Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία φιλοξενεί ένα κείμενο του Τάσου Τσακίρογλου, ο οποίος επιχειρεί να επισημάνει τις διαφορές των δύο χώρων ως προς την πράσινη ανάπτυξη. Λόγω εξαιρετικού ενδιαφέροντος το παραθέτω ως έχει, για να το σχολιάσουμε στη συνέχεια.

Η «πράσινη ανάπτυξη» θα αποτελέσει λοιπόν πεδίο αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων, στο οποίο οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα απαντούν και θα σχολιάζουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Τι θα προβάλλουν;

*Η θέση για «σταδιακή απεξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο» έρχεται σε αντίφαση με την παράλληλη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στα σχέδια περί αγωγών πετρελαίου και μετατροπής της Ελλάδας σε «ισχυρό ενεργειακό κόμβο».

*Οι προτεινόμενοι στόχοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «πράσινη ενέργεια» μόλις που φτάνουν το όριο το οποίο πρόσφατα διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παραμένοντας κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

*Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για «επαναπροσανατολισμό» των μεγάλων επενδύσεων σε νέες περιοχές, ώστε «να σταματήσει η υπερσυγκέντρωση» και να αναπτυχθεί ο «ποιοτικός τουρισμός». Σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο, «πράσινοι» δήμαρχοι προωθούν «φαραωνικά» έργα, όπως «τα γήπεδα γκολφ στον Εξαρχο Αταλάντης και στις Νηές Μαγνησίας, τα μεταλλεία στην Οίτη και ο δρόμος Ε65».

*Ενώ η Χαριλάου Τρικούπη μιλάει για «εγκατάλειψη ανορθολογικών σχεδίων διαχείρισης των υδάτων», δεν έχει αναθεωρήσει τη θέση της υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, που έχει κοστίσει μέχρι τώρα 500 εκατ. ευρώ.

*Για τα απορρίμματα, τέλος, ενώ ο Γ. Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της ανακύκλωσης, λιπασματοποίησης και κομποστοποίησης, την ίδια ώρα δήμοι και φορείς της επιρροής του προχωρούν στην καύση τους. Σε κάποιους απ’ αυτούς, μάλιστα, ελάχιστη σημασία έχει δοθεί στην ανακύκλωση.

Το μέτρο της επικείμενης μάχης Οικολόγων-ΠΑΣΟΚ στο «πράσινο» γήπεδο δίνει η δήλωση του Ν. Χρυσόγελου: «Στη μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ οικειοποιήθηκε τα συνθήματα της Αριστεράς και κέρδισε αρκετές ψήφους της. Σήμερα, όμως, ο κόσμος της οικολογίας δεν «τσιμπάει»». Αλλωστε, όπως λέει, «η δική μας παρουσία είναι αυτή που ανάγκασε τα άλλα κόμματα να βάλουν λίγο «πράσινο» λόγο στα προγράμματά τους».

Πηγή:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=95001620