;
Οι κουρδοι που αναφερεις ειναι πολυ ειδικη περιπτωση. Υποτιθεται οτι η Τουρκια αναγνωριζεται σαν κρατος δικαιου και μαλιστα υποψηφια για την ΕΕ (με γερη υποστηριξη απο την Ελλαδα). Αν η Γερμανια αναγνωρισει σε εναν κουρδο την ιδιοτητα του πολιτικου προσφυγα, θα αναγνωριζει εμμεσα οτι η Τουρκια ειναι ενα μη-δημοκρατικο κρατος που βασανιζει τους πολιτικους του αντιπαλους.
Με αλλα λογια, θα γινει της επι χρημασι εκδιδομενης γυνης. [*]
Οι μονοι κουρδοι που εχουν παρει ασυλο εδω ειναι οι κουρδοι της εποχης του Σανταμ. Ολοι οι αλλοι στελνονται – αναγκαστικα – πισω.
Πιστευω οτι συμφωνεις μαζι μου, οτι η μονη λυση ειναι να καλυτερεψουμε τις συνθηκες στις τριτοκοσμικες χωρες, ωστε κανενας να μην εχει λογους να μεταναστευσει. Συμπτωματικα, αυτη ειναι και η επισημη κρατικη γερμανικη πολιτικη.
[*] η υπονοια και μονο οτι το γερμανικο κρατος παιρνει καποια αποφαση που *ισως* να ειναι αντιτουρκικη ξεσηκωνει εδω θυελλα διαμαρυριων και διαδηλωσεων.
10 Ιουνίου, 2009 στις 7:08 μμ
Dralion
Συγνωμη, ξεχασα.
Θιγεις και ενα θεμα κακοποιησης των μεταναστων. Σιγουρα υπαρχουν και τετοια περιστατικα.
Αλλα ειναι
(α) αναλογικα ελαχιστα
(β) πολυ λιγοτερα απο τον καθημερινο εξευτελισμο και ποδοπατημα των δικαιωματων τους που υφιστανται οι μεταναστες στην Ελλαδα (ΟΚ, η συγκριση δυο κακων, δεν δικαιολογει κανεναν).
(γ) πολλες φορες εχουν εγκληματικο υποβαθρο. Αυτο που σε πρωτη ματια φαινεται σαν «κακοποιηση αφγανου μεταναστη», ειναι τις περισσοτερες φορες ξεκαθαρισμα λογαριασμων αναμεσα σε αφγανους και σερβους, για το ποιος θα πουλαει σε ποιο στεκι την ηρωινη του.
Παω τωρα να διαβασω το αφιερωμα του Spiegel για την ξενοφοβια.
10 Ιουνίου, 2009 στις 8:51 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εαν ένα πράγμα είναι σίγουρο, αυτό είναι ότι η μετανάστευση θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στα χρόνια που έρχονται και αν το ελληνικό κράτος δεν καταφέρει να καταστρώσει μια υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική, καταστάσεις σαν και αυτές που βιώνουμε στον Άγιο Παντελεήμονα αυτό τον καιρό θα ζήσουμε πολύ περισσότερες…και πολύ χειρότερες.
Το να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στα οικονομικά αναπτυσσόμενα και οικονομικά υπαναπτυκτα κράτη, ώστε να μην έχουν κίνητρο οι άνθρωποι που ζούν εκεί να φύγουν και να έρθουν στις δυτικές χώρες, είναι μία σκέψη προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν βλέπω, ούτε και πιστεύω πως υπάρχει, μεγάλη προθυμία εκ μέρους των δυτικών κυβερνήσεων να την προωθήσουν.
Πρώτα από όλα γιατί δεν είναι εύκολο να πιέσεις πολιτικά μιά χώρα όπως π.χ. η Τουρκία ή το Πακιστάν, ή οι χώρες της Μέσης Ανατολής, να αλλάξει τις εσωτερικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές της. Τι ακριβώς μπορούν να κάνουν τα βιομηχανικά αναπτυγμένα κράτη προκειμένου να προωθήσουν την κοινωνική αλλαγή σε χώρες όπως αυτές που προανέφερα?
Όμως, ακόμα και αν δεχτούμε ότι υπάρχουν ενέργειες οι οποίες έχουν την δύναμη να προωθήσουν την κοινωνική αλλάγη στις πολιτικο-κοινωνικά και οικονομικά μη αναπτυγμένες χώρες, υπάρχουν παρόλα αυτά και μερικές πρόσθετες δυσκολίες που θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν. Δυσκολίες άμεσα συναρτημένες με την οικονομική δομή των Δυτικών κρατών.
Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες της Δύσης εκμεταλλεύονται οικονομικά αυτήν ακριβώς την άκρως υποβαθμισμένη κατάσταση πραγμάτων (έλλειψη εργατικών δικαιωμάτων, έλλειψη ρυθμίσεων υπερ του περιβάλλοντος, έλλειψη οργανωμένης αντιπολίτευσης κλπ) που επικρατει στις υπανάπτυκτες χώρες. Αυτή ακριβώς την κατάσταση πραγμάτων, η οποία κάνει το βίο αβίωτο στους εκεί πληθυσμούς και έτσι τους ωθεί σε μαζική μετανάστευση προς τις χώρες της Δύσης. Το θεωρώ απίθανο βέβαια οι πολυεθνικές εταιρίες να αποποιηθούν της δυνατότητάς τους να εκμεταλλεύονται οικονομικά αυτή την κατάσταση πραγμάτων που επικρατεί σε αυτές τις χώρες. Κατά συντριπτική πιθανότητα θα προβάλλουν πάρα πολύ ισχυρές αντιστάσεις σε κάθε προσπάθεια των δυτικών κυβερνήσεων να αλλάξουν τα πράγματα στις υπανάπτυκτες χώρες προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας
Φοβάμαι πως η επίλυση του προβλήματος της μετανάστευσης (που θα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς θα περνούν τα χρόνια), με ένα τρόπο που θα συμφέρει και τους μετανάστες αλλά και όλους εμας που βρισκόμαστε στις χώρες τις Δύσης, προϋποθέτει μιά ευρύτερη κοινωνικο-οικονομική αλλαγή και στα ίδια τα Δυτικά κράτη.
11 Ιουνίου, 2009 στις 11:01 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Όπως έμαθα, από πρόσφατα στοιχεία του Υφυπουργείου Ενσωμάτωσης των Μεταναστών στην Γερμανία, οι νόμιμοι μετανάστες, είναι σήμερα 15 εκατ. δηλαδή 1:6 του πληθυσμού. Το ποσοστό της ανεργίας αυτών, ανέρχεται στο διπλάσιο του γερμανικού Μ.Ο δηλαδή 20% (Γερμανοί 10%). Οι Τούρκοι μετανάστες, οι Άραβες κλπ. στο 25%, ενώ οι Έλληνες στο 15%.
Οι λαθρομετανάστες (χωρίς χαρτιά ενσωμάτωσης), υπολογίζονται στο 1-2 εκατ.
11 Ιουνίου, 2009 στις 11:11 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Όπως έμαθα από πρόσφατα στοιχεία του Υφυπουργείου Ενσωμάτωσης των Μεταναστών στην Γερμανία, οι νόμιμοι εκεί μετανάστες ανέρχονται στά 15 εκατ. δηλαδή, αναλογία 1:6 του πληθυσμού. Το ποσοστό ανεργίας αυτών, είναι σχεδόν το διπλάσιο του Μ.Ο των Γερμανών. Δηλαδή 20%. Οι Τούρκοι και οι Άραβες μετανάστες είναι το 25%, ενώ οι Έλληνες το 15%. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζονται στο 1-2 εκατ. οι μετανάστες που δέν έχουν οριστικά χαρτιά παραμονής κι είναι σε καθεστώς νομιμοποίησης ή απέλασης.
12 Ιουνίου, 2009 στις 10:44 πμ
j95
Mia mikrh dior8wsh, ta pragmatika noumera einai 738.000.000 katoikoi kai 4.500.000.000 allodapoi. Epishs apo ta 4.5 dis allodapwn ta 8.5 einai oplismenoi kai fanatikoi kai ta 12.5 8eloun na mas phdhjoun tis gynaikes.
12 Ιουνίου, 2009 στις 11:11 πμ
nikiplos
j95 kai kana kalo tryfero trello agoraki den 8a toys kakopefte…
🙂
12 Ιουνίου, 2009 στις 1:13 μμ
nikiplos
Η εντυπωσιακή άνοδος του Σίλβιο στην γειτονική Ιταλία, σε συνδυασμό με τα επεισόδια στις πόλεις (πχ Ούντινε) που ενέτειναν την παραμονή του «προβλήματος» στον τύπο, μάλλον θα οδηγήσουν τόσο τον ΚΑΚ όσο και τον ΓΑΠ σε υιοθετηση μεταναστευτικής πολτικής. Και αυτό για να μην απωλέσουν ψήφους.
Αντιγράφω από το ΑΝΤΙ:
«Στην Ιταλία η ιστορική επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ακολούθησε τη συμφωνία για τον επαναπατρισμό των Αφρικανών λαθρομεταναστών, προτού καν προλάβουν να πατήσουν το πόδι τους σε ιταλικό έδαφος και χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο. Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για το καθεστώς των προσφύγων του 1951, δεν έχει διαδικασία παροχής ασύλου και συχνά φυλακίζει επ’ αόριστον όσους ξένους αναζητούν προστασία στη χώρα.
Μπορεί η Ιταλία να επικρίθηκε έντονα από τη Διεθνή Αμνηστία για την πρακτική της, δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί το γεγονός πως μαζί με την Ελλάδα είναι οι χώρες που υποδέχονται το μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η συμφωνία με την Τρίπολη «λειτουργεί», υποστηρίζοντας πως όποιος θέλει να ζητήσει άσυλο, μπορεί να το πράξει στη Λιβύη. Τη συμφωνία υποστήριξε και ο Καντάφι, ισχυριζόμενος ότι το άσυλο δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τους επίδοξους μετανάστες όσο ο ευρωπαϊκός πλούτος. «Βγαίνουν από τα δάση και λένε «υπάρχουν λεφτά στο Βορρά» και κατευθύνονται προς τη Λιβύη και την Ευρώπη. Μην παίρνετε σοβαρά το θέμα του πολιτικού ασύλου. Μερικές φορές με κάνει να γελάω», δήλωσε.»
Τίθεται το ερώτημα τι είναι σε θέση να κάνουν σε αυτό το χάρβαλο και το τι θέλουν οι ίδιοι να κάνουν και γιατί…
Πάντως αν συνεχίσει να «παίζει» το θέμα της μετανάστευσης (γνώμη μου) πάμε σε Εθνικές εκλογές… πολύ σύντομα…
12 Ιουνίου, 2009 στις 5:35 μμ
Πάνος
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009
Μεταναστευτικό: «Σκουπίζοντας» απλά κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι…
Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και δεν λύνεται ούτε με αστυνομικά μέτρα και επιχειρήσεις σκούπα, ούτε και με χιλιάδες επαναπροωθήσεις. Τα μέτρα που ετοιμάζονται μοιάζουν στοχευμένα μόνο στην προσωρινή ικανοποίηση μερίδας πολιτών που λόγω της πλήρους ανυπαρξίας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής νοιώθουν ότι κινδυνεύουν στην ίδια τους τη χώρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν θα αποφέρουν ουσιαστικά οφέλη για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αλλά ότι θα εντείνουν κοινωνικές συγκρούσεις και θα ενισχύσουν την ξενοφοβία.
Είναι γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη που βρίσκονται στα «σύνορα» της ΕΕ, έχουν αναλάβει ρόλο «συνοριοφύλακα» χωρίς όμως να έχουν προηγουμένως αναπτυχθεί οι ανάλογες πολιτικές και υποδομές προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων και να εξασφαλίζονται οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και συμβίωσης των ντόπιων και των μεταναστών.
Μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να έχει συνολική, πολυεπίπεδη και διεθνή προσέγγιση του θέματος. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει σε επίπεδο ΕΕ να ερευνηθούν και να αναγνωριστούν οι αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, όχι μόνο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, αλλά προσπαθώντας εναγωνίως να επιβιώσουν. Αν η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ θέλουν να «αναχαιτιστεί» το κύμα μεταναστών θα πρέπει να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών κ.α. προβλημάτων που επικρατούν στις χώρες προέλευσης. Η πολιτική που μέχρι τώρα ακολουθεί η Ελλάδα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για όλους μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
• συνεργασία με την ΕΕ ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές υποδοχής των μεταναστών που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης,
• επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος για άσυλο σε συνδυασμό με την άμεση χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής, έτσι ώστε οι μετανάστες να μην μένουν εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές και να μπορούν να εργαστούν νόμιμα
• έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, που λειτουργεί αρνητικά τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους έλληνες και τα ασφαλιστικά ταμεία
• Δημιουργία υποδομών για την άμεση και ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
• Συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη έτσι ώστε να μοιραστεί το βάρος της μετανάστευσης. Είναι γεγονός ότι για πολλούς μετανάστες στόχος δεν είναι να παραμείνουν στη χώρα μας, αλλά να περάσουν σε άλλες. Η αργοπορία νομιμοποίησής τους όμως τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα.
Η Εκτελεστική Γραμματεία
12 Ιουνίου, 2009 στις 5:52 μμ
Πάνος
Σχέδιο οκτώ μέτρων από ΠΑΣΟΚ για την λαθρομετανάστευση
Γιώργος Παπανδρέου: «Η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό για την δημοκρατική παράταξη».
Οκτώ μέτρα για την μεταναστευτική πολιτική, που συγκροτούν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την λαθρομετανάστευση, περιέχονται σε γραπτή δήλωση-παρέμβαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου για το ζήτημα αυτό και συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:
1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.
2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.
3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών – και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.
4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.
5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.
Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.
6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.
7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.
8) Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται – με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει στην δήλωσή του ότι «η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό για την δημοκρατική παράταξη», αναφέρεται στα όσα έπραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό και επισημαίνει ότι σήμερα η χώρα μας μαστίζεται «από την ανομία, την ατιμωρησία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την έλλειψη πολιτικής και την κυριαρχία της πελατειακής μικροπολιτικής που έχει φέρει το κράτος στα όρια της αποσύνθεσης.»
«Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στη βία και ανομία που ζει ο πολίτης της πόλης με έξαρση εγκληματικότητας, βίας και ένταση της κοινωνικής περιθωριοποίησης για μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «η έλλειψη σχεδίου και πολιτικής και η ανομία και η απουσία κράτους αφορά και στο ζήτημα της μετανάστευσης».
«Πέντε χρόνια τώρα, είναι ανύπαρκτη η πολιτική της ΝΔ για την μετανάστευση, τον πολιτικό πρόσφυγα και την παράνομη μετανάστευση. Tην ίδια ανυπαρξία πολιτικής παρουσίασε η ΝΔ και το ’90-’93, με ανάλογα τα προβλήματα ανομίας στην χώρα» σημειώνει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.
«Η σημερινή κυβέρνηση απουσίασε εκκωφαντικά από διεκδικήσεις στην ΕΕ για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας, των κοινών συνόρων της Ευρώπης.
Αγνόησε και υποβάθμισε σημαντικές μας επιτυχίες, πχ. την πρακτική της επανεισδοχής λαθρομεταναστών που ακολουθήσαμε και που είχε πάρει και την μορφή επίσημης συμφωνίας με την Τουρκία. Απαξίωσε το Λιμενικό Σώμα και την συνοριοφυλακή, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πελατειακές μεταθέσεις, και την υποβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, ενώ δεν εξασφάλισε και νέα σύγχρονα μέσα που χρειάζεται η χώρα για την φύλαξη των συνόρων μας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «αντί για αγροφύλακες και την αιχμαλωσία των νέων στα stage θα έπρεπε να υπήρχε σοβαρή πολιτική αξιοκρατικών προσλήψεων στο Δημόσιο, εκεί όπου πράγματι υπάρχουν ανάγκες.»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποιεί σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για τα θέματα μεταναστών και πολιτικών προσφύγων και δεν έχει καμία πολιτική για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, από νομικής πλευράς, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που περιφέρονται στις πόλεις και στα λιμάνια μας και μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια και τις φυλακές και ωθούνται εκ των πραγμάτων στην εγκληματικότητα.»
«Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς νέων μεταναστών, που μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα» προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας την ΝΔ ότι λόγω απουσίας πολιτικής έχει «κάνει την κοινωνία ξέφραγο αμπέλι, ενώ «όλοι ζούμε την ανομία στην Ομόνοια, την Κυψέλη, την Πάτρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας.»
«Και εδώ δεν πάει άλλο. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ψηφοθηρικές στοχεύσεις και όχι να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα που ζει η κοινωνία, ενώ νομοτελειακά δημιουργούν πολώσεις χωρίς θετικό αποτέλεσμα και πληγές που θα πληρώσει η Ελλάδα, οι παλιννοστούντες, καθώς και ο νόμιμος μετανάστης και ο ξένος υπήκοος στην χώρα μας.»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το Κίνημα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στο θέμα αυτό σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις των μεταναστών, ενώ θα ξεκινήσει διάλογο και με την Εκκλησία της Ελλάδας ώστε να αποφευχθούν άκαιρες συγκρούσεις με θρησκευτικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα, που θα τραυματίσουν την ελληνική κοινωνία.
«Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει σήμερα ως αντιπολίτευση την παρουσία του διεθνώς, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Σοσιαλιστική Διεθνή, με θέσεις που αντιμετωπίζουν τις αιτίες, τις ρίζες του μεταναστευτικού και προσφυγικού κινήματος.
Τη φτώχεια, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πολιτική καταπίεση, την κατάρρευση οικοσυστημάτων» καταλήγει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/06/2009_284028
12 Ιουνίου, 2009 στις 6:45 μμ
nikiplos
Πάνο, δεν έχω το ταλέντο της πρόβλεψης (και γιατί άλλωστε?) αλλά μυρίζομαι εκλογές… Την προετοιμασία για τα μπάνια του λαού (και του Λάος) δεν την χαλούν έτσι τούτοι…
12 Ιουνίου, 2009 στις 6:55 μμ
Πάνος
Μου κάνει εντύπωση η αφέλεια(;) όλων σχεδόν των κομμάτων, όταν κάνουν σοβαρά(;) λόγο για …μοίρασμα των λαθρομεταναστών σε όλες τις χώρες τις ΕΕ.
Μου θυμίζει και μια ποντιακή ειρωνική έκφραση: όταν ελέπεινες ατό το όνειρον, ο κώλονας κατά που ετέρηνε; (=όταν έβλεπες αυτό το όνειρο, ο κώλος σου προς τα που κοιτούσε;)
12 Ιουνίου, 2009 στις 6:56 μμ
Πάνος
nikiplos,
ήδη είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το αν θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβρη ή το Φλεβάρη, δεν έχει μεγάλη σημασία.
12 Ιουνίου, 2009 στις 7:23 μμ
σχολιαστης
8 μέτρα και τρεις πιθαμές.
12 Ιουνίου, 2009 στις 7:24 μμ
σχολιαστης
Η αλλιώς η μανία να μας πάρουν τα μέτρα.
12 Ιουνίου, 2009 στις 8:27 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Η παραθεση των μεταναστευτικων μετρων που προτεινει το ΠΑΣΟΚ, που δειχνουν να ειναι και μελετημενα( και οχι απο την πηλαλα της ΝΔ εναντι της επιθεσης που δεχεται απο το ΛΑΟΣ,) αλλα και υλοποιησημα, εγινε για να ειπωθουν παλι τα γνωστα εξυπνακιστικα η για να εκφρασθουν γνωμες σχετικες για το προβλημα που δεν ειναι και καθολου αμελητεο για την ελληνικη πραγματικοτητα?
Η αναληψη υποχρεωσεων απο ολες τις χωρες της ΕΕ για το θεμα της παρανομης μεταναστευσης δεν προσφερεται για ποντιακα ανεκδοτα αλλα ειναι θεμα σκληρης διαπραγματευσης των χωρων που υφιστανται το μεγαλυτερο βαρος αυτης της μεταναστευσης.
Αλλα η πολιτικη οταν ασκειται με ορους αντιΓΑΠ και μονο, εντασσεται πλεον στη σφαιρα της ψυχολογιας….
12 Ιουνίου, 2009 στις 8:59 μμ
Πάνος
Ένη,
ας είμαστε καλά και σου υπόσχομαι ότι εάν η μελλοντική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ / ΓΑΠ καταφέρει να στείλει έστω και έναν (1) λαθρομετανάστη σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, να ανεβάσω σχετικό ποστ όπου θα λέω ότι σήμερα, 12 Ιουνίου 2009, αδίκησα το ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ! 😉
Το γεγονός ότι με αποκαλείς όπως με αποκαλείς, το αποδίδω στην υπερβολική ζέστη που κάνει στην Αθήνα 🙂
12 Ιουνίου, 2009 στις 9:06 μμ
σχολιαστης
Ενη, που τους βλέπεις τους όρους αντιΓΑΠ;
Είναι γεγονός βέβαια ότι το να ανακοινώνουν μέτρα τώρα που παίζει παιχνίδι το ΛΑΟΣ δείχνει πόσο φτηνά κατανάλωναν το χρόνο τους την προεκλογική περίοδο και έστειλαν τον κόσμο μαζικά στις παραλίες.
12 Ιουνίου, 2009 στις 9:11 μμ
Πάνος
Αφελής ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ανάδειξε τις καλοδουλεμένες προτάσεις του προεκλογικά – και τις θυμήθηκε τώρα;
Γιατί δεν τόλμησε να τις αντιπαραβάλει δυναμικά στις παπαρδέλες του ΛΑΟΣ;
12 Ιουνίου, 2009 στις 9:12 μμ
Πάνος
(αν θελήσει κανείς πασόκος να απαντήσει, θα σηκώσω το ρημπάουντ όταν επιστρέψω από τη θάλασσα…)
12 Ιουνίου, 2009 στις 9:38 μμ
Don’t Kiss The Frog » Blog Archive » έχω αρχίσει να εξοργίζομαι
[…] update: για πιο αναλυτικά και πολιτισμένα 2ο update: Για όποιον έχει αμφιβολία ότι η μαλακία διαπερνά όλο το πολιτικό φάσμα 3ο update: γραφικό δείγμα φραπελιομανούς […]
12 Ιουνίου, 2009 στις 9:47 μμ
Ενη Καπαζογλου
Τωρα Πανο θελεις απαντηση γιατι ΤΩΡΑ κια οχι ΠΡΙΝ? Διοτι πολυ απλα το τωρα αφορα αυτον που κυβερνα τη χωρα να δινει λυσεις στα προβληματα καθημερινοτητας. Οταν ομως προκυπτουν σοβαρα γεγονοτα τοτε ολες οι πολιτικες δυναμεις παρεμβαινουν οπως ακριβως εγινε στην προκειμενη πςεριπτωση, ολα τα κομματα ΤΩΡΑ, με τα προσφατα γεγονοτα ανακοινωσαν τις θεσεις τους και οχι μονο το ΛΑΟΣ που εχει αλλες βλεψεις.
Ας μη θεωρηθει η απαντηση μου ως «Πασοκος»!!!!
12 Ιουνίου, 2009 στις 10:04 μμ
j95
Αν θες να είσαι συνεπής πρέπει να ζητήσεις και οργανωμένη υποχρεωτική (προσωρινή) στείρωση των γηγενών.
Εκτός αν το «δε χωράμε άλλους» σημαίνει «δε χωράμε άλλους φυλετικά υποδεέστερους«.
12 Ιουνίου, 2009 στις 10:16 μμ
nikiplos
J95 , μου θυμίσατε μια παροιμια που λέει…
Δεν γ@..εις που δεν γ@..είς, δεν πας για ψάρεμμα? 🙂
12 Ιουνίου, 2009 στις 11:08 μμ
Γιώργας
Μόνος πηγαίνω με την θλίψη μου
μοναχή της πάει κι η καταδίκη μου
η μοίρα μου είναι να τρέχω
παραβαίνοντας τον νόμο
Χαμένος μέσα στην καρδιά
της μεγάλης Βαβυλώνας
με λένε λαθρομετανάστη
γιατι δέν έχω χαρτιά
Για μια πόλη του βορρά
ξεκίνησα για να δουλέψω
την ζωή μου την άφησα πίσω
απ’ την Σέουτα ως το Γιβλαρτάρ
Είμαι μια ακτίνα μες στη θάλασσα
ενα φάντασμα μέσα στην πόλη
Απαγορεύεται η ζωή μου
μου λένε οι αρχές.
Μόνος πηγαίνω με την θλίψη μου
μοναχή της πάει κι η καταδίκη μου
η μοίρα μου είναι να τρέχω
παραβαίνοντας τον νόμο
Χαμένος μέσα στην καρδιά
της μεγάλης Βαβυλώνας
με λένε λαθρομετανάστη
ο παράνομος είμαι εγώ.
(η απόδοση είναι δική μου)
12 Ιουνίου, 2009 στις 11:20 μμ
Γιώργας
Για κάποιο λόγο δέν παίζει το βίντεο που έβαλα. Δείτε το εδώ
12 Ιουνίου, 2009 στις 11:32 μμ
nikiplos
Αγαπητή κα Ένη…
Τα μέτρα που προτείνει ο ΓΑΠ, είναι αν μη τι άλλο κωμικά…
μιλούν για ενεργοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας, που τάχα η κυβέρνηση του ΚΑΚ, έχει απενεργοποιήσει… Τώρα τα πιστεύεις αυτά?
Η Τουρκία ποτέ δεν τήρησε καμία από αυτές τις συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να πληρώνουμε κάτι για να πάρει κάποια δραστικά μέτρα. Τουναντίον. Δεν προτίθεμαι να πιστέψω τους Δημοσιοκάφρους που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν τα νούμερα, αλλά η Ελλάδα, ως πύλη της Δύσης σήμερα έχει περισσότερο από ποτέ πρόβλημα. Κυρίως τα αστικά κέντρα της.
Όποιος δεν το βλέπει αυτό ας … πάει για ψάρεμμα (γιατί το κυνήγι απαγορεύεται δια ροπάλου). 🙂
Ο υπερβολικός αριθμός μεταναστών, σε μια χώρα που δεν είναι κάν κράτος πρόνοιας, αν μη τι άλλο εντείνει την κατάσταση προς το χειρότερο…
Μεταναστευτική πολιτική δεν είναι τα βλακώδη τσιτάτα του Καρατζαφέρη.
Μεταναστευτική πολιτική, είναι πρώτα και κύρια να μετρηθούμε βρε παιδιά πόσοι είμαστε. Να πάρουν οι μετανάστες που ήδη είναι στη χώρα κι εργάζονται, νόμιμα χαρτιά και κοινωνική ασφάλιση. Να επιδοτηθούν αυτές οι θέσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα stages, που σήμερα τα τρών κάποιοι επιτήδειοι, (που έμαθαν τα κόλπα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ).
Σήμερα φθάνουν στα νοσοκομεία της Ελλάδας άνθρωποι που είδαν (είδαν όχι εξετάστηκαν) γιατρό μόλις πριν τρία χρόνια. Η εκδίκηση του τρίτου κόσμου στον πρώτο, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος της Ελλάδας ως προς την ΕΕ. Η Ελλάδα ούτε αποτελεί πρώτο κόσμο ούτε και πρέπει να δέχεται μετανάστες αναφανδόν χωρίς Ευρωπαϊκή στήριξη…
Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες οργανώσεις από παραχριστιανικές μέχρι τους Γιατρούς του … παναθηναϊκού. Αν και παίρνουν τεράστια κονδύλια, εξακολουθούν να προωθούν τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Τα οποία περιθάλπτουν δωρεάν και χωρίς έλεγχο… Σπαταλώντας φυσικά τα χρήματα των ηλιθίων ελλήνων που πληρώνουν φόρους, για να κάνουν κάποιοι το κομμάτι τους με ξένα κόλυβα…
Και εντάξει, αφήνω τους ηλίθιους που κάνουν πως δεν βλέπουν το πρόβλημα… Όμως η υποκρισία των κομμάτων και πάνω από όλα του ΛΑΟΣ είναι πέρα από οτιδήποτε προκλητική.
Δεν είναι Γερμανία, η ελλάδα. Πολλοί μετανάστες έδωσαν πραγματικά ζωή στον τόπο και έσωσαν κυριολεκτικά την οικονομία, ενώ οι «περιβόητοι» Αλβανοί μας έβαλαν στην ΟΝΕ και ουχί τα ωραία μάτια του Σημίτη… Υπάρχουν τομείς που θα μπορούσαν να απορροφηθούν μετανάστες και να αποδώσουν τα μέγιστα. Πχ να αξιοποιήσει το ελληνικό δημόσιο τα χτήματά του και αντί να τα φάν οι εργολάβοι και το παπαδαριό, να εγκαταστήσει εκεί μετανάστες που έχουν μεγάλη εμπειρία σε καλλιέργειες (αυτό έμαθαν στη χώρα τους). Είμαι βέβαιος ότι θα ανθίσουν. Πόσοι γνωρίζουν πχ ότι την αλιεία της Πελοπονήσσου την ανέστησαν κυριολεκτικά οι Ιρακινοί μετανάστες που δουλεύουν στα καΐκια? Οι Ινδοί πακιστανοί είναι άριστοι αγρότες. Θα μπορούσαν να παράξουν πράσινα προϊόντα και να εγκατασταθούν μόνιμα κάπου. (έτσι κι αλλιώς την ύπαιθρο εμείς οι υπόλοιποι την έχουμε εγκαταλείψει. Ας πάνε ετούτοι οι άνθρωποι)
Σήμερα απλά το κράτος ενδιαφέρεται να διαχειρίζεται την πολυκατοικία και να τρώει φράγκα, ενώ για το θεμα των μεταναστών αγρόν ηγόρασαν. Φυσικά η αδράνεια μόνο κακά θα επιφέρει.
Και μένει η υποκρισία του Μάρκου και Γιαννάκη, «να φτιάξει στρατόπεδα» (εδώ δεν ήταν άξιοι να στεγάσουν τους πυρόπληκτους), να κάνει να ράνει… ροχάλες που κυριολεκτικά φτύνονται στα μούτρα μας…
Συγνώμη για το παραλλήρρημα αλλά δεν μπορώ να διαβάζω αυτά που διαβάζω αυτές τις μέρες, τα οποία μάλλον πάνε στον Τύπο μόνο και μόνο επειδή κάποιοι καραγκιόζιδες επεξεργάζονται σενάρια εκλογών…
(εδώ ο κόσμος καίγεται και … χτενίζεται)
Έλεος που λέει κι ο Ξεδοντιάρης…
13 Ιουνίου, 2009 στις 1:36 πμ
Kατερίνα σ-Μ.
…κι επειδή, επίσης πολύ απλά, όπως γνωρίζουμε όλοι, το ΠαΣοΚ δεν κυβέρνησε ποτέ ΠΡΙΝ, δεν είχε και κανέναν λόγο να εκπονεί προγράμματα και να καταθέτει προτάσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Επομένως, ως σοβαρός (λέμε τώρα) διεκδικητής (λέμε τώρα) της πρωθυπουργικής καρέκλας, ΠΡΙΝ τις εκλογές μόνον τα προβλήματα του σαββατοκύριακου και των αργιών έπρεπε να αναδεικνύει.
Αλλά ακόμα κι αν είχε τύχει να κυβερνήσει το ΠαΣοΚ, το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες ΤΩΡΑ προέκυψε. Αιφνιδίως. Προχτές τη νύχτα, έκαναν μαζική απόβαση 95.000 βάρκες και με μιας γέμισε η παραλία του Πόρτο Ράφτη με λαθρομετανάστες.
Ε, και το πρωί που ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε για κολύμπι, τους είδε ξαφνικά μπροστά του και έσπευσε να προτείνει.
Αυτά να τα βλέπουν οι διάφοροι κακοπροαίρετοι που λένε ότι ο ΓΑΠ δεν παίρνει εύκολα χαμπάρι τι συμβαίνει γύρω του.
13 Ιουνίου, 2009 στις 2:45 πμ
Γιάννης-2
Αυτή η ιστορία με τα στρατόπεδα του Παυλόπουλου (ή του Μακρομιχελάκη) θα έχουν μεγάλη «πλάκα» αν τελικά μπορέσουν να τα φτιάξουν, διότι δεν φαίνονται ικανοί ούτε και γι αυτό.
Να δούμε όμως τι θα λένε οι συνΈλληνες (αριστεροί, κεντρώοι, ακροδεξιοί, και ουδέτεροι) γιά αυτές τις φυλακές, που μιλούσαν και μιλούν με τόσο μεγάλο αποτροπιασμό γιά το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο των ΗΠΑ.
Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αστεία, αν δεν ήταν πραγματικά τραγική γιά όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, Έλληνες και μετανάστες.
13 Ιουνίου, 2009 στις 3:28 πμ
Γιάννης-2
«Μακρομιχελάκη». Βέβαια, ήθελα να πώ Μαρκογιαννάκη.
13 Ιουνίου, 2009 στις 7:58 πμ
zeppos
Πάνο και σχο, ο ΓΑΠ επανειλημμένα είχε μιλήσει προεκλογικά για την ανύπαρκτη «μεταναστευτική πολιτική» της κυβέρνησης. ΟΛΑ όσα λέει σήμερα τα είχε πει, για το πρόγραμμα του πασοκ, μάλιστα είχε υπενθυμίσει (οχι μία φορά) το πρωτόκολο επανεισόδου που είχε υπογραφεί με την Τουρκία και η οποία τότε είχε αρχίσει να το εφαρμόζει κάτω από την πίεση για υποστήριξη της ένταξης, και το οποίο το γράφει στ’αρχίδια της σήμερα με τον ΚΑΚ που ΠΟΤΕ δεν τους κατάγγειλε γι’αυτό.
Τώρα εσείς δεν τα «θυμάστε»! Στον γιατρό επειγόντως!
13 Ιουνίου, 2009 στις 7:59 πμ
zeppos
Πάλι ξέχασα την καλημέρα στους καλυβίστες… Βιασύνες!
13 Ιουνίου, 2009 στις 9:39 πμ
σχολιαστης
Ζέππο καλημέρα. Ελπίζω σιγά σιγά να καταλάβεις πιο είναι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι να πείσει τον κόσμο για την ανικανότητα του ΚΑΚ, αυτό το έκανε η ίδια η πολιτική της ΝΔ.
Είναι να πείσει ότι έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τα πράγματα καλύτερα. Αυτό δεν το έχει καταφέρει και πρέπει να το δει.
Ας βγάλει την ομάδα που θα κυβερνήσει μπροστά. Είναι ο Μπένυ αυτός που πήρε το 38% στις εσωκομματικές εκλογές; Ας του δώσει μερίδιο ευθύνης και εξουσίας. Με τους ομόκεντρους κύκλους έχει δημιουργηθεί μια τεράστια έλλειψη πολιτικής εκπροσώπησης. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΓΑΠ. Δεν πείθει και δεν βλέπω να θέλει να δεχτεί βοήθεια. Δώσαμε την ψήφο ας φροντίσει να βελτιωθεί. Οχι άλλες …κάλτσες. 🙂
13 Ιουνίου, 2009 στις 9:49 πμ
σχολιαστης
«ενώ οι “περιβόητοι” Αλβανοί μας έβαλαν στην ΟΝΕ και ουχί τα ωραία μάτια του Σημίτη»
nikiplos, μακάρι να είχαμε στην εξουσία κάποιον με τις ικανότητες του Σημίτη. 🙂
13 Ιουνίου, 2009 στις 11:25 πμ
Ενη Καπαζογλου
@Κατερινα σ-Μ
Κατ αρχην δεν ειδα να σε καλωσοριζει ο Πανος, οπως συμβαινει συνηθως, μεγαλη παραλειψη του…..
Και για το σχολιο σου σε παραπεμπω στο αντιστοιχο του Ζεππος πιο πανω αλλα και να πω οτι αυτη η «παρελθοντολογια» περι ΠΑΣΟΚ, υστερα απο 5 χρονια διακυβερνησης ΝΔ, καταντησε τοσο ανιαρη και χωρις ενδιαφερον που απορω πως σας «εμπνεει» ακομα!!!
Eπιπλεον αυτα τα εξυπνακιστικα επιχειρηματα, που κι εσυ χρησιμοποιεις, δεν πειθουν πια κανενα οτι αποτελουν «πολιτικη αντιπαραθεση».
Παντως καλωσορισες απο μενα …..
13 Ιουνίου, 2009 στις 11:37 πμ
Ενη Καπαζογλου
Ορεα. Ενω στο ΠΑΣΟΚ δεν υφισταται κανενα προβλημα μεταξυ των αξιων στελεχων του ,βλ. Βενιζελος, Σημιτης κλπ., οι οποιοι μαζυ με τον Προεδρο Γ.Παπανδρεου σχεδιαζουν και υλοποιουν το προγραμμα του κομματος, με αποτελεσμα την αποδοχη του εκλογικου σωματος , συμφωνα και με την τελευταια εκλογικη επιτυχια του ΠΑΣΟΚ, ατην Καλυβα των ΟΠ «σφαζονται» οι σχολιογραφοι για τα εν λογω στελεχη ως «μη ωφειλαν».
13 Ιουνίου, 2009 στις 11:47 πμ
σχολιαστης
Ενη, η καλύβα των ΟΠ, είναι μόνο στο μυαλό σου. 🙂
13 Ιουνίου, 2009 στις 11:51 πμ
σχολιαστης
Οπως μόνο στο μυαλό σου είναι η εικόνα των στελεχών που συνεργάζονται. Βασικός λόγος κακοδαιμονίας στο ΠΑΣΟΚ. 🙂
13 Ιουνίου, 2009 στις 11:55 πμ
Ενη Καπαζογλου
Αγαπητε nikiplos
Κατ αρχην πρεπει κανεις να παραδεχθει οτι στα σχολια σου παντα διακρινονται οι καλες σου προθεσεις και οχι «αχτι και γινατι» οπως συμβαινει σε πολλες αλλες περιπτωσεις.
Θα ελεγα να ξαναδεις τα μετρα που προτεινει το ΠΑΣΟΚ (αυτη η εμμονη ο ΓΑΚ και οχι το ΠΑΣΟΚ), και ισως διαπιστωσεις οτι δεν διαφερουν απο πολλες δικες σου σκεψεις, που ορισμενες θα ελεγα ειναι αρκετα ενδιαφερουσες. Αλλωστε αυτο ειναι και το ζητουμενο οταν μιλαμε για «συμμετοχη του πολιτη», με καλοπροαιρετη αποψη ,προς οφελος της χωρας τελικα.
Ισως να μη συμφωνω σε ολα οσα καταθετεις, αλλα ο καθενας εχει το δικαιωμα να κρινει ανεξαρτητα αν η αποψη του ειναι «δικαιη» η οχι.
13 Ιουνίου, 2009 στις 12:09 μμ
Ενη Καπαζογλου
Σχολιαστη
Την Καλυβα των ΟΠ, την παιρνω πισω, ομως καποιος θα πρεπει να αποδειξει οτι η κατα 99% υλη των ποστ, που περιστρεφεται γυρω απο τα θεματα των ΟΠ (και δεν βλεπω τιποτα το μεμπτο), δεν εχει σχεση με την κινηση αυτη και τις δραστηριοτητες της.
Το κομμα των ΟΠ εχει ηδη ψηφισθει απο τους εκλογεις για να αντιπροσωπευεται στο ευρωκοινοβουλιο και η Καλυβα το υπεστηριξε με συνεπεια.
Γιατι βρισκεται υποτιθεται στη «φαντασια» μας?
13 Ιουνίου, 2009 στις 12:11 μμ
Kατερίνα σ-Μ.
Είμαι πολύ παλιά «πελάτισσα» αλλά όχι τακτική, γι αυτό και δεν με καλωσόρισε. Αλλά πιθανόν να γνωρίζει και την αντίληψή μου για τις δημόσιες σχέσεις μέσω blogging.
Eίδα και το σχόλιο του zeppos για τις δηλώσεις ΓΑΠ, αλλά δεν δίνω σημασία στις δηλώσεις των πολιτικών. Οι πράξεις μετρούν. Διαφωνείς;
Με παρεξηγείς όμως, δεν παρελθοντολογώ για τα «5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ» αλλά για τα 20 προηγουμένα χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πιο πολλά δεν σου φαίνονται για να συμπεράνουμε ασφαλέστερα;
13 Ιουνίου, 2009 στις 12:19 μμ
Πάνος
Κατερίνα,
άσε τι λέει η υπεύθυνη επί της εθιμοτυπίας – δεν υπήρξε καλοσώρισμα επειδή έλειπα!
(βλ. κάτι μπυρίτσες στη θάλασσα χθες βράδυ…)
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα ποιά είσαι. In any case, καλώς ανταμώσαμε και πάλι! 🙂
13 Ιουνίου, 2009 στις 12:35 μμ
Παπούλης
Πάνο
οι μπύρες εξασθενούν τη μνήμη σου
η κα ΚσΜ είναι γνωστός αστήρ της μπλογκόσφαιρας…. 🙂
13 Ιουνίου, 2009 στις 1:02 μμ
Dralion
Δεν κρινω το Πασοκ απο αυτα που εκανε τα προηγουμενα 20 χρονια. Το κρινω απο αυτα που λεει οτι θα κανει στα επομενα 20.
Αντιγραφω απο το σχολιο του Πανου για τις θεσεις του Πασοκ πιο πανω:
1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.
Το αλλο με τον Τοτο το ξερετε; Το Πασοκ περναει τους πολιτες για ηλιθιους.
2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.
Τωρα περναει και τους γερμανους για ηλιθιους. Τι λετε ωρε παλληκαρια; Οσα σας εχει δωσει η ΕΕ, ταχετε φαει και ταχετε κανει βιλες. Εσεις, τα στελεχη του Πασοκ. Ειναι πολυ φτηνοτερο για την Γερμανια (αυτοι δινουν τα περισσοτερα στην ΕΕ) να κρατησει τα λεφτουδακια της και να τα δωσει στους μεταναστες στο εσωτερικο της απο το να τα μοιρασει στα πασοκο-λαμογια.
3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών – και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.
Η Τουρκια κατηγορειται απο γαλλους + γερμανους οτι *διευκολυνει* την λαθρομεταναστευση. Τωρα, αμα το Πασοκ θελει να συνεργαστει με καποιον που κατα τεκμηριο εχει αντιθετη πολιτικη με την ΕΕ, ειναι τουλαχιστον αφελες. Η περναει τους πολιτες για ηλιθιους.
4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.
Δικοι σας οι μεταναστες, δικα σας τα προβληματα. Σιγα μην παρουμε εμεις και τους δικους σας μεταναστες. Εκτος αν η Ελλαδα δωσει επιδοτησεις στην ΕΕ, οποτε το συζηταμε.
5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.
Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.
Σωστο μετρο. Προυποθετει ανεξαρτητη δικαιοσυνη, απαλλαγμενη απο κομματικα δεσμα. ΠΟΛΥ αμφιβαλλω αν το Πασοκ θελει να σκαψει τον ταφο του, κανοντας την ελληνικη δικαιοσυνη ανεξαρτητη.
Αρα και εδω μια προεκλογικη εξαγγελια που δεν θα εφαρμοστει ποτέ.
6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.
Ζει το πασοκ σε αλλον πλανητη, η μας περνανε ντιπ για ηλιθιους;
Ποιος θα καταπολεμησει την μαυρη εργασια; Πως; Αν η μαυρη εργασια εκλειψει, η ελληνικη οικονομια θα παψει να υπαρχει.
7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Που μεταφραζεται «θα φτιαξουμε και καμμια 10ρια επιτροπες για να βαλουμε τα δικα μας παιδια μεσα. Τι, τζαμπα θα μας ψηφισουν οι ανθρωποι; Δεν θα τους δωσουμε θεσουλα στο δημοσιο;»
Συμπερασμα: το Πασοκ εβλαψε την χωρα, βλαπτει την χωρα και (αν του δωσουμε την ευκαιρια), θα ξαναβλαψει την χωρα.
13 Ιουνίου, 2009 στις 1:20 μμ
σχολιαστης
Δρακολέοντα, η χώρα καταστρέφεται απο τη ΝΔ, και αυτό το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. ‘Αλλωστε οι Ο-Π για τους οποίους εκφράζεις τη συμπάθειά σου δεν θα είχαν ουσιαστικό πρόβλημα να κάνουν προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ. Συμπέρασμα, δε χρειάζονται υπερβολές.
13 Ιουνίου, 2009 στις 2:00 μμ
nikiplos
Γιάννης-2, ήδη έχουν πέσει κάποιες προτάσεις διαβασα σήμερα στον ηλεκτρονικό τύπο, 70 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα…
«Ανταποκριτές» μου από Αχαΐα και Θεσσ/νίκη, ήδη μου είπαν πως οι τοπικοί άρχοντες άρχισαν να ξεσηκώνονται ενάντια στα στρατόπεδα…
13 Ιουνίου, 2009 στις 2:04 μμ
σχολιαστης
Ενη, λες
«ομως καποιος θα πρεπει να αποδειξει οτι η κατα 99% υλη των ποστ, που περιστρεφεται γυρω απο τα θεματα των ΟΠ (και δεν βλεπω τιποτα το μεμπτο), δεν εχει σχεση με την κινηση αυτη και τις δραστηριοτητες της.»
Απο τον Απρίλη που άρχισα να ανεβάζω συστηματικά ποστ στην Καλύβα, ανέβασα 35, και μόνο ένα ασχολήθηκε με τους Ο-Π, 2.85% κοντά στο ποσοστό τους. Τα ποστ του Καλυβάρχη είχαν μεγαλύτερη δόση Ο-Π λόγω εκλογών και τρεμοπουλιάδας, αλλά το 99% είναι υπερβολή μεγάλη.
Ασε που ξέρω αρκετούς καλυβίστες που μόνο …δια της βίας θα ψήφιζαν Ο-Π. 🙂
13 Ιουνίου, 2009 στις 3:06 μμ
Ενη Καπαζογλου
@Κατερινα σ-Μ
Η Τελευταια παραγραφο σου συμφωνει με τα δικο μου σχολιο «παρελθοντολογια περι ΠΑΣΟΚ», αλλα να σου πω και κατι, προτεινω να σταματησουμε εδω γιατι εμενα τουλαχιστον δεν με «εμπνεει» καθολου αυτου του ειδους η πολιτικη αντιπαραθεση.
Κατα τα αλλα χαιρομαι για τη γνωριμια με μια «σταρ της μπλογκοσφαιρας» κατα δηλωση του παντα καλα ενημερωμενου Παπουλη!!!!
Σε χαιρετω
13 Ιουνίου, 2009 στις 4:36 μμ
zeppos
Ανοιγω το μηχανάκι μετά το φαΐ και με αυτά που διαβάζω θα χωνέψω άνετα τα σαυρίδια.. (ένα περίδρομο κατέβασα)..
Τέλος πάντων σχο, αυτά που έγραψα ήταν για να σας «πληροφορήσω» μια και μάλλον σας διέφυγε.. ότι το πασοκ έχει πολλές φορές στο παρελθόν μιλήσει για τους μετανάστες και ΟΧΙ τώρα με τα επεισόδεια – όπως εσείς γράψατε.
Η συμφωνία επανεισόδου με την Τουρκία υπεγράφη το 2002 και έως το σωτήριον 2004 που ανέλαβε ο καταλληλότατος, είχαν επαναπροωθηθεί μόνο μερικές εκατοντάδες λαθρο, λίγοι αλλά με δεδομένη την δυσκοιλιότητα της Τουρκίας να τηρεί την υπογραφή της, ήταν μια αρχή.. Και αυτό γιατί τότε ήταν σε κολοπιλάλα με την ενταξιακή διαδικασία και νόμιζαν οτι είχαν στο τσεπάκι την έναρξη διαπραγματεύσεων..
Μετά τα παράτησαν.. Το Ορέο είναι οτι περί το 2006 άρχισαν οι λιμενικοί στα νησιά (μάλλον με εντολές άνωθεν) να παρατάνε του λαθρομετανάστες ΜΕΣΑ στα Τουρκικά χωρικά ύδατα! Μάλιστα ο τότε Τούρκος «Αντώναρος» .. κατήγγειλε την Ελλάδα οτι παραβιάζει την διμερή συμφωνία του 2002 μεταξύ μας για επαναπροώθηση!!!
«28 Σεπ 2006 : 08:08:37
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εγκαταλείπει παράνομους μετανάστες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του σχετικού πρωτοκόλλου που υπέγραψαν οι δύο χώρες.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο για την επαναπροώθηση των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι «οι ελληνικές αρχές, με αυξανόμενη συχνότητα το τελευταίο διάστημα, αφήνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων ομάδες λαθραίων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, κατά παράβαση του σχετικού πρωτοκόλλου».
Ο κ. Ταν είπε ότι διαβιβάστηκαν στην ελληνική πλευρά οι τουρκικές ανησυχίες επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική αυτή που έχει ανθρωπιστικές διαστάσεις και διαστάσεις ασφαλείας και επισημαίνεται η ανάγκη αποτροπής της επανάληψης παρομοίων επεισοδίων βάσει των υφιστάμενων μηχανισμών και της συνήθους πρακτικής».
Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε ζητήσει από την Τουρκία να συνεργασθεί στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Η Ελλάδα «έχει αυξημένη ευθύνη φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων τα οποία συμπίπτουν με τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και παρατήρησε ότι η Τουρκία έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα υπερβολικά πολύ λίγα αιτήματα για επαναπροώθηση.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που επικρίνουν την Ελλάδα για αναλγησία στην αντιμετώπιση των μεταναστών. Παράλληλα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατηγόρησε την Ελλάδα δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από σκάφη του Λιμενικού.
Τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν επίσης πληροφορίες ότι η τουρκική Ακτοφυλακή μαγνητοσκόπησε σκάφη του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν πίσω τις τουρκικές ακτές μετανάστες που συνελήφθησαν να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ»
Σχετικά πρόσφατα το 2008 , Σεπτέμβριο μάλλον , έγινε μια αρχή για κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. με υπογραφή ενός μνημονίου με 10 όρους που θα είχαν υποτίθεται τεθεί σε εφαρμογή ήδη..
Πλήρη καταγραφή των χαρακτηριστικών κάθε λαθρο (DNA κλπ), επαναπροώθηση με παράλληλη απαγόρευση εισόδου για μια 10ετία, αύξηση των κονδυλίων για ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνόρων και για την συνοριακή αστυνομία και άλλα..
Το μνημόνιο έχει παραμείνει και πρόκειται στην επόμενη σύνοδο κορυφής να το ξαναβάλουν κάτω..
Το πασοκ ήταν τότε πρωτοπόρο στην μεταναστευτική πολιτική.. Τα χρόνια περνάνε όμως και ξεχνάμε όλο και πιο συχνά! Αλλά και τα μέσα πληροφόρησης τ΄΄οτε δε ήταν όπως τα σημερινά.. Αυτά τα λέω για τους εδώ καλοπροαίρετους σχολιαστές και οχι για τους ανόητους, άσχετους παντογνώστες!
13 Ιουνίου, 2009 στις 5:29 μμ
Rodia
Η λύση είναι ΜΙΑ: Επιδότηση για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των φτωχών λαών και επιδιόρθωση των ζημιών που κάναμε εμείς οι πρωτοταξίτες δυτικοί -τρομάρα μας!- με τους πολέμους, την αποικιοκρατία και δε συμμαζεύεται στις χώρες τους, που τις… προβιβάσαμε κιόλας, από «χώρες του ΤΡΙΤΟΥ, σε χώρες του ΤΕΤΑΡΤΟΥ και ΠΕΜΠΤΟΥ κόσμου. ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ λεω’γω καλύτερα…
Αμα ζω καλά στη χώρα μυ, τι λόγο έχω να μεταναστέψω;
(εδώ που τα λέμε, αρχίζω να μη νοιωθω καλά εδώ πέρα)
14 Ιουνίου, 2009 στις 1:30 μμ
Πάνος
Το ΠΑΣΟΚ έκανε το θέμα γαργάρα κατά την προεκλογική περίοδο, όταν το ΛΑΟΣ το ανέδειξε ως κεντρικό θάμα της δικής του εκστρατείας. Καμιά αναφορά στο παρελθόν δε μπορεί να το αναιρέσει αυτό ή να δικαιολογήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε πολιτικά (δεν κοντράρησε) το ΛΑΟΣ.
14 Ιουνίου, 2009 στις 1:33 μμ
Rodia
–>> Εκλογή ΔΕΠ στο ΑΠΘ…
Συμπαράσταση στο Θ. Λαζαρίδη και στο κλεισμενο μπλογκ του.
(συγγνωμη, ξερω πως ειναι ασχετο, αλλα ειναι επειγον)
14 Ιουνίου, 2009 στις 2:09 μμ
zeppos
Δύσκολα θα βρείς ομιλία του ΓΑΠ προεκλογικά που να ΜΗΝ αναφερθεί στους μετανάστες.. Και εσύ βρίσκεις .. γαργάρες..
ΚΑΙ για την άνοδο του καρατζαφερ … το πασοκ φταίει.. Δεν του κοντράρισε ..και το άφησε να αλωνίζει μπροστά στις κάμερες..
Μάλιστα Πάνο! Το εμπεδώσαμε..
14 Ιουνίου, 2009 στις 2:50 μμ
Ενη Καπαζογλου
Μεταναστευτικη πολιτικη και ΝΔ – Τι ελεγε το 2007 η ΝΔ για το θεμα
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/2da4f114-409a-4324-be33-c9581880e010
15 Ιουνίου, 2009 στις 9:26 πμ
Kατερίνα σ-Μ.
Δεν συμφωνώ. Το ΠαΣοΚ δεν φταίει, δεν ευθύνεται για τίποτα. Προέρχεται από παρθενογένεση. Ο Χριστός και ο ΓΑΠ. Όποιος λέει το αντίθετο δεν ξέρει τι του γίνεται.
Όλα τα φταίει η Νουδού και τα άλλα κόμματα που δεν κυβέρνησαν ποτέ. Όταν το ΠαΣοΚ έχασε τις εκλογές όλα ήταν τέλεια! Ούτε ημιαπασχόληση, ούτε κατάλυση εργατικών κατακτήσεων, ούτε μαύρη εργασία, ούτε εργολάβοι ολυμπιακών έργων που θησαύρισαν από μη καταβολές ασφαλίστρων στους εργάτες, ούτε σκάνδαλα, ούτε πτώχευση ασφαλιστικών ταμείων, ούτε λαθρομετανάστευση, ούτε χάρισμα χρεών σε ΜΜΕ και ΠΑΕ, ούτε αβέρτα επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ για την διάσωση του πορτοκαλί παπαγάλου, ούτε δημιουργία αχρήστων θέσεων συμβούλων για τάισμα ημετέρων, ούτε ψήφιση νόμων περί ΜΗ ευθύνης υπουργών, ούτε εγκληματικότητα, ούτε προκλητικοί μισθοί και προνόμια βουλευτών, ούτε ανεργία, ούτε ακρίβεια, ούτε πάγωμα μισθών, ούτε ναρκωτικά, ούτε λαθρεμπόριο, ούτε μπράβοι της νύχτας, ούτε παραπαιδεία, ούτε φακελάκια, ούτε η μισή αστυνομική δύναμη να φυλάει πολιτικούς και δημοσιογράφους, ούτε δάνεια, ούτε παραεμπόριο, ούτε φοροδιαφυγή, ούτε ασφαλιστικές και τραπεζικές μαφίες, ούτε συμβασιούχοι όμηροι…
Σε παράδεισο ζούσαμε και δεν το είχαμε καταλάβει.
(Παπούλη, δεν έχει τύχει να σε ξαναδώ σε μπλογκ. Μήπως είσαι κάποιος μπλόγκερ που έχεις αλλάξει νίκ;)
15 Ιουνίου, 2009 στις 11:48 πμ
Παπούλης
Θέλετε και απάντηση αγαπητή ΚσΜ ;;;
15 Ιουνίου, 2009 στις 12:19 μμ
Γαριβάλδι
κ. Μιχελή. Καταρχήν συγχαρητήρια για τον προβληματισμό. Θα ήθελα να συνεισφέρω στον διάλογο ως εξής: α. σύγχρονες- υπεράνω ιδεολογικών προκαταλήψεων- έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι μετανάστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να περάσουν χερσαία και υδάτινα σύνορα, δεν είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι (ούτε βέβαια πλούσιοι, απλά έχουν από πίσω τους τοπικό δίκτυο οικονομικής συναλλαγής, β. άλλα άρθρα δείχνουν σιγά- σιγά την επιρροή των «δυτικών» ΜΜΕ και εκπομπών στην «έξαψη» του ντόπιου στοιχείου για διαφυγή (σχετ. άρθρο της Le Monde Diplomatique για τη νεολαία του Μαρόκου), άρα το ζήτημα έχει και την πολιτισμική του διάσταση, γ. πολλοί ξεχνούν ότι τα έθνη- κράτη δέν έχουν καταργηθεί (όπως ίσως θα ήλπιζαν), και αυτά τα έθνη- κράτη εκ συστάσεως θεμελιώνονται στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιογένεια του κοινωνικού τους χώρου (αρκει κανείς να στοχαστεί πώς το διεθνές αριστερό κίνημα ήταν μόνο θεωρητικά διεθνές, πρακτικά πολύ πολύ εθνικό!), κατά συνέπεια και οι αντιδράσεις τους θα έχουν πάντα τη σχιζοφρένεια που χαρακτηρίζει αυτό το κράτος απέναντι σε διεθνικές κινήσεις, που άλλοτε το ευνοούν και άλλοτε το φοβίζουν…
Ευχαριστώ!
15 Ιουνίου, 2009 στις 4:15 μμ
Ενη Καπαζογλου
Παπουλη
Ποτε δεν αρνουνται να δωσουν απαντηση σε μια Kυρια!!!!!
Ελπιζω να μου επιτρεπεις να εκφρασω αυτη την αποψη….
15 Ιουνίου, 2009 στις 4:31 μμ
Παπούλης
Κα Ένη δεκτό από σας….
…. ως άποψη
15 Ιουνίου, 2009 στις 8:56 μμ
ximeio
Αν ενα απο τα προβληματα ειναι οτι η Ελλαδα ως χωρα εισοδου των λαθρομεταναστων δεν μπορει να τους επιτρεψει να κινηθουν προς αλλες χωρες της ΕΕ, λογω της Συμβασης του Δουβλινου, τοτε η λυση ειναι πολυ απλη.
15 Ιουνίου, 2009 στις 11:36 μμ
ximeio
Δινουμε με συνοπτικες διαδικασίες ελληνική υπηκοοτητα σε οποιον το επιθυμει και μετα ως ελληνας πολιτης μπορει να κινηθει σε ολη την ΕΕ με τους ορους που ισχυουν για ολους μας. 🙂 🙂
15 Ιουνίου, 2009 στις 11:45 μμ
sissa ben dahir
Το έχει πει ήδη ο Καρατζαφέρης χημείο, αλλά οι αριστεροί που ξέρουν περισσότερα, του λένε ότι “H (λαθρο)μετανάστευση είναι απόροια και παράγωγο του Καπιταλισμού. Όταν εξαφανιστεί αυτός, μετά θ’ εξαλειφθεί κι αυτή, με την σειρά της”
Περιμένουμε λοιπόν την πτώση του καπιταλισμού στην ΑφροΑσία, για να λυθεί και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
15 Ιουνίου, 2009 στις 11:49 μμ
Πάνος
…και δε χολοσκάμε να κάνουμε εμείς κάτι! Σατανικόν! 8)
16 Ιουνίου, 2009 στις 12:25 πμ
nikiplos
Καλησπέρα…. Αγαπητό ximeio, δεν είναι που την είπε ο συγκεκριμένος κύριος αυτήν πρόταση,
(έχω κλάψει από τα γέλια άπειρες ώρες από τις ανοησίες που έχει πει ο συγκεκριμένος κύριος μπροστά από την κάμερα, καθώς οι δικοί μου ήτο συνδρομητές του Τιβι πρες. Ανοησίες που δεν τις βάζει ο νους σου… τερατολογίες δλδ του στυλ: «Προφανώς το τηλέφωνο της 17Ν τελειώνει σε 7» κα)
Είναι που κανείς από τα άλλα κόμματα εξ όσων γνωρίζω δεν έχει απαντήσει σε αυτήν την ανοησία. Αφήνω κάποια από τα προφανή που καταδεικνύουν τη βλακεία της πρότασης (και συμπάθαμε, σπάνια μιλάω με χαρακτηρισμούς) που είναι η δυστοκία του ελληνικού δημ. τομέα σε ένα τέτοιο εγχείρημα
[Ο Δημ τομέας δεν μπορεί να εξυπηρετίσει σε εύλογο χρόνο τους ήδη καταγεγραμμένους πολίτες. Φαντάζεσαι ξαφνικά να πρέπει να γράψει με πλήρη στοιχεία 700.000 περίπου? Ούτε σε 10 χρόνια…]
και πάω στα λίγο πιο σοβαρά.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα αποκτήσουν ασφάλιση (απορίας αν δεν έχουν ένσημα), ΑΦΜ, και δήλωση επαγγέλματος. Δλδ θα μεταβάλλουν τους στατιστικούς και οικονομικούς δείκτες της χώρας. Με πολλούς κινδύνους. Αν δηλωθούν τα μικρά τους εισοδήματα, αμέσως αποκτούμε τεράστιους δείκτες ανάπτυξης και πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε σαν χώρα (εδώ μπορείς να κλάψεις από τα γέλια). Αν πουμε την αλήθεια στην ΕΕ, μπαίνουμε σε μια επιτήρηση αυστηρή, δλδ χειρότερα από πριν.
Προκειμένου να διεκδικησουμε προγράμματα stage που είναι ευρωπαϊκά για αυτούς τους ανθρώπους είναι αναγκαίο να κάνουμε τεράστιο έργο στην ΕΕ. Σκέψου απλά πως για την ώρα δεν έχουμε κάνει τίποτε για τους ήδη καταγεγραμμένους «γηγενείς» έλληνες, εξού και η τεράστια απώλεια σε ζωτικά κονδύλια στο θέμα της εργασίας.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι λέγοντας κάτι τέτοιο, θεωρούμε τους Ευρωπαίους ανόητους εμείς οι εξυπνάκηδες… Δεν θα μιλήσω για άλλες χώρες, πάντως για Γαλλία και Βρεττανία που γνωρίζω μερικά, είναι πως μόνο το 10% θα καταφέρει εκεί να σταθεί, ενώ το υπόλοιπο με ποινικό μητρώο (παραβατική συμπεριφορά στην Γαλλία – loafing by intend στην Βρεττανία) θα μας το γυρίσουν πακέτο όπως το στείλαμε, και φυσικά θα τους αποζημιώσουμε για τη φθορά που προξένησε… Υποψιάζομαι ότι η Γερμανία θα έχει αντίστοιχα αυστηρά μέτρα, οπότε μένει η Ιταλία του Σύλβιο (που για την ώρα μας στέλνει αυτός τους Αλβανούς του)…
Οπότε, κατανοείς τη «σοβαρότητα» της πρότασης αυτής, έστω και με σκόρπιες σκέψεις…
16 Ιουνίου, 2009 στις 12:40 πμ
ximeio
Δεν ξερω αν εκανε ο Καρατζαφυρερ αυτη την προταση (δεν βλεπω και τηλεοραση) αλλα φανταζομαι πολυ θα το «χαιροταν» να ειναι συν-ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ με ολους αυτους που τους κατηγορει για ολα τα δεινα του κοσμου 🙂
16 Ιουνίου, 2009 στις 12:08 μμ
Παπούλης
Νίκιπλε
Αντίθετα νομίζω ότι η επιτήρηση θα πάει σύντομα περίπατο. Αν φανούν ως επίσημα στοιχεία τα εισοδήματα ( μικρά αλλά πολυάριθμα ) όλων αυτών που ζούν , εργάζονται και μετέχουν στην οικονομική μας δραστηριότητα τώρα ως παραοικονομία το 7% του ελλείματος γίνεται 5,1% και το 110% του δημοσίου χρέους γίνεται 81% 🙂 🙂 🙂
Επίσης αν αναγκαστούν οι επιχειρήσεις που απασχολούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες αυτούς τους ανθρώπους να τους εντάξουν κανονικά στην αγορά εργασίας θα έχουμε :
Μία αύξηση στα αστεία τους μεροκάματα των < 30 ευρώ κατά περίπου 50% . Επιβάρυνση των επιχειρήσεων κατά ένα πρόσθετο περίπου 25% λόγω εισφορών και μια εκτιμώμενη επίδραση στο κόστος εργασίας ( ως στοιχείο προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ και επομένως ως επιβάρυνση στις τιμές ) κατά περίπου 25% . Επειδή όμως το ΑΕΠ θα περιλαμβάνει πλέον και το παραγωγικό αποτέλεσμα αυτών των ανθρώπων η επίδραση στο μερίδιο της εργασίας ως στοιχείο του ΑΕΠ θα είναι μηδαμινή.
Οι επιμέρους επιχειρήσεις θα δούν το κόστος τους να αυξάνεται και θα επιχειρήσουν να το φορτώσουν στη τιμολογιακή τους πολιτική σε συνθήκες ύφεσης και αντιπληθωρισμού 🙂 🙂
Οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία θα αυξηθούν στο μέτρο που θα υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος και ο Μαμούνιας θα αναγκαστεί να δεί το ασφαλιστικό μας από άλλη σκοπιά 🙂 🙂
Είναι τρέλλα αυτά τα οικονομικά , ειδικά όταν εύκολα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων βασίστηκε στην ανασφάλιστη εργασία , τη παραοικονομία , τις κατασκευές και επομένως χτίζαμε στην άμμο ενθαρρύνοντας μια κατανάλωση που αποδίδει ( στο μέτρο του δυνατού ) έμμεσους φόρους αλλά καθόλου άμεσους και εισφορές. 🙂 🙂
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο εργοτάξιο που δούλευα τους τελευταίους 6 μήνες , χρηματοδοτούμενο από δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια μέτρησα τουλάχιστον 15 εθνότητες , ελάχιστοι των οποίων είχαν στοιχειώδη ασφάλιση και δικαιώματα και απολάμβαναν μεροκάματα της προκοπής. Πολλοί από αυτούς ήταν απλήρωτοι για πάνω από 2 μήνες . Δούλευαν 12ωρα και ΣΚ . Ο εργολάβος ευημερεί προφανώς.
Εκτός από τη τελευταία παράγραφο που αληθεύει μέχρι κεραίας ( ως προσωπική βιωμένη εμπειρία ) τα υπόλοιπα αποτελούν τα σύνηθη φληναφήματα του Παπούλη στα πλαίσια του φεστιβάλ Οικονομικής Φαντασίας 🙂 🙂 🙂
16 Ιουνίου, 2009 στις 4:00 μμ
Kατερίνα σ-Μ.
Kι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες.
Πώς ενοχοποιείται η Ελλάδα για τις αποικίες των …προοδευτικών Ευρωπαίων; Kαι γιατί πρέπει να πληρώσει αυτή τις αμαρτίες τους;
Όσο για την «ΜΙΑ λύση», αυτό δεν είναι λύση, είναι ευχολόγιο.
– – –
(παπούλη, ρητορική ήταν η ερώτησή μου)
16 Ιουνίου, 2009 στις 5:07 μμ
Παπούλης
Πάνο
τελικά δεν μπορεί κάτι έχουμε και μας έρχονται …. μυρίζουν μέλι ενώ κανονικά θάπρεπε να μυρίζουν φορμόλη …. 🙂 🙂 😉
16 Ιουνίου, 2009 στις 5:09 μμ
Παπούλης
εννοώ να αναδίνουμε εμείς φορμόλη και όχι μέλι ( προς αποφυγήν παρεξηγήσεων
16 Ιουνίου, 2009 στις 5:48 μμ
Πάνος
Παπούλη,
τι σ’ έπιασε; Λιγάκι ζαχαρωμένο πλέον, αλλά …μέλι! 🙂
16 Ιουνίου, 2009 στις 5:51 μμ
Παπούλης
….ζαχαρωμένο ;;;
άρα τουλάχιστον χωρίς συντηρητικά … 8)
16 Ιουνίου, 2009 στις 6:06 μμ
Πάνος
Εννοείται… 8)