Διαβάστε προσεκτικά αυτά που γράφει ο Σωτήρης Κούκιος
(http://koukios.wordpress.com/2009/04/24/telecomspackage/ ) και τα οποία αντιγράφω στη συνέχεια:
*
Όπως θα ξέρετε χθες το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε την πρόταση για οδηγία της ΕΕ που επεκτείνει την νομική προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων από τα 50 χρόνια στα 70 (και ενδεχόμενα στα 95 έτη). Μια οδηγία που θα οδηγήσει σε περίοδο κρίσης στην αύξηση των εσόδων των εταιριών παραγωγής, ενώ θα φέρει ασήμαντα έσοδα στο 95% των δημιουργών… Εδώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδειξε τα όρια της προοδευτικής του πολιτικής συγκρότησης!!! (καλά ένα αστείο έκανα…). Ελπίζουμε όλοι σε μια ακόμη μάχη κατά την 2η ανάγνωση της οδηγίας να μειώσουμε τις απώλειες της μάχης.
Στις 5 Μαϊου όμως έρχεται μια νέα μάχη. Το πακέτο οδηγιών για τις τηλεπικοινωνίες. Στα αγγλικά σας έχω εδώ ένα κείμενο όπως επίσης αν θέλετε μια καλή παρουσίαση με πολλα links δέστε το group στο Facebook. Εδώ θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι ακριβώς προτείνουν τα μανάρια στις Βρυξέλλες :
Μέχρι τώρα το διαδίκτυο είναι το πιο δημοκρατικό «προϊόν» σε σχέση με την ευκαιρία των χρηστών του να το αξιοποιήσουν όπως θέλουν, χωρίς περιορισμό ή διακρίσεις. Και αυτό γιατί είναι «ουδέτερο» ως προς την κυκλοφορία των δεδομένων μέσα σε αυτό. Κι αυτό γιατί ο καθένας παίρνε τα δεδομένα του από το σημείο που θέλει χωρίς καμιά «προτεραιότητα», αλλά με απλώς μια χρονική σειρά.
Τώρα έρχονται οι αγαπητοί εκ Βρυξελλών τεχνοκράτες, κάτω από την πίεση των προμηθευτών εταιριών τηλεφωνίας και διαδικτύου (telecom providers) και επιτρέπεται να καταργήσουν αυτή την ισότητα χρηστών. Φανταστείτε λοιπόν ότι κάποιοι από εμάς που θα πληρώνουμε το κατιτις παραπάνω , θα έχουμε ένα πριβέ ιντερνετικό τροχονόμο, που θα μας δίνει πάντα προτεραιότητα.
Και όχι μόνο αυτό!! Αλλά για να έχουμε εμείς οι πληρώνοντες προτεραιότητα, ο προμηθευτής σας έχει το δικαίωμα να σας απαγορεύσει την πρόσβαση σε δεδομένα ή πακέτα δεδομένων ή υπηρεσίες ή ιστοσελίδες. Και ήδη μια γερμανική εταιρία παροχής διαδικτύου αποφάσισε ότι θα κόψει στους συνδρομητές της την πρόσβαση στο skype. Φανταστείτε λοιπόν ότι τώρα πια οι εταιρίες θα έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν σε κάποιους πελάτες (κυρίως βέβαια μεγάλες εταιρίες που θα πληρώνουν) προτεραιότητα στην ανταλλαγή δεδομένων τους και σε εμάς τους απλούς μικρο-καταναλωτές θα μας «επιτρέπουν» περιορισμένη πρόσβαση και ειδικά στα site που κατεβάζουμε παιχνίδια, ταινίες ή μουσική.
Σε όλα αυτά αντιτίθεται βέβαια η Google, η Skype και υποθέτω και άλλες υπηρεσίες όπως το Youtube. Με όλα αυτά αισθάνομαι ότι το πακέτο το νομοθετικό για τις τηλεπικοινωνίες θα είναι πάλι εις βάρος των δικαιωμάτων του μικρού χρήστη και έρχεται σε μια σειρά νόμων που στοχεύουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων μας σαν χρηστών καταναλωτών. Πάλι ο ισχυρός θα κερδίζει.
Το μόνο που μας απομένει είναι η αντίσταση στην ψήφιση αυτού του πακέτου, η πίεση προς τους ευρωβουλευτές μας και η μαζική μας διαμαρτυρία. Τώρα όμως λέμε!!!
*
Σχετικό:
Το διαδίκτυο ως πολιτικό διακύβευμα
11 Σχόλια
Comments feed for this article
28 Απριλίου, 2009 στις 6:41 μμ
xBerliner
Για το πρώτο δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Για το δεύτερο είναι μια χοντρή μαλακία (με τα συγχωρήσεως):
Έχεις δικαίωμα ως πάροχος να χρεώνεις ανάλογα με το χρόνο χρήσης ή τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρεις (έτσι γινόταν πριν από 2 με 3 χρόνια). Δεν μπορείς όμως να χρεώνεις μια υπηρεσία (π.χ. youtube) που την προσφέρει τρίτος και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Γιατί τότε πολύ απλά ο τρίτος θα ζητήσει δικαιώματα από σένα. Που σημαίνει ότι είτε ο τρίτος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα δικαιωθεί (για φαντάσου να βγάλω εγώ π.χ. ένα βιβλίο στο δίκτυο εντελώς δωρεάν για όλους τους χρήστες και με απαγόρευση εμπορικής χρήσης και να βγει ένας εκδότης να το πουλάει;), είτε οι μεγάλες ιντερνετικές εταιρίες θα συνάψουν συμφωνίες με τους πάροχους στους οποίους αυτές θα επιτρέπουν (και όχι ο πάροχος) πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Ποιος θα χάσει οικονομικά; Εγώ λέω και οι δύο με τη μεγαλύτερη χασούρα να την έχουν οι πάροχοι.
Η όλη ιστορία μοιάζει σαν να βγει το υπουργείο οικονομικών και να επιβάλει φόρο solarium σε όσους κάνουν ηλιοθεραπεία.
28 Απριλίου, 2009 στις 6:51 μμ
Πάνος
Δικαστικές περιπέτειες στη Σουηδία, που μετετρέπονται σε πολιτικό κίνημα!
http://inlovewithlife.wordpress.com/2009/04/23/piracy/
28 Απριλίου, 2009 στις 7:16 μμ
Μαύρο πρόβατο
Περιμένω να βάλεις την ανακοίνωση της «Φιλελεύθερης» Συμμαχίας για το θέμα 😆
28 Απριλίου, 2009 στις 8:20 μμ
Πάνος
Υπάρχει τέτοια ανακοίνωση;
Αν υπάρχει, να τη βάλουμε.
Το σημαντικό είναι να πούμε σε όλα τα κόμματα (εκτός από κείνα που θαυμάζουν την Κίνα και την Κούβα, όπου δεν υπάρχει ελεύθερο ίντερνετ, άρα δεν υπάρχει και πρόβλημα) να προσέξουν ιδιαίτερα τι θα ψηφίσουν στο ευρωκοινοβούλιο.
28 Απριλίου, 2009 στις 8:21 μμ
O Αιρετικός - The Heretic
xBerliner, το ότι είναι μαλακία δεν τους εμποδίζει να τη δρομολογήσουν. Και, ξέρεις, έτσι θα πληγούν ανεπανόρθωτα οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου – αν περάσει αυτός ο σχεδιασμός. Τα golden bois (ΟΧΙ, δεν είναι ορθογραφικό λάθος) των καρτέλ των τηλεπικοινωνιών και των «τεχνών» (δισκογραφία/κινηματογράφος) έχουν ξεφύγει.
28 Απριλίου, 2009 στις 8:26 μμ
O Αιρετικός - The Heretic
Δείτε λίγο και αυτό που είχα γράψει παλιότερα για τις απειλητικές επιστολές της IFPI προς τα πανεπιστήμια:
http://hereticrepublic-gr.blogspot.com/2009/03/ifpi.html
28 Απριλίου, 2009 στις 8:54 μμ
nikiplos
Νομίζω ότι ενόψει των ερχόμενων ευρωεκλογών, θα ήταν ευκαιρία να φοβηθούν λιγάκι παραπάνω… Να ζητήσουμε όμως σαφή δέσμευση-διακύρηξη (λέξη άχρηστη στο λεξιλόγιο των πολιτικών), για τη μη ψήφιση του νόμου. Αν τώρα την ψηφίσουν θα είναι απλά ψεύσται…
28 Απριλίου, 2009 στις 9:52 μμ
Ενη Καπαζογλου
Γιατι εχω την εντυπωση οτι ολα αυτα ειναι μονο η αρχη? Το διαδικτυο ετσι οπως εξελισσεται τελικα ειναι μια παγκοσμια δημοκρατικη φωνη, που καθολου δεν αρεσει τελικα στην παγκοσμια (παλι) οικονομικο-πολιτικη εξουσια.
Καποια καινοφανη πλεον golden boys θα προασπισουν αλλης μορφης οικονομικα συμφεροντα. Ο χρηματοοικονομικος τομεας απετυχε οικτρα, ζητω ο χρηματο-ιντερνετικος τομεας. Καπως ετσι παει η «εξελιξη».
Τι να σου κανουν οι ευρωβουλευτες οι οποιοι εχουν και τις ιδεολογικες διαφορες τους. Μπορει το ευρωκοινοβουλιο να γινει προοδευτικοτερο, δλδ. να υπερισχυσουν οι αριστερες πτερυγες η Επιτροπη ομως θα ειναι παντα ενα συνολο γραφειοκρατων μ娻θολες» ιδεολογικες κατευθυνσεις.
Καποτε υπηρχε το αιτημα το ευρωκοινοβουλιο να εχει περισσοτερες αποφασιστικες αρμοδιοτητες και οχι γνωμοδοτικες.
28 Απριλίου, 2009 στις 10:06 μμ
O Αιρετικός - The Heretic
Κι όχι μόνον είναι γραφειοκράτες, είναι και ΑΣΧΕΤΟΙ.
29 Απριλίου, 2009 στις 10:10 πμ
Sotiris Koukios
Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση!!! Και επειδή γίνεται και εδώ διάλογος θα ήθελα να διευκρινίσω 2 σημεία :
1. Δεν μπορεί ο πάροχος να χρεώσει μια δωρεάν υπηρεσία αλλά μπορεί να χρεώσει την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ή την ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Δηλαδή ο απλός χρήστης θα πηγαίνει από το επαρχιακό δίκτυο με το αμάξι του, ενώ ο κυριλέ και «καλός» πελάτης με την κούρσα του από την Αττική Οδό… Αυτό είναι μέσες άκρες το θέμα: και οι 2 μπορεί να φτάνουν στον προορισμό τους αλλά με τεράστια διαφορά ώρας.
2. Το ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Και το θέμα έρχεται μετά την υπερψήφιση της οδηγίας για την χρονική επέκταση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων (όπως στις ΗΠΑ) στα 95 χρόνια. Επιμένω ότι υπάρχει σαφές σχέδιο «οικονομικής επιβίωσης» της οπτικοακουστικής παραγωγής (θεωρώ ότι και το διαδίκτυο παίζει στις τεράστιες επενδύσεις των εταιριών παραγωγής)…
5 Μαΐου, 2009 στις 10:34 μμ
Πάνος
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
5 Μαΐου 2009
Όχι στην ποινικοποίηση της χρήσης του διαδικτύου.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της για την αυριανή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με το Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών, εκφράζει την ανησυχία της για την διαφαινόμενη υπερψήφιση θέσεων που θα περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο και θα επηρεάσουν δυσμενώς τις ατομικές ελευθερίες και την επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την πίεση του Συμβουλίου, δηλαδή των Κρατών Μελών, αναμένεται να υπαναχωρήσει από ήδη ψηφισμένες θέσεις του με σημαντικότερη αυτή που προέβλεπε ότι η επιβολή περιορισμών στα δικαιώματα των χρηστών μπορεί να γίνεται μόνο κατόπιν δικαστικής παρέμβασης.
Η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής του ALDE Sophia In ‘T Veld επιβεβαίωσε, κατόπιν επικοινωνίας της με την Φιλελεύθερη Συμμαχία, τους ίδιους φόβους και γνωστοποίησε ότι εφόσον αυτοί επαληθευτούν δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκεκριμένη υπαναχώρηση και θα την καταψηφίσει. Η κυρία Sophia In ‘T Veld δήλωσε στην Φιλελεύθερη Συμμαχία ότι τα Κράτη Μέλη, μέσω αυτής της ρύθμισης, επιχειρούν, από την πίσω πόρτα, να περιορίσουν το δικαίωμα των πολιτών για νομική τους προστασία.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει την σχετική καμπάνια του digitalrights.gr (βασικού κόμβου πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο) και ενώνει μαζί του τη φωνή της ζητώντας από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Να ψηφίσουν υπέρ της ανεπιφύλακτης προστασίας του δικαιώματος των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση και κοινωνική, πολιτική και οικονομική δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στην ισότιμη πρόσβαση και διανομή περιεχομένου, υπηρεσιών και εφαρμογών στο διαδίκτυο και να απορρίψουν κάθε κείμενο που αναφέρεται σε “νόμιμο περιεχόμενο” και που επιχειρεί να επιβάλλει σχετικούς περιορισμούς ή εξαρτήσεις
Να εγγυηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη, τον σεβασμό των αρχών της αναλογικότητας και του τεκμηρίου αθωότητας, απορρίπτοντας απερίφραστα κάθε απόπειρα συλλήβδην ποινικοποίησης της χρήσης του διαδικτύου, πόσο μάλλον της λήψης αστυνομικών μέτρων απ’ τους παρόχους χωρίς δικαστική παρέμβαση!