(Ιούλιος 1975)
Η πλατεία της Καρυάς ήταν γεμάτη κόσμο. Καλοκαιριάτικο δειλινό, καφέδες, λεμονάδες, πορτοκαλάδες αλλά και μπύρες «Κορόνα» και «FIX». Οι μεγαλύτεροι προτιμούσαν τα κατοσταράκια με το κόκκινο λευκαδίτικο κρασί και μεζέ κρύο, δηλαδή ντόπιο σαλάμι ή ζεστό, τουτέστιν λουκάνικα στο τηγάνι. Κάθε καφενείο και κάθε ταβέρνα είχαν δικό της μουσικό πρόγραμμα, που το διαμόρφωναν αποκλειστικά οι θαμώνες: Όλοι διέθεταν από ένα τζουκ μπόξ, που έπαιζε ασταμάτητα Καζαντζίδη, Βοσκόπουλο, Μπιθικώτση, Μοσχολιού και άλλους λαϊκούς τραγουδιστές.
Στη δυτική άκρη της πλατείας ήταν οι περισσότεροι νέοι, στο καφενείο του Καζαμία. Δεν έπεφτε καρφίτσα, οι πελάτες καθόντουσαν και σε όσα άδεια καφάσια μπύρες είχαν βρεθεί πίσω από το μαγαζί – ακόμα και χάμω, στο πλακόστρωτο. Γύρω σχηματιζόταν ένα τριπλό στεφάνι ορθίων, οι οποίοι συμμετείχαν εξίσου ενθουσιωδώς. Αιτία της λαοσύναξης ήταν ο Λυσίας, ο γιος του καφετζή. Είχε εγκαταστήσει ένα σύστημα δικής του κατασκευής – ήταν τεχνίτης ηλεκτρολόγος – όπου ένας ενισχυτής έδινε ήχο σε δυο τεράστια ξύλινα ηχεία ισχύος σκάρτα εκατό βατ έκαστο, τοποθετημένα αμφοτεροπλεύρως της εισόδου του καφενείου. Πάνω στον ενισχυτή βρισκόταν το πικάπ και η βελόνα γύριζε στα αυλάκια των δίσκων που προκαλούσαν τον ενθουσιασμό των νεαρών της Καρυάς. Οι περισσότεροι τραγουδούσαν, όσοι δεν ήξεραν τα τραγούδια τα μάθαιναν γρήγορα και τα έλεγαν όταν ο δίσκος που τα περιείχε έπαιρνε πάλι τις στροφές του. Ένα χρόνο πριν, ελάχιστοι τα είχαν ακούσει. Εκείνο το δειλινό, αν η ισχύς των ηχείων το επέτρεπε, ολόκληρη η πλατεία της Καρυάς θα άκουγε και θα τραγουδούσε Θεοδωράκη – έστω και αν ορισμένοι θα τα άκουγαν εξ ανάγκης και δεν θα άνοιγαν το στόμα τους.
Ο Λυσίας δεν προλάβαινε να σερβίρει και να επιμελείται ταυτοχρόνως το μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο βάθος ο πατέρας του ετοίμαζε τις παραγγελίες και η μάνα του επέβλεπε τα τηγάνια. Δεν παρέλειπε ωστόσο, κάθε δεύτερη διαδρομή να δροσίζεται από το μπουκάλι που τον περίμενε πάνω στο ηχείο – και που φρόντιζε να το ανανεώνει συνεχώς. Κάποια στιγμή οι τρεις δουλειές που έκανε -σερβίρισμα, μπυροποσία και μουσική επιμέλεια – τον έφεραν σε αδιέξοδο. Την κατάσταση έσωσε ο νεαρός Κριτίας, μαθητής γυμνασίου, μακρινός εξάδελφος – και, εδώ και λίγους μήνες, επισήμως σύντροφος στο κόμμα. Δεν μπορούσε να τον υποκαταστήσει στο μπουκάλι και στο πικάπ, ανέλαβε όμως το σερβίρισμα.
Τώρα ο Λυσίας είχε τη δυνατότητα να διαμορφώνει το πρόγραμμα όπως ήθελε, επιλέγοντας ενθουσιαστικά κομμάτια και παρακάμπτοντας τις μπαλάντες και τα αργόσυρτα. Η πλατεία του χωριού εδονείτο από τα «είμαστε δύο, είμαστε τρεις», «σώπα, όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες», «ένα το χελιδόνι» και άλλα. Όταν, μετά από τρεις ώρες, εξαντλήθηκαν οι δίσκοι του Θεοδωράκη και οι επαναλήψεις τους, από τα ηχεία ακούστηκε η αυτοκρατορική φωνή που τραγουδούσε «υπάρχω!». Η ένταση συνεχίστηκε αμείωτη, απλώς άλλαξαν οι πηγές της.
* * *
Γύρω στις δέκα, ο Κριτίας δεν είχε πια καμιά διάθεση να παρακολουθεί τις επιδόσεις συντρόφων και συναγωνιστών στην κραιπάλη. Σηκώθηκε, έγνεψε στον συμμαθητή του Αντίγονο και αποχώρησαν ήσυχα. Σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στο μονοπάτι που οδηγούσε στο μοναστήρι του αγίου Ιωάννη, στο Λιβάδι, μισή ώρα με τα πόδια από το χωριό. Ήταν μια διαδρομή που η νεολαία συνήθιζε τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πεζοπορία διαρκούσε πολύ περισσότερο, υπό το σεληνόφως, γιατί ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για συζητήσεις. Ποδοσφαιρικές, για πιτσιρίκες, για ταινίες, για πολιτική. Το καλοκαίρι του ’75 η πολιτική μονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Ωστόσο το ενδιαφέρον του Κριτία για τις γυναίκες παρέμενε αμείωτο, παρόλο που αισθανόταν ήδη συνειδητός και αποφασισμένος κομμουνιστής.
Ο Αντίγονος ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος, είχε μόλις τελειώσει το γυμνάσιο της Λευκάδας και ήταν ο γραμματέας της Οργάνωσης Βάσης του σχολείου. Τυπικά, γιατί στην πραγματικότητα έκανε κουμάντο ο Κριτίας, από την πρώτη κιόλας βδομάδα που οργανώθηκε. Από τότε η οργάνωση είχε ήδη τριπλασιαστεί – και είχε αποκτήσει τις πρώτες συντρόφισσες. Ο Αντίγονος θαύμαζε τη μοναδική ευχέρεια του Κριτία να προσεγγίζει και να πείθει τους άλλους για την πολιτική του Κόμματος και την αναγκαιότητα της οργανωμένης πάλης. Ενώ οι υπόλοιποι το πάλευαν μετά από προγραμματισμούς, πλάνα, χρεώσεις, ελέγχους, κριτικές και αυτοκριτικές, αυτός το έκανε από μόνος του, σα να ήταν το φυσικότερο πράγμα του κόσμου. Είχε την ικανότητα να προσαρμόζει το λόγο και τα επιχειρήματά του στον εκάστοτε συνομιλητή. Μπορούσε να μιλά άλλοτε σα μάγκας και άλλοτε σαν διανοούμενος, στα 17 του. Άρεσε πολύ στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις συμμαθήτριες του.
Μια μέρα ο Ομέρ Βρυώνης, ο φοβερός και τρομερός φιλόλογος γυμνασιάρχης, τους έκανε ολόκληρο κήρυγμα μέσα στην τάξη, για τα υγιή φρονήματα των Ελλήνων, εισηγούμενος τη δομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι μαθητές του, στην έκθεση που θα έγραφαν. Ο Κριτίας πήρε το λόγο, είπε πως στην Ελλάδα υπάρχει πια δημοκρατία, έστω αστική και ατελής, οι πολίτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν οι ίδιοι το κοινωνικό σύστημα που επιθυμούν, τις αξίες στις οποίες θα πιστεύουν και το Θεό που θα λατρεύουν – ακόμα και το να μη λατρεύουν κανένα Θεό. Ο γυμνασιάρχης κόντεψε να πάθει αποπληξία και τον κατσάδιασε αυστηρά. Αυτό αποδείχθηκε μεγάλο λάθος του, γιατί ο Κριτίας απάντησε πως αν ο κύριος γυμνασιάρχης δεν θέλει να ακούγονται αναρχοκομμουνιστικές απόψεις στο σχολείο, τότε και ο ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει να αναπτύσσει τις δικές του ακροδεξιές, μάλλον χουντικές, αντιλήψεις. Ο καθηγητής έχασε το παιχνίδι γιατί απώλεσε την ψυχραιμία του, όρμησε προς το μέρος του και τον χαστούκισε. Ο Κριτίας σηκώθηκε και με μεγάλη ψυχραιμία δήλωσε πώς αποχωρεί και πως θα επιστρέψει όταν ο κύριος γυμνασιάρχης του ζητήσει συγγνώμη. Τον ακολούθησαν αυθόρμητα όλοι οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές του – εκείνη η έκθεση δεν γράφτηκε ποτέ.
Ο σύλλογος των καθηγητών βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη θέση. Πώς να αποβάλουν από το σχολείο τον καλύτερο μαθητή, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας; Πώς θα έπειθαν ή θα ανάγκαζαν την πέμπτη και την έκτη τάξη να επιστρέψουν στις αίθουσες; Πώς θα διατηρούσε ο κ. γυμνασιάρχης το κύρος του; Πως θα δικαιολογούσαν την όποια τιμωρία του Κριτία στους Λευκαδίτες; Συνέπεσε οι περισσότεροι καθηγητές να εμφορούνται υπό αριστερών φρονημάτων – και ντράπηκαν να μην εκφράσουν την άποψή τους, όταν το είχε κάνει με τόση άνεση ένα παιδαρέλι. Ο γυμνασιάρχης βρήκε ελάχιστους πρόθυμους να συνταχθούν στο πλευρό του. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια αδυσώπητη πατσαβούρα για τον Ομέρ Βρυώνη, ενώ μόνο συγχαρητήρια δεν εξέφραζαν ξεκάθαρα προς τον Κριτία – το έκαναν έμμεσα. Στο μεταξύ είχε βουϊξει ολόκληρο το νησί. Η αριστερή πλειοψηφία των Λευκαδιτών πανηγύρισε όταν μαθεύτηκε πως ο σύλλογος των καθηγητών καταδίκαζε την πράξη του γυμνασιάρχη και τον καλούσε να ζητήσει συγγνώμη από τον Κριτία. Η ακροδεξιά μειοψηφία και οι χουντικοί μαράθηκαν. Εκείνες τις μέρες ο Κριτίας πήρε δεκαεφτά καινούργια «βιογραφικά» για την ΚΝΕ. Σε λίγο κοινοποιήθηκε και η μετάθεση του Ομέρ Βρυώνη στην Κατούνα, ένα χωριό της έναντι Αιτωλοακαρνανίας, «τη αιτήσει του».
Τώρα, βαδίζοντας προς το μοναστήρι, οι δύο σύντροφοι συζητούσαν για το μέλλον. Ο Αντίγονος θα έδινε σε λίγο εξετάσεις, για το πολυτεχνείο και ήταν κάπως αγχωμένος γιατί τα κομματικά του καθήκοντα δεν του είχαν επιτρέψει να προετοιμαστεί όπως ήθελε. Να τώρα, έπρεπε να κάνει κριτική στον Κριτία και να τον ενημερώσει πως η συντρόφισσα Χρυσαυγή, του κλασσικού, έκανε παράπονα στην καθοδήγηση γιατί ο Κριτίας τα έφτιαξε μαζί της για δυο βδομάδες και μετά την παράτησε για την καινούρια συντρόφισσα, την Κλειώ. Τώρα, εκτός από τα παράπονα, η Χρυσαυγή είχε ουσιαστικά αδρανοποιηθεί, είχε απομακρυνθεί από την οργάνωση. Ο Αντίγονος, πρώτος εξάδερφος της Χρυσαυγής, μιλούσε έχοντας ανάμεικτα στα λόγια του τον αέρα της καθοδήγησης, που έπρεπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τον απεριόριστο θαυμασμό που ένοιωθε για τον Κριτία και την αμηχανία του γιατί αυτός, αν και γραμματέας, δεν είχε βγάλει ακόμα γκόμενα.
«Έπρεπε να βάλω το ζήτημα στους παραπάνω…»
«Είσαι καλά, μωρέ; Επειδή εφάρμοσα όσα διδάσκει ο μαρξισμός – λενινισμός;»
Ο Αντίγονος σταμάτησε το βήμα του και τον ατένιζε ξαφνιασμένος.
«Δεν έχεις διαβάσει την Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους, του Ένγκελς;»
«Το έχω…»
«Και τι λέει; Δε λέει ότι δυο άνθρωποι μένουν μαζί όσο γουστάρουν και μετά ο καθένας τραβάει το δρόμο του χωρίς πολλά πολλά; Τι θα κάνουμε τώρα, θα αμφισβητούμε τους κλασσικούς του μαρξισμού;»
Ο Αντίγονος φουρκίστηκε.
«Διάλε, πάρτονε! Θέλεις να πεις πως όταν οργάνωσες και πήδηξες την ξαδέρφη μου και μετά την παράτησες σύξυλη γιατί την έπεσες στην Κλειώ, όταν συμπεριφερόσουν έτσι ανεύθυνα, εφάρμοζες μαρξισμό – λενινισμό;»
Ο Κριτίας δεν απάντησε, άφησε τον Αντίγονο να ξεθυμάνει. «Άσε μη μάθει για την Ασπασία, τη Μερόπη, την Ήρα – γιατί όχι ο Ένγκελς, ούτε ο ίδιος ο Στάλιν δε με ξελασπώνει…» σκεφτόταν.
«Έχεις δίκιο… Λοιπόν, κάνω την αυτοκριτική μου και δηλώνω ότι στο μέλλον θα είμαι πιο προσεκτικός…»
Ο Αντίγονος έβγαλε ένα βαθύ αναστεναγμό και άναψε τσιγάρο – «σέρτικα Λαμίας».
«Ωραία… θα το βάλω θέμα στην επόμενη συνέλευση…»
Ο Κριτίας παραλίγο να τον αρπάξει από το λαιμό.
«Τι λες μωρέ; Θέλεις να γίνουμε βούκινο σ’ ούλη τη Λευκάδα; Και η Χρυσαυγή κι εγώ και κυρίως η οργάνωση και το Κόμμα; Τι θέλεις δηλαδή, να συζητήσουμε είκοσι άτομα τσι πομπές μας – δεν το βάζουμε καλύτερα στη γαζέτα, να μασε κογιονάρει ούλη η Εφτάνησο;»
«Τις πομπές σου θέλεις να πεις, σύντροφε…»
Ο Κριτίας έτριξε τα δόντια, έξαλλος από τη στενοκεφαλιά και τον καθωπρεπισμό του Αντίγονου, αλλά επιβεβαίωσε και πάλι τη μοναδική ικανότητα αυτοσυγκράτησης που διέθετε.
«Εντάξει, σύντροφε, έκανα την αυτοκριτική μου… Για λόγους κομματικού συμφέροντος σε καλώ να μη βάλεις το θέμα στη συνέλευση. Αν πάλι επιμένεις, ως μέλος του γραφείου της οργάνωσης βάσης, θα ζητήσω να συζητηθεί το θέμα παραπάνω… Δε φαντάζομαι η καθοδήγηση να θελήσει να γίνει τόση ζημιά στο Κόμμα προκειμένου να τιμωρηθεί ο πούτσος του Κριτία… εκτός αν κάνεις πρόταση διαγραφής…»
«Όχι βέβαια… πρόταση επίπληξης!»
«Και ποιο κύρος, σύντροφε, θα έχω μετά στο σχολείο; Η συντρόφισσα Χρυσαυγή θα κερδίσει κάτι – εκτός που θα γελάσει μαζί της και το παρδαλό κατσίκι; Η οργάνωση θα κερδίσει κάτι;»
«Είναι θέμα διαπαιδαγώγησης… Εξάλλου η καθοδήγηση έχει συμφωνήσει!»
Ο Κριτίας συνειδητοποίησε ότι δεν θα ξέμπλεκε εύκολα με τον Αντίγονο. Σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα τελευταίο επιχείρημα, την απειλή ότι θα τα παρατούσε όλα και θα έφευγε από την ΚΝΕ, αλλά το απέρριψε με αποστροφή, ως μικροαστική εγωιστική σκέψη.
«Αύριο θα κατέβω στη χώρα, θα έβρω τον Δαρείο και θα του μιλήσω…»
«Πρέπει να σε καλέσει η παραπάνω καθοδήγηση…»
«Άσε, σύντροφε… Αν είναι να γίνουμε ρεντίκουλο των σκυλιώνε μέχρι Κέρκυρα, παίρνω εγώ την ευθύνη και την πρωτοβουλία!»
Ο Δαρείος ήταν το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ στη Λευκάδα, δικηγόρος, δεύτερος ξάδερφος της μάνας του Κριτία.
Οι δυο νεαροί επαναστάτες βάδιζαν προς το χωριό θυμωμένοι και αμίλητοι. Η σιωπή βάσταξε σχεδόν είκοσι λεπτά. Όταν κόντευαν να μπουν στη ρούγα, ο Αντίγονος ξεφύσηξε δυο τρεις φορές και υποχώρησε κατά κράτος.
«Να πάρ’ ο διάλος! Τι θα κάνουμε δηλαδή, θα γίνουμε μπάχαλο για το αποτέτοιο της Χρυσαυγής; Άσε ρε, θα καθαρίσω εγώ…»
Το μάτι του Κριτία άστραψε, αλλά δεν είπε τίποτα. Λίγο αργότερα, μόλις έφτασαν στου Καζαμία, χόρεψε το «όταν πεθάνω θάψτε με / σε μια γωνιά μονάχο…» που είχε στο πικάπ ο Λυσίας. Ο κύκλος γύρω του άνοιξε, σαράντα Λευκαδίτες, οι περισσότεροι του ΚΚΕ, όλοι στο τσακίρ κέφι, βαρούσαν παλαμάκια καθιστοί στα πόδια τους. Μόλις τελείωσε το τραγούδι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, σφυρίγματα, φωνές. Ο Κριτίας είχε ένα ακόμα ταλέντο: χόρευε καταπληκτικό ζεϊμπέκικο, έστω κι αν αυτό ήταν γραμμένο για το λούμπεν προλεταριάτο.
13 Σχόλια
Comments feed for this article
30 Νοεμβρίου, 2010 στις 9:49 μμ
Πάνος
Τα «μυστήρια της Λευκάδας» είναι ένα από τα 29 κεφάλαια του μυθιστορήματος «Το νησί της Καλυψώς», το οποίο βρίσκεται ολόκληρο εδώ:
http://tonisitiskalipsos.blogspot.com/
8 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:34 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«…Ο Λέων, παρά την συμμετοχή του στις φοιτητικές επιτροπές αγώνα και την ουσιαστική συμβολή του –εκτός των άλλων- στην διατήρηση της κατάληψης του Πολυτεχνείου (δέσιμο με τσέρκια των εξώθυρων της περίφραξης του ΕΜΠ ), επειδή γενικά ήταν λίγο λούμπεν φοιτητής, έπαιζε στο μπουζούκι του ρεμπέτικα και ‘’διέφθειρε’’ μερικές συντρόφισσες, χωρίς να τις παντρευτεί, δεν είχε την κομματική εξέλιξη που όλοι περίμεναν.»
http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html#more-11622
8 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:38 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
[….]
Στον Ρηγα δεν εγγραφτηκα, πολυ αστοι το ειδα
ολο παρτυ κανανε ενας συμφοιτητης στην εφημεριδα
απο την Τριπολη θαρρω δουλεια , σπουδες, στο Θουριο
ως Ιφιγενεια θυσιαζεσαι για ΕΑΔΕ και ανεμο ουριο
ωρε Νικολα του λεγα «τα’ παιξες για στασου
οι Αθηναιοι δεν ερχονται για να σε ξεκουρασουν ;»
Αλλα ολο πηγαινα με φιλες του Δ. Αγωνα
Αλκυονιδα , Στουντιο, κουλτουρα τον χειμωνα
Στην ΚΝΕ, καταζητουμενος σχεδον wanted, οι απατες
που να με γραψουν οι δειλοι, φωναζαν τους εργατες
για τσαμπουκα να μου ζητουν ταυτοτητα του ΕΜΠ
-εισαι εξωπολυτεχνιακος, φωναζω, στο δικο μου μαγαζι
ενας Κνιτης συναδελφος λεει στο ΚΝΑΤΟ αυστηρα
ρε συ ειν’ αληθεια φοιτητης, λιγο πιο χαλαρα
Ασε που οι Κνιτισσες ταγαρια, μαξι φουστες και μποτακια
αξυριστες οι πιο πολλες, ειχανε …και μουστακια
και παντρευοντουσαν μικρες να κανουνε παιδακια
ηταν γραμμη οι Κνιτες με μουσια και μουστακια
συντροφισσες να βατευουν για νορμα Β κατανομης
(δεκαεφτα (%) νομιζω το συνθημα εισοδου της Βουλης)
να παρουν τα φτωχικα ανακτορα της ευλογημενης γης
ο κνιτης συνδικαλιστης βαλκανιος μετα-γιαπης
αν τους εβλεπε τους ξεφτιλες ενας τιμιος εργατης
διαχειριση του κοπαδιου,του χρονου, των χρηματων
ευκολως δε συναγεται η …αθλία καταληξις πραγματων.
(συνεχιζεται)
Αφώτιστος Φιλέλλην
26 Απριλίου 2013 – 5:00 μ.μ.
8 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:52 πμ
chi0
Μα περιγράφει ακριβώς το γελοίο του πράγματος. Να στοχάζομαι ιδεολογικώς αν το ρολό τουαλέτας πρέπει να κοιτάει μέσα ή έξω.
Πρωτοβουλία καμιά.
8 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:44 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ενδιαφέρουσα ιστορία!
Αν και οι χαρακτήρες και τα γεγονότα μάλλον δεν είναι αληθινά παρόλα αυτά καταφέρνει και αποτυπώνει με διαύγεια και μεγαλή δόση αληθοφάνειας μία συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα που ίσχυε τότε.
8 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:09 μμ
Πάνος
Εν μέρει αληθινά (σε άλλους τόπους), εν μέρει μυθοπλασία. Το σημαντικό είναι το «κλίμα» – σ’ αυτό νομίζω, διαβάζοντας κι εγώ πολλά χρόνια μετά το κομμάτι, ότι κάτι πέτυχα.
8 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:50 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Πάνος
Για τους γνωριζοντες αναγνωση και γραφη, την περιοδο 1973-1980 και παρα την επικρατουσα τοτε συνωμοτικοτητα, που διατηρουν μερικοι/ες εως και σημερα, εστω και εκτος ΠΣΚ ή ΚΝΕ αρκετα ήταν πολυ ευαναγνωστα :-).
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:06 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Αφώτιστε και τότε και μετά (αν διαβάσεις όλο το μυθιστόρημα, θα δεις ότι αναφέρεται κυρίως στη δεκαετία του 80, μάλλον στο πρώτο μισό της) το κλίμα που πολύ πετυχημένα μεταφέρεται στο έργο αφορά ένα κομμάτι της νεολαίας της εποχής, και είναι ευρύτερο από την κομματική ή ιδεολογική ένταξη του κάθε ήρωα.
Έτσι το κατάλαβα εγώ δηλαδή (και ως προς το τι συνέβαινε, αφού τόζησα ..στο πετσί μου 🙂 , αλλά και στο πώς μεταφέθηκε ..μεγενθυμένο που λέγαμε και τότενες 😉 )
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:23 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αναγνώστης ο αθηναίος
Με συγχωρεις αλλα απ’ οτι εχω καταλαβει απο συζητησεις αλλου, οταν οι Κνιτες τεκνοποιουσαν στα 22 -25 τους, για το 17% (β κατανομη) εμεις(ΑΦ, Α ο α,…) καναμε οργια.
Βεβαιως υπηρχαν και οι πονηρουληδες ερωτιαρηδες κνιτες, οπως ο Κριτιας του πολυ καλου διηγηματος «Τα μυστήρια της Λευκάδας» βλεπε ΥΓ που αρρεβωνιαζονταν (ή τα εφτιαχναν) διαδοχικα με πολλες γκομενες ελευθερες ή γκομενες μελων της παραταξης/οργανωσης (μαλλον κοπελες ηθελα να πω), εκμεταλλευομενοι και την κομματικη τους επιρροη.
Αστα αυτα τα παιδια εκαναν δυο στρατιωτικα στην ΚΝΕ και μετα στις ΕΔ.
ΥΓ ««Δεν έχεις διαβάσει την Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους, του Ένγκελς;»
«Το έχω…»
«Και τι λέει; Δε λέει ότι δυο άνθρωποι μένουν μαζί όσο γουστάρουν και μετά ο καθένας τραβάει το δρόμο του χωρίς πολλά πολλά; Τι θα κάνουμε τώρα, θα αμφισβητούμε τους κλασσικούς του μαρξισμού;»
Ο Αντίγονος φουρκίστηκε.
«Διάλε, πάρτονε! Θέλεις να πεις πως όταν οργάνωσες και πήδηξες την ξαδέρφη μου και μετά την παράτησες σύξυλη γιατί την έπεσες στην Κλειώ, όταν συμπεριφερόσουν έτσι ανεύθυνα, εφάρμοζες μαρξισμό – λενινισμό;»
Ο Κριτίας δεν απάντησε, άφησε τον Αντίγονο να ξεθυμάνει. «Άσε μη μάθει για την Ασπασία, τη Μερόπη, την Ήρα – γιατί όχι ο Ένγκελς, ούτε ο ίδιος ο Στάλιν δε με ξελασπώνει…» σκεφτόταν.
«Έχεις δίκιο… Λοιπόν, κάνω την αυτοκριτική μου και δηλώνω ότι στο μέλλον θα είμαι πιο προσεκτικός…»
.
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:56 πμ
Πάνος
ΑΦ,
η τελευταία εμφάνιση του Κριτία (στο «νησί της Καλυψώς») είναι τον Ιούνιο του 1999, εδώ:
https://panosz.wordpress.com/2009/04/13/ioli/
Στην πραγματική ζωή, τώρα που μιλάμε, ετοιμάζει με την παρέα του το ΣΥΡΙΖΑ για τα… παρακάτω 😉
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:59 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Πάνος
Για τον «Κριτια» της πραγματικης ζωης, τον μαρξιστιστη του παρταολα, σπανιο αλλα χαρακτηριστικο ειδος καταφερτζη στην ΚΝΕ, αλλα και σε ολους τους πολιτικους χωρους, ανεμενα μια αναλογη πορεια στην ζωη. Αν μαλιστα εχει ηγετικη θεση θα τις ψηφιζουν /διαδιδουν τοσο οι -για λιγο- ερωμενες του οσο και οι περισσοτεροι «θιχθεντες» συντροφοι του 🙂 .
Ο χρονος ειναι ο καλυτερος ιατρος και τα σχεδον εξιδανικευμενα ευχαριστα απο τα νιατα μας ειναι η ευκολη καταφυγη, αφου τα δυσαρεστα τα εχουμε απωθησει και εχουν ξεθωριασει περισσοτεροι.
19 Ιουνίου, 2017 στις 10:41 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Κάνουν παρτουζες οι κνιτες ; Συνήθως μόνον τα στελέχη (σχέδιο)
Στον Πανο
Όλα ξεκίνησαν σ ‘ ένα ουζερί, παρέα με δυο παλιούς συμφοιτητές μελη της Πανσπουδαστικής, ο ένας σίγουρα στο Κόμμα, όταν-για να πικάρω την σεμνοτυφία της παράταξης- ξεστόμιζα :
”εσείς βγάλατε γκόμενα όταν σταμάτησα τις παρτουζες»
Οι συμφοιτητές
Ο ένας (παλαιότερα αρκετά νευρικός ) γιος αριστερού γιατρού από νησί του ΒΑ Αιγαίου και ο δεύτερος από πολυμελή οικογένεια αγροτών της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Και οι δυο «γλίστρησαν ‘ στην Πανσπουδαστική στο 2ο έτος, κατά την μεταπολίτευση. Άλλους τους μάγεψε το σύνθημα μερικών πολύ καλών φοιτητών, ένας με PhD απο το MIT, «Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα», αλλά κυρίως το ότι βγαίναμε από 7 χρονη στρατιωτική δικτατορία καθώς και όλα τα γεγονότα του ακήρυκτου εμφυλίου πολέμου από το 1943 έως το όπλο παρά πόδα του 1949, την μετανάστευση στις χώρες του υπαρκτού, το κυνήγι των δημοκρατικών από την σκληρή δεξιά,…
Τότε θυμήθηκα κάτι πικάντικο που μου είχε εξομολογηθεί ο δεύτερος. Ήταν λέει σε μια ταβέρνα και είχαν μεθύσει. Φεύγοντας με δυο κοπέλες πήγαν σε κάποιο σπίτι (όλοι σχεδόν ήταν επαρχιώτες ) και έγινε ένα πανσπουδαστικο – δεν είμαι και σίγουρος αν ήταν και κνιτικο- όργιο.
Όμως όταν του το υπενθύμισα το αρνήθηκε πεισματικά. Οπότε υπήρχαν δυο περιπτώσεις . Η δεν το είχε κάνει και μου το είπε για να καυχηθεί είτε το είχε κάνει και –εκ των υστέρων- το είχε μετανιώσει που μου το εκμυστηρεύτηκε.
Έτεινα προς το ενδεχόμενο ότι το αρνήθηκε επειδή ο βαθιά συντηρητικός του χαρακτήρας και η ιδέα να εκθέσει την Πανσπουδαστική και κατά συνέπεια και την ΚΝΕ –δηλ. ότι η παράταξη ήταν εν μέρει «Σόδομα και Γόμορρα» , λες και οι ορμόνες κάνουν διακρίσεις και η σεξουαλική απόλαυση είναι προνόμιο των δεξιών. Οι αριστεροί (κυρίως τα στελέχη ) θα καταχτήσουν την πλέρια σεξουαλική απόλαυση όταν καταλάβουν την εξουσία.
Οι συζητήσεις με τον δεύτερο συμφοιτητή μου συνεχίστηκαν, κατά περιόδους. Του επανέλαβα με κομπασμό τα περί σεξουαλικής πείνας των Κνιτων, το αξύριστο των γυναικών,… Και να που η μαιευτική του Σωκράτη δούλεψε.
Μου λέει. Το τριήμερο είχα πάει σε εάν παλιό φίλο που ήταν στέλεχος του Κόμματος του υπόλοιπου Αττικής. Του μετέφερε –φαίνεται – τις «κακίες» μου και γέλαγαν για τις αξύριστες κνιτισσες με τα μποτάκια και την σεξουαλική στέρηση. Αυτά που μας καταλογίζουν οι άλλοι για του κνιτες είναι βλακείες…. Και μου διηγείται την δεύτερη πικάντικη ιστορία.
Όταν ήταν φοιτητής είχε την επίσημη κοπέλα του αλλά – μου λέει με υπερηφάνεια- είχε και μια γκόμενα. Η γκόμενα του λέει να κάνουμε μια παρτούζα με ένα άλλο ζευγάρι. «Η παρτούζα τέλειωσε την άλλη μέρα το πρωί» σύμφωνα με το γνωστό άσμα ΜΙΑ ΜΕΡΑ του Λάκη Καραλή,1970 που κυκλοφορούσε σε κασέτες το 1973 μεταξύ φίλων (βλ. ΥΓ).
Τελικως το στέλεχος δεν χώρισε με την κοπέλα του, την οποία παντρεύτηκε και τώρα είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ του υπόλοιπου Αττικής.
Όμως θυμάμαι καθαρά ότι τα άπλα μέλη όταν «παραστρατούσαν» έκαναν στην ΚΟΒ την αυτοκριτική τους.
Σκόρπια στοιχεία μου θυμίζουν ότι τα στελέχη μετά την αποφοίτηση τους καταλάμβαναν θέσεις στο ΤΕΕ, έπαιρναν δουλειές ως μελετητές ή κατασκευαστές σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνδικαλιστές του ΤΕΕ. Έπαιρναν και βοηθούς /συνεργάτες τα πρώτοι στα μαθήματα, κνιτοπουλα. Μάλιστα ήταν και φουτουριστές – ουτως ειπείν- με γρήγορα σπορ αυτοκίνητα ( Lancia ή Alfaromeo) , αλωνίζουν την Ελλάδα για να κλείσουν δουλειές όπως και οι υπόλοιποι πρώην συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων. Μάλιστα ένας –αντιπαθής- έφυγε με το γρήγορο αυτοκίνητο του σε μετωπική στον Μαλιακο…
Ας δούμε και τους δικούς μας “αριστερούς” μηχανικούς στο ΤΕΕ (που δημιούργησαν ληστρικές μικροομαδες συμφερόντων (ομάδες Λ, Σ, Κ, Τ (Ζ, Κ, Γ) και άλλες που δεν ξέρω, με πρωτοπαλίκαρα και στρατιώτες-έμπιστους υπηκόους, οι όποιοι με την σειρά τους -εν συνεχεία- μαθαίνουν την δουλειά της ληστοσυμμορίας και κάνουν δικες τους ).
Το μέλλον τους προβλέπεται θλιβερό: σαν την κατάπτυστη Μ, συνεργάτη του Κοσκωτα.
Άλλοι θα πεθάνουν αλκοολικοί ή από κοκαΐνη.
ΥΓ Τα τραγούδια του ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ, ονομάστηκαν τότε και «Αντικολιγιαννικά» (Μαρτυρία Λάκη Καραλή) αλλά και «Αντικομματικά» (Μαρτυρία Στέφανου Ληναίου).
ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Λάκης Καραλής,1970.
Οι χαφιέδες κατεβήκαν σ’ απεργία
τους ταράξαν στην υπερωρία
στο στρατοδικείο τα παιδιά
σήκωσαν τις γροθιές ψηλά.
Ο γύφτος κουράστηκε στ’ αμόνι
Φτιάχνει βιολιά
Και τα μοιράζει στους χωροφύλακες.
Στις 12 η ώρα στο σαλόνι
της κυρίας Μιράντας
Διαβάζουνε Σεφέρη.
Η παρτούζα τέλειωσε
την άλλη μέρα το πρωί.
Δεν θα καταλάβουν ποτέ
Γιατί βασάνισαν τον Περικλή.
Όταν ρώτησαν τον στρατηγό
Γιατί φορούσε κόκκινη κορδέλα
Εκείνος είπε:
Ο γύφτος δεν έχει άλλα καρφιά
Τον τελευταίο Ιούδα
τον κάρφωσε στην αυλή
Για να διώχνει τα πουλιά.
Τα παιδιά βγήκαν ξεβράκωτα
στους δρόμους
Πετροβολούν τον έμπορο
της γειτονιάς
Γιατί τα ξεγελάει με ζαχαρωτά
Ενώ εκείνα περιμένουν
τις χειροβομβίδες
Ο Ντιόρ ετοιμάζει τα καινούργια μοντέλα
Η επανάσταση φέτος
θα φορεθεί πολύ
Πέρασε ακόμη μια μέρα
Εγώ φεύγω. Γεια χαρά.
20 Ιουνίου, 2017 στις 6:17 μμ
Πάνος
🙂