Δε μας λέει τίποτε καινούριο το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας για την κατανομή των μεταναστών στη Μπουγατσαδούπολη:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=45721124

Ωστόσο, δεν αναφέρεται καθόλου στους Έλληνες (Πόντιους), ομογενείς από την τέως ΕΣΣΔ. Πολλοί από αυτούς διαμένουν σε Περαία – Νέους Επιβάτες. Έχουν αγοράσει σπίτια, ανοίγουν δουλειές (κομμωτήρια, ψιλικατζίδικα κλπ), το παλεύουν. Τα πράγματα ήταν δύσκολα γι’ αυτούς και πριν την κρίση, οι δουλειές είχαν ήδη αρχίσει να σπανίζουν εδώ κι ένα, ενάμισι χρόνο τουλάχιστον, καθώς πολλοί απασχολούνταν στην οικοδομή. Στο μεταξύ, τα παιδιά τους εντάχθηκαν πλήρως στην τοπική κοινωνία – με τα καλά της και τα στραβά της.

Γράφω αυτό το σημείωμα για να επισημάνω έναν πραγματικό κίνδυνο: αν αυτοί οι άνθρωποι δεν βοηθηθούν για να αντέξουν και αναγκαστούν να ξεριζωθούν για μια ακόμα φορά ή να περιθωριοποιηθούν, θα πρόκειται για πραγματική τραγωδία. Την οποία όλοι (και πρωτίστως οι …ντόπιοι Πόντιοι) οφείλουμε να αποτρέψουμε, με κάθε τρόπο.

ΥΓ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε κι αυτούς που βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, τους μετανάστες ανάμεσα στους μετανάστες, που μένουν πάντα πίσω, τελευταίοι, εξαιτίας της έλλειψης δυνατοτήτων για εκπαίδευση: τους δικούς μας Ρομ. Στη Θεσσαλονίκη μένουν δυτικά (Δενδροπόταμος) αλλά και ανατολικά (Περαία)