Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης για το νέο δρόμο Ριζόμυλος – Καλαμάτα, τη μελέτη του οποίου χρηματοδοτεί ο επιχειρηματίας της ΠΟΤΑ κ. Κωνσταντακόπουλος
http://kpylos.blogspot.com/2009/05/blog-post_3123.html
Την αντίθεσή του στην κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλος – Καλαμάτα με τα συγκεκριμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά (τετράιχνος, κλειστός και υπερυψωμένος) στο τμήμα του που διέρχεται από τα όρια του Δήμου Μεσσήνης, εξέφρασε προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο θυελλώδεις και γεμάτες ένταση συνεδριάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.Η παρουσία του αντινομάρχη Στάθη Ανασταστασόπουλου, του προέδρου της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Χρ. Ριζά, αλλά και του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Μεσσηνίας Παν. Γιαννακέα, αλλά κυρίως οι τοποθετήσεις τους, είχαν ως αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις των παριστάμενων δημοτών. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μαν. Δουρούμης απείλησε με διακοπή της συνεδρίασης και συνέχισή της κεκλεισμένων των θυρών, ενώ πυροσβεστικό ρόλο έπαιξε ουκ ολίγες φορές και ο δήμαρχος Κ. Σπυρόπουλος.
Οι αποδοκιμασίες των λεγομένων από τα στελέχη της Ν.Α. Μεσσηνίας ήταν τόσο έντονες, που όλα έδειχναν ότι ο προπηλακισμός τους δεν απείχε πολύ. Ωστόσο, μετά από αρκετή ώρα τα πνεύματα ηρέμησαν, η ένταση εκτονώθηκε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με κανονικούς ρυθμούς.
ΑποδοκιμασίεςΣύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, δεν υπήρχε πρόθεση μη παρουσίας του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν είχε λάβει σχετική πρόσκληση, καθώς και την απουσία του εκτός Μεσσηνίας. Επί του θέματος ανέφερε ότι η χωροθέτηση και η μελέτη του δρόμου ξεκίνησαν το 1996 με φορέα υλοποίησης το τότε Συμβούλιο Περιοχής. Έγινε αναγνωριστική μελέτη για δίιχνο υπερυψωμένο δρόμο 2 μέτρων το 2000, που εγκρίθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2005, ενώ εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι. Ο συγκεκριμένος δρόμος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αναβαθμίζει όλη τη δυτική Μεσσηνία, ενώ δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα μελετών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εξήγησε δε πως έγινε προγραμματική σύμβαση, λόγω ανεπάρκειας πόρων της Ν.Α. Μεσσηνίας, και η μελέτη προωθείται με χρήματα που διέθεσε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε από αυτό ακριβώς το σημείο, όταν παριστάμενοι υποστήριξαν πως έχει γίνει συμφωνία με τον καπετάν Βασίλη για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά του. Ο αντινομάρχης αντέδρασε. Ανέφερε ότι υπάρχει εγκεκριμένη χάραξη πριν την προώθηση της ΠΟΤΑ και πρόσθεσε πως η προγραμματική σύμβαση προωθεί τη μελέτη, ώστε ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη να «ωριμάσει» μελετητικά και να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Παν. Γιαννακέας ανέφερε ότι η ΝΑ Μεσσηνίας δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσει την προμελέτη που εγκρίθηκε και την περιβαλλοντική μελέτη για δίιχνο δρόμο πλάτους 13 μέτρων. Μίλησε για εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ το 2006, που καθορίζει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση του τότε υπουργού Θαν. Φιλιππόπουλου να είναι τετράιχνος ανοιχτού τύπου ο δρόμος στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, παρά τις αντιδράσεις που είχαν εγερθεί, για να προσθέσει ότι σε ερώτημα που έγινε το 2006 προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκφράστηκε η γνώμη για τετράιχνο δρόμο. Είπε ακόμη πως ο μικρότερος τετράιχνος έχει πλάτος 17 μέτρων με διαχωριστικό φράγμα ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα και τάχθηκε υπέρ της ασφαλούς (χωρίς ατυχήματα), άνετης και γρήγορης μετακίνησης, προσθέτοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τα δεδομένα, αλλιώς σε τροχαίο που θα γίνει, θα πάμε φυλακή», για να δεχθεί χλευαστικά σχόλια και ειρωνικά γέλια από το κοινό. Έντονα αποδοκιμάστηκε και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Χρ. Ριζάς, όταν άρχισε να αναφέρεται στο «μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο, που αποτελεί συνέχεια του μεγαλόπνοου έργου το οποίο ξεκίνησε ο αείμνηστος Π. Πτωχός και θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο». Οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν και με την αναφορά του στη διορατικότητα του εκλιπόντος πρώην δημάρχου Μεσσήνης και ήταν τόσο έντονες, που ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μαν. Δουρούμης απείλησε με διακοπή της συνεδρίασης.Ο κ. Ριζάς συνέχισε λέγοντας πως για μείωση των ταχυτήτων μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων κόμβων.
ΑπορίεςΟ δήμαρχος Μεσσήνης αναρωτήθηκε για την ανάγκη κατασκευής ενός κλειστού δρόμου, λέγοντας πως «νιώθουμε ότι τιμωρούμεθα», καθώς και για το γεγονός του ότι είναι κλειστό μόνο το κομμάτι στα όρια της Μεσσήνης τη στιγμή που ο μεγαλύτερος φόρτος κυκλοφορίας θα βρίσκεται στο τμήμα από τον Πάμισο έως την Καλαμάτα. Πρότεινε την κατασκευή τετράιχνου ανοιχτού δρόμου με πιο μικρά ύψη και σημείωσε ότι η προτεινόμενη χάραξη διέρχεται την περιοχή επέκτασης της β΄ κατοικίας και δύο περιοχές, όπου πρόκειται να δημιουργηθούν οικισμοί για 1.500 αξιωματικούς. Ζήτησε να μην έχουν μεγάλο ύψος οι κόμβοι, να μην είναι μόνο δύο αλλά περισσότεροι και να μην προβλέπονται μεγάλες ταχύτητες κυκλοφορίας των οχημάτων.Από την πλευρά του, ο τέως δήμαρχος Χρ. Χριστόπουλος ζήτησε τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, σημειώνοντας πως ο προτεινόμενος είναι περιττός και πρόσθεσε ότι μπορεί η φιλοσοφία κατασκευής του να είναι άριστη, αλλά δεν είναι αναγκαία η κατασκευή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκόπτεται ο ιστός του Δήμου Μεσσήνης από την παραλία, την οποία, εκτός της Μεσσήνης, χρησιμοποιούν οι κάτοικοι άλλων επτά Δήμων.Απαντώντας ο κ. Γιαννακέας, είπε πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν μπορεί να κατασκευαστεί τετράιχνος ανοιχτός δρόμος. Παρατήρησε πως το μοναδικό ανοιχτό τμήμα θα είναι αυτό από τη Διασπορά έως τον ποταμό Άρι, καθώς αποτελεί φυσική συνέχεια του υφιστάμενου δρόμου. Είπε ακόμη ότι ακολουθήθηκε η εγκεκριμένη προμελέτη και «πατήσαμε στην αναγνωριστική μελέτη. Την αλλάξαμε πολύ λίγο και πήγαμε στην κανονική μελέτη». Γνωστοποίησε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού των υψομέτρων, που θα προκύψει από ερευνητικές γεωτρήσεις σε βάθος 25 μέτρων, προκειμένου να σχεδιαστούν τα μεγάλα τεχνικά έργα και πρόσθεσε πως θα επιδιωχθεί υψόμετρο 1,2 μέτρων. Ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσβαση δεν είναι ελεύθερη σε δρόμο με τέτοια χαρακτηριστικά, για να δεχθεί τις έντονες αποδοκιμασίες των δημοτών.
Το Μαιάμι της ΕλλάδαςΑκολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους και τους δημότες, εκ των οποίων ο Φ. Τσακανίκος παρατήρησε πως «αντί να φτιάξουμε την περιοχή και να γίνουμε το Μαιάμι της Ελλάδας, σκεφτόμαστε να αποκλείσουμε την παραλία», ενώ ο κ. Θαν. Κασκαβέας υποστήριξε ότι η κατασκευή του δρόμου με τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καταστρέψει τις επόμενες γενιές. Ο κ. Γιαννακέας απάντησε στα ερωτήματα που του τέθηκαν και, μεταξύ άλλων, είπε πως η κατασκευή του δρόμου θα καταλάβει 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μήκος 15 χιλιόμετρα Χ 120 μέτρα πλάτος).
ΤοποθετήσειςΚατά την τοποθέτησή του ο κ. Χρ. Χριστόπουλος σημείωσε πως ο δρόμος προς Μεσσήνη δε θα πρέπει να είναι δρόμος διέλευσης, αλλά προορισμού και πρόσθεσε ότι ο προτεινόμενος αχρηστεύει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου και το ΓΠΣ του, ενώ πρότεινε να γίνει χάραξη βορειότερα.Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Στάθης Κατσούλης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως η προτεινόμενη χάραξη δεν εξυπηρετεί λειτουργικά το Δήμο Μεσσήνης, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην ανυπαρξία οδικών δικτύων πρόσβασης σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς και στο γεγονός ότι θα είναι τόσο υπερυψωμένος που θα κρύβει όλη την περιοχή.Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, που ήταν όλες αντίθετες στα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του δρόμου. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Νικ. Πατσαρίνος ανέφερε πως τον Απρίλιο του 2005 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε πει πως το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει τις μελέτες για τον περιμετρικό δακτύλιο της Μεσσηνίας, «δέσμευση που ξεχάστηκε, αλλά όχι τυχαία. Η συζήτηση έφυγε από το δημόσιο διάλογο και πήγε σε ιδιωτικά επίπεδα. Η λύση αποτυπώνει τη διάθεση μιας επένδυσης», είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε ανεπαρκή την προέγκριση χωροθέτησης, καθώς έχουν αλλάξει τα στοιχεία του δρόμου, ζήτησε να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιομορφίες της περιοχής με τους πολλούς υδάτινους αποδέκτες, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την κατασκευή του έργου, δεδομένου ότι έχει χρηματοδοτηθεί μόνο η μελέτη. Ζήτησε να είναι το έργο προσιτό στα οικονομικά μέτρα και καταλήγοντας, σημείωσε ότι η κινητοποίηση που έγινε αναδεικνύει ελπίδες και με τα όσα ειπώθηκαν, οφείλει η Ν.Α. Μεσσηνίας να κάνει πραγματικό διάλογο με τους πολίτες.Κατά της κατασκευής του δρόμου με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής κίνησης δημοτών Μεσσήνης, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως ασφάλεια υπάρχει και όταν οι πολίτες δεν είναι οικονομικά άρρωστοι.Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων παρισταμένων, μεταξύ των οποίων ο κ. Στέφ. Κουνιάδος αξίωσε και την κατασκευή σιδηροδρόμου. «Κάποιοι φοβούνται την ανάπτυξη της Μεσσήνης», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κ. Σπυρόπουλος, προτείνοντας στη συνέχεια την κατασκευή ανοιχτού δίιχνου δρόμου με κυκλικούς κόμβους και με χαρακτήρα πρωτεύοντος επαρχιακού δρόμου. «Αν θέλουν να γίνει κάτι για όλο το νομό, ας περάσουν άλλο δρόμο, βορειότερα», κατέληξε.
«Τίποτε δεν έχει τελειώσει»Απαντώντας ο κ. Αναστασόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, πως «τίποτε δεν έχει τελειώσει», εξέφρασε τη στενοχώρια του επειδή δεν υπήρχαν τόσο καιρό οι προτάσεις του Δήμου Μεσσήνης, χαρακτήρισε άδικη τη διέλευση από το ΓΠΣ, παρατηρώντας πως θα έπρεπε να έχουν γίνει συζητήσεις νωρίτερα, καθώς και άδικες τις αναφορές για τον καπετάν Βασίλη. Δήλωσε πως κατέγραψε τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν και κατέληξε λέγοντας ότι «γνώμονας είναι το συμφέρον των κατοίκων της Μεσσηνίας και όχι μόνο της Μεσσήνης».
Η απόφαση Ακολούθησε προσπάθεια για τη διατύπωση ομόφωνης απόφασης, που δεν καρποφόρησε, καθώς διαφοροποιήθηκαν οι Χρ. Χριστόπουλκος και Γ. Τσώνης, υποστηρίζοντας ότι είναι περιττή η κατασκευή του νέου δρόμου και αρκεί η βελτίωση του υφιστάμενου. Τελικά, το Συμβούλιο κατέληξε στο να εκφράσει: τη διαφωνία του στα προτεινόμενα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μελέτης, απαιτώντας – ταυτόχρονα – την κατάργησή της, και την επιθυμία για δρόμο ανοιχτό, χαμηλού ύψους, με ισόπεδους κυκλικούς κόμβους όπου χρειάζεται, ήπιας μορφής και τη βελτίωση του υφιστάμενου. Επιφυλάσσεται, δε, για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου «ΘΑΡΡΟΣ» 26/05/2009
9 Σχόλια
Comments feed for this article
26 Μαΐου, 2009 στις 7:03 μμ
Πάνος
Δικαίως ξεσηκώθηκε το Νησί (Μεσσήνη)!
Με απλά λόγια, θέλουν να περάσουν ένα σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο (που θα εξυπηρετεί την ΠΟΤΑ) ανάμεσα στη Μεσσήνη και την παραλία της!
26 Μαΐου, 2009 στις 7:57 μμ
ανδρέας
Και κάποιοι πανηγυρίζουν ως αριστεροί που διεκδίκησανε αυτό τον δρόμο, χωρίς να θέτουν κανένα θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων:
«Α) Για το λόγο αυτό, διεκδικούμε από την κυβέρνηση:
1) Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε γρήγορα να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθούν από το Εθνικό Σκέλος του ΕΣΠΑ η ουσιαστική βελτίωση των οδικών αξόνων (α) Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, β) Πύλος – Ρωμανού – Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά), διότι με το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη.»
(Ανακοίνωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του Συνασπισμού)
28 Μαΐου, 2009 στις 1:34 πμ
Γιώργας
Πάνο, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η στάση του δημοτικού συμβουλίου της Μεσσήνης, και θα ήθελα να κάνω ενα δυό σχόλια. Εγώ οπως ξέρεις είμαι απο την άλλη άκρη της Ελλάδας αλλα έχω επισκεφθεί την περιοχή. Ο σημερινός δρόμος Καλαμάτας-Πύλου είναι ότι πρέπει για να σου τονώσει το θρησκευτικό συναίσθημα, γιατι σε κάθε στροφή σε κάνει να λές «Παναγία μου!». Κι’ ενα σωρό εκκλησάκια σπαρμένα κατα μήκος του. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκουν περριτή την χάραξη νέου δρόμου και τους αρκεί η βελτίωση του υφισταμένου (που περνάει μέσα απο την πόλη). Αν ήταν δυνατόν να του αλλάζαν και λίγο τη χάραξη για να περνάει απο την κεντρική πλατεία, γιατι εδώ που τα λέμε περνάει λίγο απ’ την άκρη.
Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι: Τί ακριβώς δρόμο θέλουμε; Εναν δρόμο ενός κλάδου ανα κατεύθυνση, με αντίθετο ρεύμα και διασταυρώσεις κάθε τόσο ή εναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο δύο κλάδων ανα κατεύθυνση, διαχωριστική νησίδα και εξόδους σε διακριτά σημεία ωστε οταν κινείσαι πάνω του να ξέρεις οτι δέν θα σου πεταχθεί ενα τρακτέρ κάθε δέκα μέτρα, και αντίστοιχα αν θές να πάς με το τρακτέρ στο χωράφι σου να χρησιμοποιείς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος θα είναι πιά μόνο για σένα. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο. Εγώ δέν θέλω να μπώ στην συζήτηση «τινος τα συμφέροντα προωθούν τον δρόμο».Το ερώτημα είναι «είναι απαραίτητος ο δρόμος για την περιοχή;» . Εγώ απαντώ ναί. Θάθελα νάξερα τί θα λέγανε ολοι αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που καταφέρονται εναντίον του δρόμου άν έρχοταν κάποιος και τους έλεγε «σκοτώθηκε το παιδί σου σε μια στροφή».
Πού να γίνει λοιπόν ο δρόμος; Εγώ λοιπόν που είμαι ένας ταπεινός μηχανικός και δέν έχω τα μεγάλα συμφέροντα του Κωνσταντακόπουλου, αν μου ζητούσε κάποιος να φτιάξω εναν δρόμο θα τον έκανα στο πεδινό τμήμα, κάτω απ’ την Μεσσήνη. Πίσω απο την Μεσσήνη ο τόπος είναι γεμάτος βουνά απ’ οτι θυμάμαι. Και αυτό που δέν έχω καταλάβει είναι το πώς ακριβώς ο δρόμος αυτός θα αποκόψει την Μεσσήνη απο την θάλασσα. Θα κόψει στη μέση τους υφιστάμενους δρόμους; Οχι βέβαια. Ολοι οι δρόμοι αυτού του επιπέδου είναι γεμάτοι με άνω ή κάτω διαβάσεις σε κάθε σημείο που συναντούν μέχρι και χωματόδρομο , και σε σημεία που δέν υπάρχει κανένας δρόμος προβλέπονται διαβάσεις για τους πεζούς και τα ζώα, και οχετοί . Για να μπορούν να υλοποιηθούν ευκολότερα αυτές οι διαβάσεις και οι οχετοί ο δρόμος κατασκευάζεται λίγο υπερυψωμένος σε σχέση με το φυσικό έδαφος.
Αφού λοιπόν η πρόσβαση δέν αποκόπτεται, μήπως ο δρόμος θα αποκόψει οπτικά την θάλασσα, και δέν θα την βλέπουν πιά απο την Μεσσήνη; Με μιά επίσκεψη στο Google Earth βλέπει κανείς οτι στο επίπεδο του σημερινού δρόμου Καλαμάτα-Πύλος, η Μεσσήνη έχει υψόμετρο γύρω στα 15 μέτρα πάνω απο την θάλασσα και απέχει απο αυτήν τρία χιλιόμετρα. Στο ψηλότερο σημείο της φτάνει μέχρι και τα 30 μέτρα.Σε απόσταση 600-700 μέτρα απο την θάλασσα απο όπου προφανώς θα περάσει ο δρόμος, βρισκόμαστε περίπου στο επίπεδο της θάλασσας. Μόνο εκεί στον κυκλικό κόμβο που είναι το χαμηλότερο σημείο της, η Μεσσήνη έχει υψόμετρο 5-6 μέτρα. Αυτό σημαίνει πως για να σου κόψει την οπτική ακόμη και στο χαμηλότερο σημείο, το επίχωμα θάπρεπε να έχει ύψος πάνω απο 6.5 μέτρα.
Ολη αυτή η ιστορία μου θύμισε τον κάθετο άξονα της Εγνατίας που περνάει απο την Καστοριά με κατεύθυνση την Αλβανία. Οταν παρουσιάστηκαν τα σχέδια είχει γίνει χαμός στο Νομαρχιακό συμβούλιο γιατι ο δρόμος περνούσε απο τον κάμπο, πίσω απ’ τα βουνά σε μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων απο την πόλη. Ηταν τότε κάτι απίθανοι τύποι που μιλούσαν για απομόνωση της πόλης και θέλαν να περάσουν τον δρόμο πάνω απ’ τα βουνά για να φέρουν τον κάθετο άξονα ακριβώς στην είσοδο της πόλης (αν ήταν δυνατόν να τον έφερναν και μέσα). Ευτυχώς δέν τους άκουσε κανένας.
28 Μαΐου, 2009 στις 9:38 πμ
σχολιαστης
Πράγματι, ο δρόμος Καλαμάτα-Πύλος πάει ασορτί με τους θεοσεβούμενους Μεσσήνιους γιατί κάθε τρεις και λίγο αναφωνείς «θεέ μου».
28 Μαΐου, 2009 στις 6:05 μμ
Πάνος
Γιώργα,
ένας μεγάλος δρόμος δε μπορεί να περνάει ΜΕΣΑ από μια πόλη. Αν γίνει ο δρόμος όπως τον περιγράφουν, ουσιαστικά κόβει το Νησί (Μεσσήνη) στα δυο. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε κι εμείς στην Περαία, αν συνεχιστεί η κατασκευή του δρόμου προς Μηχανιώνα: η Άνω Περαία δε θα μπορεί να επικοινωνεί με την Κάτω!
28 Μαΐου, 2009 στις 7:20 μμ
nikiplos
Ο Γιώργας έχει πολλά δίκια… Το πρόβλημα μάλλον έχει κάποια τοπικιστικά χαρακτηριστικά, γιατί από το κείμενο φαίνεται ότι οι Μεσσήνιοι, θεωρούν ότι ο δρόμος θα τους προσπερνάει… Δεν έχω καταλάβει. Δεν θα υπάρχει σύνδεση της Μεσσήνης με τον δρόμο? Αν υπάρχει τότε δεν έχουν δίκιο και μάλλον μικροσυμφέροντα υπερβάλλουν την αντίδραση…
Αγαπητέ Πάνο, όλοι οι μεγάλοι δρόμοι κόβουν αναγκαστικά συνοικίες, γειτονιές για να ενταχθούν (να συμπεριλάβουν ) αστικά κέντρα… Η Αττική οδός επί παραδείγματι, «έκοψε» το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή στα δύο…
Αντί να παραπονιούνται οι Μεσσήνιοι και να ζητούν την ακύρωση του δρόμου, καλύτερο κατά τη γνώμη μου είναι να παρέμβουν ώστε να προκύψουν περισσότερες υπόγειες διαβάσεις για ανθρώπους, ζώα, όμβρια ύδατα, γιατί αυτά είναι κυρίως που «κόβει» η ελληνική ριαλ πολιτικ.
28 Μαΐου, 2009 στις 7:31 μμ
σχολιαστης
Aπ’ ότι έχω καταλάβει, ο επενδυτής και χρηματοδοτών τη μελέτη λόγω απενταρίας του κράτους, ενδιαφέρεται για το στόχο. Πως να φτάνει γρηγορότερα απο το αεροδρόμιο στην ΠΟΤΑ Ρυζομύλου. Αν η Μεσσήνη είναι στο ενδιάμεσο, πρόβλημά της. Και επειδή με τον ίδιο τρόπο υποθέτω ότι θα γίνει και το τμήμα Ρυζόμυλος-Πύλος, πάλι θα έχουμε το στόχο, γρήγορα στην ΠΟΤΑ Πύλου. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράματα, αν κρίνω μάλιστα απο την ευκολία που άλλαξε διαδρομή ο παραλιακός δρόμος απο το Μηδέν προς τη Γιάλοβα (Δείτε το ποστάκι)
28 Μαΐου, 2009 στις 9:59 μμ
Γιώργας
Πάνο συμφωνούμε απόλυτα οτι ενας δέν μπορεί να περνάει ο δρόμος μέσα απο μια πόλη. Διαβάζοντας το σχόλιο σου ξαναγύρισα να διαβάσω το κείμενο, μήπως κατάλαβα λάθος. Το πρόβλημα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η χάραξη του δρόμου είναι έξω απο την πόλη και οι κάτοικοι τον θέλουν όχι μόνο να περνάει απο μέσα, αλλα να είναι και ανοιχτού τύπου, δηλαδή να μπαίνεις και να βγαίνεις σ’ αυτόν απο όπου θέλεις.
Αντιγράφω απο το κείμενο:
«Ο δήμαρχος Μεσσήνης αναρωτήθηκε για την ανάγκη κατασκευής ενός κλειστού δρόμου, λέγοντας πως «νιώθουμε ότι τιμωρούμεθα» …
Πρότεινε την κατασκευή τετράιχνου ανοιχτού δρόμου με πιο μικρά ύψη και σημείωσε ότι η προτεινόμενη χάραξη διέρχεται την περιοχή επέκτασης της β΄ κατοικίας και δύο περιοχές, όπου πρόκειται να δημιουργηθούν οικισμοί για 1.500 αξιωματικούς.»
Κατ’ αρχήν αν ανοίξουμε εναν χάρτη (π.χ. το http://maps.google.com/ γράφοντας «Μεσσήνη» στην αναζήτηση) βλέπει κανείς αμέσως ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για να πάς απο την Καλαμάτα στον Ριζόμυλο. Μια παράλληλη περίπου 700 μέτρα απο την θάλασσα. Η Μεσσήνη απέχει 3 χιλιόμετρα απο την θάλασσα. Μέχρι εκεί θα επεκταθεί; Κι ας πούμε οτι η υπάρχουσα χάραξη (δέν γνωρίζω απο πού πάει ακριβώς) δέν πάει απο εκεί αλλα πιό πάνω και περνάει πράγματι απο μελλοντικό οικισμό οπως λέει ο δήμαρχος. Αυτό θα έπρεπε να είναι το θέμα. Δηλαδή θα έπρεπε αυτός και οι δημοτικοί σύμβουλοι να ζητάνε να μήν περνάει ο δρόμος απο τον οικισμό. Πολύ λογικό. Βρίσκουμε πού τελειώνει και ο μελλοντικός οικισμός και ζητάμε να περάσει ο δρόμος παρακάτω. Εκτός κι άν η Μεσσήνη σκοπεύει να μετατραπεί σε Θεσσαλονίκη και να επεκταθεί μέχρι τη θάλασσα κλείνοντας τις στράτες του Μωριά.
Αντί να ζητάνε αυτό ομως τι ζητάνε οι αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι;
«Ζήτησε (ο δήμαρχος) να μην έχουν μεγάλο ύψος οι κόμβοι, να μην είναι μόνο δύο αλλά περισσότεροι και να μην προβλέπονται μεγάλες ταχύτητες κυκλοφορίας των οχημάτων»
Δηλαδή να φτιάξουν έναν ανοιχτό δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανα κατεύθυνση με πολλούς κόμβους (να μπαίνεις απο όποιον δρόμο θέλεις δηλαδή) και μετά να βάλουν μιά πινακίδα που να γράφει «Οριον ταχύτητος 50». Ορέα.
Αυτά τα λέει ο Δήμαρχος. Τί λένε οι άλλοι;;;
«Από την πλευρά του, ο τέως δήμαρχος Χρ. Χριστόπουλος ζήτησε τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, σημειώνοντας πως ο προτεινόμενος είναι περιττός και πρόσθεσε ότι μπορεί η φιλοσοφία κατασκευής του να είναι άριστη, αλλά δεν είναι αναγκαία η κατασκευή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκόπτεται ο ιστός του Δήμου Μεσσήνης από την παραλία»
Μιά χαρά είναι ο δρόμος που έχουμε μας λέει ο τέως δήμαρχος. Απο πού περνάει ο δρόμος που έχουμε;; Μέσα απο τον υφιστάμενο (όχι κάποιον μελλοντικό) οικισμό.
Του λέει ο καημένος ο κύριος Γιαννακέας οτι οι προδιαγραφές των οδών μας απαγορεύουν να φτιάξουμε τόσο πλατύ δρόμο που να μπαίνει ο καθένας απο όπου θέλει, και τέλος πάντων να το δούμε το ύψος, να το πάμε ενα-δύο μέτρα απο το έδαφος.
Και μετά πλακώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι:
«ο κ. Χρ. Χριστόπουλος σημείωσε πως ο δρόμος προς Μεσσήνη δε θα πρέπει να είναι δρόμος διέλευσης, αλλά προορισμού και πρόσθεσε ότι ο προτεινόμενος αχρηστεύει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου»
Τί μας λέει αυτός εδώ; Οτι ο δρόμος θα έπρεπε να πηγαίνει καρφί στην Μεσσήνη.
«Κατά της κατασκευής του δρόμου με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής κίνησης δημοτών Μεσσήνης, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως ασφάλεια υπάρχει και όταν οι πολίτες δεν είναι οικονομικά άρρωστοι»
Αυτός εδώ λέει (μάλλον) οτι αντί να τον φτιάξετε αυτόν τον παλιόδρομο δώστε τα σε εμάς τα λεφτά και εμείς θα αισθανθούμε ασφαλέστατοι!!!!!!
Και ο δήμαρχος ξαναχτυπά:
««Κάποιοι φοβούνται την ανάπτυξη της Μεσσήνης», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κ. Σπυρόπουλος, προτείνοντας στη συνέχεια την κατασκευή ανοιχτού δίιχνου δρόμου με κυκλικούς κόμβους και με χαρακτήρα πρωτεύοντος επαρχιακού δρόμου. «Αν θέλουν να γίνει κάτι για όλο το νομό, ας περάσουν άλλο δρόμο, βορειότερα», κατέληξε.» (απο τα κορφοβούνια υποθέτω).
Αφού πρώτα πρότεινε το τετράιχνο σου λέει τώρα άς κάνουμε εναν δίιχνο αλλα να μπαινοβγάινουμε απο όπου θέλουμε. Μα έναν τέτοιο δρόμο διαθέτει ήδη το κατάστημα. Είναι αυτός με τα εκκλησάκια.
Μα τί ακριβώς ήθελε να πεί ο δήμαρχος; Το λένε στο τέλος οι κύριοι Χριστόπουλκος και Τσώνης:
«υποστηρίζοντας ότι είναι περιττή η κατασκευή του νέου δρόμου και αρκεί η βελτίωση του υφιστάμενου»
Οι άνθρωποι το λένε καθαρά. Θέλουν ο δρόμος να περνάει μέσα απο την πόλη και να είναι ανοιχτός, κι’ άν δέν τον κάνουν καθόλου, ακόμα καλύτερα, είναι ευχαριστημένοι μ’ αυτόν που έχουν, να τον διορθώσουν μόνο λίγο. Δέν θέλουν κλειστό ασφαλή αυτοκινητόδρομο που να μήν μπερδεύεται αυτός που πάει στην Πύλο και στην Φοινικούντα με τον κάτοικο του χωριού που πάει στο χωράφι του με το αγροτικό και το τρακτέρ του. Το ερώτημα είναι: εμείς θα τους πούμε μπράβο;
28 Μαΐου, 2009 στις 10:08 μμ
Πάνος
Εγώ θα πω πάσο – και θα περιμένω τους μηχανικούς της παρέας (και είναι πολλοί) να τα βρουν.