gratest

Τώρα που ολοκληρώθηκε και αυτό το reality, ίσως έχουν ενδιαφέρον ορισμένες παρατηρήσεις. Με τη διευκρίνιση ότι από όλη την τηλεοπτική σειρά είδα μονάχα την εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στον Θοδωράκη Κολοκοτρώνη, η οποία έχει σχολιαστεί δεόντως εδώ:

https://panosz.wordpress.com/2009/03/15/great_greeks/

Let’s go στα φρέσκα!

Ο Μέγας Αλέξανδρος έλαβε 127.011 ψήφους, ο Γεώργιος Παπανικολάου 103.661 ψήφους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 84.007 ψήφους.

Τέταρτος με 63.934 ψήφους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πέμπτος ο Σωκράτης με 63.423 ψήφου, έκτος ο Αριστοτέλης με 59.500, έβδομος ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 55.730 ψήφους, όγδοος ο Ιωάννης Καποδίστριας με 51.493, ένατος ο Πλάτωνας με 45.569 και δέκατος ο Περικλής με 36.030 ψήφους.

Πηγή:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/05/2009_280196

*

Το ότι το τσουβάλιασμα αρχαίων Ελλήνων και νεοελλήνων που επιχειρήθηκε από το reality είναι η ποπ αναβίωση της θεωρίας Παπαρηγόπουλου για την αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού το είπαμε – να μην επανερχόμαστε.

*

Η δεκάδα όμως των μεγάλων παρουσιάζει ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

1. Ισορροπία απόλυτη (5-5) σε αρχαίους και νεοέλληνες.

2. Δεν υπάρχει κανένας της προκλασσικής, της ελληνιστικής ή της βυζαντινής περιόδου. Δεν τις γνωρίζουν (οι τηλεθεατές) αυτές τις εποχές ή ισχύει κάτι άλλο;

3. Είναι χαρακτηριστική η αδιάσπαστη τετράδα των δασκάλων και των μαθητών: Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Αλέξανδρος. Ο Περικλής κάνει το κλικ στο ρόμβο.

4. Κανένας ποιητής ή καλλιτέχνης, αρχαίος ή νεότερος, δε χώρεσε. Αντίθετα υπερίσχυσαν κατά κράτος οι φιλόσοφοι στην παλαιότερη και οι πολιτικοί στη νεότερη Ελλάδα.

5. Έκπληξη, ο Παπανικολάου. Ούτε ευχάριστη, ούτε δυσάρεστη- απλά έκπληξη.

6. Καμιά γυναίκα στη λίστα.

7. Δύο γεροντοπαλίκαρα (Πλάτωνας, Καποδίστριας) – οι υπόλοιποι νυμφευμένοι και κάποιοι με αξιοσημείωτες επιδώσεις στα ερωτικά (Αλέξανδρος, Περικλής, Αριστοτέλης – αλλά και ο καπετάν Θοδωράκης)

8. Όλοι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στα γράμματα – εκτός από έναν, τον τρίτο της λίστας.

*

Καπρίτσια της Τύχης: αν ο Εμφύλιος είχε διαφορετική έκβαση, στη θέση του Καραμανλή θα ήταν ο Ζαχαριάδης. Ή ο Βελουχιώτης.

*

Πόσοι από τους 45+ χιλιάδες που ψήφισαν Πλάτωνα έχουν διαβάσει έστω και μία σελίδα του, μετά το σχολείο;

*

Έμαθαν τίποτα σωστό οι τηλεθεατές από όλη αυτή την υπόθεση; Α, μπα.