Του Μιχάλη Μιχελή

Στις χθεσινές 1/4/2009, μεγάλες διαδηλώσεις που σάρωσαν τη Βρετανική πρωτεύουσα, υπολογίζονται πάνω από μισό εκατομμύριο οι συμμετέχοντες.

Μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα γκλοπς, κοντά στην Τράπεζα της Αγγλίας, εξέπνευσε από αιμορραγία σε νοσοκομείο ένας διαδηλωτής, σύμφωνα με ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κατόρθωσαν και εισέβαλαν σε τράπεζες. Στην επίθεση των αστυνομικών, τους πέταγαν έπιπλα, κι ότι έβρισκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8  από τις δυνάμεις της τάξης.

Πολλοί υπάλληλοι τραπεζικών οργανισμών και άλλων επιχειρήσεων, από τα παράθυρα χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές. Μάλιστα μερικοί, προτίμησαν να τους ρίξουν και νομίσματα των 10 στερλινών.

Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων του Λονδίνου έγιναν θρύψαλα, κάτι που θύμιζε το σκηνικό της Αθήνας του περασμένου Δεκέμβρη.

Η «Τράπεζα της Σκοτίας», που πήρε τις περισσότερες επιδοτήσεις του Γκόρντον Μπράουν, έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων, για να διαλύσει το πλήθος. Οι διαδηλωτές αμύνθηκαν με μπουκάλια, πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έγιναν 23 συλλήψεις. Οι τραυματίες υπολογίζονται πάνω από 150.

Σήμερα αρχίζει η σύνοδος των G 20, για να βρεθούν μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας. Όμως η σκιά του θανάτου, κάνει το όλο κλίμα βαρύ και τη σύνοδο σε κίνδυνο να διακοπεί ή να μεταφερθεί αλλού, από το φόβο επανάληψης των επεισοδίων.

«Είμαστε μέσα στο χάος», σημειώνουν οι βρετανικές εφημερίδες.

«Κρίμα τα 8 εκατομ. ευρώ που στοίχισαν τα μέτρα ασφαλείας»!

Η Σκότλαντ Γιάρντ, τα έχει χαμένα κι έχει ζητήσει κι άλλες ενισχύσεις.

*

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις συγκρούσεις εδώ:

http://www.repubblica.it/2006/05/gallerie/esteri/incidenti-londra/1.html

και εδώ:

http://www.repubblica.it/2006/05/gallerie/esteri/incidenti-londra-2/1.html