Λέιντις εντ τζέντλεμεν, η καλύβα σας προσφέρει μια σπάνια απόλαυση – την ομιλία του ΓΑΠ στο Ζάππειο, με θέμα την Πράσινη ανάπτυξη. Ξέρω ότι είναι αρκετά δύσκολο να τη διαβάσετε – και να την κριτικάρετε. Αλλά, είναι μάλλον απαραίτητο: από δω και πέρα ο ΓΑΠ θα μας μιλάει συνέχεια για την Πράσινη-ανάπτυξη-που-προωθεί – και ο Ομπάμα. Ίσως βαφτεί και με φούμο, για να είναι πιο πειστικός. Δεν πρέπει να ξέρουμε τι εννοεί; Άντε, μια απόφαση είναι…
*
Κυρίες και κύριοι,
Να σας καλωσορίσω όλους. Ιδιαίτερα να καλωσορίσω τον κ. Επίτροπο -αγαπητέ Σταύρο- τον Σταύρο Δήμα, αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον κ. Ζερβό. Είναι χαρά μας και πρέπει να είμαστε περήφανοι που δύο εξέχουσες προσωπικότητες, δύο Έλληνες, συμπατριώτες μας, πρωτοστατούν σ’ αυτό τον σημαντικό για την ανθρωπότητα τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
Θέλω να καλωσορίσω και τους εκπροσώπους των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών φορέων.
Με την κατάθεση της πρότασής μας για την πράσινη ανάπτυξη, απαντάμε σε τρία βασικά ερωτήματα ταυτόχρονα.
Πρώτο ερώτημα: Ποιους θα ωφελήσει η ανάπτυξη;
Σ’ αυτό απαντάμε απλά και αποφασιστικά. Η ανάπτυξη για μας έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον.
Το δεύτερο ερώτημα: Μπροστά στην κρίση που βιώνουμε έχουμε λύσεις και ποια σχέση έχουν αυτές οι λύσεις με την πράσινη ανάπτυξη;
Απαντάμε: Η σημερινή κρίση, τόσο διεθνώς, όσο βεβαίως και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στην πατρίδα μας, έχει άμεση σχέση με το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου, που προωθούσε την ανάπτυξη χωρίς να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας.
Τρίτο ερώτημα: Γιατί θα ωφεληθεί η Ελλάδα με το πράσινο πρότυπο ανάπτυξης; Απαντάμε απλά: η κρίση αποτελεί για μας και ευκαιρία.
Ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. Ευκαιρία να πούμε, σε όσους και σε όσα πνίγουν τις δυνατότητες του τόπου και του λαού μας, σε όσους εμποδίζουν την πρόοδο και καλλιεργούν την αδράνεια και την απαισιοδοξία, σε όσους και όσα περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας, «Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα».
Απαντάμε τέλος και στο ερώτημα: Πώς θα γίνουν αυτές οι συγκεκριμένες αλλαγές, αυτές που πρέπει να κάνουμε, για να προωθήσουμε το νέο αυτό αναπτυξιακό πρότυπο;
Απαντάμε: Απαιτείται εθνική προσπάθεια: Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μια προσπάθεια που ενώνει τις δημιουργικές, δυναμικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αλλά που θέλει και τους πιο αδύναμους και τους πιο περιθωριοποιημένους ως συνοδοιπόρους, διότι τους χρειαζόμαστε όλους, ενεργούς, συμμετέχοντες, στην κοινή μας αυτή προσπάθεια.
Φίλες και φίλοι,
Η οικονομία και το περιβάλλον βρίσκονται σε κρίση ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εικόνα και τα συμπτώματα των δύο κρίσεων, σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να μην συνδέονται. Σε δεύτερη όμως ανάλυση, βαθύτερη, βλέπουμε ότι τα αίτια και των δύο είναι τα ίδια. Και οι δύο κρίσεις είναι κρίσεις του σημερινού συμβατικού μοντέλου ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικά του; Η διευρυνόμενη ανισότητα. Η αποξένωση του πολίτη από το προϊόν της ανάπτυξης. Η συγκέντρωση δύναμης στους λίγους μέσα από την θεοποίηση της αγοράς. Η υποβάθμιση του κράτους σε ρόλο τροχονόμου.
Η αιχμαλωσία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Η απληστία και ο υπερκαταναλωτισμός ως κυρίαρχες αξίες. Η περιφρόνηση για τους πολλούς σήμερα και η αδιαφορία τις επόμενες γενειές.
Οι δύο κρίσεις δημιουργήθηκαν από το δόγμα «όλα στο βωμό του εύκολου χρήματος».
Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά ότι το κόστος στις οικονομίες μας από την υποβάθμιση του φυσικού κεφαλαίου υπερβαίνει τα 3,5 τρις δολάρια ετησίως.
Στο ίδιο ύψος περίπου, εκτιμάται και το κόστος της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα μεγέθη αυτά προκαλούν δέος και απαιτούν άμεση δράση. Σήμερα, είναι ώρα να πούμε τέρμα στο δόγμα της ανάπτυξης προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών.
Να πούμε τέρμα στο κράτος – θεατή, που παραδίδει κάθε δημόσιο αγαθό βορά στην κερδοσκοπία. Να προχωρήσουμε προς μία ανάπτυξη που βάζει όρια στη βουλιμία μιας άναρχης αγοράς και έχει επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας μας και βεβαίως και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, για μας η πράσινη ανάπτυξη είναι στρατηγικής σημασίας, είναι στρατηγική μας επιλογή.
Ήδη, τίθενται οι βάσεις ενός νέου οικονομικού προτύπου σε πολλές περιοχές της γης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την έννοια της «αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης» από το Συμβούλιο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Υπό τη νέα της ηγεσία σήμερα, και η Αμερική στρέφεται δυναμικά προς την πράσινη ανάπτυξη.
Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η πρώτη νέα Επιτροπή που δημιούργησα ήταν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με πολύ θετική αποδοχή από τα 160 και πλέον μέλη – κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Στρατηγικές επιλογές για το παραγωγικό τους μοντέλο κάνουν χώρες όπως η Δανία με την αιολική ενέργεια, και η Ισπανία με τα φωτοβολταϊκά. Η Πορτογαλία διαφημίζει τη χώρα της ως «το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο της Ευρώπης». Η δύναμη είναι με όσους πουν την αλήθεια. Κι εδώ κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας κριτική στις όποιες αστοχίες κάναμε τα προηγούμενα χρόνια στο περιβάλλον.
Σήμερα, όμως, είναι ώρα επιλογών. Και εγώ ψηφίζω, το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει να αλλάξουμε πορεία. Γιατί; Πρώτον, γιατί έτσι επιβάλλει η διεθνής οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Από το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε, εξαρτάται και η θέση μας στο νέο παγκόσμιο και οικονομικό περιβάλλον.
Ή θα παραμείνουμε στο δρόμο της αδράνειας, ή αλλάζουμε πορεία και ξεκινούμε σήμερα την στροφή μας στην πράσινη ανάπτυξη. Ή θα ακολουθήσουμε συρόμενοι, τελευταίοι, προσπαθώντας να συγκαλύπτουμε τις αδυναμίες μας στην εφαρμογή συμβατικών μας υποχρεώσεων, όπως αυτών που απορρέουν από το Κυότο, ή θα γίνουμε πρωτοπόροι στο νέο πρότυπο ανάπτυξης.
Πρωτοπόροι σημαίνει ότι έτσι, θα έχουμε σημαντικές πιθανότητες να εξασφαλίσουμε προοπτικές χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά το 2013 στον αγροτικό τομέα. Έτσι θα κερδίσουμε το ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις από την παγκόσμια αγορά. Έτσι θα έχουμε καλύτερη μεταχείριση και φθηνότερο χρήμα για τον δανεισμό κεφαλαίων από την χρηματαγορά για τις δημόσιες επενδύσεις μας.
Μόνον έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά νέο κύρος στους διεθνείς Οργανισμούς. Μόνον έτσι θα εμπνεύσουμε μια νέα γενιά, με όραμα και περηφάνια για την πατρίδα της.
Ο δεύτερος λόγος για να αλλάξουμε πορεία, είναι η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας στηρίχθηκε στην τσιμεντοποίηση των αστικών περιοχών, στην άναρχη δόμηση σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα την αποξένωση του πολίτη από τον δημόσιο χώρο, την ίδια του την πόλη.
Αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη. Στηρίχθηκε στην εύκολη κερδοσκοπία της γης, στον τουρισμό, στον ήλιο και στη θάλασσα και στον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής. Το τελευταίο εκλείπει, ενώ την θάλασσα και τον ήλιο των νησιών μας, τα ανταγωνίζονται εύκολα πολλά άλλα γειτονικά κράτη. Αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη.
Η αγροτική μας ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μια επιδοματική πολιτική, στην παλιά Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην μαζική παραγωγή προϊόντων, όχι πάντα ποιοτικών, στην κατάχρηση του νερού και των φυτοφαρμάκων. Αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όλα τα παραπάνω επιδεινώθηκαν από την συγκεντρωτική, πελατειακή, κομματική διαχείριση του δημόσιου πλούτου.
Σπατάλη, που έφτασε το δημόσιο χρέος να αυξάνεται κατά 16 δις ευρώ κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιδεινώθηκαν από τον υπερδανεισμό για ιδιωτική κατανάλωση, πολλές φορές για βασικά αγαθά, αντί να βελτιώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη.
Στον βωμό της γρήγορης ανάπτυξης, το περιβάλλον παραμελήθηκε και πληγώθηκε. Η Κορώνεια μετατράπηκε σε βούρκο, ο ποταμός Ασωπός σε φορέα νόσων για όσους χρησιμοποιούν τα νερά του. Και στην Αττική, αν δεν κάνουμε τίποτα για τα σκουπίδια, σε δέκα χρόνια θα χρειαστούμε άλλες 6 χωματερές, δηλαδή 3.000 στρέμματα γης θα αχρηστευθούν μόνο και μόνο για να κάψουμε τα περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους που θα παράγουμε ετησίως. Δεν είναι βιώσιμη αυτή η πολιτική.
Σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να βάλουμε τέλος. Είναι ώρα να πούμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξουμε.
Φίλες και φίλοι,
Ιστορικά, όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή, δηλαδή με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει. Έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση, μόνο όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και αναπτυξιακό στίγμα. Για εμάς, η πράσινη ανάπτυξη είναι αυτό το αναπτυξιακό στίγμα.
Σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι το μέλλον της χώρας μας. Από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον ποιοτικό τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό μας. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το μέλλον. Διότι είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή που έχει η χώρα μας, εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική από τη μια μεριά, και βιώσιμη από την άλλη, σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.
Γι’ αυτούς τους λόγους, σήμερα απαιτείται: Πρώτον, σοβαρή επένδυση στον Έλληνα πολίτη και στο μέλλον του. Αναπροσανατολίζουμε και στηρίζουμε αποφασιστικά την παιδεία, την δια βίου εκπαίδευση, την επανακατάρτιση σε νέα επαγγέλματα και βεβαίως την έρευνα στην πιο καθαρή ενέργεια και τις καθαρές τεχνολογίες.
Δεύτερον: Απαιτείται επένδυση στις νέες υποδομές του 21ου αιώνα, σε κτίρια με μικρή ή ακόμα και μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Σε ευρυζωνικά δίκτυα οπτικών ινών, που θα φτάνουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο μάθησης και δουλειάς.
Την κρίση και την ασφυξία στην αγορά θα αντιμετωπίσουμε με ένα μεγάλο πρόγραμμα «πράσινων δημόσιων επενδύσεων», που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα κατευθύνει, σχεδιασμένα και συγκεκριμένα, στοχευμένα παιδεία.
Μαζί με τον τεχνικό κόσμο, θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της πράσινης γνώσης, στα έργα του αύριο και στο «πρασίνισμα» των έργων του χθες. Είναι αδιανόητο, η χώρα μας που είναι τόσο προικισμένη με τον ήλιο και τον αέρα, να είναι πίσω στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Δανία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία.
Σε αυτό το διάγραμμα που θα σας δείξουμε, φαίνεται πόσο η χώρα μας υστερεί να πιάσει τον στόχο του 2010 για τις ανανεώσιμες πηγές. Η Γερμανία τον έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Δεν μπορεί η Ελλάδα να μη συμμετέχει ενεργά στο μεσογειακό ενεργειακό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αξιοποιεί τον ήλιο και τον αέρα όλης της περιοχής, ως μία από τις απαντήσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Είμαστε πρώτοι στην ηλιοφάνεια, αλλά αφήνουμε άλλες χώρες να είναι πρώτες στην χρήση αλλά και παραγωγή φωτοβολταϊκών. Είμαστε πρώτοι σε αιολικό δυναμικό, αλλά τελευταίοι στην τεχνογνωσία των ανεμογεννητριών, παρά το ότι η πρώτη προσπάθεια εγχώριας παραγωγής ξεκίνησε το 1985 από την ΔΕΗ τότε, χωρίς όμως αντίκρισμα.
Δεν μπορεί να αφήσουμε για μία ακόμα φορά άλλες χώρες στην πρωτοπορία. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι δεν θα αναπτύξουμε κι εμείς τεχνογνωσία στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, στα νέα υλικά οικοδομών. Ότι, για όσο χρόνο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον εγχώριο λιγνίτη, δεν θα είναι με τις πιο σύγχρονες και καθαρές τεχνολογίες που υπάρχουν.ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέες δουλειές και νέες εγχώριες βιομηχανίες.
Δεν μπορούμε αυτά να τα αποδεχτούμε. Γι’ αυτό και λέμε ότι το 1/4 από τα χρήματα που κατευθύνονται στην έρευνα θα πάει στις νέες καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να διπλασιάσουμε την παροχή σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέσα σε μια πενταετία.
Τώρα που όλοι προσπαθούν να προσαρμόσουν τις βιομηχανίες τους -ιδιαίτερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες- σε πιο πράσινες με πολύ υψηλό κόστος, εμείς μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Γιατί εμείς δεν έχουμε να περάσουμε από τη διαδικασία, και τη δοκιμασία αν θέλετε, της προσαρμογής. Μπορούμε άμεσα να περάσουμε στη δημιουργία μιας νέας εγχώριας πράσινης βιομηχανίας.
Και βέβαια, η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας σήμερα είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας. Εφικτός και άμεσος στόχος μας, να τονώσουμε -μέσω δημοσίων επενδύσεων- όλο τον κατασκευαστικό κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Γιατί θα μετατρέψουμε τα γραφεία, τα σπίτια, τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τις συνεδριακές μας αίθουσες, τα δημόσια κτίρια, σε κτίρια πιο αποδοτικά ενεργειακά, για να εξοικονομήσουν και το κράτος και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η ελληνική οικογένεια πολλά χρήματα από τους ενεργειακούς μας λογαριασμούς.
Και βέβαια, η ΔΕΗ θα πρέπει να πρωτοστατήσει στις ανανεώσιμες πηγές, όπως και στην εθνική προσπάθεια εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας.
Και για να μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, θα εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρισμού με καινούργιες υποδομές χαμηλών απωλειών, δίνοντας έτσι και άλλες δουλειές σε χιλιάδες εργαζόμενους.
Η γη μας, οι ελληνικές ποικιλίες είναι ακόμα ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Δεν μπορώ, δεν μπορούμε να ανεχτούμε για τη χώρα και τους αγρότες μας, να υπάρχει παντού σε όλο τον κόσμο το λάδι της Ιταλίας ως λάδι με όνομα προέλευσης, όταν βασικό ποσοστό της σύστασής του προέρχεται από το ελληνικό λάδι.
Δεν μπορώ να δεχτώ οι νέοι αγρότες να μην μπορούν να μένουν στην Περιφέρεια, να μην μπορούν να καινοτομούν σε πρακτικές και προϊόντα ποιότητας, που θα είναι περιζήτητα σε διεθνείς αγορές και θα δημιουργούν έτσι προστιθέμενη αξία στην επαρχία, στις αγροτικές περιοχές. Δίνοντας κίνητρα για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γης, με προϊόντα μεσογειακής διατροφής, με ελληνικό σχέδιο, θα ανοίξουμε νέα πεδία δράσης και νέες αγορές. Νέες αγορές για τους δημιουργικούς παραγωγούς, για τις καινοτόμες ιδέες και ειδικότερα για τους νέους επιστήμονες, που σήμερα ασφυκτιούν σε μια κλειστή και αγκυλωμένη οικονομική δομή, στριμωγμένοι στα αστικά κέντρα.
Κλείνοντας, δεν μπορώ παρά να κάνω και μια συγκεκριμένη αναφορά για την Αθήνα. Μια μικρή ιστορία: Όταν το 1988 μου ζήτησε η Μελίνα -αύριο είναι τα 15 χρόνια από το θάνατό της- να αναζητήσω αρχιτέκτονα-πολεοδόμο για να αναλάβει τον σχεδιασμό του φακέλου των Ολυμπιακών Αγώνων, απευθύνθηκα σε έναν μεγάλο πολεοδόμο, τον Γιώργο Κανδύλη.
Σε ένα χαρτί μπροστά του, μου σχεδίασε την Αττική. «Θα γίνει -μου έδειξε- μια μεγάλη περιμετρική γύρω από την Αθήνα. Και την παραλία της Αττικής, θα τη διαμορφώσουμε για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό, εκπαίδευση, διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις».
Παρότι δεν μας επέλεξαν το 1990, ο φάκελος του Κανδύλη πήρε το πρώτο βραβείο και ένα σημαντικό μέρος των ιδεών του αποτυπώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο σήμερα, η πόλη με το υπέροχο παραλιακό μέτωπο να γυρίζει την πλάτη της στη θάλασσα. Πέντε χρόνια μετά τους Αγώνες, αιχμάλωτος ο πολίτης στο καθημερινό τσιμέντο, χωρίς ουσιαστική διέξοδο.
Ενώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, υπάρχει και ένα οικολογικό απαρτχάιντ. Αλλού ο καθαρός αέρας, το πράσινο, και αλλού -όπως στην Δυτική Αττική- τα εργοστάσια, τα σκουπίδια, η ρύπανση.
Για μας, το περιβάλλον είναι κίνημα και όχι πρόγραμμα μιας μικρής ελίτ. Είναι κίνημα για το δικαίωμα όλων σε μια ανθρώπινη κοινωνία και σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.
Γι’ αυτό και δεσμεύομαι για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αθήνας, το Ελληνικό, το Φάληρο, το Γουδί, τον Ελαιώνας, σε ανοικτή διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Όπως παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2007, με την πρόταση για τη νέα Ολυμπία. Σε ένα τέτοιο σχέδιο, η διεθνής πρακτική δίνει προτεραιότητα σε αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Φίλες και φίλοι,
Το 1997, στο SAMSO, στη Δανία, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, ένα «πράσινο πρόγραμμα», με στόχο να γίνει το νησί ενεργειακά αυτόνομο σε δέκα χρόνια. Το ξεκίνησαν οι Δήμοι του νησιού και οι κάτοικοί του, έγιναν οι ίδιοι μέτοχοι των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Σήμερα, 12 χρόνια μετά, το 100% της ενέργειας που χρειάζεται το νησί, παράγεται από ανεμογεννήτριες, ηλιακή ενέργεια και βιομάζα.
Όλα αυτά στη Δανία. Στη Δανία, που ασφαλώς ούτε περισσότερο ήλιο έχει, ούτε περισσότερο άνεμο, από τα δικά μας νησιά του Αιγαίου. Έχει όμως μια Πολιτεία που σχεδιάζει. Μια Πολιτεία που σχεδιάζει πράσινα και συμμετοχικά.
Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα και στην Ελλάδα. Από καινοτόμες επιχειρήσεις, αναγνωρισμένες και πολλές φορές και βραβευμένες στο εξωτερικό, από ενεργειακά αυτόνομα κτίρια και προϊόντα ποιότητας. Όμως, η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει το πλαίσιο, ώστε αυτά να μην είναι μεμονωμένα, ηρωικά παραδείγματα, αλλά να γίνουν ο κανόνας.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι και μια ευκαιρία αλλαγής του σημερινού ελληνικού κράτους, ένας μοχλός αλλαγής. Από τον πελατειακό σχεδιασμό στον πράσινο σχεδιασμό, στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας, στη συμμετοχική οικονομία, στη συμμετοχική Δημοκρατία. Στις μεγάλες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, στις ανεμογεννήτριες, στο φυσικό αέριο, στις μετατροπές των παλιών εργοστασίων, θα υπάρξουν βεβαίως και κέρδη, κέρδη για τις επιχειρήσεις.
Παίρνοντας τη Δανία ως παράδειγμα, αλλά και πολλές άλλες περιοχές, εμείς εγγυόμαστε ότι εκείνοι που πρώτοι θα έχουν μέρος στα κέρδη της πράσινης οικονομίας είναι ο ίδιος ο λαός, η ίδια η τοπική κοινωνία. Οι πιο πράσινες λύσεις θα φτάσουν σε όλους.
Φίλες και φίλοι,
Η πρόταση που σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα αποτυπώνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, για να περάσει η Ελλάδα με δυναμισμό σε αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει «τρίτη βιομηχανική επανάσταση». Μια στρατηγική, που αρθρώνεται γύρω από τρεις μεγάλες προτεραιότητες.
Προτεραιότητα πρώτη: Κλίμα και ενέργεια. Η μετάβαση σε μια οικονομία, που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και τελικά μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα, με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως σας περιέγραψα, για την εξοικονόμηση ενέργειας άμεσα.
Εμείς λέμε ανανεώσιμες πηγές παντού. Μόνη εξαίρεση οι θεσμοθετημένες περιοχές υψηλής προστασίας. Λέμε και θεσμοθετημένη διαδικασία διαβούλευσης και επίλυσης διαφορών σε τοπικό επίπεδο, για τη γρήγορη και αντιγραφειοκρατική εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Στη διαφάνεια αυτή, βλέπετε από τη μια μεριά την κατάσταση σήμερα, το μίγμα ενέργειας σήμερα, με στοιχεία του 2007, και από την άλλη πλευρά, το σενάριο που διαμόρφωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας μας για το 2020, χωρίς το λιθάνθρακα, με εξοικονόμηση ενέργειας και βέβαια με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους. Σε αυτό το σενάριο που παρουσιάζεται, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φτάνουν το 18%. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε στο 20% και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε.
Δεύτερη προτεραιότητα: Η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, στην αλιεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη μεταποίηση. Πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την εποχή της μαζικής παραγωγής, με τη χαμηλή ποιότητα και το φτηνό κόστος, για να περάσουμε στην εποχή της ποιότητας.
Η Ελλάδα της αξίας.
Αυτό συνεπάγεται να επενδύσουμε στην αλλαγή των συστημάτων παραγωγής, αλλά και στην αλλαγή των προτύπων κατανάλωσης.
Συνεπάγεται τη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, που προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Συνεπάγεται και τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και θετικά πολλαπλασιαστικά φαινόμενα σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.
Προτεραιότητα τρίτη: Οικονομία, νοικοκύρεμα στους φυσικούς μας πόρους και πράσινες υποδομές.
Ανάπτυξη τεχνολογιών, προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες, για τη διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων.
Ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, ώστε η προστασία των περιοχών NATURA να γίνει αντικείμενο όλου του τοπικού πληθυσμού, με την ενεργό συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Όλα τα μέτρα πολιτικής που προτείνουμε αναφέρονται με λεπτομέρεια στο κείμενο που σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση για τη δουλειά αυτά που βγήκε με τόσο κόπο και αγάπη.
Αποτυπώνονται σ’ αυτό το πρόγραμμά μας όλοι οι τομείς της οικονομίας: ενέργεια, γεωργία, τουρισμός, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα, ακτοπλοΐα, μεταφορές.
Πώς θα τα πετύχουμε όλα αυτά;
Για να πάρει σάρκα και οστά το «πράσινο» αναπτυξιακό μας σχέδιο, χρειαζόμαστε και οικονομικά και θεσμικά εργαλεία:
Πράσινη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που συμπεριλαμβάνει και το θέμα των επιδοτήσεων.
Φορολογικά κίνητρα για περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα και αυστηρές κυρώσεις για όσους επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Καταγραφή και αποτίμηση του φυσικού μας πλούτου και των μεταβολών του, έτσι ώστε να μπορούμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις και να σχεδιάζουμε ορθά.
Δημιουργία «Πράσινου» Ταμείου, με τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών και προϊόντων, την ενίσχυση της διάχυσής τους και την προώθηση της εξαγωγής τους.
Το ΕΣΠΑ και ο επενδυτικός νόμος θα πρέπει να αποτυπώσουν αυτές τις νέες προτεραιότητες.
Αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Και θα εγγυηθώ εγώ, το περιβάλλον να είναι ισχυρό και οριζόντιο σε όλες τις άλλες πολιτικές. Γιατί, πολλές φορές, δημιουργούμε Υπουργεία που δεν έχουν καμία δυνατότητα ή αρμοδιότητα να ασκήσουν πολιτική.
Τέλος, η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι ένας στόχος που θα πετύχει το κράτος, από μόνο του, χωρίς την κοινωνία, έξω και πάνω από αυτήν. Μια τέτοια αντίληψη θα ήταν καταστροφική και θα έλεγα και αλαζονική ουτοπία.
Η «πράσινη ανάπτυξη», με καθαρό και κοινό εθνικό στόχο, είναι υπόθεση όλων μας: της Πολιτείας, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, της Αυτοδιοίκησης, όλων των πολιτών, του καθενός από μας.
Με το Δημόσιο, βέβαια, να δίνει το παράδειγμα με τις πράσινες προμήθειες, μεταφορές, έργα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
Το Δημόσιο να σχεδιάζει, να χρηματοδοτεί, να δίνει την κατεύθυνση, το πλαίσιο, την αρχική ώθηση και τα κίνητρα, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, αλλά και να πάρει τη σκυτάλη και ο ιδιωτικός τομέας.
Στους καιρούς αυτούς και στις μεγάλες αλλαγές, έχουμε ανάγκη όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνικό μας κεφάλαιο.ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Θέλω να αναφερθώ σε ένα τελευταίο παράδειγμα. Η χώρα μας, το 2012, θα κληθεί να δημοπρατήσει δικαιώματα ρύπων, που η αξία τους εκτιμάται πάνω από 2 δις ευρώ.
Ναι κύριοι.
Σ’ αυτό το σημείο έχουμε φτάσει τον πλανήτη μας.
Να αναγκαζόμαστε να δημοπρατούμε δικαιώματα ρύπανσης. Αυτά τα δικαιώματα, όμως, θα κληθούν να αγοράσουν, να πληρώσουν δηλαδή, οι μεγάλοι τομείς της βιομηχανίας μας που ρυπαίνουν και, κυρίως, η ηλεκτροπαραγωγή, όπως είναι και η ΔΕΗ, τα οποία θα εισπράξει βέβαια το κράτος. Αλλά ουσιαστικά, αυτά θα κληθεί τελικά να τα πληρώσει ο ίδιος ο καταναλωτής.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο αναποτελεσματικό είναι το σημερινό πρότυπο ανάπτυξης και πόσο σημαντικό είναι να προωθήσουμε άμεσα τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε οι βιομηχανίες μας να μειώσουν τις εκπομπές τους και να μην χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το τίμημα. Το ποσό που θα δαπανηθεί για δικαιώματα ρύπων σε ένα χρόνο αντιστοιχεί στα 2/3 της κοινοτικής επιδότησης για το ΕΣΠΑ.
Αντιστοιχεί σε ετήσια βάση:
– με το επιπλέον κόστος για την αύξηση της βασικής σύνταξης των αγροτών και των ανασφάλιστων, ώστε να διαμορφωθεί σε 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και σε 950 ευρώ για το ζευγάρι το 2011,
– στη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον συνταξιούχους,
– στην καθολική επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»,
– στην αύξηση κατά 40% των βρεφονηπιακών σταθμών,
σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας.
Αυτό είναι το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα μας, για να αντιμετωπίσει τη ρύπανση, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες και για να αποφύγει τις κυρώσεις.
Φίλες και φίλοι,
Το περιβάλλον αλλάζει, και μαζί τα αλλάζει όλα – και σήμερα και αύριο.
Σκεφτείτε για ένα λεπτό. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά και τα παιδιά μας. Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ουδέτερη επιλογή, αλλά έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.
Εμείς θέλουμε μια κοινωνία, όπου τα παιδιά μας θα βρίσκουν δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς. Όπου η υγεία τους δεν θα απειλείται από τα τοξικά απόβλητα που μολύνουν τα νερά του Ασωπού.
Όπου ο νέος στη Θεσσαλία θα ξέρει ότι οι σπουδές του μπορούν να του δώσουν ένα πτυχίο για τα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, την τυποποίηση και την προώθησή τους στις διεθνείς αγορές. Όπου τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν, μερικά σε έναν τόπο για τα σκουπίδια και, μερικά μέσα στα πάρκα, κάποια λίγα σε έναν χώρο μόνο με βίλες και, κάποια πολλά, σε χώρους με χωματερές.
Θέλουμε οι γειτονιές μας να μπορούν να ανακυκλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών που πετούν. Οι πολίτες να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους με μαζικά μέσα μεταφοράς, χωρίς να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
Φίλες και φίλοι,
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια να μένουμε ουραγοί και στα αυτονόητα. Δεν μπορούμε να πορευτούμε στον 21ο αιώνα με το ιδεολόγημα ότι όλα θα τα λύσει η αγορά.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια οικονομία κι ένα περιβάλλον στο σημερινό σημείο συναγερμού, έχοντας δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα.
«Πράσινη ανάπτυξη» σημαίνει ριζοσπαστική αναπροσαρμογή στις πολιτικές μας. Και στο κράτος, και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά.
Σημαίνει σύγκρουση με τον παραδοσιακό κρατισμό, τα πελατειακά δίκτυα, τον κρατισμό τον συγκεντρωτικό, τον γραφειοκρατικό.
Σημαίνει επένδυση στον πολίτη, με πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης, με στόχο μια οικονομία υψηλής παραγωγικότητας και γνώσης, ανταγωνιστική, όχι λόγω χαμηλού εργατικού κόστους, αλλά λόγω ποιότητας.
Σημαίνει καταπολέμηση της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας.
Σημαίνει την προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Σημαίνει αποκεντρωμένη παραγωγική διαδικασία και αυτοδιοικητικούς θεσμούς, που μπορούν να υποστηρίξουν νέες ιδέες και καινοτομίες, τεχνολογίες, δια βίου εκπαίδευση.
Να αναλάβουν σημαντικό μέρος και αρμοδιοτήτων και πόρων του δικτύου κοινωνικής προστασίας, δημιουργώντας σιγουριά για τους δημιουργικούς μας πολίτες.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα προς μίμηση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου, για να μην πούμε και σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα πρότυπο μιας πράσινης ανάπτυξης για την Ευρώπη.
Αυτός είναι ένας από τους εθνικούς στόχους της νέας κυβέρνησης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Θα το πράξουμε με πλήρη συναίσθηση του βάρους που επωμιζόμαστε.
Καλώ όλους σας, και ευχαριστώ για την παρουσία σας, σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια. Να διαμορφώσουμε μια νέα συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Ένα νέο πατριωτισμό, με όραμα. Να βάλουμε τη χώρα σε μια νέα τροχιά, σε μια νέα πορεία «πράσινης ανάπτυξης», εξασφαλίζοντας το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη κοινωνία.
Σας ευχαριστώ.
Πηγή: http://www.pasok.gr/portal/gr//74617/7/7/1/showdoc.html
33 Σχόλια
Comments feed for this article
6 Μαρτίου, 2009 στις 10:28 πμ
Πάνος
ΓΑΠ:
«Γι’ αυτό και δεσμεύομαι για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αθήνας, το Ελληνικό, το Φάληρο, το Γουδί, τον Ελαιώνας, σε ανοικτή διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης».
Ωραία. Ας βγεί να πει ο ΓΑΠ κόφτε τις μαλακίες με το νέο γήπεδο στον Ελαιώνα, ο Παναθηναϊκός έχει γήπεδο (το ΟΑΚΑ) και ο Ελαιώνας θα γίνει ζώνη πρασίνου για τους Αθηναίους, άνευ μπετόν.
Μπορεί να το πει; Αν ναι, να τον πάρουμε στα σοβαρά. Γιατί από κενές περιεχομένου γενικόλογες διακηρύξεις, είμεθα κομπλέ.
6 Μαρτίου, 2009 στις 10:34 πμ
Πάνος
Ένα τυπικό έργο «Πράσινης ανάπτυξης» είναι η ΠΟΤΑ στη Μεσσηνία. Και διαχείρηση υδάτων έχει και γεωθερμία έχει και συνεργασία με πανεπιστήμια και απ’ όλα. Το ΠΑΣΟΚ την υποστηρίζει (και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και, ντροπαλά, το ΚΚΕ)
Κι όμως, αυτή η επένδυση είναι υπόδειγμα για το πως ΔΕΝ πρέπει να είναι οι επενδύσεις της «Πράσινης ανάπτυξης», δηλ. οι επενδύσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, υπό οικολογικό μανδύα.
Πέρα από τις γενικολογίες: το ΠΑΣΟΚ άλλαξε θέση για την ΠΟΤΑ, τώρα που ακολουθεί το τραίνο Ομπάμα; Ας μας πει κάποιος – και μας έχει φάει η αγωνία…
6 Μαρτίου, 2009 στις 10:42 πμ
Πάνος
Ένα μεγάλο έργο γίνεται αυτή τη στιγμή στο Θερμαϊκό, η επέκταση του διαδρόμου 10/28 για 1060 μέτρα μέσα στη θάλασσα, με μπάζωμα του κόλπου (διαστάσεις στην επιφάνεια 1060Χ450 μέτρα, στον πυθμένα ανάλογα)
Το έργο ωρίμασε επί ΠΑΣΟΚ και το υλοποιεί η ΝΔ. Η περιβαλλοντική μελέτη του έργου προβλέπει διάβρωση της ακτής και «διορθωτικά έργα», δηλαδή τσιμεντάρισμα, για πρόληψη / θεραπεία του φαινομένου.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το έργο – και μάλιστα ο ΓΑΠ πρόσφατα ρώτησε γιατί καθυστερεί.
Το ΠΑΣΟΚ εντάσσει το διάδρομο 10/28 στην Πράσινη ανάπτυξη; Ή απλά, ως τώρα, δεν καταλάβαινε τι σημαίνει διάβρωση και τσιμεντάρισμα της ανατολικής ακτής;
Κι αν το κατάλαβε, επιτέλους, τώρα με την Πράσινη ανάπτυξη θα επιμείνει σε αυτό το καταστροφικό για το περιβάλλον έργο, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση;
Συγκεκριμένα, παρακαλώ. Όχι η Ελλάδα θα ορμήσει και θα πρασινίσει και διάφορα τέτοια από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα!
6 Μαρτίου, 2009 στις 11:21 πμ
Dralion
ΜΠΛΑ …. ΜΠΛΑ … ΜΠΛΑ …..
Θα σας φτιαξουμε και γεφυρια, θα σας φτιαξουμε και σχολεια, θα σας φτιαξουμε και παιδια.
Τους ιδιους δεκαρικους ακουγε ο προπαππος μου, τους ιδιους ο παππους μου, τους ιδιους και ο πατερας μου.
Εν ταξει, το ξερω οτι τα προβληματα ειναι δυσκολα. Δεν περιμενω θαυματα απο τους πολιτικους. Αλλα ΑΠΑΙΤΩ να μη με περνανε για μαλακα.
Το ποσο φτηνιαρικο και προχειροφτιαγμενο ειναι το περιβαλλοντικο προγραμμα του Πασοκ το ειχα δειξει με στοιχεια σε μια παιλοτερη κουβεντα στην Καλυβα («Περιβαλλοντισμος» ). Σ’ εκεινη την κουβεντα, δηλωμενο μελος του Πασοκ ειχε απολογηθει λεγοντας «… ξερεις, στην Ελλαδα ειμαστε … μερικα πραγματα ειναι προχειροφτιαγμενα ….».
Απο τον παραπανω δεκαρικο ξεχωριζω 2 σημεια που δειχνουν το ποσο μας φτυνουν (ειπαμε: βρισκουν τους ραγιαδες που τους ανεχονται, γι’ αυτο εχουν τετοιο θρασος).
Σημειο 1ο: «…το 1/4 από τα χρήματα που κατευθύνονται στην έρευνα θα πάει στις νέες καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες.»
Τι λες ρε παιδακι μου. Συγκινηθηκα τωρα. Η Ελλαδα ειναι τελευταια στα κονδυλια για την ερευνα. Δηλαδη μας λενε οτι το μηδαμινο ποσον που σημερα παει στην ερευνα θα το περικοψουν κατα 1/4. Και με τα λεφτα που θα εξοικονομησουν θα χρηματοδοτησουν (μια αλλη) ερευνα για τις ΑΠΕ.
Ειπα: βρισκουν ραγιαδες να τους χειροκροτανε, γι’ αυτο εχουν τετοιο θρασος.
Σημειο 2ο: «Τώρα που όλοι προσπαθούν να προσαρμόσουν τις βιομηχανίες τους -ιδιαίτερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες- σε πιο πράσινες με πολύ υψηλό κόστος, εμείς μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Γιατί εμείς δεν έχουμε να περάσουμε από τη διαδικασία, και τη δοκιμασία αν θέλετε, της προσαρμογής. Μπορούμε άμεσα να περάσουμε στη δημιουργία μιας νέας εγχώριας πράσινης βιομηχανίας.»
Με μια λεξη: εισαστε ρεζιληδες και το ξερουμε.
Εδω και κατι 10ετιες εχει καταπνιγει με πολιτικες αποφασεις καθε επιχειρηματικη πρωτοβουλια στην Ελλαδα. Αντι να ψαξει για τα αιτια, αντι να ζητησει συγνωμη για οσα στραβα εχει κανει το Πασοκ (οσα μας εφεραν σημερα στην τελευταια θεση της Ευρωπης), μας το παρουσιαζει και σαν πλεονεκτημα απο πανω. Ετσι θα τα κανουμε απ’ την αρχη και θα γλυτωσουμε τα εξοδα «προσαρμογης».
Δηλαδη ΠΟΣΟ ακομα να μας φτυσουν ωρε συν-πολιτες, πριν τους παρουμε με τα γιαουρτια;
Με την ιδια λογικη μπορουμε να περιμενουμε αλλα 150 χρονια, ωστε να παρουμε ετοιμες τις λυσεις στα (μελλοντικα μας) προβληματα.
Με την ιδια λογικη, μπορουμε να κανουμε την χωρα ενα απεραντο !#$@$#!%!%, ωστε να ερθει μετα ο Σωτηρας ΓΑΠ και να μας τα φτιαξει απ´ την αρχη, χωρις κοστος προσαρμογης.
6 Μαρτίου, 2009 στις 11:45 πμ
σχολιαστης
Αγαπητέ Δρακολέοντα, δεν είναι λύση να τους πάρεις με τα γιαούρτια, είναι να έχεις και εναλλακτική λύση. Και δυστυχώς δε διαθέτει το κατάστημα.
6 Μαρτίου, 2009 στις 12:01 μμ
viosakis
Πανο,
σωστες οι ερωτησεις που θετεις .
Και αλλοι αγωνιουν μηπως ειναι «ση θρου» αυτες οι Προεκλογικες Υποσχεσεις του ΓΑΠ.
Σε καθε περιπτωση και λογω της καθυστερησης (τα χρονια τρεχουν) το υπουργειο Περιβαλλοντος που επρεπε να εχει συσταθει απο χθες,θα πρεπει να εχει την «δυναμη και το κυρος»να επιβαλλει τα Πρασινα σχεδια αμεσως και (ισως) με την αναγκη του υπερεπειγοντος.
6 Μαρτίου, 2009 στις 12:39 μμ
Dralion
viosakis, για ποιον λογο θα επρεπε το Υπουργειο Περιβαλλοντος να εχει ισχυ, ωστε να υλοποιησει τα πρασινα σχεδια;
Βλεπεις εσυ πουθενα καποιο σχεδιο; Καποια συγκεκριμενη προταση;
Να μη σου πω οτι χρειαζομαστε και υλοποιησιμες προτασεις (οχι μονο συγκεκριμενες) και σε στεναχωρησω.
Εγω ειμαι υπερ της πληρους καταργησης του Υπουργειου Περιβαλλοντος. Αφου δεν εχουμε που δεν εχουμε οικολογικη πολιτικη, τουλαχιστον να πληρωνουμε μερικους χαραμοφαηδες λιγοτερους.
6 Μαρτίου, 2009 στις 8:12 μμ
Πάνος
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ;
Ημερομηνία καταχώρησης Παρασκευή, Μάρτιος 06 @ 19:55:06 EET από admin
Η παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» επιβεβαιώνει δυστυχώς τη διαχρονική του τακτική να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων του προέδρου του, αλλά και της επίσημης περίληψης του κειμένου διαλόγου που κατέθεσε, δείχνει ότι οι άνθρωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε δεν έχουν κατανοήσει το νόημα των πράσινων προτάσεων, είτε δεν είναι διατεθειμένοι να πουν την αλήθεια στους πολίτες.
Χρειάζεται κάποιος να τους εξηγήσει ότι η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι ο επόμενος πακτωλός για κάθε πικραμένο, αλλά ένα πλαίσιο για επείγουσες οικονομικές παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα προσφέρουν πολύτιμη ανάσα χρόνου στα περιβαλλοντικά μέτωπα, ανοίγοντας το δρόμο για άλλα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.
Δεν έχει ως τώρα επινοηθεί είδος πράσινης ανάπτυξης, με ή χωρίς εισαγωγικά, συμβατό με τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, την εκτροπή του Αχελώου, τα γήπεδα γκολφ, τους νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική ή την εκτός Σχεδίου δόμηση.
Αποτελούν μάλλον δυσοίωνη απειλή οι θριαμβολογίες για το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που είχαν χαρακτηρισθεί παράδειγμα προς αποφυγή από τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις
Για όσους ενδιαφέρονται, τέλος, για λεπτομέρειες, αξίζει την προσοχή ότι οι προτεινόμενοι στόχοι για την «πράσινη ενέργεια» μόλις που φτάνουν το στόχο που πρόσφατα διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ και παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανταποκριθεί επικοινωνιακά στην απαίτηση της κοινωνίας για «κάτι πιο πράσινο», χωρίς να θυσιάσει καμιά από τις αγκυλώσεις που σφράγιζαν μέχρι τώρα την πολιτική της. Σε μια εποχή που κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων αναγκάζονται να προωθήσουν κάποιες πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έτσι ορατό κίνδυνο να βιώσει την τάση αυτή ως απλή επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα, πετώντας στα σκουπίδια τη μόνη ορατή ευκαιρία της για ουσιαστική έξοδο από την κρίση.
Τελικά το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τον τρόπο του, πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουν τα υπάρχοντα κόμματα σε δειλά έστω οικολογικά ανοίγματα, χωρίς μακροχρόνια πίεση από ισχυρό πράσινο κίνημα. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται για το «πρασίνισμα» των κομμάτων τους, η ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων και η οικοδόμηση θεματικών πλειοψηφιών στην κοινωνία αποτελεί βραχυπρόθεσμα τον αποτελεσματικότερο δρόμο.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ο.Π.
7 Μαρτίου, 2009 στις 1:08 πμ
bioannis
Αλλά και εδώ:
http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=1682&forum_id=10&
7 Μαρτίου, 2009 στις 9:51 πμ
Μιχάλης Μιχελής
• Αν η πολιτική κατάσταση μιας χώρας, άλλαζε από τα συνθήματα των διαδηλώσεων, τότε μπορεί να ήταν το κοινωνικό μας σήμερα, αλλιώς.
• Αν οι πολιτικές συζητήσεις και οι καβγάδες στα φοιτητικά αμφιθέατρα, αντανακλούσαν τον παλμό της κοινωνίας, ίσως η πολυπόθητη επανάσταση, θα είχε γίνει πολλά χρόνια πριν.
• Αν οι συζητήσεις των φίλων και γνωστών, ήταν η αντικειμενική εικόνα της κοινωνίας, τότε μπορεί οι ανθρώπινες σχέσεις, να βρίσκονταν σ’ άλλο δρόμο.
• Αν όλοι αυτοί, που μ’ ευκολία κριτικάρουν τις απόψεις του Παπανδρέου, για την «πράσινη ανάπτυξη», ήταν οι μοναδικοί
ψηφοφόροι της Ελλάδας, δεν θα επιβίωνε, ατέλειωτα χρόνια, ο δικομματισμός και η καφρίλα του.
Με δυο λόγια, μέσα από τa blogs κριτικάρεται επιπόλαια, χωρίς δεύτερη σκέψη, η οικολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λες και το δικό μας σκωπτικό ύφος αρκεί, για ν’ αποδειχθεί η ορθότητα των θέσεών μας. «Το ξέρουμε το ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε τις παπαριές που λέει»!
Κι έτσι η κριτική, σταματάει την ώρα που αρχίζει…
Όμως παραμελείται ένας βασικός, παράγοντας.
Ότι το εκλογικό σώμα, δεν είμαστε εμείς. Ότι το ΠΑΣΟΚ, ό,τι λέει και κάνει, το απευθύνει σ’ αυτούς, που από το 23% (μετά την ήττα, του 2007), σήμερα το έχουν ανεβάσει στο 38-39%!
Και αυτό μεταφραζόμενο αλλιώς, είναι 700.000 ψήφοι!
Επειδή παρευρέθηκα στην παρουσίαση των θέσεων του Γιωργάκη για την «πράσινη ανάπτυξη», δύο γεγονότα με εξέπληξαν:
• Η μεγάλη προσέλευση νέων ανθρώπων. Έστω και γιάπηδων οι περισσότεροι. Όπερ σημαίνει, ότι το ΠΑΣΟΚ, της ρεμούλας, μπορεί κι ανανεώνεται, για να δώσει ευκαιρία και σε νεότερες γενιές, να μπουν στον κύκλο, των οποιονδήποτε θεσμικών κι έξω-θεσμικών δραστηριοτήτων του. Αυτός ο εθισμός, μεταφράζεται σε εκλογική δυναμική και αντανάκλαση στην κοινωνία. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι παλαιότεροι που πέρασαν καλά (τα οικονόμησαν), γι’ αυτό και είναι στο συγκεκριμένο πολιτικό φορέα. Συνεχίζεται η διαχρονική αντίληψη, στην τωρινή νεολαία, ότι μόνο οι δυο μεγάλοι, μπορούν ν’ αλλάξουν κάτι στην Ελλάδα, να διαχειριστούν την εξουσία, γι’ αυτό κι εμείς, που θέλουμε να βολευτούμε στο κομματικό όνειρο, κολλάμε στο ΠΑΣΟΚ. Κι άσε τους άλλους, τους μικρότερους, απ’ έξω να ξεσπούν στις κριτικές και στις ειρωνείες. «Μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τ’ ακούνε οι δευτεράτζες».
• Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που ξέρει και παίζει άριστα το επικοινωνιακό μήνυμα, μπορεί ν’ αλλάζει, έστω και κουτσουρεμένα, έστω και παραπλανητικά, έστω και συγκυριακά, σαν τη σαλαμάνδρα. Μπορεί να είναι και μεν τους μεν και με τους δε. Μπορεί να ξεγλιστράει μεταμφιεσμένο. Γιατί, μόνο έτσι μαζεύεις πλειοψηφία. Δηλαδή τους χύμα. Που ούτε πολλά κατέχουν κι όλα στη ζωή τους είναι μέτρια, αυτό δηλαδή το στίγμα που τους έδωσε ο Ανδρέας: «Μικρομεσαίοι και προβληματικοί»! Δηλαδή κάτι τι σαν «τα παρατράγουδα της Πάνια». Αυτοί ψηφίζουν κι όχι οι intellectuals!
Απέναντι σ’ αυτούς τους δυο καθοριστικούς παράγοντες εμείς τι κάνουμε;
Η πολιτική οικολογία, ανάλωσε τα ταλέντα του χώρου της, σε ανέξοδους αγώνες. Οι Οικολόγοι γράφουν προτάσεις και μανιφέστα, που δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο. Να μαζέψουν ένα κομμάτι της κοινωνία κοντά τους. Η πολιτική τους έχει ένα οικολογίζοντα λόγο, που εύκολα ξεπερνιέται από αυτόν που μπορεί κι επωφελείται.
Προσπαθεί η τρέχουσα μικροαστική αντίληψη των οικολόγων, να εμπεδώσει την αντίληψη, ότι η οικολογία, ο περιβαλλοντισμός, είναι επικουρική λειτουργία της κοινωνίας. Δηλαδή, συμπληρώνει ως ΜΚΟ, το παρεμβατικό κενό του κράτους. Των αναποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών του. Των ελλειπτικών θεσμών. Της κακοκουρδισμένης οικονομίας. Αυτό φανερώνει η περίφημη ρήση: «Αν δεν ήταν το οικολογικό κίνημα, δεν θα ξυπνούσαν ποτέ τ’ άλλα κόμματα, στις πράσινες ιδέες». Καλημέρα σας! Και λοιπόν;
Οι κομουνιστές στη δεκαετία του ’30 περίπου τα ίδια έλεγαν. «Αν δεν ήταν οι εργατικοί αγώνες, δεν θα κατοχυρώνονταν οι εργατικές κατακτήσεις», δεν θα έφτιαχνε ο Μεταξάς το ΙΚΑ. Τότε η αστική τάξη κυβερνούσε με τις «εργατικές παροχές», σήμερα η αστική τάξη, κυβερνάει και με τις «οικολογικές προσθήκες».
Με το ν’ αραδιάζονται σελίδες κριτικές εναντίον του φαύλου ΠΑΣΟΚ, δεν πείθεις αυτόν που είναι στο ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο ηρεμείς τον εαυτό σου και τους δικούς σου, ότι τα λεγόμενα μας είναι σωστά. Έτσι κτυπιέται ο δικομματισμός;
Η αλλαγή δεν γίνεται με διατυπωμένες θέσεις, αλλά με εφαρμοσμένη πολιτική! Με το να επιβεβαιώνεσαι, ότι εμείς οι Οικολόγοι, πρώτοι τα γράψαμε, τι αλλάζει;
Ο Μαρξ έγραψε το Μανιφέστο. Ο Λένιν, έφτιαξε μια βιβλιοθήκη με τα γραφτά του, όμως η κοινωνία δεν άλλαξε!
Για ν’ αποδείξεις τη μαγκιά σου, την οικολογική σου άποψη, την παρουσιάζεις ευκρινώς, μπροστά στην κοινωνία, στο εκλογικό σώμα. Με το να πετάς τσιτάτα και links, κοιτάς από το λιμάνι τη θάλασσα και χάνεις το πλοίο που απέπλευσε…
Τότε δίκαια φωνάζεις: «Ciccio, to λιμάνι φεύγει…»
(Από τις ατάκες των Frango Franchi και Ciccio Ingrazia, του παλιού καλού ιταλικού κινηματογράφου).
7 Μαρτίου, 2009 στις 10:08 πμ
zeppos
M.M:«Με το να επιβεβαιώνεσαι, ότι εμείς οι Οικολόγοι, πρώτοι τα γράψαμε, τι αλλάζει;»
Ακριβώς αυτή η σκέψη έρχεται διαβάζοντας αυτό το επαναλαμβανόμενο «σλόγκαν». Διάβασα και τον κ. Σταμέλο από την Λαμία που επαναλαμβάνει τα ίδια.. Να καταθέσουν τότε οι Ο.Π. αποκλειστικότητα (κοπυ) στην λέξη «πράσινη».. Να μην μπορεί κανείς άλλος να την αναφέρει…
Αλλά μου έκανε εντύπωση και η βεβαιότητα που υπάρχει στους Ο.Π. για την «ψευδοπράσινη» πρόταση του πασοκ, για την «προχειρότητα» των προτάσεων, για την «ανύπαρκτη» επεξεργασία..
Τα δημοσκοπικά ποσοστά που απολαμβάνουν σήμερα οι Ο.Π. θα έπρεπε να τους δώσουν το «έναυσμα» για μια σοβαρή ανασκόπηση όλων των θέσεων που είχαν στο παρελθόν σχετικά με τα άλλα κόμματα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα να σκεφτούν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Κάθε λάθος χειρισμός της δημοτικότητας θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Οι συνεργασίες «χτίζονται» με αμοιβαίες συναινέσεις και οχι με αφορισμούς.
Απλά να θυμηθούμε όλοι το 18-19% δημοσκοπικά των συριζαίων που κατρακύλησε σε λίγους μήνες.. Και κυρίως, γιατί;
7 Μαρτίου, 2009 στις 11:06 πμ
bioannis
@Μιχάλη Μιχελή επί του πρακτέου τι προτείνεις ;
Να μπούμε στο Πασοκ για να αποκτήσουμε εκλογική βάση ; και πιθανότητα να κυβερνήσουμε και εμείς ; Εσύ δεν ήσουν Μιχάλη που έκανες λόγο για οσφυοκαμψία απέναντι στο Πασοκ και προδοσία στις αρχές τις Πολιτικής Οικολογίας ; (αν δεν κάνω λάθος). Εσύ δεν ήσουν που κατακεραύνωνες την Νέα Πράσινη Συμφωνία ως υποχώρηση από τα ιερά και τα όσια της Οικολογίας ;
«Οι συνεργασίες “χτίζονται” με αμοιβαίες συναινέσεις και οχι με αφορισμούς.» ΣΩΣΤΑ !!
Ωραία τα λόγια και οι διαβεβαιώσεις, αλλά πιό ωραία είναι η εφαρμογή στη πράξη. Το σύνδρομο (όχι της σαλαμάνδρας που λέει ο Μιχελής) του χαμαιλέοντα είναι ο χαρακτήρας του Πασοκ, και αν αυτό δεν εκλείψει για ποιά συνεργασία ακριβώς μιλάμε ;
«Δεν έχει ως τώρα επινοηθεί είδος πράσινης ανάπτυξης, με ή χωρίς εισαγωγικά, συμβατό με τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, την εκτροπή του Αχελώου, τα γήπεδα γκολφ, τους νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική ή την εκτός Σχεδίου δόμηση.»
Πόσο πιό καθαρά να γραφτεί ; Τι άλλο να γραφτεί για να σας πείσουμε οτι … άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας ;
7 Μαρτίου, 2009 στις 11:14 πμ
Πάνος
Είναι κάπως αστείο όλο αυτό το …κίνημα «κυρία, κυρία, ο Γιωργάκης αντέγραψε από την κόλλα μου!»
Η ουσία είναι ότι όπως ήρθαν τα πράγματα, το μόνο επίπεδο όπου μπορούν οι Ο-Π να κοντράρουν τους Πασοκους είναι εκείνο της αξιοπιστίας (= μη τους πιστεύετε, σας κοροϊδεύουν). Με άλλα λόγια, είναι χαμένοι από χέρι, με αυτού του τύπου την αντιπαράθεση.
Τώρα το ΠΑΣΟΚ κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι – και ξέρει πολύ καλά πως να τα χρησιμοποιήσει.
Όταν ήταν στα κάτω του (το ΠΑΣΟΚ) ήταν η ευκαιρία για μια επιθετική πολιτική φιλίας, με βάση μια Πράσινη ατζέντα. Αλλά δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα, αντικειμενικά και …υποκειμενικά.
7 Μαρτίου, 2009 στις 11:20 πμ
σχολιαστης
Αν μιλάμε για το ποσοστά των γκάλοπ, δεν ισχύει ότι οι μισοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ο-Π, ψήφιζαν πριν ΝΔ; Εφυγαν απο τη ΝΔ αλλά τους πέφτει βαρύ να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι το παίζουν οικολόγοι, και κάποιοι κάνουν ανέξοδη …αριστερή κριτική με τις πλάτες των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων που ανάθεμα αν έχουν πάρει χαμπάρι απο Πολιτική Οικολογία και πράσινα άλογα. Αν τους πεις για πολίτικα γλυκά πιο πολλά θα ξέρουν.
7 Μαρτίου, 2009 στις 11:43 πμ
Πάνος
*
Αυτά – και πολλά πολλά ακόμα για τις συνεργασίες, σε μια μεγάλη συζήτηση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008, εδώ:
https://panosz.wordpress.com/2008/09/12/tsipras-2/
7 Μαρτίου, 2009 στις 12:33 μμ
σχολιαστης
Πάνο δανείζομαι απο το προηγούμενο σχόλιο
«Γι’ αυτό λέω ότι με τον τρόπο που ενεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ λύνει το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ – και ενδέχεται να το οδηγήσει (μετά από εκλογικές περιπέτειες) στην αυτοδυναμία. Με τους χειρότερους δυνατούς όρους για την προοπτική της αλλαγής που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή – και η χώρα.»
Αν δεχτούμε ότι αν έμπαιναν και κάποιοι άλλοι σε ένα κυβερνητικό σχήμα με το ΠΑΣΟΚ, η προοπτική της αλλαγής θα είχε καλύτερη …προοπτική, τότε μπαίνουμε στα όρια της μεταφυσικής. ‘Η το ΠΑΣΟΚ θα είναι χειρότερο απο την εποχή του Κωσκωτά, οπότε τι συζητάμε ή είναι τόσο βελτιωμένο που με μια προγραμματική συμφωνία με αριστερές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, Ο-Π ) μπορεί να δώσει κάποια προοπτική στη χώρα.
7 Μαρτίου, 2009 στις 12:59 μμ
bioannis
«που με μια προγραμματική συμφωνία με αριστερές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, Ο-Π ) μπορεί να δώσει κάποια προοπτική στη χώρα.» Αυτή η προοπτική απομακρύνεται όσο η έπιδίωξη του Πασοκ είναι η αυτοδυναμία και τίποτε άλλο.
«κυρία, κυρία, ο Γιωργάκης αντέγραψε από την κόλλα μου!” δεν είναι καθόλου αστείο αν σκεφτείς οτι το Πασοκ έχει πρόβλημα με την αξιοπιστία του σε τι λέει και τι κάνει. Και το ζήτημα εδώ δεν είναι το πρόλημα της αξιοπιστίας του Πασοκ για το ίδιο, αλλά για τη χώρα. Ή όχι ;
«Είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανταποκριθεί επικοινωνιακά στην απαίτηση της κοινωνίας για «κάτι πιο πράσινο», χωρίς να θυσιάσει καμιά από τις αγκυλώσεις που σφράγιζαν μέχρι τώρα την πολιτική της. Σε μια εποχή που κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων αναγκάζονται να προωθήσουν κάποιες πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έτσι ορατό κίνδυνο να βιώσει την τάση αυτή ως απλή επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα, πετώντας στα σκουπίδια τη μόνη ορατή ευκαιρία της για ουσιαστική έξοδο από την κρίση.»
Τα bold δικά μου.
7 Μαρτίου, 2009 στις 1:24 μμ
σχολιαστης
«Αυτή η προοπτική απομακρύνεται όσο η έπιδίωξη του Πασοκ είναι η αυτοδυναμία και τίποτε άλλο.»
Bio, μη έχοντας καμία δοσοληψία με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχω καμιά ιδιαίτερη σκασίλα, να κι αν βγει να κι αν δε βγεί.
Αυτό που θέλησα να πω στους συνσχολιαστές της καλύβας είναι ότι αν μπορούμε να σκεφτούμε σενάρια συνεργασίας υπο όρους, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το τέρας του Λοχνες. Αρα και η όποια κριτική πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια για τον πιθανό συνεργάτη. Αν και μόνο άν θεωρούμε ότι η συνεργασία δεν έχει κανένα νόημα γιατί πρόκειται για μπαντίδος, τότε μπορώ να δεχτώ τη σκληρή κριτική.
7 Μαρτίου, 2009 στις 1:34 μμ
anikitos
Δεν εχω την εντυπωση οτι ο κοσμος δεχεται οτι το Πασοκ αλαξε. Αλλα δυστυχως το χειροτερο ειναι οτι δεν εχω διαπιστωσει οτι ειδικα οι ψηφοφοροι του Πασοκ ενδιαφερονται για το οικολογικο του προγραμμα. Ολοι γνωριζουν οτι το Πασοκ ειναι στα χερια των εργολαβων, η ΝΔ απλα δεν τους χτηπησε και στη συνειχεια αφομοιωθηκε πληρως. Ποιος θα αφησει αυτους που δεν πολεμησαν τον εχθρο για να παει σαυτους που ειναι ο εχθρος? Αλλα βεβαια μιλαμε για ενα μικρο ποσοστο της κοινης γνωμης που εχει αυτες τις ευαισθησιες, οποτε δεν κρινεται το εκλογικο αποτελεσμα απαυτες τις διακυρηξεις.
Επισης ειναι λαθος η εντυπωση οτι το Πασοκ παει καλα. Σκεφτειτε οτι παλαιοτερα με εναν αρχηγο μισοπεθαμενο που εβγαζε λογο απο τη γιαλα και ειχει και κακογουστη νεαρα ερωμενη εφαγε μεσα σε τρια χρονια το Μητσοτακη. Τωρα χωρις αυτα τα βαριδια και δεν εχει τοση δυναμη. Εχει χασει τη λαικη βαση του και την εμπιστοσυνη του λουμπεν προλεταριατου στο οποιο στηριζοταν. Με τους γιαπηδες <>.
*
στις αγκύλες: κανειις καλη μοιρασια, αλλα δεν παραγεις λαχανα Π.
7 Μαρτίου, 2009 στις 1:44 μμ
bioannis
Χαίρε ανίκητε !! Τι ήταν μέσα στις αγκύλες και χάθηκε ;
7 Μαρτίου, 2009 στις 1:58 μμ
bioannis
«Αυτό που θέλησα να πω στους συνσχολιαστές της καλύβας είναι ότι αν μπορούμε να σκεφτούμε σενάρια συνεργασίας υπο όρους, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το τέρας του Λοχνες.»
αυτό λένε και Οικολόγοι Πράσινοι, με άλλα λόγια. Και αυτό πολύ πριν τις εξαγγελίες του Πασοκ περί «πράσινης ανάπτυξης». Η προοπτική συνεργασίας (υπό όρους, όρους που μπορούν να υλοποιηθούν και όχι για να τους καταγγείλουμε) του Πασοκ, με τους ΟΠ και ένα τμήμα του ΣΥΝ είναι σταθερή επιδίωξη εδώ και καιρό. Αλλά πες μου εσύ πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό με αυτοδύναμο Πασοκ ; Αν δεν έχει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές ; το βρίσκεις τίμιο να πάμε αμέσως για τις αμέσως επόμενες (με το μπόνους του Παυλόπουλου) -και ποιός ξέρει ακόμη και για τρίτες- μέχρι που ένα από τα δύο κόμματα να βγεί αυτοδύναμο ;
Εντάξει, στη χώρα η κουλτούρα των συνεργασιών για το κοινό κοινωνικό όφελος είναι στο μηδέν. Κάποτε δεν θάπρεπε να γίνει μια αρχή ; Αυτός είναι ο μέγα-μύθος προς κατάρευση: Οτι η χώρα μπορεί να διακυβερνηθεί από ένα μονάχα -αυτοδύναμο- κόμμα.
Όσο για το τέρας του Λοχνές στην Ελλάδα, δυστυχώς είναι 2 τα τέρατα. Το ΚΚΕ και ο Λάος, και δεν εννοώ φυσικά αυτούς που τα ψηφίζουν.
7 Μαρτίου, 2009 στις 2:01 μμ
Πάνος
«Η προοπτική συνεργασίας (υπό όρους, όρους που μπορούν να υλοποιηθούν και όχι για να τους καταγγείλουμε) του Πασοκ, με τους ΟΠ και ένα τμήμα του ΣΥΝ είναι σταθερή επιδίωξη εδώ και καιρό»
Α, ναι; Και γιατί δεν το πήρε είδηση κανένας; Μυστικό το κρατούσατε; 😉
7 Μαρτίου, 2009 στις 2:06 μμ
Πάνος
Η αλήθεια, φίλτατε βιογιάννη, είναι ότι οι Ο-Π ουδέποτε συζήτησαν / επεξεργάστηκαν / διαμόρφωσαν συλλογικά μια πολιτική συνεργασιών – ειδικά σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ.
Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί όποια κι αν ήταν η αποκρυστάλλωση θα ήταν «νομιμοποιημένη» απέναντι στα μέλη και τους φίλους των Ο-Π. Αντίθετα με την προοπτική που χάραξε η Γραμματεία (τη συζητήσαμε πρόσφατα στην καλύβα) το ερώτημα παραπέμπεται στιες τρεις (αριθμητικά: 3) μέρες που μεσολαβούν από την Κυριακή των εκλογών μέχρι την εξάντληση της συνταγματικής προσθεσμίας του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση. Το οποίον, βράσε όρυζαν!
7 Μαρτίου, 2009 στις 3:07 μμ
Ανδρέας_Β
Σε μια -υποθεση εργασιας κάνω- εξακομματική βουλή, η διαδικασία για την δημιουργία κυβέρνησης θα διαρκέσει 18 ημέρες (6×3) συν άλλες τρείς στο τέλος. Ειδικά για τους Ο.Π. υπάρχει ένα καθαρό 15μερο να αποφασίσουν μέχρι να πάρουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (μην τρομάζουν μερικοί, υπόθεση εργασίας είπαμε), χρόνος που ίσως αποδειχθεί αρκετός. Αρκεί βέβαια να ανοίξει – συμφωνούμε σε αυτό- σύντομα η συζήτηση μέσα στον φορέα, ώστε ο διάλογος επι τούτου να έχει δημιουργήσει τις βασικές αρχές με τις οποίες θα προσέλθουν οι Ο.Π. σε αυτή τη διαδικασία.
Υ.Γ. Αν το ΠΑΣΟΚ έχει πρεμούρα να κλείσει το θέμα εντός του πρώτου τριημέρου, δεν καταλαβαίνω γιατί να αγχώνονται και οι υπόλοιποι…
7 Μαρτίου, 2009 στις 3:51 μμ
bioannis
Αλήθεια είναι αυτό που λες, (οι Ο-Π ουδέποτε συζήτησαν / επεξεργάστηκαν / διαμόρφωσαν συλλογικά μια πολιτική συνεργασιών – ειδικά σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ),
αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια, ούτε καν η μισή.
Κατ΄αρχήν έχουμε μπροστά μας τις Ευροεκλογές, και η θέληση του Πασοκ για εκλογές «αύριο στις 5 το απόγευμα» είναι δική του τακτική επιλογή, η οποία μάλιστα δεν εξαρτάται από το ίδιο. Αυτό, του δίνει τη δυνατότητα και να μιλάει για αλλαγή στη διακυβέρνηση αλλά και να μην λέει κουβέντες καθαρές για τα προβλήματα της χώρας. Δεν είμαστε της επιλογής του μικρότερου κακού. Τι λες, αν ο Κακ πάει σε εκλογές το 2010 … τι θα κάνει το Πασοκ μέχρι τότε ; Θα σκούζει για εκλογές 1,5 χρόνο συνέχεια ; Ας αρχίσει ο ΚΑΚ να δίνει τριχίλιαρα και μετά βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις.
Ένα άλλο μικρό κομμάτι της αλήθειας, (αυτό που αναφέρω παραπάνω), είναι οτι οι ΟΠ από θέση αρχής είναι υπερ των συνεργασιών (τάπαμε αυτά, όπως είπαμε και για τα τέρατα).
Βεβαίως, αυτό δεν συνιστά ειδικό σχέδιο «πολιτικής συνεργασιών – ειδικά σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ.»
Η μόνη μου απάντηση είναι λοιπόν η εξής: Πρώτον δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές και τι θα αλλάξει στο μεταξύ (ήδη προστέθηκε η «πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα άλογα» του Πασοκ). «Συνήθως» δίνεται μια προεκλογική περίοδος ενός μήνα και δεν μας έπιασε κωλο-πιλάλα για ένα λεπτομερές σχέδιο που επιπλέον θα σταθμιστεί ανάλογα και με τις διαθέσεις και άλλων δυνάμεων. Σε αυτή την υπόθεση εξ’ ίσου σημαντικό είναι η διερεύνηση των δυνάμεων του ΣΥΝ, εκτός από το Πασοκ. Μια συνεργασία 3 παικτών είναι πολύ πιο πρόσφορη από 2.
Σε κάθε περίπτωση τέτοιες αποφάσεις, ως θέμα αρχής λαμβάνονται από συνέδρια στους ΟΠ. Αλλά αν κάνουμε τώρα ένα συνέδριο, οι ευρωεκλογές αναγκαστικά πάνε σε δεύτερο πλάνο και χάνουμε πολίτιμες δυνάμεις. Αν ανακυρηχθούν εθνικές εκλογές, κατα τη γνώμη μου πρέπει πάμε σε συνέδριο, αν όμως όχι, θα συρθούμε από το εκλογικό παιχνίδι των ΝΔ και Πασοκ ;
Αυτό το 3 μέρες που παραπέμπει η γραμματεία είναι δική σου υπόθεση και δικό σου συμπέρασμα. Αυθαίρετο εν πολλοίς. Γιατί μεσολαβεί προεκλογική περίοδος. Δεν είμαστε στην πολιτική σκηνή του τόπου για να κάνουμε ή να μην κάνουμε συνεργασία με το Πασοκ ή τον οποιονδήποτε. Είμαστε στη πολιτική ζωή για να συμβάλουμε στη διέξοδο της χώρας και των πολιτών της. Η ζωή συνεχίζεται και πριν, και θα συνεχίζεται, και μετά τις εκλογές.
Ωστόσο, οι συζητήσεις στους ΟΠ, έστω και όχι ως τυπικός προσυνεδριακός διάλογος έχουν αρχίσει. (Τα «αντανακλαστικά» τα είδες, έξυπνος άνθρωπος είσαι). Προέχει να μαζέψουμε τα «καλά χαρτιά» για το πόκερ.
Μερικά από τα ερωτήματα ΤΩΡΑ είναι αυτά: Πως θα μπορέσουμε να κάνουμε το Πασοκ να δεχτεί όρους σε μια ενδεχόμενη συνεργασία ; και ποιούς όρους ακριβώς ; Με ποιές διαδικασίες ; Είναι θεμιτό και προσδωκόμενο για όποια συνεργασία το Πασοκ να πάρει καθαρή θέση ΤΩΡΑ εναντίον των Γκολφ, εναντίον της επέκτασης του 10/28 στη θάλασσα του Θερμαϊκού κ.λ.π ; και πόσο διατεθειμένο είναι να κόψει τις δυνάμεις της «καταστροφικής ανάπτυξης» που μέχρι σήμερα καθόριζαν τον χαρακτήρα και τις πρακτικές του ; Είναι διατεθειμένο να υλοποιήσει ένα πάγαιο αίτημα της πολιτισμένης πολιτικής του τόπου, αυτό της απλής αναλογικής ως πάγαιο σύστημα εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα ; Πως μπορούμε να το δεσμεύσουμε χωρίς να μας κοροϊδέψει ; Ως που και τι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια συνεργασία με το Πασοκ ;
Είμαι σίγουρος οτι την πολιτική «ίσων και δίκαιων» δεδομένων (και για τους 2 ή 3 πάικτες μια συμφωνίας) για την όποια συνεργασία δεν θα μας την χαρίσει το Πασοκ, μόνοι μας θα την επιβάλουμε. Σιγά-σιγά γίνεται η αγουρίδα «μέλι». Όλα τα άλλα είναι πανικός, και δέος μπροστά στην επικοινωνιακή φούσκα του Πασοκ. Η «κωλοφαρδία» του Πασοκ έγκειται στο αποκρουστικό πρόσωπο της ΝΔ. Αλλά τέρμα με αυτά τα «απόψε πεθαίνει η δεξιά» και ανεσταίνεται αμέσως μετά τις εκλογές από το Πασοκ.
7 Μαρτίου, 2009 στις 8:03 μμ
Πάνος
Ανδρέα_Β,
σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37, παρ. 3) εντολή παίρνουν ΜΟΝΟ τα 3 πρώτα κόμματα. Άρα το 6Χ3 δεν ισχύει.
Παραμένει η δυνατότητα να «δηλωθεί» συνεργασία τη 10η μέρα, όταν ο Πρόεδρος καλέσει όλα τα κόμματα.
Συνεπώς, το 3ήμερο που είχα κατ’ αρχήν υπόψη ενδέχεται να γίνεται 10ήμερο, αλλά σε καμιά περίπτωση 21 μέρες.
Το πρόβλημα (για τους Ο-Π) είναι ότι σε αυτό το χρόνο θα πρέπει α. να συννενοηθούν μεταξύ τους και β. να διαπραγματευτούν (ΕΑΝ συνεννοηθούν) με το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο δεν θα έχει καμιά σχετική σκασίλα, διότι θα διαθέτει την εναλλακτική των επαναληπτικών εκλογών, όπου, σύμφωνα με τις τωρινές δημοσκοπήσεις (και σύμφωνα με την κοινή λογική) θα κερδίσει την αυτοδυναμία – εις βάρος κατ’ αρχήν του 6ου κόμματος, το οποίο ΔΕΝ θα ξαναμπεί στη Βουλή.
Με αυτές τις προϋποθέσεις δε μπορούμε να συζητάμε για διάλογο ή διαπραγμάτευση (μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΟΠ), αλλά για το χρονικό ενός προαναγελθέντος εκλογικού θανάτου (των Ο-Π). Στο οποίο ελάχιστη σημασία έχει αν οι μέρες είναι 3, 10 ή 12. Σημασία έχει ότι το ένα μέρος (το δικό μας) δεν θα έχει στα χέρια του κανένα ατού.
*
Σύνταγμα, Άρθρο 37
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.
* 2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
* 3.Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
* 4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.
*Interpretative clause:
Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.
7 Μαρτίου, 2009 στις 8:08 μμ
Πάνος
βιογιάννης:
Δηλαδή δεν είναι ακριβώς έγκυος, είναι ολίγον έγκυος!
Πες το βρε ευλογημένε και ανησυχούσα αδίκως… 😉
ΥΓ. Φυσικά, το ότι στην προεκλογική περίοδο θα συζητάμε (με την άνεσή μας κιόλας…) αν θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, είναι βιογιάννειος ευρεσιτεχνία. Η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλική συμφόρηση σε οποιονδήποτε έστω και ελάχιστα σχετικό με το σπόρ που λέγεται «συμμετοχή σε εκλογές»…
7 Μαρτίου, 2009 στις 9:19 μμ
Πάνος
Σχολιαστής:
“Αυτό που θέλησα να πω στους συνσχολιαστές της καλύβας είναι ότι αν μπορούμε να σκεφτούμε σενάρια συνεργασίας υπο όρους, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το τέρας του Λοχνες.”
Αυτό που θέλω εγώ να ξεκαθαρίσω είναι ότι ΔΕΝ με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και τα δικά του προβλήματα. Με ενδιαφέρουν οι Ο-Π και η δική τους προοπτική, καθώς υποχρεωτικά θα εμπλακούν στο παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, εάν μπουν στη Βουλή – δηλαδή εάν στερήσουν από το ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία.
Για να παίξουν οι Ο-Π εκεί χωρίς να πάθουν …ανήκεστη βλάβη, δε μπορούν να πάνε με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» ή εμπιστευόμενοι την αυτοσχεδιαστική δεινότητα μερικών ανθρώπων.
Και ο πλέον λογικός (πολιτικά) τρόπος είναι να προτείνουμε εμείς συνεργασία ΠΡΙΝ τις εκλογές, προς το ΠΑΣΟΚ (και το ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως) προβάλλοντας συγκεκριμένη ατζέντα.
*
Έγραψα «είναι», ενώ το σωστό είναι μάλλον το «ήταν». Το timing έχει μεγάλη σημασία σ’ αυτές τις δουλειές – και πολύ φοβάμαι ότι το χάσαμε.
8 Μαρτίου, 2009 στις 12:30 πμ
bioannis
Πάλι λες τη μισή αλήθεια. 😉
Είναι κάποιες φορές που η αλήθεια δεν είναι άσπρο μαύρο, και το ξέρεις. Δεν πρόκειται περί «εγκύων βελτιώσεων». Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για πολλές και εναλλακτικές εκδοχές, όλες συνυφασμένες με το «πριν» και το «μετά» των (εθνικών) εκλογών, το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει μια τελειωτική βάση συζήτησης περί συνεργασιών στο μέλλον. Οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν, αλλά όχι χωρίς γεγονότα.
Άλλωστε την επικοινωνιακή πρωτοβουλία την έχει το Πασοκ (σήμερα) και έχει συμπαρασύρει στην εκλογολογία και τη συνεργασιολογία παγιδεύοντας την αριστερά. Αλλά έχει παγιδεύσει και τη χώρα.
Όντως το δίλημμα «όχι σ’ αυτούς» αλλά «με μας» παίζει … ιδιαίτερα σε αριστερόστροφες λογικής άσκησης της πολιτικής … «είναι η χειρότερη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση»… λέει. Δεν μας λέει όμως με ποιο χειροτερόμετρο 😉
Δεν μασάμε ρε Πάνο σε αυτό το επικοινωνιακό μπαράζ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που θα συνεχίσουν, από καλύτερες ή χειρότερες θέσεις μέσα από τις όποιες εκλογές, θέλουν να βάζουν τη δική τους σφραγίδα στο περιεχόμενο της Πράσινης Συμφωνίας στην κοινωνία και τους πολίτες, μιλώντας για τα άμεσα και τα μεγάλα.
Έτσι λοιπόν, τώρα προέχει η Ευρώπη.
(Τι σόι μεγαλομανία είναι να έχουμε 2 στόχους ταυτόχρονα ; Εκ των οποίων ο ένας -εθνικές εκλογές- φευγάτος, και στα όρια των υποθέσεων εργασίας)
Για να καταλάβω, τι προτείνεις ; … θάπρεπε οι ΟΠ να διαθέτουν ένα σχέδιο συνεργασίας ΤΩΡΑ με το Πασοκ ; Και αν δεν τόχουν βουρ για συνέδριο ; Μα έτσι επιβεβαιώνουμε -κτά την ταπεινή μου άποψη- οτι η πολιτική του εκβιασμού «μέσω συνεργασιών» του Πασοκ παγιδεύει στην εκλογολογία ΚΑΙ τους ΟΠ.
Και μάλιστα τη στιγμή που το Πασοκ όχι μόνο δεν «απελευθερώνεται» από βαρίδια του χτες (ας πιστέψουμε οτι ο ΓΑΠ θέλει να διώξει τα βαρίδια, σκανδιναβός άνθρωπος…) αλλά σε επίπεδο υλοποίησης, των έργων και της λογικής που επικρατεί και με την ευθύνη του Πασοκ και των ανθρώπων του (σε περιφερειακή και αυτοδιοικητική κλίμακα) εχει επιβάλει ήδη την «καταστροφική ανάπτυξη». Αυτό τι θα το κάνουμε ; Θα κλείσουμε τα μάτια ; Θα βουλώσουμε το στόμα … μπροστά στις ανάγκες της μεγα-πολιτικής και της μεγα-στρατηγικής συμμαχιών ;
Το τι λέει το Πασοκ είναι δική του ευθύνη και δουλειά. Εμείς θα αξιολογήσουμε τι λέει, όταν καταπιαστούμε με τα τωρινά και πραγματικά προβλήματα. Στο επικοινωνιακό το Πασοκ «παίζεται» πολύ δύσκολα. Έχει τα μέσα και την πείρα εξ’ άλλου. Με το εκτόπισμά του (μελλοντική διακυβέρνηση και ένα 30%+) προσελκύει κάθε πικραμένο.
Στις πράσινες λύσεις όμως θα αναγκαστεί να μιλήσει καθαρά. Και αν όλα πάνε καλά τότε θα έχουμε ΤΟ … σχέδιο. Όχι σχέδιο επικοινωνιακών συνεργασιών στη σφαίρα των διακηρύξεων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής. Δεν καιγόμαστε για μια συνεργασία επικοινωνιακού χαρακτήρα, σε υποτιθέμενο χρόνο, με υποτιθέμενες αρχές και όρους και μια πολιτική κατάσταση σε πλήρη εξέλιξη. Πολιτικά «καιγόμαστε» για τις ευρωεκλογές. Και σε 1-2 βδομάδες, θα σκάσει μια μεγάλη χαρά. Και από το Πασοκ έχουμε όχι απλά ψηφοφόρους αλλά υποστηρικτές και βάλε.
Έτσι ιεραρχώ εγώ τα θέματα.
Σε παρακαλώ (για πρώτη φορά στην καλύβα… έγινε και αυτό) να είσαι λιγότερο ειρωνικός απέναντί μου, και να αποδεικνύεις κάθε φορά, μα κάθε φορά, την αυθεντία σου. Ξέρεις βέβαια, τι σημαίνει απόδειξη.
8 Μαρτίου, 2009 στις 12:50 πμ
Πάνος
βιογιάννη, ΟΚ. Μπορώ να είμαι «λιγότερο ειρωνικός» – υπό την προϋπόθεση ότι οι αφηγήσεις σου θα είναι «λιγότερο έγκυες».
Υπάρχει κι άλλη λύση, πιθανόν καλύτερη – αν εξακολουθείς να ενοχλείσαι: να μην ασχολούμαι καθόλου με αυτά που λες. Θα το αντέξω. Αλλά. Όχι όρους και νουθεσίες, μετά από τέσσερα χρόνια σχεδόν καθημερινής ιντερνετικής συζήτησης.
8 Μαρτίου, 2009 στις 1:20 πμ
bioannis
Οϋτε όροι ούτε νουθεσίες,
απλή παράκληση
(στο έγραψα εξ’ άλλου … έγινε και αυτό).
8 Μαρτίου, 2009 στις 10:01 πμ
σχολιαστης
Πάνο,
Αυτό που θέλω εγώ να ξεκαθαρίσω είναι ότι ΔΕΝ με ενδιαφέρουν οι Ο-Π και τα προβλήματά τους. Με ενδιαφέρει να φύγει μια κυβέρνηση που αργά αλλά σταθερά αποδιαρθρώνει τα πάντα. Σε αυτή την κρίση και με τέτοια καταστροφική καθοδήγηση της χώρας, χρειάζεται αλλαγή. Αρα, ακούμε προσεκτικά τις προτάσεις, όποιος και να τις λέει, κόβουμε φάτσες και βγάζουμε συμπέρασμα. 😉
8 Μαρτίου, 2009 στις 11:38 πμ
bioannis
Ένα πολύ καλό άρθρο στη Γαλέρα:
http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1584